1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.02.13. 07:54 HaFr

Hoffmann utolsó érve

Hoffmann Rózsa államtitkár alapvető erkölcsi kérdésnek nevezte, hogy akinek a felsőoktatási költségeit „az adóforintokból adták össze”, az meggondolja, hogy elmenjen-e külföldre magasabb fizetésért. Szerinte az állam azt várja, hogy meghatározott ideig, mintegy tíz évig magyarországi munkát vállaljon az addig állami pénzen tanuló diplomás, de ha tanulmányi megállapodást kötött, akkor is elmehet külföldre dolgozni, csak vissza kell fizetnie a rá költött pénzt (MTI, Index). Ez a kormányfő által meghekkelt államtitkár utolsó, vadul hangoztatott érve a tandíj mellett.

Kötelesség? Nos, attól függ. Csak amennyire kötelessége egy vakbél-műtöttnek visszafizetnie a hazai operáció költségeit, ha utána elmegy külföldre dolgozni. Csak amennyire kötelessége a magyar anya által kihordott, szoptatott, felnevelt, közben az óvodától serdült koráig magyar mosollyal és seggberúgással orientált gyereknek visszafizetnie az egész gyerekkora társadalmi költségeit, ha elmegy külföldre dolgozni. Sorolhatnám. Ha Hoffmann azt hiszi, hogy egy állampolgár tartozik az országának bármivel is, csak azért, mert a részint kényszerből (!), részint méltányosan igénybe vehető szolgáltatásokat igénybe veszi, többrendbeli -- erkölcsi, közgazdasági és politikai -- tévedés áldozata, amelyek közül hadd tegyem helyre röviden a Hoffmann által szemmel láthatóan saját terrénumának tekintett, "autoritása" minden súlyával kitüntetett erkölcsi nézőpontot.

Egy társadalmi sorsközösségbe mindenki beleszületik. A kötelességei ebben nagyon szerteágazóak, de se egyenként, se együtt nem mérhetők és nem válthatók ki pénzzel, és különösen nem erkölcsös ilyet megpendíteni egy korrupt országban, amelynek a kormányai (ideértve a Hoffmann által szolgált kabinetet) alig leplezve szórják a pénzt mindenféle ostoba, dilettáns és illegitim célokra, és az erkölcsöt igen szelektíven alkalmazva felmutatják azt a diáksággal szemben, miközben mindenhol máshol lábbal tiporják.

A társadalom annyi pénzt fizet és ebből annyit költenek el átláthatatlan és meg nem térülő módon, a diákságnak annyi minden nem jut, mert szüleik generációk óta befizetik azt a korrupt, inkompetens államnak, hogy a diáknak erkölcsös elvárnia, hogy az állam állja a taníttatása költségeit -- de nem csak ezt. Azt is, hogyha az állam maga évtizedek óta képtelen létrehozni egy olyan társadalmi, gazdasági és kulturális közeget, amelyben a diáknak kedve lenne itthon maradva dolgozni, egyáltalán megmaradni ebben az országban, akkor ne gördítsen akadályokat a távozása elé, hanem éppenséggel kérjen bocsánatot tőle, mivel hihetően kényszerből válik meg a szülőföldjétől.

De ha már egy kormányzat úgy ítéli meg -- és különösen akkor, ha ezzel ellentétbe kerül ellenzéki, utcai rebellis korában hangoztatott programjával --, hogy az egyénnek valamilyen módon fizetnie kell a felsőoktatási tanulmányai költségeit (ezt nevezik tandíjnak, és mindegy, hogy hitelből vagy saját tőkéből valósul meg, a röghöz kötésben pl. a diákoknak nyújtott állami hitelből, amelynek garanciája -- záloga -- a diák felnőttkori évei ebben az országban), akkor jó, ha ezt megbeszéli az érintettekkel, mert úgy erkölcsös, hogy ha valaki korábban Á-t mondott, most meg B-t, és kvázi elkötelezte magát Á mellett, most meg megmásítja a szavát, akkor kérje a partnerei elnézését.

