1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.02.27. 18:52 HaFr

Meddig engedik még hülyíteni magukat a Fidesz-szavazók?

Képtalálat a következőre: „orbán fidesz”

Tegnapról mára kiderült, hogy nem Soros áll a migráció, Brüsszel, a magyar ellenzék, a civilszervezetek, úgy általában minden, ami nem fideszes (plusz a metafizikai Rossz mint olyan) mögött. Pedig, haj, ez volt a Fidesz alapvetése az utóbbi két évben. Pontosabban nem alapvetése volt, hanem -- fideszes szemmel -- az igazság maga, amely megmutatkozása pillanatában rendet teremtett kusza világunkban és leleplezte a Magyarország ellen irányuló globális összeesküvést. A Fidesz vezetése szerint mától, február 27-étől, azonban már nem ez az igazság. Kész, vége, ennyi volt.

Halljuk, "lejjebb kell csavarni a sorosozást", mert a magyar nép "ennél intelligensebb". Hanem ezt mi, kívülállók, nem értjük. Én, kívülálló, már reggel óta ezen gondolkozom, és amennyi fejfájást ez okozott nekem, ahhoz képest junior filozófus koromban Descartes Meditációi múló rosszullét volt. Hogyan van az, hogy az igazság egyik napról a másikra elmúlik, csak mert közben Hódmezővásárhelyen veszített az orbánizmus? Mi köze a kettőnek egymáshoz? Hogy jön egy olyan pimf, nulla, csaknem értelmezhetetlenül jelentéktelen esemény, mint egy kisvárosi időközi (polgármester! -- majdnem hogy pedellus-!) választás az igazsághoz?!

Végül arra jutottam -- pedig, Isten az atyám, próbáltam minden más megoldást --, hogy mégsem az igazság volt ez. Remeg a kezem, amikor leírom ezt. Hanem természetesen egy orbitális nagy átverés. Nem akarom túlírni ezt a szatírát a Fidesz-szavazókról, nagy részükön nem lehet számon kérni az igazság tudását, a kisebb részük pedig egyébként sem hitt ilyesmiben, csak ment az árral kritikátlanul vagy jól keresett vele. Hát, van egy rossz hírem az előzőeknek és egy jó hírem az utóbbiaknak. A rossz hír, hogy az ENSZ és Ukrajna -- a kormány egész Európában páratlan eredményeinek társaságában -- néhány napon belül átveszi Soros szerepét a szavazók hülyítésében és minden mehet tovább a régiben: lesz ellenség, lesz vezér, lesz győzelem. A jó hírem az utóbbiaknak pedig ugyanez. Folytatódhat a sunnyogás és a tolvajlás -- most legalábbis még azt hiszik. De amint egyszer már megírtuk itt, a magyar nép elleni intergalaktikus összeesküvésen túl már nem lesz front, és ide is hamar eljutunk abban az észbontó tempóban, ahogy a vezér és a társtolvajok pörgetik a propagandát. És akkor majd ott állnak végre pőrén a gazemberek (ellenség nélkül, mert máshoz nem értenek), véget ér a Hosszú Menetelés, a megvezetett hívek meg elkezdhetik megkeresni az új narratívájukat az elmúlt +8 évről ("igazából tudtam", "már akkor ellenálltam", "belülről bomlasztottam" stb.), amelynek fogalmazását a vásárhelyi eredmények megismerése után -- biztosan tudom -- néhányan már el is kezdték. Nem azt mondom, hogy ez már idén bekövetkezik, de minél később, annál rosszabb lesz mindenkinek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8013703452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kószák egyike 2018.02.27. 19:43:53

Ha holnap az ufókban kellene hinni mert attól remélne szavazatot viktor abban hinne, ha rá 5 napra az ufóktól kellene megvédeni a magyar népet és az ufók ellen hergelni mert az hozna szavazatot megtenné. Ha a jövő héten újra liberális demokratává kellene válni mert azon múlna hatalom azt is megtenné. De hát a szekta vezérek már csak ilyenek.

ricardo 2018.02.27. 20:31:17

Pedig Descartes Elmélkedések kötete nagy szolgálatot tesz, ha politikáról van szó, kedves Péter. Kételkedni, ugye! Mit tudhatok biztosan? Descartes szerint: ha azt látom, hogy a tábla zöld, akkor abból nem az következik, hogy a tábla zöld, hanem az, hogy azt látom. A kettő nem ugyanaz. Ha Orbán Viktor mond valamit, akkor abból csak az a biztos, hogy mondja. Mindig tartsuk észben Descartes bölcsességét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.27. 20:38:08

@ricardo: miért az atyáskodó hangnem?

ricardo 2018.02.27. 20:52:07

@HaFr: Távolról sem volt szándékomban atyáskodni. Mindössze Descartes becses művére bátorkodtam felhívni a figyelmet. Úgy vélem, a világ sokkal jobb hely lenne, ha az emberek ismernék az „Elmélkedéseket”. Egy Descartes filozófiájában járatos fiatal nő pl. tudja azt, hogy ha a férfi azt mondja neki, hogy szereti, akkor abból annyi biztos, hogy a férfi azt mondja. Gondoljunk csak bele! Vagy ha az M1 híradóját hallgatja, akkor tudja, hogy a hallottakból nem az következik, hogy mindaz igaz, csak az, hogy az M1 híradó azt mondja.

Kage kyōi 2018.02.27. 21:01:59

Miféle közösség az amit a vesztesek emlegetnek? Lopási? Hazudozási? Gyülöletkeltési? Merthogy nem keresztény, nem konzervatív az biztos!

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.02.27. 21:13:55

@HaFr: a belülről bomlasztottam kimaradt :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 06:21:43

Nem szabad megismételni az 1990-2010 közti országrontást, ki a ballibákkal a közéletből! Ez most a lényeg.

kukko 2018.02.28. 06:56:34

A Soros kampánynak véleményem szerint nem az volt a célja, amiről mindenki ír, hanem a közbeszéd tematizálása, mert sokkal kényelmesebb a Soros-tervről beszélni, mint az oktatás, az egészségügy, a szegénység, a korrupció témáiról. Ebből a szempontból nagyon is bejött. A szégyenteljes az egészben az, hogy az ellenzéknek is kényelmesebb volt ez a téma, mert talán ők sem érzik, hogy a fent említett kérdésekben releváns megoldásaik lennének.

Stenonis 2018.02.28. 07:13:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Az ugye nem zavar, hogy 1998 és 2002 között a fidesz volt kormányon :)

De végülis abban igazad van, hogy az országgal nagyon jót tenne, ha a fidesz eltakarodna a közéletből. A takarodás alatt többéves börtönt és közügyektől eltiltást érek.

midnightcoder2 2018.02.28. 07:38:45

@kukko: Pontosan. Ezekkel a problémákkal az a baj, hogy láttuk már a baloldalt is hatalmon. Pont olyan korrupt volt mint Orbánék, csak ebből az átlagpolgárhoz kevesebb jutott el, mivel az igazi nagy lopások idején a jobboldalnak lényegében nem volt sajtója, csak nekik. Ma beszélnek a sajtószabadság hiányáról, miközben ott az HVG, a Népszava, az ÉS, ellenzéki a HírTV, és ott van ugye a jó Index, 444, stb. Míg a Horn kormány idején az ellenzéki média két nagyjából zéró olvasottsággal rendelkező újságból állt, internet csak pár száz embernek volt és az sem hírportálokat látogatott, faszbúk és társai nyomokban sem léteztek. Na akkor volt valóban egyoldalú a tájékoztatás, és akkor nem volt sajtószabadság.

És ha megnézzük, a baloldal a szegénység ellen sem igazán tett. Az volt az elv, hogy üljön csak otthon a cigány a segílykével, így biztosan ránk szavaz majd legközelebb is, meg a gyereke is aki abban nő fel, hogy az hogy otthon ülünk és várjuk a segílykét és isszuk a tablettás kannásbort maga az élet. A hajléktalanok pont úgy le voltak szarva mint ma. Az egészségügy pont akkora szar volt akkor is mint ma, sőt a végén még megpróbáltak pár százmilliót kilopni a kasszából Hordágy Ágicáék, na ez már nem jött össze. Az oktatás is Magyar Bálinték alatt lett igazán elszarva, az más kérdés hogy Orbánék még ezen is tudtak rontani.

DAnna 2018.02.28. 07:58:42

@ricardo: "Ha Orbán Viktor mond valamit, akkor abból csak az a biztos, hogy mondja."
Ebben mért is vagy olyan biztos? Mert ők simán letagadják saját magukat is ...

DAnna 2018.02.28. 08:00:26

@kukko: Mindegy, hogy van-e megoldása az ellenzéknek az adott kérdésekre, mert ha van is, hiába kommunikálja. A magyar szavazó vagy nem érti meg (túl bonyolult neki), vagy jobban tudja.
Jelenleg ebben az országban intelligenciára és értelmes gondolkodásra alapuló kampánnyal nem lehet nyerni.

scr 2018.02.28. 08:05:02

Meddig engedik még hülyíteni magukat az ellenzéki szavazók? Tényleg egy olajozottan működő Gyurcsány-Vona koalíció az ország érdeke?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 08:10:31

Bloggertárs.

Egy polgár
egy konzervatív
egy filozófus
egy politizáló ember
, mint te magad, aki még egy pártalakzat nevére is formálta mindezt, mitől van annyira beszarva, hogy letiltja a blogján az olvasottság-számlálót? Ezt csak az olyan fostenger, primitív blogok teszik, mint a B1 blogcsalád, pedig ők naponta akár négyszer is index címlapot kapnak a blogketrecben, a címlapon. Ennyire frusztrál, ha pl. 20.000-nél kevesebb a kattintás egy adott gondolatfutamodon?

Egy gondolat érvényességét vagy igazát nem befolyásolja, hogy az adott pillanatban mennyien olvassák. Mel Gibsonnak csak 3 olvasója volt összesen az Összeesküvés-elméletben, Michael Moore 8 barátjával ült össze egy kis lakásban, hogy megpróbálják megbuktatni G.W. Busht, Jézus Krisztusnak meg csak 12 lájkolója volt kezdetben, aztán nézd meg mi lett a vége. Ehhez képest e kies hon mezei bloggere, sokkal nagyobb kockázatot is vállalhat, ráadásul a blogodat kedvelik a blog.hu szerkesztői, szinte mindig találkozni veled is a címoldalon. Akkor miért-e tinédzser-kori, pubertás instagrammos-facebookos, "jajistenem senki nem reagált arra, hogy most ettem egy szendvicset, se egy komment, se egy vigyorfej, pedig még fotót is posztoltam hozzá, engem nem szeret már senki, öngyikos leszek" mentalitás?

Szégyenbe taszítod a Péter nevet, és ez engem külön is sért. Kősziklaként állj a viharban. Vagy az már nem megy?

Na, ez az egész csak onnan jutott eszembe, hogy bár jogosan olvasod a fiiúk fejére az irgalmatlan baklövésüket, ahogy ezt többször megtettem magam is megtettem, még jóval azelőtt, hogy most visszavonták volna, felhívva a figyelmüket eme szégyenteljes, megalázó, visszataszító, vállalhatatln patkány-propagandájuk tarthatatlanságára, de azt viszont nem egészen értem, hogy még egy parányi kockázatot és nyílt visszajelzési faktort is letagadva a blogodon, miért érzed úgy, hogy különb lennél náluk? Ők beleállnak a köpködésbe, a bukásba, a vereségbe, és megpróbálják megfordítani a helyzetet, akkor is ha kiröhögtetik magukat, és nyilvánvalóvá teszik a hazugságaikat, miután Hódmezővásárhelyen konkrét és lesújtó visszajelzést kaptak arról, hogy hol állnak. Te még a saját pozíciódat sem vállalod a blog.hu virtuális mezőnyében.

Bár az kétségtelen, hogy ezzel nem vagy egyedül a bloggerek között. Kivétel néklül mindegyik balliberális/fideszellenes/ellenzéki politikai blog. Ez is sokat elmond.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 08:11:25

@scr: nem unod már, hogy -- a te szempontodból -- a rosszabb melletti érv száz éve az, hogy ne a legrosszabbat válasszuk? Ha neked ennyi az érved, miért nem gründoltál egy rendes ellenzéki pártot ahelyett, hogy a nickedet gyakorlatoztatod itt meg másutt?

na__most__akkor 2018.02.28. 08:11:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár == bulgár birka, de akárki is lehetne... :
"Nem szabad megismételni az 1990-2010 közti országrontást, ki a ballibákkal a közéletből! Ez most a lényeg."

Nem tudok bulgárul. Primitív nyelv, egy elbaszott orosz. Persze, akinek a nyelve óránként vált Putyin seggéből Orbánéba, annak minden mindegy, csak megkapja a baksist naponta.

Na most akkor egy kis szótár --- magyaroknak...
--- baloldal
A baloldal, illetve baloldali politika jellemzője, hogy nagy súlyt fektet a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására és az általános (szociális) jogokra, szemben a társadalmi hierarchiával, illetve egyenlőtlenséggel. A baloldali politika támogatja a kisebbségek és a hátrányosabb helyzetű csoportok jogait, illetve e jogok érvényre juttatását, támogatja a szabadságjogokat, és általában támogatja a kulturális sokszínűséget.
! Hát ez ugye mind negatív tulajdonság? Mivan, birka?

--- ballibákkal...
-- a bal elintézve
-- akkor most liba (szótár):
zsidó=biboldó
- becézve (igen, ez becézés) bibsi
- a magyar nyelv szeret hasonulni: bipsi, bár így már semmi értelme, de sebaj
sebaj
--- liberális
A liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt.
Megint rosszat mondtam, birka?

Innen már egyenes az út.
baloldali - liberális - biboldó - bibsi - bipsi - libsi - ballibsi
(mi van a libával? van valami köze a liberálishoz?)

Egybites agyú, embernek látszó tárgyak, akik nem ismerik a szavak jelentését. De leírják, és telefosnak a szarjukkal mindent.

A bulgár birka csak egy csak sokszáz seggfej közül...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 08:12:49

@zord íjász: :D :D elég messzire jutottál a blogszámlálótól -- de voltak szép gondolataid is, köszönöm

CM2131 2018.02.28. 08:15:02

Igen, tényleg kiderült, hogy a Soros által pénzügyileg finanszírozott civil szervezetek mögött nem Soros áll.
Tényleg elképesztő alternatív valóságot képesek a fejükben felépíteni az ellenzékiek :-)))

biggianni 2018.02.28. 08:21:19

Meddig engedik még hülyíteni magukat a fidesz szavazók? A VÉGTELENSÉGIG! SÖTÉTSÉGÜKNEK NINCS HATÁRA! A degenerált gazdájuk hamarosan új "ellenség" után néz! Kiadja az ukázt a szolga hadnak, és fakardokkal a kezükben megrohamozzák a nagy semmit, miközben a potrohos csúti tróger és talpnyalói szarrá röhögik magukat, ahogy az idomított bírkák keresik a nemlétező ellenséget!

2018.02.28. 08:24:50

Ha holnap a propaganda agytröszt arra jut, hogy az hozza szavazatot, ha Sorost istenítik.....nos akkor Sorosból isten lesz egy pillanat alatt és ezzel lesz teleplakátolva az ország.

Trackers 2018.02.28. 08:33:15

Soros valóban azt teszi amivel a kormány ijesztget.
Létezik Soros Terv:

Itt találsz linkeket Soros 2015-ös tervére, listázott EU-s képvsielőkre, és magára a 2017.11. hónapban elfogadott Dublini rendeletre, ami majdnem szószerint a Soros Terv leirata.

berrettegok.blog.hu/2017/12/14/udvozlunk_a_blog_hu-n_77128

----

A kampány fókuszának átirányítása, nem azt jelenti hogy meghazudtoljuk önmagunkat, ezt 40 IQ felett azért mindenkinek tiszta.

Ha holnaptól nem Tiboprcz ügyét löketik pl a ballib műhelyek (Index, Hvg, ...) az itt sem azt fogja jelenteni hogy Tiborcz makulátlan az Elios ügyben, és ezt felismerték a ballibek, vagy igen ?

Trackers 2018.02.28. 08:36:49

@scr:

Ha az elégedetlenkedők összehozzák a Vona-Gyurcsány kormányt, akkor 4 év alatt újra elkúrják a gazdaságot, de bebetonozzák a Fideszt az azutáni újabb 20 évre.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 08:37:50

@HaFr: 28 évvel ezelőtt, volt nekem egy irgalmatlanul gyönyörű évfolyamtársnőm a Képzőművészeti Egyetem, ő festőművész volt. Azt mondta nekem egyszer, hogy egy férfin három dolgot néz meg először: a szemét/tekintetét, a kezén (nyilván :-) ) a körmöket, és a cipőjét. E háromból összerakta azt, hogy kivel áll szemben. Ezt örökre elraktároztam az életfilozófiám építőkövei közé.

A világ legnagyobb hadvezérei apró jelekből, és a kémeik legapróbb jelzéseiből kikövetkeztették, hogy az ellenségeik hadereje milyen állapotban, lelki és fizikai felkészültségben van. Magyarország legjobb blogján, a Lemilen, erről számtalan blogposzt/komment szól.
Példák ezrei igazolják az élet minden területéről, (öltözködés, építészeti kultúra, viselkedés, szóhasználat, gesztus, ékszer, akármi és akárhol) hogy egészen kis részletek döntenek és dönthetnek olykor egy ember (vagy akár egy birodalom) megítéléséről. Érdemes ezekre odafigyelni. És a tapasztalat szerint, nagyon jó sorvezetők. Talán nem mindig és mindenkor nyújtanak tévedhetetlen támpontokat, de sokat segítenek.

A blog.hu-n azonban -jelen esetben a számláló- tévedhetetlen igazodási pont.
A fidesznek meg elég egy helyhatósági választáson elszenvedett csúfos bukás. Pedig az még nem az ország.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 08:38:45

@Trackers: ezek a dolgok csak a fideszes trollok és olvasóik fejében léteznek, Soros-terv nincs, csak egy-két Soros-írás, amelyekben egyébként teljesen mást mond, amit nálatok rekonstruálnak belőle, te magad is troll vagy és ezért fizetnek, ilyen linkeket terjesztesz, nálam azonban az átlagnál intelligensebb trollok szolólalnak meg, mert az átlagnál intelligensebb a kommentelő közönség, így lettünk kalibrálva -- de attól még nem vagy szalonképes, goodbye

Trackers 2018.02.28. 08:41:44

@zord íjász:

A cenzúra nem itt kezdődik a blogon, és nem is itt ér véget.

Csak Hafr a megmondhatója hány száz számára kényelmetlen véleményt publikáló bloggert tiltott ki, mert nem szajkózták a propagandáját, azaz más szóval a saját megrögzött igazságnak hitt világképét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 08:41:47

@zord íjász: biztos lehetsz benne, hogy a szemem, a kezem és a cipőm rendben van, és a számlál is így marad, aminek oka van. Amúgy tökéletesen egyetértek az évfolyamtársnőddel, és is ezt tanultam otthon: a hajjal kiegészítve.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 08:43:40

@Trackers: hát igen, ez ez safe haven a kormánypárti szennypropaganda tengerében, amit tőlem telhetően óvok is a kormányzati szennypropagandától -- ennek ellenére itt vagy, és próbálod terjeszteni. Menj talán tovább a Magyar Időkhöz, ha megkérhetlek, mielőtt esetleg elér a védekező reflexem

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 08:44:02

@zord íjász: Képzőművészeti Egyetem = Képzőművészeti EgyetemEN, mert nem az egész egyetem volt az irgalmatlanul gyönyörű évfolyamtársnőm, azt hiszem lassan beszarik a billentyűzet, vagy nem tudok egyszerre két dolgot csinálni, inkább ez utóbbi

Trackers 2018.02.28. 08:44:49

@HaFr:

Te tényleg azt hiszed, hogy mindenkinek fizetnek, aki mást gondol a világról, vagy csak így kényelmesebb megvetően, és lenézően írni minden másként gondolkodóról ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 08:46:26

@Trackers: nem, egészen pontosan azt gondolom (ma már), hogy aki fideszes propagandát nyom liberális-konzervatív blogon, azt vagy fizetik, vagy hülye

$pi$ 2018.02.28. 08:47:59

@zord íjász: "E háromból összerakta azt, hogy kivel áll szemben. "

Vagyis felületes és előítéletes volt, te meg eltanultad tőle.

Lajos Csánó 2018.02.28. 08:50:02

@ricardo: Erre mondta Viktor,hogy pávatánc!

torró 2018.02.28. 08:52:52

@HaFr:
Nem azért állították takarékra a Sorosozást, mert nincs Soros. Soros nagyon létezik elveivel és a világ dolgaiba, szeret beleavatkozni.De nem úgy ahogy Te szeretnéd, hanem úgy ahogyan ő szeretné. Ha most a fidesz (direkt kisbetű) azt mondaná, hogy lejjebb veszi a migrációs kommunikációt, akkor szerinted az sem létezik? Az a gond a fidesz kommunikáciával, hogy túl sokat nyomták, és az emberek olyanok, hogy ha sokat mondogatsz nekik valamit, akkor egyszer már csak legyintenek. Lenne viszont egy kérdésem! Szerinted Márki Zay most független jelöltként indult , vagy ellenzékiként? Mert ha nem ellenzéki jelöltként indult, ők csak támogatták, akkor az ellenzék mit ünnepel? Tegyük fel, hogy az ország gyűlési választásokra, csak független jelöltek indulnak,( bár ez volna a legjobb) és be is jutnak, akkor az ellenzék hová kerül? A fidesz elcseszte a választási "propagandát". Amúgy ez a Vásárhelyi időközi választás volt, 2 év múlva újra lesz. A parlamenti választásoknak azért teljesen más a tétje. És azért nem lehet teljesen lekopírozni a Vásárhelyi történetet. Azért nem kell rögtön győzelmi tort ülni egy pártnak sem, főleg nem elbizakodni. Mert ha véletlenül meg is nyerik a választást, nem tudnak nagy fölénnyel nyerni. Akkor viszont keserves hónapoknak néznek elébe. De nemcsak ők, hanem mi is.Azt meg amit Gyurcsány vizionál,az vegytiszta Rákosi módszer! Egy magát demokratikusnak mondó párt? Vagy most is hazudik?Én azt mondom, nem lesz ez könnyű menetelés. Senkinek!

Lajos Csánó 2018.02.28. 08:54:26

@midnightcoder2: Nagy hülye vagy,de ezt kár hangoztatni!

VT Man 2018.02.28. 08:58:55

A posztoló tényleg azt hitte, hogy az emberek a soros kampány miatt szavaznak majd a fideszre?
És majd most nem fognak?

Az csak elterelés volt.

Lajos Csánó 2018.02.28. 09:00:42

@na__most__akkor: Tökéletes elemzés! Nálad a pont!Innentől a birkával nem kell foglalkozni!

Lajos Csánó 2018.02.28. 09:03:12

@biggianni: Ez csak azért van,mert ők hívők!Egy hívötől nem várható gondolkodás!

arckönyv 2018.02.28. 09:03:56

a hülyék nem engedik hülyíteni magukat, ők csak simán hülyék....

Trackers 2018.02.28. 09:05:25

@na__most__akkor:

A ballib egy olyan irányzat, ami se baloldali, se liberális, viszont mindkettőnek hazudja magát, és nagyon szeretne kormányozni, hogy újra elkúrhassa.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 09:05:54

@torró: ezek teljesen érdektelen szempontok -- a sorosozást azért puhítják, mert kezdettől üres propaganda volt olyanoktól, akik maguk is sokszor éltek Soros pénzével és pénzéből, most viszont kiderült, hogy a nép mégsem olyan ostoba, mint amiben a vezér reménykedett. Közben az ország meg megy szépen tönkre, egészségedre

dare 2018.02.28. 09:07:48

Az a legnagyobb baj, hogy ez a tegnapról mára a Fidesz legerősebb fegyvere, mivel neki hívei vannak, akiknek mindegy mit mond a telekép.
Érződik persze rajtuk most a zavar, gyorsan kell valamit kitalálni nekik, és lehet érzik azt is, hogy kicsit komolyabb küzdelemre lesznek kényszerítve a kampányban, mint azt eddig hitték.

Ami aggodalomra ad okot, az az ellenzéki pártok reakciója a vasárnapi győzelem után.
A Jobbik politikusai úgy nyilatkoznak, mintha halálos sebet ejtettek volna a Fideszen, csak a kegyelemdöfést kell bevinni neki, amire ők hajlandóak is lennének, és vállalnák ezt a nemes feladatot.

Az Lmp nyitott két párt felé a jelöltek ügyében (helyesen ugyan, de ez is kiszivárgott), amire jöttek a következő reakciók: és a Dk, mit akartok, nem gyűlnek az aláírások, meg az ilyenkor kell már magatokat illegetni?

Az Mszp persze örömmel fogadta ezt a döntést, azért még elhangzik innen-onnan, hogy a választóik kényszerítik erre őket, és már odáig merészkednek retorikában, demokraták egy a zászló, a pártnak 2 hét múlva velünk közös színpadon a helye.
Azért láttunk már az elmúlt években azon a közös színpadon egy pár versenyzőt. Aki 4 év múlva is akar választáson indulni, az ilyenkor megköszöni a lehetőséget, és udvariasan de nemet mond rá.
A jelöltekben persze meg kéne tudni egyezni minél több körzetben az összes nagyobb pártnak, de ehhez nem kell nekik egy nagyszínpad, maradjon helyette mindenki a saját színeiben, korai még a mezcsere.
Remélem úgy tudnak majd megegyezni a végén, hogy minden párt minden körzetben tudja magát valahogy képviseltetni.
Nagy luxus lenne 10-15 körzettől többet bármelyik pártnak kidobni a kukába.

Ebben a szürreális univerzumban amit a Fidesz felépített, ez csak egy karcolás amit kapott.
Most biztos vagyok benne, teljesen más vizeken fogunk ringatózni már a jövő héten, és nem a Szilárd félék lesznek a frontvonalban, hanem a Lázár félék.
-Állítsd vissza a renoméd Jani :D

Még az is lehet, hogy az Orbán kiáll vitázni a legerősebb ellenzéki párt elnökével?
Bár idáig szerintem nem fog ez fajulni, küldi majd maga helyett az elsővonalbelieket.

Tehát minden csoda 3 napig tart csak, legyőzhető a Fidesz, viszont az összes erős párt kell hozzá.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 09:09:25

@HaFr: Nem is feltételeztem, hogy a tekinteted, kézkörmöd, cipőd nincs rendben, ilyesmire nem akartam utalni (sajnos én kézköröm tekintetében évtizedek óta szarul állok, a tekintetem meg elég elutasító és zord) , pusztán példaként hoztam az apró dolgok jelentőségének hangsúlyozására.

"a számlál is így marad, aminek oka van."
A te blogod. Én nem akarom megváltoztatni.Én se tűrném, hogy más beleugasson a virtuális művem felépítésébe és külalakjába. A számlálót egy párhuzam, egy gondolat kifejtéséhez, felépítéséhez használtam fel.

@Trackers: Az, hogy a nyílt számláló követhetősége letiltott állapotban van, az még nem cenzúra.

Egy bloggernek nem csak joga, hanem kötelessége is, hogy állandóan felügyelje a kommentszekciót, mert különben elönti a szar a virtuális teremtményét. Erre jó példa a már említett B1 blogcsalád, ahol a fizetett trollok, kormánypropagandisták, gyakorló elmebetegek, balliberális véresszájúak úgy őrjöngenek, mint a döglegyek a bomló húson, és a politikai blogposztok kommentszekciója a legprimitívebb pöcegödör, amit a blog.hu-n valaha összehoztak. Talán te is a fent említett felhasználók közé tartozol. Nem tudhatom, mert manapság már szinte egyáltalán nem kattintok ott rá a kommentfalra, a posztokra is csak néha, az aktivitásodnak meg most nem nézek utána, bár találkozni veled erre-arra, emlékszem rád. Egészen kivételes alkalmakkor merek csak odabiggyeszetni valamit, többnyire teljesen semleges stílusban, de utólag még azt is mindig megbánom. Mellesleg ez a bloggertárs itt még viszonylag liberálisnak számít a baloldali/ellenzéki bloggerek között. Nem akarlak elkeseríteni -és én most nem a blogger által kifogásolt kommented igazságtartalmaára célzok, mert én egészen véletlenül pontosan tudom, hogy mi azzal a helyzet- de téged pl. az Örülünk, Vincent?-ről azonnal kivágtak volna, ha ezt odatolod. Mondom, függetlenül attól, hogy igaz-e, vagy tartalmaz-e valami igazságmorzsát. De talán ezért is van az, hogy az egy jó blog: kitapossák aki nem odavaló, vagy nem üti meg az általuk elvárt szintet. És még a számlálójuk is aktív. :-) Ritka az ilyen.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 09:12:21

@$pi$: Nem. Intelligens volt, okos, értelmes, és kitűnő meglátás volt ez a részéről. És én eltanultam tőle. Ez igaz. Jól látod, most magamat dicsérem. Ez utóbbit igen gyakran teszem, nem ismerek még egy olyan zseniális arcot, mint én és én.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 09:14:34

@dare: nem olyan egyszerű: minden ellenzéki párt kell hozzá, de úgy, hogy közben nincsenek ott, hanem szépen befogják a szájukat -- ez viszont nem vitelezhető ki a választási rendszer jellegénél fogva ogy vélasztásokon. Az ellenzéki vezetők nagy része ellenszenves és képtelenek ezt belátni -- további probléma, hogy semmi esélye egy ilyen szivárványkoalícióban a jó kormányzásnak. A fideszé ellenben a bűnözők kormánya, szóval ennél még egy rossz kormány is jobb

torró 2018.02.28. 09:21:36

@HaFr:
Igen, persze, de hidd el rengetegen nem tudják a valóságot. Erre alapoztak. Amúgy akik intenzív felhasználók azok sem nagyon néznek utána dolgoknak. Vagyunk egy jó páran akik minden "szart" felkutatunk, mert mindennek érdekel a háttere. De ez időigényes. És vannak a velünk hasonló turkászok akikkel ezeket megbeszéljük. Na és ezeket a dolgokat hiába próbálnád elmagyarázni olyanoknak, akiket nem is érdekel, vagy még a neveket sem tudnák a miket hivatkozásra felhoznál. Tehát nem lehet itt olyan dolgokkal próbálkozni, amit az emberek többsége nem ért.Itt egyszerű dolgok kellenek, olyan szinten Pl. Mari egy nagy K. Tiszta sor mindenki érti!Mindenesetre kíváncsi vagyok mit fognak most kitalálni. Fázis kiesésben vannak a politikusaink. Az ellenzék is! Most kapkodnak.

dare 2018.02.28. 09:22:40

@HaFr: Pontosan.
Még a Fidesz nem is küzdött eddig, csak dobálta a folytatjukat, és persze ha most beindul nekik a mindenki hozzon magával még egy embert, meg a karaktergyilkolászás ezerrel, az erdélyiek aktivizálása (hozhat 2-3 mandátumot az is) akkor itt még forró lesz a helyzet.
ha sok egyéni jelöltben nem tudnak majd megegyezni, azt a Fidesz könyörtelenül ki fogja használni.
Túl korán kapták a pofont, van idejük rendeződni.
Bár nekik nem nehéz, eleve egy masszív tábor.

Trackers 2018.02.28. 09:22:47

@zord íjász:

Miért jó blog az, ahonnan kivágnak az igazságért ?

Csak hogy tisztázzuk. Tisztában vagyok azzal, hogy a Sorosozást a kormány túltolja. De azzal is tisztában vagyok, hogy

- Sorosnak a 2015-ben született terve (saját maga hívta így) létezik.
- Ahogyan tény az is, hogy az Open Society listázza a megbízható EP képviselőket (hackerek szedték le tőlük a listát)
- Ahogyan az is tény, hogy ezen Soros által listázott képviselők alkották meg a Dublini reform tervezetét:
www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20171115IPR88120/dublini-reform-kezdodhetnek-a-targyalasok

Persze ez nem azt jelenti, hogy a listán szereplő emberek, vagy Soros rosszat akar, hogy a humanitárius szempontoknak nincs értelme, hogy a Fideszes média nem hazudik ezekről, de ettől még a TÉNY-ek leírása, nem lehet bűn sehol, csak ott ahol cenzúráznak, mert le akarják tagadni a tényeket !

ricardo 2018.02.28. 09:26:40

@DAnna: Orbán Viktor azt mondja, 2030-ra lehagyjuk Ausztriát. Ennek nem az a helyes értelmezése, hogy 2030-ra lehagyjuk Ausztriát. A helyes értelmezés: Orbán Viktor szerint Magyarország 2030-ra lehagyja Ausztriát. De még így sem pontos. Nem biztos, hogy Orbán Viktor gondolja azt, amit mond. A teljesen pontos értelmezés: Orbán Viktor azt mondja. Másik példa. Gyurcsány Ferenc azt mondja Orbán Viktornak titkos svájci bankszámlája van. Tudom, hogy van? Azt tudom, hogy Gyurcsány Ferenc azt mondja. A karteziánus gondolkodás azt jelenti, hogy abból indulok ki, amit biztosan tudok. Az ember ránéz a kedvesére, látni akarja a lelkét, és mit lát? Ruhákat. Nézi a híreket, és mit hall? Szavakat.

2018.02.28. 09:27:13

Olvasom, hogy fogynak az agyhalottak.
Ez két okból lehetséges.
Egy, hogy végre felébredtek, és már nekik is sok az Elios-balhé.
Kettő, Eddig sem voltak olyan sokan, csak egyes közvélemény kutató cégek úgy gondolták, hogy az a jó, ha a meleg szarig benyalnak O1G-nek, és így sok pénzhez jutnak. De mivel Hódmezővásárhelyen orrba vágták Orbaneszkut, most muszáj volt javítani, nehogy a maradék hitelesség is elvesszen.

Akárhogy is, de húzzatok bele fiúk, mert itt gáz lesz!

Trackers 2018.02.28. 09:28:17

@HaFr:
"ennél még egy rossz kormány is jobb"

Ez az, ami szerintem nem igaz.
Elég ha belegondolunk hányszor mondtuk, gondoltuk ezt.

Csak remélem hogy nem tudjuk meg igazad van-e.
De ha mégis, akkor biztos vagyok benne, hogy meg fogod változtatnia véleményed legkésőbb 3-4 év múlva.

A Fidesz reális és működő alternatívája, egy választott ellenzéki formáció, nem egy határozatképtelen katyvasz.

torró 2018.02.28. 09:28:51

@zord íjász:
Abszolút így van! A B1-e már én se kommentelek, mert rögtön lehülyéznek. Mindegy mit írsz. A Vncent, meg már pár éve kitiltott, pedig aki olvassa a kommentjeimet az láthatja, hogy teljesen korrekt. Legalábbis azt hiszem.Szerintem ők maguk sem tudják miért.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 09:28:55

@Trackers: jaj, még nem próbáltam meg cikket írni a Magyar Időknek stb., szerinted milyen esélyem van az "igazságommal"? Pls, hagyjuk a süketelést az igazságról meg a cenzúráról. Itt az én igazságom és az általam szalonképesnek talált ellenvélemények kapnak helyet -- a félreértés elkerülése végett nem pártalapon --, a többi menjen, ahova neki tetszik

room_101 2018.02.28. 09:30:12

Mostantól Eurázsia az ellenség, és aki Óceániát meri gyalázni, az olyan, mintha azt terjesztené, hogy Nagy Testvér duplaplusznemjó.

dare 2018.02.28. 09:31:24

Azért én kíváncsi lennék Vona, Berni, Gyurcsány, Karácsony, Fekete Győr, és Szigetvári közül ki tud több szavazót megszólítani.
Azért nem mindegy az a listás eredmény is hogy végződik, könnyen lehet akár a fele nem tud a felsoroltaknak frakciót alakítani.
Ezért nem értem az Együttet se, amikor állandóan jelentik befele hol léptek vissza éppen kinek a javára.
Van vagy félmillió szavazójuk?

vanRob 2018.02.28. 09:32:11

Azon gondolkodom én is, hogy ezt az ellenségkép dolgot ezt most nagyon túltolták. Nem is tudom a Földön kit lehetne még annál is jobban démonizálni, mint amit eddig csináltak. Putyint most nem, mert hát ugye orbán elvtárs oda törleszkedik. Brüsszel egy város, ahol kedves emberek laknak, és egészen biztosan nem értik, hogy miért is kellene őket megállítani. Merkelt csak óvatosan, sandán lehet méregetni, mert hát a pénz csak onnan jön. Trumppal ki tudja hányadán állunk, messze is van, meg ugye egyenlőre nem vesz részt a kicsiny országunk elleni világméretű (kivéve Putyin, Merkel) összeesküvésben.
Szóval, valakit kell keresni a Galaxisban...

Trackers 2018.02.28. 09:37:13

@HaFr:

"Itt az én igazságom és az általam szalonképesnek talált ellenvélemények kapnak helyet"

Ezt pontosan tudom. A kérdés (zord íjász féle vitában) hogy a hitelességet ez hogy befolyásolja.
Pl kétlem, hogy a vincent blog pl, aki tényleg mindenkit kivág, bárkinek hiteles lenne, leszámítva a megtűrt és óvatosan fogalmazó törzsközönségét.
Bár abban neki van igaza, hogy a B1 egy pöcegödör lett, és csak az egymás szapulása kap ott szerepet.

Téged elfogultnak tartalak (magamat is), és pl az hogy nem vágtál ki, valamelyest bizonyítja a neked nem tetsző igazságokkal is a toleranciádat, de szerintem az indokoltnál gyakrabban cenzúrázol te is, annak ellenére, hogy a cenzúrázók között az egyik legliberálisabb vagy.

De igazad van.
Megteheted.

vanRob 2018.02.28. 09:38:10

@Trackers: Az állítólagos Soros-terv (ami voltaképpen egy ajánlás az EU vezetői számára) a migráns-betelepítésen kívül még 6 másik pontot is tartalmaz. Tud erről bárki bármit is?
Riogatni jó csak, mert a félős nyáj összebújik és könnyen terelhető.

high up! 2018.02.28. 09:38:30

@Trackers:

Mi van illibbant troll eftárs, hozzád nem jutott el a legújabb troll útmutató, hogy a Sorosozással le kell állni és most már csak a sikerjelentéseket kell nyomni, illetve azt, hogy az ellenzék nem tudna kormányozni (miközben a fideszmaffiádnál a kormányzás alatt a 100 milliárdok SZÉTLOPÁSÁT értik)

Na de hogy a fosásotok csak nőjön áprilisig, itt van az új kormánynak a 100 napos cselekvési programja Orbaneszku áprilisi bukása után:

1. Határokat mindenhol lezárni, hogy Orbaneszkuék ne tudjanak külföldre menekülni.

2. A fideszes módszerrel elkövetett közpénzlopásokra, hatalmi befolásolásra ráillő büntető törvényeket hozni

3. A közpénzlopások és állami korrupciók kivizsgálására új speciális szervet létrehozni, amit Pótpeti csak kívülről bámulhat (a börtön ablakából).

4. Több száz új jogásszal, hatósági emberrel megkezdeni a fideszes tolvajok bünügyeinek teljes kivizsgálását. Itt több ezer bünügyi estetől lesz szó, óriási apparátus kell tehát)

5. A fideszesek mentelmi jogát felfüggeszteni

6. Az egész fideszt 2 éven belül a vádlottak padjára ültetni, ami egyenlő a fidesz teljes felszámolásával.

Ezután, amikor a fideszből csak hamu és por maradt a midnenféle szírszarból összerakott kormány akár új választásokat is kiírhat még 2022 előtt. Csak hogy nehogy má egypárt rendszer legyen 2022 után.

