1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.03.31. 14:58 HaFr

Életveszélyes még jobban eltávolodni a Nyugattól

The Medieval Kingdom of Hungary - Pt. 1 The Early Kingdom | Storia ...

A magyar társadalom nagy része csaknem érintetlenül lépett a kelet-közép európai patrimoniális, személyi függésen alapuló feudalizmusból a tömegdemokrácia (és a tömegmanipuláció) korába, és ezen belül is a történelme nagyob része diktatórikus rendszerekhez kötődik. Ezért nem alakult ki az országban a polgári mentalitásnak, a teljesítményelvnek, a szabad piacnak és a professzionális államnak az az együttállása, amely a Nyugatot több száz éve a világ vezető civilizációjaként tartja meg.

Az országnak akkor voltak sikeresebb korszakai, amikor egyértelműen a nyugati törekvések érvényesültek benne (a korai Árpád ház, az Anjouk és a Habsburgok, különösen a Monarchia idején, de ide sorolható talán az 1920-as évek stabilizációs időszaka is). Minden flörtölés keleti (muszlim, orosz) rendszerekkel súlyos visszaesést okozott, szenvedést hozott az ország népére és további leszakadást a civilizált Európától.

A magyar magaskultúra, a vallás, a politikai rendszer magja, a jogrendszer, minden komplexebb minőség, ami létrejött ebben az országban, kivétel nélkül nyugati -- klasszikus római, keresztény, polgári-liberális, felvilágosodáskori és modern -- mintákat követ. A Nyugat utánozhatatlanul komplex, mégis organikus fejlődése tetten érhető mindenen, amit eleink legkiválóbbjai (a korai uralkodóktól a reformkori nagyjainkon, a Monarchia és a Horthy-korszak művelt politikusain át a rendszerváltó tekintélyekig) követendőnek gondoltak. A Nyugat a sajátosan plurális, rétegzett civilizációjával máig a világ mintaadója; minden feltörekvő és felemelkedő állam és régió az észak-atlanti térséget másolja és annál sikeresebb, minél jobban tudja másolni (integrálni). A globális piac, a civilizáció mintái, a viselkedés, az ízlés, az anyagi és a szellemi kultúra, az emberi kommunikáció leghatékonyabb formái mind nyugati eredetű értékek és intézmények.

A Nyugat ma nincs nagyobb válságban, mint korábbi évszázadaiban visszatérően -- nem sorolom, mert aki ennyire nem ismeri a történelmet vagy elfogult, annak hiába magyaráznék. Csak ennyit: mi ez a mostani "válság" a népvándorlás korához, a kereszténységen belüli meghasonlásokhoz, a tudományos és az ipari forradalmakhoz, a 30 éves háborúhoz vagy az I. világháborúhoz képest?! És mégis egységes egészként tudunk tekinteni arra a civilizációra, amelyben ezek és sok más egyéb lezajlott. És nem csak lezajlott, de megtermékenyítette a civilizációnkat.

A Kelet nem tud semmit, ami megváltana minket a félelmeinktől, a hiányosságainktól, a kudarcainktól; nem tud semmit, ami királyi utat biztosítana a jövőbeni sikeres nemzethez. Aki ezzel házal, szintén nem tud semmit, vagy éppenséggel tud, de félrevezet.

Azok a parlagi alakok, akik ma a Nyugatot vad irracionalitással bírálják, von Haus aus parlagiak, nem lehet velük mit kezdeni. Ahogy a társadalom nagy része sem képes reflektálni a helyzetünkre, hiszen nincs hozzá tudása. A nem tudás, a tradicionalizmus és a populizmus egyvelege, a fiktív zárványaink uralkodó mintává tupírozása, mindeközben az országnak az ignoráns nép asszisztenciája mellett történő lerablása -- nos, ezek nem olyan értékek, amelyek előbbre visznek minket. Nem tartok attól, hogy maradandó hatásuk lenne a nagy egészre (ami nekem a Nyugat, a Nyugat, amely más frontokon további belharcokat vív), de Magyarországot tovább rombolhatják. Nem tudom, hol az a határ, amit elérve már kiesnénk a saját civilizációnkból, de azt gyanítom, szerencsére még messze. Mégsem kéne túl sokáig kísérteni az Urat, a szerencsénket és eleink bölcsességét. A Nyugattól tovább távolodni a szó szoros értelmében életveszélyes volna és egyszer még, ha nagyon szívósan akarjuk, visszafordíthatatlanná is válhat.

