1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.12.08. 09:51 HaFr

A tudás üldözésével a magyar nemzet felszámolása eddig ismeretlen fázisba ért

Képtalálat a következőre: „destruction of knowledge mind”

Három poszttal korábban írtam, amit a tudomány és a kiválóság hazai üldözésének gyakorlatával illusztrálnék most, nem egészen függetlenül Magyarország legfontosabb erőforrásának és exportcikkének, az emberi elmének a megfojtásáról egy prosztó rezsimben. "Igazságos egy személlyel úgy bánni, hogy abban tükröződjék egy közösség külső szereplő által nem manipulált tudásának és az adott személy közösségi tudásra vonatkozó kritikájának (azaz az önvédelmének) a közösség objektív érdekére vetített egyensúlya. A közösség objektív érdekét a túlélése és a fejlődése határozza meg a saját környezetében."

Az Orbán-rezsimmel a modern kori magyar történelem (amit csak azért nem bővítek a honfoglalás óta eltelt időszakra, mert nehézzé válik az összehasonlítás) legkárosabb tartós periódusa szabadult az országra. Rövidebb, kivált emberi életekben mérve sokkal károsabb politikai korszakaink voltak ugyan (1914-1918, 1919-1920, 1942-45, 1949-1953, 1956-1963), de ilyen tartós, szívós egyértelműséggel egyik kormányzat sem pusztította a saját népét, annak erkölcsi, tudásbeli és anyagi kompetenciáit -- ráadásul, de csak ráadásul, önként és szuverén módon.

A konzervatív igazságosságkoncepciónak való megfelelés minden szempontja hiányzik ebből a kormányzatból: a közösség nem manipulált tudása, a személyek közösségi tudásra vonatkozó kritikájának szabadsága és a kettő reflexív (ugyanakkor multilaterális), a közösség objektív érdekének mérlegelésében megnyilvánuló gyakorlata. A hazai tudás szabályos üldözése, amely már több éve megkezdődött a politikai és eszmei ellenfelek hiteltelenítésével, a közösségi viták intézményes rendszerének rombolásával, a nyilvánosság frontvonalak mögé rendezésével, majd folytatódott - a teljesség igénye nélkül - a közoktatás lezüllesztésével és ma a CEU és az MTA tönkretételében éri el a szellemnek (na, rendben) a magyar történelemben páratlan rombolását, a nemzet elleni szisztematikus hadviseléssel felérő folyamat. Minden valamennyire értelmes ember tudja, hogy ásványkincsek, tőke stb. híján ennek az országnak hagyományosan a legfontosabb erőforrása az emberi tehetség, tudás, aminek sűrűségére ezen a 93 ezer négyzetkilométeren méltán vagyunk büszkék. (Tegyük most zárójelbe a tehetségeink ugyancsak hagyományos elüldözését, a számolatlan kiirtásukat és a korrumpálásukat, amelyek a fenti dátumokat indokolják.) Ez ellen hadjáratot vezetni valóban a magyar nemzet gyilkolásával, a jövőjének felszámolásával ér fel, ha érti ezt a többség, ha nem. A manipulált etno-demokrácia abszolutizmusa tönkreteszi az emberi szellemet, az ország regenerációjának esélyeit és a maradék erkölcsi tartását.

Ha ebben az országban az óriási többség számára az Orbán környezetének minősége válik nemcsak mércévé (ez eddig is volt), hanem az egyetlen lehetőséggé, mert minden nemzetmegtartó (erkölcsi, szellemi) kiválóság és tudás elé akadályok gördülnek, akkor ennek a nemzetnek semmi esélye nincs a jövőben. Kis szavak ezek a tragikus valósághoz képest.

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8814458892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érvsebész 2018.12.08. 11:05:58

"Minden valamennyire értelmes ember tudja ebben az országban, hogy ásványkincsek, tőke stb. híján ennek az országnak hagyományosan a legfontosabb erőforrása az emberi tehetség, tudás, aminek sűrűségére ezen a 93 ezer négyzetkilométeren méltán vagyunk büszkék."

