1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.01.18. 20:32 HaFr

A Fidesz-MSZP viszony lényege

A lényeg? Kettős. Egyfelől együttműködés bármilyen külső fenyegetéssel szemben az ellenőrzött oligarchikus verseny feltételrendszerének őrzésében, másfelől a rendszeren belüli versengés az erőforrásokért.

Az együttműködés kifelé összezárja a két érdekcsoportot azokkal szemben, akik esetleg fenyegetnék az oligarchikus verseny logikáját, ilyenek elsősorban a kisebb pártok, az uniós szankciók, a civil társadalom, az egyensúlyi piac, a kisebb, átlátható állammal kapcsolatos remények stb. Ezért a két párt(csoport) együttműködik az ilyen fenyegetésekkel szemben, ami egyaránt észrevehető volt korábban a privatizációval, majd a párfinanszírozással, az ügynökkérdéssel, a ciklusokon átívelő alvilági összefonódásokkal (olajügyek, védelmi pénzek) és közbeszerzéssel (földkisajátítások, autópályák, Gripenek, stadionok, uniós pénzek, Paks, a miriádnyi kisebb állami és önkormányzati szállítói szerződés) kapcsolatban, továbbá a jelentősebb magyar érdekeltségű cégek (pl. OTP, MOL, MVM, BKV és vezetőségeik) ügyeinek, végül pedig az állam működtetésével (a NAV-val, a választójogi rendszerrel, a hatalmak elválasztásával) kapcsolatos kritikáknak a kezelésében. Az egymás elleni komolyabb fellépés ezekben a kérdésekben ténylegesen sosem valósul meg, van helyette a Brüsszeltől a sajtón át a magyar bíróságokig ilyen vagy olyan fórumokon zajló kalkulált színjáték, esetleg kisebb ügyek és kisebb halak elmeszelése. Olyan, hogy komolyabb potentát hosszabb időre a károkozásával arányos időre börtönbe vonult volna, Magyarországon még nem történt meg. 

Ha mindez adott, akkor az oligarchia (kevés szereplős hatalmi rendszer) mindennapjai az erőforrásokért folytatott harc jegyében telnek. Az éppen kormányon lévő csoport nagyobb eséllyel jut hozzá az oligarchia gazdasági képviselői által kínált javakhoz (de azért ez utóbbiak nem feledkeznek meg a mindenkori ellenzékről sem), és a csoport természetesen a saját belátása szerint rendelkezik a közpénzekkel. Az "egyszer fent, egyszer lent" (70/30-as) logikáját a Fidesz némileg megtörte a versenyfeltételek radikális átírásával (kreatívabb, szisztematikusabb, nagybani rablási módszerek bevezetésével), de nem változtatott az alapvető együttműködési logikán. Az oligarchikus versenyt továbbra is érdeke őrizni, ha az ő javára tolódtak is el a versenyfeltételek. (Ezt igazolják pártpolitikai szinten a Fidesz óvatos, csak a napokban, felerősödő támadásai Mesterházyval szemben, a kisebb baloldali pártok MSZP-vel egyeztetett belekényszerítése a balos koalícióba, sőt a Fidesz-udvar csonkolása: az LMP ejtése és a Jobbik "gyengélkedése" is. A Fidesznek egyelőre érdeke az MSZP fennmaradása, az egypártrendszer több ok miatt nem járható út még egy darabig.)

A versenynek csak az egyik színpada a közélet. A szegény választók (lásd még, "emberi erőforrás"), akik azt gondolják, hogy közjó-felfogások között választhatnak vagy legalább a nagyobbik rossz kivédéséhez járulnak hozzá (ami mindkét táboron belül a felvilágosultság netovábbja), jelentősen elvétik a valós helyzetet. A közélet hatalmi terep (duopolisztikus kínálati piac), amely a koncentrált hatalomért és a forrásokért folyó harc (titokban kiröhögött) "humán" hátországának biztosításáról szól, ennek megfelelően a versengő, illetve egymást át is fedő oligarcha csoportoknak az a céljuk, hogy a lehető legjobban eltalálják (ideológiai, szociológiai, gazdasági) tekintetben, hogyan konszolidálható a saját választói közegük ("mi tetszik a népüknek"), hogy utána annál magabiztosabban léphessenek bele a sokkal komplikáltabb nemzetközi, párt- és kamarillaharcokba a hatalommal járó előnyök (életmód, pénz, ismertség, dicsőség, uralom) további koncentrálása érdekében.

Ebben a versenyben most a Fidesz jóval tehetségesebb, mint a szocik. De egymásból élnek, mert ugyanazt a játékot játsszák, és a játék részeként egymást legitimálják. Ikrek. Semmi lényegi különbség közöttük. Csak hát a Fidesz most kicsit elvetette a sulykot, és a szocik aggódnak részint a korábbi játékszabályok csorbulása, részint az egész játék fenntarthatósága miatt. A Fidesz mohósága megöli a rendszert, gondolják kb.

Ebben a játékban csak a társadalom pozíciója a biztos. Ő a pofozóbábu, ő állja a számlát. A legszörnyűbb, amikor még lelkes is hozzá. Meglehet, egyre kevésbé az. De április 6-a még mindig csak a szemfényvesztés napja lesz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr145769582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clozapine56 2014.01.18. 21:16:53

" Semmi lényegi különbség közöttük. Csak hát a Fidesz most kicsit elvetette a sulykot, és a szocik aggódnak részint a korábbi játékszabályok csorbulása, részint az egész játék fenntarthatósága miatt. A Fidesz mohósága megöli a rendszert, gondolják kb."

De ha ez igaz, akkor miért akarsz MINDENKIT összefogatni a fidesz ellen, ennyire félted a szocialistákat? Hogy sose legyen vége ennek a játéknak?

Nem az lenne akkor logikus számodta (már ha tényleg szeretnél egy másik, konzervatív rendszert), hogy hagyni hadd ölje meg ezt a rendszert a fidesz, vele ugye buknak a szocik is, és jöhettek végre Ti, a Jó Kormányzás Ismerői?

