1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.07.01. 20:35 HaFr

Lesz-e nyugati egységfront Orbán ellen?

Orbán az utóbbi hetekben gyenge minősítést kapott gazdasági téren az IMF-től, a Fitchtől, és ma Brüsszel belengette a nukleáris fegyvert, a túlzott deficiteljárás újraindítását, miközben a gazdasági perspektívák a 2015-re visszaeső állami költés miatt evidensen sanyarúak -- utoljára, már ma, a Bankszövetség is jóval erélyesebb nyilatkozatot tett a devizaadósok megsegítését célzó programra reagálva, esetleg felbátorodva a nyugati eseményeken, adott esetben már nemzetközi egyeztetésekkel a háta mögött. Az orosz Sberbank tőlük függetlenül is óvja a kormányt. Közben Orbán politikai vereséget szenvedett egy fontos diplomáciai ügyben (Juncker), amit ugyan Eörsi Mátyás akként ítél meg, hogy Orbán szándékosan gyártott vele indokot a későbbi EU-ellenes lépéseihez, de a tény akkor is tény marad: a nyugati gazdasági és politikai kapcsolataink feszültek. A Külügyminisztériumban vendetta folyik Martonyi embereivel szemben.

Ami sejteni lehetett, az előbb-utóbb valóság lesz. Ha nem ma, akkor holnapután. Egy egyébként is gyenge, kiszolgáltatott ország gazdasági alapjai erodálódnak, az erejét látványosan elmérő, egyszerre arrogáns és naiv (=buta) kormány mozgástere folyamatosan szűkül. Nem lehet tudni egyelőre, hogy Orbán hogy fog reagálni egy ilyen helyzetben. De ne legyenek illúzióink.

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr456465087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymous 2014.07.01. 21:24:35

Teoretikus kérdés: Szerinted az rendben van, hogy magyar emberként annak drukkolsz, hogy egy külföldi autoritás döntse meg az egyébként legitim módon megválasztott kormányodat? Demokratának tartod magad?

quendelapo 2014.07.01. 21:30:21

@anonymous:
Nem drukkol annak, de számol vele. Orbán egyébként sem legitim módon lett megválasztva, mert sajtószabadság nélkül nincs legitim választás.
De egy magyar demokrata drukkolhat, annak, hogy külföldi autoritás döntsön meg magyar autokratákat. Ez volt Kádár és Horthy esetében is.

nemhívő 2014.07.01. 21:42:01

..én még azért adnék egy sanszot a "mégfideszebbiknek" (Jobbiknak),...hogy az egész ország láthassa, hová vezet a vég nélküli konfrontáció...

...aztán jöhet a Marshall segély és az újjáépítés...

anonymous 2014.07.01. 21:42:39

Kádár és Horthy kártékonysága összemérhető Orbánéval?

nemhívő 2014.07.01. 22:02:21

@anonymous: ...a kártékonyságuk talán (még) nem,...de a népszerűségük viszont igen...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.01. 22:15:18

@anonymous: Igen, annak. ÉS ki drukkol kinek?

anonymous 2014.07.01. 22:31:29

@HaFr: Ok, az első kérdésre megvan a válasz. Demokratának tartod magad?

Gábor Jonás 2014.07.02. 05:10:55

Ez a Béndek miért nem Izraelben írogat hülyeségeket?

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.02. 05:14:05

"Lesz-e nyugati egységfront Orbán ellen?"

Nem lesz. Miért lenne?

Lexa56 2014.07.02. 08:20:44

@anonymous: te drukkoltál annak, hogy Gyurcsányt a külföld ne fogadja és megbukjon? A Fidesz nem tett meg mindent az akkori magyar kormány ellen külföldön? Akkor hol a különbség?

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.07.02. 08:55:55

A Fideszre a legkomolyabb veszélyt az jelenti, hogy megszűnt az ellenzéke. A Fidesz lételeme a folyamatos harc, de ellenzék hiányában nem lehet a konfliktusos politizálást folytatni, ami erős összetartó erő a pártban. Ellenség híján tehát megindul a belső harc, amit már most jól lehet érzékelni.
Ha az EU harcba száll Orbánnal, azzal megteszi azt a szívességet a Fidesznek, hogy betölti az ellenzék szerepét.

Saga 2014.07.02. 09:57:26

@anonymous: Természetesen összevethető. A Kádár-Horthy skála szerint 3-as erősségű jelenleg az Orbán rendszer és folyamatosan növekszik.

