1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.11. 22:20 HaFr

Mészáros Lőrinc és/vagy Nagy Imre (KISZ) mint példakép

Azért vagy nem azért, hadd mondjak egy-két keresetlen szót a mai balos kampányzáró után.

„Elhitték volna pár éve önök azt, hogy ez bekövetkezhet?” – típusú kérdésekkel bírálta az Orbán-kormányt Kunhalmi Ágnes. Felemlegette a miniszterelnök hétvégi háza mellé épült stadiont, hogy egy gázszerelőből milliárdos lett, hogy egyre hosszabbak a várólisták a kórházakban, hogy a törvénytelenséget elkövető fideszes polgármesterek minden megúsznak. (hvg.hu)

Szóval álljon meg a fáklyásmenet. Mészáros urat és az egész korrupt tempót magam sem kedvelem, de a hosszabb memória segít abban, hogy megőrizzem távolságtartásomat a balos korrupcióval szemben akkor is, ha most nagyon demokrata szelek fújdogálnak arrafelé minden szájból. Egy gázszerelőből valóban milliárdos lett, de hány pártállami káderből lett milliomos-milliárdos 1987 után (ha nem számítjuk azt a lenyomozhatatlan pénzkiáramlást, amely már a hetvenes évek közepétől sújtotta az országot), és hirtelen nem jut eszembe más, mint a Caola-tulajdonos Nagy Imre, Kocsis István, Gyurcsány Ferenc, Szekeres, Kapolyi, Máté és Schalkhammer, az E-hiteles és a spontán privatizáció, az egyenként sok-sok milliós vagyonba konvertált vállalatvezetői és párttitkári pozíciók. Hagyjon minket Kunhalmi asszony lógva!

Épp elég baja az országnak, hogy folyamatosan ellentétes érdekű bandák szívhatják a vérét, de hogy csicseregve lehazudják az csillagokat az égről a demokrácia nevében -- na azért ez nemcsak méretes pofátlanságra, de a sok szájjal szaggatott demokrácia teljes semmibevételére vall! Tudjuk, hogy a nemzet ezeknek üzlet, a demokrácia meg azoknak -- higgyék el már végre, nem szükséges rendre újabb leckét adni erről a tényről.

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr406781685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

explanatus 2014.10.11. 22:40:31

Az előbb már láttam a képet valahol. Az első sorban ülők tekintetének iránya, arcuk jelbeszéde megrémisztett. Holnaptól, hál' istennek nem kell alkossanak ilyen „érdekközösséget”

explanatus 2014.10.11. 22:57:23

@explanatus: kiegészíteném az előbbit.

A baloldali matricás hátat akar fordítani a másik háromnak, a szemüveges a vállával visszafogja. Én raktalak ide és addig itt maradsz, amíg mondom. A jobb oldali méregeti a hölgy balján ülőt, gondolataiban már le is verte a székről. Ő meg belemondja a kamerába, eddig hagytam a fiúkat, lányokat játszani, de holnaptól megint enyém a pálya. A hölgy méregeti a fotóst és azt kérdezi, te most a szoknyám alá vakuzol?

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.10.11. 23:14:26

@HaFr? „az egész korrupt tempót magam sem kedvelem”
Ha tényező akarsz lenni a politikában, akkor neked is szükséged lesz kézből etetett baráti médiára és persze finanszírozó oligarchákra, akik cserébe majd egyszer kérni fognak valamit.
Korrupció nélkül nem lesz semmi a Polgári Konzervatív Pártból.

2014.10.11. 23:46:57

@bölcsészmérnök: Szerintem pedig nem! Nem lesz szüksége "kézből etetett baráti médiára és persze finanszírozó oligarchákra". Úgy vélem, egy valamire való polgári párt tagsága finanszírozza a saját pártját...

vitéž munkášőr 2014.10.11. 23:57:03

ezek (a kepen) beteg emberek…

integrans 2014.10.12. 00:49:08

A bábszínházban addig játszanak csak, amíg jegyet vált a közönség a darabra. -

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.10.12. 05:45:27

@megamind: Szép dolog az idealizmus! Szívből kívánom neked, hogy igazad legyen!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.12. 06:45:18

Mo-n nem tényező a korrupció. Mindkét oldal hívei elfogadták, hogy ez a politika része.