Csodálkozol, hogy kicsinyje táborod sem lelkesedik oly nagyon a Pártért?

rendíthetetlen barátsággal: leponex

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.18. 21:22:38

@clozapine56: Kicsinyke táborom lelkesedik, te pedig szokás szerint a többséghez tartozol és azon belül is ritka gusztustalan vagy. Semmi sem változik.

Cirmos Cica 2014.01.18. 22:21:10

Általában tetszenek a posztok ez most nem, mert több logikai lépés hiányzik a végkövetkeztetéshez, nevesül, hogy a háttérben lennének olyan megállapodások a FIDESZ és MSZP között hogy nem bántják egymás köreit. Mint ahogy az is hogy ikertestvérek. Ha a korrupciót nézzük akkor biztosan nem lehet ilyen összefüggést találni. Így ez csak hipotézis, amely több sebből vérzik.

Ha igaz az lenne az az állításod, hogy a Fidesznek kell egy másik párt, mert nem szalonképes az egypárt rendszer, akkor itt van az LMP. Az MSZP nem kell nekik, hanem egy olyat kell felépíteni az embereknek, akik mér nem bíznak az MSZP-ben, de bennük sem. A Fidesznek tehát a te logikádból kiindulva inkább az LMP-vel kellene megállapodnia, a háttérben. Így ha estlegesen elveszti a választásokat sem tarthat attól, hogy elszámoltatják a sok tolvajlásért.
Más szempontból sem igaz amit írsz: A Fidesz 2010-ben kilátásban helyezte, hogy mindenkit el fog számoltatni és tényleg elkezdte a felgöngyölíteni a nem létező ügyeket. Így tehát ebből a szempontból sem lehet háttér megállapodás. Meggyőződésem, hogy a Schiffer a FIDESZ ügynöke.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.18. 22:28:14

@Cirmos Cica: De hát ezek nem érvek, elnézést. Se az, hogy több logikai lépés hiányzik -- melyek? --, se az, ami az LMP-re vonatkozik -- az LMP-vel volt valami terve a Fidesznek, de az már passé, nincs már rá szükség, és teljesen más volt, bár Schiffer ügynök voltáról én is írtam korábban --, se az, hogy mit helyezett kilátásba a Fidesz.

toportyánzsóti 2014.01.18. 22:42:40

nekem úgy tűnik hogy teljhatalomra jutva a fityuszka felrúgta a mutyinagykoalát.Magukra vessenek ha a csatornában végzik.A maszop is beadta már a változásra a derekát,rájött hogy egyedül kevés lesz.

Cirmos Cica 2014.01.18. 22:55:00

Lehet hogy nem voltam elég világos:

Ha nekem lenne a háttérben nem egy szövetségesen akkor nem racionális a Fidesz reakciója az MSZP ellen és azt sem racionális a Fidesz részéről hogy az az MSZP legyen. Ugyanis a két szavazótábor nagyon is ellenséges egymással, kielégíthetetlen ellentétek vannak. A pártok mindig is a szavazótábornak akarnak megfelelni. Így például itt van az elszámoltatás kérdése, minden Fidesz hívő elvárta a Fidesztől hogy göngyölítsék fel a szálakat, amelyhez Budai Gyula hozzá is kezdett csak nem talált lényegében semmit.Egy-egy vizsgálattal megkockáztatták volna, hogy az általad felvetett együttműködés kiderüljön, de nem derült ki.

Nem támasztja alá az sem a teljes strukturális átalakítás sem a hipotézised. Azt is írod, hogy az MSZP attól fél, hogy kimarad belőle: amelyen már túl vagyunk attól már nem kell félni, mert abból már kimaradtak.

Laptop7712 2014.01.18. 23:00:15

@HaFr:
Igazat tudok adni a pszt írójának. Egyszerűen nincsen fizikai erőforrás, amit szépen, finoman le lehetne zsírozni a háttérből.

Mára az történik, hogy minden irányból komplex erőforrás koncentráció valósul meg, ami ellen nem tud fellépni a bal oldali gazdasági közeg, azért, mert tényleg behatárolható a háttér.

Nem számol senki azzal, hogy megjelent a józan paraszt archetípusa, ami nagyon nem akarja benyelni ezt a maszlagot.

Lehet működtetni egy hálózatot hitelesség nélkül, csak azt veszi észre a működtető, hogy egyre nehezebb, mivel hitelesség hiányában elpárolgott a bizalom, innen nézve madár mindegy, mekkora a zsé a témában.

Ezért van az, hogy rakhatsz te bármekkora pénzt egy politikai brand felépítésébe, ha elfelejt hiteles lenni, a döntő pillanatban mindig bukós a játék.
Ez történt az LMP-vel is.

Ebből a szempontból madár mindegy, a brand tartalma.

A Fidesz nagyon jó stratéga, patikamérleggel fogja kiszámítani azt, hogy meddig mehet el, és addig keményen el fog menni. Eddig nem hibázott, mert megértette azt, hogy hogyan működik a néplélek.

Ezt azért megint észre kellene venni, és elemezgetni kicsit.

clozapine56 2014.01.19. 00:18:31

@Laptop7712:
'Ezért van az, hogy rakhatsz te bármekkora pénzt egy politikai brand felépítésébe, ha elfelejt hiteles lenni, a döntő pillanatban mindig bukós a játék.
Ez történt az LMP-vel is.'

Vagy nem.

Az LMP komolyan veszélyeztette a se bal - se jobb választók elcsábításával a haloványuló ballib esélyeket, ezért most ők lettek szánva a szemétkosárba, ahonnét a média segítségével lettek előhalászva. (by Gádor Iván)

A teljes felszámolósdi nem sikerült (most sem), és ha bejutnak a parlamentbe, bizony lehetnek már a nekrológgal bejelentkező konzervatív forradalom helyett valós eséllyel 2018 alternatívája.
Szerintem.