FOLYTASSUK!

Trackers 2018.02.28. 09:39:01

@vanRob:
Pedig Putyin jó példa.

Az úgynevezett EU konform média pont olyan mumust gyártott belőle, mint Orbán Sorosból.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 09:39:39

@Trackers: a blog -- ha jól menedzselt -- egy kultúra leülepedése, ami sokkal fontosabb, mint az igazság, ami tudvalevőleg nincs. Ez egy liberális konzervatív blog, erősen kormányellenes beütéssel, ami miatt néha balra tart a kommentelő felülete. Ez utóbbi azért van, mert a kormányellenességben nagyon vékony a liberális (nem ballib!), konzervatív szál Magyarországon

high up! 2018.02.28. 09:40:22

@vanRob:

A Soros Terv egyik legalattomosabb pontja az, hogy a magyar elmegyógyászokat kicsalta Nyugatra, így OrbaneszkU, Német Szilárd meg ezek a trackers fajták itt maradtak nekünk kezeletlen betegeknek.

FOLYTASSUK!

Trackers 2018.02.28. 09:42:01

@vanRob:
"Tud erről bárki bármit is?"

Aki elolvasta az tud. Google translate elég jól lefordítja, ha nem megy az angol.

www.project-syndicate.org/commentary/rebuilding-refugee-asylum-system-by-george-soros-2015-09

---

Szerintem röhejes, hogy a létezéséről vitázunk, miközben itt van 2015 óta, és elérhető.
Egyébként már Soros maga is visszakozott ezen tervétől, és 2016-ban újat csinált. Azt is megtalálod, ha keresed.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 09:46:49

@Trackers: " - Sorosnak a 2015-ben született terve (saját maga hívta így) létezik"
Ezt nyugodtan kihagyhatod. Ez az, amiért szerintem -talán tévedek- minimum kivágnának a Vincentről, de ha tovább folytatod, szerintem innen is ki fognak dobni, ahogy beigérték neked. Engem nem zavar, nem az én blogom, és én nem vagyok te.

De a lényeg: ha minden vélemény egyben Terv is, akkor ezen a világon nyolcmilliárd terv születik óránként. Remélem, érted. Én tudom, hogy te miről beszélsz (írtam róla, nem fogom idelinkelni) de a fidesz-propagandának ezt a túldimenzionáló hibbantságát nyugodtan leszedheted a kommented többi részéről. Már a fidesz is leszedte. Finomítja. Hátrahúzza. Jegeli. Kövesd őket. :-)

Az Örülünk, Vincent? egy jó blog. Nem dobják ki onnan, aki igazat mond, akkor sem ha gyökeresen ellentmond az ottani ideológiai és szellemi fősodornak, ha az illető igazolni tudja, amit állít. Könnyen elképzelhető, hogy egy polgárháború esetén ők/ a szerzők/ a balos kommentelőik meg én, egymást akasztgatnánk, de ez nem akadályoz meg engem abban, hogy elfogulatlan ítéletet mondjak a blogról. Mi igaz liberálisok, már csak ilyenek vagyunk. A Vincent egy kítűnő stílusban, szellemesen, intelligensen megírt blog, minden túlhajlása/orbánfóbiája/fasisztázása ellenére is a blog.hu értékes darabja.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 09:49:23

@Stenonis:

1998-2002 között a Fidesz még liberális kormánypolitikát folytatott, elfelejtetted ezt.

Trackers 2018.02.28. 09:50:13

@zord íjász:

A Vincent Kb annyira liberális, mint Bayer Zsolti fórumai, és pont annyira megengedő mások igazságával szemben.
A résztevevők is pont annyira elégedettek önmagukkal.

Lehet blogokban ezt le is írják, igaz nem itt.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 09:50:27

@zord íjász:

Nagyobb cenzúra, mint az Örülünk Vincent sorosista bérblogon nemigen van...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.02.28. 09:55:11

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Bulgáriából neked nem mindegy, hogy az általad ballibának nevezett se nem bal, se nem libák mit csinálnak a magyarországi közéletben? Neked onnan miért érdeked a fideszmaffia hatalomban tartása? Érdekelt vagy? ;-)

VáradiJános 2018.02.28. 09:57:12

“.... mert a magyar nép "ennél intelligensebb". Hanem ezt mi, kívülállók, nem értjük. Én, kívülálló, .....”

Elszólás.

2018.02.28. 10:00:16

@Trackers:

"A kampány fókuszának átirányítása, nem azt jelenti hogy meghazudtoljuk önmagunkat, ezt 40 IQ felett azért mindenkinek tiszta."

40 IQ feletti társaságban inkább nem kellene erőltetned ezt a "Soros terv" dolgot, mert mindenki körberöhög, ha nem vetted volna észre...

Clyde Sandy 2018.02.28. 10:00:50

Hello Péter.
Ha a Hódmezői eredményből indulunk ki, akkor ott Soros csak mellékszereplő volt, a lényeg a korrupció a lopás és a jogállam hiánya, az egészségügy, az oktatás, és a végén a Soros öngól. Amit persze nem lehet csak úgy eltörölni, mert érvényes öngól volt.Szerintem sokan látják jól a helyzetet ami meghatározza Április 8.-át: a fidesznek meg van a kőkemény 2.2 - 2.5 milliós tábora, de ez a kisebbség, ha a bőven jogosan elégedetlenek összefognak. Sajnos ez a pártokon múlik, talán azt kellene blogolni: mi kell a gyakorlatban ahhoz, hogy Április 8.-án a lehető legtöbb helyen Hódmező legyen.
Üdv.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 10:01:11

@Frady Endre:

Igen, érdekelt vagyok. A mai gllobalizált világban minden összefügg mindennel. Szóval ez még akkor is érdekelne, ha nem lennék magyar állampolgár.

Soros gazdádnak New Yorkban miért fontos, hogy a ballibek kaparintsák meg a hatalmat Mo-on? Hiszen, logikád szerint, ennek nem kellene őt érdekelnie...

zokogjatok 2018.02.28. 10:05:21

@high up!: kurva sok értelme van a moderának, ha ez a fröcsögés maradhat...

dare 2018.02.28. 10:06:04

Van egy tervem.
Felejtsük el az illiberális demokráciát, kanyarodjunk vissza a jogállamiság felé, és minél hamarabb vonjuk kérdőre azokat, akik a sofőrjüknek több száz milliós nagyságrendben vásároltak lakóingatlant.
De a kisebb vásárlásoknak is utána nézni persze, de engem a több milliós tételek jobban érdekelnek.
Kinek szóljak ez ügyben?
Sorosnak?

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.02.28. 10:06:41

@HaFr:

Nagyon kíváncsian várom a választásokat. Két hete felhívott a nagy fideszista bátyám és a tanácsot kért tőlem, hogy kire szavazzon. Nála konkrétan a Soros ütötte ki a biztosítékot.

@zord íjász: A Vincent egy érdekes blog. Láttam már jámbor véleményekért is kommentelőket kivágva, viszont engem azért nem tettek ki, mert a blog komplett közönségét lincselőknek (csőcseléknek) neveztem a Marton ügyben.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 10:07:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Kitagadtak és kiűztek onnan? Ne haragudj ezért rájuk. A blog.hu-n akad még politikai blog bőven, és én alig találok olyat, ahol te ne jelennél meg, elszabadítva a poklot magad körül. Valld be végre, hogy a blog.hu alkalmazottja vagy, és a feladatod az index látogatottságának növelése. :-) Vérprofin csinálod. Ahogy már megbeszéltük korábban: te vagy a leggyűlöltebb ember a blog.hu-n. Tiéd az érem.

"A Vincent Kb annyira liberális, mint Bayer Zsolti fórumai..."
Sajnos a Mester fórumait nem ismerem, soha nem kattintanék rájuk, de készséggel elhiszem neked, hogy ott zajlik a cenzúrázó vérfürdő. A Vincenten nem. Én nem tartozom közéjük, de engem még nem tiltottak ki, amikor kommenteltem ott. Tény: nem túl sűrűn, inkább csak a posztokat olvasom. Azt viszont látom, hogy semmiképpen sem engedik meg a narancstálib ügynököknek, hogy beszennyezzék a blogjukat. Jól teszik.

"A résztevevők is pont annyira elégedettek önmagukkal."
A mentális egészség elengedhetetlen feltétele az önbizalom. Talán ezért. Önbizalomból neked is kijutott bőven: egymondatos, ítéletszerű, megfellebbezhetetlen igazságokat tolsz. Viszont a mentális egészségedet már sokan kétségbe vonták.

"sorosista bérblogon" Szerintem innen is ki fognak baszni örökre, ha ezt folytatod.

_most_ 2018.02.28. 10:08:10

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Épp ez az Sorost nem érdekli ki van hatalmon Magyarországon, ezt csak a fidesz hitette el veletek, persze szélsőjobboldali körökben már korábban is célpont vokt Soros.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.02.28. 10:08:37

@HaFr: Tényleg...mi van a PKP-vel? Lesz lista? A legjobb szándékkal kérdezem.

dare 2018.02.28. 10:09:22

Hagyjátok már a Vincent-et, annál nagyobb balos huszár nemigen van a blogtérben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 10:09:29

@Fuxos (ex bömis): szerintem az értelemhez visszatérő Fidesz-szavazóknak adható legjobb tanács: maradjanak otthon. Nem kell legitimálni az ellenzéket, de nem szabad győzelemhez segíteni a Fideszt se, mert csak rosszabb jöhet annál, ami eddig volt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 10:10:43

@Fuxos (ex bömis): tudom... nem lesz, az elnökség nem promotálja most, amit félig-meddig megértek. Nekünk ez lenne az első választásunk, jobb kivárni, amíg nem élet-halál tét az ilyen, talán 2022 már ilyen lesz

vanRob 2018.02.28. 10:12:45

@Trackers: Megy az angol, nem is rosszul :). Pont ezért kérdezem, hogy a többi pontokról a meghülyített nyáj tud bármit is?

vanRob 2018.02.28. 10:14:59

@high up!: Ugyanabban a csapatban vagyunk...

dare 2018.02.28. 10:16:54

@HaFr: Nagyon jó hozzáállás.
Kár hogy többen nem szívlelik ezt meg az induló (most teljesen esélytelen) pártok közül.
4 év múlva ugyanúgy választás lesz, és ha minden jól megy sokkal jobb feltételekkel.
Inkább arra gyúrnának.

vanRob 2018.02.28. 10:17:33

@Clyde Sandy: A fidesznek régóta nincs már 2 milliós tábora. Ezért nyal a nyugdíjasoknak, ezért nyal a határon túliaknak. Mondjuk a nyugdíjasoknak mindenki nyalt eddig is, meg azután is, hiszen egy közel 2 milliós szavazóbázisról van szól. A bizonytalanokra nem lehet építeni, a fiatalok meg nagyon nem fogékonyak a fidesz féle posztkommunista demagógiára.

2018.02.28. 10:17:33

@vanRob:

Csak hiszed!
@high up!: önálló entitás ebben az univerzumban. :)

2018.02.28. 10:17:33

@Moin Moin: "Ezért nyugodjon le mindenki, ez önmagában elég ahhoz, hogy Orbán demokratikus választáson leválthatatlan legyen, mert demokratikus választás nincs. Szavazni lehet, bebetonozni és legitimálni őt. "

No persze... Akkor mi legyen ? Függesszük fel a demokráciát? Legyen puccs? A szociktól nem lenne egyik sem idegen. :)
Gondolom a nem demokratikus szavazások sorából az éppen aktuális hmvásárhelyi kivétel, mert ott nem a fidesz nyert:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 10:22:12

@Womb Raider: üzeni mellesleg ezt a szerző Kanadából, give us a break please

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2018.02.28. 10:22:46

Elolvasva az itteni fideszes kommenteket, megállapítható, h szerintük SOROS továbbra is el akarja foglalni az országot, h transznemű, muszlim migránsparadicsomot csináljon belőle, és a Fidesz továbbra is meg akarja védeni ettől az országot, csak ezt már nem hangsúlyozza annyira, vagyis inkább egyáltalán nem.
Hogy miért, arról már hallgatnak a bölcs Fideszesek.
És hát azért hallgatnak róla, mert nyilvánvaló, h mostantól azért nem erre az ország létét meghatározó fontosságú dologra fokuszál, mert attól tart, h ebben az esetben elvesztené a választásokat, mivel a szavazók, úgy fest, azt akarják, h inkább SOROS győzzön XDDDDDDDDDD

vanRob 2018.02.28. 10:22:52

@Womb Raider: A demokráciát orbán elvtárs már felfüggesztette. A szólásszabadságot még nem...
Puccsban a fidesz is erős. Vagy ugyan miért nincsenek például vasutas-sztrájkok? Korábban minden évre jutott kettő. Ma meg mi van helyett? Bayer féle "békemenet". Ne legyenek kétségeid, ha fordul a szél, máris nem békemenet lesz az, hanem tüntetés. A hátul állók úgysem látják milyen zászló alatt vonulnak, csak vonulnak eszetlen.

2018.02.28. 10:23:10

Epic!

444.hu/2018/02/28/boross-peter-regebben-sokat-biraltam-a-fideszt-de-mostanra-szellemileg-es-erkolcsileg-is-teljesen-kierlelodott-a-partszovetseg

Na most adódik a kérdés.
Pl. ezzel a mocsári izével hogy fog nekimenni a fidesz a "pozitív" kampánynak?

kukko 2018.02.28. 10:23:13

Szerintem az is hamis narratíva, hogy a Fidesz szavazók a Soros-tervvel indokolnák szavazatukat (legalábbis a netező/kommentelő, vagy értelmiségi ismerőseim között). Ők a Gyurcsány-kormánnyal vetik össze az Orbán-kormányt, és hát valljuk be, ezt az összehasonlítást kiállja. Nem véletlen, hogy a baloldal még a mai napig ne, tisztázta magában a Gyurcsány-kormányhoz való viszonyát, hol vállalhatatlannak tartják, hol pedig igyekeznek megvédeni, ami csak nagyobb fejetlenséget okoz. De ennek kifejtése már nem tartozik szorosan a topikhoz

vanRob 2018.02.28. 10:28:51

@kukko: A baloldal hibája a megosztottság. Mennyivel "okosabban" csinálta orbán elvtárs, hogy jobboldalon gyakorlatilag mindenkit kinyírt. Na, meg a fideszen belül is. Nincs belső feszültség, nincs aki megkérdőjelezné, hogy tényleg jó-e az út, helyesek-e a döntések. Hiszen mindenki orbántól függ, a megélhetés, a milliárdok, a saját lábra állás lehetősége, mind-mind az ő kezében van. De pont ez a veszte is. Mint a homok és a marok esete. Minél jobban szorítja, annál több homokszem hullik ki.

_Ske_ 2018.02.28. 10:30:32

@zord íjász: Amit Bircáról írtál: "Ahogy már megbeszéltük korábban: te vagy a leggyűlöltebb ember a blog.hu-n. Tiéd az érem."
Köszönöm neked, így már nekem nem kellett leírnom. Annyira unom már, hogy teleírja az összes blogot azzal, hogy akadályozzuk meg, hogy visszatérjen a fidesz előtti időszak és ezt csak a fidesszel lehet megakadályozni. Ez már pont olyan visszatetsző, mint a fidesz ömlengése a migráncsokról meg a a Sorosról.
De mondjuk a fidesznek van egy 22-es csapdája. Nyerni már csak akkor tudnának, ha elkezdenének igazat mondani a hazugságaik helyett, de ha elkezdenének igazat mondani, akkor minden disznóságuk kiderülne végre és akkor meg azért buknának meg. De bár már ott tartanánk, hogy eltakarodnak oda, ahova valók: a börtönbe.

kukko 2018.02.28. 10:34:23

@vanRob: Csak a baloldali megosztottság mögött elvek és programok vannak, vagy egyéni ambíciók? Ezt többször erényként tüntetik fel, de például Hódmezővásárhely is bebizonyította, hogy azért ha valakit félreállítanak, akkor rögtön megszűnik a "magasabb cél", és az egy százalékért csakazért is elindul a volt szocialista jelölt
Egyébként tényleg félelmetes, hogy mennyire egy ember kezében összpontosul a hatalom. Amikor például a Független Diákparlament képviselői Orbánnal akarnak vitázni, fel sem merül, hogy hát lehet, hogy oktatás kérdésében nem az ő kezében van a döntés, hanem a szakpolitikusoknál.

konrada 2018.02.28. 10:36:32

@HaFr:
...elég érdekes elképzeléseid vannak a liberalizmus lényegéről, amikor leírod azt, hogy aki tőled eltérő véleményen van, az vagy fizetett, vagy hülye...;)))

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.02.28. 10:43:21

A fideszesek meddig hagyják magukat hülyíteni? Nos én róluk már letettem. El kell fogadni, hogy van két millió ilyen honfitársunk is. Hívők. Lehetnének mondjuk scientológusok is, de ők fideszesek... sőt Viktoristák. Ez van. Talán nagyon lassan, ha a mostani rezsim a múlté lesz, akkor lesznek közöttük, akik akik számára kitágul a világ (nem csak a fideszmédia lesz) és akkor feljönnek a felszínre. De a jó része... ehhhh.

Amúgy meg ha a fidesz tudta (márpedig most vallja be), hogy a Sorosozás csak hecckampány volt, akkor ez több 10 milliárd Ft-os hűtlen kezelés. Ennyi közpénzt basztak ugyanis el az említett 2 millió folyamatos rettegtetésére.

vanRob 2018.02.28. 10:43:30

@kukko: Sajnos jelenleg nem beszélhetünk olyasmiről, hogy szakpolitikus. Székükért és millióikért reszkető droidok vannak. A diktatúrák veszte mindig a túlságos uralni akarás. Ezzel nem azt mondom, hogy orbán és a fidesz diktatúrát épített volna, de a jelenlegi helyzet talán ahhoz áll közelebb.

2018.02.28. 10:43:35

@konrada:

Mi lett veled? Most komolyan! Annyira nem félreérthető az a szöveg, hogy nem is értem, hogy írhattad ezt le!?

vanRob 2018.02.28. 10:46:47

@konrada: Ezért is nyomja a fidesz az illiberalizmus nevű faszságot. Mert nehogy már valakinek is merészeljen más véleménye lenni, mint nekik. Ha meg mégis, akkor "soros-bérenc" meg emúttnyócév.
A ma reggeli szijjártó féle humorbonbon megvan? bekéretik az Ukrán nagykövetet. Merthogy Ukrajnában fellángolni látszik a kisebbségek elleni uszítás... Mert itthon mit csinál? Csak nem a kisebbségek ellen uszít?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 10:49:03

@konrada: ugye, rögtön pl. nem ezt írtam, hanem hogy aki a Fideszt dicséri ma már, az fizetett vagy hülye. Tovább ez nem liberális blog, hanem liberális konzervatív kultúrblog, nem érdekel a trollok nyafogása, épp egy órája írtam itt le, menjetek máshova

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 10:50:31

@Mr Elios: a Jóistenbe vetett hitet is (sajnos) sokan veszítették el az utóbbi hosszabb-rövidebb időszakban, pedig mondanom sem kell, mennyivel vonzóbb alak...

GyMasa 2018.02.28. 10:51:44

@Moin Moin:
Ejj, ez kemeny cucc volt! :-)

Clyde Sandy 2018.02.28. 10:51:49

@vanRob: Hello!

Ebben nem értünk egyet, mert Hódmezőn azért többen mentek el rájuk szavazni mint legutóbb, bár a helyzet 4 éve még más volt. Nem érzek tömeges elfordulást, inkább a " nagy átlag " az akiknek tele lett a hócipője. ők a mérleg nyelve ha a körülmények hasonlóak lesznek számukra mint Hódmezőn. Vagyis a víz az úr, de teljesen új helyzet van : a választási győzelem nem a választókon múlik, hanem az ellenzék pártjain.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 10:52:56

@vanRob: az utóbbit orosz küldetésben teszi, hiszen minden jel szerint az FSZB szervezi a magyar érdekeltségek elleni merényleteket -- na ennyit Orbán nemzeti oldaláról

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.28. 11:01:13

@jobbdemokrata: köszi, világos állásfoglalás

vanRob 2018.02.28. 11:06:01

@Clyde Sandy: Én úgy látom, az idei választáson még jobban fog érvényesülni a valami ellen szavazás. Ezt a fidesz annó ellenzékből egészen jól tolta, csak megmaradt a pökhendi stílus és retorika. Nem mellesleg az ellopott százmilliárdokat sem lehet eltitkolni. Az értelmetlen stadionépítéseket, mészáros világrekord meggazdagodását nem lehet sorosozással elbagatellizálni.
Pont jó nekik, ha az ellenük szavazókat megosztják. És miközben az ellenzék a fél tized százalékokért harcol, a fidesz megint behúzza a választási győzelmet. Mert hát mivégre indul 100-nál is több regisztrált párt az idei országgyűlési választásokon...?

konrada 2018.02.28. 11:06:53

@vanRob:
...no most a beírásom arról szólt, hogy érdekes liberális felfogás az, amikor más véleményt csak fizetett, vagy hülye írhat.
Erre megkaptam a választ, hogy ez nem liberális blog, hanem liberális konzervatív, így akinek nem tetszik ez az alapállás, az mehet máshová nyafogni.
Ez egy tiszta válasz volt.

...de hogy neked ebből az én beírásomra hogy jön ide az illiberális gondolat-morzsáid, nem is értem.
...tán ha liberális konzervativ volnék úgy érteném, hiszen pont arról folyik a diskurzus, nehogy már valaki más véleményen merészeljen lenni...;))

GyMasa 2018.02.28. 11:07:12

@HaFr:
...rosszabb melletti érv száz éve az, hogy ne a legrosszabbat válasszuk?...
Nekem az a problemam azzal az allasponttal, hogy ha most az orszag megszavazza az ellenzeki osszefosast hatalomba, akkor ismerve a mszp-dk tengely inkompetenciajat, es arroganciajat, egybol azt a - egyebkent teljesen hibas - kovetkeztetest fogjak levonni, hogy ok itt a faszagyerekek, es minden OK, semmi szukseg nincsen itt semmi valtozasra, visszatert a magyar tikk-takk rendszer.
Ebbe beletartozik sajnos az is, hogy ugyanazt fogjak csinalni, mint eddig, tehat elkezdik szepen leszalamizni a konkurenciat.
(Illetve csak megprobaljak majd, ami nyilvan reszben sikerulni is fog)
Meg akkor is, ha ennek a jarulekos vesztesege egy kormanyvalsag lesz, meg az orszag ujabb eladositasa.
Es, itt latom az ujabb ellenezki partoknal a problemat, ugyanis, semmi szukseg nincs a fidesz karaktergyilkossagara, ha azt elintezi a sajat taboruk.
Ezert gondolom, hogy az a helyes ut, amit a LMP, meg a momentum valasztott, aza, hogy nem kozoskodnek az exkommunista tolvajokkal.
En ugy latom, hogy csak ez a modszer fog egy olyan politikai erot eredmenyezni, amelyik kepes lesz normalisan iranyitani az orszagot, lehetoleg egyedul.
Sajnos, ez a folyamat nem zajlik le egyik percrol a masikra, es sulyos evekbe telik felepiteni egy kompetens partot a semmibol.
...Ha neked ennyi az érved, miért nem gründoltál egy rendes ellenzéki pártot ahelyett, hogy a nickedet gyakorlatoztatod itt meg másutt?..
Ebben 100%-ig egyet ertunk!

GyMasa 2018.02.28. 11:14:51

@na__most__akkor:
...A baloldali politika támogatja a kisebbségek és a hátrányosabb helyzetű csoportok jogait, illetve e jogok érvényre juttatását, támogatja a szabadságjogokat, és általában támogatja a kulturális sokszínűséget...
Amivel ALAPVETOEN nincs is semmi problema egyszen addig, amig mindezek normalis kereteken belul maradnak.
Az a baj, hogy a VALOS baloldali politika sajnos egyre tavolabb kerul ezektol az idealista elkepzelesektol.
- támogatja a kisebbségek és a hátrányosabb helyzetű csoportok jogait - Ezt tamogatja egy normalis konzervativ ero is. Ezt hivjak eselyegyenlosegnek.
- támogatja a szabadságjogokat - Ezt is tamogatja egy konzervativ ero
- és általában támogatja a kulturális sokszínűséget - EZt biztositjak az emberi szabadsagjogok, amik egyetemes jogok, amelyikek MINDEN embert megilletnek.
A baj, akkor van, amikor a progressziv baloldal elkezdi tultolni mindezeket.
- Amikor a kisebbsegi csoportok lesznek hirtelen a "pozitiv diszkriminacio" haszonelvezoi. Amivel az a baj, hogy az negativ diszkriminacio a TOBBSEG ellen,ami ugye eppen a demokracia lenyegevel ellenkezik, raadasul, nem feltetlenul segiti a tamogatni kivant csoportot.

GyMasa 2018.02.28. 11:19:50

@dare:
...Tehát minden csoda 3 napig tart csak, legyőzhető a Fidesz, viszont az összes erős párt kell hozzá...
Ez trivialis. A nagy kerdes mindig az, hogy tud-e mit kezdeni ezzel a gyozelemmel a gyoztes.
Nekem az a velemenyem, hogy a jelenlegi ellenzek tulnyomo resze erre nem kepes.

GyMasa 2018.02.28. 11:25:28

@dare:
...Ezért nem értem az Együttet se, amikor állandóan jelentik befele hol léptek vissza éppen kinek a javára.
Van vagy félmillió szavazójuk?...
nincs ezzel semmi erdekes.
Realisan nekik csak Budapesten van jelenletuk. Emiatt nyugodtan "felaldozhatnak" jo 90 jeloltet orszagszerte, hiszen azokban a korzetekben teljesseggel eselytelenek aprilisban.
Ellenben jo hangosan tudjak kommunikalni a visszalepest, es igy alkualapnak fogjak majd hasznalni, hogy minel tobb olyan korzetben legyen az o jeloltjuk az egyeduli jelolt, ahol egy versenyben sem biztos, hogy gyoznenek. Tehat az egesz egyszeru szavazatmaximalizalas.

Kivlov 2018.02.28. 11:25:29

@GyMasa:
"Nekem az a velemenyem, hogy a jelenlegi ellenzek tulnyomo resze erre nem kepes. "
Itt a lényeg.

GyMasa 2018.02.28. 11:29:21

@Trackers:
...Az úgynevezett EU konform média pont olyan mumust gyártott belőle, mint Orbán Sorosból...
Eppen ugy, mint Orbannol.

Joooe 2018.02.28. 11:29:47

Azért néhány érdekességgel megzavarnám ezt a szuper eszmefuttatást:
- nem derült ki, hogy soros nem áll a migráció mögött (mert ugye nem igaz)
- nem derült ki, hogy bizonyos civil szervezetek (amik mondjuk véletlen épp a Soros féle OSF tmágotásából tevékenykednek) ne folytatnának politikai tevékenységet a civil tevékenység álcája mögött (mert ugye ez sem igaz)
- az sem derült ki, hogy a migráció ne lenne nagyon súlyos probláma (mert hát ez sem igaz)
- a Fidesz sosem állította, hogy Soros a migráció okozója, csak azt hogy egy veszélyes támogatója.. ás lűm, ez sem változott
- a Fidesz zsigeri önvédelmi reakciója, miszerint ha valamilyen szervezet valamilyen valótlan váddal illeti akkor rámutat annak a szervezetnek az érdekeltségi hátterére, az sem változik ("Sorosozás")

A nagyon leegyszerűsített kommunikáció változik, hogy mostantól nem csak migrációról vagy Sorsról lesz szó (tehát ez mostantól is téma DE!), de bejönnek olyan eddig halogatott témák, ami a kormányzat pozitív eredményeiről szólnak. Ne legyetek naivak, ehhez semmi köze Hódmezővásárhelynek, előre eltervezett forgatókönyv, hogy ezeket később veti be a kampány során a Fidesz, mert nincs az pozitív eredmény amit nem lehetne vitatni, azt akarják, hogy kevesebb idő legyen vitatni, az eredmény pozitívsága maradjon meg a választás napjáig, és nem a vitatottsága. (Világos ugye? Ha Fidesz kormányzása alatt mindenkinek 5 centivel nagyobb lett volna a fasza, akkor ha ezt korán dobják be akkor az ellenzéki reakciók nyomán - többel is nőhetett volna, kongóban még mindig nagyobb, van olyan nő akinek már az előző is sok volt, blabla - az marad meg, hogy történt valami ami vitatható, hogy jó-e... ugyanez röviden jónak tűnik).

Egyallampolgar 2018.02.28. 11:29:53

A beismerés nagyon kevés!
3 éve megy a migráns-Soros uszítás és amikor kiderül nem lett ettől mindenki habzó szájú tahó (csak sokan), akkor gyorsan abbahagyják!?!
Kérem szépen a NER piócákat fizessék vissza a közpénzt amit a 3 éve tartó kampányhiszti alatt kerestek. A megbízóik pedig a rács mögé... ha kérhetném.

GyMasa 2018.02.28. 11:33:13

@HaFr:
...Nekünk ez lenne az első választásunk, jobb kivárni, amíg nem élet-halál tét az ilyen, talán 2022 már ilyen lesz...
Teljesen egyetertek!
Pont ez az a strategia, amirol beszelek!

Lavinia Pinkerton 2018.02.28. 11:33:15

@Mr Elios:

Sokmilliárdos hűtlen kezelés, rémhírterjesztés, uszítás.

De ők a törvényes hatalom, és ez Magyarország,
úgyhogy hívjuk csak hecckampánynak, kamuzásnak meg zseniális Orbán húzásnak.

high up! 2018.02.28. 11:34:47

@Clyde Sandy: " Hódmezőn azért többen mentek el rájuk szavazni mint legutóbb, bár a helyzet 4 éve még más volt. Nem érzek tömeges elfordulást, inkább a " nagy átlag " az akiknek tele lett a hócipője. "

Ez nem így van hogy a fidesz az tartaná a szavazóbázisát, mert nekik max. jó ha van 1 millió fundijuk. A másik 1-1,5 millió csak konjunktúra követő Átlaghülyemagyar. Aki 2010 előtt a gyúrtcsányban találta meg élete vezérét. Oszt most megérett az idő, és új vezért keresnek maguknak.

Amikor Béndeknek még nagy tervei voltak a PKP-val én már akkor kérdeztem, hogy szép ez a polgári párt, de ki lesz az Átlaghülyemagyar tagozat vezetője? Mer ugyebár abban az országban, ahol a szavazók többb mint 50%-a az érettségi szint alatt van, 95%-uk lumpen arra, hogy felfogja, hogy a lopott közpénz az ő tőle lopott pénz, meg úgy él, hogy "Ne szólj szám, nem fáj fejem!" meg neki "Minden mindegy, mer há mit tehetnék én, kedveském, amúgyis leeértékelés van a Tesco-ban úgy hogy má rohanok is!", na szóval egy ilyen népnél nem az önálló gondolkodásra és érték felismerésre megy ki a játék, hanem hogy ki tudja ezt a szükséges púpot rávenni, hogy az ő hátára másszon rá.

Oszt a 15%-20-i feletti párttá válás arról szól, hogy ha nem akarsz (értelmiségi, polgári) rétegpárt maradni, akkor le kell menni az Átlaghülyemagyar szintjére és IQ-jára.

Vagy ha ezt nem teszed meg, akkor addig kell várnod, míg az átkúrt nép önmaga rájön, hogy őt ez a vezér is csak beszopatta. Emmeg el szokott tartani 10-20-40 évig.

Most egyébként ez utóbbi eset van. Hódmezővásárhelyen a nép megüzente, hogy kormányváltó és elszámoltató hangulatban van.
Miközben az ellenzéki pártok nem.

Há ez a perverz helyzet van most, hogy az orránál fogva vezetett nép úgy fellázadt most, mint 1989 decemberében Ceaucescu népe, ezek a semmirekellő megélhetési politikiai pártok meg csak rohannak az események után, hogy akkor mit is kéne csinálni. Miközben a nép már kifejezte, hogy neki olyan kell, aki harcol és leszámol a fideszes bandával.

Amilyen korrumpálódott és féleszü ellenzéki pártok vannak, a végén még képesek lesznek saját maguk leverni a népi forradalmat. Ahelyett, hogy a menet élére állnának.

FOLYTASSUK!

2018.02.28. 11:37:05

@zord íjász: Hallottál Gaudiról?
Elütötte a villamos. Az emberek odagyűltek, látták, a szeme zavaros, körme ápolatlan, cipője kopott.
Nem volt, aki kórházba vigye, még mentőt se akartak hívni hozzá. Így halt meg a XX. század egyik legnagyobb művésze.
A zseni nem a körmét reszeli...

biggianni 2018.02.28. 11:38:45

@zord íjász:Én meg ezt a 3-at néztem meg egy nőn fiatal srác koromban,amit apukám tanácsolt!
1. Csinos, kedves pofika!
2. Markot kitöltő kemény csöcsök,formás popsi!
3. Ne vinnyogjon ha meccset nézel!
+1. Bírjon el egy rekesz sört!
Ha ezek a tulajdonságok megvannak benne, túl nagy baj nem lehet!

Lavinia Pinkerton 2018.02.28. 11:44:18

@HaFr: A fidesz azért tehet meg bármi disznóságot ebben az országban, mert az ellenzéket sosem legitimálja a szavazó.
Illegitim Gyurcsány meg el kell tűnni ennek az ellenzéknek, meg a többi okosság, amit ebben az idióta országban mondogatnak, vezetett oda, hogy az ellenzék ereje nulla, és egypártrendszerré sikerült tenni egy bűnöző horda tatárdúlását.

Sohasem érti meg egyetlen magyar idióta sem, hogy egyetlen cigánybűnöző hordája nem legitimebb, mint egyetlen cigánybűnöző hordája .
Egy felcsúti maffia, aminek kétmillió tagja van, az egy soktagú szervezett bűnözés, amiben mindenki elkövető.

És aki ez ellen van, az nem illegitim, hanem tisztességes ember, tisztességes itélettel.
Az itélethez joga van, mert bűnözőket elitélni nem jogtalanság, tehát az itélete legitim.

GyMasa 2018.02.28. 11:47:25

@kukko:
...Ők a Gyurcsány-kormánnyal vetik össze az Orbán-kormányt, és hát valljuk be, ezt az összehasonlítást kiállja...
Foleg, amikor felmerul a nagyon okos mszp-s erveles, hogy a "fidesz MINDENT szarul csinal", ami egyszeruen nem igaz, hiszen 8 ev alatt kihuztak a szarbol az orszagot, stabilizaltak a koltsegvetest, es novekedesi palyara allitottak azt.
Es, ezzel az ervelessel alaposan le is irjak magukat mindenkinel, aki kepes ertelmezni a helyzetet.
Szerintem a helyes strategia az lenne, ha azzal kampanyolnanak, hogy _JOBBAN_ fogjak csinalni, mint a fidesz.
...Nem véletlen, hogy a baloldal még a mai napig ne, tisztázta magában a Gyurcsány-kormányhoz való viszonyát, hol vállalhatatlannak tartják, hol pedig igyekeznek megvédeni, ami csak nagyobb fejetlenséget okoz...
Ez mind a kollektivista ideologia miat van.
Kenytelenek osszetartani, hiszen azt hiszik, ha - egyenkent - ellent mondanak barmelyik progressziv balos allaspontnak, azzal megbontjak az egyseget.
Pont ezzel sikerul Botkanak mar a legelso nyilatkozataval tokonlonie magat, amikor az Europai ujsagiroi kerdesre nem allt ki egyertelmuen a muszaki zar - legalabb idoleges - fenntartasa mellett, hanem az - altala feltetelezett - Europai ertekrendnek akart megfelelni.
Ezzel egybol le is rombolta az eselyeinek nagy reszet, utana pedig, azzal, hogy magyarazkodni kezdett, csak lapot huzott 19-re.

Hidvégi Mihály 2018.02.28. 11:52:04

@torró: bammeganyikád, tudod az a baj a fidesz kommunikációval, hogy csak azt csinálták, munka meg semmi, eredmény semmi, utolsó lett Magyarország a fityisz alatt, ez az eredmény

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 11:53:07

@Könnyen elkaptuk, uram!: " Hallottál Gaudiról? "

Gaudi? Persze. A Barcelona jobbhátvédje. A labdarúgás egyik legnagyobb művésze. Ha hozzákerül a labda. hallani a zenét, ahogy a Viktor szereti. Elütötte a villamos? Na, bazmeg. Talán, ha reszelte volna a körmét, ez nem következik be.

Clyde Sandy 2018.02.28. 11:54:01

@high up!: Hello!
Én szerencsére nem vagyok egyik párt híve sem, és nem is bonyolítom ennyire. Szerintem nagyobb érdekük az ellenzéki pártoknak egy országos Hódmező, minthogy egy önállóan induló csak azegyéni eredményét néző ellenzéki párt megháromszorozza az ellenzéki padsorokban ülő képviselői számát !! :-)) Ez az igazi kérdés.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.02.28. 11:55:47

@biggianni: Azt hogyan nézed meg, hogy vinnyog-e meccsnézés közben, amikor először találkozol vele? Durva helyekre járhatsz te, ahol ez azonnal kiderül, ránézésre.

kakukkboy 2018.02.28. 11:57:09

Meddig engedik magukat hülyíteni?
A végtelenségig.

