1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.08.04. 21:16 HaFr

Lesz-e itt túlélés?

Egy ország túlélése azon múlik, hogy meg tudja-e mozgatni a világ fantáziáját a saját érdekében.

Az ország jóléte azon múlik, hogy tud-e nagy mennyiségben értéket (anyagi és szellemi értéket) előállítani a világ számára. Nem a maga számára -- az nem elég. Abban -- saját vállának veregetésében -- minden utóbb kihalt nép élen járt (például elsőrangú szarmata ötvösremekeket ismerünk, amelyek egy stabil uralkodó rétegre engednek következtetni, és állítólag a vizigót írás, a littera toletana, is oly praktikus volt azokkal a betűk feletti kis pontokkal, hogy még a karoling, majd áttételesen a francia írásformára is hatott, ez azonban nem akadályozta meg Tárik ibn-Zijádot abban, hogy 711-ben elfoglalja Hispániát, és felszámolja a gót királyságot). Egy nemzet nagysága a világ szemében dől el, a világ által felállított mérce alapján -- megvetni ezt a mércét és elzárkózni tőle, nagynak lenni ötvösségben, pontocskákban vagy éppen stadionépítésben vegyesen felajánlkozás az áldozat szerepére vagy öngyilkosság, de legalábbis nem garancia semmire.

Egy nemzet boldogsága azon múlik, hogy belátja- és magáévá teszi-e a jólét és az értékteremtés közötti összefüggést, tud-e egyenrangú nemzetként integrálódni a világba, amelyben megméretik -- és tud-e egyes aspektusaiban akár példamutató képességeket is kifejleszteni, ez alapján gyarapodni, polgárainak (pontosabban a polgárai egymásnak) biztonságot és erkölcsi megbecsülést szerezni. Ellenkező esetben hanyatló szolganép marad, amelynek tagjai ki vannak téve a külvilág és saját belföldi urai kénye-kedvének.

Minden olyan politikai program, amely akadályozza az értékteremtés képessége, a siker, az elismertség, a jólét, a társadalmi béke és a boldogság közötti összefüggés felismerését és beépülését a társadalom ideg- és értékrendszerébe, sőt a sérült nép legrosszabb reflexeire reagálva ostobaságokkal és aljasságokkal tömi a köztudatot, egy egész nép érdekei ellen való, és a szemétdombon a helye.

A mai politikai osztály tagjainak 90%-a felelős azért, hogy 2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben. Minden fontos gazdasági és versenyképességi mutató, népjóléti és boldogságindex, korrupciós és jogállami "átvilágítás" arról tanúskodik, hogy Magyarország 13. éve a társadalmi élet minden értékelhető vetületében, a fal leomlása utáni Európában példátlan mélységű, a külső körülményekkel csak részben magyarázható hanyatláson megy át, miközben az uralkodó rétege alig változott, és szemmel láthatóan az elkövetkező harminc évet is itt, ebben a pozícióban akarja leélni.

Az egyetlen entitás, amelyik ezt a politikai osztályt oda tudja küldeni, ahová való, a választópolgárok gyülekezete. A világ szégyene lenne, ha nem találnánk módot a szemetünk eltakarítására -- ha már hagytuk felszaporodni.

59 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr625445178

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lesz-e itt túlélés? 2013.08.05. 10:39:01

A mai politikai osztály tagjainak 90%-a felelős azért, hogy 2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2013.08.04. 22:40:08

Már mér ne lenne túlélés?!

Mátyás után is volt, nem?

kekex 2013.08.04. 23:16:41

Egyik kutya (pitbull)a másik eb (csivava)
Egykutya? Nem értek egyet ezzel a posztoddal.
Különösen, mivel sehol sincs a következő garnitúra, és ha már látszanának, akkor bianco csekket kellene nekik adni. Referencia nélkül
még a házad építését se bíznád senkire, nemhogy a hazádét!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.04. 23:20:05

@kekex: Hanem inkább bízod olyanokra, akik alatt már kétszer-háromszor összedőlt és számla nélkül viszik a pénzt? Hát én nem, akkor jöjjenek az amatőrök.

egyetmondok 2013.08.04. 23:25:31

Pontos célkitűzés,helyes érvek.
Ez azonban nem politikai program,erre kell tudni politikai programot csinálni,amely szerintem nem szabad,hogy új társadalmat,népet,nemzetet stb. ígérjen. Abból itt volt pont elég,túl sok is,ha csak a 20.századot veszem.

Egy másik államot azonban nyugodtan lehet ígérni,kell is,amely a társadalom békén hagyását tűzi ki célul,békén hagyását,hogy végre annak spontán erői lábra kaphassanak,mert azért bátran elhihetjük,hogy ez csak éppen olyan európai nép,mint a többi. Képes létezni állami békén hagyás mellett is,sőt,gyarapodni képes anyagiakban-szellemiekben,s ha valaha gyarapodott akkor ott találunk egy hatalmat,amely elég bátor volt őt többé vagy kevésbé,de békén hagyni,nem pedig gyurmázni vele nagy ideológiák bűvöletében.
Ilyen programhoz érdemes csatlakozni,nem is vitás.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.04. 23:30:12

@egyetmondok: Hát, új népet valóban nem tudnánk..:)

egyetmondok 2013.08.04. 23:42:33

@HaFr:
Nem,de ez itt nem szokott senkit visszatartani attól,hogy simán megígérje. Lásd a mostani versenyzőt...

panelburzsuj 2013.08.05. 00:03:02

@HaFr:

"Magyarország ... 1989 óta Európában példa nélkül álló hanyatláson megy át, miközben az uralkodó rétege alig változott"

Itt valami zavart érzek az erőben.

