1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.03.23. 06:01 HaFr

Nyugat vs. Magyarország?

A Nyugat felháborodott? Pontosan min is?

A ballib média hangos a jogállam eltérítésével kapcsolatos aggodalomtól, miként hangos ez a blog is, noha nem ballib. Van ennek jelentősége a nagy játszma szempontjából? Csekély. A politikai rendszerre vonatkozó döntéseit a kormányzat (aka Orbán) tipikusan hazugságokkal pántlikázza ki ("csak azt csináljuk, ami másutt is előfordul"), feltehetőleg mert nem célja elmondani az igazságot. Mi akkor az igazság? Az igazság egy-két vetülete (pl. "félázsiai nép vagyunk") olyan kontextusban jelenik meg, amiről végül nem lehet tudni, hogy komolyan vehető-e (Orbán a parlamenti WC felé siettében vagy Rogán az élményfürdő kapujában a Rogán-lurkókkal stb.), mintha valami titkolózás volna itt a kréta körül. A kormányzatnak nincs írott policy dokumentuma, ami ezt a címet viselné: "A magyar nép számára legalkalmasabb politikai rendszer leírása és az átmenet ütemezése." Miért? Botrány lenne ebből? Az. De nem azért, amiért a legtöbben gondolnák.

Harmadrendű kérdés, hogy mit akar a magyar nép (vagy mire "érett"): legyen-e jogállam vagy sem. Eggyel fontosabb ennél, hogy miért áll ki -- és hát a jogállamért nem. Orbánék csak ezt figyelik. De ezt figyeli az EU is -- csak sajnos ugyanazzal az érdekkel, mint Orbán, nem pedig a szabadságot vigyázva, ahogy a ballib reménykedők reménylik. És Orbánék végül ebben a szellemben is cselekszenek, egységben a Nyugattal. A népakaratot -- és a magyar nép jogállam kapcsolatos érdektelenségét látva -- Magyarország harmadik világbeli besorolását szentesítik. A nép azt kapja, amire méltó. A jogállam kultúrája tudvalevőleg csíra szinten létezik ebben az országban, sosem állt össze érzékenységgé. Mármost szabad-e nem fát növeszteni ebből a csírából? Orbán szerint kell is (ez a fideszes demokrácia: a népet nem szabad önmaga ellenében felvilágosítani, hanem ellenkezőleg, meg kell őrizni a tömeg voltában). Formálisan -- mintegy érdekességképp -- az ellenzék jogvédő álláspontja az európai felvilágosító (jogvédő) hagyományból táplálkozik, a kormány cinikusabb álláspontja az európai demokrácia (többségi, szuverenista) régebbi emlékeiből -- ami Európában a 20. századik közepére egységes hagyománnyá és követelményrendszerré vált, az Magyarországon szétesett vagy sose állt össze. Orbán azt kívánja, hogy sose álljon össze, a ballib kesergők nem tudnak érvet találni arra, hogy miért érdemes összeállítani, ha a nép nem akarja. A ballibek gyengék, mint voltak mindig, ha nem a harácsoláson járt az eszük. De most az utóbbi versenyből is kihullanak.

A politikai berendezkedésünk ügye sosem volt végigfuttatva rendesen a közvéleményen (a szemkilövetés és a libás biznisz, ugye, enyhén szólva elégtelen okok a jogállam felszámolására, mást viszont nem hallunk), a háttérben pedig mégiscsak Simicska koszos mancsa veri a taktust az emelkedett politikafilozófiai szellem helyett. Ez természetesen így is van. De a mancsot jóval nagyobb (hogyne mondjam, egyetemesebb) érdekek mozgatják. A kormány látszólag nem meri vállalni a vad illiberális demokráciánkat az EU-val szemben -- gyáva és hazug, mondják. De így van-e? Szerintem csak nem akarja kényelmetlen helyzetbe hozni a Nyugatot, mert egyiküknek sem érdeke ez. Az EU népességének érzékenységét nem érdemes hergelni, mert a végén még felkel a saját kormányai tehetetlenségével, pontosabban műfelháborodásaival szemben. Mert a háttérben komolyabb egység van annál: Orbánnak jóval több van a tarsolyában, mint látszik, ami miatt megéri a Nyugatnak nem csak eltűrni, hanem -- a látszattal gyökeresen ellentétben, elég tág és egyre táguló határokon belül -- támogatni és fenntartani őt. Gondoljunk bele, Orbán nem kevesebbel kínálja meg Merkelt és társait, mint a kivéreztetése ellenére pacifikált magyar társadalom, az alacsony munkabérek, a 3% alatti hiány, és a magas forint- és eurókamatok közös hollywood-i történetével (aka fairy tale, így értette Matolcsy, nem másképp), fenyegetésként pedig a utcai bérrandalírozókkal és a káosszal, amire összességében az EU vevő, és az is marad. A magyar állam a globális világgal refinanszíroztatja a magyar államháztartás adósságát az IMF-ével jóval magasabb kamatokkal, ami hallatlanul jó üzlet azoknak a szereplőknek, akik egyébként maguk adják az IMF pénzalapjait is, csak Viktorunknak és az unortodoxiának hála több profithoz jutnak most cserébe azért, hogy hagyják a fiúkat egy életre berendezkedni -- vagy amíg nem kapnak jobb ajánlatot. Annak ellenére, hogy a strukturális és felzárkóztatási pénzek egy részét itthon nyilvánvalóan ellopják, ez még mindig megéri nekik. Sajátos piszkos játék folyik tehát az időszakos merkeli pattogások között, ami mindkét (a globális és a magyar) rezsimnek is a kedvére van, csak a nép szív miatta -- mégis lelkesülten kitódul az utcára, ha meg kell védeni a kormányt: mitől is? Hát önmagától. A Békemenet = Birkamenet egyenlőséget a globális valóság igazolja. A Nyugat semmi mást nem tesz Magyarországon, mint a Közel-Keleten vagy Afrikában: eltűr egy Mini-Diktatort, amíg az fizet és közben rendben tartja a háza táját. És Orbánnak gondja van rá, hogy fizessen, mint a katonatiszt, és rend legyen: a nép évről évre kevesebb (rendszerkritikus) oktatáshoz, műveltséghez, utazáshoz és reményhez jusson, viszont sok összeszerelő üzem és közmunka nőjön ki a földből. Az unortodoxia egyetlen orbitális (szó szerint Földkörüli) hazugság: valójában minden nyomorult helyen ezt látjuk, csak a kifolyó vér mennyisége változik. Ez a Realpolitik a mai Magyarországon.