Erre - ti. hogy emberi tehetséggel, tudással sűrűbben vagyunk ellátva, mint más országok - mi a bizonyíték?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.08. 14:20:01

@Érvsebész: ez egy mítosz, aminek szívesen engedek, de lehetne a példákat sorolni, amik persze nem igazolják, de alátámasztják a kijelentést : az Oxbridge-ben tanuló magyarok száma, a Nobel-díjasok, a los alamosi magyarok, a matematikusaink, a diákolimpikonok

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.12.08. 15:12:16

@Érvsebész: WorldSkills 2015 „. . .bútorasztalosként bemutatkozó László Attila a magyar csapat legeredményesebb versenyzőjeként első helyezést ért el, így nemcsak az aranyérmet, de a Best of Nation díjat (Nemzet Legjobbja) is megszerezte Brazíliában. . . . Sao Paulo-i szakmai olimpián 63 országból több, mint 1200-an érkeztek a városba, ahol az öt nap alatt ötven versenyszámban mérték össze a tudásukat. „

www.bkmkik.hu/hu/aktualis-hirek/szakkepzesi-hirek/1530-magyar-asztalos-lett-a-vilag-legjobbja

Érvsebész 2018.12.08. 15:35:44

@HaFr: @digipenna: www.vg.hu/kozelet/pisa-felmeres-lesujtoak-magyar-diakok-eredmenyei-685847/

eduline.hu/kozoktatas/20181206_bukas_evismetles

Ez valóban egy mítosz, és nem vonva kétségbe, hogy számos kiválóságot is terem a lángoktól ölelt satöbbi, egyik alapvető téves kollektív hiedelmünk, hogy agyban a világ eleje vagyunk, mert nem. Nagyon nem.

Ami persze nem cáfolja, inkább alátámasztja a poszt igazságát.

Moin Moin 2018.12.08. 15:46:52

@Érvsebész: @HaFr: Érdekes dolog "a tehetség" eloszlása a világban - ez egy sokkomponensű jelenség, hogy t. i. mitől van az egyik társadalomban "több" innováció, több kreatív ember, mint a másikban. vannak nyilvánvaló történelmi okai is (ezekre mutat rá a poszt): ahol nem kapja meg a tehetség a támogatást a környezettől, oktatástól, ott vagy nem jeleni meg az egyéni és társadalmi teljesítményben, vagy elmegy onnan annak hordozója.

Ha egy közösségből valamilyen hatás szisztematikusan és tartósan eltávolítja a tehetséges embereket, akkor meglehetősen rövid idő alatt (egy-két évtized) kialakul egy jóm mérhető "tehetségdepresszió": kimutathatóan kevesebb lesz a tehetséges gyerekek száma. Pl. ez történt a magyar falvakkal is az ötvenes-hatvanas-hetvenes években: a tehetséges fiatalok (egyébként üdvözlendő) továbbtanulása következtében ezek elköltöztek, csak kis részük tért vissza a faluba, mivel ott nemigen voltak olyna munkahelyek, ahol az immár kitanult emberek dolgozhattak volna. Elvitték a génállományukat - és maradtak a "hülyék", akik aztán egymás közt szaporodtak... (Egy egzakt tanulmányban ezt nyilván nem így írnám le és baszottnagy táblázatokkal is alátámasztanám, de ez csak egy röffentés és a lényeget jól írtam le.)

Természetersen a mutáció (is) egy idő után kisimítja ezt a populáció génállományában jelentkező tehetségdepressziót - ám ehhez évtozedek kellenek és az, hogy az e kisimító mechanizmusoknál sokkal gyorsabban dolgozó tehetség-kiszivattyúzés nem működjön tovább. Mert ha tartósan egyirányú ez a szelekció, akkor "rögzülnek" bizonyos hiányok". (Messzire vezetne, de megjegyzem: működtek már az emberi történelem során olyna tartós tulajdonsággén-szelekciós tényezők, amelyek eredmáynei a mai napig kimutathatók az egyes népcsoportok körében - és itt nem scak a bőrszínre, vagy a mongolredőre gondolok...)

