1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.25. 17:18 HaFr

Versenyképességünk akadályai: az állam és a nemzet

A magyar társadalomban az elmaradt polgárosulás beteges vonzódást tartósított az állam és a nemzet iránt. Annak ellenére, hogy a politikai osztály tíz, valójában azonban már legalább száz éve bizonyíthatóan zsákutcából zsákutcába kergeti az országot, a társadalom mindig ennek a politika osztálynak -- és legfőképp a politikai osztály etatista és nacionalista habitusának -- a megerősítésével válaszol. Ez az elképesztő, öngyilkos társadalmi stratégia magyarázatra szorul, amely egy ilyen poszt adta terjedelemben nyilvánvalóan nem tehető meg. Se a magyarázatot nem tudjuk nyújtani, se -- noha igazából erre volna szükség -- annak a módszertanát, hogy miként lehet ebből a helyzetből kivágni magunkat.

Az előbbi társadalomtudományos, az utóbbi politikai feladat volna. Az utóbbi tekintetében sokkal rosszabbul állunk. Már Széchenyi felismerte, hogy a magyar közjogi helyzet (tkp. a politikai rezsimünk) nem optimalizálható anélkül, hogy a vagyonosodás és a polgári mentalitás kialakulása meg ne történne előtte. Ez előtt a több évszázados ügy előtt azonban ma legalább két gát meredezik: az egyik maga a politikai osztály (a politikai rezsim haszonélvezője), amelynek nem érdeke az államot kiengedni a kezéből és a társadalmat felszabadítani, a másik a polgári fejlődés hiányzó nemzetközi kontextusa, ti., hogy a Magyarországnak kijelölt vagy Magyarország által a világgazdaságban betölteni képes hely nem kedvez az átfogó polgárosodás és a társadalmi integráció programjának, paradox módon az ország túl szegény ahhoz, hogy belátható időn belül érzékelhetően előre lépjen a polgárosodásban. Hiányoznak és tartósan hiányozni fognak a társadalmi kompetenciáink és erőforrásaink a versenyképességünk növeléséhez, ami egy borzasztó csapdahelyzet.

A versenyképességünk alapjainak és a polgári fejlődés hiányzó felhajtó erejének legalább részleges pótlására csakis az élősködő politikai rezsim visszaszorításával lenne remény. De a rezsim -- és itt nem csak a szélsőségesen társadalomellenes NER-re, hanem a legtöbb választható politikai stratégiára is gondolok -- láthatóan nem érdekelt ilyesmiben. Ma tehát valójában az állam és az államnemzeti ideológia a legnagyobb ellenségei a társadalom regenerálódásának, a közösségi hálózatok kialakulásának, a közbizalom erősödésének. Leszámítva az ellenérdekeltségüket, a rezsim haszonélvezői talán nem is értik, hogy egy versenyképes társadalom a korunkban pontosan a merev állami logika és az etnicista intolerancián és korszerűtlen világképen alapuló nemzeti megoldások ellenében vihető csak sikerre. Ma az állam és a totalitárius nemzeti gondolat a hosszú távú szegénység garanciái.

Félő, hogy az a társadalom, amelyik az etnikumának (vélt szubsztanciájának) túlélését már túl sok ideje a saját tagjai túlélése elébe helyezi, az identitását egyoldalúan a kollektívumból eredezteti, és a biztonságát önmaga helyett az államától várja, nem fog erre rádöbbenni, mielőtt az évszázadok óta tartó hanyatlása újabb fordulatot vesz, és tartósan Európa legszegényebb népei közé csúszik le.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr446207867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carmichael 2014.05.25. 17:57:29

