1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.04.10. 09:05 HaFr

Ki tanítja meg végre beszélni az ellenzéki vezetőket?

Fogy az idő, de egyre nagyobb az ellenzéki káosz

A politika beszéd és cselekvés, a sikeres politika a célszerű, konzekvens beszéd és a célszerű, konzekvens cselekvés célszerű integrációja. Orbán politikája 2006 és 2010 között -- építve az addig kialakított populista stratégiára (a nép fia) és a megszerzett erőforrásokra -- a sikeres politika iskolapéldája volt. A beszéde egyszerű volt és világos ("megszorítás", "hazudozás", "szemkilövetés", "bankárkormány" = Gyurcsány), a cselekvése ehhez volt szabva (a kormányellenes 2006. őszi zavargásokkal szembeni megértés -- most ne firtassuk, hogy volt-e komolyabb szerepe is bennük --, a kormány legitimitásvesztését alátámasztó kordonbontás, hatalmas utcai jelenlét stb.) A politika minden kétséget kizáróan, mindenki számára láthatóan tört a hatalomra egy világos narratívával, négy éven át fokozva a nyomást az egyre bénábbá váló kormányon, amely már jóval a választások előtt vereséget szenvedett (függetlenül a pénzügyi válságtól).

Mit mond Orbán a ma reggeli szokásos agymosásának HVG-beli összefoglalója szerint? A T. ellenzéknek -- már az összefoglaló alapján is -- elég lenne egy hónapon át tanulmányoznia ezt a néhány (mesterien cinikus) sort, hogy tanuljon (nem a cinizmusból, hanem a szintaxisból, az "érvelésből", a hangsúlyokból, a logikából, az évtizeden átívelő és a vírus idejére bejött toposzokból, amelyek a stabilitás látszatát adják a híveknek, továbbá a végcélból, ami minden körülmények között, vírus idején is a hatalom): "az ellenzék kevesli az intézkedéseket, londoni elemzők viszont dícsérik azt. Az ellenzékre reagálva azt mondta, járvány idejéni is a kormányt akarják gyengíteni és kormányra akarnak kerülni, ami szép, de egyelőre egy idősotthon működtetésével sem tudnak megbirkózni. A válságkezelés filozófiájáról azt mondja, ez egy régi vita. A baloldali válságkezelések mindig a megszorításokhoz nyúltak. 2010-ben az Orbán-kormány az ellenkező irányba indult el, ők nem a segélyben, hanem a munkahelyekben gondolkodtak. A fő cél, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni, ezt szolgálják az intézkedések. Ettől az elvtől nem akar eltérni. "

Az értékmentesen értett politikai tehetség (amelynek sajnálatos létét a XX. századnak, a tömegdemokráciának köszönhetjük és először Max Weber írta le) megnyilvánulását látjuk ellenzéken és kormányon is. (Különösen "mesteri", ahogy a naiv, gyenge Karácsonyt áztatja és "teszi ki száradni" nem először és nem utoljára.) Ezzel szemben áll a mai ellenzék, amelynek a mozgástere -- elismerem -- jelentősen szűkebb Orbán 2010 előtti mozgásterénél, de ez az ellenzék már konceptuálisan se érti a teendőit, tehát nem az a baj vele, hogy nincs tere és erőforrása megvalósítani azokat. Az ellenzéki vezetők ugyanis három ember előtt is tudnának célszerűen, konzekvensen beszélni -- ha tudnának beszélni és legalább messziről tisztelnék a politikai beszéd és a narratíva műfaját, amin tehát nem a makogáson és a papírból való okoskodáson való túllépést, hanem a beszéd mint stratégiai műfaj jelentésének felfogását értem. A politikailag értékes cselekvés persze még nehezebb volna (cselekedni mindig jóval nehezebb, a beszéddel integrált cselekvésre pedig emlékeim szerint még nem volt olyan példa, amely az ellenzéki vezetőket dicsérné).

Mind a kettőhöz -- alkalmas beszédhez és cselekvéshez -- kéne pedig a mögöttes lényeg: annak ismerete, hogy kinek báboznak, kik a választóik, ezek hogyan gondolkodnak, az ellenfél és gyöngéinek pontos ismerete, aztán az, hogy milyen vezetési, szervezési és politikai stratégiával lehet közelíteni a célt, és legfőképp pedig, mindenekelőtt, hogy erősen akarják a hatalmat valamilyen okból: küldetéstudat, népboldogítás, Orbán legyőzésének és megszégyenülésének vágya, (remélhetően nem) az ország további kifosztása stb.

Ami van -- az ellenzék reaktivitása, ha éppen hajlandók kikelni az ágyból --, az azt jelenti, hogy aktuális (kormánypárti) beszédekre és cselekvésekre reagálnak teljesen esetlegesen, a reakcióikat nem köti össze semmilyen mélyebben fekvő logika, és akkor még be se fordultunk abba az utcába, amelyik a saját narratívához vezet. Az az utca pedig, amelyik a hatalomhoz vezet, tán meg se épült még számukra. (Na ja, mert nekik kéne építeniük.) Az ellenzéki vezetők még csak azt sem tudják, hogy miért rossz, hiányos, alkalmatlan és az ellenzékiségre nézve kontraproduktív, amit csinálnak. Amit valójában csinálnak, az nem sokkal több és alkalmasabb, mint amit a legendás általános alany, Mari néni tudna csinálni a mikrofonok és a klaviatúra előtt. Beszélnek, beszélnek, beszélnek -- össze-vissza, úgy, ahogy nem kéne. Ehhez képes meg elég sokba kerülnek az adófizetőknek.

148 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8015602072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

white999 2020.04.12. 09:25:59

@civisvaros_: Egy tömbházban többen laknak mint egy egész faluban. Jelenlegi irányban nem csak Budapest bukó de az összes város. Csak tanyavilágból, faluból nem fog nyerni, max tapasztalatot. Kérdés hány embernek lehet alternatív valóságot elmagyarázni a tv 2 vel, mert az m1, 888, origó törzsközönségének nyilván semmit nem kell már és az áldja meg az isten hozzászólóknak sem Viktor facebookon.

civisvaros_ 2020.04.12. 10:07:37

@white999:
errefelé lényegében egyetlen párt maradt talpon. kistelepüléseken is ez a jellemző. a fidesz mellett függetlenek nem az ellenzéki pártok, hanem a függetlenek jelentik, vagy jelentenék az ellensúlyt, akiknek nincs médiájuk. mert mondjuk az index ellenzéki és nem független. a legtöbb településen megszűnt az mszp (dk), az szdsz (momentum) is a médiában van jelen. a jobbik nagyon sok helyen feloszlott. és van 20-30 város ahol az ellenzéki pártok sikeresen összeálltak azzal, hogy majd elsöprik a fideszt. seperjék el. lesz egy jelentős válság. illetve már van. lehet alternatívát kínálni. és az megy, hogy az államot eladósítani és eladni. lényegében ez az ellenzéki értelmiségiek célja. csődbe vinni az országot. és ezzel szemben a fidesz nyilván arra játszik, hogy csődbe viszi a fővárost. és ha a vidéki városok is sorra bedőlnek, akkor a fidesz elveszti a választást. ha nem, akkor vidékies hátországával megnyeri.

lecsós 2020.04.12. 22:54:48

@white999: @civisvaros_:
Azért ebből már az látszik, hogy komplex koppanás lesz, és effektíve nagyobb, mint a környező országokban. Szemünket UK-ra, Deutschlandra, Ausztriára, meg Lengyóra érdemes szegezni, mivel ott lesz felpattanás, nálunk nem. Lesz olyan, hogy helyi fogyasztás, errefelé nem. Mondok egy példát. A part zárva a Balaton mellett, szezon el fog maradni, mivel egy strandon nem fognak csak lézengeni az emberek. Szóval a Balatonnak vége minimum 2 évre. Persze, lehet, tolni szépkártyával, de ez nagyon más lesz, majd meglátjuk mi lesz 2023-ban addig off van.
Na most akkor mi lesz a önkormányzati bevételekkel? Mivel ilyen még nem volt, hogy kiesik 2-3 szezon, át kell kaparni a költségvetéseket pl. Azt várják, hogy a fizikai faktorok árai majd mennek le, ebben nem vagyok biztos, hogy lesz ilyen, inkább mindenki ki fog várni, nem lesz eladó semmi egy kis ideig, ez meg frusztráló fog lenni.
A munkaerőre ugyanaz a helyzet. Aki az egyik napról a másikra él, az be fog vállalni minden szart, ez biztos, ilyen ez a vendéglátásban is. Egy biztos, hogyha előbb nyitnak ki a helyek nyugaton, akkor szépen visszaáll a világ folyása, és nem lesz ember kis hazánkban. Parragh tolta a valóságba, hogy aki eddig szakács volt, az legyen pék, képezze át magát. Nem fog pék leni, oszt kész, valahogy nem látja a valóságot. Kérte, hogy fordítsák le a német kurzarbeit szabályozást magyarra, de ez sem jött össze, mert ott ennek van értelme, nálunk meg nem lesz.
Nincs lóvé a rendszerben, ilyen egyszerű ez.
Szóval kibaszott sok lesz a munkanélküli képzett ember, akit szeretettel fog várni a nyugat felpattanó gazdasága, oszt kész. Hogy olcsó lesz a munkaerő? Talán az első pár héten, max egy hónapig, de utána meg nagyon szépen fog felfelé menni a munkaerő ára, mivel nem lesz elég, és ki kell fizetni majd a nyugatihoz közeli béreket.
A most leálló rendszerek kibaszott komoly nyomás alá fognak kerülni, mivel pillanatok alatt át kellene lépni a XXI. századba, erre az ország meg nincs felkészülve. A deutschok sem, hogy a melós gondol egyet, és határnyitás után húz kifele, és nem marad melós errefelé.
Ja, ez a társadalmi fogcsikorgatás már elindult, nincs lóvé a társadalom 40% -ánál, mivel nincs két heti túlélése. Ezen meg nem fog segíteni a mostani 3 havi munkanélküli segély. Erre mondta Zsiday, hogy lehet belőle halálspirál. Nem a városok dőlnek be, hanem a társadalom 40%-a nagyon komoly veszélyben van már ma.
Az elkúrt módszerváltás, és az az elbaszott gazdasági szerkezet, amit magyar gazdaságnak nevezünk, egyszerűen ezt adja, kibaszott sok lesz a vesztes, nagyobb gond is keletkezhet, mint 90-ben. Vidéken most mindenki kertet művel, hogy legyen kaja télre, ez városon nem lesz meg.
Fel kellene találni a csodát, mivel még a vírus, meg a védekezés van a porondon, de egyszer benéznek az emberek a hűtőbe, ami üres lesz, meg a bankszámlán is nulla lesz az állás, kölcsönt sem lehet kérni, - mert nem lesz, akitől lehetne kérni -, akkor lesz gond. Akinek lóvéja van, aztat mán elvitte burgerlandig legalább ropogós juróba, meg bérel arrafelé széfet az aranytallérnak. Ennyi ez.
Nagyjából az lesz, hogy a nulláról kell majd felépíteni a vidéket, mert szívás lesz.
US-ban, meg Italyban belengették a srácok az általános sztrájkot, változóban a kapitalizmus játék. Majd lölő, mg a többi is észreveszi. Nagyon hamar lesznek errefelé is nyugati bérek.

civisvaros_ 2020.04.12. 23:36:32

@lecsós:
orbán felteszem arra játszik, hogy csődbe viszi a fővárost úgy, hogy nem viszi csődbe az országot. tehát majd a belföldi turizmust erősíti és pénzhelyettesítőt osztogat a dolgozó néptömegeknek. amit be lehet váltani belkereskedelemben. a szállodák átalakulnak szot üdülővé. igen ám, de a marriott aligha cba utalványokat akar majd keresni hanem dollárt vagy eurot. annak forgalmát meg majd megadóztatják. így csődbe megy a főváros. és ha nem megy csődbe az ország, akkor nacionalizálhatnak. szinte mindent megnyerhetnek. és persze az is lehet, hogy szinte mindent elbuknak. nem ismerem orbánt személyesen, de el tudom képzelni, hogy meglépi ezt szemrebbenés nélkül. persze azt is, hogy nem. és ennél óvatosabb lesz. ez majd elválik.

lecsós 2020.04.13. 08:37:24

@civisvaros_:
Lehet osztogatni pénzhelyettesítőt, ezzel nincs gond. Fizetéseket kellene osztogatni, meg azon dolgozni itt a karantén közepén, hogy olyan 3-4 hónap múlva ne dőljenek be a most valamilyen szinten még vegetáló gazdasági ágak, gondolok itt a teljes kertészeti ágazatra, a komplex élelmiszeriparra, és sorolhatnám. Az ok kibaszott egyszerű. Vagy van a terméknek forgalma, vagy nincs. Ha nincs, akkor tele vannak a raktárak, lettek bennragadt készletek. Ha meg ezeket nem lehet eladni, később, és megterem az új, akkor meg nem kőll majd a felvásárlónak, oszt nem 3-4 hónap múlva dől be a termelő, hanem 6-10 hónapon belül, oszt kész.
Na most azt hiszik sokan, hogy nagyon olcsó lesz minden, lehet válogatni, hogy ingyen mit lehet megvenni. Ez hibás következtetés. Az árak nyugatiak lesznek, mivel miden állam ingyen tol pénzt, van ingyen pénz Európában, kurvasok, de nincs potenciál. Tehát nem lehet majd szarért- hugyért bevásárolni sehol sem.