Egyébként meg az egész pont annyira erkölcsi kérdés, mint amennyire az őserdők védelme az. Felületesen nagyon az, meg is tud belőle élni egy csomó KDNP-s, egy kicsit megkapargatva a dolgot meg semennyire, hanem színtiszta gazdaságpolitika, egy kicsit még mélyebben politikai gazdaságtan. Pont, ami végleg dögrovásra került ezen a földön. (A hordozható memory stick több erdőt óvott meg, mint az összes Greenpeace-es és LMP-s az elmúlt és eljövendő tizenötezer évben, akkor mi is az erkölcsös?)

Szóval k..ra elegem van az egész szcénából. Egy evidensen kártékony, a korábbi truppok inkompetenciáját és arroganciáját még megfejelő kormányzat eljátssza az erkölcsi ítész szerepét -- ez nagyon nem jön be. Tessenek csak csöndbe lenni, nem hepciáskodni, és mivel ez a hajó már elment, a gazdaságtól kezdve az oktatáson át a budapesti házak homlokzatáig omlik minden, maximum kármentésben gondolkodni, aztán meg finoman lelécelni.

48 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr805077833

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.14. 10:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gono 2013.02.13. 09:13:37

gondolkodtam, hogy mi is lehet az 1000 leütés.

most azt hiszem hogy ez egy az egyik:

"a kormányfő által meghekkelt államtitkár"

kíváncsian várom a többit ;)

Kakimaki0123456789 2013.02.13. 14:30:37

Erkolcsi kerdes hogy a gyerekeinknek az eletben valo helytallashoz csak jogi szerzodes keretein belul adjunk lehetoseget. De csak a felsooktatasban (mert az orvosok mar elmentek) a szakmunkasok hadd menjenek, ugysincs munkalehetoseg, hiaba a 10 ev alatt egymillio uj munkahely harmada - ugye?
Vagy pont az ellenkezoje az erlokcsos? Ha megadjuk nekik azt amit a szuleinktol is megkaptunk? Ja hogy akkor kevesebb volt a nyugdijas es nem trollok csinaltak a jogrendet. Na ja, legkozelebb tobben megnezik hova ikszelnek, es akkor nem lesznek ilyen gondjaink.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.13. 14:33:25

Hoffmann erkölcseinek szeretném bemutatni Zsiga Marcellt!

slampe 2013.02.13. 14:40:35

Amúgy ha tisztán gazdasági oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor van egy másik vetülete is az egyetemi tanulmányoknak. Az ugyanis aki 3-5-6 (szaktól függ ugye) évig tanulásra adja a fejét középiskola után, bizony ezen idő alatt nem a keresők táborát gazdagítja (legalábbis nem főmunkaidőben). Magyarul aktív éveiből egész sokat (kb. azok 10 %-át) feláldozza annak oltárán, hogy később jobb lehessen neki (elnézve a tanári vagy egészségügyi béreket ez se feltétlenül teljesül), illetve hogy segítse a társadalmat olyan szakmák tanulásával ami hozzáértést igényel, de cserébe nagy a hozzáadott értékük. Ennek örömére rúgjunk bele ezekbe az emberekbe még egyet, csak azért, mert a statisztikák alapján ez megtehető (persze csak az átlagbért szokás citálni, a szórást ezen belül, miszerint a multiknál vagy felső állami pozíciókban dolgozók magas fizetései viszik fel az átlagot annyira azt elfeljtik).

slampe 2013.02.13. 14:42:04

Ami az előző hozzászólásomból kimaradt: ez miért nem jut eszébe senkinek? Mármint, hogy a diákság bizony komoly időt (amit pénzkereséssel is tölthetne saját javát szolgálva) fordít a tanulmányaira.

Tücsök1 2013.02.13. 14:43:29

Ilyenkor kezd nyílni a bicska a zsebemben! Miféle erkölcsről beszél ez a némber? Talán erkölcsös, hogy ő és párttársai még mindíg itt nyomorítják az országot, ahelyett, hogy szégyenükben világgá bújdostak volna?

2013.02.13. 14:56:06

Vajon akkor, amikor az egészségügy, oktatás, ... ingyenes lett, akkor előtte már hány évtizedig szedték az adót már rá? Mert ha 0, akkor itt dől meg a "szüleik generációk óta befizetik".
Ritka az az állam, ahol nincs deficit. Innentől kezdve, aki generációs befizetésekről beszél az nehezen nevezhető kompetensnek a témában.

