1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.10.22. 09:25 HaFr

A munkakényszer a társadalmi rend egyik biztosítéka

A Guide to Legal Loitering - Bloomberg

A feltétel nélküli alapjövedelemmel (FNA) kampányoló Párbeszéd nevű mikropárt -- és a javaslata, hogy a balos ellenzék emelje be a 2022-es kampányába az FNA-t -- még a koncepció felvizezett formájában is a baloldali identitásradikalizmusok (tehát, meg kell adni, nem a marxizmus) tipikus hibáját véti, amennyiben az eszményi viselkedésre redukálja az emberképét. Legalább Rousseau óta ismert baloldali tévhit az, hogy az ember szabadnak és jónak születik, a kettőnek együtt, és a társadalmi intézmények rontják el ezt az ideális bölcsőkori énjét. (A liberálisok ezzel szemben, ha a szerződéselméleti tradícióban el is ismerik a szabadságot elméleti kiinduló állapotnak, az intézményeket elengedhetetlennek tartják a bűnös, vagy rossz, vagy egoista, vagy egyszerűen csak tökéletlen ember kontrollja és az ilyen emberek koordinációja érdekében.)

Mint minden rendszerkritikai alapú eszköz, az FNA is a kapitalizmus (mint az intézményrendszer egyik meghatározó elemének, lásd Rousseau-t fent, de ide már Marx is nyugodtan citálható) romboló, emberellenes vonását igyekszik kiküszöbölni. Az eszköz gazdasági megalapozatlanságáról -- bármelyik megvalósulásában -- sokan beszélnek, egyes kísérletei kudarcot is vallottak már, de kevesebben szólnak az FNA révén a munkakényszerből kieső emberek kártékonyságáról. Azoknak a rétegeknek, amelyek az FNA legnagyobb kedvezményezettjei lennének, tehát döntően az alacsonyan képzetteknek az élete egy csapásra megváltozna nemcsak abból a szempontból, hogy valamivel könnyebbé válna az állampolgári jogon (a Párbeszéd verziójában: a szegénység jogán) szerzett plusz források miatt, hanem úgy is, hogy olyan mennyiségű szabadidő zuhanna rájuk, amivel nem tudnának értelmesen mit kezdeni. Az ilyen szabadidőtömeg társadalmi méretekben a veszélyes semmittevésben, tömeges pszichológiai deformálódásban és a közrend fenyegetésében jutna kifejezésre. Lennének, akik értékteremtésbe tudnák fordítani az FNA adta relatív kényelmet, de objektív okok miatt -- ahogy mondtam, e rétegek eredendően alacsony képzettsége, műveltsége, önképzési kultúrájának hiánya miatt -- kevesen.

A munkakényszer a társadalmi rend egyik biztosítéka is. A felszabaduló idő jó eséllyel nem a humánum erősödését szolgálná -- több könyvtárra elég szociológiai tudás támasztja alá ezt a világ minden szegletéből --, azaz az így szerzett többletszabadság nem a jóságot szabadítaná fel, hanem bebizonyítaná, hogy a szabadság értéke a szabad döntések értékességén múlik, amire semmi garanciát nem ad az emberi természet. A munkavégzésből megtakarított túl sok idő nem a jó (vagy értékes) ember szabadságát hozza felszínre, hanem olyan elnyújtott szabadságot ad (értsd: az évi három hét helyett az egész évet), ami mellé nem biztosítja az értelem, az érték és a társadalmi hasznosság kontextusát. Éppen ellenkezőleg: elvesz ezekből.

A technológia exponenciálisan erősödő befolyása a dolgozói létünkre és a teljes civil életünkre már aligha tagadható. Erre -- aminek a különböző típusú munkahelyekre gyakorolt hatását sokan elég egybehangzóan modellezik --, értelmes társadalmak már régen elkezdték a felkészülést az oktatási és a szociális rendszereikben. A mienk nem ilyen. Az előbbiek az FNA helyett az általános képzettség és a társadalmi hatékonyság fokozatos erősítésével reagálnak. A mienk nem. Az előbbieknek nem lesz okuk az FNA-ban gondolkodni. A mienknek lesz.

Csak épp pénzünk nem lesz megvalósítani. (Ezt se.) A köz- és tényleges kényszermunka (szemben a piaci munkakényszerrel) ellenben bővülhet a jövőben, mert az országvezetők azt mindenesetre tudják, hogy Rousseau-nak nem volt igaza és az ember felett intézményes kontrollt kell gyakorolni ahhoz, hogy elnyerje az emberségét a civilizációban, de legalább hogy elvegyék a kedvét a legrosszabb ösztönei és frusztrációi kiélésétől. Ezzel az országvezetéssel azonban a kontroll büszkén nemtelen formákat ölt: az erkölcs, a jog, a fogyasztás és az értelmes munka helyett a pőre decízióét, a tömegmanipulációét és a kaszárnyáékét.

PS.: Orbánék persze közben tesznek a keleti és nyugati, főleg összeszerelésre szakosodott működőtőke (drága) idecsábítása érdekében is, de a társadalmi hatékonyság növelése nem céljuk. A gazdaságirányítási tevékenységük eredményeképp nem nő az emberi önkifejezés/munka értékteremtő tartalma az országban.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3716253576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobaszopiatej 2020.10.22. 10:29:00

Az FNA a gazdagokat támogatja, pl aki örökölt 1-2 plusz lakást és kiadja, ezért dolgoznia (ergo magát fejlesztenie) sem kell. Az FNA (és a szoc.támogatások többsége) őt támogatja, míg a munkára kényszerült szegény embert extrán bűnteti (velük fizetteti ki az állandósult ingyenélést), az adócsalást ismét népsporttá téve.

chrisred 2020.10.22. 10:55:59

A poszt alaptévedése, hogy a munkát a bérmunkával azonosítja.

ricardo 2020.10.22. 11:11:40

@HaFr: Gondolom, az osztályok nélküli társadalom, ahol a munka szabad öntevékenység.

chrisred 2020.10.22. 11:15:14

@HaFr: Nem hiszek abban az eszmében, hogy a társadalmat az tartja össze, hogy az emberektől elvesszük az életük nagy részét kitöltő időt. Ez a lázári gondolat kiterjesztése az egész társadalomra (aki közmunkán van, annak nincs ideje lopni).

Reding Roli 2020.10.22. 11:15:26

A munkakényszer a társadalmi rend egyik biztosítéka"
Szerintem a fejlődés biztosítèka az lenne, ha ez emberek minèl jobban megszabadulhatnának a társadalmi- gazdasági kènyszerektől, hogy az autonómiákon , az önkèntes együttműködèsek alapján jöjjön lètre egy új társadalmi rendszer. Erre azonban az állami segèdlettel kivitelezett (polgári ) tulajdonteremtès alkalmasabb lehet ...Hayek is azt mondta , hogy : "Property and liberty " - a Kettő egymással összefüggő, egymásból következő fogalmak...Ahol nincs tulajdon, ott nincs szabadság sem , főleg ez a bajom az FNA- val , hogy elindíthatja az embereket - nem feltètlenül , de lehetséges - a " Road to the serfdom " útján, de tulajdont - valódi függetlenségét , nem ad nekik ...Ellenben , az állam, az aktuális politikai elit, játèkszereivè válhatnak ...Lsd : Orbán - rendszer ..
Nyugat - Európában már volt ehhez hasonló , pl Belgiumban lètezett egy èleten át tartó munkanèlküli segèly , mèg 2009- előtt és a Finnország , mint a progresszió bajnoka , szinten bevezette két évre az 560 euró FNA - t egy korlátos körre...Felemás eredmènyek születtek: úgy találták hogy az FNA nem növelte a munkábaállási hajlandóságot , de sokkal boldogabbak lettek tőle az emberek ...Triviális , de ez is számít!:)
Magyarországon egy 100 euró havi FNA bevezetesèt látnám kb kivitelezhetőnek , egy 3 milliós körre fókuszálva , ami èves szinten 1332 milliárd forint , 3,6 milliard euró lenne mint költsègvetèsi teher. A magyar kölstègvetès kiadási főösszege 21. 793 milliárd forint , amiben most van vagy 8-10% - os hiány , amit hitelből kell fedezni ...

Ahogy Pálinkás is már jelezte : a közteherviselèshez hozzá kell nyúlni Magyarországon !
-Az nem állapot , hogy a here rèteg milliárdos ingatlanokban pöffeszkedik , ès érdemi ingatlanadó nincs
- Az nem állapot, hogy zöldbárók százmilliós , munka nèlküli forrásokat akvirálnak , ès adót alig fizetnek
- Az nem állapot , hogy a NER - oligarchák tízmilliárdos állami forrásokat szereznek , de még a nevüket sem lehet leírni ...
Meg kell találni a forrásokat !

Ami Magyarországon megy , az nem valódi polgári vagyonteremtő kormányprogram , hanem egy bűnös , haveri kapitalizmus, rèszrehajló osztogatás!

chrisred 2020.10.22. 11:16:22

@ricardo: Osztályok már az információs társadalomban se nagyon vannak.

Moin Moin 2020.10.22. 11:25:46

1.) A szélbal azért ajánlgat a proliknak (is) FNA-t, hogy azok ebben reménykedve hatalomba szavazzák őket. Aztán a film további része már ismerős....)

2.) Az ember egy hierarchikus csoportban élő állat - ez azzal is jár, hogy a csoport legtöbb tagja már csupán génjeibe kódolt képességei révén sem alkalmas önállóságra. Erről is elfeledkeznek azok, akik arról beszélnek, hoyg az FNA-tól mindenki szuper közösségeket építő, kreatív emberré alakulna át.:)

chrisred 2020.10.22. 11:26:42

@Moin Moin: Mindenki elsősorban magából indul ki. :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 11:37:44

@HaFr: A munkakényszer a Kádár-rendszernek és a kommunizmusnak, valamint az ezen rendszerek alapját képező feudalizmusnak volt az alapelképzelése. A polgári társadalmakban nincsen munkakényszer: ha van elég tőkéd vagy más vagyonod, akkor nem kell dolgoznod. Két dolgot szerintem sokan nem vesznek figyelembe: 1.) a technológia és a termelékenység növekedése miatt pontosan hogy nem munkakényszer, hanem leépítési ÉS fogyasztási kényszer van, mégpedig egyszerre. Azaz fogyasztónak lenni IS MUNKA. Ennélfogva nem biztos, hogy a társadalom cca. 50%-ra szükség lesz az értelmes munkavégzés során, de attól még ezen emberek fogyaszthatnának, mert az is munka és társadalmilag hasznos tevékenység valahol. 2.) amennyiben egy munka elidegenedik a munkástól, azaz a munka nincsen összhangban a munkás biomentális programozásával, akkor az rossz hatékonyságú munkavégzést fog eredményezni. Ebben az esetben a kényszer helyett a munkaerő neurológiai újrahuzalozása sokkal humánusabb megoldás lehet. Ez ugyanis szabad és jó hatékonyságú munkavégzést eredményezhet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.22. 11:42:14

@Főnix Oszlár Gazdag: 1. nem értetted a posztot, 2. ezen belül különösen nem értetted a piaci és az adminisztratív munkakényszer (utóbbi: kényszermunkaként) megkülönböztetését.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.22. 11:43:19

@chrisred: ez nem hit kérdése, name antropológiáé, etológiáé és szociológiáé

chrisred 2020.10.22. 11:48:02

@HaFr: Egyik tudományágban sem léteznek ilyen jellegű végkövetkeztetések, ami a posztban le van írva, csupán ideológiai alapú feltételezés.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 11:54:36

@HaFr: Mit nem lehet ezen érteni? Idézek: "...olyan mennyiségű szabadidő zuhanna rájuk, amivel nem tudnának értelmesen mit kezdeni. Az ilyen szabadidőtömeg társadalmi méretekben a veszélyes semmittevésben, tömeges pszichológiai deformálódásban és a közrend fenyegetésében jutna kifejezésre.". Magyarán: aki nem akar dolgozni, az az államrend ellensége és bűnöző, még akkor is, ha PlayStation-nel játszik egész nap. Ha nincsen munkakényszer, a lakosság bűnözővé válik. De természetesen csak a lakosság genetikailag alsóbbrendű részéről van szó, hiszen a művészek esetleg kivételt képeznek, a milliárdos playboyok orgiái meg a polgári rend oszlopai, hiszen ők, well, mégiscsak úriemberek, nem pedig alsóbbrendű felforgató komcsi parasztok. Rosszul értelmeztem a mondanivalódat vagy nem?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.22. 11:55:28

@chrisred: de léteznek, elméleti és empirikus konszenzus van a szabadidő társadalmi haszna és a társadalmak fejlettsége közötti korrelációt illetően... Ad analogiam hasonlíts össze egy afganisztáni vagy boszniai utcát egy dániai parkkal. Magyarán legyél inkább marxista, mint párbeszédes, egyszerűen Marxnak több volt az esze;a kommunizmusba nem lehet beleugrani, mielőtt a kapitalizmus minimum nem hozott létre nagyon magas anyagi és szellemi fejlettséget, de utána se biztosan

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.22. 11:58:26

@Főnix Oszlár Gazdag: azt írtam, amit írtam -- ezután szabadon interpretálható; én pl. nem bélyegeztem meg senkit a foglalkozása alapján stb. Nem mennék el abba az irányba, amit sugallsz, de te nyugdtan..

Reding Roli 2020.10.22. 12:04:44

@Főnix Oszlár Gazdag: Így igaz! A termelèsből kivont , improduktív , "holttőkèt " az újraelosztás bevonja a gazdaság vèrkeringèsèbe , így akár hasznos is lehet ! Az újraelosztás nagyságára azonban vigyázni kell , hogy mekkora legyen a GDP- hez viszonyítva : sem a túl kicsi , sem a túl nagy nem jó, de leginkább a kiegyensúlyozott közteherviselès a fontos ...
Az infláció egy olyan faktor , amire még tekintettel kell lenni: a gazdaságba aranyosan öntött " ajándèk" pènz , ha nincs mögötte párhuzamosan technológiai fejlődès , termelèkenysèg -növekedès akkor folyamatos inflációt okoz. Ha van, akkor csak átmeneti hatásai lesznek az inflációnak, de a gazdaságban megjelenő új pènztömeg megèlènkíti a fejlődèst ...
Pl a kormány CSOK - marhasága , egy az egyben beèpült az ingtatlanárakba ...Az átlag Joe csak látszólag lett gazdagabb , a nyerő rétegek- aránytalanul - a több ingatlant birtokló jómódúak és fejlesztők voltak ...
Cantillon ír közgazdász már több mint 200 éve leírta , milyen hátulütői lehetnek egy nagy osztogatásnak ...

ricardo 2020.10.22. 12:06:12

@chrisred: A marxisták tiltakoznának. Szerintük alapvetően két társadalmi osztály létezik a kapitalizmusban, a munkásosztály és a tőkésosztály. A munkás nem tulajdonosa a termelőeszköznek, így a megélhetése végett kénytelen a munkaerejét áruba bocsátani; ezáltal bérmunkás lesz. A tőkés a termelőeszköz tulajdonosa, aki a bérmunkás által a termelőeszközzel előállított áru értékesítéséből él. Az osztályhelyzet a termelőeszközök tulajdonjogából fakad, és nem az egyén munkakörülményeiből, életszínvonalából, életstílusából stb. Vagyis mindazok, akik bérmunkából élnek, a proletariátushoz tartoznak. Egy részvénytársaság jól fizetett vezérigazgatója a társaság alkalmazottja, aki munkabérből él, és a proletariátushoz tartozik. Egy bukdácsoló kisvállalkozás szűkölő tulajdonosa viszont a burzsoáziához.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 12:10:37

@HaFr: Jó, de erre írtam azt, amit írtam. Felesleges a XIX. század konzervatív közhelyeit pedánsan felsorolni, amikor például alapvető különbség van a NŐK és a FÉRFIAK, a dolgozni akarók és a dolgozni egyáltalán nem akarók FNA-val kapcsolatos reakciója között. Tehát kiöntöd a gyereket a fürdővízzel együtt, miközben fogalmunk sincsen statisztikai, tudományos pontossággal arról, hogy mi történne a bevezetésével. Másrészt ismét csak kerülgetjük az alapproblémát: a társadalmi hatékonyságzavarok döntő része neurológiai és genetikai probléma, amelyet pár évtizeden belül direkt technológiai eszközökkel tudunk majd befolyásolni. Talán future-proof megoldásokban kellene gondolkodni a Lordok Háza szintű, de mégiscsak folyosói jellegű megjegyzések helyett.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.22. 12:20:11

@HaFr: Túl hosszú lenne leírni. Mindenesetre köszi, senki sincsen, aki jobb ötleteket tud adni nekem, mint te. Best blog ever. :)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2020.10.22. 12:23:24

A csőcselékember célja a semmittevés. A munka célja pedig az, hogy megakadályozza ebben. (Nietzsche) :))))
A tapasztalat igazolja az öreget.

chrisred 2020.10.22. 12:50:29

@ricardo: Marx a XIX. század közgazdasági elméletéből vezete le a tanait, aminek az alapja a szűkösség eszméje volt: a javakból nem jut mindenkinek, mert ami nálam van, az nem lehet máshol. Az információs társadalom alapja az, hogy az információ is érték, ami odaadható másnak úgy, hogy közben nálam is megmarad.

chrisred 2020.10.22. 12:55:22

@HaFr: Egy skandináv társadalomban elmosódik a határ a szabadidő és a munkaidő között: ha otthon a gyerekedet neveled, vagy segítesz a helyi szelektív szemétgyűjtésben, valójában mindkét kategóriába beletartozik.

ricardo 2020.10.22. 13:09:39

@chrisred: Minden tudás és képesség sokszorozható ilyen formán. Mindenki megtanulhat olvasni úgy, hogy ezzel nem veszi el az olvasás képességét másoktól. Mindenki megismerheti a természet törvényeit úgy, hogy ezáltal másoktól elvenné ezt a tudást. Stb. De ez nem szünteti meg az osztályokat.

Reding Roli 2020.10.22. 13:28:18

@Fuxos (ex bömis): A csőcselékember célja a semmittevés."
Igen, gondolták a nácik is, azért Auschwitz kapujára kiírták a " csőcselèkembereknek " hogy : "Arbeit macht frei" - a munka szabaddá tesz , felszabadít ... Úgy gondolták, hogy a munka segítsègèvel át tudják nevelni az "alacsonyabb rendű" embereket ...
A " munkaállam " megteremtése , a fasisztoid , szèlsőjobboldali rendszerek sajátossága , a jelen \jövő társadalmai nem munkaalapú, hanem a tudás és technológia alapú, önszervező- autonóm azaz nem hierarchizált társadalmak. A jövőben ott lesz valódi fejlődés, ahol van szèles körű, "kiegyenlített " polgári tulajdon, ès erős társadalmi kohèzió....
A bèrmunkara alapozott, olcsó bèrű , összeszerő- üzemcsarnok gazdaságoknak leáldozóban van , ahogy a magyar modell is zátonyra futott...Orbán csak ne ajánlgassa a munkaalpú társadalmat senkinek! Nem kérünk ebből a jövőből! Hirdessenek meg új kistulajdonosi programot, az valami lenne, de bèrrabszolgasag nem vonzó ajánlat!

chrisred 2020.10.22. 13:41:15

@ricardo: A társadalmi mobilitás növekedése a kasztrendszerek megszűnése felé vezet. Bárki irányíthat másokat, ha meg tudja szerezni az ehhez szükséges szakértelmet.

ricardo 2020.10.22. 13:53:05

@HaFr: Van Marcusénak egy 1967-es szövege, „Az utópia vége”. Ebben Marcuse azt mondja, kétféle társadalmi utópia létezik: 1) azok az utópiák, amelyek ténylegesen lehetetlenek, mert ellentmondanak a természet törvényeinek (pl. egy olyan utópista társadalom, melyben az emberek örökre fiatalok maradnak, mindenki kék szemű stb.), 2) olyan társadalmi állapotok, amelyek annyiban tűnnek utópikusnak, amennyiben az elérésükhöz szükséges az anyagi, szellemi stb. feltételek nem állnak fenn. Ez utóbbiak, vélekedik Marcuse, nem valódi utópiák, mert megvalósításuk nem lehetetlen; legfeljebb „átmenetileg” utópiák, amennyiben a feltételek „még nem” állnak fenn. És Marcuse mond egy erőset (talán azért, hogy elhárítsa magától azt a vádat, hogy „defetista” a szocialista forradalom lehetőségét illetően): a szocializmusnak mind az anyagi, mind a szellemi feltételei meg vannak a modern ipari társadalomban. Azaz, a modern ipari társadalom „szabad társadalom”, amennyiben az emberek kollektíve egyetlen nagy ugrással bármikor átléphetnének a szocializmusba. Önmagában az a tény, hogy az emberek mégsem tagadják meg a kapitalizmust, mert a kapitalista szükségletek internalizációja által hozzáláncolódnak a fennálló viszonyokhoz, nem jelenti azt, hogy a szocializmus tényegesen („objektíve”) lehetetlen volna, azaz utópia lenne.

