1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.06.30. 08:53 HaFr

Az Orbán-rezsim hatása Európa értékrendjére

Képtalálat a következőre: „battle of poitiers”

Nemrég az abortusz mellett szavaztak az írek, most az osztrákok készülnek bevezetni a harmadik nemet, egy harmadik katolikus hagyományú országban, Spanyolországban, már időtlen idők óta dívik a melegházasság. Sehonnan nem érkezik hír arról, hogy egy millimétert is tért nyerne a keresztény fundamentalizmus (hogy egy jó kis iszlám-keresztény gettó-állóháború alakuljon ki Párizsban vagy Tower Hamlets-ben, olyan, hogy a putyinisták mind a tíz ujjukat megnyalhassák alatta többször is). A keresztény Európa -- amennyiben keresztény -- alaposan progresszivista is, a kettő nem tűnik zavarni egymást, miként éppen a laikusok nemi preferenciáinak szankcionálásában az egyház sosem volt túl aktív: a homoszexualitást például nem üldözte soha szisztematikusan, "elvszerűen", nem beszélve arról, hogy Krisztus miket nem átallt mondani, jobb ebbe bele nem gondolni. Ettől Európa persze nem tudja jobban, hogy mit fog kezdeni néhol a párhuzamos társadalmak formáját öltő kisebbségi "zsebekkel", de keresztény alapon biztos nem lesz itt se muszlim-, se "deviancia"-üldözés, sőt még a deviancia meghatározásában sem fognak az európai népek a Magyar Időkhöz nyúlni, ami kétségtelenül megnyugtató.

Az is jó ellenben, ha megállítjuk, de legalább mederbe tereljük a bevándorlást, mert progresszív barátaink messze nem veszik elég komolyan pl. az iszlám és a homoszexualitás, az emberi jogok és a felvilágosodás konfliktusát, azt hiszik, majd csak lesz valami, ne akadjunk már be a legrosszabbról való fantáziálásba. De a probléma éppen az, hogy a progresszivistáknak semmilyen elképzelésük nincs Európáról, csak ez a "ne akadjunk be" -- lehetőleg semmibe, és akkor le lehet tagadni a tényeket is. A progresszivisták azt még valószínűleg helyesen gondolják, hogy a kelet-európai EU-tagállamok nacionalista felhevülése a szó eredeti értelmében vett civilizálatlanság jele, és majd kiforrja magát (amely remény persze némiképp emlékeztet a muszlimokkal szembeni várakozásokra). De ezen túl aztán tényleg nem tudnak semmit. Nem tudják, jó-e (szerintem nyilvánvalóan nem), ha a materiális célok, a pozitív jog és az identitásegyenlőség expanzív doktrínája tartja össze a társadalmakat, vagy jobb lenne elfogadni (ami tényleg a tolerancia jele volna), hogy létjogosultságuk van kevésbé programszerű, kevésbé racionalista platformoknak/hagyományoknak, amelyek anélkül is működnek, hogy az LSE-n és a Freie Universitäten hozzáigazítanák őket a követendő életmódhoz. A mai Európa 5%-os muszlim kisebbsége is sok, ha közben az amúgy is heterogén többség máról-holnapra él és bizonytalan a politikai értékrendjében és a kulturális horizontján, illetve a bizonytalanságát egyenesen identitásválságba taszítja a hangos progresszivista narratíva. Ilyen körülmények között ne csodálkozzunk, hogy sokan rátalálnak az agresszív anti-progresszivizmusra az etnicizmusok formájában. 