2018.02.28. 12:02:42

@kukko:
mert valójában a baloldalt megtestesítő pártok működése, tevékenységének semmi köze a baloldali érzelmű választok valós érdekeihez.
pl 2006-ban konkrétan elárulták és aztán a lelepleződés után cserbenhagyták a választóikat.
de ennek már sokkal régebben érezni lehetett az előszelét és mindig csak a választók mentették meg az apparatcsikokat, amíg kiderült, h tovább nincs értelme.
a baloldali választó - legalábbis magyarországon- ugyanúgy szereti rábízni magát valójában megbízhatatlan emberekre, szervezetekre, mint a jobboldali(sőt, az utóbbi talán egy kicsit kevésbé)
ezért aztán sok múlik azon, hogy lesz e valaha demokratikus, konzervatív-liberális értékeket felmutatni képes, a sérelmi nacionalizmussal és a nemzeti szocializmussal végképp szakító jobboldali demokratikus politika.
egyelőre nem sok jelet lehet látni erre.
(és még olvasottságszámláló sincs)

GyMasa 2018.02.28. 12:05:24

@vanRob:
...A baloldal hibája a megosztottság...
Nem a baloldal hibaja az, hogy nem veszi eszre, hogy a fidesz is egy balos part, es azok kozul a legjobb :-)
Es, emiatt elfogyott korulottuk a levego, es baloldali retorika mar csak a szelsosegesen progressziv balos, es a nyilt kommunista iranyzat maradt.
Es, jelenleg az orszag nepenek nincs igenye ezekre, mert a baloldali indoktrinacio meg "csak" 38 eve tart, es nem erte el a nyugat-Europai szintet.
Plusz Magyarorszagon sem a feminizmus, sem gender tema, sem a kulturalis sokszinuseg nem relevans tema, itt nem volt rabszolgasag, ami miatt buntudatot lehet kelteni a hetero feher ferfiakban, es megprobalni elnyomni oket.
... Mennyivel "okosabban" csinálta orbán elvtárs, hogy jobboldalon gyakorlatilag mindenkit kinyírt...
Pontosan.
Maa jobb oldalon a mersekelt jobbosoknak vallahatatlan jobbik az egyetlen ero.
Es, hiaba probalnak kozepre huzodni, szerintem aprilisban ki fog derulni, hogy jo taktika volt-e ez.
(Szerintem az eredeti os-jobbikosok arulasnak tekintik a jelenlegi helyzetet, a konzervativok pedig tulsagosannacinak a jobbikot.)
Es, ez latszott is a Vasarhelyi valasztason:
- A fideszes jelolt ugyanannyi szavazatot kapott, mint 2014-ben.
- A jobboldali, fuggetlen jelolt ennel tobbet kapott.
tehat, latszolag sikerult aktivizalnia azt a reteget, akiket a jelenlegi ellenzek meg sem probal elerni, pedig a fidesz taboraval egyezo nagysagunak tunik.
...Nincs belső feszültség,...
Csak te nem latod. Szerintem ott van am az!
...nincs aki megkérdőjelezné, hogy tényleg jó-e az út, helyesek-e a döntések...
Ezt sem latod a jo partfegyelem miatt.
Ha veszitenek aprilisban, akkor felszinre torhetnek ezek a repedesek jobban, mint most.
...Hiszen mindenki orbántól függ, a megélhetés, a milliárdok, a saját lábra állás lehetősége, mind-mind az ő kezében van...
En nem hiszem, hogy a teljes partoto ilyen szinten a markaban tartja.
...De pont ez a veszte is. Mint a homok és a marok esete. Minél jobban szorítja, annál több homokszem hullik ki...
Kulonboztessuk meg a "lehetseges" (ellenzeki osszfogas) es a "kivanatos" (egy hiteles, tehetseges ero nyer, aki meg az orzsagot is el tudna vezetni) kormanyvaltast egymastol.
Sajnos jelenleg nem vagyok benne biztos, hogy a lehetseges kormanyvaltas az orszag hasznara valna.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 12:06:25

@zord íjász:

Béndek igyekszik független maradni a liberális fősodortól, így nem tilt ki.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 12:08:06

@_Ske_:

Én igazmondással segítem mint pártfüggetlen közíró a liberalizmus elleni harcot. Emiatt működik ellenem külön ügyosztály az Alapítványnál.

kukko 2018.02.28. 12:09:14

Egy kicsit offtopic, de az összellenzéki összefogásról a Némó nyomában zárójelenete jut mindig az eszembe, amikor a halak kijutnak az óceánba, örülnek egy sort, hogy győztek, és akkor jönnek rá, hogy még mindig a zacskókban vannak. Akinek nincs meg a jelenet www.youtube.com/watch?v=qxlcv_GDXH8
Hogy fog a balpárt és a munkáspárt 2016 által támogatott Mszp-P a Dk és a Jobbik (Együtt) együtt kormányozni?

Parajpuding 2018.02.28. 12:10:13

A fidesz szavazók nagy többségét nem kell hülyíteni, mert eleve az. Nekik mindegy mit tolnak a szájukba, bármit megesznek és vakon birkamód követik a messiásukat.
Nem is kell velük foglalkozni. A passzívakat kell mozgósítani, szükség van rájuk ahhoz, hogy ez a rémálom véget érjen. A számuk jóval több, mint a fideszbirkáké. Hódmezővásárhely egy kézzelfogható példa.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.02.28. 12:12:57

@Bánegressy: "ezért aztán sok múlik azon, hogy lesz e valaha demokratikus, konzervatív-liberális értékeket felmutatni képes, a sérelmi nacionalizmussal és a nemzeti szocializmussal végképp szakító jobboldali demokratikus politika."

A felelős politizálásra nincs igény és nem is várható hogy lesz. Általános trend a világban és mi ebben az élen járunk.

Parajpuding 2018.02.28. 12:13:39

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ne hidd már magad ilyen fontosnak. Csak a 2 milliós birkahorda egy darab üresfejű bégetője vagy.

kukko 2018.02.28. 12:16:33

@Parajpuding: Hódmezővásárhely nem fog megismételni, mert a Jobbik bejelentette, hogy részükről nincs koordinált jelöltállítás. A szavazókra bíznád, hogy a legesélyesebb jelöltre szavazzanak, mikor 2014-ben még a baloldali értelmiség egyhangúlag a Jobbik ellen uszított www.youtube.com/watch?v=1bMkN5eiJOQ
Vagy a Jobbikos szavazóktól várod, hogy a balpárt és a munkáspárt 2016 által támogatott Mszp-P-re vagy Gyurcsányra szavazzanak?

dare 2018.02.28. 12:18:29

@GyMasa: Tudom, csak az a bajom állandóan ettől hangos mindig minden.

Tényleg ki látott utoljára egy Momentumos jelöltet valami műsorba?
Mert én csak elemzőket elemzők hátán látok.
Ezt csak azért mondom, mert a Momentum az Egyūtt szintjén van támogatottságban, és lehet én vagyok vak, de mintha az egyik többet szerepelne mint a másik.
Vagy nem?

Azért nem lesz mindegy, ha mind a kettő 4%-on bukik majd el.
A Fidesz majd kūld bonbont.

2018.02.28. 12:19:09

@GyMasa:
pontosan erről van szó(az eleje)
a baloldal lemondott az érdekvédelmi politikáról és valamiféle identitáspolitikára ment rá, +az apparátusi főnökök korrupt hatalmának építgetésére, fönntartására.
ebből a szempontból a fidesz tükre ennek a fajta politikának, csak a sérelmi nacionalizmus és az apparátusnál sokkal koherensebben működő, a diffúz korrupciót felváltó, fókuszált, személyekre szabott bűnöző szindikátus megnövelte a működőképességét az előbbihez képest.

2018.02.28. 12:23:56

@Bánegressy:
de jut eszembe! a baloldal mikor folytatott itt valós érdekvédelmi politikát?
Janibá'? HornGyufa? :D
nehéz olyasmit folytatni, amit soha igazán el sem kezdtünk.

2018.02.28. 12:24:13

@GyMasa: :)
Ha valami csoda folytán a "pánellenzéki" összetapadás alakíthat kormányt, el fog válni a sz@r a májtól. Borítékolható a feszültségek felfokozódása, főleg, amikor a bársonyszékek elosztására kerül a sor. Ahogyan anno az szdsz is, valódi súlyát és támogatottságát messze meghaladó módon és stratégiai pontokat elfoglalva lett kormányalkotó, úgy szinte kizárt, hogy ez újra meg ne ismétlődjék. A jobbik hátán bejutottak igyekeznek majd (már amennyire lehet) kiszorítani a az újfent nácivá minősített jobboldali pártot. Hatalmas harc lesz, a fészek szűkös és nem egy, de 2-3 kakukkfióka is kerülhet bele :)

dare 2018.02.28. 12:29:19

@jobbdemokrata: Én megértem az urakat, de ha a mostani Vona Gábor is megfekszi a gyomrukat, 4 év múlva egy egészen más Jobbik lesz azon a térfélen.
A Fidesz meg középen persze.
Na kíváncsi lennék abból mit hoznának ki.

Kétségtelen, hogy a Jobbikosok egy nem kicsiny része még mindig egy hegyeset köp mindenki irányába.
Ha kapnak egy új vezetőt, azzal sokkal hátrébb kerūlūnk csak a mostani helyzettől.
Miért nem képesek ezt felfogni, ez már szinte fájdalmas.

biggianni 2018.02.28. 12:29:58

@zord íjász: Azt hittem találékonyabb vagy! Természetesen úgy tudhatom meg, hogy az első randit egy romantikus focimeccs helyszínére szervezem, és a szünetben kiküldöm sörért! Meglátom miként reagál,ezen áll v. bukik a további kapcsolat!

vanRob 2018.02.28. 12:30:27

@GyMasa: A lehetséges kormányváltás - ahogy te fogalmazol - egyértelműen az ország kárára válna. A szükség-szövetség hamar felbomlana, amint a székekről kellene megegyezni. Ez pedig megint csak a fidesz malmára hajtja a vizet.
Továbbá minden, az állam működését nagyban befolyásoló helyen fidesz bérencek ülnek. Egy esetleges ellenzéki siker esetében, az önkormányzati választásokig lángba borítanák az országot. Ahogyan azt 2010 után jópár alkalommal megtették.
Orbánnak (csak azért nagybetű, mert mondatkezdő) csak annyi baja vana kommunizmussal, hogy kimaradt belőle. Hisz alig vitte csak KISZ-titkári posztig.

2018.02.28. 12:31:36

@Fuxos (ex bömis):
végülis ?!
alkesz cimborám már 1979-ben azt mondogatta(akkor asszem valami raketta válság volt talán éppen) 'eszem-iszom, jön a háború!
lehet, h a föl úgy sík(várom, hogy trumpli twitterüzenetben deklarálja), hogy valójában egy medence.
hullámzik benne a kaki ide-oda.

2018.02.28. 12:33:02

@Bánegressy: föld
(már ki-kihagy a tasztatúra)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.02.28. 12:35:09

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem "rég óta", hanem "régóta", amúgy pedig nem ismersz. Annyit "tudsz" rólam, hogy bekategorizáltál az amúgy nem létező balliba kategóriádba és számodra ez elég, hogy szerinted mindent tudjál rólam.
Onnan a bolgár hadállásodból talán el sem tudod képzelni, hogy valakinek önálló gondolatai legyenek és ne várjon Hablaty Árpi súgógépére. :)))

Lavinia Pinkerton 2018.02.28. 12:44:48

@Frady Endre:

Ezeknek gépesített emlékezete van. Rajta vagy a listán, ami sípolva villog, ha megjelensz.

ricardo 2018.02.28. 12:51:14

Mondjuk a Soros hirdetések gyorsan eltűntek. („Kidurrant a Soros buborék”, „A FiDeSz be akarta dönteni a Sorost, de nem sikerült”, „Habony Sorosra spekulált, de bukott rajta”, „A 2018-as Soros-krach és következményei” :))

konrada 2018.02.28. 12:56:56

@biggianni:
...azért jobb tudni, hogy a nők megismerkedéskor demó-módban működnek!;)))

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 13:10:20

@Frady Endre:

Mindig csak önálló gonoldataim vannak. Nem vagyok politikus, lehetek mindig őszinte.

GyMasa 2018.02.28. 13:11:42

@Bánegressy:
...ebből a szempontból a fidesz tükre ennek a fajta politikának, csak a sérelmi nacionalizmus és az apparátusnál sokkal koherensebben működő, a diffúz korrupciót felváltó, fókuszált, személyekre szabott bűnöző szindikátus megnövelte a működőképességét az előbbihez képest...
Huhh, ez egy kicsit valami bullshitgenerator-altal kikopott mondatnak tunik.
;-)

sas70 2018.02.28. 13:12:07

@GyMasa:
Persze az is baj, hogy az "eeemútnyócév" Gyurcsánnyal van összemosva, holott 3 miniszterelnök volt, 4 kormánnyal! 2002-2004-ig Medgyessy, 2004-2006-ig (közben volt egy választás) Gyurcsány, majd 2006-2009-ig megint Gyurcsány és 2009-2010-ig Bajnai.
Medgyessy a 100 napos programja után éppen elevickélt, majd Gyurcsány részben alibi kormányzott, mert a választások előtt, már semmi maradandóhoz nem mert hozzákezdeni. Aztán megpróbálta a költségvetést konszolidálni és kihúzni az eu-s pénzek érkezéséig, amiből csak az maradt meg, hogy vizitdíj, meg tandíj. Meg persze az őszödi-beszéd és az ehhez kapcsolódó őrjöngés.
Aztán jött a válság, ami teljesen odabaszott a gazdaságnak és jött Bajnai, aki csak tüzet oltott, de a háta közepére sem kívánta az egészet.

Ehhez képest Orbánnak volt egy kényelmes kétharmada, amit pedig arra használt, hogy "unortodox" megszorításokkal leszorítsa ktv. hiányt és a teljes demokratikus rendszert lebontsa (nem sorolom). Persze neki már ömlöttek az Eu-s pénzek, volt egy jó nagy világazd. konjunktúra úgyhogy ha semmit nem csinál, az emberek akkor is jobban élnek. És persze semmit nem is csinált ezen túl, csak kiépítette a hazai hozzá hű oligarcha rendszert, amiből mostanra az emberek legtöbbjének kezd nagyon elege lenni. Csakhogy mivel maradandó valós eredményeket ő sem ért el, kellett valami amibe kapaszkodva a hatalomba tud maradni.
Két terméket találtak: a migránsokat és sorost. Mert ezek csak politikai termékek, amik az ellenségképre és a gyűlöletre építenek.
Mára igazából mindkettő megdőlt, mert mint kiderült a nemfogadunkbe senkit, nem igaz. Eladtak vagy 20 ezernyi migránskötvényt, a faszsetudja kiknek és közben azért csak befogadtak 1300 menekültet (amit egyébként helyesnek gondolok), de ez szöges ellentétben van a felépített termékkel. A sorosozás, persze még mindig megy, démont csináltak egy nem igazán népszerű milliárdosból és mindennek ő lett mára az okozója, csak ez szimplán hülyeség, úgyhogy ez a termék is megdőlt.
Mi maradt? Kicsit savanyú, kicsit sárga gazdasági siker, 'osztjónapot!" meg az oligarcha hálózat. Aminek két prominens képviselője a sajátlábon álló lámpásgyerek és a mindentfelvásárló gazdasági zseni Mészáros, aki pár év alatt, milliárdos lett, isten akaratából és Orbán barátságából.

GyMasa 2018.02.28. 13:17:41

@Bánegressy:
...Janibá'? HornGyufa? :D
nehéz olyasmit folytatni, amit soha igazán el sem kezdtünk...
Jani ba'-t kotottek a "letezo szocializmus" keretei (Ugye, az orosz hadero itt allomasozo eroi) illetve a sajat khm... munkascsaladi multja.
Nem volt tul jolkepzett, na!
Horngyufat meg az AVO-s multja kototte, AZert neki megkoszonhetjuk, hogy felszamolta (beszopta, hogy a nyugatiaknak nem csak a piac kell) a magyar iparnak a maradekat is, aminek ugye barmilyen okbol nem tudtak addigra a kozvagyon jelleget megszuntetni...
Lassuk be, hogy a magyar balos kinalat egy dologra volt alkalmas csak a tortenete soran:
A leheto legszervilisebben vegrehajtani a kivulrol jovo utasitasokat.
A rendszervaltas elott Moszkvabol jott a lista, utana meg az EU-tol, vagy az IMF-tol, vagy mindegy kitol, csak legyen valaki, aki megmondja, mi legyen.
Fleto megprobalt ebbol kitorni, azt meg latjuk, milyen jol sikerult.

GyMasa 2018.02.28. 13:19:42

@Womb Raider:
...el fog válni a sz@r a májtól...
Pont ettol tartok!
Meg attol, hogy mindezen felul meg majd frankon ragaszkodni is fognak a hatalomhoz, azt akkor mire tenyleg megbuknak, addigra megint ugyanott lesz az orszag, mint 2010-ben.
Es, akkor jon megint a fidesz 2/3.

2018.02.28. 13:25:34

@sas70: "Ehhez képest Orbánnak volt egy kényelmes kétharmada, amit pedig arra használt, hogy "unortodox" megszorításokkal leszorítsa ktv. hiányt és a teljes demokratikus rendszert lebontsa (nem sorolom). "

A ktv. hiányt másként nem nagyon tudod leszorítani: Valakinek mindig fáj.
A demokrácia meg már csak ilyen.. lesz, akinek az elképzelései háttérbe szorulnak azoké mögött, akik egy jelentős többséget szerzett párt mögé sorakoznak. Orbán volt annyira rutinos, hogy (még ha populizmussal is vádolják ezért) hogy a többség elképzeléseivel egybecsengő, vagy az egyezőség látszatát keltő megoldásokat preferált. Az ellenzék meg folyton (ahogyan kormányzásuk idején is) inkább a külföld füttyére próbált táncolni. Folyton a kényszeres megfelelés, az igazodás, a szervilitás jellemezte. Ez a bal/lib ellenzéki tömörülésre jellemző, a jobbik meg szimplán vállalhatatlan volt, az utolsó hónapokig. Váltottak... így meg hiteltelenné lettek.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.02.28. 13:27:40

@Bánegressy: Ahogy Nietzsche írta....a kereskedők uralma után a munkások (csőcselékszerű rend) uralma következik. Kezd bejönni a jóslata. Kár, hogy nem jövendelt tovább. :)

A jelenlegi történéseket (Trump, May megválasztása, Farage , Corbyn előretörése stb) a régi elitek elleni lázadásnak értékelik..és nagyrészt igaza van azoknak akik így gondolkodnak. Abban viszont tévednek, amikor a lázadás tényét összekötik ezen elitek (előkelő rend) minőségének romlásával. Lehet, sőt biztos hogy előbb vagy utóbb az új elit ellen is fel fognak lázadni...a kérdés az, hogy mi jön utána?

2018.02.28. 13:30:56

@GyMasa:
Csak az a baj, h fletó kitörési kísérlete a gyakorlatban szakítás a baloldali ezsmék bármilyen gyakorlatba ültetési kísérletével. ő valóban neolib gazdpol.-t űzött, csak roppant szarul( index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_makronom_201712&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201802 ) miközben a valódi érdekvédelmet ugyanúgy kiiktatta, szétverte, mint most monnyuk orbán. közben a baloldal, ami többnyire olyan munkavállalókat jelent, akik az ő érdekeik védelmének felvállalását hirdető pátzoktól várják a képviseletüket totál demoralizálódott, dezintegrálódott

2018.02.28. 13:34:24

@Fuxos (ex bömis):
én bízom a technológia fejlődésében; előbb a mobilok, utána a robotok :D

biggianni 2018.02.28. 13:34:46

@konrada: Nekem mondod? Minden hónap elején eszembe jut, mikor utalom a gyerektartásokat!

_Ske_ 2018.02.28. 13:38:01

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: És áruld el nekem, ugyan mi bajod a liberalizmussal? Tán zavar a szólás szabadság? Netán a kormányzat átláthatósága? Vagy csak a szabadság zavar? Mert ez esetben kapsz te is egy cellát az illiberális főg.ci mellett.

Szelid sunmalac 2018.02.28. 13:39:38

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Csak annyira vagyfontos, mint amasik tucat kommentelo. Mint ahogy nekik is irnak, neked is, bar neked valojaban kevesebbet, mert igazabol soha nem mondasz semmit, csak beboffentesz mindenhova. Te kizarolag a mennyiseg miatt vagy barmennyire is tenyezo, hiszen mindenhol ott vagy, egyebkent a kommentelok also egytizedebe tartozol, vagy tan meg oda sem, legalabbis tartalom szempontjabol, amit egyebkent olyan onelegulten probalsz minden alkalommal hangoztatni.

Sajnalom birka...egy (felig) mulatsagos bolond vagy, akit az ember nem tudja, hogy lenyelje vagy kikopje.

GyMasa 2018.02.28. 13:42:06

@vanRob:
..A lehetséges kormányváltás - ahogy te fogalmazol - egyértelműen az ország kárára válna...
Akkor, ezt most komolyan kerdezem, miert is kell annyira eroltetni?
...A szükség-szövetség hamar felbomlana, amint a székekről kellene megegyezni. Ez pedig megint csak a fidesz malmára hajtja a vizet...
Ami teljesen valos riziko, hogy ezutan a benazas utan visszater a fidesz egy ujabb 2/3-dal. Es, akkor jon a kerdes, hogy ennek mi ertelme lenne?
AMi az en kerdesem:
- Ha az ellenzek megvaltoztatja a - szerinteuk nem demokratikus - valasztasi rendszert, es az ujra kiirt valasztasokon megint a fidesz nyer, az a fidesz kormany vajon el lesz ismerve legitimnek, vagy az is valasztasi csalas lenne majd?
...Továbbá minden, az állam működését nagyban befolyásoló helyen fidesz bérencek ülnek....
En ezt nem tartom valos problemanak. Nyilvanvaloan egy kivalo kifogas lesz, ha elkezdenek nem jonni az eredmenyek, es egyre szarabb lesz. Figyelembe veve az ellenzeki oldalrol mar jelenleg is kovetelt elszamoltatas, vagyonelkobzas, bebortonzes meg akasztasok sem annyira demokratikus lepesek, szoval kirugni az osszes olyan alakot a kozigazgatasbol, aki nem eskuszik fel az internacionalera, az nem tunik kulonosebben kirivo lepesnek.
...Egy esetleges ellenzéki siker esetében, az önkormányzati választásokig lángba borítanák az országot...
Bizony, ez is elkepzelheto forgatokonyv, de en a helyukben leulnek pattogatott kukoricaval, meg sorrel elvezni a musort.
...Ahogyan azt 2010 után jópár alkalommal megtették...
Marmint 2010 ELOTT, ugye?
...Orbánnak (csak azért nagybetű, mert mondatkezdő) csak annyi baja vana kommunizmussal, hogy kimaradt belőle...
Nem, szerintem Orban nem hulye. Pontosan latja, hogy mekkora egy ertektelen szar a kommunizmus.
Igazan sokat a kapitalizmusban lehet leakasztani.
Akinek egy kicsi tortenelmi ismerete is van, meg egy cseppnyi jozan esze, az tisztan latja, hogy a kommunizmus eddig minden esetben csufos kudarcot vallott, akarhol is probalkoztak vele.
(Venezuela felkeszul)

2018.02.28. 13:48:59

@GyMasa: "- Ha az ellenzek megvaltoztatja a - szerinteuk nem demokratikus - valasztasi rendszert, es az ujra kiirt valasztasokon megint a fidesz nyer, az a fidesz kormany vajon el lesz ismerve legitimnek, vagy az is valasztasi csalas lenne majd?"

Na, ne rohanjunk ennyire előre... piszok messze vagyunk attól, hogy az ellenzék kétharmados szintre tornázza fel magát. Ahhoz egyszerre kellene bevonulni az oroszoknak és az amerikaiaknak :)
Arról se feledkezzünk meg, hogy Vona pragmatikus..könnyen lehet, hogy van "b plan" is, melyben a fidesz oldalvizén beevickélnek a kormányba, csak, hogy "kontroll alá vonják" a fiúkat..
A SzDsZ is rácsimpaszkodott az addig állítólag gyűlölt MSZP-re, osztán egészen jó pozíciókat harcolt ki.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.02.28. 13:51:05

@Lavinia Pinkerton: Á, már értem! Hát ezért esélytelen, hogy bekerüljek végre a Nemzeti Alaptantervbe! :)))

GyMasa 2018.02.28. 14:05:32

@sas70:
...Persze az is baj, hogy az "eeemútnyócév" Gyurcsánnyal van összemosva,...
Ugyanugy, mint az ellenzeki oldalon a fidesz MENDENT szarul csinal.
Ez teljesen ugyanaz a tulegyszerusites.
...holott 3 miniszterelnök volt, 4 kormánnyal! 2002-2004-ig Medgyessy, 2004-2006-ig (közben volt egy választás) Gyurcsány, majd 2006-2009-ig megint Gyurcsány és 2009-2010-ig Bajnai...
EZ reszletkerdes. AZ, hogy ki volt kozuluk a legtehesegtelenebb, teljesen mindegy, az eredmeny szamit, ha egyszerusiteni akarod a helyzetet.
Meg tudod, egyszerubb azt leirni, hogy "elmultnyolcev", minthogy a "fidesz kormany elotti 3 minszterelnok, 4 kormannyal".
Sajnos, a legnagyobb baj az, hogy ahelyett a 4 kormany helyett ha "csak" 2-vel orvendeztetik meg a szocik az orszagot, es Fleto, igazi allamferfihoz meltoan vette volna a kalapjat 2006-ban, akkor igaz, hogy buktak volna egy felidei valasztast, de az mszp nem roppant volna bele, es meg ma is lehetne valtoero a fidesszel szemben.
Nem lett volna 2/3-a a fidesznek, es akar 4 ev mulva is levalthato lett volna.
Nem adositottak volna el az orszagot nyakig.
Persze, ezek mind csak finghamozasok, mert nem igy tortent.
De, abban egeszen biztos vagyok, hogy a 2006-2010-es idoszak artotta a legotbbet a szociknak.
...amiből csak az maradt meg, hogy vizitdíj, meg tandíj...
Es, ami gyakorlatilag semmit nem segitett volna a problemakon.
...Aztán jött a válság, ami teljesen odabaszott a gazdaságnak...
Es, ha Fleto allamferfi lett volna, es lemond, akkor pont a fidesz kormany kapja a szart a nyakaba.
...és jött Bajnai, aki csak tüzet oltott, de a háta közepére sem kívánta az egészet...
Bajnai semmit nem csinalt, azon kivul, hogy vegrehajtotta az IMF ToDo listat, amit ele toltak.
Es felaldozta a sajat tiz kormet, hogy hatalomban tartsa a szocikat.
...Ehhez képest Orbánnak volt egy kényelmes kétharmada, amit pedig arra használt, hogy "unortodox" megszorításokkal leszorítsa ktv. hiányt...
Igen, megcsinalta, es azota szamos, ilyen "unortodox" ado/modszer elterejedt vilagszerte.
...és a teljes demokratikus rendszert lebontsa (nem sorolom)...
Ez megint csak tulegyszerusites, es nem is feltetlenul igaz. Tudod, eppen 3 napja veszitette el a valasztast Hmvhelyen Lezerjani (kesztyubabja)...
...Persze neki már ömlöttek az Eu-s pénzek,...
2004.ben lettunk EU tagok. A penz jart volna mar 2005-tol. AZ hadd ne a fidesz hibaja legyen mar, hogy a szocik meg ahhoz is pöcsök voltak, hogy lehivjak ezelket a penzeket.
...volt egy jó nagy világazd. konjunktúra úgyhogy ha semmit nem csinál, az emberek akkor is jobban élnek...
Azt' megi sikerul egy ilyen nagyszeru kornyezetben szetbaszni az orszagot, hogy 2008-ra letolt gatyaval, homokkal besikositva vartuk a valsagot...
...És persze semmit nem is csinált ezen túl, csak kiépítette a hazai hozzá hű oligarcha rendszert, amiből mostanra az emberek legtöbbjének kezd nagyon elege lenni...
Azert emellett visszahozta az orszagot a csod szelerol.
Szoval, azert az erdemeket adjuk mar meg nekik!
...Csakhogy mivel maradandó valós eredményeket ő sem ért el, kellett valami amibe kapaszkodva a hatalomba tud maradni...
Ez majd aprilis 8-an kiderul.
Az mar eleve nagy eredmeny a szamara, hogy sikeresen bedaralta az ellenzeket.
...Két terméket találtak: a migránsokat és sorost...
Migrans ugyben tulajdonkeppen igaza volt, a Soroskampany meg szerintem egyedul sok-sok penz "kozpenz jellegenek" az elvesztesere kellett.
...Mert ezek csak politikai termékek, amik az ellenségképre és a gyűlöletre építenek...
Azert, eben az ellenzek is ludas, hiszen, ha nem kepesek SEMMIVEL elojonni, akkor eleg az ilyen egyszeru sorosozas.
...Mára igazából mindkettő megdőlt, mert mint kiderült a nemfogadunkbe senkit, nem igaz...
Soha, senki nem mondta, hogy nem fogadunk be senkit.
Ez egy rohadt hazugsag, es abbol is a gyengebbik fajta, szoval errol en nem ejtek tobb szot.
...Eladtak vagy 20 ezernyi migránskötvényt, a faszsetudja kiknek...
90+%-ban kinaiaknak.
...és közben azért csak befogadtak 1300 menekültet (amit egyébként helyesnek gondolok), de ez szöges ellentétben van a felépített termékkel...
Akkor nem olvastad el figyelmesen a cikkeket ebben a temaban.
Minden evben befogadtunk (es fogunk is) kb. ebben a nagysagrendben menekulteket, akik veszik a faradtsagot, es a hatalyos torvenyeknek megfeleloen folyamodnak menekultstautuszert.

GyMasa 2018.02.28. 14:08:18

@sas70:
...A sorosozás, persze még mindig megy, démont csináltak egy nem igazán népszerű milliárdosból és mindennek ő lett mára az okozója, csak ez szimplán hülyeség, úgyhogy ez a termék is megdőlt...
Szerintem is teljesen rossz strategia.
...Mi maradt? Kicsit savanyú, kicsit sárga gazdasági siker,...
Igen, es a szocik meg ezt sem tudtak produkalni az igencsak hasonlo 2004-2010 idoszakban, pedig, akkor meg pl. az allamadossag is joval alacsonyabb volt.
...meg az oligarcha hálózat...
Ami a szociknak is megvolt.
...Aminek két prominens képviselője a sajátlábon álló lámpásgyerek és a mindentfelvásárló gazdasági zseni Mészáros, aki pár év alatt, milliárdos lett, isten akaratából és Orbán barátságából...
Ami a szociknak is megvolt.
Ezek kozul az ervek kozul semelyik nem mutatja meg, hogy pl. miert is lenne jobb az orszagnak, ha visszakerulnenek a hatalomba a szocik, vagy az ellenzeki szivarvany koalicio...

GyMasa 2018.02.28. 14:10:14

@Bánegressy:
Latod, ez van akkor, ha egy alapvetoen alkalmatlan ember megprobal olyan dolgokkal foglalkozni, amikhez semennyire nem ert.

Szelid sunmalac 2018.02.28. 14:19:22

@GyMasa: Az a kicsit savanyu es kicsit sarga gazdasagi siker nem a kormanynak koszonheto, hanem a ganzdasagi konjonkturanak es a kedvezo kornyezetnek. Egyetlen olyan intezkedest sem tudsz mondani, amivel bizonyithatoan egy kezdvezotlen helyzetbol kedvezobbet tudott kihozni akar a kormany, akar az MNB. Olynarol viszont dogivel tudunk, ahol meg sokkal nagyobb lett volna a siker, ha nem lopjak el. Magyaran ha egy kupac aranybol, ami a mienk lehetett volna, kapunk par grammocskat, atobbi meg elveszti kozpenz jelleget, akkor hadd ne kelljen mar tapsikolni erte.

GyMasa 2018.02.28. 14:20:33

@Womb Raider:
...Na, ne rohanjunk ennyire előre... piszok messze vagyunk attól, hogy az ellenzék kétharmados szintre tornázza fel magát...
Tudtommal, maga a valasztasi torveny nem 2/3-os.
Csak az alkotmanyozashoz kell 2/3.
...Arról se feledkezzünk meg, hogy Vona pragmatikus..könnyen lehet, hogy van "b plan" is, melyben a fidesz oldalvizén beevickélnek a kormányba, csak, hogy "kontroll alá vonják" a fiúkat.. .
A jobbikkal elobb tudni kellene a vegso merleget a kozepre tolodas, meg az ellenzekkel osszefogas miatt.
Nagyon nem lennek meglepodve, ha a jobbik vegeredmenyben rosszabbul szerepelne aprilisban.
...A SzDsZ is rácsimpaszkodott az addig állítólag gyűlölt MSZP-re, osztán egészen jó pozíciókat harcolt ki...
Azt' MA hol van az szdsz?

ijontichy 2018.02.28. 14:20:51

@GyMasa: "az ellenzeki oldalon a fidesz MENDENT szarul csinal."
Mert a fityesz mindent szarul csinál. Alapvető tévedés a magyar értelmiségi baromfiudvarban, amint kotkodácsolnak arról, hogy a fityesz kurmány egyes - főképp gazdasági - tevékenységei akkor most jók, vagy sem.
Teljesen értelmetlen, ugyanis '98 ősze óta a fidesz módszeresen erodálja, fragmentálja a magyar társadalmat. Márpedig egy ország sikerének alapja egy - nagyjából - együttműködő társadalom. Még egy "beszaratott", ám egyfelé húzni képes társadalom is jobban müxik gazdaságilag - lásd Pinochet Chiléje. Tehát tök fölösleges például arról polémiázni, mekkora szar egy lojalitásra épülő "nemzeti" (muhaha) tőkésbagázs, vagy jó ötlet volt-e a manyupot ellopni. Ugyanis lényegtelen. A fidesz nem a legkisebb rossz, a létező legnagyobb rossz... volt már '98-ban is. A legfontosabb termelőeszközt teszi módszeresen tönkre. Tehát az állítás igaz: a fidesz MINDENT rosszul csinál, minél hamarabb megy a levesbe, annál hamarabb kezdődhet meg a kilábalás. A komcsy örök és nem lesz belőle szalonna.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.02.28. 14:22:27

@Szelid sunmalac: "Sajnalom birka...egy (felig) mulatsagos bolond vagy, akit az ember nem tudja, hogy lenyelje vagy kikopje."

Nagyon magas a labda, leütöm. Lenyeled!...aztán bizonyos átalakítás után kinyomod. (you know, what I mean)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 14:22:30

@Szelid sunmalac:

Nyilván nem csak rólam van szó, hanem civil közírók ezreiről, aki nem hajlandóak lefeküdni a hatalomnak.

A háttérhatalom már nagyon bánja az internetet. Arra lett feltalálva annak idején, hogy átmossák a nép agyát liberális szelemben, de a nép rátette kezét és ellenségei ellen fordította.

Ma már függönyt tépnek Sorosék, s igyekeznek visszaüldözni a szellemet a palackba...

GyMasa 2018.02.28. 14:24:26

@Szelid sunmalac:
...Az a kicsit savanyu es kicsit sarga gazdasagi siker nem a kormanynak koszonheto, hanem a ganzdasagi konjonkturanak es a kedvezo kornyezetnek...
Az teljesen mindegy, mert a szocik ugyanilyen korulmenyek kozott csak majdnem allamcsodot tudtak elerni.
Tehat ebben a tekintetben a mostani kormany JOBB, mint a szocik voltak.
...Egyetlen olyan intezkedest sem tudsz mondani, amivel bizonyithatoan egy kezdvezotlen helyzetbol kedvezobbet tudott kihozni akar a kormany, akar az MNB...
Ez is csak egy tulegyszerusitettt kijelentes.
...Olynarol viszont dogivel tudunk, ahol meg sokkal nagyobb lett volna a siker, ha nem lopjak el...
Sorold ezeket, OK!
Szerintem az mar magaban siker, hogy ma az allamcsod kozeleben sem vagyunk.
...Magyaran ha egy kupac aranybol, ami a mienk lehetett volna, kapunk par grammocskat, atobbi meg elveszti kozpenz jelleget, akkor hadd ne kelljen mar tapsikolni erte...
OK, latom, veled sem fogok erdemi vitat folytatni.

GyMasa 2018.02.28. 14:26:25

@ijontichy:
...Mert a fityesz mindent szarul csinál. ..
Ez nem igaz, mert akkor mar mostanra becsodolt volna az orszag.
Az, hogy NEKED nem tetszik, az egy teljesen valid velemeny, de sem nem targyilagos, sem nem mervado :-)
Azert VALAHOGY kikerult az orszag a csod kozelebol, nem?

konrada 2018.02.28. 14:34:22

@Szelid sunmalac: "Egyetlen olyan intezkedest sem tudsz mondani, amivel bizonyithatoan egy kezdvezotlen helyzetbol kedvezobbet tudott kihozni"

...lehet.

...csak az a baj, hogy az ellenzékében - melyben az mszp 2 leágazásának többsége van még most is - olyan erők sertepertélnek, mely bizonyítottan kedvezőbb gazdasági helyzetből kedvezőtlenebbet hozott ki...

...s míg ők az alternatíva...

Szelid sunmalac 2018.02.28. 14:36:49

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Oooo...haaat...na ezert vagy az utolso tizedben. Erre most megis mi a fraszt irjak? Hogy a gyikemberek gondolkodnak azon, hogy a hatterhatalmiakat megbuntessek az elovigyazatlansagukert az internet miatt es mar keszitik a chemtrailt?

@GyMasa: Ne haragudj, de ott hogy a szocikna ugyanolyan korulmenyeik voltak, mint a fidesznek, mar el is akadtam es inkabb tovabb sem olvasom. Ha szerinted egy vilaggazdasagi osszeomlas, annak a konszolidacioja es egy azt koveto elekepeszto fellendules, es a piacokra szamolatlanul dontott penz ugyanaz a korulmeny, akkor nincs ertelme erdemben beszelgetnunk. Ezt ugyanis mar hallottam masoktol is, de csak egy bizonyos kortol. Igaz, az o vezetojuk nyiltan elismert mondjuk a Bajnai tevekenyseget.

De ha jol latom, a tobbi ponthoz sem szoltal erdemben, tehat valoban kar vitaznunk. Egy probat megert.

Szelid sunmalac 2018.02.28. 14:38:45

@konrada: Akkor elmondom neked is, bar te vagy ma mar nem tudom hanyadik: a ballibeket elkuldtuk a picsaba, mert szarok voltak, es loptak. Oda tettuk a fideszt, erre ezek ugyanugy szarok es ugyanugy lopnak, ha nem meg jobban. Engem te a "de hat a Piftike is..." szintu erveleseddel nem tudsz meghatni, mar ovodaban sem mukodott, most sem fog. Nem legitimal semmit, ha mas is szar, tolvaj geci. Remelem vilagos?!

GyMasa 2018.02.28. 14:41:56

@Szelid sunmalac:
... Ne haragudj, de ott hogy a szocikna ugyanolyan korulmenyeik voltak, mint a fidesznek, mar el is akadtam es inkabb tovabb sem olvasom...
Az eleg nagy kar, mert ha emlekszel ra, akkor a szocik 2002-tol voltak hatalmon, a valsag pedig 2009-re erte el az orszagot.
Es 2008 elott bizony a mostanihoz igen hasomlo helyzet vol a vilaggazdasagban.
...Ha szerinted egy vilaggazdasagi osszeomlas, annak a konszolidacioja es egy azt koveto elekepeszto fellendules, es a piacokra szamolatlanul dontott penz ugyanaz a korulmeny, akkor nincs ertelme erdemben beszelgetnunk...
Nem szerintem, hanem az uzgynevezett TENYEK alapjan.
A szocik 2002-tol voltak hatalmon, a valsag pedig 2009-re erte el az orszagot.
...De ha jol latom, a tobbi ponthoz sem szoltal erdemben, tehat valoban kar vitaznunk...
Hat, ha az "erdemben hozzaszolas" alatt azt erted, hogy helyselm, amit leirsz meg akkor is, ha konkretan nem igaz, akkor igen, nem szoltam hozza erdemben.
...Egy probat megert...
AKkor miert nem probaltad meg?

sas70 2018.02.28. 15:13:55

@GyMasa: 2011-2012-ben milyen világ válság volt? Mert azért a gazdasági géniuszoknak sikerült 3%-os GDP csökkenést összehozni, miközben már a GDP 3%-ának megfelelő eu-s pénzek jöttek be az országba.
Szóval azért az a nagy gazdasági siker, nem olyan nagy gazdasági siker. Mert ha így számolok, akkor inkább összeomlás!

konrada 2018.02.28. 15:20:02

@Szelid sunmalac:
Világos.
Ha lesz olyan opció, melyben az LQró-ék nem kaphatnak kormányszerepet, vissza is térhetünk a dologra...

2018.02.28. 15:22:26

@GyMasa: "Tudtommal, maga a valasztasi torveny nem 2/3-os. "

Az országgyűlési képviselők, az Európai Parlament képviselői, továbbá a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásáról külön törvények elfogadása – 71. § (3)
A kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvény elfogadása – 71. § (4)
Bár nekem ez így nem egyértelmű.