A probléma elvi is.

Ha szegény ember politikus lesz, képtelen független maradni, hiszen a szimpla megélhetése van veszélyben.

Ha meg gazdag ember lesz politikus, képtelen nem megpróbálni úgy hatni, hogy az neki kedvező legyen anyagilag.

Az ideális az lenne, ha csakis szerencsejátékban gazdaggá lett emberek lennének politikusok... :-)

camilló 2014.10.12. 08:54:16

Alapvetően egyetértek, de egy nagy hiba van az írásban! A képen látható embereknek és az általuk képviselt pártoknak közük nincs s a baloldalisághoz! A segélyezésnél megakadtak és nem is fognak tovább jutni. A baloldaliság nem a segélyezésről szól, hanem arról, hogy ember ne zsákmányolhasson ki másik embert, a segélyezés ha szükség van rá, akkor ne a Róbert bácsi színvonalára süllyedjen az empátia ne merüljön ki az aktuális politikának megfelelően, hanem a napi gyakorlat legyen. Had ne soroljam tovább! A lényeg, hogy a magukat baloldalinak valló képen szereplők, valójában liberálisok, vagy még liberálisabbak. Az ország mai állapotáért, így vagy úgy, de felelősek. Gyurcsány nélkül nincs kétharmada a fidesznek és megint csak ne soroljam. Ha már konzervatív, valahogy Churchill-t nem tudom elképzelni korruptnak!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.12. 09:03:32

@camilló: azt hiszem, liberálisok sem. Radikális hatalomtechnikusok

tamas11 2014.10.12. 09:32:01

@maxval a bircaman:
.."Mo-n nem tényező a korrupció. Mindkét oldal hívei elfogadták, hogy ez a politika része."
Erre mondod te, hogy nem tényező...

Na ezért kell egy harmadik oldal. Nem felejthető, hogy azok, akik majd "úgyis" korrumpálódnak, azok most nem azok.

Megfigyelted már, hogy a feldobott érme MINDIG a harmadik oldalára, az élére esik? Csak aztán sokat pattog és végül lefekszik.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2014.10.12. 09:37:39

@maxval a bircaman: "Mindkét oldal hívei elfogadták..." Khmm. Ha végre mindkét oldal hívei felfogták volna hogy egy oldal az, csak úgy csinálnak mint ha lenne választásunk. :-(

"Ha szegény ember politikus lesz" Te még hiszel a mesékben? Láttál már szegény embert politikussá válni? Minimum kapcsolati tőkében gazdagnak kellett lennie ha politikussá vált. :-(

3 db "halmazati jelző" illik ezekre a "jómadarakra". Bűnszervezetben, folytatólagosan és köztörvényes. :-(

Moin Moin 2014.10.12. 09:41:49

Igaz-igaz: loptak ezek a komcsik is, bizony... De egyvalamit nem loptak el: a köztársaságot! 2010-ben lehetett "lasszikus" pártpolitikát csinálni - 2014-ben már nem lehet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.12. 09:46:24

@Moin Moin: a köztársaságnak csak éppen a dúcait lopták el -- a pártpolitika összeomlása csak ennek folyománya. Nem kell mondanom ezt neked, aki ért a rendszerekhez, ezeken belül a politikai rendszer -- kultúra, intézmények, tettek -- működéséhez.

Moin Moin 2014.10.12. 09:49:43

@bölcsészmérnök: Jaj, ne már! Hát te nem tudod, hogy van egy másik lehetőség is: az EU, az USA és az IMF (meg persze a tudjukkik)pénzével támogattatni a PKP-t. (Valahogy úgy, ahogy a Fidesz 2015-től orosz pénzen akar továbbélni...)

