1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.07.31. 09:35 HaFr

Orbán Viktor újabb élethazugságai szerencsétlenek számára

2008–2018: Az Orbán-rendszer a globális kapitalizmus válságában ...

1. „Láttunk már szép országokat, de olyan szépet, mint a miénk, nem.”

Ez persze erősen szubjektív. Túllépve a nemzeti érzés okozta szemferdülésen, én pl. legalább huszonkét olyan országban jártam már, amelyik szebb Magyarországnál. Ez van. (Mondom: hegyek, völgyek, tengerek, városok stb. számítanak, ellenben a nemzeti érzés és a szegények, műveletlenek, tájékozatlanok felé irányzott kormányfői hazudozás -- családi birtokában a hazai turisztikai ipar jelentős részének -- nem. Érdemes nem a személyes érdekeltségben bővelkedőktől vásárolni a bédekkereket, ahogy a hóhértól sem a kötelet, ha már a nyakunkba köti.)

2. "A nagy fenét, nem kapunk pénzt az Uniótól, csak visszaszereztük az innen a nyugatiak által kivitt pénz egy részét."

Ez a nacionalista fűtőelem régóta része a kormányzati manipulációnak és az egyébként ínségben és tudatlanságban tengődő szabadságharcosokra szabott retorikának. A birkapörköltszagú szájból kiböffenő szabadságharcos odamondás teszi megbocsáthatóvá a magyarok túl nagy része számára azt is, ha éppen a miniszterelnökük családja viszi haza az EU-s pénz tekintélyes hányadát. "Jól kitoltunk velük", vagy mi. Szegény emberek!

Lássuk a tényeket! Magyarország egy nagyrészt súlyosan, kisebb részben alaposan lerobbant gazdaságot "örökölt meg" a kommunistáktól (akik legitimitása -- élükön Kádárral -- ma is a legmagasabb az utóbbi száz éve rendszerei közül, tehát láthatóan minden a legnagyobb rendben vele!), amit vitatható privatizációs gyakorlat mellett tőkebevonással (túlnyomórészt nyugati vállalatoknak eladva) integrált a globális munkamegosztásba. Enélkül márhetetlen szegénységben lennénk, mert ennek révén jutottunk versenyképes technológiához, menedzsment gyakorlathoz, új piacokhoz, munkahelyekhez, ízléshez -- röviden: tudáshoz. Aki ezt tagadja, mit mondjak, egyszerűen hülye (a szó orvosi értelmében).

Az ország a XV. századtól a félperiféria állapotában volt, a kommunisták csak rontottak ezen, 1990 óta pedig alkalmunk lett -- jól-rosszul, de intézményesen -- csatlakozni ahhoz a civilizációhoz, ahonnan ezer éve a kulturális mintáinkat merítjük és ami a legversenyképesebb majd' ugyanennyi ideje. Az EU konkrétan évente változó  mértékben a magyar GDP 3-7%-ával finanszírozza az országot (ezt "nyeri meg" részben Orbán családja és politikai vállalkozó-környezete), miközben a nyugati magáncégek harminc év alatt a lakosságunk arányában a legtöbbet (vagy második legtöbbet) fektetettek be ebben az országban a saját korábban, máshol megtermelt nyereségükből (tehát nem az adófizetők pénzének ellopásából, leszámítva most az adóparadicsomok problémáját, de ez nem tartozik ide). Ezeket a vállalatokat -- nem a magyarokat, ahonnan a nemzeti szív a hatalmas versenyképességet várná -- támogatja még (agyon) a kormányunk, hogy elég erőt jelentsenek az itteni érdekeik a kormányaik felénk irányzott esetleges jogállami elvárásaival szemben. Ezeken a nyugati cégekkel kötött stratégiai megállapodásokon csorbul ki az időnként fellángoló EU-s akarat az Orbán-rezsim megrendszabályozására (amennyiben van egyáltalán eszköze ennek az akaratnak).

Versenyképes gazdaság nélkül -- ami versenyképesség csak lassan tanulható, mert végső soron kulturális és mentalitás-kérdés, csak utána tőke és technológia dolga -- ez az ország elmondhatatlan állapotban lenne, ami pont látszik a KKV szektorunkon. Amelyik magyar tulajdonú kisebb termelő vállalat nincsen benne egy nyugati ellátási láncban, az kevés kivétellel tengődik vagy -- jobb esetben -- csak nem tud kilépni a belföldi piacról. Orbán úr fenti mondatai -- nem fűzném tovább, bár tehetném, hiszen vannak még szempontok --  a többnyire szegény, vesztes emberekből álló szavazóbázisa megnyugtatására irányulnak, de mert ez a céljuk, súlyosan megtévesztőek, nemzetellenesek, cinikusak: éppen, mint Orbán úr tízéves ténykedése. Semmit nem szerzünk  "vissza". Ehelyett piszkosul örüljünk, hogy a nyugati befektetők még fantáziát látnak bennünk (miután a Nyugat már korábban felszabadított a törökök, a románok és '89-re az oroszok alól), ha olyan színten is, ahogy az érdekeiknek -- és Orbán érdekeinek -- megfelel. A szegény emberek olcsó országaként. De magyarok 50%-ának, akik Orbán úrra szavaznak, így is jó. Sőt így jó.

3. A közszolgáltatások -- a kilopott pénz arányában, nem meglepően -- folyamatosan romlanak. Az eü-ből, az oktatásból, a jogrendszerből, az önkormányzai rendszerből stb. folyamatosan érkeznek az egyre mellbevágóbb adatok (legutóbb a felsőoktatási ponthatárok és statisztikák vetítik előre az -- ország szándékos rombolását valószínűsítő -- jövőt). A magyar egészségügy Európa egyik legjobbja, hazudja erre Orbán úr, Európa egyik legnagyobb halandóságú, legegészségtelenebbül élő népének ura. Hát, azoknak legyen mondva, akik nem tudják megfizetni a magánellátórendszert, miután hazavágta őket a koleszterin és a vércukruk. Legfőképp pedig a magyar egészségügy 2010 óta folyamatosan romlik és veszíti a szellemi és anyagi erőforrásait. (A romlás már korábban kezdődött, de a NER ráerősített, illetve korábban sosem volt mértékig hazudozik az állapotáról megint csak elsősorban azokat megtévesztve, akiknek túlnyomórészt se összehasonítási alapjuk, se igényük, se lehetőségük nincs másra.)

4. Nem kéne Orbán úrral foglalkoznunk, ha lenne ellenzéki narratíva, jövőkép, cselekvési terv, amit boldogan ismételgetnénk, ragoznánk és terjesztenénk, mert reaktivitás és unalmas orbánozás helyett reményt adna. De tehetségtelen ellenzékkel magunk mögött csak minden forog tovább Orbán úr és a hazugságai körül.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5016087448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.08.01. 11:44:58

@kistót:
az ellenerőnek nem feltétlen kell politikai párttá szerveződnie. az ellenzék megmarad a helyi egyesületek szintjén. mint a miskolci példában. a fidesz kiegyezett a független polgármesterrel. békéscsabán se tudták a a függetlent megverni. és ezek után beálltak mögéje. ez a késő kádár korhoz nagyon hasonló konszolidáció. megint csak nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó. ez történik. budapesten azt mondják, hogy ez így nem a nyugati típusú többpártrendszer. valóban. és?

2020.08.01. 12:39:50

@kistót:
a déryné programmal vidéken lesz több színház. mert akármelyik falu jeletkezhet, hogy a művelődési ház befogadna egy előadást. és a vándortársulatok odamennek. a déryné program keretében bizosítják a technikát. a jegybevétel is a helyieket illeti. mert az állam fizeti a fellépők gázsiját és jogdíjakat. és ez ugye pénzbe kerül.

értem, hogy ezt vegyék el a botlábú focistáktól. csakhogy orbán a "libernyák" színházaktól veszi el. amire azt mondják, hogy tombol a fasizmus. budapestnek kicsit kevesebb állami színház jut. vidéknek kicsit több. debrecenben valami 10 milliárdból újítják fel a színházat a fideszes haverok. túlárazott közbeszerzésekkel kifosztják a fővárost. a haverok nagyváradon is felújítják a színházat. a püspöki palotát is. és még focicsapatot is gründolnak az ottani lurkóknak. így határ innenső oldalára is kicsit kevesebb jut.

most a város és az egyetemváros csapata játszik rangadót az nb2-ben.
www.dehir.hu/upload/images/deac-dvsc_dehir_1350x165px.jpg
a cél, hogy debrecen nagyváraddal játszhasson bajnokit. ilyesmi a nemzeti minimum. unió erdéllyel. azt a pártok közül csak a fidesz támogatja. a fidesz is egy szűk kört szólít meg. de nicns elvakult fidesz ellenesség, ami budapestre jellemző. ezek elfoglalják a minisztériumokat. az összest. foglalják. errefelé 0 minisztérium van. egy minisztériumban 0 debreceni vagy egy vidéki lehet takarítósegéd. vidéken az állami csúcsintézmények száma: 0. ha ebből vidéknek több jut, akkor budapestnek kevesebb. és budapesten nincs termelő gazdaság, globális szolgáltató központok sincsenek. a központi állami támogatások csak azért nem teremtenek azonnali csődöt, mert a fidesz valami 180 milliárd forint állampapírt hagyott karigerire.

kistót 2020.08.01. 19:35:34

@cvsvrs:

Rájöttem, hogy teljesen igazad van. Disznóság, hogy minden itt van, Pesten. Igazságos lenne, ha Debrecen megkapná a Gellért-hegyet. Gyönyörű, és jó meredek az oldala, remekül lehetne onnan libernyákokat letaszítani a Dunába. Ilyen célú felhasználása már ki lett próbálva, Gellért püspökkel, aki, mint tudjuk, nyugati ügynök volt. A Dunát természetesen szintén megkapnátok, tartozékként. Mit szólsz?

kistót 2020.08.02. 06:05:47

@cvsvrs:

"az ellenerőnek nem feltétlen kell politikai párttá szerveződnie. az ellenzék megmarad a helyi egyesületek szintjén. mint a miskolci példában"

A helyi egyesületek által vezetett város a kormány kiszolgáltatott túsza. Ha a kormány úgy dönt, hogy Miskolc holnaptól egy fillért sem kap a központi költségvetésből, akkor a város kihez fordulhat? Hiszen országos képviselete nincs. A helyi egyesület álellenzék, uralma megfosztja a miskolciakat attól, hogy beleszóljanak a központi költségvetésbe befizetett milliárdjaik sorsába. Ez a rendszer nem is színlelése, hanem nyílt megcsúfolása a demokráciának.

screpes 2020.08.02. 11:51:09

@cvsvrs:

Rendkívűl hülye duma, hogy mindegy, milliós vagy milliárdos a lopás.
Ezerszeres a különbség, jóember.
Morálisan persze mocsokság mindkettő, csak az egyik még piti is, míg a másik kontrollját vesztett, rendszerszintű. A csinálmány természete.

de itt mégsem erről a "matekról" beszélünk, hanem arról, hogy miféle filozófiai iskola az, ami nálad ide vezetett.
Kistót nick emlékeztet téged arra, hogy a milliót csak "sanyi" téveszti össze a milliárddal... Na jahh, Sanyi felett már nem tartják számon, csak az ellenzék számológépe álmában néha csenget egy picit.
Nem csupán ilyen egyszerű az azonosság, hanem hogy Hagyó Miklós, a szoci főpolgi helyettes SAJÁT NÉVEN vett fel egy ízben 800 millát, és a rendszer abba csaknem belebukott.. Nem kérdezték, mire költötte, mert az már magánügy, és/vagy pártfinanszírozás... .Most a riválisa, az általad analógiának kikiáltott Mészáros lölö naponta többet visz haza, és nem tudja, mi történik a neve alatt...
Már okosabb lett, mint Zuckerberg.

2020.08.02. 14:15:08

@screpes:
százmilliós lopással csődbe vinni az országot nem nagyobb dicsőség, százmilliárdossal nem csődbe vinni (csak budapestet). mert budapest méretben ez már számít, de országos méretben nem. és orbán megtalálta azt a mezsgyét, amivel a politikai ellenfeleit a médiából kiszoríhatja. a pénzoligarchák közül az ellene fordulókat. soros alapítványt. kiszolgálva a betelepülő gyáripart. és ha ezt végül elfogadják brüsszelben, akkor nyer. ha nem, akkor nem.

