1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.06.07. 09:43 HaFr

A zsidó Bernstein a Heti Válaszban

Na mi itt ennél a blognál természetesen nem hisszük azt az ostobaságot, hogy a pártkormány hivatalos és direkt antiszemita politikát folytatna (bár nem hivatalosat és indirektet persze folytat a Jobbik megtűrésével, módszerei és javaslatai egy részének átvételével, a híveire való kacsintgatással, antiszemiták és etnicista szemléletű magyarok kitüntetésével, felszobrozásával és névtáblásításával), mint ahogy azt sem hisszük, hogy zsidó vallási szervezeteknek és orgánumoknak közvetlen érdekük volna az antiszemitizmus benntartása egy minmax sávban (habár a diaszpóra népének identitása -- hogy ti. az üldöztetés népe is -- és az ennek megfelelő készenléti állapot szilárd malter lehet egy olyan országban, amely egyszer már kiirtotta zsidó polgárainak nagyobb részét, és amelyben az "civil" antiszemitizmus kitapintható a lelátóktól a kommentelő társadalomig nagyon sok platformon, és ahol a zsidó szervezetek történetileg kétes szerepet töltenek be a közösség életében -- a minmaxozás tehát lehet éppen közvetett érdekük).

Azt viszont hisszük, tudjuk és látjuk a blognál dolgozók mind a két szemével, hogy a ország népe nem egészen érti, mi a baj a rasszizmussal. Pro primo, a rasszizmus rávilágít egy nép gyenge önbizalmára -- milyen erő az, amelyik folyamatosan retteg valamitől, és a kudarcainak okát folyamatosan önmagán kívül keresi és másra tolja? Képtelen integrálni a cigányságot, ehelyett inkább utálni kezdi és félelmet gerjeszt vele szemben? Pro secundo, a rasszizmust nem a kübekházi és a nyíradonyi kispolgár találták ki, hanem politikai ötlet, a politikai hatalomgyakorlás régi kedvelt útja -- milyen nép tehát az, amelyik hagyja magát csőbe húzni a hatalom gyakorlói által, és eljátssza azt a színdarabot, amelyet ők írnak neki? Hol a nép fene nagy büszkesége? Pro tertio (atque patria), civilizálatlan és fenyegető dolog, amely szembe megy a kultúrkörünk keservesen kiizzadott tudásával, hogy embereket születéskori tulajdonságaik alapján ítéljünk meg, főleg, ha ezek utóbb -- egy bizonyos megítélés szerint -- hátrányosan érintik őket. Van itt persze egy elvarratlan argumentum, amelyet nincs is időnk most rendbe tenni, hogy ha a csúnyaság, a butaság, irigységre való leküzdhetetlen hajlam negatívan befolyásolják egy ember életét, akkor miért nem legitim, ha a cigánysága és a zsidósága ugyanígy érinti -- főleg ha (leginkább a zsidósága) más környezetekben, más szempontból pedig nagyon is előnyt jelent. Ezt a kérdést körüljárom majd egy teoretikusabb posztban az elkövetkező napokban.

Na mindegy, az, amiért ezt az egészet elkezdtem, az egyébként rendszeresen olvashatatlan Heti Válaszban készített kivételesen olvasható interjú és az abban feltett egyik kérdés az interjúalanynak, Carl Bernsteinnek, akiről persze mindenki tudja, hogy a Watergate botrány egyik kirobbantója volt, az azóta jószerivel halott oknyomozó és komolyan vett politikai újságírás, ahogy mondani szokás, nagy öregje. Lukácsy riporter kérdése egy dokumentumfilmre hivatkozik: "Igen, ebben úgy jellemzik párosukat, hogy ön a 'radikális liberális zsidó', Bob Woodward pedig a 'fehér, angolszász protestáns'. Hogyan tudtak együtt dolgozni ilyen különböző kulturális háttérrel?"