GyMasa 2018.02.28. 15:26:43

@sas70:
...2011-2012-ben milyen világ válság volt? Mert azért a gazdasági géniuszoknak sikerült 3%-os GDP csökkenést összehozni, miközben már a GDP 3%-ának megfelelő eu-s pénzek jöttek be az országba...
Jolvan, akkor nyugtasd csak magad ezzel.
Nem fogok erre szintre lemenni.
...Szóval azért az a nagy gazdasági siker, nem olyan nagy gazdasági siker...
Tudom, te pl. egeszen biztosan sokkal jobban csinaltad volna (illetve, meg az is jobb lett volna, ha egyaltalan nincs kormanya az orszagnak)
Javaslom, hogy alapits partot, epitsd ki az orszagos jelenletedet, indulj a valasztasokon, nyerd meg, es akkor bizonyithatod, hogy TE mekkora meno csavo vagy!
...Mert ha így számolok, akkor inkább összeomlás!...
Azt csinalsz, amit akarsz. Latom, neked sem az ertelmes vita a celod.

GyMasa 2018.02.28. 15:31:58

@Womb Raider:
Igazad lehet, ugy latom, efelett sikerult atsiklanom, bar ugye nem vagyok jogasz...
Mondjuk a lenyegen ez nem valtoztat, mert ha ez is 2/3-os torveny, akkor kivancsi vagyok, hogy akarjak veghezvinni a terveiket, ha egyszeru tobbseguk lesz.

sas70 2018.02.28. 15:38:18

@GyMasa: Csökkent a GDP 2011-2012-re? Igen vagy nem?
Ki kormányzott akkor, ki volt az unortodox gazdasági géniusz?
Nem az a kérdés, hogy én, hogy csináltam volna, (persze megírtam akkor is pár blogban), hanem az a kérdés, hogy Orbán tényleg olyan jól csinálta-e?
Ha a gazdasági siker egyetlen fokmérője a GDP növekedés (nem), akkor korántsem tökéletes a kép.
Ha pedig elkezdem boncolgatni az egyes gazdasági szektorokat és közben más tényezőket is, akkor Orbán teljesítménye egy nagyon gyenge 3-as, sok jóindulattal.
Persze erre tényleg nem lehet kampányt építeni, mert eléggé értik az emberek, hogy ez csak közepesen szar.

ijontichy 2018.02.28. 15:39:04

@GyMasa: Lényegtelen (egyébként is a válságkezelést megtette Bajnaioszkó). Adósság? Ugyan már. Aggódjon a hitelező. Amúgy én szeretem a csődhelyzetet. Nagy lehetőségek vannak benne :-).
A fityesz mindent rosszult csinál, mert az alapoktól kezdve ('98 ősze) elhibázott a társadalompolitikája. Tönkresilányította, leamortizálta a legfontosabb eszközt. Szaré'-hugyé' ~félmilliót "eladott" ;-) a legértékesebbjéből (btw. te nem tartod értékesnek magad? jellemző.). Innentől kezdve minden más csak szófia beszéd. Természetesn én egy geci kapitalista vagyok. Alapelvem, hogy a munka nem szégyen, de Jézus koporsóját sem őrizték ingyen. Szóval hajrá! :-)
Ettől függetlenül a fidesz gazdaságpolitikájáról értelmes ember nem áll le vitázni, hanem megfogadja Hofi örökbecsű tanácsát: Akit le lehet nézni, azt le is kell! A fidesznyiket pedig le lehet nézni. Ma már biztosan. Száz év múlva a magyar emberek öblögetni fogják a torkukat, ha szóba kerül a fidesz-korszak. Ennél nagyobb szégyen nemigen van a magyar történelemben. Se egy tank, se egy davajgitár... csak az ostoba, provinciális, irigykedő, önsorsrontó szarság :-(.

GyMasa 2018.02.28. 15:52:01

@sas70:
...Csökkent a GDP 2011-2012-re? Igen vagy nem?...
Es, te ugy gondolod, hogy hatalomra kerult a fidesz 2010 majusban, es akkor onnantol, (2010 juniustol) csakis egyertelmuen felfele kellett volna ivelnie a GDP adatoknak?
Mert, szerinted annak pl. semmi eselye, hogy 1-2 evvel a valasztas utan meg siman az elozo kormany altali elkurasok kovetkezmenyeit nyogi az orszag?
(konkretan a szocik felvettek meg 10 000 Milliard HUF allamadossagot. Ennek 10 eves futemidovel csak a toketorlesztese 1000 Mrd HUF evente, es 10 evig fizetni kell.)
...Ki kormányzott akkor, ki volt az unortodox gazdasági géniusz?...
Valamit kellett csinalni az orszaggal, raadasul gyorsan, kulonben nalunk is konnyeden "Gorogorszag" lehetne most is.
De nem az van, hanem novekedes.
...Nem az a kérdés, hogy én, hogy csináltam volna, (persze megírtam akkor is pár blogban), hanem az a kérdés, hogy Orbán tényleg olyan jól csinálta-e?...
Nezd, az orszag ma nincs csodkozelben. Lehet, hogy jobban is csinalhatta volna, de utolag mindenki sokkal okosabb.
es, kicsit itt erzek nemi "nirvana" ervelesi hibat is.
...Ha a gazdasági siker egyetlen fokmérője a GDP növekedés (nem), akkor korántsem tökéletes a kép...
Ezt en nem irtam.
Kerlek, ne tulajdonits nekem olyanokat, amiket nem mondtam.
...Ha pedig elkezdem boncolgatni az egyes gazdasági szektorokat és közben más tényezőket is, akkor Orbán teljesítménye egy nagyon gyenge 3-as, sok jóindulattal...
Na, ha mar ekkora szakerto vagy, akkor fleto teljesitmenye hanyas?
...Persze erre tényleg nem lehet kampányt építeni, mert eléggé értik az emberek, hogy ez csak közepesen szar...
Nem is arra epitik a kampanyt, hanem arra, hogy mennyivel JOBB most, mint 8 eve.
Eleg csak azokkal a tenyekkel kampanyolni, amiket az embereg szemelyesen javulaskent ertekelnek. Es, ha eleg ilyen tortent, akkor az emberek ugy fogjak erezni, hogy a fidesz jol kormanyoz.

$pi$ 2018.02.28. 16:01:31

@GyMasa: "Es, te ugy gondolod, hogy hatalomra kerult a fidesz 2010 majusban, es akkor onnantol, (2010 juniustol) csakis egyertelmuen felfele kellett volna ivelnie a GDP adatoknak?"

2012 környékén az egész euban általános volt a visszaesés. Nem minden országban volt visszaesés, de elég általános volt, akkor kezdtek el W alakú válságról beszélni.

Persze ha valaki elfogult, akkor az egyik párt alatt a külső okokból bekövetkezett visszaesést mentegeti, a másik párt esetében meg nem hajlandó figyelembe venni a külső okokat.

Itt érdemes pl megnézni a három eseményt:

rwer.wordpress.com/2015/07/01/gdp-in-emerging-europe-worse-than-you-think/

Jól látszik, a 2008 körüli, a 2012 körüli általános visszaesések, de a 2006 körüli nagy gebasz is, amikor kiváltunk a bolyból, megbicsaklott a gazdaság.

$pi$ 2018.02.28. 16:06:25

@ijontichy: "Tönkresilányította, leamortizálta a legfontosabb eszközt. Szaré'-hugyé' ~félmilliót "eladott" ;-)"

Magyarországról a külföldön élők aránya 5%. Ez körülbelül akkora, mint a Németországból és Csehországból elvándoroltak aránya, minden más régióbeli országnál jobb.

Ha az elvándorlással méred a kormány munkáját, akkor bizony igencsak a legjobbak közt vannak.

GyMasa 2018.02.28. 16:09:11

@ijontichy:
... Lényegtelen (egyébként is a válságkezelést megtette Bajnaioszkó)...
Igen, de az IMF kottabol, zero hozzaadott ertekkel.
Azt egy idomitott majom is vegre tudta volna ilyen "sikerrel" hajtani, szoval ezt azert sikernek beallitani elegge ambiciozus.
Ami miatt Bajnai megerdemli a buksi simogatast, az egyertelmuen az, ahogy sikerult neki befenyitenie az mszp vezetoseget, de ez minden.
...Adósság? Ugyan már. Aggódjon a hitelező. Amúgy én szeretem a csődhelyzetet...
A-hha!
Ez nagggyon viccesen hangzik most, de valoszinuleg, egy tenyleges allamcsod eseten ennyire nem volnal nagy arccal.
Tudod, amikor csak napi 2000 HUF-t tudsz kivenni a bankszamladrol, meg uresek a boltok, meg ilyenek...
... Nagy lehetőségek vannak benne :-)...
Pontosan, ha egy befekteto vagy.
Csak amekkora a lehetoseg, pont akkora a riziko is, hogy elbukod rajta a penzedet.
...A fityesz mindent rosszult csinál, mert az alapoktól kezdve ('98 ősze) elhibázott a társadalompolitikája...
Mar megint kezded a tulaltalanositast..
Errol nem fogok MEGINT vitatkozni.
...Tönkresilányította, leamortizálta a legfontosabb eszközt...
Most az emberre gondolsz?
...Szaré'-hugyé' ~félmilliót "eladott" ;-) a legértékesebbjéből (btw. te nem tartod értékesnek magad? jellemző.)...
Dehogynem, azert koltoztem el 4x akkora fizetesert Nemetorszagba. Egyaltalan nem erzem, hogy "hugyer' szarer el lettem volna kotyavetyelve".
...Innentől kezdve minden más csak szófia beszéd...
Kezdelek nem tudni kovetni.
Nincs koran meg a felesezeshez?
;-)
...Természetesn én egy geci kapitalista vagyok...
Azzal nincs semmi baj, az teszi lehetove az emberiseg fejlodeset.
Es ez hianyzik a legjobban a fidesz kormanyzasabol, hogy vegre anyagilag is feleossegteljes embereket akrajanak latni az orszagban.
...Alapelvem, hogy a munka nem szégyen, de Jézus koporsóját sem őrizték ingyen. Szóval hajrá! :-)...
OK, egyetertunk.
...Ettől függetlenül a fidesz gazdaságpolitikájáról értelmes ember nem áll le vitázni, hanem megfogadja Hofi örökbecsű tanácsát: Akit le lehet nézni, azt le is kell!...
Latom nem erted!
Most nem a fidesz gazdasagpolitikajarol vitatkozunk, hanem a kettos mercerol, es tulegyszerusitesrol, ami az ellenzeki oldalon folyik.
...A fidesznyiket pedig le lehet nézni...
A "halado tarsadalmi tudatos" balosok MINDIG leneztek a fideszeseket. Mert a kaptarbol az az ukaz jott ki.
...Ma már biztosan...
EZ csak a baloldali kollektivizmus eseten ertelmezheto, mert ott vannak OK, meg MI. A liberalis gondolkozas egyenkozpontu, tehat nem az a merce, hogy valaki fideszes, vagy pirez, vagy homar, hanem, hogy az illeto EGYEN milyen teljesitmenyt nyujt.
...Száz év múlva a magyar emberek öblögetni fogják a torkukat, ha szóba kerül a fidesz-korszak...
Fogalmam sincs rola, mi lesz 100 ev mulva, de szerintem te sem tudod.
...Ennél nagyobb szégyen nemigen van a magyar történelemben...
De, szerintem amit megyo, meg fleto muveltek, az bizony sokkal rosszabb volt. es nem csak gazdasagilag, hanem emberileg is. Remelem, emlekszel meg az "oregecskedo felesegekre", vagy az "arab terrorista focicsapatra", vagy esetleg Fleto-mama, Kato nenire, aki otthon fazik a konyhajaban, mert "olyan magas a gazar".
(itt most arra gondolok, hoyg fleto vagy kamuzott egy nagyot, akkor egy hazug seggarc, vagy TENYLEG hagyta az anyjat fagyoskodni a konyhajaban az akkori eves 80 millio HUF-os osztalekbevetele mellett, akkor viszont egy jellemtelen senkihazi.
...Se egy tank, se egy davajgitár... csak az ostoba, provinciális, irigykedő, önsorsrontó szarság :-(...
Igen, a szoci kormanyok teljesen szervilisen arultak ki az orszagot a nyugat Europai cegeknek. (Siemens, Strabag, stb.)

GyMasa 2018.02.28. 16:10:35

@$pi$:
..Persze ha valaki elfogult, ...
Ezert irtam, hogy nem a gazdasagi teljesitmenyrol megy a vita, hanem a kettos mercerol.

GyMasa 2018.02.28. 16:14:24

@$pi$:
...Itt érdemes pl megnézni a három eseményt:...
Jajj, dehat nem erted, ha a GDP grafikon nem tamasztja ala a MI velemenyunket, akkor az rossz adat fujj-fujj, de ha UGYANAZ az adat valamelyik masik velemenyunket meg alatamasztja, akkor majd jo adat lesz.
Erzesekkel nem tudsz vitatkozni, a regressziv balosok pedig a szamokkal, es a kulonfele kovetkeztetesek levonasaval allnak hadilabon.

$pi$ 2018.02.28. 16:24:36

@GyMasa: Igen, tudom. Mindig lenyűgözött az emberek azon képessége, hogy a valóság helyett azt látják, amit látni akarnak.

Értem én, hogy a hit ereje hatalmas, de hogy a csodába nem esnek hasra? :D

sas70 2018.02.28. 16:24:54

@GyMasa: Ma több az államadósság, mint 2010-ben volt, tehát olyan nagy áttörés itt sem volt. Persze a GDP-hez viszonyított arány kevesebb, de ez ugye ez gazdasági mutatószám, tehát ettől még lehet több az adósság.
Ezt a csődben volt az ország bullshitet meg hagyjuk, mert nem volt csődben, csak Kósa, meg Szijjártó szerint, be is esett a forint jó nagyot, mert akkora balfaszok voltak, hogy nem tudták befogni a pofájukat, a kurva nagy szakértelmükkel.
Persze a 2012-es visszaesésért még Gyurcsány a hibás. Amúgy mindenért, hanem ő, akkor meg Soros.

Ugye ha minden teljesen szar lenne, akkor egyesre értékelném Orbán gazdasági teljesítményét, gyenge 3-ast mondtam.
Orbán történelmi bűne, hogy egy soha vissza nem térő lehetőséget szalasztott el és ezért csak magát okolhatja. Persze ez is nézőpont kérdése, mert a NER-lovagok, milliárdosok lettek pár év alatt, úgy, hogy maradandót nem alkottak, csak elvették a közpénz jellegét az adófizetői pénzeknek. Ennek egyik szép bizonyítéka a Tiborcz-ügy, meg az összes többi, ami még nincs kellően feltárva.
Persze, hogy jobban élünk, mint a válság alatt, előtt, végül is már 2016-ban elértük azt a szintet, most már jobban is élünk, lehet nagyon boldognak lenni!

d.j 2018.02.28. 16:32:22

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Továbbra is napról napra igazolod önnön idiótaságodat. Te mint "közíró", ez viccnek is rossz.
Ezt pedig elteszem az utókornak, mert az utóbbi egy évtized legjobb bizonyítéka annak, hogy miért érné meg egy kormányzatnak, országnak, társadalomnak az oktatásba fektetni, mert egyébként ekkora ökörségeket tudnak egyesek kiokádni a szájukból. Az interner a Birka szerint: "Arra lett feltalálva annak idején, hogy átmossák a nép agyát liberális szelemben, de a nép rátette kezét és ellenségei ellen fordította.
Ma már függönyt tépnek Sorosék, s igyekeznek visszaüldözni a szellemet a palackba..."
Ez egyszerűen csodálatos.

sas70 2018.02.28. 16:37:40

@$pi$: De azért még 2006-2008-ig növekedés volt, 2009-ben meg mindenhol visszaesett a gazdaság. Azért is Gyurcsány a hibás?
Sehol nem írtam olyat, hogy Gyurcsány nem hibás, mert azt írtam korábban, hogy először nem csinált semmit, aztán 2006-után megpróbálta helyrehozni az elbaszásokat, csak (tök. látszik a linkedből) csak nem sikerült és aztán jött a világválság, ami jól bebaszott.

abdul hackeem 2018.02.28. 16:38:11

@GyMasa: Te kitartasz a végsőkig ugye? :-)Majd még beszélünk... remélem

abdul hackeem 2018.02.28. 16:44:08

Kedves HaFr, minden napra egyre több ilyen bejegyzést, hogy szembesüljenek önmagukkal.
Kitartást, jó hangulatot kívánok ehhez.
Ez az elmúlt nyóccév sötétsége, nyomasztása elkeserítő volt.
Világosságot, vidámságot kívánok mindehhez!

GyMasa 2018.02.28. 16:48:40

@$pi$:
...Értem én, hogy a hit ereje hatalmas, de hogy a csodába nem esnek hasra? :D...
Hasraesnek azok, csak akkora a hituk, hogy meg azt is gyozelemnek konyvelik el.
En viszont ezt a kepesseguket a "duplagondol"-ra irigylem neha...

ijontichy 2018.02.28. 17:01:06

@GyMasa: Látom nem érted. Mi most azzal töltjük a kiberteret, hogy a hozzád hasonlók lehetőleg ne tudják elvenni azok kedvét egy voksolástól, akik esetleg kezdenének mocorogni. Látom kijött a pártközpontból az ukáz (pártközpont, pöfujj de szar is volt '90 előtt ezt hallani; és most e kis komcsy miatt retrófíling van Mo-on.), hogy minden áron tovább kell a mélabút nyomatni. Meg hotgy a fidesz a legkisebb rossz. Nos van egy rossz hírem: én már döntöttem, hogy be fogok ülni a verdába és kirándulok egy laza 1100-km-t (legalább kikormozom a kipuffot). Belefér. És beixelek listán, nomeg a lokálisban is bárkire! aki nem a fidesz, és a legesélyesebb a választékból (valszeg utoljára, mert a következő már legyen a full honiak dolga, meg az olyan erdélyi "honfitársaké", akiknek már közük nincs a magyar becsülethez). Ennyit sikerült elérni a sorosozó, még Kádárnál is undorítóbb komcsy nyomulással. Akivel csak beszélek, mind erre fogom biztatni. És még csak lelkiismeretfurdalásom se lesz, mert ez meggyőződés, hobby, és semmiképp nem munka. Nomeg szívesen kitekerném a nyakát a vityabuktára félretett Old Ballantines-nak is.
Nota Bene: a fidesz a létező legrosszabb, ami Mo-al történt és történhet.

(Államcsőd cucika, meg a bankautomata? Ojrópa közepén? Még Argentínában se igazán. A legnagyobb szar azokat érné, akik ebül szerzett vagyonának kábé 90%-a elpárolog mintegy 48 óra alatt - ahogy rokonynak Argentínában (csak ő nem ebül szerezte). Riogasd ezzel a gyerekeket, meg a vityát. Az ő valagába már amúgy se lehet gombostűt se szúrni :-))

GyMasa 2018.02.28. 17:03:13

@sas70:
...Ma több az államadósság, mint 2010-ben volt, tehát olyan nagy áttörés itt sem volt...
Jajj, ar megint az a kettus merce!
Az OK, hogy elotte felment 53->80%-ra, de az mar nem OK, hogy azota az visszaesett 74%-ra?
(Tudod, ez attetelesen azt is jelenti, hogy szemely szerint neked is 6%-kal kevesebb erofeszitesedbe kerul evente az adossagszolgalat.
...Persze a GDP-hez viszonyított arány kevesebb, de ez ugye ez gazdasági mutatószám, tehát ettől még lehet több az adósság...
Es, semmivel nem kevesebb/rosszabb, mint a netto allamadossag erteke. Sot, a GDP aranyos adossag megmutatja, hogy a megtermelt javakhoz merten mekkora erofeszites lenne visszafizetni.
Es, csak emiatt ma jobb a helyzet.
...Ezt a csődben volt az ország bullshitet meg hagyjuk, mert nem volt csődben, csak Kósa, meg Szijjártó szerint, be is esett a forint jó nagyot, mert akkora balfaszok voltak, hogy nem tudták befogni a pofájukat, a kurva nagy szakértelmükkel...
Az IMF hitel mentette meg az orszagot.
Szoval, lehet, hoyg nem volt VALOS csodben, de meg egy evet nem birt volna finanszirozni a szoci kormany.
...Persze a 2012-es visszaesésért még Gyurcsány a hibás. Amúgy mindenért, hanem ő, akkor meg Soros...
Nezd meg a volt keleti blokk GDP grafikonjat. Nalunk volt egy becsuklas a valsag elott is, es utana nagyjabol egyutt mozgott a kornyezo orszagokeval.
...Ugye ha minden teljesen szar lenne, akkor egyesre értékelném Orbán gazdasági teljesítményét, gyenge 3-ast mondtam...
Akkor viszont nem igaz, hogy "Orbanek MINDENT szarul csinalnak".
A ket dolog nem lehet egyszerre.
Vagy szarul csinalnak mindent, es akkor tenyleg 1-es, vagy nem csinalnak mindent szarul, (ami NEM azt jelenti, hogy MINDENT JOL csinalnak, csak a tisztanlatas miatt) es akkor lehet gyenge 3-as.
...Orbán történelmi bűne, hogy egy soha vissza nem térő lehetőséget szalasztott el és ezért csak magát okolhatja...
Egeszen pontosan mik ezek a bunok, mert mindenki jon itt ilyen altalanos kijelentesekkel, de mondjuk konkretumot meg nem hallottam tul sokat.
Mert az OK, hogy nem kellett volna beszantani a MANYUP-ot, de akkor viszont az agyatlan hitelfelvetel helyett csokkenteni kellett volna a nyugdijakat, novelni a korhatart, vagy emelni a jarulekot.
Szerinted mi lett volna a jo megoldas?
Vagy a masik szeretett pelda MOL visszavasarlasa volt, mint "szar uzlet". Arra azert kivancsi vagyok, hogy mit szolnal ahhoz, ha most orosz kezben lenne a MOL?
Akkor meg azon menne a nyigas, hogy "ELkotyavetyeltek a MOL-t a fujj-fujj csunyarossz oroszoknak".
Egyre inkabb az vicc jut az eszembe nyuszikarol, mega sapkarol.
...Persze ez is nézőpont kérdése, mert a NER-lovagok, milliárdosok lettek pár év alatt, úgy, hogy maradandót nem alkottak, csak elvették a közpénz jellegét az adófizetői pénzeknek...
Nem tudom, hanyszor kell meg leirnom, hogy ezt en sem tartom jonak?
...Ennek egyik szép bizonyítéka a Tiborcz-ügy, meg az összes többi, ami még nincs kellően feltárva...
Akkor tegyel feljelentest, en nem tudok mit kezdeni ezzel az uggyel. A rendszervaltas ota permanens problemaja az orszagnak a korrupcio, nem ertem, miert csak most lett ez ennyire surgos, vagy fontos?
A 4-es metro 1698 milliard ellopott penze az nem gond?
Vagy a M6 alagutjai a loszfalakban?
Vagy a Balatoni volgyhid?
...Persze, hogy jobban élünk, mint a válság alatt, előtt, végül is már 2016-ban elértük azt a szintet, most már jobban is élünk, lehet nagyon boldognak lenni!...
Amen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.02.28. 17:13:35

@GyMasa: "hogy mit szolnal ahhoz, ha most orosz kezben lenne a MOL?"
Ja, hogy a MOL nem lehet orosz kézben, de Paksot építhetnek. Értem.

pragmatika2 2018.02.28. 17:33:45

@Hidvégi Mihály:

"utolsó lett Magyarország a fityisz alatt, ez az eredmény"

A helyzet az, hogy a szocik alatt szakadtunk le a többi visegrádi országtól, de 2010 óta a további leszakadás megállt, együtt növekszünk a visegrádiakkal, de nyilván ahhoz rendkívüli szerencse kéne, hogy azt a lemaradást is behozzuk, ami 2005-2006-ban képződött. Ehhez jóval nagyobb növekedést kéne mutatnunk pl. mint a szlovákok.

Ok lefordítom egyszerűbbre. A ballib kormányzás alatt el lett balfaszkodva a költségvetési és gazdaságpolitika, ebből képződött egy leszakadás, most meg együtt haladunk a négyekkel, (a gépkocsik között már nem nő tovább a távolság)

Ezt figyelembe véve, szerinted melyik kormányzás az eredményesebb ? A lemaradó, vagy a sebességet tartó na, na, ugye milyen Q.va egyszerű.

GyMasa 2018.02.28. 17:36:45

@ijontichy:
...Látom nem érted...
Dehogynem ertem en, csak nem ertek veled egyet!
...Mi most azzal töltjük a kiberteret, hogy a hozzád hasonlók lehetőleg ne tudják elvenni azok kedvét egy voksolástól, akik esetleg kezdenének mocorogni...
AMit most te akarsz, azt kb. ugy tudnam egy peldaval szemleltetni, hoyg:
- Poloskakat talalsz az agybetetedben. Mar nagyon zavazrnak, es ugy hatarozol, hogy meggyujtod az agybetetet bent a lakasban.
En pedig ugy vagyok vele, hogy kisse tartok tole, hoyg az egesz haz is leeg emiatt, de latom, te nem osztod az aggodalmamat.
Nyilvan ehhez jogod van, de nekem nem tetszik az a kettos merce, ami miatt nekem nem lehet jogom a velemenyemhez, csak neked.
..Látom kijött a pártközpontból az ukáz (pártközpont, pöfujj de szar is volt '90 előtt ezt hallani; és most e kis komcsy miatt retrófíling van Mo-on.), hogy minden áron tovább kell a mélabút nyomatni...
Partkozpont, az apad faxa!
Ha neked a jozan paraszti esz ekkora ellenseged, akkor nem nagyon tudok arra mit modnani.
...Meg hotgy a fidesz a legkisebb rossz...
Ezt mar nagyon regen nem mondom, de azt meg mindig egyik kormanyvaltast preferalo egyen sem volt hajlando megvalaszolni erdemben, hogy mi lesz aprilis 9-en, ha nyernek a kormanyvalto erok?
En elhiszem, hogy te mar annyira belelkesedtel, hogy nem birsz magaddal, de esetleg megvalaszolhatnad a kerdeseimet:
- Ha esetleg nem szeres 2/3-ot az ellenzek, akkor hogyan tervezitek megvaltoztatni az alkotmanyt?
- Ugyanebben az esetben hogyan tervezitek "demokratikussa" alakitani a valasztasi rendszert?
- Mennyi idore van szuksegetek, hogy veghezvigyetek a terveiteket?
- Ha felteszsuk, hogy megtalaljatok a modjat annak, hogy megis megvaltoztassatok a valasztasi rendszert, es sikerul is a mostani igazsagtalanrol, igazsagosra valtoztatni, akkor egy fidesz gyozelem eseten az a fidesz kormany legitim lenne-e?
- Hogyan tervezitek vegrehajtani az "elszamoltatast" illetve hogyan kivanjatok visszaszerezni az altalatok ellopottnak velt allami vagyont?
- Mennyi ido alatt gondolod, hogy ez vegrehajthato?
- Ha beindul az elszamoltatas, akkor Demszky Gabor is szamithat arra, hogy sorra kerul?
- Ki az ellenzek jeloltje a fougyeszi posztra?
- Hogyan fogja az ellenzek megvalasztani az uj fougyeszt, ha nem lesz 2/3-os tobbseguk?
...Nos van egy rossz hírem: én már döntöttem,...aki nem a fidesz, és a legesélyesebb a választékból...
OK, tedd azt! En nem foglak ebben megakadalyozni!
...(valszeg utoljára, mert a következő már legyen a full honiak dolga, meg az olyan erdélyi "honfitársaké", akiknek már közük nincs a magyar becsülethez)...
Azert azt ugye tudod, hogy az erdelyiek, illetve a kulfoldon elo, es Magyarorszagi lakcimmel nem rendelkezo allampolgarok csak listara szavazhatnak, ami 93 hely a 199-bol.
Arrol mar nem is beszelve, hogy a szarmazassal igazolt allampolgarsag megadasa kulfoldiek reszere nem egy specialisan magyar talalmany.
...Ennyit sikerült elérni a sorosozó, még Kádárnál is undorítóbb komcsy nyomulással...
Mondom, OK, gyujtsd csak meg a matracot a lakasban, hiszen mit szamitanak a kovetkezmenyek.
AMi kulonosen mokas, ha jol ertem, hogy eppen kulfoldon vagy, es nem te fogod elszenvedni az esetleges negativ kovetkezmenyeit a dolgoknak.
...Akivel csak beszélek, mind erre fogom biztatni...
Helyes!
...És még csak lelkiismeretfurdalásom se lesz, mert ez meggyőződés, hobby, és semmiképp nem munka...
Es jogod is van hozza!
...Nomeg szívesen kitekerném a nyakát a vityabuktára félretett Old Ballantines-nak is...
Remelem, mar aprilis 8-an leihatod magad!
...Nota Bene: a fidesz a létező legrosszabb, ami Mo-al történt és történhet...
Latod, ebben nem ertunk egyet. Egyik reszevel sem.
De ezt nem fogom meg egyszer elmagyarazni, ha eddig nem ertetted meg, akkor ezutan sem fogod.
...(Államcsőd cucika, meg a bankautomata? Ojrópa közepén? Még Argentínában se igazán...
hvg.hu/gazdasag/20150701_Nem_szeretne_elszallni_anyagilag_a_kulfol
"Görögország kedd éjfélkor gyakorlatilag csődbe ment, a bankfiókok zárva ezen a héten (csak a nyugdíjasok egy részének nyitottak ki szerdán), a bankautomatákból egy nap 60 eurót vehetnek fel görögországi bankok által kibocsátott bankkártyával rendelkező személyek."
Aztan Cipruso SEM tortent semmi ilyesmi:
profitline.hu/Ciprus---100-euros-keszpenzfelveteli-limit-az-ATM-eknel-300461
Szoval, igen nem is tortent semmi ilyesmi, csak keltem itt a remhireket.
...A legnagyobb szar azokat érné, akik ebül szerzett vagyonának kábé 90%-a elpárolog mintegy 48 óra alatt - ahogy rokonynak Argentínában (csak ő nem ebül szerezte)...
Errol semmit nem tudok. Igy velemenyem sincs rola.
...Riogasd ezzel a gyerekeket, meg a vityát...
Szerintem a szketicizmus az nem riogatas.
En ertem nagyon jol, hogy neked mi a problemad, egyszeruen en nem vagyok annyira hurraoptimista, mint te.

GyMasa 2018.02.28. 17:42:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
...Ja, hogy a MOL nem lehet orosz kézben, de Paksot építhetnek. Értem...
Latom, a leirtak ertelmezese az zavarta volna a narrativadat.
Azt irtam, hogy "Vagy a masik szeretett pelda MOL visszavasarlasa volt, mint "szar uzlet". Arra azert kivancsi vagyok, hogy mit szolnal ahhoz, ha most orosz kezben lenne a MOL?
Akkor meg azon menne a nyigas, hogy "ELkotyavetyeltek a MOL-t a fujj-fujj csunyarossz oroszoknak"."
Ezek szerint akkor szerinted nem lenne semmi baj egy orosz tulajdonu MOL-lal?
Nem irtam semmit Paksrol, de nyilvanvalo, hogy semmit nem szamitana, ha azt irnam, hogy en sem ertek egyet a Paks2 koruli szarkavarassal. (itt kizarolag a penzugyi, es a titkositasi reszrol beszelek, technikailag en indokoltnak tartom az eromuvet magat, es szerintem a roszatom technikailag nem rossz valasztas)
Hiszen en egy " fidesztroll vagyok, aki "megkapja az ukazt a partkozpontbol".

GyMasa 2018.02.28. 17:56:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
.."Vagy a Balatoni volgyhid?" Azt a fidesz tervezte...
hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91r%C3%B6shegyi_v%C3%B6lgyh%C3%ADd
Tomoren: (akit erdekel, olvassa el az eredetit)
"1991-ben az UVATERV Zrt. tanulmánytervet készített a lehetséges nyomvonalváltozatokra, mely 3 elvi változatot tartalmazott:...
...1996-ban az érintett lakosság elfogadta a kőröshegyi völgyhidas változatot,...
2000. szeptemberben megállapodás született ...
2001 után a NIF Zrt. megbízásából...
...A környezetvédelmi engedélyt 2002. április 8-án adta ki a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség...[4] A teljes autópálya-szakasz építési engedélyét 2003 végén adták ki.[6]"..
...kivitelezési szerződést 2004. május 7-én írták alá...
Oh, ertem en...
Hat, ha SZIGORUAN veszuk, akkor valoban a "fidesz tervezte", bar azert ehhez eleg nagyfoku rugalmassagra van szukseg. Meg elegge nagyfoku kettos mecere, hogy az egesz ugyet ugy osszessegeben csak a fideszre verjuk ra.
De, ahogy gondolod!
...Ja, hogy a MOL nem lehet orosz kézben, de Paksot építhetnek...
De Paks nem lesz orosz kezben, vagy nem?
Csak a hitelt kaptuk az oroszoktol.
Mondjuk, gyanitom, hogy nem szamitana, ha kijelentenem, hogy az eromu penzugyi, es titkositasi reszevel nem ertek egyet, hiszen szamodra en csak egy fidesztroll vagyok, ugye?
...idéző jeleket használj, mert így áttekinthetetlen!...
A 3 pont helyett, vagy hol?

pragmatika2 2018.02.28. 17:57:23

"a megvezetett hívek meg elkezdhetik megkeresni az új narratívájukat az elmúlt +8 évről ("igazából tudtam", "már akkor ellenálltam", "belülről bomlasztottam" stb.),"

Elmondom mi lesz, ha elbukja a fidesz.
Megalakul egy politikailag teljesen túlpolarizált kormány, amelyet belső hatalmi feszültségek tesznek működésképtelenné. (Vagy te eltudsz képzelni egy jobbik szoci koalíciót ? Nemzetiszoci ?:))
Ezt követi a piac elbizonytalanodása, melyet követően az állam finanszírozhatósága megdrágul. Költségvetési problémák, adóemelések, esetleg támogatások szoc kiadások megnyirbálása.
A részemről legalább is ez esetben biztos nem az lesz a kommunikáció lényege, hogy én is ezt akartam. Meg hogy bomlasztottam.

Persze azt is látom előre, hogy ez esetben majd visszafelé mutogatnak, hogy merafidesz nem csinálta jól azért vagyunk szarban.
Csak elfelejtkeztek arról, hogy míg a Ballib balf.sz kormányzását kőkemény számokkal alá is lehet támasztani.
A jelenlegi kormányzatra pedig sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy szarul megy a gazdaság, vagy hogy gondban van az államháztartás.

GyMasa 2018.02.28. 17:57:43

Kiba... Blogmotor...
Sorry a duplazas miatt.

2018.02.28. 18:05:01

@GyMasa:
annyira azért nem lep meg, mert itt volt ez a C-vitaminnal oltó állatorvos, meg a TV-/jós üzletág is hasít úgy tudom és a legtöbb ember hetente lottózik is(én is :D ). szerintem a politikusok legnagyobbrészt a zembereknek erre a tulajdonságára alapozzák a bizniszt.
a polarizáció meg csak úgy van.
talán abból kiindulva amit egy collega írt. itt:
hafr.blog.hu/2018/02/28/mit_tud_elerni_a_balos_ellenzek_a_jobbik_nelkul/full_commentlist/1#c34715372

Ad Dio 2018.02.28. 18:06:27

Legyen már április 9...

GyMasa 2018.02.28. 18:11:00

@Bánegressy:
A polarizacio elkerulhetetlen, amikor egy individualista probal tenyekkel es szamokkal ervelni a kollektivistak erzelmei elleneben.

Super aGyuri 2018.02.28. 18:29:19

@GyMasa: Ugyan már, nem a Fidesz-kormány húzta ki a szarból Magyarországot, hanem az EU és a német autóipari hiperkonjunktúra.
Megnézném Matolcsy és Varga bűvész urakat, mit kezdenének egy gazdasági világválsággal, amit mondjuk egy Bajnai vagy egy Oszkó séróból úgy lekezelt, hogy azt egy gyenge pillanatában (2010-es kormányváltás után) még maga Orbán Viktor is elismerte.
A szakértelem nyoma sincs meg a Fideszben, aki ért valamit ebben az országban szellemileg, intellektuálisan, az minimum 2010 óta ellenzékben van. Vagy mindig ott is volt.

abdul hackeem 2018.02.28. 18:58:31

@Super aGyuri:Cm'on, Egy ország nem lehet ellenzékben! :-))
Milyen szakértelem???
OMG
Ühümm, nekünk Válság kell, hogy lássunk, vazze!!! Különben???

GyMasa 2018.02.28. 19:10:01

@Super aGyuri:
OK, igazad van!
Sok sikert hozzá!

2bk 2018.02.28. 19:21:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem vagy fontos ... csak sok , mint erdőben a falevél ....
semmi fontossága sincs , de bárhova lépsz ott van ...

Nem sértésnek szánom ... ténymegállapítás ....akármilyen fórumra nézek ott vagy ..

Más : a Viktorék tényleg túltolták a biciklit , Ismeretségi körömben egyre több , volt megszállott ( aktív ) rajongójuk elfordult ...vagy mert csalódott , vagy mert nekik kevesebb jutott a tortából ....

abdul hackeem 2018.02.28. 19:36:43

@GyMasa: Te kitartasz a végsőkig ugye? You know what I mean?

GyMasa 2018.02.28. 19:40:52

@abdul hackeem:
Hát, persze.
Miért ne?
Anyukám arra nevelt, hogy ha kérdeznek, akkor arra modortalanság nem felelni.
:-)

2018.02.28. 19:53:40

Kit érdekel már mit mond a fidesz... Hódmezővásárhelyen kiderült, hogy az emberek már az összefogást támogatják.

Áprilisban 4/5-el nyer az összefogás. Leváltják Orbánékat, stb stb...

Mit kell erre most már rápörögni?

abdul hackeem 2018.02.28. 19:59:18

@GyMasa: oké, Te tudod.
De az nem modor kérdése, hogy mit támogatsz és miért.
Think about it.
Please.

GyMasa 2018.02.28. 20:40:50

@abdul hackeem:
...De az nem modor kérdése, hogy mit támogatsz és miért...
Én az emberi értelmet támogatom.
A kettős mércét és az arroganciát, na azt nem.

$pi$ 2018.02.28. 20:42:18

@Super aGyuri: "Oszkó séróból úgy lekezelt, hogy azt egy gyenge pillanatában (2010-es kormányváltás után) még maga Orbán Viktor is elismerte. "

Közismert legenda. Keresd elő a híreket, még megvannak a neten. Orbán azt mondta, hogy a nyugatnak kalapot kellene emelnie magyarország előtt, amiért a megkésett megszorításokat zkszó nélkül elviselte.

Már akkor azt nyomatta a sajtó, hogy Bajnai munkáját ismerte el, pedig az ország érdemeit ismerte el, hogy kinyögték Bajnai megkésett megszorításait. Nem is csoda, megszorítani nem nagy szakmai bravúr, elviselni a megszorításokat viszont elismerésre méltó tett.

$pi$ 2018.02.28. 20:43:16

@European citizen: "Kit érdekel már mit mond a fidesz... Hódmezővásárhelyen kiderült, hogy az emberek már az összefogást támogatják."

Semmiféle "összefogást" nem támogattak, egy független képviselőt támogattak.

abdul hackeem 2018.02.28. 20:59:50

@$pi$: Az is egy jó taktika, ha független (érted, FÜGGETLEN) képviselőt támogatnak egy helyi szavazáson. (a kezdetektől nem értem, hogy egy önkori választáson mifaszt keresnek pártok) Remélem átment.
Ha nem, sorry...

ankica 2018.02.28. 21:01:37

@Parajpuding: Nem vagyunk Fidesz birkák, amint látod változások is jönnek. Lásd Hódmezővásárhely.Ha a korábbiakban csalódottak voltunk, akkor váltásnak kell jönnie, és ez minden kormányzó pártra igaz.Nem lehet az embereket a végtelenségig hülyének nézni sem a jobb oldalnak, sem a baloldalnak. maradjunk ennyiben, a többit meg látjuk.