2020.08.02. 14:40:59

@screpes:
nem az számít, hogy ki lop többen. hanem az, hogy ki vásárol olcsóbban szavazatot. most hétvégén bagaméri cigánymisszión ez a koreai úriember énekelt.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1920w/Im2lfyn3ZEyH5xbPHdc0Ik5PVF9WRVJZX1NFQ2S2sA1TYr0CP10h9maWuXCiRj6Yz4sUMUvw71SNlgQGWNIMulBobVQ8QcgmsRANKw==/200801ciganymisszioKA-scaled.jpg
ők a közönség. ők énekeltek együtt.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1920w/v1rrQBESCf0ychqv50B6m05PVF9WRVJZX1NFQ+Vg2q6RuNFpYind4nf7S1vfS5wgsGdv__vlnmd8W8MSza4+wha7QRB3Sj2cE8gl0GA==/200801ciganymisszioKA10-scaled.jpg
az első fotón láthatod, hogy ezt a programsorozatot 25 millió forinttal támogatta az ejrópai unió. 5 ezer cigány számára nyújtanak kulturális programot. tehát kaptak 5 ezer darab egyenként 5 ezer forinos biankó belépőt nemzetközi kulturális programokra. és ebből lett ez, hogy bagaméri cigányok egy koreai kántorral énekelnek. és lehet, hogy ez azért nem kerül fejenként 5 rongyba. brüsszeli mércéel ez nem sok egy kulturális eseményért. bagaméri mércével nem kevés. és ebből lesz ez. és ezek a cigányok a keresztényekre szavaznak. mert tőlük kapnak kulturális programot. az ellenzékiek nem mennek el bagamérba. pedig nekik is fizetne az unió ezért 25 milliót. csak előbb ehhez választást kell nyerniük. a fidesz is ebből a hátrányból indult.

a túlárazott közbeszerzések mellett és az olcsó szavazatvásárlással nyerhetnek választást. ez például szintén egy megyei hír. gyereknap halápon.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1920w/ogc4UH45GbEPPOgzBiRwwE5PVF9WRVJZX1NFQyk+OHLP37ki5Gq9jVeRxnZ4413SNFvw__SJbItxrSTImIDsevJHWfXhy2+WwG489dg==/200801halapKA2-scaled.jpg
na most ez ilyen szivárványos tini kurválkodásnak tűnik. ezek koroknai patrícia gender fotói. a nőkkel szembeni családi erőszak ellenében.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/08/+otf/1336w/OO10bUbJw8CF1xPfTsQH005PVF9WRVJZX1NFQz__mFKsm7UfzyaH8rxdBFhWodJzNbK__AI1Iu6Uegf3qljpjA+PC7S9q5pwnzpAkxmA==/6.jpg
ezek a mediaworks helyi lapszámából valók a mai napon. a fidesz valójában átvette a szdsz kultúrpolitikáját is. ebbe bekapcsolta az egyházat. ma a roma holokauszt emléknap is van. ezt is a mediaworks kiadványából tudom.

2020.08.02. 14:51:10

@screpes:
nem azt állítom, hogy ez jó vagy rossz. hanem azt, hogy ez ilyen. ezekkel nyer a fidesz választást. olcsó szavazatvásárlással és túlárazott közbeszerzésekkel. melyik párt tud ennél többet, jobbat? a dk? a momentum? orbán is a semmiből épített fel egy pártot. a libsiké volt az összes lap, aminek most a fele az övé. orbán ellenfelei jóval nagyobb előnyből indultak. menjen a momentum bagamérra. és állítsa maga mellé a cigányságot. a momentumosok is csak uszítani tudják a köznépet. leginkább budapesten. ennél egy fokkal jobb, hogy egy koreai gitároz nekik fejenként 5 ezerért, amiből a magyar hozzájárulás 5%. ha az európaiak ezt fizetik, akkor fizessék. de ez jogállami. ez az ő pályázati rendszerük. ezeket a baromságokat brüsszeli politbüró legitimálja. aztán majd ők odacsapnak, hogy ez korrupció. csapjanak oda. de ehhez ugye két fél kell. és az egyik brüsszel. aztán az egy másik kérdés, hogy ezt orbán illiberális demokráciaként adja elő és nem úgy, hogy jaj, szegény kis cigányok. mondhatná azt is. úgy balliberális lenne. egyébként meg nettó pénzlenyúlás egy része azzal, hogy van ebben tisztesség és jó szándék, nem is kevés. az ellenzéki pártok semmit se nyújtanak, amit a fidesz ne kínálna a választóknak. mit mond a momentum? nolimpia. kijev is olimpiát rendezne. szergej bubka vezetésével már ukrajna is előrébb jár nemzetköziségben. ezt is lehet mondani. ukrajna is beelőz.

2020.08.02. 15:20:37

@kistót:
a kormányzati többség a miskolciak szavazatától függ. és mivel ott a polgármester nem pártpolitikus ezért kiegyezett a környékbeli fidesz potentátokkal. és boldogan bratyiznak az itm támogatásával. a helyi egyesületek ner kompatiblisek. de az egy lehetséges fejlődési pálya, hogy van egy magyar néppárt és vannak a helyi egyesületek. a .hu értelmiség. és nincs dk, momentum, párbeszéd és a faszom tudja még micsoda. egy magyar néppárt, erdélyi magyar néppárt. ez a fidesz. és ezek alternatívája a párton kívüli szerveződők akik sem nem fideszesek, de nem is feltétlen fidesz ellenesek. és lehet persze ellenzék. az a politikai underground. akiknek semmi se jó. de eldődlegesen nem ezek a "libernyákok" kellenek a parlamentbe, hanem valódi függetlenek. nemzeti liberálisok, keresztény libertáriusok.

2020.08.02. 15:30:33

@kistót:
az európai unióban se működik a sokpártrendszer. mert most van 27 tagállam. és az 27x sok párt már nagyon sok. és lehet mondani, hogy nem számít a nemzeti jelleg. hanem az számít, hogy ki milyen ideológiát követ. de ebből nem lesz működő parlamentarizmus. ez ep két frakciója az epp (az európai néppárt) és a másik .eu értelmiség. de utóbbi nem párt. nincs se pártelnök, se pártelnökség, se semmi efféle. azért választják meg jóskát, mert ő jóska. és nem azért, mert demokrata, vagy a momentum generáció tagja, vagy a faszom tudja micsoda. hanem mert ő képviseli a leginkább az adott elektroi körzetet. csak persze ehhez reform kellene. egyéni képviselők az európa parlamentbe. olyan nincsen. weimari köztársaság mintájára szerveződik brüsszel. németországban már "bevált". tudatos szétverés zajlik hülyékkel. ceju aktivistákkal.

kistót 2020.08.03. 08:46:11

@cvsvrs:

A párt szó a latin "part"-ból jöhet, amely részt jelent. A rész lényege, hogy több van belőle. Ezért az egyetlen párt olyan abszurdum, mint az egypólusú mágnes, az egyedül álló kvark vagy az egycsapatos focibajnokság. A legelborultabb fociultra sem kívánja, hogy a csapatát meccs nélkül nyilvánítsák bajnokká. Az egypártrendszered viszont éppen ezt az abszurditást hordozza. Eszményi világodban a biodíszletként fontoskodó "helyi egyesületek" vezetik a városokat, és lobbiznak huszadrangú kérdésekben. A központi költségvetésre, amelybe az állampolgárok az adójuk túlnyomó részét fizetik, sem rálátásuk, sem befolyásuk nincs.
Egypártrendszered az állampolgárok demonstratív jogfosztása, beleértve az egyetlen párt híveit is, hiszen utolsó választási döntésüktől ők sem táncolhatnak vissza, az az esküvői "igen" holtig tartó hatályával lett véglegessé nyilvánítva.

2020.08.03. 09:50:34

@kistót:
a párt párt (két részt) jelent. de ez nem zárja ki az egységet. a magyarban a kettő kötést jelent. a párt két kapcsolódó részből áll össze. két nem. a nők, a közéleti nőiség a baloldal. a férfiak, a férfiaskodás a jobboldal. egy pártban lehet több ideologikus platform.

az mszmp is ilyen volt. a politikai bizottság volt a baloldal és a hazafias népfront a jobboldal. és ezeket a párt központi bizottsága kapcsolta össze. és ebből szerveződött az állampárt. de ebben különféle politikai platformok voltak. amikor jött a duna kör, akkor kádár azt mondta, hogy a környezetvédők lépjenek be a pártba. a kérdéseket megvitatják a szakértők. a kongresszus határoz. és ezek után a magyar delegáció tárgyal a csehszlovák elvtársakkal. és egyébként párton kívüliek is kerültek az országgyűlésbe. 85-ben már úgy, hogy több jelölt közül lehetett választani. a reformok keretében az is meg van engedve. ez a késő kádár kor ugyebár. kulturálisan magyarország ehhez tért vissza. na most a kádárizmus is azért bukott meg, mert szétesett a szovjetunió és az csőd közeli állapotot teremtett. ahogyan az orbánizmus is leginkább akkor bukhat meg, ha magyarországot kizárnák az európai unióból és az csődközeli állapotot teremtene.

magyar és erdélyi magyar néppárt/tömegpárt/állampárt és a függetlenek (párton kívüliek, pártatlanok). az internet korában ez a .hu értelmiség. az ellenzékiek azt mondják, hogy ők mind függetlenek. legyenek azok.

2020.08.03. 10:25:08

@kistót:
a kvázi egypártrendszer nem azt jelenti, hogy nincs választás. hanem azt, hogy a párt jelöltje és egy párton kívüli közül lehet választhat egy fordulóban. (aki a legtöbb ajánlószelvényt gyűjti az előzetes választási, előválasztási kampányban). a függetlenek legfeljebb helyi egyesületekbe szerveződnek.

nők a szocializmusért. klasszikus szociáldemokrácia. vagy férfiaskodás: hajrá magyarország, hajrá magyarok. népi nacionalizmus. az akadémikus bölcselet megfejti, hogy ez így a nemzeti szocializmus. a többségi magyarok nácik. a nép megfejti, hogy a "budapesti iskola" zsidó kommunista. és ezek aztán gerjesztik az etnikai konfliktusokat. jaj, szegény kis cigányok. az lmbtq közösséget elnyomják. a transznemű bevándorlók mellékhelyiség használati jogát kiterjesztette már a kormány? nem. fasiszták. nácik. és erre a válasz, hogy komcsik, libernyákok. charta tüntetés. prájd. meleg békemenet. a hideg békemenet. nem leszünk gyarmat. buzik. és gerjesztik a polgárháborút. és ez a mainstream. amióta a média kétirányúvá vált. az interneten a közönség visszabeszélhet. és így az akadémikus konzervatív-liberális értelmisiség a tömegkommunikációból kiszorult.

kistót 2020.08.03. 11:00:41

@cvsvrs:

A párt szót a magyar "pár"-ból levezető etimológiád szellemes, de nem helytálló. Ha a fogalom megalkotói a kétoldalúságot akarták volna hangsúlyozni, akkor a latin "dupla" valamilyen változatát használták volna.
A nemek kivetítése a politikai pártokra kissé erőltetett. A női lélekhez a közgondolkodás együttérzést társít, így az egyenlőségre törekvő baloldal valóban "nőies" lenne. Ugyanakkor az erős vallásos hajlamot is női tulajdonságnak tartják, ezért a baloldali pártok egy időben ellenezték a női választójogot attól tartva, hogy az klerikális előretöréshez vezetne. Szóval ez egy bonyolult kérdés.
A Hazafias Népfront kérdése ezzel szemben nem bonyolult, az nem az MSZMP jobboldala volt, hanem egy kamuszervezet, amikor az egypárt már kezdte kínosan érezni magát egyedül. Az 1985-ös választást elcsalták, az MSZMP vattaemberekkel töltötte meg a jelölőgyűléseket, hogy a valódi ellenzékiek ne jelöltethessék magukat. Ezt már akkor is mindenki tudta.
Tudom, hogy magánügy, de most már meg kell kérdeznem: tagja voltál az MSZMP-nek?

2020.08.03. 11:31:38

@kistót:
a hazafias népfront 56 után jött létre. elődjét nagy imre hozta létre azért, hogy a magyar dolgozók pártjába lépjenek be a párton kívüliek. 1956 után nagyjából 1/3 párton kívüli került a parlamentbe. a politikai bizottság jóváhagyásával általában annyit jelölt a népfront. 85-ben már több jelölt közül lehetett választani. és az állampárti parlamentbe kerülhettek valódi függetlenek. a többpártrendszer sem hozott nagyobb szabadságot. mert megindult a kiszorítósdi. aminek eredménye a ner.

2020.08.03. 11:43:41

@kistót:
kisz tag sem voltam.

2020.08.03. 12:03:21

@kistót:
sokakkal ellentétben nem a többpártrendszerben látom a demokráciát lényegét. hanem a szabad választásokban. egy pártos és egy pártatlan közül lehessen választani. és az úgynevezett baloldaliak és liberális értelmiségek, valamint az "európai" értelemben vett konzevarvatívok mind azt mondják, hogy függetlenek. legyenek azok. dull szabolcs független akar lenni. dullszabolcs.hu. azt ír, amit akar. bendekpeter.hu. és azt ír, amit akar. stb. és ebből lesz a .hu értelmiség. a sok függetlenből kiválasztódik az, aki vagy amire igény van. nem kell hozzá az, hogy mi vagyunk a magenta tarifacsomag. izé, momentum generáció. elsöprik a rezsimet. szabad piaci és közigazgatási tapasztalat nélkül. nem probléma, mert az van gyurcsány házaspárnak. az mszmp/mszp és a "független" altus. vagy ez. vagy a fidesz. bőven elég az egyik.

kistót 2020.08.03. 19:20:44

@cvsvrs:

"kisz tag sem voltam"

Végre valamiben hasonlítunk.

kacsot szult 2020.08.04. 04:01:52

@cvsvrs: Ha valaki abban a hónapban kezdte a gimnáziumot, amelyikben az MDF alakult, akkor ő már a pluralizmus alatt volt fiatal. Akkor már nem sokat jelentett a KISZ mellőzése. Akár egy vagy két évvel korábban még igen.

