1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.10.28. 21:45 HaFr

Keresztények-e még az egyházaink?

Réti István (1872 - 1945) - híres magyar festő, grafikus

Mitől is keresztények a katolikus és a protestáns egyházaink? Nyilván ezzé teszi őket először is az alapításuk, aztán a hagyományuk, a liturgiájuk, továbbá mert annak mondják magukat. Mindezek a dolgok azonban már csak azoknak érdekesek, akik belül vannak az egyházon és ilyenként kielégítik őket a soi-disant paradigmákAz egyházak ilyen paradigmák Magyarországon, és a kitörésük ebből jobbára csak a romlásuk irányába történt az utóbbi években. A korrupt, abuzáló, közpénztemetésben szíves kollaboráns, a világi hatalom legitimálásában jeleskedő, de közben a modernséggel kezdeni mit sem tudó, híveit vesztő, egymással (evangélikusokkal, kisegyházakkal) nem szolidáris keresztény egyházak hitükben megfeneklett papokkal hirdetik az Igét -- és építtetik a stadionokat. (Minden mondat után tessék odaérteni: tisztelet a többnyire ritka kivételeknek.) Szolgálatot folytatnak? Persze. Keresztelnek, esketnek, temetnek, oktatnak, gondoznak és gyógyítanak. Funkcionális értelmük van. Paradigmák és funkcionálnak. Így-úgy.

A Krisztustól való távolságukról nem beszélnék, nem jövök ahhoz, hogy ezt megítéljem. Én csak azt tudom, mitől érezném úgy, hogy az orbánizmus farvizén és a harminc ezüstön túl is keresztényebb -- azaz krisztusibb -- lett ez az ország az utóbbi tíz évben. Pl. attól, ha (a szó szoros értelmében) úton-útfélen és tereken misszionáló szerzetesekkel és papokkal találkoznék, akik hittel terjesztik az Igét és van hírük a világ számára. Pl. attól, ha keresztény témájú vitáktól lenne hangos a közélet, mert úgy tudják témává tenni az Igét, hogy az mindenkit megmozgat pro vagy kontra. Pl. attól, ha komolyan vennék a létokukat, a világba való elküldésük értelmét, ami nélkül szükség se volna rájuk: a hitre való meghívás mellett a szeretet parancsát, és minden mozdulatuk erről szólna. Pl. attól, hogy elég bátrak megítélni a politikai közbeszéd minőségét, hiszen nem szolgálnak két urat és az ő uruk nem a világi felség. Pl. attól, általában képesek és akarnak normát hozni a normátlanságba, tisztaságot a mocsokba, lámpást az éjszakába, iránytűt a mágnesviharba. Amiből látszik az isteni küldetésük. Ha így lenne, nem tévesztenék kényszeresen össze a kereszténységet ún. konzervatív (valójában tolvaj, hazug, cinikus) politikai agendák, témák és módszerek szolgálatával, hanem teljesen -- észrevehetően és felszabadítóan -- más nézőpontból reflektálnának a világra.

Keresztények-e még az egyházaink? Hadd kételkedjem. A szívszorító ürességük sokszorta fájóbb, mint az évszázados magyar politikai válság. Pedig ha van nép, amelyik rászorulna a papjaira, az a magyar.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr316262182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodney_2 2020.10.28. 22:57:34

Legalább szeretik a gyerekeket...

De most komolyan, mennyivel volt keresztényibb a Katolikus Egyház a reformációt megelőző időben? Vagy a többi egyház azután. Szerintem az államvallássá válással (még Római Birodalom) eltávolodtak az eredeti elképzelésektől. Mivel emberekből áll a klérus.
Megjelent a vagyon és megjelent az a dolog, hogy menedzselni kellett embereket és vagyont.
Ugyanaz történt, ahogy a szocializmusban a munkásosztály italát, a konyakot a pártelit fogyasztotta (biztosan ismered)
A térítés is fegyverek árnyékában folyt ahol csak lehetett (pl dánok megtérése :))) nem is beszélve mindenféle harmadikvilágbeli szerencsétlenekről)
Vagy a bizánci birodalomban amikor évszázadokig az i betü miatt mészárolták egymást miközben gyülekeztek a muszlim hordák a keledi végeken.

Azt szoktam mondani hogy el kell választani a "politikai kereszténységet" (vagy "megvalósult keresztéynséget" amely alapvetően jobboldali, az eredeti tanítástól, amely alapvetően baloldali (és valószinűleg teljesen életképtelen lenne mint minden baloldali utópia).
Ez ilyen.

pátyi 2020.10.28. 23:16:09

Semmit nem tudtok a keresztyénségről, az egyházakról, gyülekezetekről, hívőkről, de bátran harcoltok egy általatok konstruált keresztyénséggel.
Nem ismeritek Jézust, a Bibliát, de bátran kiragadtok és értelmeztek néhány tetszetős mondatot belőle.
Ugyanúgy nem értitek Jézust, mint kora zsidósága, akik azt hitték a szabadító majd a római elnyomás alól fogja őket felszabadítani. Ti sem veszitek észre, hogy az egyháznak nem a társadalom jobbítása a dolga.
Jézus személy szerint téged akar megváltani, felszabadítani a saját bűneidből.
Ezt hírdeti a keresztyén egyház.

kistót 2020.10.28. 23:23:53

@Rodney_2:

"Szerintem az államvallássá válással (még Római Birodalom) eltávolodtak az eredeti elképzelésektől."

És amióta már megint nem államvallás, azóta miért nem közelednek az eredeti elképzelésekhez?

kistót 2020.10.28. 23:26:13

@pátyi:

"az egyháznak nem a társadalom jobbítása a dolga."

Akkor csak egy drága parazita, amelyik ráadásul részt követel - és kap! - a hatalomból.

kistót 2020.10.28. 23:43:04

@pátyi:

"Jézus személy szerint téged akar megváltani, felszabadítani a saját bűneidből."

Aki tiltakozik az abortusz engedélyezése vagy a Pride menet ellen, az milyen SAJÁT bűnétől szabadul fel?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.29. 07:23:54

@pátyi: nem tudom, észrevetted-e, de nem Jézusról volt szó, sőt még annyira is korlátoztam magamat, hogy nem Krisztus és az egyházak teológiai közösségének hiányáról -- hanem az egyházakról a küldetésükben. Azt gondolni, hogy Jézus nem azért küldte szét a tanítványait a világban, hogy hirdessék az igét... hát, bátor egzegézis. És egy még ettől is különböző kérdés, hogy mi szükség az egyházakra, ha nem ennek a feladatnak érvényt szerezni minél hatékonyabban.

pátyi 2020.10.29. 08:01:26

Az, hogy a keresztyénség államvallássá vált, csak azt jelentette, hogy ez lett a hatalom szellemi, lelki alapja. Ez alapján dőlt el, mi a jó, mi a rossz.
Ugyanúgy, mint ma a liberális demokrácia a hatalom alapja.
Ahogy a keresztyén hatalom sem viselkedett kerestyéniként, ma a liberális demokráciára alapozott hatalom sem viselkedik liberális demokrataként.
A keresztyén, vagy liberális demokrata ember az, aki ezzel a hatalommal él, vagy visszaél.
Egy lényeges különbség van a két rendszer között. A keresztyénség azt állítja, hogy létezik abszolút igazság, ami nem megváltoztatható, bár magyarázni magyarázzuk és értelmezzük, lehet, hogy sokszor tévesen.
A liberális demokráciában nincs egy szilárs alap. A jó és rossz közötti határ nem létezik.

pátyi 2020.10.29. 08:12:07

@HaFr: Az egyház értelmezhetetlen Jézus nélkül. Az evangélium /örömhír/ hírdetése az egyház legfőbb feladata. Ezért létezik kétezer éve, sőt ez a tanítás négyezer éve, mert ennek a feladatának megfelelt. Ez az egyház nem emberi szervezet, ezt Jézus alapította. Ha ember alapította volna, már rég eltünt volna. Főként, mert a keresztyén ember is naponta elbukik. De, botorság nem észrevenni, hogy a liberális demokrácia alapja, az emberi jogok, a szabadság az emberi méltóság, a férfi és nő egyenlő jogai, mind a keresztyénségből fakad. A keresztyén emberek harcolták ki ezeket az eredményeket, amit ma élvezhetünk. Viszont ma ezeknek az alapoknak a lezúzása folyik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.29. 08:17:42

@pátyi: Bizony, amiért elsősorban a kerestény emberek és a szervezeteik a felelősek

PearlOfScandinavia 2020.10.29. 09:10:06

@pátyi: @Rodney_2:
Nem jó példa a dánokkal példálózni, mert a vikingek látták a gazdag keresztény városokat (nem véletlen vezettek rabló hadjáratokat oda), a kereszténység a siker, a prosperitás vallásának számított náluk, a viking kor végére már sokan áttértek a kereszténységre.

Amikor a Den Store Jellingsten néven ismert 12 tonnás rúnaírásos gránit követ felállította I. ( Kékfogú) Harald király, hogy jelezze, hogy a kereszténységet államvallássá tette, akkor a lakosság egy jó része már keresztény volt. ( Száz évvel Harald kora elott ugyanis megérkezett Skandináviába Szent Oszkár, aki sikerrel térítette keresztény hitre a vikingekeket.)

A " fegyverek árnyéka " tehát csak annyiban igaz, hogy magát, a korabeli sajtóként szolgáló követ politikai okokból állíttatta Harald,( leginkább attól tartott, hogy délről I . Ottó német-római császár, aki a pogány magyarokra is csapást mért, vallási ürüggyel megtámadhatja, vagyis taktikai manoverrol beszélünk), de méretes tévedés lenne azt állítani, hogy a vikingeket bárki is erőszakos eszközökkel tette volna kereszténnyé.

A pogány vallás és hagyomány az általad említett Dániában még legalább 250-300 évig vígan élt ezután - párhuzamosan a kereszténységgel. Nem fegyverrel vetettek tehát a pogány hitnek véget, hanem úgy múlt el, szépen lassan, mint a fejfájás. A régi isteneket elfelejtették, így hosszú haldoklás után annak rendje´s módja szerint meg is haltak.

Moin Moin 2020.10.29. 09:19:14

A katolikus, az evangélikus és a kálvinista egyházak legkésőbb a vesztfáliai békében maguk deklarálták, hogy kb. basznak ők a Krisztusra... Kőkemény világi hatalmak akarnak lenni! (A kép mutatja: éppen egy csomó különböző felekezebelii pap eszküszik fel valami kurvára elvilági dologra: hu.wikipedia.org/wiki/Harminc%C3%A9ves_h%C3%A1bor%C3%BA#/media/F%C3%A1jl:Westfaelischer_Friede_in_Muenster_(Gerard_Terborch_1648).jpg )

Van persze néhány "félbolond", mint az Iványi, aki még komolyan veszi a krisztusi elképzeléseket - meg is lehet nézni, hova jut a gyülekezete a "keresztény államban"!:( Nem lenne szabad arról az apróságról elfeledkeznie egyetlen keresztény hívőnek se (inkl. papok), amit a Jézuska mondott (állítólag...): "Az én királyságom nem e világból való." Mert ez a lényege az egésznek!

Rodney_2 2020.10.29. 09:21:44

@PearlOfScandinavia: A dán csak egy példa volt, hogy ne 3. világbeli legyen. Emlékszem vagy 25 éve láttam talán Roskildében egy freskósorozatot a dánok megtéréséről és az ott úgy nézett ki, hogy a nép állt a völgyben, körben katonák és aki nem akart áttérni kereszténynek azt kivégezték. Ez jellemző volt sok más vidéken és néppel is. Az hogy ezután még tovább élt a pogányság, annyira azért nem meglepő. Magyarországon vagy Délamerikában is tovább éltek a korábbi rítusok még évszázadokig (lásd pogánylázadások)
De akár a "cuius regio, eius religio" sem arról szólt hogy nagyon érdekelt bárkit is, hogy az egyén mit szeretne (vagy a Biblia szerint a legelején amikor a százados megkeresztelkedett "egész háza népével együtt": nyilván mind egyszerre világosodtak meg, mert huss, jött a szentlélek)

Rodney_2 2020.10.29. 09:34:33

@kistót: Az abortusz gyilkosság, a PRIDE pedig Sodoma és Gomorra ahol az egyetlen igaz ember Lót részegen szexelt a lányaival :))) Egyik sem kompatibilis a jézusi tanításokkal :)

Az abortusz témában külön szeretem azt az elképesztő pofátlanságot amikor azt mondják, hogy a nő csak rendelkezik a saját teste felett. Az akkor van amikor a nő úgy dönt hogy össze vissza fog dugni és aztán hopp, csoda történik és terhes lesz. Utána is rendelkezhet a teste felett, például eldönti hogy mit egyen és igyon, tornásszon-e vagy ne, stb. Egy már megfogant élet megölése nem a saját teste feletti rendelkezés, hanem egy másik élet feletti. Ha ez lenne az első eset amikor ballibsik a fogalmatlan idiótát játsszák és összevissza hazudoznak, akkor még meglepődnék :((( 3 hónapos vagy 3 éves gyerekről is kiderülhet hogy krízist okoz meg a többi lófasz, akkor lehessen már megölni aztán problem solved, healthy society.

Rodney_2 2020.10.29. 09:43:04

@kistót: "Miért nem..."
1. megmaradt a vagyon és a világi befolyás egy része
2. vannak akik közeledtek, nyilván még durvább volt amikor az ország legnagyobb földesurai voltak, mint most amikor egy épület felújításához állami segget kell nyalni.

De ha jól értem HaFr felvetése a térítés hiánya?? Az sokféle módon történhet. Pl az iskolai hittan be- és visszavezetése, vagy a bölcsödétől egyetemig az oktatási rendszer minden elemének megszerzése is ennek része. Lehet kiállítani egy papot az utcasarokra prédikálni és lehet iparszerűen megszervezni az "agymosást"

FrVili 2020.10.29. 09:49:18

@pátyi: "ez lett a hatalom szellemi, lelki alapja. Ez alapján dőlt el, mi a jó, mi a rossz."

Itt ki a jó, tán az egyház mellett tüntetők?