Cirmos Cica 2014.01.19. 00:22:27

@toportyánzsóti:
Ha volt mutyi akkor tényleg ekkor rúgta föl a Fidesz, ugyanis már akkor az összes önkormányzat Fideszes volt, a kormány Fidesze-s nem volt szüksége a Mutyi fenntartására, már ha volt. Tehát már biztos hogy nincs mutyi kettőjük között.

Cirmos Cica 2014.01.19. 00:30:32

@clozapine56: Az LMP-nek csak Budapesten van ifrastruktúrája támogatói. Így az az 1-2 %-kal nem fog bejutni a parlamentben. Aki rászavaz, olyan mintha a Fidesz-re szavazna. Schiffer sokkal kevesebbért feljelentette a Gyurcsányt. Várom hy ezt megtegye a Paks II. esetén Orbán ellen is. Miután nem tette meg egyértelmű számomra, hogy ő a Fidesz ügynöke.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.19. 05:57:34

@clozapine56: Sorozta a halál, a forradalmat meg bízd rám, ha sokat aggódsz, infarktust kapsz

KisEmberke 2014.01.19. 08:04:49

@HaFr: Szerintem erre a személyeskedő vitára nincsen szükség. Ha bajotok van egymással intézzétek el a kocsma háta megett.

explanatus 2014.01.19. 09:14:35

@clozapine56:

Akkor most megpróbálom, amiről a múltkorjában beszéltünk. Tudod, ki figuráz ki kit. Szerintem az a tragikus kategóriába tartozik, ha valaki Javert (Victor Hugo A nyomorultak) módjára üldözi „Konzervatív Kánaán ... Péterünket” és nem hagy ki egyetlen alkalmat sem, amikor az eredeti mondandót valamilyen csavarral ki tudja forgatja. Miután úgy gondolja sikerült, akkor már a kiforgatott mondanivalót adja „Péterünk” szájába. A „Péterünk” megszólítás talán arra utal, hogy ez sem magánvélemény, mert a többesszámba elvegyülve teszed?

Aktivitásod oldalait átnézve 2013.08.28 14:05:57 óta csak a ---1000 A Mi Hazánk--- blogon jelentek meg csűrés-csavarásaid, témánként átlag három megnyilvánulással veszel „íróasztal-forradalmár Péterünkön” elégtételt. Önként ennyi? Vagy ennyi az elvárás?)

Meggondolandó tanácsodat: „ne HaFr akarjon 'politikus' lenni, arra alkalmatlannak látszik (szerintem)” egy másik meggondolandóval egészíteném ki: szerintem Te meg kommentelőnek vagy alkalmatlan, és jobban tennéd, ha levetnéd ezt a Javert-i gúnyát, mert kell, hogy legyen benned is egy „jó” oldal csak ezekkel az örökös javert-ságokkal ez a Te „jó” oldalad nem tud előjönni. Kár.

Én személy szerint örülnék, ha megismerhetném ezt az oldaladat is. Azért egyre még kíváncsi vagyok. Milyen érzés amikor nap végén számot vetsz, amikor jól végzett munka után azt mondod: Ma megint elcsesztem néhány ember napját és bontasz egy üveg sört vagy jóféle bort. Ilyenkor nem érzel egy kis keserű mellékízt?

Búcsúzásként plagizálok tőled,
rendíthetetlenül bízva abban, hogy jó oldalad egyszer legyőzi a gondolataidra telepedett Javert-t.
"rendületlen barátsággal" üdvözöl hű olvasód explanatus

clozapine56 2014.01.19. 09:21:31

@Cirmos Cica:
'Aki rászavaz, olyan mintha a Fidesz-re szavazna. '

Ezt beszéld meg HaFr barátunkkal, aki az Ideiglenes Demokratikus Népfrontba nevesítve felvette Schifferéket - a Vonával együtt - , az 'stb' fedőnév alatt pedig a még meg sem alakult PKP-ját is:
' MSZP + Együtt + LMP + Jobbik + stb. a Fidesz ellen'

Ennyit HaFr barátunk politikusi vénájáról.

Bokros Lajos - szintén kivételesen remek politikusként - javallotta ezt a Legdemokratiusabb programot, hogy együtt kétharmadhoz jutván 'visszaállítják' az Igazi 89-es Demokráciát, oszt egy régi-új választási rendszert alkotva immár egy Mégdemokratikusabb Választás döntse el, ki kormányozzon utána.
Természetesen egy ilyen kétharmad esetén abszolút demokratikusan fognak Alkotmányt, választási rendszert alkotni.
'Az én kétharmadom Demokrácia, az Orbáné Zsarnokság/Autokrácia/blablabla.'

Konzervatív Forradalomról meg szó sem essék a továbbiakban, HaFr barátunk sem gondolta komolyan. Ezek szerint.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.19. 10:08:41

AZ urat, akit kitettem, és megbízóit zavarja eleve Bokros ötlete, de különösen az enyém ,amelyik az LMP-t is bevonná ebbe a technikai koalícióba. Mert a legnagyobb rosszat, a Fidesz rendszerének végleges bebetonozását két úton lehet elkerülni: amelyből mind a két úttal foglalkoztam ezen a blogon, egy, ez, a másik az ország teljes tönkre menetele és valamiféle polgárháború szerű állapot. Az úr korábban se volt a méltányos érvelés szobra, az utóbbi adásban azonban minden mércét alul múlt. Üzenem neki, hogy hiába próbálkozik, mert minden egyes újabb alteregóját azonnal ki fogom tiltani a jövőben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.19. 10:09:53

@HaFr: Ja, nem az LMP-t, elírtam, hanem a Jobbikot. Persze az LMP-t is, de hát neki nem ez a feladata ebben a szisztémában.

quendelapo 2014.01.19. 10:51:51

Ez a post a 2010 előtti rendszer leírása. A 2010 utáni viszonyok elemzését lásd Magyar Bálint "polip" könyvében.