2020.08.04. 08:56:34

@kacsot szult:
általános iskolában dőlt el, hogy nem leszek kisz tag. az ország összes középiskolájából ki akartak tiltani. mert azt mondtam a párttitkárnak, hogy elmehetnek a francba. szovjetorosz katontiszt volt a férje. aztán azt mondta az osztályfőnök, hogy mindenképpen nulladik jelentkezéssel kellene felvételt nyernem. mert másképp nem tudnak megvédeni az osztályozó konferencián. és ha a jellemzésbe beírják, hogy középiskolai tanulmányokra nem javasolt akkor mindegy, hogy milyen a bizonyítvány. de nulladik felvételi helyekre (az elit iskolák elit osztályaiba matematika és biológia tagozatra) nem kell vinni a jellemzést (ekkor találtam ki azt is, hogy a filosz helyett, alighanem matek és a biosz lesz az új ideológia. vissza a természetfilozófiához a marxizmus-leninizmus helyett. később az mszp debreceni képviselői természettudományos körökből kerültek ki. daróczy matematikus, bazsa kémikus. csakhogy "budapesti iskola" ebből kiszorította az agrár jelleget. ami nélkül nincs magyar baloldal. tekintve, hogy kis magyarország nagyrészt vidékies. népi baloldal nélkül nem lehet balról néppártot építeni. nem lehet nyerni. és azt gondoltam, hogy a többpártrendszer aligha működhet. mert az nem képes egységet teremtni. ebben igazat adtam kádárnak. magyarországon az egypártrendszer az uralkodó. "történelmileg így alakult". és valóban. a deák ferenc, tisza kálmán, tisza istván idején is egy uralkodó párt volt a hatalomban. állampolgári ismereteket tanulva sokkakal ellentétben azt gondoltam, hogy van történelmi folytonoság. a marxizmus-leninista ideológiával szembe. a leghülyébb pártitkárokat kell kiütni. ahhoz nem kell több párt. elegendőek a függetlenek. és ez 85-ben is működött. egy állampárt/tömegpárt/néppárt több politikai platformmal a konszoldiált megoldás. és mellette helyi egyesületek és függetlenek a pártból a hülyéket leváltják. akik brutális módon korruptak. és a közéleti értelemben debilek. és utóbbiakkal tele volt a magyar tudományos akadémia. az akadémikus bölcselet. szóval lehetett látni, hogy ebből egy kiszorítósdi lesz. taxisblokád idején nyilvánvalóvá vált. 95-ben nyilvánvaló volt, hogy lesz egy újfasiszta párt. mert hogy akkoriban gyerekek tömegével éheztek. az mszp értelmisége tapsikolt. hogy ezek "kapitalista" reformok. az országot eladósítják és az szdsz eladja. azt mondták, hogy nem lehet mást csinálni. de lehet. adják el vegyesvállalatnak. de olyat nem akart senki. jött a rendszerváltás. azt gondoltam, hogy debrecent kantonizálni kellene svájci-magyar vegyesvállatokkal. nyilvánvalónak tűnt, hogy ezt kellene csinálni. most is ezt kellene. de ehhez nem kell többpártrendszer. nulla pártrendszer az ideális. a kompromisszum az, hogy legyen egy. több politikai platformmal. ifjúsági szervezetekkel. keresztény (szocialistákkaal) és népi (agrár) baloldallal is. nyugdíjas tagozattal. balról is szervezhető néppárt. csak budapesti "liberális" értelmiség nem ilyet akar. ha szétveri az orbán, akkor ez az új tömegpárt jobbról jön létre. ha nem, akkor szétverik a fideszt. és jön egy pszeudo többpártrendszer. budapestet elvezeti karigeri, sopi és a baranyi kriszta, niedermüller, horvátcsabi és bangóné. ebből lesz világváros. a pukli istvánt rehabilitálják. megreformálják az oktatást. tényleg? igen. igen. mszp. felőlem nyerjen ez. de ha a fidesz, akkor nyerjenek ők. nyerjen valamelyik.

a fideszben ugyanúgy ott a városi baloldal. debrecenben legalább is. keresztényszocialista városi karitász. az adományosztást nyilván kontrollálni kell. általában a közösségi pénzköltést. ehhez valódi függetlenek kellenek. nem egy másik párt, amelyik az egyiket leváltja. és ugyanazt csinálja. egy pártban a kis lopásokat meg kell engedni. mert különben nincs elég párttag, pártoló családtag. a nagy lopásokat, a csalásokat, a csalásokat meg kell védni. mert különben az ellenpárt nyeri a választást. tehát pszeudo többpártendszert építeni. ahogyan budapesten képzelik. mondván, hogy ez nyugatos. atlanti-transzatlantista. és milyen jól működik. éjszak-amerikában különösen.

a kultúrharcot a nyelvelméletben megvívni. a magyar nyelv rokona a finn IS. ennyit kell mondani. ez is ugye kádári konszolidáció. a kedves pártvezető odabiggyeszti, hogy IS. orbán azt mondja, hogy a magyar nyelvnek rokona a török. és nyilván rokona. odatenné, hogy IS. ugyanazt jelenti. de úgy nincs kultúrharc. és jönnek a finnugristák. az -mp az -bb. egy toldalék hasonló. és a többi? az nem. tehát? finnugor. az is rokon? nem. csak az. ez be van bizonyítva. tényleg?

kistót 2020.08.04. 10:02:35

@kacsot szult:

Nekem is ez volt az első gondolatom: a KISZ-telenség csak akkor érdem, ha már élt akkor az ember. De akartam újabb frontot nyitni emiatt.

kistót 2020.08.04. 10:04:31

@kacsot szult:

A fenti mondatban helyesen: NEM akartam újabb frontot nyitni.

2020.08.04. 10:13:38

@kacsot szult:
nyilvánvaló dolgokról van szó. ha orbán elszigeteli magyarországot, akkor a rezsim megbukik. simán mondhatná azt is, hogy liberális demokráciát épít klasszikus keresletélénkítő politikával. mondhatná azt is, hogy a tudományos akadémia elnökének lenni egy politikai tisztség. az államfő hivatala alá rendeli. ezzel az mta elnöke mint a köztársasági elnök különmegbízottja törvényjavaslatokkal élhet. a beterjeszti közoktatásról szóló törvényt tipikusan. de ennek ára az, hogy az mta államfő hivatalához tartozik. és az mta elnöke tudománypolitikus és interpellálható. és köztársasági elnök hivatalában szakállamtitkárok akadémikusok. nyilvánvaló, hogy ilyesmire volna szükség. közvetlen köztársasági elnök választásra. na most ki akar ilyesmit. az mta egy állami intézmény. anyira független, amennyira a magyar állam. de a liberálisoknak ez a "fasizmus". ha nem az upor lesz a főrendező, hanem a vidnyánszky, akkor nem lesz kultúra. tényleg? ezek közül nem mindegy? nem, mert az upor "független". tényleg? visszavesszük a nemzetnek. vegyék vissza. nyilván egy fokkal jobb az, hogy most akármelyik település kaphat színházi előadást feltéve, hogy biztosítanak egy helyiséget. és viszik a a színtársulatot és a színpadtechnikát. ennek költségét az állam fizeti. a jegyár is a települést illeti. csak ezzel kevesebb jut annak, akinek eddig sokkal több jutott a közösből. ez budapest. mert "termeli" a gdp-t. azaz költi a pénzt. 40%-ot. így a kultúrharc keretében szétverik a fővárost. és egy fokkal jobb az, hogy szétszedik. és a "budapesti iskola" mondhat alternatívát. és ha a nép azt választja, akkor választotta. ha nem, akkor nem.

ezek nyilvánvaló dolgok. és erre azt mondják, hogy ez náci. náci? a sok hülye identitását vesztett zsidó. az se náci beszéd. legyen mózes hitű magyar. vagy ha nem akar zsidó lenni, akkor lehet asszimilálódott magyar. libertárius zsidó keresztény. ez nem jó. mert akadémikusan megfejtik, hogy ez így nem lehet. nemzeti kereszténység se lehet. mert a keresztény nem lehet magyar. akkor nem magyar. kirekesztés. kirekesztés. zsidó, aki nem zsidó. felzárkózik melléjük a német, aki nem német. nem a német gyáriparos. mert az a fideszhez kötődik. nem a német nemzetiségi önkormányzat. mert az a fideszben van. hanem a német, aki német. és vannak, a szlávok, akik nem szlávok. hanem magyarok azok szétverik az identitás nélküli szélbalt. ahogyan a német, vagy izreaeli széljobb. a domina merkel és a femina von leyden parancsnok eljárja a pávatáncot orbánnal. na most ha nem, akkor viszont cudar idők következnek. mert az uport nem tudja csak úgy leváltani a vidnyánszky-t. ő az upor. mert az mégcsak nem is a zsámbéki. 1 színház és filmművészeti főiskola volt. a rendszerváltás az lenne, hogy lesz 10. a színházi kultúra sokféle.

debrecen népszínházas, diósgyőr várszínházas, kecskemét és a kulturtáj történeti látványszínház, cirkuszi mutatványos. uporék szerint nácik. de uporték a gyereket a moszkvai rádióba protezsálták. és ha nem a másik upor lesz a főigazgató, akkor az kérem szépen a fasizmus. tényleg? igen. igen. mszp. nyerjen ez. szegeden szabad téri színházas. a szabad téri évad lehet szabad. társulatok szabadon összeállhatnak. a színház egy része külön turnézhat. vendégművészekkel. vagy vegyes társulatok akár. debrecenben is megveszik 1 ezer ember 5 ezer forintért a jegyet. na most ha 20 előadást játszanak, akkor az 100 millió forint. ha 100-at, akkor 500 millió forint. a kőszínház fenntartása kerül sokba. aranyozott legyen kilincs. a primadonnának a budikefe. úgy érzi magát világhírű művésznek. cserébe ebbe beleszól a politika. kb. annyit, hogy nagy klasszikus műveket klasszikus módon játszanak. mert azokban nincs direkt társadalomkritika. nyugaton se. legfeljebb annyi, hogy rossz dolog a háború. de a hair már azzal se lett sikeres amerikában. milos forman ezt merészelte üzenni. pécs dalszínházas. győr táncszínházas. balettes. székesfehérvár verszínházas. veszprémben lehet művészeti akadémia. balatoni filmstúdió. azt szerette a nép. szombathely bábszínházas. budapest meg bécsi mintára operettes és kiegészülve az amerikás multiplex mozival. azzal, hogy a magyar színházi kultúra tévéfilmes. és ehhez legyen 10 magyar főiskola. a határon belül. mert azon kívül még lehet 10 kisebbségi magyar. nagyváradon vagy kolozsvárt is lehet játszani. a szent korona egyesít 10+10 többségi és kisebbségi magyar alhálózatot. az olyan huszáros. mert ugye ezeknek a műhelyeknek több játszóhelyük is van. és van 100 államilag finanszírozott többé kevésbé független társulat. csak egyik se annyira független, amit a komcsi upor szeretne magának. mert az egyén számít. csak az egyén. ettől kommunisták.

nyelvelméletben a kultúrharc. latin ego vagy szláv ogyin rokona a magyar egy? úgy hangzik. és erre azt mondják, hogy ez így nem lehet. az akadémián is lehetnek hülyék. sanyi kőműves haverja megnézte luxort. szerinte műkő. szfinx oldalán is látszik, hogy zsaluzva van. nem tudom. lehet, hogy a kocsma népének van igaza, vagy féligazsága.

2020.08.04. 10:32:10

@kistót:
félre értés ne essék, akkor éltem, amikor volt kisz. de a késő kádár kor kábé úgy volt szabad, mint a jelenkori magyarország. volt néhány hülye pártitkár. úgy egyébként nem volt diktatúra. az mszmp is az olcsó szavazatvásárlásra utazott. felvonulók kérték. de kérhette a jézus krisztus szupersztárt. legfeljebb azt mondták, hogy elvtársak. ezt mégse a dolgozó néptömegek kérjék. hanem majd egy értelmiségi megmagyarázza, hogy történelmileg úgy alakult, hogy magyarország keresztény államnemzet. és egypártrendszer van. a reformok elhozzák szabad választásokat. azt gondoltam, hogy ezt kb. így kellene azzal, hogy én biztos nem leszek párttag. de a rendszerváltó se leszek. mert azt lehetett tudni, hogy a többpártrendszer kulturálisan becsődöl. az egypártrendszer gazdaságilag becsődölt. mert azt nem fogadta el nyugat-európa. grósz károly vegyesvállalatait. hanem helyébe lépett németh miklós. az egyik ismerősöm kit élt amerikába. küldtem neki könyvet és újságot. a postán mondták, hogy nem kell ennyire leragasztani. úgy is felbontják. ők is. és amerikaiak is. visszaírt, hogy a képes újságban van a szomszéd mikike. azzal vették meg, hogy kapott amerika lakást, ösztöndíjat. cserébe a fél országot eladták. nem vegyesvállalatnak. németh miklós később ebrd alelnök lett. non-executive vice precident. mint amilyen karigerinon-exexutive viceházmester budapesten. papucs orrán pamutbojt. tarlósnak is ennyi joga volt. demszky-nek is. így álmodták meg a rendszerváltók. na most lehet mondani, hogy ez mégis csak szabadabb, mint a késő kádár kor. szerintem nem. vagy 2010 előtt szabadabb volt. szerintem nem. az elitnek talán igen. de az átlag embernek semmiképp. szóval megértem azt, hogy a köznép visszalépésre szavaz. a rendszerváltás óta eltelt 30 év egy kulturális hanyatlás. ez is ugye majdnem nyilvánvaló.