$pi$ 2018.02.28. 21:35:54

@abdul hackeem: "Remélem átment."

Amikor azt mondod, hogy az "összefogást" támogatták, akkor azt mindenki úgy érti, hogy a pártok összefogását. De nem ezt támogatták, nem is fogtak össze. Egy független képviselőt támogattak. Én ezt így látom.

Igen, a helyi választásokon nem is a pártok a lényeg, szerintem sem.

GyMasa 2018.02.28. 21:37:24

@abdul hackeem:
Most nyilván buta vagyok, de mi köze ennek a linknek ahhoz, hogy én arrogáns lennék?

$pi$ 2018.02.28. 21:38:05

@abdul hackeem: "lsd.: 27%ÁFA"

Szóval azt mondod, hogy a 2%-os ÁFA emelés volt az igazi megszorítás, nem az, amit a Bajnai csinált? :D

Szerintem a 27% ÁFA botrányosan magas, de ennek csökkentését a baloldaltól sem nagyon várhatjuk. Jó, lehet, hogy levinnék 25%-ra, de az a 2% nem sok, a 25% is botrányosan magas.

GyMasa 2018.02.28. 21:42:47

@$pi$:
Nekem az a kedvencem ismét, hogy úgy vislekednek, mintha a fidesz csak azért emelte volna fel az Áfát, mert egy rohadt zsarnok banda, akiknek csak a nép kiszipolyozására porcosodik a cerka.
Semmi olyanról nem volt szó, hogy mondjuk ELŐTTE valakik elkúrták, méghozzá ne kicsit, hanem nagyon, és valakinek valahogy rendbe kellett hozni ezt az elkúrást.
SZóval, nem semmi, na!

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.02.28. 22:17:03

Ennyire balfasz a Németh Szilard, hogy ő fogja fel utoljára, már ha felfogja valaha, hogy a Sorosozást be lehet fejezni. Az a hájpacni önmagában nemzetbiztonsági kockázat.

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.02.28. 22:19:33

@GyMasa: Aha, szóval kurva jól megy a gazdaság, Orban elhozta a Kánaánt, de az áfa még marad, mert a szocik elkefélték. Elmúltnyócév, megvan?

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.02.28. 22:22:59

@GyMasa: "Én az emberi értelmet támogatom.
A kettős mércét és az arroganciát, na azt nem"
Ez nagyon jó volt, írjál már még ilyen vicceset! Tenyleg abba kellett hagyni a migranssimogatozast meg a sorosozást?

GyMasa 2018.02.28. 23:09:13

@Orbán Hazaáruló Viktor:
Ez elég gyenge lett.
Majd szólj, ha van értelmes kérdésed is.
AKkor lehet vitazni.
...Tenyleg abba kellett hagyni a migranssimogatozast meg a sorosozást?...
Azt én honnan tudjam?
Mikor láttál engem ezeket leírni?
Vagy csak bepróbálkozol lőni egyet, hátha bejön?
De, ha már ennyire haverkodunk, igazán leírhatnád, hogy nálatok hogy megy ez?
Kötelező mindenkit le "fideszbirkázni", aki egy picit is nem ért egyet veled?

$pi$ 2018.02.28. 23:11:59

@GyMasa: "Kötelező mindenkit le "fideszbirkázni", aki egy picit is nem ért egyet veled?"

Persze! :D

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2018.02.28. 23:57:47

Szerinted, azokat, akik a képen láthatóakat, elfogadják, sőt szeretik, lehet még hülyíteni?

abdul hackeem 2018.03.01. 04:23:18

@GyMasa: "az a kedvencem ismét, hogy úgy vislekednek" Bokros-csomagot még nem is emlegetTÉTEK ti bolsevikok. Az a siker, hogy még több osztogatást a haveroknak a magas adókból?
Titeket tényleg nem kell hülyíteni.

$pi$ 2018.03.01. 06:22:01

@abdul hackeem: "Nem én mondom, hanem a számok, 10 évvel a válság után: "

Kifejthetnéd, hogy mire gondolsz, mert a költségvetés összes bevételét belinkelted 10 évre visszamenőleg ráadásul mindenféle magyartázat nélkül. Ez így nem érv, azt tudod, ugye?

GyMasa 2018.03.01. 09:02:12

@abdul hackeem:
...Az a siker, hogy még több osztogatást a haveroknak a magas adókból?...
Nem tudom, temit gondolsz?
Hitelt felvenni, es azt egybol a kulfoldiekhez attalicskazni, az siker? (Strabag/Siemens/stb.)
Mert penzugyi szempontbol ugyanolyan lopas, mint az EU penzeket a haveroknak leosztani.
Az a siker, hogy mar 8 eve mukodik az orszag anelkul, hogy kulonosebben sok hitelt kellene az allamnak felvennie.
...Titeket tényleg nem kell hülyíteni...
Nagy kulonbseg, hogy nem tudsz, vagy hogy nem lehet...
Akkor probalkozz erosebben :-)

ijontichy 2018.03.01. 10:31:00

@GyMasa: Te hiperaktív vagy? Mi a fenéért kéne akár a felét is megtenni a todolistednek? OK az etatista buzgalmat le kell tekerni a töredékére, a fityisz & co-t szelíden a vonal mögé kell rugdalni valahányszor a kamra közelébe próbál kúszni (ehhez persze a saját portán vakondirtás kell), de miért kéne jobb sorsra érdemes energiákat wildgoosechase-re pazarolni, mint ebül szerzett jószágok és egyebek?
Deák Ferenc megvolt töriórán?
Persze, persze kell egy tökösebb erősítő, hogy el lehessen végre nyomni a roppant idegesítű disznóröfögést (erős alcsúti akcentussal), nomeg vityát is permanens jelenlétre kell sarkallni a kupolás házban és környékén, nehogy már csak úgy utazgasson megácsolgatni megroggyant templomának vidéki oszlopait (mint 2002 után), de azért ehhez nem kell 2/3.
Ami a piacot illeti, én nagyon megértem a "az első milliómról ne kérdezz!" elvét, továbbá virágozzék minden virág. Ha a komcsy kontraszelekciós lojalitásversenyben felszínre bukkantak körében van ki piaci körülmények között is megél, hát ki vagyok én, hogy ne üdvözöljem? Ha megél, annyi eszének is kell lennie, hogy rájöjjön saját erejére, hogy megy ez neki, mi a fenéért fizetne kiskomcsy donnak védelmi zsetont?
Oh persze, ha látok egy repedést, azt gondosan locsolgatom, ha elég nagy, még éket is verek bele, jóféle fából, oszt tovább locsolgatom. De az igazán nem nagy munka.
Izééé Te, gyorsan forrást a göröhciprián hullákról, kik éhenszomjan vesztek a malfunctioning ATM-ek mián... esetleg valami ház ami leégett, mer' az ATM nem oltott... oh wait! mióta olt az ATM tüzet? Teccel érteni? Te píárközpont stílusban vizionálsz tragédiát (soros megvót?), én kellemetlenségről beszélek, ami nagyon nem jó, de minden fityinget megér, hogy meghaljanak végre a magyarok tudatában holmi istenek (úgymint vitya és a komcsy band), hogy "nem b+, nem véd meg téged, a nyögdíjadat, a macskádat, meg a hülye fejedet semmitől". Jó lenne ha megtanulná a magyar társadalom, hogy a jóléti társdalamak végét az olyanok jelentenék, mint a komcsyk. A magyar társadalom számára a fidesz nem egy új, sikeres unortodox út, hanem maga a görény a csirkeólban! Láttál már csirkeólat sikeres görénybetörés után?
Szóval hagyni kell a piacot dolgozni, a macsetét kibaszni, venni jobbféle szikét, és egyszer, s mindekorra jó messzire elhajtani az "egyéjszaka" alatt megírt lex-x féle mikromenedzselős kommerférgeket a Kossuth-tér tájáról. Pont az kell, amiről az az embernek látszó fehérjecsomó Kérinél hazudozott asszem 2009-ben: az államtól jelentős mértékben független polgárok számának növekedése. Egészséges nacioanalizmust nem szül a lojalista társaság az tuti.
És még valami: Sokan félnek attól, hogy a 2-300 ezres egybites csürhe megint székháztűznézőbe menne. Én nem hiszek ebben. Azok a seggüket ha képesek vezényszó nélkül megtörölni. Márpedig a fő partnereink (nem vlagyimir, neki nincs vityára pénze, a kínainak van, de erre nem ad) eddig csak ejnyebejnyéztek, lévén Mo-on rend van. Nem fogadnék nagy összegekben arra, hogy a fityeszre szabott választási rendszer ellenére bukovárit követő balhézásnak nem lennének nyomatékosabb következményei. Stigma Petya, Andy nem hülye, rövid úton tudnák,
merre hány lépés.

"Hitelt felvenni, es azt egybol a kulfoldiekhez attalicskazni, az siker?"
Nem. Elvégre rommá adóztatni(hitelt felvenni a magyaroktól), majd a zsetont külföldre talicskázva lenyúlni (Vlagyimir orgazda útján) se igazán siker.

Ceterum cneseo: a fideszkomcsy a létező legrosszabb. A status qou. Ami megöli az egészséges üzletet. Szegény üzlet '98 óta az intenzíven döglődik.

ijontichy 2018.03.01. 10:48:50

@GyMasa: "Az a siker, hogy mar 8 eve mukodik az orszag anelkul, hogy kulonosebben sok hitelt kellene az allamnak felvennie."
Netene! Nem Te vagy a gabrieleturco inkognitóban? Az szokott így lelkesedni csak úgy a l'art pour l'art politikai kibaszásokért. Olyan szépen lenyírta a füvet, kisöpörte a padlást, beszopatta az (egyszámjegyű) szja-t, hogy a kutyát sem érdekli a (munkáltató által) köhögött sarc mérete (bezzeg a migráncs), az adóvá avanzsált járulék (nehogymá' itt valakinek követelése lehessen), a kismillió sarc, a méretesedő és életet nyomorító bürokrácia (a temérdek kontraszelektált rezsimszolgával). :-)

GyMasa 2018.03.01. 11:19:55

@ijontichy:
..Mi a fenéért kéne akár a felét is megtenni a todolistednek?...
1., Ez nem ToDo list volt, hanem knkret kerdesek arrol, hogyan kivanja az ellenzek vegrehajtani az igereteit (Vagy nevezzuk a neven ezeket, aza hivjuk oket "vagyaknak")
2., Es, igen, szeretnem tudni, hogy MIRE akar az ellenzek 2/3-os felhatalmazast kerni! MIvel eddig SENKI nem volt kepes akarcsak egy kerdesre a fentiek kozul valaszolni, pedig nem eloszor kerdeztem meg, igy egyre erosebb bennem az erzes, hogy egy - esetleges - ellenzeki gyozelem eseten lofasz sem fog tortenni, de foleg nem lesz az orszag helyzete jobb.
De, mint irtam, nyitott vagyok az erdemi vitara, de sajnos eddig nem lattam a hajlandosagot az ellenzektol.
...szelíden a vonal mögé kell rugdalni valahányszor a kamra közelébe próbál kúszni ...
Akkor most ellenzeki 2/3 plusz elszamoltatas, bebortonzes es akasztas lesz, vagy csak hiteles ellenzeki tevekenyseg?
Jo lenne tudni, mert mondjuk az orszag szempontjabol is igen fontos lenne, ha mondjuk az ellenzek elkezdene csinalni is valamit.
...Ami a piacot illeti, én nagyon megértem a "az első milliómról ne kérdezz!" elvét, továbbá virágozzék minden virág...
Ahha, tehat egyet ertesz a torvenytelenseggel?
Azt hiszem, akkor itt elter a velemenyunk.
(Nekem a vallakozas csakis 100%-ban torvenyesen elkepzelheto)
...Ha megél, annyi eszének is kell lennie, hogy rájöjjön saját erejére, hogy megy ez neki, mi a fenéért fizetne kiskomcsy donnak védelmi zsetont?...
Mondjuk, mert normal piaci korulmenyek kozott tud keresni 10%-20%-ot evente, a koltsegvetesi csalassal meg 100%-ot?
Arrol mar nem is beszelve, hogy a politikuskozeli vallakozok rulajdonkeppen maffiaszerkezetben mukodnek.
Onnan pedig altalaban bortonbe vagy betonnal toltott hordoba vezet a "kifele ut" (golyoval a tarkoban).
Igen ritkak azok az emberek, akik ki tudnak lepni elve.
...Te, gyorsan forrást a göröhciprián hullákról, kik éhenszomjan vesztek a malfunctioning ATM-ek mián..
Hogy is volt, az amire ezt belinkeltem?
Valami olyasmi, hogy " Hat hulye vagy, allamcsod, meg penzfelveteli korlatozas Ojropaban???"
En pedig 2 peldat is mutattam ra, ahol 10 even belul ez megtortent.
Ja, es szo nem volt rola, hogy barki is belehalt volna, de azert a jelenlegi helyzet sokkal jobb, mint egy allamcsod, mindenfele korlatozasokkal.
Persze, ha neked mindegy, vagy jobban szeretnel egy allamcsod kozepen uldogelni, akkor javaslok egy kirandulast Venezuelaba.
...én kellemetlenségről beszélek,...
Egy esetleges allamcsod kicsit tobb, mint kellemetlenseg, ugye, ebben egyet ertesz?
...ami nagyon nem jó, de minden fityinget megér,...
Ugy erted, hogy MAS EMBEREK minden fityingjet, fuggetlenul attol, hogy az illeto mit gondol errol?
Mert ez a szempont pl. nem tunik nekem tul demokratikusnak...
...Jó lenne ha megtanulná a magyar társadalom, hogy a jóléti társdalamak végét az olyanok jelentenék, mint a komcsyk...
Ennek minden egyes szavaval egyetertek.
Csak annyit tennek hozza, hogy a fasisztak is pont ugyanilyen veszelyesek.
...ó messzire elhajtani ... a Kossuth-tér tájáról...
En ezt ertem, de mi jonne utana?
Mert a kerdeseimre, amik segitenek eligazodni ezugyben, eddig senki nem valaszolt.
Es, egy demokraciaban pl. alap elvaras, hogy ilyen kerdesekre valaszoljanak.
... az államtól jelentős mértékben független polgárok számának növekedése...
Ezzel a mondattal is 100%-ban egyetertek.
Ezert tartom rettentoen karosnak a rezsicsokkentest, a feltetel nelkuli, tul magas segelyezest, a csak csaladi potlekot, es az csaladi adozas megszunteteset.
Ezek mind pontosan az allamtol (altal) tulzott fuggesben tartott reteg szavazatait vasaroljak csak meg, az adofizetok penzebol, es szerintem tul dragan.
...a fityeszre szabott választási rendszer ...
EZ nem igaz. a valasztasi rendszer nem a fideszre van szabva.
Egyszeruen a tobbseget preferalja.
Ha a tobbseg a ketfarku kutya partra szavaz, akkor "ketfarku kutya partra van szabva."
Raadasul, pl. a brit valasztasi rendszer a tisztan korzeteken alapul, nulla listas helyet osztanak ki a parlamentjukben.
Akkor az is antidemokratikus rendszer?
Minden rendszernek megvannak a szabalyai, amiket az ember felhasznalhat a sajat javara.
Ha egy part keptelen felismerni a rendszer szabalyait, es azt a sajat havara forditani, vagy csak siman nincs eleg szavazoja, az nem a rendszer hibaja, hanem a bena parte.
...balhézásnak nem lennének nyomatékosabb következményei...
Ebbol 2006-ban az ultrademokratikus kormany mar adott izelitot.
...Nem...
Akkor miert akarod oket vissza a hatalomba?
...Elvégre rommá adóztatni...
Az adopres erteke csokkent a mostani kormany alatt.
SZoval ez nem igaz
...majd a zsetont külföldre talicskázva...
Pont nem a kulfoldre talicskazas megy.
...a fideszkomcsy a létező legrosszabb...
Amig nincs valasz a kerdeseimre, addig az ellenzeket semmivel sem
tartom jobbnak ennel.

GyMasa 2018.03.01. 11:22:57

@ijontichy:
...Netene! Nem Te vagy a gabrieleturco inkognitóban? Az szokott így lelkesedni csak úgy a l'art pour l'art politikai kibaszásokért. Olyan szépen lenyírta a füvet, kisöpörte a padlást, beszopatta az (egyszámjegyű) szja-t, hogy a kutyát sem érdekli a (munkáltató által) köhögött sarc mérete (bezzeg a migráncs), az adóvá avanzsált járulék (nehogymá' itt valakinek követelése lehessen), a kismillió sarc, a méretesedő és életet nyomorító bürokrácia (a temérdek kontraszelektált rezsimszolgával). :-)..
Kezd unalmas lenni ez a stilus, szoval, azt hiszem, hogy itt befejezhetjuk a tarsalgast.
Masok mar leirtak, mi a tippjuk az ellenzek varhato szerepleserol, ha esetleg kormanyra kerulnek.
Mivel meg minig nem valaszoltak a kerdeseimre, igy majd akkor folytassuk, ha hajlando leszel ra.
Ennek az ideolgiai szajkaratenak en semmi ertelmet nem latom.

2018.03.01. 11:25:04

@ijontichy: Hahaha... mind vállalkozási, mind szja szinten csökkentek a terhek.

GyMasa 2018.03.01. 11:30:57

@Womb Raider:
Latom, te sem erted!
A fidesz a legrosszabb!
Ez ki lett nyilatkoztatva!
Innentol fogva teljesen felesleges tovabb vitatkozni.
Tudod, a hittel nem lehet vitaba szallni...

ijontichy 2018.03.01. 12:06:35

@GyMasa: Igen, jobb is befejezni.
Hmv-n kap egy kis legyintést fityisz (ami nem igazán oszt-szoroz áprilisra), oszt rögtön kikergetik az egész píárbagázst a netre :-) Okulva a 2006-os vityalebőgésből, százalékpontokról megy a netflooding.
Egyébként gratulálok, te igazán jól képzett markecinges vagy - de épp ez mond sokat :-) (izé... nem épp mostanság megy a polémia holmi "túltolásról"?). Én meg néha unatkozom, és teljesen igaz, nem nekem kell ott élni. Áprilisban még elmegyek ikszelni, aztán... mint tudjuk, hülyének lenni alkot... izé alaptörvényes jog.

2018.03.01. 12:54:44

@GyMasa: Nem tisztább lenne azt mondani, ami a valódi motiváció: most már mi szeretnénk többet lopni!

GyMasa 2018.03.01. 13:25:43

@Womb Raider:
Szerintem mar azzal is beernek, ha OK lophatnanak.
(ezert is kivalo az "eppenhogy veszitettunk", mint maximalis "eredmeny". Ekkor a leheto legtobben ulhetnek a parlamentben, zero felelosseggel, de maximalis juttatasokkal).
Es, gyanitom, hogy pont ezert is nem eroltetik meg magukat kulonosebben a programalkotassal.
Persze, ez csak mero spekulacio, hiszen az ellenzeknek mar niylvan ott van a fiokban a kompletten kidolgozott, napra pontos programjuk, csak nem akarjak a nyilvanossag ele tarni, mert akkor a fidesz ellopna azt, es odalenne az orom!
Mondjuk, abban egeszen biztos vagyok, hogy az onmerseklet nem lesz az altaluk alkalmazott viselkedesformak kozott.
(az mszp-dk vonalon ebben biztos vagyok, az LMP-momentum jobbik vonalon pedig abban vagyok biztos, hogy keptelenek lesznek betartani az igeretet, hoyg nem lopnak. Azaz lehet, hogy nem fognak mind lopni, mint ahogy biztos vagyok benne, hogy a fidesznel is vannak olynaok, akiknek van meg valamennyi gerince, de abban viszont igen, hogy ott is lesznek majd "esetek")

sas70 2018.03.01. 13:49:47

@Womb Raider: Lófaszt, ez is egy fideszes bullshit, amit beszopnak sokan!

sas70 2018.03.01. 13:53:58

@GyMasa: Minden pártnak van programja, kivéve a fideszt, mert ők folytatják!
Ostoba önigazolás az, ha annyit mondasz az ellenzékről, ők is lopnának!
Senki ne lopjon! Ha az ügyészség ellátná rendesen a feladatát, nem is mernének lopni! Kicsit trükközni esetleg, de ilyen intézményesített lopások biztosan nem lennének, mint ahogy korábban is voltak fékek.

sas70 2018.03.01. 13:58:28

@GyMasa: Ez pedig a korábbi, mit baszott el a fidesz című értekezésünkre, egy elég jó cikk:
www.portfolio.hu/gazdasag/igy-festenenk-az-eu-tamogatasok-nelkul.230247.html

$pi$ 2018.03.01. 14:11:35

@sas70: "mint ahogy korábban is voltak fékek"

Mégis milyen fékek voltak? A megyó kft-je a külföldi cégnek százmilliókért adott metrótanácsot. A miniszterelnök cége!

Az mszp péntárosa bebukott százmilliókkal, azt mondta, hogy inkább fizet utána adót, de nem mondja meg honnan volt.

A metróépítésről olyan szerződéseket kötöttek, hogy akkor is kifizetjük, ha nem lehet üzembe helyezni.

A kormány kitüntette a rendőröket, akik viperával verték az utcán a lakosságot beazanosíthatatlanul, maszkban.

Mégis milyen fékek voltak?

Az mszp lebukott azzal, hogy hazugsággal nyertek választást, de a hatalmon maradt, mert miért mondott volna le? Mai napig nem kért bocsánatot, pedig hazudott és lekurvaországozta a hazáját.

Milyen fékek b+?!

$pi$ 2018.03.01. 14:13:09

@sas70: "Kicsit trükközni esetleg"

Nem, nem "kicsit trükközni". Gyurcsány elmondta mi volt, véletlenül sem azt mondta, hogy "kicsit trükköztünk", ugye? Legalább neki hinned kellene...

2018.03.01. 14:16:52

@sas70: Értettem!!! Ha te mondod... én azonnal elhiszem neked! Ja... ááá.. mégsem..

"Ha az ügyészség ellátná rendesen a feladatát, nem is mernének lopni! "
Ha-ha-ha...
"Kicsit trükközni esetleg, de ilyen intézményesített lopások biztosan nem lennének, mint ahogy korábban is voltak fékek."
Az, fék az volt... már akkor beletapostak, amikor még dübörgött a gazdaság köröttünk...2006.-ban.
Meséld már el, hogy ha "ők" csak kicsit loptak (és ritkán..) akkor hová lettek a felvett jelentős hitelek, hová folyt el a privatizációból származó pénz? Miért álltunk fejre a második ciklusuk végére? Arról tapintatosan megfeledkezel, hogy az eftársak sem kispályáztak, csak ők gondosan ügyeltek arra, hogy maximálisan elhallgassa az akkoriban jobbára a kezükben lévő média. A pökhendi Medgyessy akkoriban nyögte be, hogy ha a fidesznek média megjelenésre van igénye, akkor vegyen magának :) Most, hogy a másik oldalra lejt a pálya, most persze nagyon határozott igény mutatkozik a egyenlő média szereplésre. Teljesen érthető. Osztozzon egyenlő arányban a 60%-os, a 10 és a 2-3%-os párt is... sőt...
Szóval a kedves eftársak nem voltak szégyenlősek, amit nem tudtak ellopni, az elkótyavetyélték.. MÁV Cargo.. ott is buktunk ~200milliárdot, de oda se' neki!

GyMasa 2018.03.01. 14:22:39

@sas70:
Esetleg lehetne, hogy megosztod velem a te kovetkeztetesedet a cikk alapjan?
Azaz: Szerinted mit baszott el a fidesz?
Nem produkalt 10+%-os eves GDP novekedest?
Vgay, szerinted hany %-os Eves GDP novekedes nem szamit "elbaszasnak"?
Es esetleg ez valami fix szam, vagy amolyan "nyuszikas", mozgo szam, ami egy nem szoci kormany eseten az eppen aktualis GDP ertek felett van (es ekkor implicite csak "elbaszni" tud az adott kormany), a szoci kormanyok eseten meg 3%-kal alatta?
Vagy mi a problemad?
Jo lenne, ha kicsit bovebben kifejtened...
Mert, ahogy en latom, ez csak elmelkedes arrol, hogy "mi lenne ha..."

GyMasa 2018.03.01. 14:32:54

@$pi$:
...Mégis milyen fékek voltak? A megyó kft-je a külföldi cégnek százmilliókért adott metrótanácsot. A miniszterelnök cége!...
Ja, meg a koroshegyi volgyhidnal is a kozismerten fidesz kozeli Vegyepszert Megyo kirugatta a projektobl, es lecsereltek a Strabagra, ami meg kozismerten szdsz kozeli ceg.
"2002-ben a Nemzeti Autópálya Rt. már lényegében lezárta a kivitelezési szerződést a Vegyépszer–Ganz Acélszerkezetek kettőssel az autópálya-szakasz és az acélszerkezetű híd megépítéséről, a szerződést azonban az országgyűlési választás után már nem írták alá. A Medgyessy-kormány megváltoztatta az eredeti elképzeléseket, és acél helyett vasbetonszerkezetű hídra írt ki pályázatot (ennek okaként az egyszerűbb karbantartás, a párhuzamosan folyó más hídépítések miatti kapacitáshiány, de a Ganz Acélszerkezetek kiszorítása is felmerült). A hidat végül a Hídépítő Zrt. és a Strabag Zrt. Völgyhíd nevű konzorciuma építhette,[2] a kivitelezési szerződést 2004. május 7-én írták alá.[8]"
Ja, es ne feledjuk el Megyo francia becsuletrendjet sem, miutan "sikeresen" eladta a kulonfele kozmucegeket mindenfele francia cegeknek, akik aztan picit sem voltak szegyenlosek amikor az arakat kellett megallapitaniuk.

GyMasa 2018.03.01. 14:36:49

@Womb Raider:
..Miért álltunk fejre a második ciklusuk végére?...
Milyen masodik ciklus?
2006-ra mar latszottak a problemak. Nem ugy volt, hogy az EU igen korrekt modon csak a valasztasok utan hozta nyilvanossagra a magyar gazdasaggla kapcsolatos adatokat, amik nem eppen hizelgoek voltak fletora nezve?
Aztan 2006-ban jott az oszodi beszed, a vizitdijas nepszavazas, es utana a miniszterelnok casting, es a kutyakomedia?
Ha valamiben, akkor a 2010-es fideszes 2/3-ban tortenelmi bune vana mszp-nek!

2018.03.01. 14:50:02

@sas70: "Minden pártnak van programja, kivéve a fideszt, mert ők folytatják! "

Nos... nekem ennyi elég... ha visszatekintek az lemúlt időszakra, a tendenciát megfelelőnek érzem. Ennél rosszabb ne legyen... viszont az ellenzék hatalomra jutása esetén ebben már korántsem vagyok biztos, hogy nem változna. Az ellenzék programja kvalitásoktól függően vagy "Mi mindent másként csinálnánk és fék+ellensúly"...mennyire progresszív..fék és ballaszt :) vagy beszívott ötletrohamok eredményeként született hagymázas elképzelések.. vagy a fidesz ötleteinek (és megvalósítot ígéreteinek) túl licitálása. (A rezsicsöntentés irracionális változata, a la MSZP)
A vicc az egészben, hogy kb. mindegyikük tudja, hogy semely ígéretüket nem kell valóra váltani és így bátran hajszolhatják a többieket felelőtlen ígéret-licitbe.

2018.03.01. 14:56:31

@GyMasa: "Ja, es ne feledjuk el Megyo francia becsuletrendjet sem"

A ballibek számomra leginkább taszító attitűdje az, hogy kényszeresen igyekeznek megfelelni mindenki másnak, mint a szavazóiknak... mintha a hatalmon maradásuknak zálogát inkább a külső , nyugati nyomásgyakorlásban látták volna, mintsem a magyar választók támogatásában..
A "Merjünk kicsik lenni!" rendkívül progresszív hitvallása..

sas70 2018.03.01. 14:59:15

@$pi$: És most nincsennek trükkök? Év végén rendre leürített KESZ- számla, EXIM Bank-ba kirakott költségvetési tételek stb? Azért naív, vagy tudatlan ne legyél már! Simont nem vezetőszáron vitték el? De még volt fideszes polgármestert is elítéltek hűtlen kezelésért.
És most? Hááát nyomozgatunk ugye, meg vizsgálódunk, oszjóva!

sas70 2018.03.01. 15:05:09

@GyMasa: Ja ha ekkora gazdasági szakértő vagy, hogy egy gazdasági cikkben neked nem szúrja ki a szemed, hogy lófasz növekedés lenne az Eu- csilliárdjai nélkül, akkor nincs miről beszélni!
Maradjunk annyiban, hogy a "sorosgyurcsánymigráncsok" tökéletes magyarázat mindenre!

sas70 2018.03.01. 15:08:52

@Womb Raider: Helyes! A sorosgyurcsánymigráncsok neked mindenre megfelelő ok és magyarázat.

GyMasa 2018.03.01. 15:09:37

@Womb Raider:
Ez azert van, mert erre lettek az oroszok altal, meg mszmp neven, jo 50 evig kondicionalva.
A sajat gondolatok/tettek kifejezetten ellenjavalltak voltak, annyit kellett "csak" tenni, hogy vegrehajtottak a moszkvabol kapott utasitasokat.
Mivel csak ehhez ertenek, igy ahelyett, hogy megujultak volna, es hagytak volna felnoni egy uj generaciot, kerestek maguknak egy masik entitast, amihez oda lehetett dorgolozni, es aki megmondja, mit kell tenni.
Erre gondoltak idealisnak az EU-t.
Sajnos ez viszont tul koran tortent meg, hiszen kozvetlenul a rendszervaltas utan az EU meg igencsak kezdeti stadiumaban volt, es nem volt felkeszulve erre a szervilis viselkedesre. (meg tulsagosan nemzetallamok voltak a tagok) Es, sajnos erre a szarra rarepultek a kulfoldi doglegyek, es csunyan ki is hasznaltak a "privatizacio" fedonev alatt.
Aztan, mostanra ez a kiszipolyozas beerett, es egyre tobb volt kelet Europai orszagban lett tele a nep toke a szerencsevadaszokkal, es mostanra, amikor mar az EU elert abba a fazisba, hogy nagy szuksege lenne a "megtobb Europa" irant lihego, vegtelenul szervilis allamfokre, pont NEM azok vannak hatalmon semelyik volt kommunista orszagban.
Mondjuk a "ketsebesseges Europa" sem igazan segit az EU problemainak megoldasaban, bar, szerintem legalabb tiszta vizet ont a poharba.
Ugyanis a keleti blokk eddig is de facto hataron beluli gyarmata volt - foleg - a nemetek iparnak, es egy picit a franciaknak, es ezzel a "ketsebesseges Europa"-val csak ezt akarjak hivatalossa tenni.
Ami elegge visszas a szamomra, de ez csak az en maganvelemenyem...

GyMasa 2018.03.01. 15:17:38

@sas70:
...Ja ha ekkora gazdasági szakértő vagy,...
Kurvara nem vagyok gazdasagi szakerto a legkevesbe sem.
...hogy egy gazdasági cikkben neked nem szúrja ki a szemed, hogy lófasz növekedés lenne az Eu- csilliárdjai nélkül, akkor nincs miről beszélni!...
A Ez csak egy ujraszamitasa volt a MULTBELI GDP adatoknak.
VALOJABAN VOLT GDP novekedes.
Azt nem tudhatotd, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz, mert volt.
Termeszetesen velemenyed lehet a dologrol, hogy "Lofasz novekedes nem lett volna", de egyreszt sokat elarul a cikk szakmaisagarol az is, hogy a ket, felkert elemzo azert egymastol igencsak eltero "szamokat" hozott ki a sajat keplete alapjan.
Az allami beruhazasok pedig vilagszerte bevett modja az adott orszag gazdasagi serkentesenek.
Ezzel segiti at az orszag kormanya az orszag gazdasagat problemasabb idoszakokon, vagy ezzel az eszkozzel tudja tovabb novelni a gazdasagi fejlodest.
Szoval, tovabbra is szeretnem tudni, hogy neked, szemely szerint mi a kovetkeztetesed a cikkel kapcsolatban?
Illetve nagyon erdekel, hogy mekkora GDP novekedest tartasz akkoranak, ami mar "nem szar"
...Maradjunk annyiban, hogy a "sorosgyurcsánymigráncsok" tökéletes magyarázat mindenre!...
Most mi van, ha nem mondja mas, akkor neked kell harsogni, hogy meglegyen a megfelelo mennyiseg?

2018.03.01. 15:27:53

@GyMasa:
annál sokkal többet baszott el mint holmi GDP növekedés, de persze ez az elbaszás diadal és büszkeség olyan bűnpártolók szemében, akiknek a királya még az előtte elbaszókkal való elszámolást is kizárólag politikai célú, időzített leszámolásként alkalmazza.

ugyanakkor alapértelmezett, első szándékból bűnöző, viszont a híveinek némi baksis mellé a kivételezettség érzését ajándékozza.
fideszesnek lenni sikertörténetnek tűnhetett mostanáig.
minden más kudarc, irigység, sértettség és ráadásul hazaárulásgyanús.
ez a ner törvénye.

ezt a tömörülést(vagy micsodát) nem elég választáson legyőzni(és ezért az sem baj, ha mindjárt most még nem sikerül).
ezzel le kell számolni. ahogy főni mondta hősbeszédében a kommunizmusról; agyagba kell döngölni

abdul hackeem 2018.03.01. 15:37:21

@$pi$: A 9/10 oldalra mutat a link. Csak lejjebb kellett volna húzni picit az egeret. Ott áll, hogy a 2017-re (tudod, kb. 10 évvel a válság után) előirányzott áfa-bevétel 3 542 006 millió jó magyar forint, azaz 3542 milliárd. Aminek jó részét a haveroknak kitalicskáznak. Most. Ti viszont ezekre és erre a programra fogtok szavazni.
Szerintem viszont bőven lenne hely áfacsökkentésre, mert 20 százalékpontos áfa-csökkentés az 700 milliárdos kiadáscsökkenés (nem bözsiutalvány) lenne a polgároknak. Pedig még mindig 21,6%-os áfa terhelne minden állampolgárt. 27% világbajnok áfa maradhatna a luxuscikken.
A megoldás az, hogy kevesebbet kéne lopni.
Egyébként pont a böriben a helye az összes érted, az összes tolvaj politikusnak. Nekünk (mármint mindenkinek, neked, nektek is!!) pedig jobb lenne.
íGY ÉRTHETŐ?

GyMasa 2018.03.01. 15:40:40

@Bánegressy:
...fideszesnek lenni sikertörténetnek tűnhetett mostanáig...
Nem tudom, en mernok vagy kulfoldon, es megis sikeresnek erzem magam. Es, en soha nem tartottam a politikusi palyat semmilyen mertekben "sikeresnek". AZ a legnagyobb problema vele, hogy szuksegszeruen kontraszelektalt! Azok az emberek, akik kepesek lennenek jobba tenni az orszagot, mert rendelkeznek az ahhoz elengedhetetlen tudassal, es bolcsesseggel, azok sajnos GERINCCEL is rendelkeznek, ami miatt nem fogjak elvallani a poziciot.
Illetve nagyon jol latjak elore, hogy mire szamithatnak, ha megis belefognanak.
(Erre a legjobb/legutolso pelda Botka volt. AKinek csak egy csepp esze van, es nem a seggeben hordta a fejet az elmult 25 evben, az tokeletesen tisztaban volt vele, hogy ez fog vele tortenni, hiszen az mszp-nek merfoldhosszu multja van az ilyen esetekrol.
(Megyo - FLeto - (a miniszterelnok casting szereploi, akik vegul megsem lettek azok - Bajnai - aztan Bajnai megint 2014-ben, es most Botka...)
Tehat maradnak a gerinctelen tortetok, akik a tortetesukkel, es gatlastalansagukkal ellensulyozzak a szakertelembeli hianyossagaikat.
Es ugyanez a hianyossag az oka a folytonos lopasnak is.
Ugyanis tisztaban vannak vele, hogy barmelyik pillanatban johet egy meg gatlastalanabb pszichopata, aki kiturja a poziciojabol, es akkor veget er az arany elet.

GyMasa 2018.03.01. 15:43:25

@Bánegressy:
...ezzel le kell számolni. ahogy főni mondta hősbeszédében a kommunizmusról; agyagba kell döngölni...
Azert eleg vicces (nemis, inkabb szomoru), hogy a demokracia jelszava alatt kommunista modszerekkel szeretned megoldani ezt a problemat...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 15:47:25

@GyMasa:

"nem vagyok gazdasagi szakerto a legkevesbe sem"

Akkor miért hoztad meg azt a döntést, hogy Németo-ban vállalsz munkát?

"Azt nem tudhatotd, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz, mert volt."

Te sem tudod, hogy mi lett volna (hogyan alakult volna a jövedelmed) ha nem vállalsz Németo-ban munkát?

"Az allami beruhazasok pedig vilagszerte bevett modja az adott orszag gazdasagi serkentesenek.
Ezzel segiti at az orszag kormanya az orszag gazdasagat problemasabb idoszakokon, vagy ezzel az eszkozzel tudja tovabb novelni a gazdasagi fejlodest."

Egyrészt ez a keynesiánus gazdaságelmélet, aminek léteznek különféle kritikái.

Másrészt ha nem lehet tudni, hogy mi történt volna akkor, ha másféle gazdaságpolitikát folytat a kormány, akkor ezzel igazolásra kerül bármilyen kormányzati gazdaságpolitika: hiszen az alternatívák nem valósultak meg, és így -- szerinted -- nem lehet tudni semmit arról, hogy megvalósulásuk esetén milyen helyzet állt volna elő.

2018.03.01. 15:59:38

@GyMasa:
ha választáson sikerül legyőzni a fideszt, akkor el kell számoltatni, de nem csak a rogyásig meglopott offshore számláik miatt. annál sokkal több a bűnük.
ha nem sikerül, akkor meg, nem lesz demokrácia, nem lesz jelszava, miről beszélünk?

2018.03.01. 16:01:52

@Bánegressy:
ja! még. +
le a fidesszel, le a ner-rel !
nna. hurrá!
jöhet márc.15.

2018.03.01. 16:09:50

@Bánegressy: No, hát legyen úgy. Ám azt elárulnád, miért éppen most jött rátok a nagy elszámoltatási vágy?

GyMasa 2018.03.01. 16:15:24

@neoteny:
..Akkor miért hoztad meg azt a döntést, hogy Németo-ban vállalsz munkát?...
Mert a sajat dolgaimban a sajat felelossegem dontest hozni, abban nem varhatom, hogy mas dontoson helyettem.
Az pedig teljesen mas, mint egy egesz orszag sorsa felett donteni. En ehhez nem erzem magam eleg kepzettnek. (mas szakmam van, nem penzugy)
...Te sem tudod, hogy mi lett volna (hogyan alakult volna a jövedelmed) ha nem vállalsz Németo-ban munkát?...
Itt sem kolbaszbol van a kerites, de sokkal jobban elek most, mint otthon eltem.
...Egyrészt ez a keynesiánus gazdaságelmélet, aminek léteznek különféle kritikái...
Ettol meg vilagszerte bevett gyakorlat.
Nem a helyesseget vitatom, csak felhivtam a kettos merce alkalmazojat, hogy az "allami beruhazasok" nem kizarolagosan a fidesz eszkozei, hanem a vilag majdnem mindegyik orszagae.
Tehat felroni az allami beruhazasokat hibakent a fidesz gazdasagpolitikajaban, legalabbis a helyzet tulegyszerusitese.
...Másrészt ha nem lehet tudni,...
EZ igy van, es felallithatok en is olyan matematikai modellt, aminek az jon ki a vegen, hogy az EU-s penzek nelkul nemzethalal lett volna.
Ettol meg nem lesz helyes a modellem.
Es az is nagy kerdes, hogy a hivo tomeg hiszterizalasan (remelem, ezt jol irtam) kivul mit ertem el vele?
...hogy mi történt volna akkor, ha...
Sot, ezzel az immaginarius modszerrel tetszoleges gazdasagpolitikat lehet diskvalifikalni is...
...hiszen az alternatívák nem valósultak meg, ...
De mivel nem valosultak meg, igy csupan elmeletben lehet toprengeni roluk tenni, ami idonkent hasznos idotoltes es nem tobb.