"Miközben" - ez olyasmit sejtet, hogy 'pedig', 'annak ellenére, hogy'...

Nem lehet, hogy Magyarország ÉPP AZÉRT süllyed olyan magabiztos büszkeséggel egyre mélyebbre a saját szarában, MERT képtelen volt a korábbi korszakokban kontraszelektálódott "uralkodó rétegeitől" megszabadulni?

"Káderanyagban" is - de kitüntetetten a többszörösen csődöt mondott "kulturális mintázatok" csökönyös továbbörökítésében.

Szóval én valahogy úgy gyanítom, hogy a "rendszerváltó elitek" hitványságának tételes fölleltározásából bőséggel kivehetné a részét minden rendű-rangú és "oldaliságú" magyar polgár - merthogy a mostanra kiteljesedő kudarc azért már a '89-es "népi naivitásba" javíthatatlanul bele lett programozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.05. 00:06:37

@egyetmondok:

"Egy másik államot azonban nyugodtan lehet ígérni,kell is,amely a társadalom békén hagyását tűzi ki célul,békén hagyását,hogy végre annak spontán erői lábra kaphassanak,mert azért bátran elhihetjük,hogy ez csak éppen olyan európai nép,mint a többi. Képes létezni állami békén hagyás mellett is,sőt,gyarapodni képes anyagiakban-szellemiekben,s ha valaha gyarapodott akkor ott találunk egy hatalmat,amely elég bátor volt őt többé vagy kevésbé,de békén hagyni,nem pedig gyurmázni vele nagy ideológiák bűvöletében.
Ilyen programhoz érdemes csatlakozni,nem is vitás."

Pontosan ez a klasszikus liberális (libertariánus) koncepció.

Két megjegyzés:

"[k]épes létezni állami békén hagyás mellett is,sőt,gyarapodni képes" -- épp' azért képes gyarapodni mert az állam békén hagyja.

"többé vagy kevésbé,de békén hagyni" -- a kevésbé békén hagyás nem járható út: az állam mindig talál hamis érveket arra, miért a kevésbé békén hagyás a hasznos a társadalom számára -- holott ez egy végtelen ciklus: az állam megoldást kínál valamiféle társadalmi problémákra, a 'megoldás' egyrészt nem oldja meg a problémát, cserébe viszont több új problémát létrehoz... ami további 'igazolás' az állam számára hogy még kevésbé hagyja békén a társadalmat.

egyetmondok 2013.08.05. 06:13:59

@neoteny:
Én nem vagyok maximalista. A kis mértékű,de azért létező békén hagyás is nagy dolog lenne.
S nem hiszem,hogy ez "a" liberális, libertárius koncepció. Ez szerintem inkább egy általános polgári koncepció,de ezt is csak azért mondom,mert itt érdemes mondani: nálunk ugyanis ennek lehet sajnos ellentéte: a "népi",mondjuk 90 előtt,most meg a "nemzeti"...ugyanazzal a kollektivista marhasággal,aminek semmi köze egy komolyan vett közösségi szolidaritáshoz,amely meg végül elvezethet egy nagyon is nem "a" liberális,libertárius állami szerep felfogáshoz,működéshez.

A társadalom és gazdaság működésében a magyarnál sokkal inkább "benne lévő",mondjuk északi országok államai is békén hagyó államok. Az európai jogállami fogalmakkal ténylegesen körül sem írható Szingapúr állama is békén hagyó állam,mert nem az állami hatalom erejétől várja az egyén spontán energiáinak a beindulását.A szingapúri elit nem hiszi azt,hogy az ő erejétől indul be a szingapúri polgár ereje --- nem nagyképű,ostoba hülyék gyülekezete az az elit.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.05. 07:35:37

@egyetmondok:

"A társadalom és gazdaság működésében a magyarnál sokkal inkább "benne lévő",mondjuk északi országok államai is békén hagyó államok."

[...]

The Nordic countries had got into the habit of spending more on welfare than they could afford and of relying more on a handful of giant companies than was wise. They are right to try to trim their states and make life easier for business. But it would be wrong to ignore the role of government entirely.

The Nordic countries pride themselves on the honesty and transparency of their governments. Nordic governments are subject to rigorous scrutiny: for example, in Sweden everyone has access to all official records. [...]

The Nordics have added two other important qualities to transparency: pragmatism and tough-mindedness. On discovering that the old social democratic consensus was no longer working, they let it go with remarkably little fuss and introduced new ideas from across the political spectrum. They also proved utterly determined in pushing through reforms. [...]

Pragmatism explains why the new consensus has quickly replaced the old one. Few Swedish Social Democratic politicians, for instance, want to dismantle the conservative reforms put in place in recent years. [...]

Pragmatism also explains why the Nordics are continuing to upgrade their model. They still have plenty of problems. Their governments remain too big and their private sectors too small. Their taxes are still too high and some of their benefits too generous. The Danish system of flexicurity puts too much emphasis on security and not enough on flexibility. Norway’s oil boom is threatening to destroy the work ethic. It is a bad sign that over 6% of the workforce are on sick leave at any one time and around 9% of the working-age population live on disability pensions.

[...]

www.economist.com/news/special-report/21570835-nordic-countries-are-probably-best-governed-world-secret-their

"Az európai jogállami fogalmakkal ténylegesen körül sem írható Szingapúr állama"

In the PERC survey, Hong Kong's judicial system topped the vote with a score of 1.45 on a scale that has zero representing the best performance and 10 the worst.