2020.08.04. 11:08:30

@kistót:
mondok egy példát. errefelé a ner leváltott egy "kockásinges" iskolaigazgatót. én majdnem biztos nem váltottam volna le. de ha a fejemhez raknak egy parabellum pisztolyt és azt mondják, hogy muszáj belépnem az állampártba és nekem kell dönteni, akkor majdnem biztos, hogy leváltom. mert aki azt gondolta, hogy pukli istván mozgalma indítja el a reformokat az hülye. és hülyéből ne legyen iskolaigazgató. persze értem, hogy a leváltott rózsavölgyi tanár úr azért lépett be, mert az iskola a norvég alaptól kapott pénzt nyílászáró cserére és napelemre. a norvég alap háborút indított a fidesz ellenében. és a tanár úr úgy gondolta, hogy neki ellenzékivé kell válnia és fidesz ellen kell fordulnia. ez a többpártrenszer. és ez működik nyugaton. mert a hatalom birtokosai nem nyírják ki egymást. abból adódik a gazdasági optimum. az egypártrendszerből a kulturális optimum. egypártrendszerrel magyarország európa szegényházává válik. budapest csődbe megy. de a kultúra virágzik vidéken leszámítva budapest belső kerületeit ahol kultúrharc van. és ahol azt gondolják, hogy ez menő. de többpárti keretek között is kultúrharc van. amíg
el nem dől valamelyik irányba. és abból lesz a kulturális optimum. a gazdasági a többpártrendszerből. nulla pártrendszer kellene. a politikai pártok helyébe a vallásfelekezetek lépnek. ahhoz előzetesen az államegyházat kellene restaurálni világias jelleggel. és éppenséggel orbán foci egyházának mintájára is meg lehet teremteni. a humán értelmiségből a csúcs elit és a reál értelmiségből a magyar érzelmű nincs ugyan a fidesz mellett, de ellene sincs. az a valódi független.

kacsot szult 2020.08.04. 23:59:23

@cvsvrs: Jól van, volt egy összetett véleményed az MSZMPről, ezt készséggel elhiszem. Csak azt akartam mondani, hogy azzal, hogy mindig azt mondod, hogy KISZ tag sem voltam, nem hogy párttag, azt a látszatot kelted, mintha lehettél volna az állampárt tagja. De az 1989 október 7 után már nem létezett, mint állampárt, és tudtommal 18 éven aluliakat nem vettek fel.

kacsot szult 2020.08.05. 00:00:21

Tudja valaki, hova lett neoteny?

kistót 2020.08.05. 00:14:11

@cvsvrs:

Ne gyere folyton azzal a butasággal, hogy "gyakorlatilag" a többpártrendszerben sincs szabadság. Ha gyakorlatilag nincs, akkor elméletileg se legyen? Mert az egypártrendszer ezt jelenti.
A rendszerváltástól 2010-ig öt kormányt váltottak le a választók. 2010 óta egyet sem. Valamit szabadott előtte, amit azóta nem szabad. Orbán gazdasági teljesítményével nem vagyok olyan elégedetlen, mint az ide kommentelők többsége - beleértve a kormánypártiakat. De gondold meg, hogy az angolok sorban leváltják a háborúban győztes miniszterelnökeiket. Nálunk pedig egy olyan ember lett kirobbanthatatlan a székéből, akinek a fő "érdeme" egy gazdasági konszolidáció, amit igazából már az elődje elvégzett. Ez nem egy El-Alamein.

2020.08.05. 00:59:51

@kistót:
magyarországon a rendszerváltást követő évtizedben sose volt politikai váltógazdaság. ezek szerint deák ferenc is diktátor volt? mert hogy a deák párt rendre abszolút többséget szerzett. ezek szerint tisza kálmán féle szabadelvű párt is dikatatúrát teremtett. mert rendszre abszolút többsége volt. a tisza istván féle nemzeti munkapártnak is. majd a horthy rendszerben az egységes pártnak különféle változatainak. majd a háború után a kisgazdáknak. majd a mdp-nek és az mszmp-nek. ezek mind egypártrendszerek vagy kvázi egypártrendszerek voltak. volt egy uralkodó állampárt, néppárt, tömegpárt. ebben volt jó is, rossz is.

majd megindult a politikai váltógazdálkodás. az mdf-szdzs paktum után lesz mszp-szdsz koalíció. majd jött a fidesz. és az szdsz azt mondta, hogy kitört a fasizmus. majd jött megint mszp-szdsz. majd megint a fidesz és azóta csak a fidesz van. ez már a diktatúra? nem. de kvázi egypártrendszer van? igen. mert aki most belép mi tudom én az mszp-be, vagy a dk-ba az nyilván hülye. még az is, aki a momentumba. érdekből beléphet, de aki abban hisz, hogy a momentum generáció vagy micsoda történelmet ír az hülye. mert a fideszt nem tudják leváltani feltéve, hogy azt a külföld (kb. a németek, mert amerika nem annyira számít) nem akarják leváltani. tehát lényegében egypártrendszer van. és aki a nyugatos többpártrendszerben hisz az eltévesztette a házszámot. mert olyan magyarországon a rendszerváltást követő zűrzavaros évtized után sose volt. kvázi egypártrendszerek váltották egymást.

mondhatod, hogy ez volt eddig. és te megteremted a sokpártrendszert. létrehozod az újabb demokratikus nem tudom micsodát. nincs értelme. zöld mozgalmat. nincs értelme. és az összes érvetek a többpártrendszer mellett az, hogy a nyugatos. valóban. de magyarország sose volt igazán nyugatos. és megint csak néhány évtizedet leszámítva keleties se. tehát mindenféle diktatúrázás fals. meg az, hogy a magyar nép nem akar szabadságot. dehogy nem. nem akar többpártrendszert. jelzem a momentumos se. mert az nem akar dk-t. és a dk-s se, mert az nem akar momentumot. csak gyurcsányt. az ellenzékiek többsége is pártállami módon gondolkodik. és a fideszesek többsége is. egy állampárt bőven elég. és felőlem az lehet a fidesz, a dk is, vagy a momentum. vagy összeállnak egy pártba. álljanak össze. elseprik a fideszt. seperjék el. egy párt bőven elég. az is megoldás, hogy a fidesz söpri el az ellenzéket. valamelyik. és ezek után valódi függetlenek kellenek.

2020.08.05. 01:39:38

@kistót:
a magyar történelemben összesen hat vagy hét összetett ideológia volt sikeres abban az értelemben, hogy a társadalom többsége nem küldte el a híveit a halál faszára.

kezdjük balról. 1. népi baloldal. agrárszocializmus. 2. keresztényszocializmus. 3. libertárius kereszténység. 4. nemzeti liberalizmus vagy liberális nacionalizmus. ez a leitkultur. a magyar történelem szinte minden nagy alakja nemzeti érzelmű és szabadelvű volt. 5. tradicionális népi nacionalizmus. 6. polgári konzervativizmus. és a 7. a néppártiság. vagy ahogyan mondják: populizmus. ami ezeket az ideológiákat egyesíti.

tehát ha valaki az összes sikeres ideológiát meg szeretné jeleníteni, akkor csinálhatna mondjuk hatpártrendszert. csinálhat belőle hárompártrendszert. szocialisták, liberálisok, konzervatívok. szemben a keresztény államnemzetekkel. ez van meghirdetve az ellenzékben. ezek csapnak össze. és a keresztényellenes szocialisták, a nemzetellenes liberálisok és az államellenes konzervatívok állnak bukásra. összeállhatnak egy párttá. és nyerhetnek. de az megint csak kvázi egypártrendszer. nekem sehogy se jön ki a politikai váltógazdálkodás a magyar poltikai gyakorlatban.

legfeljebb úgy jönne ez ki, hogy a pártok vallásfelekezetek. és katolikus és protestáns többségű kormányok váltják egymást. az éppenséggel lehetne. kereszténydemokrácia. de ilyet nem akar a nép. a klérus se. a kereszténység egységét és az ökumenét hirdetik a protestáns zsinatok is. egyébként nagyon helyesen.

lehetne még váltógazdaság úgy, hogy hol az urbánusok, hol a népiek kormányoznak. ilyesmit akar ugyan az értelmiség. és volt ilyen megosztottság. ma is van. de ez lényegében az, hogy budapestet viszik csődbe, vagy a vidéket. ez a népi urbánus ellentét következménye. hol ez csődöl be. hol az.

és lehetne még váltógazdaság úgy is, hogy vannak mérsékeltebb nemzeti liberálisok és radikális népi nacionalisták. túlzott férfiaskodás. ilyet nem akarnak a lányok, asszonyok.

lehetné még úgy, hogy van egy néppárt. a populisták. és a váltópártjuk az elitisták. na ez lehetne. csakhogy az elitisták azt mondják, hogy ők nem párt. hanem ők független értelmiség. tehát megint csak egypártrendszer. párttagokkal, pártoló tagokkal az egyik oldalon és párton kívüliekkel a másikon.

a többpártrendszert hogyan képzeled el konkrétan. vannak a zöldek? és kik azok a zöldek? megmentik a bolygót? vannak a lilák. és a narancsosak. lehetne így. csakhogy a lilák is azt mondják, hogy ők is zöldek. a narancsosak is. a fideszben is fát ültettek amikor az éppen trendi volt. ez se működik a gyakorlatban. mi lenne az általad vágyott többpártrendszer?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.05. 07:04:51

@cvsvrs: A Fidesz nem a magyar siker, hanem a permanens, évszázados magyar válság jelképe. Nem néppárt, hanem integrálja a magyar sikertelenség szinte összes jellemzőjét, okát és forrását. A magyar társadalom a Fidesz alatt egy erkölcstelen familista, naciodrogos Patyomkin-társadalmat épít, amely nem tudja meghaladni a szokásos kulturális-genetikai kereteket. A magyar társadalom nem tudja saját maga meghaladni önmagát, mert állandóan a saját válságába zuhan vissza, és újra meg újra a saját válságának az okait hiszi a megoldásnak. Kizárólag a testi jellegű, korlátozott materializmus meghaladása segíthet, mert az korrigálhatja a biológiai illúzióktól szenvedő elit és lakosság hibás döntéseit.

2020.08.05. 08:29:39

@Főnix Oszlár Gazdag:
a magyar társadalom nem akarja meghaladni a tradíciót.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.05. 08:31:44

@cvsvrs: És ezért fog Orbán meg a Fidesz megbukni. Szuper, örüljünk. Na de azért a reformkorban meghaladtuk a tradíciót, nem? És eléggé feljöttünk? Nem kellene megismételni?

2020.08.05. 08:52:04

@Főnix Oszlár Gazdag:
se a reformáció, se reformkor nem akarta meghaladni a magyar nemesi tradíciót. a reformáció kiterjesztette a polgárokra. debrecen nemes városában minden háznak volt képviselete. a házzal rendelkező polgári családoknak a cselédeikkel. a nemesi házak mintájára jött létre. nemesi házban az alkalmazottak a jobbágyparasztok voltak. a polgári házban a családok cselédei. ez a reformáció. kiterjedt önkormányzatisággal. a kollégiumban diákköztársasággal. a nemesi címeket nem tartották nyilván. a polgárok és a nemesek jogilag egyenlőek voltak. ez a polgár nemzet.

a reformkorban azt mondták, hogy a polgárjogot terjesszék ki minden egyes emberre. ne legyen cenzus. az, hogy házzal kell rendelkezni a polgárjognak ne legyen előfeltétele, hogy saját jogon taksát (adót) kell fizetni. mint egy klubban, ahol meg kell váltani a tagsági díjat. hanem a városi munkásság és a vidéki parasztság is polgár jogot kapott. ez a népnemzet.

de ez sem fordult a nemességgel szembe. mert azt mondták, hogy ezek után legyen mindenki a szent korona alattvalója. a reformáció a nemesi nemzetnek a folyománya. a reformkor nagy alakjai többnyire magyar nemesek voltak. nem akarták meghaladni a magyar hagyományt.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.05. 09:07:47

@cvsvrs: Értelmetlen, amit írsz. Ha soha senki sem akarta meghaladni a magyar tradíciót, akkor még mindig a Magna Hungáriában felszedett kultúrát hordoznánk. Sem az ottani gének, sem az ottani kultúra nincsen már meg. Nem látod a progressziót, mert nem akarod látni. De az létezik ennek ellenére. Lásd. kereszténység felvétele, a királyság intézménye, a latin írásbeliség, a feudális államrend, a dinasztikus házasságok stb. stb. stb.. Ismét csak a biomentális ellenkezés és túlélési rettegést szajkózod, aminek sem a magyar jövőhöz, sem a valósághoz nincsen semmi köze. Biorobotnak lenni nem erény.

kistót 2020.08.05. 09:14:55

@cvsvrs:

"ezek szerint deák ferenc is diktátor volt?"

Deák nem volt miniszterelnök, és soha nem tartották őt diktátornak. Fölöslegesen emlegeted őt. Vele kapcsolatban be kéne vezetni egy 11. parancsolatot: "Deák nevét hiába szádra ne vedd."
Mellesleg nem használtam a diktátor szót. Aki lediktátoroz, lenáciz, lefasisztáz benneteket, az mártírt csinál belőletek, ezért ezek a szavak kerülendők.
Magyarországon sohasem alakult ki endogén diktatúra. Hiányzott hozzá az elkötelezettség, az erő és a szervezettség. Hafr kedvenc szavával élve: képességhiányosak vagyunk, még ehhez is.