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,26453180,bojowka-narodowcow-atakuje-protestujace-wroclawianki-pobila.html?_ga=2.63508143.1427804752.1603948128-825172644.1603454928&disableRedirects=true#S.koronawirus-K.C-B.1-L.1.duze

Iványi az ellenkezőjét mondja mint te, akkor nem tud semmit a kereszténységről és veled ellentétben rossz?

www.youtube.com/watch?v=PTXBC_AryDI&t=136s

Márai szerint(Napló 1984)az egyik rosszabb, mint a másik:
„A kommunizmus tragédia, de az igazi ellenfél mindig a nemzeti jelmezbe öltöztetett, képmutató, kapzsi jobboldali.”

chrisred 2020.10.29. 09:59:48

@pátyi: A hatalom fogalmilag nem lehet liberális, a liberalizmus az egyénnek a hatalommal szembeni jogait meghirdető ideológia. Tehát a liberális ember nem él vagy visszaél a hatalommal, hanem nem akarja, hogy a hatalom visszaéljen az ő személyével.

lobaszopiatej 2020.10.29. 10:14:35

Az egyháznak szervezeti szinten (nem egy gyülekezet szintjén!) mindig is a hatalom volt az alfája és omegája - így mindig is autokratákkal szerettek szövetkezni.

PearlOfScandinavia 2020.10.29. 10:29:03

@Rodney_2: Fogalmam sincs mit láttál Roskildeben, de valószínűleg valamit benézhettél, még csak egy ilyen témájú vacak történelmi festményt sem lehet felmutatni a dán nemzeti romantika idejéből, ami nem is csoda, mert nem így folyt a kereszténység felvétele Dániában, hanem úgy, ahogyan leírtam. Ezért- értelemszerűen- pogánylázadások sem voltak, egyetlen egy sem.

A két vallás egy ideig békésen megvolt egymás mellett, mígnem a kereszténység már az élet minden területére hatott, így a pogány hit szépen, lassan , fokozatosan eltunt. Az istenek elmentek és Gefion, a vörös hajú istennő, akit a dánok valaha annyira kedveltek is összecsomagolt és elindult a legendás Gylfi udvarába...

Reding Roli 2020.10.29. 10:49:18

A keteresztèny egyház csak akkor tud fennmaradni ès vèghez vinni a Jèzusi missziós küldetèsèt, ha kèpes keresztül menni egy gyökeres vállásreformon, ami belsőleg a dogmák megváltoztatását ès szervezeti reformokat ( szinódus) is jelent. Ferenc pápa már meghirdette a mèrsèkelt vallásreformot : nyitott, korszerű ès parbeszèdet kereső egyházat akar, a teologizâló konzervativizmus helyett - aminek következmènye a dogmafejlődès , ami a szabad teret kapott nyílt viták során következik be...
A nèmet egyházi vezetők mèg " ferencista " reformoknál is többet akarnak : a cölibatus intèzmènyènek eltörlèsèvel akarják a papi pedofília , mint a leginkább egyházromboló jelensèg eltüntetesèt...A homoszexualitás társadalmi ( nem egyházi ) szintű elfogadása is megtörtènt Ferenc pápa reszèről, és egyfajta progresszív út kijelölèse: rászorulók, szegènyek , menekültek kiemelt egyházi támogatása ...Ha katolikus egyház vilagegyház szerepèt meg akarja erősíteni , akkor egyfajta progresszív haladás elvárt tőle, hiszen az afrikai , és latin- amerikai szegények ezt várják tőlük - nem lesz egy vagyonfelhalmozó, őskonzi, teologizaló hierachizált egyházkèpet ...
Magyarországon a katolikus egyház messze van a " ferencista " reformer gondolkodástól , missziós tevèkenysèget nem vègez, mert nincs korszerű üzenete, ami reflektálna a társadalmi kihívásokra , így társadalmi hatása nulla, államfüggő\kiszolgaló szervezet , amely nem tűnik vonzónak...Az emberek maguk èlik meg hitüket, az egyház tanításait nèlkül...

PearlOfScandinavia 2020.10.29. 10:53:17

@PearlOfScandinavia:

A hit attól él, hogy muvelik, nem attól, hogy beszélnek róla. Ezt azért írom, hogy a poszttal is meghúzzam a párhuzamot itt a végén. A posztoló szépen, konkrét példákkal számba is veszi, hogyan lehet a keresztény hitet megélni.

Ha nem muvelik tehát a hívek, a keresztény egyházak hitüket, akkor a kereszténység is könnyen úgy járhat, mint a vikingek istenei... és ne vallja magát kereszténynek sem egyházi, sem világi autoritás, amely nem muveli kereszténységét.

kistót 2020.10.29. 11:09:25

@Rodney_2:

"Az abortusz gyilkosság, a PRIDE pedig Sodoma és Gomorra ahol az egyetlen igaz ember Lót részegen szexelt a lányaival :))) Egyik sem kompatibilis a jézusi tanításokkal :)"

Szodoma és Gomorra az Ószövetségben pusztul. Valószínűleg Jézus több ezer évvel később is bűnnek tartotta a homoszexet, de már nem köztörvényes bűnnek, hanem olyannak, amit az embernek magának kell leküzdenie az önuralmával. Másokat nem sújthatsz emiatt sem börtönnel, sem megvetéssel.

Az abortusz kérdése sokkal nehezebb: "a hasam az enyém" megfogalmazásokat én is hülyén szélsőségesnek tartom. De nagyon jó, hogy a megszületett gyerek példáját hozod fel, hogy az abortusz analógiájára azt is megölhetné az anya, ha nem kell neki. Hát persze, hogy nem ölheti meg, de ha adsz a fiadnak egy pofont, az más, mintha az utcán képen vágnál egy vadidegen embert. Ha a törvény nem is, de a közerkölcs megértő az előbbivel szemben, mert a szülőnek többletjogai fűződnek a gyerekéhez. Akkor viszont a magzatához pláne fűződnek többletjogai, nem korlátlanul, de mégis sokkal nagyobb súllyal, mint másoknak.

2020.10.29. 11:24:58

attól keresztények, hogy érzelmi alapon közösséget teremtenek. amire az egyén és piac a nem képes. és a neoliberalizmus alapja a piac, a piacosítás. a neokonzervativizmus (már ha van ilyen ilyen egyáltalán) alapja továbbra is egységbe, az egyetemességbe, az egyházba vezetett hit.

a kereszténységet alapvetően az egyistenhit különbözteti meg a pogányoktól. a pogányok inkább hittek nem evilági dolgokban. szinte minden közösségi tevékenységnek volt külön istensége. a pogányság inkább hit a naturalitásban. ahogyan sanyi nevezi a "farkastörvényekben". mert sanyi abban hisz, hogy őt egy farkas szülte. ehhez persze sokat kell innia. és nyilván attól farkaséhes, amikor sokat dolgozik. úgyhogy főzzön neki edit. aki holdnővér, és a gyerekük a nap fia. és ettől boldogok. vagy boldogabbak, mintha ez se lenne.

ez az, amire a modernizmus nem képes. mert (tévesen nem a naturalitásból, a természetfilozófiából) indul ki, hanem a racionalitásból. és ezért vannak populista pártok. és azok a tradicionalizmust és a népvallást mainstream kulturális áramlattá teszik és az egyház újra hatalmi tényezővé válik.

2020.10.29. 11:40:15

@lobaszopiatej:
a vallás gyülekezeti szinten is a hatalom alfája és ómegája. a faluban a pap és a presbiter vagy a parókus is hatalmi tényező. ahogyan a tanító, vagy a deákok. hagyományosan ezek a falusi hatalmi tényezők. csak nem nagyon vannak deákok (elköltöztek a faluból), nincsenek tanítók (megszüntették az iskolát). maradtak a papok. és a fidesz azt hirdette meg, hogy ezt a rurális világot restaurálja. felújították a paplakot. visszatelepítik a tanítót. visszaépítik az elemi iskolát. úgy lesznek deákok. meg lesznek vándorszínészek, kézműves vásárok, stb.

pátyi 2020.10.29. 13:01:49

@Reding Roli: Kívülről nem látsz bele az egyház életébe, ezért írsz olyat, ami nem igaz rá. Mellesleg a poszt írója is hasonlóképpen. Nem értem, hogy így mi értelme van egyáltalán írni? Azon túl, hogy ellenszenves nektek a kereszténység, az egyház.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 13:27:34

@pátyi: Luther Márton sem látott bele az egyház életébe? A búcsúcédulák sem mutatták meg az egyház belső életét? A pénzért elárverezett, egyébként bárki vagyonos által betölthető vezető vallási pozíciók sem utaltak semmire?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 13:29:24

@pátyi: Írtad: "Ez az egyház nem emberi szervezet, ezt Jézus alapította. Ha ember alapította volna, már rég eltünt volna.". Tehát Mohamed sem volt ember? Buddha sem volt ember?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 13:33:54

@cvsvrs: Írtad: "ez az, amire a modernizmus nem képes. mert (tévesen nem a naturalitásból, a természetfilozófiából) indul ki, hanem a racionalitásból. és ezért vannak populista pártok. és azok a tradicionalizmust és a népvallást mainstream kulturális áramlattá teszik és az egyház újra hatalmi tényezővé válik.". Sanyi még a COVID-ot is alig érti meg. Mit fog tenni Sanyi, ha jönnek a hiperszonikus nukleáris rakéták, az orbitális kinetikus támadások, a kutya méretű harci robotok, amelyek elrejtőzve lövik le az embereket a távolból? Mit csinál majd Sanyi, ha nanorobotok teszik tönkre a termőföldet és a termést, mérgezik meg az ivóvizet? Mi tudni fogjuk a választ, de Sanyi vajon nélkülünk mit fog tenni? Imádkozni fog? Vagy farkassá változik? ;)

pátyi 2020.10.29. 13:51:29

@Főnix Oszlár Gazdag: Nem értem, hogy hasonlítod a poszt íróját, vagy az itt kommentelők többségét Lutherhez? Nekem van napi kapcsolatom az egyházammal, Istennel. Tehát belűlről látom az állapotát, bár nem vagyok Luther. Egyébként éppen a protestáns egyházak léte bizonyítja az egyház képességét, hogy a tévutakról visszaforduljon. A katolikus egyház sem az ma már, ami Luther korában volt.
Hogy világos legyek, az a véleményem, hogy a keresztyénség, annak tanítása, az erre épülő, ebből táplálkozó erkölcs és kultúra a civilizációnk gyökere alapja. Ezt támadja és próbálja megsemmisíteni a baloldali progresszió őrülete, öngyilkos módon.
Eközben a poszt írója Orbánntól félti a demokráciát. Szerintem ez aránytévesztés.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 13:57:54

@pátyi: Róm13 1 Mindenki vesse alá magát a fölöttes hatalomnak. Mert nincs hatalom, csak az Istentől, ami van, azt Isten rendelte. *** Ha egy államrend vagy egy egyház NYILVÁNVALÓAN nem veszi a figyelembe Jézus főparancsait vagy a Biblia morális értékrendjét, akkor az a hatalom nem legitim. A poszt arról szól, hogy egy újpogány, nietzscheánus, soviniszta párt keresztényesdit játszik, miközben annyi benne a Biblia értékrendje, mint fazékban az ízérzékelés. És ezt sok egyház támogatja, mert dől a lé. Igen, ez volt Krisztus elképzelése is - a kufárokról.

pátyi 2020.10.29. 14:21:26

@Főnix Oszlár Gazdag: Valószínű, hogy nem érted a beidézett igét, a rákövetkező mondataidból ez a következtetésem.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 14:30:30

@pátyi: Arról beszélek, hogy a Fidesz nem veti alá magát egy fölöttes hatalomnak, csak képmutató és hamis módon. Tévedek?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 14:31:32

@pátyi: De segítek: nekünk Magyarország az első, vagy nekünk Isten az első?

Reding Roli 2020.10.29. 14:42:53

@pátyi: Azon túl, hogy ellenszenves nektek a kereszténység, az egyház."

Èppen az ellenkezője az igaz! A magam rèszèről csak keresztènysèg politikai termèkkè silányításával nem èrtek egyet. A politikai keresztènysèg jelen jelszava a " keresztèny szabadság" nem több mint tartalom nèlküli frázis, hiszen a vezetőink sem erkölcsisèget, sem könyörületessèget nem mutatnak , de a " Mammon " hívei ...

pátyi 2020.10.29. 14:56:25

@Főnix Oszlár Gazdag: Igen, tévedsz. Pál a Róm. 13-ban arról ír, hogy a keresztyén embernek alá kell vetnie magát a földi hatalomnak, mivel minden hatalom Istentől van. Jelen esetben a fidesz kormány képviseli a földi hatalmat, nálunk M.o.-on. Érdemes tovább olvasni a szakaszt és akkor egyértelművé válik.

2020.10.29. 14:58:17

@Reding Roli:
ezért lettél közgazdász. mert nem érdekel a pénz. ezért vagy kapitalista. mert nem érdekel a semmiből teremtett pénz. a mammon. ami a kapitalizmus alapja.

pátyi 2020.10.29. 15:07:57

@Reding Roli: Arról nem a keresztyénség tehet, hogy időről-időre a földi hatalom hozzá dörgölőzik. Vagy őszintén, vagy színleg. Van az EU-ban aki az iszlámot, más a különböző kisebbségeket használja politikai érdekből, vagy meggyőződésből.
Hetven évvel ezelőtt az egyházat megfosztották vagyonától, iskoláitól és más intézményeitől.
A rendszerváltáskor ezt a vagyont nem kapta vissza. Részleges kárpótlást kapott, ami talán a volt vagyonának 1-2 %-át jelentette.
Ez kiszolgáltatottá tette az egyházakat pénzügyi értelemben. Ezért nem tartom túl erkölcsösnek, mikor az egyházaknak felróják, hogy csendesen kéri, hogy a nekik járó, intézményeik és az egyház működéséhez szükséges pénzügyi forrásokat adja neki ada a hatalom. Mert ez nekik jár. Tőlük ettől sokkal többet vettek el a kommunizmusban. Ezért aljasság az egyházat azzal vádolni, hogy dörgölőzik a hatalomhoz. Ebben sajnos nagyon jól összejátszot a jobb és baloldali hatalom.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 16:15:55

@pátyi: Na, kb. ennyire "keresztény" az egész ország, mint amit most te leírtál. Semennyire. A saját állítólagos hitét sem ismeri a legtöbb ember. Mer' a pap a lényeg, meg az egyház, de Krisztus meg a Biblia viszont kit érdekel. Asztat olvasni is kéne, ne már. Inkább engedelmeskedünk a hatalomnak. És ha kő', akkó ölünk is. Ehhez képest a krisztusi főtörvény viszont egyértelmű: 36 "Mester, melyik a főparancs a törvényben?" 37 Jézus ezt felelte: "Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.38 Ez a legnagyobb, az első parancs. 39 A második hasonló hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. 40 Ezen a két parancson alapszik az egész törvény és a próféták. (Mt22)".