...De komolyan, az a magadfajtának eszébe sem jut, hogy egy valódi polgári párt egyszerűen odaáll a magyar választópolgárok elé és azt mondja: - Nézzétek, a jó politikus az ország egyik legfontosabb és legtöbb közösségi hasznot hajtó munkáját végzi. Úgy igazságos, hogy ehhez a munka nehészégével arányos fizetést kapjon! Ráadásul ez azért is ésszerű, hogy ne az eleve a korrupcióra számító ostoba gazemberek vigyék az ország ügyeit, hanem a lehető legjobb és legkompetensebb szakembereket nyerhessük meg a feladatnak.

Persze, mindezek mellé létre kell hozni a transzparens államot - de ez csupán akarat kérdése, mivel ennek technikái adottak.

Moin Moin 2014.10.12. 10:06:15

@HaFr: „A köztársaság dúcai”... Beszédes kifejezés: ui. aládúcolni azt szokás, ami önmagában omlatag.:-) Mint ahogy a magyar demokrácia is az volt, hiszen az építményből hiányzott a szilárdságot adó demokrata közmentalitás.

Azonban: a baloldal nem a köztársaság összeomlasztásának szándékával politizált. Amit és ahogyan tettek, az valóban nem segített szilárddá tenni a demokráciát - és: legfőképpen nem foglalkoztak azzal, hogy a demokrata mentalitás erősödjön -, de az nem felel meg a tényeknek, hogy „direkt lopták el” a demokratikus intézményrendszert. Ui. nincs példa arra, hogy ezeket szűkítő alkotmányozás, törvénykezés történt volna a baloldali-liberális korszakban – pláne nem szisztematikusan, mint 2010 óta.

Azt, hogy a Fidesznek módja volt megszerezni a 2/3-os hatalmat, nem a baloldali-liberális kormányoknak a demokratikus intézményrendszert lebontó („ellopó”) tevékenysége okozta, hanem az, hogy e kormányok nem merték alkalmazni ezt az intézményrendszert a Fidesz lépései ellen. Ennek okaiba most nem mennék bele, de ezek az okok pontosan definiálhatók és semmi közük a demokrácia szándékos tönkretételéhez.

Ha már a baloldal demokráciakárosító hatásáról van szó, akkor ez leginkább a párton belüli „szisztematikus és rendszerszintű” kontraszelekcióban nyilvánult meg – hiszen a demokrácia lényege éppen a meritokrácia. De: a „nem értette meg”, a „nem volt olyan a mentalitása-szocializációja” messze nem azonos az „elloptá”-val. Mindezekkel pedig nem mentegetni akarom őket: csupán leírni a valóságot, érzelmektől-szubjektivitástól mentesen. Ha van „fogyatékossága” a PKP-nek, akkor az a szubjektivizmus – ami a politikai gyakorlatban nagyon káros tud lenni! Ha ettől meg tudtok szabadulni – vagy legalább is célszerűen féken tartani azt – akkor „tomorrow belongs to me” www.google.hu/?ei=IVDJU8nMG-XmywO_34HIAw&gfe_rd=cr#q=tomorrow+belongs+to+me

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2014.10.12. 10:14:00

@Moin Moin: "Azonban: a baloldal nem a köztársaság összeomlasztásának szándékával politizált. "

Cusi és Ártópetike a civil társadalmi szervezeteket golyózták ki az álszervezetieken keresztül. Ez nem éppen az alulról szerveződő társadalom erősítését, a demokrácia erősödését szolgáló cselekmény a három előző jelzőmmel. :-(

Sajnos jóval több a mindenoldali eftársak közötti hasonlóság, mint a különbség. :-(

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.12. 10:18:10

@Moin Moin: patikamérlegen mérem a szubjektivizmust :)

Pali papa és a negyven rab ló 2014.10.12. 10:21:22

@HaFr:
Patikamérleged jegyében minden tiszteletem bátor kiállásodért Mészáros Lőrinc mellett.
Gratulálok.