Laikus Mérgelődő 2020.10.22. 14:22:53

A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével párhuzamosan a munka fogalmát is át kellene értékelni, és ennek költségeit hozzá kellene számolni a FNA bevezetésének költségeihez.

A XXI. században a klasszikus anyagi értelemben vett értékteremő munkát elsősorban a gépek és a MI intelligencia fogja végezni. Az emberi munka fogalmát át kell értékelni, és hozzászokni ahhoz, hogy a faölelgetést, a vogon-költészet elemzését vagy a légvárépítést gyufaszálakból is munkának nevezzük.

lecsós 2020.10.22. 14:34:43

@HaFr: Ennek a kapitalizmus felfogásnak vége, most mutatja be a pandémia, hogy az egészet egy kicsit új alapokra kell helyezni. Nem a munka a lényeg ma már, hanem a hasznos időtöltés. A fejlett ipari társadalmak nem tudnak hasznos munkát - megfelelő bérért - biztosítani a polgáraik számára. Magyarország sem. Nem tudja megfizetni a tudást. Tehát annak kapitalizmusnak vége, ami az olcsó munkaerőre épít. Lokálisan van vége a dalnak, és ez kihat a globális játéktérre is. Mondjuk nem gyere be ma mér, hogy Bangladesben összevarrják a pólót, 5 pennyért, meg 7 penny anyagért, és Ł 5 fontért eladják UK-ban, ha meg nem fogy el, basszák ki. Mivel fel fog lázadni Banglades. Ez a történet kicsit átalakul. Meg ma már kis hazánkban egyszerűen dönthetsz arról, hogy most részt veszel-e a játékban, vagy nem, vagy ha igen, mennyire veszel részt.
Tehát a kapitalizmus át fog alakulni úgy - hogyha a vezető rétegek nem akarják, hogy szép akasztófák szegélyezzék az utak mentét - hogy ki lesz fizetve az a réteg, amely értéket teremt, vagy egyszerűen megbukik.
A pénzrendszer át fog alakulni, ez ami van, az már eresztékeiben sem tartja meg a cunamit, ami jönni fog. Jön egy egy olyan pénzrendszer, ami a bőségre épít, pl. állásdíjjal, mint a fejlett középkorban. Akkor az emberek csak akkor dolgoztak, ha volt értelme, és akkor volt értelme, mivel isten dicsőségére katedrálisokat, és templomokat emeltek. Abból él a nyugati turizmus, amit akkor felépítettek. A középkorban sem kellett dolgoznia egy embernek napi 3 óránál többet, hogy a megélhetését - lakhatás, rezsi, iskoláztatás, étel- biztosítani tudja a családja, és maga számára.
Egy természetközeli nép tagja nem dolgozik napi 3 óránál többet. Csak a "fejlett ipari társadalmakban" sikerült elhitetni az emberekkel, hogy érdemes melózni naponta 10-12 órát. Nyomni az excel táblát mondjuk faültetés helyett, vagy kertészkedés helyett. Amúgy egy 28 négyzetméteres kertről minimum három mázsa zöldség szedhető egy szezonban, és nagyon sokat nem kell vakarni benne, kb. 1 órát minden másnap. A népek vonulnak ki a kapitalizmusból, és nagyon nem akarnak lemondani a vívmányairól, de nem is kell.

Warnings of 'ghost towns' if staff do not return to the office
www.bbc.com/news/business-53925917
Ez van most, és ez csak fokozódni fog.

2020.10.22. 16:11:02

@ricardo:
meg lehet sokszorozni a pénzt, hogy nem veszed el másoktól pénzt. ez ugye a kapitalista erkölcsiség. ez realtivisztikusan mások kárára való gazdagodás. és ezt ellensúlyozná a feltétel nélküli alapjövedelem. aminek forrása az állami adó vagy adósság. és az állam, a közvagyon felszámolását célozza. az is mint pénzügyi termék jelenik meg a rendszerben. és célja a kapitalizmus erősítése. a pénz megsokszorozása anélkül, hogy másoktól bármennyit is elvennének.

2020.10.22. 16:17:00

@ricardo:
az fna beleilleszthető a kapitalista logikába. az egy pénzügyi termék, amit a "piacok" az állami adó vagy adósság terhére folyósítanak. ebből privatizáció következik. ami a liberális kapitalista hitvilágban pareto hatékonyság javulást eredményez. tehát úgy ad valakinek, hogy egyénileg senkit sem korlátoz. a közvagyont felszámolja, de mit számít az. az csak az elmaradott népek gondolkodására jellemző.

chrisred 2020.10.22. 16:20:21

@cvsvrs: Az állam által beszedett adó szétosztása az állampolgárok között privatizációnak számít? A nyugdíjfizetés is privatizáció?

weasel 2020.10.22. 16:57:38

Igazából már most is létezik FNA. Azaz, korlátlan szabadidő és állandó jövedelem: nyugdíjnak hívják. Elég lenne alaposan megvizsgálni, hogy ők mit kezdenek a szabadidejükkel. Természetesen inkább azokat kellene, akik nem kényszerülnek nyugdíj mellett dolgozni.

Armeemarsch Nr. 7 2020.10.22. 17:04:44

Bocs, de szerintem egyszerűbb és olcsóbb közéjük lövetni!

Azok a társadalmak, amelyek hosszabb távon tartottak el dologtalan tömegeket, mind megbuktak. Legyőzték őket a dinamikus és szorgalmas népek.

Armeemarsch Nr. 7 2020.10.22. 17:09:51

@weasel: Ez nem lenne releváns összehasonlítás. A mai nyugdíjasok egy a mainál felelősebb munkaerköcsben nevelkedtek, különösen a nem szocialista országokban. Ezért ők a mai napig, ha tehetik, csinálnak valami hasznosat.

Ha most a mai fiataloknak elkezdenének FNA-t osztogatni, akkor ezekben a fiatalokban nem fejlődne ki semmiféle munkaerkölcs, csak a lustaság és értelmenteln dolgokkal szórakoznának. Néhány éve olvastam valahol egy kitűnő összefoglalót az FNAS veszélyeiről. Megpróbálom majd megkeresni és belinkelem ide. De ha mégis bevezetik ezt bárhol az EU-ban, akkor én kiköltözöm Texasba!

2020.10.22. 17:20:57

@chrisred:
az adó és az adósság hiányt teremt az államházartásban. a feltétel nélküli alapjövedelemért cserébe az állam semmit sem kaphat. mert ugyebár ha feltétel nélkül osztja az alapjövedelmet, akkor nem kényszeríthet ki semmiféle értékteremtést közösségi módon. azaz ez a pénzügyi termék szimplán a hiányt növeli meg. és ebből egyenesen következik az állami vagyon felszámolása: a privatizáció.

a társadalombiztosítási normatíva helyett lenne alapjövedelem és mindenki járhat magánorvoshoz. és a közkórházakat privatizálnák. nincs állam. de kezdve onnan, hogy az egyház magánosítva van. vagy az igazsságszolgáltatás. magánszolgáltatás. kapsz alapjövedelmet. és menjél a válaszott bíróhoz. az is piacosítva van. és úgy nem kell állami kúria. abból lesz magánkúria. magánföldesúri rendszer. errefelé volt ilyen egy ideig. luxemburgi zsigmond pénzért zálogba adott városokat. és a közszolgálatások a pénzuralomra vannak alapozva. nincs állam, nincs egyház, és ehhez nem kell parlament, se kormány, se önkormányzat. hanem egymással versengő magánbankok kellenek, akik nyomják a pénzt. illetve pénzhelyettesítő bankókat, amivel közszolgáltatásokat vásárolhatsz. és így az emberek nem az állam, hanem tőkepiacon versengő pénzintézetek alattvalói. ez a nyílt társadalom. ezt támogatja soros. mondván, hogy ez a pénzkapitalizmus végső győzelme. és valóban ez lenne, de ilyet nem nagyon akar a többség.

2020.10.22. 17:27:55

@weasel:
a nyugdíj feltételekkel jár. a minimálnyugdíj is. vagy a gyermekgondozási díj, vagy a tanulmányi ösztöndíj, vagy a munkanélküli segély, vagy az ápolási díj, vagy ugye az adókedvezmények. az fna elvben ezeket egyesítené. de ezek feltételhez vannak kötve. nevelni kell gyermeket. iskolába kell járni, vagy járatni a gyermeket. átképzésben, közmunka programokban kell részt vállalni, időseket gondozni, életkort betölteni. büntetlen előéletűnek lenni.

az fna járna a börtönben is. és egy zárt bűnözői körben hordják be az alapvető közszükségleti cikkeket. és ezzel a bank eladósítja és felszámolja az államot, szedi a kamatot. és ezek után magánbörtönök lesznek. ez a koncepció. na most ebben a soros hisz nagyon és a skandinávok. ha a jóléti rendszerüket be akarják dönteni, akkor csak hajrá.

Reding Roli 2020.10.22. 17:53:54

@cvsvrs: Amiről te beszèlsz , az nem a " nyílt társadalom " eszmèje , hanem az anarchokapitalizmus, politikai filozófiai irányzat, amely konzervatív- liberális nézeteket szèlsőseges irányzata , azt mondja ,hogy az állam puszta fennállása sérti az élet-, a vagyon- és a jogbiztonságot, amit nála hatékonyabban tudnának szavatolni a polgárok magántársulásai és a háborítatlan piacon szabadon versengő biztonságvèdelem, ès a magánbíróságok...

2020.10.22. 17:56:00

@Reding Roli:
a nyílt társadalom az anarchokapitalizmus. soros azt mondja, hogy nem kellenek választott parlamentek. hanem az egymással versengő magánalapítványok, az ngo-k védik meg az emberek jogait és elűzik az anarchokapitalizmust tagadó despotikus kormányokat, amilyen az orbán rezsim.

Reding Roli 2020.10.22. 17:59:06

@Armeemarsch Nr. 7: De ha mégis bevezetik ezt bárhol az EU-ban, akkor én kiköltözöm Texasba!"
Ez Biden esetèben szóba kerülhet , ha győz ...A BLM nemcsak a rasszizmus ellen harcol, hanem azért hogy "egyenlő" lehetősègei legyenek az embereknek ...

Reding Roli 2020.10.22. 18:02:59

@cvsvrs: A nyílt társadalom eszmèje nem Soros György találmánya , hanem " mesterè" Karl Popperè, aki kiváló filozófus volt. A diktatórikus rezsimek demonizaljak csak a nyílt társadalom eszmènyet, valójában kiváló gondolatok ...Az más kérdés - hogy a társadalom jelenlegi fejlődèsi fokán ( mèg ) nem megvalósítható, egyfajta idealizmus, utópizmus ...

Armeemarsch Nr. 7 2020.10.22. 18:05:04

@Reding Roli: Remélem, mégsem győz az az agyalágyult!

A BLM pedig Amerika igazi alapjait akarja szétverni. Ezt a fehér munkásság és a fehér középosztály úgysem fogja sokáig tűrni! Az USA alapító atyái egészen más nézeteket képviseltek, mint BLM-ék.

2020.10.22. 18:10:16

@Reding Roli:
és az fna bevezetése az anarchokapitalizmushoz vezető szociálliberális átmenet. a szocik eladósítják az államot, a libek eladják. a konzik asszisztálnak. a nácikat pedig az underground világába száműzik. és ez világkép volt az uralkodó addig, amíg a mainstream média egyirányú volt. és abban nem volt jelen a vox populi. a kocsma népe nem beszélhetett vissza. ehhez kellene a globális keveredés totalitása. és abból lesz egy nyílt társadalom a földkerekségen. egy szekuláris világkormány, amiben nem választás, hanem pénzügyi részesedés alapján vesznek részt az igazgatótanácsok elnökei. és egy szikretikus viláegyház. ebben a rendszerben is megfizetnék a papokat. iványi gábort és társait. akiket most támadnak a náci rezsimek.

Reding Roli 2020.10.22. 18:16:57

@Armeemarsch Nr. 7: Így van. De azóta a viszonyok nagyban megváltoztak...Jefferson és Adams idejében még egyfajta anarchokapitaliata, extrèm piacbarat rendszer volt, és kèsőbb a vadnyugaton is...
Mára viszont megváltozott a nèpessèg összetètele és ezzel együtt a társadalmi törekvèsek is : a feketèk és a latinok kvázi vagyoni " egyenlőséget " szeretnének , a fehér keresztény és a zsidó " uralkodóosztályhoz "hasonló jogokat ...

2020.10.22. 18:24:23

@Reding Roli:
popper képzelgéséhez társítja az elképzeléseit soros.

Reding Roli 2020.10.22. 18:28:31

@cvsvrs: és az fna bevezetése az anarchokapitalizmushoz vezető szociálliberális átmenet. a szocik eladósítják az államot, a libek eladják. a konzik asszisztálnak. a nácikat pedig az underground világába száműzik. "

Szerintem nem. Az anarchokapitalizmus a vadkapitalizmussal egyenlő , ehhez közel állt a múlt századi USA. Szociális vèdőhaló ès újraosztás nem igen létezett , az állam szerepe csak a külső vèdelemte szorítkozott jóformán ...A törvényt és az igazságszolgáltatást nem ritkán a helyi " mob " adta ...
Nem tudom " lynching " - ről hallottal - e már ..
Most éppen ezeket tanulmányozom...
Ez a kb a magyar lincselèsnek felel meg, amikor a tömeg önbíráskodik és " extrajudikálisan " elítèlnek és megbüntetnek valakit, magyarul agyonvernek , felakasztanak..
Pl a 20- ki században volt a Tulsai pogrom , ahol még ez a büntetési mód létezett..
Ez valójában az anarchokapitalista , vadnyugati társadalmi gyökerekből ered...

Reding Roli 2020.10.22. 18:37:26

Az európai kapitalizmus viszont a 2vh. után , a 20. Szazadi társadalmi szerződés alapján lètrejött kapitalizmus . A lènyege a nagy újraelosztás és az ebből adódóan kiegyensúlyozott vagyoni viszonyokat , szocialis biztonságot eredmènyező társadalom - nevezzük szociális demokráciának...
A magyar progresszív oldal is azt szeretné , ha Magyarország " szocialis piacgazdaság " vagy szociális demokrácia lenne, vagy ha ezt 21. századi módon akarjuk megnevezni : ökoszociális piacgazdaság
Egyelőre még ez csak nemzeti szinten, a legfejlettebb orszagokban lehet valid cèl, de idővel az egész világon meg kell( ene) törtènni az ökoszociális piacgazdaságra való áttèrèsnek ...

2020.10.22. 18:42:57

@Reding Roli:
a középkorban se volt szociális védőháló. társadalombiztosítás. és ugye nem volt anarchokapitalizmus.

2020.10.22. 18:43:58

@Reding Roli:
eleve úgy definiálsz valamit, hogy valami nincs. ez vezet el a téveszmékhez. tehát úgy definiálnád a labdát, hogy az nem kocka.

chrisred 2020.10.22. 18:50:50

@cvsvrs: Számomra elég unorthodox elképzelés, hogy az adó hiányt teremt az államháztartásban. A közfelfogás szerint az állami bevételnek számít.

Egyházak egy ideje már magánosítva vannak, ezt nevezték szekularizációnak. Az igazságszolgáltatás és általában a közhatalmi ágak nem magánosíthatóak, nem piaci tevékenységek.

chrisred 2020.10.22. 18:53:08

@cvsvrs: A középkorban kockázatközösségek voltak, mint a bányatársláda. Ezekből alakultak ki a társadalombiztosítás elemi.

Reding Roli 2020.10.22. 18:55:53

@lecsós: Amúgy egy 28 négyzetméteres kertről minimum három mázsa zöldség szedhető egy szezonban, és nagyon sokat nem kell vakarni benne, kb. 1 órát minden másnap. A népek vonulnak ki a kapitalizmusból, és nagyon nem akarnak lemondani a vívmányairól, de nem is kell."

Ez a jövő ökoszocialis piacgazdaságnak egyik fontos eleme, hogy erősíteni kell az önellátás képességét , a helyi gazdaságot, de ez nem jelenthet autarkiát, mert a nagy jövedelem a komparatív előnyök alapján folytatott kereskedelemben kèpződik.
Ricardo azt mondja , hogy amikor két azonos terméket termelő két ország közül az egyik ország mindkét terméket hatékonyabban tudja előállítani, mint a másik, abban az esetben akkor érhetik el a legnagyobb (össz)kibocsátást, ha a hatékonyabban termelő ország azt a terméket állítja elő, amelyikben nagyobb az előnye...
A jövőben ha a technológia majd könnyen és olcsón hozzáférhető lesz, viszonylag egyenletesen , akkor fognak igazán csökkeni a különbségek ...Ha ilyen nem lesz , -valakik mindig kisajátítjak a pénzügyi és tech hatalmat- akkor ott van a " B" terv , egy diverzifikalt, önellátásra képes gazdaság ..
Ami egy Magyarorzaghoz hasonló adottságú , kis országban igen nehézkes ...Pl magyar narancs sem lesz, feltehetően..

Reding Roli 2020.10.22. 19:03:19

@cvsvrs:
középkorban se volt szociális védőháló. társadalombiztosítás. és ugye nem volt anarchokapitalizmus."
A közèpkort nem a kapitalista termelési mód jellemezte , de a servusok ès kèsőbb a jobb helyeken a jobbágyok èhínsègek ès járványok idejèn számíthattak a földesúr segítsègère...informális szociális rendszer , kezdeti formában, de lètezett...

2020.10.22. 19:11:50

@Reding Roli:
vagy a polgárság segítségére. pl.

A város esküdt polgárai
1. Mi, Széchy György főbíró, Banky György, Erlew Lőrinc, Kalmár Albert, Bánkódó Pál, Polthiar Illés és Kasza Ambrus Debrecen város esküdt polgárai emlékezetül adjuk jelen levelünk értelmében mindeninek, akit illet, hogy

Az ispotály alapítása és alapítója
2. a bölcs Boncz László a mi polgárunk idejőve elénk, személyesen jelenlétünkben kért minket illendő kéréssel, hogy a Boldog Erzsébet ispotályról, amit ő alapított városunk kebelében a legboldogabb szűz kolostora mellett, bizonyos hasznos és egészséges szabályokat, rendeleteket és pontokat városunk pecsétje alatt szerkeszteni kegyeskedjünk.