Regional rival Singapore was in second place with a grade of 1.92, followed by Japan (3.50), South Korea (4.62), Taiwan (4.93) and the Philippines (6.10).

Malaysia was in seventh place with a grade of 6.47, followed by India (6.50), Thailand (7.00) and China (7.25). Indonesia got the worst score of 8.26 after Vietnam's 8.10.

The Hong Kong-based consultancy said 1,537 corporate executives working in Asia were asked to rate the judicial systems in the countries where they reside, using such variables as the protection of intellectual property rights (IPR) and corruption.

Transparency, enforcement of laws, freedom from political interference and the experience and educational standards of lawyers and judges were also considered.

www.abs-cbnnews.com/world/09/15/08/hong-kong-has-best-judicial-system-asia-business-survey

egyetmondok 2013.08.05. 08:34:41

@neoteny:
A "rule of law",amelyet mi -szerintem sajnos- a német nyelvből vett tükörfordítás miatt mondunk jogállamnak,nem egy,hogy is mondjam, világjelenség. Az nagyon is európai,a keresztény társadalom fejlődési produktum. Nekem nem sokat mondanak azok az európai gyökerű, jogállami standardok szerint elkészített mérések,amelyek mondjuk egy kelet-ázsiai országot ezen az alapon valahogyan minősítenek.
Egy pl. ázsiai társadalom sikerességét nem az dönti el,hogy az európai standard szerint mennyire jogállam vagy sem, hanem az,hogy a saját történelmi múltjuknak megfelelő standardok,hagyományok,vallásuk stb. szerint ők maguk miként vélekednek magukról,ha egyszer a világ egyébként az anyagi állapotukat, gazdasági sikereiket kénytelen,nem tehet mást, elismeri.

Ilyen értelemben a jogállam tényleg nem exportálható akárhova,de azért vigyázat,ránk magyarokra ez nem érvényes,mi ugyanis európai keresztény gyökerű nép vagyunk, és az nem szabad választás kérdése,mint a jobboldal ma hiszi,hogy holnaptól átugrunk fél vagy egész Ázsiába.
Nagyon is lehet az egyén energiát felszabadító államiságot csinálni Európán kívül nem annyira európai értelemben vett jogállami hatalmi konstrukciókkal is,de akár így,akár úgy,ha az állam nem az egyén szabad energiára alapoz,hanem a pucér állami-politikai hatalomra,ott nincsen fejlődés,nem lesz gyarapodás.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.05. 10:07:22

@egyetmondok:

"Nekem nem sokat mondanak azok az európai gyökerű, jogállami standardok szerint elkészített mérések,amelyek mondjuk egy kelet-ázsiai országot ezen az alapon valahogyan minősítenek."

Ezt nem értem: először arról írsz hogy "[a]z európai jogállami fogalmakkal ténylegesen körül sem írható Szingapúr állama", aztán amikor rámutatok egy felmérésre amely szerint meglehetősen jól érvényesül a "rule of law" Szingapúrban, akkor az neked "nem sokat mond".

Ráadásul Szingapúr jogrendszere nagy mértékben az angol eredetű common law-n alapszik (habár sok helyi különbséggel). Ez épp' a "rule of law" meglehetősen sikeres (európai eredetű) exportjára egy példa (Hong Kong mellett).

Az hogy egyes törvényi szankciók (pl. automatikus halálos ítélet gyilkosság esetén vagy pl. a testi fenyítés) jóval szigorúbbak mint a jelenlegi európai gyakorlat nem jelenti azt hogy nem érvényesül a "rule of law": mindaddig amíg mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek és mindenki tettei alapján kerül megítélésre (nem pedig az alapján hogy kicsoda, milyen pozíciója van vagy kiknél van befolyása) a "rule of law" elve nem sérül.

Az egy másik kérdés hogy milyen a "law" ami "rules": a "szemet szemért, fogat fogért" szabály alkalmazása gyilkosság esetén vitatható (habár kétséges hogy az abszolút módon helytelen vagy igazságtalan lenne). Sokkal inkább támadható a halálbüntetés alkalmazása bizonyos mennyiségű drogok csempészése esetén: ott már nyilvánvaló hogy a súlyosan aránytalan büntetés célja az erős társadalmi kontroll, nem az okozott "kár" mértékének megfelelő elégtétel.

egyetmondok 2013.08.05. 10:29:38

@neoteny:
Akkor elnézést,én írtam félreérhetőn.
Egyetértek,egy szingapúri, vagy Hong Kong-i gazdaság sikerei mögött nyilván kell legyen jogbiztonság,amely ugyanazt a jogbiztonságot nyújtja,és jelenti is, amely - logikusan - nem lehet nagyon más,mint egy európai jogbiztonság,ez azonban szerintem inkább magára a piacra vonatkozik,annak szuverén szereplőire,mert az állami közjogi konstrukcióban akadnak ám komoly,mély eltérések is,és valóban: nem is beszélve nekünk természetes,pl. olykor emberi jogi kérdésekről,vagy általában arról,hogy mi a demokrácia,mi nem a demokrácia.

Ja,újra elolvasva a kommentemet,bizony nem voltam világos.Egyet kell értsek veled.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.08.05. 10:42:03

Akkor lesz tuleles, ha vereseget merunk a Birodalomra es a vele szovetseges kompradorburzsoaziara, akik ki akarnak irtani minket.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/07/strasbourg.html

Libatolvaj takarodj 2013.08.05. 11:02:55

"A mai politikai osztály tagjainak 90%-a felelős azért, hogy 2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben."