2018.03.01. 16:16:34

@Womb Raider:
később már késő lesz.

GyMasa 2018.03.01. 16:17:07

@Bánegressy:
...ha választáson sikerül legyőzni a fideszt, akkor el kell számoltatni, de nem csak a rogyásig meglopott offshore számláik miatt. annál sokkal több a bűnük.
ha nem sikerül, akkor meg, nem lesz demokrácia, nem lesz jelszava, miről beszélünk?...
Hogyan???
Konyorgom VALAKI irja mar meg, hogy mi a terv!!!

$pi$ 2018.03.01. 16:22:12

@sas70: "És most nincsennek trükkök? Év végén rendre leürített KESZ- számla, EXIM Bank-ba kirakott költségvetési tételek stb? "

Mondtam, hogy nem a trükkökről van szó.

$pi$ 2018.03.01. 16:25:39

@abdul hackeem: "Aminek jó részét a haveroknak kitalicskáznak. Most."

Ja, ezt ismételgeti a baloldal. Az csak a baj vele, hogy a baloldal már nagyon sokmindent mondott, általában kiderült, hogy nem igaz. Így én nem bízom bennük.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 16:31:31

@GyMasa:

Vagyis gazdasági szakértő vagy amikor a saját gazdálkodásodról van szó.

Vagyis tudod, hogy jobban élsz most, mint ha Mo-n maradtál volna.

"Ettol meg vilagszerte bevett gyakorlat."

De nem azonos mértékben.

"EZ igy van, es felallithatok en is olyan matematikai modellt"

Amit meg is tettél akkor, amikor úgy döntöttél, hogy Németo-ban vállalsz munkát: modellezted azt, hogy mennyi lesz úgy a jövedelmed (és a kiadásaid), és arra a következtetésre jutottál, hogy "sokkal jobban" fogsz élni Németo-ban, mint Mo-n. És az általad felállított matematikai modell működött is.

"De mivel nem valosultak meg"

Az az alternatíva sem valósult meg, hogy Mo-n maradsz; mégis biztos vagy abban, hogy sokkal jobban élsz, mint ha Mo-n maradtál volna.

$pi$ 2018.03.01. 16:36:14

@GyMasa: "Ja, meg a koroshegyi volgyhidnal is a kozismerten fidesz kozeli Vegyepszert Megyo kirugatta a projektobl, es lecsereltek a Strabagra, ami meg kozismerten szdsz kozeli ceg."

Kizártnak tartom, hogy az mszp kevesebbet lopott volna. Az biztos, hogy kisebb volt a hörgés miatta, de ez csak annyit jelent, hogy a fidesz nem tudott olyan hangosan óbégatni. Az is biztos, hogy a fidesz befelé takarít az mszp meg kifelé hordta a pénzt, nem látszott annyira, hogy gazdagodtak volna.

De az, hogy szép nagy zsíros építkezéseken híztak a külf9ldi cégek az biztos és, hogy visszaosztottak azt is tudjuk.

Egyszerűen nem látom bizonyítottnak, hogy a fidesz többet lopna. Persze nincs kizárva, azt nem tudhatom.

GyMasa 2018.03.01. 16:45:49

@neoteny:
...Vagyis gazdasági szakértő vagy amikor a saját gazdálkodásodról van szó...
De egy orszag szintjen nem vagyok gazdasagi szakerto.
...Vagyis tudod, hogy jobban élsz most, mint ha Mo-n maradtál volna...
Igen, a majd 4x-es fizetes egeszen biztosan nem fogyott volna el mostanra sem.
...De nem azonos mértékben...
Ez igazabol lenyegtelen, hiszen az sem mond semmit, hogy ebben a pillanatban vilagszerte milyen a merteke, mert ez idoben sem allando. Tehat ez reszletkerdes, az alapallitas, hoyg "vilagszerte bevett szokas" alapvetoen igaz. Nem azt jelenti, hogy MINDEN orszagban hasznaljak, hanem azt, hogy a vilag nagyon sok orszagaban hasznaljak.
...Amit meg is tettél akkor, amikor úgy döntöttél, hogy Németo-ban vállalsz munkát:....
OK, es akkor ismet, mi a mondandod ezzel?
Mert ez meg mindig nem tesz engem kozgazdasagi szakertove.
...Az az alternatíva sem valósult meg, hogy Mo-n maradsz; mégis biztos vagy abban, hogy sokkal jobban élsz, mint ha Mo-n maradtál volna...
Ja, eeertem!!!44!!

Tehat akkor most azt akarod mondani, hogy fogadjam el azt a - nem kicsit szubjektiv, de legalabb nem is teljesen alatamasztott - velemenyt, miszerint a fideszkormany MINDENT rosszul csinal, aminek az egyik peldaja az, hogy allami beruhazasokkal probalja elenkiteni a gazdasagot, ami ugyenezek szerint az emberek szerint rossz, ha a fideszrol van szo, de OK, ha a vilag tobbi allamarol, vagy akar a sajat kormanyukrol, illetve azt is, hogy igaz, hogy az orszagban novekszik a GDP, de fogadjam el azt is betonszilardsagu kovetkeztetesnek, hogy a novekedes ellenere, vannak olyan matematikai modellek, amelyikek azt az eredmenyt hozzak ki, hogyha nem lett volna EU-s penz, akkor "csak" kisebb novekedes ("lofasz se'") lett vona, es az is az elfogadhatatlanul szar kormanyzati munka bizonyiteka, hogy a GDP novekedes rendre alatta marad azoknak az elvarasoknak, amikrol senki nem tud, es dinamikusan mindig EPPEN az aktualis ertekek FELETT van.
Roviden, barmit is csinalnak az ugyis szar lesz!
Jol ertem?

abdul hackeem 2018.03.01. 16:46:53

@GyMasa: "Az a siker, hogy mar 8 eve mukodik az orszag anelkul, hogy kulonosebben sok hitelt kellene az allamnak felvennie." A múlt év végén 27 359 milliárd forintot tett ki az államháztartás névértéken számolt bruttó konszolidált - úgynevezett maastrichti - adóssága hvg.hu/gazdasag/20180219_Most_epp_dontetlenre_all_az_allamadossag_elleni_harc
7145 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok teljes állománya januárban. www.allampapir.hu/allampapirok

Egyéb propagandaanyagod van-e még? Mert azt is mondtad, hogy nem vagy gazdasági szakértő...

GyMasa 2018.03.01. 16:47:50

@$pi$:
...Egyszerűen nem látom bizonyítottnak, hogy a fidesz többet lopna. Persze nincs kizárva, azt nem tudhatom...
Az a baj, hogy azt varjak mindenkitol, hogy ezt a "tenyt" mindenfele bizonyitek nelkul fogadja el, mert ez "Trivialis" (oh, most elontottek az EVTSZ-es emlekek hirtelen...)

abdul hackeem 2018.03.01. 16:52:57

@$pi$: Ez ütős érv volt, köszönöm az érdemi magyarázatodat. Csuklóztassál mást. Na pá.

2018.03.01. 17:10:06

@GyMasa:
na ne adjuk a nem túl okosat!
a terv a 2014-es tokványosi beszéd óta egyre csak hízik. a pluralizmus ndk-sítása(vazallus pártok), legutóbb derült ki a sajtószabadság fölszámolása, ami OV dédelgetett terve és még rengeteg van. idő nincs arra, hogy tematikusan ágazatokra lebontva összeszedje az ember.

a többet lopásról; persze erről rengeteget ír az ellenzéki sajtó, de egyrészt az legenda, hogy a szociékról nem írt, mert rengeteget írt akkor is - az akkor "kormánypárti" sajtó - tele voltak az újságok. ma viszont a kormánypárti ilyenekről semmit nem ír. feladata propaganda terjesztés és a "soros-simicska" összeesküvés leleplezése+ bulvár.
a fidesz az ökotárs alapítványnál rendezett nagyszerű hatásbemutatót, miként lehet a bizonyítékokat megszerezni egy bűnszervezet ellen.
a fidesz prominenseinél és strómanjainál ez biztos sikerre fog vezetni

GyMasa 2018.03.01. 17:17:34

@abdul hackeem:
... "Az a siker, hogy mar 8 eve mukodik az orszag anelkul, hogy kulonosebben sok hitelt kellene az allamnak felvennie." A múlt év végén 27 359 milliárd forintot tett ki az államháztartás névértéken számolt bruttó konszolidált - úgynevezett maastrichti - adóssága...
Igen, es ezt nem tavaly vette fel a kormany, hanem hosszu evek alatt.
Ami viszont tavaly tortent, az ez:
"a GDP 74,0 százaléka volt 2017 végén az egy évvel korábbi 76,0 százalékkal szemben."
Ezt, akarhogy is nezem, csokkent egy ev alatt.
...Egyéb propagandaanyagod van-e még?...
Nincs ra szuksegem. Amit belinkeltel az is azt bizonyitja, amit mondtam.
...Mert azt is mondtad, hogy nem vagy gazdasági szakértő...
Azert az alapveto matematika meg mehet, nem?
Aszerint pedig a 74% az kevesebb, mint a 76%.
(nagyon leegyszerusitve ez azt jelenti, hogyha most az lenne hirtelen a kormanstrategia, hogy "Visszafizetjuk az allamadossagot barmi aron", akkor az tavalyhoz kepest 2x(365/100)= 7,3 nappal kevesebb ideig kellett volna dolgozni, mint egy evvel azelott.)
Szoval, azt nem teljesen ertem, hogy sikerul ezt kudarcnak beallitani, de mar nem is probalok ezen elgondolkodni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 17:20:31

@GyMasa:

"De egy orszag szintjen nem vagyok gazdasagi szakerto."

De elhiszed azt, hogy léteznek "ország szintjén" gazdasági szakértők.

"Igen"

Erről van szó: tudással rendelkezel egy alternatív, meg nem valósult helyzetről.

"Ez igazabol lenyegtelen, hiszen az sem mond semmit, hogy ebben a pillanatban vilagszerte milyen a merteke, mert ez idoben sem allando. Tehat ez reszletkerdes, az alapallitas, hoyg "vilagszerte bevett szokas" alapvetoen igaz."

Csak épp' az állításnak, miszerint "vilagszerte bevett szokas" nincs jelentősége ha nem következik belőle az, hogy ez _hasznos_ szokás.

"Mert ez meg mindig nem tesz engem kozgazdasagi szakertove."

Hogyne tenne azzá: felállítottál egy matematikai modellt arra, hogy hogyan változna a jövedelmed (és kiadásaid) ha Németo-ban vállalsz munkát, ezen matematikai modell alapján döntést hoztál, ezt a döntésedet végrehajtottad, és a matematikai modelled működött is: sokkal jobban élsz, mint ha Mo-n maradtál volna. Mi más tenne téged közgazdasági szakértővé?

"fogadjam el azt a - nem kicsit szubjektiv, de legalabb nem is teljesen alatamasztott - velemenyt, miszerint a fideszkormany MINDENT rosszul csinal, aminek az egyik peldaja az, hogy allami beruhazasokkal probalja elenkiteni a gazdasagot"

No de a te véleményed is szubjektív arra vonatkozóan, hogy a Fidesz-kormány BÁRMIT is jól csinál, aminek az egyik példája az, hogy állami beruházásokkal _ténylegesen_ élénkíti a gazdaságot.

Pl. a Fidesz-kormány elköltötte a nettó adófizetők pénzét egy rahedli állami építőipari megrendelésre (pl. stadionok, vizes verseny épületei stb). Ezzel élénkítette az építőipart -- de ugyanakkor meg is drágította a magánlakások/házak építését: mindazok az építőipari kapacitások és erőforrások, amik az állami megrendelések kielégítésére lettek felhasználva szükségszerűen nem lehettek felhasználva magán-megrendelések kielégítésére. Vagyis a gazdaságélénkítés _ugyanakkor_ gazdaságcsökkenést is eredményeztek: nem épültek meg (vagy kerültek felújításra) magánlakások/házak/üzemi és kereskedelmi épületek. Vagyis csak akkor lehet egyértelműen a(z építőipari) gazdaságélénkítésről beszélni, ha nem vesszük figyelembe ezeknek az állami megrendeléseknek az opportunity cost-ját, a lehetőségköltségeit: mindazokat az épületeket/építményeket, amelyek nem kerültek megépítésre amiatt, hogy az állami megrendelések kerültek megépítésre.

GyMasa 2018.03.01. 17:27:19

@Bánegressy:
Nem ez volt a kerdes!
Latom a mellebeszeles, az megy.
Akkor a kerdesek, csak ugy ismetleskent:
- Ha esetleg nem szerez 2/3-ot az ellenzek, akkor hogyan tervezi megvaltoztatni az alkotmanyt?
- Ugyanebben az esetben hogyan tervezi "demokratikussa" alakitani a valasztasi rendszert?
- Mennyi idore van szuksege, hogy veghezvigye a terveit?
- Ha feltesszuk, hogy megtalaljat a modjat annak, hogy megis megvaltoztassa a valasztasi rendszert, es sikerul is a mostani igazsagtalanrol, igazsagosra valtoztatni, akkor egy fidesz gyozelem eseten az a fidesz kormany legitim lenne-e?
- Hogyan tervezi vegrehajtani az "elszamoltatast" illetve hogyan kivanja visszaszerezni az altala ellopottnak velt allami vagyont?
- Mennyi ido alatt gondolod, hogy ez vegrehajthato?
- Ha beindul az elszamoltatas, akkor Demszky Gabor is szamithat arra, hogy sorra kerul?
- Ki az ellenzek jeloltje a fougyeszi posztra?
- Hogyan fogja az ellenzek megvalasztani az uj fougyeszt, ha nem lesz 2/3-os tobbseguk?
Szoval, ezek lennenek a kerdeseim, nagy vonalakban.
Igen halas lennek erte, ha valaszt kapnek ra.
Velemenyem szerint ugyanis igy, 2 honappal a valasztasok elott ezek nem olyan kerdesek, amikre elfogadhato valasz a "nem tudom".
Ha pedig tenyleg nem tudod, akkor nem gondolod-e, hogy kifejezetten kockazatos egy olyan formaciora bizni az orszag iranyitasat, amelyiknek a zaszlajat egy (jojo, igazabol ket) olyan part viszi, akik mar bizonyitottak, hogy alkalmatlanok az orszag vezetesere?

abdul hackeem 2018.03.01. 17:27:21

@GyMasa: Akkor csak nézzed nem túl bonyolult görbe, ne gondolkozz, nincs rá szükséged.
Íme a sikertörténet: hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1ga#/media/File:Hungarian_government_debt_since_1990.png
Ennyit az alapvető matematikáról.

$pi$ 2018.03.01. 17:31:59

@abdul hackeem: "Ez ütős érv volt, köszönöm az érdemi magyarázatodat. Csuklóztassál mást. Na pá."

Azt mondtam, hogy az mszp nem a trükkökkel ásta el magát. Erre azzal jöttél, hogy de a zorbán is trükközött. Akkor milyen érvet vársz b+?

2018.03.01. 17:42:36

@Bánegressy: No... akkor van egy öteletem..példamutatás képpen lehetne a saját ház tájékán sepregetni :)

abdul hackeem 2018.03.01. 17:42:59

@$pi$: Akkor félreértettelek. Bocs.

GyMasa 2018.03.01. 17:47:58

@neoteny:
...De elhiszed azt, hogy léteznek "ország szintjén" gazdasági szakértők...
Hat, mondjuk inkabb azt, hogy tudom magamrol, hogy en nem vagyok az.
...Erről van szó: tudással rendelkezel egy alternatív, meg nem valósult helyzetről...
Viszont nem is hibaztatom magam miatta (mast meg aztan meg annyira sem) :-)
...Csak épp' az állításnak, miszerint "vilagszerte bevett szokas" nincs jelentősége ha nem következik belőle az, hogy ez _hasznos_ szokás...
Lenyegtelen, hogy hasznos-e.
A kormanyok annak hiszik, es az o mercejukkel (sot, meg az emberek mercejevel is, hiszen pl. Merkelt ujravalasztottak) eleri a celjat.
A celjuk nem a tokeletes megoldas csak egy "eleg jo", arra pedig megfelel.
...Hogyne tenne azzá: ...
Nem, nem tesz azza! :-D
...No de a te véleményed is szubjektív...
Pontosan, mint a velemenyek altalaban.
... állami beruházásokkal _ténylegesen_ élénkíti a gazdaságot...
Szerintem azert a gazdasag annal egy picit bonyolultabb, hogy ezt, igy kategorikusan kijelenthessuk.
Pl. egeszen biztos vagyok benne, hogy vannak allami beruhazasok, amik "elenkitik a gazdasagot" es abban is, hogy vannak olyanok, amik osszessegeben csak veszteseget termelnek.
(Ileyenek jellemzoen azok a beruhazasok, amelyikeke pl. valamilyen tarsadalmi szolgaltatas fenntartasahoz szuksegesek, es vagy nem termelnek nyereseget, vagy ertelmezhetetlen az esetukben a nyereseg fogalma. Pl. Tuzoltosag, mentok, orszagutak)
Azt azonban kijelenthetjuk, hogy az allami beruhazasok osszessege pozitiv GDP-t eredmenyezett az elmult evekben. Illetve meg pontosabban, azt jelenthetjuk ki, hogy ha veszteseget is termeltek, az kisebb volt a GDP-t meghatarozo tobbi tenyezonel.
(mert, meg a pesszimista szamitas is novekvo GDP-t mutatott, tehat nem az a kerdes, hogy csokken-e a GDP, hanem hogy mennyire novekszik. Es, ez az eredmeny szerintem jobb, mint egy csokkeno GDP)
... de ugyanakkor meg is drágította a magánlakások/házak építését:...
Sajnos, szerintem, ezugyben a -kibaszott - CSOK sokkal kartekonyabb hatassal volt az arakra, egyutt a rekord alacsonyan allo kamatokkal.
(EN kifejezettten ellene vagyok az ilyen CSOK meg rezsicsokkanetes fele piactorzito szaroknak. Szerintem akkora fizetest kell az embereknel hagyni, amibol meg tudja venni, maximum hitelre a hon ahitott lakohelyet. Ha pedig nincs penze ra, akkor vegyen kisebbet, vagy ha arra sincs penze, akkor lakjon alberletben. Nincs azzal semmi baj!)
...Vagyis a gazdaságélénkítés _ugyanakkor_ gazdaságcsökkenést is eredményeztek:...
Igen, ez is elkepzelheto, de mivel az emberek a jovot nem latjak elore, azonban az adott pillanatban kell donteseket hozni, ez sajnos az ugynevezett "elet" kockazata, hogy rossz donteseket hozunk, amikrol csak kesobb derul ki, hogy rossz dontesek voltak.
...Vagyis csak akkor lehet egyértelműen a(z építőipari) gazdaságélénkítésről beszélni,...
Es, ezek mennyiben csokkentik a GDP-t, illetve egyaltalan mekkora hatasuk van ra?

2018.03.01. 17:48:29

@abdul hackeem: Azé' a lekonyuló zöld vonalnak azért vannak pozitív hozadékai.. valamiért a szocik szerették az árfolyamfüggő adósságot :) ..ha figyeled a zöld görbe irányváltásait.

abdul hackeem 2018.03.01. 17:53:08

@Womb Raider: Igen, vannak. A mai napon 1EUR=313,44HUF
A szocikat sem kellene kímélni a hűvöstől. Valamiért mégsem történt meg.

GyMasa 2018.03.01. 18:00:45

@abdul hackeem:
Jolvan, latom csak teszed itt a hulyet.
Nincsen gond!
Elmondom meg egyszer!
Ez _EGY_ grafikon.
Ami onmagaban csak az ehhez hasonlo, felmuvelt "ervelesre" elegseges.
Aztan ott a masik, amelyik ugyanezt az osszeget az orszag GDP-jehez viszonyitja.
Az azt mutatja meg, amit mar az elobb is leirtam.
Azaz, hogy az egy evben megtermelt GDP mekkora reszebol lehet visszafizetni.
Nos, ez az ertek folyamatosan csokken.
De, megprobalok egy eletszeru peldat is leirni:
Melyik esetben rosszabb a helyzeted?
- Van 100 000 HUF adossagod, es keresek 100 000 HUF-t havonta
- Van 100 000 HUF adossagod, es keresel 200 000 HUF-t havonta?
Pedig mindket esetben ugyanannnyi adossagod van, azt' megis, valosziunuleg a masodik esetben nyugodtabban alszol.
Es, ezzel a reszemrol a "GDP aranyos allamadossag" temaja le is van zarva.
Ha ezek utan egy ujabb grafikonnal jossz, akkor is csak ugyanezt tudnak leirni, de oszinten mostanra elegem lett abbol, hogy egy ovodas szintjere kell lemenni, hogy elmagyarazzak egy - velhetoen felnottnek - egy amugy tok egyszeru dolgot, amit 18 ev felett mar amugy is illene ismerni.
Nyilvanvaloan, ha 14 eves vagy, akkor mar most elnezest is kerek toled!

GyMasa 2018.03.01. 18:04:05

@Womb Raider:
...valamiért a szocik szerették az árfolyamfüggő adósságot ...
Igen, pont azert, amiert a magyar nep meg a CHF hiteleket.
Az allampapirok kamata 10% volt akkor, a CHF+CDS meg 4,3%.
Aztan, sajnos a CDS (koszonhetoen Fleto kiszamithatoan "fogalma sincs", meg "boszme" kormanyzasanak, meg a kozben ranktort vilagvalsagnak), hipp-hopp felugrott 9% fole, azt' akkor egybol nem volt mar annyira jo uzlet, de hat ezt nekik nem volt kotelesseguk elore latni.

$pi$ 2018.03.01. 18:04:24

@abdul hackeem: "Akkor félreértettelek. Bocs."

Én is bocs!

GyMasa 2018.03.01. 18:05:18

@abdul hackeem:
...A szocikat sem kellene kímélni a hűvöstől. Valamiért mégsem történt meg...
Es, akkor a legkivalobb megoldas, hogy vissza kell oket szavazni egy kormanykoalicioba.
Csak gratulalni tudok!

$pi$ 2018.03.01. 18:12:36

@GyMasa: "- Mennyi idore van szuksege, hogy veghezvigye a terveit?"

Számomra a baloldal egyik legnagyobb problémája az volt, hogy negyedévente kitaláltak valami világmegváltó programot, aztán nem lett belőle semmi, minden ment tovább.

Ezt a hozzállást nagyon útálom, sok embernél látom. Nagy álmok, nagy elképzelések, nagy tervek, aztán semmi sem történik.

Ezek, amiket most mondanak mind ilyen álmok, semmi nem lenne belőlük, ha megint hatalomra kerülnének. Hogy is lenne, már voltak hatalmon és akkor sem csináltak semmit.

Most azt mondják, hogy jajj, az oktatás sz.r, az egészségügy sz.r, a bíróság, az ügyészség, a rendőrség... Jó, elhiszem, sz.r, okés. Amikor ti voltatok, akkor milyen hatékony, komoly erőfeszítéseket tettek, amikre vissza tudnék emlékezni? Semmit? Akkor?

Lehet szidni a fideszt, persze. Annyit viszont meg kell adni nekik, hogy ők... nos... szoktak csinálni dolgokat!

$pi$ 2018.03.01. 18:15:39

@GyMasa: "Igen, pont azert, amiert a magyar nep meg a CHF hiteleket."

Pár évvel ezelőtt ezeken a blogokon mindenféle nyerészkedő, gazember, ostoba bunkónak elmondtak, merthogy én frankhitelt vettem fel. Mondtam, hogy a gazdasági zseni bajnai és haverjai is pont ezt tették.

Ami náluk bölcsesség volt az nálam ostobaság. :)

abdul hackeem 2018.03.01. 18:18:49

@GyMasa: Köszönöm kérdésed, jól alszom. Nincs adósságom.
Aztat még nem magyaráztad el, hogyha jön a következő válság és leesik a GDP, meg leesik a zadóbevétel, mer a zemberek nem keresnek, meg nem költenek pízt, akkor a 25000 mrd (ami idénre már 27000 mrd) az mitől csökken? És a szeretett fidesz nem is fog felvenni több hitelt ugye? És privatizálni sem fog a szentem?
Merugyanis az általad hozott példában, ha csökken a fizum, akkor vagy kiváltom, vagy eladom a cuccot és visszafizetem a hitelemet.

(A személyeskedést pedig otthon hagyhatod.)

2018.03.01. 18:20:29

@GyMasa:
az egésznek ott a vége, ha nem lesz 2/3.
tovább kár is tökölni.

ezek szerint az az állítás, hogyha nem sikerül 2/3 felhatalmazással bíró kvázi diktatórikus rezsimnek irányítani az országot, akkor az el van veszve.

és annyi a demokráciának :D

mert a demokrácia csakis a ner

(hát a nagy lufaszát!)

abdul hackeem 2018.03.01. 18:21:27

@GyMasa: Ezt te mondtad most, hogy vissza kell őket szavazni.

GyMasa 2018.03.01. 19:16:54

@$pi$:
...Mondtam, hogy a gazdasági zseni bajnai és haverjai is pont ezt tették...
Ismerek én is olyanokat, akik nem buktak a CHF hitelen.
Az a lényege, hoyg át kell látni a hitelkonstrukciót, és úgy eldönteni, hogy az adott rizikót megéri-e vállalni.

GyMasa 2018.03.01. 19:24:07

@abdul hackeem:
...Merugyanis az általad hozott példában, ha csökken a fizum, akkor vagy kiváltom, vagy eladom a cuccot és visszafizetem a hitelemet...
Hát, egy újabb válság esetén egészem biztosan nem lesz könnyebb a helyzet.
Mondjuk, egy ország szintjén azért vannak még eszközök egy kormány kezében, hogy cselekedjen.
Kezdve azzal, hogy pl. nem vesz fel nem HUF alapú hitelt, hanem megpróbál az országban eladni HUF alapú állampapírt.
Aztán le lehet értékelni a nemzeti valutát is, ami növeli a versenyképességet.
Ha meg akkora a szar, mint 2008-ban, akkor meg úgyis az egész világ jegybankjai is elkezdenek mentőakciókat indítani.
...És a szeretett fidesz nem is fog felvenni több hitelt ugye?...
Elvileg törvény van róla, hogy az államadósság, amíg nem csökken 50% alá, addig nem lehet magasabb, mint az előző évben volt, tehát a válasz az, hogy igen, nem fogank több hitelt felvenni.
..(A személyeskedést pedig otthon hagyhatod.) ...
Delegalább elértem vele a célomat, és abbahagytad a trollkodást :-)

GyMasa 2018.03.01. 19:29:37

@Bánegressy:
...az egésznek ott a vége, ha nem lesz 2/3.
tovább kár is tökölni...
Ebben egyet is értünk, de akkor felmerül bennem a kérdés, hogy akkor mi a B-terv?
Mert UGYE VAN B-Terv???
(persze, tudom, hogy nincs, de annyira jó lenne már ezt leírva látni, és magnyugodni, hogy vannak ÉRTELMES ellenzéki szavazók.)
...ezek szerint az az állítás, hogyha nem sikerül 2/3 felhatalmazással bíró kvázi diktatórikus rezsimnek irányítani az országot, akkor az el van veszve...
EZt most mondod, vagy kérdezed?
...és annyi a demokráciának :D...
Ez csakis attól függ, hogy ki nézi.
Az ellenzék szemében itt már régen nácifasisztakommunistarettentes pokol van. (már 2010-ben is az volt, sőt, ugye fletoék akkora nagy hévvel "barna eső"-ztek kormányon is, hogy csk úgy füstölt...
...mert a demokrácia csakis a ner...
Most ezt mondod, vagy kérdezed?
Mert, ha mondod, akkor nem, ha kérdezed, akkor sem.
Izé, akkor tehát, nem.

GyMasa 2018.03.01. 19:31:45

@abdul hackeem:
Jah, hát ez nem volt egyértelmű, de akkor csak a te kedvedért, képzelj egy kérdőjelet a végére:
"Es, akkor a legkivalobb megoldas, hogy vissza kell oket szavazni egy kormanykoalicioba?"
De, igazad van, nem voltam elég figyelmes!

abdul hackeem 2018.03.01. 19:44:00

@GyMasa: Pedig a 27000 mrd államadósság, azon belül a 7200 mrd belső adósság (az állampapír is adósság) nem trollkodás. Ezt sikerként eladni, az lehet hogy annál inkább.
Igen nagy veszély. Az állampolgárokra.
Épp most 1EUR=313,66 HUF Meddig kell leértékelni a nemzeti valutát? Pedig még válság sincs. Anyósom nyugdíja éppen 200EUR alá küzdötte magát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 20:39:37

@GyMasa:

"tudom magamrol, hogy en nem vagyok [gazdasági szakértő]"

Akkor hogyan tudod megítélni azt, hogy bárki más gazdasági szakértő-e "országos szinten"?

"Viszont nem is hibaztatom magam miatta"

Ennek mi köze van ahhoz, hogy tudással rendelkezel egy alternatív, meg nem valósult helyzetről?

"Lenyegtelen, hogy hasznos-e."

Ha lényegtelen, akkor semmi sem igazolja azt, hogy "bevett szokás".

"A kormanyok annak hiszik, es az o mercejukkel (sot, meg az emberek mercejevel is, hiszen pl. Merkelt ujravalasztottak) eleri a celjat.
A celjuk nem a tokeletes megoldas csak egy "eleg jo", arra pedig megfelel."

Az előbb azt állítottad, hogy lényegtelen az, hogy hasznosak-e az állami "befektetések". Most meg arról írsz, hogy az állami "befektetések" (feltételezetten) "elég jó" megoldások a gazdaságélénkítésre. Mindkét állítás nem lehet egyszerre igaz.

"Szerintem azert a gazdasag annal egy picit bonyolultabb, hogy ezt, igy kategorikusan kijelenthessuk."

Szerinted? Te önbevallottan ("Nem, nem tesz azza!") nem vagy egy gazdasági szakértő; hogyan lehetne bármiféle érvényes nézeted a gazdaság bonyolultságáról, vagy arról, hogy milyen kijelentést lehet tenni gazdasági kérdésekben?

"egeszen biztos vagyok benne, hogy vannak allami beruhazasok, amik "elenkitik a gazdasagot""

Hogyan lehetsz ebben egészen biztos, amikor önbevallottan ("Nem, nem tesz azza!") nem vagy egy gazdasági szakértő?

"([osszessegeben csak veszteseget termelnek] azok a beruhazasok, amelyikeke pl. valamilyen tarsadalmi szolgaltatas fenntartasahoz szuksegesek, es vagy nem termelnek nyereseget, vagy ertelmezhetetlen az esetukben a nyereseg fogalma. Pl. Tuzoltosag, mentok, orszagutak)

Azok a gazdasági tevékenységek, amik "osszessegeben csak veszteseget termelnek", hibásak: hiszen veszteséget elszenvedni definíció szerint nem kívánatos.

A tűzoltóság tevékenysége esetében is értelmezhető a nyereség: mindazon értékek megóvása, amik nem kerülnek elpusztításra azáltal, hogy a tűzoltók megfékezik/eloltják a tüzet. Mi másért tevékenykednének a tűzoltók, mint hogy az ilyen nyereségeket (hasznokat) létrehozzák?

A mentők esetében is értelmezhető a nyereség: mindazon egészség/élet megóvása, amik nem kerülnek károsodásra/elvesztésre azáltal, hogy a mentők szállítják ill. kezelik a szolgáltatásaikat igénybe vevőket. Mi másért tevékenykednének a mentők, mint hogy az ilyen nyereségeket (hasznokat) létrehozzák?

Az utak esetében is értelmezhető a nyereség: mindazon gazdasági hasznok, amik az utakon történő személy- és áruforgalomból származnak (amelyek nem jönnének létre az utak hiányában). Mi másért építenének emberek utakat, mint hogy az ilyen nyereségeket (hasznokat) létrehozzák?

"Azt azonban kijelenthetjuk, hogy az allami beruhazasok osszessege pozitiv GDP-t eredmenyezett az elmult evekben."

Először is: te önbevallottan ("Nem, nem tesz azza!") nem vagy egy gazdasági szakértő; így hát te nem jelenthetsz ki semmi érvényeset gazdasági kérdésekben.

Másodszor: az még nem került megmutatásra, hogy a pozitív GDP-t az állami beruházások összessége eredményezte volna. Ahhoz ugyanis szükség lenne annak megmutatására, hogy az államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) a (nettó) adófizetőktől eltulajdonított javak állami "befektetéséből" _több_ GDP-növekedés származott, mint ha azokat a javakat a (nettó) adófizetők fektették volna be, vagy fogyasztottak volna mások magánbefektetései által előállított fogyasztói javakat.

"Sajnos, szerintem, ezugyben a -kibaszott - CSOK sokkal kartekonyabb hatassal volt az arakra, egyutt a rekord alacsonyan allo kamatokkal."

No de hát a CSOK is államhatalmi "befektetés" a "humán erőforrásokba". Mint ahogy a kamatoknak a(z államhatalmi erőszakkal, értsd törvényekkel létrehozott) jegybank általi alacsonyan tartása is "gazdaságélénkítő" szándékkal történik.

Továbbá korábban kijelentetted, hogy lényegtelen, hogy ezek az államhatalmi "gazdaságélénkítő" tevékenységek hasznosak-e; nem világos, hogy milyen alapon kritizálsz partikuláris államhatalmi "gazdaságélénkítő" lépéseket, ha azok hasznossága szerinted lényegtelen (mindamellett, hogy te önbevallottan nem vagy gazdasági szakértő).

Janossz 2018.03.01. 21:06:52

@GyMasa: "De, igazad van, nem voltam elég figyelmes!"
Az nem voltál. Viszont elég aljas. Nem ez az első meghamisított idézeted.

Janossz 2018.03.01. 21:12:32

@neoteny: Ne bántsd! Mindenhez nem érthet ő sem.
Atomenergetikai szakember, ha orosz beruházásról van szó, az az ő igazi terepe. :-)

2018.03.01. 21:25:56

@GyMasa:
a kérdés ott merült föl ugye: GyMasa 2018.03.01. 17:27:19
@Bánegressy:
. . .
- Ha esetleg nem szerez 2/3-ot az ellenzek, akkor hogyan tervezi megvaltoztatni az alkotmanyt?

utána: ...az egésznek ott a vége, ha nem lesz 2/3.
tovább kár is tökölni...
Ebben egyet is értünk, de akkor felmerül bennem a kérdés, hogy akkor mi a B-terv?

milyen B terv?

ha az ellenzék nem tudja megváltoztatni az alkotmányt, nem lehet érdemi változást elérni, akkor mi lehet a B-terv?
B terve egyébként a politikusnak kell, hogy legyen, ha vesztett.
én másnap megyek dolgozni.
ha nagyon szar kezd lenni a helyzet legrosszabb esetben részemről tipli. max ez lehet az én B tervem.
a szavazó lebattyog az urnáig szavazatot potyogtatni.
a tapasztalat azt mutatja, hogy ennél nagyobb áldozatot, vagy kockázatot ritkán ér meg a politika, de akkor már nagy a baj(tht. tipli)
persze én értem, hogy a demokrácia ennél sokkal több önkéntességet, személyes részvételt érdemel a hétköznapokban is a polgár részéről, de én még nem tudtam olyan technikát kitalálni, hogy ne verjem(-jék) be a fejem.
az alapoknál van a baj.
ez az erősebb kutya elvén működik itt. ebből soha nem lesz demokrácia.

...ezek szerint az az állítás, hogyha nem sikerül 2/3 felhatalmazással bíró kvázi diktatórikus rezsimnek irányítani az országot, akkor az el van veszve...
EZt most mondod, vagy kérdezed?

- hát ha visszatérünk a kérdéshez, hogy mi lesz az alkotmánnyal ellenzéki 2/3 nélkül, akkor mondom.
a fidesznél viszont ez az alapértelmezett, úgyhogy ők mondják(csak szerintük ez demokrácia).

...és annyi a demokráciának :D... ez csak arra vonatkozik, hogy a jelenlegi kormány és -párt, nyilván a saját rezsimjét demokratikusnak tekinti (merthogy demokratikus választásokon lett megválasztva)és ezt a demokráciát félti félti az ellenzéktől(nem a hatalmát(nohiszen, nem is! :D)

...mert a demokrácia csakis a ner...
- nekik ! de csak nekik.

GyMasa 2018.03.01. 21:35:10

@neoteny:
...Akkor hogyan tudod megítélni azt, hogy bárki más gazdasági szakértő-e "országos szinten"?...
Ezt láttem előre:-)
"Hat, mondjuk inkabb azt, hogy tudom magamrol, hogy en nem vagyok az."
Azt nem tudom megítélni. És, nem is akarom.
...Ennek mi köze van ahhoz, hogy tudással rendelkezel egy alternatív, meg nem valósult helyzetről?...
Az eredeti felvetés az volt, hogy a blinkelt cikkben szereplő gondolatkísérletek egyik eredménye szerint az ország GDP-je sokkal kevésbé nőtt volna, ha "nem lettek volna az EU-s pénzek", de mivel az EU-s pénzeket megkaptuk, így valamilyen módon szimulálni kellett volna a feltételezett helyzetet.
Ennek az lett az eredménye, hogy a 108% helyett lett 105% illetve 102%.
És, ez után aki beidézte a cikket, azt a következtetést vonta le, hogy a fidesz szar, hiszen csak az EU-s pénzeknek köszönhető, hogy nőtt a GDP.
Nos, én ezt az állítást tartom helytelennek.
...Az előbb azt állítottad, hogy lényegtelen az, hogy hasznosak-e az állami "befektetések". Most meg arról írsz, hogy az állami "befektetések" (feltételezetten) "elég jó" megoldások a gazdaságélénkítésre. Mindkét állítás nem lehet egyszerre igaz...
Az eredeti állításod ez volt:
"...Egyrészt ez a keynesiánus gazdaságelmélet, aminek léteznek különféle kritikái..."
Eszerint tehát nem teljes az egyetértés azügyben, még a szakértők szerint sem, hogy jó-e, vagy rossz-e, mint módszer.
És, mivel az államok használják a módszert, ezért mertem felételezni, hogy ez a módszer ezek szerint "elég jó".
...Hogyan lehetsz...
Nem vagyok, csak feltételezek, a rendelkezésemre álló, korlátozott információkból.
...Azok a gazdasági tevékenységek, amik "osszessegeben csak veszteseget termelnek", hibásak: hiszen veszteséget elszenvedni definíció szerint nem kívánatos...
Az anyagi veszteségen felül lehetnek egyéb, nem anyagi jellegű nyereségek is.
Pl. egy nagyváros tömegközlekedése, mint olyan, egymagában általában anyagilag veszteséges, de mégis fenntartják, mert nem anyagilag biztosít egyéb előnyöket. (kevesebb autó a városban, kevesebb szennyezés, illetve a kevésbé tehetőseknek sem kell órákat gyalogolni.)
...A tűzoltóság tevékenysége esetében is értelmezhető a nyereség: mindazon értékek megóvása, amik nem kerülnek elpusztításra azáltal, hogy a tűzoltók megfékezik/eloltják a tüzet. Mi másért tevékenykednének a tűzoltók, mint hogy az ilyen nyereségeket (hasznokat) létrehozzák?...
Valóban, számszerűsíthető, azonban tudtommal ezt nem teszik meg pl. évente.
Talán az állomások kijelölésekor vannak szabályok, amik alapján megatározzák a helyszínt, és a méretet.
Tehát, az éves költségvetésben, tudtommal nem szerepel olyan tétel, hogy " a tűzoltóság által megmentett értékek", csak a kiadási oldalon szerpel a költség. (természetesen, ha vannak a tűzoltóknak mellékes tevékenységei, amikkel valódi bevételük keletkezik, annak szerepelnie kellene a költségvetésben (filmek bitosítása, ilyenek.)
..A mentők esetében is...
...Az utak esetében ...
Ezekre is igaz, amit a tűzoltókra írtam.
...Először is: te önbevallottan ("Nem, nem tesz azza!") nem vagy egy gazdasági szakértő; így hát te nem jelenthetsz ki semmi érvényeset gazdasági kérdésekben....
De grafikont olvasni tudok.
A grafikon pedig mindegyik feltételezés esetén monoton növekvő volt, illetve a végérték magasabb volt, mint a kezdőérték.
Ez a matematika szabályai szerint növekedést jelent.
Függetlenül a gazdasági szakértelmemtől.