Lehetnek a Nyugaton olyanok is, akiket ez aggaszt, de kisebbségben vannak. A hazai ellenzék? Sikertelennek bizonyult ugyanebben a játszmában, most egyelőre parkolópályára került. Orbánnál hatásosabban senki nem társítja a hazai néphülyítést a nemzetközi megfeleléssel, egy időre hát ő nyerte meg az üzletet, szerintem Mesterházy nem is gondolja komolyan, hogy győzhet 2014-ben, inkább csendben elúszkál Orbán farvizén, és adott esetben elteszi, amit kap az omerta megtartásáért. Minden jó, ha a vége jó. Az ország felzárkózását semmi sem fogja jobban bizonyítani, mint amikor a mi állami bankjaink fognak olajozni más kormányokat, a forint regionális exchange deviza lesz, érdemes lesz Szerbiában befektetni, mert a hazai kamatok már túl alacsonyak lesznek, és végül Viktort nevezik ki a Nyugat balkáni komprádor főnökévé. Ja, hát ez nem valószínű, de a játék logikája ekkor teljesedne ki. Egyelőre azonban adott a Fidesz receptje, miszerint a süllyedő Európában versenyképesnek lenni csak nagy tömegeket éhbéren foglalkoztató, ideológiailag kontrollált, központosított, korrupt és velejéig igazságtalan társadalomban lehet. Yes, a kis-Kína projekt. Az EU-nak ezzel tulajdonképpen semmi baja, a durva valóságot minden döntéshozó ismeri, csak az áldozatokat felejtették el eddig értesíteni. És meddig fog mindez működni? A legközelebbi háborúig. Kérdezzétek csak meg az ellenzéket: hol az alternatíva?

Orbánt semmi más nem válthatja le, mint ami a Nyugat felfogását is megváltoztathatja Magyarországról: egy széles, elsöprő erejű jogállami mozgalom.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr215163548

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.26. 10:52:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekex 2013.03.23. 07:55:52

Jogállami mozgalom? Gondolod hogy a magyar nép (muhahaha) felkel mindenféle jogok miatt? Ha a megélhetését érzi veszélyben, vagy netán olyan jogát nyírbálnák meg, amit KÖZVETLENÜL jogfosztásként érzékel (pl "ingyenes" orvosi ellátás) akkor TALÁN. De csak ha magukat vezetik, és semmi közük nem lesz az Orbán rendszerbe szépen besimuló "Ellenzék"hez.
Általános és állandósuló sztrájkok, TÖMEGtüntetések: mint Bulgáriában, azok igen, hamar kivágnák Orbánékat, mint a macskát szarni, ha nem tudnának "rendet" tartani!
Te kinézed "ezekből" az "ellenzékiekből?
Mert én nem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.23. 09:53:20

@kekex:

Abszurdan naív a hozzáállásod. Ezek a tömegmozgalmak orbánisták és nem jogállamiak.

Vegyük észre a lázadások, tüntetések világszerte milyen zászlók alatt mennek végbe! Nem a demokrácia, a kapitalizmus, a szabadság zászlajai alatt. A tüntetések alapideológiája valamiféle részben marxista, részben anarchista, de mindenképpen erősen antikapitalista eszmeiség, a legtöbbször nacionalista eszmékkel keverve. Manapság ez a szélsőjobb és a szélsőbal új szövetsége, antiglobalizmus név alatt.

Azaz nem a szabadság lázad, hanem épp ellenkezőleg. S ebben a harcban a Fidesz és Orbán a lázadók oldalán állnak. Rendszerkritikus, antikapitalista médiákban sokszor láttam már Orbánt pozitív módon említve, ő a bátor kelet-európai, aki harcolni mer a népelnyomó EU és IMF, a nemzetközi nagytőke, a pénzügyi oligarchia ellen. Igen: ott ő a pozitív hős.

Egy esetleg magyar forradalom nem lenne különb, mint ami nemzetközi méretekben mutatkozik. Ez az elem kerülne felülre. Ha Orbánt el is takarítaná egy forradalom, a helyére új Orbán kerülne. Ebben a felállásban a polgári demokrácia, a szabadság, a kapitalizmus esélytelen.

Jön a forradalom? Ne jöjjön. Ha jön, rosszabb lesz. Jöjjön inkább az értelem útja!

Hozzáteszem: jelenleg Bulgáriában élek, s helyből ismerem a bulgáriai folyamatokat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.23. 09:56:00

"A Nyugat semmi mást nem tesz Magyarországon, mint a Közel-Keleten vagy Afrikában: eltűr egy Mini-Diktatort, amíg az fizet és közben rendben tartja a háza táját."

Bárcsak csak ez lenne. A helyzet rosszabb. A Nyugat fordít hátat egyre inkább a demokráciának. Lásd: ciprusi rablás.

2013.03.23. 13:42:42

nagyon jó írás, bár néhány fogalmat nem tudok dekódolni (pl. kik azok a ballib kesergők) és az a rendszer nem is fog változni, amíg az ellenzék mellől az elmúlt évek politikai szereplői el nem tűnnek a színről ( MSZP, DK, stb ), mert addig lesz kire visszamutogatni

felcsutisuttyo 2013.03.23. 13:58:30

EZT A CIKKET vagy A METÉLTFARKÚ Schiffer IRTA, VAGY A NAGYON BUNKÓ Juhász az E14 -ből
Mindkettő egyéni politikai haszonszerzésből....

Mi a kúrva anyátok baja van a Bajnaival? -és a köré gyűlt Demokráciát akaró, szerető, visszaállító emberekkel????
mi faszt Ballibeztek???? HA NEM LESZ EZEKKEL EGY NAGY ÖSSZEFOGÁS AKKOR ORBÁN DIKTATÚRA LESZ ÉS MARAD AMIG MEG NEM DÖGLIK EZ A NEMZETI SZARDARAB!
Hát ezt akarjátok??? Szaros Okoskodó cikkíró?

béla a görög (törölt) 2013.03.23. 14:14:11

Egyszerűbb lett volna azt irnod, hogy Orbán mindenben elmegy a legvégsőkig addig amig a masszaként kezelt emberek, idegesek nem lesznek rá. Addig emeli az adót, addig von el és eddig terhel rá mindent a lakosságra amig oda nem mennek a prlament elé és fel nem gyújtják azt. Na akkor azt mondja, hogy ez már nem fért bele. Szarik az intézményrendszerekre, hülyére veszi a választókat és mindent a maga kedvére ir át.