"a többpártrendszert hogyan képzeled el konkrétan"

Ott vannak a működőképes nyugati példák. De egy álcinikus ember bármilyen intézményről ki tudja sütni, hogy az a deklarálttal ellentétes célokat szolgál. Mondhatod a többpártrendszerről, hogy hamis, mert a pártok úgyis lepaktálnak, a szabályos bírósági eljárásról, hogy fölösleges, mert ügyvéd és ügyész úgyis összebeszél. A szabad sajtóról, hogy igazából úgysem szabad. A tudományról, hogy téved. Mindenre mondhatod, hogy szar, és így elmaszatolhatod, hogy mi az, ami igazából szar.

2020.08.05. 10:02:23

@Főnix Oszlár Gazdag:
a reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy a magyar nyelv ősi. őrzi az ősműveltséget. a törzsi tradíciót.

az a szó, hogy ősi hangfestő. abból képződött, hogy őőőő. azt, hogy nagyon régen volt valami ezzel a hangkitöréssel utánozták. hő-hő-hő. ez melldöngetés. az a hős. az ich-ich-ich. az is ilyen. a magyarban ennél lágyabb az, hogy én. errr. erős. ennek a rokona az angol arm. erő-kar. had-erő. vagy a haramia. harr. haragszik. harcol. de ennek rokona a görög is. heros. hős. erős. eros. erős. erotikus. és erre alapozták a nyelvújítást. azt ősiségre. ezek ősi szógyökök. és ebből képezzük a szavakat. szóképeket. szó-szól. annak rokona a say. breath-breath. beszél-beszél. a magyar és az angolszász lélekben egyek. a soul azt jelenti, hogy lelkünből szól ez a dal. da-da-da. az a dal. ta-ri-ra-ram. a tánc. dance. zeng, zsong a song. rokonok vagyunk az angolszászokkal,. a latinokkal, a görögökkel és a szlávokkal is. de mégis sajátos a magyar nyelv. ami az ősiségből ered. gróf széchenyi megbízott egy bencés papköltőt, hogy a vezetésével állítsák össze a magyar nyelv szótárát.

és ezt a bach korszakban írták felül. azzal, hogy magyar nem török, hanem finn eredetű. a magyar értelmiség ezt sohasem fogadta el. a magyarnak rokona a finn is. hantani megfeleltetéssel lehet találni rokonszavakat magyar-finn vonatkozásban is. mert a magyar nyelv ezt az ősműveltséget őrzi. ez volt a reformkori kultúrpolitika alapja a kereszténység mellett. a nyelvében élő államnemzet.

az mta bölcseleti intézetei azt mondják, hogy ez egy dilettáns nyelvészkedés. amit a nagyvilág nem fogad el. valóban nem fogadják el. ennek nincs tudományos alapja. valóban. ez ugyanis bölcselet. ennek alapja a hit. az mta szerint az nem lehet. és erre a fidesz azt mondja, hogy ezek nem magyarok. de nem is németek, nem is szlávok, nem is zsidók. lehet, hogy ez a népcsoport a krisztusban feltámadt új ember. akik meghaladták a múltat. a világ felett álló mesterrassznak képzelik magukat. főokosok az elte bölcsészkarán. az upor színművészetin. és a magyar nép döntő többsége (és ebben benne van a jobbikos szavazó és a dk-s kisnyugdíjas is) azt mondja, hogy köszönjük szépen, de ezeket a magyar közintézményeben nem kérjük. a magyar állam hites képviselői nem rendelnének tőlük közszolgáltatást. piaci értelemben. placc. az is hangutánzó. placcs. mint a plecsni. patch. a folt. oda placcsintották. az ősiség adja a kulturális érzelmi többletet. hogy lényegileg ugyanazok emberek vagyunk, mint egykoron. csak eközben az ember megismerte a természeti törvények egy részét. de kulturálisan nincs semmiféle meghaladás. az a jó, amikor az ősiség tombol feltéve persze az általános emberséget.

és erre mondja azt az akadémia, az upor, hogy ezt ő már meghaladta. és ha nem őt nevezik ki, akkor nem lesz magyar kultúra. tényleg? értem, hogy budapesten ez több százezer ember megrőkönyödve néz ki a fejéből, hogy ezek a magyar hülyék. elüldözik a tudást. vidnyánszky leváltja az uport. uramisten. nem lesz magyar kultúra. valakinek le kell váltani ezeket. legyen ez a vidnyánszky. ezért szavaznak rá. és nem azért, mert olyan nagy rendező. az átlag magyar nem látta vidnyánszky rendezését. az átlag magyar nem látott semmiféle színházi előadást. azért, mert a nemzeti színházak vándortársulatai nem mennek el az átlag magyar településére. vidnyánszky azt mondja, hogy vigyék oda. ez pénzbe kerül. bánsági ildikó mehet vidékre játszani. és ha neki az derogál, akkor menjen a francba. és azt mondja, hogy ő akkor nem játszik. ne játszon. jaj, most mi lesz a magyar kultúrával. zsámbéki se rendez. értem, hogy ezeknek van közönsége budapesten néhány utcában. de a nagy-magyar színész, a nagy-magyar rendező az, akiért rajonganak szerte magyarországon a 64 vármegyében. bánsági ildikó be akar állni a "liberálisokkal" bégetni, hogy jönnek a nácik, de ugyanezek összefognak a jobbikkal. mert másképp nem válhatják a a gecit. gyurcsány nélkül se megy. álljon be ebbe a kórusba. és felőlem söpörjék el a rezsimet 22-ben. vagy a rezsim seperje el őket. nyerjen valamelyik.

2020.08.05. 10:17:17

@kistót:
a deák párt abszolút többséget szerezve az oldalán álló nemzetiségiekkel egymaga kormányzott. és ugyanígy tisza kálmán szabadelvű pártja. nem volt se koalíciós kormányzás, se politikai váltógazdálkodás. amire lehet mondani, hogy ez nem a nyugatos közélet alapja. valóban. magyarország sose volt igazán nyugatos, de keleties se. mert mindig voltak független értelmiségiek, néptanítók, akik nem voltak beszarva a megyei pedagógiai intézettől, vagy a minisztériumból kinevezett tankerületi biztostól. ők az alternatíva. a valódi függetlenek.

2020.08.05. 10:26:18

@kistót:
ha egy színész valóban egyéniség, akkor nem érdekli, hogy ki a rendező. autokratikus személyiség. és úgy játszik, ahogyan az neki tetszik. és ha a közönségnek is tetszik, akkor az a hatalomnak is tetszeni fog. és ezért a hatalom nem engedi majd kirúgni. azért, mert országos hírű, népszerű. de most ilyen színészek nincsenek. egész egyszerűen azért, mert a magyar települések döntő többségében nincs színház. vándortársulatok sincsenek. azt szervezi a vidnyánszky. ez egy lépés előre. aztán a bánsági ildikó nyavajog, hogy jaj, most mi lesz. nincs párbeszéd. persze, hogy nincs. egyetlen libsi se mondja azt, hogy őneki vidnyánszky rendezése nem feltétlen tetszik, de a dériné programban ennek ellenére részt vállalna. és ha a többség a fideszt választotta, a fidesz a vidnyánszkyt, akkor ő van megválasztva. ez politika. és ettől függetlenül álljon össze a színész szakma. úgy, hogy most éppen vidnyánszky tárgyaljon a hatalommal. mert ő orbán viktor kedvence. aki a miniszterelnök. és a kegyelmes kormányzó úr joga kinevezni az szfe élére egy főbiztost. ez még nem a fasizmus. csakhogy azt mondják: de. ez már az. mert a független szfe működésébe nem szólhat bele az állam. de az szfe egy állami intézmény. nem független magánszínház. és ezt budapesten nem érti a többség, vagy nem akarja megérteni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.05. 10:38:59

@cvsvrs: Azért érzed, hogy ez milyen szinten szánalmas? Egy olyan nyelvet tartasz a hagyomány legfőbb őrzőjének, amelyet a XIX. század elején brutálisan meg kellett újítani ahhoz, hogy egyáltalán alkalmas legyen a modern társadalmi működés segítésére. Ha egy nép az életképtelenhez ragaszkodik, annak nincsen jövője. Amelyik előlény nem adaptálódik, az eltűnik. Mi adaptálódtunk és folyamatosan adaptálódtunk a múltban is, erre te azt tanácsolod, hogy ne adaptálódjunk. Ez értelmetlenség.

2020.08.05. 11:08:18

@kistót:
a szabad téri évad keretében idén debrecenbe jön többek között a madách színház. és lesz 2×2 előadásuk. játszanak egy angol vígjátékot. a páratlan párost. és elszászák a liliomfit. és 4-6-8 ezer forintosak a jegyárak. egy ezer fős a nézőtér. ha nincs pandémia, akkor ez azt jelenti, hogy ebből előadásonként 5 millió forint árbevétel adódik. fellép a duma színház. vagy a győri balett. a játékszín. libsi művészek és a művésznők verik a seggüket, hogy diktatúra van és tombol a fasizmus. kvázi egypártrendszer van, de nincs fasizmus.

a szabad téri idényben szabadon összeállhatnak a társulatok, a színéeszek, a rendezők, vendégművészekkel és a nagyközönségnek játszhatnak. előadásonként 5 millió forint árbevételt produkálhatnak errefelé. esténként 10 milliót. kaphatnak mellé ingyen kosztot és kvártéjt. a népszerű művészeknek ezt akármelyik szálló, vagy vendéglátóhely biztosítja marketing céllal. ez nem a fasizmus. de nem is piac. mert a kőszínházak fenntartása állami feladat. és azok működésébe esetlegesen beleszól az állam. ez nem teljesen szabad világ. new yorki broadway szabad piaci. az a nyugat. a moszkvai bolsoi meg egészen állami. az a kelet. és mindkettő magas művészetet képviseli. kulturálisan a bolsoi a jobb. a kelet. a broadway a gazdagabb. a magyar iskola ezek kombója. de ez jelenleg is működik debrecenben.

a kulturális főtanácsosok adott esetben beleszólnak a színházi életbe. a városi közgyűlésben felállhat valaki, hogy ilyen vagy olyan darabot mégse kellene játszani. ezt megvitathatják a képviselők. és a főrendező, a főigazgató nem mondja, hogy ez beavatkozás a független színház működésébe. mert ez egy városi színház. és van egyetemi színpad. annak működésébe értelmszerűen az egyetem választott vezetői szólhatnak bele. és vannak független társulatok is. akiket adott esetben felkér a fidesz, hogy játszanak ők is népszínházasdit az utcákban, vagy a tereken. polgár jogi társaságok szerződnek. ez debrecenben viszonylag jól működik. nem azt állítom, hogy ne működhetne jobban, sőt sokkal jobban. de errefelé ezt mindenki érti, tudomásul veszi, hogy ekkora szabadságot teremteni egy félállami rendszerben.

budapesten egy csoportosulás veri a seggét, hogy nekik bemutatónként az állam adjon 100 millió forintot. mert ha nem, akkor az a fasizmus. és ezt hívják ők úgy, hogy független színház. de nem az. és ezt budapestiek nem értik, vagy nem akarják megérteni. hogy ha az állam ad pénzt valamire, akkor annak képviselőinek jogábban áll azt mondani, hogy ilyen vagy olyan darabokat játszatok. így vagy úgy. mert ez esetben a színház elsődleges célja a népnevelés. és ez nagyon hasonlít a horthy és kádár rendszerre. de ez az ami viszonylag jól működött a korai horthy és késő kádár korban. egypárti kereteke között. ahogyan debrecenben is egypártrendszer van. és csak a független értelmiség kontrollálja a fideszt. egy nagyon szűk réteg. ami azért gyenge, mert budapesten a függetlenség az jelenti, hogy gyurcsány seggébe bújnak, vagy karigeri és a momentum seggébe. a független indexnek a momentum rendez tüntetést.

