1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.06.03. 19:39 HaFr

A szabadság következményei

Van egynéhány polgártársunk, aki el se tudja képzelni, hogy nézne ki egy szabad Magyarország, ezeknek kívánok most segíteni abszolút karitatív alapon.

A szabad Magyarország számára a társadalom céljainak alfája és ómegája az individuum. Olyan intézményrendszert tart kötelességének fenntartani, amelyik az individuum lehető legteljesebb szabadságát szolgálja, és mindent illegitimnek tart, amely nem igazolható ezen a módon. A legnagyobb veszélynek, ami erre a szabadságra, és ezen keresztül az egyének boldogságára leselkedhet, az államot tartja. Az állami monolit értelemszerűen képtelen minden egyén szabadságára és boldogságtörekvésére tekintettel lenni, és ez még akkor is így lenne, ha -- per miraculum -- jóravaló és hatékony politikusok lepnék el. Ezért az államot, illetve a hatalom egyéb intézményeit a lehető legközelebb kell vinni az egyénekhez: szét kell aprózni, uralmi jellegét koordinációval kell helyettesíteni mindenhol, ahol lehet, átláthatóvá kell tenni, a maradékában biztosítani kell a hatalmi ágak elválasztását és egyensúlyát, illetve biztosítani kell a működési hatékonyságát.

Az individuum szabadsága természetesen csak a hülyék és a rosszindulatúak szemében egyenlő az önzőséggel vagy az érzelmi sivársággal. (Az az igazság, hogy ezt tovább nem is akarom taglalni, mert az, aki az államtól nagyobb érzelmi biztonságban érzi magát és az értékrendjét, nem nézett még elég lelkiismeretesen körül ebben az országban és történelmében.) Az individuum szabadsága folyamatos találkozási, ismerkedési, felfedezési lehetőséget, elismerési és szeretetforrást jelent. Az állam (majdnem teljes) kiradírozása az életünkből -- gondoljon bele a nyájas olvasó egy pillanatra, mivel járna ez: az autonómiánk visszaszerzésével az értékítéleteinkben, a felelősségérzetünk új dimenzióinak felfedezésével, a mások iránti törődés keresztül-kasul való meghatványozódásával, az érzelmek reneszánszával, a hatalommániások, a politikai amoralisták, a kretének és általában az egész politikai cirkusz eltűnésével a hírekből stb. -- nem jelentené persze a rend, a szolidaritás, és ami azt illeti, a konfliktusaink elmúlását: mindössze a más, sajátabb alapokra helyezését. A társadalmi koordinációt más, az egyénekhez közelebb álló intézmények biztosítanák: önkormányzati rendőrségek, új típusú, hatékonyabb adórendszer (miközben erősödnének a szolidaritás intézményei is), családi, egyházi, egyesületi normák, a Facebook, a tolerancia megnövekedése, a zöldebb pázsit és a mosolygósabb gyilkosok -- minden visszanyerné a lényegének és funkcióinak teljességét, amelyet most az állam bitorol tőle. (Miközben államunk papol a rendről, a családról, az egyházakról, az önkormányzatokról -- ja, elnézését, ez utóbbiakat már megszüntette --, valójában kihasználja, kiüresíti, és a saját napirendje szerint formálja őket, mint ahogy kedvtelve nézegeti, ahogy pl. a Mandineren nekiugranak a jelen szerzőnek a szintén kizsákmányolt -- csak még vadabbul elkötelezett -- polgártársai. Uszít, megoszt és uralkodik. Hazudik, de folyamatosan. A centralizált, autokratikus állam pedig a közrossz felesküdött ügynöke.)

A szabad Magyarország gazdagabb, boldogabb, kedvesebb, és kiegyensúlyozottabb hely lenne. Sosem lesz persze olyan, amilyennek leírtam. De közelíteni érdemes hozzá, sosem elvétve a zsinórmértéket.

18 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr425342420

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.04. 14:39:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2013.06.04. 01:45:38

Na? Vajon ki írta? Segítek: a költő szobrát eltávolították, ezért a Duna vize mossa. Vajon miért is?

"Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor miért, kinek.
Aktákba írják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg."
.
.
.
"Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk! Szívünk, míg vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!"

camilló 2013.06.04. 05:36:31

Gondolkodj, és lázadj!

toportyánzsóti 2013.06.04. 08:46:53

Nemsokára rothadt narancsmentes lesz az ország,megszeretteti a szocikat ez a rothadt narancsmaffia Magyarországgal!

biohouse 2013.06.04. 09:11:33

Íme a mai Vincent idézet:
"A magyar modell az európai- és a magyar politika „aránytalanságát″ hivatott kiküszöbölni. Ez az aránytalanság abban áll, hogy felborult az egyensúly a közösség és az egyén között az utóbbi javára."
Lánczi András

Marha jó kis kommunista duma. A Wikiről:
"A kommunista ideológia kulcsszavai ugyanúgy a szabadság, egyenlőség, testvériség, mint a liberalizmusnak, de szabadságeszménye nem individualista."
"A kommunizmusban az egyén szabadsága nem kerülhet szembe a közösség szabadságával, egyik sem előbbre való a másiknál, mert egybeesik mindkettő érdeke."

Blogger Géza 2013.06.04. 14:22:59

"új típusú, hatékonyabb adórendszer " :D Hát persze, állam nélkül vagy gyengébb állammal biztos jobb lenne, hahaha. Egy naiv anarchista beszívott álmodozásait olvashattuk.