Még nincs ÁVH és nincsenek befejezett koncepciós perek, de már nincs független ügyészség, rendőrség, a bíróság már csak nyomokban tartalmaz független bírókat, akiket lassan fognak félreállítani, már egyik hatóság sem független, hanem direkt politikai befolyás alatt áll és erre még büszkék is.
Szólásszabadság nincs a maga teljességében, mert szólás utáni szabadság már erősen korlátozott. Lásd RTL.
Közszolgálati tájékoztatás már rég nincs, tehát a szabad választás egyik feltétele sérült.
A választási rendszer rokkant.

stb
stb
stb

Saga 2014.07.02. 10:36:34

Én úgy látom, hogy viszakozás lesz. Különadókat fog bevetni még pár multira idén, hogy a túlzottdeficit eljárást megússza és folyton az EU-ra fog mutogatni.

Év végére, ha törik, ha szakad leviszik az államadósságot, akár a MOL részvények eladása árán is.

Viszont egy dolgot nem fognak tudni uralni. A HUF árfolyamot, ami ha tovább gyengül, jelentősen rontja az esélyét annak, hogy csökkentsék az államadósságot.

Emiatt azt várom, hogy év végén kamatemelés lesz, és az EU lesz a hibás természetesen.

Ha meg rákényszerül a kamatemelésre, akkor dől a 2015-ös költségvetés és újabb megszorítás kell.

Megy majd a tili-toli, de ha szerencséjük van akkor ugyanúgy elevickélnek mint korábban - ami nekik jó, az országnak meg még nem fáj eléggé.

Erről egy vicc: Miért vinnyog a kutyád? Szögbe feküdt. És miért nem megy arrébb? Mert nem fáj neki eléggé.

De hát hiába rohanunk a falnak, ha nincs cseresofőr...

almodhi 2014.07.02. 10:54:25

@anonymous:

"Kádár és Horthy kártékonysága összemérhető Orbánéval?"

Igen.

stoppos76 2014.07.02. 12:19:03

Nem hiszem, hogy lesz egységfront. Szerintem csak megvárják, amíg magukra döntik a házat.

nevetőharmadik 2014.07.02. 14:09:29

Egységfrontra olyan értelemben, hogy koordináltan fingatják, szerintem sem lesz. Viszont mindenki a maga jogán fog páriaként bánni vele, és pártfogója sem marad majd, ha bajba kerül.

Hungry horse 2014.07.02. 14:47:09

A bukott jóslataitokkal tele a padlás.
A külföld agressziója csak erősíti buktort itthon.
Ezt képtelenek vagytok felismerni évek óta.

Valami mást kellene kitalálnotok, mert ez a módszer nem jött be szemmel láthatóan.

stoppos76 2014.07.02. 14:49:18

@Hungry__horse: Na mesélj. Milyen agressziója volt a külföldnek?

Lexa56 2014.07.02. 18:01:52

@Hungry__horse: azt a játszótéri kispöcsök hosszú történetéből lehet tudni, hogy minden agresszív kismalac előbb-utóbb összefut egy még agresszívabb kismalaccal. Ezt nem tervezi senki, ez egyszerűen a sors játéka, vagy ha költőibb akarsz lenni, a hübrisz büntetése. A nézőknek csak várniuk kell.

anonymous 2014.07.02. 22:18:18

@quendelapo: @Lexa56: @Saga: @almodhi: @HaFr:
Itt Canadában elég furcsán néznének rád, ha nyilvánosan abban reménykednél, hogy majd egy külföldi hatalom megdönti a kormányt.
Amikor eljöttem, akkor nem lehetett szabadon írni és beszélni! Neked most félned kell emiatt, amit most ideírtál? Most hány halott van? Amikor eljöttem, akkor már elég sok halottja volt a rendszernek. A határok le vannak zárva? Amikor eljöttem akkor le voltak zárva. Át kellet szöknöm a határon a feleségemmel, azt kockáztatva, hogy lelőhetnek minket, mert tűzparancs volt érvényben. Embereket deportálnak most is? A régi világban bizony deportáltak, nem is keveset. A jelenlegi választási rendszerben képes lehet az ellenzék megverni a kormánypártot? Amikor eljöttem, akkor ez lehetetlen volt! Ha ezt akkor szóvá tettem volna, akkor biztosan elvittek volna, és csak évek múlva, de az is lehet, hogy sosem kerültem volna elő.
Nyitott határok mellett, világútlevéllel a zsebedben, politikai foglyok nélkül, szabadon azt írhatsz, amit csak akarsz, és úgy élsz, ahogy akarsz. Én ezt szabad világnak nevezem! Azt kezdesz az életeddel, amit csak akarsz, ha mégsem élsz szabadon, akkor az csak a saját döntésed miatt lehet.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.07.03. 04:25:25