Erkölcsi kérdésről meg csak annyit:
Amennyiben nem érzi valaki, hogy erkölcsi kötelessége van azzal szemben, aki a nevelésében részt vett (szülei, állam, környezete) az ne beszéljen erkölcsről, mert mindenki csak arról beszéljen, ami neki van. S azoknak, akik csak a vindikált jogaikat követelik, de ezért nem hajlandóak tenni, azok csak söpredék egyedei.

sárkányfő 2013.02.13. 14:58:18

Vajon az itt maradásra, vagy távozásra motiválja a fiatalokat hogy egy amolyan vasfüggönyt eresztenek le köréjük?

Ha valaki kimegy, hogy hajtják be rajta a pénzt? Sehogy.
Mikor lehet behajtani rajta? Amikor visszajött.
Tehát mire ösztönöz ez az egész múltbafordulós baromság? Hogy aki kiment, az ne jöjjön vissza, mert ha igen, azonnal megvágjuk.

Előremutató, progresszív, okos ötlet.

spenci 2013.02.13. 15:06:02

Tovább lehetne fejleszteni az ötletet: családi pótlékért cserébe a szülő vállalja, hogy a gyerek nem fog külföldre menni, a kötelező védőoltások ingyenességéért a szülő vállalja ugyanezt.
Nem írok többet, mert van rá esély, hogy egyes agyamentek ötletet kapnak....

spenci 2013.02.13. 15:16:14

@slampe: Én kiszámoltam, ha egyetem helyett szakmunkásként / 3 éves szakmunkás után- tehát már a gimnázium 4. éve is deficit /dolgozok - nem az elit szakmában, hanem gyárban - pont egy kétszobás panel lakással lettem volna gazdagabb 23 éves koromban.
A számítás alapja: 5 év egyetem 60 hónap. Anyukám bolti eladó szakmunkásként havonta kb 12.000,-Ft nettót keresett. Az 720.000,-Ft, ami akkor a megyeszékhelyen egy panel ára volt. Ha náluk lakok,ők etetnek, fizetik a lakás rezsijét, ruházat, zsebpénz, stb, akkor a teljes 720 e Ft megmarad. E helyett etettek, ruháztak, utaztattak, kollégiumot fizettek, ez havonta került 4.000,-Ft-ba, mert kaptam ösztöndíjat is, viszont ugyanebből a 4.000,-ből megúszták volna, ha otthon maradok.

Tücsök1 2013.02.13. 15:17:14

@cserlac: Megnyugodhatsz, amikor az oktatás és az eü.ingyenes volt,akkor is te fizettél érte, csak észre sem vetted,majd még hálás is voltál érte(tudatlan). Reggel erkölcsi kötelességed jóllakatni a gyerekedet, ezért erköcsösen elmész a boltba egy kiló kenyérért,majd erkölcsösen közlöd, hogy bocs,de ez az erkölcsös állam nem biztosít számodra olyan feltételeket, hogy munkabéredből ki tudd fizetni a kenyeret.

Tücsök1 2013.02.13. 15:24:17

@cserlac: Csak óvatosan ezzel a söpredék egyedezéssel,mert előfordulhat, hogy nemsokára rá leszel szorulva a szaktudásukra.Akkor majd erkölcsösen ellátnak,lehet,hogy nem szakszerűen,de mivel itthon maradtak, erkölcsösen.

Ne érdekeljen! 2013.02.13. 15:24:37

Abba lehetne már fejezni ezeknek a lózungoknak a puffogtatását mindkét oldalon és megérteni, hogy nincsen ingyen ebéd.

Az aki a szakmájában el tud helyezkedni külföldön az kb. 1, max 2. év alatt vissza tudja fizetni a képzés költségét és van egy nagyon jól fizető szakmája.

2013.02.13. 15:26:34

@Tücsök1: Ki mondta, hogy nem fizettem?
Bár gyerekként nem!
Ki mondta, hogy van erkölcsös állam? :)
Van erkölcsösebb és kevésbé erkölcsös!

Tücsök1 2013.02.13. 15:29:36

@Ne érdekeljen!: Az előbb írtam az egyik kollégának, hogy ingyen ebéd soha nem is volt.

Ne érdekeljen! 2013.02.13. 15:33:58

@spenci: sőt, ha még utána is náluk laksz 6 évig, akkor rögtön két lakást is vehetsz.

2013.02.13. 15:34:35

@Tücsök1: Amennyiben tudsz olvasni és tudod értelmezni is amit írtam, akkor nem írnál ilyen blődségeket.