Hullák százaitól százezreiig bizonyítja a történelem, hogy nem volna bölcs lépés. Egy picit sem.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9215576946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2020.03.31. 17:59:19

Az a baj, hogy a nyugat a barbárokra vár.
Néztem az Atv-n Róna Pétert, aki azt mondta, hogy a liberalizmus megbukott, mert blablabla. Na, jó. Róna Péter egyetlen jóslata sem jött még be. Reméljük, hogy most sem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.03.31. 18:14:57

@Célkereszt: Róna egy jószándékú, de túlértékelt ember (Magyarországon)

Bánegressy 2020.03.31. 18:41:38

még évtizedekig lehet dagasztani itt ezt a trágyadombot és várni a csodát hiába.
én 30 éve azt hajtogatom és már magamat is kezdem megunni, hogy itt minden mindig csak egyre rosszabb lesz.
csak ugye az ember kivár.
várjuk hátha beüt egy bót :D,
várjuk a nyugdíjat . . . †
a nyugat nem fog beavatkozni a bajainkba, legfeljebb, max: twitter.com/matteorenzi/status/1244629436504461313?

vagy: slate.com/news-and-politics/2020/03/orban-hungary-dictatorship-eu-nato.html?fbclid=IwAR1oLiIB8U4lKSVQMdi9WeHeZY3CS23xgyGkL2SOtxEnJoBNUpvFazR7yZ0

de vigasztalódjunk, trump is csak egy faszkalap: slate.com/news-and-politics/2020/03/trump-coronavirus-response-authoritarian.html

ha ez vigasz valakinek valamire :D

ijontichy 2020.03.31. 19:15:56

@Célkereszt: @HaFr: Róna már jó évtizede házal mindenfelé a "portékájával" (ami tkp. saját maga).

@Bánegressy: Két (sok!) illúzióval mindenképp illik leszámolni. Először is a nyugat nem avatkozik be érdemlegesen a magyar (ál)demokráciába. Másodszor, hogy Trump fut még egy ciklust, hacsak a vírus komolyan le nem ülteti a(z) (amerikai) gazdaságot. Úgy tűnik, ha a gazdaság porol, az amerikai nemzeti büszkeségbe egy minden korábbinál vércikibb, ősbunkó elnök simán belefér.

Célkereszt 2020.03.31. 19:27:13

@ijontichy: Orbán tulajdonképpen valamiféle demokráciamodellt követ. Kielégíti, sőt a választóinak igényeihez alkalmazkodik. Ezért mondja, hogy Magyarországon nagyobb demokrácia van, mint az őt bíráló országokban. Azt ehallgatja, hogy ez színtiszta demagógia.