Nekem némi nehézségembe került felfognom a kérdést, de láthatóan Bernsteinnek is, az újságíró pedig láthatóan nem érti, mi a baj vele. Bizony az, hogy csak Magyarországon van értelme, egy olyan közegben, amilyenről idáig volt szó. Bernstein civilizált módon, kicsit, mintha egy másik égitestről beszélne hozzánk, elmagyarázza, hogy "mindketten nyitottak voltak.. olyan volt, mint egy házasság... nem számított a kulturális különbség... és én egyébként sem vagyok liberális, a szüleim inkább balosak voltak, kommunisták." Aha, mondaná az egyszeri magyar, annál rosszabb. "De az inkább az európai szociáldemokratákra hajaz" -- így Bernstein. Cöcö, mondja a magyar. A komcsi az komcsi, mi csak tudjuk. De Bernstein rendíthetetlen: "Ha a ... párosunkat ideológiai jegyekkel próbáljuk leírni, hibát követünk el." Na, na, mondja a magyar, ki beszél itt ideológiai jegyekről? Egy zsidó és egy nem-zsidó között? Mi ebben az ideológia? Bernstein mintha meghallaná, persze botfüllel: "...a politikai ízlésünknek semmi köze ahhoz, hogy újságírók vagyunk (.... és közös célért dolgoztunk)". Dicséretes, félretették a különbségeiket. De van, amit nem tudnak félretenni.

Ebbe az abszurdnak tűnő, de sajnos teljesen plauzibilis szövegértelmezési gyakorlatba azért vágtam bele, hogy érzékeltessem: mivel nem egy protocivilizációs fokon álló, nekünk makogó afrikai bennszülött és egy nekünk Hegelhez hasonlóan rizsázó heidelbergi magántanár között kellett kapcsolatot létrehozni Nixon ellenében, az újságíró kérdésének, hogy a zsidó Bernstein és a wasp Woodward közötti kulturális különbségek hogy hogy nem akadályozták meg a közös munkát, semmi értelme nincsen, továbbá megkérdőjelezik, hogy az újságíró érti-e egyáltalán, hogy jött létre a civilizációnk a hellén-zsidó-keresztény-liberális Nyugaton, hogyan lehetségesek kapcsolatok kultúrák között, és -- eleve -- honnan az emberek egymásnak küldött mosolya. Na, csak mondom, innen már nem vagyunk messze az antiszemitizmus melegágyától. Mi itt, az establishment, nem vagyunk rasszisták, csak éppen fogalmunk sincsen a világról. Megjegyzem Szent Istvánról és a Magyar Királyságról sem. Nem csoda, hogy az utóbbi felbomlott, mielőtt még szétverhette volna a csúnya antant. Ez volt egyúttal a megkésett trianoni megemlékezésünk, ajánljuk Bajnai Libás Gordon figyelmébe.  

53 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr455349218

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A zsidó Bernstein a Heti Válaszban 2013.06.08. 14:00:02

Lukácsy György kérdésének, hogy a zsidó Bernstein és a wasp Woodward közötti kulturális különbségek hogy hogy nem akadályozták meg a közös munkát, semmi értelme nincsen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2013.06.07. 10:04:42

Egyszer egy könyv előszavában a tekintélyes Pozsgay Imre (aki szépen jár Szekfü bármilyen hatalom iránt bármikor megroggyanni bódultan kész térgyein) azt találta írni, hogy "asszimilálódni csak a nemzethez lehet".
Hát ja,az etnikumhoz nem. Oszt' ha e kettő véletlen öszve van keverve,akkor ott semmiféle integrációs,asszimilációs ügyet a maga valóságában fel sem lehetséges vetni,mert a legnagyobb hisztériák kerekedhetnek,miközben olyan még a világon soha nem történt, hogy egy kisebbség integrálódott,vagy asszimilálódott volna. Csak a többség integrál,asszimilál. Vagy se.

willdataa 2013.06.07. 10:46:33

"Azt viszont hisszük, tudjuk és látjuk a blognál dolgozók mind a két szemével, hogy a ország népe nem egészen érti, mi a baj a rasszizmussal."

Izraelben például az ottani zsidó nép egész jól elvan a palesztinellenes rasszizmussal, semmi gondja vele. Azokban az országokban ahol a zsidók közvetlenül vagy közvetve hatalmon vannak, mindig rasszizmus, hátrányos megkülönböztetés, az emberi jogok és a jogegyenlőség folyamatos durva megsértése folyik, ellenpélda nem létezik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.07. 10:50:53

@willdataa: Nagyon jó érv, felírom a kéménybe

Fejesrob 2013.06.08. 09:30:51

Én viszont téged nem értelek.