Lefordítom, mert nem értetted:
Demokráciában a jogok és kötelességek együtt vannak. Ha valaki csak a jogait követeli (ráadásul olyat, ami nem jár alanyi jogon), de kötelességről nem hajlandó tudomást venni, az az én szememben söpredék.

"erkölcsösen ellátnak,lehet,hogy nem szakszerűen"
Ha nem szakszerűen látnak el valakit (saját szakmájukban), akkor etikai vétséget követnek el, tehát erkölcsileg is hibát vétve végzik munkájukat.

2013.02.13. 15:36:56

@sárkányfő: Amolyan vasfüggönyt eresztenek köréje és nem jön haza? Akkor, mondja már meg valaki "amolyan" komolyan, hogy ment ki? :)

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2013.02.13. 15:39:10

Tegyük fel, ha netalán beütne a jólét és angol emberek kezdenének idejönni munkát vállalni és lakni hazánkba, akkor ez a kérdés felmerülne-e Angliában? Szerintem nem a röghöz kötést kellene erőltetni, hanem olyan feltételeket kellene teremteni, hogy az emberek idejöjjenek, ahelyett, hogy elmennének. Akkor ez az egész hülyeség okafogyottá válna. Persze röghöz kötni egyszerűbb..

mizrolist 2013.02.13. 15:46:19

@spenci: lehet, hogy lassan ez lesz majd :D De egyes trolloknak be kéne dobni ezeket az ötleteket is, amikor habzó szájjal védik a Fideszt.

Dekatlon 2013.02.13. 15:52:23

Erkölcs. Jó vicc. Mintha Ciccolina tartana előadást szüzességből.

Tücsök1 2013.02.13. 15:53:24

@cserlac: Megette a fene, ha le kell fordítanod a saját szavaidat magyarról magyarra.Nagyon belebonyolódtál ebbe az erkölcsi kérdésbe, nem ismerted fel az iróniát abban amit írtam. Amúgy a tanuláshoz való jog nem alanyi jog?

DesmoMaffia 2013.02.13. 15:56:03

Hoffmann elhúzott.Végre.Orbán mikor húz el végre...?

2013.02.13. 16:04:31

@Tücsök1: Mivel irónia csak az "erkölcsös állam"-ra vonatkozóan volt, azt láttam. Ha mást is szerettél volna irónikusan megjegyezni, akkor az nem sikerült neked.

Nem magamnak fordítottam, hanem neked.

A tanuláshoz való jog alanyi jog. De ez miben van korlátozva? :)
Választhatsz költségtérítést és dolgozhatsz itthon, vagy külföldön. Választhatsz állami finanszírozást és dolgozhatsz itthon, vagy külföldön. Legfeljebb az utolsó esetben vissza kell fizetned valamennyit.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.13. 16:06:35

Az MSZMP-be belépni az iskolaigazgatói kinevezésért cserébe van annyira erkölcsös, mint állami ösztöndíjjal tanulni és utána külföldön dolgozni?

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2013.02.13. 16:17:39

Hát igen, a szokásos bagoly modja verébnek, hogy nagyfejű szitu a kormányzat, és Hoffman részéről.
De most komolyan, erkölcsről beszélnek?

Tücsök1 2013.02.13. 16:21:53

@cserlac: Majd még fejlesztem. Ha ez a sok agyament ötlet neked nem korlát, akkor nem is tudom mi lenne az.Amúgy meg ekölcsösen tegyünk magasról az európai joggyakorlatra, majd ha megint elmeszelik ezt a kiváló törvényt is, a következő kormányok erkölcsi kötelessége lesz a kártérítések kifizetése.

Tücsök1 2013.02.13. 16:26:02

@Nem taggyűlés volt: Igen, ERKÖLCSről beszélnek.Ha lenne igazság a földön, már rég a szájukra égett volna ez a szó.Bizonyos arcbőrvastagság elérése előfeltétele a megélhetési politikusi létnek.

I_Isti 2013.02.13. 16:31:45

@Nem taggyűlés volt: Az még hagyján, de tanítják is... kötelezően.