Az ispotály mestere
3. Mi tehát meggondolva, hogy az általunk kedvelt kérőnek jóakakaratú beleegyeszését bírjuk, előbb városunk esküdtjeivel és elöljáróival teljes tanácskozást tartva az ő kérésére beleegyeztünk és elhatároztuk, tudniillik ezen Boncz László halála után örök időkre megerősítve, hogy ezen város idő szerint választott főbírája a város esküdtjeivel és előljáróival ezek köréből egy igazságos és derék férfit a mondott ispotály igazgatójává és mesteréve kiválasztani és állítani tartozik, aki ha eltávozna, akkor helyébe más menjen, és így legyen örök időkre megerősítve.

Az ispotály presbitere
4. Az ispotály mestere a saját tanusága és jóakarata szerint évről évre egy becsületes és tiszteletre méltó presbitert a különböző kötelességek viselésére bírjon, soha pedig az ispotály presbiterség bárkinek örökre ne adasson vagy engedtessen, nehogy így pusztulásra jusson.

Az ispotály mester helyettese
5. Hasonlóképp az ispotály mester az ő véleménye szerint jó, ismert és istenfélő szegényeket, akik az ipostályban akarnak lakozni, befogadja, közülük egyet mindig, akit arra alkalmasnak vél, a helyetteseként és segítőjeként maga alá törvényesen rendelni tartozik, aki helyettes, szabályszerűen és hűségesen mindenféle jövedelmet és alamizsnát, amit ide az ispotály támogatására adnak, összeszedni és az ispotálymesternek átadni tartozik, és amelyek a presbiter használatára adatnak, a presbiternek szolgáljon, ami pedig a szegények segedelmére, azt a a szegényeknek kell szolgáltatni.

Az alapító felesége
6. Mindezekre a fent mondottakra pedig a mondott Boncz László felesége Orsolya asszony is, ameddig él, tartozik figyelmet és gondot viselni a mesterrel, vagyis az ispotály irányítójával együtt.

A város pecsétje
7. Ezért a dolog emlékezetül és örök megerősítésére jelen levelet városunk pecsétjével ellátva kiadtuk.

Kelt Debrecenben, Letare Vasárnap előtti napon (március 6-án), az Úr 1529. évében

2020.10.22. 19:27:30

@Reding Roli:
ez egy példa. a magyar tudományos akadémia a polgári és szociális hagyományokat kiirtotta a történetírásból. a kommunisták, a liberálisok, és a felelős értelmiség. akik orbánnak is benyaltak. utána meg gyurcsánynak is benyalnának de a meleg szarig, hogy főhivatalba kerüljenek. és tagadni kell a magyar hagyományt. és utána jönnek a mindent megoldó piac, modernizáció, mesterséges intelligencia vagy feltétel nélküli alapjövedelem. és persze van a mindent leromboló migráció, klímaváltozás. mind-mind tagadás és ebből következően valamiféle totalitás. ez a politikai underground.

2020.10.22. 19:41:29

@Reding Roli:
a kapitalizmus nem termelési mód, hanem a szabad tőkepiac. ha a kapitalizmus a magántulajdonon alapuló termelési mód lenne, akkor a feudális céhes ipart is kapitalistának kellene nevezni. vagy az ókor városállamokat. vagy akár a pattintott kőkorban is nagyrészt magánkézben voltak az eszközök. de az ősközösséget mégse nevezzük kapitalizmusnak. az nem a magántulajdonon alapuló termelési mód, nem általában a szabad piac, hanem a szabad tőkepiac. szabadon lehet pénzt és pénzpiaci termékeket kibocsátani. és a feltétel nélküli alapjövedelem is egy tőkepiaci termék. amit az állami adók és adósság ellenében bocsátanak ki egymással versengő tőkepiaci szereplők. és ezzel végérvényesen az állam helyébe lépnek. ezért támogatják az anarchokapitalisták. mert az államok felszámolásához vezet.

az egyesült államokat is felszámolná. beszabadulnának a latinok. és azt a demokraták meg is engednék. azért, mert úgy az usa tovább adósodna. és a maradék közvagyont is privatizálni kellene. a közparkokat, a közutakat, a köztereket is. és ezzel lényegében egy magánföldesúri rendszer jönne létre. mert néhány magántőke alapnak van annyi virtualizált vagyona offshore számlákon, hogy a közvagyon ellenértékét kifizethetik. szétosztják az amerikaiak között. és úgy tömegével cselédsorba kerülnek. ebből persze egy újabb polgárháború következik. észak és dél amerikai között. a fejlett északi robot magánhadseregek és a déli alvilág között.

és ugyanezt játszanák le európában. és budapest választói többsége erre szavaz. vezesse be a főváros és rövid úton csődöt jelentene.

Célkereszt 2020.10.22. 19:44:25

Mivel az állam nem teljesíti szociális kötelességeit, támogatom az alapjövedelmet.

Reding Roli 2020.10.22. 19:48:43

@cvsvrs: Az FNA nem ördögtől való dolog, ahogy a GMJ , a garantált minimum jövedelem sem .
A kettő között az a különbsèg, hogy az FNA minden állampolgár jogosult , feltètelek nèlkül. Az egyfajta egyetemes szocialis háló.
A garantált minimum jövedelem , pedig feltèteleknez szabott: egy minimum jövedelmi szinten adjak, korlátos körben, és sokszor valamit elvár az állam cserèben , nevezzük azt segèlynek...
A fő kerdès az, milyen módon legyen megalapozva a szociális rendszer :
- FNA , amiből nem marad ki senki, de rendkívül költséges, és nincs is rá szüksége mindenkinek
- GMJ, ami egyfajta segèly , amiből sokan kimaradhatnak , így nem hatèkony és nem is igazságos ..
De a piacgazdaságba illeszthető: már írt róla a monetarizmus atyja is ( Milton Friedman ) a negatív adó mint szocpol lehetőség ...
A közmunka az nyilván nem lehet a szociális rendszer alapja , hiszen az ilyen improduktív , drága munkáknak sokszor kevés össztársadalmi haszna van , inkább csak nevelő cèlzatúak ...
A cigány ezert fejezze be az oktalan gereblyèzest , kapjon tanulási segèlyt , amiből tanuljon ki tetőfedőnek, ez egy reális jövőkèp lenne...

2020.10.22. 19:53:52

@Reding Roli:
vezesse budapest. a jelenlegi szociálliberális városvezetés. és rövid úton csődbe viszi a fővárost.

lecsós 2020.10.22. 20:06:46

@Reding Roli:
Persze, ezt tolja a nemzetközi kapitalizmus. Csakhogy. Volt olyan, hogy sikerült egy országnak komplexen önellátóvá válnia, ez volt az NSZK, vagy USSR, vagy az USA. Csakhogy ez már a múlté, jelen pillanatban, és lassan azért jön vissza. Valahogy nem gyere be az usakoknak, hogy egy-két kínai chipgyártótól függ a csúcstechnológiájuk. Amerikai haditechnika manufactured by China. Szóval itt a covid közepén egy kib... gumikesztyűt nem tudott gyártani saját erőből, saját alapanyagból Európa. Itt tartunk, international supply chain, nagyon fasza. Na most ha minden határon túl növeled a hatékonyságot, pl. egy termőföldön, mondjuk monokultúrával, akkor nem marad semmi másnak tápanyag, az első időben. De később megjelennek a predátorok, akiknek elvetted az életterét, és elkezdenek támadni minden oldalról. Ezt csak egy közgazdász nem látja, minden olyan ember igen, aki látott már közelről tehénszart, vagy teveszart.
Épp az a lényeg, hogy egy kis gazdaság a lehető legjobban kialakíthatja az önellátást, mivel ha önellátó, akkor diverzifikáltabb, és ezért fenntarthatóbb, minden szinten, mint a monokultúra.
Visszatérve, van a tesco hatás, amivel kis hazánkban nagyon nem foglalkoznak, mert minek, szolganépnek nem kell csak a semmire nem jó tudás. Szóval a tesco hatás törvénye azt mondja ki, hogy ahol megjelenik egy nagyáruház, a helyben regnáló termelőegységek 5-7 éven belül eltűnnek. E törvényt kiküszöbölendő találták ki a kkv-kat védő törvényeket.

Csak nálunk volt pl. ennyire hazaáruló a kormányzat - pl. a módszerváltásnál - hogy csak egy utat emelt fel a zászlajára, az pedig a totális privatizáció, letolt gatyával. Mai napig ezt a fajta gazdaságtant tanítják kis hazánkban, ami eléggé balfasz megközelítés.

Most a covid megmutatta, hogy szépen össze lehet tépni a gazdaságtan könyveket, mivel talán a tűzre jó, másra nem. Paradigma váltás elején vagyunk, a kérdés az, mi marad a kapitalizmusból.

Armeemarsch Nr. 7 2020.10.22. 20:08:46

@Reding Roli: A fehérek (akik közé a zsidók is tartoznak egyébként) vagyoni előnye képzettségbeli és gondolkodásmódbeli alapokon áll. Ha BLM-éknek kellene a vagyon, akkor tessenek előtte szert tenni ezekre az alapokra! Igaz, ez sokkal nehezebb, fárasztóbb és hosszabb folyamat, mint ledönteni egy szobrot.

Itt jegyzem meg, hogy a fehér alsóosztályok körében is tömeges a szegénység és ennek is hasonló okai vannak, mint a feketék és latinók esetében.

Ami meg azt illeti: ma sem ártana a szabadversenyes kapitalizmus és az extrém piacbarátság. Az állam csak egy rablóbanda és emellett megvan az a rossz szokása, hogy állandóan elítéli a vagyonosokat a senkiháziak kedvéért.

Reding Roli 2020.10.22. 20:14:55

@cvsvrs: az egyesült államokat is felszámolná. beszabadulnának a latinok. és azt a demokraták meg is engednék. azért, mert úgy az usa tovább adósodna. és a maradék közvagyont is privatizálni kellene"

Az amerikai állam soha nem fog csődbe menni , mert a dollár világpènz: a világ országai a devizatartalèkaik jelentős rèszèt dollárban tartják, mert a dollár minden feltètelt teljesít: univerzálisan elfogadják a nemzetközi cserekereskedelemben, èrtèkmèrő, kincskèpző, csereeszköz.
A jól működő szocialis rendszer az valóban a gazdaságilag fejlett országok sajátossága : a szociális demokrácia csak ott tud megvalósulni, ahol a gazdasági alapok adottak...Az ilyen rendszerek kívülről nem lehetnek nyitottak , hiszen fèl Afrika nem mehet Svèdországba , " live off " a svèd szociális hálón...
A szociális demokrácia nem jelenti egy társadalom lemaradását a nemzetközi gazdasági versenyben , hiszen Finnország , ès Svèdorszag most is a leginnovatívabb , legfejlettebb ipari országok között van, köszönhetően a magas szintű ès általánosan hozzáférhető oktatásnak, egèszsègügynek...
A magas GDP- aranyos újraelosztás nemhogy nem vitte őket csődbe , hanem a világ elvonalában vannak ...
Az USA társadalmi - gazdasági rendszer pedig válságba került , mert többek között túl alacsony volt az újraelosztás ...

lecsós 2020.10.22. 20:19:19

@Reding Roli: Írtam erről egy cikket a lecsóra.

lecsos.blog.hu/2020/05/02/1_000_eur_avagy_hogyan_kapcsolodik_ez_videk_felviragoztatasahoz_meg_a_covid-19_krizishez

Az oroszok megtermelik maguknak a zöldség, és gyümölcs szükséglet minimum 80%-át. Az van, hogy ezt minden család megtermeli magának, a dácsán.
Roppantul hatékony rendszer, mivel meg van termelve a kaja, meg lehet enni, ingyen. Nincs olyan, pl. krumpli, vagy bogyós gyümölcs "országos piaca" amit közgazdaságtani értelemben annak nevezhetnénk.
Hatékony? Hát már hogy a viharba ne!

Megtermelsz 28 négyzetméteren éves szinten 300 kg kaját? Hatékony? Már hogy a viharba ne! Itthon is minden nyaraló kertjében termelni kellene ingyen a zöldséget. Ja persze, ez ingyen van, és bio, meg te teremtetted meg. Összehasonlíthatatlanul jobb, mint a "bóti". Az oroszok keményen tudnak ilyen játékokat automatizálni, ha kert, akkor az oroszokra szegezem a szemem. :)

lecsós 2020.10.22. 20:28:04

@Reding Roli:

www.cnbc.com/2019/06/06/boes-carney-says-the-dollars-dominance-is-under-no-immediate-threat.html

Bank of England’s Carney says dollar’s dominance is under no immediate threat. But changes are coming.

Ott a Bank of Englandnál az arcok tudnak valamit. Gondolom, azért használja az UK az € -t kiegészítő valutának, és nem dollárt.

Reding Roli 2020.10.22. 20:29:04

@Armeemarsch Nr. 7: A BLM nemcsak a rasszkèrdèsre fókuszál , hanem a társadalmi igazságtalansagok , az egyenlőtlenségek csökkentèsère ...
Ha megnézed , egy jó egyetem èves tandíja az kb 60 ezer USD, ès ebben az egyèb költsegek nincsenek meg benne ..
Ennyi a beugró a John Hopkinsra, a Rockefeklerre - ahol Nobel- dijasokkal ebèdelhet ...
Ennyi a beugró az elit kasztba , mint 5x 60 ezer USD, 300 ezer USD...persze , van egy 10 %- nak ösztöndíj , rèszleges ès ritkán teljes ...
De, ha megnézed kik járnak oda , akkor kb a felső 2-3 % gyerekei 90% - ban...
A fekete örül ha elvégez egy gyenge , és ingyenes fősikolat ..Onnan meg a munkapiaci helyzete determinált...
Én èltem a feketèk között , ès azok között is van sok intellektuális ember , tudom itt Közèp- Európában más a szemlélet , mert csak az erőszak kultúrajat látják innen..
Egyszer egy fekete hajlèktalannal utaztam a buszon Clevelandban , és meglepően sokat tudott Magyarországról ( 56, Pege Aladár stb ..) többet , mint az átlag közèposztalybeli fehér ..
A progresszív feketék nem azt mondják hogy nekik bőrzsín alapján előny járjon, hanem azt , hogy minden szegèny , bőrszínre tekintet nèlkül jusson jó minősègű oktatáshoz és egeszsegügyhöz...

Reding Roli 2020.10.22. 20:34:43

@lecsós: Igen, az oroszok az önellátás vilagbajnokai voltak mindig...pl Trofim Liszenko egy nagyon híres agronómus , Micsurin tanaira alapozva a vègletekig vitte a növények alkalmazkodasat ès a SZU- ban szinte mindent meg tudták termelni ...
Meg a hidegebb èghajlaton is ..

Armeemarsch Nr. 7 2020.10.22. 20:37:49

@Reding Roli: Te most viccelsz?

Azt írod, hogy van 10%-nak ösztöndíj az elitegyetemekre. és mondd, a lakosság hány százaléka alkalas arra, hogy egy elitegyetemen tanuljon? Talán a fél százaléka!

Akkor mi a baj?

Az amerikai prolinak nem az a baja, hogy ne lett volna lehetősége elitegyetemre járni, hanem az, hogy buta volt ehhez. Nem tudom most szó szerint idézni, de Paul Fussell Osztálylétrán Amerikában c. könyvében azt mondja egy proli:
- Jobb lett vóna ügyvédnek lenni. Vagy inkább doktornak. De hát a kókusz. Kevés volt a kókusz.

Ez a helyzet. Ő maga bevallja, hogy nem a lehetőség hiényzott, hanem az ész. BLM-ék pedig azzal hogy csak törni-zúzni és terrorizálni képesek, anélkül, hogy letettek volna az asztalra egy valóban működő új társadalommodellt, éppen azt bizonyították be magukról, hogy náluk is az a hátrányos helyzet oka, hogy kevés a kókusz.

A baloldalról mindig ez derül ki a végén.

Reding Roli 2020.10.22. 20:40:34

@lecsós: Igen , a covid - válság most átírja az eddigi evidencianak hitt globalis kereskedelmi viszonyokat : visszatèr a rèszleges önellátás ...
Akinek most " esze van" az kiskerteket vesz - földet nem nagyon tud , azt már az oligarchák megvettèk - ès beülteti zöldséggel , ès gyümölcsfákkal...
A covid a globális ellátasi lancokban is problèmakat okozott...
Elő kell venni Liszenko módszereit és itthon mindent megtermelni!:)

Reding Roli 2020.10.22. 20:46:15

@Armeemarsch Nr. 7: 10%-nak ösztöndíj az elitegyetemekre"
Ez nem a tanulni akaró fiatal lakosságra vonatkoztatva , hanem az egyetemen belül 10%...kevés ...
Egy ismerősöm pl informatikus kint , de gyereke csak egy olcsó főiskolára tudott menni ...A Harvard , a Yale, a John Hopkins egy külön kaszt ..
Szinte lehetetlen oda bejutni az átlag Joe gyermekènek ...A karrier már a közèpiskolaban eldől...

Armeemarsch Nr. 7 2020.10.22. 20:57:06

@Reding Roli: Azért dől el a középiskolában, mert ott derül ki, hogy ki igazán alkalmas arra, hogy a társadalomban, a tudományban vagy a gazdaságban vezetővé válhasson. Attól, hogy valaki, ahogy írod, tanulni akar, még egyáltalán nem biztos, hogy tud is: lehet buta, vagy lusta.

Erre valók az elitegyetemek, nem pedig társadalmi felzárkóztatásra. Ha beerőltetnénk ezekre az egyetemekre egy csomó proligyekeket, scak azlrt, hogy felzárkóztassunk, akkor azzal két dolgot érnénk el és ezek egyike sem kívánatos:
- Felhígulnának ezek az egyetemek, mivel oda nem való, képességhiányos és otthonról lustaságot hozó gyerekekkel lennének kénytelenek foglalkozni az oktatók, akik egy csomó oylasmit sem tudnának, amit már a középiskolában meg kellett volna tanulniuk.
- Ha közülük egyesek, elvégezvén az egyetemet, mégis társadalmi vezető posztokra jutnának, akkor nagyon nagy eséllyel képviselkének ott szélsőbaloldali eszméket, hatalmas társadalmi és gazdasági rombolást végezve a hatalommal visszaélve. Ha valaki az elitbe akar kerülni, akkor ne akarjon aztán proliként viselkedni ott!

Egyébként számos külföldi simán bekerül a felsorolt elitegyetemekre, mindenféle pénzes családi háttér nélkül, csupán azért, mert tehetséges és szorgalmas. Pl. a Momentum egyik gazdasági tanácsadója is a Harwardon PhD-zik: egy nyugdíjas magyar orvos fiaként.

Reding Roli 2020.10.22. 21:01:43

@Armeemarsch Nr. 7: Ő maga bevallja, hogy nem a lehetőség hiényzott, hanem az ész. "

Az intelligencia , az nem egy determinált , kizárólag genetikai alapú dolog, a legtöbben azt mondják a szakemberek, hogy fejleszthető , azaz: a genetikai alapadottságok + a tanulási folyamat fogják együttesen meghatározni , az egyèb szociokulturális faktorokkal együtt az ember èletèt ..
A progresszív politika azt mondja , hogy az állam segíthet a születèskori , ès gyerekkori szociokulturális különbsègeket orvosolni a tarsadalmi versenyt egyenlőbbè tenni ....Teljes egyenlőseg nyílván soha nem lesz ...

Ezzel ellentètben van egy olyan nèzet is, amely szerint ha a harlemi gettóba született gyereknek ugyanolyan èletesèlyei vannak mint aki a Rhode islandon... Az állam ne avatkozzon be a társadalmi folyamatokba , minden jó úgy , ahogy van.

