1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.08. 06:16 HaFr

Konzervatív demokrácia

Az illiberális demokrácia hagymázas ideológiája nemcsak szabadságellenes, autokratikus nemzeti közeget hoz létre, de teljesen motiválatlan is: nem oldja meg mindazokat a stratégiai versenyképességi problémákat, amelyek elvileg indokolják a liberális demokrácia intézményrendszerének elvetését. Az illiberális demokrácia valójában nem több mint egy szűk réteg hatalmának bebetonozását és ellenőrizetlen, közjóellenes tombolását legitimáló konyhaelmélet.

Ugyanakkor a liberális demokrácia és az általa működtetett oligarchikus kapitalizmus (LIDOK) tényleg nem felel meg már a szabad piac -- tehát saját maga "vékony" -- elveinek sem. Az oligopol környezet politikai és gazdasági vetülete egyaránt csorbítja a szabadságot, miközben az esélyegyenlőség ellen is dolgozik, akár a globális piacon a nemzetek, akár a nemzeti piacokon az emberek között. Az előbbi -- a szabadságkorlátozás -- azért, mert az LIDOK nem felel meg az állami intézményrendszer legitimációjával és a személyes szabadságok egyenlő védelmével szemben támasztható követelményeknek, az utóbbi -- az esélyegyenlőtlenség piaci értelmében --, mert szuboptimálisan osztja el a forrásokat és az árukat: az egyik helyen pazarlás, a másikon szűkösség alakul ki (emberi erőforrásban is), illetve ahelyett, hogy csillapodnának, a kisebb-nagyobb válságokban tovább erősödnek az oligopol tendenciák, ami nem teszi lehetővé az eladók és a vevők közötti optimális interakciót. Ezen túlmenően az LIDOK a piaci elveken túlmutató "vastag" igazságosság semelyik normarendszerét nem támogatja, ami szintén elgondolkodtató.

Bár a LIDOK korrekciója a saját normái alapján is szükségesnek tűnik, az illiberális demokrácia -- láttuk -- nem indokolható és nem alkalmas eszköz erre. Konzervatív szempontból a korrekció a piacok egyensúlyának fokozottabb biztosítására irányulna, amelynek alapja a pénzpiacok sokkal erősebb kontrollja. Ebben két megfontolás érhető tetten. Egyfelől a pénz nem csak áru, hanem forrás, és ennek megfelelően két különböző dolog az árun elérhető haszon (marzs) és a forrás kihelyezéséből remélhető megtérülés (ROI). A kettő közötti különbséget maximalizálni kell, azaz globális szabályozással csökkenteni kell a pénzpiacok és a reálgazdaság divergenciáját, röviden a világban forgó spekulációs tőke tömegét, és ezzel párhuzamosan szigorítani kell a bankok tőkemegfelelését. Másfelől engedélyezni kell, hogy nagyon szigorú (100%-os) hitel-betét arány és 0% refinanszírozás mellett bárki alapítson rövidlejáratú hitelek nyújtására akár egyszemélyes bankot, azaz meg kell törni a banktőke és a banki tevékenység oligarchizálódását. Ez utóbbi intézkedés orvosolná az elsővel kieső hitelállomány jelentette relatív hitelszűkét, és sokkal jobb, megbízhatóbb forráseloszlást eredményezne a világban a rossz hitelek koncentrált felhalmozódásának veszélye nélkül.

A konzervatív demokrácia intézményrendszeréhez tartozik még -- immár politika oldalon -- a nagyon erős devolúció (hatalmi dekoncentráció), teljesen nyitott államkincstári számlák (max. egy-két nemzetbiztonsági stb. fejezetet és sort leszámítva), a központi költségvetés megfelezése (a közpénzek egész bevételezési oldalának regionális és önkormányzati szintre való telepítése mellett, kill NAV please), egykulcsos adó, rendkívül erős oktatási és szociális integrációs program stb.

Az emberiség minden bizonnyal átmeneti fázis az evolúcióban a következő, a kibernetikai egységek felé vezető úton, de addig is kötelességünk a fajunk életének megnyújtása, márpedig ez nem mehet a szabadságunkat felemésztő kollektívumok és illiberális demokráciák útján. Ehhez a szabadság legjobb intézményrendszerét kell létrehozni, amelyben a legnagyobb az esélye a környezetével termékeny és értékes viszonyban lévő humánus létnek. Ennek az alapja nem a növekedés és az ún. progresszió mantrája, hanem az önreflexió és a közösségi intelligenciák hálózata. A konzervatív demokrácia (ebben a sematikusnak sem nevezhető bemutatásban) ennek a legtágabb keretrendszere. Írok még róla a jövőben is.

112 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr676586661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 09:34:31

@maxval a bircaman:
és mi a jó. tudom, hogy az isten. de azon innen.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 09:46:28

@gono:
magyarország a gdp 10%-át költi közvetlen nyugdíjasokra. és kevesebb, mint 5%-ot költ a nyugdíjasok egészségügyi ellátására, illetve különféle kedvezményekre. ez összesen 15%. ez a társadalmi csoport a népesség 30%-át adja. nincs semmiféle túlköltés. én sem vagyok nyugdíjas, de nem értem ezt a nyuggerezést.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 09:58:14

@egyetmondok:
errefelé a népek pont ezt várják a nagysándor telepen. jöjjön valaki és mondja meg nekik, hogy mit kell csinálni. a horthy rendszerben vályogvetők voltak, a kádár rendszerben dolgoztak a házgyárban és most várják, hogy a hatalom kitalálja nekik, hogy mit kell csinálni. azért, mert ez a közösség eredendően nem libertárius, hanem autoriter. és ez nem filosz, hanem biosz. szóval ezeknek az embereknek az a rossz, hogy mindenki találja ki saját maga, hogy mit akar. és a közösség a világban tartson szanaszéjjel. legyenek sokszínűek. nem akarnak ilyenné válni. vannak csoportok, akik egy tömbbe akarnak szerveződni. és ez a kis közösségek szintjén nem feltétlen rossz. feltéve, hogy a kiválasztás demokratikus.

egyetmondok 2014.08.08. 10:05:47

" Az illiberális demokrácia hagymázas ideológiája nemcsak szabadságellenes, autokratikus nemzeti közeget hoz létre,..." ---

írod Hafr,s azért tisztelettel,de érdemes feltennünk a kérdést,hogy egy szabadságellenes, autokratikus közösség csinálhat-e mást,mint illeberális demokráciát?

egyetmondok 2014.08.08. 10:08:21

@unionista.:
" ez összesen 15%. " --

nagyon egyetértek. Ehhez tegyük hozzá az állam kiadási főösszegét,amely majdnem 60%.
Tehát a nyugdíjhoz akkor se kéne feltétlen hozzányúlni (ezért hozzá kell),ha megfelezzük az állami kasszát: az akkor kb 30% lenne.
Még a mai eü kassza is beleférne, mert az kb.5%.

gono 2014.08.08. 10:09:14

@unionista.: Otromba vulgármarxista érvelés.
szégyelld magad miatta!
Igazából nem is érdemled meg hogy érdemben válaszoljak.

Legyél szíves valamivel cizelláltabb okfejtéssel előállni, hogy vitatkozhassunk.

Szerinted mondjuk pont rád közvetlenül a GDP hány százalékát költik?

egyetmondok 2014.08.08. 10:12:45

@unionista.:
A "jó király" nem veszi el a vályogvető kis fakockáját,amivel a vályogtéglát veti, pont ezért nem veszi el ma a magányugdíjmegtakarítását, a takarékszövetkezeti részjegye tulajdonjogához fűződő szavazati jogát,stb.
A "rossz király" a szar.

egyetmondok 2014.08.08. 10:32:06

@gono:
Nem hinném, hogy így érdemes lenne leteremteni Unionistát.
A számokat illetően ti. igaza van. Kb.3000 milliárd a mai nyugdíjkassza, kb.1500 milliárd körül van,lehet több,de nem nagyon a mai eü kassza. De: legyen ez együtt 5000 milliárd.

Az államháztartás kiadási főösszeg meg ott van a 17000 (!) milliárdnál. Nyilván nem lehet egy-egy tételt kikapkodni önkényesen,de azt se lehet állítani, hogy ezekbe,pl.a nyugdíjkassza "döglünk bele".

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.08. 10:45:39

@unionista.:

A illiberális demokrácia olyan demokrácia, melyben nem a liberalizmus elvei az alapok.