Nem az a baj, hogy nem irtál le egy állapotot jól - mert jól irtad le, hanem az, hogy asszisztálsz hozzá!!!!

1-2 apróságra felhivnám a figyelmedet.

0. Lesz 2 év múlva, 4 év múlva 8 év múlva - nem csak ma van.
1. Orbán sem fogja tudni ezt eljátszani sokáig. Vagy beleirja az alkotmányba (nem fogja), hogy én vagyok a király vagy a saját törvényei is útba lesznek neki. Ez ugye világos. Most tudja őket rugalmasan kezelni de később nem.
2. Gondolkodj el azon is, hogy mi lesz ha majd buknak a választásokon. Ha nem most később... Mert bukni fognak. Hiába vannak ott az emberei, mindenhol... Hiába ir bele az alkotmányba marhaságokat.
Túl is kéne látni Orbánon. Koromnál fogva én azért ezt megteszem.

No, ezért kellett volna a jogrendszer.
Előre is kéne gondolkozni.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2013.03.23. 14:44:17

Érdekes írás, újszerű megközelítés.
Gondolkodtam, gondolkodtam, de csak nem tudok belekötni.

"Egyszerűbb lett volna azt irnod, hogy Orbán mindenben elmegy a legvégsőkig addig amig a masszaként kezelt emberek, idegesek nem lesznek rá."
Ezt én úgy szoktam megfogalmazni, hogy itt akkor lesz változás, ha a hülyék rájönnek, hogy hülyének nézik őket.

J.László 2013.03.23. 14:57:35

@felcsutisuttyo:
Ügyes vagy libsi. Sikerült az első mondatodban zsidóznod egyet. Liberálfasiszta.

kekex 2013.03.23. 15:24:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"ciprusi rablás"
Egyrészt az "vissza" rablás, mert sok olyan betét van, amit a hazai adóhatóság elől menekítettek oda, lett légyen bárhol az a haza.
Másrészt igen nagy hányadban orosz betétek, amikért nem fáj az uniós szívük.
Harmadrészt szerintem tanultak Orbántól - bedobnak egy túlzott verziót (kisbetétek adózása) és a végén mindenki örül annak, amit elsőre nem fogadtak volna el.
Államcsődnél egyébként az EGÉSZ tőke elveszhet, ahhoz képest még a 40 %-os vagyondézsma sem túl nagy ár: kommunikáció kérdése az egész.
A tiltakozások meg amiatt vannak, hogy a válságkezelés terheit kizárólag a szegényebbekre akarják hárítani, tehát nem csoda, ha szociológiai helyzet alapján jellemző benne a szélsőbal-szélsőjobb.
Nem kapitalizmus kritika, hanem megszorítás-ellenesség a jellemzőjük.

ősbölény 2013.03.23. 15:42:36

A Szaniaszló nevű agyament szerint a Nyugat esküszik össze a hazai ellenzékkel Orbán és a "Magyar" nép ellen. A blog szerint a Nyugat esküszik össze Orbánnal és a hazai balolodallal a nép ellen. Kérünk újabb variációkat újabb hülyéktől.

lenoardo999 2013.03.23. 15:45:04

Azért ezzel a modellel, ha igaz volna, választ kéne tudni adni a 2002-2010 közötti időszak lepusztulására is. De hát nem lehet.

Fejesrob 2013.03.23. 16:25:47

Ez jó. A németek hazudnak egy nagyot Magyarországról egy gyerekműsorukban és amikor Orbánék ezt szóvá teszik, azt mondják,az a bizonyíték, hogy Orbánék korlátozzák a sajtót, hogy szóltak nekik.

Szerintem a magyar média nem hangsúlyozza ki eléggé a német nép náci múltját és kötődését, a német nép ma is meglévő mélységes (60%, de 90%-nak simán lehet hazudni) antiszemitizmusát a rengeteg náci közszolgát akik ma magas állami nyugdíjukat élvezik, köszönhetően annak, hogy a német állam a háború után tovább alkalmazta őket.
Persze ezt ne mondjuk a Magyar Nemzetbe, egy gyerekműsor épp jó lesz:)

Kikacsi 2013.03.23. 16:49:29

Kárpát medence géniusza?Csak egy éhenkórász!

EddieCivic4g 2013.03.23. 16:50:44

@Fejesrob: ugyan nem értem, hogy jön ez ide, de kérdem én, miért kéne a magyar sajtóban a német náci múltat hangoztatni? Mi változna tőle?

Éhes_ló 2013.03.23. 17:27:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ritka pillanat, de egyetértek veled.
Ejrópa lecsúszásának könyvében a magyar őrület csak egy rövid bekezdés.

Rive 2013.03.23. 18:03:11

A feltételezett érdekegyezés csak addig a pontig valós, amig Magyarországon egy hosszú távon is fenntartható gazdaság működik.

Pillanatnyilag nem ez a helyzet.

=> nincs érdekegyezés, az EU számára marhára nem kell egy újabb Görögország, Ciprus, satöbbi.

Tyreo 2013.03.23. 18:08:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azért nem hiszem, hogy a kapitalizmust, mint olyat szent tehénként kéne kezelni, és fel sem lehetne vetni semmilyen kritikát vele szemben.

M_R 2013.03.23. 18:48:00

@Nem taggyűlés volt:
"Ezt én úgy szoktam megfogalmazni, hogy itt akkor lesz változás, ha a hülyék rájönnek, hogy hülyének nézik őket."

Ennél jobban talán nem is lehetne megfogalmazni a jelen helyzetet. Sokan már rájöttek, hogy hülyének nézik őket. Többségük el is ment az országból (csak Londonban már százezres nagyságú az utóbbi 2-3 évben kitelepült magyarok száma)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.23. 19:11:37

@Tyreo:

Oké, de ezt az utat már próbáltuk és sehová sem vezetett.