Mesterházy ügyesen kelti annak a látszatát, hogy az mszp egy nagy párt, valójában semm mozgosítható aktivistái, sem támogató oligarchái nincsenek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.19. 11:01:04

@quendelapo: Magyar Bálint hárítja a felelősséget. A Fidesz-rendszer csak radikalizmusában különbözik a 2010-ig fennállt rendszertől.

egyetmondok 2014.01.19. 11:23:44

@HaFr:
A "csak radikalizmusában" azonban Hafr elérte az alapvető alkotmányos intézményrendszert a Fidesz esetében,és ez szerintem döntő különbség,nem is annyira a 2010 előtti idők kormányainak megítélésekor, hanem abban az esetben, ha bárki alapvetően más,különb kormányzást képzelne itt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.19. 11:56:29

@egyetmondok: Persze, ez a "csak" nem csak "csak"- viszont a pre-2010 semmilyen értelemben nem lehet modell

egyetmondok 2014.01.19. 12:03:32

@HaFr:
Világos, egyetértünk.
De azért ugye helyreállítjuk az alkotmánybíráskodás épségét, vagy a bírói ág épségét, és megszüntetjük a KT-nak a szuverén népképviseletet brutálisan korlátozó funkcióját,és még sorolhatnám mi egyebet,ha hatalomra kerülünk, és e "helyreállítás"-ok helyett nem mondunk "katicabogarat", csak mert nem akarjuk azt a szót használni, hogy visszatérünk a 2010 előtti időkhöz....:-)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.19. 12:29:59

@egyetmondok: OK, mondhatunk katicabogarat, ha tudjuk, mit értünk alatta :)

panelburzsuj 2014.01.19. 12:40:01

@HaFr:
Érdekes összevetni TGM általad is idézett "ellenzékleváltós" cikkét tokfalvi legújabb írásával, amelyben ilyet állít:

"1979-ben, a kádári hamis konjunktúra utolsó évében a reáljövedelem 185 százalékkal volt nagyobb, mint 24 évvel korábban, 1955-ben, az Kádár-korszak előtti utolsó teljes évben. (Nem rontottam el: nem 85 százalékkal, hanem 185-tel.) 2012-ben a reáljövedelem 1 (nem rontottam el: egy) százalékkal volt magasabb, mint 24 évvel korábban, 1988-ban, a rendszerváltás első rezdüléseinek idején."

Számomra a tanulság az, hogy nemzetközileg versenyképes kapitalizmust "fölülről-erőből" még kevésbé lehet "államilag csinálni", mint legalább ideig-óráig elkecergő egalitárius berendezkedést.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.19. 12:45:20

@panelburzsuj: Valóban. A FB-ra magam is kitettem Tok cikkét

egyetmondok 2014.01.19. 13:04:16

@panelburzsuj:
" Számomra a tanulság az, hogy nemzetközileg versenyképes kapitalizmust "fölülről-erőből" még kevésbé lehet "államilag csinálni", mint legalább ideig-óráig elkecergő egalitárius berendezkedést. " ---

ez pontos,de mennyire. Csak ne feledjük, hogy amíg fennmarad az az állami újraelosztási szint,amelyen eddig nem sikerült változtatni,addig itt más sem történhet, mint "felülről-erőből". Ez a hatalmas pénzügyi méretű államháztartás csak ettől ezt a felülrőlséget,erőbőlséget önmagában előállítja és fenntartja.

hederg 2014.01.19. 13:05:03

Minden jel arra mutat a kétpolusú, kétpárti rendszer kialakitása a cél.
A minta amerikai.
Amerikában hasonlóan a magyar elit elképzeléseivel mindig a nyerő az aki diktál.
Igaz vannak ellenpolúsok, a törvényesség müködik. Játékszabályok amit betartanak a fékek betartatnak. Ezen gázolt át Orbán.
Ez tragédia bukás amely Orbán végleges vereségét jelenti. Ha most nyer akkor politikai halott.

GonoszMostoha 2014.01.19. 13:14:39

Az ellenzék most tanul a Fidesz-től: így is lehet. Mindenképpen kormányváltást akarnak, hogy most ők legyenek a játékban a kapitányok. Vagyis ugyanúgy rabolnak, fosztogatnak majd, mert világosan bebizonyítottuk 4 év alatt: a mi torkunkon aztán sok-sok szart le lehet tolni. Néhányan még meg is köszönik.

kulcsar2011 2014.01.19. 13:14:45

@hederg: Ez nem cél. Ez a választási rendszerünkből adódik, hogy 2 pólus lesz. Amúgy meg a 2 pólus inkább úgy jön össze, hogy kormánypártiak és protest szavazók. 18-ban már lehet, hogy nem fidesz-Mszp-ről fogunk beszélni.

kulcsar2011 2014.01.19. 13:16:28

Amúgy jó ez az összeesküvés-elmélet (a 2 párt nagy szövetsége, egyezsége), csak hülyeség.

nevetőharmadik 2014.01.19. 13:20:17

@egyetmondok: Igen, ráadásul ez a vállalkozás-támogatási láz meg munkahelytámogatás meg a többi hasonló állami beavatkozásra való készség egyre érthetetlenebb számomra. Végül is nincsen jobb módja annak, mint hogy elhazudjuk egy üzlet piacképtelenségét, mint ha megtámogatjuk közpénzből, finanszírozva azok rejtett veszteségeit. Ebből logikusan következik, hogy a felülről megtámogatott "kapitalizmus" lényegében és már középtávon versenyképtelenségre és kudarcra ítél.

Utána meg jön az okos kórus, hogy nem működik a kapitalizmus, úgyhogy állami beavatkozás kell.