Minek liberális demokrácia? Zuhanásban van szülőhazájában is már, Nyugat-Európában.

gono 2014.08.08. 11:04:45

@egyetmondok: nos pont hogy a számokat illetően nincs igaza. a 17eMrd-nak (nem a GDP!!!) nagy része olyan költés, ami mindenkire egyformán jut (közlekedes, vizügy, igazgatás stb.) ezeket bizony allokálni kell a nyuggerokra is. ha ez megvan akkor lehet összehasonlításokat tenni más népcsoportokkal kapcsolatosan. Egyeébként javaslom a gyerekeket, akiknek hasonlóan fokozott eü ellátásra van szüksége és hasonló módon nem termelik a GDP-t. Suna summárum unionista egy ordas nagy hazugságot támasztott alá mindenféle kamu számokkal, őgy hogy el is húzhat a vérbe b+ amíg szépen vagyunk. ;)

Moin Moin 2014.08.08. 11:24:08

"engedélyezni kell, hogy nagyon szigorú (100%-os) hitel-betét arány és 0% refinanszírozás mellett bárki alapítson rövidlejáratú hitelek nyújtására akár egyszemélyes bankot" - Értem! Szóval uzsorás akarsz lenni!!!!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.08. 11:25:38

@egyetmondok: Belenéztem a linkbe, jónak ígérkezik, elolvasom, köszi. A többiben egyetértünk, a jogállam magától értetődő.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.08. 11:26:04

@Moin Moin: jól érted, ezért ez a nagy hűhó

egyetmondok 2014.08.08. 11:37:22

@gono:
Közlekedés,vízügy,igazgatás...mondod.
De miért kell mindenkit támogatni a tömegközlekedésben ? A milliárdost is,meg a koldust is. Vízügy ? Ott tisztelettel nincsen állami támogatás,az állami-önkormányzati vízművek esetében nyereségre menő üzleti vállalkozásokról van szó (a rezsicsöki bajt csinál persze).
Igazgatás ? Az kb háromszor akkora,mint a hozzánk hasonló fejlettségű országokban.

Tehát és ismét: 5000 milláirádnál nem több a mai nyugdíj és eü kassza, kompletten,azzal az ellátással,ami ma van,és amire lehet panaszkodni,de létezik,megjegyzem nem gyalázatos minőségben.

Legitim tehát a kérdés: a 17000 milliárd 5000 milliárd feletti része,amely 12000 milliárd mi a Jó Istenért szükséges ? Ez a 12000 milliárd nem lehene csak 6000 ?
60000 + 50000= 110000 milliárd.

Ekkora kb. GDP arányosan a szlovák államháztartási méret...

(A hangnemet amit megütsz meg végképp nem értem.)

unionista. (törölt) 2014.08.08. 11:52:13

@gono:
oké, csakhogy az egészségügy sem csak a nyudíjasok ellátásáról szól.

de nézzük a többi területet. a nyugdíjasbűnözés elég alacsony. időnként leköpnek egy politikust. vagy ellopják az ingyenes nejlonzacskót a bevásárlóközpontban. de összességében nem miattuk kell fenntartani a rendőrséget. a nyugdíjasoknak nem kell túl sok közigazgatás. mivel nem nagyon vállalkoznak ezért nem kell nekik adó és vámhivatal. nem nagyon kellene okmányiroda sem. egy nyugdíjfolyósító elég. közoktatásban, szakképzésben nem nagyon vesznek részt. persze a life-long learning keretében megtehetnék. de erre sem költ túl sok pénzt a kincstár.

a vízügy és általában a közművek felteszem önfenntartók. vagy legalábbis arra kellene törekedni. és ugyanez érvényes a közlekedésre. szóval ha a nyugdíjasnak van autója, akkor ugyanúgy fizeti a súlyadót, az üzemanyagok jövedéki adóját. és mindenféle külön adóterhet. egyedül az utazási kedvezményeket lenne indokolt piacosítani. nem megszüntetni, hanem átalakítani. tehát azt mondani, hogy bizonyos napokon, bizonyos időszakokban csökkentett áron lehessen utazni. mert akkor amúgy alacsony a kihasználtság.

gono 2014.08.08. 12:03:04

Nem értelek.

Minden amit írsz sántít. Érdemes ezt csak azért mert védeni akarod az eredeti állítást?

Na egyáltalán nem lenne bűnözés akkor kellene rendőrség, ahogy akkor is kell tűzoltóság, ha épp mondjuk 10 évig nincs tűz vihar meg földrengés. Haderő is kell. És sem a vízügy sem a közlekedés nem önfenntartó. A közművek sem, rezsiharc esetén pláne. Igen, az oktatás a fiataloknak van csak nem értem, hogy ez hogy jön ide. Azt meg tényleg nem is értem hogy gondolod, hogy okmányiroda nélkül meglenne akárki. Igen az állam túlfejlett, de ezen belül a nyugdíjkassza még-inkább.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 12:06:31

@maxval a bircaman:
nem a nyugat-európai kortárs liberalizmust kellene követni. hanem a klasszikust. és úgy tűnik, hogy egy új feudális világot kell kreálni ahhoz, hogy ezt a nép megértse.

gono 2014.08.08. 12:08:33

@egyetmondok: Simán lehetne annyi, de ez is egy öncsonkítás lenne egy politikus számára, tehát nem lesz. És világos hogy a létező és emberarcú illiberazmus keretein belül sem lesz annyi mert szemmel láthatóan annak az a lényege hogy még több legyen.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.08. 12:08:54

@unionista.:

A klasszikus liberalizmus oké, nem kifogásolható. Csak a mai körülmények között működésképtelen.

egyetmondok 2014.08.08. 12:11:15

@gono:
Világos,amit mondasz,egyet is értek.
Ám akkor mi a fene bajod van a nyugdíjasokkal?

egyetmondok 2014.08.08. 12:12:56

@maxval a bircaman:
A "klasszikus liberalizmus" ,na az Max,lehet akármi. Kinek mi tetszik. Arra lehet azt mondani, hogy letűnt,nem letűnt,működőképes,nem működőképes.

A liberális demokrácia nem lehet akármi.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 12:27:28

@gono:
oké, de nem az orosz nyugdíjasok fogják megtámadni magyarországot. hanem esetleg orosz fiatalok. azért, mert a keleti népek szeretnek szupremáciát hirdetni. és ezért nagyon fontos, hogy európa pontosan kijelölje az imperija határát. a magyarok döntsék el, hogy hová akarnak tartozni.

a világ nyugdíjas társadalma az egy főre jutó gdp feléből él. van ahol ennél kicsit többől, van ahol kicsit kevesebből. itt a probléma azzal van, hogy a fiatalok többsége nem akar intézményes gyermekjólétet. azért nem mert úgy képzeli, hogy minden kommunitárius eszmény rossz, vagy gonosz.
kommunizmus = fasizmus.
ezt tanították az iskolában. pedig:
kommunizmus = kereszténység - isten

szóval ez a generáció nem akar gyermekjóléti államot. nem akarja azt, hogy minden gyerekek ingyen beleszaladhasson a balatonba. este ehhesen egy vajas kalácsot és ihasson egy bögre kakaót. mintha ezt olyan nagyon bonyolult lenne megvalósítani egy brutális méretű termőföldekkel rendelkező agrárországban. hanem azt mondják, hogy az már meghaladott. mert azt hiszik, hogy a kakaót a nesquick nyuszi hozza. és nem értik, hogy az dél-amerikai esőerdőiben terem. nem értik, hogy a tej eredendően tehén tőgyéből jön ki és nem a tetra pak dobozból. a fiatalok nem akarnak dolgozni. ami egyébként rendben is lenne ha modernizációt akarnának. gépesítést, automatizálást. de azt is leszavazzák. mert beszopták ezt a nyugger dumát.

almodhi 2014.08.08. 12:27:36

"Másfelől engedélyezni kell, hogy nagyon szigorú (100%-os) hitel-betét arány és 0% refinanszírozás mellett bárki alapítson rövidlejáratú hitelek nyújtására akár egyszemélyes bankot, azaz meg kell törni a banktőke és a banki tevékenység oligarchizálódását."

Szóval legyenek újra old-school bankok, mint a XIX. században. Helyes.

Egy dolog azonban elgondolkodtató:

Elvileg ma is alapíthat bankot bárki, aki megfelel a szükséges (állami) feltételeknek.

Ilyesmi általában azért nem történik, mert a feltételek (még egy nagyon gazdag embernek is) szinte teljesíthetetlenek. A szerző a szabályok egyikén (tőkemegfelelés) még szigorítana is - helyesen.