A dautsch baszik rá, ha nem termel kis hazánkban, pont leszarja, csak a profit az menjen ki a központba - ha kell, váltanak real time finanszírozásra, nincs ezzel gond- addig nyomja előre a játékot, míg az állam nem biztosítja neki az olcsó, szarért hugyért melózó embert, mert profitjoga nem sérülhet, oszt szevasz. ha nem, gondolkozni fog, és kész. Kicsit hosszabb időbe fog telni az, hogy lelépjen, de ha mennie kell, fog.
A nemzetközi cégek szépen optimalizálgatták a teret, basznak rája, hogy mi van itt, már biztosították a magasan képzett melóst, meg azt is, hogy szart ne adózzanak itthon, ez alap ilyen esetben, meg azt is biztosítani kell, hogy a kieső profitokat valahogy behozzák a rendszerbe.

Most basszák ki az embereket mindenhonnan, nincs kivétel. Na most az van, hogy az emberek valami fedezéket keresnek, és nagyon nem mindegy, hogy most nagyon idegesek lesznek a végére, vagy nem, ez kulcskérdés lesz.
Pénzhelyettesítőt adhatsz az embereknek, az még csak az, hogy ne dögöljön éhen, mivel kap cba-s kajajegyet, mehet a cba-ba.
Ezzel a helyi gazdaságot nem mented meg, mivel a helyi gazdaságnak köze nincs a helyi cba-hoz. Ez kibaszott jó buli egy nem versenyképes cba-nak, de senki másnak. Ettől a helyi gazdaság bedőlhet.

Itt van a kamara, aki azt mondja, hogy kell fejleszteni a rövid ellátási láncokat, meg fejleszteni a helyi ellátást, meg a közétkeztetést. Ezzel egy gond van. Ez a hajó elment, se ember, se tudás, se erőforrás a megvalósításra. Nem lesz belőle Európia szintű innováció, ha nem tesznek bele lóvét, márpedig lóvé nincs, vagy nem úgy van.

Nem úgy van ez máshol, ahol miden eszközt arra tolnak ki, hogy gyorsan, hatékonyan, holnap, és holnapután már termeljen egy ilyen rendszer, oszt kész.

Szerintem nagyon fogunk nézelődni, mint a lukinyúl.

Pénzhelyettesítőt a népnek? Ausztriában, meg Németországban ropogós Eurót ad az állam az átmeneti időre, nem kajajegyet. A lengyelek meg ezerrel polírozzák a cégeiket az állammal karöltve, készülnek ezerrel az indulásra a járvány végén. Pörögnek, tolják a lóvét, mint magdi a rúdon olaszba. Nálunk mi van? Kajajegy bassza meg, nem az, hogy tolnánk a lóvét a sztártápoka, meg minden vállalkozásba . mivel most mondhatni ingyen lehetne tőkésíteni -. A nyugat azt mondja, csinálj munkahelyet, legyen megvalósítható üzleti modelled, oszt szevasz.

Nálunk mi van? Nincs lóvé, kurvára nincs, ha meg lenne is, kevés, és nem oda megy, ahova nagyon kellene. Kapkodás van, a haverok felpimpelt struktúrái meglátásom szerint nagyon komoly helyzettel fognak szembe kerülni. Nyugat ha előbb nyit, akkor alap, hogy offol vissza a képzett munkaerő, ez nem kérdés.
A lengyel élelmiszergazdaság startra kész, nyomni fogja az exportot vazz, mivel ott nem balfasz a szakirányítás. Nekik lesznek sztártápjaik a témában, nálunk nem lesznek.

A vidéki önkormányzatok már most lázadnak, hogy el lett véve az autók után beszedett adó. EZ mindenkinek szar, a legkisebb falunak is. Vicces kis húzás ez, kíváncsi leszek, hogy hogyan fog megállni.
A válság nagyobb, mint a 1929-es. Erre nagyon vékonyra sikeredett a válasz.
A Balatonnál meg csak a helyiek fognak lenni a strandon nyáron, most nagyon úgy néz ki. Nem baj, majd viszik a sört magukkal, mint régi szép időkben.

screpes 2020.04.13. 09:04:09

@lecsós:
te már most tudsz kajajegyről? Hol?

lecsós 2020.04.13. 09:34:51

@screpes: Ilyenről nem tudok, hogy bevezették volna.

De azt tudom, hogy a miskolci, meg a többi borsodi romának nincs, és nem is volt lóvéja a járvány kitörése előtt, most meg mégjobban nincs. Se lóvé, se semmi. Szóval, ha engem kérdezel, csak idő kérdése, hogy legyen valamilyen kajajegy bevezetve. - meglátásom szerint nincs más út, igaz ott meg kemény magyar forintot kellene osztani, lehetőleg sokat, meg azonnal.. -
Szerintem attól függ, meddig bírják a jótékonysági szervezetek, meddig van náluk raktáron kaja. Szerintem nincs suli, a srácok sok helyen éheznek, mivel nincsen helyi közétkeztetés a rászorulóknak ingyen.
Már mindenhol helyben kellene főzni, és erre ráépíteni egy hosszútávú okosságot.

lecsos.blog.hu/2018/05/05/gyermeketkeztetes_helyben_termelt_es_tenyesztett_alapanyagokbol_mit_mond_errol_a_fao

UK-ban, meg természetes a food bank, bárki bemehet, us meg tolja a food stampet, szerintem ró fognak erősíteni arrafelé, mivel kevés lesz az egyszeri 1200 dolláros csekk sokaknak...

civisvaros_ 2020.04.13. 09:50:01

@lecsós:
magyar élelmiszergazdaság elsődleges célja, hogy olcsó importot visszaszorítsa. a magyar ipar cca. 500 forintos euró árfolyamon lenne versenyképes. az cca. 50%-os leértékelődést jelent az euro övezethez képest. így néz ki a debreceni buszgyártás.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4144/200409itkbusz_ksz_(12).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4144/200409itkbusz_ksz_(16).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4144/200409itkbusz_ksz_(21).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4144/200409itkbusz_ksz_(24).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4144/200409itkbusz_ksz_(26).jpg
na fogjuk meg oszt' vigyük. passzol. nem. egy kicsit reszeljünk még rajta. kézihajtányosan szerelik a kormányművet. és ha ezt begyakorolták, akkor majd szerelnek gépsort. ennek ez a menete.

a magyar ipar ott tart ahol észak-amerika az 50-es, nyugat-európa a 70-es években. a szocialista buszgyártás valósult meg kvázi kapitalista keretek között. ez esetben még mindig erősen túlértékelt a forint. és erre mondják, hogy miért nincsen robotika. miért nem vesznek egy százcsillió dolláros gépsort. teremtsenek 10% fölötti hiányt. és abból megindul a hipermodernizáció. az vitte csődbe az államot. abból következett a privatizáció. az, hogy a maradék közvagyont is eladták. és ezt ellentételezi az, hogy népgazdasági nacionalizálják leszámítva néhány szövetségi gyártót. haveri multit. akiket megtámogatnak. a többit különadóval sújtják.

civisvaros_ 2020.04.13. 10:43:33

@lecsós:
tehát ebből legjobb esetben 20-30 éves lemaradás következik. egy félfeudális-félkapitalista világ. vegyes gazdaság. félállami buszgyártás. a megyei volánbusz műhelytelepei és a gmk. kvázi egypártrendszer. uralkodó állampárt/tömegpárt/néppárt és szabad választások párton kívüliekkel. amire 90-es években azt mondták, hogy az nem egy működő valami. mert hogy ez nem globális kapitalizmus és a nyugati típusú többpárti demokrácia. az a realitás. mondták. vagy kgst 2.0 (v4) a nyugat-német elvtársakkal.

lecsós 2020.04.13. 11:00:47

@civisvaros_: Okkás, nincs ezzel a nézőponttal semmi gond. Nagyjából most az van, ha 500 HUF / 1 EUR arány lenne az átváltási arány, akkor a magyar nép menne kicsit tönkre, mivel a teljes magyarnak hazudott gazdaság importhányada több, mint 85%, ez így van az élelmiszergazdaságban is, ebben a formában a hazai élelmiszergazdaság nem versenyképes, eltart pár oligarchát, vissza lehet osztani az EU-s támogatások 90%-át, nagyjából erre jó, másra nem. De mivel ez a balfaszság megy, kiüresedett az innovációs potenciálja egy olyan ágazatnak, amiben hasítani kellene ezerrel. Erre jön rá a balfasz begyepesedett -nekem adjál lóvét - mentalitás, és a belterjes, hozzá nem értő vezetés. Ez így együtt ebben a helyzeten nagyon komoly veszélyeket rejt.
A lengyelek megelőznek a faszba minden termékkel, nincs kivétel.
A lengyelek exportálnak mindent, mindenhova, és rendelkeznek azzal az attitűddel, hogy el kell adni a cuccot. Ezt meg is teszik, minden cég - függetlenül attól, hogy mekkora képes az exportra, és exportál is.
Ezzel nem vagyunk így, a németek seggébe bújunk, ha exportról van szó, és nem rendelkezünk saját termékkel. A módszerváltás olajszőkítős, vadprivatizációs nemeztárulása most hányja le a valóságot 30 évvel a történések után.
A szakembereket meg kell tudni fizetni, madár mindegy, hogy milyen terméket gyártanak, erre lett volna 30 év, hogy valamit előadjunk eben a témában. Nyitott határok vannak, szégyen az, hogy 30 év társadalmi lerablása után itt tartunk, hogy effektíve nincs semmilyen alap, amiről lehetne dobbantani. Most itt van egy lehetőség, arra kellene gyúrni, hogy ne balfasz módon használjuk ki.

civisvaros_ 2020.04.13. 12:02:11

@lecsós:
most 350 forint 1 euró. és év végén 375 forint lehet. és jövőre 400 forint. és 2025-re 500 forint. nagyjából egy ilyen mértékű leértékelődésben gondolkodnak. azzal, hogy a magyar vállalatok exportteljesítménye növekszik és a forintgazdaság importhányad folyamatosan csökken. a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort majdnem teljesen nacionalizálják. a belgazdaságot kénytelenek erősíeni. azt, hogy a hotel kumánia vendégköre bővüljön kisújszálláson. a vigadó mellett a marriott szállót megveszi a magyar állam és egy magánbefektetői kör. récsöl és barátai. nyilván ebben gondolkodnak.

lecsós 2020.04.13. 12:27:08

@civisvaros_: Csak addig beledöglik a mostani KKV rendszer. Kurvasok szegényember lesz a folyamatban, akiknek nem lesz vesztenivalója, ezt meg kezelni kellene, tartok tőle, hogy ez sokak számára nem lesz gyerebe. Van egy kis gond. tudni kellene azt, hogyan lehet irányítani cégeket, meg menedzselni a vagyont. Ez a tudás nincs meg, csak részben, és egy valamirevaló mérnök nem fog csak ropogós EUR-ért melózni. Sokat gondolkodom azon, hogy a nép miért ennyire balfasz, hogy végig asszisztálta a saját létalapjainak kifosztását az elmúlt 30 évben, kezdve a mdf hazaárulásával. Mi a faszt lehet kezdeni egy olyan néppel, ahol - akkora már amikorra az EUR 500 HUF lesz - olyan 80-85% fog európai szinten mérve mélyszegénységben élni Európa közepén? Erre vannak történelmi példák, a nagyköynv szerint meg vezetnek sehova.
Valahol az elmúlt 30 évben elvesztek a tökeink, érdemes lenne megkeresni, újra, hogyha már kialakulóban van valami nemzettudat féle, legyen valamiféle konszolidáció is, amiben valami újnak a csírái megjelennek.
Amit írsz, a komcsi 3.0, módszerváltás 2.0 nélkül, lusztráció nélkül, stb. Hát, én nem tudom, a módszerváltás 1.0 nem jött be, ha reload, az sem fog bejönni..

civisvaros_ 2020.04.13. 13:05:27

@lecsós:
2019 év végén hajdú-bihar megyében a nettó átlagkereset havi 198 ezer forint volt, ami a német minimálbérnek nagyjából a fele.

lecsós 2020.04.13. 13:24:57

@civisvaros_:
Debrecen, garzon, 75 000 HUF / hónap, Debrecen, 1+1 szoba, fiatal párnak 75 000 HUF / hónap, két szobás téglalakás Debrecen 140 000 HUF / hónap ..

Nagyvárad: szoba, 400 ron + rezsi, lakás kiadó 1012 ron+ rezsi

Szóval, ebből az átlagkeresetből arrafelé is csak nyomorogni tudsz, ha kajálnod, gyereket nevelned, autót fenntartanod, albérletet, meg rezsit fizetned kell.