Újabb antiszemita toposz. A bújtatott antiszemitizmus újabb megjelenési formája két részre osztja a rendszerváltás utáni magyar történelmet.

1990-2001 és 2002 eleje és azutáni korszak. Ez a nyilvánvaló antiszemitizmus a hanyatlás, a "nemzetközi versenyben való visszaszorulás" időszakaként láttatja azt az időszakot, amelynek túlnyomó részében 2002-2010, a zsidóságnak meghatározó pozíciói voltak az ország ügyeinek intézésében. A gazdaságban a kultúrában, a politikában, a gazdaságpolitika meghatározásában.

Ehhez képest az előző "nem hanyatló", nem visszaszoruló időszakban 90-es években, a zsidóság érdekeit, hatalmai pozícióit elsődlegesen megjelenítő SZDSZ mindössze 4 évet volt kormányon.

Így ez a bujtatott antiszemita világnézet amit a poszter megjelenít valóban egyszerű: a meghatározó zsidó hatalmi pozíciók korszaka, a 8 éves kormányzásuk teszi ki a blogger által "hanyatlónak" aljas módon megbélyegzett korszak túlnyomó részét. Míg a felmagasztalt korszak csak minimális SZDSZ kormányzást tartalmaz.

De tegyük fel hogy ezúttal nem a nyílt antiszemitizmus volt a Béndek blogger célja. Vajon ha tényleg elhisszük amit ez a blogger állít: "2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben."

Akkor milyen következtetések adódnak belőle?

"2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben."

Vajon ha ez tényleg így lenne igaz, egy folyamatos hanyatlás visszaszorulás a TÉNY, akkor vajon mi volt a helyes szavazat 2010-ben? Egy olyan választópolgár aki egy ilyen tényt látott a 2010-es választások előtt, basszameg mi 9 év óta csak szorulunk vissza, hanyatlunk hát a kurva életbe, ki kormányzott 8 évig itt ebben a hanyatló visszaszoruló korszakban?

Ha tényleg igaz hogy "2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben." akkor vajon mi volt a helyes döntés 2010-ben az akkori választók számára? Megválasztani a példátlan hanyatlás felett regnáló MSZP-t és csatlósait? Nos ez valóban egy érdekes kérdés.

Hosszan, hosszan érdemes elemezni ezt a mondatot: "2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben."

Libatolvaj takarodj 2013.08.05. 11:07:50

@Libatolvaj takarodj: Ugyanis ez a mondat

"2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben."

még a Fidesz kétharmad ideológiai alapjait is lerakhatja. Sőt még a jobbik 2010-es áttörését is a szavazóurnáknál.

Ez egy újabb értelmezését adja annak, hogy a "2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben." mondat valójában miért lehet bújtatott antiszemitizmusként is értelmezhető.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.05. 11:09:32

@egyetmondok:

Köszönöm; örülök hogy alapvetően egyetértünk.

lavór 2013.08.05. 14:10:01

Lesz túlélés, persze. Akik lerabolták az országot mind túléli. Csak a többség szívja meg vagy vándorol el. "Nemzetközi verseny", szép szavak, csakhogy a magyarnak nem kell semmilyen verseny, világelső önsanyargatásban. Direkte ezt szereti.

Link elek 2013.08.05. 14:22:34

En a fo gondot abban latom, hogy a partok kepviselo jeloltjeit a partvezetok valasztjak meg.
Ok pedig
-seggnyalokat
-bologato janosokat
-"nagydumas" idiotakat (szijjarto/selmeci/matolcsy/...)
valasztanak maguk melle.

Ezek az emberek tudjak, hogy a magan szektorban minimalberesek lennenek, ha egyaltalan lenne munkajuk, itt meg milliokat kereshetnek. Nyilvan barmilyen baromsagot lelkesen tamogatnak/megvalositanak ahogy tudnak.
Utana persze olyan az orszag iranyitas, amilyen a vezeto emberanyag.
Nincs rosszabb, mint amikor a idiotizmus szorgalommal parosul.
Ez nagyon jol latszik a 2010 ota.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.08.05. 14:22:39

A magyar nép nagyon jól csinál mindent. A fizikai munkások keményen dolgoznak, az értelmiség pedig nagyon okos és ügyes, ők is nagyon jól csinálnak mindent. A gyerekek nagyon jól tanulnak, és a tanárok nagyon jól tanítják őket. A fiatalokat kiváló oktatásban részesítik a főiskolákon, egyetemeken. Az orvosok sokat és nagyon jól dolgoznak. A mérnökeink nagyon jó programokat, gépeket, épületeket stb-ket terveznek és csinálnak. A többi értelmiség és fizikai munkás is jól dolgozik, most nem akarom mindet felsorolni. Az egyetlen probléma: a politikusaink. Mindenki más mindent jól csinál, és minden más nagyon jó Magyarországon. Sajnos esélyünk sincs a politikusaink ellen. Mindent elrontanak, pedig mi mindent jól csinálunk. Nincs megoldás sajnos...

Atrox 2013.08.05. 14:30:11

@Libatolvaj takarodj: Apám, ebbe a posztba zsidózást beleérteni. És akkor csodálkozol, hogy a legtöbb átlagos polgárnak már tele van ezzel a töke. Eszembe nem jutott semmilyen zsidó, antiszemita és bármilyen jelző a poszttal kapcsolatban, amíg meg nem szólaltál. Gratulálok, jól megvédted a zsidókat, a poszter egy igazi náci. Csak így tovább, söpörjük el a választott nép ellenségeit, leplezzük le a "bújkáló" szélsőséges fasisztákat :)

Mária 2013.08.05. 14:30:22

"2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben."