A kérdés az, hogy akkor a bankalapítás jelenlegi feltételei közül melyeket és milyen módon lazítjuk?

Különben az egész pusztán elméleti lehetőség marad. Mint most.

gono 2014.08.08. 12:38:55

@unionista.: Kezdem elveszteni a fonalat. Most akkor mi bajod a fiatalokkal?

almodhi 2014.08.08. 12:40:50

"Az emberiség minden bizonnyal átmeneti fázis az evolúcióban a következő, a kibernetikai egységek felé vezető úton"

Hoppá. Azért ez egy kicsit merész... (no meg mellékszál...) Bár én is olvastam Lemet is, Asimovot is annakidején.

gono 2014.08.08. 12:40:56

@egyetmondok: Elég sok bajom van. De most csak azt szeretném mondani, hogy világossá kell tenni az elég fontos részüket a jelenleg fennálló problémák létrehozásban, fenntartásában.

almodhi 2014.08.08. 12:44:37

@unionista.:

"kommunizmus = kereszténység - isten"

valamint:
kommunizmus = szovjethatalom + villamosítás

a fenti kettőből:
kereszténység - isten = szovjethatalom + villamosítás

átalakítva:
isten = kereszténység - szovjethatalom - villamosítás

vagy

villamosítás = kereszténység - isten - szovjethatalom

elgondoölkoztatsz...

tamas11 2014.08.08. 12:58:55

@almodhi:
ha a sötétség leple alatt keresztezni akarod a matekot egy lenini bonmottal, akkor hagyd az útszélén unionistát.

almodhi 2014.08.08. 13:10:43

@tamas11:
"lenini bonmot": már megérte!

unionista. (törölt) 2014.08.08. 13:27:12

@almodhi:
neked fogalmad nincs arról, hogy mi a kommunizmus. az egy állam nélküli társadalom. ami az elképzelés szerint egy forradalommal jött volna létre. úgy, hogy előzetesen megszűnnek az egyenlőtlenségek. és mindenki ugyanarról az átlagos szintről indul. és ehhez kellett a szovjethatalom. elvegye a nagybirtokot és a nagyüzemeket a "bitang úri rend" képviselőitől. ezt mondták a "kommunisták". de nem volt kommunizmus. mert azt egy utópiának tartotta mindenki. szóval a szovjet elvtársak sem mondták azt, hogy oké, most akkor átadják a hatalmat. mert azt mondták, hogy ehhez a társadalom még nem elég fejlett. de az alapokat már leraktuk. ezért folyton a "szocializmus jelenlegi szakaszában" jártunk. és ehhez kellett a "hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet hadsereg". de a szovjetunióban nem volt kommunizmus. ehhez ugyanis egy világforradalom kellett volna. az, hogy a "béketábor" megnyerje a hidegháborút. és amerikában is mindent elvegyenek a gazdagoktól. szétosszák a szegények között. és aztán így lett volna a "világbéke".

almodhi 2014.08.08. 13:31:30

@unionista.:
OFF
Köszönöm, így már az én budai skandináv habitussal vegyes felvidéki bantu identitásommal is felfogom. Bár szerintem az ilyen kérdéseket leginkább lakóparki, vagy körfolyosói szinten lehetne tisztázni...
ON

2014.08.08. 13:35:24

"a liberális demokrácia és az általa működtetett oligarchikus kapitalizmus"

...hát én ezt inkább úgy mondanám, hogy a "liberális demokrácia keretei közt, az emberek által működtetett oligarchikus kapitalizmus" -- és e forma mentén a folytatás: "nem felel meg a rendszer alapjául szolgáló elveknek". Mivel még most is ezt az oligarchikus dolgot erőltetik, hát a "liberális demokráci" rendszeréből kiszerveződtek az emberek, és a "vezetőik" megpróbálják ehhez az oligarchikus dologhoz paszintani a mai rendszert... És akkor zsákmányszerzés megy: az állam által az erőforrásokért... határ a társadalom tűréshatára...

Egyébként (szerintem) elég reális: "Az emberiség minden bizonnyal átmeneti fázis az evolúcióban a következő, a kibernetikai egységek felé vezető úton..." Ez megérne egy külön posztot is... Most akkor várom a beigértet is ;)

Szép napot!

István Tamasi 2014.08.08. 13:46:00

Ma ILLIDOK, holnap diktatúra.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.08. 14:20:05

@unionista.:

a fiatalok nem akarnak dolgozni"

idióta.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 14:42:09

@almodhi:
a kommunizmus az lett volna, hogy mindenki annyi árut visz be a szupermarketbe, amennyit csak bír. mindenki képességei szerint. és ebből csak annyit visz haza, amennyire szüksége van. mert a szükségletei szerint él. na most ez elég nagy hülyeségnek hangzik. mert az ember fordítva van bekötve.

csakhogy ez a szellemi javak esetén megvalósulni látszik. mert ezen a téren az emberek tényleg a képességei szerint termelnek, és csak a szükségletei szerint fogyasztanak. mondjuk a könyvek, vagy a színház terén. a kommunisták úgy gondolták, hogy ezt kell megvalósítani az anyagi javak terén is. át kell nevelni az embereket. és ehhez kellett "a munkások és parasztok megbonthatatlan szövetsége" és a szemináriumok. ezért kellett a köztévében a magas kultúrát közvetíteni. az internacionalizmus pedig a "világforradalomhoz". ahhoz, hogy "világ proletárjai egyesüljenek".

de ezt nagyjából 68 után már senki sem gondolta komolyan. azért, mert a nyugat-európai diáklázadások vezetői elvekben sem álltak a kommunista ideológia mellé. onnantól kezdve a szovjethatalom célja az volt, hogy a hidegháborút ne veszítse el. ezért támogatták meg nagyon erősen vietnámot, ahol éppen háború folyik. ezért vonulnak azonnal a prágai tavasz ellen. még nagyobbak lesznek a katonai parádék. még több aranyérmet kell nyerni az olimpiákon, stb.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 14:43:16

@Deepblue Noir:
egyezzünk meg abban, hogy az egyikünk idióta.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.08. 14:46:22

@unionista.: ne rágalmazd a fiatalokat!
mondjuk te zsidózol is elég keményen, szóval hiába mondom

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.08. 14:47:34

a klasszikus liberalizmus ma már konzervatív-liberalizmus, jobbára egy osztályérdek megnyilvánulása, az érthető hogy bizonyos réteg támogatja, a többség nem fogja.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.08. 14:57:56

@unionista.:

Gondold végig. Ma nincsenek kis cégek, akik egymással versenyeznek. Nagy cégek, sőt monopóliumok vannak. Emellett abban a korban senki sem értelmezte a szabadságot a rombolás szabadságaként.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.08. 15:09:26

@maxval a bircaman:

dehát pontosan erre a szabadságértelmezésre támaszkodsz te is, rombolsz, nem?

unionista. (törölt) 2014.08.08. 15:14:45

@Deepblue Noir:
arról van szó, hogy az y-generáció nem tudja/nem akarja fenntartani az öregségi nyugdíjrendszert. de a problémáról nem a nyugdíjasok tehetnek.

kinek kellene elegendő számú gyereket szülni, kinek kellene elegendő számú új munkahelyet teremteni. mégis kinek? a nyugdíjasoknak? ha valami, akkor a fiatalok dolga éppen ez lenne. csak nem erre vannak felkészítve. de ez megint nem a nyugdíjasok hibája.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.08. 15:23:55

@unionista.:

nagyon jó lenne már helyretenni ezt az ostobaságot.
a magyar népesség duzzadt, 1900-ban óriási mennyiségű, 6.8 millió ember élt ezen a területen de ez nem volt elég, tovább dagadt, 1980-ra már jóval 10 millió felett.
most kicsit fogyunk.
nem akar fenntartani egy adminisztratív folyamatot (fekinyugre), édesjézus.

integrans 2014.08.08. 15:36:43

Róka fogta csuka esete forog fenn.

Ebből a kiút a társadalmi fizetőeszköz kibocsátás intézményének bevezetése - ellenzőzött körülmények között.

Tudásalapú és az alapvető megélhetéseket fundamentálisan biztosító korszerű rendszerre van szükség.

integrans 2014.08.08. 15:38:10

jav: Róka fogta csuka esete forog fenn.

Ebből a kiút a társadalmi fizetőeszköz kibocsátás intézményének bevezetése - ellenőrzött körülmények között.