Ez maga a szégyen, hogy itt tartunk 30 évvel a módszerváltás után.
Ebből nem lesz semmi, mivel van a reptér arrafelé, és nagyjából ingyen fogja dobálni a repjegyet a légitársaság.

civisvaros_ 2020.04.13. 14:46:36

@lecsós:
budapesti a "liberális" ellenzék elvenné a gyermekek után járó adókedvezményeket és átlagbérre kivetné a progresszív jövedelem adót. ezért az első és legfontosabb, hogy őket elűzzék az országból. vidéken a fiatalok döntő többsége ezért szavaz a fideszre. a jobbikra is ezért szavaznak. már ahol fel nem oszlottak. vidéken még nyugdíjasok is azért szavaznak gyurcsányra, hogy a "liberális" értelmsiég visszatérését meggátolják.

abdul hackeem 2020.04.13. 15:24:44

@civisvaros_: A német minimál órabér 9,35€ tehát 170 órás átlagos munkahónappal a német minimálbér 1589€/hó azaz 559504HUF. Hát ennek bizony csak a 35%-a HBm-i átlagfizu.
Ráadásul a németeknél 19%-os a legnagyobb áfa.

Nálad "ami a német minimálbérnek nagyjából a fele" az tulajdonképpen a harmada.

Ennyit a propagandáról.

civisvaros_ 2020.04.13. 16:01:37

@abdul hackeem:
a havi 1580 eurós minimálbér bruttó összeg. ami nettó 1250 euró. ez napi árfolyamon 440 ezer forint. ennek nagyjából a felét megkeresi az átlag vidéken. újabban. régebben ennek a harmadát kapta, vagy annyit se.

abdul hackeem 2020.04.13. 16:21:40

@civisvaros_: Oké, igaz. Akkor viszont az 563€ átlagot a 2439€ német átlaggal hasonlítgassuk.

lecsós 2020.04.13. 17:36:29

@abdul hackeem: @civisvaros_: Egyszerűen ez a rendszer fejre fog állni. Már most elindult az, hogy az emberek akkora számot mondanak, amekkorából megélnek, akinek van tartaléka, az nagivben baszik rája. Ez a valóóság kinyírt nagyjából három generációt. Ebből lehet komoly gond. Az elit 40 éve mondhatni ugyanabból a komcsi tőből fakad, madár mindegy, miről beszélsz. Hogy a kurvaanyában van az, hogy a balfasz magyart meg lehet buszoztatni a cég két telephelye között - közben van egy nyugati határ - magyar bért kap, de mivel kiviszik busszal, kap még 20%-ot, mint kiküldetési díj, és ezzel ki van baszva a szeme szerencsétlen baromnak, mert nem nettó 500 EUR-t keres, hanem 570-et, vagy maximum 600-at.
A politikai-gazdasági elit nettó módon elárulta ezt az országot, mivel az árak EU--s árak, a bérek balkániak, vagy a kínai alsó osztály kap ilyent. Rajtunk röhög az az egész V4, és most nem viccelek. A lengyel SSC alja a "home office" ban 2500 EUR nettó, ha már az állam fizeti a melót nekik 5 évre.
nézd, ha nem tudják emelgetni a fizetéseket relaive nagyon gyorsan a nyugati átlaghoz, akkor itt nagyon komoly balhé lesz. Egyszerűen azért, mert nettó 2500 EUR alatt nem tudsz eltratani alaphangon két gyereket normális módon. Ez azt jelenti, hogy nettó 2500 EUR kellene hogy legyen az átlag fizetés.
Ha meg ebből indulsz ki, akkor felejtős az egész kibaszott excel tábla, amit az államnak eladott a deutsch, meg a többi. Egy cigánykurva többet hoz össze, mint havi 2500 EUR nettó leadó, meg 2500 EUR magának.
Ez a valóság nem nagyon tartható már tovább, én úgy gondolom. Semmi nem indokolja ezt a balfaszságot ami nálunk regnál, hogy csak enyit lehet keresni nem többet. Egyszerűen tudatlan balfasz a magyar, szaros komcsi tempót diktál önmagának, nem képzi magát, és természetesnek veszi, hogy a kapitalizmus csak így működhet. A politikai-gazdasági elitnek hazudott embertömeg ezt adta el neki az elmúlt 30 évben valóságként. Komcsi tempó van 30 éve, meg seggnyalás. Nem látok egy kibaszott EU-s programot 2004 óta, amire az átlag Pista azt mondja, hogy ez úberfasza, mert emelte az életszínvonalamat, meg megemelte a fizetésemet az EU átlaghoz. Ha valaki azt mondja, hogy márpedig ezt nem lehetett megcsinálni, mert az EU ezt nem támogatja, ki kell ábrándítanom. Az EU adja a lóvét, a mindenkori kormány leosztja célrendszer, és szabályrendszer alapján. Erre a szabályrendszerre rábaszott a nép, minden kormány alatt. A lengyelek pofán röhögnek minket, ott pl. sikerült faszán összerakni a leader progrgramot pl, itt meg kurvára nem. Most meg itt van récsöl, meg a többi. Ebből nekik sem lesz fasza pénzpumpa, egyszerűen olyan helyen, ahol pörög a business, és virágzik ezer virág, jobb játszani, mint ott, ahol csak nyögve nyelősen lehet uralni a téridőt. A balfasz meki, amikor azt látta, hogy kezd kurvára menni, létrehozta a saját konkurenciáját egy magasabb minőségi kategóriában, mert a CEO-i nem voltak balfaszok. Decentralizált, és nem centralizált, mert egy kibaszott kapitalista volt a CEO, és szarrá akarta magát keresni. Itthon nem látom azt hogy ez a gondolkodási mód elindult volna. A komcsi 70-75 éves "cégvezető" aki ül a hátsó sorban, és mutogat a megfelelő pillanatban, konzervál egy olyan attitűdöt ami alapján a 70-es években működött a történet a pártbizottságon. 30 évvel a módszerváltás után? Ugyan már gyereke, ezt tudjuk előadni ma, a járvány kellős közepén, akkor csak pillázni fogunk, amikor a lengyelek megindulnak a tele kamionjaikkal...

civisvaros_ 2020.04.13. 18:26:00

@lecsós:
a lengyelek kiszorították a parlamentből a régi balliberálisokat. magyarországon ez egyelőre nem történt meg.

abdul hackeem 2020.04.13. 18:47:36

@lecsós: "szaros komcsi tempót diktál önmagának, nem képzi magát, és természetesnek veszi, hogy a kapitalizmus csak így működhet"

Nono, van azért itt valami:

"magyar gázszerelő, vállalkozó, 2011–2018 között Felcsút község polgármestere (Fidesz–KDNP). 2018 óta Magyarország 2. leggazdagabb és 3. legbefolyásosabb személye. A Forbes 2018-as listája szerint Magyarország 1., 2019-es listája szerint a világ 2057. leggazdagabb embere 467 milliárd forintos vagyonával"

lecsós 2020.04.13. 18:55:53

@civisvaros_: Persze, erre mondom, hogy szarfaaszú senkik voltak ott a parlamentben 90 környékén, mert nem tetszettek forradalmat csinálni, ezért a saját gazdasági-politikai elitnek hazudott embertömeg elárulta az elkövetkezendő 30-40 évet akkor, és ott. Ezt meg most kellene hájpolni, hogy mekkora faszaság volt akkor, 30 éve, szabadság, meg minden. Persze, nem, mert át lettünk baszva, ennyi ez.
Ha mennek a libbantak, akkor mi lesz? Mi lesz másnap? Felkel a nap a Duna parton, kinéz valaki a kupolás házból, és mi lesz aznap? Persze, a mesében Cinkotán is felkel a nap :)

lecsós 2020.04.13. 19:00:07

@abdul hackeem: A receptet a komcsik dolgozták ki maguknak, akkor ott, a 80-as évek elejétől a 90-es évek végéig. teljesen tiszta volt a pálya, lehetett tanulni. Most meg simán lehet olvasgatni azt, hogy mi volt akkor, csak most gazdaságtörténetnek hívják. A recept adott, nem értem mi a kérdésed? Ez volt az egyik szocializációs irány az elmúlt 50 évben.

abdul hackeem 2020.04.13. 19:05:54

@civisvaros_: Vagy az élni és élni hagyni megy.
A baloldal éppen most került vissza a Szejm-be.

abdul hackeem 2020.04.13. 19:14:34

@lecsós: A 2007-ben majdnem csődbe került vállalkozó (tehát nulláról) 12 év alatt lett az ország leggazdagabb embere 467 milliárdos vagyonnal.

A másik oldalon cíviséknél az átlagkereset 198 ezer.

Szerinted ez inspiráló?

civisvaros_ 2020.04.13. 19:17:17

@abdul hackeem:
bakker, nem a baloldaliakkal van probléma. nem a liberálisokkal. hanem egy szemét társasággal budapesten.

civisvaros_ 2020.04.13. 19:22:16

@abdul hackeem:
2010-ben amikor "baloldali" kormány és fényességes "liberális" demokrácia volt a nettó átlagkereset 100 ezer forint (350 euro) volt. és most 200 ezer forint (550 euro).

abdul hackeem 2020.04.13. 19:32:13

@civisvaros_: 1. "kiszorították a parlamentből a régi balliberálisokat. magyarországon ez egyelőre nem történt meg"

2. "nem a baloldaliakkal van probléma. nem a liberálisokkal."

Mindent állítasz, meg az ellenkezőjét is.

abdul hackeem 2020.04.13. 19:33:49

@civisvaros_: És? Melyik gázszerelőnek volt 400mrd-os vagyona?
Véded a védhetetlent.

lecsós 2020.04.13. 19:37:04

@abdul hackeem: Mi a törpért lenne ez inspiráló? Miért, a csóka járja az országot, és a világot, előadást tartani ingyen, vagy kis pénzért, tanitgatni az embereket, hogy hogyan kell lóvét csinálni? Valahogy ezt nem látom. Kamukáró a srác, ugyanúgy, mint a komcsi álelit, annak idején, meg ezen csókák fiai, lányai, és unokái. Talán el is hiszik magukról, hogy mekkora ászok. A bajom ez, hogy ez lett a mérce, és nagyon nincs senki, aki azt bizonyított volna, hogy meg lehet gazdagodni saját erőből, vagy ha igen, akkor kivitt mindent ebből az országból. Ez azt jelenti, hogy 30 éve kenegetjük a kibaszott szart, és ez a történet pörög végig az egész társadalmon, hogy ez a normális.
Extrém kockázatkerülők a nem létező milliárdosok, - nem fektetnek be, zéró emelő spirál képzési képesség - A népesség meg egymást öli meg műszak végén, mert a másik balfasz 20 Ft-al többet keres, mint Ő, és ezzel vagyunk elfoglalva, meg a szaros sárga csekkel.
A mostani tipikus KKV vezér a 60-as évek közepén, végén született, nem beszél nyelveket, oszt van a mostani 40-es generáció, akit talán megcsapott a nyugati szél, a mostani Y-os meg beleszarik a nagypapai businessébe, csak gyűjjön a pénz, mert köll kalácsra a csókákkal. Cola, fanta, sültkrumpli. Tehát az van, hogy ezzel felhozatallal halálspirál lesz, mivel a lengyelek kicsit jobban el vannak eresztve tudással minden generációban. Szerintem kibaszott nagy szarban vagyunk már most, egyszerre van vezetői, keresleti, kínálati válság, meg nincs melós sem.

@civisvaros_:
Nem, a ner az jelenleg nem forradalom, hanem egyelőre köze nincs hozzá. Szerintem itt most komolyan kellene venni a történetet, és elkezdeni nagyon egyszerűen, és roppant gyorsan konszolidálni a helyzetet. pl. lölő betolhatja a cash 97%-át a "mentsük meg kis hazánkat fejlesztési alapba" :)

civisvaros_ 2020.04.13. 19:49:23

@abdul hackeem:
nem a baloldaliakkal van a probléma. nem a keresztényszocialistákkal, vagy az agrárszocialistákkal. nem a liberálisokkal. a nemzeti liberálisokkal, keresztény libertáriusokkal. hanem egy szemét társasággal.

civisvaros_ 2020.04.13. 19:54:38

@lecsós:
értsd már meg, hogy most nem az a cél, hogy meginduljon a felzárkózás. az ellenzék 10 éve államcsődre játszik. mert úgy kerülhetnek vissza a hatalomba. és most a fidesz a főváros csődjére játszhat. és majd utána lehet hogyan épüljön újra az ország. illetve a fideszen belül folynak a hatalmi harcok. lásd kórház átalakítások.

lecsós 2020.04.13. 20:09:52

@civisvaros_: Tételezzük fel, hogy ez így van, és a csókák felosztják egymás között a partit, jóvan, legyen így, ámbátor ez nem lesz hatékony, már rövid távon sem. Ha ez van, akkor ki kellene állnia valakinek, és belerinyálni a valóságba, hogy mi a péló lészen itten, ezzel a rinyával kezdetét venné a konszolidáció. Ost azt várja a nép, hogy ne dögöljön éhen, meg ne dögöljön bele a vírusba. A második fasza, az első pont kérdéses. Ezért kellene a rinya, hogy mi lészen. vidéken eléggé komoly gond tud lenni, hidd el nekem, nem lesz tészta a szegregátumban, de lesz náluk két deci benzin a sthilbe...Itt tartunk ám, ez a gond.

ijontichy 2020.04.14. 00:04:41

@civisvaros_: Egyre több a félelem az írásaitokban. Ami nem csoda, hisz már tavaly óta világos, hogy a főnököd hülyeségeire Nyugat-Európa nem vevő. Az idei év pedig maga a rémálom számotokra (még akkor is, ha a főnököd kis hübriszét kenegeti a gubernátorság). Nos, az, hogy a hagymázas álmaitoknak annyi lesz, az nem 100, de 1000%. A kérdés csak annyi, hogyan és mikor? Én továbbra is úgy gondolom, hogy a legkevesebb kárral az jár, ha a főnököd a természet rendje szerint (és a koleszterin jótékony közreműködése mellett) dobja fel a talpát, és Mo. ezután indul meg a változás útján. Az - a tíz évetek után - már egyértelmű, hogy a fidesznél alkalmatlanabb alakulat nincs ma Mo-on (hacsak úgy nem döntenétek (de ~uniszónóban ám!), hogy a szovjet birodalomhoz kívántok visszatérni).