Azt írod, a kormánynak is érdeke, a zsidóknak is érdeke, de a nép ne legyen antiszemita.
A nép annyira antiszemita, amennyire a zsidók vagy csahosaik annak nevezik. Azonban fentiekből következik, hogy mivel a zsidók érdeke is az antiszemitizmus, ezért a zsidók és sameszaik mindig is találnak antiszemitát és lehetőleg nagy számban.

"Képtelen integrálni a cigányságot, ehelyett inkább utálni kezdi és félelmet gerjeszt vele szemben?"

Nem a nép integrálja a cigányságot, hanem a kormányok. 2002-2010 között pld. a balliberálisok nem tudták integrálni a cigányságot, a nép legfeljebb reagál, a nem integrált cigányságra kirekesztéssel.
Ahogy te is kirekesztéssel reagálsz, mert nyilvánvaló, hogy a házadban lakó balhés cigánycsaládod TE nem fogod integrálni.

A többit már el sem olvastam, végig kellene gondolnod miket írsz le.

nyisziati 2013.06.08. 09:39:56

Az újságíró túl sokat szívott magába a jobbos-magyar "kultúrából".

Bernsteinnek meg csak annyit kellett volna mondania, hogy "tudja, egy liberális demokráciában, ahol TÉNYLEGES jogállam van, ezek a különbségek nem számítanak."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.08. 09:44:07

@Fejesrob: Istenem, milyen találó komment, vissza is vonulok a sivatagba..

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2013.06.08. 10:44:16

Az írás utolsó, kegyelemdöfésnek szánt mondata adja meg önmagának is a végső kegyelemdöfést, már ami a hitelességet, objektivitást, komolyságot illeti.

A többi meg csak szorulásos okoskodás egy nem huzatos budi wc deszkáján.

egyetmondok 2013.06.08. 10:48:54

@Fejesrob:
Ha a kormányok integrálnak,s nem a nép,akkor a cigányság kormányzatként integrálódhat csak. Ez érdekes új felvetés.

phantom47 2013.06.08. 10:55:51

Érdekes mikor a saját feltételezéseiddel vitatkozol...de megkaptad az öt másodperc figyelmet.

Libatolvaj takarodj 2013.06.08. 11:00:24

Nem ez volt az a hugyos blog, amelyik annyira semmit nem tud a világról, hogy névtelen blogból akart pártot alapítani? :DDDD
És ez oktat másokat? :DDDD

Rick Carton 2013.06.08. 11:05:25

Elfogyna minden téma, ha mindenki imádna mindenkit. Én ezzel a bölcsességgel járulok hozzá a szombat délelőtthöz.

kifordított nagyanyó 2013.06.08. 11:17:55

Nem lehetne megnézni,hogy miért van "rasszizmus" és "antiszemitizmus"?

Kék az ég 2013.06.08. 11:25:52

@kifordított nagyanyó: De meg lehet.

Ahogy azt is vajon miért van baj a magyarokkal minden szomszédos orszagban, miért nem szeretnek minket!

Kék az ég 2013.06.08. 11:28:23

@willdataa: Ha nálunk a cigányok azt alkalmaznák amit a palesztinok ott, akkor te fajtád már reg nepirast követelve masizrozna az utcán...

Izraelben, pedig meg nem. Apro kulönbség.

Kék az ég 2013.06.08. 11:35:03

@nyisziati:

Vagy azt kellett volna mondania, hogy Orbán is együtt tud dolgozni Martonyival, a Gyöngyössy is a sefar Vonával szóval nem érti a kérdést. :-))

Egyébként Jeszemszky ezt már eljátszotta 2001-ben az USA-ban hogy nagykoveti levélben magyarázta az amcsiknak, hogy az Ország/kormány nem lehet antiszemita hiszen mennyi zsido van a közéletben... es a Csurka kokettálás ezért nem számit :-0

kifordított nagyanyó 2013.06.08. 11:49:35

@Kék az ég: Na mesélj!Baj van velük?
Ez nekem új!

2013.06.08. 11:57:07

Hiánypótló irás :)

csavari 2013.06.08. 12:23:13

@Kék az ég:

Azért mert bűntudatuk van az ország(terület) rablás miatt és tisztában vannak vele, hogy csak idő kérdése mikor fognak vissza térni az anyaországhoz!