Reding Roli 2020.10.29. 16:17:35

@pátyi: Az egyházi vezetőknek - szerintem - belső hitből eredő motivációkból , ki kell állni a magasabb rendű erkölcsi elvek mellett, ès a politikai oldalaktól meg kell próbálni független lenni. Az egyházak állami támogatása, nem kis összeg , volt olyan èv hogy 150 milliárd forintot is kitett , ami mèg az egyház által ellátott közfeladatokat figyelembe vève sem kicsi. Anno Horn Gyula volt az, aki megkötötte a vatikáni szerződèst, ami a vissza nem szolgáltatott egyházi ingatlanok után évi tízmilliárdos ingatlanjáradèkot biztosít az egyházaknak ..Azóta egyre több ingatlant kapnak vissza , egri pincèket, esztergomi èpületeket...
Az egyháznak ma már vannak eszközei , hogy politikától függetlenség legyen...
Abban egyetèrthetünk , hogy a destruktív vallásokat èn sem támogatnám...

Reding Roli 2020.10.29. 16:30:29

@cvsvrs: Az őskeresztènyek kommunisztikus közössègekben èltek : "A hívek mind ugyanazon a helyen tartózkodtak, és közös volt mindenük. Birtokaikat és javaikat eladták, s az árát szétosztották azok közt, akik szükséget szenvedtek." - Az apostolok cselekedetei ezt írja az első keresztènyekről ....

A protestás etika pedig majdnem az ellenkezőjèt mondja , sőt a kapitalizmus ," erkölcsisègènek "egyik szellemi örököse , hiszen a pènz felhalmozását, a haszonelvűsèget beemeli az etikailag elfogadható, sőt, üdvös dolgok közzè ...

pátyi 2020.10.29. 16:41:36

@Reding Roli: Éppen a pénzügyi függést találták ki az egyházaknak. Így az egyháznak nem kell, hogy lelkiismeretfurdalása legyen mert a mindenkori hatalom valamit visszaad, a tőle elvett javakból, ingatlanokból.
A pénzügyi támogatások az évtizedek alatt leromlott állagú templomok, parókiák felújítására ment el többnyire.
Mit gondolsz az európába érkező turista mit néz meg, mint látványosságot a nagyvárosokban? Ha kiveszed az egyházi, keresztény épületeket, alkotásokat, nem sok látnivaló marad.
Kik művelték az ókori, középkori tudományokat? Kik tanították a fiatalokat? Kik tették elérhetővé nemzeti nyelveken a Bibliákat? Kik alapítottak egyetemeket?
Persze ne várd, hogy a középkori egyetemeken természettudományokat tanítsanak.
Az egyházat ma azért támadják, mert nem áll be a hitelveivel szembeni progresszió abnormalitása mellé. Nem kezdi támogatni az abortuszt, vagy a homoszexualitást, de ugyanígy nem tapsol a házastársi hűtlenségnek, a sok válásnak, hazugságnak, lopásnak, korrupciónak sem.
Milyen erkölcsi kiállást vársz még? Ja, itélje el a fidesz kormányt. Akkor teljesen rendben lenne szerinted.
Nem tetszik az egyház, mert nem azt gondolja a világról, mint te. Így jártál.

Carmichael 2020.10.29. 17:14:20

@pátyi:
"Az, hogy a keresztyénség államvallássá vált, csak azt jelentette, hogy ez lett a hatalom szellemi, lelki alapja.

A hatalomnak nincsenek "szellemi, lelki alapjai", mert az nagyon is evilági logika és célok mentén érvényesül (lásd, nem szolgálhatsz két urat), és a célszerűség dominál (Machiavelli, ugye erről is értekezett).

"Ez alapján dőlt el, mi a jó, mi a rossz."

Nem dőlt el azóta sem, maguk az egyház képviselői se képesek eldönteni kisebb nagyobb kérdésekben sem (Kaleta ügy, Pride, stb.), hiába van egy közel 2000 éves "elvi sorvezető". Talán ha az érdekek nem zavarnának be...

"Ahogy a keresztyén hatalom sem viselkedett kerestyéniként, ma a liberális demokráciára alapozott hatalom sem viselkedik liberális demokrataként."

A kereszténység, mint hit, nem (köz)hatalom, míg az egyház és a vallás szigorúan azzá vált. Ezért nem képes képviselni az utóbbi az előbbit, mert más a cél, az út és nagyon más az eszköz.

"Egy lényeges különbség van a két rendszer között. A keresztyénség azt állítja, hogy létezik abszolút igazság, ami nem megváltoztatható, bár magyarázni magyarázzuk és értelmezzük, lehet, hogy sokszor tévesen. A liberális demokráciában nincs egy szilárs alap. A jó és rossz közötti határ nem létezik."

De létezik, csak nem abszolút, hanem szubjektív. Attől még létezik a jó és rossz, hogy nincs leegyszerűsítve és megmondva előre, hanem az egyénre bízza ennek a megítélését, megélését, kifejezését (és nem mellesleg a következményeit is, ami alapján, ha tudatosan él, korrigálhat). Ez alapján kiderül, hogy mi az ami működik (jó) vagy nem működik (rossz), az egyén életében, beleértve a kisebb-nagyobb csoportokban történő működést is. Amiért ez nem működik a mindennapokban, az a tudatos önreflexió hiánya (megtérés), a kognitív disszonancia gyakorlata. Gyakorlatban a liberális elvek megélésekor is jelen van a bűntudat, szégyen, harag, frusztráció, stb., illetve öröm, lelkesedés, szeretet, stb. megélése, ami iránytűként szolgálhatna, csak épp oda kellene figyelni ezekre az egyénnek, és módosítania a viselkedését, ha nem azt érzi, amit "jó"-ként azonosít. És nem, nincs boldog pedofil, mint ahogy boldog drogos, alkoholista sincs, és a keresztények többsége is azért boldogtalan, mert nem a hite szerint él. Mert a hitét messze nem támogatja meg hitelesen az egyháza sem, amihez fordulhatna, ha kételye van (lásd HaFr írását).

miért 2020.10.29. 17:20:04

@pátyi: keresztyén vs liberális, ez mesterséges, illiberális szembeállítása két nem összemérhető fogalomnak.
Olyan, mintha a katolikus és a tisztességes embereket próbálná összemérni. Magyarán hülyeség...

miért 2020.10.29. 17:44:07

@pátyi: "Hetven évvel ezelőtt az egyházat megfosztották vagyonától, iskoláitól és más intézményeitől."
Csak az egyházat? Én másra emlékszem. Mert, hogy nagyon sok családtól elvették a tulajdonát, akikből nem lettek "békepapok".

2020.10.29. 17:44:32

@Carmichael:
na de a kereszténység nem azt mondja, hogy ami neked jó, az a másiknak rossz és megfordítva. ez a szubjektív idealizmus elmélete. és ebből következik az, hogy minden piacosítható. mert racionalizálható, a piacon beárazható keresleti-kínálati szolgáltatás.

a kereszténység azt hirdeti, hogy nagyon is megkülönböztethető, hogy mi a jó és a rossz.

miért 2020.10.29. 17:48:08

@pátyi: "civilizációnk gyökere"
Ebbe akkor beletartozik a Szent inkvizíció és az ellenreformáció is. Vagy csak a szépre emlékezem?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 17:51:00

@cvsvrs: Jaj, de jó, hogy felhozod ezt a szubjektív idealizmust. Légyszíves mutassad már meg azt a Fideszes alaptanulmányt, ami a Kant elleni érveket tartalmazza, de most komolyan. Egyszerűen nem találom meg. Mármint a sok komcsi kis Fideszes pártapparatcsik mind szorgosan támadja Kantot, de nem találom meg azt, hogy MIVEL támadják őt. Basszus, legalább hadd értsem már meg, mi a baj Kanttal. Annyira komcsi így a Fidesz Kant elleni támadása, hogy még védekezne sem lehet ellene, mert teljesen értelmetlen az, ahogy a kis apparatcsikok fecsegnek róla. Csak egy link kellene, hogy értsem. Nem viccelek, tényleg nem találom és már idegesít.

2020.10.29. 17:58:24

@Carmichael:
a keresztény hit nem evilági. az egyház világias. a gyülekezetek hús-vér emberekből állanak és nagyrészt világias szellemben nevelkednek. a kereszténység vallás ebből következően az általános emberséget hirdeti és félig világias. a népvalláshoz hasonló. libertárius változatában annak elemeit beemelni a kánonba. ez a katolikus vonulat. a protestánsoknál ez megfordítva van. abban a népvallás a kiindulási pont. és abba emelik be a zsidókeresztény hagyományt. egy protestáns hiszi a bibliát, mint a népmeséket, vagy a népies műmeséket. úgy hiszi jézust, mint a lúdas matyit vagy lányregényban abigélt. és ebből adódik egy sajátos hitvilág. úgy, hogy ennek az általános érvényű igazságai transzcendens módon ki vannak vetítve egy nem racionalizálható mindenség elméletbe. a kereszténység nagyrészt összhangban áll a természettudománnyal. szemben a felvilágosodással. azzal szinte minden alapvetése szemben áll az általános iskolai matematika, környezetismeret és biológia tananyaggal.

Carmichael 2020.10.29. 18:29:05

@cvsvrs:
"a kereszténység azt hirdeti, hogy nagyon is megkülönböztethető, hogy mi a jó és a rossz."

Tanulj meg olvasni. A liberalizmus és bármely más -izmus is megkülönbözteti, mint írtam, csak más alapokon. Az eredmény egyébként gyakran meglepően egyezni tud...

Carmichael 2020.10.29. 18:33:04

@cvsvrs:
"a keresztény hit nem evilági."

Egyik hit sem az, mert nem tudás, hanem az, ami: hit valamiben, amit nem érzékelsz az érzékszerveiddel.

2020.10.29. 18:33:53

@Főnix Oszlár Gazdag:
melyik fideszes támadja kantot? a fidesz propagandistái éppen kanti tanokat a hirdetik. a nemzeti idealizmust.

ez a propaganda videó van most lölő helyi lapjának címoldalán. ez a kanti idealisztikus világ.
www.youtube.com/watch?v=vB0v1VSL_84
és a fidesz propagandistái minden településről, faluközösségről ilyen kisfilmeket készít. és ez mind arról szól, hogy a gazdaság, a kultúra, a társadalom, a tradíció és az innováció csodálatos egységben áll. és ebben a kereszténységnek és a tradíciónak kulcs szerepe van. ez filozofikusan visszamegy a felvilágosodás előttre. ez a kanti nemzeti idealista világkép.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 18:40:32

@cvsvrs: Valami Orbán...hogyishívják, ja Viktor. Orbán Viktor a Fideszes neve. "Együtt újra sikerülni fog" című írása az, amelyből idézek: "A liberálisok – itt nem részletezendő (!!!!!), Kantig visszanyúló filozófiai megfontolásból – azt hiszik, hogy minden országot, azokat is, amelyeket ma nem liberális demokráciaként irányítanak, arra kell kényszeríteni, hogy elfogadják ezt a kormányzati formát.". Részletezze már valaki valahol ezt. Léci. Csak egyszer. *** Jaj, ne már ez a műmájer rugalmas propaganda, ez nagyon béna.

2020.10.29. 18:56:25

@Carmichael:
ez a filozofikus dekonstrukció. azt, hogy valamit a tagadásra alapozva úgy definiálsz. pl. a hit a nem-tudás. a hit egy előfeltevés. amit érzékelsz. egy keresztény érzékeli a teremtőt. az érzelmeit összekapcsolja egy transzcendens létezővel. a boldogságot elsősorban. feltéve, hogy boldogságra törekszik. egy hívő focista ha gólt lő, akkor keresztet vet. megköszöni valami transzcendens létezőnek, hogy labdával betalált egy kapuba. ez természeti tapasztalás. csak nem a racionalitás.

2020.10.29. 19:04:14

@Főnix Oszlár Gazdag:
mert a baloldali liberálisok azt mondják, hogy volt kant nemzeti idealizmusa. és ennek egyenes következménye a nácinémetország. ezért a nacionalista világképet el kell vetni. a nemzeti liberalizmust is. mert hogy van egy filozofikus mesterrassz, egy nemzetek felett álló szuperelit. ők a neoliberális-neokonzervatív értelmiség. akik támogatói az új baloldaliak. akinek nem a munkásokat képviselik, hanem a modernitást. és ebből lesz egy szép új világ. totális kommunista, globális kapitalista változatban.

orbánizmus ennek a lokalizált változatát. államkapitalizmust és hazafias kommunizmust hirdet. és az orbánista propaganda kanti. amire az ellenzék azt mondja, hogy ebből a fasizmus következik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 19:06:09

@cvsvrs: Á, ez csak a kis bunkó magyar antiszemiták vitája volt az SZDSZ-el. De mivel kritizálja a Fidesz Kantot?

2020.10.29. 19:16:32

@Főnix Oszlár Gazdag:
az szdsz-t zsidók taposták el. a hitgyülekezetét zsidók rekesztették ki. túl azon, hogy az szdsz is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 19:19:11

@cvsvrs: Tudjuk, tudjuk, a zöld az kék, a sárga az lila, a nyúl az egy egér és a Fidesz az mindig jó. De mivel kritizálja a Fidesz Kantot?

2020.10.29. 19:32:29

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz nem kritizálja kantot. ez az idézet se igazán. a "liberálisokat" gyalázza. a fidesz propaganda gépezetre kanti alapokon áll. és van a fidesz ellenpropaganda. annak alapja göbbels-i. ahogyan a gonzó újságírás is az.

nem azt állítom, hogy a fidesz feltétlen jó. hanem azt, hogy a fidesz valamilyen. az ellenzéki értelmiség szimplán magyargyűlölő, vagy semmilyen a legtöbb esetben.