Reding Roli 2020.10.22. 21:11:36

@Armeemarsch Nr. 7: Egyébként számos külföldi simán bekerül a felsorolt elitegyetemekre, mindenféle pénzes családi háttér nélkül, csupán azért, mert tehetséges és szorgalmas. Pl. "

Igen, doktorkènt lehet , de nem csak úgy első èveseknek...Az arab olajsejek és kínai millardosok gyerekei és az USA elit családok gyermekei az első évesek ..

Ha közülük egyesek, elvégezvén az egyetemet, mégis társadalmi vezető posztokra jutnának, akkor nagyon nagy eséllyel képviselkének ott szélsőbaloldali eszméket,"

Ez nem több mint ideológiai szempontú előítèlet !

Ha beerőltetnénk ezekre az egyetemekre egy csomó proligyekeket, scak azlrt, hogy felzárkóztassunk, akkor azzal két dolgot érnénk el és ezek egyike sem kívánatos"

Mièrt a proligyerek között nem lehetnek kiemelkedően tehetségesek , akinek nincs pénze az elitegyetemek tandíjára?

ijontichy 2020.10.22. 22:31:30

@poszt: Az FNA kérdésében szvsz. @Moin Moin megfogta a lényeget. Keresetlen szavakkal, ez egy baromság. A technikai fejlettség már így is lehetővé tett egy ~8Mrd-ra szaporodott tömeget (nota bene: 100 éve ez ~2-2.5Mrd volt).

Ha már FN, akkor talán (de nagyon talán, mert nem igazán gondoltam végig) egy 60-65 éves kor fölötti FN nyögdíjat tudok elképzelni.

FrVili 2020.10.23. 00:52:18

@Armeemarsch Nr. 7: "a Momentum egyik gazdasági tanácsadója is a Harwardon PhD-zik: egy nyugdíjas magyar orvos fiaként."
Danit és a szüleit is jól ismerjük. Már a Világbank tanácsadója. A Radnóti az ELTE gyakorló elitgimnáziuma, ahonnan indult. Az életben maradásért küzd olyan állapotok vannak az intézményben. A magyar állam a gondos gazda. Mazsihisz már felajánlotta hogy visszaveszi. Nem érdekes, ez nem fontos az államnak.
FNA Mo. -on őrültség lenne. Inkább családi önellátó gazdaságok ( pl.lásd lecsó) és Sabbatical rendszer kiterjesztése felnőttképzéssel biztosítási formában való támogatása lehetne kezdő kimozdulás a kapitalista mókuskerékből.

2020.10.23. 09:17:54

@FrVili:
egy stréber is járhat a harvardra egyetemre. az a politikában az kevés.

2020.10.23. 09:20:39

@ijontichy:
minimálnyugdíjnak nevezik. és ennek összegéhez van kapcsolva a gyes, a gyed, az ápolási díj, a munkanélküli segély. lényegében van ilyen típusú alapjövedelem. csak az feltételekhez van kötve.

2020.10.23. 09:54:12

@Reding Roli:
a probléma az, hogy van a kapitalista pénzrendszer. az a szabad tőkepiac. az, hogy szabadon lehet pénzt és pénzügyi termékeket előállítani. készpénzt generálhat az állam. és a részleges tartalékolás mellett ezt hitelpénzként meg lehet sokszorozni. ez az első derivatíva. és utána ezt exponenciális növekedési pályán lehet sokszorozni. csak olyan reálgazdasági növekedési pálya nem nagyon van. tehát van nagyon sok fölös pénz. és az a pénzügyi szabadságban kigenerált "százcsillió" dollár ott van offshore számlákon. nem tudjuk, hogy pontosan mennyi és azt különösen nem, hogy ez a pénz kiknek a kezében van.

és ezt a pénzt tisztességesen aligha lehet beforgatni a társadalmakba. mert ez olyan mértékű korrupció eredménye, amit tisztesség minimumával rendelkező társadalmak nem fogadnak el.

2020.10.23. 10:24:20

@FrVili:
és ki finanszírozza ezeket és miből? először is a világ pénzügyi rendszerét kellene átláthatóvá tenni. a nemzetközi pénzmozgásokat. az offshore számlákat felszámolni. britek célja, hogy az oroszok vonuljanak ki londonból. és az orosz oligarchák tartsák a pénzüket orosz bankokban. és ez moszkva célja. az összes dollár kerüljön amerikába. ez az amerikaiak érdeke. a zsidók pénzét vonzza el a zsidó állam. elemi közelítéssel ebben lesz egyezség. ez az, amit jelenleg szinte mindenki preferál. és ez leginkább izrael érdeke. mert úgy nagyon sok pénzük lesz. a legnagyobb eséllyel ezt fogják meglépni, mert elemi közelítéssel nem is lehet nagyon mást lépni. persze ez egy újabb fegyverkezési hullámot indít el. de az enélkül is elindult. és ezért lényeges, hogy az európai unió transzatlanti, eurázsiai és páneurópai békepartnerségben egy önálló katonai tömbbé váljon.

de ez megint a majdnem nyilvánvaló dolgok. amit nagyjából mindenki lát a kocsmában. ehhez nem kell érettségi. se harvard.

2020.10.23. 11:26:50

@FrVili:
csak tudnám, hogy ez a sabbato a szabad szombatosdi mintájára, szabad szombat évesdi honnan ered. mi köze ennek a magyar szabadsághoz? nyilván semmi. mert a magyar az finnugor mint tudjuk. csak a kripli, kretén fasiszták, a kóklerek, a nácik gondolják, hogy a magyar és a zsidó kultúra rokonságban állnak. még a zsidók se tudják, hogy mivel is rokon. hivatalosan az van, hogy talán akkád. sapattu: a hónap középső napja. az a szombat? az a szereda. feltéve, hogy a hetedik a szombat. azaz a sabbath. a szabad nap. akkor ez akkád?

FrVili 2020.10.23. 12:44:27

@cvsvrs: "A "sabbatical year" - magyarul a szombatév - ugyanis nem más, mint a hetedik év, amelyben a termőföld parlagon marad, megpihen, termőereje visszatöltődik. (Mózes harmadik könyve, 25. fejezet) ....A hetedik nap nem a szombat etimológiai eredője, hanem tágabb meghatározása...Természetesen mindkettő a sabbatból, a szombatból ered, amely megtartásának idejét tekintve a hetedik nap, de nem a héber hét vagy hetedik számnévből, hanem a nyugalmat, abbahagyást, munkaszünetet jelentő sávat igegyökből ered. Szoros meghatározás szerint a sabbat (askenázi kiejtés szerint: sábesz) a nyugalom napja, a szombatév (sabbat sáním) pedig a föld nyugalmának éve. Sorrendben a hetedik nap és a hetedik év."

screpes 2020.10.23. 12:57:09

@chrisred:

Még a hetvenes években egy svéd autógyárban bevezették egy olyan "szalagot", ahol minden gépkocsi egy külön mozgatható szerelőtalpon keletkezett. Ezt a talpat, járatható szerelőágyat, mindenki szabadon mozgathatta egy vezélrlő panellel . Elméletileg akár máshová , sőt visszafelé is navigálhatta, mint ahogy a szalagszerű alapelv (a "hagyomány") kívánta.
Ennek ellenére senki nem mozgatta a sorrendiséggel, építés logokájával, azaz a haladással ellentétesen az épp maga által vezérelt készülő komplett munkadarabot, vagyis azok sorrendja , haladása megfelelt a szalagszerű tempónak.
Optimalizált mindenki.
Aztán megszűnt ez a szisztéma, viszont jól látható, hogy minden eyges munkavállaló maga döntött a szerelvénye sorsáról, és ezt át is élte. Annak ellenére, hogy részlertetekig megfelelt a z optimalizált ismert rendnek, ütemnek.

-----
a FNA val szembeni minden érvelés sarkalatos pontja, hogy ha nincs feltétel nélküli pénzük, akkor mi van a megélhetés alapjaival, és másfelől, mi van a munkalehetőségekkel. Utóbbi kettő (megélhetés és lehetőség) miért nem ugyanaz?

Erre is készen van a kétféle válasz: aki keresi a munkát, rendszerint azzal vág vissza, hogy nincsenek ilyen lehetőségek, aki pedig nem áldozata a helyzetnek, azonnal azt válaszolja: jelenleg is 3000 hirdetés van, képzetleneknek IS.

Amit nem vizslatunk: kell e a munkavállalásokhoz eleve vátoztatni életkörnyezetükön ezeknek az embereknek? Képesek e rá?

El kell kerülni, hogy a munkavállaló vállalásával konzerválja, rögzítse nincstelen, lemaradott státuszát. Mert ez nem lehet embernek célja, és a következő posztot erről káne írni(olvasni), hogy miylen ember az, aki felkészül arra, hogy lemaradott lesz?
Az ilyenek nem esélytelenek, hanem olyanok, akik nem tudják, milyen is az az "esély". Vagyis, az a fajta népesség, akivel az FNA "csakjövedelem" esetében Hafr riogat.
joggal riogat - megfigyelése szociologiailag helyteálló, csak írása már nem szól ugyanazokról, - egy másik alapesetben..

FrVili 2020.10.23. 13:05:31

Pl. a nyugdíj egy részét még aktív időszakban megkaphatná az, aki ezt a pénzt továbbképzésre és egy vállalkozás beindítását átvészelő időszakra szánná rá. A multik ezt félfizetéses időszakkal oldják meg garanciákkal, hogy a sabbatical végén visszamenjen az alkalmazott. Az állam célja lehetne az alkalmazotti létből kimenteni az arra alkalmas embereket és támogatni a saját lábra állást. De ehhez az egész politikai, gazdasági környezetnek változnia kéne, és ez is a társadalom kis részét érintené csak, de legalább valami elindulna a polgárosodás felé.

ijontichy 2020.10.23. 13:12:12

@cvsvrs: Nem. Amiről te beszélsz, az az "élni kevés, éhenhalni sok" ;-) ( bár Mo-on a rendes öregségi nyögdíjak jó része is súrolja ezt a kategóriát :-( ) Vagy rendesen csinálunk valamit, vagy sehogy :-D

screpes 2020.10.23. 15:50:14

@cvsvrs:

Az eladják, - eladósítják,- asszisztálnak szentháromság már maga lehetne a vox populi: a nemzeti, a negyedik erő csak annyiban, hogy a demagóg populista tónus ezt képes behangosítani. Ők akik megmentik újraháziasítják (állítólag) a nemzeti kinsceket, és állítóllag leválthatók... Hurrá, de mégse.

Nézzük akkor meg, mi lesz (lett) a sorsa a nemzetiesnek kikiáltott, úgymond megőrzött vagyonnak?
Néhány ember offshoreban, magánhasznosításra felhalmozza, mások pedig visszavezették az eladósorban tartott, nemzeties vagyonba, hogy szükös érdekeik keretében, lengyel, horvát stb multinacinonális nagyvállalatokban és vajdasági futballklubokban legyen nyoma. Kamatozzék a magyar öntudatban.
Mi köze ehhez már a vox populinak, ha sorsáról ezek úgy rendelkeznek, hogy nincs korszerű, jól hozzáférhető oktatás, nincs megfelelő egészségügy, és munkahely teremtés, és nincs tulajdonlással szerezhető megépíthető, modellértékű polgársors?? Van viszont rejtőzködő olcsósítottt vendégmonkás-áradat, és hatszázezer kivándorolt.
Te pedig, fillérekért a nemzet jövőjét, alanyainak kiszolgáltatottságát "árulod".

2020.10.23. 16:24:27

@FrVili:
ez az, ami hit kérdése. az oxfordiak szerint a sabbath nem azzal függ össze, hogy hetedik.

mint az angol seven vagy a német sieben. ez egy hangeltolódás. a b és a v is ajakhang. a b zárhang, a v réshang. (mint a görög baszileiosz és a szláv vaszilij, a magyar vászoly, németesen vazul. ez ugyanaz, mint az angol basil. amiről a bazilika is el van nevezve. a vászoly az mta szerint nem volt megkeresztelve. de hiszen volt neki egy elég keresztényesen hangzó neve. de mégis azt tanítják az iskolában, hogy nem. a magyar hogy lett volna megkeresztelve. miért? mert csak.)

az angol seven vagy a német sieben rokona a latin septem. amiből a szeptember is ered. az hetedik hónap. mert a római naptári év tíz hónapra volt osztva és március volt az első hónap. és úgy szeptember a hetedik. október a nyolcadik, november a kilencedik, december a tizedik. és ez a latin septim rokona a görög hepta. és ennek rokona a rokona a magyar hét? nem, az nem lehet rokona. miért? mert csak. a görög hepta rokona lehet a szláv szem, de a magyar hét nem lehet. miért? mert csak. nem és kész.

a sabbath szó eredete ismeretlen. legvalószínűbben akkád. šapattu azt jelenti, hogy a hónap középső napja. de ez ugye a szabad nap is egyben. és ugye úgy összecseng a magyarral. de ez véletlen. vagy nem véletlen. nem tudjuk. a nyelvészet ettől bölcselet. ez innentől kezdve politika. az, hogy az mta a magyar és az indoeurópai vagy a sémi közkultúrát akarja-e rokonítani, vagy sem. és jelenlegi akadémiai vezetés azt mondja, hogy nem. de ez politika. lehet mondani, hogy tudományosan be van "bizonyítva".

adva van egy tétel. a magyar nyelv finnugor eredetű. és hol a bizonyítás. az egy logikai levezetés egy formális-axiomatikus elméletben. tehát kell hozzá néhány axióma és formalizmus. és ítéletkalkulusban ez eldönthető. ilyen bizonyítás nincsen. nem az, hogy valaki írt egy könyvet, hogy ez kérem szépen így van. és nem lehet máshogy. hanem a formális axiomatikus levezetés micsoda?

2020.10.23. 16:29:14

@screpes:
ha lölőé az erőmű, akkor tőle már elveheti a nép. rá lehet bírni, hogy dobja be a közösbe. és idővel kénytelen bedobni. mert ha árat emel, akkor bukik a választáson. mert ugye rezsinöveléssel nem nagyon lehet választást nyerni, hanem csak rezsicsökkentéssel. tehát egy fokkal jobb a nemzeti tulajdon. na most lehet mondani, hogy lölő nem ért hozzá. megfizeti azt, aki ért hozzá. az eon igazgatósági vezetői se értenek hozzá. a wall street pénzügyesei se értenek hozzá, a beverli hillsi ügyvédek se. és mennyi vagyontárgyuk van, aminek a működtetéséhez szinte egyáltalán nem értenek. lölő legalább egy gázszerelő. valamit konyít.

2020.10.23. 16:33:13

@ijontichy:
ilyen az alapjövedelem. lehet ezt összeurópai szinten osztani. tessenek. erre mondják azt a svédek, hogy ő nem vállal kockázatközösséget az olasszal. vagy nem adna egy kanyi vasat se a magyaroknak. mert nem jogállam. ez esetben az electrolux gyárat, annak támogatását, az electrolux vámmentességét felejtsék el. és a kiköltözöttek tandíját tessenek becsergetni az államkasszába. és utána viszlát.

2020.10.23. 16:43:13

@ijontichy:
egy magyar úgy nyithat kávéházat bécsben, hogy magyarország belépett az unióba. de ugye ha a tagság korlátozott, akkor visszirányban is az. az ikea sem nem nyithat boltot, éttermet kávézót. de a vita nem az ikeával van. mert az hozza a lerakatát miskolc, nyíregyháza, debrecen háromszögbe hajdúnánásra. mert ott fejleszt az itm. és ebben az ikea is partner. nem a svéd reálgazdasági szereplőknek van problémájuk a magyar kormánnyal, hanem valakiknek. de azok kicsodák?

screpes 2020.10.23. 16:49:58

@cvsvrs:
de hát az istenért, az erőművet lölö nem dobta be a közösbe, hanem eladta - hatalmas haszonnal az államnak. És ezt a vételt befolyásolni tudhatta...

2020.10.23. 16:56:34

@screpes:
lölő tulajdona például az egykori titász (tiszántúli áramszolgáltató) is. azt például idővel bedobhatja a közösbe. ahogyan a mediaworks lapjait. csak előbb vásárolja ki az ellenséges/ellenzéki médiát. nincs olyan állam a világban, amelyik külföldi ellenzéket akarna magának. azt az államban élő idegenek szeretnének. ez ugye megint csak nyilvánvaló.

2020.10.23. 17:42:40

@cvsvrs:
a tiszántúli közművek (a titász, a tigáz) úgy kerülhetnek a tiszántúliak tulajdonába, hogy az eon eladja lölőnek. mert a magyar államnak nem adják el. az ugyanis BEAVATKOZÁS. de amikor megvették, akkor ugye nem volt BEAVATKOZÁS. ehhez meg kell kreálni lölőt. hogy basszátok meg, ő veszi meg. és a közbeszerzéseken a nép összeadja a pénzt. és utána majd bízzátok a népre. nem kell félteni a magyar népet. a ruszki tankoknak is nekimentek. az 1956-os követelésekből nem sok minden teljesült. ahogyan az 1848-asból sem. hiába van szabadság budapest választói többsége népellenes. a mai napig.

például 56-os követelések errefelé. egyetemistáké.

Emberibb életmódot követelünk a munkásoknak, emeljék a reálbéreket. A parasztság (!) érdekében csökkentsék az adót, töröljék el a beadást, hogy megszűnjön a parasztság bizalmatlansága és fellendülhessen a termelés.
Csökkentsék a mamutfizetéseket (!), s emeljék a minimális fizetéseket.
Vizsgálják felül az eddigi államközi szerződéseket, feltételeiket hozzák nyilvánosságra, és jövőben ilyeneket csak az Országgyűlés jóváhagyásával kössenek.
Közöljék az eddigi jóvátétel (!) összegét és megoszlását.
A Magyar Népköztársaság külpolitikája minden országgal szemben a teljes egyenjogúság (!) és szuverenitás (!) alapján álljon.
Illetékes nemzetközi fórumon foglalkozzanak a romániai és más külföldi államokban élő magyarok ügyével (!).
A kormány lépjen érintkezésbe a népi demokráciák, Ausztria és Jugoszlávia kormányával egy közép-európai konföderáció (!) megvizsgálása céljából.

ebből mi valósult meg? budapestiek választói többsége ez ellen van. de nem a műegyetemisták. nem a független reálértelmiség. mert az talán képes lenne értelmes párbeszédre. hanem van egy szemét társaság, amelyik az mszmp örököseivel akar koalícióra lépni a mai napig. szegény kis dr. dobrev klárát hogy üldözik. nem üldözik.

Reding Roli 2020.10.23. 18:21:45

@cvsvrs:
ebből mi valósult meg? budapestiek választói többsége ez ellen van. de nem a műegyetemisták. nem a független reálértelmiség. mert az talán képes lenne értelmes párbeszédre. hanem van egy szemét társaság, "

Budapesten 26% - os a Fidesz támogatottsága , a Zavec szerint .. Sőt, a diplomások körèben is már csak 26%- ra mèrik az állampártot....Ez lenne a nagy többsègetek??? A falvakban , ès alacsony iskolai vègzettsègű emberek között van már csak állampárti többsèg, de nem az egész társadalmon belül ! A fiatalok , az èrtelmisègiek kint vannak most a pesti utcákon, ahogy 56-ban, most is a szabadságért tüntetnek:" Szabad ország, szabad egyetem ! "- skandálja a tömeg ...
A pestiek többsége kiutálta Orbánt, nem kèrdès!

A megkèrdezettek 57% szerint rossz irányba mennek a dolgok ...Most...Pedig mèg csak a válság elején vagyunk ...az egèszsègügy összeomlott , gazdaság min 2 éves recesszióba került...
2022- ben vège lehet a diktatórikus rezsimnek !