Visszatérve a poszthoz: ha egy rezsim arra ösztökéli a tehetségeseket, hogy menjenek el, akkor ez kimutathatóan csökkenti az adott nép körében a kiemelkedő adottságúak számát - legalább is évtizedekre. Magyarán: még 20 év Orbán és a magyarság hiába akarna, akkor sem tudna tudáslaapú társadalommá fejlődni. (Egyébként: nem is akar!)

Most nem jut eszembe, melyik ókori római szerző írta azt, hogy minden nép, amely elbukott a történelemben, a saját hibáinak következméyneképp jutott erre a sorsra. Nos, a magyarokat sem fogja megvédeni a Gondviselés attól, hogy a nagyon vesztes oldalra sodródjanak...

2018.12.08. 16:49:39

@Érvsebész:

nem elég az ócska vincentblogon szennyezned?

2018.12.08. 18:01:38

@Érvsebész:

kár. de örülhetsz ennek a posztnak, lehet rettegni orbántól.
bár Hafr legalább foglalkozik azzal, miért szavazott rá a "nép", ellentétben, khm. a vincentblog törzskommentelőikkel, bár azok egy része elfutott külföldre, ideértve a két bloggert, aztán onnan szidják a magyarokat, minden fideszes hülye, jaj a ceu meg a színház, de a migriző magyart le akartam ütni csak visszafogtak.
pfuj.

Érvsebész 2018.12.08. 21:18:14

@erikgross: Nem szívesen vagyok udvariatlan, de mivel nem igazán értem, mit szeretnél mondani nekem, nem tudok válaszolni.

Bogomil 2018.12.09. 11:41:07

Jó poszt! Ugyanakkor kíváncsi lennék a poszter véleményére, miért csinálja ezt a szörnyűséget a kormány. Milyen politikai haszonra számítanak?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.09. 11:46:56

@Bogomil: renitencia kiszervezése külföldre... fogalmam sincs, elég rövidlátó

Bogomil 2018.12.09. 12:22:47

@HaFr: Én is azt szoktam mondani, hogy minden potenciális autonómiát ki akarnak küszöbölni, de rögtön azt válaszolom ilyenkor magamnak, hogy nem lehetnek ennyire kisstílűek és szűk látókörűek... Vagy lehet, hogy mégis?

Szalay Miklós 2018.12.09. 17:09:46

Egy hasonló szellemben fogant írás egy CEU-stól:

www.egyvilag.hu/index.shtml

Kicsit lejjebb görgetve az üzenetet olvassátok.

eloi 2018.12.09. 17:16:08

Nem semmi írás. (A "napi rettegő" / "itt a világvége" sorozatból.) Ennél csak az rosszabb, ha a szerző el is hiszi.
(Nem vitatva, hogy vannak hibák, de mikor nem voltak? Melyik kormány alatt?)

eloi 2018.12.09. 17:20:28

@Moin Moin: De mi van, ha csak arra ösztönöz, hogy a destruktív ballib tehetségek menjenek el?

ese1985 2018.12.09. 17:27:26

@eloi: eddig minden bekövetkezett és igaz lett, amit tagadtak. Miért gondolod, hogy semmi tudatosság nincs a párt munkálkodásában? És igen, olyanok, amennyit a világból képesek felfogni.

Megoldó 2018.12.09. 17:30:22

Szerintem a legérdekesebb az, hogy mindezt hogy tudta úgy megcsinálni ahogy senki más sehol máshol. Ez akkora tervezettséget, szervezettséget sejtet, hogy kétlem, hogy csak Simicska lett volna benne. És talán ezért nem nyírta még ki véletlenül egy magányos merénylő sem...
És azért ez felvet jópár kérdést szerintem!

Hopka Éva 2018.12.09. 18:02:19

Úgy vélem, itt a tudás, normalitás nem él meg. Nagy lakomát ülnek a tudatlanok, erőszakosak, buták. Szegény Magyarország! Volt már ilyen a történelemben, a valóságban, hogy a nép rosszul döntött...mindegy mit írkálnak a kommentelők,ez a nép így döntött, , régen is így, semmilyen következményt nem felvállalva, sőt tagadva. Kapnak krumplit, állást, és a köztisztviselők is beleértve.. és hallgatnak. Sokszor hallgatni, lapítani BŰN.