(Persze nem állítom kategorikusan, hogy az állam nem ösztönözheti akár támogatásokkal a gazdaságot, de világosan kell látni, hogy ennek milyen óriási veszélyei vannak.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.19. 13:31:31

@hederg: NEm hinném -- hogy "amerikai" az biztosan nem igaz. Centrális -- vagy egypártrendszer vagy kvázi többpártrendszer

jogalany 2014.01.19. 13:57:51

@hederg:
Már évek óta látható a kétpárt rendszer kialakítás, mint cél. Egyetértek, amarikai a minta, mint sok másban is, lásd sárga taxik.
A másik megállapításod, mely szerint O.V. politikai hulla, ezzel vitatkozom.
Eddig a torta nagyon része a szociké volt, ezt az igazságtalanságot egyenlíti ki a fidesz és pesze ez van akinek fáj.
A GDP 13,2% -a korrupcióra megy.

jogalany 2014.01.19. 14:00:37

Persze a LOttó nagy nyeremények furcsa alakításában mindkettő egyetért, a smitelő 3,5 milliárdja, az augusztusi 3 milliárd hozomány, és a most alakuló nagy nyeremény azt mutatja, nincs megállás, az adatbázis zárt kezelése alkalmas a csalásra.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.19. 14:22:00

El kellmenni szavazni és nem a Fideszre vagy az egyesült MSZP-re szavazni. Minden nem rájuk leadott szavazat lépés a helyes irányba.

panelburzsuj 2014.01.19. 14:22:59

@nevetőharmadik:
Érdekes lenne tudni, hogy a "működő parancskapitalizmus" mintájaként emlegetett távolkeleti országokban is úgy ment-e "tőkés társadalom felépítése", hogy évtizedeken át kettő, történelmi mélységű gyűlölködésben gyökerező klientúra marakodott már meglevő erőforrások újra- meg újraosztásáért...

troni 2014.01.19. 14:34:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Tökéletesen egyetértek. Talán annyival szeretném kiegészíteni, hogy szavazzunk bejutásra vagy legalább a későbbi építkezést elősegítendő 1%-ra esélyes pártra. Az elitváltás nem látszik reálisnak 2014-ben. Marad a KISZ-MSZMP generáció Kádár népe jóvoltából, mindegy hogy narancs vagy vörös köpönyegben.

high up! 2014.01.19. 14:41:57

@Cirmos Cica: "Meggyőződésem, hogy a Schiffer a FIDESZ ügynöke."

Ah, de hiszen ezt tuggyuk! Meg azt is, hogy Schiffer kettős ügynök. Mert ugye a szadesznak is az ügynöke. A szadeszt meg ugye az MSZMP belső szocdzsem tábora kreálta.

Aztán a Lyobbikról is tuggyuk, hogy a fidesz kreálta. Illetve a maszop. Tehát a Lyobbik is ügynöke más pártoknak.

Aztán azt is tuggyuk, hogy a fideszt meg a komcsik kreálták, hogy legyen egy nyugaton eladható kirakat ellenzék. A fidesz is tehát ügynök párt, a komcsik ügynöke.

Az mdf-et meg ugye a reformkomcsik kreálták. Tehát az mdf-is ügynök párt, a komcsik ügynöke.

Aztán persze a maszop (MSZMP). Na ezeket meg be se kell mutatni: ők a Szovjetunió ügynökpártja.

Summa summarum barátom: Mo-on az összes párt a Szovjetunió ügynöke!

grande milan (törölt) 2014.01.19. 14:44:40

Ez a játék addig működhet (max. 10-20 év), amíg a fiatal ÉRTELMES (nem feltétlenül) aktív dolgozó réteg többsége már Nyugaton fog élni. Szerintem a fiatalok 20-30 % már most is kinn van és b.szik hazajönni.

Namármost ha csak az inaktív (nyugger, segélyes) réteg marad, akkor Mad-Max viszonyok alakulhatnak ki, és a multik is kimennek majd és marad az EU-pénz, amíg marad.

Köszönjük Fidesz-Mszp.

high up! 2014.01.19. 15:08:00

@Cirmos Cica: "Az LMP-nek csak Budapesten van ifrastruktúrája támogatói. Így az az 1-2 %-kal nem fog bejutni a parlamentben. Aki rászavaz, olyan mintha a Fidesz-re szavazna"

Hamis propaganda, bár bejöhet.

Sokkal élethübb azonban az a helyzet, hogy mióta Nyeszlettházi Attila megtette Orbanescunak a szívességet, hogy az Elmúttnyócév összes trógerjét reaktiválta, így:

- a választást a fidesz már megnyerte
- az LMP rendkívül felértékelődött a bizonytalan szavazók (1 millió) szemében.

Mert teccik tudni, ezek a bizonytalanok a Nyeszlettházi-Libás párosra talán még szavaztak is volna, de arra nem, hogy a ballibsi oldal első 5 embere, aki a parlemtből bámul majd rájuk, az így kezdődjön, hogy gyúrtcsány, Kuncze, Fodor meg Libás.

Szóval az 1 millió bizonytalan számára az marad egyedüli megoldásként, hogy 2014-ben el kell menniük a választásra, majd ideiglenesen a Lompsokra kell szavazniuk. Ezzel ugyanis az összes többi párt %-a csökken.

Ha nagy szerencséje van Mo-nak, akkor a fidióta bagázs kényszerkoalícióra kényszerül majd a Lyobbikkal, aztán rohadjanak meg együtt a rájuk zúduló maTROLLcsi-Suttyómagyar kurzus törmelékei alatt. Mert a végső összeomlás, amikor a zemberek nem bírják majd tovább finanszírozni az orbanescui úri-murit, hamarosan jön.

Aztán, hogy a lomposok megértik-e, hogy váltaniuk kell a polgári pártkurzusra, vagy átadják a terepet új pártoknak - ez meg gyorsan eldől majd.

Sexual Harassment Panda 2014.01.19. 15:24:15

@high up!: valakit meselje mar el, a fidesz/jobbik koalaban melyik part programjat csinaljak meg?
A jobbik zsidozasa/ciganyozasa hogyan lesz kommunikalhato?
Kilepunk az eubol?
Vagy nem?
Vona arra epiti a programjat hogy sem mszp se fidesz.
Ezt hogyan tudna eladni??!@

high up! 2014.01.19. 15:32:08

@Sexual Harassment Panda:

Jaj, a koalícó nem azt jelenti, hogy mindkét párt összes programja megvalósításra kerül, hanem azt, hogy mindenki lead valamit az igényeiből.
Aztán a végén meglesznek a pozíciók. Mert ez a lényeg: a hatalom és a pozíciók.