2020.10.23. 18:38:31

@Reding Roli:
ez a probléma. hogy budapest és magyarország választói többsége szétszavaz. arról is vita van, hogy meddig tart az ország. battonyától nemesmedvesig. ezt jelölte ki a "nyugat". valójában sztálin, churchill és roosevelt. illetve korábban clemenceau és wilson elnökök. mert a nyugat az annyira, de annyira a magyarok nagy barátja, hogy ennél jobban már nem tudták volna szétverni az országot. bár ugye volt rá igény. a mai napig van rá igény elsősorban budapesten.

már abban sincs egyezség, hogy mi az, hogy magyarország. mert azt mondják, hogy szegény kis románok. de nem bukarest tiltakozik elsősorban, hanem budapest. van egy szemét népellenes banda. és ezzel szemben választják meg orbánt, pénzelik lölőt. amire azt mondod, hogy ez diktatúra. de ez a közakarat. ti arról regéltek, hogy a nép nem tudja, hogy lölő lopik. dehogy nem tudja. meg, hogy orbán egy geci. ezt is pontosan tudják. pálinkás professzor nem tudta, hogy orbán egy geci. szemellenző volt a fején, hogy nem látta, hogy orbán egy autoriter politikus volt 98-ban is. 89-ben is mindenki láthatta.

2020.10.23. 18:48:20

@Reding Roli:
56-ban a műegyetemisták nem kizárólag önnön magukért, hanem az országért tüntettek legalább is errefelé. olvashatod fent a követeléseiket. a munkásoknak és a parasztoknak is akartak többlet jogokat úgy, hogy azzal egyetértettek. (nem a le a rabszolgatörvénnyel tüntikézés. munkások látványosan nem tüntettek, hanem csak egy felforgató csoport és látványosan nem az ipari parkok környezetében sztrájkoltak, hanem egy felforgató csoport budapest belvárosában.) az szfe tünetők csak önmagukért tüntikéznek. és a munkások és a parasztok ellenében. akik pozsonyi csatás filmeket akarnak és nem labrisz egyesületet az óvodákba. de ettől még választást nyerhetnek 22-ben. ez esetben folytatódik a kultúrharc. ez esetben megindulna a kormány ellen ner. és ugye a dk lenne a legnagyobb frakció. és a jobbik támogatottsága is vetekszik a momentuméval. és a párbeszéd nevű kamupárt, aki a főpolgármestert adja. országgyűlési képviselőket hibahatáron belüli támogatottsággal. mit számít az. ez a "demokrácia".

Reding Roli 2020.10.23. 18:59:56

@cvsvrs: Nem a nyugat verte szèt az országot , hanem az a törtènelmi balsors okszerű következmènyekèpp szètverődött magától...A 150 éves török uralom ès dúlás a magyarok lakta vidèkeket érintette leginkább , a síkvidèket, a magyarok központi szállasterületèt...250 évig stagnált , csökkent az ország lakossága , a Rákóczi - szabadságharcig ...utána meg már alig marad szinte magyar ember az országban , csak elnèptelenedtett területek...Ezért Mária Terézia és II József betelepített jelentős számú munkaerőt ,nèmet telepeseket, illetve maguktól is jöttek a szlovákok a felvidèkről, a románok Erdèlybe ( a magyar nemesek is hívták őket) a szerbek , bunyevacok , horvátok...
A Magyar Királyság már soha nem lehetett a régi , mert erősen általakultak az ország etikai arányai...
Ez kicsit módosult a 19 század vègère, megindult a nemzetiségek elmagyarosodása , de ez már nem volt elèg, hogy megvédjük magunkat 1919- nem...
Az első világháborút elvesztettük, a hadsereg rèszben megsemmisült, rèszben feloszlott, a kisantant országai pedig éltek a lehetősèggel , ès felosztották az országot katonai erővel ..Ennyi a törtènet ...
A második világháborúban meg újra a vesztes oldalra kerültünk , így már esèly sem volt restaurálni a törtènelmi határokat...

Reding Roli 2020.10.23. 19:20:31

@cvsvrs: Ha összeadjuk a pártok támogatottságát , az ellenzéki kicsiket is hozzáadjuk a relatíve nagyobbakhoz, akkor nem látszik semmilyen elsöprő Fidesz előny. Az önkormányzati választások is azt bizonyították : a 100 legnagyobb lèlekszamú települèst ellenzèki polgármesterek, vagy ellenzèki támogatású függetlenek vezetnek ...
Akárhogy nèzzük , volt itt majdnem 45 èv államszocialista rendszer, aminek evidenciáit nem lehet teljesen kitörölni, ezért van még MSZP és a van DK is..
Orbán egy kis falusi senki maradt volna a Horthy - rendszerben , de nem miniszterelnök , ahol a születési rang számított...
Orbán - ès sok hozzzá hasonló politikus - az allamszoci rendszer miatt is tudott feltörni ès kèsőbb Soros György ösztöndíjasa volt..Sőt , az egèsz Stumpf István vezette Bibó szakkollègiumot , majdcsak Soros finanszírozta...
Tehát van egy ilyen hagyomany is Magyarországon , az allamszoci rendszer hagyománya, amire még emlèkeznek az emberek..

Meg a szamizdat idejère is , amikor a Beszèlőben publikálták az ellenzèkiek , mindenki liberalis volt : Kiss János, Pető Iván, Haraszti Miklós , Bokros Lajos - alias Ricardó Dávid ...
Az SZDSZ volt az igaz rendszerváltó párt, az MDF pedig az állampárttal megalkuvóbb vonal...
A redszerváltáskor az volt az alaptèzis , hogy itt egy plurális demokrácia èpül , a nèmet modellre alapozva , szó nem volt Orbáni állampárti NER - rendszerről!!!!
Orbán nem bevègezte a redszerváltast , hanem kivègzete , mert nem ezt akartuk 1990- ben.....

2020.10.23. 19:34:55

@Reding Roli:
na de ehhez egy ellenzéki párt kellene. és kérdés, hogy erre a pártra mennyien szavaznának. ennek a pártnak ki lenne a vezetője. ki a pártelnök. kikből állna az elnökség. és mi a pártprogram. ezt nem tudjuk.

2020.10.23. 19:41:40

@Reding Roli:
az szdsz mint rendszerváltó? ne viccelj már. az szdsz konkrétan az egykori állampárttal alkotott koalíciót, amíg a halál faszára nem küldték a választók az mdf mérsékeltjeivel együtt. pálinkás professzorral és a többiekkel. azért dobta orbán. látta, hogy ezek az ország választói többségének nem kellenek. így lettek a felelős értelmiség. hibahatár alatti támogatottságú értelmiségi csoportosulások.

Reding Roli 2020.10.23. 19:42:02

A rendszerváltás után volt egy konzervatív - liberalis jobboldal , az első Orbán - kormány is nagyjából ilyen politikát követett, ès a demokratikus rendet nem akarták meghekkelni , silány , nèpbutító prooaganda- kormányzást bemutatni ...
A hatalmon kívül töltött 8 ev azonban hosszú volt: a világválság következtèben magát túlnyerő új kormány a 2\3 - al elindult az autokratikus rendszser , az egyeduralom kiepítèse terèn , ès fokról- fokra haladva mára rèvbe èrtek...
Persze , csak látszólag, hiszen ilyen megosztottság ès ellentètek soha nem voltak az országban , ès az ilyen nagy ellentètek mindig háborúba torkollnak ...Csakhogy , a rendszer már további hatalmi eszközöket nem tud bevetni az elnyomáshoz , az új aulikus főbíró kinevezèse volt az utolsó ...Innentől már nem tud tovább menni a rendszer a mert közben az ellenerők is èpítkeznek..
A fiatalokat ez a rendszer már nem vonzó, de mièrt is lenne az?
Lassan 100 èvvel ezelőtti kirekesztő , haborús ,uszító program ès Gömbös Gyula 30 - as években megjelent egysègprogramjához hasonló program ...

Azt kell megèrtenetek, hogy Magyarország egy sokszínű ország - főleg világnèzetileg ...
Az emberek nem egysègállamra vágynak , hanem egymás mellett virágzó egyenrangú entitások szabad országára!
Az " egysèg " - az általában nem önkèntes , autonómián alapuló választás , hanem felülről kierőszakolt diktátum..
A trianoni tragèdia okai is rèszben az erőszakos államnemzeti, kultúrnemzeti törekvèsek voltak, amellett hogy elbuktuk háborút...

Reding Roli 2020.10.23. 19:48:15

@cvsvrs: na de ehhez egy ellenzéki párt kellene"
Nem , nem kellene ...Legyen inkább plurális demokrácia : több egymással versengő ellenzèki párt ,és a jobbodalon is legyen politikai verseny ...A jelenlegi - rossz választasi rendszer a kètpólusú politikai rendszer kialakulásának kedvez. Ezt kellett volna elkerülni !

2020.10.23. 20:05:14

@Reding Roli:
94-ben a többség már azért szavazott "pufajkás" horn gyulára, hogy az egykori állampárt utódja, az mszp a rendszerváltó értelmiséget küldje el a francba. csakhogy az mszp koalíciót kötött az szdsz-szel. így horn gyulát leváltották.

és helyébe lépett orbán viktor. akit szintén azért választottak meg, hogy a rendszerváltó akadémikus elitet küldje el a francba. csakhogy a fidesz koalíciót kötött az mdf-fel. így orbán viktort is leváltották. mert akkoriban orbán még igazán nem volt populista.

ezek után megválasztották medgyessy pétert. majd gyurcsány ferencet. szintén azért, hogy a rendszerváltó elitet küldjék el a francba. még kóka jánost is azért választották meg, hogy az akadémikus elitet zavarják el a picsába. de ezek se értették.

és ezek után jött orbán. amelyik rájött, hogy a közakarat az, hogy nem kell ez a sok hinchánc demokratikus akármicsoda. németh sziszi eszi a birkafejet. lölő lopik. az is megfelel. a lényeg, hogy az akadémikus elitet váltsák le. de orbán ezidáig nem váltotta le. a soros alapítványt se zavarta szét. mert ő ezekkel akar harcolni. tudja, hogy ez a csoportosulás közutálatnak örvend. ha az egyik oldalon az áll, hogy a labrisz egyesület érzékenyítsen az óvodában, akkor szinte akármi lehet a másikon. de orbán nem védte meg bagdy emőkét. 20 ezer lélegeztető gépet rendelt, stb. és úgy ítéli meg, hogy akár 200 ezer embert is egyszerre elláthat magyar egészségügy. ha ilyenekkel dobálózik, akkor az elég érdekes szakértői számok. persze ha ezek a végső tartalékokat is összegző számok, akkor az még úgy rendben lenne. és érteni vélem, hogy az utolsó pillanatban akar lépni. megint minden egy lapra fel lesz téve. és akkor ez megint abba az irányba tendál, vagy mindent megnyer, vagy elveszít.

a proléma, hogy az ellenzéknek semmiféle alternatívája nincs. azt se lehet tudni, hogy kik az ellenzék valódi vezetői. melyik párt, vagy mely pártok, a média, soros alapítványi hálózata, vagy kicsoda és micsoda? mi az elképzelés. feltétel nélküli alapjövedelem, migráns kvóta, vagy egyáltalán. mert az ellenzéki pártok ideologikusan nagyon erősen széttartanak.

2020.10.23. 20:11:03

@Reding Roli:
na jó, de ezek kormányozni akarnak. az nem lehet egy széttartó társaság. vagy lehet, de akkor tényleg borítékolni lehet a polgárháborút budapesten. 3 millió ellenzéki áll majd velük szemben. és nem lehet mondani, hogy tombol a fasizmus. mert ott lesz az mszmp, dr. dobrev klára, gyurcsány aki szanaszét lőtte a tüntetőket. képzeld már el ha orbán tenné ugyanezt, akkor mi lenne. az ensz közgyűlést kellene összehívni. hogy a magyar ügyet tárgyalja meg. még így is majdnem. és egyáltalán kik az ellenzék vezető poltikusai. az ellenzéki újságírók vagy tévés műsorvezetők? ez egy szemét banda. a főhatalomba törekednek úgy, hogy azt se lehet tudni, hogy kik és mit akarnak.

Reding Roli 2020.10.23. 21:00:27

@cvsvrs: mert az ellenzéki pártok ideologikusan nagyon erősen széttartanak"
Azzal nincs semmi problèma, egy a lènyeg: a plurális demokrácia iránt legyenek elkötelezettek!
Van programja az ellenzèki pártoknak , az előző poszthoz linkeltem 3 - at is...

gyurcsány aki szanaszét lőtte a tüntetőket. "
A rendőrsèg lőtte szét a " tüntetőket " ès akkor finoman fogalmaztunk...Utcaköveket ès molotovkoktèlt dobtak a rendőrökre, betörtek a magyar televízió èpületèbe...Voltak rendőri túlkapások, de nem is csoda , egy ismerősöm a Kèszenleti Rendőrsègnèl dolgozott akkor, ès azt mondta hogy ők is fèltek, mert repültek rájuk a nehéz tárgyak , az üvegek ...Ezt bosszulta meg a rendőr- attack ...Gyurcsány hazudott , igen, de Orbán nem hazudott soha ? Ugyan már!
Gyurcsány viszont nem akart soha allamrendet ès abszolút politikai hatalmat kièpíteni. Voltak súlyos politikai hibái, de soha nem dolgozott azon hogy rendszerszinten meghekkelje a demokráciát ....

A mostani tüntetèseken nincs erőszak , ja igaz, Donáth Anna meg Fegyőr lila füstbombát eregetett...
A tömeg 80% szazalèka huszonèves , jó arcú ès jól öltözött fiatal...
Ők kèpvselik a magyar jövőt: fiatal tanárok, színészek, művèszek, kutatók, munkások ....
Orbán oldalán kik vannak mèg ? A kistelepülèsi, aluliskolázott ,idősödő rétegek...
A fiatalok töbsègènek nem tetszik a rendszer ...Vannak persze fiatal támogatók is, a szülők hatása miatt, de arányaiban kevesen ..
Ha a Pesti Tv ad 1 milliót Markó Rebekanak , akkor elmegy infuencerkedni a Pesti TV-- hez, de a 90% le..arja a 20-ik század eleji pusztító, nacionalizmus , a gyűlölet politikájának mai reinkarnaciójat...
A szabad szellemisèg ès globális trendek a menők, hiszen a modern ember azt szereti ha önmaga lehet ès nem ideológiai alapon diktálják neki az èrtèkeket ...
Ezért fog veszíteni Trump is: fehèr bőrű idősödő, konzi emberből nem lesz több, de egyre több lesz a fiatal más bőrszínű, más identitású ember - akik túlnyomóan a progresszív oldalra szavaznak ...
Magyarországon sem lehet visszafordítani a demográfiai változásokat , így a Fidesz szavazói fogyni\öregedni fognak ..Orbán már nem "cool": pocakos, megviselt , alacsony , öregedő ès a többi vezèralak is ...
Ez valójában egy egy szemèlyre èpített ,tekintèlyelvű párt : Orbán a szavazatok 99% - val nyer , mint anno a román elnök , de ha Orbán elbukik azonnal szètesik a párt ...Semmi sem tartja őket össze ,ha egyszer elvesztik a választást ..Akkor Jönnek Lèzer Janièk, az eddig elnyomottak , ès bejelentkeznek a NER maradványaièrt...

pátyi 2020.10.23. 22:34:50

@Reding Roli: Abban reménykedsz, hogy a fidesz szavazói öregedni fognak. A többi párt beigérte az örök fiatalságot?
Azok szavazói soha nem fognak megöregedni.
Plurális demokrácia? Egyet mutass már a világban! Nincs még egy olyan ország rajtunk kívűl, ahol annyiféle vélemény szabadon megjelenhet, mint nálunk. A PC éppen a plurális demokráciának tesz be.
Olyan dogmatikusan gondolkodsz, mint valami régivágású kommunista.

Reding Roli 2020.10.23. 23:29:39

@pátyi: Abban reménykedsz, hogy a fidesz szavazói öregedni fognak"

Ez nem remènykedès. Ezek a tènyek.

Plurális demokrácia? Egyet mutass már a világban"

Nèmetorszag, Kanada, Új- Zèland, Finnország, Hollandia, Izland, Norvègia ...Hány országot mutassák mèg ??
A plurális demokrácia a minimum követelmènye annak, hogy normális legyen a társadalmi közèrzet, legyen univerzális szabadságèrzet...
Az illiberális , a" flawed ", irányított, vezér demokráciak hazugságra èpülnek mind , egy autoriter vezető tekintèlyelvű uralmára , a szegény\tanulatlan rètegek fèlrevezetèsère , lsd : Oroszország, Törökorszag és tsi...
A gazdag liberális demokráciák vonzó cèlpontok, oda emberek milliói , tízmillió vágynak , a szabad èlet lehetősègère, a különböző" fake" demokráciákból pedig általában menekülnek az emberek...

Reding Roli 2020.10.24. 00:02:30

@pátyi: Nincs még egy olyan ország rajtunk kívűl, ahol annyiféle vélemény szabadon megjelenhet, mint nálunk"

Az ország egyik felènek az a véleménye , hogy Magyarországon sérül a sajtószabadság . Miért is ? nèzzük tènyszerűen:
- A Közmèdia kizárólag csak a kormány propaganda- szólamait mondja , az ellenzèk kimutathatóan nagyságrendileg kevesebbet szerepelhet , vagy ha igen, csak negatív kontexusban ...Egy "hírhamisító" vezeti a KözTV- t..
Hadházy Ákos több szemèlyisègjogi pert is megnyert , a közmèdiaval szemben...
- A közmèdiat a Mèdiatanacs ellenőrzi. Abban miért nincs ellenzèki tag? Kèrdès ?
- A KESMA- konglomerátumra mièrt volt szüksèg , a vidèki lapok hogy kerültek 100% - ban kormányközeli tulajdonba ...
- Mit csináltak a Nèpszabóval, az Origóval, és most az Index- el...Ki áll Vaszily Miklós mögött..

Persze - a fekete autó mèg nem viszi el az embert , de modernkori autokraciákban már erre nincs is szüksèg, vannak szofisztikáltabb módszerek a hatalom kisajatítására....
Egy kvázi pártállami rendszser , egy autoriter jellegű hatalom valójában könnyen fenntartható durva állami erőszak alkalmazása nèlkül is ...A demokraciának és a jogállamisagnak vannak kritèriumai , amelyek Magyarországon nem ,csak rèszlegesen teljesülnek , ezek a rideg tènyek...
Azon nem gondolkodtatok mèg el , hogy miért érzik úgy százerek vagy milliók, hogy ami itt van , az nem demokrácia ?
Vajon mit gondol az átlag új-zèlandi vagy kanadai ? Azt ,hogy Jacinda Ardern vagy Trudeau korlátozza őket jogaikban , nincs jogállam ? Ezek a progresszív politikusok vajon milliárdokkal tömik a saját pereputtyukat ? Az normális , hogy a magyar miniszterelnők családja milliárdos állami megbízásokat akvirál?
Merkel családja is meggazdagodott már az állami megrendelèsekből?
Nekem mondod hogy dogmatikus vagyok? Ma az Orban-hit lett az új vallás sokaknak , a hívek pedig bárányvákságban szenvednek!

FrVili 2020.10.24. 00:24:29

@Reding Roli: "A mostani tüntetèseken nincs erőszak...
A tömeg 80% szazalèka huszonèves , jó arcú ès jól öltözött fiatal...
Ők kèpvselik a magyar jövőt... "
Pontosan. Rengeteg fiatal és családos volt gyerekekkel a mai tüntetésen. Az a korosztály, akikre még a fidesz anno a polgári köröket akarta építeni. A fidesz nevét értelmes, becsületes ember már a szájára se veszi. Említésre se méltó.
Hazafelé a műegyetem előtt iszogató bácsika kérdezte az arra menőket, hogy hányan voltak 50ezren voltak, ugye?
Valami kis '56 van a levegőben, és ez még csak a kezdet. Nem hiszem, hogy túlzás lenne az '56-os eseményekre emlékeztető megmozdulásokat várni egy országban, ahol a tüntetésre invitált fiatal barátom azt mondta, hogy "hülye vagy, az apámat ezek úgy kicsinálták, hogy nem merek".