Trónkövetelő 2018.12.09. 18:12:15

Egyet is értek meg nem is.
Abban nem értek egyet, hogy az oktatás tönkretétele a nemzet felszámolását eredményezné. A jelenlegi rezsim a maga szempontjából helyesen jár el. Ha az egyetemi oklevelet nem a tudásról szóló közhiteles igazolásnak fogadjuk el, hanem egyfajta nemesi kiváltságlevélnek, amihez születés jogán lehet ezentúl csak hozzájutni, akkor ez - lehetőleg örökre - bebetonozza a magyar társadalom hatalmi viszonyait. Mert akármilyen az oktatás, főnök (vezérigazgató, államtitkár, polgármester, jegyző, igazgatótanács, felügyelőbizottság stb. tagja, azaz Úr) általában az lesz, akinek van diplomája, beosztott, szolga meg az, akinek nincs. Jelenleg az a helyzet, hogy a diplomásokon belül is van differenciálódás. Itt vagyok például én, akinek van diplomája, mégsem vagyok Úr, inkább szolga volnék. Azonban bármennyire távoli és elméleti síkon, de mégis legalábbis potenciális veszélyt jelentek egy Úr számára, hiszen elvileg bármikor le lehet váltani rám. Ő is tudja, én is tudom, és ő is tudja, hogy tudom, hogy ő nem azért ül a nyakamon, mert az adott szakterületen jobb nálam, hanem azért mert a feudalisztikus NER-társadalomban előkelőbb helyen áll, mint én. Emiatt a veszély miatt szükséges a diplomákat exkluzívabbá és nehezen megszerezhetővé tenni oly módon, hogy önmagában a tudás ne legyen hozzá elegendő.
Egy ilyen rendszer szerintem fenntartható és stabil lenne, és nem jelentené a magyar nemzet halálát, más kérdés, hogy igen szar lenne benne élni. Én nem is fogok, ha Magyarország ilyen lesz, emigrálok, és feladom a magyar identitásomat.

Orbán veje 2018.12.09. 19:00:00

@eloi: Így van haver! El kell üldözni az egyetemeket. Mert Orbánnak pont olyan hülyékre van szüksége, amilyen te vagy.

John Brennan 2018.12.09. 19:21:40

Több évig dolgoztam MTA kutatóintézetben.
Mi folyt ott? Seggnyalás a főnöknek, heti 1 vagy 2 nap intézeti jelenlét, a többi nap egyetemi oktatás vagy más szerződéses munkák, középszerű lébecolók, akik szerettek 10-ig aludni, féltékenykedés, ostoba projektek, erőltetett kutatási témák, előre ismert válaszokkal.
Szóval nem misztifikálnám az MTA-t.

2018.12.09. 19:33:59

@Hopka Éva: kedves Eva,
Tenyleg? Tudatlanok, erőszakosak, buták?
És a rossz oldalra sodródnak?
Szerintem most van először hogy vegre intellektualisan és pragmatikusan is vállalható jövőképe és stratégiája van egy kormánynak. Azt gondolom nem vitatja senki hogy a korábbiak értékelhetetlen teljesítményt nyújtottak. Lehet tehát ropogtatni a lozungokat (tudás üldözése, veszélyben a jogállamiság és a többi demagóg nepbutito jelmondatot, de ez nemcsak méltatlan hanem hiteltelen is és semmire sem jó szvsz.
Aki pedig látatlanban letudatlanoz, lebutaz másokat az lenne a tudós, okos?

Tibor Bocs 2018.12.09. 19:35:33

@Moin Moin: Moin.Gratula neked.Szerintem a te hozzászólásod volt a legértelmesebb az idén országosan.Végre egy olyan ember aki rátapint a dolgokra és intelligensen leirja.Üdv és további sok sikert.

nu pagagyí 2018.12.09. 20:00:46

@John Brennan: Egy lébecoló már biztosan volt a kutatóintézetben. Ezer szerencse, hogy már csak kívülről pofázol. Szerintem aki akar valamit, az tesz érte, úgy tűnik, neked nem sikerült értelmes feladatot találnod.

