1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.12.19. 09:36 HaFr

Hoffmann Rózsa vacsorára

Orbánnak nem kell több mint a pénzed, a lelked meg a jövő (a gyerekeid). És a magyarok egymás sarkát tapossák, hogy adhassák ezeket. Miért? Szájbarágó:

1. Minél több hatalmat adsz át a kormánynak magad és a családod fölött, annál kevesebb marad neked. (Minél több adót, döntést, idődet, vagy egyenesen az erkölcsi tudatodat adod át, annál kevesebb marad belőlük neked.) Azt mondhatod, jól jársz ezzel. De valóban?

2. Erősen élő tévhit talán benned is, hogy a kormány jobban ismerné és jobban képviselné az érdekeidet, mint te magad, ezért megéri boltolni vele, jól fogsz járni. NEM, NEM ISMERI ÉS NEM KÉPVISELI ŐKET JOBBAN. SŐT. Már hogy ismerhetné jobban, gondolj bele! A Hoffmann Rózsa meg az a Varga nevű, ha akarná sem tudhatja jobban, hogy mi kell a te anyagi és szellemi boldogságodhoz, mint te magad -- csak éppen elérték, hogy így tűnjenek fel a szemedben. De valójában egyáltalán nem érdekled őket se te, se az érdekeid. Semennyire nem képviselnek téged, csak egy masszát, amelynek előtte téged is a részévé tettek. Breve, a kormány gyúrja ezt a masszát a propagandagépezetével, és éri el hogy azok, akik tegnap még egyéniségek lehettek volna, azok ma és holnap azokat a vágyakat fújják, amelyeket a kormány adott a szájukba. Nem a te érdekeidről van szó, hanem azokéról, akik a politikai hatalmat bitorolják. De te már a valós érdekeidet sem tudod, mégis megadsz mindent a képviseletükért cserébe. Többszörös tévedés.

Tegyük fel, a továbbiakban is rájuk szavazol, mert pl. a másoktól ellopott pénzzel csökkentik a rezsidet, amit te igazságosnak, de legalábbis magadra nézve kedvezőnek tartasz. Ezzel orgazdává válsz ugyan, de nem csak ezt nem látod. Az sem látod, hogy közben mivé lehettél volna -- hogy mit vett el tőled a kormány, amiről szemérmesen hallgat a propagandagépezet. És nemcsak egy csomó pénzt vett el tőled azzal, hogy terheket rakott rád adók, illetékek, (élelmiszer)infláció stb. formájában, amelyek adott esetben bőven meghaladják a rezsicsökkentést, hanem elvette tőled a lehetőséget, hogy a saját forrásaiddal a saját életedet éld a saját értékrended, a saját hited, a saját érdekeid alapján. (Ilyenek mintha nem is lennének, nem is lehetnének.) Nincs lehetőséged, hogy világosan lásd a saját munkád gyümölcseit, a másokkal való együttműködésben rejlő lehetőségeket, a szabad élet előnyeit, mert a kormány agresszívan átszervezi az életed. Lássuk be, ő van az életed középpontjában.

3. De nézz körül, miután magadba néztél. Nem csak magadról mondtál le. Lépten-nyomon úgy élsz, mintha a kormány azt is jobban tudná, mint te, hogy a saját gyerekeidnek mi kell. Miután belenyugodtál abba, hogy ellopja és a saját klientúrája gazdagítására költi a pénzedet és megnyomorítja a személyiségedet -- mondod, "a kormány jobban tudja, mi kell nekem, mint én magam" (!) -- belenyugszol abba is, hogy ellopja a gyerekeid lelkét. Beeszi magát az iskolákba, a tankönyvekbe, a TV-be, az erkölcseidbe, mindenhova, ahonnan a gyerekeid szellemi tápláléka fakad. Hoffmann Rózsa neveli a gyerekeidet, beköltözött a házadba, emelgeti a mutatóujját. Ezt is elnézed. Nem dobod ki a francba. Ebben is társtettes vagy.

4. Tegyük fel, mindezt tudod, és csak azért nem cselekszel, mert gyáva vagy. Akkor legalább mondjuk ki, gyáva vagy. Gyávák vagyunk.

(Nyilván nem hozzád beszéltem, aki a kormánypolitika kedvezményezettje, a gyerekeit külföldre menekítő jó magyar vagy.)

131 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr775699059

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hoffmann Rózsa vacsorára 2013.12.19. 14:00:01

Orbánnak nem kell több mint a pénzed, a lelked meg a jövő (a gyerekeid). És a magyarok egymás sarkát tapossák, hogy adhassák ezeket.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.19. 12:26:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 13:37:26

@hoseman: nem hinném ... az a mondat szín tiszta ostobaság és rasszizmus.

hoseman 2013.12.19. 13:42:08

@HaFr: tisztelet a kivételneeek,meg aszongya kivétel erősíti a szabááályt meeg ne vedd magadraaa... meg ilyesmiket tudok erre neked reflektálni,de továbbra is azt hiszem hogy igaz. rasszizmus"..(?) ugyan kérlek...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 13:45:40

@hoseman: hát hogyne lenne rasszizmus, ami a genetikával operál egy népre vetített tulajdonság megalapozásában?

1001nappal 2013.12.19. 13:45:55

1. Ha az ember a halálára készül, nem mindegy, hogy rákos vagy náthás. A társadalom állapotát sem lehet attól függetlenül megítélni, hogy indokoltan szorong-e, vagy csak a néplélek járatja vele a bolondját.
2. A társadalomra általánosan jellemző szorongás a közvéleménykutatók szerint a válság után jelent meg. Tehát indokoltnak mondható, főleg ha a jelenlegi hatalom kiszámíthatatlanságát, önkényességét is figyelembe vesszük.
3. Egy társadalom krízisállapotából, menekülési helyzetéből kiindulva nem igazán lehet megjövendölni azt, sikeres lehet-e egy krizismentes időszakban, a társadalom tagjai élni tudnak-e a szabadság és a demokrácia által biztosított lehetőségekkel.
4. A legerősebb országok is mindig állami beavatkozással oldották meg a krízishelyzeteket, nem a polgárok szabad kezdeményezéseire támaszkodott a kilábalásuk.
5. A magyar politikai, hatalmi elit évtizedek óta hazudik, lop, önérdekeit érvényesíti. A krízisek ezért a társadalom bizonyos csoportjaiban állandósultak, míg a maradék a kiszámíthatatlanság és a kiszolgáltatottság miatt szorong.
6. A politikai elit semmit sem tesz a krízisek és válságok megoldása érdekében.
7. A magyar nemzetnek ezért az elmúlt évszázadban nem állt módjában megmutatni a jó arcát, sohasem biztosította számára a hatalom a krízismentes élet lehetőségét.
8. Ennek ellenére a szorongás és a bénultság csak a válság után jelent meg, holott már előtte is krízisállapotot okozott a regnáló hatalom teljes impotenciája és legitimitáshiánya.
9. A magyar nép tehát jól vizsgázott, csak a sorozatos csapásoktól kivérzett, szorongóvá és tehetlenné vált.
10. A világ szerencsésebb felével ellentétben a magyar hatalmi elitnek sikerült állandósítania a gazdasági válságot. A válság még nem ért véget, a társadalom krízisreakciója teljesen indokolt.
11. Talán megérne egy próbát normális életkörülményeket és államműködést biztosítani a magyar népnek, mielőtt ítéletet mondunk róla.
12. Ezért tartom sima gőgnek és lenézésnek, valamint a társadalmi folyamatok tökéletes félreértésének a szerző néhány elmúlt napokban született írását.

hoseman 2013.12.19. 13:50:27

@1001nappal: "A magyar nép tehát jól vizsgázott, csak a sorozatos csapásoktól kivérzett, szorongóvá és tehetlenné vált."