2020.10.29. 19:38:45

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz összekapcsolja az államot, az egyházat és a piacot. egy hír a mai propaganda anyagból. a fidesz óvodát épít. elérték az épület legmagasabb pontjét. bokréta ünnep. képen középen az országgyűlési képviselő, a miniszteriumi államtitkár. a szociális (keresztényszocialista érzületű, nem mszp-s) alpolgármester. a püspök. és az építtetők képviselői.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4450/201028reformatusovoda_ksz_(14).jpg
és a goldbrick kft hirdeti magát. az állam, az egyház és a piaci szereplők nyílt összefonódása. nem azt állítom, hogy ez így feltétlen jó. hanem azt, hogy a fidesz ideologikusan ezen alapul. és lehet mondani, hogy ez intézményesített lopás. a felvilágosult hitelvek szerint az.

Carmichael 2020.10.29. 20:39:17

@cvsvrs:
Amit tudsz, az nem hit kérdése a számodra.
Ha megkérdőjelezed a tudásod, akkor esetleg megint szükséged lesz a hitre, amíg egy új tudáshoz eljutsz.
Ha érzékeled a teremtőt, akkor nem kell már a hit, tudod, hogy létezik.
A focista pedig hálát ad (utólag), hogy segítették, akár hitt benne korábban, hogy így lesz, akár nem.
Aki tud, az előre ad hálát, mert nincs kétsége, hogy segítik.

2020.10.29. 20:40:16

@Főnix Oszlár Gazdag:
vagy mondjuk egy mai hír lölő helyi propaganda lapjából, hogy még várják azon felsőoktatásban tanuló diákok pályázatát, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 71.500 forintot. mert hogy feltámasztják a burza hagyományt.

a burza a krakkói egyetemen tanuló parasztgyerekek kollégiuma a 14-16. században. amit szent hedvig (jadwiga) magyar királyi hercegnő lajos király leánya is támogatott. és ennek állítanak emléket. és lehet mondani, hogy ez olcsó szavazatvásárlás. felvilágosult hitelvek szerint az.

a felvilágosult hitelvek dekonstruálják a valóságot. és a felvilágosodásban hívő ellenzéki értelmiségiek egy sehol sincs világot kérnek számon a helyi társadalmakon. ne akarjál már ezt. ne akarjál már azt. mert ez nem a szabad piac totalitása. nem a kapitalizmus. nem. valóban. és ez nem a kommunizmus. valóban. hanem a fasizmus. tényleg?

2020.10.29. 20:54:23

@Carmichael:
és amit tudsz azt, mire alapozva tudod? abból, hogy vannak előfeltevéseid és azokat általánosan igaznak tekinted.

például a fizika alapvetése az, hogy egy univerzum van. és az univerzum fizikai törvényei univerzálisak. tehát nincs két fizika. ez nem teljesen egyértelmű. például a kocsmában valaki úgy érvel, hogy amerikában a konnektorban 110 volt feszültség és európában 220 volt. vajon ugyanaz a fizika? igen, ugyanazok a törvényszerűségek. ha kimérnek valamit errefelé a kis poroszlay utcában és úgy gondolják, hogy az a tapasztalás egy fizikai törvény, akkor azt közzéteszik. és ha nem találnak ellenpéldát, akkor azt a fizikusok elfogadják.

de ennek alapja az a teljesen abszurd hit, hogy ez a törvény egyetemes. tehát egy távoli galaxisban, vagy napban vagy a föld belsejében is érvényes. amit ugye nem tapasztalt meg se ember, se műszer. se semmi. mégis elhisszük, hogy úgy van. miközben vagy úgy van, vagy nem. nem tudjuk. sőt sok esetben tudjuk, hogy nem úgy van. mégis elhisszük. mert időnként, idealisztikusan úgy van. vagy el se hisszük, de azt mondjuk, hogy az úgy van. ki az, aki elhiszi az ősrobbanást. ki tapasztalta azt meg. ismerek néhány matematikust. egy se hiszi az ősrobbanást. az egy fals elméletnek tűnik. az univerzum egésze összesűrűsödött volna. nagyon nagy ostobaságnak hangzik. a matematika azt tanítja, hogy a mindenségről világias módon nem állítható semmi. legfeljebb csak hihető. vagy mondjuk van az evolúció elmélete. az már hihetőbb. persze lehet bizonygatni, hogy az úgy van. de azért abban is hinni kell. nagyon erőteljesen. vagy úgy van, vagy nem. nem tudjuk. hihetjük.

2020.10.29. 20:59:59

@Carmichael:
ami nem azt jelenti, hogy a hit nem tudás. hanem azt, hogy az előfeltevés. a keresztények feltételezik, hogy volt teremtő atyaúristen. és annak volt egyszülött fia. akinek szűz volt az anyja. és ezt a gyereket majdnem megölték csecsemőkorában. de akkor valamiért megmenekült. és mártír halált halált nagyon sok kisgyerek. és utána felnőttként ezt a fickót kegyetlenül meggyilkolták. és külféle tanítások kötődnek a nevéhez. amit összegyűjtöttek a könyvek könyvébe.

elég meseszerűnek hangzik. az is. ezt úgy hiszi, mint a meséket. de ha valaki hiszi, akkor megtapasztalja a hitét. vagy nem tapasztalja meg. mert úgy kondicionálja magát, hogy ez egy hülyeség.

Carmichael 2020.10.29. 21:14:06

@cvsvrs:
Igazad van. És nincs. :)
Amit tudsz, az nem örök. Folyamatosan változik. Ha nem kérdőjelezed meg azt, amit tudsz, akkor nem fejlődsz. Minden tudós tudja et. A 3 éves gyerek is tud dolgokat, magáról is van egy képe, de ez idővel változik. Meg hisz is, pl. a mesékben, meg az unikornisban, stb., ez is változik, hogy miben.
Amit tudsz, azt teszteled, amit a tudósok tudni véltek, azt mások tesztelték, és vagy kiállta az idők próbáját (eddig) vagy nem. De semmi nem egyetemes igazság, legfeljebb még nem cáfolták meg.

Carmichael 2020.10.29. 21:19:44

@cvsvrs:
Csakhogy nem ezt kell elhinni a Bibliából, mert ez súlytalan, tét nélküli, hanem a Jézusi tanításokat KÖVETNI. A napi életben kifejezni, megmutatni, megélni. Mondjuk úgy: tesztelni.
Jézus példája az volt, hogy akár meg is halt a hitéért (mondjuk ő már TUDOTT, nem csak hitt).

Rodney_2 2020.10.29. 21:52:29

@kistót: Csak próbáltam kifejteni a keresztény álláspontot Lengyelből ahol ott tartanak hogy a "haladár csőcselék" megrohamozott és megrongált templomokat az alkotmánybíróság döntése miatt (miért nem az alkotmánybíróságot támadták meg??) Itt azért elég sok a hívő, ettől kicsit morcosak lettek és lepofoztak egynémely haladárokat. Holnap folyt köv. Kellene egy shotgun :))) Itt a belvárosi körpanorámás lakásból tudnék kicsit rendetrakni :)))

A Lót sztori meg az egyik kedvencem. Ők az egyetlen igaz család. Feleség olyan mint Éva, nem bírja hogy ne forduljon hátra, megdöglik. Utána a 2 lány leitatja aput és dugnak hogy legyen gyerekük, mert ugye mindenki más megpusztult. Jól ezek a bibliai történetek :)

Mellékszál: Itt már napi 20 ezer új fertőzött van. Én itt túristáskodom. Tök jó, mert csak én vagyok a múzeumokban. A járvány miatt igazán fölösleges bezárni őket, legfeljebb magamat tudnám megfertőzni :))) Volt ahol az volt a protokol hogy 2 óra nézelődés után kihajtottak, 1 óra szünet ami alatt mindent lefertőtlenítettek aztán mehettem vissza. De én voltam az egyetlen látogató :)))

2020.10.29. 22:31:34

@Carmichael:
a tudomány alapja a matematika.

a természettudomány alapja a természetes számok elmélete. abból indul ki a tudomány. egy végtelen leszámlálásból és nem a racionalitásból. és ennek a leszámlálásnak az első két eleme kitüntetett. a zérus elem és egységelem. és miért ebből kell kiindulni? miért így kell számolni? ezt honnan tudjuk? ezeket kérdik a kocsmában. ezt nem tudjuk. ezt hisszük. ki számolt már el valaha végtelen sokáig. el lehet egyáltalán számolni? aligha. ha nagyon gyorsan számolunk? egykéhá. akkor se. meg van ez tapasztalva? dehogy van.

vagy mondjuk azt, hogy egyből ki lehet vonni kettőt. sanyi szerint aki kitalálta azt kellett volna fejbe lőni. mert a világban a szegénység ebből ered. egyből ki lehet vonni a kettőt. az elektromossághoz kell mínusz egy. és az egy nem-természetes kivonásra van alapozva. ennek van tapasztalati alapja. kis tömegű nagy negativitást mérnek. és azt mondják, hogy mert van az elektron. de még senki se látott elektront. azt csak úgy kitalálták, hogy van egy részecske. és vagy van, vagy nincs. de ez alapján tudunk műszereket gyártani. tudunk számolni az elektron töltésével, tömegével, energiájával, mágneses momentumával, spinjével és effélékkel. de hogy valójában létezik, abban hinni kell. sanyi hiszi az elektront. de az antianyagot nem hiszi. komám előbb mondják meg, hogy mi az anyag. és utána mondják, hogy van antianyag. így érvel. tárkányiné a fizikatanár se tudta. sanyi egyszer visszakérdezett. hogy mi a tananyag? mi volt feladva? nem az a fő kérdés, hanem csókolom, maga az anyag az micsoda? az a gyurma? az acél. vagy micsoda? ezek mind. de mitől anyag? az atomoktól? az atom nem anyag. egyetlen hidrogén atom még nem anyag. az egy részecske. az elektron se anyag. és tárkányiné azt mondta, hogy igen, amivel kapcsolatban ezeket számolgatjuk úgy általában véve. az az anyag. két atom már anyag? egy vízmolekula anyag? még nem. és két vízmolekula? sanyi szerint igazából, hogy mi az anyag nincs megmondva. és valóban.

2020.10.29. 22:45:27

@Carmichael:
az első és legfontosabb biblikus tanítás, hogy a teremtő atyaúristenben kell hinni. nem feltétlen kell jó fiúnak lenni sanyi szerint legalább is.

például ő eltörte egy tolvajnak a kezét. mert az gyerekbiciklit lopott. tőle is ellopták a biciklijét gyerekként. és az milyen rosszul esett neki. egy felnőttől ellopják. az még belefér. miért nem vigyázott rá. sanyi szerint. gyerektől nem szabad lopni. mert az embertelen. a gyermeket a jóságban kell felnevelni. a felnőttek, akik elérték a krisztusi kort ne sírjanak. vigyázzanak a biciklire. és ha ellopják, akkor ellopták. sanyi szerint.

ez keresztény erkölcsiség?

kistót 2020.10.30. 00:34:04

@Rodney_2:

Abortuszturizmus lesz hozzánk Lengyelországból. Ahogy az osztrák tisztek házasodni jártak ide, az olaszok meg elválni. Hol mit nem szabadott.
Még mindig úgy gondolod, hogy Kelet-Európában jól kezelték a járványhelyzetet?

Rodney_2 2020.10.30. 07:54:08

@kistót: Szerinted hol kezelték jól a járványhelyzetet??

webcritech.jrc.ec.europa.eu/modellingoutput/cv/eu_cv_region/eu_cv_region_comb.htm

a különböző nemzeti stratégiák mind ugyanoda vezettek. Naponta nézem ezt térképet, néhány naponta el is mentem az aktuális állást (naponta frissül). 1 hónapja még nagy különbségek voltak, mára ez eltünt. #mindmeghalunk

Az első hullámban K-Európa elég jól teljesített, sokan (orvosok) spekuláltak is hogy bizonyos oltás amit a szocializmusban kötelezően megkaptunk, Nyugaton meg már nem használták, okozhatta a különbséget. Hát nem.

Mindenesetre az európai prioritások továbbra is a migráncsolás, a buzulás és a zöldülés (ami hazavágja a maradék ipart is). Még hogy nincsen háttérhatalom :)))

2020.10.30. 08:42:03

@Carmichael:
a tudomány alapja valamilyen formális axiomatikus elmélet. és abban való modellálás. és annak az interpretációja a tudományos ismeretterjesztés.

a természettudomány a természetes számok elméletén alapul. az egy olyan teljességre törekvő végtelen leszámlálás, amiben két elem kitüntetett. az egységelem. és a nullelem. ahonnan indul a számolás. (a racionalitás az egésznek közönséges osztását jelenti. de a természettudomány kiindulási pontjában nem a racionalitás áll, hanem a naturalitás.)

a bölcselet formális logikán és véges leszámláláson alapul. és annak alapja a hit. (ahogyan a tudomány alapja is a hit. a tudomány alapját, az axiómáit a tudós nem tudja, hanem azt hiszi. előfeltételezi, hogy úgy van. azt, hogy az azonosan igaz.) a különbség az, hogy az ember az elméletben miféle leszámolást emel be.

a tradíció, a bölcselet véges, a modernitás, a természettudomány és a modern természetfilozófia végtelen leszámlálást. és utóbbi a természettudományos ismeretterjesztést jelent. olyan formális axiomatikus elméleteknek az interpretációját, aminek része a természetes számok elmélete.

a bölcsészek számolnak. de úgy, hogy van a két nem. vagy a huszonvalamennyi a gender tudósok szerint. a tisztességes bölcsészek azt hirdetik, hogy a bölcselet alapja a hit.

van az anyaszentegyház. a két nem. a szent háromságban az atya, a fiú és a szent lélek hármas egysége. ez egy hitvilág. van a négy évszak. mert megfigyeli az ember a téli és a nyári napfordulókat. amikor az éjjel és a nappal a leghosszabb. és kiokoskodja, hogy van napéjegyenlőség is. tavasszal és ősszel. és ebből lesz a négy évszak. és ezekre jellemző időjárás. de ez nem természettudomány.

a modern meteorológia abból indul ki, hogy milliárd és milliárd mikroszkópikus részecske bonyolult összjátékából alakul ki a makroszkópikus hőmérséklet. a meteorológus ebben hisz. és ennek egy elemi közelítése a négy évszak meséjében eltérő hőérzet. de az is természet megfigyelésén alapul. csak nem a természetes számok elméletén. hanem véges leszámláláson. és így lesz 4 évszak 12 holdnap és a 36 dekanátus. és az bölcselet. félre értés ne essék, ezek nagyon fontos és lényeges dolgok. ezek nélkül nincs emberség és ezek nélkül nincs művészet.