Moin Moin 2014.10.12. 10:23:15

@rdos: Az, hogy egyesek az MSZP-ben kihasználták a demokratikus intézményrendszert a maguk anyagi hasznára és ezzel néhány tízmilliót (aztán pedig néhány év börtönt) szereztek maguknak, nem azonos azzal, ha ezt az intézményrendszert szisztematikusan szétverik. Zuschlag, Hagyó és a hozzájuk hasonlók éppen hogy ebből az intézményrendszerből – és az azon lévő kiskapukból – éltek: ha lebontották volna az egészet, akkor a saját egzisztenciájukat teszik tönkre.

Nem látni ez a különbséget az MSZP és a Fidesz között veszélyes politikai naivitás, tájékozatlanság, vagy elfogultság!

Moin Moin 2014.10.12. 10:34:08

@HaFr: Inkább hídmérleget javasolnék, tekintettel a szubjektivitás tömegére. Szegény patikamérleg egyszerűen kilapul alatta!:-)

www.nettomerlegtechnika.hu/files/termekek/1kep_0.jpg

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.12. 10:34:11

@Pali papa és a negyven rab ló: mindig tudtam, hogy a szövegértés nem elég erős szeretett népünk körében -- és lám. köszönöm.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2014.10.12. 10:39:06

@Moin Moin: "Nem látni ez a különbséget az MSZP és a Fidesz között veszélyes politikai naivitás, .."

Akkor én naiv vagyok. Én meg úgy látom, hogy a baloldalt szilánkosra törő "politikuskonak" az a pártfeladata, hogy a fityisz nyerjen. Nem kicsit, hanem nagyon.

Ehhez csináltak egy csomó baloldali pártot (nemgyütt, déká, moma, boccs ha valakit kihagytam), és egy olyan béna "ellenzéki" politizálást aminek az eredménye boritékolható. Újabb 4 év narancssárga ámokfutás, már ha addig nem dőlünk össze. :-(

Aztán a "júdáspízt" majd valahogy megkapják, effelől kétségem sincs. :-(

Pali papa és a negyven rab ló 2014.10.12. 10:43:31

@HaFr:
Ha valami nem egyértelmű, nehéz a szándékra következtetni.
Olvasd újra.
Például nem teszel különbséget a 89-es (amikor még valami munkástanácsok is működtek), és a hiteles privatizáció között és egy kalap alá veszed az össze privatizációt az EU pénzek odaítélésével.
Egyébként értettem amit szándékoztál volna írni, de csak azért, mert majd minden írásodat olvastam eddig.

Moin Moin 2014.10.12. 11:03:32

@rdos: @HaFr: Ez egy elterjedt összeesküvése-elmélet. Azonban nem kell ahhoz a Fidesz, hogy a baloldal pártjai impotensek legyenek: elég ehhez az a kontraszelekció, amely két évtizedig működött az MSZP-ben.

Ez az oka, hogy nincsenek kezdeményezőkész emberek.

(Az MSZP-ben valóban voltak a Fidesszel esetenként kollaboráló személyek, azonban ezek kikerültek a párt irányításából.)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2014.10.12. 11:14:43

@Moin Moin: Emélet addig, amíg el nem kezdenek nyomozni. Persze erre várhatunk, az eftársak rendérileg nem vegzálhatók nálunk már elég régen. :-(

Akkor mit tehetünk? Nézzük meg az eredményt, majd találjuk ki, kinek-kiknek állt érdekében. Máris megvan a valószínű elkövetői kör.

2014.10.12. 11:18:17

@Moin Moin: "az a kontraszelekció, amely két évtizedig működött az MSZP-ben." -- illetve működik tovább.