Felétek egy párt maradt? 90-ig az egész országban egy párt volt (holott két magyar, az három párt ;-)). '56 leckéjéből tanult a magyar. Nem állt le az erőszaktevővel szemben küzdeni, mert a középszar nem élhetetlen. Csak középszar. Ezzel együtt, szerintem te fogsz igazán meglepődni az "egy pártoddal", amikor a fedő lekerül majd a kuktáról. Mi több, szvsz. a nagyobb "hirig" pont vidéken lesz. Budapesten inkább a diszkrét "kibaszósdi", kés nélkül. A NER-ben kódolva van a bukása, hisz egy ilyen társadalompolitika a büdös életben nem lesz sikeres. A konszolidáció kizárt - a fél országot megerőszakoltátok. A fidesz uralkodása Mo. számára egy szellemi tatárjárással ért fel; és akkor a társadalom morális-erkölcsi megzuhanásáról még nem beszéltünk :(. Sajnos Mo. mint "nemzet" (nem először) megbukott a vizsgán. Saját honfitársadat megalázni egy szaros kis ügyvédbojtárért? Alárendelni egy "PÁRT"-nak??? Nooormális? Miket delirálsz te itt? Hogy a budapesti liberális magyart (még ha hibbant-libbant kávéházi életművész is) el kell űzni az országból? Mert az ilyen az nem magyar? Felfogtad te egyáltalán miket irkálsz? Van ám némi párhuzam az egykori 600k magyar zsidó, meg a budapesti libbantak kizsuppolása iránti vágyad között - hát ne csodálkozz, ha lenáciznak. Ez a magyar nemzetfelfogás? Akkor van egy rossz hírem: ha ez igaz lenne (szerencsére nem az), akkor a magyar nemzetnek tényleg annyi, meg egy bambi!
Az az érzésem - mert hülye az nem vagy - hogy a biztos bukástól való rettegés időnként elhomályosítja az értelmedet. A "letolt gatya" meglesz (mi több a Lajtán túlról nézve már egy ideje a pucér, narancsszínű feneketek virít, csak errefelé a népek részben udvariasak, részben meg haszonlesők, így hát nem szólnak). De nyugi: ahogy egy csődből, abból a helyzetből is ki lehet kászálódni :-).

civisvaros_ 2020.04.14. 07:16:55

@ijontichy:
ha nyugat-európa meg akarja buktatni orbánt, akkor bármikor megteheti. ahogyan gyurcsányt is megbuktatták. ő is meg tudta volna csinálni azt, amit bajnai megtett. és az mszp bizalmat szavazott neki, csakhogy a cdu-csu koalíciós partnereként az spd nem. és azóta ezt próbálják meg fordítva eljátszani. hogy a német baloldal igyekszik leváltani a magyar jobboldal erős emberét. és utána mi történik? erre nincs válasz. és egyik oldalról sem.

addig folyik ez a kiszorítósdi amíg nem húz egy irányba az ország. antall, horn és a medgyessy-gyurcsány kormányok az országot vitték csődbe leszámítva budapestet. amelyik ezekből még egy kicsit jól is jött ki. és az első orbán kormány totális médiaellenszélben megbukott. majd a második orbán kormány lenyomta budapestet. csakhogy akkor tarlós volt a polgármester. a harmadik támogatta budapestet. és tarlóst leváltották. ezek után most nyilván az a cél, hogy csődbe vigyék a fővárost úgy, hogy ne vigyék csődbe az országot.

és lehet, hogy ebbe a fidesz belebukik. és az is lehet, hogy a nem-fidesz bukik bele.

lecsós 2020.04.14. 07:22:25

@ijontichy:
Nem ilyen meleg a pite szerintem. Abban amit ír, van igazság, Budapest tényleg külön életet él, és ez nagyon sok esetben irritáló. Vannak beton keményen beállt klánok, akiket nem lehet kirobbantani generációk óta. A 90-es évektől nulla esély arra, hogy valaki a tehetségével emelkedjen fel, mivel felette az üvegplafon, meg az uram-bátyám rendszer, azaz a komcsi tempó.

Budapest is középszar egy Varsóhoz, vagy egy Párágához, vagy egy Wroclawhoz képest, az ország meg olyan, amilyen. Ennyit tud előadni 30 év alatt a féltudású álelit. Budapestnek effektíve zéró a kapcsolata az ország többi részével, nincs dinamikus kapcsolat, semmilyen szinten.

Ez kb. olyan, mint hogy most gondolkoznak, hogy hogyan lehetne kicsit jobban megérteni azt, hogy Veszprém hogyan tudna élő kapocslatot kialakítani a 13 km-re lévő Balaton parttal. Mivel erre elég komoly igény van.

A 70-es években Veszprém még a parti falvak által megtermelt bio kaját ette, jobbára addig, ameddig volt vasút a part és a város között, mivel Pap elvtárs megszüntette. Ma se vasút, se lehetőség kaja termelésre a parton, mert ahol jobbára a kertek álltak, ott most el van adva, és be van építve minden. Szóval valamit ki kellene ókumlálni.

Itt van a Palotás, aki azt mondja, hogy ebben a formában beszoptuk az elmúlt 30 évet, mert nem vált el a szar a májtól a nagy Budapesten sem, esélyünk nem volt Európai fejlődésere.

24.hu/belfold/2020/04/11/palotas-janos-rendszervaltas30-antall-jozsef-orban-viktor/

Amúgy ez valahol trend a magyar történelemben, hogy kinyírjuk nagyjainkat, Kabay János megcsinálta a csodát, de Pest eléggé beleszart a sikerébe.

kabayjanos.eu/galeria.html

Úgy néz ki, hogy 1957 után trend szerűen önmagunkat nyírjuk ki minden szinten.

civisvaros_ 2020.04.14. 07:31:56

@ijontichy:
és folyik egy belharc a fideszen belül. debrecenben van 2 kórház. ezeket közös irányítás alá vonták néhány évvel ezelőtt. és most az egyiket átalakították járványkórházzá. könnyen lehet, hogy nem fogják visszaalakítani. hanem egész egyszerűen végrehajtják azt az összevonást, amit korábban meg kellett volna tenni. csak nem lehetett, mert ez esetben fele annyi lehet az intézetvezető főorvos, főigazgató, stb. fele annyi főnővérre van szükség és még a főportásból is fele annyira van szükség. tehát kevesebb embernek lesz valamilyen rangja. és nyilván kiváló orvosok, nővérek és még kiváló portásnak kell azt mondani, hogy egy másik valaki vezeti az adott részleget. és ezt most a fideszen belül fogják lejátszani.

hajdú-bihar megyében 19 igazolt fertőzött van.

civisvaros_ 2020.04.14. 08:08:01

@lecsós:
adva van egy 10 milliós kis-magyarország. működhetne úgy is, hogy ennek van 1 milliós központja, ami a szellemi szabad foglalkozásúakat egyesíti. és az egy globális pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató központ. és kis-magyarország csatlakozik az atlanti-transzatlanti világhoz. nagyjából ez 1 millió fős értelmiségi populáció az a kritikus tömeg, amit ehhez el kell érni. ez a belépési küszöb. és ehhez kell nyugati típusú többpártrendszer különféle ideologikus irányzatokkal. ohne faschismus. és az a náci, akire azt mondjuk, hogy náci. a felvidék legyen a szlováké. a kárpátalja az ukránoké. azé az ukrán büntetőszázadé, akiket a szovjet hadvezetés ide vezényelt. és erdély örökre elveszett. a románoké. így döntött a nyugat. de van egy 10 milliós kis magyarország és abban 1 milliós városmag, ami a magyar szellemi élet abszolút központja.

ezt vallja a balliberális értelmiség. az "európai értelemben vett konzervatívok", de még a fidesz harmadvonala is. mondjuk pokorni zoltán, vagy navracsics tibor. és még az is lehet, hogy van 1 millió értelmiségi, aki ezt elfogadja. de ezt nem fogadja el a magyar nép.

civisvaros_ 2020.04.14. 09:16:56

@lecsós:
és ha az ország decentralizált (vidékies centrumok is vannak), akkor ekkora főváros (városmag) se lehet kis-magyarországon. az egy abszurditás, hogy budapest az agglomerációban se nagyon akar ipart. hanem majd onnan is beautókáznak az emberek a belvárosi irodákba.

a budapesti (műszaki) szakképzési centrumban 8.5 ezer diák tanul. a debreceni politechnikum 10 ezres. több lány választ múszaki pályát és többen vesznek a felnőtt képzésben. debrecenben többen, mint budapesten. ebből a rétegből lenne az iparos középosztály. ami ugye a polgárosás alapja. budapestnek egy gyarmatosító helytartó elitje van. és azt veri szét a fidesz. illetve alkalma lesz csődbe vinni úgy, hogy nem ők adják a főpolgármestert. és a kérdés nem az, hogy ebből lesz-e felzárkózás, vagy sem. mert egyelőre nem lesz. nem lehet. hanem az, hogy csődbe viszik-e az országot.

és ha igen, akkor a politikai történések kiszámíthatatlanok. ha nem, akkor a fidesz 22-ben a vidékies hátországával újra választást nyer. kivándorol x ezer ember. ha a nyugat nem zárja ki a néppártból a fideszt és támogatja a kormányt, akkor azért. mert az legitimálja a fideszt. ha nem, akkor azért. mert kevesebb lesz a pénz, a befolyás. és a hatalmi harcok a fideszen belül zajlanak. és aki nem elég jó katona azt vezetői posztokról leváltják. ennek az átalakításoknak lesznek sértettjei. és ebből képződhet meg a fidesz váltópártja 30-ra. persze ehhez az kell, hogy a fidesz ne vigye csődbe az országot. és simán csődbe vihetik. ahogyan budapestet is. és úgy leválthatják karácsonyt. az ellenzék érdeke az lenne, hogy lemondjon. és helyébe lépjen az, aki 22-ben orbán kihívója lesz. ki lenne az és hogyan képzeli el magyarország jövőjét? és erre nincs válasz.

erre a racionális közelítés, hogy van egy új állampárt/tömegpárt/néppárt. egy új politikai erő. és mellé kell lépni valakiknek azért, hogy a párton kívülieknek is legyen képviseletük. de az nem kérdés, hogy az ellenzéki pártoknak ki kell szavazni a parlamentből, az sem kérdés, hogy ellenzéki értelmiségből senki sem lehet állami intézményvezető. a totális ellenzékiséget hirdető médiát az underground világába kell száműzi. ez sem kérdés. a kérdés, hogy mi lesz utána.

és erre helyi egyesületek tudnak sokféle választ adni. mert ez az ország valóban sokféle. mi lesz a cigányokkal. a püspökladányi cigány vajda.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/04/+otf/1920w/s1YAReQ5sKSNwQB9NXTkbk5PVF9WRVJZX1NFQ28zxnIxvUs5azJXgucuwcAetnOcgH3NE00a6xFJgTJPVhBFlozO2TZgVUAmcYtQcZ__EsD__OsPhMZdkG0PXJf28=/DSC7942-scaled.jpg
mert hogy róluk egy olyan kép alakult ki az akadémián a szociológusok körében, hogy ezeket a szegény kiscigányokat elnyomják a sötét nagymagyarok püspökladányban. azt se lehet tudni, hogy hányan vannak, akik magukat cigánynak mondják és őket is cigánynak tartják. a magyar tudományos akadémia az értelmes párbeszédhez szükséges legelemibb kérdésekről sem enged szót ejteni. mert akkor jönnek a püspökladányi nácikok és belelövik a cigányokat a meszesgödörbe? az mta szociológusaival ez ügyben is reménytelen bármilyen párbeszéd.

civisvaros_ 2020.04.14. 09:35:19

@lecsós:
és püspökladány egy átlagos magyar település. az átlag magyar család se él jobban, mint a helyi cigányvajda. és erre azt mondják, hogy magyarország olyan lesz, mint románia, bulgária. jelentős részben olyan. jaj, ez az orbán. püspökladány 2010 előtt milyen volt? és ez egy átlagos magyar település. és az ország fele ilyen mezővárosban, vagy azok környékén lakik.