Tudásalapú és az alapvető megélhetéseket fundamentálisan biztosító korszerű rendszerre van szükség.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 15:53:34

@Deepblue Noir:
vagyis a mostani nyugdíjasok a hibásak. mert a 70-es 80-as években túl sok gyereket szültek. erre mondom, hogy az egyikőnk idióta. és az te vagy barátom.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 16:39:22

@maxval a bircaman:
egy multit helyi szintem simán kiszoríthat egy kisvállalat, vagy azok egy középvállalattá szerveződő csoportja. magyarországon megyei összefogással még mindig lehetne ipart és mezőgazdaságot teremteni. bulgáriában ehhez lehet, hogy régiós összefogás kell. és abba a világban másodvonalbeli (többnyire európai) multikat be lehetne vonni. de ez a klasszikus liberalizmusnak egy módosított változata. amelyik versengő-együttműködő poliszokkal és metropoliszokkal képzeli el szervezni a gazdaságot és a kultúrát.

csak ebben magyarországon a zsidóság nem érdekelt. történelmi okokból. mivel nagy számban csak budapesten maradtak. ráadásul nincsenek üzemeik, nincsenek birtokaik. ők egy nyugati helytartó szerepet akartak eljátszani. ezzel szemben lázadt fel a magyar jobboldal. a zsidóságot és a zsidóbarát értelmiséget marginalizálták. ez egy kulturkampf, amiben a szemiták és antiszemiták állnak egymással szemben. (ez nem egy liberális-konzervatív ellentét. csak annak van beállítva. ez egy etnikai szembenállás.) ezt a csatát a belpolitikában megnyerte a jobboldal. de külpolitikában elvesztik. mert a new york times és a washington post is azt írja, hogy magyarországon a sátán uralkodik, akkor ezt előbb utóbb el fogják hinni. szóval orbánt alighanem le fogják váltani. de ezzel nem lesz megoldva semmi. nem orbán a probléma. hanem az, hogy nincs kitalálva az a modell, amit alapján alapján működhetne magyarország.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 16:40:56

@Deepblue Noir:
nem ez a hitem. számomra te egy pixelhalmaz vagy. és csak remélni tudom, hogy ez kölcsönös. :-)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.08. 16:48:39

@unionista.:

Nem hiszek semmilyen faji magyarázatban, így a zsidó magyarázatokban sem.

Orbán akkor lesz eltávolítva, ha kiderül: elszakad az atlantista vonaltól. Az, hogy mi a belpolitikája az SENKIT sem érdekel a hátterhatalom köreiben, csak a magyar ballibek hiszik el, hogy a nemzetközi hátterhatalom el fogja távolítani Orbánt ilyen okból. Nem fogja. Az egyetlen ami számít a világ vezetői számára az a külpolitikai irány.

Tudod, mint a nácik és Horthy. Horty megtehetett bármit, még a zsidó deportokat is leállíthatta, semmi baja nem esett. De amikor át akart állni, azonnal el lett távolítva. Na, Orbán esete ugyanez.

ParaZita2 2014.08.08. 17:17:27

@unionista.: @Deepblue Noir:
OFF
Képzeljétek, egy időben azt hittem, egy-és-ugyanaz a személy vagytok. :)
(mindketten következetesen kis betűkkel írtok, mintha monoton hangon kántálnátok - ám kimagaslóan eredeti gondolatokat is)
ON
(csak megjegyzem, sokan nem tudhatják, kik is azok a "nagysándortelepiek" Db-ben)
Unionista:
www.stclairresearch.com/content/lineagesI1.html
Elég homogénnek tűnik a magyar haplo-csoport, és eltérőnek a koszovóitól.
Mindazonáltal, nagyon elgondolkodtatónak tartom a meglátásod a vajda (balkáni cigány) viselkedési normák világos tettenérésén.
Idézlek is: "nem filosz, biosz".
Elgondolkodtató a "regionalizmus"-nak nevezhető elképzelésed is.

unionista. (törölt) 2014.08.08. 18:00:39

@maxval a bircaman:
nem a zsidók fogják eltávolítani. ők arra képesek, hogy a konzervatív és a liberális világlapok is megírják, hogy orbán a sátán. ezt talán elhiszed, hogy ilyen van. magyaroszágon semmiféle fasizmus nem készülődik. de világlapok tudósítói erről cikkeznek. ezek után a németek döntik el, hogy kiteszik a néppártból, vagy sem. de ez nem ok, hanem ürügy.

európai belpolitikáról van szó. azt nagyjából lehet látni, hogy paks egy német-magyar-orosz alku eredménye. orbán először csak hitelt akart az oroszoktól. moszkva ezt paks bővítéséhez kötötte. putyin belement abba, hogy a magyar állam viszavásárolja a mol részvényeket. orbán eközben államosítani akarta az e-on magyaroroszági gáz üzletágát. mert hogy majd itt lesz egy nemzeti energetikai konszern. ezt berlin elfogadta azzal, hogy majd egy ideig paks olcsó áramot ad a németeknek. mivel nekik erre szükségük lesz. csak azzal nem kalkuláltak, hogy ha a magyarok egy erőmű megépítését 25-re tervezik, akkor az ha 32-re elkészül. ezért könnyen lehet, hogy nem lesz semmiféle paksi bővítés. hanem egy újabb bős-nagymaros lesz belőle. ehhez majd felhasználják a "zöld" mozgalmakat. ebből magyarország orbitális pénzügyi bukással jönne ki, amit majd elkennek valahogy. megsegít az európai központi bank, vagy valami hasonló. ha ebből balhé lenne, akkor itt hazaárulással elítélhetnek akárkit. és lehet az a kompromisszum része, hogy orbán államfő lesz. és ha nélküle is nyer a fidesz, akkor megy minden tovább. ha veszít, akkor az új kormány nem veszi elő ezt az ügyet. mert ez berlin számára is kényelmetlen lenne. az mszp egyébként nem is bírálta őket. csak bajnai ordított bele a megafonba. az amerikaiak miatt.

de nem egy ilyen ügy van. hanem majdnem egy tucat. az azeri kiadatást is egyeztették berlinnel. csak nem számoltak az örményekkel. orbán számtalan intézkedése német kérésre történt: mindennapos testnevelés, kötelező napközi, természettudományos fordulat. például egy ilyen pakett. ehhez választották ki hoffmann rózsát. találomra választottak egy nekik jól hangzó nevet. orbán rábólintott. mert tudta, hogy képes lesz rózsikát irányítani. magyarországon mindenki csak nézett ki a fejéből hogyan kerülhetett oda egy ilyen politikus. és hasonlóképpen van ott balogh zoltán nemzeti (német kérésre emberi) erőforrás miniszter. aki kelet-berlinben és az ndk-ban tanult teológiát. szóval ez egy berlinből a néppárt által szervezett kulturális projekt lenne. de ha ezt akármilyen kormány felfedi, akkor angela merkelt is meghurcolják. hogy helmut kohlt. na most ez persze senkinek sem érdeke.

nem az atlanti kötődés számít. európában nincsenek kijelölve a közhatalmi szerepek. és ezért mindenki túlterjeszkedik a hatalmán. a németek is. és erre mondja orbán, hogy akkor legyen nemzetállam. és mindenkit hagyjanak békén. mert nem akar bábu lenni. de ebből nem lehet így kiszállni. mert ha ezt megengednék neki, akkor a későbbiekben ő zsarolhatna. de ez csak egy konteo. szóval ebben én sem hiszek. csak ez zajlik a szemünk előtt.