Miféle VERSENYBEN?

Normális népek együttműködnek, nem versenyeznek.

hot-spot (törölt) 2013.08.05. 14:34:11

A miskolci roma telepen élőknek,miután elzárták a közkutakat a legnagyobb forróságban,nyilván nem sok túlélési esélyük maradt.
Tudom,a romák így meg úgy,nem is kell hangoztatni a dolgot.
De azért ez elég bizonyíték a kormány és a fidesz tagjainak a maximális embertelenségére és szociális érzéketlenségére,nem?

Moin Moin 2013.08.05. 14:41:58

@endike: Mindaddig, amíg a saját dolainkról hozzád hasonlóan vélekedők vannak többségben, valóban nics megoldás!

Ha a magyar mérnök, melós valóban olyan kiváló munkát végez, akkor vajon miért nincs a világpiac tele a széles körben elismer magyar temékekkel?

Ha a magyar oktatás olyan kiváló, akkor vajon miért nincs magyar egyetem a világ élvonalbelijei között?

A magyar orvosok: na azok közül egyesek valóban nagyon jól dolgoznak - pl. Németországban!:-)

Moin Moin 2013.08.05. 14:45:03

@Mária: Helye van az együttműködésnek és a versenynek is - ezek nem egymást kizáró dolgok.

Együttműködünk (cégen belül, más, velünk közös termékben/szolgáltatásban együttdolgozó cégekkel) és versenyzünk (munkahelyen belül, abban, hogy ki teljesít jobban, ki az invencizusabb, ki a jobb szervező, cégekkel, hogy ki képes jobban átgondolt, jobb minőségű, jobban szervezett termeléssel előállított, stb. termékkel a piacra lépni.)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.05. 14:49:17

@egyetmondok: "mi ugyanis európai keresztény gyökerű nép vagyunk"
Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a magyarok értékrendje a bolgárokhoz van a legközelebb és a kelet-európai ortodox mellett a kínai-koreai gondolkodás áll hozzá közel (Tárki, World Value Survey, 2009).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.05. 14:50:21

@Mária: Tényleg? Sorolj néhány példát a normális népekre, akiknek a gazdaságai között nincs verseny, hanem az együttműködés jellemző rájuk.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.05. 15:00:41

@Moin Moin: A magyar oktatás tényleg nincs a világ élvonalában, de azon érdemes elgondolkodni, hogy a legtöbbet idézett oktatási ranglistákat olyan országokban készítik, ahol az angol hivatalos nyelv és az élmezőnyben nyomasztó az angolszász egyetemek túlsúlya...

Az ország méretéhez és elszigetelt nyelvéhez képest elég jó eredmény, hogy van néhány világszerte ismert, sikeres cég, főleg informatikában, ahol nem számít a földrajzi elhelyezkedés. Csak néhány név: ArchiCAD, Nav n Go, Prezi, LogMeIn, Ustream, PocketGuide.

Dolgozónép 2013.08.05. 15:02:15

Nálunk sohasem volt a szó nyugati értelmében vett demokrácia, és ha így folytatódik, soha nem is lesz. Itt bizony hűbéri rendszer van, a technológiai fejlődés ellenére a fejekben a sötét középkor honol. Azért nincs forradalom,mert a szolgalelkűek elfogadják, ha a saját mocskos gazemberei sanyargatják őket. Csak akkor hőbörögnek, ha úgy vélik, ezt külföldiek teszik (lásd '56). Ahhoz, hogy ne így legyen, ki kellene művelni a népet, de nem fogják, mert az egész bűntársulat a jelenlegi helyzet fenntartásában érdekelt.

torró 2013.08.05. 15:05:06

Kell nektek a nyugati demokrácia? Akkor tessék!
www.youtube.com/watch?v=v8d_XxsskzU

belekotty 2013.08.05. 15:07:46

@HaFr: Mátyás hagyján, de a tatárjárás után is volt. :-))

egyetmondok 2013.08.05. 15:26:53

@Online Távmunkás:
Az bizony nem is kissé zavaros eset,ha a mi értékrendünk a bolgárokéhoz,a gondolkodásunk meg a koreai-kínaiéhoz hasonlítana. Van egy bolgár-féle értékrendünk,koreai-kínai-féle gondolkodással ? hát...
Persze nem akarom elviccelni,szándékosan írtam keresztény "gyökeret",s nem mondjuk "virágzatot". Igen,el tudom képzelni, egy olyan 20.század után,mint a miénk,hogy ha csinálnak felmérését, nyilván interjúk sorozatával,akkor elképesztő dolgokat lehet hallani,és abból akár ilyen következtetéseket levonni.
De ez azért nem változtat azon,hogy mi hova tartozunk,sőt,ha megnézed inkább azt,hogy amikor lehetőség nyílott,mint közösség hova akartunk tartozni,az mindig is Európa volt,leginkább a nyugati fele.
És az előbb -utóbb Bulgáriát is eléri.(Lehet,őket hamarább,mint minket,ahogyan elnézem milyen lelkesen zavarja elfele a bolgár közvélemény az utcán az ottani jobbos és balos eddigi elitet,hát az impozáns közösségi magatartás.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.05. 15:27:04

@Moin Moin: endike ironizál, nem érted :) Bár kicsit mellélőtt, mert a post is megmondta, hogy nekünk kellene változ(tat)ni, de biztos szar a gyerek értő olvasásból :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.05. 15:48:49

@egyetmondok: Az értékrend befolyásolja a gondolkodást. Az értékrendünkhöz legközelebb az ortodoxok állnak (bolgárok, macedónok, ukránok, oroszok), akiknél kicsit zártabb és vallásosabb a társadalom és a második legközelebb a kínai-koreai értékrend, ahol kicsit nyitottabb és kevésbé vallásos a társadalom.
A nyugati értékrendtől sokkal messzebb vagyunk, hiába áltattuk magunkat a rendszerváltás óta, hogy a fejlett Nyugathoz közeledünk. Nem az értékrendünk miatt tartozunk oda, hanem a földrajzi helyzetünk miatt és mert a remélt gyors meggazdagodás reményében csatlakoztunk az EU-hoz.