és erre azt mondják, hogy semmi probléma. budapesten majd megtervezik a mars utazást. és úgy püspökladányban is lehet egy űrkikötő, vagy valami. mert az új űrkorszak küszöbén állunk. és robotok fognak felszolgálni. 2040-ben elérjük a szingularitást. lehet. de most még mintha egy kicsit távol állna püspökladány. akkor majd beszántják az egészet. mert hipermodern nagyvárosokon túl már nem is lakik senki. hiszen a globális kapitalizmus megállíthatatlan. csak van a geci orbán és ez a vírus.

lecsós 2020.04.14. 12:17:38

@civisvaros_:
Na most a vajda az tudja, amit fent Pesten nem tudnak, vagy nem akarnak tudni. A cigányoknál érték az ember, meg a gyerek. 2030-ra olyan 1,5 millió maximum 30 éves cigány nagymama, és nagypapa fog szemben állni egy elöregedő magyar társadalommal, amivel együtt kellene kezdeni valamit. És a balfasz pestiek ezt nagyon nem érzékelik hogy mi a pálya. Enying, Püspökladány, teljesen mindegy, valamit elő kell adni, hogy mi lesz. A telepmentő programok nem akarnak menni, a vajda az nem díszcigány, őrzi az ősiséget, és vezeti a népet. Aladár, meg a többi csóka az nem nagyon tud ebben a történetben előadni semmit.
Most itt a vírus, lóvé nincs, van forintgazdaság, meg van a fidesz meg récsöl, és a többiek.
Ebből két dolog lehet. Vagy egyesül a nemzet a magyar kereszténységben, és lesz belőle egy magyar út, a magyar gazdaság, vagy egymásnak megy a magyar és magyar.
Na most van egy kis gondom. Ennek a gazdaságtana nagyon nincs kidolgozva, de ezt nem olyan lehetetlen előadni.

Nem lesz lóvé, de van az embereknek ideje, és itt a tavasz, lehet gondolkozni, hogy mi legyen, és hogyan helyben. Ebből még jó is kijöhet, ami átmehet a politikába.
A vajda meg tudja, hogy mit lehet, és mit nem, és azt is tudja, hogy hogyan lehet előadni a történetet. A vajda asztalán kiváló szendvicsek vannak. Addig kell eljutni, hogy ezeket a szendvicseket 100%-ban helyi anyagokból lehessen előadni. Eddig kellene eljutni nyár végéig. Roppant egyszerű ez a történet.
Ebből lehetne mérnöki rendszereket előadni az élelmiszergazdaságban. Ez első körben nem termeli a GDP-t, meg jelenik meg a cigány a "munkaerőpiacon", hanem teszi, ami a dolga, bulizik, és gyereket csinál.

Na most ezzel a magyar falu is kiegyezne, hogy dolgozik napi 3 órát, és megél úgy, hogy fel tud nevelni 2-4 gyereket bio kaján.

Íme:
lecsos.blog.hu/2020/04/12/back_to_the_future_265

Amit írsz, a magyar hagyomány a XXI. században, a szabad faluközösség.

Amit írsz, hogy köllene egy űrkikötő. Mert akkor menne beléje a lóvé, tolnák beléje a tőzsdei befektetők a lóvét, és menne az űrlift a bányába a Holdra. - A ruszkik ezt nem akarják, de ki nem szarja le, csak lóvét lehessen csinálni -
Azért változik a kapitalizmus, mondják már az okosok, hogy nagyon jó lesz a vírus után, mert a kapitalisták számára az első a melós lesz, és nem a részvényes..

itt van a srác, Chamath Palihapitiya, aki azt mondja:
"Who Cares? Let 'Em Get Wiped Out"
"On Main Street today, people are getting wiped out. And right now, rich CEOs are not, boards that had horrible governance are not, hedge funds are not. People are."

Szevasz tavasz, ezt mondja egy kapitalista, hogy pá-pá, menjenek a picsába, lehet rendelni egy kávét.

Szóval a vírus után más lesz a kapitalizmus, mint vírus előtt. Persze, azt mondja, hogy a kapitalizmus megállíthatatlan, nade melyik fajta? Mert ezt fogja most lejátszani a világ, hogy mi legyen.

Most pilláznak az emberek nyugaton, hogy a kapitalizmushoz kurvára nem kellenek, már a munkájuk sem, emberek, meg az emberek munkája nélkül is lehet profitot csinálni... Hoppácska.

Nade ebben az összefüggésben mit lehet kezdeni egy Budapesttel? Mi az új szerep? és mi van, hanem köll az új szerep? Ej, sok kérdés van itt.

Amúgy ez az irány elindult, mivel a mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy mindenki vegyen magyar terméket, ha lehet, piacon!

civisvaros_ 2020.04.14. 16:16:55

@lecsós:
nagyon nagy a szórás az országban. és ezért nem is nagyon működnek az egységállami keretek. de a baller szociológusok és liberó közgazdászok is így képzelik, ahogyan a jobberek is.

hajdú bihar megyében van 19 fertőzött. ugye kérdés, hogy miért is kellene kiüríteni a kórházi ágyak 60%-át. mert lehet 190 vagy 1900. lehet. de ha nem omlik össze az ellátórendszer, akkor a többség alighanem a fideszre fog szavazni. nagyon nagy a szórás a digitális oktatásban. van ahol ez működik. és van ahol egyáltalán nem. egyes tanárok is rugalmatlanok. problémáznak az sms, chat kultúra rövidítésein, stb. talán érdemes lenne az érettségit 3 héttel eltolni. a tanév végére halasztani. és így tovább. de ha nem omlik össze az ellátórendszer, akkor a fideszt újraválasztják így is.

Khonsu 2020.04.14. 23:17:47

@civisvaros_:

Nem hiszem, hogy az oldalak támogatottsága már érdemben változna a járványhelyzet kezelésének vagy tulajdonképpen bárminek a következtében. Szerintem a táborok szavazóinak politikai nézetei (elsősorban a másik oldallal szembeni ellenszenve) mostanra annyira megmerevedtek, hogy gyakorlatilag megszűnt az átjárás. Beállt egy nagyjából 50-50%-os egyensúly ami nem változik, történjen lényegében bármi, mert mindkét tábor úgyis a saját igazolását fogja belelátni. Ezért nem nyerhető a "vallásháború". A győzelemhez ugyanis a másik tábor híveit tömegesen kellene tudni megtéríteni, ami ezen a ponton már esélytelennek tűnik. Szóval attól tartok, hogy amennyiben ez a pártpolitikai felállásban is megjelenik és létrejön a kvázi kétpártrendszer, a választások várható eredménye a hibahatáron belül billeghet. Vagyis sokkal inkább fogja azt eldönteni, hogy aznap mondjuk milyen az időjárás, mint az, hogy most jól vagy rosszul kezeli a kormány a válságot.

Ezért nem is hiszem, hogy ez a politikai felállás belülről megoldódhat (hogy eldőlhet a vallásháború). Szerintem a patthelyzet mindaddig fennáll majd, amíg valami külső hatás teljesen fel nem borítja az asztalt. Nem hiszem, hogy ez a külső hatás a mostani járvány, vagy az azt követő gazdasági válság lesz, de azt valószínűnek tartom, hogy a megszületésében és felemelkedésében (ami egyébként is megtörténne, de ez felgyorsíthatja) komoly szerepe lehet.

civisvaros_ 2020.04.15. 07:03:38

@Khonsu:
csakhogy ebben az 50:50 felállásban a fidesz képes egységet felmutatni. és ezt képesek őrizni addig amíg a válság ellenére is nincs államcsőd közeli állapot, működik a közellátás (amit a liberálisok ellátási láncnak és fogyasztói piacnak neveznek, az valójában a közellátás, a legáltalánosabb modell a vegyes gazdaság ugyebár). szóval amíg nem omlik össze az ország addig a fidesz képes egységfrontot alkotni. az ellenzéki pártok azonban eseti módon tudnak összeállni. az extrém liberális nagyvárosi világ egyre távolabb kerül a dk-s kisnyugdíjasok szocialisztikus világképétől. és azzal, hogy karigeri nyerte a választást a fidesz csődbe viheti a fővárost úgy, hogy nem viszi csődbe az országot.

elemi közelítéssel a párton belüliek és párton kívüliek alkotják a magyar társadalmat. tehát ez nem kétpártrendszer, hanem kvázi egypártrendszer. vagy pszeudo többpártiság. mert a fidesz ideologikusan sokféle. pragmatikusan összetartanak. egységállami keretek között nagyon nem is lehet másként.

screpes 2020.04.15. 07:18:06

@Khonsu:

Akár egyet is érthetnék, a következtetésben: nem változik az uralkodó nézetek végső aránya (kb 50/50).
Viszont e csoportok meghatározottságából nálad ezúttal hiányzik az, hogy e nézeteket az é r d e k e k struktúrálják, - épp ezért is oly rögzítettek.. Nem elvek, és felismerések váltják ki a változást, hanem az érdekek tömegessé váló változásai.
póriasan: ha sokaknak (sokkal többeknek) válna fontossá, hogy ne a fideszesek uralhassák a szavazói képleteket.
Hatalmi berendezkedés alatt viszont ez nehezen elképzelhető .
Amit "félelemnek" szokás nevezni, az az esetek számosságában félelem a változástól.
Ha belátjuk ezt, akkor a mérleg nyelvét a szavazáskor valóban akár az időjárás is eléggé félrebillentheti, de miért ne vennéánk fel e "véletlenszerű" tényezők közé a szavazók szervezését, utaztatását is?
Egy helyi körzetnél például néhányszáz határmenti bejelentkezésével átbillenthető a körzet... Annyi látszik belőle, még kevesebb is, mint az esetleeges időjárásváltozásból...

ha így tekintünk a "motívációkra", akkor helyet szorítotttunk az ALKALMI ÉRDEKEKNEK is.

civisvaros_ 2020.04.15. 07:35:19

@screpes:
hja, mert karácsony gergely nem egy érdekember. vagy gyurcsány ferenc. na ne viccelj. a különbség az, hogy a fidesz familiáris közössége behálózza az országot. a nem-fidesz legfeljebb helyi közösségekből áll össze. és ezek média jelenlét nélkül nem tartanak össze. tehát ha a kormánypárt médiafölénybe kerülne (most ugye az rtl és az index brutális módon ellenzéki), akkor a nem-fidesz szanaszét hullana.

civisvaros_ 2020.04.15. 07:46:54

@screpes:
éppen a liberálisok érvelnek a mennél nagyobb állami beavatkozás mellett. akik az állam teljes felszámolásáról értekeztek most azt mondják, hogy az állam nyomjon százcsillió dollárt. nekik. mert ők most a saját tőkéjüket nem kockáztatnák. tehát futtassa fel az állam újra a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort. és a termelőket kényszerítsék totális/globális versenyre. és az ellátási lánc végén egyesek lefölöznék a hasznot. ez az, amit lölő is tud, vagy akárki tud. melyik a legolcsóbb emészthető túró. ez. írjuk rá, hogy tesco gazdaságos, vagy spar bugdet, vagy akármi. ezt tudják. a fideszben azt mondják írjuk rá azt, hogy magyar túró. és ha kipaterolják a hipermarketeket vagy egy részét, akkor drágább lesz a túró és a forintot is hagyják leértékelődni. de ha az infláció nem száll el, akkor a drága magyar túró mellett tömegével megjelenhetnek a családi vállalkozásban készülő élelmiszerek. ehhez 500 forintos euro árfolyam kellene. azt 5 év alatt elérik. a fidesz belgazdaságra van alapozva. a nem-fidesz a külgazdaságra.

screpes 2020.04.15. 08:52:23

@civisvaros_:
én itt kifejezetten a szavazói egyéni érdekekről beszélek. Ahhoz mérten
jobbára hülyeségeket írsz.
------

civisvaros_ 2020.04.15. 09:27:16

@screpes:
az ellenzék szavazói rétegei valóban ideologikusak.

az mszp-s és a dk-s szavazók tényleg baloldaliak és szocialisták. gyurcsány ferenc egy pragmatikus politikus, aki a szociális demagógiáért nem jár a szomszédba. és medgyessy péter is ilyen volt. horn gyula is. is ezt a kisnyugdíjas réteget próbálják megszólítani. és ebből a nézőpontból érhető az is, hogy a határon túli magyarok szociális tehertételt jelentenek.

és van egy nagyvárosi fiatalos életstílust követő fővárosi vagy fővárosias nyugatos liberális szavazói réteg. őket a momentum képviseli. annak vezetői pragmatikusak. fekete győr andrás is inkább pragmatikusan gondolkodik. lilák, akik zöldek. de ha ajánlatot kapnának a fideszben gulyás gergelytől, akkor narancsosak is lennének. túl azon, hogy a szavazóik neoliberálisok.

és ennek a ennek egy neokonzervatív változata. globális liberális kapitalizmus, de ez kulturálisan nem akar elszakadni a zsidókeresztény hagyományoktól. de az keresztény államnemzettől mégis csak. és az etatizmustól is.