Makkasz 2013.06.04. 14:25:58

Röviden erre szoktam mondani:

Érdeke, lelkiismerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs. Aki mást állít hazudik, csaló.

Cselekedeteik mozgatórugója az egyéni érdek, de ha kell és ésszerű saját maguk összefogunk, önkénteskedünk, segítünk, együtt döntünk.

Ez nem önzőség, a megkeresett pénzét senki sem kívánja hogy más ossza el újra, bármilyen szolidáris, humánus. Ha az, maga akarja elosztani. Ráadásul ez az ésszerű és nem pazarló, a kontaktust, örömet teremtő.

Az állam a végtelen pazarláson túl, ami simán rughat GDP 30%-ára (felesleges bürokrácia, felesleges beruházások, "cifra szegénység", túlsúlyos szociális rendszer, korrupció), és a boldogulási motiváció elvesztésén túl van nagyon kemény egyéni vetülete. Ahol nincs gigantikus maffiaállam ott:
- 600-700.000 Ft nettót keres egy postás vagy tanító,
- 160 Ft egy liter benzin,
- 7% az áfa,
- 7,3% a munkanélküliség,
- 3 m Ft egy négykerékhajtásos autó,
- Aki becsületesen fizeti számláit bármikor vehet hitelből új házat, autót, amit akar.

Az a kishitűség amit a 70 éves kiszolgáltatottság, kisemberség hozott el, nem engedi hogy a lássák a fátol az erdőt. Ha egy problémát megoldanak, előugrik a másik. Jellemző példa az alternatíva csapda, politikusok imádják, mikor 2-3 alternatívát mutatnak be, pedig végtelen számú létezik. Legszebb amit 95% benyel, hogy ha csökkenne a nyugdíj, akkor több jutna az alacsonyabb jövedelműeknek. Csak az azonos forrásból való gazdálkodást, az elosztási arányokon módosítást tartják a politikai viták terének.

Nem lehet hogy nagyobb elosztható jövedelemből több juthat mindenkinek? Hogy a nagy, Tervező állam csak egy vérszívó (pontosan azért, mert nem is létezik "állami érdek", csak egyéni, politikusi, oligarchai érdekek léteznek)?

Teljesen másként kelen 23 évvel rendszerváltás után gondolkodni.

Ehelyett Kádár rendszer másodvirágzása zajlik.

I_Isti 2013.06.04. 14:42:43

@Makkasz: akár a parlagfűé...

Makkasz 2013.06.04. 15:28:25

@Blogger Géza: Nem gondolom hogy anarchista. A valosagot elfogadonak inkabb mondanam

Azok a kollektivista orultek, akik boldogok a rajuk akaszkodo politikai elit eltartasatol, ami meg rosszabb, beteg gondolataitol, osszesen nem rendelkeznek annyi IQ-val mint a nehany onalloan gondolkodni kepes ember.

A hited, hogy a nagy allam jo valamire, egyaltalan az allam szerepe mi, gondold at.

21. szazad van, lehet szabadon gondolkodni. Bizony, a legalizalt verszivasnak, dolgoztatasnak, eloskodesnek, boldogulast, kezdemenyezest, vallalkozoszellemet, ujitast megolo kollektivizmusnak egyszer veget kell vetni.

A kicsi allam nem anarchia, az az anarchia, ha 10 millio ember helyett egy gondolkodik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.06.04. 15:48:23

@Blogger Géza: Gejza, mondhatsz, amit akarsz (még, amíg az állam engedi), csak furcsállom azok után, hogy fél éve több-kevesebb rendszerességgel előfordulsz itt. Ezek szerint vagy rövid a memóriád, vagy elsietted a kommentedet.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.06.04. 15:49:38

@Blogger Géza:

Egy frusztrált narancsdroid kommentjét olvashattuk...

toportyánzsóti 2013.06.04. 17:25:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ne becsüld le a narancsmaffia abszolult dilettantizmusát és morálhiányát,eddig még minden kormány ezek miatt bukott.

toportyánzsóti 2013.06.04. 17:29:57

@Blogger Géza: Jelenleg a narancsmaffia az anarchia okozója mindenbe belefognak és lövésük nincs mit akarnak,pár brossúra elolvasása a "tudásuk".Saját produktumukat tákolgatják.

toportyánzsóti 2013.06.04. 17:35:42

@Makkasz: Nem véletlenül integrálta semmilyenzsótiékat magába a narancsmaffia,megváltót játssza a csuti kolbászfonó 100 milliárdos díszletek előtt szegény kádárárváknak...

gono 2013.06.04. 20:13:12

azt kell mondjam, hogy ez a poszt félrement kicsit. ennyire elméleti síkon ragadni akkor, amikor épp most született egy törvény az ingatlanok önkényes kisajátításáról, legalábbis ütemezési problémákat jelezhet.

index.hu/belfold/2013/06/04/csak_annyit_mond_a_kormany_kell/

tekintve hogy ingatlanja sokkal több mindenkinek van mint trafikja, továbbá ismerve a magyarok perverz mértékű ragaszkodását az ingatlanokhoz ezt aztán elég könnyen lehet a szabadság vonzataként artikulálni közérthetően, mindenféle elvontság nélkül.

plusz az ilyen véna egyébként is teljességgel elégedetlen a sikeres aktivitáshoz a politika világában.

hot-spot (törölt) 2013.06.05. 08:38:37

@toportyánzsóti: DDDDD én is mindig azt mondom,hogy szart sem kell kampányolniuk a szociknak,mert ezek folyamatosan a baloldal felé hajtják a szavazók tömegeit.:))
süti beállítások módosítása