2013.06.08. 12:26:09

Mi az, hogy a Jobbikot megtűri? A Jobbik egy törvényesen működő, a törvényeket maximálisan betartó, egy demokratikus választáson megválasztott parlamenti párt. Tehát őt nem kel megtűrni, nem úgy mint a szélsőséges pártokat a Gyurcsányféle DT és a viktor pontával pacsizó, magyarellenes és rasszista MSZP-t!

Blogger Géza 2013.06.08. 13:19:03

Mi az, hogy a "a Jobbik megtűrése"? A Jobbik egy törvényes párt, a választók kb 15%-as juttatta a parlamentbe, és támogatja. Ezt minden demokratának tűrnie kell. Te mint de facto liberális megsemmisítenéd azt a szervezetet, azt, az amelynek a véleménye nem egyezik a tieddel? Ejnye...

vakapad 2013.06.08. 13:29:46

A bejegyzés (szubjektív magánvéleményem szerint) jó. És bizony a hozzászólások messzemenően igazolják a mondanivaló aktualitását.

Mesterlövész 2013.06.08. 13:49:56

@ariskerase: Te nem pisilsz be éjszakánként?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2013.06.08. 14:02:43

Ez aztán egy olyan téma, amit érdemes megénekelni! Egy kérdés a Heti Válaszban. :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.08. 14:07:18

@kifordított nagyanyó: Hát, gondolom, ez koronként és helyenként változik, de a modern tömegtársadalmakban alapvetően arra a félelemre és frusztrációra támaszkodik, amit a társadalom alsóbb rétegei éreznek a mindennapokban, amiért egy "idegen" csoportot tesznek felelőssé (szemben a hagyományos kommunista logikával, ami "az uralkodó osztályt"), és minden gyűlöletükkel és tudatlanságukkal ellenük fordulnak. A kirekesztő ideológiák mindig kispolgári, proletári, esetleg alsó-középosztályi tömegbázisúak, de értelmiségi fogantatásúak.

mendson 2013.06.08. 14:09:12

A Heti Válasz újságíróját meg a jó néhány ide irogatót nem értem. Milyen kulturális különbség lehet egy zsidó és egy keresztény közt? Ugye a teljes európai kultura , a képzőmüvészet, a zene ,a tudomány , az irodalom stb. az mind mind hemzseg a keresztények idősebb testvéreítől (copyright II János Pál) akikkel közösen alkotott sok keresztény. Kulturális különbség, vagy inkább szakadék, a kérdező újságíró és a kérdezett újságíró közt található. Na meg az ideirogató néhány frusztrált pacáknál van akik a magyar (és esetleg keresztény) mivoltukat valamiféle előjogként kezelik.Mint tudjuk ez a mentalitás elég sok bajt okozott hazánknak.

-JzK- 2013.06.08. 14:25:45

Ja igen, a cigányokat pedig nem csak mi nem tudjuk integrálni, hanem senki más sem, vagyis ez azt jelenti, hogy minden erre fordított pénz kidobott pénz.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.06.08. 14:26:24

"Képtelen integrálni a cigányságot"

A libsik szeretik kitakarni a látóterünket, hogy csak annyit lássunk a környezetünkból, amennyit ők engednek a kötőfék rángatásával. Tabu például a cigányság globális helyzete, mintha az integrációs probléma valami magyar specifikum volna. Pedig ugyanazok a problémák jelennnek meg, időnként még sokkal élesebben az összes többi országban, ahova eljutottak a cigányok

Ezzel a becsapós trükkel a libsi a nemzet lelkiismeretére igyekszik nyomást gyakorolni, ami persze önmagában is logikai bukfenc, hiszen egy más vonatkozásban tagadott fogalom mentén építgeti a saját védvonalait. Mert azt egy percig se gondolhatja senki komolyan, hogy a libsit tényleg érdeklik a cigányság problémái

2013.06.08. 14:26:42

@Rick Carton: Lenne más téma, ha ezekkel az álproblémákkal nem kellene foglalkozni, akkor oda lehetne figyelni pl a leszakadó vidékre, főként az ország keleti részén. Amíg viszont mindegyik politikai csoport érdekből lebegteti a rasszizmus problémát a díszcigányokkal, díszzsidókkal, díszmagyarokkal együtt, addig az elmaradott területek, rétegek csak szívni fognak. Az átlag magyar, cigány és zsidó emberekkel együtt.