Orbán és a hasonszőrűek hatása Európára az lehetne, hogy a kicsit komolyabban vesszük, hogy a szabadságnak nincsen hiteles intézményrendszere, de még csak politikai fogalma sem Európában, hanem ehelyett macskajancsik ugrálnak az EP ALDE frakciójában és követelőznek mindenről, ami nem a szabadság. A szabadság kétezer-ötszáz éves történetét és a megannyi vitát és fordulatot, ami bekövetkezett az ügyében ez idő alatt, sűrű homály fedi a szabadság bölcsőjének számító kontinensen. Az, hogy orbánokat egyáltalán komolyan vesznek populáris szinten (ha politikusi szinten nem is, amire szép példa volt a tegnap videó a szerencsétlen miniszterelnökünk beilleszkedési kísérletéről a Macron-Merkel társalgásba), az természetesen nemcsak a keresztény Európát, hanem a szabad, a történelmét ismerő, öntudatos Európa képét kérdőjelezi meg, tehát ennyiben Orbánnak igaza van: valami nagyon elromlott európai hazánkban kezdve a családoktól az iskolákon át a liberális demokrácia intézményrendszeréig és a kapitalizmus erkölcsi rendjéig. Orbánban sokakat -- így engem is -- nyilvánvalóan az zavar a leginkább, hogy a kereszténység a sokadik "politikai termék" nála és egy szavát nem lehet elhinni erről se annak, aki az európai működése közben tönkreteszi és nem újjáépíti a magyar demokráciát és identitást. A lenyúlt pénz ehhez képest piszlicsáré ügy. De Orbán akaratlanul -- hiszen a célja nem az építés, hanem a rombolás -- felhívja a figyelmet a gyengeségeinkre, és a hatásában ez lehet a leginkább megtermékenyítő. A kereszténységnek és a demokráciának -- vagy ami azt illeti, Európának -- viszont sosem lesz a Grál-lovagja, mert nem sikerül elvennie ezeket a szavakat a Nyugattól úgy, ahogy a gyenge magyar nemzettől el tudta.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6714083861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2018.06.30. 09:22:53

A "progresszivisták" azért nem értik a világot, mert nem veszik figyelembe, hogy az emberek nem csupán individuumok, hanem társas lények is - s hogy az egyén szabadsága ß@rt sem ér biztosítékok nélkül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.30. 09:27:20

A kelet józansága és a nyugat romlottsága harcának az előbbi a győztese.

Ideig-óráig még aknamunkázhat a Mertkell-Micron gumitengely, de az oligarchák tehetetlenek a népek tengerével szemben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.06.30. 09:28:18

:D ma megint vicces kedvedben vagy, "józanság" :D

városi fiú 2018.06.30. 10:40:00

Jó a poszt. Szeretnék hinni benne én is, csak nem értem annyira a nyugatot. Viszont a magyarokat értem. Ők nem fognak fejlődni, ha szembesülnek a gyengeségeikkel.
Minden leleplezett hazugságuk egy újabb süllyedés lesz a mocsárba, ahogy mindig. A végén levetik a cipőjüket és visszamásznak a fára. Azt hiszem, a magyarok csak majmolták európát eddig is.

Janossz 2018.06.30. 11:33:42

"Ők nem fognak fejlődni, ha szembesülnek a gyengeségeikkel."
Sose fognak szembesülni a gyengeségeikkel, mindig lesz egy Bécs, Moszkva, vagy Brüsszel, mely épp gátja nagy nemzeti szárnyalásnak. Vagy csak a zsidók.

2018.06.30. 11:44:23

A magyar nép annyira, de annyira szeretné. hogy végre megváltsa egy snájdig m.blog.hu/b1/b1/image/naci.jpg igazi magyar levente(középső figura. A mi mindennapi ö.ö.ö . . . identitásunk), hogy a gyengeségére azt hiszi, erő. És az erő bennünk van. Így vezetik Magyarországot erős vezetői diadalról diadalra, Trianonról Don-kanyarra stb- Hajrá!