A helyzetértékeléssel egyetértek, a változás legnagyobb gátjának pedig az állam szisztematikus és tevékeny hozzájárulásával kialakult, egymással szembeni bizalomvesztést látom a társadalomban, mint az egyén, mind pedig a társadalmi csoportok szintjén.
Ez a mindennapokban tettenérhető kölcsönös bizalmatlanság mindenfajta természetes felismerésen alapuló - az állam jelenlegi szerepét, integritását megkérdőjelező - összefogást ellehetetlenít a civil szférában, ellenben erősíti a kiszolgáltatottság érzését az emberekben, amelyek az előre felállított pártok és egyéb erre a célra létrehozott mesterséges pióca szervezetekben keresnek menedéket és biztonságot. Nyilván a populista szólamokban igen, a valóságban azonban aligha fognak ott ilyesmit találni.
Amíg nem vagyunk képesek, akár ekkora állami ellenszélben is, visszanyerni ezt a kölcsönös bizalmat - ami sajnos sokkal hosszabb idő lesz, mint annak leépülése - addig magányosan kell szembenéznünk a cikk végén felvázolt perspektívával, ami maximum az olyan egyéni megoldásoknak kedvez, mint a kivándorlás, bezárkózás.
Egy szétesett, a mindennapi életében teetenérhetően elidegenedett társadalom könnyű prédája a politikának, mert védtelen és képtelen az önszervezésre, ellenállásra. Ez a bizalmi újáépítés mégis a civil szférára, azaz ránk vár, mielőbb el kell a mindennapokban kezdeni, így sem biztos, hogy a gyümölcsét mi aratjuk majd le.

belll 2014.05.25. 18:20:35

"a politikai osztály tíz, valójában azonban már legalább száz éve bizonyíthatóan zsákutcából zsákutcába kergeti az országot, a társadalom reakciója mindig ennek a politika osztálynak -- és legfőképp a politikai osztály etatista és nacionalista habitusának -- a megerősítésével válaszol."
Ez egy olyan abszurd helyzet, aminek lehet egy abszurd megoldása: Kellene egy olyan diktátor, amelyik a szabadságot kényszerítené ránk. :-)

ParaZita2 2014.05.25. 18:39:48

HaFr
Az elemzés most is remek. A hiányérzetem mégsem múlik: akadémikus (már réges-rég kiválóan verbalizált) elemzéseken túl kell lassan lépni. Nem könnyű, de keresni kell a kiutat. Például hogyan lehetne ténylegesen emelni az emberek tudati (ismereti, értékelési és döntési képességét).
Van egy vad ötletem: új fajelméletet kívánok bevezetni: világos, hogy azok az emberek, akik diszkriminálatlanul törtetnek hatalomra és vagyonszerzésre, azok az alacsonyabb rendű ösztönök által vezérelt piócák, élősködők és ragadozók, szemben azokkal az emberekkel, akik tisztelettel tudnak egymáshoz fordulni és értékrendjük az emberi alkotás, értékhozzáadás. (ez még szépen tovább árnyalható) Ezek az emberek az állatvilág legfejlettebb, legmagasabb szintjét valósítják meg. Ez az az emberi faj, amelynek a továbbélését a másikkal szemben preferálni kell. Hogyan? Hogyan "győzik le" a növényevők a belőlük élő ragadozókat? Sok módszer van: pl. kiéheztetik őket. (nem fizetnek adót, elvándorolnak, passzív ellenállást vesznek fel, vagy valamiképp pl. vállról indítható rakétákkal -csendben, alattomosan- kilövik a ragadozókat.
Vagy: mérgeket fejlesztenek ki, ami megöli az őket "elfogyasztó" ragadozókat.
Ez egy leegyszerűsített "bla-bla", de alaposan utánagondolható, s kiderül, hogy a fejlettebb faj szélesebb körű összefonódása legyőzi az alacsonyabb rendű, primitívebb faj erőszakosságát. Idő kell hozzá, ez igaz.

explanatus 2014.05.25. 18:50:07

A valamikori szépreményű ifjak megalkották a maguk tökéletes világát. A poszt már szinte népdalmélységű (*) keserűséggel átitatott kilátástalanság, tehetetlenség sóhaja.