Hozzánk hasonlóan kilógnak a lengyelek is, ők az ortodox, kínai, indiai és dél-amerikai kultúrák határán vannak, mint a legvallásosabb nyugati társadalom, amelyiknél csak a magyar zártabb.

Érdemes végigolvasni:
www.tarki.hu/hu/research/gazdkult/osszefoglalo_kepviselok_091026.pdf

egy szavazó 2013.08.05. 15:50:59

"A mai politikai osztály tagjainak 90%-a felelős azért, hogy 2001 óta Magyarország folyamatosan szorul vissza a nemzetközi versenyben."

Kiegészítés: lényegében inkább 500 éve. A történelmileg kialakult centrum-periféria viszonyrendszer elemi erővel determinálja Magyarország lehetőségeit a nemzetközi versenyben. Nincs konvergencia.

Az a tragikomikus vergődés, amit a politikai "elit" 2001 óta bemutat, lényegében ugyanaz a színdarab évszázadok óta, csak a szereplők cserélődnek.

Az össztermék növekedése a termelési tényezők alakulásától függ: f(GDP)={K;N;L;λ} {tőke (K); természeti tényezők (N); munka (L); technikai haladás (λ)}

Vergyük sorra:

1. Tőke

A belföldi nemzeti tőke nem tud érdemben nőni az állam, a vállalatok és a háztartások adósságállománya, valamint a gyenge megtakarítási képesség miatt.

A külföldi működőtőke (FDI) kerüli az országot (a 2012-es kiugró FDI-adat döntően átfolyó tőkének köszönhető).

A korábban befektetett külföldi működőtőkék által indukált profitáramlások egyenlege természetesen a centrumnak kedvez.

A külföldi kölcsöntőkék kamatai is döntően a centrum felé áramlanak.

A perifériába irányuló kohéziós transzferek ezt csak részben ellensúlyozzák. Ezen pénzek felhasználása egyébként elméletileg sem növelheti a periféria hatékonyságát, mert döntően nem a piac allokál, hanem a – korrupcióval erősen fertőzött – bürokrácia. Kifejezetten káros egy nemzetgazdaságnak, hogy számos vállalat a pályázást, az egyéni kijárást gyakorolja, nem a piaci alkalmazkodást. Ez is egy olyan mechanizmus, ami konzerválja a periféria hátrányát.

A beruházások aránya a GDP-hez mérten 14-15%-ra esett (optimális 20-24% lenne). A beruházások volumene közelíti az 1999-es szintet, és ami még sajnálatosabb, az 1979-es (!!!) szintet is.

2. Természeti tényezők

Magyarország nem rendelkezik jelentős ásványkinccsel, és semmi nem utal arra, hogy ez a helyzet a jövőben érzékelhetően jobb lesz. Az idegenforgalmi adottságok (hegyek, vizek) nemzetközi összehasonlításban gyengék. A mezőgazdasági adottságok jók, ám – tekintettel a hosszabbodó, egyre melegebb, egyre szárazabb nyarakra – fejlett öntözőrendszer nélkül nem lehet egyenletesen kimagaslót produkálni.

3. Munkaerő

A munkaerő kínálata mennyiségben a lakosság fogyása, ezen belül a nehezen integrálódó népesség arányának növekedése, az egészségi és mentális állapot romlása, az öregedés és a kivándorlás miatt csökken, minőségben az oktatási rendszer állami-klerikális átszabása, az egyetemek sorvasztása, az agyelszívás és agyelűzés miatt romlik. A ambiciózus aktívak elvándorlása fokozódik.

4. Technikai haladás

A technikai haladás csak követő vagy lemaradó lehet a centrumhoz képest. Az anyavállalat (centrum) marad a K+F-központ a leányvállalattal szemben, valamint a leányvállalatnál (a periférián) elért kutatási eredmények is az anyavállalat tulajdonában maradnak (szabadalmi jogok). A centrumban a munkabérek magasak, a munkanélküliség alacsony, a vállalatok folyamatosan törekednek a munkaerő technikai helyettesítésére, a műszaki fejlesztésre. A periférián nincs meg ez a nyomás.

A technikai haladás motorja az innovációs aktivitás. Jellemző adat az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO) benyújtott szabadalmi bejelentések száma.

2012-ben az EPO-nál bejelentett szabadalmak száma egymillió főre vetítve Ausztriában 220, Hollandiában 300, Németországban 330, Finnországban 350, Svédországban 360, Luxemburgban 780, Svájcban 830.

Magyarországon 10 (tíz) darab.

A lemaradás évtizedek, évszázadok óta nyomasztó mértékű.