ParaZita2 2014.08.08. 18:16:24

@HaFr:
:)
(PKP programhoz alakul a kép, sőt annál túlmutatóbb is)

Vannak példák, nyilvánvalóan.
en.wikipedia.org/wiki/Conservative_Democratic_Party_of_Switzerland

A svájci demokrácia oktatásra biztos érdemes.
(esetleg úgy élni is)

unionista. (törölt) 2014.08.08. 19:14:23

@ParaZita2:
ezek ez evolúciós ágak 10, 20, 30, 50 ezer éve jöttek létre. de ezekhez kapcsolódik a legtöbb hegemón kultúra. a magyar nem ilyen. azért nem, mert a magyarok túlságosan sokfélék. ezért nem képesek összetartani. de nem azért, mert mit tudom én ezt nem tanítják eleget az iskolában, hogy áll fel ha hallod a himnuszt. mert ez a többség esetén nem így működik. ahogyan attól sem lett mindenki kommunista, hogy kötelező volt énekelni az internacionálét.

a hasonló eredettel rendelkező emberek ösztönösen összetartanak. ahogyan azt is tudjuk, hogy a barátok nagyon gyakran harmad, negyed, ötöd, hatod unokatestvérek. a populációt összetartja a biológia. ez az rokoni összetartás jelen van a legtöbb kultúrában. a kisnemesek azért kötöttek rokonházasságokat, hogy a földbirtok ne aprózódjon el teljesen. és mivel a föld adta a jövedelmük nagy részét erre kényszerültek. magyar feudalizmus elég sokáig tartott. na most ez a "rokonok" jelleg a zsidóság körében is jelen van. másképp egy szórvány kultúra nem is tudott volna terjedni. az szdsz is így szerveződött. a vidéki liberális értelmiséget a fővárosiak az első pillanattól fogva kiszorították. azért, mert utóbbi sokkal inkább egy nemzeti liberális csoport volt. és velük nem akartak semmiféle közösséget. tudták, hogy a magyarok inkább erre lennének vevők. de itt minden szociálliberális irányba kellett vinni. a zsidó és zsidóbarát értelmiség miatt. de ez szoclib formáció elbukott abban az értelemben, hogy csak külső segítséggel kaphatnak többséget. de amint kormányra kerülnek úgy, hogy még hatalmasabb társadalmi ellenállásba ütköznek. totális vereség irányába haladnak. ha megbukik orbán, akkor azért. ha nem, akkor azért. és ezen a ponton kellene egy b-terv. ami az lehet, hogy budapesten létrejön egy zsidó-keresztény kiegyezés. politikailag korrekt módon fogalmazva a radikális liberálisok és a mérsékelt ("európai értelemben vett") konzervatívok kiegyeznek. és egy német-barát fővárost csinálnak. budapest bundesstadt. és ennek a létrejötte indíthatja el a polgárosodást.

egyetmondok 2014.08.09. 11:52:39

@unionista.:
A történelem legtartósabbnak mutatkozó közösségeit (hat tetszik: erős és gazdag államait) nem a biosz "csinálja". Valami más.
---
Harf, ez nagyon érdekes,ajánlom figyelmedbe, tessék írni róla !!!:-))):

Olvasom,az egész egyszerűen elképesztő,és hihetetlen,hogy a kínai elit valami sajátos,kínai kereszténység kialakításába kezd.
Tízmillió számra létező keresztényeiket ma szó szerint a föld alá,illegalitásba kényszeríti a hatalom,és ez tarthatatlan. Ámde: a kínai civilizációt eddig se a biosz,hanem a konfuciánus morális elvek (ez a család körül alakult) tartották egybe - a marxista-maoista kísérlet egy pötty ebben,túl is vannak rajta -,és hogy mennyire magas civilizáció a kínai,azt az jelzi,hogy az elitje világosan érzékeli,hogy a kereszténység rémes veszélyt rejt az eddigi konfuciánus társadalom szervezési modellre,amely a létező (állami)hatalommal szemben nem,hanem "csak" az egyes emberrel szemben állított fel nagyon is szigorú közösségi morális parancshalmazt.
A kínai "centrális erőtér" alapjait rengetheti meg a (nyugati) kereszténység,mert annak a morális parancsai, a "Legyél Jó!" éppen úgy érvényesek a hatalmasokra is,mint az alávetettekre is. (Ez a liberális demokrácia európai gyökere.)
------
A nyugat,amely így felszámolhatatlan,nem a bioszra alapul. Nem a bioszra alapul,ezért a létezhetnek azok a közösségek,amelyek komoly politikai,közösségi hisztéria nélkül képesek olyan történelmi helyzetek átvészelni, mint pl. a britek a skót különválás esetleges kiementelét: a londoni parlament hagyta jóvá a skót népszavazást...,és tessék nekem megmondani,hogy nagyon is a "bioszra" alapulni gondoló román államiság parlamentje mikor fog a székelyföld elszakadásáról jóváhagyni egy ottani népszavazást ? Akkor,amikor elhagyja a "biosz"-t.Pont akkor.

Nem látható,nincsen Svájc közösségének a végét jelző akármi is.Lehet ezt szeretni,meg éppen (nem is ok nélkül)utálni,de van ott valami ami svájci "olasz","francia","német" bioszokat úgy tartja egybe,hogy arra közösségre szinte nem bír hatni semmi "kintről". Az USA-nak soha nem lesz vége.
-------------
Az inka birodalom,attól tartok,a biosz elvén nyugodott. Volt,és nincsen. Putyin Oroszországa bioszos: gyenge és az marad,mert pechjére nincsen semmi,ami a kereszténységen kívül más használható morális parancshalmazzal telíthetné meg a társadalmat,s legyen a keleti kereszténység ebből a szempontból nagyon más,mint a nyugati (az egyébként),előbb utóbb a putyinizmus is, Orbán is,szembe találkozik a "politikai Krisztussal" : "Nem vagytok elég jó hatalom !"

A nem bioszra épülő közösségek képesek a fennmaradásuk érdekében a legnagyobb változásokra: az Egyesült Királyság a hűbéri,feudális világ hátrahagyása után egy - ahhoz képest - sokkal kevésbé színes,sokkal kevésbé megnyugtató, ilyen értelemben sok szempontból szegényebb világ lett. Vannak ma is, gazdagon vannak ma is,és nem látszik, hogy mitől múlhatnának el. Ha jön valami,eddig nem látott nagy baj,majd változnak, mint akkor hűbériből polgáriba, s bár elvesztenek egy halom nagyon szerethető holmit,túl fogják élni.

Mert nem a bioszon állnak,hanem valami máson.

panelburzsuj 2014.08.09. 12:30:15

@egyetmondok:
"történelem legtartósabbnak mutatkozó közösségeit (hat tetszik: erős és gazdag államait)"

Nem tetszik.

"Zsigerből tudom", hogy települések sokkal állandóbb közösségek.

És ne kapálózz: te is "zsigerből" állítod azt, hogy az államok tartósabbak.

És akkor jön a szuflakérdés: kinek van több erőforrása arra, hogy másik "zsigeri" állításait ledózerolja?

Na: ebbe tud egy közösség belerokkanni. Hogy évezredeken át újra és újra be lehet dobni a közbedszédbe "szerencsésebb" közösségekben már az utolsó molekuláig lerágott, tökéletesen érdektelen csontokat.

egyetmondok 2014.08.09. 12:49:54

@panelburzsuj:
Hogy az "államok" lennének a tartósabbak. Miért is? Ilyet én nem állítok.
S a települési közösségek önkormányzatiságai is "kicsi"államok. Semmi baj velük,vagy éppen nagyon nagy baj lehet velük. Pont,mint a "nagygyal".

Én azt "állítom zsigerből", hogy a bioszon nyugvó,vagy abból állami "elveket" gyúró, tevő közösségek (és az ő államaik) éppen hogy nem tartósak.

egyetmondok 2014.08.09. 12:50:55

@egyetmondok:
"nagygyal "... hűha: "naggyal", természetesen.Bocs.

unionista. (törölt) 2014.08.09. 12:53:12

@egyetmondok:
írország, skócia és wales valójában nem angliától akar elszakadni, hanem londontól akar függetlenedni. ezért:
adamsfamilydna.com/wp-content/uploads/2013/04/Haplogroup-R1b-L211.gif

Sexual Harassment Panda 2014.08.09. 12:53:43

@unionista.: Akkor te azt mondod, hogy gyakorlatilag a friccek döntik el, meddìg lesz Orbàn a miniszterelnök?

unionista. (törölt) 2014.08.09. 12:54:34

hja és ugyanezért akarnak elszakadni a bretonok párizstól.

egyetmondok 2014.08.09. 13:04:33

@unionista.:
Nem hiszem, hogy Londontól akarnak függetlenedni. Szerintem függetlenként szeretnének élni,kipróbálni,milyen az,s itt nem London a fontos, hanem az ő közösségi ilyen célkitűzésük.
(Wales esetében én nem látok ilyet,Te igen? Miből?)
S "London" csak abból a szempontból fontos,hogy bármely hisztéria nélkül igent mondott.
Tudod, hogy mi fog változni azon a jó nagy szigeten,a,legyen, sok-sok függetlenedés után? Semmi,mindegyik önálló állam éppen úgy alkotmányos,joguralmi demokrácia lesz,mint most,együtt. Nem bioszos.
Esetleg előfordulhat, hogy a mainál színesebb világ. Akkor tök jó,hajrá skótok, és akárkik ott !

unionista. (törölt) 2014.08.09. 13:06:33

@Sexual Harassment Panda:
az őszödi beszéd után az mszp bukása borítékolható volt. orbánt éveken át előszobáztatták. ott állt a szőnyeg szélén és kérdezték tőle, hogy ezt vagy azt akarja. azt látom, hogy itt nagyon sok "német" kezdeményezésű projekt fut. csak mind "cigányútra" téved. most én ezzel nem azt akarom mondani, hogy a németek a "jók". a cigányok a "rosszak". hanem csak azt, hogy ez a két kultúra közvetlen sehogy se klappol össze. és ha merkel nem buktatja meg orbánt, akkor orbán buktatja merkelt.

panelburzsuj 2014.08.09. 13:23:48

@egyetmondok:
"történelem legtartósabbnak mutatkozó közösségeit (hat tetszik: erős és gazdag államait)"

A "leg" szócskával atöbbi közösséget hátébb sorolod az éllettartam-skálán.