De visszakérdezek: mit szól a fidióta tábor ahhoz, hogy 4 éve leváltották a mutyit, a gazdasági dilettanizmust, a dekonvergációt Európától, az államadósság gyártást

majd

most amikor ugyanez van, (ráadásul a legtöbb területen sokkal magasabb fokon mint 4 éve), akkor Orbanescunak még csak nőtt is a tábora!

Na jó elmondom az alapvető politikai receptet:
A kommunikáció minden, az elért eredmények semmi.

Egy 9 milliós birka országban csak kommunikálni, hordószónokoskodni kell tudni. Nem pedig bizonyítható eredményt felmutatni.

Sexual Harassment Panda 2014.01.19. 15:36:59

@high up!: de vona frocsog, aztan leszelidul, nem lesz az egy kicsit furcsa?

Jolka40 2014.01.19. 15:42:47

@kulcsar2011: "Amúgy jó ez az összeesküvés-elmélet (a 2 párt nagy szövetsége, egyezsége), csak hülyeség." Ez jóval több, mint hülyeség: kényszerképzet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.19. 15:49:22

@Jolka40: Jó, akkor egyen kedves a második paragrafust kommentálni.

nevetőharmadik 2014.01.19. 15:52:06

@panelburzsuj: Nem tudok ott két klientúráról, persze nincsenek beható ismereteim a távolkeleti országokról.

Egyébként érdekes lenne megtudni (ha már a parancskapitalizmus szót használjuk), hogy a gazdasági sikereik a fentről jövő parancsoknak, vagy inkább a fentről jövő parancsok egyre nagyobb hiányának köszönhetők? Mert erre alapvető fontosságú lenne válaszolni, amíg hajlamosak vagyunk mélyebb ismeretek nélkül a keleti diktatúrák gazdasági eredményességét ajnározni a nyugattal szemben.

Rabinowitz Petrovics Koppány · http://rpkoppany.blog.hu 2014.01.19. 15:56:36

Jellemző liberális cikk, Szent Küldetésünk, a Haza, a Nemzet, a Magyarok és a Kormányunk ellen áskálódik! Ne hagyjuk! Egységben az erő!

vgab 2014.01.19. 15:56:54

A "Semmi lényegi különbség közöttük." állítást azt hiszem, nem sikerült alátámasztani.

"Az együttműködés kifelé összezárja a két érdekcsoportot azokkal szemben, akik esetleg fenyegetnék az oligarchikus verseny logikáját..."

Sok ügy van, amit egyik nagy párt sem szeret bolygatni, de ez nem igazolja, hogy együttműködnének, de ha tegyük fel együtt is működnek egyes ügyekben (esetleg a pénzügyi "vezetőik"), az sem jelent sokat. Nem hiszem, hogy másutt ez nagyon másképp menne.

"Ezt igazolják pártpolitikai szinten a Fidesz óvatos, csak a napokban, felerősödő támadásai Mesterházyval szemben, a kisebb baloldali pártok MSZP-vel egyeztetett belekényszerítése a balos koalícióba, sőt a Fidesz-udvar csonkolása: az LMP ejtése és a Jobbik "gyengélkedése" is."

Ez elég érdekes érvelés, a logika talaján maradva inkább azt mondanám, hogy ezek a dolgok nem cáfolják a bekezdés korábbi részét, de semmiképpen sem igazolják. Utalhatnak nagyon sok minden másra is.

"A közélet hatalmi terep..."

Igen, de ez mennyiben releváns a tárgyalt kérdésben? A politika ilyen, ilyen volt, és vélhetően ilyen is marad. Ide szeretnétek belépni a pártotokkal. Nem jó ötlet, de az ilyesmit a legjobban a saját kárán tanulhatja meg az ember.

Ami az "Ikrek." tézist illeti: elképzelhető, hogy ha a baloldal hasonló pozícióban lenne, mint most a jobb, akkor ők is erőszakosabban lépnének fel. Ez azonban egyrészt Magyarországon középtávon lehetetlen, másrészt ekkor sem próbálnák meg az országot kb. 80 évvel visszavinni az időben. Ez érvnek talán kevés, de a posztban még ennyit sem találtam.

Bár nem a posztban szerepel, röviden kitérnék rá: a technikai koalíció a jobbikkal és mindenki mással tetszetős ötlet, de aki érdemben szeretne politizálni, annak azonnal át kéne látnia, hogy teljes képtelenség.

Moin Moin 2014.01.19. 15:59:38

Akár a Moszad és a Hamasz: azok is egymásból élnek, létük alapja és indoka a társadalom felé a másik léte.

nevetőharmadik 2014.01.19. 16:01:47

@high up!: Azért megnézem, hogy az az egymilliós felértékelődés az mennyi lesz szavazatszámban. Az LMP-vel bizonyos szempontból pont az a baj, ami a többi ellenzéki párttal: az, hogy nincs értékelhető politikai teljesítménye. A többihez hasonlóan nem képes tematizálásra, mozgósításra, támogatottsága növelésére. Egy pillanatig sem volt hatalomhoz jutási stratégiája, nem hitette el tömegekkel, hogy potens politikai aktor. Amit fel tud mutatni, az az, hogy ő sem Fidesz, sem MSZP. De az Összefogás (mióta írjuk nagybetűvel?) is csak annyit tud fölmutatni, hogy ők nem a Fidesz. Ezen túl nem képes tematizálásra, mozgósításra is csak tessék-lássék, és amit végképp nem tudott elhitetni senkivel, hogy potens politikai aktor.