FrVili 2020.10.24. 00:50:32

@Reding Roli: "Azon nem gondolkodtatok mèg el , hogy miért érzik úgy százerek vagy milliók, hogy ami itt van , az nem demokrácia ?" Az, aki a 100milliárdokból eltartott közmédiát 5 percnél tovább képes hallgatni, az vajon képes bármin is
elgondokodni? "Nincs még egy olyan ország rajtunk kívűl, ahol annyiféle vélemény szabadon megjelenhet, mint nálunk"- aki meg ilyenket mond, azzal addig nézetném az MTVA-t amíg egy strigulát be nem húz a sok elhangzó nem kormánypárti nem negatívan narrált vélemény mellé. Na jó, ez azért embertelen lenne.

2020.10.24. 08:35:54

@Reding Roli:
a plurális demokrácia a többségi. plural ugye a többes szám. és ehhez elegendő egy nagy néppárt (több különböző politikai platformmal). az, hogy időnként legyenek szabad választások. a függetlenek helyi egyesületekbe tömörülnek és választási párttá szerveződnek. utóbbi lenne a bázisdemokrácia.

és az nem az, hogy fegyőr a pártelnök. és sopi az alelnök. és a haverok. nincs se pártelnök, se pártelnökség, se semmi efféle. helyi egyesületek vannak. és összeállnak egy választási párttá. a reálértelmiség. nem az, hogy így a magyarok, úgy a magyarok pro és kontra. vagy a zsidók. elég sok magyar zsidó kiválóság volt hála a jóistennek. és elég sok alávaló is volt közöttük sajnos. és mindkettőből kijutott ennek az országnak. a helyi egyesületekben nem ezekről kellene diskurálni. hanem a valódi problémákról. ehhez tekintélyes orvosok, iskolateremtő tanárok kellenek, tehetséges mérnökök, rendszerprogramozók.

és nyilván ilyenek is vannak budapesten. csak ők nincsenek sehol. mert elnyomja őket a pártok. és a pártpolitika. és azt úgy lehet a közéletből visszaszorítani, hogy időlegesen egypártrendszer alakul ki. és úgy jöhetnek fel a valódi függetlenek. nem ellenzékiek. azok nem a parlamentbe valók, hanem azon kívülre. a parlamentbe néppártiak kellenek és az elit a független reálértelmiség a belpolitikában.

2020.10.24. 08:41:07

@Reding Roli:
nincs tömeg. nincsenek tízezrek, százezrek budapest utcáin. és ezek mögött nem áll ott a nép. 56-ban a gyügyei parasztok is kimentek a falusi művelődési ház elé. most meg beszavaznak a fideszre, vagy a függetlenekre. ellenzéki pártoknak jelöltjük sincs. és ezt úgy magyarázzák, hogy az emberek félnek. lófaszkarikát. nincs semmiféle alternatív javaslat a tüntikézők részéről csak az, hogy térjen vissza 1990-2010 közötti "húszév". ráadásul azokkal, akik a "negyvenév" elkövetői voltak.

2020.10.24. 08:52:58

@Reding Roli:
ha orbán nem tudja kezelni a válságot (mert a gazdaság vagy egészségügyi ellátórendszer összeomlik), akkor neki kell mennie. de ha mégis csak, akkor viszont ellenzéknek. ezeknek a tüntikézősöknek is. mire alapozva szeretnének ők a főhatalomba kerülni. azért, mert a szüleik a rendszerváltás orbitális elkúrói voltak. és kijárták a bölcsészkart vagy a jogi egyetemet. orbán is kijárta. dajcstomi is. az a pártpolitikához elég. de összességében kevés. a reálértelmiségnek nincs képviselete. a közéletben színészek, művészek brutálisan túl vannak reprezentálva. nem kell ennyi, mi a francnak. de ezek még verset se mondanak a népnek. csak jaj micsoda elnyomatás. nincs még elég állami színház pesten. nincs még minden sarkon. micsoda üldöztetés. menjenek a picsába. amire törekednek az ténylegesen nem autonómia, hanem hegemónia.

2020.10.24. 09:00:05

@FrVili:
aki az rtl vagy az atv híradót nézi az vajon mennyit gondolkodik.

2020.10.24. 09:09:56

@FrVili:
tudom, hogy azoknak mindent szabad, mert ők a piac. lófaszkarikát. az nem valós árupiac. hanem hatalmi célokkal szerveződő biznisz egyházak. amilyen a hitgyüli, a soros alapítvány, vagy a bertelsmann és a fidesz is ilyen persze. de ebből bőven elég egy. a propagandával szemben nem az ellenpropagandát kellene állítani. illetve lehet. de ez a fajta ellenzékiség a politikai underground. reális alternatívát kellene kínálni. és az léphet az ellenzék helyébe. vagy a fidesz helyébe feltéve, hogy ők buknak 22-ben és 26-ban. valamelyiknek buknia kell.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.24. 09:34:06

@cvsvrs: Az erkölcstelen familista, az államot foglyul ejtő Fidesz bukjon. Főleg azért, mert semmit sem ért el 10 év alatt, tehát sokat nem vesztünk. De az a néhány ezermilliárd, ami elment jachtokra és medencékre, most 10 évig áramoljon az 5.2 millió kizsákmányolt magyar zsebébe is. A Fidesz értelmetlen hatalmi őrültségekre és külpolitikai baromságokra elszórta az óceánnyi pénzt, de most legyen a nép is boldog pár évig.

Reding Roli 2020.10.24. 09:51:54

@cvsvrs: nincs tömeg. nincsenek tízezrek, százezrek budapest utcáin. és ezek mögött nem áll ott a nép. "

Tömeg van, akik mögött ott áll a polgári többsèg , de nèpfelkelès az nincs , ez egy teljesen már kor , más idők mint 56- ban voltak. Az EU - tagságnak köszönhetően viszonylag stabil , közèpszintű èletviszonyok vannak , ( mèg) amihez persze Orbánnak szinte semmi köze sincs: a nyugati tőkebefektetések és a nyugati strukturális alapok tartják a felszínen az országot és nem a bűnöző , nemzethy nagyvállalkozók ...
Persze , eljöhet az az is, amikor ez nèpfelkelèsbe fordul , mert minden tèren romlik a helyzet , de most tipikusan azok a rendszerrel leginkább elègetlenek, akik a társadalom bèkèsebb felét adják : a nagyvárosi èrtelmisèg, fiatalok , szabad szellemisègű polgárok- akik nem tipikusan azok az utcai harcosok ...Ők is egy nagy közössèg , egy többsèg , nem tèvedünk sokat ,ha azt mondjuk : a társadalom iskolázottabb fele elutasítja az orbani önkènyt, az autokrácia törekvèseket!

Reding Roli 2020.10.24. 09:59:02

@FrVili: hvg.hu/itthon/20201024_En_56ban_is_vonultam_89ben_is_vonultam_most_az_unokaimert_vonulok__Ok_kepviselik_azt_az_orszagban_amit_meg_senki

Annyira megható volt a fiatalok èneklèse a riport vègèn, hogy megkönnyeztem , pedig èn egy kemèny harcos vagyok...
Olyan a hangulat, mint 89- ben volt : a változás előszele van a levegőben, az erkölcstelen ,hazug, álszent, kèpmutató rendszer roskadozik ...

pátyi 2020.10.24. 10:03:56

@Reding Roli: Az orbán hit és az orbán fóbia között szerintem nincs különbség. Ez a két véglet.
Az általad felsorolt plurális demokráciákban szerinted olyan sokféle vélemény megjelenik? Szerintem egyáltalán nem.
Ott progresszív diktatúra van, ahogy nyugateurópában is.
Évtizedekig nem zavarta a baloldalt a durva balos sajtó túlsúly. Most sem zavar senkit nyugaton a balos sajtó túlsúly. Nálunk most megjelent egy erősödő jobbos sajtó ezért a nagy felháborodás.
A közszolgálati sajtó soha nem volt kiegyensúlyozott, sem nálunk, sem máshol.
Ezt ma már egyre kevesebben nézik, hallgatják, van választék bőven.
Az általad istenített nyugaton egy másik véglet van, ahogy korábban említettem, progresszív diktatúra. Ha eltérsz a fősodratú véleménytől, akkor megbélyegeznek, ellehetetlenítenek, veszélybe kerül a megélhetésed, virtuálisan meglincselnek. Erre van példa bőven, például a filozófus R. Scruton, vagy ahogy a homo lobbi az egész pszichológus szakmát megfélemlítette.
Még egy megjegyzés. A mai fiatalok, akik többnyire baloldaliak, idővel saját tapasztalatok és élmények hatására jó jobbosok lesznek.

2020.10.24. 10:45:28

@Reding Roli:
budapesten egy kisebbség a hegemóniáért tüntet. pálinkás prof, aki benyalt orbánnak, hogy kinevezzék főhivatalnoknak is csak hegemóniát akar. szétosztott 1,500 milliárd forintot. és milyen eredménnyel. mit számít az. pálinkás profújra próbálkozna. és mivel? a miniszterelnökséggel! hiszen rátermettségét már eddig is bizonyította. értem persze. ha karigerinek sikerült főpolgármesterség egy kamupárttal, akkor neki miért ne sikerülhetne. ha orbán és bandája csődbe viszi az államházartást vagy a társadalombiztosítást, akkor majd újra ezek jönnek. de ha nem, akkor nem kell újabb rendszerváltás.

FrVili 2020.10.24. 11:16:35

@Reding Roli: Én 89-ben még gyerekként voltam kint belvárosi iskolásként a Kossuth téren a Magyar Köztársaság kikiáltásánál. Az iskolában hirtelen rendkívüli osztalyfőnökik lettek, elkezdtek beszélni '56- ról, a nagymarosi-vízlépcsőröl. Sok elfojtás tört fel ... a jövő reménye megváltoztatta az embereket.
Most itt álltunk a gyerekekkel az Erzsébet hídon, mert az Uránia felé a tömegbe nem akartunk velük bemenni. Ez a tüntetés jó érzéssel töltött el. A politikai munka, ami formát ad és becsatornázza ezeket az energiákat el lesz végezve, "nem kell ismernem célomat, mert célom ismer engem" - hez meglesznek a realitás vetületei, eszközei. Muszáj.

2020.10.24. 11:20:15

@Reding Roli:
az szfe milyen kulturális produktumokat képes felmutatni az elmúlt 30 évben a körúton kívül. nagyrészt egy belterjes körnek sznob közönségnek underground előadások. azoknak, akik tar bélát és a a nagy semmit is megtapsolják, hogy milyen nagyszerű. vagy pintér béláról gondolják, hogy az a magas művészet. és nincs klasszikus színjátszás, nincs magyar kultúra. hanem nagyrészt az van, ami a rendszerváltás előtt termelt ki a kádári konszolidáció. és andy vajna van még. a többi néhány rendszerváltást követő próbálkozást leszámítva értelmezhetetlen.

budapestnek termékei sincsenek, nemhogy sikeretermékei. se anyagi se szellemi értelemben. semmi sincs. így a főváros egy pénzszivattyú. és az a magyar adófizetők fizetik. persze a vidéki is egy pénzszivattyú. azt az európai unió finanszírozza. itt most egy körforgalom ára a város határában 1.1 milliárd forint. amiből elraknak 100 milliót. mondván, hogy ez tisztes haszon. és évente 1,000 milliárdot. ez az építőipari kartell. és ezzel kell leülni tárgyalni, hogy minőségi épületeket emeljenek. elsődlegesen nem azzal van a gond, hogy nyereségük képződik. mert abból korszerű építőgépeket vásárolhatnak. és nagypolgárokká lehetnek. a melóst fizessék meg. a projektekbe vonjanak be adott esetben nemzetközi tervezőirodákat. vagy vegyenek meg néhány minőségi tervet. és hagyományoknak megfelelően építkezzenek.

de mondjuk ehhez kurvára nem a dk-s prolik vezetői kellenek. és nem a momentumos nímandok. akik az arcoskodáson kívül ugyanúgy csak lenyúlnák a pénzt, mint a fidesz programszervezői. csakhogy a fidesz rendezőiroda hálózata elér a csángóföldig. a momentum erdélyben macron jelöltjét támogatta azért, hogy fegyőr papája főhivatalnok legyen. ez a legalja hazaáruló banda ne menjen, hanem takarodjon. ne a közéletből, hanem az országból. és azért kell a széljobb, hogy ezeket kimondják. ledarálják a labrisz egyesület óvodásoknak szánt olvasókönyveit. hja, buzik ne akarjanak érzékenyíteni az óvodában. és nem arról van szó, hogy bárkit is üldözni kellene. prájd se kellene, mert abból évről évre csak a balhé van. értem, hogy hollandiában népünnepély. aki ilyet szeretne az menjen hollandiába. mert az ott következett az amszterdami kikötő kis világából. de ez a magyar népre rá lett erőltetve. és budapesten ez is elsődlegesen a pénzről szól. azt képzelik, hogy a buzi lobbi győzelme előfeltétele a világvárossá válásnak. és azzal kockázati tőkealapok százcsillió dollárt utalnak ahogyan a prezinek. csakhogy a prezi magyarország a top 100 vállalatba nem férne be egy átlagos megyében. csak a prezi mögött gigászi hitelek vannak. ingyen tolják alájuk a vasat. mert az offshore számlákon ott a rengeteg pénz. és ebből rengeteg szélhámos startup termett. tényleges innováció, valódi termékek nélkül. persze értem, hogy valaki ezekre vágyik. vagy valakinek a kutatásaihoz annyi pénz kellene, amennyit az állami intézetekben nincs biztosítva. az menjen. aki százcsillió dollárt szeretne magának az rossz helyen jár. itt és most európa szegényháza épül.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.24. 11:26:42

@cvsvrs: Magyarországon egy militáns, szocioapata, frusztrált, antiszemita, posztkádári, hímsoviniszta, nyugatellenes, ruszkibarát, gyűlölködő, posztfeudális és erkölcstelen familista 2.8 milliós kisebbség által megválasztott kormány uralkodik. Semmivel sem jobbak, mint az ellenzékiek. Nem morálisabbak és nincsen nagyobb tudásuk sem. Mindössze ügyesebben manipulálnak és hazudnak, de valójában az önzés és a lopásvágy hajtja őket a kizárólagos hatalom kialakítása felé, mert a vezetőik és a kádereik, meg a holdudvar vállalkozói ez által akarnak jól élni, mint a milliomosok Kaliforniában. A hatékonyság meg semmit sem változik, minden halad a korábbi tendenciák szerint. Aki továbbra is erre szavaz, az vagy gazember vagy síkhülye.

Bánegressy 2020.10.24. 11:39:02

@Reding Roli:
az a baj, hogy nem biztos.
látszik ugyan, hogy sokan megpróbálnak ellenállni, megpróbálják a személyiségük autonómiáját és az épp ítélőképességüket menekíteni, de minekutána ezt sokan és sokféleképpen próbálják, a kormányzati propaganda viszont monolit módon tereli az embereket a valóságba vetett bizonyosságérzet megtartása, az épp eszük megőrzése végett az egyik, vagy a másik pólus irányába, vagyis mindenképpen valamilyen politikai elköteleződést akarnak rájuk erőltetni azért, hogy aztán az így megosztott tömeget hatalmi eszközökkel már könnyen lehessen ügy_kezelni.
Nyilván, hogy a rossz oldalon állók a deviáns és kriminális bűnöző banda, akivel szemben a "többség" majd határozott fellépést követel.
Aki olvasta gulyásminiszter polgári mulatóbeli szerepléséről szóló beszámolókat, azt is látnia kell, hogy ezek az emberek a legkomolyabban foglalkoznak náci társadalomteoretikusok munkáival és próbálják meg azokat leporolva 21.sz.-i körülmények közt, egyelőre békés eszközökkel adaptálni.
folyik a józan ész fellazítása és a biztos fogódzóknak kizárólag a hatalomhoz való lojalitás által való megragadhatóvá tétele(de még ez sem minden).

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.24. 11:45:35

@Bánegressy: A másik oldalon meg folyik a nácik elleni legsikeresebb történelmi propagandák akadémiai elemzése. És nem kell aggódni, a nácik nem csak a fegyverek, hanem a kulturális és civilizációs elméletek terén is gyors vereséget szenvedtek. Primitív kis ateista újpogányok a náci barátaink, de kiváló tanulmányok születtek 1933-tól a gondolkodásmódjukról és arról, hogyan kell porrá zúzni az érveiket. 1929-1945->2008-2024. Még bő 3 év van a cirkuszból. Utána jön a számvetés.

2020.10.24. 12:03:02

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez a pártpolitika alapja. a közvetlen nagyon erősen korlátozott. egy pártelnökre és egy totálisan elrendezett listára vagy listákra lehet szavazni. maga a modern pártrendszer a rendi hierarchiánál kis szabadságot jelent ebből következően. és ezért hazug mindenki, aki liberális vagy akárcsak liberális-konzervatív értelmiségi. hazug, vagy ostoba.

a modern kori pártrendszer arra jó, hogy egységeállamot szervezzen. homogenizálja az állanemzeteket. az ezzel ellentétes folyamatok fasizálják a társadalmat.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.24. 12:13:19

@cvsvrs: A felelős szabadságon és a jogegyenlőségen alapuló, keresztény-nyugati-polgári államrend kell, amely a jogállam és a demokrácia útján biztosítja a hatalom egyensúlyát. Mindezt pedig a versenyen alapuló, de szociális jellegű piacgazdaság finanszírozza. Nincsenek ortodox módszerek és különleges utak. Legyen vége a hülyeségnek és kezdődjön végre a szabálykövető, humánus, de hatékony munka. Nincs más út. A hazugságokból és bődületes baromságokból meg már elég volt, mindkét oldalon.

2020.10.24. 12:28:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
a pártpolitika egy piramis.
-- pártelnök, miniszterelnök (1)
-- pártelnökség, miniszterek (10)
-- a párt parlamenti főképviselői (100)
-- a párt kongresszusi képviselők (1,000)
-- helyhatóságok, kormányhivatalok vezető tisztségviselői (10,000)
-- párttagok (100,000)
-- pártoló tagok (1,000,000)
és a fidesz trükkje a familiaritás. az, hogy ez nem 1 millió egyén, hanem ugyanennyi család. és az 2-3 millió masszív szavazót jelent. a relatív többséget. és ez egy klasszikus néppárt, tömegpárt, állampárt. amit egy népvezér vezet.

ha többpártrendszer van, akkor több ilyen kis piramis áll össze nagyobbá. de a rendszer lényegét tekintve ugyanez.

és ez a rendszer kevésbé szabad mint amikor nincsenek pártok. és közvetlen kiválasztás van. tehát nem orbán és fletó vagy fegyőr kegyencei közül lehet választani. annál az is tisztább, hogy van egy állampárt. és annak jelöltjeit valódi függetlenek hívják ki. csakhogy ez budapest választói többségének nem felel meg. nekik fletó és fegyőr kellenek. a vidékies többségnek orbán.