Rive 2013.03.23. 19:36:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a magántulajdon már a görögök adósságleírásával sérült, akkoriban mégse volt ilyen nagy hujjogás.

Pedig ez annak csupán egy következménye.

kamerasmobil 2013.03.23. 21:39:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A magantulajdon az inflacio altal is serul.

Nalunk peldaul 2010-2011-2012 soran osszesen 13%-ot gyengult a forint. Ez azt jelenti hogy egy 2010 januar elsejen a parnaba dugott ezres ma 870 forintot er es 130-at kvazi elrabolt belole a kormany.

Persze a gazdasag egeszseges mukodesehez kell valamennyi inflacio es az elmeleti celkent kituzott evi 3%-ot azert nem sokkal haladta meg egyik evben sem. Meg akinek esze van az nem a parnaban tartja a penzt hanem mondjuk lekoti bankban vagy probalja valahogy befektetni. Mar ha van egyaltalan felesleges penze.

Tyreo 2013.03.23. 22:14:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pedig ha valamilyen irányba akkor még mindig inkább a pluralizmus irányába lehet még elmozdulni, mert a másik irányba aztán tényleg minden próbáltunk már.

Tyreo 2013.03.23. 23:45:08

@TamasGM: A cikk tényleg nagyon jó, sőt számomra teljesen új megközelítés is amit még emészteni kell. Szerintem más is így van vele ezért nem reagáltak sokan konkrétan a cikkre.

Tyreo 2013.03.24. 00:02:21

És akkor most a cikkre.
Igen azt eddig is tudtuk, hogy a mai világ működéséhez és jólétéhez szükség van rabszolgákra. Nem meglepő mindig szükség volt rájuk. Ugye kezdetben ezt a szerepet a "nem-polgárok" játszották a kezdeti minta demokráciáinkban. Aztán inkább kitaláltuk, hogy legyen az akinek nincsen saját földje. Majd találtunk valami nagy szigetet a nagy vízen túl hát oda vittünk valami furcsa sötétebb bőrű embereket. Hát de azért az már egy idő olyan kényelmetlen, hogy semmibe veszem a másikat, árt a kis lelkemnek hát eltoltuk az egészet Ázsiába. Na itt tartunk jelen pillanatban. Vagy inkább itt tartottunk az ez előtti pillanatban?

Torkosborz 2013.03.24. 01:22:53

Egy rövid talány:
Ki adja a népnek azt amire méltó, ha nem az EU egynémely szerve kívánsága szerint él!
Ha a Gyurcsány-Bajnai félék hajtják végre a kivégzést az jogállami?
Ha Orbán Viktor az a demokrácia megszünésével járna?
Európa válságban és a magyar üggyel takaróznak, európai "civil" szervezetek ajánlásainak megfelelően.
Civil és civil szervezet között persze nincs összefüggés, csak összeesküvés elméletben. Csakhogy az elméletet a gyakorlatból tilos levezetni!
A liberális kígyó inkább a farkába harap, de nem enged!J

Torkosborz 2013.03.24. 01:44:45

@TamasGM:
Szerintem értem, értjük néhányan ezt a cikket!
Ebben nincs a nyugattal szemben kitétel, annál több Orbán Viktor és a neki vizionált meg sem történt esemény.
Persze majd a nyugat "végrehajtja", amit ez az ortodox csapat a világ szégyenére kitalált.
Köszönhetitek ezeknek a renitens magyaroknak Európa nemzetei a káoszt!
Mert ez az Orbán Viktor összejátszik a nyugattal és ez ellen kell fellépni, annak a "sok" civil szervezetnek meg nekünk is.
Mi kell még a hazugsághoz, ha ez nem?

Tgr 2013.03.24. 09:04:26

Egy konzervatív, jobboldali blog összeesküvéselméletek nélkül, már éppen kezdett az embernek hiányérzete támadni.

piefke 2013.03.24. 12:08:51

Mindenek előtt: olyan, hogy „az EU”, nem létezik. AZ EU egy formális szervezet, amely alapvetően egy vámmentes uniót jelent, legalábbis mai, működési formájában. Ezek kívül persze, természetesen vannak elvek is és van egyfajta politikai gyakorlat is: egyéni és közszabadság, tiszta, demokratikus választások általános választójog alapján, kapitalizmus, az állam és a piac elvi szétválasztása (bizonyos szociális felhígítással), stb. Ám ez utóbbiak nem, vagy nem tökéletesen működnek és nem, vagy csak igen nehézkesen tarttathatók be az esetlegesen az aklon belül ezekkel szembemenni akarókkal (Orbán, Berlusconi, görögök, ciprusiak). A baj oka az EU-t alkotó egyes társadalmakra jellemző mentalitások és társadalmi stratégiák jelentős különbözősége és az, hogy a „mag-EU” megalkotói, kigondolói ezt nem vették kellően figyelembe.

Pedig már maga a „mag-EU” (pontosabban: annak „ős-szervezete”) nem volt egységes és homogén e téren. Mert ugye ott voltak a „germánok” és a franciák, később más újlatinok… Első pillantásra világos (lehetett volna…), hogy itt valami alapvető eltérés van mentalitás és stratégiák terén. (Figyelem: nem azt írtam, hogy az egyik vagy másik „jobb”, vagy „rosszabb”, csak annyit, hogy eltérők. Egyetlen olyan szempont van, amelyben a „germánok” eredményesebbek: a gazdaság – de ez is bonyolultabb ennél, hiszen akár egy országon belül is lehetnek eltérő „mentalitás-régiók”.)

A „germán EU” már csupán azért sem tűrheti meg az Orbán- és Fidesz-rendszerféléket, mert éppen hogy az a „germán EU” stratégiai célja, hogy a saját „termelési mentalitását” akarja elterjeszteni az egész EU-ban. Nyilvánvaló, hogy ezt nem valamiféle „germán kulturális gyarmatosítás” okán szeretné, hanem azért, mert ez a mentalitásmodell felel meg a leginkább a tudás- és részvétel-alapú új kapitalista modellnek. (Itt jegyzem meg, hogy az, amit pl. TGM is támad a létező EU-ban és a létező kapitalizmusban, valójában nem más, mint a régi, akár még XIXI. századi kapitalizmus maradványa. De mára minden értelmes politikus és értelmes kapitalista belátja, hogy az új, mint említettem, tudás- és részvétel-alapú kapitalizmusé a jövő, lévén az egyszerre biztosít nagyobb hatékonyságot és a kiegyenlítettebb társadalmi viszonyok által szilárdabb társadalmi békét és együttműködést is.)