Csúszkerálhatsz persze saját állításidból is kifele meg befele - csak hát erre mondtam, hogy az ilyesfajta "diszkusszió" az én ízlésemhez már túlságosan "politikai", hogy ne mondjam: "sajátosan magyar csavarós".

unionista. (törölt) 2014.08.09. 13:30:28

@egyetmondok:
minden kultúra képes változni. de ha egy populáció nagyon sok felől ered, akkor ott előbb utóbb széthúzás lesz. és törzsi háború. ezért kellene kisebb egységekben próbálkozni. ahol esetleg létrejön valamilyen összetartás.

egyetmondok 2014.08.09. 13:44:03

@panelburzsuj:
Aztaszentit..., micsoda egy felkészült műkori pontozónak tetszik lenni a tanár bácsinak...!

Vélemény is van arról amit "zsigerből tolunk",vagy csak a zseniálisan mozgó szike a zsigerből leges-leges-legbiztosabb ujjaid között ?

egyetmondok 2014.08.09. 13:48:16

@unionista.:
Mert a skót szeparatista mozgalom elébb elkezdett valami "törzsi háborút",ami nem ment sikerre London ellen,s most ezért egyezkedtek ? Nem.

Ha jól emlékszem,a skót függetlenségiek előre kijelentették, hogy az önálló államuk államfője a Windsor-ház, amely meg ugye a Szász-Coburg-Gothai Ház,s csak a 20.század elejétől Windsor.
Nincsen széthúzás, nincsen törzsi háború, százfelől eredve...

unionista. (törölt) 2014.08.09. 13:50:07

@panelburzsuj:
steiner és juhász összebalhéznak, hogy az adott területen ki induljon. az egyik "zsidó", a másik "cigány". előbb megállapodnak, utána azonnal felrúgják. kívülről nem lehet eldönteni, hogy kinek is van igaza. ne mondja már senki, hogy ez valamilyen "filozófiai" vita.

az a probléma, hogy ez a két eredetcsoport a "zéró tolerancia" következtében egyszerűen bírálhatatlanná vált. nem lehet azt mondani: "péter, te elég nagy cigány vagy. biztos, hogy neked kellene vezetni a belvárost? és te pál túl azon, hogy az mszmp v. kerületi pártbizottságában dolgoztál. és vezetted a kerületet. valóban elég rátermett vagy? vagy csak azért ülsz ott, mert zsidó vagy? ezt kellene kérdezni. és mindkettől azt, hogy vajon mitől "baloldaliak". de ez nem rasszizmus, vagy antiszemitizmus. hanem a politikának egy végtelen primitív, de még éppen legitim közelítése. és persze ellentábor is ugyanilyen, csak ott rogánok vannak és dajcstomik. orbán próbál rendet teremteni.

most ez a beállítás persze nagyon méltánytalan azokkal szemben, akik ebben a játszmában nem, vagy csak érintőlegesen vesznek részt. de vajon hogyan kellene ehhez a kérdéshez hozzáállni?

egyetmondok 2014.08.09. 14:00:42

@unionista.:
Unionista,a többségi magyar társadalom "bioszos" értelemben az európai országok társadalmai között nagyon is homogénnek mondható. Nagyon is az.
Miféle egységet látsz Te ebben,amely békés közösségi létezést adhatna ?
Itt nem az a kérdés,hogy a zsidó vagy a cigány hogyan magyar,hanem az,hogy az egyik magyar hogyan nem magyar,a másik hogyan magyar.
Marginális kérdés a zsidó és cigány ügy ehhez képest.

unionista. (törölt) 2014.08.09. 14:03:23

@egyetmondok:
a britek nem "százfelől" erednek. egyetlen domináns eredetcsoport néhány mutációja van jelen a brit szigeteken. ezek viaskodnak egymással. de az ebből létrejövő többség elnyomja a bevándorlókat. az indiaiak nem uralhatják el londont. és ha úgy gondolják, hogy túl sok az idegen, akkor jön az ukip. és most már cameron is azt mondja, amit farege. és a végén egyetértenek. mert a brit szigetek népessége demokratikus viszonyok között összetart. ugyanez nem érvényes a kárpát-medence népeire. nincs 1 olyan közéleti kérdés, amiben az "oldalak" egyetértenének.

panelburzsuj 2014.08.09. 14:14:22

@egyetmondok:
Nyekerghetsz napestig, ettől még nem változik az a helyzet, hogy a tudatlanságot, műveletlenséget, fantazmagóriákat a "véleményszabadság" védernyője alá cibálni - a legbiztosabb út az orbánizmus típusú uralmak felé.

(Egyébként kurva szar érzés lenyelni azt a békát, hogy "egyetmondok" kommentertársam "érvelési technikái" de facto semmiben sem különböznek a torokgaborelemez "közkedvelt" "6. Lenin" elnevezésű, betegességig orbánfan szerencsétlen működésmódjától. De majd sok ostyával, sok vízzel csak lemegy ez is... )

panelburzsuj 2014.08.09. 14:23:22

@unionista.:
Most úgy hirtelen ezzel tudnám a versbe szedett készletből a "magyar közélet" (bene: politika) nevű izét fölcímkézni:

"Ez egy elbaszott karnevál,
Ide mindenki csak szarni jár,
Senki nem fizet a WC-ért"

www.youtube.com/watch?v=DyJMIHneeKQ

unionista. (törölt) 2014.08.09. 14:29:04

@egyetmondok:
nézd, ma a lakosság harmada kelet-indoeurópai. és a hatoda őseurázsiai. és ez már ugye a lakosság fele. ezen kívül egy újabb hatod balkáni. szóval ilyen alapon a magyaroknak nincs túl sok keresnivalójuk nyugat-európában. nem lesz abban egyetértés, hogy nekünk feltétlen ott a helyünk. a nyugatosok törzsi alapon nem nyernek háborút. de úgy vívják. még pedig azért, mert "baloldalon" a zsidóság így képzeli. orbán viktor meg elég jó politikus volt és nagyon hamar felismerte: ez így nem fog menni. ezért összeszervezte a lelkületében délies és keleties többséget. ráadásul maga mellé állította a papokat. azzal, hogy akkor járnak jól ha nála van a kincstár kulcsa. és legyőzte az ellenfelet. a probléma ott van, hogy maga a jobboldal sem egységes kulturálisan. tehát hiába győzött nincs olyan kultúra, amit a többség elfogadna. túl azon, hogy a nyugattól való elszakadás irracionális lépés lenne. de ez az egész olyan, mintha ezt a csatát cserebogarak vívnák. ebben nincs túl sok "filozófia".

unionista. (törölt) 2014.08.09. 14:37:04

@panelburzsuj:
egy ismerősöm dolgozott afrikában. kérdeztem tőle, hogy milyen volt? azt mondta: már nagyon vágyott haza. mondom: hát persze, az asszony otthon maradt, és a gyerekek is. tudtatok beszélni, de azért mégis. mire azt mondta. persze. de alig vártam, hogy egy jót szarhassak. mert ott nem nagyon mertem.

panelburzsuj 2014.08.09. 14:55:37

@unionista.:
A Swiss nem egy fapados, és nem is olcsó légitársaság.

Mégis az a duma járja (az effélékben kétkezi tapasztalatot szerzettek között!), hogy a - majdnem dupla menetidejű - tokiói járaton elég lenne a wécépapírt föltölteni, az indiaiakon meg plafonig ki kell hipózni a helyiséget...