Moin Moin 2018.06.30. 21:28:44

„…Valami nagyon elromlott európai hazánkban kezdve a családoktól az iskolákon át a liberális demokrácia intézményrendszeréig és a kapitalizmus erkölcsi rendjéig.” – Na, ehhez aktualitás tudok hozzáfűzni az iskolát illetően!
Kisfiam most megy elsőbe Németországban. Az iskola tehetségfejlesztésért felelős („Korektorin” titulusú) vezetője – egy talán ha harmincéves csaj – már a tavasz végi szülői értekezleten („Elternabend”) bedobta, hogy jelentkezzen minden elsős valami, a helyi zeneiskola által szervezett „Táncoljon minden gyerek”-foglalkozásra, amelyen (figyelem: most kemény dolgok következnek!) „a gyerekek másodikos korukra érteni fogják, hogy mit csináljanak, ha pl. azt mondják nekik, hogy kéket vagy sárgát táncoljanak”. (Ez nem vicc, szó szerint idézem az elhangzottakat.) Mivel a társadalom egyelőre azért még meglehetősen egészséges, így nemigen jelentkeznek a szülők erre a marhaságra, havi 12 euróért – így immár a második „nem elfelejteni”-levelet küldte a héten ki a picsa (A „Korektorin”) ez ügyben… Azt hiszem, el fogom neki mondani, hogy arról még sosem olvastam a Handelsblattban, vagy német kormányzati anyagokban, hogy Németországban súlyos probléma a táncoshiány, vagy hogy az emberek nem tudnak kéket-sárgát táncolni. Arról viszont minden héten olvasok, hogy súlyos probléma a mérnök-, informatikus-, big data-szakértő-, vagy épp orvoshiány... Ennek ellenére a (mint írtam, a tehetséggondozásért, a hochbegabtokért felelős vezető táncikáltatná az elsősöket – de arról egy szó sincs, hogy mikortól és miféle metodikával jön az informatikai oktatás, vagy épp a természettudományok megszerettetése-megismertetése. Továbbá azt is tervezem neki emlékezetébe idézni, hogy az iskola mindenek előtt a tanulás helye, nem pedig a szórakozásé és a marhaságoké – és hogy Németország (és Európa) akkor volt-lehet nagy és erős, amikor komolyan veszi a fentieket és azok szerint jár el. (Mint az köztudott, Krupp, Bosch és Benz urak sem kéktáncolással foglalatoskodtak.) Ja, és ez egy „menő” iskola, amit millió eurókból épp most fejlesztettek a topra: olyan technológiai szintre, amitől H. Rózsa maga alá szarna…
Szóval, szavaidnak igazsága vagyon!
Nekem a szabadságról valahogy mindig a (teljesítmény-)verseny ugrik be – ez lehet valami fiatalkori trauma hatása; valószínűleg a sváb kovács nagyapám műhelyében beszívott sok széngáz hatása. (Ebből a szempontból olyan gyerekkorom volt, amilyet Engels ír le A munkásosztály helyzete Angliában c. művében…) Mára viszont a mai tizen-huszonéves német fiatalok a „szabadság” szót hallva leginkább valami olyasmire asszociálnak, hogy szabad bebaszva-beszívva beleugrani a folyóba, ahonnan a jóléti állam természetesen kihúzza, aztán pedig ingyér’ gyógyítja a taknyát, miközben, ha valami picikét kellemetlen vizsgálatocskával zaklatná őket egy főorvos, akkor azonnal azzal jön elő a kis taknyos, hogy „neki jogai vannak, erről már általánosban is hallott!”. Néha kívánnék nekik egy évtizednyi Adenauert!
De azért az európaiság ügye nem teljesen reménytelen és talán az iszlám sem formálja a maga képére Európát: ui. ma a holland tengerparton monokiniző muszlim nőket láttunk!:-)

Perceval 2018.07.01. 09:19:48

Mit jelent ságát táncolni? “Höhöhö, hát az valami oltári marhaság! Höhöhö......írkálja is a leveleit a picsa!” (magyarul és emberi nyelven tanárnő).

Művészlélek volnék. Különös módon nem tudom ezt szégyenkezés nélkül leírni. Mert ez a “höhöhö marhaság” gondolkodású mindközönséges nyárspolgár szemében nem érték, hanem életidegen elvontság, “marhaság”, túlérzékenység, lúzerség. Nem is részesítené olyan képzésben a gyerekét, amely a jó nagy józan paraszti ésszel nem felfogható, és főleg nem praktikus. Praktikus, azaz azonnal és közvetlenül hasznosítható. “Höhöhö, nem kő ez a kapáláshoz, az informatikához, csináljanak a gyerekemből egy jó kis melóst, aki tudja a kötelességit, és jót keres, hogy legyen kocsi, család, ház. Mert ez a dimenzióm. A picsák meg menjenek a picsába! Már a nagyapám is tudta, hogy mi kő a boldoguláshoz, hát a nagy filozofálás, meg bölcselkedés, meg csepürágás, az nem!”