Reding Roli 2020.03.31. 19:44:12

A nyugat , de főleg az EU is identitás - ès erkölcsi válságban van , sajnos , így nem csoda , hogy egyes államok - nem felismervèn a veszèlyt- olyan szövetsègeket keresnek , amelyek vègleg megpecsètelhetik közös sorsunkat. A gazdaság rosszul funkcionált az elmúlt èvtizedben, jóformán csak vègtelen pènzteremtèssel tudta az ECB èletben tartani az európai gazdaságot, miközben a meggyengült perfèria államokban egyre növekedett kínai, vagy orosz befolyás...A legnagyobb veszèly most nem Orbán , ő csak egy bábfigura, hanem az, hogy nem tudjuk megállítani a kínai világrombolást , amely szisztematikusan folyik lassan egy èvtizede , a gátlástalan kereskedelmi nyomulással, ès a stratègiai nagyvállalatok felvásárlásával ès most a minden eddiginèl nagyobb pusztítást vèghez vivő vírus, világra szabadításával...
A tèt most az, hogy ne váljunk a kínaiak ès rèszben az oroszok ( bár ők mèg mindig frakkos úriembernek látszanak a kínaiakhoz kèpest.) rabszolgáivá , ebben kell megakadályozni Orbant , aki veszèlyes szövetsègeket köt , èvtizedes kötelékeket ( Paks 2 , Budapest- Belgrád ) ès az országot teljes mèrtèkben kiszolgálja a gonosz hatalmaknak ...Az európai ellensèg KÍNA, ezt kellene szem előtt tartani!
Ha Orbán valóban őszintèn a magyar nemzet èrdekeit szolgálná ès nem a saját , ès sleppje kizárólagos hatalmának minden eszközzel való megtartását , akkor lehetne támogatni több vízióját is, pl: " egy erős, számban növekvő, gyarapodó, identitását megőrző , büszke nemzet víziója" ( ha komolyan gondolja , egyáltalán, vagy ez is csak jól hangzó propaganda- termèk.. ..) de, a legtöbb intèzkedèse mögött mindig ott van az implicit szándèk: a tömegmanipulálás , az erőpolitika tovább kiterjesztèse , a társadalom leuralása, vègsősoron az általa kièpített autoriter rendszer örökös fenntartásának szándèka - ès nem a nemzeti sorsproblèmákra adott valós, hatèkony válaszok...

Reding Roli 2020.03.31. 19:52:02

Revidiálnom kell magam:
index.hu/belfold/2020/03/31/haziorvosok_eszkoz_ellatas_mullercecilia_torveny_ellentmondas/
Orbán is veszèlyes , sőt, most a legveszèlysebb az elmúlt 10 èvben...Ha ezt a válságot elkezeli, akkor itt mindenkinek annyi..
Nincs elèg vèdőezköz az országban ès teljes a fejetlensèg az egèszsègügyben...

Reding Roli 2020.03.31. 19:59:05

A valódi vízválasztó most következik az Orbán- kormánynak ès Magyarországnak is: vagy bebizonyosodik hogy kompetens a kormány, erős az ország , az egèszsègügy ès tudjuk kezelni a válságot , vagy nem...a lehetsèges következmènyeket le sem merem írni....

Bánegressy 2020.03.31. 20:08:19

@Reding Roli:
mondjuk tegnap még én is valami hasonlót pötyögtem ide kínával kapcsolatban, de nem.
magyarország mindenképpen csak egy kis poros útszéli provincia még kínának is.
ez csak egy össze-, bekötő út(szélein kínai egyebek közt lerakatokkal, összeszerelő üzemekkel) a nyugat felé, ami nekik is bizonyos értelemben minta és főleg piac. még mindig.
kína talán rombolhatja a nyugatot, de minket?
akiket úgy ment meg a főni a szervilis önfeladástól, szuterenitásunkat(az ő bűnözőszindikátusáét ;) ) mindenekfelett védelmezendő - nehogy brüsszel gyarmatává váljunk, hogy kész akár a felperzselt föld taktikájával még kínát is megelőzni.
én nem félek kínától.
vagy nem kínától félek.

Reding Roli 2020.03.31. 20:55:11

@Bánegressy: Ha a nyugatot rombolja, azzal minket is rombol, mert mèg mindig a nyugat a termèszetes szövetsègesünk , nem Kína...Kínának mi csak eszköz vagyunk , nem a fő cèl, de vègül visszahat ránk is , rombolása... A kèrdès az, hogy hol fogunk dolgozni: európai cègeknèl, nagyjából európai körülmènyek között, vagy helyettük egy kínai munkáltatónál, ahol nem lètezik semmilyen munkavállalói jog, vagy a dolgozók felè mutatott bármely pozitív munkaadói gesztus...A kínaiak a világ legindividualistább, önző , kizsákmányoló nèpei, talán nem túlzás ez az általánosítás... Budapestet már elleptèk , a belvárost felvásárolják ...Erről kellene beszèlni, nemcsak a határkerítèsen átmászókról...

ricardo 2020.03.31. 21:41:29

@Célkereszt: Van, aki mindig szellemi karanténban van.

ricardo 2020.04.01. 10:17:52

@neoteny: Ezt nem fogom elolvasni. De azért köszönöm.