Szúrófény 2014.10.12. 11:19:10

@vitéž munkášőr: 2000 éves tudás nem ér el a magyarokhoz? Cicero ezt írta:
"A sidók egy sötét és visszataszító erő részei. Tudjuk, hogy klikkjük számos tagból áll, hogy mennyire összetartanak és szövetségeik milyen, hatalommal bírnak. Csirkefogók és gazemberek népe."

quendelapo 2014.10.12. 11:29:51

@HaFr:
Úgy 90-98 között volt egy privatizációnak nevezett folyamat az országban. Akkor gazdagodtak meg az általad felsorolt hölgyek és urak és még sokan mások, akiket nem emlitettél és (most) jobboldali kötődésűek.

Igen a privatizáció elvei rosszak voltak, és korrupció is volt - mellesleg mindenhol van ahol az állami vagyont magánkézbe adják. (Ma már azt is tudjuk, hogy az eredeti tulajdonosokat preferáló privatizációk sikeresebbek voltak.)

Mészáros, Simicska, Nyerges, a Szijjártó és a Vitézy család, valamint a vezér többi (alkesz) haverja pedig a költségvetésben turkálnak, az adófizetők pénzéből gazdagodtak meg. Nem az elmúlt 8 évben, hanem 1998-tól folyamatosan. A köztársaság szétrohasztása ugyanis azóta folyik nagyüzemben, nem a szocik, Gyurcsány, baloldal kizárólagos bűne. Sőt.

quendelapo 2014.10.12. 11:32:08

@Moin Moin:
"...De komolyan, az a magadfajtának eszébe sem jut, hogy egy valódi polgári párt egyszerűen odaáll a magyar választópolgárok elé és azt mondja: - Nézzétek, a jó politikus az ország egyik legfontosabb és legtöbb közösségi hasznot hajtó munkáját végzi."

Ez nálunk nem nagyon merül fel. Igaz ehhez többet kéne mondani annál, hogy kit utálunk és kivel, illetve kivel nem fogunk össze.
Ezért a teljesítményért gondolom a PKP sem számíthat egy filérre sem.

logikusan@ · http://logikusan.blogspot.hu 2014.10.12. 12:26:57

Az ilyen mentség logikája: Régebben a Feriék is odaszartak az óvoda közepére, és újra megtennék, akkor már jobb, ha mi tesszük, és még büszkék is vagyunk rá! Egyébként pedig mindenki ezt csinálná a helyünkben, mert ez egy ilyen ország...

puszt 2014.10.12. 15:12:03

Na ne má', HaFr: Csak Te beszélsz '87-ről, mert így passzol (?). Miért nem '94, '98, '02 '10-ről beszélsz a demokrácia nevében. Persze, ki ne felejtsd a FIDESZT, mint felkent lopás gátlót! Találj már valakit, aki dolgozott a FIDESZ-ben! Szerinted mennyit kell lopnia a FIDESZ-nek, hogy valamiféle összehasonlításra késztessen Téged a "lopás ellenesség, és a demokrácia" SZENT nevében? Persze lehet keresni az ellenzéket, de örülj, hogy egyenlőre nem apádat, anyádat, nejedet, közelállódat TAPOSSÁK el! Lehet, hogy Te ez ellen teszel posztjaiddal? Vagy esetleg "mikő?" trafik, képviselőség, vagy egyéb mutyi? Ó ne sértődj meg! Ezt tényleg lehet így fordítani!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.12. 15:21:19

@puszt: Nem '87-ről beszéltem -- a többit meg nem értem, sajnálom

Peter Rusz 2014.10.12. 15:39:18

Egyetlen cigány sem lophat ennyit büntetlenül.