John Brennan 2018.12.09. 20:14:40

@nu pagagyí:
A lébecolás az alapviselkedés az MTA intézményeknél. A nyalizás távol áll tőlem, ezért mentem át egyetemre, ahol sokkal szabadabb a kutatási légkör.

eloi 2018.12.09. 20:17:23

@ese1985: Ez alapján mi van, ha ők fognak fel többet a világból és mondjuk Ön kevesebbet? Emiatt olyan összefüggéseket is látnak, amiket mások talán nem. Ezt hogyan lehet mérni?
Avagy mi van, ha szimplán újra vannak osztva a lapok?
Az sem jelenti azt, hogy rosszabbak jönnek törvényszerűen, csak azt, hogy nem azok, akik eddig, hanem mások kapják most az erősebb lapokat.
Ez nyilván fáj annak, aki most meg rosszabb lapokat kap. Ezért a visongás. Ez egzisztenciálisan érthető.
De akkor beszéljünk erről!

Óriási sikereket értek el magyar csillagászok! Megalkottak egy csillagkatalógust, amit mindenki használ a világon. És ott vannak a gravitációs hullámok kutatásának élvonalában!!!
Nem CEU-sok!!!... (Főleg ELTE.)
Sok más ilyen hír is érkezik, ahol magyar tudósok vannak egy-egy tudományterület élvonalában. És nem CEU-sok! Szóval oktalanság temetni a magyar tudományos életet. Ez is csak politika.

John Brennan 2018.12.09. 20:36:07

@arturdent:
A Ceun az angol terminológiával Arts and Humanities képzések folynak (tehát ideológia), plusz gazdaságpolitikai elemző (szintén ideológia). A Ceus matematikusok egy az egyben a Rényi matematikai kutatóintézet munkatársai.

_Epikurosz_ 2018.12.09. 20:40:57

Et si forte vobis subtrahatur hospitiorum taxatio, aut quod absit vobis vel alicui vestrum iniuria vel excessus inferatur enormis, utpote mortis vel membri mutilationis, nisi congrua monitione premissa infra quindecim dies fuerit satisfactum, liceat vobis usque ad satisfactionem condignam suspendere lectiones. Et si aliquem vestrum indebite incarcerari contigerit, fas sit vobis, nisi monitione prehabita cesset iniuria, statim a lectione cessare, si tamen id videritis expedire.

Annyira akartatok latinul tanulni, hát fordítsátok le, találjátok meg a kontextust, értelmezzétek, keressetek mai relevanciát. De ha egy pöttynyi hibát találok a fordításban, elevenen nyúzlak meg benneteket.

A CEU könyvtárát szintén Bécsbe kéne költöztetni, mert Magyarországon nincs biztonságban. Egy egyetemnek az első kötelessége a tudomány felé van, a városa huszadrangú kérdés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.09. 20:59:19

@John Brennan: nem, azt én se tenném, én is dolgoztam ott majd' egy évtizedet

deneskata 2018.12.09. 21:45:34

Egyetértek a poszt minden szavával. Régóta mondom, hazaárulás, amit a kormány művel.
Nincsen szándékában rendbe hozni az egészségügyet, az oktatás romokban (pedig arra nagy figyelmet fordított XD : épp ennek következtében kerültünk a béka feneke alá), elhallgattat minden különvéleményt, a mániákus központosítással megfojt minden önálló kezdeményezést... és még nem ejtettem szót Paks II-ről, amivel - ha az eddigiekkel nem - kimeríti a hazaárulás fogalmát. Sok minden van, ami a számlájára írható, de a legnagyobb bűne, hogy a legrosszabbat hozta ki a magyarokból: a kicsinyes gyűlölködést és a gyáva és megalkuvó haszonlesést. Mérhetetlen az erkölcsi kár, amit a Fidesz regnálása hozott magával.