Szociknak vége 2013.06.08. 14:43:35

Hüha. A magyarok önbizalomhiányosak mert nem integrálják a cigányaikat?

Jó vicc. Nem a cigányok önbizalomhiányosak? Amúgy hol integrálták a cigányokat? Tudtomal a marginális arányú nyugat európai cigányság sem integrálódik. Inkább internálják őket.

kifordított nagyanyó 2013.06.09. 11:17:20

@HaFr: Olyan biztos,hogy ezeknek a kisebbségeknek semmi közük ahhoz,hogy hogyan ítélik meg őket?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 13:34:40

@kifordított nagyanyó: Nem, nem biztos -- de azért a kiirtást semmi sem indokolja, ugye?

kifordított nagyanyó 2013.06.09. 13:40:13

@HaFr: Senki nem akar kiirtani senkit!
Ezt a hülyeséget felejtsük már el!

Libatolvaj takarodj 2013.06.09. 13:48:21

@kifordított nagyanyó: Nem néztem utána, de ez a HaFr is olyan típusú lehet, aki a kisebbségek hatalmas védelmezője. Semmi pénzmennyiség, extra jog, állami program sem lehet túl drága, túl sok egy kisebbségnek... kivéve, ha az a kisebbség magyar. Mert ha a kisebbség magyar akkor automatikusan a többségnek van igaza, legyen az román, szlovák stb. Annak idején az SZDSZ volt pontosan ilyen.

Ez a típus egy szlovák fasisztával vagy egy román ultranacionalistával előbb fogja megtalálni a közös hangot, mint egy másik magyarral akivel politikailag nem ért egyet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 14:01:23

@Libatolvaj takarodj: Na, ez olyannyira igaz, hogy bele is foglalom a következő posztba, hadd ne kukoricázzak már..

Moin Moin 2013.06.09. 14:05:45

@Libatolvaj takarodj:

Én úgy tudom, hogy HaFr megegyezett a havasalföldi cigányvajdával: 100.000 euróért, két kiló törtaranyért és a középső lányáért cserébe képviseli a cigányromán érdekeket Magyarországon.

(Ha jól tudom, egy hasonló alku van előkészületben HaFr és a jeruzsálemi főrabbi között is...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 14:12:03

@Moin Moin: MM, mi a francnak kell itt kiteregetned mindent? Én nem beszéltem a te buzifürdős múltadról, te meg..?

Moin Moin 2013.06.09. 14:17:17

@HaFr:

Ja, hogy buziknak üzemeltettem fürdőt? Hát, ismernem: valahol csak össze kellett szedni azt a pénzt, amiből Gyurcsányéknak a gumilövedékeket vásároltam 2006 őszén!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 15:00:52

@Moin Moin: Na de azt mondtad, hogy az CIA-s pénz volt.. Most akkor mi az igazság?

Moin Moin 2013.06.09. 18:23:16

@HaFr:

Félreértetted: az volt, hogy amikor a buzik fizettek a kasszánál a fürdőben, azt szokták mondani, hogy "Cija, itt a pénz a Ferinek!".

Amúgy meg te beszélsz, aki bankrablással szerzel pénzt a blogod fenntartására, mint annak ideján Sztálin a cári időkben?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 18:27:00

@Moin Moin: Szerintem ne teregessük itt ki a szennyest még látványosabban. Holnap délelőtt bemegyek a szegedi trafikodba (nem a pestibe, érted?), és ott lerendezzük.

Moin Moin 2013.06.09. 18:56:56

@HaFr:

Sajnos nem érek rá, mert a felcsúti földjeimen nekem privátba' dolgozó közmunkásokat ellenőrzöm.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.09. 18:58:39

@Moin Moin: Pedig egy stadionról is szó lett volna... na mindegy, te tudod.