Na. Hát a bizonytalanok (legalábbis nagy számban) pontosan azért nem fognak az LMP-re sem szavazni, amiért nem szavaznak az Összefogásra sem.

nevetőharmadik 2014.01.19. 16:02:32

Na, blogmotor mindmegette. Fájduljon a hasa tőle!

bgp 2014.01.19. 16:09:08

@Cirmos Cica: Ez talán kicsit sok. Nem hiszem hogy a Fidesz embere, csak egy buta ember. Sólyom se volt Orbán embere.

panelburzsuj 2014.01.19. 16:34:29

@nevetőharmadik:
Én a "műszaki modernizáció" megteremtéséről (vulgo: iparosításról), a "genezis" koráról elmélkedek - ami a távolkeleten kéz a kézben járt valódi, hús-vér tulajdonosk megteremtésével. Dél-Koreában pl. amerikai megszállás (!) alatt, tanácsadással és segélyezéssel.

Kelet-Európában ugyanebben az időben nem eleven tulajdonosokat (klientúrát), hanem bürokratikus apparátusokat (nómenklatúrát) "szült" az iparosítás programja.

Nagyon lecsupaszítva a sztorit: a távolkeleti burzsoák aztán "levakarták" magukról szülőállamukat - a magyarországi "újburzsoázia" meg egyre jobban rátapad az államra.

rajnaig 2014.01.19. 17:05:32

Értem, és érzem, hogy a szerző mire, gondol, de sajnos a valóságtól elrugaszkodott dolognak tartom. Komolyan azt hiszi bárki, hogy akár az olajügyekkel, akár a Gripen pályázattal, vagy akár a teljes privatizációval érdemi pénzek tűntek el a gazdaságból? Az oljaügynél sokkal nagyobb pénzeket eltűntető cukrozás ellen valahogy senki nem emel szót, mert mindenki tudja, hogy ha az ÁFA teljesen ki lenne fizetve a cukorra, az azt jelentené, hogy a lakosság jelentős része nem engedhetné meg magának. Az olajügyeket sem elsősorban azért engedték meg annakidején, hogy a haverok hasznot húzzanak belőle (az csak hab volt a torta tetején). A lényeg az volt, hogy a szétvert Tsz rendszer egész egyszerűen képtelen lett volna versenyképesen termelni az új gázolajárak mellett, a lakosságnak viszont nem lehetett olcsóbban adni a gázolajat, mert valamiből fizetni kellett az adósságot. Hát szemethúnytak. A Grippennél is végereményben megvettük volna a vadászgépeket. Itt tehát egy velejéig pragmatikus alkufolyamatról volt szó egész végig, mindenki tudta, hogy ha nem húny szemet, akkor lehet nagyon népszerű boszorkányüldözést rendezni, de az csak showbusiness, a lényegen nem változtat, sőt lehetséges, hogy még káros is anyagilag az ország számára. Ugyanúgy lehet szeretni, vagy nem szeretni Csányit, a lényeg, ha nekimennének úgy istenigazánban, az nemzeti érdeket sértene, megingatná az OTP iránti bizalmat, ezért hagyták, hagyják és fogják is békénhagyni, nem a megvesztegetési pénzei miatt (az megint csak hab a tortán). A valódi kényszerhelyzet, ami egymás mellé tereli a jobb és a balodalt, és amit ki lehetne mondani ebben a cikkben, ha egy kicsit okosabbak lennénk, hogy az országnak elementáris szüksége van külföldi működőtőkére ahhoz, hogy itt értelmes termelés follyon. Nem mondhatunk nemet a nyugatnak, mert ha megtennénk, nem lenne egyetlen versenyképes vállalkozás sem az országban. Kell a "know how"-juk, kell a pénzük, és kell a nevük is, mert Mercedest el lehet adni a világpiacon, Csepelt viszont nem. Innentől viszont nincs választás, mindkét oldal arra kényszerül, hogy jó legyen az együttműködés a befektetőkkel, ők pedig pontosan tudják ezt és ki is használják a maximális mértékben. Lehet azon vitatkozni, hogy kinek a hibája, hogy Magyarországon nincs akkora lakossági megtakarítás, ami finanszírozná a gazdaságot (nem az ország adósságát, már a vállakozások tőkeigényét sem tudnánk tisztán hazai forrásból finanszírozni), nincsenek olyan brandek, amik el tudnák adni magukat a világon. Azt hiszem, ezért mind felelősek vagyunk, hogy ez így alakult. Lehet duzzogva befordulni a sarokba, hogy ők voltak, de nem ők voltak. Mi voltunk, így együtt. A politikus, aki néphülyített akkor, amikor nem kellett volna, vagy puccsot csinált akkor, amikor aztán pláne nem kellett volna, és a "felelős" állampolgár, aki mind a kettőt hagyta (azért csak úgy mellékzöngeként megjegyezném, hogy volt ebben az országban egy MDF nevű párt, az egyetlen, amelyik nem szavazta meg a 100 napos programot, viszont nemis az utcai hőbörgésben látta az alternatívát. No őket csináltátok ki ti drága 1000 leütés blog meg a társai, ez a ti ősbűnötök) A vállakozó, aki szétoffshoreozta a vagyonátkülönböző adóparadicsomokba, aztán sír, hogy drága az alkalmazottai foglakoztatása. Az átlagember, aki az aranyidőkben kilószámra vette a plazmát, pedig a régi színes is működik még, fent a padláson, ahelyett, hogy félretett volna. Gazdaságilag 20 évre kerültünk kényszerpályára és a legjobb, amit tehetünk, hogy mosolyogva csókolgatjuk az ideérkező kapitalisták hátsóját, hátha lesz még fejlődés.

öreg zsidó blogger 2014.01.19. 18:02:25

@Cirmos Cica:
Gondolkozz el jobban, HaFr jól beszél.
Gondolom a 70/30%-os elosztási arányt érti a rövidített jelzéssel (Amit még Dávid Ibolya "fecsegett ki".)