..édes jó istenem... háát csak ennyi a baj...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 13:50:36

@1001nappal: na, ez egy tisztességes argumentum -- egy ponton véres a torka. Hogy a magyar nemzetre semmilyen felelősséget nem ró a saját elitjéért -- tehát feltehetően mindazokért az ajasságokért, népirtásért stb. ami az elit a magyar nemzet nevében elkövetett-

Larry Silverstein 2013.12.19. 14:07:02

Tök jó hogy már a felvezetőben kívül helyezed magad a magyarokon így egy csomó kommentet megspórolsz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 14:11:21

@Larry Silverstein: Neked meg a komolyan vehető érveket, ugye, Larry? Mert te is csak azt bizonyítod lépten-nyomon, hogy elég ide behányni egy jól irányzott ostoba offolást, és akkor már megmenekülsz a gondolkodástól. Tőlem...

Montefiore 2013.12.19. 14:21:31

A politikailag aktív és elégséges reflexiós készségekkel rendelkező elit kötelessége, "cselekvése" az lenne, hogy olyan narratívákat dolgozzon ki és terjesszen, megfelelő elemzések nyomán és cutting edge profi eszközökkel, amelyek képesek arra, hogy a társadalom objektív elégedetlenségét mozgósító fogalmi keretekben fogalmazzák meg, világképet és cselekvési programot adjanak, és az egyes polgárok azt személyes megszólaltatásnak és ugyanakkor egy közös akarathoz és cselekvéssorhoz való csatlakozásnak érzékeljék. Ez egy-két fokkal nehezebb, de talán eredményesebb, mint legyávázni a társadalmat.

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2013.12.19. 14:21:45

A magyar nép él és virul, és nagyon boldog, hogy megszabadult a balliberális terrortól.

Carmichael 2013.12.19. 14:25:04

@panelburzsuj:
"Tehát ha az "autonóm személyiségek" megerősítése a távlati célunk"

És ez a cél(unk)?
Én benne vagyok, mint első lépés, mert e nélkül ránk dől, bármit is próbálunk különben építeni.

Nyilván sokkal könnyebb lenne egy saját magát és szerepét egészségesen újraértelmező állammal, de hát ez ma álom. Konkrétan a Titanic-al akarunk 180 fokban megfordulni, lehetőleg kézifékes stílben, miközben a fedélzeten mindenki tiltakozik a kapitányig bezárólag. Kivétel, hogy itt 10 millió kormánylapátot kellene többé-kevésbé egy irányba állítani.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.19. 14:26:50

Akinek szól ez a poszt, az nem olvassa.
Aki olvassa, annak meg nem szól.

(Néhány kivétellel.)

Hipok Rita 2013.12.19. 14:30:29

Paternalista államra szocializálódott nép él itt már sok generáció óta. Az önállóság, önbizalom, bátorság, kezdeményezőkészség, meglehetősen idegen a magyar néplélektől. Aki rendelkezik a fenti tulajdonságokkal, annak számára fojtogató a hazai légkör és elmenekül innen. Régóta tart már ez a folyamat, úgyhogy a maradók már egyre kevésbé vágynak szabadságra, sőt a többség számára kifejezetten ijesztő dolog a szabadság.
Véleményem szerint innen már nincs visszaút. A néplélek egy olyan adottság, ami rövid úton megváltoztathatatlan. Akinek nem felel meg ez a berendezkedés, az kénytelen elmenni, ezzel is rontva helyzetet. Ördögi kör ez!

Lexa56 2013.12.19. 14:32:14

@Moin Moin: a transzparencia meglévő utolsó elemei voltak az elsők, amiket félretettek az útból (a kötelező minisztériumi jelentésektől a FIDESz weboldal potenciálisan felhasználható elemeinek eltüntetéséig) - nincs dolog, amitől jobban rettegnének, mint az átláthatóság. A hazugságra épülő ideológia nem fér meg a transzparenciával.

Hipok Rita 2013.12.19. 14:34:57

@Montefiore: Kicsit konkrétabban is meg tudnád fogalmazni, hogy mire gondolsz?

savanyujóska 2013.12.19. 14:35:22

@Szevasztok: "És akkor jöjjön a harakiri?"

Már megtörtént, most az elvérzés stádiumában vagyunk.

"Tényleg nincs más lehetőség mint bevackolni az egyéni falaim közé?"

Pártot akarsz te is alapítani? Szerintem túlléptünk azon a határon, ahonnan a folyamatok még visszafordíthatóak lettek volna. Ki kell várni a végét, és ha megérjük, meglátjuk, van e még onnnan tovább valamerre.

nevetőharmadik 2013.12.19. 14:35:58

@HaFr: Hadd védjem meg Kertész Ákost! A rasszista félreértés a pontatlan idézésből adódik, ő ugyanis nem azt mondta, hogy "genetikailag", hanem hogy "genetikusan". A két szó közötti különbségről itt:

www.nyest.hu/hirek/mit-allitott-kertesz-akos

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2013.12.19. 14:38:48

Erre a posztra kapsz tőlem egy nagy like-ot. Több ilyen kellene.

Lexa56 2013.12.19. 14:40:43

@1001nappal: no ez is a magyar néplélek: a hibákért MINDIG más a felelős, mi olyan jók vagyunk Nem is tudom, hogy mások miért nem szeretnek minket jobban önmaguknál, pedig úgy dukálna. Ez az egyik legfőbb oka a csodavásárnak és a másra mutogatásnak. Ha majd egyszer jók lesznek a körülmények, akkor majd kivirulunk. Csak meg ne kelljen keresni, hogy mi rosszat tettünk másokkal, hol nem voltunk hajlandók változni és változtatni. Egyébként a magyarságnak ez a pesszimista hozzáállása sokkal régebbi, mint a XX. századi történelem. Olvashatjuk vissza a kezdetekig - saját irodalmunkból.

eqlessootista 2013.12.19. 14:42:44

Mostanában várom a HafR-írásokat. Kicsit csalódom mindig (ami a saját szoc. problémám, per se.)
Kiváló gondolatokon és lényeglátáson túl, kissé "hangulatezérelt" (ami szintén érthető is, csak terheli a PKP(?) kibontakozását.)
Mi is a gond? Haladunk mi is a "fejlett szocializmus
építésének az út-ján". Az írja itt valaki: fehér-orosz, azeri, stb. Igen, az, de csak JÓ ESETBEN. Nem szabad illúzióknak lenni a magyar mentalitás és lélek kapcsán. Talán az első pici gond ott keletkezhetett, amikor "Szent István elvtárs" saját fivérét is felnégyeltette. S mennyi olyan gond jött még, ami csak a "besimulóknak" adott túlélést. Ennyit a magyar jellemről, gerincről, paternalizmusról, hűbérességről, ov és tettestársai "fényes" jövőjéről (s sajnos a PKP, LMP, stb. derűre okot nem adó kilátásairól).