Pedig úgy indult, hogy ez végre a mienk lesz, olyan, amilyet mindigis szerettünk volna magunknak. Kisiklott. Megint. A fájó ebben az, most az egyszer nem valami idegen, külső erő, hanem mi magunk siklasztottuk ki, mégpedig úgy, hogy mára már azt hisszük ez a jó út.

Mára oda jutottunk, ahogy a népdalban van a "még álmukban is szegények" egyre népesebb tábort alkotnak, és emiatt a szegénység miatt a Jóisten se tud már rajtunk segíteni. Igen, a varázsszó a(z általános)vagyonosodás. Hihetetlen, hogy tanult elitünk miért nem érti, hogy a még álmukban is szegényekkel nem lehet erős, élhető, szerethető hazát/országot építeni, mert szegény álom, szegény valóságot szül.

Az ország/haza elitjének az lenne a feladata, hogy megtalálja és felszabadítsa a még álmukban is szegényekkel azokat az utakat, módokat, melyekkel ebből a szegénységből kitörhetnénk, mert ez alól az alkotást gátló szegénység alól egyszer és mindenkorra "fel kéne szabadulni már".

(*) www.youtube.com/watch?v=De1twXnPVpg

"...Ott alusznak a legények,
még álmukban is szegények.
Azt álmodják, hogy már késő,... "

unionista (törölt) 2014.05.25. 18:52:25

ha most 21 megye kormányzóját választanák az európai parlamentbe, akkor talán nem 30% körüli lenne a részvétel. és nem nímandok csatáznának. mert az lenne a kérdés, hogy ki képviselje az unióban buda megyét. és talán akadnának értelmesek. talán nem 30% körüli lenne a részvétel ha követlen választanánk meg a többségi európai tanácsost (kancellárt). szokásjog szerint a második helyezett lenne az európai kisebbségi biztos (komisszár).

közvetlen választanánk képviselőket. nem a pártközpontok által kijelölt jóska, pistákat kellene legitimálni. illetve persze miért is kellene? ma európában a szlovák a legmenőbb nemzet. 13% részvétel király.

Lexa56 2014.05.25. 19:04:22

Mélyen egyetértek. "tartósan Európa legszegényebb népei közé csúszik le" ... ahová való, teszem hozzá.

Moin Moin 2014.05.25. 21:37:27

@belll: "Az EU kűggyön egy királyt!"

DrGehaeuse 2014.05.25. 22:53:32

@Lexa56:
Kár, hogy ezt hozzá tetted!
Ez a vélemény téged minősít, nem pedig népünknek. És rajtad keresztül rossz fényt vet erre a blogra is.
Szerintem a kommentek tartalmát - velem együtt - sokan legalább olyan figyelemmel követik mint a posztokét. Néhány trollkodó grafomán mindíg akad, de őket hamar ad acta teszi a magamfajta blogolvasó. Viszont egy ilyen aprónak tűnő oldalvágás többet árt mint egy gyűlölettől csöpögő ellenszenves grafomán komment.
Magam is kárhoztattam az "istenadta nép"-em pl. 2006-ban amikor egy beteges hazudozó pojáca kezében hagyta a kormányrudat, megnyitva ezzel a közfelelőtlenség történetének "legfényesebb" fejezetét. Majd hamar lehiggadtam és beláttam: nem a nép hibás.
1. A nép könnyen átverhető. PR trükkök 100-ait használja az összes párt.
2. Egy nép se érdemel rossz sorsot csak mert a politikai monopólium birtokában lévő önjelölt korrumpokrata elitcsoportok hamis alternatívák állítása révén csak rossz vagy még rosszabb döntés lehetőségét kínálják.
3. Becsületes, hazáját kicsit is szerető ember ilyen sorsot nem kíván népünknek.
4. Koránt sincs borítékolva a végkifejlet. ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.25. 22:59:29

@DrGehaeuse: 1-4 egyetértek, de Lexa talán úgy érthette, hogy alapkompetenciák híján ez a sors szinte törvényszerű.. ezt természetesen nem "megérdemli" a nép, inkább nm képes megakadályozni

program készítő 2014.05.25. 23:03:38

Becsületes, hazáját kicsit is szerető ember ilyen sorsot nem kíván népünknek.Persze ehhez az is kellene,hogy a népünk becsületes képviselőket
válasszanak.