…De mi is ez a bizonyos tudás- és részvétel-alapú kapitalizmus?

A modern gazdaságban a legfontosabb tényező egyre inkább a termelésben résztvevők tudása – hiszen ez biztosíthatja a hatékonyságot és az innovációt, de ez az eszköze annak is, hogy „minél kevesebből (erőforrásból, alapanyagból, energiából) minél többet hozhassunk ki”. Ez tehát a tudás-oldal. A részvételi oldal pedig azt jelenti, hogy célszerű kialakítani (kialakulni hagyni?) egy „kettős rendszert”: a döntés a kompetenciákhoz kapcsolódjon, a tulajdonlás pedig a termelésben való közreműködéshez. Ez tkp. nem más, mint a hagyományos (kis-)részvényesi szisztéma „tudatos szintre emelt” változata és bizonyos mértékig rokon a dolgozói részvényekkel is. Nyilvánvaló, hogy nem lehet az egész gazdaságban a tulajdonosi szerkezetet ekként átalakítani („gyorsan” pedig végképpen nem!), hiszen ez sértené a tulajdon szentségének elvét-gyakorlatát. Itt nem, valami „forradalmi tulajdonváltásról” van szó, hanem arról, hogy ösztönözni-javasolni kell és lehet egy efféle rendszerre való átállást, különösen a sok-sok kistulajdonos által birtokolt cégek esetében. A rendszer előnye, hogy a dolgozók közvetlenül., anyagilag érdekeltek a minél jobb teljesítményben, úgy, hogy az egész nem süllyedhet az „üzemi demokrácia” mocsarába.

…Visszatérve a főtémára: ha az EU a fent leírt, a hatékonyságot hosszú távon is garantáló modelltől eltérő megoldásokat, rezsimeket is eltűrne, akkor önmaga hatékonysága és versenyképessége ellen dolgozna. És ezzel párhuzamosan: az „egy EU - több rendszer” elve sem működhet tartósan, hiszen ha egyes tagállamok belül másként működnek, akkor egyértelmű, hogy a gazdaság is előbb-utóbb elkezd ott másként működni, más szabályok szerint és akár más célok érdekében is, mint a „mag-EU”-ban. Ez pedig ellehetetleníti az amúgy nagyon is határozottan meglévő föderatív elképzeléseket.

A „mag-EU” egyszerűen azért nem „számol le” A Fidesz-rendszerrel, mert:
1. Erre nem dolgozták ki korábban a mechanizmusokat.
2. Nem szimpatizálnak a „durva, direkt” módszerekkel.
3. Nincs jelenleg kit ültetni a helyébe, aki hosszabb távon sokkal eredményesebben kormányozna (ui. a szocikkal sem jók e téren a tapasztalataik) és meg is tudná tartani a hatalmát a „militáns” magyar jobboldallal szemben, a „bebetonozott” Fidesz-jogrend és funkcionáriusok ellenében.

Továbbá: Lényeges különbség van aközött, amit az EU tesz a saját körein belül és amit „a Közel-Keleten vagy Afrikában”: az utóbbi helyeken, de akár a Kínával, vagy Oroszországgal fenntartott kapcsolataiban is reálpolitizál. Nincs ereje ahhoz, hogy ott a saját elképzelései szerint alakítsa át a belső viszonyokat, (amúgy láttuk, mire megy ezzel pl. az USA az arab világban!) viszont gazdasági kapcsolatokat fenn kell tartania velük – különben önmagát hozná behozhatatlan és kezelhetetlen versenyhátrányba, ráadásul anélkül, hogy ennek lenne bármiféle pozitív hozadéka. (Az, hogy erkölcsileg „tisztábban állna”, ha nem kollaborálna efféle rezsimekkel, nem több fantaszta dumánál…) Belül, a saját tagállamai soraiban azonban nem kell és (mint írtam) nem is célszerű megtűrnie egy „mini-Belorussziát” és meg is vannak az erőforrásai ahhoz, hogy – ha adódik „jobb ajánlat” – rövid úton lecserélje arra a „minidiktátort” (ld. Berlusconi esetét).

Ami pedig azt illeti, hogy időlegesen magasabb kamatnyereség realizálható Magyarországon, Orbánék miatt: az EU vezetői és befektetői pontosan tudják, hogy ez csak tranziens jelenség, hosszabb távon nem tartható fenn – éspedig azért nem, mert egy stagnáló, vagy inkább zsugorodó gazdaság nem képes semmiféle kamatot kitermelni. A dolog vége vagy államcsőd, vagy belső zűrzavar, lázongások (amik, ugye, épp a nyugodt üzletmenetet lehetetlenítik el), vagy kormány- és gazdasági-társadalmi paradigmaváltás lesz – és az EU egyértelműen ez utóbbiban érdekelt.

panelburzsuj 2013.03.25. 00:21:14

@Tgr:

Ne becsüld azért le az erőfeszítést: mindez erőteljes munkásmozgalmi ízesítéssel azért mégiscsak új választékelem... :)

I_Isti 2013.03.25. 14:07:58

@Fejesrob: Gyerekműsorok elleni harc. Ez aztán nagyon jól mutatja Viktátor, és klikkjének agyi színvonalát.

I_Isti 2013.03.25. 14:14:04

@piefke: Amikor egy "nem létező" eu avatkozik be egy afrikai országban katonai erővel, azt én nem nevezném nem létezésnek...

sortelen 2013.03.26. 10:20:40

Nos, HaFr, ez (is) igen elgondolkodtató írás.