Prolipalvin · http://prolipalvin.tumblr.com/ 2013.12.19. 14:51:51

A szolgaság rossz dolog, és a szolga vágyik a szabadságra? Dehogy! Szolgának lenni, könnyű és kényelmes. Nem kell gondolkozni, megmondják mi a jó, mi a rossz, miben kell hinni, és mit kell elutasítani. Megmondják, hogyan, mikor, és mit kell tenned. Nincs felelősség, a döntés nem a te kezedben van. Ez felszabadító érzés. Biztonság? Van e nagyobb biztonság, mint amikor a póráz végén ott áll a gazdi? A gazdi kiporciózza az élelmet, szállást ad, és ehhez képest a nyakörv csak apró kellemetlenség. A szabadság terhes, mert a felelősség nyomasztó. Az önállóság mindig bizonytalansággal jár, a döntési szabadságtól csak összezavarodik az ember. Néha kacérkodunk a szabadsággal, de egy rövid pusztai kóborlás után mindig visszatérünk az akol melegébe. Most valahol éppen itt tartunk, negyedszázad alatt leírtunk egy teljes kört, és visszajutottunk oda, ahonnan elindultunk, és ahová a magyar az elmúlt két évtized alatt titokban mindig is visszavágyott, a Kádár rendszer paternalista világába. Orbán pedig nagyon precízen érzi a néplélek minden rezdülését, ebben áll a profizmusa.

panelburzsuj 2013.12.19. 15:08:02

@nevetőharmadik:
Ha a "genetikusan" többé-kevésbé "történetileg", akkor Kertész nem szimplán rasszista, hanem duplán ostoba?

Merthogy a feudális Európában sehol nem volt annyi "szabad nemes", mint a magyarok közt - viszont szinte teljesen kiszorították a közéletből alantasaik magyar nyelvét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 15:12:12

@nevetőharmadik: Elolvastam, valóban, rendben. Ezzel én is - nehéz szívvel, de -- nagyjából egyetértek: "Történeti meghatározottságból adódóan a (hosszú ideig feudalizmusban élő) magyar társadalom tagjainak kulturálisan meghatározott, jellegzetes viselkedése, hozzáállása a mindenkori hatalomnak való alárendelődés."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 15:14:19

@gacsiiiz: Köszönöm. nem akarom teljesen felmenteni magam, de blogot írni nem olyasmi, mint értekezést. Azért merem ezt mondani, mert az utóbbival is volt eleget dolgom a múltban. Ezért a posztok színvonala és hangvétele is hullámzó, de valahol -- merem remélni -- kiegészítik egymást és ugyanabba az irányba mutatnak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 15:16:05

@panelburzsuj: Nyilván komplexebb ez a fejlődéstörténet, és nem zárult le a feudalizmusban -- sőt ami azt illeti, és ahogy én is érvelek általában, éppenséggel a polgárosulás elmaradásából származik.

irógép 2013.12.19. 15:16:30

Én teljesen szabadon élek, és picit sem korlátoz a kormány semmiben sem. Az eddigiek sem tették most sem érzem.
Viszont vannak olyan emberek akik csak úgy érzik jól magukat, ha az ő gondolkodásuk van hatalmon, így aztán ha nem ez van akkor rögtön rabságban érzik magukat.
Ezt mindenféle beállítottságú embernél észrevettem már pártállástól függetlenül.
A balliberális kormányok pl. Európában is pont úgy megszeretnék mondani, miről hogyan helyes gondolkodni. Én ettől nem érzem magam szolgának, hanem pont nem érdekel a véleményük, ha valamiben nem értek egyet velük, ilyen egyszerű...

Jolka40 2013.12.19. 15:27:58

@Prolipalvin: Sajnos így van. Magamon is megtapasztaltam a munkám során, és nagyon szégyenlem, mert utólag bebizonyosodott, hogy mindenki jobban járt volna, ha kiállok az igazamért.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 15:37:42

@Prolipalvin: De már nem porciózza ki. Hanem megvonja. Aztán levágja az egyik lábadat. Aztán kiszúrja a szemedet. És végén a sintérnél végzed. Mikor jön el a pillanat, hogy összeáll a kép? Amikor lemegy a roló?

Éhes_ló 2013.12.19. 15:47:46

@1001nappal: köszi a diagnózist.
Bár lehetne árnyalni, de alapjában helytálló.
Messze többet ért, mint a post.

Szóval köszi még egyszer!

Prolipalvin · http://prolipalvin.tumblr.com/ 2013.12.19. 15:52:17

@HaFr: Érdemes felvilágosítani a marhát a jövőjével kapcsolatban, ha boldogan megy a vágóhídra?

Éhes_ló 2013.12.19. 15:53:16

@HaFr: talán mert - veled és a magadfajtákkal ellentétben - elveti a magyar nemzet kollektív bűnösségének rosenfeldi elvét és képes a hazai társadalmi folyamatokat nem csak a "mások" (kisebbségek, kiválasztottak) hanem a magyarok vonatkozásában is differenciáltan megítélni.

De hogy ne maradjon a bunkóságod méltó válasz nélkül játszunk el a gondolattal, ahogy a hozzászólásodban a magyart felcseréljük valami mással:
"...Hogy a cseh és szlovák nemzetre semmilyen felelősséget nem ró a saját elitjéért -- tehát feltehetően mindazokért az ajasságokért, népirtásért stb. ami az elit a cseh és szlovák nemzet nevében elkövetett- ....."

Érdekesen hangzik a saját szöveged így, igaz?

Prolipalvin · http://prolipalvin.tumblr.com/ 2013.12.19. 15:55:53

@HaFr: Az igazi kérdés szerintem az, hogy hogyan lehet hatékonyan harcolni a Fidesz végtelen cinizmusa és hatalomvágya ellen.
Úgy látom, ezt még te sem találtad meg.

Lexa56 2013.12.19. 15:59:58

@irógép: ez igaz is meg nem is. Persze, végső soron mindenki szabad, hála Istennek az agymosáson túl az ember belső életéhez még nem férnek hozzá. Azt azonban vitatom, hogy egy minden anyagi és szellemi erőforrást monopolizálni igyekvő kormány ne korlátozná azoknak az életét, akik nem értenek egyet az ideológiájával. Ez így volt a "szocializmusban" is, és sajnos egyre inkább újra így van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 16:00:49

@Éhes_ló: Ühüm. Fogalmam sincs, miről beszélsz.

panelburzsuj 2013.12.19. 16:07:56

@HaFr:
Mondjál még egy európai népet, ahol még tízezrével élnek a feudális címeiket - (és részben a formális, de mindenképp az ezekkel a címekkel járó informális privilégiumaikat) - a szüleikben elvesztő, politikailag aktív emberek?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 16:10:51

@panelburzsuj: A feudális címeket elég sok európai országban lehet használni. De főleg nem értem, hogy ez mire vagy mi ellen érv.

Demis Castro 2013.12.19. 16:16:40

@HaFr: És azzal a problémával mit lehet kezdeni, hogy definició szerint a zemberek 50 százalékának 100 alatti az IQ-ja?

A magyar társadalomnak ezt a felét hogyan lehet/tudod/akarod meggyőzni arról, hogy súlyos hiba a pocakos fodballistára és barátaira szavazni???

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 16:19:42

@Demis Castro: Szerintem Orbánék rendszerének természetét már 70 alatt is lehet látni. És ez a szám folyamatosan csökken. Nem mintha mindenkit én akarnék meggyőzni, ahhoz nem vagyok elég alázatos.