és akkor azt mondják, hogy nemzeti egységet teremt a kettős kereszt. a nyugati és a keleti keresztség egysége. vagy a kis-kárpát-medence és erdélyi medence közös országlása. a hármas halom. az éjszaki szlávokkal. és a négy folyó a déliekkel. a duna-tisza-dráva-száva. a horvát-szlavón nemzettestvérekkel. amit az árpád sávok jelképeznek a közös címerben. a kárpátok-medence és az adriai tengermellék egysége. ez ugye szakralizált földrajz. bölcselet. és ez kérem szépen a történelmi magyarország. ősi nyelviségben létezik. apostoli szent királyság. mária országa. boldogasszony anyánk regina pátrónának. ő a királynőnk. és a mi urunk az atya, aki aki a földet és mennyet is teremtette. és van az egyszülött fia. krisztus jézus. és a magyarok azt is beemelik a népvallásba.

de ezek elemi természettudományos ismeretek. az a bölcselet. nagyjából az általános iskolai tananyag. ami az általános emberséget hirdeti úgy, hogy az nem áll ellentmondásban a magyarsággal.

és vannak budapesten az akadémikusok, akik azt mondják, hogy de. ne magyarkodjál. mert ez nem lehet emberi. neked. a magyar nyelv eredetében nem lehet ősi. csak ősi finn. neked. a racionalitás meghaladta. a magyar tudományos akadémia szerint. vagy szerinted. a modenitásban az első lecke, hogy az nem törekedhet a teljességre. és ebből következően sohasem haladja meg a tradíciót.

az archeogenetikusok kiástak a földből csontokat. azokból dns mintát vettek. és abból az jött ki, hogy árpád vezér ősei legvalószínűbben baktriából baktattak bagdadba. és valószínűleg nem éltek tartósan együtt a finnugorokkal. de nehányan beházasodtak közéjük nőágon. finnugor vők, bők voltak a honfoglalók között. ahogyan a derék ii lajos is finnugor volt egyenesférfiágon. a jagellók. a litvánok. persze, mert ilyen jogállamot hirdető jéglovagok. a jagellók. a baltik harci baltások éjszakiak. bal oldalon hordták a baltát. a harci övben. az a belt. azért hívják így az angolok az övet. a magyarok azért mert öszve kapcsolódik az ííív. így. íme. ez ősi hangfestés. és a birtoklás az angolban of. tulajdonol: owe. övé. ez is magyarul van. magyar is, angol is. ősi nyelvünk. őseink a napfelkeltét várták a vártán. a napkeleti bölcselet. ez a keleties bölcselet. alapjaiban érzelmes. a nyugatos racionalizál. csakhogy úgy a modern kori bölcselet üressé válik.

a modern nyugati bölcselet az, hogy kérem szépen ez egy hülyeség. mert ezt mind meghaladta a modernitás. az elektromágnesség és a mechanika. és abból próbálják meg levezetni a verslábakat.

Reding Roli 2020.10.30. 09:49:18

@Rodney_2: a különböző nemzeti stratégiák mind ugyanoda vezettek. Naponta nézem ezt térképet, néhány naponta el is mentem az aktuális állást (naponta frissül). 1 hónapja még nagy különbségek voltak, mára ez eltünt"

Èn is naponta nèzem , de èn nem ezt szűrtem le belőle. Nagyjából 3 országcsoport van most a világon , járványhelyzet szerint.
1. Azok , ahol szinte eliminálták a járványt , ès alig ,vagy nem hal meg senki. Új - Zèland, Ausztrália ,Taiwan, Vietnám , Thaiföld - eddig - megnyertèk a küzdelmet . Európában Finnországban , Norvègiaban , Èsztorszagban , Dániában lassan emelkedik a fertőzöttek száma , de napi halálozás az nulla majdnem..
2. Azok az országok , ahol most beindult a járvány , de olyan fejlett az egèszsègügyi rendszer, hogy nagyon alacsony szinten tudják tartani a halálozási rátát, mint Svájc ès Nèmetország ...
3 . Azok az országok , ahol elszabadult a járvany , kèsőn , ès nem megfelelő intèzkedèseket vezettek be, szar az egèszsègügy , van ahol összeomlás szèlère került, ès nem megfelelő az emberek mentalitása sem
Ide tartoznak a közèp- ès kelet európai országok: Románia , Csehország , Magyarország , Belgium mint nyugati kakukktojás .
Az olaszok, franciák, spanyolok - tanulva az első hullám hibáiból - most kicsit jobban állnak , mint tavasszal , de ezekben az országokban most valóban brutális karantèn intèzkedèseket vezetnek be, hogy megállítsák a járványt ...

A kèrdès most az , hogy Magyarországon van - e kormányzati felelőssèg abban , hogy extrèm járvány adatokat produkálnunk?
Szerintem igen.
- Kèsőn, ès rosszul zárták le a határokat
- A gazdaság összeomlásától tartva nem korlátozták időben a csoportos rendezvènyeket
- A gócokat nem lokalizálták , időben karantèn intèzkedèsekkel
- Az egèszsègügy gatya helyzetben van - nincs labor kapacitás, nincs elèg tesztelès, nulla a kontaktkutatás ...Nincs megfelelő egèszsègügyi politika , a dolgozók már elmenekültek...

2020.10.30. 09:56:26

@Reding Roli:
megduplázták a béreket. létrejöttek járványkórházak. egy népegészségügyi hálózat. népegészségügyi program alapkutatásokkal függetlenedve a tudományos akadémiától. lesznek, akik felmondanak, kivándorolnak, elmenekülnek. tömegével lesznek. a kérdés az, hogy azok akik nem menekülnek el kire fognak szavazni. gyurcsány háziorvosára?

Reding Roli 2020.10.30. 09:59:57

@Rodney_2: Mindenesetre az európai prioritások továbbra is a migráncsolás, a buzulás és a zöldülés (ami hazavágja a maradék ipart is). Még hogy nincsen háttérhatalom :)"

A migránsok nem prioritás, hiszen azok jönnek maguktól , ha kell , ha nem - EU - szinten szigorodnak a szabályozások , manapság...A "buzulás" , eddig is volt ès ezután is lesz, kár túldimenzionálni a társadalmi jelentősègèt...A zöld energia meg a jövő nagy lehetősège : több tízmillió új munkahelyet teremthet, miközben megszabadulunk a környezetszennyező régi iparágaktól..Lehet úgy fogalmazni , hogy : " Teremtő rombolás " ( talán Schumpeter mondta )
Ami megy pl Katowice , Krakkó környèken , vagy magyar Borsodi - medencèben tèlen, levegőminősèg terèn , az nem fenntartható az emberi egèszsègre nèzve...

Reding Roli 2020.10.30. 10:01:43

@cvsvrs: megduplázták a béreket. " Propaganda! Azt is nèzd, mi törtènik a háttèrben...Semmi bíztató , ha belülről is látod a rendszert...

kistót 2020.10.30. 10:14:34

@kistót:

"Szerinted hol kezelték jól a járványhelyzetet??"

Sehol, de másutt nem hencegnek folyton. Nem csinálnak a szükségből erényt. Hogy nálunk kevesebb volt a migráns meg a covidos, az nem a sikerünk, hanem a csóróságunk és az elszigeteltségünk (pozitív) mellékhatása. Most meg már nem is kevesebb.
Tudom, hogy mit gondolsz a migránssimogatókról, de az egyháznak hivatalból közéjük kéne tartoznia. Mondani szép általánosságokat a szeretetről és az együttérzésről, aztán közölni, hogy a gyakorlatban azért ez nem működik, mindenkin nem lehet segíteni. Ehelyett az egyházaink gyűlöletszektává alakulnak, és azt hirdetik, hogy a migránsok "elveszik a kultúránkat". A fenét vesznek el! A cigányok sem veszik el a kultúránkat, hanem egyszerűen félünk tőlük, ennyi. Mért nem lehet ezt kimondani?
Amúgy ha valaki előzmények nélkül olvassa az eszmecserédet a dánok megtérítéséről, az azt hiszi, hogy te is a "haladár csőcselék" tagja vagy. Kereszténygyűlölő, aki éppen fel akar gyújtani egy templomot. Fura (beszéd)helyzeteket produkál az élet.

Rodney_2 2020.10.30. 10:42:16

@Reding Roli: Azon a térképen az látszik, hogy mára minden ország kb egy színű, a legsötétebb árnyalat. És ez egy Európa térkép. Taiwanon is 200 napja nem volt fertőzött, de az ide irreleváns. Ciprus pl 1 hónapja fehét volt és a szigtre csak 2 napos negatív covid teszttel lehetett belépni. Most ugyanúgy a legsötétebb mint ahol mindent lehetett. Ilyenekre gondoltam. Svédek, stb.
Kommented alapján kicsit (nagyon) elfogult vagy. Nyugaton nincs halott, jó az egészségügy, jól kezelik a járványt?? Ne haragudj de ez a vitaképtelenség szintje :((( Szintén Soros-ügynök??

Rodney_2 2020.10.30. 10:45:05

@kistót: Vegyél egyirányú repjegyet Franciaországba és ott tanulmányozzad ezeket a kérdéseket. Esetleg előtte egy kis borsodi kitérő...

2020.10.30. 10:46:49

@Reding Roli:
a rendszer a teljesítőképessége határán mozog. és ha 1 hónap alatt még ráeresztenek 10 ezer beteget, akkor könnyen elhasal. és ez az orbán kormány bukásához könnyen elvezethet. orbán ha azt mondja, amit kádár hogy nálunk nincs válság, akkor úgy járhat, mint kádár. akit a saját sameszai váltottak le. ez sem elképzelhetetlen. az is, hogy minden marad a régiben. és az is, hogy egy új rendszerváltás következik.

csakhogy most nincs aki a fidesz helyébe lépjen. értem, hogy a momentum lenne az. elképzelni nem tudom, hogy errefelé a kövérkés és a sünihajú írja a történelmet. és ebből a kövérkés elnökségi tag. de lehet, hogy a sünihajú. és ők csak néznek ki a fejükből. nincs egy épkézláb gondolatuk. vagy bármiféle közéleti elképzelésük.

értem, hogy vannak a lendület programosok. csakhogy most a helyükbe lépett az eddigi másodvonal. és akik beálltak a tudományegyetemi koncepcióba. az, hogy magyarországon kutató elitegyetemek legyenek és ne egyetemi/főiskolai tömegképzés. amiből válogat az akadémia. ifjú akadémiai doktorok nyilván az előbbit támogatják. de ezek egy részét az egyetemi másod-harmadvonal kigolyózza. vannak és lesznek, százak, vagy ezrek akik ebből a közegből kivándorolnak. és az is lehet, hogy újabb százezrek. magyarország sokaknak nem lesz vonzó. de ez akkor is így lesz ha ellenzék, vagy a momentum nyerne. fekete győr andrás legfeljebb egy pajzsfal mögül tudna kormányozni. ő lenne a következő gyurcsány.

Rodney_2 2020.10.30. 10:55:11

@Reding Roli:

foter.ro/cikk/azzal-gyanusitjak-a-roman-parti-orseg-hajoit-hogy-veszelyeztettek-az-europaba-tarto-bevandorlok-eletet/?fbclid=IwAR0dIqaW76-jEIMJMNg6nUYZHpF8exe0npcqIxRCXb7qFroXYTlwSEF1D5Q

"A vádak szerint a román hajók olyan manőverekben vettek részt, amelyek célja az Európa felé tartó migránshajók visszafordítása volt"
Agyrém. Persze te biztosan nem érted. A határőr az nem azért van, hogy visszafordítsa az illegális migráncsot hanem azért hogy beszállítsa Európába és partot érve esetleg le is szopja ugye? Aztán adnak neki egy konyhakést és már indulhat is lefejezni. Tudod a hozzád hasonló degenerált elmebeteg "értelmiség" pusztítja el Európát. Az abortusz egetlen értelme lenne, hogy a libsik ne szüljenek utódokat, van így is elég Darwin-díjas idióta.

Reding Roli 2020.10.30. 11:01:11

@Rodney_2: Kommented alapján kicsit (nagyon) elfogult vagy. Nyugaton nincs halott, jó az egészségügy, jól kezelik a járványt?? "

Èn csak a tènyeket írtam , hogy vannak nyugati országok , ahol valóban jól kezelik járványt.
Nálunk nem kezelik jól , az tèny , ami politikai beállítottság nèlkül is könnyen megállapítható.
Másrèszt, a felesègem rèvèn elèg jól belelátok az ország egyik legnagyobb ( ha nem a legjobb ) klinikai központjának a működèsèbe , le sem írom , mekkora bajok vannak a rendszeren belül ...

Reding Roli 2020.10.30. 11:03:58

@Rodney_2: A tömeges ès illegális migrációt èn nagyon káros jelensègnek gondolom , ebben nincs vita közöttünk ( rèszletes választ majd később írok, most idő hiányában vagyok..)

Reding Roli 2020.10.30. 11:11:57

@Rodney_2: Tudod a hozzád hasonló degenerált elmebeteg "értelmiség" pusztítja el Európát. Az abortusz egetlen értelme lenne, hogy a libsik ne szüljenek utódokat, van így is elég Darwin-díjas idióta."

Èn megadtam neked a tiszteletet ès elvárom cserèbe tőled is a hasonló hozzáállást ! Egyrèszt , nem vagyok baloldali liberális , de ha az lennèk , akkor sem beszèlhetnèl így velem, hanem èrveket kellene felhozni az állításaimmal szemben...
Ugyanazt a sèrtett vagdalkozást tapasztalom a kormánypárti emberek között, mint amit te mutatsz, holott nem is tudod ki vagyok ..Többek között ezèrt sem jöhet lètre konszenzuális politika Magyarországon , az ilyen "haborús" mentalitások miatt...