2018.12.09. 21:55:40

@HaFr:

jotunder nem értene egyet azzal, amit brennan írt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.09. 22:11:47

@erikgross: hát, pedig van igazsága Brennan kollégának, ám nyilván intézete is válogatja, én a PTI-ben voltam, lehet, hogy a Rényi más

nevetőharmadik 2018.12.09. 22:42:22

@torró: aha, miután egyszer csak hoztak egy olyan szabályt, hogy mától muszáj amerikai kampuszának lennie. Hogy ennek a szabálynak mi értelme, arra válasz nincs, már azon túl, hogy mitadisten!!! a CEU pont nem felel meg ennek az új szabálynak.

Orbán veje 2018.12.09. 22:44:34

@John Brennan: Az hogy te az épület rekonstrukciós munkálatai során tetőfedőként dolgoztál az MTA valamelyik kutatóintézetében a kutyát sem érdekli.

szepipiktor 2018.12.09. 22:45:53

Én is ezt ugatom már elég régen!
Nem kell alaptudás, túl vannak terhelve a fiatalok, elég nekik a google meg az okostelefon!
Ne Jókait olvassanak, ne klaszikusokat ismerjenek meg, hanem az amazonon rendeljenek trendi tucatszemetet.
Ne nemzetállamban gondolkodjanak, hanem az internacionalista multikultúrában.
Nem kell matematika, fizika, kémia, történelem, irodalom!
Majd a neten kikeresed, de a marketing, PR, HR és a médiakommunikáció világában úgy sincs ezekre szükség.
hagy fogyjon a magyar, a nők ne szüljenek, főleg ne szeressék a férfiakat, és majd törvényben hozzuk előnybe a melegpárokat az örökbefogadásnál.
Vagy most nem a momentum lmp és az aktivistamozgalmak programjairól van szó?
Vagy a tudás ma egy buzitelefon 24 órás baszkurálása?
Tudás, ha a magyar helyett az idegennyelvű kommunikációt erőltetjük?

szepipiktor 2018.12.09. 22:53:22

Most tényleg!
A TUDÁS === CEU GENDERSZAK????????
Mert ha ez az állítás igaz (a címben ez van), akkor egy pillanat alatt köpted le a komplett magyar oktatást.
Mert akkor ott nem kapnak TUDÁST a fiatalok.
És mi a franc köze van egy amerikai réteggképzés végző intézetnek a MAGYAR NEMZET-hez????
Ha kitüntetett szeretettel működhetnének itt, Budapesten, akkor sincs közük a magyar nemzethez!
Ez már a csúsztatás netovábbja.

deneskata 2018.12.09. 23:05:00

@szepipiktor: Eccerű a világ, nem igaz?

szepipiktor 2018.12.09. 23:05:05

Pár napja lapozgattam Marx György Marslakók című remek könyvét. Meglepődtem, hogy a felsorot több tucat magyar zseni közül mindössze KÉT közgazdász volt, a többi m ind fizikus, matematikus, biológus, orvos stb.
És ők Amerika valóban legjobb egyetemein oktattak, kutattak.
Vajon Kármán Tódorhoz hasonlóan, akinek pici köze van a Caltech-hez, melyik világhíresség lesz szervesen köthető a CEU-hoz????
Orbán? A kopasz kovács?
Fogjuk már fel, a tudás ott kezdődik, amit a említettek tudtak, elértek.
Egy nevenincs magyar felsőoktatási intézmény kommunikáció-média szakja nem ez a kategória, de számos más, mai trendi ostobaság sem.
Szóval a "kályha", a tudás ez, a Marx-könyvben is felsoroltaktól mérhetők, és nagyon sok valódi tudós, kutató vagy csak "hétköznapi" mérnök, matematikus, biológus pedig a legjobb képességeikkel hozzájuk akar hasonlítani.
Ez a tudás!
A Marslakóinkra nézve sértő, ha a ceu-t tartjuk a tudás etalonjának és a haza sorsát is ettől tesszük függővé.

szepipiktor 2018.12.09. 23:06:15

@deneskata: Mi gondod csillagharcos?
Én csak a poszt címét olvastam el, vagy lényegtelen?
Mert bégetni kell, egyszerre, vezényszóra?