Nem az a baj, ha valaki utcaseprő, lakatos, gazdálkodó........magam is utcaseprő szerettem volna lenni olykor, amikor a művészlelkem belelátott valami szépséget ebbe az egyszerű munkába, és abba a periférikus létbe, ami ezzel jár........A baj az, amitől kurvára szenvedek, sőt, amibe tönkremegyek, hogy körülöttem a nyárspolgárok olyan fenemód harsányak. Amit nem értenek, az csak marhaság lehet. Amit ők az élet szempontjából haszontalannak ítélnek, az csak marhaság lehet. Amikor azt mondják fene harsányan, hogy “ez marhaság, höhöhö”, akkor én mindig úgy érzem, hogy valaki épp böfög. A “marhaság” azt jelenti, hogy a másik nem szimplán téved, le kell torkollni, jöhet még esetleg a pedagógiai pofon, tanulja már meg, hol a helye, apja biztos nem verte, “pedig nekem is használt, nincs azzal baj, csak az idióta ballibek sikoltoznak”...........

Mit jelent sárgát táncolni? Kit érdekel, hiszen visszakézből lehet böfögni, hogy “marhaság, höhöhö”, meg amúgy se hoz pénzt.

Khonsu 2018.07.01. 09:40:48

Ebből se tudtuk meg, mit jelent kéket vagy sárgát táncolni, pedig most már baromira érdekel. :)

Perceval 2018.07.01. 09:47:15

Hát, azt nem tudhassam, hogy a “leveleit írkáló picsa” mit ért alatta, de én úgy fordítanám le a saját világomban, hogy a színek hangulatokat is kifejeznek, amikhez asszociációs játék révén képek, érzések, szituációk is kapcsolhatóak. Tehát sárgát táncolni tulajdonképpen egy olyan tevékenység, amely során a gyerek a képzettársítással értelmezi és megjeleníti a színt. Vagyis fejlődik a képzettársítás, a beleérzőképesség, az analógiás gondolkodásmód, a fantázia.......szerintem. :)

Khonsu 2018.07.01. 09:51:04

Logikusnak tűnik, köszönöm. :)

Janossz 2018.07.01. 10:03:07

"ui. ma a holland tengerparton monokiniző muszlim nőket láttunk!:-)"
Tehát elámultál pár csecsen csecsen :-)
Biztos nem szaúdiak voltak.

FrVili 2018.07.01. 21:10:22

@Moin Moin
ahogy @Perceval írja nagyon helyesen, talán azért kell művészeteket tanulni, hogy később, ha felnő a gyerek ne picsázza le csípőből azt az embert, aki valami olyanra akarja tanítani, aminek nem látja egyből az értelmét, s ezért nem tulajdonít neki értéket, mert a hónap végén nem lesz belőle zsák krumpli vagy mert a kalapácson szocializálódott problémamegoldási módszere becsődöl, ha találkozik valamivel, ami nem szög. Sajnos én is ilyen ún. hasznos mérnökök és informatikus kockák között élem az életem -jómagam is mérnökként- túlnyomó részét, és lesújtó, hogy az okosság és a műveletlenség párosa milyen korlátolt félembereket hoz létre az ösztön-lét és az üres intellektus házasságából, így teljes éhhalálra juttatva az egyén önmagához és másokhoz fűződő érzelemvilágát.
@HaFr-nek volt egy kiváló posztja a kompetencia és a műveltség-alapú oktatás kívánt egyensúlyáról, ahol a "laterális asszociativitás" fogalmának fontosságát érintette. A gyermek bizony a for cikluson kívül Novalist is fog tanulnia német iskolában, mert hátha ő megérti, ha már az apukájának nem sikerült:
"Wenn nicht mehr Zahlen und Figuren
Sind Schlüssel aller Kreaturen
Wenn die, so singen oder küssen,
Mehr als die Tiefgelehrten wissen,
Wenn sich die Welt ins freye Leben
Und in die Welt wird zurück begeben,
Wenn dann sich wieder Licht und Schatten
Zu ächter Klarheit werden gatten,
Und man in Mährchen und Gedichten
Erkennt die wahren Weltgeschichten,
Dann fliegt vor Einem geheimen Wort
Das ganze verkehrte Wesen fort."
süti beállítások módosítása