@anonymous: Rég volt, talán igaz sem volt...
OK, úgy volt, a Szovjetunió és hazai helytartói által fenntartott véres diktatúra volt. DE NEM hasonlítható össze a mai világgal. Mo. az EU tagja, nem Belorussziánál kellene demokratikusabbak legyünk, hanem Ausztriához hasonulni.
És az elmúlt főleg 15 év politikusainak bűne, hogy Mo-t távolították Ausztriától, nem közelítették. Pl. a magyarok és jelen kommentelők egy része annyira tájékozatlan, előíteletes és ostoba, hogy még mindig a100 évvel ezelőtti antiszemita összeesküvéselméleteket szajkózza, anélkül, hogy felfogná, hogy a világ belépett az entrópia korába, amikor már nem egy vagy több szuperhatalom irányítja, hanem egyes országok, szövetségek, multik, szervezetek, terrorista csoportok, és a pénz nem Izraelből vagy az USA-ból jön, hanem az olajtermelő országokból, Kínából, stb.
Beszélnek még Keleti nyitásról, most, amikor a kínai minimálbér utolérte a magyart, Kína megújuló energiaforrásokra tér át, belső adóssága alatt fog összeroppanni néhány éven belül, háború várható Kelet-ázsiában, megalakul a Kazah-Afgán-pakisztáni államszövetség, stb , stb.
Hol van itt egy egyre gyengülő, a harmadik világ termelési struktúrája felé tartó, tőkehiányos, elmaradott mentalitású, tudatlan, komplexusokban dúskáló, önismeretét illetően teljes hiányban szenvedő, Trianonon siránkozó, tanult munkaerővel nem rendelkező, a nepotista, korrupt, balkáni-bizánci, kontraszelektált politikai elit által vezetett országnak esélye?
Marad a banánköztársasági státusz, banán és köztársaság nélkül.

tamas11 2014.07.03. 08:17:57

@anonymous:
Ha visszafelé lejátszol egy countrylemezt, nem támad fel az anyád, nem tér vissza a kedvesed, és visszakapod e a munkád ?
Zűrzavaros zajt fogsz csak hallani.
A szakszercvezeti harcok alatt se vígasztalta a szervezett munkásokat, hogy nem négyelnek emiatt senkit fel, hogy városkapura elrettentésül kiszegezzék,és nem volt az a mérce, hogy van e ivóvíz a szabadtéri kutakban.
Az információs társadalom szabadságfokát nem lehet azzal mérni, hogy chatbejegyzést tehetsz a NET-en... Falfirka az, csak a fal igen nagy, attól többen még nem olvassák, hitele, hatása semmi...
(Nota bene, FOGALMAD SINCS, lesz e károd belőle, és miként, továbbá nem mellékes, hogy nem saját néven teszed, neved tagadod meg, hogy "álláspontod" lehessen ezzel kivetted magad az érvényes kontextusok körébő)
Mindezt tudni lehet, tudni illik. Ezért nem nem anakronisztikus egy letűnt környezet kellékeihez hasonlítgatni a mai viszonyokat, hanem hazug.

Lexa56 2014.07.03. 08:24:29

@anonymous: Kanadában sokmindenen csodálkoznának. Azon is,ha a demokratikusan megválasztott miniszterelnök legfőbb tevékenysége arra irányulna, hogy lebontsa a fékek és ellensúlyok teljes rendszerét, az adóhatóságot politikai céljaira használná, ha két hetente az ellenkezőjét harsogná és elvárná, hogy mindenki rövid távú amnéziával rendelkezzék, ha minden független testületet megszállna és megfélemlítene. Egy egészséges lelkű nép esetében ez nem is lenne lehetséges. Argentína talán már jobb példa, Belarusz vagy Kazahsztán is, vagy akár Németország az 1930-as évek végén. Ők (a németek legalábbis közülük a józanabbak) a végén valóban eljutottak oda, hogy egyetlen lehetőségük az, ha kormányuk veszít a háborúban. Mi MÉG nem tartunk itt ...
Mellesleg ha nekem valaki az 1980-as években azt mondta volna, hogy lesz szabadon választott magyar kormány, amelyet semmivel sem fogok többre becsülni a volt "szocialista" kormányoknál, nem hittem volna neki. De a valóság mindig megcáfolja a legvadabb elképzeléseket is.

almodhi 2014.07.03. 17:25:10

@anonymous:
"Itt Canadában elég furcsán néznének rád, ha nyilvánosan abban reménykednél, hogy majd egy külföldi hatalom megdönti a kormányt."