2020.10.30. 11:30:05

@Reding Roli:
te világképed annyi, hogy nyugat jó, kelet rossz. és a cél, hogy a hozzád hasonlóak menjenek. azon az áron is, hogy időlegesen rosszabb lesz. ebben van konszenzus a köznép körében. hogy az ilyenek ide nem kellenek. a nyugat nyugaton van.

Reding Roli 2020.10.30. 12:33:56

@cvsvrs: azon az áron is, hogy időlegesen rosszabb lesz."
Biztos hogy csak időlegesen lesz rosszabb ès nem vèglegesen?

ebben van konszenzus a köznép körében"
Az èrtelmisèg ès városi polgárság jelentős rèsze mást gondol a világról, többek között ezèrt van kormány támogatottsága kisebbsègben Budapesten , ès számos jelentős nagyvárosban...
Az lehet , hogy Sanyièk a Facánban mást gondolnak ...Vajon ők lennènek a valódi köznèp??? Ők a nèpi bölcselet? Velük szemben ott állnak a tudományos evidencák , az európai èrtèkek ès normák világa...

Reding Roli 2020.10.30. 12:47:15

@cvsvrs: értem, hogy vannak a lendület programosok. csakhogy most a helyükbe lépett az eddigi másodvonal. és akik beálltak a tudományegyetemi koncepcióba. az, hogy magyarországon kutató elitegyetemek legyenek és ne egyetemi/főiskolai tömegképzés"

Egyelőre , mèg a kiemelten kezelt tudományterületeknek sem jut elèg pènz, az új pályázati rendszerben , normatívák nèlkül..
A SOTE az egyik "legelitebb " egyetem ès meg ott sincs pènz....Az egyik legfontosabb tèmában , volt összesen 4 pályázat meghirdetve , miközben 15-20 jó kutató is van , meg sok labor, országszerte ..
Ezért fognak újra sokan külföldre menni.. A tudományt szakmai alapon kellene irányítani , meghagyni a mindig is èlvezett autonómiát, és nem belepofázni a politikusoknak!
Ezt meg Kadar idejen is többè- kevèsbè betartották...

2020.10.30. 12:59:58

@Reding Roli:
az elmúlt évtizedben budapestről a régi elit egyik fele eltűnt. és mi történt? semmi. az ország nem vesztett semmit. és ahová mentek nem nyertek semmit. és most is ez lesz. akkor is ha orbán nyer. és akkor is ha nem. mert úgy fletó nyer. vagy fegyőr. aki miniszterelnökként az új gyurcsány lenne.

2020.10.30. 13:03:34

@Reding Roli:
hogy mi a "legfontosabb" téma az politikai kérdés. most nyilván a pandémia. és általában véve a népegészségügyi kutatások a legfontosabbak egy néppárt számára legalább is.

2020.10.30. 13:17:44

@Reding Roli:
az első hullám idején volt hosszú ideje az első átfogó népegészségügyi állapotfelmérés. mert az mta orvos-biológusainak ez valahogy sohasem volt lényeges. miféle orvosok ezek.

ijontichy 2020.10.30. 14:52:28

@cvsvrs: "miféle orvosok ezek. " Alulfizetettek, nem megbecsültek? Paraszolvenciára, meg trükkök százaira kényszerítettek? Tíz év teljhatalom után ennyi hiszékeny királyfi, tényleg meseszerű.

Látom kijött az ukáz. A főni tökéletes! A covid behurcolásáért a migránsok, terjedéséért a felelőtlen emberek, a halottakért az orvosok, a gazdaságért a soros (na jó, kicsit vargamityát is lehet mogyorózni, de csak szőrmentén)... csak az a kibaszott elmebeteg nem felelős semmiért!

Te cívis hallottam, hogy anesztes hiány esetén a Lölö beugrik nyomni a gázt! ;-)

2020.10.30. 15:04:04

@ijontichy:
na de most duplázta meg a béreket a "geci". az se jó. semmi se jó. az első és legfontosabb, hogy ez a betlire játszó banda takarodjon.

2020.10.30. 15:12:26

@ijontichy:
ahhoz kellett lölő. azért kreálta a magyar társadalom. hogy látjátok, még ő is előrébb való, mint ti. ezért választotta újra orbánt. háromszor. és ha orbán is elkúrja, akkor nem választja újra. csak ez esetben felteszem nem áll ki, hogy jaj, nem választottak meg. ennek csak egy oka lehet. hogy tombol a fasizmus. hanem majd a fegyőr lelövi a zorbánt, mint egy kutyát. ezt mondja az interjúban. lője. vagy fegyőrt nyuvasszák ki politikai értelemben. erre mondom, hogy elég egy párt. amelyik megnyeri ezt a politikai küzdelmet. nyerje meg valamelyik. fegyőr is a semmire alapozva akar kormányfő lenni. mindjárt miniszterelnök. és nem probléma, hogy ha ezeket eltapossák. bármelyiket. döntsük el. és aztán amelyik maradt azzal talán lehet értelmesen tárgyalni.

2020.10.30. 15:20:46

@ijontichy:
és erre való ez a vírus. hogy vagy az lesz, hogy ezt is jobban tudja az orbán, mint a főokosok. vagy orbán beleszalad a késbe. és akkor nyílt politikai küzdelem. de orbán esetleges bukása után még több lenne a kivándorló. azt borítékolni lehet, hogy ez az ellenzék képtelen a kormányzásra.

Laptop7712 2020.10.30. 16:03:02

@cvsvrs: A haver most mondta, hogy basszad meg, hazaköltözni nagyobb kihívás, mint egy szaros hátizsákkal nekivágni a tetvesen rohadó nyugatnak. És igaza van. na most a lölő ugyanolyan jelenség, mint a energiabárók, az olajszőkítők, meg a szaros III/ III-as, és III/II-ekből milliárdossá átvedlett üzletemberek. Hagyjuk már a picsába, a csurcsányit a állampárt stafírungozta ki, Klára asszony mégse egy hetedik emeleti lakásba a sámlin ülve tépje a kenyeret a cukros tejbe a gyereknek no. Szóval ez ugyanaz a szaros nem pofázok, mert kinyírnak, nem kérdezek, mert megbüntetnek, nem harcolok a jogaimért, mert eltaposnak a picsába - mentalitás. Én azt kérdezem, hogy a mostani 40- 60 közötti korosztály ennyire balfasz? Hol vannak a tökeik? Mi volt az a történelmi helyzet, amikor ez a korosztály feladta? Mivel elárulta gyerekei jövőjét. Lőlőt ugyanúgy felépítették, mint bárki mást az elmúlt 40 évben, és szépen lenyomták a mostani 40-es 60-as korosztály torkán, és ez a barom nép elfogadja azt, hogy ez igy természetes bassza meg. A kérdésem az, miért?
Olyan törvényeink, és eljárásrendünk van 40 éve, amivel nem lehet együtt élni. És vagyunk annyira balfaszok, hogy ezt el is hisszük, hogy csak így lehet hogy kibaszottul mindent el lehet, és kell lopni. Aki megjárta nyugatot, annak roppantul furcsa az, hogy itt kurvára nem működik semmi, az átlagos pógár számára, a kiváltságosoknak meg minden szuper, és kurvafasza.
A magyarnak gerinctörése lett az elmúlt 30 évben, és nem veszi észre, hogy 30 éve szívatja a saját elitje.
A jó multkor lölő leadta a bevallásást, és kihagyott belőle 3-4 milliárdot. Oszt az újságíró megkérdezte, hogy te lölő ez a tied, és miért nem írtad mán' bele? A válasz kb. az volt, hogy ja? Előfordul az ilyen. Kurvajó. Itt tartunk.
Nyugati kiképzéssel azt tapasztalod meg, hogy az egyenes út a meggazdagodáshoz a legfaszább, és nem akarsz máson járni, eszedbe sem jut. Nem kell a "magyar csavaros ész" ebbe a játékban nem kell.
Amúgy kétféle ember van, van a csaló, meg a nem csaló. Csak ezt valahogy kurvára elfelejtettük. Megy a jogászkodás, jogászok ülnek a parlamentben zömiben, roppant kevés a mérnök pl. A mérnök ezt a szart nehezen veszi be, hogy minden relatív, ez is kurvára igaz lehet, meg annak a homlokegyenes ellenkezője is. Várom azt az időt, hogy a mérnökök kerülnek többségbe a parlamentbe valamikor 30 év múlva, talán akkor jobb lesz. Most meg megy ez a farokméregetés.
Sokan mentek el cvsvrs, és valahogy nagyon nem vicces, hogy itthon egy szaros közigazgatási ügy, ami nyugaton defaultból mondjuk két nap, itthon alapban 90 nap - határozat + 30 napokkal meghosszabbítható. Ez szánalmas.
Úgy kellene kezdeni, hogy a közigazgatás 60%-át elküldeni a búsba, hagyni az embereket vállalkozni, meg megélni.
Most nem az van. Ha akarsz valamit, mindenhol akadályoznak. A lengyelek, meg a románok körberöhögnek minket. Ezért nem lett Borsod második Szilézia.

ijontichy 2020.10.30. 16:39:38

@cvsvrs: "most duplázta meg a béreket a "geci" Elfelejtetted hozzátenni, hogy mivel jár(na) ez együtt. És még csak meg se merészeld említeni, hogy "valamit valamiért". Hiába no, egy szaralak képtelen mást adni, mint ami a lényege :-/.
Ahhoz, hogy egy vitya kaliberű gyökér a fejemre szarhasson, Lölö szintű pénzek (a négyzeten!) kellenének. És nem strómanként, tulajdonként. Egészséges önbecsülés: ez az, ami hiányzik a fidesznyikek zöméből :-(.

Reding Roli 2020.10.30. 17:10:40

@ijontichy: így van ! Az orbáni , új egèszsègügyi törvèny ámokfutás, amire nemet mond a többsèg!
index.hu/belfold/2020/10/30/letennek_a_feher_kopenyt/

Az orvosok lelèpnek, a szakápolók lelèpnek ès a mostani rozoga - de mèg èppen hogy funkcionáló - egèszsègügyi rendszer iösszeomlik...De , az is lehet , ha ilyen ütemben nő a kórházban ápoltak száma , elèg lesz pár hèt, nem kell januárig várni...
Szabolcsban már a 60 feletti rizikócsoport háziorvosokat orvosokat is behívják ....Extrèm rossz a helyzet , de itt mèg mindig azt szajkózzák, hogy jól kezelik a járványt ...

2020.10.30. 17:13:57

@Laptop7712:
magyarország nem fog tudni versenyezni munkabérekben a nyugattal. gyarmatosító államokkal és 100 éve kapitalizálódó nagyvállalatokkal. a mainstream közgazdászok preferálta nyitott gazdaság és a pozitív diszkrimináción alapuló jogállam erre esélytelen. egy ilyen liberálisnak mondott uralkodó ideológia mellett elsődlegesen az államcsődöt kell elkerülni.

példa. szakápolók harmada tiltakozik.
index.hu/belfold/2020/10/30/letennek_a_feher_kopenyt/
ez ilyen. kétharmad azt mondja, hogy ő elfogadja a többlet terheket. azt is, hogy adott esetben ide-oda vezénylik őket. és egyharmad tiltakozik. és ha ez esetben 5% felmond, akkor az nagyjából a normális. érhető. fele annyi munkával ötször annyi bért kaphat nyugat-európában. ezek után 5% felmond, vagy kivándorol. nagyon jó, hogy csak ennyi. és van ahol ez az arányszám 50% lesz. ez ilyen.

aztán az egy másik kérdés, hogy mindent meg kellene tenni azért, hogy ez ne történjen meg. de ha 1/3 tiltakozik a többlet teher mellett és 1/20 mond fel, akkor nagyjából az történik, ami egy ilyen helyzetben a normalitás. és még egyszer személy szerint mindenkit meg lehet érteni akár.

2020.10.30. 17:40:46

@ijontichy:
és ez mivel járna együtt. azzal, hogy budapest egyik kerületéből adott esetben át kell menni a másikba azért, mert az intézményvezetők nem tudtak megegyezni arról, hogy melyikből legyen a járványkórház. ez ezzel jár.

az orvos és a szakdolgozói kamarának is mondania kellene egy számot, hogy becsléseik szerint mennyi többlet beteget tudnak ellátni. és a kormánynak is, hogy becsléseik szerint az intézkedéscsomag mennyi többlet munkát igényel. egyik sem teszi meg. számok nélküli világban való értelmetlen vagdalkozás.

ez egy pandémia. és mivel csak határzárat rendelnek el és működnek a közintézmények, nincs kijárási korlátozás. ebből lesz 10 ezer kórházi ápolt. (lehet korlátozni is. de attól a szolgáltató szektor menne csődbe. úgy az lenne a probléma.) meg kell találni a kettő között az egyensúlyi állapotot. ami vagy van, vagy nincs. és vagy megtalálják, vagy nem találják meg. ez ilyen. és megy az, hogy tömeges felmondások lesznek. így van. aki ezt eldöntötte felteszem számolt azzal, hogy 5% azt mondja, hogy szevasz tavasz.

2020.10.30. 18:24:00

@ijontichy:
errefelé a megyében a kórházi ápolási napok száma évi 1 millió. budapesten 5 mllió. és országosan 20 millió. ezek a nagyságrendek.

ez azt jelenti, hogy 1 ember átlagosan évi 2 nap kórházi szakápolásra szorul. ez eleve sok. az ember azt gondolja, hogy normál esetben 1 is sok. hiányzik egy otthoni szakápolói szolgálat a rendszerből. ahogy sanyi mondja: "ehhez ugye nem kell érettségi". erről beszélt legutoljára freund tamás orvos biológus? hogy kérem szépen ez itt a probléma. vagy akármilyen szakszervezet. vagy csilla aki azt mondja, hogy ő ennyi pénzért nem megy át egy másik kerületbe és felmond. ne menjen át és mondjon fel. a kérdést úgy teszi fel, hogy nincs megoldás.

nyilván kellene egy ilyen hálózat. de ezt létrehozni most nem nagyon lehet. intézményeket próbáltak összevonni. de erre is lehet mondani, hogy pandémia idején egészségügyi reformot végrehajtani őrültség. és úgy mi legyen. van 5% aki azt mondja, hogy 0 többlet terhelést tud elfogadni. tőlük ez esetben meg kell válni. és a maradókra még több teher hárul. és ebben az ellátórendszer elhasalhat.

ha nekem kellene odaülni, akkor azt mondanám, hogy 10 ezer betegnél sokkal többet nem lehet ellátni egyszerre. miközben ez az évi 20 milliós ápolási naphoz képest nem túl sok. negyedévente 5 millió. mondhatja erre valaki, hogy 20 ezer beteget is el kell tudni látni átlagosan akár 25 napig. és az 10% többlet teher. és a fertőzöttek egy része kórházi ápolt. azért kellene intézményesen elkülöníteni a járványos beteget. és a szakápolói hálózatot toborozni kellett volna. ezt mondja az orvos kamara. tiltakoznak. az akadémia? kussolnak. a kormány próbálkozik, hogy mozgósítanak, akit tudnak. 2/3 azt mondja, hogy oké. 1/3 tiltakozik, hogy nincs demokrácia. és az emberi jogok. 1/20 felmond, kivándorol.