Induljunk ki abból a tényből, hogy orbán nem hülye. Szinte mindenre kiterjedő információs monopóliuma van, amit igen hatékonyan használ ki. Képessége, hogy a magyar nyelv jelentéstartalmait/árnyalatait ellenfeleinél sokkal hatékonyabban képes gondolatainak elfedésére használni, ami nem csak a néphülyítés, de – az infómonopólium felhasználásával – virtuális térfoglalásra is behozatatlan előnyt biztosít számára. Az ún. „ballib” (ami úgy marhaság, ahogy van, a liberális ab ovo nem lehet baloldali) izék szükségképp megkésettek, késve ébredők, az állandó utólagos kommentelők. orbán mindent kisajátított, a politikához nélkülözhetetlen információállományt is. (Ezért töltötte fel a teljes államapparátust saját embereivel. Mindegy, hogy milyenek, a lényeg, hogy az állami működés során óhatatlanul keletkező információ semmilyen körülmények között ne juthasson a nem-orbáni szereplők tudomására. Ángyán szerepét is ennek alávetve érdemes értékelni.)
Folytassuk azzal, hogy szerintem is igazat mond orbán! Ami szép hazánkban 1990 óta történi, az nagyon is ínyére van az európai, de a teljes halmazt megnevezve: a globális „erőknek”. (Vagy le lehet már írni, hogy „tőkének”? Még nem? Jó, akkor maradjunk az „erőnél”.) Szemben a komplett európai (a magyart felesleges megemlíteni) baloldallal, orbán és európai tettestársai felismerték, hogy a globálissá vált kapitalizmus pillanatok alatt kiszippantotta a tőkét öreg kontinensünkről - ez idáig trivialitás, még az MSZP is rájöhetett -, de most jön a lényeg: ha nincs tőke, akkor nincs munka sem! A gazdasági nacionalizmus (vagy mi) újra erősödése nyilvánvalóan erre vezethető vissza. Csak az a baj, hogy a számítógép már nem írtható ki a rendszerből, a fénysebességű tőketranszferrel („erőtranszferrel” höhö) a lánctalpakon terjedő jogtranszfer nem tud lépést tartani, lévén, hogy a jog létfeltétele a kikényszeríthetősége. És itt _még_ nem tartunk.
Vagyis tényleg nincs a _mai erőviszonyok_ mellett más magyar út, mint a nagyon kevéske _termelő_tőkét stratégiai „partnerként” (ki tudja, mibe van ez nekünk?) idekötni (mert önálló, ’saját’ piacteremtésről ne álmodozzunk, annyi pénze /meg ideje, hiszen napról-napra meg kell élnie a „népnek”/ a Jóistennek sincs), taktikailag meg a karvalytőkét felhasználni az évtizedek alatt felhalmozott fizetési kötelezettségek (likviditás!) teljesítésére. Nincs most itt az ideje a szerkezeti változtatásnak, a túlélés tét. Vagy ledarálódunk a globalizációban. Miként Helmut Schmidt már 1999-ben leírta: „Elméletileg két lehetőség áll előttünk: vagy képesek leszünk olyasmit előállítani, és olyan teljesítményeket nyújtani, melyekhez hasonlót a többiek még nem, vagy pedig beletörődünk a munkanélküliségbe, valamint az életszínvonalunk és a társadalmi helyzetünk ezzel járó hanyatlásába.”
A bajom „mindössze” annyi, hogy mindeközben orbán saját zsebre dolgozik.
Dehogy ennyi.

vizesnyolcas 2013.03.26. 17:19:51

Ezt a posztot TGM is írhatta volna. Nem dicséretként mondom.

sortelen 2013.03.26. 18:07:45

@Tyreo: Hőhahó!
Hová lett az általad hivatkozott TamásGM komment?

sortelen 2013.03.26. 18:14:51

HaFr!
Ezt tőled kérdezem!
Lesz válasz?

kekex 2013.03.27. 08:37:00

@ősbölény:
Én vevő lennék egy a "Nép esküszik össze a néppel Orbán ellen" variációra!

kekex 2013.03.27. 08:41:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Dehogy nincs magyarázat! Majd megkapják a "reálhozamot" és a tőkéről meg az inflációval egyező kamatairól azt a tudatot, hogy hozzájárulhattak az államadósság csökkentéséhez.
Egyébként bankcsőd esetében is csak 100 ezer euróig áll jót bármiféle állam Európában, a többi HUSSS!

pocaklakó minimanó 2013.03.27. 08:46:11

@felcsutisuttyo:

"Mi a kúrva anyátok baja van a Bajnaival? -és a köré gyűlt Demokráciát akaró, szerető, visszaállító emberekkel????
mi faszt Ballibeztek???? HA NEM LESZ EZEKKEL EGY NAGY ÖSSZEFOGÁS AKKOR ORBÁN DIKTATÚRA LESZ ÉS MARAD AMIG MEG NEM DÖGLIK EZ A NEMZETI SZARDARAB!
Hát ezt akarjátok??? Szaros Okoskodó cikkíró?"

Íme, egy demokráciát AKARÓ hozzászólás. Az akarat diadalát olvashattuk. :)

kekex 2013.03.27. 08:47:06

@Torkosborz:
Most Te vagy hülye, vagy minket nézel annak?
Mi ez a feltételes mód és kitalált, vízionált, meg sem történt cselekmény?! Mi is itt élünk, NEKÜNK akarsz mesélni?

pocaklakó minimanó 2013.03.27. 08:51:17

@I_Isti:

"Gyerekműsorok elleni harc. Ez aztán nagyon jól mutatja Viktátor, és klikkjének agyi színvonalát."

Gyerekműsorok felhasználásával történő indoktrinációs harc. Ez aztán nagyon jól mutatja némely nyugati "demokratának" és klikkjének agyi színvonalát.

kekex 2013.03.27. 08:58:00

@pocaklakó minimanó:
Talán az a baj, hogy szánalmasan vékony rétegecske Magyarországon, aki a demokráciáért önmagáért akarna tenni. A többiek meg csak néznek ki a fejükből, és csakis az anyagi érdekük tudná őket mozgósítani. De még ahhoz is hiányoznak a képességeik, hogy felmérjék az elcseszés mélységét, hatását és a javítás időszükségletét.

kekex 2013.03.27. 09:00:54

@pocaklakó minimanó:
Nem, ez azt mutatja, hogy Orbán és bagázsa nem ért a "diplomatikus" nyelvből, ezért azon a szinten üzentek nekik, amit feltehetőleg még képesek felfogni. A reakció mutatja, hogy a kísérlet sikeres volt: eléri az ingerküszöbüket. Hiába no: ovisok. (O.VI.sok)

pocaklakó minimanó 2013.03.27. 09:05:54

@kekex:

"Talán az a baj, hogy szánalmasan vékony rétegecske Magyarországon, aki a demokráciáért önmagáért akarna tenni."