GyMasa 2018.03.01. 21:37:39

@neoteny:
....Másodszor: az még nem került megmutatásra, hogy a pozitív GDP-t az állami beruházások összessége eredményezte volna....
Nincs szülség rá, ugyanis az egyik görbe, ami nem a legrosszabb volt, az állami beruházásoktól megtisztított GDP érték volt.
Tehát, ezt a tanulmány kiinduló adatai állították.
Én, személy szerint nem szeretnék ezzel az alapállítással vitatkozni.
Azt feltételezem, hogy ezt ki tudták számítani.
Ha pedig nem, az akkor sem ennek a vitának a tárgya. (remélem, mert lassan görcsöt kapok a sok gépeléstől :-D )
...No de hát a CSOK is államhatalmi "befektetés" a "humán erőforrásokba"...
Szerintem mint ilyen , egy rossz befektetés.
(pl. a CSOK-ra jogosult házak még azelőtt jobban megdrágultak, mint a várható CSOK összege, mielőtt a törvény egyáltalán érvénybe lépett volna.
(Természetesen nem tudom 100%-ig biztosan, hogy így volt, de olvastam cikket, ami ezt megerősíti utólag.)
De, ezt neked nem kell elmagyaráznom, hiszen pontosan egybevág a te világnézeteddel.
...Mint ahogy a kamatoknak a(z államhatalmi erőszakkal, értsd törvényekkel létrehozott) jegybank általi alacsonyan tartása is "gazdaságélénkítő" szándékkal történik...
A jegybanknak nem csak ez a célja. Célja még a pénzügyi stabilitás fenntartása, van inflációs célja, és van egy célárfolyama a HUF-ra.
(azt' ki tudja mi van még, elvégre nem vagyok szakember :-) )
A jegybank feladata, hogy ezeknek a céloknak eg - altala - optimálisnak tartott hármasát elérje a rendelkezésére álló eszközökkel.
...Továbbá korábban kijelentetted, hogy lényegtelen, hogy ezek az államhatalmi "gazdaságélénkítő" tevékenységek hasznosak-e;
nem világos, hogy milyen alapon kritizálsz partikuláris államhatalmi "gazdaságélénkítő" lépéseket, ha azok hasznossága szerinted lényegtelen (mindamellett, hogy te önbevallottan nem vagy gazdasági szakértő). ..
Attól véleményem még lehet, és a vitának pont az a lényege, hogy az emberek ütköztessék ezeket a véleményüket.
Optimális esetben ezekből a véleménykülönbségekből részleges, vagy teljes egyetértés alakul ki a vita eredményeként.
És, a következő tennivalóm megtanulni tömörebben fogalmazni.
:-)

GyMasa 2018.03.01. 21:47:04

@Janossz:
...Az nem voltál. Viszont elég aljas...
Szevasz te pöcs!
Megint itt vagy?
Jöttél egy újabb pofonért?
Mert látom, hogy a leírt szöveg értelmezése neked sem az erősséged.
Olvastad egyáltalán, amiről szó van, vagy csak megint jössz itt az arcoddal, és hadoválsz össze-vissza, aztán amikor már jól beégtél, és lapot húzol 19-re, akkor utána meg eltűnsz, ahogy szoktad?
Igen, idézten Abdul előző hozzászólását, és válaszoltam rá. Az idézetben semmit nem változtattam meg.
És a mondat végére a kérdőjel helyett pont került, ami félreérthetővé tette a mondatot.
Na, ezt javítottam, és elnézést kértem érte.
Szóval elhúzhatsz a picsába, és tanuljál meg ovasni, kiscsikó!
Komolyan szánalmas vagy, de nagyon.
...Nem ez az első meghamisított idézeted...
Akkor vádaskodás helyett jó lenne ha mondjuk konkrétumokkal jönnél.
De, vigyázz, az nem ér, hogy "dehát nem idézőjelek között idéztél, hanem 3 ponttal", mert az nem meghamisítás, és kizárólag te vagy az az értelmi fogyatékos, aki ezt elvárja, mert képtelen megérteni a 3 pontot.

GyMasa 2018.03.01. 22:03:11

@Bánegressy:
...milyen B terv?...
EZ a B-terv:
B terve egyébként a politikusnak kell, hogy legyen, ha vesztett...
Meg is válaszoltad a kérdésedet :-)
De, akkor, a pontosság kedvéért, mi a B-terv arra az esetre, ha az elsődleges céljaikból (orbántakaroggy, demokráciavédelem, régi-új alkotmány, igazságos választási rendszer illetve elszámoltatás)
nem minden jön össze (vagy ad absurdum egyik sem), akkor mit akarnak tenni?
...az én B tervem...
Engem az ellenzéki B-terv érdekel.
...akkor mondom...
OK, értem, köszi a pontosítást!
Szerintem azért ennyire nem vészes a helyzet.
Pont most, vasárnap derül ki, hogy ha többen szavaznak az ellenzéki jelöltre, akkor az fogja megnyerni a választást.
Tehát, én most még nem látom, hogy ezzel baj lenne.
De, ez pedig az én vélaményem, amivel senkinek nem kel egyetértenie.
...ez csak arra vonatkozik, hogy a jelenlegi kormány és -párt, nyilván a saját rezsimjét demokratikusnak tekinti...
Igen, mert eddig az ellenzéki ajvékoláson kívül semmi BIZONYÍTÉK nincs arra, hogy ne lenne demokratikus.
...(merthogy demokratikus választásokon lett megválasztva)...
Mondom.
...és ezt a demokráciát félti félti az ellenzéktől(nem a hatalmát(nohiszen, nem is! :D)...
Szerintem a fidesz ügyesen használta ki a szocik által kiharcolt 2/3-ot. Nem tettek akkor sem semmi törvénytelent.
Én megértem, hogy ez nem tetszik az ellenzéknek, de most úgy néz ki, hogy ha megnyerik a választást és 2/3-ot érnek el, akkor ők is megtehetnék ugyanazt.
...mert a demokrácia csakis a ner...
- nekik ! de csak nekik...
Sajnos, ezt sem értem teljesen mire is gondolsz, de a demokrácia az demokrácia a ner meg ner.
Én nem látom a pontot, ahol kapcsolódnának.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 22:43:45

@GyMasa:

"Azt [hogy bárki más gazdasági szakértő-e "országos szinten"] nem tudom megítélni. És, nem is akarom."

Viszont úgy tűnik, hogy szerinted _másoknak_ el kellene fogadniuk azt, hogy vannak gazdasági szakértők "országos szinten". Vagyis olyasmit vársz el _másoktól_, amit saját magadtól nem.

"én ezt az állítást tartom helytelennek"

Amely álláspontodat azzal próbáltad igazolni, hogy "[a]zt nem tudhatotd, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz, mert volt." Vagyis tagadod azt, hogy bármiféle érvényes állítást lehetne tenni alternatív -- meg nem valósult -- helyzetekre vonatkozóan. Ugyanakkor azt is írtad, hogy "sokkal jobban elek most, mint otthon eltem": amely állítás magában foglalja azt is, hogy sokkal jobban élsz most Németo-ban, mint ha Mo-n folytattad volna az életedet: egy megvalósult helyzetet hasonlítasz össze egy alternatív, meg nem valósult helyzettel. Pontosan azt teszed, aminek a mások általi alkalmazását érvénytelennek tekintesz.

"mivel az államok használják a módszert, ezért mertem felételezni, hogy ez a módszer ezek szerint "elég jó"."

Ez körkörös érvelés: azért eszközölnek államok "befektetéseket", mert az "elég jó" gazdaságélénkítés. Honnét tudjuk, hogy ezek az államhatalmi "befektetések" "elég jó" gazdaságélénkítés? Mert az "vilagszerte bevett szokas".

Továbbá ha szükségét érzed annak, hogy feltételezd azt, hogy az államhatalmi befektetések "elég jó" a gazdaságélénkítés céljának eléréshez, akkor nem lehet igaz az, hogy "[l]enyegtelen, hogy hasznos-e" az ilyen "vilagszerte bevett szokas".

"Nem vagyok, csak feltételezek"

Ha feltételezel, akkor már _valamilyen mértékű_ gazdasági szakértelmet gyakorolsz.

"Az anyagi veszteségen felül lehetnek egyéb, nem anyagi jellegű nyereségek is."

És ezeket a nem anyagi jellegű nyereségeket csak az egyének képesek megítélni _saját maguk számára_. Pl. azt, hogy számodra melyik közlekedési alternatíva nyereségesebb: személyautót vásárolsz, vagy pedig tömegközlekedést használsz, csak te tudod eldönteni; sem én, sem senki más nem kompetens annak megállapításában, hogy melyik nyereségesebb számodra. Viszont azt meg tudom állapítani, hogy számomra nem nyereséges az, hogy ha a te tömegközlekedésre eső választásod finanszírozására én vagyok kényszerítve államhatalmi erőszak (értsd [adó]törvények) által (természetesen ez visszafelé is érvényes: ha az én gazdasági döntéseim rád rónak ki anyagi kötelezettségeket, amikből neked nem származik hasznod).

"Valóban, számszerűsíthető"

Nem szükséges az, hogy számszerűsíthető legyen; elégséges az, hogy ha a tűzoltóság szolgáltatásait igénybe vevők úgy ítélik meg, hogy a tűzoltóság szolgáltatásainak igénybevétele nagyobb hasznot hajt számukra, mint ha azt nem vették volna igénybe.

A szempont épp' az: kinek kell megítélnie azt, hogy egy szolgáltatás (általánosságban: valamilyen jószág) fogyasztása mennyit ér meg a kérdéses szolgáltatás fogyasztóinak? Az én álláspontom az, hogy ezt csak a tényleges fogyasztók képesek megítélni, nem pedig politikusok/bürokraták. Mint ahogy pl. én sem vagyok képes megítélni azt, hogy számodra nyereséges-e lakásbiztosítást kötni: ezt csak te tudod eldönteni, és teljesen jogosan kifogásolnád, ha én erőszakkal arra kényszerítenélek téged, hogy lakásbiztosítást köss _valamilyen partikuláris áron_. Márpedig az adókból finanszírozott tűzoltóságok (mentők, utak) pontosan ezt teszik: államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) kényszerítik a (nettó) adófizetőket arra, hogy megvásárolják ezeket a szolgáltatásokat egy partikuláris áron.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 23:23:11

@GyMasa:

"Nincs szülség [annak megmutatására, hogy a pozitív GDP-t az állami beruházások összessége eredményezte volna]"

Hogyne lenne rá szükség: ha az állami beruházásokra költött adófizetői javakat a (nettó) adófizetők költötték volna el az általuk helyesnek tartott beruházásokra, akkor a nominális GDP-növekedés ugyanakkora lett volna (ugyanannyi pénz került volna elköltésre), de a beruházások által megtermelt javak jelenthettek volna több hasznot a pénzeket elköltő adófizetők számára.

Amikor az államhatalom elkölt X forintot egy stadion építésére, akkor az X forintmennyiség megjelenik a GDP-ben. De ugyanaz az X forintmennyiség megjelenne akkor is a GDP-ben, ha az adófizetők költötték volna azt el a saját céljaikra; pl. magánlakások/házak vagy üzemépületek/kereskedelmi épületek építésére/felújítására. És a magáncélokra költött pénzek definíció szerint több hasznot hajtanak azok számára, akik azokat a pénzeket elköltik: pontosan azért költik azokat a pénzeket a saját céljaikra, mert ezek a célok fontosabbak számukra, mint a politikusok/bürokraták által meghatározott célok.

Ami nem jelenti azt, hogy egyetlen stadion sem épülne, ha az államhatalom nem építene stadionokat: magánvállalkozók is építhetnek stadionokat, amelyek hasznot hajtanak, mert a népesség egy része úgy ítéli meg, hogy _számukra_ hasznot hajtó a belépti díjak (vagy esetleg tagdíjak) megfizetése.

"Szerintem mint ilyen , [a CSOK] egy rossz befektetés."

Amikor is _valamilyen mértékű_ gazdasági szakértelmet gyakorolsz.

"A jegybank feladata, hogy ezeknek a céloknak eg - altala - optimálisnak tartott hármasát elérje a rendelkezésére álló eszközökkel."

Pontosan: a jegybanknak _saját_ céljai vannak; a gazdaság monetáris "menedzselésében" _nem_ a gazdasági szereplők céljai érvényesülnek olyan mértékben, amennyiben a jegybanki célok kerülnek érvényesítésre.

"Attól véleményem még lehet"

De ha már véleményed van partikuláris államhatalmi gazdaságélénkítő tevékenységekről, akkor nem lehet az is a véleményed, hogy lényegtelen, hogy az államhatalmi "gazdaságélénkítő" tevékenységek hasznosak-e.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.02. 06:17:49

@Könnyen elkaptuk, uram!:

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Igen, a média az angol mass-media ’tömegkommunikációs eszközök (összessége)’ kifejezés utótagjának ebben a gyűjtőnévi megnevezés értelemben való átvétele. Tehát a média – amelynek útját a Nyelvművelő kéziszótár (2005) jól összefoglalja – többes számú értelmű; forrása a latin medium ’valaminek a közepe, középső része’ szó többes számú alakja. Még egy, ezúttal magyar többesjellel való ellátása (médiák) nem tekinthető szerencsésnek.
Viszont a médium, médiumok sem tökéletes megoldás, a szó régebbi, ma is használatos ’könnyen hipnotizálható személy’ jelentéssel való egybeesés miatt.
A nyelvhasználatban – tehetjük hozzá – a jelenlegi tendenciák alapján alakilag tehát szabálytalanul, de szemantikailag indokoltan jelentésszétválás következik be a médium/médiumok és a média/médiák használatában"

Mondja az mta. Tudom, lippsik."

Azaz linked nem igazol téged.

2018.03.02. 09:11:51

@GyMasa:
látom munkára akarsz fogni.
mondjuk legyen elég itt csak annyi, h 2010 óta gyakorlatilag nem létezik egyetlen olyan, eu-s pályázati pénzeket is igénylő nagy állami beruházás, ahol törvénytelenségeket ne lehetne bizonyítani.
ajánlott olvasmányok: átlátszó, direkt 36, K monitor, HVG, hogy csak a nagyobbakat említsem.
ezenkívül hozzáférés esetén maguk a szerződések, ami persze aprólékos utánjárást, tényfeltárást igényel.
a ner-t pedig ők az összmagyarság társadalmának a fidesz-ner égisze alatti egyesítéseként gondolták úgy, mint a demokrácia eddigi létezett bármilyen formájának(a liberálisról most ne is beszéljünk) a meghaladása.
ehhez nem illik semmilyen jelző, mint a demokráciához(népi-, cócialista-, libaláris-, stb-) tehát mindenképpen praktikusabb.

ezenkívül még egy gondolatsor(persze a szerző elég sok bejegyzése szól még erről) aminek a megfontolását ajánlom:
hafr.blog.hu/2015/12/29/orban_luzer_es_tobbszorosen_luzer_aki_koveti

2018.03.02. 09:29:14

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: miben? Hogy alakilag szabálytalan, vagy hogy a használata ily módon nem tekinthető szerencsésnek?

GyMasa 2018.03.02. 09:57:56

@neoteny:
...Viszont úgy tűnik, hogy szerinted _másoknak_ el kellene fogadniuk ...
Nem eroltetek ra senkire semmit.
Bizonyara vannak gazdasagi szakertok az orszagban, de en magamat nem tartom annak. _Masok_ pedig azt fogadnak el, amit csak akarnak!
Sem szandekom, sem eszkozom nincs a rahatasra.
...Vagyis tagadod azt, hogy bármiféle érvényes állítást lehetne tenni alternatív -- meg nem valósult -- helyzetekre vonatkozóan...
Nem tagadom.
Nekem a kettos mercevel, es a veszmadarkodassal volt problemam, mert ugy erzem, hogy a cikk kovetkeztetesebol levont kovetkeztetesek nem kelloen megalapozottak.
Nem gazdasagilag, hanem a formalis logika es a tudomanyos alapelvarasok alapjan.
Es, emiatt a megalapozatlansag miatt nem tudok egyet erteni a vegso konkluzioval sem.
...Pontosan azt teszed, aminek a mások általi alkalmazását érvénytelennek tekintesz...
Nem, ugyanis en a sajat magam hataskoreben dontottem a sajat eletemmel kapcsolatban.
Ezzel szemben a cikk egy egesz orszagra vonatkoztatott kijelentest tett - szerinem nem kelloen megalapozottan- es ebbol vontak le egyesek azt a - ismet csak szerintem helytelen - kovetkeztetest, hogy "lofasz novekedes lett volna az EU-s penzek nelkul".
...Ez körkörös érvelés:...
OK, akkor mit javasolsz?
Ezt az eszkozt vilagszerte hasznaljak, fuggetlenul attol, hogy a _TE_ szemelyes velemenyedd az, hogy nem jo eszkoz.
EN csak tettem egy megallapitast, hogy ezek az eszkozoket nem kizarolag a magyar kormany hasznalja, mint ahogy azt az erdeti hozzaszolo sugallta.
...Ha feltételezel, akkor már _valamilyen mértékű_ gazdasági szakértelmet gyakorolsz...
_valamilyen merteku_ szakertelemmel minden ember rendelketik majdnem minden temarol. Ez senkit nem tesz az adott tema szakertojeve, de velemenyt nyilvanithat (ami lehet helyes, vagy hibas) a temarol.
A vita feladata, hogy ebben igazsagot tegyen, vagy ne.
...És ezeket a nem anyagi jellegű nyereségeket csak az egyének képesek megítélni _saját maguk számára_...
Ez igy igaz!
VIszont hiaba dontok en szemelyesen ugy, hogy en vonattal szeretnek jarni, ha nem rendelkezem azzal az anyagi eroforrassal, hogy epitsek magamnak egyet.
Ezert leteznak a kormanyok. (Meg, ha nem is ertesz egyet veluk)
VIszont, mivel a kormanyoknak is csak veges eroforrasaik vannak, igy szukseg van valamifele meroszamra, ami alapjan az adott kormany eldontheti, hogy pl. 2 kulonfele vonalterv kozul melyiket epitse meg.
Igy elvegzik a szukseges szamitasokat es az eredmeny fugvenyeben dontenek.

GyMasa 2018.03.02. 10:06:36

@neoteny:
...Nem szükséges az, hogy számszerűsíthető legyen; elégséges az, hogy ha a tűzoltóság szolgáltatásait igénybe vevők úgy ítélik meg, hogy a tűzoltóság szolgáltatásainak igénybevétele nagyobb hasznot hajt számukra, mint ha azt nem vették volna igénybe...
Akkor pont ugyanarrol beszelunk.
...Az én álláspontom az, hogy ezt csak a tényleges fogyasztók képesek megítélni, nem pedig politikusok/bürokraták...
Ezt megertem, de sajnos nem lehetseges minden egyes ilyen kerdest az egyen szintjen eldonteni.
10 millio ember eseten elkerulhetetlen, hogy pl. egy vasutvonal vagy autopalya eseten a kormanyzat dontson.
...államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) kényszerítik a (nettó) adófizetőket arra, hogy megvásárolják ezeket a szolgáltatásokat egy partikuláris áron...
Ezt hivjak tarsadalmi szerzodesnek.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.02. 10:14:31

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Alakilag szabálytalan az EREDETI nyelv szempontjábol, ami viszont magyarul NEM szempont. Egyetlen jövevényszó esetében se.

Ha szempont lenne, azt kellene mondanod, hogy pl. "a média azt írják", de ezt te sem teszed.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.02. 10:17:14

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Az meg, hogy mi "szerencsés" az csak ízlés kérdése. Nekem se tetszik, amikor pl. egy médiát médiumnak mondanak, de attól még ezt nem nevezem hibásnak, hiszen nem sérti a magyar nyelv logikáját.

GyMasa 2018.03.02. 10:22:12

@neoteny:
...Hogyne lenne rá szükség:...
Altalanossagban igazad van, de ez a cikk konkretan nem errol szolt!
Ha marhaporkolt receptrol beszelgetunk, akkor nem igazan erdekel engem, hogyan neveltek fel a tehenet, amibol fozok.
Nyilvan lemehetnek arra aszintre is, de akkor olyan vitak lennenek, mint ez itt.
Nem kell leasni MINDEN dolog legaljara, hogy egy felsobb retegen levo problemat megvitassal.
...Amikor az államhatalom elkölt X forintot egy stadion építésére, akkor az X forintmennyiség megjelenik a GDP-ben...
Igen.
...De ugyanaz az X forintmennyiség megjelenne akkor is a GDP-ben, ha az adófizetők költötték volna azt el a saját céljaikra; pl. magánlakások/házak vagy üzemépületek/kereskedelmi épületek építésére/felújítására...
Amiket a "nep" a sajat vagyonabol, vagy hitelbol finanszirozhat. ...És a magáncélokra költött pénzek definíció szerint több hasznot hajtanak azok számára, akik azokat a pénzeket elköltik: pontosan azért költik azokat a pénzeket a saját céljaikra, mert ezek a célok fontosabbak számukra, mint a politikusok/bürokraták által meghatározott célok...
Ebben igazad van. Errol mindig eszembe jut a makrookonomia tanarom az egyetemrol, aki elmondta, hoyg a "politikusok mas penzet koltik el altalaban sajat magukra, az ehhez illo mertekletesseggel!"
Ez, barmennyire is igaz, es karos egy orszag penzugyi egyenlegere, egy "szukseges rossz" velejarolja annka, hogy bizonyos temakorokben a kormanyzat kepviseli a lakossagot, es nem az egyeneknek kell azt egyenkent megtenni.
Lehet ugy is tekinteni erre a "felarra", mint kenyelmi dijra.
(A mertekerol, vagy akar arrol is, hogy lopas-e, meg hogy mennyit lopnak, lehet vitatkozni, de elvileg erre vannak a demokratikus valasztasok, amikor a nep kinyilvanithatja az elegedetlenseget, es elzavarhatja a tobbseg szerint rosszul teljesito kormanyt)
...Ami nem jelenti azt, hogy egyetlen stadion sem épülne, ha az államhatalom nem építene stadionokat: magánvállalkozók is...
Igazad van.
...Amikor is _valamilyen mértékű_ gazdasági szakértelmet gyakorolsz...
Lasd fentebb.
SZemelyes preferencia, ami nem elegseges ahhoz, hoyg valodi szakertonek nevezze, ,aga,. de velemenyem az lehet.
...Pontosan: a jegybanknak _saját_ céljai vannak; a gazdaság monetáris "menedzselésében" _nem_ a gazdasági szereplők céljai érvényesülnek olyan mértékben, amennyiben a jegybanki célok kerülnek érvényesítésre...
Ertem!
...De ha már véleményed van partikuláris államhatalmi gazdaságélénkítő tevékenységekről, akkor nem lehet az is a véleményed, hogy lényegtelen, hogy az államhatalmi "gazdaságélénkítő" tevékenységek hasznosak-e...
MIert ne lehetne?

GyMasa 2018.03.02. 10:59:32

@Bánegressy:
...látom munkára akarsz fogni...
Bizony!
Trollkodni egyszeru. Amiben a kihivas van, az az, hogy kulturalt emberhez meltoan beszeljunk meg - es jussunk lehetoleg kozos nevezore - olyan temakat, amikben eredetileg nem ertettunk egyet.
...mondjuk legyen elég itt csak annyi, h 2010 óta gyakorlatilag nem létezik egyetlen olyan, eu-s pályázati pénzeket is igénylő nagy állami beruházás, ahol törvénytelenségeket ne lehetne bizonyítani...
ELfogadom a velemenyedet.
Mindezek ellenere, sehol sem lett bizonyitva semmi.
TUdom, erre az altalanos valasz a "mertpoltpeter".
De, most ugye eppen nem a propagandapanelek puffogtatasa megy, ami ugye alapvetoen lehetetlenne teszi a parbeszedet.
Tehat, ezzel kapcsolatban az a kerdesem, hoyg miert ez a zsigeri valasz, es miert nem tesz feljelentest mondjuk 15000 ember egyenkent a velt lopasok eseten?
(Valahogy ugy, ahogy a momentum is elkezdett nepszavazasi cunamit generalni)
Ugyanis, en szemely szerint kicsit visszasnak tartom, hogy az ellenzeki oldalon kategorikusan kijelentik (Ismet ez a tulegyszerusites), hogy "minden EU-s penzt ellopnak" aztan egy masik vitaban meg azt, hoyg "EU-s penzek nelkul lofasz fejlodes nem lenne az orszagban".
Itt en erzek egy komoly ellentmondast, hiszen, ha ellopjak a penzt, akkor az nem fog GDP novekedest okozni.
...ajánlott olvasmányok: átlátszó, direkt 36, K monitor, HVG, hogy csak a nagyobbakat említsem...
Jelneleg nekem az index a fo hirforrasom.
A HVG-t csak akkor olvasom, ha vagy az indexrol van linkelve, vagy a google kiadja valamilyen keresesben.
...ezenkívül hozzáférés esetén maguk a szerződések, ami persze aprólékos utánjárást, tényfeltárást igényel...
Sajnos, nekem sem kedvem, sem erom, (es ugy sejtem hogy idom meg foleg nem) nincs arra, hogy tobbszaz oldalas, jogi nyelven megfogalmazott szerzodeseket bogarasszak.
BIztosan vannak erre progressziv, munkanelkuli jogaszok, akik meg is ertik, mi van leirva.
Amugy ez a masik, amit nagyon hianyolok a magyar baloldali mediatol:
Az oldschool oknyomozo ujsagirast. Amikor az ujsagiro megnez egy szerzodest, elolvassa, konzultal egy jogasszal, kikeri a kapcsolodo adatokat, azokat is elolvassa, felterkepezi a mogottes ceghalozatot, a penzmozgasokat, es utana kenyelmetlen kerdeseket tesz fel a velt elkovetoknek.
Es abbol ir - szigoruan tenyekre alapozott, es erkolcsileg feddhetetlen - cikket.
(Pl. a cikk megjelnese elott konzultalnia kellene egy ugyesszel, hogy egy ilyen ugy egy normalis, korrupciomentes birosag elott megallna-e a helyet?)
...a ner-t pedig ők az összmagyarság társadalmának a fidesz-ner égisze alatti egyesítéseként gondolták úgy, mint a demokrácia eddigi létezett bármilyen formájának(a liberálisról most ne is beszéljünk) a meghaladása...
SZerintem a NER az csak egy hangzatos szlogen a kormanyprogamon tuli "nemzeti osszfogasra".
Nem kell ebbe semmi tobbet belelatni!

2018.03.02. 11:38:34

@GyMasa:
"sehol sem lett bizonyitva semmi".
ha a rendőrség rendre(:D) megtagadja a vizsgálatot, bűncselekmény hiányára hivatkozik, vagy olyan feljelentéskiegészítéseket kér, amiből már ordít, hogy az ügyben semmilyen vizsgálatot nem fog kezdeni, továbbá az ügyészség nyilvánvaló, közvetlen bizonyított törvénytelenségekre kimondja, hogy nem történt bűncselekmény - mit vársz?

"Sajnos, nekem sem kedvem, sem erom, (es ugy sejtem hogy idom meg foleg nem) nincs arra, hogy tobbszaz oldalas, jogi nyelven megfogalmazott szerzodeseket bogarasszak".

"Trollkodni egyszeru".
(ezt én is mondhatnám)

"Amugy ez a masik, amit nagyon hianyolok a magyar baloldali mediatol:
Az oldschool oknyomozo ujsagirast."

erre példák az általam javasolt oknyomozó portálok.
a keresőjükbe bármilyen 2010 óta megvalósult nagyberuházást, állami bizniszt bepötyöghetsz, ami eszedbe jut, mindenre lesz találat, mindegyikben van necces, törvénysértő manipuláció.
ami pedig az ellenzéki oldal kategorikus kijelentését illet, ti.:hogy minden(!) eu-s pénzt, nekik is csak javasolni tudom, hogy kezdjenek el ismerkedni a tényekkel.

ez azért is lenne fontos, mert az ember joggal gondolhatja azt, hogy nem pusztán az ő propagandisztikus céljaik miatt akarják megspórolni a munkát, ti., hogy az orbánrendszert végképp eltörölni, hanem azért, mert ezek a tények elég messzire vezetnének a gazdasági kormányzás tisztasága és átláthatósága szempontjából, valamint a személyes ambíciók szempontjából az ő esetleges hatalomra kerülésük után is.

2018.03.02. 11:42:34

@GyMasa:
amúgy pedig, ami az esetleges fidesz továbbkormányzást illeti:
"Előre, kurvák, gengszterek!"
( index.hu/belfold/2015/03/23/kiss_szilard_alvilag_prostitualtak_moszkva_vizumkozpont_titkosszolgalatok_iii_resz/ ) (csak egy picinyke példa az oknyomozó újságírásra)

2018.03.02. 11:53:18

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem. A forgalom megállt, a birkanyáj szétszéledt, a média megírta.
A nép megszavazta. A vezetőség döntött.

GyMasa 2018.03.02. 12:12:22

@Bánegressy:
...- mit vársz?...
Pl. azt, hogy 50 000 feljelentes legyen minden egyes ugyrol, hogy csukloztassa meg az ellenzek a rendorseget, meg az ugyeszseget.
Elobb-utobb csak elunjak a tolvajok ezt, es vagy vegre tortenni fog valami, vagy elmennek a _VALODI_ antidemokratikus iranyba, es akkor lehet akar forradalom is.
De, az ami most megy, ez a rozsaszin, langyos picsogas az ellenzek reszerol, na az elfogadhatatlan.
Pontosan azt a kepet erositi, hogy az ellenzekenk esze agaban sincs itt semmifele valtozast kiharcolni, pont eleg neki az n-szamu parlamenti hely, es az alibipolitizalas.
...(ezt én is mondhatnám)...
Bocsi, szerintem ezt felreertetted, ezt nem szemelyesen neked szantam, hanem csak altalanossagban a mas blogokon tapasztalhato "parbeszedekre".
Amik ab ovo halalra vannak itelve, mert csak abbol allnak, hogy mindket oldal eloszor felsorolja a paneleket, utana jon az anyazas.
...erre példák az általam javasolt oknyomozó portálok.
a keresőjükbe bármilyen 2010 óta megvalósult nagyberuházást, állami bizniszt bepötyöghetsz, ami eszedbe jut, mindenre lesz találat, mindegyikben van necces, törvénysértő manipuláció...
Na, akkor, ha az alapokk leteznek, ami igen jo hir, akkor mar csak a kovetkezokre lenne szukseg:
- Nepszerusiteni ezeket az oldalkat
- Tovabbkepezni az ellenzeki trollokat, es megtanitani nekik a VALODI ervelest, es szigoruan megtanitani nekik, hogy kizarolag fuggetlen forrasbol, szarmazo, ellenorizheto, megalapozott TENYEKKEL erveljenek.
- Azokat a trollokat, akik erre nem kepesek, ki kell tenni a trolcsapatbol, mert az az agyatlan balos okadek, amit pl a B1 blog arenajaban lehet latni, az - megmondom oszinten - sajnos rettentoen kontraproduktiv, es meg mernem kockaztatni, hogy jobban segiti a fidesz kormanyt, mint az ellenzeket.
...ami pedig az ellenzéki oldal kategorikus kijelentését illet, ti.:hogy minden(!) eu-s pénzt, nekik is csak javasolni tudom, hogy kezdjenek el ismerkedni a tényekkel...
Tetszik ez a jozan hangvetel!
...ez azért is lenne fontos, mert az ember joggal gondolhatja azt, hogy nem pusztán az ő propagandisztikus céljaik miatt akarják megspórolni a munkát, ti., hogy az orbánrendszert végképp eltörölni, hanem azért, mert ezek a tények elég messzire vezetnének a gazdasági kormányzás tisztasága és átláthatósága szempontjából, valamint a személyes ambíciók szempontjából az ő esetleges hatalomra kerülésük után is...
Sajnos, ez egy masik nagy problema, a strategiai gondolkodas (majdnem) teljes hianya.
Ezert kerdeztem a B-tervet is.
Ugyanis, ha valami celt kituzok magam ele, akkor:
- Vagy felmerem pontosan a varhato eselyeimet, es ahhoz igazitom a celokat (itt pl, realis esely a fidesz egyszeru tobbsegbe kenyszeriteni. Ez is eleg ambiciozus, de ennel lentebb tenyleg csak a teritett betlivel egyenerteku "csak jussunk be a parlamentbe"), es akkor nem feltetlenul kell B-terv, de az mindig hasznos.
- Vagy ambiciozus vagyok, es magasra teszem a lecet, de akkor KOTELEZO a B-terv, mert nagyobb az eselye a bukasnak.
Es, akkor legalabb be kell, hogy tarazva legyen egy utos "vesztettunk" beszed is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.02. 12:32:41

@GyMasa:

"Nem tagadom."

Ezzel az állításoddal épp' azt tetted: "[a]zt nem tudhatotd, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz, mert volt."

"en a sajat magam hataskoreben dontottem a sajat eletemmel kapcsolatban"

Amely döntésed során két alternatíva közül választottál: amelyből az egyik (szükségszerűen) nem valósult meg. Mégis azt állítod, hogy _tudod_ azt, hogy sokkal jobban élsz, mint ha a nem megvalósult alternatívát választottad volna. De azt tagadod, hogy más tudhatja azt, hogy mi lett volna -- mekkora lett volna a GDP-növekedés --, ha egy meg nem valósult alternatíva került volna megvalósulásra, ti. ha nem lett volna EU-s pénz.

"Ezzel szemben a cikk egy egesz orszagra vonatkoztatott kijelentest tett"

Nem tudom, hogy melyik cikk melyik kijelentéséről van szó. Mindenesetre még mindig arról van szó, hogy te explicit módon tagadtad azt, hogy tudni lehetne azt, hogy mi történt volna -- mekkora lett volna a GDP-növekedés -- egy meg nem valósult alternatíva esetén, ti. ha nem lett volna EU-s pénz.

"OK, akkor mit javasolsz?"

Azt, hogy az államhatalom ne folytasson gazdasági tevékenységeket.

"Ezt az eszkozt vilagszerte hasznaljak"

Ami nem érv amellett, hogy ennek/ezeknek az eszközöknek, ti. az államhatalmi "gazdaságélénkítéseknek" használata jó lenne.

"a _TE_ szemelyes velemenyedd az, hogy nem jo eszkoz"

Nem az én személyes véleményem: ld. mises.org/sites/default/files/AE-vs.-KE.jpg (lehetséges felnagyítani a böngésző-ablakban jobb olvashatóságért)

"VIszont hiaba dontok en szemelyesen ugy, hogy en vonattal szeretnek jarni, ha nem rendelkezem azzal az anyagi eroforrassal, hogy epitsek magamnak egyet."

Se vége, se hossza azon jószágok listájának, amiket képtelen vagy megépíteni (megtermelni) a saját erőforrásaidból. Egy olyan autót, amit a fél évi (nettó) fizetésedből képes vagy megvenni nem lennél képes megépíteni (megtermelni) egyedül soha még akkor sem, ha kapnád a fizetésedet csak azért, hogy annak az egyetlen autónak a megépítésén dolgozz: nem tudnál kitermelni annyi vasércet, amennyi az autóba kerülő acélhoz szükséges, nem tudnál építeni egy akkora kohót mint amennyi a vasérc feldolgozásához szükséges, nem tudnál építeni egy akkora hengerművet, amiben elő tudnád állítani az acéllemezeket a kohóból kikerülő acélöntvényekből, nem tudnál annyi kőolajat kitermelni amennyi műanyagra szükséged lenne az autóba, nem tudnál egy akkora vegyikombinátot építeni amekkorára szükség lenne a (különböző) műanyagokhoz, nem tudnál rezet bányászni, azt feldolgozni, azt vezetékekké formálni, nem tudnál bauxitot bányászni, azt alumíniummá feldolgozni, azt az alumínumot kiönteni motorblokká, azt megmunkálni, nem tudnád az összes szoftvert megírni ami az autó tucatnyi (vagy több) ECU-jába kerül, sőt még az ECU-kat sem lennél képes megépíteni ... mindezt csak azért vagy képes megvásárolni kb. fél éves fizetésedért, mert mások tíz- vagy százezrei is dolgoznak mindezek megépítésén/megtermelésén. Ez a specializálódás/munkamegosztás csodája.

"Ezert leteznak a kormanyok."

Nem; ezért léteznek a modern ipari társadalmak, amikben specializálódott termelők munkamegosztással megnövelt termelékenységgel állítanak elő javakat, amelyeket elcserélnek egymással a piac(ok)on. A kormányok nem tesznek semmi olyat, amit a társadalmakat alkotó egyének ne lennének képesek megtenni a piaci kooperáció keretein belül.

"sajnos nem lehetseges minden egyes ilyen kerdest az egyen szintjen eldonteni.
10 millio ember eseten elkerulhetetlen, hogy pl. egy vasutvonal vagy autopalya eseten a kormanyzat dontson"

Ld. a kettővel előző bekezdést: egyének önkéntes piaci kooperációinak keretén belüli döntéseik eredményeként születnek meg javak. Nincs szükség arra, hogy a kormányzat(ok) hozzanak létre bányákat, kohóműveket, hengerműveket, csipgyártó gépsorokat (amik legalább egy milliárd dollárba kerülnek) és a másik ezer vállalkozást, amik kooperációjából előállításra kerülnek autók. És ugyanaz a rendszer ami képes megépíteni/megtermelni az autókat képes megépíteni/megtermelni vasutakat és utakat.

"Ezt hivjak tarsadalmi szerzodesnek."

Szerződéseket a szerződő felek önszántukból kötnek (és ezt aláírásukkal hitelesítik, ha a szerződéses vállalások nem azonnal kerülnek teljesítésre, mint pl. egy bolti adásvétel esetében), mert úgy ítélik meg, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeiknél többet ér számukra az, amihez a másik -- vagy többi -- fél szerződésben vállalt kötelezettség-teljesítésével jutnak. Hiszen ha ez nem így van -- ha nem származik előnyük a szerződésből --, akkor nem kötnek szerződést.