2020.08.05. 11:34:22

@Főnix Oszlár Gazdag:
a refomkori nyelvújítás is az ősiségen alapult. de ennek alapja a hit. nem véletlen bízták az akadémián a szótárkészítést papköltőre. és az mta azt mondja, hogy szerintük az dilettáns nyelvészkedés. és a nemzetközi nyelvészeti konferenciák szinte mindegyike az mta álláspontját osztja. csak néhányan mondják, hogy a magyar nyelv nem finnugor eredetű. rokona a finn, de nem finn eredetű. és a magyar köznép ezeknek az alternatív nyelvészetnek az oldalán áll. amire az mta azt mondja, hogy azok kóklerek, kripli, kretén, fasiszták, nácik.

nekem matematikai iskoláim vannak. vettem a fáradságot írtam néhány unix scirpt-et. hierarchikus klaszter elemzéshez r nyelvű programot. számlálással próbáltam eldönteni. a nyelvészetet számítógéppel meg lehet támogatni. de továbbra is a hitre van alapozva, hogy mi mivel függ össze elsődlegesen. és nyelvészetet az alkalmazott matematikát idegtudomány támogathantá. tartok tőle, hogy abból kiderülne, hogy kik az idegenek. akik be lettek telepítve. és nem értik a magyart. a mai napig. és ők az idegbeteg nácik. és az idegbeteg komcsik, libsik. pathic és beteg. ezek összefüggnek? anger és inger. ezek összefüggnek? ki tudja. az mta szerint ezek nem rokonszavak. mert ezt így nem lehet összevetni. csak magyar-finn relációban. abból jön ki az, hogy a magyar finnugor eredetű. és a nép csak ne magyarázza meg, hogy az inger inakban keletkező gerjedelem. az különben is nyelvújítás. ingerel rövidült. az egy hangfestés. a népfőiskola szerint. egy ősi szógyökökból képzett magyar szó. aminek rokona az anger. az oxfordiak szerint ez nem így van. The word "anger" seems to have originally meant "to choke, squeeze". nem úgy fejtik meg, hogy inakban képződő gerjedelem. hanam azt jelenti: to chocke. a "choke" és a "joke" hogy függ össze? a fojtás, fuldoklás és a vicc? csók! ez is magyar. csak az oxfordiak nem értik. szerintük ez egy hülyeség. a love nem csókot lopni. magyarul így hangzik. hihetjük, hogy így van. úgy egyébként ki tudja? a bölcselet ilyen műfaj. az elte btk szerint ez komoly tudomány. szerintem nem. ez elsődlegesen a hiten alapul.

kistót 2020.08.05. 11:48:28

@cvsvrs:

Makacsul előjössz ezekkel a színházakkal, én pedig mindig jelzem, hogy színházi ügyek nem foglalkoztatnak, ezt a dolgot egy szűk értelmiségi kör problémájának tartom. De ha már elfogadjuk, hogy a választópolgárok ügye a színház, és nem csak a nézőké meg a szakmáé, debreceniek akkor se szóljanak bele a pesti színházak életébe. Ez tipikusan helyi önkormányzati ügy. Ha a kormány központosítja az oktatást, az még valamelyest védhető, hiszen ha egy budapesti egyetem rossz orvost képez, az megölhet egy debreceni beteget is. De hogyan alkalmazod ezt a példát a színházakra? Törődjetek ti csak a saját színházatokkal, ha tetszik Vidnyánszky, vigyétek oda rendezőnek, ne ránk sózzátok!
Mellesleg 2018-ban a többség nem a Fideszt választotta.

2020.08.05. 12:01:43

@Főnix Oszlár Gazdag:
az angol t͡ʃəʊk és a dʒəʊk folytást, fulkodlást és mókásat jelent. erre egy magyar azt mondja, hogy persze. mert ez a csók. megviccelik a fiúk lányokat. csókot lopnak. és erre lehet mondani, hogy az ősiségben is valahogy így volt. amikor a népek fiai és lányai együtt csókolóztak valamilyen őshazában. de ez egy mesevilág. és lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. ezek véletlen hasonlók. és csak véletlenül asszociál a folytásból és mókából minden magyar a csókra. esetleg engedjék meg az angolok, hogy mi ezt így megfejtsük. és nem ők nem engedik. ilyeneket százával lehet mondani. kérdeztem angolokat. és azt mondták, hogy ez nagyon érdekes. ők ezekre nem is gondoltak. ez esetben a magyar is rokon nyelv. naná. csak ez kibaszott szar annak, aki finnugrista. megértem azt is.

de azzal, hogy orbán kinevezte káslert a magyarságkutatókat beemelték a népfőiskolát, vagy egy részét az állami intézetek közé. és tanulmányokat írnak a nature-be. és a nyelvészeti folyóiratokban is alternatív elméletek sora jelenik meg. és ezt a játszmát is könnyen nyerheti orbán. a hitre alapozva nyertheti meg.

a szomszédos adjacent. ez egy latin szó. ad valami felé. magyarul ad. a iaceo azt jelenti, hogy leheveredek. ledobom magam. játszik? így játszottak a szomszéd gyerekek? kacc-kacc. ez csak belemagyarázás. és lehet. könnyen lehet. ezek nyelvjátékok. a finnugrizmus is ilyen. ezt magyar és latin relációjában is el lehet játszani. százával, ezrével mondja a népfőiskola, néptanítatók. amire az mta azt mondja, hogy ezek hülyék. mert megfejtik, hogy ez sumér. és lehet. a magyar nyelv amennyire finn, annyira lehet akár sumér is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.05. 12:12:01

@cvsvrs: Értelmetlen, mint az illiberalizmus. Azt hiszitek az ostoba propaganda, a népi butaságok, a ruszki-KGB propaganda, a duplagondol, a naciodrog, a félrebeszélés, a témaváltás megfelelő módszer? Hát ezért nincsenek eredmények. Erőlködtök, átirányítotok, ellenséget kerestek, hangoltok, támadtok, csak éppen egyet nem csináltok: nem léptek ki a középszerű csődből. Zéró teljesítmény, zéró minőségjavulás. Meg rengeteg blabla. Ennél többet tudunk. Ennél többet érnek a magyarok.

2020.08.05. 12:34:38

@kistót:
szinte az összes a fideszt érintő ügy szűk értelmiségi ügy. az is, hogy lölő lopik. mert lölő pénzéből várárolják ki a médiát. lölő pénzéből építenek errefelé irodát. és nyitnak informatikai vállalkozást. de ezek is szűk értelmiségi ügyek. az engedjék-e ezt meg lölőnek az informatikusok. a többi vállalat tulajdonosi köre milyen? lölő szélhámossága hozzájuk képest kismiska és adott esetben lölő tulajdonát is lehet államosítani. akár úgy, hogy önként dobja be a közösbe. ahogyan tették a kesma esetén. ez is érvelés ügye. de ezek mind szűk értelmiségi ügyek.

vegyük példának az oktatást. debrecenben az alábbi iskolatípusok vannak.
-- állami iskola (amiben a debreceni tankerület többé kevésbé önálló. egy esetről tudok, hogy fidesz minisztérium beleszólt a személyzeti politikába. amit a fidesz magisztrátus igyekezett elsimítani. senkit se érjen valódi sérelem. és ha az index, a 444 nem kezdi ezeket felhabosítani, akkor egyezség lehetne a fidesz és a függetlenek között. az ellenzékiekkel nem lehet egyezkedni, de az a fidesz és a valódi függetlenek között létrejöhet)
-- egyházi iskola. ebben a városi reformátusság dominál debrecenben. de vannak római és görög katolikus iskolák is.
-- egyetemi gyakorló iskolák. az egyetemnek saját oktatási-nevelési intézményei vannak. ezek nem tartoznak a klik irányítása alá.
-- alapítványi iskolák. ilyen a svájci rendszerű nemzetközi iskola. deutsche schule. ezeket félállami keretek között lehet működtetni. mert a fizető kereslet viszonylag alacsony. ilyenek a különféle felnőtt képző intézmények. általános iskolát befejezhessék és akár tovább tanulhassanak azok is, akiknek normál menetben ez valamiért nem sikerült. speciális iskolák. ilyenek a gyógypedagógiai intézmények. ezek között van állami és egyházi fenntartásúak. vagy ilyenek honvéd katonai iskola. vagy a sportiskola. szakminisztériumok alá tartoznak egyesületi jellegűek. és ezekben is folyik oktatás-nevelési tevékenység.

debrecenben az iskolarendszer egyáltalán nem centralizált. ez 200 ezres város. és van legalább 6-8 egymástól független oktatási intézmény fenntartó. ezek vezetőit választják. errefelé az egyháztanácsot is. budapesten egy szűk kör akar brutális centralizációt: a szocik. mint a kommunista időkben. az egyházat kiszorítanák. vagy szélsőséges decentralizációt: a libsik. ők az államot szorítanák ki. ez a két irányzat egyással se kompatiblis. ezért nem működik az összefogás. és a legtöbb helyen tarol a fidesz. értem, hogy budapesten tarlós nem volt elég jó. nem akart kultúrharcot. regnáló főpolgármesterként ebben nem volt érdekelt. karigeri azt mondja, hogy tombol a fasizmus. és elsöprik a rezsimet gyurcsánnyal és a momentum mozgalommal. mert ha nem, akkor nem tudnak fidesszel szót érteni.

innen nézve van ugyan centralizáció. de az egyáltalán nem brutális. és a független (nem fideszes, de nem is fidesz ellenes) intézményvezetők kevés kivételtől eltekintve képesek szót érteni a fidesszel. debrecen többsége egypártrendszerre szavazott. se a dk, se a momenum nincs különösebb hatalommal felruházva. az ellenzéki pártok önkormányzati elektori köztetet se nyernek. a függetlenek gyengék. mert budapest nem akar valódi függetleneket. gyurcsányt se zavarták el. az mszp-t se. az szdsz maradékát se váltották le.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.05. 12:41:48

@cvsvrs: A Nap süt, de egyesek szeretik, mások nem, de végül is a Sanyi kedveli. Lehet kenyeret enni meg finom pörköltöt. A magyar ember jól elvan. Friss gyümölcs is érik. Mari néni elégedett. Lehet, hogy erre azt mondod, propaganda, de akkor is a Fidesz csinálja mindezt. Főleg a dinnye édességét. *** Ennyit érnek a szavazóitok? Ez a színvonal? Ez a szintlépés? Minél jobban értem a mondanivalót, annál inkább egyre nagyobb nullának tűnik az. A középszerű néphülyítés történelmi emlékműve.

2020.08.05. 12:46:30

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez a népfőiskola. amit a pártok közül a fidesz támogat, vagy legalább is nem ellenez. a fidesznek van valamennyi köze a népvalláshoz. budapesti iskolának nincsen. az mta meg ugye 60:40 arányban a korábbi bölcselettel szemben szavazott. biológusok, fizikusok, kémikusok, matematikusok mondták azt tömegével, hogy ennek a filozófuskörnek az intézményeit a kormány verje csak szét. ezt hirdette meg freund tamás. ezt gondolta, vagy ezzel igyekezett magának megnyerni orbánt. ezt nem tudom. de ezzel együtt megválasztották. és a késő kádár kori konszolidáció elveit mondja. csak a legkiválóbbak bírálják a kormányt. konstruktív módon. tárgyszerűségre törekedve. és ebből részleges elitváltás adódik. egy mini rendszerváltás. és ha 22-ben az ellenzék nyer, akkor freund tamás helyébe is lenne, aki beülne. ez ilyen műfaj. a tudomány nem teljesen objektív. ez részben politika. tudománypolitika alapja a hit.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.05. 12:49:54

@cvsvrs: A népnek nem a nagytőke ezermilliárdos hizlalásával segít a Párt, főleg ha nincsenek sikertermékek. Mikor fog Döbrögi elvtárs sikerterméket prezentálni? 100 vagy 200 év múlva? És addig a jobbágy mit csináljon? Tapsoljon a Sanyika és egyen zsíroskenyeret? Hát ha ez a szint, akkor aki jobbágy akar lenni, az tapsikáljon. Na de mi lesz a többséggel? Aki EU-s életszínvonalat akar? Deresre húzzák majd a szolgabírók őket?

2020.08.05. 13:02:47

@Főnix Oszlár Gazdag:
senkit se húznak deresre. elzavarnak néhány embert budapestről, akiknek úgy akarnak közintézményeket vezetni, hogy semmilyen elképzelésük nincsen. zavarják el. az ellenzéki értelmiségi semmivel szemben áll népfőiskolán valami. aztán lehet mondani, hogy az egy hülyeség. és azt a tudományos akadémiai bölcseleti intézetei meghaladták. de ez a hitre van alapozva. és innentől kezdve hitvita. és ha néptanítóknak hisznek, akkor azoknak hisznek. akiben ez feszültséget kelt az egy másik népcsoporthoz tartozik. az nem magyar. akiben ez gyűlöletet kelt az a saját gyűlölete. gyhű. gyhűlölet. mint a gyehenna tűze. tűzzz. így gyhúú. gyullad. fényességes. julius vagy gyula. ősi hangutánzás. a magyarnak rokona a görög, a latin, a héber is. és lehet mondani, hogy ez néphülyítés, mert ez finnugor. valaki hiheti azt is, hogy ez ősfinnül van.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.05. 13:06:43

@cvsvrs: Milliókat húznak deresre, és a buta, primitív propaganda a vesszőcsapás, amitől szenvednek. Csak az egész illiberális önimádatnak nincsen értelme, mert tucatnyi plusz maximum pár ezer ember érdekét szolgálja ez az egész. Sikertermék az meg hol van? Értelmetlen szadizmus az egész, pár ember önimádata. Egy herélt nagytőke etetése folyik, a szájuk szélén meg folyik ki a milliárdos közpénz. Mindhiába. Semmi értelme az egésznek, mint a bejegyzéseidnek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.05. 13:11:45

*** OK. Tehát simán lehetséges ellenzéki populizmust is csinálni és az "egyszerű emberek védelmében" megjelenni a virtuális térben. És ahol vannak az ellenzéki propagandisták? SEHOL. Ja, így nem lehet nyerni választást. ***

2020.08.05. 13:33:03

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez a dedó szintjén folyó vita. és a köznép ugyanazt a megvetést kapja, mint amikor megfejti, hogy a flow és a follow úgy függ össze, hogy a régiek követték a folyót. mert ugye nagyon így hangzik. amire az mta azt mondja, hogy ez egy hülyeség. elemi logikával ez vagy hülyeség, vagy nem hülyeség. lehet, hogy a flow és a follow csak véletlen hasonlítanak egymáshoz. az oxfordiak ezt mondják egyébként. a gyügyei parasztok kórusban mondják, hogy a folyót követték. többek között úgy tájékozódnak a természetben. amire budapest "liberálisai" azt mondják, hogy az nem lehet. de lehet. nem tudjuk. hihetjük ezt is, azt is. és lehet, hogy az angolok azt mondják: tényleg. mert a magyarságkutatók újabban a nature-ben jelentik meg a finnugor eredetelméletet felüírták. és a finnugor nyelvi eredetet is egyre többen kétségbe vonják.

például egy ilyen cikk jelent meg a minap. egy hete sincs.
Xiongnu Y-DNA connects Huns & Avars to Scytho-Siberians
és ezt a strasbourg-i egyetem közölte. ez nem a strasbourg-i bírák önkényes ítélete. azok a bírák mifélék. egykori nácik, komcsik, liberányákok. így fejtik meg a fideszben.

screpes 2020.08.05. 14:41:03

--------

@cvsvrs:

érdekes amit írsz, mert nálad a polgárosodás házi mintakönyve: a nemesi tradíciót átvezetni a polgáriasult családi viszonyok közé: cselédek a jobbágyik helyén.. .
A vagyon, a tulajdon é a meghatározó, vagy a függés természete, megléte, jobbágyoldalon a vagyon híján? Vagy csak az, hogy mit csinál az a szegény, a más háztartásában? (erre azt lehet mondani, hogy mindegy).