DrGehaeuse 2014.05.25. 23:05:40

A választás győztese: forcsány pletymó!!!!!
R.I.P. maszop.

DrGehaeuse 2014.05.25. 23:11:59

@HaFr:
Remélem figyeled miket mond orv-bán és furt-csányi?
Már alig várom az újabb posztod... :)

DrGehaeuse 2014.05.25. 23:35:30

@program készítő:
Jogos észrevétel. De szerintem inkább az hiányzik, hogy ez a mi népünk mihamarabb Politikai Nemzet lehessen. Mert a "módszerváltás" összes eddigi kormányzata ez ellen dolgozott. És ez nem lehet a véletlen műve.

Carmichael 2014.05.26. 07:09:23

@DrGehaeuse: Én úgy értelmeztem Lexa56ot, hogy a nép az eddigi döntéseivel (nem csupán politikai, de erkölcsi, stb.) ezt a logikus sorspályát írta magának elő. Ha más, jobb sorsot akar, el kell kezdenie más, jobb döntéseket hoznia.
Lehet, hog a nép direkt módon (becsapják, nem készítették fel, stb.) és szándékaiban nem hibás azért, mert nem volt képes eddig jobban dönteni, de a változás és változtatás felelőssége és lehetősége az övé, és az is marad. Amíg a népesség igénye nem születik meg valami jobbra, addig - mint nép - valóban oda tartozik, ahova kormányozza magát.

Lexa56 2014.05.26. 13:36:49

@DrGehaeuse: pedig ez a véleményem. Ha egy alkoholista nem hajlandó elismerni, hogy beteg, sőt még el is várja, hogy csodálják, arra mit mondasz? Sajnálom, de arra is csak azt tudom mondani, hogy oda való, mert ragaszkodott saját nyomorúságához, folyamatosan elutasította a gyógyulást és még a tetejébe mindig másokat hibáztatott sorsáért. Mutatis mutandis mindez elmondható a magyarság "karakterét" meghatározó kisebbségről. A többségről meg az, hogy mindezt eltűrte és asszisztált hozzá. Sajnálom a népemet, de segíteni nem tudok rajta. Ha valakin csak erőszakkal lehet segíteni, azon nem tudok, még ha szeretnék sem.

Vöv 2014.05.26. 19:51:39

@program készítő:
Nem kívánok rosszat az országnak, de sajna egyet kell értenem Lexával. "oda, ahova való", ez nem rosszindulat, ez ténymegállapítás. A mai Magyarország alkalmatlan az európai létre. Az itt élő emberek -dacára,hogy minden mondatukban szabadságharcot emlegetnek- egyszerűen gyávák. Bármennyire is rossz érzés, de be kell ismernem, nem Orbán és társai akik rossz irányba vezetik az országot, hanem az ország, aki rossz irányba megy, ők csak felismerték ezt és politikai tőkét kovácsoltak belőle.

Az az ország, ahol a múlt -még hamisítás árán is- fontosabb, mint a jövő, alkalmatlan egy XXi századi európai létre. A jelenlegi társadalmi berendezkedésből és a kommentek nagy részéből azt szűröm le, hogy az itt élő emberek nem hisznek benne, hogy egyénileg is lehetnek terveik, álmaik. Vagy csak gyávák ahhoz, hogy megvalósítsák. A múlt adott, nem kell hozzá megmozdulni, és máris érezhetjük magunkat valakinek. kétmillió ember követi egy beteg ember hagymázas álmát, aki mindent elvesz tőlük, és két dolgot ad cserébe: alanyi jogon érezheted magad valakinek, és mindig van kit hibáztatni.