Éa akkor ennyit "a" kelet, meg "a" nyugat típusú hadrikáláshoz.

unionista. (törölt) 2014.08.09. 15:17:57

@panelburzsuj:
engem hobbiból az elvi megoldás érdekel. és az is lehet, hogy mindenhol 1 városias és 1 vidékies önkormányzat kellene.

budapest szövetségi város és a központi régió. debrecen és hajdú megye. de lehet, hogy a kunságba kiskun/nagykun kerületek kellenek. a másik probléma a totális megyerendszerrel az, hogy vannak határvárosok. amilyen errefelé püspökladány. az sem nem hajdú, sem nem szolnok, sem nem békés. az a vicc, hogy a 19. században az a rész még szabolcs megye volt. püspökladányt azt ide-oda dobálták. lehet, hogy ők lehetnek önálló kerület. vannak vallási szigetek. errefelé görög katolikus hajdúdorog. ők lehetnek önálló járások. és vannak önálló hitközségek, mint amilyen máriapócs. ahol ugye mária kegyhely van. ők nyilván kaphatnak valamilyen önállóságot.

és ezzel egyszerűsödik a modell abban az értelemben, hogy 1 városias (gazdasági) és 1 vidékies (kulturális) önkormányzat van. ez leggyakrabban városháza és megyegyűlés. viszont ez nem kényszer. van ahol kerületi vagy járási tanács van. esetenként autonóm hitközségek. budapest szövetségi város és az agglomerációt magába foglaló tartományi gyűléssel. és ez már elég differenciált. és elég flexibilis elvben.

gyakorlatban 1 külföldi kormány támogatása kell. szóval ha a németek megtámogatják a fővárosi zsidó-keresztény értelmiség "budapest bundesstadt" tervét, akkor mindegy, hogy milyen kormány van: az létrejön. persze itt még kérdésesek a pénzügyek. a ksh adatokat néhány számolótáblán végigpörgettem. és nekem az jött ki, hogy ha nincs herdálás, akkor mindenki jól járna.

egyetmondok 2014.08.09. 15:27:52

@unionista.:
" a britek nem "százfelől" erednek. egyetlen domináns eredetcsoport néhány mutációja van jelen a brit szigeteken. ezek viaskodnak egymással. " --

Miféle viaskodást látsz Te ott ? Sok-sok száz éve rakosgatják az együttélésük szabályait,egészen elképesztő módon, írott alkotmány,stb.nélkül. Ha az ott viaskodás, ez itt,és itt a mi környékünkön mi Unionista ?

egyetmondok 2014.08.09. 15:30:51

@panelburzsuj:
Attól tartok, hogy műveltségi,olvasottsági hiány nem nálam,hanem nálad van,lehet. Véleményed ugyanis neked semmiről sincsen,nagyjából okos viviszekciót végzel a szövegeken,amit olvasol.
Aztán kinyilatkoztatod a semmit.

unionista. (törölt) 2014.08.09. 15:43:57

@panelburzsuj:
nem félnek annyira, mert ellenállóbbak. szóval én nem azt akarom bizonygatni, hogy a cigányok alsóbbrendűek. hanem azt, hogy ha a logikai-fizikai fejlettséget vesszük alapul, akkor ezek a csoportok többé-kevésbé egyenrangúak.

én nagyon későn, 6-7 éves koromban jöttem rá, hogy vannak gyerekek, akik "sportból" verekednek. így "társasoznak". de nagyon hamar (nagyjából ugyanezen a ponton) megértettem, hogy ezeknek a gyerekeknek testnevelés tagozat kellene. feltéve, hogy megtanultak írni, olvasni, számolni. napi dupla tesi óra. persze ennek az infrastrukturális feltételei nem teremthetők meg könnyen. és nyilván nem kellene tudatosan az erőszak irányába nevelni a társadalmat. de igazodni kell ehhez.

unionista. (törölt) 2014.08.09. 15:49:38

@egyetmondok:
azért a skótok elég sokat viaskodtak az angolokkal. de mégis kialakult egységes kultúra. mert ezek ugyanannak a törzsnek a változatai. persze, voltak bevándorlók a gyarmatokról. de londonban egyetlen kisebbség sem képzelte, hogy kiszorítják a többséget. mert ezt a nyugati népek eleve nem hagyták. a keletiek utólag háborodnak fel. hiányzik a kölcsönös belátás.

panelburzsuj 2014.08.09. 16:09:09

@egyetmondok:
Ha olyasmit akarsz kifejezni, hogy időről időre megcibálom az ideológiai/világnézeti kötéltáncolásba (=magamutogatásba) már nagyon belemegedett kommenttársak alatt az általuk "tényeknek" nevezett verbális bizbaszokból összetákolt állványzatot, akkor jó nyomon vagy.

Azzal viszont elkéstél vagy 30-35 évet, hogy belőlem is efféle self-made primadonnát faragj.

egyetmondok 2014.08.09. 16:55:18

@panelburzsuj:
Lárifári,Panelburzsuj. Szerintem az van, hogy pl.ez:

" Tízmillió számra létező keresztényeiket ma szó szerint a föld alá,illegalitásba kényszeríti a hatalom,és ez tarthatatlan. Ámde: a kínai civilizációt eddig se a biosz,hanem a konfuciánus morális elvek (ez a család körül alakult) tartották egybe - a marxista-maoista kísérlet egy pötty ebben,túl is vannak rajta -,és hogy mennyire magas civilizáció a kínai,azt az jelzi,hogy az elitje világosan érzékeli,hogy a kereszténység rémes veszélyt rejt az eddigi konfuciánus társadalom szervezési modellre,amely a létező (állami)hatalommal szemben nem,hanem "csak" az egyes emberrel szemben állított fel nagyon is szigorú közösségi morális parancshalmazt.
A kínai "centrális erőtér" alapjait rengetheti meg a (nyugati) kereszténység,mert annak a morális parancsai, a "Legyél Jó!" éppen úgy érvényesek a hatalmasokra is,mint az alávetettekre is. (Ez a liberális demokrácia európai gyökere.)" --

neked egyszerűen sok. Túl van azon,amit tudsz,azon, ami a fejedben lehet, azért nincsenek véleményeid. Semmiről se,csak és kizárólag arról képzelődsz, hogy az milyen lehet,aki kommentel.

egyetmondok 2014.08.09. 17:00:46

@unionista.:
" nézd, ma a lakosság harmada kelet-indoeurópai. és a hatoda őseurázsiai. és ez már ugye a lakosság fele. ezen kívül egy újabb hatod balkáni. szóval ilyen alapon a magyaroknak nincs túl sok keresnivalójuk nyugat-európában " ---

ez,tisztelettel,de inkább képzelődés. Nem találsz sem embert,sem csoportot a többségi magyarságban, aki és ami ezeknek a kategóriáknak valamiképpen megfelelve nézné a saját világát,önmagát,a saját kisebb vagy nagyobb közösségeit,s akár a világot.
Nincsenek ti. ilyen identitások, Te nem fogsz senkit találni, aki a saját "őseurázsiai" jegyei,vagy jellegzetességei okán,amelyekről ráadásul tud is,bármit mondhatna,bárhogyan viselkedne.

Vagy szerinted ezek olyan fantasztikus erejű jegyek,amelyekről nem is tudnak az ilyennel rendelkezők, viszont mégis ezeknek megfelelően viselkednek ? Lehet egyáltalán ilyen ?

panelburzsuj 2014.08.09. 17:29:36

@egyetmondok:
Ha HaFr komolyan gondolja a konzervatív nyomulást, a hozzád hasonló felszínes lotyaértelmiségiekre kell legjobban odafigyelnie.

Hogy meg ne fertőzhessék ezt a próbálkozást is.

De példázatban is elmondom neked, aztán szevasz:

Tegnap vonatoztam - a délutáni visszaúton gyengélkedett a klíma, úgyhogy a t. utazóközönség bő alkotmányos többsége egyszerűen bekómázott, de minimum a füldugójába vagy a telójába temetkezett. Két zajforrás maradt: a ska mucic nagyszerűségét többé-kevésbé angol nyelven taglaló ifjoncok (vélhetőleg fesztiválvendégek, de ők se bírták félóránál tovább a hőséget), meg egy papa-mama-gyrek összetételű szabad szemmel is láthatóan értlemiségi família. Utóbbiak keresztrejtvényt fejtettek, két órán át lankadatlan harsogással. Anyuka olvasta fel a definókat, meg töltögette a kockákat, a hatodik-hetedikes forma fiúcska tippelgette vadul Izland sportjelét meg a jód vegyjelét, és a Buddha-mosolyú apuka is le-leszállt egy-egy megfejtéssel, ha másik kettő végképp elakadt - majd minden passzoló sor után didalmas büszkeséggel körbehordozta tekintetét a többi félájult utazón.