A polgári tradíció az, hogy a nincstelennek továbbra sincsen...

Az új, felvilágosult társadalom az ellentettjéből építkezik, abból hogy NE legyen a jobbágyos függőség a mikroközösségek szerveződési diktátuma, s a nagyobb közösség összetartozásában sem az egyetlen érvényesülési életminta, amely régről a családhoz kötődött, és a RÉGI vagyonokhoz. A cselédnek annyi az újszerű joga, hogy már megszökhetett - VOLNA... ha lett volna hova.

Főnix Oszlár joggal látja itt a progressziót is, attól eltekintve, hogy az új függés forrása - kényszer: az, hogy a (választói) polgárjogokhoz ne kelljen házzal, önálló egzisztenciával rendelkezni, az azt jelenti, hogy a tulajdont elválasztottuk a tulajdonosi (önállósító) jogoktól.
Ez most a könnyített polgárosodás, (nemesi út) vagy ellenkezőleg, annak kudarcos változata?

tudod e mi volt OV ELSŐ két intézkedése? (Komoly).
1. legalizálta a házi pálinkafőzést, és hogy bejelentés nélkül alkalmazhattál a ház körül egy (akárhány) embert!
Ez lenne tehát a polgárosodás - nálatok.

2020.08.05. 16:15:51

@screpes:
egy napszámos 10 dénárt keresett. és egy polgári ház 40 forint volt. tehát azt nagyjából 1 év munkával lehetett megvásárolni. egy napszámos minden nap nem dolgozott. és minden pénzét nem tehette félre. de nem volt lehetetlen polgárrá válni. úgy, hogy a legszegényebb cseléd gyereke is járhatott iskolába. lehetett házitanító. a diákok felléptek a családi rendezvényeken. a kollégiumban cselédek végezték a házimunka jelentős részét. diákköztársaság volt. külföldi ösztöndíjakkal. ezt hozta a reformáció. és ez volt az, ami nagyon nem tetszett a német-római katonai megszállónak. magyarország szemetjének. nagyrészt selejt németekből állt, akiket ide küldtek. egy részük a magyar polgárosádás oldalára állt a reformáció idején, vagy a reformkorban. de egy része azzal szemben áll a mai napig. és őket veri szét a fidesz. a felvilágosult abszolutistákat.

2020.08.05. 16:22:04

@screpes:
errefelé a polgárosodás része, hogy a kommunitásnak vannak csapszékei. a pálinkafőzés szabadságának megteremtése nem ebbe a körbe esik. a köznép cigánykodásnak mondja. orbán cigánykodik. és erre budapesten azt mondják egyesek, hogy ezek a magyarok. és azok nem magyarok. akik utálják orbánt azok az jelentős részben elcigányosodó magyar vidéket se tudnák megszeretni. nekik nem való ez az ország. és a magyar vidék elcigányosítása is budapesti iskola vezérletével történt. persze értem, hogy ezek sztereotipizáló magyarázatok. primitív leegyszerűsítésekkel ez történik.

2020.08.05. 16:35:50

@screpes:
béndek péter azt mondja, hogy a magyaroknak nincs polgári hagyományuk. helyesen azt kellene mondani, hogy a cigányoknak nincs. csak ezt mondani mégse helyes. mert ez politikailag nem korrekt. orbán nem magyarkodik. helyesebben azt kellene mondani, hogy orbán cigánykodik. csak ez politikailag megint csak nem korrekt. na most akinek el kell magyarázni ezt az egészet az nem magyar. aki azt hiszi, hogy a jelenkorban a liberális a szabaelvű szinonimája az nem magyar. akinek el kell magyarázni, hogy a magyar nem finnugor eredetű az nem magyar. és lehetne sorolni. aki semmit se ért a magyar közéletből. a magyar hagyományból. akik nem idevalósiak. akik meg vannak rettenve attól, hogy magyarország átmenetileg európa szegényháza lesz. az lesz. és ha a forintgazdaság nem omlik össze, akkor orbánt újraválasztják 22-ban és még 26-ban is. utána meg ha nem lép le, akkor elzavarják. ehhez az időszakhoz ez a politika kellett. nem volt mód kiegyezésre.

abdul hackeem 2020.08.05. 20:51:40

@cvsvrs: "helyesen azt kellene mondani, hogy a cigányoknak nincs."

A hétvégén kibiciklizel Bökönybe és elmondod nekik.

Bánegressy 2020.08.05. 20:52:48

@cvsvrs:
"akik utálják orbánt azok az jelentős részben elcigányosodó magyar vidéket se tudnák megszeretni. nekik nem való ez az ország".

ja, ja! hiába! hát ilyenek ezek a líbernyákok.

"meg vannak rettenve attól, hogy magyarország átmenetileg európa szegényháza lesz. az lesz".

akkor hát hajrá magyarország, hajrá cigányok!

2020.08.05. 21:19:55

@Bánegressy:
orbán kormány preferálta ágazatok agráriumban állattartás, statikus nehéz építőipar, jövedéki kereskedelem, vidékies vendéglátás, közmunkaprogramok, sportiskola, stb. ezek mind-mind olyan területek, amiben hagyományosan a cigányság jelentős szerepet vállal. ezek a cigányság integrációját szolgálják. és ehhez kapcsolódik egy balkanizálódás, bizáncosodás. ez a magyar vidék "elcigányosodásának", vagy "elcigányosításának" következménye. a balliberális kormányok családpolitikája. mélyszegénységbe születtek tömegével a gyerekek. a baloldali kormányok csúcsterméke a "bokros csomag". nincs "cigánybűnözés", mert szegény kis cigányok csak áldozatok. a problémáról se lehet beszélni.

hajrá magyarország, hajrá magyarok. ez a tipikus gazsulálás. ó tesókáim. és erre megfejtik, hogy ez "magyarkodás". annak nem sok fogalmad van arról, hogy mi a magyar kultúra. egy külön szótár kellene írni, hogy mi mit jelent a politikai korrektségben.

abdul hackeem 2020.08.05. 23:16:56

@cvsvrs: A téma elég jól kutatott. Besorolás alapján 1893 óta gyakorlatilag exponenciálisan nő a cigány lakosság száma Magyarországon.
1971: 320000
1993: 467000
2003: 569000
2021(becsült): 784000

Semmi köze a ballibelárisokhoz.
Erre varrjál gombot.

2020.08.06. 00:48:59

@abdul hackeem:
a népi baloldalhoz és a nemzeti liberálisokhoz valóban nincs közük. van budapesten egy szemét társaság. akiket a széljobb zsidóknak tart. de azok nem zsidók. a zsidó szó az mózes hitű magyart jelent. ezek nem magyarok. az átlagbért progresszív adóval sújtották. azért, hogy az alsó középosztályban se szülessen elegendő gyermek. és ezen túl pedig a családi pótlékot szórták ki. hogy mély szegénységbe szülessen a lehető legtöbb. ami a vidék "elcigányosításának" programja. és ezt a családpolitikát a fidesz akadasztotta meg. orbán szavakban el kezdett cigánykodni. tettekben meg szétverte ennak a bandának az intézményeit. adminisztratív eszközökkel a primitív módon cigányozó széljobbot. a leghülyébb fasisztákat, akikkel egyébként az mszp koalícióra is lépett. meg a dk és a momentum generáció. és a fidesz megindította a cigányság integrációját. ami egy kényszerű balkanizálódással jár. egy illiberális átmenettel. de ezt politikailag korrekt módon le se lehet írni. folyamatosan nyakatekert módokon kellene fogalmazni.

2020.08.06. 00:57:47

@abdul hackeem:
ezek a "demokraták", akik amerikában a feketéket és a fehéreket egymásnak fordítják. soros. na így polkorrekt. soros ügynökei. persze nyilván nem kizárólag ő vezeti ezeket. orbán egy ügyes hatalomtechnikus. a sorozásból van a legkevesebb külpolitikai konfliktus és a legtöbb belpolitikai haszon orbán számára. a maga módján ügyesen csinálta ezt is. nyilvánvaló dolgokról van szó, amiről nem lehet beszélni. és azért kell egy "illiberális" átmenet, hogy lehessen. csak ezt is így kell nevezni, hogy "illiberális". mert így polkorrekt.

abdul hackeem 2020.08.06. 08:43:42

@cvsvrs: Ezek voltak az ú.n. "stratégiai gyerekek" de _nem csak_ a cigány, hanem általában a szegény családokban.
Azt nem látod, hogy ebben a besorolás alapú csoportban az átlag életkor alacsony (30 év alatti), ami ekkora létszámnál komoly erőforrást jelent. Illetve jelentene, ha kihasználnánk. Ehelyett egy jókora cigányozásra telik.
Ebből is látszik, hogy mekkora barmok vagytok.

2020.08.06. 10:04:33

@abdul hackeem:
ez a társadalompolitika vezet oda, hogy magyarország európa szegényházává válik. budapesten egy csoportosulás "stratégiai" elképzelése az volt, hogy mély szegénységbe szülessen a lehető legtöbb gyerek. megszülettek. csakhogy a többségében feketék nem a fehéreket "szaporodták le" (így mondják), hanem a filoszemitákat. a zsidókat és a zsidókeresztényeket együttvéve. ez az "elcigányosítás" következménye. aztán ha ez politikailag nem korrekt, akkor balkanizálódás, bizáncosodás. és erre mondjátok azt, hogy "nyugatos" "modernizáció" "stratégia". ebből következik az erő demonstráció, a führerprincip, a vezérkultusz.

a fidesz nagyon helyesen a sportiskolák mellé cigány szakkollégiumokat építetett. debrecenben ilyenből kettő is nyílt. hajdúböszörményben is nyílik egy az óvodai neveléshez kapcsolódóan.

ez a felzárkóztatás nem kevés időbe, pénzbe kerül, a határon túli integrációról nem is beszélve. ebből következik az, hogy magyarország átmenetileg európa szegényházává válik. a közintézményhálózatot szét kell húzni, vidékiessé kell tenni, estenként nem is falusiassá, hanem részben tanyasiassá, "telepivé". és ebből egy kisebb főváros következik. és ebben a politikai felállásban budapesti önkormányzat csődje. vagy ha az ellenzék elszigeteli magyarországot, akkor az állam csődje. ami egyben európai unió végét is jelentené. ha az orbánisták győznek, akkor a túlközpontosított brüsszeli politbürót verik szét.

és ezzel párhuzamosan folyik az elvándorlás arányaiban budapestről vándorolnak el a legtöbben. persze vidékről még így sokan költöznek budapestre. így az agglomeráció népessége növekszik. de egyre inkább vidékiessé válik. kisebb főváros (fele akkora elit). nagyobb (népiesebb) településegyüttes. csuhajja.

kistót 2020.08.06. 10:11:57

@cvsvrs:

"az átlagbért progresszív adóval sújtották. azért, hogy az alsó középosztályban se szülessen elegendő gyermek. és ezen túl pedig a családi pótlékot szórták ki. hogy mély szegénységbe szülessen a lehető legtöbb. ami a vidék "elcigányosításának" programja."

A szociális rendszereket nem a cigányok szaporítására, hanem a nyomor enyhítésére találták ki. A családi pótlék a szociális rendszer része. Eltörlése a színmagyar családok közt is felháborodáshoz és a szülési kedv csökkenéséhez vezet - jórészt ebbe bukott bele Horn Gyula kormánya. Erre még a jobboldalon sem merészkednek, viszont tragikomikus ötletelés folyik, hogy miként lehetne kizárni a cigányokat a népszaporulatból. Ezeknek a sikerében a ti oldalatokon sem hisz senki, ahogyan a demográfiai trend megfordulásában sem. Így az orbáni családtámogatás a világ legdrágább szavazatvásárlási projektje, semmi több.
A progresszív adó az államkassza feltöltésének szerintem sem jó módja. De az, hogy az állam honnan szedi be a pénzt, nem predesztinálja azt, hogy mire költi. Növekvő állami bevételek mellett is le lehet építeni a szociális rendszert, mint azt az elmúlt tíz évben láttuk.

abdul hackeem 2020.08.06. 10:15:30

@cvsvrs: Ne viccelj már. Kezdetnek nem rossz, de szakkollégiumokban lévő max. 50-100 fővel akarod megoldani ezt a népesedési problémát.
Ez olyan kevés, mint rezsiszilárdnak a joghurtos salátaöntet.