Reding Roli 2020.10.30. 19:44:19

@cvsvrs:
ez ilyen. kétharmad azt mondja, hogy ő elfogadja a többlet terheket. azt is, hogy adott esetben ide-oda vezénylik őket"

Ezeket az ex has számokat honnan vetted? Senki sem fogadja el " a többlet terheket "- mert nem is a többlet teherről van elsősorban vita, hanem a jogfosztásról, jogcsökkentèsről ,mint :
- A közszolgálati jogviszony elvesztèse, a vègkielegítès 6 hónapról 3 ra csökken maximum időben.
- Az új jogviszony katonai jellegű , ki megy abba bele , hogy családdal együtt Orbán átvezènyeljèk mondjuk Győrből Mátèszalkara ahol sem munka, sem iskola nincsen ..
- Ki egyezik bele abba, hogy hogy beleszóljon az állam , hogy mit csináljon a szabadidejèvel?

Mindezek miatt MINDENKI háborog , orvosok ès szakápolók is, ès ha Orbán nagyon ugrál, nem módosítja a törvènyt , akkor lelèpnek nyugatra nagy lètszámban , mert az egèszsègügyi dolgozókat várják mindenhol !
A várólisták ezzel csak nőni fognak, a szűkülő munkavállalói kapacitások miatt...Aki marad , meg frusztrált ès elègedetlen lesz , jogaiból kiforgatva, ès úgy gyógyít majd ! Ez csak nektek , elvakultaknak jó törvèny, ebben a formában , aki egy kicsit rálát a helyzetre, vagy megèli , tudja hogy rossz..

Reding Roli 2020.10.30. 19:56:07

@cvsvrs: ez azt jelenti, hogy 1 ember átlagosan évi 2 nap kórházi szakápolásra szorul. ez eleve sok"

Ezt nem te döntöd el, hogy mi a sok. Ezek szakmailag indokolt kórházi ápolások , mivel a magyar nèpegèszsègügy nagyon rossz helyzetben van, az EU - ban pl a magyar fèrfiak korai halandósága a legmagasabb.. Az otthoni betegápolás nem vált ki műtèti kezelèseket..
A relatíve jó kórházi ágykapacitás most jól jön a pandèmia idejèn...( Igaz szakszemèlyzet nincs elèg...) Ahol meglèptèk a drasztikus ágyszám -csökkentèst egyes nyugati országokban ( nem dícsèrem mindig a nyugatot ...) - ott most a folyosókon fekszenek betegek!
Az èremnek mindig kèt oldala van !

2020.10.30. 21:21:52

@ijontichy:
tehát lehet azt mondani, hogy egy negyedév alatt 25 ezer beteg 20 napos ápolása 10% többlet ápolási terhet jelent. és az ellátórendszernek ezt el kell tudni viselni. egy járványos időszak télen, vagy egy nagyobb hőhullám nyáron, vagy tömegbaleset ősszel, vagy egy ételmérgezés tavasszal, vagy ne adja isten háború. ekkora ápolási tartalékkal minden egyes súlyponti kórháznak léteznie kellene.

csak budapesten nem ilyen a rendszer. miért nem ilyen. mert nem akarják ilyenné tenni. miért nem akarják. mert nem akarják azt, hogy ilyen legyen. milyen legyen. semmilyen se legyen. állam rossz. pfúj. annál rosszabb csak maga az ország. akkor mégis hogy akar budapest fővárossá lenni. minek a fővárosa lenne. csupa ilyen az óvodások szintjén álló megválaszolandó közéleti kérdés budapest "liberális" népével kapcsolatban.

2020.10.30. 21:26:52

@Reding Roli:
attól van a népesség nagyon rossz egészségügyi helyzetben, hogy amikor már nem rendelőintézeti járóbeteg de még nem is kórházi fekvőbeteg, akkor nem ápolják. ez megint ugye budapesti főokosok. tipikusan német orvosok. mondván, hogy nem indokolt. és mind "dinasztia". és náci. és amíg ez a banda ki nem kopik. amíg ezek a "dinasztiák" ki nem halnak addig otthoni szakápolás nem lehet. budapest ezt is magánosítani akarja természetesen. pénzt keresni a szerencsétleneken. ez is piac. emberpiac. ne akarjál már árut termelni. gyárat. ez a budapesi "német". német, aki nem német.

2020.10.30. 21:38:44

@Reding Roli:
mindegy, hogy melyik oldal. migráns simogató, megzsidóulni akaró náci. másik a jobbikos. náci. vagy habsurgista bigott katolikus. brutál fasiszta. biblikus alapon. ez egy szemét banda a kommunistákkal. és a liberálisokkal.

és azért van megválasztva orbán, hogy ezeket verje szét. az érdeltségeiket vásárolja fel lala vagy lölő. ezeket űzze el. építsen valamilyen gusztustalan betonmostrumot. mondván, hogy ez a színház. nemzeti. hányadék épületeket. és a pöffeszkedő színésznők, a tramplik kiállnak, hogy ők a kultúra. és a köznép azt mondhassa, hogy takarodjatok el innen a francba. nyugatra, ahol szuperjó minden. a fenébe el innen.

ezt a szuperelitet nem érdemeljük meg.

Reding Roli 2020.10.30. 21:53:35

@cvsvrs: budapest ezt is magánosítani akarja természetesen. pénzt keresni a szerencsétleneken. ez is piac. emberpiac. ne akarjál már árut termelni"

Biztos vagy benne, hogy Budapest akár magánosítani? Mert èn egy olyan narratívát is hallottam hogy a Lölőèk akarnak " magánosítani " ....Majd a jövő megmondja...

" ezt a szuperelitet nem érdemeljük meg"
Ha tetszik, ha nem nincs másik elit , olyan hogy nemzeti elit elkülönülten...
Pálinkás József , Csaba László ès társai , ők pèldául a tudományos elit , akiket nem lehet leváltani , mint egy gatyát ..
Ezt kellene tudomasul venni..

ijontichy 2020.10.30. 21:58:42

@Reding Roli: Úgy van. Kb. a 70% nem fogadja el. Ebből nyilván lesz aki meggondolja magát, de már így is nagy a létszámhiány.
Mondtam, hogy cíviséknek nem mondtak el mindent a pártaktíván. Ha tényleg az lesz, hogy már a dokikat is kihozzák B2-vel (önállóan ezzel ugyan nem dolgozhat, de a nyelvtanfolyamot fizetik neki), szakápolóknak elég a B2, segédeknek a B1 is, de ugyanúgy megkapják a továbbképzési lehetőséget, elég sokan fogják felmutatni a középső ujjukat az alcsúti vezényelgetős fíregnek. Ifjabbak és egyedülállók ellehetnek fél-egy évet szállón, az alatt elég sok zsetont össze tudnak spórolni. És akkor az eü-n kívüli területekről nem beszéltünk. Szakik tömege húzott már ki... stb. Ha meglesz is a vakcina, azt már egyre nehezebb "verbálisan áthidalni", hogy nincs ács, burkoló, autószerelő stb. (vagy aranyárban és jövőre). Márpedig vitya csak verbális problémamegoldásban bajnok, ez most már világos a félvakoknak is.

@cvsvrs: "azzal, hogy budapest egyik kerületéből adott esetben át kell menni a másikba" Cívis, te Debrecen szintű városban gondolkodsz. Kisarkítom: Budapestnek ezen szempontból több köze van LA-hez, mint Debrecenhez. Meg egyáltalán: Cyrano! Szóval a sajátoddal verd a csalánt.

Reding Roli 2020.10.30. 22:00:25

@cvsvrs: ez egy szemét banda a kommunistákkal. és a liberálisokkal."

Azért fog össze lassan mindenki mindenkivel , mert az Orbán-rezsim nem hagyott más lehetősèget nekik...Egy valós demokraciában minden máshogy megy, de a háborúban összefognak az egymástól távolálló erők is ...Ezt persze elvszerűtlensègkènt is fel lehet róni, de a másik oldalról meg az is igaz, hogy egy kvázi egypárti rendszerben ez szüksègszerű döntès...Adott esetben Orbán is összefogna BÁRKIVEL a hatalomèrt...

Reding Roli 2020.10.30. 22:36:01

@ijontichy: Azt kell megèrteni , hogy ez egy aljas rendszer , mindenkire előbb- utóbb sört fognak keríteni ...Először a kulturális dolgozókat vettèk ki a közalkalmazotti státuszból, most pedig az egèszsègügyi dolgozók jönnek...Mire megy ki a játèk ? Mindenfèle autonómia ès \vagy biztonság felszámolására , az állami felelőssèg alóli kibújásra, miközben tízezrek kerülnek teljes államfüggő , kvázi szolgai jellegű státuszba ...Mire ment ki az egyetemek magánalapítványi kezelèsbe adása ? Az tulajdonkèppen egy implicit privatizáció: az állami vagyon ès a feladatok átjátszása a haveri körnek...
Minden ehhez hasonló lèpès a diktatúra felè vezető újabb állomás ...Valójában az Orbán -rendszermma már diktatúrakènt működik, nem kell ahhoz a fekete autó , hogy diktatórikusan működő rendszert èpítsenek ki..
De, 2022- ben nem el fognak bukni , mert már minden szinten hatalmas válság van, legyen szó egèszsègügyről, járványügyről, tudomanyról, gazdaságról, bèrekről, forintról, inflációról, közbizalomról, nyugalomról...
Innen nem fognak tudni felállni , de attól tartok, az emberek sem , olyan bukás előszele van a levegőben, amilyet règen láttunk...

Reding Roli 2020.10.30. 22:37:43

@Reding Roli: mindenkire előbb- utóbb sört fognak keríteni " Sört azt nem , de sort igen..:)

ijontichy 2020.10.30. 23:28:30

@Reding Roli: A fenébe ezzel a Freud-dal ;-) Egészségedre!

Reding Roli 2020.10.31. 00:13:47

@ijontichy: Köszönöm!:) A normalitás az lenne, ha a különböző (világ)nèzeteket valló emberek le tudnának ülni egymással egy sör mellè, megvitatni a dolgokat..A főni ezt is elrendezte, hogy mától meg vagy 10 èv múlva is gyűlöljèk egymást az emberek ...Lásd a hozzászólásokat fentebb....Megint háborút hirdetett, sokadjára...Mintha ez lenne a politikai crèdója: folytonos háború a vèlt vagy valós ellensègek ellen..Ez nem a pszichès zavarok elhatalmasodása, a paranoia jele?

2020.10.31. 08:32:36

@Reding Roli:
lölőék is budapest. a kérdés, hogy kié legyen a vár. az országos közintézmények. és mellette kik magánosítsanak. az ellenzéki bagázs vagy orbán és bandája.

2020.10.31. 08:43:39

@Reding Roli:
a momentum is összefogna BÁRKIVEL a hatalomért. a dk-val, a jobbikkal, akárkivel. és gyurcsány is összefogna bárkivel. ahogyan kálmán olga összefogna simicsikával, vagy akárkivel. a hitgyülekezetével. mind összefogna BÁRKIVEL a hatalomért. és mind csak annyit tud, hogy tagadja az összes többit. és ez egy szemét csoportosulás budapesten.

azért választották meg orbánt, hogy ezeket verje szét. nem kell új rendszert építeni. kerényi imruskával (rip), hogy lesz alkotmány asztala virágokkal és ilyen baromságok. nem ezért választották meg orbánt, hanem hogy ennek a hegemón kisebbségnek a törekvéseit törje le, az intézményeit államilag legfeljebb korlátozottan finanszírozza és az underground világába taszítsa őket. magyarul, hogy vegye vissza a fővárost.

2020.10.31. 08:51:01

@Reding Roli:
az szfe eddig is kvázi magánalapítványként működött. beültettek 3-4 embert még az mszp-szdsz. és azt mondták, hogy ők "a szakma" és ennek a néhány embernek és barátainak a hobbiját pénzelje a nép. mondván, hogy nélkülük nem lesz magyar kultúra. és a kocsma népe megválasztotta orbánt, jobbikot, hogy ezt a bagázst zavarja szét. őket a köznép erre a hegemón szerepre nem kérte fel. ez ugyanis a politikai underground.

ahogyan a köznép nem kérte fel a labrisz egyesületet, hogy készítsen érzékenyítő programokat az állami óvodásoknak, stb. ezeket nem kérik. a többség nem akar olyan társadalmat, amelyik a labrisz egyesület elvárásai szerint működik. és ez nem a fasizmus. a labrisz egyesület kultúrfasiszta.

és így tovább.

screpes 2020.10.31. 08:56:20

@cvsvrs:

Hamisan exponálod a kérdést. Ez már nem nyílt kérdés, eldőlt vastagon, hogy kié a Vár. az országos közintézmények. Az eredmény összképe a bennfenteseknek és érdekeleteknek tetszik.
Úgy állítják be (mint te is) mintha létezne ilyen kérdés: valójában zsarnoki módon eldőlt. A szavazáson (az elsőn) még nem volt zsarnoki, mert korábbi alapokon, az előzményeken nyugodott: az európai liberálisok orbánja sorosösztöndíjból jövet, oroszellenesen, a kommmunistaság bukása után, megkapta a többsésget, anno.