Demis Castro 2013.12.19. 16:31:15

@HaFr: Háááát.... Te vagy a házigazda, nem akarok udvariatlan vendég lenni, de szerintem naiv vagy :)

Szerintem amit te itt elővezetsz, annak megértéséhez kevés a 70-es IQ. Ahhoz meg pláne kevés, hogy valaki mindezeket magától összerakja. Én úgy 110-re tippelek, mint technikai minimum. Ami elég kellemetlen, mert a normál eloszlás alapján a zemberek 75 százalékának 110 alatti az IQ-ja...

Ez az, ami miatt eltűnt az SZDSZ, és ezért van "kétharmaggya" (azaz 53 százaléka) a Fidesznek. És ezért nem biztos, hogy okos dolog (bár kétségkívül szimpatikus a hozzáállás) úgy nekimenni a választásnak, hogy eleve tudod, hogy veszítesz. Lehetsz bármilyen okos, megfogalmazhatod mondanivalódat bármilyen kristálytiszta logikával, végül úgyis a finkelsteinek nyernek - mert ők az alsó 75 százalékot célozzák meg....

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 16:37:45

@Demis Castro: No az SZDSZ eltűnése egy kicsit bonyolultabb annál.. magam pl. nem bánom.

Demis Castro 2013.12.19. 16:41:36

@HaFr: Az SZDSZ-re vonatkozó félmondat sztornó, a többit fenntartom :)

panelburzsuj 2013.12.19. 16:45:42

@HaFr:
Arra gondoltam rámutatni, hogy Magyarországon nem csak a pórnép körében élnek olyan hagyományok, amik nem az egyén teljesítményéhez vagy pillanatnyi helyzetéhez mérten, hanem valamiféle statikus ("rendi") állapotból kiindulva szeletelnék a tortát.

Hogy jellemzően miért "alanyi jogokra", és nem "piacrészesedésekre" hajtunk.

Montefiore 2013.12.19. 16:46:56

@Hipok Rita: szerintem teljesen konkrétan fogalmaztam meg. Ha úgy érted, egyszerűbben, azt megtehetem: a Béndek úr közéleti blogot és politikai pártot működtet, ennélfogva a szövegeit úgy kellene megfogalmaznia, hogy azok a politikai kommunikáció ismert szempontrendszere szerint legyenek optimalizálva (látom, mégse lesz egyszerűbb, de nem bánom). Azaz nem lélekfutamokat, hangulatképeket, igazságkereső töprengést, esszét kell produkálnia, hanem politikailag hasznos beszédaktusokat. Nem gyávázzuk le a választót abban az összefüggésben, hogy nem tiltakozik, mert nem szereti, és mert kontraproduktív és mert lapos dolog. És mert egyébként a politikus ill. közéleti ember dolga lenne, hogy a lépéseket előre kiszámítva, a következményeket modellezve olyan fogalmi keretet kínáljon a potenciális fogyasztóinak, amelyekben azok koherensnek látszó, a tapasztalatokból leszűrendő következtetéseket deduktíve eléjük tevő, megvilágító világmagyarázatot, identitásképző narratívát, azonosulásra alkalmas és cselekvési tervet tartalmazó programot találnak. Ez meg egy szakmai feladat, és kizárólag ez vezethet bármilyen értelmes eredményre, a gyávázás meg nem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 16:48:12

@panelburzsuj: Ja, ez igaz persze. Félreértettelek.

vajdasagi 2013.12.19. 16:50:19

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.: Azt mondod: "A magyar nép él és virul, és nagyon boldog, hogy megszabadult a balliberális terrortól."

Pár kérdésem van:

a) Te valóban élsz és virulsz, éa jónak tűnnek a távlati esélyeid az eléteben? Meg a gyerekeid esélyei? Vagy csak azért fizetnek, hogy ezt mondd?

b) Te valóban úgy érzed, hogy nemcsak Te, hanem MINDENKI, vagy akár a TÖBBSÉG él és virul, és boldog? Mert akkor Te nagyon furcsa ember lehetsz, ha tényleg ezt gondolod!

Montefiore 2013.12.19. 16:50:57

@HaFr: 110-zel sem lehet látni Orbánék rendszerének természetét, ha nincsenek adva egyéb kommunikációs feltételek. Nem áll az, hogy az intelligenciahányados automatikusan a te általad elgondolt álláspontot hozza létre, gondolj csak a szörnyű kommunizmusnak elkötelezett megannyi zsenire. Ez aufklérista illúzió. Az egyes események és tapasztalatok maguktól nem szerveződnek átfogó értelmezéssé, pláne nem politikai cselekvéssé, igazából sehol sem, különösen pedig ott, ahol az ellenfél identitásépítő narratívákba burkolja minden lépését és egyáltalán minden eseményt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 16:51:11

@Montefiore: Ha beleszólhatok, ezt természetesen bekalkuláltam. De a politikai kommunikáció elálmosít. Már a választókat is. Majd kitaláljuk, hogy legyen,de biztos nem úgy, mint hogy az olyan profik csinálják, mint Bajnai meg Schmuck.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.19. 16:52:41

@Montefiore: Semmi ilyen illúziót nem táplálok. Ezért is van, hogy nem az Országos Sajtószolgálatnak írom a posztjaimat.

Montefiore 2013.12.19. 16:59:53

@vajdasagi: kedves Vajdasági, ne haragudj, hogy beleszólok, de ezt a menetet Éhseló fogja megnyerni, ha nem találsz ki valami jobb érvelési technikát. Megkérdezed tőle, hogy "komolyan gondolja-e, tényleg úgy érzi-e", hát erre mondjuk azt fogja írni, hogy "tényleg, különben nem ezt írtam volna", és ő fog győzni... sohase tégy fel olyan kérdést, amire az ellenfél tudhatja a választ, te meg nem. És ne gyanúsíts másokat azzal, hogy megfizetik a véleményéért, nem azért, mert az csúnya dolog, hanem azért, mert az az ő motivációiról megfogalmazott vélelem, amire megint csak azt válaszolhatja, hogy "nem fizetnek meg", teneked meg nincsen ellenbizonyítékod, de azt is írhatja, hogy "te lehetsz az, ugyanilyen erővel, akit megfizetnek, mert különben nem írnád, amit írsz". A te álláspontod valójában az, hogy őszintén és ingyen nem lehet azt írni és azt gondolni vagy érezni, amit Éhesló ír ...nos, ez egy állítás, amit igazolnod kellene, de nem alkalmatlan kérdésekkel és vélelmekkel.

Carmichael 2013.12.19. 17:00:13

@Montefiore:
Szerintem:
Egyrészt Béndek úrnak és a pártjának (meg senki másnak) sem KELL semmit csinálnia, pláne nem mások elvárása szerint (akkor sem, ha ettől a mélyen tisztelt választó bedurcál, tényleg tök elég a "választó kedvét, nyelvét keressük" típusú kommunikációból).
Másrészt, aki ETTŐL a gyávázástól sértődik, az találva érezte magát, lehet a tükör elé állni, és önvizsgálatot tartani, vajon miért? (érdekes, hogy mindenki "a nép nevében" sértődik meg, soha nem a sajátjában. Hogy ez honnan ismerős...?).
Legyünk szívesek már elkezdeni a hibák és megoldások magunkban keresését. Vezetni sem lehet akármilyen tömeget, sértődőst meg alapból nem...