2020.08.06. 10:30:01

@kistót:
szociálpolitikából van jó is, rossz is. amit a "balliberális" kormányok bevezettek: a nyugat-európai összehasonlításban rendkívül alacsony átlagbért progresszív adóval sújtják és mellette családi pótlékot megemelik. és a közintémények helyett fizetős magánszolgáltatásokat indítanak. a piacosítás (liberalizáció) a másik elem.

ez az elitnek jó. mert ugyan kicsit több pénzbe kerül az iskoláztatás. de viszonylag jó iskolákat kap érte. és mindenki másnak rossz. a középosztálynak rövidtávon. különösen az alső középosztálynak. azt megnyomorítja. a cigányoknak ez a rendszer jó volt rövidtávon. mert a "családi" hozta a pénzt. az infrastruktúra fejlesztéssel a gyereknevelés minimál költségei növekednek. és az etnikai konfliktusok erősödtek fel. amerikában is ezt csinálják a "demokraták". és ezek után a fehéreket és a feketéket egymás ellen fordítják. na most hogy kik azt nem kell megfejteni. mert ugyanazok verik szét őket.

2020.08.06. 10:48:29

@abdul hackeem:
a cigányság valójában egy félfekete elszegényedett, lecsúszott népréteg. és abból emelnek ki és ők csatlakoznak egy asszimiládott cigány elithez. na komám, a színészek közé beterelték azt a kancigányt. kiganézza őket. a kocsmai megfejtés. a közjogi méltóságokból a kocsmában cigánynak tartják orbánt, ádert, rezsiszilárdot, vidnyánszky-t és hadd ne soroljam. tarlóst is annak tartották, aki kompromisszumot akart kötni a "liberálisokkal". nem kellett. aztán értem, hogy az etncizálás és a szterotipizálás korbácsolja fel az indulatokat. nincs másik narratíva. azért, mert az akadémikus bölcselet dekonstruált. legjobb esetben is csak üres lózungokból áll.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 11:53:51

@cvsvrs: Írtad: "aztán értem, hogy az etncizálás és a szterotipizálás korbácsolja fel az indulatokat. nincs másik narratíva. azért, mert az akadémikus bölcselet dekonstruált. legjobb esetben is csak üres lózungokból áll.". Pestiesen válaszolva: ez hülyeség. Miért? Mert: 1.) az etnicista narratíva egy állatemberi, pogány narratíva. Csak az egyszerű génhordozóknak jön be nagyon, akiket teljesen a biomentális késztetések uralnak. A civilizáció pontosan ezen állatemberi késztetések feletti uralomról szól. Ezért liberális az illiberalizmus, és ezért liberális a soviniszta csőcselék. Mert nincsen önuralom, mert nincsenek korlátok. Csak az ösztön dominál. 2.) Az "akadémiai" bölcselet jelentős része nem ateista és nem nihilista. Hatalmas, masszív tudás és intellektuális háttér rejtőzik a teista vagy agnosztikus akadémiai bölcselet mögött, amely egyáltalán nem a dekonstrukción alapul. 3.) az állatember ösztöneinek a populista ismétlése is üres "lózung", csak a soviniszta tömegek ezt nem képesek megérteni, mert a test és a nem a lélek irányítja őket.

2020.08.06. 12:04:52

@Főnix Oszlár Gazdag:
az etnicizmus akkor válik veszélyessé ha az egyik etnikum az összes többi fölé képzeli magát a földkerekségen. mondván, hogy ők a választott nép. vagy ők a progresszió. ezt veri szét az orbánizmus a német gyáriparosokkal és az izraeliták egy részével.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 12:05:38

@cvsvrs: Másképpen megfogalmazva: a populista illiberalizmus éppúgy a posztmodern dekonstrukció része, mert elveti a racionális bibliai értékrendet és Isten helyébe a nemzetet, a pártot és a diktátort helyezi.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 12:07:10

@cvsvrs: Ennél már csak az a szánalmasabb, ha minden csóreszka nép az "egyenlőségre" alapozva kiválasztott népnek képzeli magát, még akkor is, ha semmit sem tett le az asztalra, de jogai azok kifogyhatatlanul vannak. Lásd. -> liberalizmus.

2020.08.06. 12:20:04

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezt a kocsma úgy fejti meg, hogy a zsidó baloldalt kivégzi a jobb. az izraliták szétverik a soros alapítványt. az identitását vesztett németek (valójában nem német, nem is magyar, hanem kiüresedett) kultúrát az európai gyáripar, a nyugatos progresszió rombolja le.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 12:29:31

@cvsvrs: A kocsma uralma a métely, ez a dekonstrukció, ez az isteni hierarchia megtörése. Ez a liberalizmus valódi arca. Ez Isten céljainak ellenzése. A természetes rend nem a Mein Kampf, nem Lenin, nem a csőcselék forradalma, hanem az, hogy a kocsma senkit sem érdekel. Ez a természetes rend helyreállása. És ezért posztmodern a Fidesz. Ezért dekonstrukció és üres trükk az illiberalizmus.

2020.08.06. 12:31:01

@Főnix Oszlár Gazdag:
az orbánizmus feltéve, hogy erőszakmentes azt veri szét, ami nem áll összhangban a természettel. racionalitás a matematikában közönséges osztást jelent. egész értékű törteket. hol olvastál erről a bibliában.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 12:33:35

@cvsvrs: A Biblia ellenzése a dekonstrukció, és ez az igazi liberalizmus. Amiről beszélsz az materializmus. Az egész Fidesz egyetlen duplagondol, a liberalizmus zseniális álcája, amely elhiteti magáról, hogy nem dekonstruál, nem modern, nem materialista és nem immorális. Pedig az. A Fidesz és az illiberalizmus nem a gyógymód, hanem maga a liberális betegség.

2020.08.06. 12:38:28

@Főnix Oszlár Gazdag:
a kocsma népének gondolkodása destruktív. és ez rombolja le az akaémikus bölcseletet. ami filozofikusan dekonstruált. ebből lesz egy kisebb főváros és részben új elit 2030-ra. hogy jobb lesz, vagy rosszabb lesz azt ki tudja. aki úgy gondolja, hogy rosszabb az mehet.

abdul hackeem 2020.08.06. 12:40:43

@cvsvrs: Ezzel elismerted, hogy a propagandán kívül semmit nem csinál és csinált a kedves vezető. Köszönöm.
A szegényeknek meg irány lefelé.

2020.08.06. 12:41:22

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha te a bibliát tartod a racionalitásnak, akkor sajnos hülye vagy.

2020.08.06. 12:43:45

@abdul hackeem:
az orbánizmus integrálta a cigányságot. ahogyan a kádárizmus is integrálta egyébként.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 12:43:59

@cvsvrs: A kocsma népe és a destruktív akadémikus gondolkodás egy és ugyanaz. Lenin, Hitler, Sztálin, Bakunyin mind a kocsma népe. Semmiféle új elit nem lesz, mert az illiberális elit a köpönyegforgató liberális elit, amelyik hazudik. A kocsma népe nem magyar, hanem soviniszta csőcselék. Használják őket és a nagyhangúak azt hiszik, ez az ő világuk. Ébredésük fájdalmas lesz. Senki sem megy sehová, csak ők fognak egy reggel ott ébredni, ahová valók. Immáron illúziók nélkül.

2020.08.06. 12:46:03

@Főnix Oszlár Gazdag:
a racionalitás, a világias hit alapja a matek. nem a "felvilágosodás". ahogyan azt az akadémikus bölcselet hirdeti. hanem a matek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 12:48:06

@cvsvrs: A komcsikon és a libsiken kívül más nem szidja a Bibliát. EZ A DEKONSTRUKCIÓ, ELVTÁRS. Örülök hogy bemutatod: az illiberalizmus komcsi liberálisokból áll. Jó reggelt, Magyarország. Jó ébredést.

2020.08.06. 12:49:39

@Főnix Oszlár Gazdag:
nem vidnyánszky lesz az új elit. hanem a dériné programban lehetnek új színészek, színésznők. és azok majd adott esetben pogány juditka és bánsági ildikó helyébe lépnek. akik szerint őket most üldözik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 12:54:29

@cvsvrs: Hogyne, egy red herring. Félrebeszélés. Terelőtéma. Mert egy pillanatra mindenki láthatta, hogy miben hiszel. Mi van a fejedben. Mi az igazi ideológiád. És mi a néphülyítés, amit előadsz. Mi az ipari méretű félrevezetés. És azt hiszitek, erre lehet civilizációt építeni. A exlibsi exkomcsi hazugságokra, a materializmusra, a vagyon teli szájjal való harácsolására, a kocsma népe nevében való vitézkedésre, hogy aztán az úszómedencék mellett röhögjön az "új elit"a jobbágyokon.

abdul hackeem 2020.08.06. 12:56:56

@cvsvrs: Talán az 1961. évi MSZMP határozatra gondolsz a "putrik és barakkok megszüntetéséről". Vagy a kmk intézményére.
Merthogy baromira nem _integrálta_ a cigányokat sem kádár sem orbán, sem egyik bolsevik sem.

2020.08.06. 12:57:38

@Főnix Oszlár Gazdag:
például errefelé tavaly az év emberének egy színészt választottak. mercs jánost.
m.blog.hu/sz/szinhaz/image/2012-10-04/11877739/mercs.jpg
vagy mondjuk ma indul útnak egy orvoscsapat menteni bejrútba késmárky doktor vezetésével.
static.civishir.hu/ci/2020/03/tn4-20181216-24.jpg
és lehetne sorolni a kiválóságokat, akikről egy szó nem esik az index, a hvg, 444 hasábjain. bánsági ildikót üldözik a nácik. tényleg? szegény kis bánsági ildikó.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 13:02:12

@cvsvrs: És a napfényt süt, lehet napozni, van lángos is. Ebédet főznek a családok a hétvégén. A rokonság békésen borozik. Boldogság mindenütt. És ezt mind a Fidesz közvetlen jelenléte és működése okozza. És a politikusok meg a Párt miatt érzik jól magukat a szerelmesek is. ** Tudjuk, elvtársak. Tudjuk. És elhisszük. Torkig beszívva.

2020.08.06. 13:02:19

@abdul hackeem:
budapest nem tudta intergálni a cigányságot. józsefvárosban is majd rájönnek, hogy hová érdemes állniuk.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 13:05:42

@cvsvrs: De Szabolcs-Szatmár sokkal sikeresebb volt, meg Borsod is. Mesélj még. Agymosásra vágyok. Please.

2020.08.06. 13:10:52

@Főnix Oszlár Gazdag:
a rendszerváltás előtt a szabolcsi és a borsodi cigányok döntő többségének volt munkájuk az építőiparban, a mezőgazdaságban. a kádár rendszer integrálta őket. és a rendszerváltás hagyta őket magukra. és orbánizmus is integrálja őket. amikor felmérik, hogy a majdnem teljesen iskolázatlanok, deklasszált néptömegek szavanak a fideszre, akkor azok szerinted kicsodák.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 13:12:28

@cvsvrs: 1998-2002 között is magukra hagyták őket?

2020.08.06. 13:16:08

@Főnix Oszlár Gazdag:
az első orbán kormány is még magára hagyta a cigányságot, a határon túli magyarokat is. és 2002-ben meg is bukott. és ebből orbán tanult. és 2010-ben már győzött. 2014-ban és 2018-ban is. és ez a széria 2022-ben és 2026-ban is folytatódhat feltéve, hogy nem viszik csődbe az országot. viszont csődbe vihetik budapestet. mert leváltották tarlóst.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.08.06. 13:18:34

@cvsvrs: A valóság meg az, hogy két dolog működik: a propaganda és a masszív vagyonátcsoportosítás, a többi meg szinte semmit sem változik. A soviniszta ex-kádáristák most egy kicsit gyűlölni akarnak és hát megkapják. Na, ennyi az egész, ne bonyolítsuk túl.

2020.08.06. 13:45:33

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha csak az működik, akkor az ország csődbe megy. ha ez elsősorban budapestre érvényes. budapest nagyrészt csak propaganda és ellenpropaganda masszív vagyonátcsoportosítással. ha ez így van, akkor budapest megy csődbe.

screpes 2020.08.06. 17:08:55

@cvsvrs:

Annyiszor írod már, hogy a főváros csődbe megy, hogy ideje lenne egyszerű eszközökkel megfogalmazni, hogy ez mit jelent?
Mik lennének a tünetei?

2020.08.06. 18:46:46

@screpes:
a főváros közintézmények, középületek, közterek, közutak, közművek, közüzemek gazdája. ezeket kellene saját forrásból működtetni. egy világvárost üzemeltetni. a kiadások tartósan meghaladják a bevételeket. csődközeli állapot. a tartalékok elfogynak. az a csőd.

a jelenkori magyarországon nincs nincs valódi önkormányzatiság. a településeknek nincsenek számottevő saját bevételei. hanem egységállami keretek között a központi kormányzat alá vannak rendelve. ha az ország szétszavaz, akkor az országrészek ellenérdekeltté válnak. az államiság fenntartásához az szükségeltetik, hogy egy irányba szavazzon a nép. vagy a főváros fosztja ki a vidéket, vagy a vidék a fővárost.

abdul hackeem 2020.08.07. 16:47:17

@cvsvrs: Ó, ha ezt olvashatta volna unionista.

kacsot szult 2020.08.07. 17:39:43

@abdul hackeem: "Ó, ha ezt olvashatta volna unionista." Vagy kantonpárti.
süti beállítások módosítása