és ezek az irányzatok állnak össze egy antifasiszta koalícióvá. annak ellenére, hogy ezek ideologikusan nagyon ütik egymást. nyugaton azonban ezt fedik el a globalizációval. a neoszocik nagy egyenlősdire törekednek a létminimumot elérő feltétel nélküli alapjövedelem kiosztását világméretekben, a neolibek globális szabadságot (korlátok nélküli globális kereskedelmi szolgáltatásokat hirdetek és a neokonzervatívok azt, hogy ez a nagyvárosi elitista világ a nemzetállamok fölé helyezhető. és ez azért még működik nyugat-európában. briteknél nem teljesen. mert ott a brexit ezt megtörte. amerikában se. mert trump győzelme ezt megakasztotta. de erre az a világmagyarázat, hogy ez putyin és a kreml ármánya. brüsszel rendezi a sorokat. és az orbán haverjait kiteszik a főhatalomból. olaszországban is. a néppárt is zárja ki a fideszt. és ezzel megtörik ezt a keleties nacionalizmust. és újra a nyugatosság válik a globális trenddé. és lehet. de ettől a magyar társadalom többsége elszakadt. vagy leszakadt. és egyre inkább hiszi a retrográd világot. és az is lehet, hogy ebből a visszalépés lesz globális tendencia. és még az is lehet, hogy európában ez a trend. ez az, amit a jelenkorból pontosan látni nem nagyon lehet.

screpes 2020.04.15. 09:38:07

@civisvaros_:

Nem,
hamisan interpratálod, amit írtam.
--------

screpes 2020.04.15. 09:38:15

@civisvaros_:

Nem,
hamisan interpratálod, amit írtam.
--------

screpes 2020.04.15. 09:45:48

@civisvaros_:

arról kéne írnod, mi az, ami a fidesz szavazótábort motíválhatja

civisvaros_ 2020.04.15. 10:01:52

@screpes:
a különbség az, hogy a fidesz behálózza az országot csángóföldtől hegyeshalomig. a fidesz ott van minden településen. minden utcában. minden nagyobb társas háztömbben a bécsi döntések magyarországán.
mindentudasboltja.hu/img/69254/453127H_altpic_2/453127H.jpg
a nem-fidesz szanaszét van töredezve. ideologikusan széttartó identitás nélküli szórvány. a fidesz vallást teremt. a nem-fidesz ellenvallást. kérdés, hogy ezek közül melyik lesz a mainstream.

a fidesz elég veszélyeseket lép. mert hogy végrehajtanak egy csendes eü. reformot. az 1 ezer főre jutó kórházi ágyszámot 7-ről 3-ra csökkentenék. a skandináv vagy a brit szintre. és a tartalék katonai (járvány) kórházakban maradna. kérdés, hogy ez mennyire működik.

civisvaros_ 2020.04.15. 10:16:02

@screpes:
az, hogy államot alkossanak. a fidesz egy államalkotó népcsoport. egy humán politikai identitással rendelkező szaporodási közösség. a magyar népnemzet. őket támogató papokkal és őket képviselő politikusokkal. magyar államegyház. és ehhez tartozik egy kiterjedt gazdasági érdekkör. kis- és középvállalkozó érdekkör. kereskedelmi érdekeltségek. a magyar építőipari kartell. olyan nagyvállalatok, mint mol vagy az otp. a forintgazdaság.

import kereskedők megrettennek 350-400 forintos euró árfolyamtól. de az exportképes vállalatok ennek inkább örülnek. és kérdés, hogy a magyar lakosságnak mekkora inflációt tolerál. nyilván folyamatos árfolyamgyengüléssal számolnak. ezt ellensúlyozandó vezetik vissza a 13. havi nyugdíjat. amivel a nyugdíjak reálértékét megtartják. a közalkalmazotti státuszt megszüntetve a nem-lojális alkalmazottakat elbocsáthatják a közszférából. igyekeznek megteremteni az egységállami kereteket. politikai ellenfeleiket kiszorítani. akik ugyanezt hirdetik.

civisvaros_ 2020.04.15. 10:37:43

@screpes:
és ebben a játszmában a fidesz1 a kultúrharcos és a fidesz2 kiegyezést kínál. például a fidesz helyi propaganda lapjában a helyi rocksuli vezetője "illusztris társaságban" hrutka róberttel és grecsó krisztiánnal.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/lovas1.jpg
elektronikus zenét tanít.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/lovas2.jpg
és most online kurzusokat reklámozzák. vagy az orvosi egyetemi hallgatók félamatőr kórusa zulu népdalokat ad elő virtuálisan.
www.youtube.com/watch?v=v3Ax5vmEtnU
ez a címlapról köszön vissza. és megannyi félamatőr/félprofi kulturális produkció. ezeket a közmédia is beemeli a programjába. a fidesz2 tipikusan a városias posztmodern világot képviseli. egy kulturált tömegpárt. a fidesz1 kultúrharcos.

civisvaros_ 2020.04.15. 12:27:51

@screpes:
egy vicces kép. átépítenek egy teret. szokásos aszfalt helyett térkő. na de a "parasztbolt" üzemel.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/04/+otf/1920w/MfE+PDqoHjy__ZbqfqyzViE5PVF9WRVJZX1NFQ6SCigfY6p__1j__arBy2BlxsZsSBDg44JJ__zi5S__yDK9NEq3zJ3Y9bfqShqMrqys4Yg==/ds1-scaled.jpg
a "parasztboltot" a tulajdonosa is parasztboltnak hívja. vidéken nem szitokszó. az a normalitás része.

screpes 2020.04.15. 13:18:21

@civisvaros_:

néhányszor már leírtam, de előtte is nyilvánvaló volt : nem azért járok Hafr blogjára, hogy a te debreceni (és más megyés) mészáros lapjaidból, nekem képeket idézz be.

civisvaros_ 2020.04.15. 14:04:15

@screpes:
a fidesz helyi propaganda lapjának címoldala most éppen 6-8 félamatőr/félprofi kulturális együttest propagál a városból. versíró pályázatot hirdetnek. jazz zenei alapítányt hirdetnek. mindenfélét. a fidesz1 kultúrharcos. és a fidesz2 konszolidációban érdekelt. így működik a kormánypárt. persze, értem, hogy összevonták a városi színjátszó köröket. és aki nem lép be ebbe a bagázsba az nem kap állami apanázst. de aki belép az kap. és ugye a színészek döntő többsége belép. ez a klasszikus állampárti konszolidáció. és a fővárosban a színházak többsége tiltakozik ez ellen. jogukban áll. és ha választást nyernek, akkor megdicsőülnek. ha nem, akkor nem. beszámolnak, hogy épül egy 2×4 ezer m2-es üzemcsarnok egy németnek 30 ezer m2-t térköveznek le 7 ezer m2-t aszfaltoznak bekötőutakkal. ipari parkban belső úthálózattal. ezt a logisztikai központot összekapcsolják egy másik német üzemmel. a fidesz haverjai ezeket építik. ezek piaci szereplők. német családi vállalkozások. és ha a német néppárt kizárja a fideszt, akkor ők is megszívták. mert ez esetben tőlük vonják el a támogatást. viszont ez esetben lesz feltétlen alapjövedelem. ahogyan a pápa is ajánlja. ellenzéki pártok is római keresztények újabban. amióta van ez a frantisek.

civisvaros_ 2020.04.15. 16:05:16

@civisvaros_:
olvasom valami igazságügyi szervezet (a fidesz propagandában nyilván soros !!! és nyilván az is egyébként) értékelését. és egészen érdekes, hogy például albániában és koszovóban az alapjogok inkább érvényesülnek, mint magyarországon. na oda kellene költözni az összes balfasznak budapestről. vagy grúziába ahol szerintük az alapjogok messze messze jobban érvényesülnek. debrecenben ugye a köznép még inkább a fideszre szavaz, mert hogy nem ezekre a liberálisnak mondott balfaszokra, akkor vajon milyen mértékben érvényesülnek az alapjogok. csak annyit, hogy 10 nemzetiségi önkormányzat van. mert ugye 10 főnek elegendő azt gondolni, hogy ők görögök. és saját önkormányzatuk lehet. nagyon helyesen egyébként. csak az identitás nélküliek verik a seggüket. mert ők világkormányt akarnak. kifélék, mifélék azt a kocsmában fejtik meg. abból, hogy soros. na ez a szervezet civil jogokról mit ír. oroszország jóval előrébb jár. kolumbiában vagy ecuadorban is civilnek lenni sokkal sokkal jobb, mint mondjuk debrecenben ahol szörnyű üldöztetés van balfaszék szerint. nyilván sokkal nagyobb, mint magyarországon átlagban. hiszen még nagyobb a fidesz elnyomatás. balfaszék szerint fülöp szigeteken a civil szervezetnek több joguk van. kenyában, zambiában is. de még burkina faso-ban is joga van egy civil szervezetnek. oda kell költözni kisdrága. burkina faszomba.

civisvaros_ 2020.04.15. 16:57:36

@screpes:
az helyénvaló, hogy az ellenzéki krtitizálja a kormányt. de itt nem ellenzéki, hanem magukat függetlennek mondó csoportok mondják azt, hogy sötét diktatúra van. azért, mert őket lényegében senki sem támogatja. az a demokrácia, hogy nem jár semmi a közösből. és ezek mögött dollár milliárdos pénzalapok van. és hogy milyen elnyomatás van. nyilván szükség van egy olyan pártra, amelyik ezt a liberálisnak mondott szemét társaságot a közintézmények környékéről is elűzi. és utána lehet normális országot építeni. amikor a közös normákban közelítőleg egyezség van. mert most nincsen. nem is lehet.

abdul hackeem 2020.04.16. 07:46:51

@civisvaros_: "amikor a közös normákban közelítőleg egyezség van. mert most nincsen. nem is lehet."

Amíg ilyen balfaszok tolják a propagandát - mint te - a balfasz orbán alá, addig nem is lehet.

civisvaros_ 2020.04.16. 08:07:17

@abdul hackeem:
a helsinki bizottság írt egy jelentést magyarországról. szerintük a fidesz a civil szervezeteket majdnem úgy üldözi, mint kambodzsában. debrecenben kvázi egypártrendszer van. errefelé a fidesz a pártok versenyében úgy első, hogy nincs második. a fidesz az összes nyilvános rendezvények képviselve van. a nem-fidesz pártjai a kampányt kivéve egyen se. és a kampány idején is esetleg eljön valamelyik nem-fidesz pártvezető debrecenbe és odaáll a jelölt mellé. akik esélytelenül indulnak. mert hogy az ellenzéki pártoknak lényegében nincsenek alapszervezetei. leginkább a jobbiknak voltak. és az feloszlott. mert a párt tagsága 10 fő alá esett. kiléptek, szétszéledtek. lényegében beállt az egypártrendszer. nyilván még sokkal hatványozottabban érvényesül a diktatúra a helsinki bizottság szerint.

debrecen egy 200 ezres kisváros. 1607 civil szervezet van jelen. melyiket üldözik?

civisvaros_ 2020.04.16. 08:18:35

@abdul hackeem:
a helsinki bizottság meg ezek a szarok hamis képet festenek az országról. mert az, hogy körúton belül nem támogatnak néhány csoportosulást, akik konkrétan fel akarják számolni a magyar államot egy dollármilliárdos seggébe bújva. még jó hogy. de ez nem azt jelenti, hogy üldözik "a" civileket.

a fidesz egy pragmatikus tömegpárt. amelyik civil mozgalom ellene fordul azt nyilván nem támogatják. amelyik helyi egyesület ezt nem teszi azt vagy támogatják, vagy nem támogatják. inkább támogatják, mert így nyernek biztosan választást. ez egy klasszikus konszolidált állampárti logika. csak értem, hogy ez nem a nyugatos többpártrendszer politikai váltógazdasággal. az is ki lett próbálva. nem jött be.

civisvaros_ 2020.04.16. 10:29:24

@abdul hackeem:
ugyanígy van egy euromilliárdos pénzalap, nem mellékesen az egykori náci bertelsmann, soros alapítvánnyal összefonódva és ők meghirdették a totális ellenzékiséget. nem akarnak fidesz kormányt. és még néhány médium. a, index, a hvg, 444, a népszava, a magyar narancs. az atv tulajdonosát lefizették, hogy támadhatják a fideszt, de orbánt személyesen nem. ez ugye az úgynvezett szabad sajtó. puch lászló, leisztinger, németh sándor, a soros alapítvány, simicska tulajdonából kivásárolt index, amelyik előtte spéder, azelőtt a wallis tulajdona volt. és bajnai seggnyalói voltak azok, akik most a momentum seggnyalói. ők a "liberálisok". és nem látom be, hogy ők mitől lennének rosszabbak, mint az "illiberálisok".

csak azt tudom, hogy egy országban nem lehet két brutális szélsőség egyszerre mainstream. és a demokrácia a rendszerváltás után 30 évvel még mindig másról se szól, hogy melyik brancs legyen a vezető kormánypárt. a fidesz, vagy a nem-fidesz. és ezt el kell dönteni. és úgy lehet mellé tenni egy normális ellenzék pártot. és úgy lehet normális országot építeni.