Montefiore 2013.12.19. 17:01:53

@HaFr: Sok sikert. És persze, hogy nem úgy kell, ahogy a rosszak csinálják, hanem ha javasolhatom, úgy, ahogy a jók... :-) És ahogy az a legmegfelelőbben illik az agendához.

vajdasagi 2013.12.19. 17:04:17

@Montefiore: Ezel maradéktalanul egyetértek. Számomra a régi Juogszlávia szétesése során (persze a tömegmészárlások mellett) az volt a legszönyűbb élmány, hogy a média (akkor a TV és az újságok) képesek voltak még az igen okos embereket is megvezetni és hülye Milosevics-imádókká tenni őket. És ezektől láttam én "birkamenetet", "félmilliós tömegtüntetést", "büszke szerb népet, aki nemet mondott a nyugati gonoszok mesterkedéseinket", gonosz IMF-et, az igazság diadalát, kokikat és sallereket, a nemzet megvédését, pláne a nemzet büszkeségének a megvédését, meg úgy általában mindenfélét, amit itt Magyarországon mostanában láthatunk csak. Néha már szinte fáj, annyi az analógia.

Röviden: a nagyon okos emberek többsége is meghülyíthető. Talán nehezebben, de sajnos igen.

vajdasagi 2013.12.19. 17:07:58

@Montefiore: Az imént a 110%-es IQ-s hozzászólásoddal értettem egyet, és most pedig azzal, amit nekem írtál. Igazad van, de mondjuk azt, hogy belőlem a tehetetlen düh ezt váltja ki. Még mindig jobb, mintha agresszivitást váltana ki... Amúgy persze: egyetértek Veled.

♔bаtyu♔ 2013.12.19. 17:08:51

Ezek a ballibsik már nagyon nagyon elkeseredettek. Meg is értem.:)

"Másoktól ellopott rezsipénz", ezen jót röhögtem, bár az sem semmi, hogy az Index gazdasági rovata szerint bármelyik nap csődbe mehetünk.

Jobb ez az Index néha mint a kuruc.

felcsutisuttyo 2013.12.19. 17:13:20

A MI HAZÁNK..FÚJ,...JOBBAN TELJESÍT? A Frászt.....
..A GYEREKEK ÉS PEDAGÓGUSOK AGYMOSÁSÁVAL NEVELIK A KÖVETKEZŐ DEGENERÁCIÓT ..MAGUKNAK......NEM KELL EZ A RÁKOSI II RENDSZER! -emberek ébredjetek!

Montefiore 2013.12.19. 17:14:36

@Carmichael: Hát nem tudom, szerintem egy politikai pártnak úgy kell működnie, hogy növelje (nem szükségszerűen maximalizálja, hanem optimalizálja) a szavazói/támogatói/az ideáiban osztozók számát, különben nem jól működik, nem tölti be a feladatát.

Aki a gyávázástól megsértődik, az nem szükségszerűen érzi magát találva, hanem esetleg nem tartja igazságosnak és helyesnek a megállapítást. Ha meg mégis találva érzi magát, akkor olyan hárító mechanizmusok fognak benne működésbe lépni,amelyek gátolják mind a cselekvést, mind az azonosulást. Megvan a módja annak,régi retorikai eszközök vannak rá a görögök és főleg a rómaiak óta hogy valakiket cselekvésre ösztönözzünk, de ez nem a legyávázásuk,hanem ellenkezőleg: "sokat tűrtetek mostanáig, barátaim, mert a demokrácia tisztes híveiként nem hittetek a szemeteknek, hogy mit művel hazánkkal a zsarnok, s mert a rend és a köznyugalom fontos érték a számotokra, de most itt az idő, hogy megmutassátok a bennetek szunnyadó ősi virtust" stb. - de ezt akkor kell elmondani, amikor már az elitben készen áll a cselekvési terv, a maga különböző a) és b) stb. szcenárióival.

Hipok Rita 2013.12.19. 17:16:26

@Montefiore: Milyen üzeneteket kellene küldeni a választóknak, amivel hatékonyan lehet harcolni a Fidesz cinizmusa ellen?

panelburzsuj 2013.12.19. 17:22:21

@Montefiore:
"Valami hatása a hízelgésnek mindenikünkre van, s főkép szónok talán nincs a világon, ki ha neki az mondatik, hogy beszéde által valakit meggyőzött, kételkedni tudna e vallomáson."

Montefiore 2013.12.19. 17:40:06

@Hipok Rita: Hosszú. Nem ide való a válasz. És részben a megrendelő dönti el, tehát valójában nem is tudnék pontos választ adni.

Carmichael 2013.12.19. 17:44:27

@Montefiore:
Logikusan tényleg így működik ma egy párt, de ez egyrészt messze nem "kell" kategória, másrészt mindennek eljön az ideje, gondolom én. Ha már a párt öndefiníciója és céljai is úgy készülnek, hogy azok "tetszenek" a széles befogadói körnek, akkor máris szétesik az - össze sem rakott - alapozás.

Az általad írt simogató stílus hibája az, hogy elmarad a tükörbenézés, a hibák felvállalása személyes felelősség megértése, stb. nem lesz változási igény, ezért csak addig állnak majd a vezető mögé, amíg el nem jön a pont, ahol már tényleg nem mehetnek úgy a dolgok tovább, mint addig. Ott pedig magára hagyják, mert erről ugye már nem volt szó, meg hogyhogy nekünk is dolgunk van itt, pláne magunkkal?

A gyávaság egy rossz szokás, le lehet küzdeni, meg lehet változni, de először észre kell venni, ha így működik az ember.
Az egyik alap hárító mechanizmust magam is belefogalmaztam fent(a többi a hibás, én mindent meg és jól tettem..), érdemes figyelni pl. ilyen szempontból is a kommenteket...

vajdasagi 2013.12.19. 17:46:53

@Montefiore: De mégis: léteznek egyáltalán olyan "üzenetek", amelyek egyszerre mindkét szempontnak is megfelelnek:

a) a Haza jövőbeli esélyeit nem csökkentik
b) fentiek mellett hatásokat a mostani pusztító demagógiával szemben?

Mert nem szakmám az ilyesmi, de én el nem tudom képzelni, hogy azok az üzenetek milyenek kellene hogy legyenek. És elég nyilvánvaló, hogy sajnos nemcsak én nem tudom elképzelni.

Montefiore 2013.12.19. 18:03:18

@vajdasagi: A "demagógia" nem kerülhető el, ha nincs az elitekben erre irányuló és betartott megegyezés, legfeljebb minimalizálható arra a szintre, amely még éppen nem teszi tönkre a célként megfogalmazott állapotot annak elérése esetén.

"én el nem tudom képzelni, hogy azok az üzenetek milyenek kellene hogy legyenek"

Ilyenek :-):

Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! –
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Rabok voltunk mostanáig,
Kárhozottak ősapáink,
Kik szabadon éltek-haltak,
Szolgaföldben nem nyughatnak.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Fényesebb a láncnál a kard,
Jobban ékesíti a kart,
És mi mégis láncot hordtunk!
Ide veled, régi kardunk!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez;
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

(Pest, 1848. március 13.)

panelburzsuj 2013.12.19. 18:12:28

@Montefiore:
Az igazi a szinergia: mer az ilyen bravúros üzenetek azért párizsi meg bécsi forradalmi háttérmuzsikával szólnak igazán hatásosan... :)

nevetőharmadik 2013.12.19. 18:13:31

@panelburzsuj: A cikket nem Kertész írta, tehát a feudalizmusra való leredukálása a történeti meghatározottságnak nem írható az ő számlájára.