Sajnos, a leviátán, regula, nassol, pléh és gát szavak még ilyen tökéletes közösségi kalákában sem tudtak felszínre bukkani, így bennem - aki a vad kultúrpogramtól se aludni, se olvasni nem tudtam, kínomban aztán fejben beszálltam a játékba - egyre jobban motoszkált kisördög, hogy leszálláskor átnyújtom nekik egy cetlin ezt az öt szót, rakják, ahova akarják mind a bötűket, mind a szituációt.

Aztán csak úgy döntöttem: van még egy órájuk - küzdjenek meg ők a Leviáttanak, a többi utas meg a harsogásukkal.

Na, pussz neked.

tamas11 2014.08.09. 17:35:20

@egyetmondok:
igen, ideje lenne, hogy unionista génállományán is átlapátoljuk a véleményeinek halmazát, és egyszerű, de még neki is elviselhető következtetésig jussunk. De nem azért mert ő rossz, vagy mert mi rasszosak lennénk, dehogy. Csak megvilágítjuk és értjük a valóságot. De nem is kell, hogy nyilatkozzék , majd mi vélekedünk helyette.

egyetmondok 2014.08.09. 17:35:54

@panelburzsuj:
Hát ez fantasztikus.
De azért ehhez,egy ilyenhez nem tudsz ugye hozzá se nyelni,nem hogy véleményt alkotni:

"Tízmillió számra létező keresztényeiket ma szó szerint a föld alá,illegalitásba kényszeríti a hatalom,és ez tarthatatlan. Ámde: a kínai civilizációt eddig se a biosz,hanem a konfuciánus morális elvek (ez a család körül alakult) tartották egybe - a marxista-maoista kísérlet egy pötty ebben,túl is vannak rajta -,és hogy mennyire magas civilizáció a kínai,azt az jelzi,hogy az elitje világosan érzékeli,hogy a kereszténység rémes veszélyt rejt az eddigi konfuciánus társadalom szervezési modellre,amely a létező (állami)hatalommal szemben nem,hanem "csak" az egyes emberrel szemben állított fel nagyon is szigorú közösségi morális parancshalmazt.
A kínai "centrális erőtér" alapjait rengetheti meg a (nyugati) kereszténység,mert annak a morális parancsai, a "Legyél Jó!" éppen úgy érvényesek a hatalmasokra is,mint az alávetettekre is. (Ez a liberális demokrácia európai gyökere.)" --

vonatozzál,holnap is, leginkább valami komolyabb könyvtárig utazz,olvassál jó sokat, esetleg nem is magyarul,aztán majd gyere.

egyetmondok 2014.08.09. 17:36:50

@tamas11:
Én igyekszem olykor kérdezni is,mert kíváncsi vagyok.

unionista. (törölt) 2014.08.09. 17:59:43

@egyetmondok:
ez már nem rassz jegyek alapján csoportosítás. ezek biológiai mérések. amit úgy szoktak interpretálni, hogy a magyarok nem ázsiaiak. mert leginkább a szomszédainkra hasonlítunk.

csakhogy ez a relatív többség ettől függetlenül kelet-európai. és az "cárságot" akar. van egy őseurázsiai (kisebbségi törökös) csoport, amelyik "basáskodást". orbán a nép bölcs tanítója: a "hodzsa". ő a bíró: "kádi". ő magyarázza a vallást: "mufti". van egy válogatott elit gyalogsága: "a janicsárok". a "vezír" körül forgolódó "effendik". a "gyaur" ellenségre kivetett hadizsákmány, különadó: "harács". ez mind nem létezik? nincsenek ilyen attitűdök? szerinted ezeknek miért volt egy viszonylag szűk körben ennek rendkívül magas támogatottsága? erre mondom, hogy ez nem filosz, hanem biosz. van egy tippem, hogy erre jellemzően azon kisebbségi törökök leszármazottai mozdultak, akik itt maradtak. de erre a csoportra hajt a jobbik is diretkben. ehhez kell a kurultáj. ez a lakosság egy része számára teljesen idegen. de egy csoportja erre fogékony. lehet mondani, hogy ők hülyék. egyrészt nem feltétlen. másrészt ez a jobboldalhoz köthető politikai etnobiznisz több szavazatot hoz, mint amit a baloldalon csinálnak. ahol ugye boldog pészahot és hanukát kell kívánni.

2014.08.09. 19:24:34

@egyetmondok: "biosz" vagy valami más. (így is értjük, nem bűvölöm a szavakat hozzá) Nos, vannak akik a bioszra rakják a súlyt, mások pedig arra a másra. Én ez utóbbiak táborába szoktam szalonnát sütögetni... Ugyanis életünket, személyiségünket, viselkedésünket egy olyan faktor határozza meg a legnagyobb mértékben, melyről unionista itt még nem írt (vagy elkerülte a figyelmemet). (Had ne merüljek bele, meg azt is gondolom, hogy úgyis tudod) Ő éppen a valóságban kisebb mértékben számító "biosz"-ra helyezi a hangsúlyt, úgy véli az a leginkább meghatározó, erről írt eddig (abban sem vagyok biztos, hogy amit arról írt, az tényleg a tudomány jelen állása szerinti...)...

Szúrófény 2014.08.11. 06:38:51

@egyetmondok: Demokrácia= budi fala= minden szar rákenhető!

egyetmondok 2014.08.11. 08:41:59

@Szúrófény:
A liberális demokrácia korlátozott demokrácia,ez világos, tehát:
liberális demokrácai= budi fala= nem kenhető rá minden,bármi szar.
(Ha már a budihoz ragaszkodnál.)

DrGehaeuse 2014.08.14. 14:47:51

Hosszú szabi után most jutottam idáig.

Azt írod:

"Az emberiség minden bizonnyal átmeneti fázis az evolúcióban a következő, a kibernetikai egységek felé vezető úton"

Ez meg mi akar lenni?
Ez rosszab bármilyen fajelméletnél. Még a Georgia Guidestones feliratai is reménykeltőbbek.

Nooórmáááális? :)

borzimorzi 2014.08.19. 21:08:19

Öööö... "100%-os hitel-betét arány és 0% refinanszírozás" mint egy bank vezérelve? Igen tisztelem a szerzőt, de ezt azért meg kellett volna mutatni előbb valakinek, aki konyít a banküzemtanhoz és átlátja valamelyest a globális pénzpiacokon meglevő jelenlegi versenyt is...
Üdv:
b

panelburzsuj 2014.08.19. 21:17:46

@borzimorzi:
Nem tisztema szerző mosogatása, inkább csak tesztelek: biztos vagy abba, hogy BP ezt "általános banki vezérelvként" posztulálta?

Mert én biza olyat látok abba mondatba, hogy akinek van kétmillája, az ne má csak illegális uzsorásként - vagy mikrorészvényesként bankolhasson...

borzimorzi 2014.08.20. 08:36:18

@panelburzsuj: Ezt ma is megteheted. Nem kell az ügyletnek a Hpt alá tartoznia, hiszen nem üzletszerűen adsz kölcsön, hanem egyedi esetben. Simán szerződést kötsz a sógoroddal, hogy kölcsönadsz neki 2 millát, évi 10% kamatra, kétéves fix futamidővel. Egy összegben, kamatostul tartozik visszafizetni két év múlva. A lejáratot követően nemfizetés esetén egy hónapot vársz a 2,4 milkádra, és ha nem kapod meg, tiéd a sógor használt Opelje, mert az a fedezet. Ennek hangsúlyozása céljából az autó tartalékkulcsát szerződéskötéskor azonmód át is veszed. Egy sajtcetlin leírjátok, aláírjátok, és simán a Ptk alapján, szabadon leszerződtetek. Laikusként még azt is beleírhatjátok, hogy a visszafizetés elmaradása esetén az átadott 2 misi az autó vételárának minősül, és a szerződésetek onnantól nem hitelszerződés, hanem adásvételi, amelyben te nem hitelező vagy, hanem vevő, a két millád meg nem kölcsön, hanem az autó vételára. Ha a szerződő felek ilyetén akarata teljesen világos a szövegből, akkor bíróság előtt is megáll.

Nem kell mindent agyonbonyolítani.

Üdv:
b

Szúrófény 2014.08.28. 06:00:42

@unionista.: Demokrácia? Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket? — megint Szabó Dezső! Mi mindent megírt ez az ember!80 éve! Mi változott az óta? Talán a hülyeség lett nagyobb, a fal lett simább, melyről lepereg az intés, mint a borsó
süti beállítások módosítása