öreg zsidó blogger 2014.01.19. 18:16:14

HaFr felfedezted a kanálban a mélyedést...
Persze, hogy színjátékot látunk. Persze, hogy mi fizetjük az árát.
Abban viszont nem értek Veled egyet, hogy nem a FŐellenség mi civilek vagyunk. Dehogynem: hiszen így működik a Világ. Marx és Engels okos emberek voltak, bár a tévedéseik, hiányosságaik is nagyon súlyosak.
De arról persze nem tehetnek, hogy a nevükben mennyi gazságot követtek el.
Ők maguk sem voltak "keresztények": mentségükre szóljon, hogy nem TAPASZTALTÁK MEG" A HÁBORÚKAT RÉMURALMAKAT. (Lásd, Móricz Zsigmond is üdvözölte a Világháborút. Amikor még azt hitte, hogy csak a békebeli "tespedtség" végét jelenti.)

quendelapo 2014.01.19. 19:10:24

@HaFr:
Ha olvastad a polipot, tudod, hogy Magyar Bálint nem hárít, részletesen szól arról, hogyan vezetett az ő balfaszságuk Orbán uralmához.
Ha a jelenlegi rendszer csak radikalizmusában különbözne a 2010 előttitől, akkor Te sem írtad volna meg a postjaid egy jelentős részét. De mint a Te postjaidból is tudjuk, két fontos különbség is van: a szabadság kisebb lett, az egyetlen megmaradt hatalmi kör erőforrás átcsoportosító és koncentráló képessége pedig nagyobb. Ráadásul, úgy hogy mellette nincs másik alternatíva. Ezek olyannyira radikális változások, hogy már nem is ugyanarról a rendszerről van szó. A III. Magyar Köztársaság örökre eltűnt a süllyesztőben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.19. 19:45:56

@quendelapo: Olvastam legalábbis az ő kontribúcióját, tudom, h van benne egy pici önostor... nehéz is lenne már enélkül. Az "ugyanaz-e a rendszer" kérdése érdekes, talán nincs is rá kvantitatív (0/1) válasz, inkább minőségi, fokozati kérdés.. Lehet, hogy igazad van. De te is azt mondod, ez kisebb lett, az meg nagyobb- ezek fokozati különbségek. Az ördög tudja. Igazából másodlagos. köszi

quendelapo 2014.01.19. 20:05:16

@HaFr:
1933 őszén Németországban már nem ugyanaz a rendszer volt, mint ugyanazon év első napján. Pedig csak fokozati különbségek voltak. Új alkotmányt például ott nem fogadtak el.
Ezzel nem akarom azt mondani, hogy Orbán = Hitler, csak egy analógiát kerestem.

Az, hogy ez amiben élünk egyenlő-e a 2010 előtti rendszerrel szerintem nem másodlagos kérdés. HA az lenne, akkor most Te sem totális összeomlást vagy nagykoalát vizionálnál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.20. 08:43:59

@quendelapo: PErsze, nem az a másodlagos, hogy mi a rendszer mai természete, hanem az, hogy ez milyen változást jelent az előzőhöz képest -- ráadásul bizonytalan kategóriákban kifejezve. De hadd mondjam másképp: 2010 előtt még jogállam volt, ma már nem az.

kuszkusz1 2014.01.20. 09:09:17

internetfigyelo.wordpress.com/2013/09/30/amirol-a-hazai-media-melyen-hallgat

Ennek nemigen van köze a témához, de nem állom meg, hogy ne terjesszem!

Utóirat:

Tisztelt Viktor!

Én picit töröm a mágyár...én vagyok önek hüséges hive, szavazok önre rendületlenül mint fiatal és ambiciozus magyar álampolgár és kérem finanszírozni nekem tanfolyam elenség megskalpolása és megfőzése tárgyában!

Támolygó Bika
érdemes kannibál
Burum-Burum törzs
Nyasszaföld, Pápua-ÚjGuinea

stoppos76 2014.01.20. 13:02:37

@HaFr:
Rabinowitz Petrovics Koppány írta: "Jellemző liberális cikk"

Mondd HaFr, gyakran liberálisoznak le pejoratíve?

Csak mert rém vicces... :D

nevetőharmadik 2014.01.20. 15:23:23

@stoppos76: Mondjuk abszolút megértem, hogy azoknak, akiknek a lét máshogy nem képzelhető el, mint hogy valamelyik testnyílásuk folyamatosan kapcsolatban van az Ágaskodó Férfiasság tövével, ez a blog maga az anarchia.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.20. 16:18:42

Szent István oldalán állunk, rohadt nyugatos konzervatívok vagyunk, Koppány úr ezer éve már egyszer a rövidebbet húzta, nem tudom, miről van szó

yojimbo 2014.02.01. 18:11:55

Mi az, hogy "egyensúlyi piac"? Létezik ilyen jelenség bárhol? Hogyan veszélyezteti ez a Fidesz vagy az MSZP tőke- és vagyon- és hatalomkoncentrációs stratégiáját...?

yojimbo 2014.02.01. 19:18:07

@HaFr: Én nem azt kérdeztem, hogy mi az egyensúlyi piac elméleti modellje, azt én is ki tudom keresni. Azt kérdeztem, hogy te mit értesz az alatt, hogy az egyensúlyi piac veszélyeztetné az MSZP és a Fidesz oligarchikus versenyét. Arra lehet következtetni az írásodból, hogy a sarkon már befordult egy Egyensúlyi Piac, és hangos rikoltásokkal riogatja a politikai-gazdasági színtér fekete öves rablóit. Kik azok az aktorok, akik a te narratívádban az "egyensúlyi piacot" képviselik?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.01. 19:21:04

@yojimbo: Akkor keresd ki, azt ajánlom, vagy olvasd el a makro- és vállalatgazdaságtan idevonatkozó felületeit. Elolvashatod még Kornai Hiány című könyvét, és akkor össze fog állni. Senki sem rikoltozik egyebekben.

yojimbo 2014.02.01. 19:36:33

@HaFr: Jaaa, hogy te ilyen neolib vallású arc vagy... már értem. :)
süti beállítások módosítása