így el kell dönteni, hogy melyikük vezesse a néppártot. és jelen állás szerint orbán lesz az. akár 2030-ig. persze a pandémia átrendezheti a terepet. de az ellenzéki is megbukhat. a végén a brüsszeli politbürót is szétzavarhatják. mert mi a francnak kell egy szanaszét húzó több tíz, vagy százezres döntésképtelen apparátust fenntartani horribilis összegekért. csak az európai néppártnek 74 tagpártja van és legtöbb esetben merkel dönt egymaga. egy nagy európai néppárt bőven elég. és mellette a függetlenek: a .eu értelmiség. akik hivatásrendekbe szerveződnek. amit az akadémikus bölcselet ki akar zárni. mondván, hogy egy egypárti korporatív rendszer. valóban. és ezt hívják úgy, hogy a fasizmus. a nemzeti minimum a fasizmus. a weimart forszírozó értelmiség elzavarása a hatalomból.

2020.10.24. 12:53:40

@Főnix Oszlár Gazdag:
a demokrácia alapja az általános, titkos, egyenlő és közvetlen (!) választójog.

a pártpolitika alapja az, hogy a közvetlenség elve sérül. hiszen egy csoportosulásra lehet szavazni. amelyik ráadásul egy listába szerveződik. ami ugye a totális rendezés. annál a hierarchiánál is szabadabb. mert a szinten belül nincs sorrend. a pártlogikában az egy szinten álló országgyűlési képviselők, vagy a miniszterek is sorba vannak rendezve. úgy kerülhet valaki a listán a top10-be. van a prime miniszter. ő az első. neki van primátusa. van a helyettese. és ha valaki 9. miniszter, akkor már könnyen megelőzhet a pártlistán a 12. és úgy már esetleg nem miniszter.

aki egy ilyen rendszert szabadabbnak tart a rendi gyűlésnél az hülye. az akadémikus bölcselet en bloc hülyékből áll. mennél inkább akadémikus annál inkább hülye.

a pártpolitika kontraszelektált. az operatív törzs szakmai vezetője egy lelkiismeretes háziorvos. a mentős szóvivő egy jó fej reklámarc. és szlávik doktor alkalmanként százezrekért hívja meg magát, hogy előadást tartson. az nem sok persze. csak mégse ilyennek képzeljük el a leglelkiismeretesebb szakorvosokat. és az ellenzéki budapest ezzel szemben kiállít egy nímandot. egy mentőssegédet. illetve aki elvégezte az iskolát, de 0 percet dolgozott felelősségteljes környezetben. bőven elég egy ilyen formáció. a fidesz fele is ilyen. nem kell pártpolitikai ellenzék. illetve lehet a parlamenten kívül.

párton kívüliek, függetlenek is nyerhetnek egyéniben. és a belügyi képviselők akár le is mondhatnak a kompenzációs listás mandátumokról. a külpolitikában leszámítva néhány mindenki által piszkosnak tartott ügyet egyetértés van a kormánnyal.

aki magyar érzelmű az a történelmi magyarországot akarja restaurálni. és ahhoz annyian csatlakoznak amennyien. a szlovák és a román ismerősöm is lenne a magyar királyság polgára. mert másképp nincs múltjuk. a 18. században betelepült a felvilágosult abszolutizmust hirdető és belterjességben elfajzott náci családokra a polgári magyarországnak nincs szüksége. bőven elég ellenségnek a másik bosszúálló banda. akik a többségi magyarokat tekintik ellenségnek. tisztes német nemzetiség lehet, mózes hitű magyarok persze lehetnek. a handabandázó kultúra adottság. az elcigányosítás természetes következménye, hogy az ország balkánosodik és egyre inkább bizáncias. de ezt nem a nyugatosság nem képes ellensúlyozni. ezt magának a cigányságnak kell megfékeznie. a handabandázó erdélyi romákat megnyerni. a környező szlávokkal kiegyezni. ehhez komolyan vehető államférfiak és államnők kellenek és nem a labrisz óvodások ezek az tüntikéző nyikhajok.

Reding Roli 2020.10.24. 13:32:20

@pátyi: Az általad felsorolt plurális demokráciákban szerinted olyan sokféle vélemény megjelenik? Szerintem egyáltalán nem."

Erre tudnál valamilyen explicit pèldat is felhozni , hogy milyen konkrét esetekben , hol és miért avatkozott be az állam ? A liberális demokrácia vèlemènyszabadsaga egyèbkènt nem azt jelenti , hogy közössègeket kollektív módon el lehet ítèlni ! Nyilván a politikailag korrekt " sajtónak is megvannak a maga hibái, de még inkább ezerszer legyen PC , mint uszító, gyűlöletkeltő propaganda ..Pl a 888- on , amíg volt komment szekció, addig simán le lehetett írni olyat , hogy öljèk bele az összes migránst a Földközi - tengerbe ...Ez vajon jobb??? Èn azt mondom , használjuk ki a liberalis sajtószabadság adta lehetőségeket ès engedjünk mindent, mert van egy erős ès tudatos èrtèkítèletem...
Adják ki a Mein Kampf-ot , a Cion Bölcseit - engem nem zavar...Az iskolában kellene ezeket bemutatni , mert egy 90 - es IQ- val már simán megèrthető mekkora marhaság ...
De, mi van azokkal , akikre hat a gyűlöletkeltès , ès elindulnak cselekedni ....Ez vehetett anno a Jaszvasari pogromhoz, a Kielcei pogromhoz , stb..
Tehát : támogatom a maximális sajtószabadságot, de a nyílt kollektív bűnössèg propagálasa, vagy a fizikai erőszakra uszítás ,ház már nem fér bele , szerintem ...

Ha eltérsz a fősodratú véleménytől, akkor megbélyegeznek, ellehetetlenítenek, veszélybe kerül a megélhetésed, virtuálisan meglincselnek. "

Ilyenről én nem tudok , pedig éveket éltek nyugaton ès minden nap olvastam a sajtot , ez nem egyèb mint állampárti propaganda - hazugság
A nyugati sajtó plurális ès sokszínű, èppen ezért vannak : zöld , szocdem, konzervatív, liberális ès azok keverékek vèlemenyek .Egyedül abban lehet vita , hol vannak a sajtószabadság határai ...
Le lehessen írni hogy " irtsunk ki minden migránst, hiszen azok alantas, bűnözők ès vagy terroristák , mások nem is lehetnek "
Vagy legyenek a józan ész és az emberiesssèg határai megszabva..
Nekem sem tetszik a PC , de ebbe a rendszerben jobbat nem tudok kitalálni ...

A mai fiatalok, akik többnyire baloldaliak, idővel saját tapasztalatok és élmények hatására jó jobbosok lesznek."

Nálam ez pont fordítva volt : a rendszerváltáskor és utána ès jobboldalinak èreztem magam , mert a baloldal jelenítette meg az állampárti , szocialista rendszert, 56 elnyomását, ès az orosz - függősèget ...
2010- ig nagyjából a Fideszt támogattam, de utana rájöttem hogy miről szól ez a politika és kiábrándultam belőlük...
Nem lettem klasszikus baloldali sohasem , a hagyományos politikai oldalak meghaladásában hiszek , modern , 21. századi ökopolitikában ...Ott néha a progresszív , néha a konzervatív oldalon vagyok , de valahol általában közèpen ..

Reding Roli 2020.10.24. 14:00:25

@FrVili: Èn is ott voltam csikókènt , 1989 október 23- án ...Lehet , hogy találkoztunk is..:) Nekem egy èletre szóló èlmèny volt hallani , ahogy a tömeg skandálta : " Kommunista gyilkosok! ", " Ruszkik haza! "
Èrdekdes , a règi magyar jobboldal erősen oroszellenes volt , Orbánèk meg Putyin pincsi kutyái lettek, ès a kommunista Kínával is egyre erősebb a szövetsèg...Erre Horthy Miklós kormányzó is nemet mondana...

Reding Roli 2020.10.24. 14:08:05

@Bánegressy: Így van ! A règi világ, a Horthy- rendszer a legrosszabb dolgait emeltèk politikai programba Orbanèk, de nincsenek olyan kultúrpolitikusaik mint anno Klebelsberg Kuno, vagy Homan Bálint volt , de Herczeg Ferenchez hasonló formátumú irójuk sincs, vagy egy Prohászka Ottokárjuk...
Ez egy szellemileg silány csapat !

Reding Roli 2020.10.24. 14:18:08

@cvsvrs: index.hu/kulfold/2020/10/24/tusk_orban_jourova_epp/

Donald Tusk az Európai Nèppárt elnöke " korcs demokráciának " nevezi az orbáni rendszert. Tehát a mèrsèkelt jobboldali- konzervatív politika is elítèli őket!

2020.10.24. 16:24:42

@Reding Roli:
és amikor ugyanez a donald tusk a haverja volt orbánnak, akkor nem tűnt fel neki, hogy orbán egy "korcs demokrata". ennek a megítélését bízzák már esetleg a magyar népre. ha orbán csődbe viszi az államháztartást és a társadalombiztosítást, hogyan az elődei (antall kormány, horn kormányo, medgyessy-gyurcsány kurzus), akkor megbukik a rezsim. ha nem, akkor nem kell megbuktatni addig, amíg nincs egy normális kihívója. és jelenleg nincs. senki se gondolhatja komolyan, hogy a budapesten utcára vonuló (akár közigazgatási, akár szabad piaci) tapasztalatok nélküli siserehad alkalmas lenne a kormányzással. és ugye ennek a vezető ereje mai napig a dk, és a második a jobbik. az összes közvéleménykutató ezt méri miközben az ellenzéki média brutálisan elfogult, elfogódott a momentummal.

2020.10.24. 16:33:04

@Reding Roli:
csak éppen 89 október 23 előtt majdnem 2 évvel (!) eldöntötték a kivonulást. onnantól kezdve nem politikai, hanem logisztikai kérdés volt. csak azt a bm főcsoportfőnökségei (a rendszerváltók) nem kötötték az orrodra. csak néztem ki a fejemből, amikor hallgattam az orosz tiszteket a fürdő kocsmában. és hogy miket mondanak az asszonyaik a húsboltban. onnan lehetett tudni, hogy rendszerváltás lesz. a szovjet csapatok kivonulásának hírére a saját sameszei váltották le kádárt. az ellenzéki kerekasztal egy nagyon szűk csoportosulás volt. és lehetett látni, hogy egy pszeudo többpártrendszer lesz a legjobb esetben. az akadémikus ismerősöm látta, hogy kvázi egypártrendszer lesz orbán vezetésével. mondjuk, hogy orbán vezetésével azt nem volt nehéz látni. az a majdnem nyilvánvaló volt akkoriban is, hogy ő lesz az a kétes megítélésű de mégis korszakos, akire ez a nemzedék így vagy úgy, de emlékezni fog. antall józsef még volt valaki. és néhányan. a többi semmi.

2020.10.24. 16:36:45

@Reding Roli:
a népfőiskola nagyjából tudja, hogy mit kellene csinálni. népműveltséget terjesztene. népegészségügyet, népoktatást, kispolgári népjólétet egy népbankkal éppenséggel teremthetne feltéve, hogy a fidesz az akadémikus bölcseletet kiszorítja.

2020.10.24. 16:55:08

@FrVili:
és 89 októberében nem tűnt fel, hogy az új rendszer talmi. nem tűnt fel, hogy nincs valódi rendszerváltás. ott állt szűrös mátyás, aki egy moszkovita volt. tisztességes, hazafias, nem egy gazember, de moszkovita. és ott állt göncz árpád, aki vigyorgott, mint egy töklámpa. ezért olyan nagyon senki se lelkesedett vidéken. később antall józsef politikájáért.

az mdf kb. 91-ben bukott meg errefelé. úgy, hogy gyakorlatilag megszűnt. fkgp, kdnp errefelé egyáltalán nem is létezett. és ezeknek a pártoknak híre-hamva nem volt. mszp legfeljebb nyomokban volt. néhány természettudós (!) az akadémiai bizottságban. szemben budapesttel is természettudomány és természetfilozófia számított balosnak. és nem az attól elszakadt felvilágosult abszolutista bölcselet (ami ugye természettudományos nézőpontból alapjaiban tűnik hamisnak). az első évtizedben, annak főleg az elején még az szdsz tartotta magát. az 99 körül szűnt meg teljesen. 96 tájékán jött fel a fidesz. és csak ők maradtak.

itt egy embert és néhány lézengőt leszámítva nem jött létre se a dk, se a momentum, és akik vannak azok se tudtak összefogni. önkormányzati frakciójuk sincs. a legtöbb településen ezeknek a pártoknak jelöltjük sincs. ettől még persze nyerhetnek ezek a pártok is. ha orbán elbassza, akkor akár könnyedén. de abból a tiszaújvárosihoz hasonló arcok választódnak ki. komoly emberek errefelé függetlenek maradtak. és az ellenzékben pitiáner szinte csak szélhámosok vannak. illetve néhány hadházy típusú, aki minden felé lát a korrupciót. őt erre azonnal dobják a "demokraták".

Bánegressy 2020.10.24. 17:00:36

@Főnix Oszlár Gazdag:
" A másik oldalon meg folyik a nácik elleni legsikeresebb történelmi propagandák akadémiai elemzése. "
mondhatnám, hogy megnyugtattál, de nem.
A másik oldalon ennek az oldalnak még a legnyilvánvalóbb bűncselekményeinek elemzése sem folyik(hacsak nem hívjuk másik oldalnak az átlátszó.hu-t, vagy ilyeneket. de nem. ők(a tényfeltárók) nagy munkát végeznek azzal, hogy összegyűjtik ami alapján el lehetne kezdeni megszerezni a bizonyítékokat és feltárni az ügyek részleteit, de ilyet senki nem akar(ja talán még a hadházi))
egy valamire való épkézláb ellenzék erre, meg a fidesz idióta undorító és visszataszító propagandájára való tudatos és szervezett kontrájával, no meg a potentátjaik politikailag elfogadhatatlan(nem PC szempontból, akár keresztényileg!)kijelentéseivel való folyamatos szembesítésével már elfelejtette volna az orbánváltást, ner-váltást.
de ez az ellenzék nem valamirevaló. más szóval? . . .
nagyon megnehezíti a ner-váltást, hogy valóban ellenzékváltásra volna szükség és ezt az ellenzőknek, azaz a jónép elégedetlenjeinek kéne valahogy kiizzadni, de erre sajnos képtelenek.

Reding Roli 2020.10.24. 18:43:48

@cvsvrs: akadémikus ismerősöm látta, hogy kvázi egypártrendszer lesz orbán vezetésével. mondjuk, hogy orbán vezetésével azt nem volt nehéz látni. az a majdnem nyilvánvaló volt akkoriban is, hogy ő lesz az a kétes megítélésű de mégis korszakos, akire ez a nemzedék így vagy úgy, de emlékezni fog. "

Orbánèk majdnem kiestek a Parlamentből 1994- ben , az volt a szerencsèjük , hogy át tudtak lavírozni a Jobboldalra, ahol vègül leszalámiztak mindenkit...
Az MDF- Fidesz szèkház eladásából befolyó pènz Simicskán keresztül , egy jelentős rèsze az Orbán családnál landolt...Simicska először megvette drágán az üzletrèszt , majd eladta olcsón Orbánèknak , így adózni sem kellett ..." Jogában áll mindenkinek hülyènek lenni " - mondta...

2020.10.24. 19:13:43

@Reding Roli:
így van. az akadémikus ismerősöm azt mondta, hogy nem lesz egy nagy pártpolitikai kiegyezés 150 éves évfordulóján ahogyan azt gondoltam. hanem majdnem ellenkezőleg. (az lehetett látni, hogy trianon 100 miatt a népi nacionalizmus lesz a mainstream. csak elképzelni nem tudtam, hogy ezzel a liberalizmus szembemegy. mert úgy nyilvánvaló, hogy az lesz az underground. és azt gondoltam, hogy addigra lesz egy nemzeti liberális párt. az akadémikus ismerősöm azt mondta, hogy lófaszkarikát. a széljobb fog tarolni. és úgy válik válik népvezérré orbán. ő volt az okosabb. és ezek után vagy megbukik, vagy nem.

ha a szlávik féle elképzelés tartható (az egészségügyi ellátórendszer még tovább terhelhető) és az európai unió kitömi pénzzel a kormányokat, akkor a fidesz képes lesz a sikeres válságkezeléssel kampányolni és 22-ben is nekik áll majd a zászló. és úgy 26-ban is. legkésőbb 30-ra meg amúgy is lelép orbán. unokázni a "focicsapattal". addig adakozni fog lölő is. felteszem azért válnak, hogy a gyerekei mentsék a vagyont. konszolidálható a rendszer. ennek előfeltétele, hogy a fidesz ne vigyék csődbe az országot. mivel azonban budapest ellenzéki vezetésű így csődbe vihetik a fővárost. de az ellenzék is győzhet persze. és akkor folytatódik ez a kutyakomédia. a kultúharc újra és újra lesz töltve. amíg az egyik az underground világába nem süllyed. vagy az általatok "nácinak" nevezett radikális jobberek, vagy a "libernyák" ballerek.

Reding Roli 2020.10.24. 19:20:10

@cvsvrs: itt egy embert és néhány lézengőt leszámítva nem jött létre se a dk, se a momentum, és akik vannak azok se tudtak összefogni. önkormányzati frakciójuk sincs. a legtöbb településen ezeknek a pártoknak jelöltjük sincs. "

Hol itt ? Talán Debrecenben? Ne hazudj már!

Mondok neked egy pèldat : amikor az LMP aktivitása csúcsán volt, - és az ugye nem volt egy jelentős párt Debrecenben - akkor volt 35-40 megyei tagja is , pedig szinte nulla állami támogatás jutott a megyei szervezetek . Ebből volt 20 aktív tag , szinte mind diplomások...
Hogy miért nem tudtak kitörni a helyztükből? Mert az állampárti Fidesz beèpített embereket tesz a mindenhova , olyanokat akik felbomlasztják az alternatív politikai közössègeket : vagy megfizetik a megfelelő embereket, vagy megfenyegetik ...
A kistelepülèseken mèg ennèl is rosszabb a helyzet : mindenkit - aki mást akar politikailag - sakkban tart az állampárti maffia. A kiszolgáltatott szegènyek eleve nem jöhetnek szóba , mint cèlcsoport , hiszen ők zsák krumplival ki vannak fizetve , vagy tüzifával,sokaknak fogalmuk sincs a világ dolgairól , hogy mi folyik ebben a rendszerben . Ők valójában mindig az aktuális rendszerrel kompatibilisek ...Az a minimális ertelmisèg akik a kistelepülèseken vannak, szintèn kiszolgáltatott , államfüggők...A tanító nem mer ellenzèki rendezvènyen megjelenni , mert fèlti az állását ...
A helyi munkaadó vállalkozók sem mernek csinálni semmit, hiszen fèltik a megrendelèseiket, az EU pályazataikat, amiről
Szinten az orbáni - rendszer dönt ...

Ebbe a mèrgező politikai- társadalmi lègkörben kellene pártot èpíteni ès hálózatot szervezni az ellenzèknek , úgy hogy vidéken üldözik őket és a potenciális érdeklődőket is ...
Ráadásul , anyagi forrásai alig vannak az ellenzèknek , a minimális forrás meg folyamatos ASZ- kontroll alatt áll: minden héten a könyvelőnèl vannak büntetnek mindenèrt... A helyi sajtó pedig 100% - kormánypárti , KESMA tulajdonban ..

Ilyen feltételek mellett hogy virágozzèk a plurális demokrácia ???

Ez lenne a pártok egyenlő versenyèn és váltógazdálkodásán alapuló , plurális demokratikus rendszer ??? Elmész a pi ....ába!

Ez egy eltorzult , autokrata , egypárti , önkènyuralmi rezsim , amit el kell takarítani - más racionális ès erkölcsileg igazolható választása nem is lehet a magyar nemzetnek !