A technikai haladás és a munkaerő általános minősége szempontjából kulcsfontosságú a felsőoktatás. A centrum országai ennek megfelelően kezelik ezt a területet. Hogy mindjárt érzékeljük is a magyar felsőoktatás lemaradásának dimenzióját, elég egy adatot megjegyezni: a magyar felsőoktatás állami támogatása évről évre csökken, jelenleg évi 400 millió euro. Ez 100 millióval kevesebb, mint a drezdai műszaki egyetem éves költségvetése.

Összegzés: a terlmelési tényezők: a tőke, a természeti adottságok, a munka és a technikai haladás mennyiségi és minőségi vizsgálata alapján megállapítható, hogy Magyarországon egyik területen sem várható érdemi pozitív elmozdulás belátható időn belül.

Belső erőből - az közoktatáson, a szakképzésen és a felsőoktatáson keresztül -egyedül a munkaerő minőségét és mennyiségét lehet emelni, illetve kedvező körülmények megteremtése esetén ismét nőhetnek a külföldi működőtőke-beruházások, ám ezen tényezők erősödése is csak a centrumtól való távolodás fékezésére lesz elegendő.

A politikai elit feladata:

1./ Minden erővel fejleszteni kell a közoktatást, a szakképzést, a felsőfokú oktatást, mert Magyarországon a munkaerő az egyetlen termelési tényező, aminek a minőségét és mennyiségét önerőből is számottevően emelni lehet.

2./ Helyre kell állítani Magyarország tőkevonzó képességét.

Ha ezt a politikai elit - bármilyen színezetű is - nem látja be, akkor nincs megállás a nyomorúságos perifériára vezető meredek lejtőn.

egysmás 2013.08.05. 15:52:34

Erre kellenek az újmagyarok!

Azokat megvenni meg tudja a kormány, de sanyargatni nem.
És eldönthetik a választást, annyian vannak.

egysmás 2013.08.05. 16:02:52

A magyarok olyanok, hogy 10% rezsicsökkentésért eladják a gyerekeik jövőjét!
Az oktatásból pénzt vonnak ki, az nem látszik a kormány támogatottságában, bezzeg a 10% rezsicsökkentés!
Az igen!

A keresztény-konzervatívok meg olyanok, hogy amikor a hallgatói szervezetek utcára vonultak tiltakozni az egyetemi forráskivonások okán, és a fociszurkolók elkezdték őket molesztálni, még tapsoltak is.

Kb ennyi az ország, ennyi a lakosság színvonala.
Szolganép és az is marad.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.05. 16:03:47

@torró: Elég szörnyű volt, de azt gondolom, félreérted a Nyugat pozícióját ebben a históriában.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.05. 16:07:48

@egysmás: Nem könnyű nem "eladni" azt a bizonyos jövőt, ha az egész mechanizmus az értelmes viták lehetősége ellen hat, és kisebb iskolázottságú emberek olyan butasággal, uszítással és irracionalitással találkoznak csak a médiában, hogy arról koldulnak.

egysmás 2013.08.05. 16:09:29

@HaFr: Az új magyar szavazóréteg.
A frissen honosított állampolgárok, akik szavazati jogot is kaptak az állampolgárság mellé.
Így a fidesz a választási törvény megváltoztatásával előállított egy olyan szavazói réteget, amelyikre nem terjed ki a megválasztott kormány hatásköre.

Ezzel lényegében elvette az ország lakosságától a politikai önrendelkezés jogát.
Leváltotta a népet.
Ami szerintem nettó hazaárulás.

I_Isti 2013.08.05. 16:09:49

@egy szavazó: A római birodalom idején Pannonia provincia ugyancsak periféria volt vagyis inkább 2000 év az az 500...

egysmás 2013.08.05. 16:12:34

@HaFr: A lényeg akkor is az, hogy eladta a jövőt és az, hogy aki szerint ez rossz ötlet volt, a liberális-kommunista-gyurcsánybajnai bérenc.

egyetmondok 2013.08.05. 16:26:05

@Online Távmunkás:
Nem akarok vitázni az ilyen felmérésekkel,mert hiszek nekik. De: azt azért lássuk,hogy ezek,az ilyen felmérések a jelent mutatják,és nem hinném,hogy egy ezer éve itt így-úgy,de mégis létező nép esetében végső konklúziókat lehetne ilyen felmérésekből megállapítani.
Mi van ugyanis,ha az ilyen eredményeket mondjuk az utolsó 150 év valóban zsákutcás táérsadalom fejlődésének közösségi tudatai,emlékei,az ezeken nyugvó egyéni és közösségi politikai reflexek hozzák ? Nem lehet ez ? Szerintem lehet,sőt,nagyon is lehet.
Félreértés ne essék: én nem tiltakozok, akárhova is sorolnánk magunkat,nyugathoz kelethez,nekem igaziból mindegy: az nem mindegy ,hogy az ide vagy oda tartozásunk miféle közösségi békességet állít elő,"csinál-e" kiegyensúlyozott közösséget,társadalmat. Ez lehet keleti is,nyugati is,déli is,északi is...nekem secko jedno.
Csakhogy mi nagyon nem,kiugróan nem vagyunk kiegyensúlyozott, békességes társadalom,ezért borzasztó kudarcosak is vagyunk, és talán azért mert mindig máshova akarnánk tartozni ahhoz képest,ahová tényleg tartozunk.
(S én a lengyelek esetében bőven több pozitív vonást látok,jobb esélyeket,mint a miénk.)