nu pagagyí 2018.12.10. 06:28:36

@szepipiktor: A tudomány abban különbözik a kívánságműsortól, hogy a valósággal foglalkozik. Be lehet persze tiltani a valósággal való foglalkozást, ezt egy kizárólagos hatalom bármikor megteheti és még büszkén böföghet is hozzá. Hogy a magyar nemzetnek mire van szüksége, talán bízzuk magukra, az emberekre, konkrétan azokra, akik egy adott területen ténylegesen tevékenykednek és felmutattak már valamit. Ahogy az alkotmányban is benne van (egyelőre), a tudomány kérdéseiben a tudomány képviselői illetékesek, nem pedig néhány korlátolt, félművelt politikus. A politikus feladata, hogy szolgálja a nemzetet, ne pedig akadályozza azokat, akik értenek valamihez. A te szintedre lefordítva, ha buzi vagy hiába tagadod és alapítasz rá egyházat, mint a viktátor fiacskája, attól még az maradsz.

nu pagagyí 2018.12.10. 06:44:04

Az lehet a probléma az MTA-val, hogy még mindig nem bizonyította be a hun-magyar kontinuitást és nem foglalkozik Szűz Mária felcsúti megjelenésével. Na, ezért kell kuka holdingot létrehozni a tudományos terület irányítására, ahonnan majd az "igazán fontos" területekre lehet folyatni a lóvét, azoknak, akik megérdemlik.

Exploiter 2018.12.10. 07:04:20

A ceu azért nehéz dió, mert én alapvetően elsődleges fontosságúnak tartom a minőségi oktatást és a fidesszel az egyik legnagyobb gondom, hogy nem fektet erre semmilyen hangsúlyt.
Aki ezt hazaárulásnak tekinti, azzal nem tudok nem egyetérteni.
De ha mondjuk nem egy szélsőbaloldali ideológiai marhaságokat oktató intézményről lenne szó, hanem egy szélsőjobboldali verzióról, akkor gondolom, nem lenne ilyen felháborodás.
Én meg tudománynak csak azt tudom tekinteni, amiben ideológiák nem játszanak szerepet. Mert az a "tudomány" működni is szokott, ez meg inkább visszafelé tolja a világot, nem előre.

torró 2018.12.10. 07:05:01

Éljen a szólás szabadság! Hová is lett a kommentem?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.10. 07:51:29

@torró: eltévedtél -- itt nincs szólásszabadság, bár ez is jóval nagyobb, mint amit a Magyar Időkben találsz

nu pagagyí 2018.12.10. 08:07:17

@Exploiter: A CEU egyáltalán nem nehéz dió. Az egy magánegyetem, amihez nem ad pénzt állambácsi, így semmi joga nincs arra, hogy belepofázzon. Bízzuk már rá azokra, akik a saját pénzüket fordítják arra, hogy tanulhassanak, hogy megítéljék hasznos-e az amire a pénzüket fordítják. A NER persze nem nagyon szereti a társadalomtudományokat, mert az az emberrel foglalkozik, ami a NER szerint magában nem létezik, csak csereszabatos eleme valami általa magasabb rendűnek képzelt izénél, mint család, nemzet, vagy akármi. Az ember a NER szerint szabadon alakítható sejthalmaz, amit ha megfelelő impulzusokkal bombáznak, nyáladzás figyelhető meg.

szivárványszagú csótány 2018.12.10. 08:18:27

@Bogomil: Szerintem azért csinálják ezt, mert ennyire hülyék. Primitívek, tudatlanok és rettegnek mindattól, ami náluk - bármilyen téren - több. Az elnyomó ősi félelme a műveltebbtől ergo üldözni kell és megsemmisíteni. Több példát is láthatunk erre a történelemben, elég, ha a posztban felsorolt dátumokra tekintünk vissza.