------------

2020.10.31. 09:24:58

@screpes:
amíg az ellenzék a parlamentben van (és az ep-ben többségük van), amíg az ellenzéknek országos médiumai vannak, addig ez a kérdés nem dőlt el.

egy úgy dőlhet el, hogy adva van egy néppárt. ami európai és magyar néppárt is egyben. és amit elfogad a köznép. egy masszív többség. és ezek mellett helyi egyesületekbe tömörülő függetlenek vannak. tehát nem egy másik állampárt. amelyik azt mondja, hogy az négy évente váltja a hatalomban. lehet ez nyugat-európában a politikai kultúra, vagy akár észak-amerikában. de magyarországon ez felforduláshoz vezet. és ennek az államellenes felforgató tevékenységnek a központja budapest.

vegyük a budapesti egészségügyet. van egy tucat országosnak mondott intézmény. amelyik semmilyen országos szerepkört nem tölt be. és ez így van réges régóta. és vannak különálló egyházi intézmények felekezeti jelleggel. és ezek se töltenek be semmilyen országos szerepkört. leszámítva persze az elitet.

a nyíregyházi kórházigazgató elment egy esküvőre. a násznép körbepuszilta a menyasszonyt. aki fertőzött volt. a kórházigazgatót vitték budapestre. meghalt (rip). de akit bevittek debrecenbe a kórházban normál ellátásra. azt átszállították nyíregyházára. mert időközben létrehoztak egy járványkórházat.

nincsenek egyértelműen leosztva a szerepek. és ez elsősorban a budapesti elit felelőssége. vidéken nincs se kultúrharc, se semmi efféle. nem kell többpártrendszer se. mi a francnak.

bőven elég egy állampárt, néppárt, tömegpárt. abba a humán értelmiség lépjen be. a bölcsészkar. és abban vívjon ideológiai vitákat. a párton belül. a vezető színészek és a többi világmegváltó főokos. és a reál értelmiség maradjon független. ez egypártrendszert jelenet és szabad választásokat.

értem, hogy amerikában nem ez van. és milyen ürberfasza az amerikai elnökválasztás. milyen demokratikus. milyen szuperászok válogatódnak ki. ezt a rendszert nem kérjük. ami a kapitalista. meg a szovjet rendszert se. ami a kommmunista. és ezek egyesülése az úgymond baloldali liberális blokk. ez ami magyarországa nem kell. nem vált be. nemzedékek életét keresítette és nyomorította meg ez a banda. és a náci német családok, akik egy fél mondattal nem kértek elnézést a rémtetteikért, ahogyan a zsidó kommunisták se, egy fél mondatot nem voltak képesek elmondani. ezek is mind mehetnek. és utána talán lehet normalitás. mert ezek még vissza fognak köpködni. még le fogják járatni az országot minden lehetséges fórumon.

2020.10.31. 09:54:25

@screpes:
orbán csupa olyan kérdésben hozott "zsarnoki" döntést, amiben min. 80%-os támogattottsága volt azok körében, aki állást foglalt. ez nem valódi zsarnokság, hanem a demokrácia. a közakarat. csak mellette még egy banda szanaszét "lopta" az országot. a haverok építik ezeket a szocialista realista betonmonstrumokat, rakják le a műkövet és aszfaltoznak. sok esetben látványosan túlárazva. ez már lehet mondani, hogy valódi lopás. de ez sem feltétlen az. egy egy építőipari kartell. és egyébként a nyugati oligopóliumok se olcsóbbak.

ha orbán ezt kicsit tisztességesebben és nagyobb szakértelemmel csinálja, akkor 80% támogatottsága lenne a fidesznek. így csak 50%. de ezzel is alkotmányos többséghez jutott, mert az ellenzék szanaszét szavaz.

de ha az orbán kormány nem méri fel pontosan, hogy mennyi tartalék van az ellátórendszerben és az egészségügy elhasal, akkor ez esetben orbánnak is mennie kellene. mert ő a "vezénylőtábornok", vagy micsoda. de egyelőre ez sem történt meg. mármint az, hogy az eü. összeomlott volna. hanem küldjük az orvosokat szlovákia magyar lakta területeire. a támogatást erdélybe. mondván, hogy ezek a gesztusok majd hosszabb távon megtérülnek. mert ennek örül pozsony és bukarest is. több marad nekik. ebből viszont egy kisebb budapest következik. egy kisebb magyar főváros. fele akkora elittel.

de ez a közakarat. a köznép a vidnyánszky féle vándorszínész társulatokat ünnepelné, ammelyek fellépnek pozsonyban, és még az adrián is. akár még ragúzában is szórakoztatják a nagyérdeműt. hogy aztán megérkezzenek csángóföldra. krakkó és prága főterén is megtaposolják őket. és azt mondják, a környező népek, hogy megjöttek a magyarok. ilyesmit szeretne. csak ezt budapest választói többsége nem szeretné. az ehhez mérten egy ellenkultúra.

2020.10.31. 10:16:04

@screpes:
sanyi szerint meg egyszer elkapja a vezérünk is. és akkor lesz elrendelve a "lokdán" komán az mitől "lok"? lóg, a locket (lakat), mert ott laknak. ez is magyarul van? mitől "dán". attól, hogy dűl, mint a dűne. így már érti a világangolt sanyi is. ez a populizmus.

2020.10.31. 10:33:44

@screpes:
a populista ideológiát a népfőiskola hirdeti meg. nem a fidesz. azt a fidesz is elnyomja. mert az a jobbiknak kedvezett volna. vagy a mi hazánk mozgalomnak. ami külpolitikában nem tartható. de a belpolitika, a kultúra hagyományosan arra van alapozva. aminek persze része a szomszédságpolitika is. keresztény kultúrkörben. és a reálértelmiség szervezi a külkapcsolatokat szövetségi jelleggel. reálpolitika a németekkel, az oroszokkal, a zsidókkal. oly módon, hogy ezek elismerik a magyar szuverenitást. és nem csinálnak perpatvart abból hogy leváltják az uport. aki egy senki. vidnyánszky se a rendezéseitől valaki. hanem attól, hogy meghirdette a déryné programot. a magyar vándorszínészetet. és azt, hogy budapest 2-3 színházának hegemóniáját megtöri. akik adják az szfe tanárait és akiknek képeznek színészt. és aminek már semmi köze a magyar tradícióhoz. hanem az a hitük, hogy ezt már meghaladták. a közvélekedéssel ellentétben. a keresztény tanítás az, hogy nincsenek ilyen totalitárius meghaladások avagy világmegváltások. mert a világ meg van váltva. és a biológia is ezt mondja egyébként, hogy nagyon valószínűtlen, hogy az upor lenne a színházművészet nagy megújítója úgy, hogy minden eddigit elsöpör. vidnyánszky dériné programja egy évtized alatt azonban hozhat újat. és ha ehhez fel kell függeszteni az szfe működését, akkor tegyék azt. a világhírű koltai lajos nem lesz többé operatőr. egyelőre nem is kell, mert az insta filtereik és a szelfik valamint a youtuberek uralják a tömegkultúrát. és nem koltai lajos. hanem vajna timi csöcsei és palvin barbi pinája. és ugye ezt konzum kultúrát, a koltai lajos féle "liberális" bagázs teremtette amerikában.

erről beszélt az öreg kertész imre, hogy ez már régen nem klasszikus liberalizmus. és az is lehet, hogy sose volt az. hanem ez a politikai underground. amelyik letarolja az úri emberséget és magát a liberálisnak mondott elitet is.

Reding Roli 2020.10.31. 10:37:13

@cvsvrs:
bőven elég egy állampárt, néppárt, tömegpárt. abba a humán értelmiség lépjen be. "

Elèg a diktatúrában, de nem a demokráciában , ahol a hatalom elszámoltathatósága\leválthatósága a legfontosabb, "a pártok egyenlő versenye ès váltógazdálkodása" , definíció szerint...
A modern rendszerek működèsènek alapjait sem èrted ..
Az egypártrendszer, a tekintèlyelvű rezsim, a valós politikai verseny megszűnèse az mindig csődbe viszi egy országot, csak idő kètdèse ,hogy mikor ...

Ettől undorodik legjobban a humán èrtelmisèg , amely 89-90% - ban a legnagyobb emberi szabadabban hisz...Nem vèletlenül jóval több az ellenèki szavazó a humánèrtelmsièg között..

Reding Roli 2020.10.31. 10:54:02

@cvsvrs: erről beszélt az öreg kertész imre, hogy ez már régen nem klasszikus liberalizmus. és az is lehet, hogy sose volt az. hanem ez a politikai underground. amelyik letarolja az úri emberséget és magát a liberálisnak mondott elitet is."

Nem , de nem is a 19. században vagyunk, akkor èlte fènykorat a klasszikus liberalizmus, de nem is underground - hiszen ez van többsègben a nyugati világban - hanem a mainstream ... Az elit is szabadelvű , elsöprő többsègben : a hollywoodi színèszek 90%- Bident támogatja, de mèg a gyáriparosok többsège is , pedig Trump igazán gyáriparos párti...Biden majd dupla pènzt gyűjtött kampányra...Mièrt? Mert Bill Gates től az east clevelandi fekete gettólakóig mindenki belátja , hogy a társadalomnak" haladni ès változni kell " viszont a trump - fèlek meg a társadalom megosztására , a gyűlöletre , a fèlelmekre apellálnak , amiből nem lesz soha fejlődès , csak visszafejlődès ...
Az idő kerekèt nem tudja visszafordítani senki , a felvilágosodás ès annak rendszerbeli kövekezmènyei több 200 ève elkezdődtek, ezt senki sem tudja megváltoztatni ....

Reding Roli 2020.10.31. 11:55:18

@cvsvrs:
ez nem annyi, hogy valakinek díjat egy díjat egy nemzetközi bohóckör, amelyiknek a faszát szopja. és pózolnak. és egyébként nincs olyan nemzet, amelyik elismerné őket. "

Szinte az összes európai elnök - most - a demokratáknak\Bidennek szurkol...Akkor ki megy "szemben a forgalommal az autópályán" nagyobb esèllyel? Trump és Orbán vagy az elsöprő többsèg ?

abdul hackeem 2020.10.31. 20:03:37

@cvsvrs: Lennél szíves 1 (azaz egy) forrást. Vagy hazudsz.

Khonsu 2020.11.01. 15:55:23

@pátyi:

Bármi is szerinted az egyház dolga, láthatóan rosszul végzi, mert fogy a nyáj.

"Kivágnak és tűzre vetnek minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt." (Mt 7,19)

Az entrópia tüze lassan elemészti az egyházakat, szétesik a közösségük és ők maguk is, mert nem teremnek jó gyümölcsöt, nem képesek sem bevonzani sem megtartani híveiket. Majd jön helyettük olyan, aki igen.

pátyi 2020.11.01. 22:37:27

@Khonsu: Iszlámra gondolsz? Jobb, ha keresel egy imaszőnyeget. Ők nem olyan türelmesek, mint a keresztyének.

pátyi 2020.11.01. 22:40:29

@Khonsu: Egyébként miből gondolod, hogy fogy? Közöd nem sok van hozzá, nem ismered, nem jársz közéjük. Kibirtuk a komcsikat, kibírjuk a progresszíveket is.

Khonsu 2020.11.01. 22:57:20

@pátyi:

Az Iszlámra én? Épp ez védi majd meg a civilizációt attól is, mert a mai egyházak láthatóan képtelenek erre. Amiről beszélek az meg van jövendölve a Bibliában.

"Aztán láttam, hogy egy másik angyal átrepül az égbolton. Nála volt az örök evangélium, hogy hirdesse a föld minden lakójának, minden nemzetnek, törzsnek, nyelvnek és népnek." (Jel 14,6)

Nem tudom te ebből mit olvasol ki, de én azt, hogy az "eljövetelt" új evangelizáció fogja megelőzni, az "örök evangélium" (a vallás végső formája?) hirdetésével.

Khonsu 2020.11.01. 23:29:02

@pátyi:

Mondjuk a vallásukat aktívan gyakorlók számának csökkenéséből, amit évtizedek óta mutatnak a statisztikák és a paphiányból, amire az egyházak panaszkodnak. Vagyis amit a nagy egyházak kínálnak, az egyre kevesebbeknek vonzó. Úgy tűnik, az egyházak elengedték a 21. századot. Az újabb és újabb generációkkal egyre kevésbé találják meg a közös hangot (aki esetleg mégis, azt elnémítják). Így lassan csak egy furcsa díszletté válnak.

Afelől pedig ne legyenek kétségeid, hogy a politikának is csak addig hasznosak, amíg nagy számú embert tudnak megszólítani. Ha szétszélednek a hívek, akkor már nem fogja megérni az egyházak támogatása. (Ideje lenne választani az Isten és a Mammon között. Előbbi szeret és felemel, utóbbi kihasznál, majd eldob.)

Ma senki sem üldözi a vallást, nem tiltja az egyházakat és mégis egyre népszerűtlenebbek. Ezért lassan el kellene gondolkodniuk azon, hogy a hiba talán bennük van és nem a világban.

screpes 2020.11.02. 08:34:39

@Khonsu:

Nehéz lenne azt megválaszolni, hogy a hatalmak tapadnak fel a vallásra, a hit és egyházai kiterjedt világára, ( a vallásosságra), vagy fordítva: az egyházi szervezetek az államokra, hogy sokszorozzák mentális érvényességük helyett a társadalmi hatásukat, s végül részt vállalhassanak az osztozkodásokban.

mindegyik ellenszenves sokak szemében, és ez nem krisztusnak, vagy a hitnek szól, hanem ennek a z elkerülhetetlen állam/egyház kombónak. Most is, nálunk is ez ven. (Cívisen jól látszik a kártétel, a mechanizmus.).

Én például semjént utálom.. De miért ő a miniszterelnök-helyettese? Miért is?
A KDNP amúgy jelentéktelen párt (se) lenne. De mi az, hogy "amúgy"?
------------

Khonsu 2020.11.03. 21:51:39

@screpes:

Az azért látható, hogy a kisegyházaknak valahogy nem kedveskedik annyira a hatalom, mint a nagyoknak. Túl kevés embert tudnak megszólítani ahhoz, hogy a hatalomnak érdekesek legyenek. Ha a mostani nagyoktól elpárolognak a hívek, akkor szerintem ők is kieshetnek a kegyből. Ahogy egy kisegyház is bekerülhet oda, amennyiben kellően nagyra nő és van ilyen irányú szándéka. Hatalomtechnika az egész.
süti beállítások módosítása