Jerofejev 2013.06.16. 12:41:54

Jó szemed van, hogy ezt kiszúrtad. Viszont van egy részlet ami nagyon bosszant, mégpedig az amikor a cigánysággal és a zsidósággal szembeni ellenérzéseket mosod össze a rasszizmus jelszó alatt. Igazából egy lapon sem lehetne emlegetni őket annyira jelentős az első, és jelentéktelen az utóbbi. Mindenesetre ez a téma megérne egy külön posztot, és ha alaposan utánanéznél meglátnád micsoda óriási különbségek vannak a háttérben.

megjegyzés1) A zsidókat "Isten nevében" basztassák mióta basztassák, a cigányokat pedig a "Jog" nevében, és ezzel talán el is mondtam mindent.

megjegyzés2) jó lenne ha letennék arról, hogy a cigányságot mi majd integráljuk. Erre nincs példa ezen a bolygón. Nálunk jóval gazdagabb és ráérősebb népeknek is beletört ebbe a bicskája. Szembe kell nézni azzal (nem csak nekünk magyaroknak), hogy egy ilyen felállás esetén az egyik kultúra (az öntörvényű, tulajdonképpen nomád cigány kultúra) integrálhatatlan a másikba (letelepedett, modern ipari társadalom).

A kulcsszó: asszimiláció. Lehetőleg minél hamarabb, jegyzem meg.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.16. 17:04:44

@Jerofejev: Biztos vannak különbségek. Pl hogy léteznek emberek, akiknek rasszizmus az antiszemitizmus, de a cigányellenesség nem. Én sajnos nem invesztálódom érzelmileg se a zsidókba, se a cigányokba, de botrányosnak tartom a természetjog alapján pl. a te érvelésedet is (tehát el se kell jutnom a kisebbségekkel szembeni kötelező empátiáig, ami csak halálbiztos bizonyítékok alapján vonható meg).

Libatolvaj takarodj 2013.06.16. 20:39:18

@HaFr: "Én sajnos nem invesztálódom érzelmileg se a zsidókba, se a cigányokba"

Te SAJNOS nem invesztálódsz zsidókba, cigányokba. Világos beszéd.

Jerofejev 2013.06.17. 03:23:09

@HaFr: Márpedig a 21. század elején a magyar társadalmat átható cigányellenes érzelmek nem rasszista gyökerűek - többnyire. Egyszerűen a generációról generációra öröklődő, és folyamatosan újraélt rossz tapasztalatok alapján jogosan megcsontosodott attitűd. Se minőségében, se gyökerében semmi köze a modern magyarországi antiszemitizmushoz.

De tudom ez igazából nem egy komplex probléma. A magyarok egyszerűen csak utálják a cigányokat mert nem tuggyák őket integrálni. Egyszerű dolog ez mint a faék! Avagy, azí kevés a segélyke mert a magyarok rosszul dógoznak...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.17. 14:34:50

@Jerofejev: Szerintem én értelek téged, te is értesz engem, mi többet remélhetünk? Az egyetértés felesleges luxus, hátráltatja a haladást.

TamasGM 2013.06.28. 10:53:38

Ritkán szoktam kommenteket olvasni, de most ezt végignéztem. Hát borzasztó. - Egy dolgot azonban mégsem értek. Miért mondja itt valaki, hogy a kisebbségeket védő embereknek nehezükre esik a magyarországi romák, zsidók stb. támogatása mellett az utódállami magyar népcsoportok védelme, ügyük képviselete? Nekem ez még soha nem okozott nehézséget, és másoknak se. Fikciókkal kínlódnak némelyek, pedig a valóság is elég volna a sóhajtozáshoz. isten áldja meg kendteket. TGM

2014.05.09. 08:45:26

@TamasGM:

"Miért mondja itt valaki, hogy a kisebbségeket védő embereknek nehezükre esik a magyarországi romák, zsidók stb. támogatása mellett az utódállami magyar népcsoportok védelme, ügyük képviselete? Nekem ez még soha nem okozott nehézséget, és másoknak se."

Azt tudom, hogy Ön kiállt már nem is egyszer a határontúli magyarok védelmében s bírálta Szlota és Fico borzalmas kisebbségpolitikáját. Önön kívül még két baloldali értelmiségit ismerek, aki ezt számtalanszor megtette: Farkas Attila Márton és Schiffer András. De higgye el nekem, én számtalan emberrel találkoztam mind a mérsékelt, mind a radikális baloldalon, aki hihetetlenül ostoba és durva ellenérzéssel viseltetett a határontúli magyar kisebbségek iránt. Egyszer egy marxista anarchista fiatalember kifejtette nekem, hogy ő azért GYŰLÖLI a székely munkásembereket, mert azok verik a cigányokat. Szomorú az, hogy pl. székelyellenességgel eddig csak a baloldalon találkoztam, de most már egyre inkább a jobboldalon is (még jobbikos körökben is).
süti beállítások módosítása