Meg talán az, hogy az a rétegecske nem csupán szánalmasan vékony, hanem szánalmasan szánalmas is, mivel a demokráciát úgy képzeli el, hogy a demokrácia az, amit ők annak hisznek.

I_Isti 2013.03.27. 09:05:58

@pocaklakó minimanó: ja értem. az azért a debilitás minősített esete, amikor már attól is fosnak, hogy a gyerekek, akik most gyerekek, esetleg föl fognak nőni, és véleményük is lesz. Esetleg nem az a nettó agymosott debil vélemény, amit ők akarnak a kis lurkók fejébe verni, hanem valami más. Ez már üldözendő. Ez már káros.

I_Isti 2013.03.27. 09:07:58

@pocaklakó minimanó: Természetesen a demokrácia az az, amikor csak azt lehet tenni, amit Orbán Viktor - és a mögötte álló rablóbanda kitalál, és amit megengednek. Mert amit nem engednek meg, az nem demokrácia. Az a diktatúra.

pocaklakó minimanó 2013.03.27. 09:09:13

@kekex:

"Nem, ez azt mutatja, hogy Orbán és bagázsa nem ért a "diplomatikus" nyelvből, ezért azon a szinten üzentek nekik, amit feltehetőleg még képesek felfogni."

Szerintem meg azt mutatja, hogy mivel nem kívánják megismerni, hogy itt mi történik és csupán az itthoni büdösszájú sameszek szövegéből tájékozódnak, muszáj azon a szinten és azzal az érvmennyiséggel dolgozniuk, amelyet ezekből a pulicceremlékdíjas forrásokból megkaptak. Abból pedig csak gyermekműsorra futja.

Ugye a feledésbe merült már, hogy miféle "kőkemény logikával" alátámasztott kifogások voltak a diktatúra felé menetelő országról nem is olyan régen, de amikor arról lett volna szó, hogy a közhelyes, sameszok által kiböfögött információk alaposságát tekintsük meg, akkor hirtelen nagy visszakozás lett.

Á, tudom, felejtős.

pocaklakó minimanó 2013.03.27. 09:10:25

@I_Isti:

"...és véleményük is lesz."

Igazi és önálló, európai és demokratikus vélemények lesznek ezek, amelyeket onnan lehet megismerni, hogy egy forrásból tájékozódik és a többit elhallgatja.

Ismerős az újbeszél? Most láthatod.

pocaklakó minimanó 2013.03.27. 09:12:42

@I_Isti:

"Természetesen a demokrácia az az, amikor..."

Igen, így vélekednek a ballibek. A demokrácia az, amikor a dolgok úgy mennek, ahogyan azt ők kitalálták. Ha másképpen mennek, akkor azt nevezik diktatúrának. Meg fasizmusnak.

Vagy ahogy a nagy gondolkozó 23 évvel ezelőtt megfogalmazta ennek az esszenciáját emígyen: "Mucsa és félelem – VAGY szabad demokrata többség. NINCS harmadik út."

Ez mutatja a demokraták demokrácia-felfogását.

I_Isti 2013.03.27. 09:36:21

@pocaklakó minimanó: Az a szánalmasságnak az abszolút csúcsa, hogy igaza volt, most tényleg mucsa és félelem van. Attól soha nem kellett félni, hogy egy szocialista kormányt el lehet-e küldeni szabad választásokon a francba. Viktor viszont mindent átalakított, hogy őt ne lehessen csak úgy elküldeni demokratikus választáson.
No nem azért, mert annyira jól kormányzott, hanem azért, mert az alkotmányos puccs így működik.

pocaklakó minimanó 2013.03.27. 09:46:14

@I_Isti:

"Attól soha nem kellett félni, hogy egy szocialista kormányt el lehet-e küldeni szabad választásokon a francba. Viktor viszont mindent átalakított, hogy őt ne lehessen csak úgy elküldeni demokratikus választáson."

Pedig elküldhető. Persze nem a mostani, félelemtől a gatyába piszkító, önállótlan és csak nyivákolni tudó ellenzékkel. Több kell ide. És nem csupán mennyiségileg. Főleg nem úgy.

I_Isti 2013.03.27. 09:52:09

@pocaklakó minimanó: Elküldhető? Hamarabb fog polgárháborút indítani, minthogy le lehessen váltani. Úgyis lételeme a harc. Ha kell a Mikiegér ellen is beveti a kormánypropagandát, csak a hatalom, az az édes hatalom megmaradjon neki.
Még akkor is, ha ehhez a Gazprom kezére kell játszania a teljes magyar energiaszektort...

pocaklakó minimanó 2013.03.27. 11:56:05

@I_Isti:

"Hamarabb fog polgárháborút indítani..."

Mennyi most az órabér a Liberális Rettegdében? Egy ismerősöm állást keres és már mindent elvállal. :)

I_Isti 2013.03.27. 12:18:25

@pocaklakó minimanó: Végül is, Fletó még ki mert menni az emberek közé, Viktátor már annyira bátor, hogy a TEK-nek még BTR80-asokat is adatott. Azokkal nyilván a hó ellen jobb harcolni, mint a polgárok ellen...
Meg ugye jobb a "székházfoglalókra" ráuszítani a fradi b-közepet...

pocaklakó minimanó 2013.03.27. 12:25:31

@I_Isti:

"Végül is, Fletó még ki mert menni az emberek közé..."

Ez érdekes, mert úgy tűnik, hogy a másik is kimegy.

Szóval mi is volt a célod a beírással? Mit kívántál megerősíteni vagy cáfolni?

I_Isti 2013.03.27. 12:57:50

@pocaklakó minimanó: Tudod a jehova tanuit sem lehet meggyőzni arról, hogy Istennek több neve is van a Bibliában - hiába olvasod fel nekik, mutatod meg, magyarázod el, a végén úgyis fejbe vágnak a 83. zsoltár 19. versével.
A fidesznyikeket ugyanúgy nem lehet meggyőzni arról, hogy Viktor félelmének a materiális megnyilvánulása a TEK-re költött számolatlan milliárd.

sortelen 2013.03.27. 17:38:59

@Tyreo:
HaFr nem válaszol... Milyen TamásGM bejegyzésre reagáltál???