De ha az "alávetettség" szempontjából nézed a dolgot, akkor egyből értelmet nyer, hiszen ez elég jól leírja a történelmünket 1990-ig bezárólag.

Demis Castro 2013.12.19. 18:43:14

@Montefiore:@vajdasagi: Elnézést, hogy a csapos közbeszól, de:

"...képesek voltak még az igen okos embereket is megvezetni..."

"...kommunizmusnak elkötelezett megannyi zseni..."

Nem lehetséges, hogy ezek a bizonyos "igen okos emberek" és "zsenik" mégsem voltak ELÉG okosak?

Mondjuk pont a kommunizmus apropóján lehet feltenni például azt a kérdést, hogy most akkor Marx nagyon okos vagy nagyon hülye volt-e :)

Éhes_ló 2013.12.19. 20:15:07

@vajdasagi: nem tudom válaszolt-é, de én egyet értettem vele és megteszem:
a) igen, nem.
b) igen +
A kérdéseid alapján Te nagyon furcsa ember lehetsz, ha tényleg ezt gondolod.

Ráadásul nem olvasol politikai közvélemény kutatást?

Segítek:
mandiner.hu/tag/kozvelemeny-kutatas/
www.vg.hu/tema/politikai-kozvelemeny-kutatasok
hvg.hu/cimke/k%C3%B6zv%C3%A9lem%C3%A9ny-kutat%C3%A1s

Éhes_ló 2013.12.19. 20:17:21

@Montefiore: köszi a prejudikációt, de gondoskodok magamról és a gyengén értelmi roggyantakról is, mert van bennem némi empátia.

Végül is ez valamiféle szórakozás és önkifejezés is egyben.
Kinek ilyen, kinek amolyan.

Kristl 2013.12.19. 20:33:42

@Carmichael:

"tükörbenézés" "hibák kijavítása" sokszor nem egy napos dolog. És általában akkor megy jól, ha nem tudatosan érinti a lakosság nagy részét.

Ugyanis nem tudsz változtatni ha ellenérzést és ellenállást keltesz pusztán erőből.

Mintha erről lenne szó nem?

explanatus 2013.12.19. 20:57:15

@Montefiore: „nem lélekfutamokat, hangulatképeket, igazságkereső töprengést, esszét kell produkálnia, hanem politikailag hasznos beszédaktusokat”

Valahogy csak meg kell határozza magát a „politikailag hasznos beszédaktusok” sokaságától, melyek profin optimalizálják önön megmaradásukat, még meglévő vagy szűkülő helyeiket. Céljuk, az országra, az egyénre nézve csupán annyi, hogy azt a „cukorkát” kínálják, amit a legtöbben szeretnek.

Ha már oktatás a poszt tárgya, a szülő igenis felelősen viselkedik amikor felhívja gyermeke figyelmét nem képességei szerinti eredményére. Okoz inkább sírós, durcás napokat, ha ezzel megkíméli attól, mit magától az adott helyzetben nem lát, hogy képességei által másra, többre képes, de ehhez tanulnia kell, mert enélkül nem tudja elkerülni, kikerülni a kifinomult marketingtrükkökkel operáló „politikailag hasznos beszédaktusokat” és mit sem sejtve besétál a csapdába, azaz a békementbe, hogy ne saját tehetségét, képességét fejlessze, hanem várja a gondoskodást rezsicsökkentés képében.

A rendszerváltás százezer számra vette el munkahelyeinket, az ingyenes oktatást, most gyerekeinket akarja elvenni a címben említett néni. Itt az ideje, hogy néven neveztessék mai állapotunk okozója, a ránk erőltetett, a látszólag értünk tevő, mindenünk felett uralkodó, mindent helyettünk intézni akaró állam.

Carmichael 2013.12.19. 22:58:02

@Kristl:
Soha nem az. Időbe kerül majd.

Nem megváltoztatni kell az embereket, mert az mindig külső kényszert feltételez, ha ma körbenézel, láthatod, azt is miért az ellenállás egyesekben.
Annak a megértetése a feladat, hogy változni/változtatni kell, ha mást, jobbat akarunk egyenként és együtt. Ez nem megy altatásban, úgy, hogy az emberek ne vegyék észre, csak úgy, ha ők tudatosan akarják, teszik.

Montefiore 2013.12.19. 23:27:56

@explanatus: " Itt az ideje, hogy néven neveztessék mai állapotunk okozója, a ránk erőltetett, a látszólag értünk tevő, mindenünk felett uralkodó, mindent helyettünk intézni akaró állam."

A játék kedvéért feltételezem, hogy valóban ez az álláspontod, amit persze nem tudhatok, hiszen éppenséggel ez is lehetne kommunikációs parton, de legyen.

Tegyük fel továbbá, hogy lényegében két választásod van: a) vagy kimondod, amit gondolsz, és vesztesz, mert előre látható, hogy az ellenfél olyan érvekkel fog megtámadni, amelyeknek a hallgatóságodban jobb a fogadtatása, és persze mivel ő tudatosan kommunikál, mindezt profi módon teszi, és akkor a "mindenünk felett uralkodó állam" győz, de te kimondtad, amit gondolsz, b) vagy valami kommunikációs szempontból célszerűen megformált egészen más dolgot mondsz, olyasmit, amiből aztán később, ha érvényesítetted az akaratodat, viszonylag kevés csalással levezetheted azt, amit valóban szeretnél - és győzöl, a "mindenünk felett uralkodó állam" pedig veszít.

A helyzet az, hogy mivel a társadalmi és politikai kérdéseket nem induktíve oldja meg az emberi tudat, hanem a fejébe ültetett komplex világképekből vezeti le az ítéleteit, még azt is csak kommunikációs aktusként kell megfogalmazni, ha azt mondjuk, hogy "mi nem alkalmazunk kommunikációs aktusokat, hanem a színtiszta valóságot tárjuk elétek"...

Montefiore 2013.12.19. 23:28:38

Bocs, nem 'parton', hanem 'patron"...

explanatus 2013.12.20. 00:07:47

@Montefiore: Hát!? Ennyire komoly válaszra nem számítottam. Feladtad a leckét. Akkor a játék kedvéért.
Szóval.

1 Mennyi hazugságot bír el egy igaz ügy?
2 Kiállni (vélt) igazság mellett és elbukni a tudatosan hazug kommunikációval szemben?
3 Mennyi a „viszonylag” kevés csalás?

Ugye jól értettem kérdéseid? Válaszok:

1 Semennyit. Ha hazudni kell érte, akkor nem igaz ügy.
2 Ha nincs társadalmi igény -azaz egyéni akaratok meg nem kerülhető sokasága- a (vélt) igazságra, akkor megvalósítása vagy halasztásra kerül, vagy csak a „mindenünk felett uralkodó állam” erőszakával valósítható meg, ami a célt -igény az igazságra- eltéríti eredeti szándékától.
3 Viszonylag kevés csalást kizárólag hölgyek x-edik születésnapja után tudok elfogadni.

(zárójelben, utolsó mondatomból remélem kitűnt, nem vagyok a téma „szakértője” csak beszélgetőtárs)

Boross Bence 2013.12.20. 03:13:28

Nem értek egyet a nép legyávázásával. Ez egy olyan leegyszerűsítő megfogalmazás, amely elfedi a lényeget, vagyis azt, hogy a tőlünk elidegenülő hatalommal való megalkuvás és a privát életbe való visszavonulás egy évszázados magatartásminta. Ez a magatartásminta minden rezsimben bizonyította működőképességét, míg a vele szembeállított polgári öntudat és kultúra Magyarországon sose tudott kiteljesedni, valamiféle jólét, és prosperitás teremtésével gazdaságilag bizonyítani, inkább csak zárvány maradt, sőt a rendszerváltás óta csak a kiszolgáltatottságot növelte a rá hivatkozó párt (SZDSZ).