és errefelé a köznép döntött. a fidesz irányába. és ha csődbe viszik az országot, akkor nyilván a fideszt le kell váltani. de ha nem, akkor nem. azért, mert a nem-fidesz rendre csődöt teremtett. ez ilyen egyszerű. csak neked ez is fidesz propaganda. mint ahogyan minden, ami nem abból áll, hogy van a geci orbán.

civisvaros_ 2020.04.16. 11:05:52

csak egyszerű összehasonlító adat. hajdú megyében 528 ezer főre 3,4 ezer kórházi ágy jut. 1 ezer főre 6,5. az 1.75 milliós budapesten 16,7 ezer állami kórházi ágy van. 1 ezer főre vetítve 10.5. ha ebből megszüntetnek 40%-ot, akkor lenne arányosan annyi ellátás, mint amennyi tipikusan vidéken rendelkezésre áll. és debrecen is fogad beteget a megyén kívülről, a határon túlról is. és hol sírnak a legjobban? a határon túliak miatt is? budapesten. a liberálisok. hogy milyen kevés ágy jut. és hogy legyen egyenlősdi az állami ellátórendszerben. legyen. de ez esetben le kellene építeni a kórházi ágyak felét. és ugyanez a helyzet a színházakkal és a többivel. kisebb állam. kisebb budapestet jelent elsősorban feltéve, hogy az állam felelőssége az ország területén egyetemleges.

civisvaros_ 2020.04.16. 11:22:29

tehát a kisebb állam azt jelenti, hogy főváros közintézményeiben a fidesz és a nem-fidesz közül csak az egyik brancs maradhat. a most leváltott fideszes főigazgató, aki ugye budapesten szervezte volna át a fekvőbeteg ellátást mégis mit akart? nyilván kórházi ágyak tömeges megszüntetését. csak azzal nem értett egyet, hogy azt járvány leple alatt végezzék el. ezért leváltotta a fidesz. de ez a fideszen belüli belharc.

a fideszen kívül nincs elképzelés, koncepció, mert hogy az úgy kezdődne, hogy budapest közintézményrendszerét megfelezik. és ebben a mindenkori városvezetés érthető módon ellenérdekelt. ezt úgy lehet megtenni, hogy a kormány saját hatáskörében teszi meg. úgy, hogy ellenzéki a főpolgármester. és ehhez választanak egy bábot, aki csődbe viszi a fővárost. és ez karigeri. így tudják a fideszben a szükséges államreformot átvinni. vagy nem tudják és ez esetben a magyar állam csődbe meg. mert hogy budapest leépítése egy akkora veszteséget jelent, hogy működésképtelenné válik az ország. tehát ez lényegében ez a meccs.

célok:
kormány: bp csődje/mo nem megy csődbe
ellenzék: mo csődje/bp nem megy csődbe
erre játszanak.

civisvaros_ 2020.04.16. 12:13:35

@abdul hackeem:
és ugyanígy a többi. a közgyűjtemények dolgozói elvesztik a közalkalmazotti státuszukat? hol vesztik el? a magyar faluközösségeben hányan vesztik el közalkalmazotti státuszukat? nyilván azokban lehetne tájház. vidéken is lehet járási könyvtár. felteszem vidéken is járnának múzeumokba emberek, csak nincsenek, vagy alig vannak közgyűjtemények. amelyik párt kiszolgálja a vidékies igényeket az uralhatja a fővárost. egységállami keretek között, amiről a rendszerváltó pártok döntöttek. ezt a játszmát jelen állás szerint az mszp-szdsz-mdf bukta el. klasszikus baloldali és liberális elvekből is az következne, amit leginkább a fidesz képvisel. és ezt te is pontosan tudod.

abdul hackeem 2020.04.16. 13:33:06

@civisvaros_: "200 ezres kisváros. 1607 civil szervezet van jelen"
Aha, többek között a Babar ovi gyermekeiért kellett alapítványt létrehozni.

Gondolom a Nagyerdei Stadion károsultjainak is van alapítványa.

"melyiket üldözik?"
Amelyikre nem jut pénz a válságban.

abdul hackeem 2020.04.16. 13:34:50

@civisvaros_: "hamis képet festenek az országról. mert az, hogy körúton belül nem támogatnak néhány csoportosulást, akik konkrétan fel akarják számolni a magyar államot egy dollármilliárdos seggébe bújva"

Amíg ilyen balfaszok tolják a propagandát - mint te - a balfasz orbán alá, addig nem is lehet.

abdul hackeem 2020.04.16. 13:36:36

@civisvaros_: "de ez esetben le kellene építeni a kórházi ágyak felét"

Vagy vigyék a betegeket a Nagyerdei Stadionba.

abdul hackeem 2020.04.16. 13:38:04

@civisvaros_: "célok:
kormány: bp csődje/mo nem megy csődbe"

Ha ez így van, akkor azt a kormányt bíróság elé kell állítani.

civisvaros_ 2020.04.16. 14:07:28

@abdul hackeem:
az ellenzékével együtt. és azon túl az akadémikus értelmiséget is. mert nyíltan az a céljuk, hogy felszámolja az államiságot vagy legalább is kisebb államot teremtsenek a közintézményekhez az egyenlő hozzáférést biztosítva. és az egyet jelentene budapest csődjével. kisebb állam egyenlő hozzáféréssel úgy lehet, hogy budapest közintézményeinek nagyjából a felét bezárják.

civisvaros_ 2020.04.16. 14:13:01

@abdul hackeem:
itt van ez a leváltott fideszes kórházigazgató. aki ugye a szakmával szemben döntött a budai szuperkórházról. tehát egy nem-szakember legalábbis a fidesz firkászai szerint. na ez a nem-szakember azért lett főigazgató, mert a belépett a fideszbe és elvállalta, hogy elvégzi a piszkos munkát. cserébe kapott egy főigazgatói kinevezést. és amikor el kellett volna ezt végeznie a saját intézményén, akkor nem tette meg. és most már mindjárt szakember legalábbis a fidesz fikászai szerint.

a kórházigazgató szakpolitikus. nem egyszerűen szakember, hanem szakember és politikus minden egyes intézményvezető politikai kinevezett. a magyar tudományos akadémia elnöke is tudománypolitikus. ahogyan mindenki, aki az államigazgatásban valamiféle főnök. a főosztályvezető is politikai kinevezett. a sok osztályvezetőből kiválasztja a politikus a neki tetsző vezetőt és abból lesz a főosztályvezető. mindegy, hogy melyik a kormánypárt. a főnővér is politikai kinevezett. szakpolitikai természetesen. az a nővér lesz a főnövér, aki az egészségpolitikai szempontokat a leginkább fontosnak tartja. abból lesz a tiszti főorvos és így tovább. ez mind politikai kinevezett. ahogyan a leváltott főigazgatót is egy politikai párt nevezte ki és váltotta le.

civisvaros_ 2020.04.16. 14:27:44

az index firkászai. persze lehet, hogy a fidesz firkászai lesznek.

civisvaros_ 2020.04.16. 14:30:41

@abdul hackeem:
tehát abból a liberális elképzelésből, hogy kisebb államot és abból a szocialista elképzelésből, hogy egyenlő hozzáférést budapest közintézményi csődje egyenesen következik.

civisvaros_ 2020.04.16. 14:38:38

@abdul hackeem:
lehet adni alapjövedelmet. de az ugye a közellátás része. annak alapja lehet közraktárjegy. és azzal lehet vásárol. a hipermarketek fele csődbe menne. mert az közraktár. a közalkalmazotti alapbér, a közmunkabér, a különféle szociális juttatásokból közraktárban lehet vásárolni. de az egy állami létesítmény. ha ez az elv megvalósulna, akkor egyet jelentene a főváros környékének részleges csődjével. ezek szociálliberális elvek. és elemi következtetés.

civisvaros_ 2020.04.16. 14:44:09

@abdul hackeem:
és ha a bankok csak a megtakarításokat adhatnák kölcsön, akkor az egyet jelentene a kereskedelmi bankrendszer csődjével. a betéteknek sincs semmiféle valós fedezetük. hanem a semmiből teremtenek százcsillió dollárt vagy eurót és aztán azt adják kölcsön. üzleti titkok mögé rejtve versenyelőnybe hozhatnak bárkit. ez egy sajátos pénzügyi kultúra. nem akarom részletezni, hogy ez kiknek az értékvilága, az erkölcsisége. ha ez nem lenne, mert magyarország vagy bármelyik európai vagy nem európai állam visszatérne a tisztesség minimumához az egyet jelentene a fővárosok csődjével.

civisvaros_ 2020.04.16. 15:02:57

@abdul hackeem:
a magyarhoz hasonló népességű svédországban a hivatalos jelentések szerint tegnap 170 embertársunk elhunyt. ha magyarországon ez lenne, akkor mit mondana az ellenzék? és svédországban a széljobb se veri a seggét, hogy tombol a fasizmus. az ellenzékiek sem járatják le külföldön az országot.

magyarországon naponta 3-an halnak meg tüdőgyulladásban és 17 honfitársunk krónikus légzőszervi betegségben. a koronavírus ezt esetlegesen megduplázza. de az mondjuk egy reális cél, hogy 20-30 embernél több naponta ne haljon meg. lehetőség szerint nyilván egy sem. de ahhoz teljes kijárási korlátozást kellene elrendelni és úgy az éves gdp nagy része eltűnne. találni kell valamilyen egyensúlyi pontot. heti 200-300 ezer milliárd forint mínusz jelent 20-30 ember mínuszt. ami így borzalmas, hiszen a 20-30 az lehetek én is, te is, akárki lehet. de ez reálisan sajnos ilyen.

a politika egy számok nélküli világot teremtett. valós számok nincsenek. magyaroszágon wjp rule of law index nem egy valós mérés. hanem valaki ül a helsinki bizottságban a dob utcában és megbecsüli, hogy mennyire üldözik a civileket. nagyon. és ez a world justice project. ez nem természettudományos mérés, hanem valakik nagyon utálják magyarországot. őket is utálják. azért választják meg a fideszt.

Khonsu 2020.04.16. 23:28:02

@screpes:

Egyetértek. A "vakhitűek" (akik elsősorban ideológiai alapon állnak az egyes oldalakon) szerintem is kisebbségben vannak azokkal szemben, akik ezt érdekből teszik (és talán nem is hisznek az oldaluk ideológiájában). Így valóban helyesebb úgy fogalmazni, hogy a táborokat összetartó legnagyobb erő a másik táborral szembeni félelem és gyűlölet elegye. Az, hogy a társadalom egyik fele csak a másik felének kárára tartja lehetségesnek a saját boldogulását, ahogy abban is hisz, hogy a másik oldal hatalomra kerülése automatikusan az ő körülményeinek romlását eredményezi. Az pedig, hogy az eddigi kormányzatok ezt a logikát rendre vissza is igazolták, úgy megerősítették mindkét oldal ezen hitét, hogy mára a társadalom lényegében kettészakadt. Miközben valójában mindkét tábort az a hit tartja (egyre szorosabban) össze, hogy neki rossz (vagy rossz lesz), ha a másik kerül hatalomra, ezért azt el kell söpörni, ki kell szorítani (és a kárukra boldogulni). A "népiesség" az egyik és a "liberalizmus/progresszivizmus" a másik oldalon pedig csak a máz, amivel a táborokat vezetőik bevonják azt a látszólagos erkölcsi támaszt adva ezzel a tömegeknek, hogy nemes célért küzdenek. Ennek az áldatlan állapotnak ezek a vezetők (és sleppjük) az igazi nyertesei.

Szóval igen, jól látod, ebben a helyzetben a "megtérítés" azt jelentené, hogy az egyik tábor a másik jelentős részével el tudja hitetni, hogy érdekeik jobban érvényesülnének, ha átállnának.

Ennek ellenzéki oldalról egyértelmű gátja, hogy hatalom nélkül ígéreteik súlytalanok a másik tábor tagjainak szemében. A hatalmon lévők oldaláról pedig gátolja a tagok saját érdekeinek csorbulásától, jövedelmük csökkenésétől való félelmük azon okból kifolyólag, hogy az esetleges átállókkal a tortát több részre kellene osztani.

A táborok kiegyezését pedig ellehetetleníteni látszik a közöttük mára felhalmozódott érdeksérelmek miatti bizalmatlanság és bosszúvágy.

Khonsu 2020.04.16. 23:45:48

@civisvaros_:

"csakhogy ebben az 50:50 felállásban a fidesz képes egységet felmutatni."

Nyilván ez tette lehetővé a fidesz ilyen szintű hatalomkoncentrációját. Ha a másik oldal is egységbe tudott volna tömörülni, akkor ez ilyen mértékben nem jöhetett volna létre.