És mondjuk Kubában? Mi most valahol a kettő között vagyunk, Kuba felé közelítve...

Ideje hazalátogatnod...

anonymous 2014.07.03. 21:52:37

@almodhi: Nagyon régen voltam otthon. Szellemileg még bírom a tempót, de a testem már megöregedett. Nem próbálnám ki, hogy kibírnám-e az utat hazáig. Azért regisztráltam és azért írok, mert a fiatalok hozzáállásán csodálkozom. Nem értem a levertségük és tehetetlenségük okát.
Világútlevél van a zsebükben! Szabadon élhetnek!
Kuba nem jó példa, hiszen nincs világútlevelük, a határ pedig le van zárva. Gondolom hallottál azokról a menekültekről, akik házi építésű lélekvesztőkkel próbálnak menekülni a szabad világba.
Te a szabad világ része vagy! Oda mehetsz élni, ahová csak akarsz. Ennél nagyobb szabadság nem létezik!

almodhi 2014.07.04. 00:11:34

@anonymous: "Oda mehetsz élni, ahová csak akarsz."

Igen, csak én valahogy szeretem ezt az országot, és (még) nem tartunk ott, hogy ennek ellenére elhagyjam.

Én sem vagyok annyira fiatal, hogy ne emlékeznék a Kádár-rendszer utolsó két évtizedére. És akkor most úgy fogalmazok, hogy neked is ismerős legyen: ami most itthon folyik , az nagyon sok tekintetben pont annak az utálatos rendszernek a fokozatos, apró lépésekben megvalósított visszaállítása. Hiába van (még) világútlevél.

Jó egészséget!

Hungry horse 2014.07.05. 15:07:47

@stoppos76: olvasgass, találsz választ, ha keresel.
Pár keresőszó: tavares, schulz, cohn bendit.

Hungry horse 2014.07.05. 15:09:02

@Lexa56: vice versa.
Minden esetre nem én, hanem az elmegyenge poster ábrándozik "egységfrontról".
Eddig se jött be.
Ezt mertem írni.
Más kérdés?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.05. 15:39:22

@anonymous: Bizony. A döntésem az, hogy nem elég az én szabadságom, tehát nem úgy vívom ki, hogy elmegyek itthonról.

stoppos76 2014.07.07. 09:46:37

@Hungry__horse: Naja. A Tavares az valami baszott kemény ügy volt, nem is tudom hogy védekezték ki.

De összefoglalom neked röviden mi történt. Tavarestől kértek egy jelentést, amit ő le is adott. Ééééérted. Írt! Egy! Jelentést! Odabasz, mi? Ja és ki is nyomtatta. Olyan kemény dolgokat követel benne, hogy beszarsz:

"Felhívja a Bizottságot, hogy a Szerződések őreként és mint az uniós jog végrehajtásáról az Európai Unió Bíróságának felülvizsgálata mellett gondoskodó intézmény tájékoztassa a Parlamentet arról, hogy miként értékeli az Alaptörvény negyedik módosítását, valamint hogy az milyen hatást gyakorol az EU-n belüli együttműködésre"

Ezek után tényleg csodálkozom, hogy a vityáék nem teljes harci díszben ültek hónapokig a nyugati határnál, várva a bazi nagy támadást...

tamas11 2014.07.07. 12:03:43

@Hungry__horse:
már hogyan lehetne a külföld agressziója az, amit a szomszédaimtól is hallok, noha azt se tudják, hogy létezik Tavares?
Tudom, Tavaresnek megírták itthonról a ballibek, a jelentés meg úgy született, hogy ő elvtelen fullajtárja lett Mesterházynak, plusz akárkinek, aki szót emel idehaza...
Schulzot is a nyolcadik kerületi ballerek sodorták oda a posztjára, és sok pénzt kap a világmulti összeesküvésből, abból tataroztatja a nyaralóját. Cohn Bendit is ötven éve elvtelen, ugyanazt nyomja...
És csak ti, akik Orbán mögé álltok bármiben, ti vagytok a tiszta fejű, sőt karakterű (!) honfiak, az elvhűek...
Ti, a jómódban veszkődők, akik aprópénzetekért elmismásolnának mindent, mint ahogy te is... Neked az a sajtószabadság, hogy veled levelezhetünk itten. Silány népség.
süti beállítások módosítása