2013.02.13. 16:31:57

@Tücsök1: Az, hogy van "agyament ötlet" is, s van sok olyan amivel nem értek egyet, az tény.
Az viszont, hogy mert valami ESETLEG nincs összhangban az "európai joggyakorlat"-tal, ezért már meg sem próbálni, azt hívják meghunyászkodásnak.
Ismered a mondást, "aki mer az nyer". Persze van, amikor mer, de nem nyer. Aki viszont nem mer, az biztos nem nyer. :)

Volt amikor legális volt a rabszolgakereskedelem. Ha nem lett volna aki szembe ment volna vele, hiszen akkoriban az volt a "joggyakorlat", akkor ma is ott lennénk.
Arról már nem is szólva, hogy amíg nem mondja ki bíróság, hogy valamilyen joggyakorlattal ellentétes, addig csak puffogtatás amit csinálsz. (Vélelmezed, hogy az, csak nincs rá bizonyítékod.)

Tücsök1 2013.02.13. 16:52:51

@cserlac: Nem baj,ha nem leszünk egy véleményen,sőt. Nálunk ezt hazardírozásnak hívják és egy ország jövője a tét.Újabban túl sokba kerülnek ezek a merész próbálkozások-próbáljuk meg, hátha bejön. Elárulom Neked, ettől a kormánytól én nem vártam semmit,nálm a székház-ügy kiverte a biztosítékot és nem tudok felejteni,de azt nem gondoltam volna, hogy ilyen rövid idő alatt képesek az én hazám presztizsét lenullázni. Amúgy a rabszolgák kivásárolhatták magukat?

Dr. No 2013.02.13. 16:55:40

Az életben úgy tapasztaltam, hogy az erkölcs akkor szokott szóba kerülni, amikor se pénz, se erő nincs valaminek az elérésére.
Nyilván az én tapasztalataim torzak.

vkaresz6 2013.02.13. 17:00:13

"legkozelebb tobben megnezik hova ikszelnek, es akkor nem lesznek ilyen gondjaink." lol... hova ikszeljek a mai étlapból? (a sehova nem ér)

vkaresz6 2013.02.13. 17:00:54

@Kakimaki0123456789: Az előző erre a kommentre ment.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.02.13. 17:04:48

erkölcsös az iskolából azonnalosan nyugdíjba küldeni a hetedikes osztályfőnököt? Milyen erkölcsi magaslat indokolja, hogy nem maradhat még egy évet a gyerekekkel, akik imádják?

erkölcsös nemzeti ünnep alkalmában kormányzatilag lefoglalni az egész várost, hogy más ne tudjon ünnepelni csak ott, ahol a madár sem jár?

épp ideje az erkölcstan tanításának (és nemcsak az iskolában, hanem mindenkinek, kötelező jelleggel), hogy megtudjuk, kormányzatilag mi a tuti erkölcsös, ne itt-ott interjúkból meg nyilatkozatokból kelljen kimazsolázni.

I_Isti 2013.02.13. 17:11:30

@cserlac: Ja, és ezek után elvárja hoffmanrózsinéni, hogy én ilyen erkölcstant tanító emberkékre bízzam a saját gyerekeim erkölcsi okítását? Vagy esetleg bízzam inkább szoknyás pasikra, hogy majd megtanítják őket a hitre?

safranek 2013.02.13. 17:21:45

Sok egyéb kérdést is felvet a hallgatói szerződés. Ezekről szó sem esik.
- az egyik évben végzettek mehetnek, a következők meg már nem?
- nem minden képzés ugyan annyiba kerül, de mindenki ua évet ír alá
- mi a helyzet azokkal, akik pl kutatói pozíciót kapnak valahol ami nincs Mo-n?
- ha valakit a munkahelye nevez ki külföldi állásra?
- a szakképzés is pénzbe kerül, ők mégis mehetnek?
- mi van azokkal, akiket drága pénzen kitanítanak, de nem a végzettségüknek megfelelő munkát végeznek?
- ha valaki tényleg csak "tanulni" menne ki? Mint a középkorban a mestererk.

És még biztos van sok más kérdés, amit meg kellene oldani. Szóval semmi szükség rá.

Tücsök1 2013.02.13. 17:30:04

@morgás joga mindenkit megillet: Erkölcsös a szupercivil CÖF molinót felsegíteni a parlament előtt az oszlopokra a HaHa-sokat meg elhajtani. Utána pedig belebonyolódni ordas hazugságokba,ki tudott róla, ki segített, ki támogatta kubatov szellemi termékének kilógatását.