tamas11 2013.08.05. 16:43:33

@egy szavazó:
a termőföld is ilyen termeléssel összefüggő tényező, lehetséges eredmények adott ősforrása. DE EZZEL IS mostohán bánik a rendszer, lásd a tulajdonlása/bérlése körüli játszmákat. Mert arra való hivatkozással, hogy ne juthasson külföldi kezére, gyakorlatilag alkalmatlan kezekre játszották óriási hányadát, s azért, hogy hozzájuthassanak földalapú Uniós támogatásokhoz. Az Uniónál le fog esni ez a tantusz -idővel, amikor nem teljesülnek a szerződésekben rögzített elvárásaik.

torró 2013.08.05. 16:51:17

@Zka:
Milyen kedves modora van az úrnak:))) Ilyennel nem illik dicsekedni:))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.05. 16:54:22

@egyetmondok: Nem 150 évről van szó, sokkal régebbre nyúlik az egészségtelen társadalom gyökere. Csak egy történelmi példa: amikor a pestisjárványokban a népesség jelentős része meghalt és túl kevés lett a munkaerő, akkor Nyugat-Európában a jobbágyok néhány kiváltságot harcoltak ki, Kelet-Európában pedig csak az elnyomás fokozódott...

Én azt is problémásnak látom, hogy a rendszerváltáskor mindenki azt gondolta, kiszabadultunk az ortodox szovjet kultúrkörből, holnap már mi is nyugati társadalom leszünk és eljön a kánaán. Aztán jött a pofára esés, hogy a nyugati kultúra azzal jár, hogy amikor mi egyenlő esélyt kapunk a Nyugattól, akkor nekünk is egyenlő esélyt kell biztosítani a Nyugatnak és a felzárkózás még szerencsés esetben is hosszú évtizedekig fog tartani.

Jelenleg komoly ellentét feszül a társadalomban azért is, mert egy eredendően zárt társadalom a rendszerváltás után egyik pillanatról a másikra a régió egyik legliberálisabb jogrendje lett bevezetve, amit nem előzött meg a Nyugaton 100 év alatt végbement társadalomfejlődés. Kicsit hasonlít a helyzet Japán modernizációjához, de nem annyira durva, mi nem a középkorból ugrottunk a 20. századba.

torró 2013.08.05. 17:02:29

@HaFr:
A nyugatnak nem érdeke, hogy nekünk ugyan olyan életszínvonalunk legyen mint náluk.Ámbár szerintem már náluk is töredezik, csak ők jó pár évtizedes előnnyel rendelkeznek. Volt egy tv riport amiben egy brüsszeli magas beosztású valaki, megmondta kerek perec, hogy mi csak peremkerülete lehetünk az EU-k. Úgyhogy nem kellene annyira hasra esnünk előttük. Az oroszoknál más volt a helyzet, ott azt kellett csinálnunk amit diktáltak. Már Augsburg óta vesztesek vagyunk.

komplikato 2013.08.05. 18:03:32

@torró: "A nyugatnak nem érdeke, hogy nekünk ugyan olyan életszínvonalunk legyen mint náluk."

A 0.3%-os EU-n belüli gazdaságunkkal? Szerinted hol nem sz*rják le? A termelés ásziában történik, ahogy kinéz nem is feltétlen Kínában ...

explanatus 2013.08.05. 23:12:06

@lavór: 2013.08.05. 14:10:01 „Lesz túlélés, persze. Akik lerabolták az országot mind túléli. Csak a többség szívja meg vagy vándorol el. "Nemzetközi verseny", szép szavak, csakhogy a magyarnak nem kell semmilyen verseny, világelső önsanyargatásban. Direkte ezt szereti.”

Hallottam egy történetet, egy ilyen „elvándorolt” történetét. Több évet töltött idegenben. Itt is, ott is. Miután megelégelte a „csavargást” feltette magában, hogy indul önkormányzati választáson polgármesterjelöltként (az utóbbin). No, a faluban igencsak összenéztek az emberek. Nem ment el senkihez cetlikunyerálni. A postaládájában mégis napok alatt összejött a szükséges mennyiség. Hát ez a mi emberünk megtette azt ezzel, amit még senki nem tudott megtenni, ugyanis a meglévők, az uralkodók- az ellenzékiek- a függetlenek úgy összefogtak, mint a mesében, mert nehogymá egy „idegen”.

A helyi értelm(etlen)iség legnagyobb gyönyörűségére elérte az akció a célját. A volt csavargóból megint csavaró lett. Igaz, a falu iskolája megkapta a végső döfést, az önkormányzat megmentette magát a valahova csatolástól és falunapokon ünnepeltetik magukat. Nemzetközi verseny, meg ország jóléte. Ilyen helyen ezek a szavak nem értelmezhetők.

Hogy hogy fognak magukkal elszámolni az az ő dolguk. Ez elöl nem menekülhet senki, mármint az önmaga előtti elszámoltatástól. Kívánjunk nekik megháborodásmentes éjszakákat, szükségük lesz rájuk.

lavór 2013.08.06. 06:58:40

@explanatus:

Meséd tanulsága is az, akinek van egy kis esze nem marad itthon. Minek? Elszámolni itt soha senki nem fog.

I_Isti 2013.08.06. 08:26:28

@Online Távmunkás: "nem a középkorból ugrottunk a 20. századba"
Dehogynem! Csak nekünk nem sikerült az ugrás, a szakadék szélesebb volt.

tamas11 2013.08.12. 13:13:02

@kekex:
Lehet választani azokból, akiknek vannak referenciáik.Ha a te házadat építenék, olyat nem hívnék, aki lépcsőházat felejtett tervezni,meg olyat se, aki lopott, ez igaz. De keresnék olyat, aki szenvedélyesen próbált megfelelő lakhelyet találni - nekem is.
süti beállítások módosítása