deckard_r 2018.12.10. 08:41:49

@John Brennan: a saját tudományágamban az MTA intézetek a magyar élvonal elején vannak, némely területeken a világ élvonalába is beleférnek... ezeken a területeken az egyetemek a komoly oktatási terhelés miatt erősen hátrányban vannak. Persze ez orvosbiológia, ami egyrészt nagyon kompetitív, másrészt kifelé eléggé átjárható és vannak többé-kevésbé használható minőségi mutatók.
A CEU magányegyetem, ha el tudja adni a szerinted ideológiailag töltött képzéseit, az az ő dolga és nem a kormányé. Mármint egy demokráciában... végül is bőven vannak államilag finanszírozott ideológia erősen színezett képzések...
>A Ceun az angol terminológiával Arts and Humanities képzések folynak (tehát ideológia)<

Csak a pontosság kedvéért:
1 éves MS programok:
Business Analytics
Environmental Sciences and Policy
Finance
Technology Management and Innovation
Mathematics and its Applications

van LLM programjuk (International Business Law) ami pl. nemzetközi irodákban dolgozó jogászoknak elég jó tud jönni.

2 éves MS programok:
Mathematics and its Applications
Environmental Sciences, Policy and Management (MESPOM)

van executive MBA program

>Ceus matematikusok egy az egyben a Rényi matematikai kutatóintézet munkatársai.<
Hát, szerintem ennek meg rohadtul kell örülni, mert ez azt jelenti, hogy hogy pár tehetséges matematikusnak nem külföldön kell keresni a megélhetést... mert azt garantálom neked, belülről ismerve a magyar egyetemi szférát, hogy ott lényegesen jobb feltételek mellett lehet oktatni, mint pl. az ELTÉ-n...

Exploiter 2018.12.10. 09:59:39

@nu pagagyí:

Az isis is egy magánszervezet, amibe - khm - elvileg nem adnak pénzt a kormányok, de azért elég sokan belepofáznak, hogy mit csináljanak - akár hellfire rakétákkal is.

Tudom, hogy sarkos párhuzam, de tényleg kíváncsi vagyok, ha egy magánpénzből működő egyetem, ami Botswana-ba van bejegyezve és fasizmusról tart szemesztereket, akkor is ugyanekkora felháborodás lenne-e miatta.

2018.12.10. 11:30:19

@Trónkövetelő: Igen, a rendszer fenntartható lenne, kivéve egy apró, de annál fontosabb, mondhatnám, létfontosságú aspektust: az anyagi alapot. Ha nincs (tágabb értelemben vett) intellektus, előbb-utóbb (manapság inkább előbb) befuccsol a gazdaság is, oda az (adó)bevételek, nem lesz, mit (f)osztogatni, és borul a rendszer (ld. szocializmus).

2018.12.10. 11:32:47

@John Brennan: És ennek ellenére te tudtál ott dolgozni, mondom: dolgozni?

2018.12.10. 11:34:50

@Exploiter: nem sarkos, qrwára sántít

deckard_r 2018.12.10. 14:19:59

@Exploiter: arra én is, de mi köze ennek a CEU-hoz?

John Brennan 2018.12.10. 20:53:00

@pityókaborsommelier:
Nem úgy kezdtem el dolgozni a mai MTA KRTK egyik elődjénél, hogy mindazt tudtam, amit ma tudok (ottlétem és az utáni időszak alapján is) az ottani munkáról. Örültem, hogy az egyetem után volt ilyen lehetőségem, naiv és idealista voltam, olyan mint amit a lakosság többsége gondol az ilyen kutatóintézetekről (nagyon okos és tudomány iránt elhivatott emberek dolgoznak ott stb.).

A természettudományos intézeteket kevésbé ismerem. Ott inkább az egyéni hozzáadott érték veszik el még jobban, ami a csoportos kutatások végeredményébe bekerül.

deckard_r 2018.12.11. 07:19:04

Nem vész el "még jobban"... az orvosbiológia kutatások természete ma már olyan, hogy komoly csoportmunkát követelnek meg... az élvonalbeli csoportok az MTA intézetekben is a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan működnek ebben a tekintetben.

2018.12.11. 08:04:34

@John Brennan: Otromba voltam, elnézést. Egyébként nálunk az állam által fenntartott munkahelyek többségére (egészére?) igaz, amit írtál.
süti beállítások módosítása