A változás indukálásához szerintem nem negatív(!) pszichológiai szólamokra van szükség, hanem működő pozitív(!) ellenpéldák bemutatására: olyan valódi magyar "hősökre", akik nem az államra támaszkodnak, hanem saját munkájukra, nem mások becsapásával gazdagodtak meg, hanem valódi teljesítményt tudnak felmutatni, és ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy környezetük is boldoguljon.

Kicsit untatnak "a kormány rossz", "az ellenzék rossz", "a nép rossz", "itt nincs jövő" típusú posztok. Részigazságuk van, ami dicséretes a napi pártpolitika totális hazugságához képest, de maguk is abban a világban mozognak, amin mielőbb túl kell lépnünk. Javaslom, hogy lassan helyezd át a fókuszt a kritikáról és az szakmai megalapozottságot nélkülöző ötletelésről a létező jó példák keresésére és bemutatására!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.20. 06:50:53

@Boross Bence: Hát, Bence, a nép legyávázását, ugye, ebben a posztban is megelőzte némi gyötrődés -- nem beszélve az előző kétszázról. És a legyávázás szó -- nyilván kényes vagy a fogalmazásra -- sem fedi a valóságot. És bizony a "rossz" szó alkalmas a helyzet átfogó és részletekben történő leírására is, ha untat, ha nem. Ami szerinted ötletelés, az egy tágabb programfejlesztésbe illeszkedik, ami "népi" visszacsatoláson alapul.. és minden irónia nélkül nagyon megtisztelnél, ha többet csatolnál vissza te is. Egy polgártól elvárjuk. Nem csak a minden harmincadik poszt (egyébként többnyire helyes) fikázását.

explanatus 2013.12.20. 09:33:45

@Boross Bence: A gond pont abban van, hogy az "évszázados magatartásmintában" nem lelni „valódi magyar hősökre", akik nem az államra támaszkodnak” Sorba vettem a látómezőmben lévő „valódi teljesítményt” felmutatókat. Olyan egy sincs, amelyik saját (anyagi) erejéből nőtte naggyá magát, viszont olyanok igen, ahol akkor kezdődött a fellendülés miután bekerültek a vissza nem térítendő támogatások kosarába. A kosár színe itt most nem lényeges, itt az a lényeg, hogy a mindenkori kosárgazdák döntik el kiből legyenek „valódi magyar hősök”.

Olyat viszont láttam, ahol biztosan jól megalapozott döntés után nem a jelenkori csúcstechnikára adták a támogatást (egy valamit gyártó cégnek), hanem a lepukkant épület külső megújítására -azaz lefestették- , a benne lévő lepukkant gépek cseréjére egy garast sem. Amíg a támogatások rendszerébe be nem teszi a lábát a józan paraszti ész, addig nem attól fejlődik egy vállalkozás, hogy jól csinálja. Így célja sem a jól csinálás, hanem a kosárba kerülés.

A kosárgazdák -a sajátjaikhoz- annál nagyvonalúbbak , minél inkább birtokában vannak (hitelből finanszírozott) anyagi bőségnek, illetve nép általi felhatalmazásnak. (Lásd kétharmad)

Szívesen olvasnám a Te látómeződben fellelhető „működő pozitív(!) ellenpéldák bemutatását” .

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.20. 10:19:49

@explanatus: Jó Bence gondolata, és nyilvánvalóan szükség van egy szerethető, vállalható vízióra az országról. De legalább annyira szükségünk van (sőt ez előtt) a helyzet pontos megértésére, és nehogy azt higgyük, hogy ezt a feladatot már letudtuk! A blognak nyilván ez volt idáig a fő súlypontja. De lehet és kell ezen a súlyponton idővel változtatni. A legnagyobb problémánk -- ami a jövőképet is befolyásolja -- összefügg a te felvetéseddel: a magyar konzervativizmusnak a domináns magyar politikai hagyomány elvetésével kell kezdenie, és valahonnan a mélyről (az ismeretlenből) kell kihüvelyezni egy "új" hagyományt, ez viszont érthetően nem lesz hagyománynak nevezhető. Vagy pedig hagyjuk az egészet a fenébe, hermetikusan elzárjuk a múltat, és egy konstruált konzervativizmus alapján megyünk előre. Ez viszont nagyon problematikus.

Carmichael 2013.12.20. 10:42:19

@HaFr:
Én is éppen abban látom a nehézséget, hogy ez az ország soha nem élte meg az egészséges polgári öntudatot, az elszigetelt hazai példákat pedig igyekeztek a hatalomban lévők lejáratni, degradálni.

A feladat valahogy úgy körvonalazható, hogy miként lehet ezt a számunkra ismeretlent eléggé vonzóvá tenni ahhoz, hogy odaadjuk érte az eddig megszokott viselkedési mintákat.

Ehhez először fel kell lazítani az embereket uraló évszázados énvédő mechanizmusokat , rutinreakciókat, paneleket, hogy bármilyen új paradigmát be lehessen juttatni. Arra nekem sincs még ötletem, hogyan lehetne ezt a tömegterápiát véghezvinni, szigorúan erőszakmentesen és őszintén, ilyen kiindulási helyzetből.

explanatus 2013.12.20. 10:53:30

@HaFr: Egy bejegyzéssel feljebb -más témához- írtam, nem vagyok szakértő, csak beszélgetőtárs. A blog a legzseniálisabb találmány, jobb mint egy törzsasztal, jobb, mint egy baráti társaság, mert bárki beleszólhat. A beszélgetés alaphangulatát általában a bloggazda adja meg, kinek jó esetben határozott célja van. Szerencsés esetben a hozzászólók a -a blogromboló feladatokat végrehajtók is- tevékenyen hozzájárulnak ehhez, mármint a cél eléréséhez. A blogrombolók kétségbeesett „jelzős szerkezetei” a blog olvasóiban, hozzászólóiban általában ezzel ellentétes hatást váltanak ki. Azok a valóban jó hozzászólások, melyek még ha nem is értünk teljes tartalmukkal egyet, mégis a felvetett téma továbbgondolására késztetnek. @Boross Bence: jó meglátással két fogalmat csempészett be: -az évszázados magatartásmintát, és a valódi magyar hősöket- amiről érdemes beszélgetni, mert csak így juthatunk el egy megoldáshoz. Bizony ez a „száz év mocsár” állapot mély nyomott hagyott bennünk, bennem is, de mint mindig most is van kiút, ha merjük, ha akarjuk. Ennek első lépése a kérdésfeltevés, hogy akarjuk-e. Nagyon úgy tűnik, a blog véleménynyilvánítóinak többsége azt mondja, igen, akarjuk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.20. 17:01:20

@Boross Bence: Ez komolytalan, Bence. Én meg mindjárt belinkelem ide Kant Örök béke c. opuszát.

Montefiore 2013.12.20. 17:20:21

@HaFr: " és valahonnan a mélyről (az ismeretlenből) kell kihüvelyezni egy "új" hagyományt, ez viszont érthetően nem lesz hagyománynak nevezhető. Vagy pedig hagyjuk az egészet a fenébe, hermetikusan elzárjuk a múltat, és egy konstruált konzervativizmus alapján megyünk előre. Ez viszont nagyon problematikus."