Tücsök1 2013.02.13. 17:37:00

@cserlac: SZívből fog jönni az olyan feladat elvégzése,amit kiosztanak.Kíváncsi leszek melyik szaktárgyból képezik át "etikus"-sá azt a pedagógust. A skótoktól majd megtanul spórolni is az a büdös kölyök.

slampe 2013.02.13. 17:59:04

@Ne érdekeljen!: Kedves Ne érdekeljen! Nem tudom azt mikor és ki számolta ki, hogy aki külföldön elhelyezkedett, az 1-2 éven belül vissza tudja fizetni az oktatása költségeit, de szerintem erősen túlzó ez az állítás. Jómagam jelenleg külföldön dolgozom, és ugyan nem keresek rosszul, de egyrészt az itteni árszínvonal nem azonos a hazaival, másrészt fiatal felnőttként szeretnék annyi pénzt megtakarítani, hogy a szerződésem lejártával (4 év, eddig fél telt el) realitás legyen az, hogy otthon családot alapíthatok (bár a dolgok menetét elnézve kérdőjelesnek látom azt, hogy megéri-e hazamenni). Ezalatt azt értem, hogy szülői segítség nélkül (segítettek ők eleget akkor, mikor támogattak a diploma megszerzésében), hitelt felvéve tudjak vásárolni egy lakást. Ha vissza kellene fizetnem a diplomám árát, akkor minden itteni megtakarításom rá is menne és 28 éves koromra elérném azt, hogy nincs egy vasam se, csak egy szakmám, munkatapasztalatom, anyagi önállóságom. Ez az idilli állapot, amiből még egy családalapítást is össze kellene hozni? Tegyük hozzá, ha otthon maradtam volna, nyilván kevesebbet keresnék. Az pedig, hogy 25 évesen abszurdnak érzem, hogy szülői segítségre támaszkodjak, talán nem túlzás. Vagy halasszam a családalapítást 35-40 éves koromra?

slampe 2013.02.13. 18:07:47

Amúgy a pontosság kedvéért kiszámoltam a diplomám árát. 300 forintos euróárfolyamot feltételezve 3 év után tudnám visszafizetni az összeget, úgy, hogy minden megtakarításomat arra költeném.

Csore60 2013.02.13. 18:33:55

Az erkölcs kérdését hagyjuk, szerintem utoljára a reformkorban volt erkölcsi kérdés a politika, akkor sem mindenkinél.
Amiről nem nagyon esik szó... Kérem szépen, mi lesz azoknak a fiataloknak a szüleivel, akik külföldre kényszerülnek? (Márpedig a jelenlegi munkaerőpiacot elnézve nem meglepő, ha sokan ezen gondolkodnak.) Akinek a gyermeke messze él tőle, tudja, mire gondolok. Még szerencse, hogy abszolút családbarát a kormányzat, hiszen próbálja a jog eszközeivel itthon tartani a gyerekeinket. Pedig csak egy jól működő gazdaság, és élhető ország kéne mindehhez, és akkor a többségnek eszébe sem jutna, hogy máshol keresse a boldogulást.
Nem akarom a műnaívát adni, de tessenek mondani, nem arra kapta a felhatalmazást a kormány, ( Ha már annyira felvágnak arra a nyomorult 2/3-adra!!! / hogy mindezt elérje? Nem várok csodát, de az, amit eddig felmutattak, SIRALMAS!

slampe 2013.02.13. 18:45:10

@Csore60: A mi lesz a szülőkkel kérdésre válaszolva: gyerek szemszögből én ezügyben annyit tudtam tenni, hogy azt javasoltam a több mint 30 éve egészségügyben dolgozó édesanyámnak, hogy kezdjen el nyelvet tanulni a biztonság kedvéért. Az otthoni kilátásokat jól jellemzi, hogy megfogadta a tanácsot.

Csore60 2013.02.13. 19:48:06

@slampe: Ez is megoldás, de azért beláthatod, nem mindenkinek... Talán jobban tennénk, ha ahelyett, hogy hagyjuk egymás ellen hangolni, és tönkretenni magunkat és a gyerekeink jövőjét, inkább be kéne inteni a politikusoknak.

Emary 2013.03.02. 11:04:57

Nemzetstratégia:
Kitántorgott Európába majd félmillió emberünk.
süti beállítások módosítása