puszt 2014.10.12. 15:41:26

@HaFr: "Egy gázszerelőből valóban milliárdos lett, de hány pártállami káderből lett milliomos-milliárdos 1987 után (ha nem számítjuk azt a lenyomozhatatlan pénzkiáramlást, amely már a hetvenes évek közepétől sújtotta az országot)" Ez nem összemosása az elmúlt öt év bűneivel? Nem érthető: " Szerinted mennyit kell lopnia a FIDESZ-nek, hogy valamiféle összehasonlításra késztessen Téged a "lopás ellenesség, és a demokrácia" SZENT nevében?"? Jó, legyen "kormánypártiság", de Ti vagytok a FIDESZ?, jó, de akkor ki állítja meg a FIDESZT?, ha minden egyébként el van taposva? Értem, hogy furcsán hangzik, de ezeknek a posztoknak nincs felelőssége abban ami itt történik? Nyilvánítsuk impotensnek, töketlennek a (legyilkolt) ellenzéket, és mondjuk sűrűn, Gyurcsány takarodj, no de mégis, nincs dolgotok azon az oldalon? Nem kéne már a FIDESZ-el is foglalkozni? A helyzet már tökéletes, már csak Ti állíthatjátok meg az ámokfutást. Demokrácia= ellenzék legyilkolása, szobor avatás a mieinknek?

Szúrófény 2014.10.22. 11:09:29

@explanatus:
KI IS VOLT A HŐS

Az idegen nyelvű oldalak orosz dokumentumokra hivatkozva még messzebb mennek és tényként közlik, hogy Nagy Imre, alias Vologya besúgóként kereste a mindennapi betevőre valót Moszkvában, a csekának (NKVD) nyomva fel több tucat kamerádját akik közül aztán a szerencsésebbek Szibériába, a kevésbé szerencsések a kivégző osztag elé kerültek. Ezek szerint Sztálin terrorjának legsötétebb időszakának lett volna az egyik legsötétebb gazembere.
Hogy Nagy Imre részt vett-e az orosz cári család meggyilkolásában vagy sem, az már részlet kérdés, de az biztos hogy az 56-os orosz invázióig a sztálini kommunizmus elkötelezett végrehajtója volt, mégpedig a javából
Nagy Imre címszavakban.

szovjet levéltárak által is dokumentált tény, hogy a későbbi miniszterelnök 1918 tavaszán Jekatyerinburgban és környékén teljesített szolgálatot (főleg katonai komisszárként). Ugyanez év őszén, Szibériában esett a fehér csehszlovák légió fogságába. Saját önéletrajzában is leírja, hogy 1918-ban a bizonyos ideig a városban tartózkodott

Az említett papírok azt bizonyították, hogy Nagy Imre az 1930-as években közönséges rendőrspicli volt, akinek a jelentései alapján számos kiváló magyart végeztek ki. Nyikita Hruscsov és Lavrentyij Berija, akik Sztálin halála után a Szovjetunió élére kerültek, nem véletlenül mondták 1953-ban Rákosinak: Nagy Imrét nevezze ki miniszterelnöknek! Kezükben akarták tartani a magyar miniszterelnököt. Mint tudjuk nem sikerült, és nekünk is rengeteg kárunk származott belőle.

Mit érdemes kihagyni az 56-os megemlékezések beszédeiből: (!

Tanulmányok: 4 elemi és 4 polgári osztály. 1912 géplakatos segéd, 1914 segédi oklevél.
1948. szeptember 15-én Nagy Imrét kinevezték a Közgazdaság-tudományi Egyetem professzorává, az agrárpolitikai tanszék vezetőjévé. 1949 és 1950 között emellett az Agrártudományi Egyetemen tanít agrárpolitikát. 1953-ban agrártudományi tanulmányaiért a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választották.
1949-ben a gödöllői agráregyetem rektora.
magyar politikai karrier: 1944 őszén Gerő Ernővel és Vass Zoltánnal együtt érkezik Magyarországra.
1945 március 15-én az Ideiglenes Nemzetgyűlés földművelésügyi minisztereként kihirdette a földosztásról szóló rendeletet.

1945. december 22-én, a Tildy kormány belügyminisztereként terjesztette elő a németség kollektív bűnösségén alapuló kitelepítési alaprendelet tervezetét.
süti beállítások módosítása