DrGehaeuse 2020.04.01. 13:27:43

Oh az a csodálatos nyugat!

www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1559_aprilis_3_megkotik_az_italiai_haborukat_lezaro_beket/

"Az itáliai háborúk részeként vívták 1525-ben Paviában a lovagkor utolsó csatáját, melyben I. Ferenc francia király (ur. 1515-1547) spanyol fogságba került, és ehhez a küzdelemhez köthető az ún. cognaci liga létrehozása is következő év tavaszán, melyben Franciaország első európai hatalomként a Török Birodalommal is szövetkezett. A szövetség révén I. Szulejmán szultán (ur. 1520-1566) 1526-os, mohácsi győzelmével, Magyarország szétzúzásával gyakorlatilag a cognaci liga egyik ellensége ellen aratott győzelmet, kihasználva az európai szembenállást birodalma növelésére.

A Habsburgok és Valois-k később is Itáliában és Franciaország határán háborúztak egymással, miközben Párizs megpróbálta kijátszani a „török kártyát” a magyar végeken. Miután az 1551-ben kezdődő utolsó háborúban már Anglia is részt vett a spanyolok oldalán, II. Henrik (ur. 1547-1559) jobbnak látta elfogadni 1559-ben a Habsburgok békeajánlatát, melynek értelmében lemondott minden itáliai igényéről, viszont megszerezte Calais-t, az utolsó angol kézen maradt francia várost."

dare 2020.04.01. 16:55:42

A Nyugat most egy nagyon komoly krízist fog átvészelni, és nem látszik még az, hogy hogyan is fognak majd kimászni belőle.
Ha marad a "tökéletesség" netovábbja, akkor a következő évtizedekben is özönleni fognak oda az emberek, és előbb-utóbb ki fogják vívni azon országok haragját, ahonnét folyamatosan lerabolják a humán tőkét.
Ráadásul Kína zseniálisan alkalmazkodott az olcsó munkaerő, kiszervezett gyáripar szerepkörhöz, éltek a lehetőséggel, ami nagy előnyhöz juttatta így őket.
Mind az Usa, mind az Eu óriási megosztottságban van, nem látszik még az, hogy ebben a megosztottságban ki fog majd végül győzedelmeskedni a másik felett.
Béke a felek között?
Teljesen kizárt.
Vagy szétszakad az Eu, vagy széthullik darabjaira, ha nem találják meg rövid időn belül az egységes irányvonalat.
A fehér ember gonosz meg a gender wc-k vonalat (a multikultival együtt) most egy darabig pihentetni kéne ha azt akarják, hogy évtizedek múlva is létezzen egy egységes Eu.
Az amcsiknál ugyanez a helyzet, ott még nagyobb problémák fognak keletkezni, mint itt.
A Nyugat mítosza leomlóban van, és nem lesz könnyű azt újraépíteni, ha hagyják azt leomlani.
Pedig most az alapokat rombolják.
Saját maguk rombolják a saját maguk alapjait.
Nem szólok egy szót se, ha van egy jobb helyette, de talán épp ideje lenne meglepni vele nagyérdeműt, mert a lehetséges opció hiánya kevesekben gyújt örömtüzeket a mammonimádat hallatára.

kószák egyike 2020.04.03. 19:43:01

Nagyon jó poszt!
A fidesz elárulta a saját gyökereit, ez nem újdonság. Fogadjuk el azt a mesét ténynek, hogy a fidesz őszintén fordult a liberalizmusból a keresztény konzervativizmus felé értékrendbeli változás miatt és nem érdekből.

Innentől kezdve nem Szent István útján kellene járni? Lehet magyarkodni, kereszténykedni, de az államalapító gyökereit elárulni? Ehhez kell pofa. Megvan. Mindenhez megvan a pofa:
24.hu/kulfold/2020/04/03/koronavirus-fidesz-uzenet-brusszelnek/
süti beállítások módosítása