Csakhogy valószínűleg a fidesz tudja a legjobban, hogy az oldalak társadalmi támogatottsága sokkal kiegyenlítettebb mint a hatalom megoszlása, ami érthetően nyugtalanítja őket. A hatalom elvesztésének rémét nem sikerült eléggé eltávolítaniuk maguktól, vagyis nem sikerült "átnevelni" az ellentábort, hogy a 2/3 a támogatóik számarányában is megjelenjen.

civisvaros_ 2020.04.17. 07:17:44

@Khonsu:
2006-ban orbán elvesztette a választást. gyurcsány és az mszp-szdsz újralakíthatta kormányát. úgy, hogy az mdf mérsékeltjei is balra tartottak. a dávid ibolya féle mérsékelt irányzat nem radikálózódott orbánnal. a felelős értelmiség. simicska lajos portfolióját leszámítva a média kompletten baller volt. orbán gyűlölő volt az rtl klub mellett a tv2. az index mellett az origo és a startlap is. az atv. a klubrádió országos adóvá vált. létezett a népszabadság, mellette a népszava is alá volt rendelve a szocialista pártnak. és nem volt semmiféle gazdasági válság. tehát elvben minden esély meg volt arra, hogy létrejöjjön a nyugatos néppárt, egy antifasiszta, nagykoalíció gyurcsány ferenc vezetésével. amelyiknek egyetlen belpolitikai célja volt. az, hogy szétverje a fideszt. csakhogy ez a politikai csoportosulás nem tudott egységet felmutatni. nemcsak az ellenzéki pártok nem, hanem mögöttük álló ellenzéki média és az ellenzéki értelmiség sem. az őszödi beszéd után is lett volna erre esélyük. ha egységesen kiállnak, hogy lépjen vissza gyurcsány, akkor bajnai gordonnal, vagy akárkivel a vezetésével létrehozhattak volna balról szerveződő néppártot. és úgy a nem-fidesz uralna szinte mindent. és a függetlenek velük szemben állnának úgy, hogy a fidesz esett volna szét. csakhogy ennek ellenkezője történt. az szinte összes politikai aktor célja, hogy valamelyik ezt a bal-jobb ellentétet valamelyik irányba elborítsák.

civisvaros_ 2020.04.17. 07:33:12

@Khonsu:
ez egy valódi konfliktus. az egyik oldalon az áll, hogy lesz egy nyugatos atlantista, transzatlantista metropolisz. és az a hit, hogy ennek alárendelődik az ország. a magyar nép eltűnik. a nyílt társadalommal lényegében ezt hirdetik meg a baller ideológusok. nem is annyira a politikusok, hanem egy akadémikus filozófuskör és a baller média. és a jobberek elképzelése az, hogy kb. a bécsi döntésnek megfelelő kis-nagy magyarország informálisan helyreáll. trianon revíziójába vetett hit. a magyar tradicionalizmusba vetett hit, a népvallás. nem ezt hirdeti orbán. hanem ennek a népfőiskolás világképnek ad helyet szemben az akadémikus bölcselettel.

civisvaros_ 2020.04.17. 07:54:47

@Khonsu:
ez egy modern kori vallásháború. van két elképzelés. filozofikusan sincs ellentét. mindkettő nyugatos legalább részben. a jobber is azon alapul, hogy nyugat végül is igazságot szolgáltat a magyaroknak. és újraegyesülhet a magyar keresztény államnemzet a kárpát-medencében. a robotika szakkör helyett most 3d arcvédő pajzsokat gyártanak és ezeket használják.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4156/2004163dmaszkakora_ksz_(18).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4156/2004163dmaszkakora_ksz_(10).jpg
csak éppen ott van a fidesz potentát. és ez teremt egységet. debrecenben két ellenzéki hírportál van. és ebből az egyik összeállt a városi tévével azért, hogy meglepetés koncertet szervezzen a mentősöknek. nem állnak be a fideszbe, de nem fordulnak ellene. és ez időlegesen ugyan, de mégis egységet teremt. persze vannak érdekellentétek.

debrecenben két kórház van. az egyiket még március végén átalakították járványkórházzá. és könnyen lehet, hogy nem alakítják vissza. hanem az intézményeket összevonják. és az egyik kórház tartalékágyak maradnak. amit rendkívüli állapot esetén meg lehet nyitni. tömeges járvány, tömeges ételfertőzés, tömegbaleset. a debreceni bocskai dandár egy része kint szolgál afganisztánban és mennek irakba. szükség van egy intézményre, amelyik átalakítható katonai kórházzá. ennek kereteit alakítják ki. a szociális intézményeket átrendezik. ne egy nagy, hanem több kisebb emberközelibb létesítmény álljon közszolgálatban. a fidesz egy racionális lépéssort hajt végre. (nyilvánvalóan túlzó számokkal esetenként). csak ez a nem-fidesz hitével ellentétes.

civisvaros_ 2020.04.17. 08:12:31

@Khonsu:
tehát ezt a járványügyi átalakítást is még márciusban kipróbálták. és két hét alatt összevontak két intézményt. és ha működik debrecenben, akkor nyilván működik budapesten is. ahol sokkal több a szabad ágy és jobbak a körülmények. ahol azt mondták, hogy azt nem lehet. mert összeomlik az ellátás. és lehet, hogy összeomlik. ez esetben bukik a fidesz. de ha nem, akkor nem. hanem unortodox módon közintézményi reformokat hajtanak végre járványügy idején.

Khonsu 2020.04.20. 22:50:44

@civisvaros_:

Igen, van egy ilyen "vallásháború", de ez nem önmagában teszi a magyar helyzetet különösen veszélyessé. Ilyen vallásháború máshol is van, különféle változatokban, ez a posztmodern jellemzője. Ám ahogyan a koronavírus is azokra a legveszélyesebb, akiknek azon túl is van már valamilyen krónikus betegségük, a posztmodern is ott végezheti a legnagyobb pusztítást, ahol valamilyen már korábbról jelen lévő egyéb káros gyakorlatra rakódik rá.

Szerintem ebből lehet még nagy baj. Ugyanis ezek a posztmodern vallások Magyarországon pont egy ilyen krónikus rossz gyakorlatra, algoritmusra telepednek rá. Mégpedig úgy üthet ez vissza majd nagyon csúnyán, hogy amikor majd szembe kerül a posztmodernt követő új csúcsragadozóval, meggátolja, hogy a politikailag meghatározó tömeg időben eszméljen és kiugorjon/átálljon. Attól tartok, a néplélekbe írt algoritmus a posztmodernnel vegyülve azt eredményezheti, hogy vezetőiket követve a tömeg vakon menetelhet majd a pusztulásba, ismét. Így a történelmünk során immár sokadjára kerülhetünk olyan vesztes pozícióba, ami egyébként elkerülhető lenne.

civisvaros_ 2020.04.21. 08:57:05

@Khonsu:
ilyen vallásháború sehol nincs európában. párizsi elit nem mondja azt, hogy a franciák csak egy vidékies kollaboráns náci népség vagy azt, hogy a francia gyarmati haderő, az idegenlégió tömeggyilkosokból áll. miközben mondhatnák. illetve amikor ezt egyesek megteszik, akkor zsinagógákat gyújtanak fel. magyarországon zsinagógákat újítják fel. nagy-magyarországon. a magyar kormány támogatásával.

Khonsu 2020.04.21. 09:11:38

@civisvaros_:

Nem főváros-vidék, de a posztmodern helyi megjelenési formái, a politikai vallások máshol is jelen vannak. Ez korszakos jelenség manapság. Épp ezért a korszakváltás fog nagyot ütni azokra, akik túlzottan beleragadnak ebbe. Egy ilyen fáziskésés kialakulása nem sok jót jelent, akkor sem, ha a lemaradók amúgy békések, de ha még folyton harcolnak/provokálnak is, az a váltásnál csúnya eredményre vezethet...

civisvaros_ 2020.04.21. 09:42:34

@Khonsu:
orbán azért nyer ilyen fölénnyel választást, mert az ellenzéki pártok nyíltan népellenesek, az ellenzéki értelmiség többségi magyar-ellenes. és ilyen sehol európában nincsen. amerikában se. az amerikai liberális demokrata értelmiség lehet, hogy megveti a kisvárosi amerikait, ezért van megválasztva trump, de ők is hazafiak. belpolitikai ellentétek ellenére a külpolitikában egységesek. magyarországon nem ez a helyzet.

civisvaros_ 2020.04.21. 09:51:39

@Khonsu:
tegnap a magyar parlamentben felszólalt egy hölgyike, hogy a magyar kormány miért küld maszkot kolozsvárra a magyaroknak. értem, hogy idehaza a kisnyugdíjból van aki nem tudja megvenni darabját 600 forintért. azért van megválasztva gyurcsány ferenc és barátai, hogy ezt elmondják. de velük szemben újra és újra megválasztják orbánt. feltéve, hogy nem viszi az országot csődbe. ilyen típusú vita hol van ma európában?

Khonsu 2020.04.21. 11:10:32

@civisvaros_:

A mese más, de a jelenség ugyanaz mindenhol. Az arra fogékonyak számára egy nekik racionálisnak tűnő, de amúgy irracionális világkép konstruálása és minden megkérdőjelezése, kikezdése ami ennek ellentmond. Ez nem egy speciálisan magyar jelenség, hanem a korszak jellemzője az efféle politikai vallások térnyerése. Az sem magyar sajátosság, hogy az emberek hajlamosak a józan eszüket félretenni ezen világképek kedvéért, kialakul a mentális függőség.

Ami ezen túlmutató magyar jelenség, az a vélt vagy valós egzisztenciális függőség az ezen vallások által felemelt elittől. Ami növeli a kockázatát, hogy egy korszakváltás esetén azok tömegeket rántanak majd magukkal. A híveik nem mernek majd kiugrani, félve a következményektől, de épp ezzel vonhatnak magukra sokkal súlyosabb következményeket.

És ez mindkét oldalnak szól, ugyanis ez a jelenség egyformán jelen van. A korszakváltásnál mindkettő megy a levesbe. Ennek a "vallásháborúnak" a küzdő felek egyike sem lesz a győztese.

civisvaros_ 2020.04.21. 14:44:44

@Khonsu:
ehhez tisztázni kellene, hogy miféle vallás áll az ellenoldalon. mi a neve?

civisvaros_ 2020.04.21. 14:59:05

@Khonsu:
félre értés ne essék, nem a zsidók, meg effélék. amiket mondanak a kocsmában. és nem is a liberálisok. amiket ez a csoportosulás mond. hogy ők lennének a liberalizmus képviselői. francokat. nem is a nyugatosok. hanem egy dekonstruált akadémikus bölcselet és a politikai underground. aminek rendesen nincs hatalma.

Khonsu 2020.04.23. 09:11:08

@civisvaros_:

Progresszivizmus. Ezt könnyű meghatározni, lényegében ugyanaz a "vallás", mint más országok progresszivizmusai, csak nálunk a világátlagnál bénábbak a képviselői.

civisvaros_ 2020.04.23. 15:28:53

@Khonsu:
karigeri, gyé németh zsóka progresszív, niedermüller péterrel. aha. ezt elmondják az átévében két vidám vasárnap között. de nem. a fővárosi ellenzék a legjobb esetben a polgári radikális politikai underground.

Khonsu 2020.04.23. 16:14:47

@civisvaros_:

Ez a te hited, az övék pedig az, hogy progresszívok. Elvégre vallásháború van.

civisvaros_ 2020.04.23. 17:33:55

@Khonsu:
a vallásháború a magyar tudományos akadémia bölcseleti intézetei és a néptanítók között zajlik. és arról szól, hogy a néphagyomány, a népművelés a néprajz mennyiben szükséges a 21. században az új űrkorszak küszöbén és az mta azt mondja, hogy nagyjából semennyire. mert az valami náci dolog. a néptanítók meg azt, hogy az a bölcselet alapja. a népmese és nem kant.

Khonsu 2020.04.23. 17:45:17

@civisvaros_:

Ilyen mellékszála is lehet, de ez csak egy mellékszál. A háború ennél sokkal kiterjedtebb, totális.

civisvaros_ 2020.04.23. 17:56:04

@Khonsu:
nincs totális háború. debrecenben például ez az ellentét nem létezik. errefelé a többség fideszes vagy független. az ellenzéki pártok a médiában vannak jelen. a dk szavazói az atv nézői, a momentum szavazói az rtl klub nézői. de ezek mint politikai erők szervezetten nincsenek jelen debrecenben.

civisvaros_ 2020.04.23. 18:05:38

@Khonsu:
errefelé a momentum is egy kamupárt. ez debreceni momentum facebook oldala. megosztják a kampányfőnökök híreit.
www.facebook.com/momentum.debrecen/
és a momentum debreceni kampányrendezvényei is abból álltak, hogy forgattak egy 2 perces videót cseh katalinnal. tehát nincs az, hogy a momentum generáció tagjai kocsmai vagy értelmiségi törzsasztaloknál vitatkoznának a közéletről. debrecenben nincs ilyen. a megyei elnök is budapesti. debrecenben a momentum is kamupárt. a dk is. volt egy agilis képviselőjük. akik gréczy helyébe állt be gyurcsány mellé. van egy néni, aki a dk-s képviselő. és az ifjúsági és sportbizottságban tag. vicc az egész. a debreceni jobbik feloszlott. az ellenzéki pártok az ellenzéki médiában vannak jelen. és egyébként a fidesz nyeri az összes választást. az országgyűlési választásokon és az önkormányzati körzetekben is tarolnak. 1998 óta. ez a játszma errefelé ha létezett, akkor régen eldőlt.
süti beállítások módosítása