2020.10.24. 19:49:52

@Reding Roli:
debrecenben sose volt lmp. a megyében lehet, hogy volt néhány. debrecenben néhány lézengő volt. a momentum megyei elnöke is egy budapesti volt. importálva lettek. és a momentum tudtommal nem rendelkezik jelentős értelmiségi támogatottsággal. van egy kövérkés és egy sünihajú, aki bazsalyog, mint a vadalma. és ennyi. a momentum amúgy a jobbikkal lépett volna koalícióra. és nem a dk-val. amelyik összesen egy ember. értem, hogy még van néhány néni és bácsi. debreceni dk egy ember volt, akiből országgyűlési képviselőt faragtak. az mszp már réges régen a fideszben van. a szoci ismerősöm mondta. a fideszbe "iratta" a gyerekét. errefelé az összes ellenzéki párt kamupárt. a városi jobbik is feloszlott.

debrecenben és a legtöbb településén az országnak van a fidesz és mellette függetlenek vannak. ellenzéki pártok gyakorlatilag nincsenek. média jelenlét van. semmi egyéb.

ez az 56-os momentumos megemlékezés.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/122322761_868127850388118_7304871724590000295_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=2&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=Li6yXxwJ75oAX_5vRUw&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=a6550a1cceb3545990526fd342c6fdc6&oe=5FBBA753
a kövérkés felteszem pesten van. mert valami alelnök. van ez a sünihajú. és annak egy barátja és barátnője. és nyilván még vannak nekik ismerőseik, barátaik. de ez nem egy valódi párt. nem ér el minden utcába. az összes téren. nincs jelen majd minden társasházban. egy politikai párt alapműködése a permanens aktivitás. ezek nem ilyenek.

Reding Roli 2020.10.24. 19:58:20

@cvsvrs: A vègkonklúzióm az, hogy az ellenzèki pártoktól ebben a rendszerben nem lehet semmilyen csodát várni , hiszen pènzeszköz-, tag- , és mèdia hiányosak. A Fidesz sem valódi párt , a taglètszamuk csökken , politikai munka nincs , a vezetőség - de különösen Orbán megválasztása - meg bohózatba illő, a jelöltek 99%- a megszavazza ...Règebben még volt ellenalternatíva , differencialt programok, mára egy vallási szektahoz hasonlatos a működèsük, egy tekintèlyelvű vezetővel az élen ...
A Navracsics, Palikas, Pokorni eltűnt, akik többè- kevesbè etalon politikusok voltak ...
Helyettük az aulikus ès alacsony szellemi kèpssègű alelnökök vannak ès Orbán...
Ez egy abszurd , pártállami konglomerátum , amely egy szűk réteg érdekében tevèkenykedik , szinte teljes kontroll nèlkül.
Ezért kellene a kormányváltás , hogy elindulhassunk a nyugati típusú demokracia útján , ahol a szubszidiaritáson , az autonómiákon alapul az állam működèse és hatalommegosztás van ...

Reding Roli 2020.10.24. 20:02:29

@cvsvrs: debrecenben sose volt lmp. a megyében lehet"

Pont fordítva igaz: Debrecenben volt , ès jelentős volt az LMP , nem a megyèben, kb 35-40 tag ...Volt önko kèpviselő is ...

2020.10.24. 20:03:54

@Reding Roli:
ez az 56-os megemlékezés.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/102415437_280962756605403_5062640778300358656_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=2&_nc_sid=110474&_nc_ohc=YtokW495nekAX8KIqL-&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=dc9a1076cc759250b365191174c109a8&oe=5FBA7142
ugyanolyan a virágcsokor. van egy momentumos virágos ezek szerint. így legyen lottó ötösöm. a kövérkés és a sünihajú.

ez nem egy politikai párt. nem tudnak egy összetartó és komolyan vehető tömegrendezvényt tartani. nem valami ellen. hogy tiltakozunk. hanem valamiért. és ahhoz tartozik egy részleteiben kidolgozott akcióterv, egy átgondolt cselekvési program. az nincs. a fidesznek sem feltétlen van. ebben sokkal előrébb tartanak, mint az ellenzék. és sokkal több az aktív korú támogatójuk. azért, mert eddig még nem vitték csődbe az országot. ha megteszik, akkor a fidesz is mint egy kártyavár könnyen széthullik. de amíg ez nem következik be addig ők lesznek az ország vezető politikai ereje. borítékolhatóan 2030-ig. persze lehet, hogy egy válság a kormányt elsöpri. vagy elégedetlenség elsöpörheti. jönnek a fiatal szónokok. de ezek annyit tudnak mondani, hogy üldözik őket.

Reding Roli 2020.10.24. 20:08:10

@cvsvrs: debrecenben és a legtöbb településén az országnak van a fidesz és mellette függetlenek vannak. ellenzéki pártok gyakorlatilag nincsenek. média jelenlét van. semmi egyéb"

Ez végül is Debrecen nyomora...Ha nekik jó , hogy a "haverok " 9,6 milliárd forintból újítják fel a Csokonai Színházat- lelkük rajta ...Jogában áll mindenkinek hülyènek lenni!

Reding Roli 2020.10.24. 20:11:29

@cvsvrs: 2-3 ezer ember folyamatos jelenléttel egy debrecen méretű kisvárosban meg tudja mutatni magát. "

Ne viccelj már ,ennyi tagja a Fidesznek sincs Debrecenben, a nyugdíjas kommandóval együtt sem..
A lakosság kevesebb mint 1% párttag , ès ez a szám is fogyóban ...

Laikus Mérgelődő 2020.10.24. 20:17:17

Ezen a blogon mindig van egy másik nick, aki eteti ezt a trollt. Sőt versenyre kel vele. Látom újabban Reding Rolié ez a szerep.

ijontichy 2020.10.24. 20:59:11

@Laikus Mérgelődő: @cívis nem troll. Csak a munkáját végzi. A munka pedig nem szégyen. Továbbá @cívis messze nem buta. Azt meg bárki beláthatja, hogy csak jobb fideszmarkecinget csinálni, mint nyócórát bulcsázni a szalag mellett ;-).

@cvsvrs: Csak hogy rögzítsük (sokadszorra): a fidesz megy a kukába. Jövőre, vagy húsz év múlva, mindegy (annak nem teljesen, aki szív egy barom naribárótól, nomeg a következő nemzedékeknek, akik a cehhet majd állják).
A fidesz az MSZMP de facto utódpártja. Abból is a legalja '90 előtti szemét (persze vannak már ifjú "reménységek" is :-(). Akkor is, ma is ugyanazok: pár eszes haszonleső és egy jókora tömeg parazita. A rendszerváltó elit legalább valemnnyire nyugatias volt. Ezek pont olyanok, mint a főnökötök: abáltszalonnazabáló, kormányzáshoz tehetségtelen parasztok. A NER egy ráncfelvarott Kádár 2.0, ahol a ráncfelvarrás lényege, hogy a nyugati rendszerbe ágyazódott gazdaság okán életképesebb. Persze ideig-óráig. Mostanra jól tapintható már a pánikszerű előremenekülés (ld. Biden-be páros lábbal beleszálló, külügyérnek látszó wckefe, a főnök SZKP-szintű megnyilatkozásai ("Mindenkit meggyógyítunk"... stb).
Érthető, hisz fogy az idő. A bolsi kormányzás sosem arról szólt, hogy a sikeres országépítés (ahhoz hülyék) nyomán kormányon maradnak, hanem arról, hogy a leváltásukat de facto lehetetlenné tegyék. Sajnos a sikeres kormányzáshoz szükséges tehetséget a pénz sem pótolja. Ezek tökhülyék. Még a magyar vidék kézben tartását (értsd terrorizálását) biztosító hálózatot sem saját kútfőből fejlesztették ki, csak megörökölték a kommer rezsimtől. Mivel az üzlet, üzlet, így az európai körök csak tessék-lássék morognak, de a helyzet az, hogy a fideszt már bottal sem szívesen piszkálják errefelé. Ezzel együtt a közutálat érthető. Jól menő multi cégvezérek magánvagyona nincs annyi (EP-képviselőkről nem is beszélve), amennyit vitya összelopott, s abban bizony jócskán van az európai adófizetők pénzéből is. A fidesznek tehát kábé annyi az esélye, mint mókusnak az erdőtűzben. Szóval vége lesz, és csúnya lap lesz a magyar történelemben.
Na hajrá, mesélj még egy kicsit a fidesz mai napi debreceni sikereiről!

FrVili 2020.10.24. 21:14:40

@cvsvrs: '89 előtt és után nincs különbség; libsi,náci, komcsi nincs különbség; nyugat és kelet, korrupt mindegyik semmi különbség; tudomány kutyabőre versus korcsma gőze max. hitbéli különbség; tudomány és vallás fiction mindkettő; Musk vagy lölö ugyan már pénz az pénz egy nagy semmi fiktív tőkepiaci manipuláció az egész: soros; Tesla Trabant, mindegy halad; közpénz vagy magántulajdon semmi diffi; atv és mtva egy betű különség; hitgyüli, fidesz mindegy csak fizess; fasizmus= nincs gyilkosság ; demokrácia = van választás; demokrácia és jogállam egy hegemón társaság oktrojációja, akik magukat nevezték ki; szakma vagy független nem létezik védőszín, szabadság és diktatúra elnyomás mindkettő;
Itt nagyon nagy távlatok rajzolódnak ki, ahonnan minden és mindenkor ugyanannak tetszik. Ebben a fogalmi térben könnyű barkóbázni.
Vagy várjunk csak, ebből az objektív romsicsi mértékű historikus izotróp tautológia monolitból mégis csak kiviláglik valami korszakos: "Ki vagy te, ki az éjbe burkolózva..., te drága szentség, mert néked ellenséged a nevem, ha írva volna, nyomban összetépném." Ó, Orbán az, akit miután megkértek, hogy ne Nagy Imre temetésén mondja ki azt, amit már mindenki tudott vigyorgott és hát ... innen korszakos történelem a kis gátlástalan hazudozó, ahogy Hadas M. tanáruk a Replika folyóirat visszaemlékezésében írta, aki szellemi kalandra vágyott, hamar levált erről a társaságról.
Te is egy nagy korszakos ...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.24. 21:16:17

@Laikus Mérgelődő: Amíg HaFr a Fidesz politikaelméleti inkonzisztenciáira világít rá nagyon szép stílusban, addig cvsvrs a Fidesz szavazóinak pszichológiáját (illetve a Fidesz propaganda sikerének a pszichológiai okát) tárja fel. Nagyon ügyes sakkjátékos, tanulni kell tőle. Amíg cvsvrs-t egy ellenzéki propaganda nem tudja csípőből lenyomni, addig Orbán fog nyerni. Cvsvrs olyan, mint a római limes. Amíg tart, addig kemény akadály, ám ha átjutunk majd rajta, akkor összedöntjük a birodalmat egy csapásra.

ijontichy 2020.10.24. 21:49:01

@Főnix Oszlár Gazdag: csak vigyázz, mert a Birodalom visszavághat :-) Tkp. a fidesz a Birodalom visszavágása. Amíg a Bircus Hungaricus bőven tenyészik e tájon... :-(

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.24. 21:51:06

@ijontichy: A Fidesz meghaladása a néphülyítési képesség telje átvételét is jelenti. Aki képes a Fidesz legyőzésére, az még a Fidesznél is jobban tudja manipulálni a magyarokat, szerintem ez evidens.

FrVili 2020.10.24. 22:37:06

@Főnix Oszlár Gazdag: bizony, tarthatna momentumosoknak online fidesz-propaganda bootcamp-et:
Level 1: Mit kíván a magyar nemzet? (w/o Budapest, powered by népfőiskola)

Laikus Mérgelődő 2020.10.24. 22:55:44

@ijontichy: Troll, hiszen a hozzászólásai köszönő viszonyban sincsenek a poszt témájával.

@Főnix Oszlár Gazdag: Miben akarod "csípőből lenyomni"? Mellébeszélésben? Terelésben? Háttérzaj teremtésben?

Reding Roli 2020.10.24. 23:09:07

@Főnix Oszlár Gazdag: Amíg cvsvrs-t egy ellenzéki propaganda nem tudja csípőből lenyomni"

A Cívsinek nem tudsz bebizonyítani semmit, hibába hozol ezer èrvet, ezer cáfolatot, minden lepattan róla mint a falról, csak a saját hülyesègit ismètelgeti, kakatóniába feszülve , ahogy Orbán ...FrVili jól összefoglalta a nèzetei " kvintesszenciájat " - nagyjából mindig ugyanazt mondja , ès minden blogposzt tèmajat azonnal eltereli a maga irányába, ez is egy taktika ...
Minden embert nem fogsz tudni meggyőzni , hogy helytelen úton jár, vannak akiket a vakhit, és az irracionális tèveszmèk vezèrelnek...Le kell mondani róluk !

ijontichy 2020.10.24. 23:46:51

@Laikus Mérgelődő: Off "köszönő viszonyban sincsenek a poszt témájával" Amíg vendéglátónk nem tiltja a témából kiindulva elkalandozást az eszmecsere-folyamban, addig ez nem számít. Végső soron ez egy közéleti-politikai-gazdasági kérdésekkel is foglalkozó blog, és így elég könnyű az off bűnébe esni ;-) Az meg elég fárasztó lenne a bloggazdának, hogy mikrométerrel méricskélje, hogy ez még belefér, az meg nem On
@Reding Roli: Szvsz. mi is sokat ismételjük magunkat. Én főképp - a szórakozáson túl - azért, hogy ha egy mezei halandó idetéved, nehogy már csak @cívis - sokszor elég ügyesen felépített - "fideszfényezését" olvassa. Amúgy a fidesznyikeket nem nagyon méltatom szóra, elvégre az alapszabály az, hogy fideszest csak lenézni lehet. Teljesen elhibázottnak tartom azt a hibbant-libbant érvet, hogy "de majd a ner után is együtt kell élni velük". Valójában nekik kell együttélniük azokkal, akikbe páros lábbal beleszálltak az alcsúti abáltszalonna-kultúra globális elterjesztése (sőt! kötelezővé tétele!) érdekében :-)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 07:24:46

@Reding Roli: Félreérted. Senki sem akarja Cvsvrs-t MEGgyőzni. Én LEgyőzni akarom őt. Itt arról van szó, a magyar ellenzék szinte teljesen életképtelen módon nem tud védekezni a Fidesz propagandája ellen. Erre nem az a válasz, hogy sértett felsőbbrendűséggel lebecsüljük az agymosást és elvonulunk az elefántcsonttoronyba, hanem hogy ellen-agymosást találunk ki. Nem cancel culture kell, hanem nyílt csatában kell a Fideszt megverni. Személyesen abszolúte nem érdekel, hogy Cvsvrs miben hisz, a propagandáját és az agymosást akarom legyőzni. It's not personal, it's just business.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 07:32:28

@Laikus Mérgelődő: Cvsvrs agymosást és propagandát csinál. Rendkívül béna és tehetetlen hozzáállás az, ha valaki erre úgy reagál, hogy elsírja magát és kitiltja őt a versenyből. Ezért veszít az ellenzék 2010 óta, mert nem eléggé fókuszált és életképes. A kitiltással nem őt tiltod ki, hanem az ellenzék teszi magát megválaszthatatlanná, mert életképtelen módon kommunikál egy zárt értelmiségi világban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.25. 09:50:49

@Főnix Oszlár Gazdag: leginkább szétbeszélést -- ha tudja, ha nem, igazi szpecpropagandát

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.25. 09:52:01

@Főnix Oszlár Gazdag: amit az ellenzékrl írsz itt, abszolút pontos

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 10:04:10

@HaFr: Valóban néha nehéz megkülönböztetni az ellenzék amatőrségét, fegyelmezetlenségét és a tudatos, koordinált álellenzéki szétbeszéltetést.

Gery87 2020.10.27. 21:00:13

Ha ez így van akkor az öröklött vagyon mint "feltétel nélküli jövedelem" vagyis "jár mert megszülettél"("kékvérű" politikusi és tőkés elit) sem célravezető, nem hasznos és mint ilyen káros és értelmetlen.

Khonsu 2020.10.27. 23:27:10

@poszt:

A technológiai fejlődés miatt hamarosan szükség lehet valamiféle alapjövedelemre, ahogy az emberek növekvő arányban kiesnek az értékteremtésből (ennek elodázásában a nyugat azért jobban áll, mint a poszt is említi), de ez szerintem sem az "FNA" lesz. Valamiféle elfoglaltságra szüksége van az embereknek, mert az unalmat rosszul viselik. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a többség "követő", így el is várja, hogy valaki megszervezze ezt az elfoglaltságot, szórakozást, bármit (szerintem ez nem csak munka lehet, mondjuk például játékok is ugyanúgy megteszik, a lefoglalás a lényeg). Amennyiben erre konstruktív megoldás nem adatik, akkor az ösztönök destruktív megoldásokat termelhetnek ki, mert az ember sajnos valóban nem születik jónak.

Ebből azonban adódik, hogy ezeket az elfoglaltságokat értelemszerűen azok tudják leginkább kitalálni/megszervezni, akik a legtöbb ismerettel rendelkeznek az emberekről, vagyis akiknél a legtöbb (és legjobb minőségű) adat és az azt feldolgozó legjobb algoritmusok vannak. Ez pedig nem az állam. Így aztán szerintem egy piaci alapú/organikus alapjövedelem koncepció sokkal hatékonyabb lehet, mint egy állami megoldás, amilyen például az FNA. Ez persze egyben a lojalitást is eltéríti majd az államtól, de ez már messzire vezet... :)

Khonsu 2020.10.27. 23:40:53

@Főnix Oszlár Gazdag:

Hogyan méred a győzelmet? Sokszor vitáztam már vele, de nem tudom megítélni, hogy ki nyert. :)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 08:18:19

@Khonsu: Nekem a győzelem maga az információ megszerzése a Fidesz aktuális propagandamechanizmusának a működéséről. A Fidesz érvelési logikája, pszichológiai dinamikája a fontos, például az, hogy mire válaszolnak és mire nem. Mindez feltárja azt, hogy milyen a Fidesz propaganda pszichológiai háttere, másrészt a súlyos kognitív zavarok is bemutatásra kerülnek ezáltal. Ez összességében feltérképezi a Fidesz - jobban mondva a Fideszt támogató magyar lakosság - igazi filozófiai és világnézeti alapjait. Az alapok birtokában pedig megalkotható egy egyszerű, pszichológiailag és kulturálisan rezonáló ellen-propaganda. Amit nyilván nem itt és most adok elő.

Khonsu 2020.11.01. 15:26:21

@Főnix Oszlár Gazdag:

Értem. Sok szerencsét hozzá. Az emberi elme leginkább mintázatok keresésében/felismerésében jeleskedik (elvégre neuronháló van mögötte). Ha találsz egy olyan mintázatot, ami a valóságképükre és tapasztalataikra a jelenleg felkínált előre gyártott mintázatoknál (propaganda) jobban illeszkedik, akkor ösztönösen valóságnak fogják elfogadni. Ez kivédhetetlen, mert az agy legalapvetőbb működését "hackeli" meg. Ha mondjuk egy felhőalakzatban látni vélsz egy elefántot, és ezt elmondod a melletted állónak, attól a pillanattól már ő is látni fogja. :)
Amúgy valami ilyesmin dolgozom én is, csak nem kifejezetten hazai fókusszal, hanem inkább általánosságban a nyugati civilizációra szabva.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.02. 08:37:39

@Khonsu: Ha van blogod stb. szívesen megnézném.

Khonsu 2020.11.03. 21:33:27

@Főnix Oszlár Gazdag:

Blog nincs tervben, itt szoktam kommentben írogatni ezt-azt. Ha többre lennél kíváncsi, akkor még egy kicsit várnod kell, de szerintem már nem sokat.
süti beállítások módosítása