Éhes_ló 2013.03.27. 18:06:58

Én csak ennyit szeretnék hozzátenni, hogy...

Tárki: évtizedes mélyponton az MSZP:

index.hu/belfold/2013/03/27/tarki_evtizedes_melyponton_az_mszp/

pocaklakó minimanó 2013.03.27. 21:25:18

@I_Isti:

"A fidesznyikeket ugyanúgy nem lehet meggyőzni arról, hogy Viktor félelmének a materiális megnyilvánulása a TEK-re költött számolatlan milliárd."

a) Senkit nem lehet meggyőzni annak az ellenkezőjéről, amiben hisz. Politikai oldaltól függetlenül.
b) De ha meg sem próbálod, akkor nem ér mást hibáztatni emiatt.
c) Majd próbálkozz a meggyőzéssel.

Tyreo 2013.03.28. 02:10:57

@sortelen: Az volt a lényege, hogy igaza van a cikkírónak, ez már benne is felmerült de valakivel való beszélgetés tán elállt tőle ami hiba volt. Illetve az, hogy ne árasszuk el a szokásos anyázással a komment zónát, hanem reagáljunk a cikkre és azt emésszük.
Talán nem hagytam ki semmit.

I_Isti 2013.03.28. 13:55:23

@pocaklakó minimanó: És az nem is zavar, hogy az a) pontod logikailag ellentétben van a c)-vel?

Pont ilyen a vallási fanatikusok érvelése is.

Behelyettesítve:
(téged) nem lehet meggyőzni annak az ellenkezőjéről, amiben hiszel.

Viszont azt elvárnád tőlem, hogy ennek ellenére
próbálkozzak a meggyőzéssel. Vicces vagy :)

A vakhit lényege az ész és kritika nélküli elfogadás: amit a vezér mond, az mind igaz, (akkor is, ha pont az ellenkezőjét mondja, mint két-három évvel, vagy két-három héttel ezelőtt.)
Ez a fideszesek nettó hitvallása. Természetesen azt feltételezik, hogy a "másik oldal" is így működik, pedig nem. Más pártok elsősorban nem vallási alapon működnek, a tevékenységük elsősorban nem hitbéli. Egy Gyurcsányistának nem kell abban hinnie, hogy Fletó a világmindenség legjobb miniszterelnöke -- főleg úgy, hogy tapasztalata van arról, hogy nem az...

sortelen 2013.03.28. 13:57:02

@Tyreo: Köszi a kvintesszenciát - de olvasni akarom az eredeti TamásGM kommentet.
Hová, és főleg miért rekkentette el HaFr a bejegyzést?
Folyik a fos csizmaszárba?

pocaklakó minimanó 2013.03.28. 19:20:16

@I_Isti:

"És az nem is zavar, hogy az a) pontod logikailag ellentétben van a c)-vel?"

Nincs ellentétben. Az a) pontban ugyanis azokról volt szó, akik hisznek és rajongók. Nos, őket nem nagyon lehet meggyőzni. De nem csupán ilyenek vannak, tehát másokra simán vonatkozik a c).

Egyéb szövegértelmezési dolog, amiben segíthetek? :)

"(téged) nem lehet meggyőzni annak az ellenkezőjéről, amiben hiszel."

Azokról a dolgokról nem. De nem csupán ilyen dolgok vannak. Már ha érted.

Ha meg nem érted, akkor világos. :)

"Természetesen azt feltételezik, hogy a "másik oldal" is így működik, pedig nem. Más pártok elsősorban nem vallási alapon működnek, a tevékenységük elsősorban nem hitbéli."

Egyik párt sem így működik, illetve minden párt egy bizonyos fokig így működik.

És most lehet hozni mindkettőre egy csomó példát.

Ha rajongó vagy, ki fogod tudni magyarázni, bármi legyen is az. Ha meg nem, akkor jót röhögsz rajta. :)

kekex 2013.03.28. 20:23:07

@pocaklakó minimanó:
bocsi, de elsőre normális vitapartnernek tartottalak. Ilyen hibát a jövőben nem fogok elkövetni. Te kis büdösszájú samesz!

pocaklakó minimanó 2013.03.28. 22:33:38

@kekex:

"bocsi, de elsőre normális vitapartnernek tartottalak. Ilyen hibát a jövőben nem fogok elkövetni. Te kis büdösszájú samesz!"

a) Ha érintve vagy általa, akkor megértem, hogy nem tetszik a kifejezés.
b) Ha meg nem vagy érintve, akkor mások helyett miért finnyáskodsz?

Érzékenyen érintett akkor? Rólad (is) beszéltem abban?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.03.29. 19:54:09

@sortelen: Már mér folyna TGM elismerő megjegyzésétől?

sortelen 2013.03.30. 09:19:25

@HaFr:
Akkor miért nem találom?

sortelen 2013.03.30. 09:21:36

@sortelen: Amúgy pedig arra gondoltam, hogy épp azért...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.03.30. 09:27:49

@sortelen: Figyelj, ha valamennyi hitelem van nálad, fogadd el: nem azért.

sortelen 2013.03.30. 11:34:54

@HaFr:
Oké. Zárjuk le, de nem értem.
Vagy félek, hogy igen.

kekex 2013.03.30. 23:03:04

@pocaklakó minimanó:
Magadat minősítetted. Le. Nagyon mélyen le.
Oda meg nem vagyok hajlandó lemerülni.

pocaklakó minimanó 2013.03.30. 23:38:42

@kekex:

"Magadat minősítetted. Le. Nagyon mélyen le.
Oda meg nem vagyok hajlandó lemerülni."

Keményen tolod a szöveget, elvtárs. Ha a kannásbort is ilyen keményen tolnád, már rég alkeszebb lennél. :)

kekex 2013.04.07. 09:42:46

@pocaklakó minimanó:
olvtársNŐ ha kérhetem. Már csak a történelmi hűség kedvéért is.
Kannásbor témában meg elfogadom (erre vonatkozó gyakorlati tapasztalatom hiányában) a Te állításodat. Biztosan alapos tanulmányokat folytattál e téren.
süti beállítások módosítása