A XXI. század -sőt igazából a XIX. - is az egyénről szól. A magyar társadalmi berendezkedés azonban éppen az egyént igyekszik elnyomni. Aki nem áll be a masszába, haljon meg, ez lappang az emberekben. Márpedig ez a lelkület még az 1914-es időkben is elmaradott lenne.

Magyarország jelenlegi társadalmi struktúrája nem hogy alkalmatlan, de kifejezetten káros egy egységes európai társadalomra. Éppen ezért, lassan ideje lenne, hogy ezt Európa is felismerje, és válaszút elé állítsa a tagállamait: Akartok egy nagy európai közösségben élni, vagy sem. Ha igen, ne küldjetek olyanokat az EU pénzén az EU tanácsba, akik bomlasztani akarják az Úniót, - építő kritika természetesen kell, sőt- . Ha pedig a nemzet a fontosabb, akkor váljunk el barátsággal. Így legalább megmaradna egy 10-15 tagállamból álló, relatíve jól működő közösség, ami magával húzná a kisebb térségeket.

Nekünk pedig lenne hova menni...

DrGehaeuse 2014.05.27. 16:22:33

KOZMOSZ - Kedves vezető

mi ez a sok kérdés?
ha várod a választ, szoptad
mások mást választottak
és szépen teszi a dolgát
tereli a hordát
dolgokat épít, keveri a maltert
ha bántanak minket, osztja a sallert
ne szólj bele, nem látod át
csak erős kéz tesz erős csodát

foglalkozz mással, nem olyan rettentő
nehéz
látni, hogy rendel a megmentő

itt épül a lehető legszebb temető
a kedves vezető számít rád
tartsd meg a kritikád, csak tátsad a kicsi szád
a kedves vezető számít rád

mire fel ez a kétely
kis csermely, mit csobogsz
gondolkodni túl ortodox
a vállad elbír még pár terhet
hát tartsad a tervet
alattvaló vagy, térdelj bátran
felfele nézz, ha mégis gáz van
bolond lennél nem fogni fel
egy erős kéz majd segít, ha kell

foglalkozz mással, nem olyan borzasztó
nehéz
látni, hogy itt csak így lesz jó

itt épül a lehető legszebb temető
a kedves vezető számít rád
tartsd meg a kritikád, csak tátsad a kicsi szád
a kedves vezető számít rád

az állam a vallás, miért nem hiszed el
jobban tudják, miért nem hiszed el
eljön az álom, miért nem hiszed el
amíg nem visznek el?

aki együtt van, mindig az erősebb
aki együtt van, mindig az erősebb
aki együtt van, mindig az erősebb
aki együtt van, az egyszer egyedül lesz

www.youtube.com/watch?v=8mcQMGDeZ8k

integrans 2014.05.28. 00:52:02

Az emberek nem kretének, hanem roppant sokféle módon félrevezetettek és még saját magukat is félrevezetik, miután a félvezetődést, a körülbelül értést, a hiszékenységet szokták meg valóságnak. - Úgyhogy nem csoda, hogy kik kikeket ültetnek a nyakukba önrászedetten, mit sem sejtve arról, hogy azért van ez a sok anomália, merthogy kollektív eltévelyedettség történik, a más és másképpen megmerevült és életszerütlen világfelfogások szerinti cselekedetek összeadódásai miatt. - Melyek igen nagy része szerep-aránytévesztően történik. - Pl. nem egy politikuson megfigyelhető, hogy vagy alattvalóknak kezelik a polgárokat, vagy éppen úgy viszonyulnak a polgárokhoz, mintha azok a mostohagyerekek lennének. - Miközben mindkét viselkedési minta követés, nyilvánvalóan súlyos kényszerképzetességről árulkodik. - Bízom, bízzunk abban, hogy együtt kijövünk a vakok vezetnek világtalanokat világdrámából!
süti beállítások módosítása