Az én működni látszó modellemben nincsen semmiféle mélyről kihüvelyezhető dolog, vagy a kollektív tudattalanban velünk élő múlt. Csak a múltról szóló működőképes politikai érdekű narratíva van, amelyet viszont tetszésünk és konvenienciánk szerint alakíthatunk és keretezhetünk. Nincs olyan, hogy a "múlt", amit ez a fogalom fedne, az megismerhetetlen és mivel megismételhetetlen, falszifikálható állítások sem tehetők vele kapcsolatban. "Múltak" vannak, fogalmi keretek vannak, konkurens múltnarratívák vannak. "Trianon" egyik fogalmi kerete az ezeréves birodalom veszte, az örök és begyógyíthatatlan tragédia, a másik meg mondjuk az, hogy az ország, miután négyszáz évig nemzetközi jogi szempontból és szuverenitási szempontból egyszerűen nem létezett, 1920-ban a győztesektől visszanyerte szuverenitását, tehát maga is utódállam, mégpedig úgy, hogy bár területe/népessége nem követte a pontos népességi arányokat és határokat, nagyjában-egészében a rendezés nemzeti szempontból igazságosabb, mint a korábbi állapotok, amelyekről már Kossuth is világosan látta, hogy osztrák szuronyok nélkül tarthatatlanok". Na most egyik sem igaz, az egyik fogalmi keret talán közelebb áll a dokumentált valósághoz, mint a másik, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy mire lehet a jelen politikai és kulturális küzdelmeiben használni az egyiket és a másikat. A történészek meg hadd vitatkozzanak a nüanszokon.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.20. 17:25:36

@Montefiore: Én ennél konkrétabb politikai-szellemi hagyományra gondoltam.

Montefiore 2013.12.20. 18:10:32

@HaFr: Kedves HaFr, hát nem tudom, nem akarok én győzni technikával ebben a vitában, mert ennél fontosabb a blogod, de feltettél egy kérdést, amire tudni vélem a választ. Mondd, ki olvassa ma már Eötvös Józsefet, Bethlen Farkast vagy Szabó Ervint? Vagy Machiavellit, Titus Liviust és Plutarkhoszt? És ha netán mégis valaki olvasná, összeáll-e az valamilyen politikai-szellemi hagyománnyá? És ha összeáll, az vajon a meglévő hagyomány folytatása-e, vagy csak annak látszik...? Különösebb fáradság nélkül tudok neked egy óra alatt három egymásnak ellentmondó, teljesen különböző politikai üzenetek alátámasztására alkalmas, de egyaránt érvényesnek bemutatható Bethlen István-képet, Petőfi-képet vagy társadalmiformációelméletről szóló komolynak látszó állítás-sort összerakni. Az ezotériáról: a szentkoronatanról vagy a polgári forradalmak szakralitásromboló illuminátus-szabadkőműves összeesküvéséről már nem is beszélve...csak sajnos ha alkalmasan vannak megszerkesztve, akkor ezek is képesek úgy vagy még inkább hatni, "anyagi erővé válva" a társadalomban, mint a normálisabb szövegek... Úgyhogy a felvetett dilemmádra én azt válaszolom, hogy, igen, "hagyjuk az egészet a fenébe... és egy konstruált konzervativizmus alapján" menjünk előre... További jó vitát.

narmer 2013.12.20. 22:29:05

@panelburzsuj: Franciaország, Németország.

narmer 2013.12.20. 22:30:45

@Montefiore: Nem TGM van mögötte? Ő még olyan filozófusokra is tud hívatkozni, akiket Ő talált ki.

panelburzsuj 2013.12.21. 08:33:54

@narmer:
"a kora újkori Európában vannak régiók, ahol sok nemes él, és vannak olyanok, ahol csekély létszámban fordulnak elő. Ez utóbbiak alkotják Európa szívét; Franciaország, Németország, Csehország és Itália - itt valóban kevés nemesember volt. A forradalom előtti Franciaországban mindössze huszonötezer nemesi családot tartottak számon: a népesség 0,52 százaléka; a kis nyugat-németországi Hessen-Kassel tartományban 1835-ben csak 435 felnőtt nemes élt, a teljes népesség 0,3 százaléka, nagyjából ugyanannyi százalék, mint Csehországban"

"a 15. századi Kasztíliában a nemesség az összlakosságnak legalább a tíz százalékát tette ki, de lehet, hogy többet. Lengyelországban hasonlóan sok nemes élt: a népesség 8-10 százaléka, talán több is. Magyarországon, amely szintén határország volt, a 18. század végén a nemesség a populáció öt százalékát tette ki, és a korábbi századokban ennél is többen lehettek; számuk az ország egyes vidékein a lakosságnak akár a 16 százalékát is elérhette"

www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/europai-nemesseg/ch02s03.html

tamas11 2013.12.21. 11:07:38

@panelburzsuj:
Azt hiszem, maga a lényeg, vagy ahhoz tartozik, amit itt írsz, fejtegetsz. Épp csak a dzsentri kifejezést nem veszed elő, szerintem pont arról beszélünk.
Ennek a nemességét vesztő rétegnek a sorsa fontosabb jegy mint hogy hány százaléka volt a népességnek.Befolyása maga volt a hagyomány, és amikor kiváltságát mentette, illetve kereste óhatatlanul mintaként is szolgált. Úgy nemes, hogy nemtelen.
Nálunk a dzsentri, és nem a polgár adja az életmódmintákat.

panelburzsuj 2013.12.21. 16:35:02

@tamas11:
"Úgy nemes, hogy nemtelen."

Úgy munkás, hogy munkátlan? (lusta, lógós stb...)

Tévedsz a gondolkodásomat illetően: én nem hogy célozgatnék bármely társadalmi osztály, réteg, kollektívum - (jellemzően: vulgáris és sommás) - megbélyegzésére, hanem egyenesen ennek az "érvelési módnak" a széles elfogadottságát tartom a zsákutcába szorulásunk egyik főfő okozójának.

hajmási 2013.12.30. 12:01:20

A 2014-es vonat még be se futott az állomásra, már el is ment, miközben a vonatra várók egymás haját tépik. Most már legfeljebb csak arról lehet szó, hogy talán sikerül kivédeni az újabb kétharmadot. De még ez is túlzott reménynek tűnik,ha végignézünk ezen a kis létszámú egymásra acsarkodó társaságon. Nincs mit csodálkozni azon, hogy a választó úgy érzi, semmi köze egyikhez sem. Valamennyien haladunk a biztos Fidesz győzelem felé.

hajmási 2013.12.30. 12:01:31

A 2014-es vonat még be se futott az állomásra, már el is ment, miközben a vonatra várók egymás haját tépik. Most már legfeljebb csak arról lehet szó, hogy talán sikerül kivédeni az újabb kétharmadot. De még ez is túlzott reménynek tűnik,ha végignézünk ezen a kis létszámú egymásra acsarkodó társaságon. Nincs mit csodálkozni azon, hogy a választó úgy érzi, semmi köze egyikhez sem. Valamennyien haladunk a biztos Fidesz győzelem felé.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.30. 15:04:41

@hajmási: Ez így igaz. De ami még rosszabb, haladunk a csúszdán is.
süti beállítások módosítása