Így hát nem lehet érvényes egy olyan "társadalmi szerződés", ami eredménye az, hogy az egyik szerződő fél diktálja mindkét fél kötelezettségeit. Márpedig amikor az államhatalom határozza meg azt is, hogy milyen szolgáltatást nyújt a polgár(ok)nak _és_ ezt milyen áron teszi _és_ a polgár(ok) nem utasíthatja/ák vissza ezt az ajánlatot, akkor az nem szerződés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.02. 12:46:52

@GyMasa:

"Nem kell leasni MINDEN dolog legaljara"

Hibás axiómákból/premisszákból kiindulva hibátlan logika alkalmazásával is hibás konklúziókra lehet csak jutni.

"a makrookonomia tanarom az egyetemrol, aki elmondta, hoyg a "politikusok mas penzet koltik el altalaban sajat magukra, az ehhez illo mertekletesseggel!""

Így van; jó tanárod volt.

"Ez, barmennyire is igaz, es karos egy orszag penzugyi egyenlegere, egy "szukseges rossz" velejarolja annka, hogy bizonyos temakorokben a kormanyzat kepviseli a lakossagot, es nem az egyeneknek kell azt egyenkent megtenni."

Ld. az előző hozzászólásom végét a "társadalmi szerződésről": az, hogy "bizonyos témakörökben a kormányzat képviseli a lakosságot" nem azért van, mert ebbe a lakosság beleegyezett, hanem azért, mert a kormányzat azt a propagandát tolja, hogy a lakosság valamiféle "társadalmi szerződést" kötött a kormányzattal arra vonatkozóan, hogy a kormányzat képviselje a lakosságot a kormányzat által meghatározott "bizonyos témakörökben". Vagyis a kormányzat állítja azt, hogy a rossz szükséges.

"MIert ne lehetne?"

Mert inkonzisztens/inkoherens álláspont. Ha valami lényegtelen, akkor nincs jelentősége annak, hogy az a valami jó-e/hasznos-e. Ha jelentősége van annak, hogy valami jó-e/hasznos-e, akkor az a valami nem lehet lényegtelen.

2018.03.02. 13:01:37

@GyMasa:
lehet, hogy alapjába véve jóindulatú vagy, de azért egy picit naivnak is tartalak.
arról már beszéltünk(mi!), hogy hogyan esett szét az ellenzék(csak a szavazótábor, mert az akkor még egyben volt) 2006-ban, miFerink és az általa vezetett apparatcsik gyülekezet jóvoltából, akik aztán roppant jellemesen cserbenhagyták támogatóikat(persze ez sem igaz teljesen, mert soha teljes szívvel nem is álltak az oldalukon).
Most viszont a ner-ben az állam vette a szárnyai alá az ellenzéki pártokat(már csak anyagi értelemben is) nyilvánvalóan elvárásaik is vannak. az apparátusi emberek, pártkáderek nem fogják a jólétüket veszélyeztetni egy csomó bizonytalanságot hordozó hatalomátvételért.

Ezért nincs B-terv.

Az A sem túl meggyőző.
Ezért hitehagyottak az ellenzéki szavazók, de lám! Hódmezővásárhely megmutatta, hogy valójában mennyire ohohóriási az igény a hiteles ellenzéki arcokra és a vágy a változásra. miért? mert a fidesz alatt olyan jó? pedig tényleg emelkednek a fizetések!
Ilyen helyzetből kurva nehéz olyan új ellenzéket elképzelni, amiben a régi a tömegpártban alapértelmezett ellenzéki identitás helyébe 1000 új identitás, demokrácia értelmezés és igény lép.

50000 feljelentés.
ha párt szervezi, akkor nyilván (kizárólagos) politikai célú hecckampány a kormányzás megnehezítésére(ezeknek amúgyis ez a legnagyobb hasfájásuk. mármint az "érdek nélküli" droidoknak. a kormányzás ellehetetlenítése, mint az ellenzék legantidemokratikusabb és ab ovo megnyilvánulása(persze csak az ő ellenzéküké. l.: magyaridok.hu/velemeny/az-ellenzek-demokraciadeficitje-2764678/))

ha nem párt, akkor meg soros. vagy simicska.

aztán pl itt van ez a troll kérdés.
a troll-t szerintem a legjobban puzsér határozta meg: media.mandiner.hu/cikk/20130727_puzser_robert_hogy_ki_a_troll
ebből egyenesen következik, hogy a troll nem felvilágosítható. alkalmazásának célja következik magából a troll jelenségből: 444.hu/2018/01/30/a-fidesz-egyik-facebook-katonaja-elmeselte-milyen-virtualis-hadsereget-hozott-letre-a-part (egyébként bármelyik oldalon)
az amiről te beszélsz már inkább a divatjamúlt agitátor, vagy népnevelő. de a felvilágosult fajtából.
a bulvár és troll-korszakban nem fog működni.
és ezért nem működik a megalapozott érvelés sem.

GyMasa 2018.03.02. 13:11:52

@neoteny:
Disclaimer:
Kedves Neo!
Sajnos ez a beszelgetes mar kezd a sajat belso autistamnak is tulzas lenni.
Egyre nehezebbnek latom ezt a parbeszedet.
Disclaimer vege
...Ezzel az állításoddal épp' azt tetted: "[a]zt nem tudhatotd, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz, mert volt."...
Nem tudom, hogyan tudnam egyszerubben kifejezni magam:
A linkelt tanulmanyt nem tartom alkalmasnak arra, hogy a sugallt vegkovetkeztetest alatamassza.
Az olyan tanulmanyok, amiknek a tanulmanyon belul szereplo ket szakerto velemenye ilyen tavol all egymastol, azt tovabbi kutatas nelkul - szerintem - felelotlenseg ilyen hordereju kovetkeztetesek levonasara hasznalni.
...De azt tagadod, hogy más tudhatja azt, hogy mi lett volna -- mekkora lett volna a GDP-növekedés --, ha egy meg nem valósult alternatíva került volna megvalósulásra, ti. ha nem lett volna EU-s pénz...
A TENYEK azt mutatjak, hogy adott egy bizonyos merteku GDP novekedes egy adott idointervallumban.
Ezt a tenyt kivanta a belinkelt cikk elmezni abbol a tekintetbol, hogy vajon mekkora szerepe volt a GDP novekedesben az EU-tol kapott penzeknek.
Erre az elemzesre felkertek 2 kulsos szemelyt, illetve sajat hataskorben kivontak aa "allami beruhazasokat" a GDP ertekebol.
A ket, felkert szakerto ket, egymastol igencsak eltero eredmenyre jutott.
Aonban MINDEGYIK elemzes a GDP egyertelmu novekedeset mutatta ki a vizsgalt idoszakban.
Ennek ellenere a cikk alapjan azt a kovetkeztetest lathattuk, hogy " lofasz novekedes nem lett volna az EU-s penzek nelkul"
En ugy ertekelem, hogy ez a kovetkeztetes nem kelloen megalapozott.
Az egymastol ilyen mertekben eltero eredmenyek pedig a modszerrel kapcsolatban is felvetnek kerdeseket.
...Nem tudom, hogy melyik cikk melyik kijelentéséről van szó...
Ejj, nincs is jobb annal, amikor a zsinat arrol vitatkozik, hoyg vajon hany angyal tud tancolni a tu hegyen, ugye?
...Mindenesetre még mindig arról van szó, hogy te explicit módon tagadtad azt,...
Nem, en azt vonom ketsegbe, hogy a linkelt cikk altal kozzetett, nem koherens velemeny alatamasztana a cikk alapjan levont kovetkeztetest, azaz, hogy " az EU-s penzek nelkul lofasz novekedes sem lett volna"
...Azt, hogy az államhatalom ne folytasson gazdasági tevékenységeket...
EZ kivalo otlet, sajnos ma meg nem eleg nepszeru.
SZoval, majd visszaterhetunk ra, ha lesz legalabb egy orszag a vilagon, ahol ez sikeresen mukodik.
(ha esetleg van ilyen, de elkerulte a figyelmemet, akkor elore is bocs!)
...Nem az én személyes véleményem: ...
Akkor bocsanatot kerek, hoyg nem figyeltem eleg alaposan!
...Se vége, se hossza azon jószágok listájának...
Igen pontosan ezt irtam en is.
(csak nem ilyen reszletesen.)
Csak annyit tennek hozza, hogy pl autopalyak es utak hijjan (amit a kormanyok epitenek) pl, valoszinuleg autozas sem lenne a mai formajaban.
...Nem; ...
De, most teljesen masrol beszelsz.
A kormanyok kepviselik az adott orszag nepet, pl. az **SZOLGALTATAS** (ide most irj be akarmit, egeszsegugyet, rendorseget, akarmit) megszervezese soran, amikor a kormany biztositja eáz ellatast az orszag nepenek (pl. Magyarorszagon az egeszsegbiztositasi jarulek) egy adott osszeg fejeben, ami kevesebb, vagy tobb, mintha azadott egyen egyezne meg minden egyes alkalommal a szolgaltatast biztosito egseggel a szolgaltatas korulmenyeirol es ararol.
Ez nem feltetlen a legolcsobb megoldas, viszont figyelembe vesz egyeb szempontokat is:
- Mindenki jogosult lesz az ellatasra, az altala befizetett osszegtol fuggetlenul.
- A egyennek nem kell feleslegesen idot tolteni az alkudozassal es alegolcsobb szolgaltato mfelkutatasaval.
- Aki nem elegedett, az elmehet maganpraxisba es ott kezeltetheti magat.
- A szolgaltatoknak nem kell gondoskodniuk biztonsagi tartalekrol olyan esetekre, amikor barmilyen okbol is kifolyolag eppen nincs beveteluk.
...A kormányok nem tesznek semmi olyat, amit a társadalmakat alkotó egyének ne lennének képesek megtenni a piaci kooperáció keretein belül...
Amit nem is allitottam.
Az allam a piaci koordinacioba avatkozik bele, az allampolgarok neveben.
(Az, termeszetesen egy tovabbi kerdes, hoyg ezt jol, vagy rosszul teszi, de ez most nem temaja ennek a beszelgetesnek.)
...És ugyanaz a rendszer ami képes megépíteni/megtermelni az autókat képes megépíteni/megtermelni vasutakat és utakat...
Teljesen igazad van, azonban ez akkor sem igy mukodik tulnyomoreszt. Hiszen vannak olyan szolgaltatasok, amiknek jelenleg nincsen olyan eletkepes uzleti modelljuk, ami egyszerre biztositja a
- Szeleskoru elerhetoseget
- A magas minoseget
- Az olcso arat.
De ebbol csak max 2-t.
Az EU rendszer az olcso, es szeleskoru, az USA rendszer pedig - szerintem - talan meg rosszabb, mert csak a magas minoseget biztositja. (bar annyira reszletesen nem ismerem azt a rendszert, igy siman lehet, hogy tevedek)

GyMasa 2018.03.02. 13:34:51

@neoteny:
...Márpedig amikor az államhatalom határozza meg azt is, hogy milyen szolgáltatást nyújt a polgár(ok)nak _és_ ezt milyen áron teszi _és_ a polgár(ok) nem utasíthatja/ák vissza ezt az ajánlatot, akkor az nem szerződés...
Akkor, szerinted micsoda?
...Hibás axiómákból/premisszákból kiindulva hibátlan logika alkalmazásával is hibás konklúziókra lehet csak jutni...
Viszont ez a fajta reszletesseg megoli az erdemi vitat.
Foleg ugy, ha a vitapartnernem SOHA nem lehet igaza!
... nem azért van, mert ebbe a lakosság beleegyezett,...
A parlament valasztasokon valo reszvetel kielegiti a "rautalo magatartas" fogalmat.
Tehat, de, a lakossag, amennyiben elmegy szavazni, akkor beleegyezik ebbe a szerzodesbe.
Akinek pedig _ANNYIRA_ nem tetszik, az nyugotan kivandorolhat.
...képviselje a lakosságot a kormányzat által meghatározott "bizonyos témakörökben"...
Igen, azert teszik, mert nem akarnak sem:
- Sajat vasuttarsasagot alapitni, es vasutvonalat epiteni
- Sajat ivoiz- es csatornarendszert kiepiteni
- Sajat altalanos- es kozepiskolat egyetemet alapitani,
- Sajat korhazat epiteni
- stb-stb.
Es foleg nem akarjak mindezt EGYSZERRE csinalni, mert az emberi elettartam ehhez kepest veges.
Ezert rabizzak az Szabad piacgazdasagra/allamhatalomra, hogy ezeket a szolgaltatasokat helyettuk szervezze meg.
Az, hogy melyik szolgaltatasokat szervezi meg az allam, az orszagonkent, es koronket valtozik.
...Mert inkonzisztens/inkoherens álláspont...
Nem az, csak te nem (akarod) erteni.
Az lenyegtelen, hogy "vannak kritikai a keynessi gazdasagpolitikanak" (bocs, de nem szo szerinti idezet) abbol a szempontbol, hogy az orszagok alkamazzak-e vagy nem. Hiszen a ketsegek ellenere alkalmazzak az orszagok.
Lehet, hogy a biraloknak van igaza, meg az is lehet, hogy nincs igazuk, ennek ellenere vilagszerte bevett piacelenkitesi gyakorlat.

GyMasa 2018.03.02. 13:59:56

@Bánegressy:
...arról már beszéltünk(mi!), hogy hogyan esett szét az ellenzék(csak a szavazótábor, mert az akkor még egyben volt) 2006-ban, miFerink és az általa vezetett apparatcsik gyülekezet jóvoltából, akik aztán roppant jellemesen cserbenhagyták támogatóikat(persze ez sem igaz teljesen, mert soha teljes szívvel nem is álltak az oldalukon)...
Ja, hat, igen. szoval voltak ugye a "gazdagok", akik fizessenek mert hogy kepzelik, meg voltak a tobbeik, akiket cserben hagytak vegul.
Akkor miert kell eroltetni, hogy visszakeruljenek a tuzhoz?
Mert meg mindig ugy nez ki, hogy az ellenzek "teljes szívvel nem is állNAK az oldalukon".
...Most viszont a ner-ben az állam vette a szárnyai alá az ellenzéki pártokat(már csak anyagi értelemben is) nyilvánvalóan elvárásaik is vannak. az apparátusi emberek, pártkáderek nem fogják a jólétüket veszélyeztetni egy csomó bizonytalanságot hordozó hatalomátvételért...
Akkor viszont ezeknek a partoknak/embereknek nem kormanyon, vagy a parlamentben van a helyuk, hanem a tortenelem szemetdombjan.
Ebben egyeterthetunK?
...Ezért nincs B-terv...
Lasd fentebb, szemetdomb...
...Az A sem túl meggyőző...
Szerintem is, mert pl. szinte teljes mertekben hianyzk belole a kapcsolat az ugynevezett "valosaggal".
...Ezért hitehagyottak az ellenzéki szavazók,...
Nem is teljesen alaptalanul!
...de lám! Hódmezővásárhely megmutatta, hogy valójában mennyire ohohóriási az igény a hiteles ellenzéki arcokra és a vágy a változásra...
Es, jo magyar szokas szerint az ellenzek at is esett egybol alo masik oldalara, es mar el is kezdtek vizionalni az ellenzeki 2/3-ot.
Erted mar, hogy miert vagyok merhetetlenul szkeptikus veluk kapcsolatban?
...miért? mert a fidesz alatt olyan jó? pedig tényleg emelkednek a fizetések!...
Ahogy irtam, en konzervativ vagyok, tehat szamomra az az elfogadhato megoldas, hogy ugy valtoztatunk meg dolgokat, hogy ami eddgi mukodott, azt megtartjuk, es csak ahhoz nyulunk hozza, amivel gond van.
(Lasd a Pareto elvet)
Megvaltoztatjuk, megnezzuk, hogy jo lett-e, ha nem akkor valtoztatunk megint rajta, es, ha mar elertunk egy _ELEG_ jo eredmenyt (szo nincs tokeletesrol, mert akkot SOHA nem ersz a vegere), akkor tovabb lehet lepni a kovetkezo, akkor legsulyosabb problemara.
...Ilyen helyzetből kurva nehéz olyan új ellenzéket elképzelni, amiben a régi a tömegpártban alapértelmezett ellenzéki identitás helyébe 1000 új identitás, demokrácia értelmezés és igény lép...
Ez valoban nagy dilemma.
Azonban hallottam egyszer egy mondast:
- Ha mindent ugyanugy csinalsz, mint eddig akkor az eredmeny is ugyanaz lesz. Tehat, ha valtoztatni akarsz, csinald maskeppen.
Ezek szerint, a leheto legkarosabb strategia az ellenzek reszerol most pont az az osszefogas, ami mar 2014-ben latvanyosan megbukott, es szamtalan uj baloldali partot el is tuntetett a sulyesztoben.
Ahhoz, hogy egy politikai formacio sikerrel felvehesse a harcot, a kovetkezokkel kell rendelkeznie:
- Minel alaposabban kodolgozott (eleg jo) programmal
- Markans arculattal es teljes orszagot lefedo jelenlettel
- Egy karizmatikus vezetovel, aki moge a parttagsag be tud allni, es aki tudja hitelesen kepviselni a partot.
Amig ezek nincsenek meg, addig tul sok esely az orszagot vezetni nincs.
...50000 feljelentés.
ha párt szervezi, akkor nyilván (kizárólagos) politikai célú hecckampány a kormányzás megnehezítésére ... akkor meg soros. vagy simicska...
Es, mi lenne, ha nemcsak ebben a ket megoldasban gondolkodnal?
PL. lehetne erre letrehozni honlapot, ahonnan az ember letoltheti a jogaszok altal megfogalmazott feljelentest, es a "bizonyitekokat", amiket csak ki kell nyomtatni, es koordinaltan eljuttatni a rendorseghez.
Ez egyfajta passziv ellenallas lehetne.
Az eredeti, ha nem is rogton, de elerte e celjat, es eljott a kiegyezes.
Persze, ehhez kell meg az is, hogy kitalaljanak meg ezen kivul minel tobb ilyen fajsulyu dolgot, amivel le lehet foglalni (tulterhelni) az allamigazgatast.
NYilvan erre a fidesznek VALAMIT lepnie kell.
Ez lehet, hogy enged a nyomasnak, es odadob nehany "elhasznalt" alakot koncnak (es, ekkor nem szabad leallni) vagy elmehet a fentebb emlitett nyilt diktatura iranyaba, es akkor tenyleg johet a forradalom.
Ami semmikeppen nem vezet eredmenyre sem rovid, sem hosszutavon az az, ami ma folyik.
Ez csak az ido vesztegetese.
...és ezért nem működik a megalapozott érvelés sem...
Szerintem azert megprobalni erdemes lenne. Eddig meg senki nem csinalta, szoval "as a last resort" mehetne.
Vesztenivalo igazabol mar nincs.

2018.03.02. 15:30:36

@GyMasa:
"Vesztenivalo igazabol mar nincs."

hát, ha igazán így van, akkor az úgyis felülírja fönt leírtakat; szkepszis, szemétdombra való politikusok, új formációk szervezése, választók pörgetése a politikusi identitások és ambíciók körhintájában.

hogy mi lesz aztán?. . . majd meglátjuk.
lehet, hogy némi tüntetgetések és békemenetelgetések után visszatérünk a jó öreg konzervatív rend- ö -ö -ö ner-hez.
. . . ami előbb utóbb magától is szétrohad.
persze a katarzis majd akkor is elmarad (mint a 'tetszettek volna forradalmat csinálni' rendszerváltásnál) és marad a megosztó érzés, kinek-kinek a maga oldalán, amivel aztán az idők végeztéig hergelhetnek a politikusok: nem a mienk az ország!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.02. 16:29:20

@GyMasa:

"Az olyan tanulmanyok, amiknek a tanulmanyon belul szereplo ket szakerto velemenye ilyen tavol all egymastol, azt tovabbi kutatas nelkul - szerintem - felelotlenseg ilyen hordereju kovetkeztetesek levonasara hasznalni."

Rendben van; akkor az állításod, miszerint

"[a]zt nem tudhatotd, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz, mert volt"

valójában azt jelenti, hogy

azt nem tudhatod, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz, mert a hivatkozott tanulmány szerintem nem ad helyes képet arról, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz. De nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy megfelelő további kutatás(ok)ból megtudhatjuk azt, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz.

"ha lesz legalabb egy orszag a vilagon, ahol ez sikeresen mukodik"

Hong Kong-ban vagy Szingapúrban fele vagy csaknem harmada a kormányzati költségvetés a GDP arányában mint "sikeresen működő" európai országokban: Svájc vagy Németország vagy Norvégia vagy Ausztria. Hong Kong-ra vagy Szingapúrra mégsem igaz, hogy kevésbé "sikeresen működő" országok lennének, mint az említett európai országok.

"autopalyak es utak hijjan (amit a kormanyok epitenek)"

Ez azt feltételezi, hogy ha a kormányok nem "építenének" (helyesen: finanszíroznák az építést) autópályákat és utakat, akkor azok nem is kerülnének megépítésre.

"Az allam a piaci koordinacioba avatkozik bele, az allampolgarok neveben.
(Az, termeszetesen egy tovabbi kerdes, hoyg ezt jol, vagy rosszul teszi, de ez most nem temaja ennek a beszelgetesnek.)"

Az előbb soroltad fel azt, hogy szerinted miért előnyös a magyar polgár számára a szocializált -- egy központi kifizető által működtetett -- eü szolgáltatás; épp' te tetted témává azt, hogy ezt jól vagy rosszul teszi.

"Az EU rendszer az olcso, es szeleskoru"

A széleskörű elérhetőségbe bele van számolva az is, hogy mekkora a várakozási idő az elérésre, ill. milyen kezelések elérhetőek a rendszerben?

"Akkor, szerinted micsoda?"

Erőszaktétel?

"ez a fajta reszletesseg megoli az erdemi vitat"

Nem attól válik érdemivé a vita, hogy helyes konklúziók elérésére ad lehetőséget? Mert ha a hibás axiómákból/premisszákból kiindulás szükségszerűvé teszi a hibás konklúziókra jutást, akkor nehezen látható az, hogy miért lenne érdemes ilyen vitákat folytatni.

"A parlament valasztasokon valo reszvetel kielegiti a "rautalo magatartas" fogalmat."

Ha én egy pisztolyt tartok a fejedhez és azt mondom neked, hogy "pénzt vagy életet!" és te átadod nekem a pénztárcádat, akkor egy szerződés jött létre közöttünk, mert "ráutaló magatartást" tanúsítottál?

"Igen, azert teszik, mert nem akarnak sem:
- Sajat vasuttarsasagot alapitni, es vasutvonalat epiteni
- Sajat ivoiz- es csatornarendszert kiepiteni
- Sajat altalanos- es kozepiskolat egyetemet alapitani,
- Sajat korhazat epiteni"

Honnét veszed, hogy nem akarnak? Pl. középiskolák:

index.hu/belfold/2013/09/23/itt_tanulnak_a_gazdag_tinedzserek_magyarorszagon

Felsőoktatás:

Budapesti Metropolitan (mostmár) Egyetem
KEE/CEU
(A Bojár-féle) Aquincum Institute of Technology
McDaniel College Budapest

Saját kórházak:

Róbert Károly Magánkórház
Medicover Magánkórház
Telki Kórház
MOM Szent Magdolna Magánkórház
Szent Lukács Magánkórház

és a magánklinikák

"vilagszerte bevett piacelenkitesi gyakorlat"

No de épp' az a lényeges kérdés, hogy valóban élénkíti-e a gazdaságokat ez a "világszerte bevett gyakorlat". Te pl. azt írtad, hogy "EN kifejezettten ellene vagyok az ilyen CSOK meg rezsicsokkanetes fele piactorzito szaroknak"; vagyis számodra sem lényegtelen az, hogy mennyire piactorzítóak egyes államhatalmi beavatkozások a gazdaságba.

GyMasa 2018.03.02. 17:48:55

@neoteny:
...azt nem tudhatod, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz, mert a hivatkozott tanulmány szerintem nem ad helyes képet arról, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz. De nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy megfelelő további kutatás(ok)ból megtudhatjuk azt, hogy MI LETT VOLNA, HA NINCS EU-s penz...
Igen.
...Hong Kong-ban vagy Szingapúrban fele vagy csaknem harmada a kormányzati költségvetés a GDP arányában mint...
És, szerinted elegendő mérőszám kizárólag a GDP/állami kiadás mutató azt meghatározni, hogy melyik ország a sikeresebb?
...Ez azt feltételezi, hogy ha a kormányok nem "építenének" (helyesen: finanszíroznák az építést) autópályákat és utakat, akkor azok nem is kerülnének megépítésre...
Nem, ez azt jelenti, hogy ha a kormányok nem építenének utakat, akkor csak magánutak lennének.
És, mint olyanok nyilvánvaló, hogy kifejezetten bonyolult lenne pl. fizetni értük, hiszen abban az esetben ugye egészen biztosan fizetősek lennének az utak.
Képzelj el egy Győr, Budapest utat, ahol fizetni kellene a győri uatk használatáért, aztán a 4 megyén keresztülhaladó autópályáért, meg Budapesten is (és, jobb esetben nem kellene minden egyes kerületben fizetni)
Ez valószínűleg drága lenne, hiszen, az kevéssé valószínű, hogy valaki kiépít egy párhuzamos autópályát, mintegy 250 Milliárt HUF beruházással, csak, hogy legyen verseny.
És, valószínűleg a borsodi zsákfalukban semmilyen út nem lenne, hiszen ott igen alacsony a fizetőképes kereslet...
...A széleskörű elérhetőségbe bele van számolva az is, hogy mekkora a várakozási idő az elérésre, ill. milyen kezelések elérhetőek a rendszerben?...
Nem, az a "magas szinvonalú"-ba tartozik bele.
Széles kör az az emberek számát jelenti, akik hozzáférhetnek a szolgáltatáshoz.
...Erőszaktétel?...
OK, ahogy gondolod :-D
...Nem attól válik érdemivé a vita, hogy helyes konklúziók elérésére ad lehetőséget? Mert ha a hibás axiómákból/premisszákból kiindulás szükségszerűvé teszi a hibás konklúziókra jutást, akkor nehezen látható az, hogy miért lenne érdemes ilyen vitákat folytatni...
Szerintem a túlbonyolítás ugyanannyira káros, mint a túlegyszerűsítés.
...Ha én egy pisztolyt tartok a fejedhez és azt mondom neked, hogy "pénzt vagy életet!" és te átadod nekem a pénztárcádat, akkor egy szerződés jött létre közöttünk, mert "ráutaló magatartást" tanúsítottál?...
Hát, próbálj ezzel egy bíróságon érvelni, azt' majd meglátjuk, meddig jutsz el vele :-D
De, gyanítom, ezt még a teáltalad vázolt, választott bírók előtti igazságszolgáltatás sem fogadná el valid védekezésnek.
Egy választáskor pedig semmiféle retorzió nem ér senkit az állam részéről, ha nem megy el szavazni, tehát itt hiányzik a
- pisztoly a fejhez
- A pénztárca átadásának igénye, hiszen arra szavazol, akire akarsz, ha mégis elmész.
De, érteni vélem, amit mondani akarsz. GOndolom, az állam erőszak-monopóliumára gondolsz most?
...Honnét veszed, hogy nem akarnak? Pl. középiskolák:...
Ezek nem egy-egy személy magániskolái és kórházai, amiket a saját oktatására és gyógyítására hoztak létre, hanem vállalkozások, amelyikek úgy gondolják, hogy tudnak olyan plusz szolgáltatást nyújtani, amivel elegendő bevételük keletkezik.
És, ezek mind az államilag elérhető iskolák és egészségügy MELLETT állnak rendelkezésre.
...No de épp' az a lényeges kérdés, hogy valóban élénkíti-e a gazdaságokat ez a "világszerte bevett gyakorlat"...
Itt, akkor kicsit álljunk meg, és lépjünk hátra 2 lépést, OK?
- Meg kell különböztetni azokat az állami beruházásokat, amelyikek célja pl a már létező infrastruktúra felújítása vagy bővítése azoktól, amelyiket a kormányok célirányosan - például válságok idején - indítanak, kizárólag azért, hogy plusz likviditást adjanak a gazdaságnak.
Én csak a második félét tartom gazdaságélénkítő csomagnak.
... Te pl. azt írtad, hogy "EN kifejezettten ellene vagyok az ilyen CSOK meg rezsicsokkanetes fele piactorzito szaroknak";...
OK, akkor itt is pontosítok:
Azokat a támogatásokat nem kedvelem, ahol közvetlenül pénzt, vagy azzal egyenértékű (jajj, ezért is mit fogok kapni :-) )dolgokat (pl. lakás, termőföld, stb.) ad az állam.
Szerintem az államnak a fő feladata, hogy a jogbiztonságon, és ak költségvetési stabilitáson keresztül biztosítsa azt, hogy az állampolgárai és a vállalkozásai önmaguk képesek legyenek megvenni bármit, amit csak kedvük tartja.
(ezért is tartom a rezsicsökkentést is rossznak, mert nem csökkenti az állampolgár függését az államtól. Amit az empatikus énem meg tud érteni, hiszen, ha választani kell egy mindenkori kormánynak aközött, hogy gazdag állampolgárai vannak, akik kizárólag a személyes igényeik és meggyőződéseik alapján szavaznak, vagy az olyanok között, akiknek elég választás előtt odadobni 25 000 HUF, egyszeri alamizsnát, hogy rájuk szavazzanak, akkor a kormányok nagy többsége gondolkodás nélkül a 2. opciót fogja választani)
...vagyis számodra sem lényegtelen az, hogy mennyire piactorzítóak egyes államhatalmi beavatkozások a gazdaságba...
Így van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 20:40:13

@GyMasa:

"elegendő mérőszám kizárólag a GDP/állami kiadás mutató azt meghatározni, hogy melyik ország a sikeresebb?"

Az állami kiadás/GDP számot az állam gazdasági tevékenységsége mértékének (közelítő) meghatározására használtam, nem a sikeres működés meghatározására. Mivel a "sikeres működés" kritériuma -- és így mértéke -- nem került meghatározásra általad sem, elégségesnek tekintettem azt, hogy Hong Kong és Szingapúr nem nyilvánvalóan kevésbé sikeresen működnek, mint Svájc vagy Németország vagy Norvégia vagy Ausztria.

"ha a kormányok nem építenének utakat, akkor csak magánutak lennének [...] kifejezetten bonyolult lenne pl. fizetni értük [...] valószínűleg drága lenne"

Ezek a felvetések vagy megválaszolásra kerülnek itt mises.org/files/privatization-roads-and-highways2pdf/download?token=iNj7y29w vagy a lábjegyzetekben hivatkozások vannak azokra az írásokra, ahol megválaszolásra kerülnek.

"Nem, az a "magas szinvonalú"-ba tartozik bele.
Széles kör az az emberek számát jelenti, akik hozzáférhetnek a szolgáltatáshoz."

Amely feltételek nem választhatóak szét: a magas(abb) színvonalú (és így drágább) eü szolgáltatásokhoz kevésbé széles körű elérés van a szocializált eü-ben is, mint az alacsony(abb) színvonalú (és így olcsóbb) eü szolgáltatásokhoz.

Ld. pl. index.hu/belfold/2018/01/22/endometriozis_varolista_megis_hosszu/

ahol azt írják az endometriózis kezelésével kapcsolatban: "A várólistát az is nyújtja, hogy a műtéthez szükség van egyszer használatos bélvarró gépre, amelyet szigorú kvóta szerint osztanak és a biztosító egyenként finanszírozza. A műtétet végző klinika heti egy darabot kap."

Vagyis azok száma, akik hozzáférhetnek ehhez a partikuláris eü-szolgáltatáshoz Mo-n az eü-szolgáltatásokat finanszírozó által korlátozva (szűkítve) van.

"Szerintem a túlbonyolítás ugyanannyira káros, mint a túlegyszerűsítés."

A kérdés az, hogy túlbonyolítás-e a helyes axiómák/premisszák keresése.

"Egy választáskor pedig semmiféle retorzió nem ér senkit az állam részéről, ha nem megy el szavazni, tehát itt hiányzik a
- pisztoly a fejhez"

Nem a választáskor tart az államhatalom pisztolyt a polgár fejéhez, hanem akkor, amikor a "társadalmi szerződés" érvényesítése történik. Ha a polgár nem fizeti meg az adókat (járulékokat stb), akkor bizony végső soron pisztolyt tart az állam a fejéhez: ha úgy találja, hogy a polgár szándékosan nem fizeti meg az adókat amiknek megfizetésére képes lenne/lett volna, akkor adócsalásért bekasztlizza.

"Ezek nem egy-egy személy magániskolái és kórházai, amiket a saját oktatására és gyógyítására hoztak létre"

Persze, hogy nem; de ebből nem következik az, hogy a polgárok azt várnák, hogy az államhatalom "képviselje" őket úgy, hogy ezenek a javaknak az előállítását (szolgáltatását) monopolizálja. Mint ahogy a példák is mutatják, magánvállalkozások képesek nyújtani ezeket a javakat (szolgáltatásokat).

"Szerintem az államnak a fő feladata, hogy a jogbiztonságon, és ak költségvetési stabilitáson keresztül biztosítsa azt, hogy az állampolgárai és a vállalkozásai önmaguk képesek legyenek megvenni bármit, amit csak kedvük tartja."

Ez lehetetlen: megvenni csak olyan javakat lehet, amik megtermelésre kerültek. Ha mindenki _bármit_ meg tudna venni, amit csak kedvük tartja, akkor az azt jelentené, hogy _minden_ megtermelésre kerül, ami fogyasztását valaki is kedvére tartja. Viszont általánosságban a termelést nem tartják kedvükre valónak az emberek; a munkának (termelésnek) diszutilitása van, az emberek általánosságban kedvükre valóbbnak találják a pihenést/szórakozást/nem munkával töltött időt. Amiről te beszélsz az, hogy az államnak meg kellene tudnia szerveznie a mannaesőt; sőt az összes elképzelhető jószág esőjét.

GyMasa 2018.03.05. 09:47:57

@neoteny:
..nem került meghatározásra általad sem, ...
Nocsak, talan kettos merce?
Mennyivel kulonb a te megerzesed, mint az enyem?
...Amely feltételek nem választhatóak szét: a magas(abb) színvonalú (és így drágább) eü szolgáltatásokhoz kevésbé széles körű elérés...
Ez mind csak az adott orszag EU koltsegvetesenek a fuggvenye.
...van a szocializált eü-ben is, mint az alacsony(abb) színvonalú (és így olcsóbb) eü szolgáltatásokhoz...
Kezded tulbonyolitani.
...klinika heti egy darabot kap...
Ez csak egy specialis mutet az egeszsegugyi ellatas elegge szeles spektrumarol.
Horror peldakat majdnem mindenhol fel lehet hozni.
...A kérdés az, hogy túlbonyolítás-e a helyes axiómák/premisszák keresése...
Hat, ha azon veszed eszre magad, hogy mar nem is a temahoz kapcsolodo fogalmakat definialsz, akkor elkepzelheto, hogy rossz uton jarunk.
...Nem a választáskor tart az államhatalom pisztolyt a polgár fejéhez,...
Akkor rossz volt a pelda.
Szerintem engedd el.
Tudom, hogy erted, mit akartam mondani :-)
...nem következik az, hogy a polgárok azt várnák, hogy az államhatalom "képviselje" őket...
De, ha egyszer az orszag jelentos tobbsege EZT varja az allamtol, akkor mi van?
Attol, hogy letezik 0.01% intudatos allampolgar, aki hozzad hasonlo elveket vall, az orszag tobbi resze pedig elegedett a jelenlegi allamstrukturaval, akkor en nem latom, miert kellene elvarni azt, hogy a tobbseg valtozzon meg.
Es, mindez teljesen fuggetlen attol, hogy igazad van-e, vagy nem.
...(szolgáltatását) monopolizálja...
Nincs is monopolizalva. Barki alapithat iskolat-foiskolat, egyetemet, vagy akar korhazat is.
...Ez lehetetlen: megvenni csak olyan javakat lehet, amik megtermelésre kerültek. Ha mindenki _bármit_ meg tudna venni, amit csak kedvük tartja, akkor az azt jelentené, hogy _minden_ megtermelésre kerül, ami fogyasztását valaki is kedvére tartja...
Tenyleg lehetetlen, viszont en nem is arra gondoltam, hogy az allam feladata azt biztositani, hogy mindenki Ferrarit vehessen.
EN csak azt javasoltam, hogy kevesebbet kell elvenni a polgaroktol, es, igy a tobb, nala marado penzbol onerobol tudjon lakast/hazat/venni. De csak akkorat, amekkorat a sajat lehetosegei megengednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.05. 10:56:08

@GyMasa:

"Nocsak, talan kettos merce?"

Hol van "kettős mérce" ebben?

Mivel a "sikeres működés" kritériuma -- és így mértéke -- nem került meghatározásra általad sem, elégségesnek tekintettem azt, hogy Hong Kong és Szingapúr nem nyilvánvalóan kevésbé sikeresen működnek, mint Svájc vagy Németország vagy Norvégia vagy Ausztria.

Azt állítod, hogy a te mércéd szerint Hong Kong és/vagy Szingapúr kevésbé sikeresen működnek, mint Svájc vagy Németország vagy Norvégia vagy Ausztria?

"Ez mind csak az adott orszag EU koltsegvetesenek a fuggvenye."

Nem létezik olyan ország, aminek az eü-költségvetése fedezne tetszőleges számú mindenféle kezelést az összes polgára számára.

"Kezded tulbonyolitani."

Ld. az előző pontot; azt állítani, hogy "[e]z mind csak az adott orszag EU koltsegvetesenek a fuggvenye" túlegyszerűsítés.

"Ez csak egy specialis mutet az egeszsegugyi ellatas elegge szeles spektrumarol.
Horror peldakat majdnem mindenhol fel lehet hozni."

Minden várólista "horror példa" a széleskörű elérhetőséget illetően: a várólisták léte mutatja meg, hogy a széleskörű elérhetőség a gyakorlatban valamilyen mértékben szűkített elérhetőség.

"mar nem is a temahoz kapcsolodo fogalmakat definialsz"

Még nem mutattad meg, hogy hol definiáltam témához nem kapcsolódó fogalmakat.

"Akkor rossz volt a pelda."

Miért lett volna rossz a példa? Te hivatkoztál a társadalmi szerződésre; én azt állítottam, hogy az érvényes szerződéseknek szükséges feltétele a szerződő felek önkéntessége. Mire te azt állítottad, hogy a választásokon való részvétel ráutaló magatartás arra, hogy a polgárok önkéntesen kötik meg a társadalmi szerződést. Mire én azt állítottam, hogy az erőszak vagy annak hiteles fenyegetése által indukált magatartás nem tekinthető az önkéntes beleegyezésre történő ráutaló magatartásnak: attól, hogy valaki elmegy szavazni, ez a magatartása nem jelenti azt, hogy elfogadja azt, hogy államhatalmi erőszakkal, ti. adótörvényekkel fosszák meg a javaitól.

"De, ha egyszer az orszag jelentos tobbsege EZT varja az allamtol, akkor mi van?"

A probléma ott van, hogy az ország jelentős többsége _azt_ várja el, hogy az államhatalom a _másoktól_ erőszakkal eltulajdonított javakkal finanszírozza a _személy szerint nekik_ nyújtott "közszolgáltatásokat".

11. Most people want other people to pay for public goods and government transfers (especially transfers to themselves).

www.businessinsider.com/thomas-sargent-shortest-graduation-speech-2014-4

"Nincs is monopolizalva. Barki alapithat iskolat-foiskolat, egyetemet, vagy akar korhazat is."

De a polgárok nem tarthatják vissza az adóiknak az igénybe nem vett állami oktatásra vagy állami eü-szolgáltatásra fordított részét: az államhatalom monopolhelyzetben van ezeket a szolgáltatásokat tekintve, ugyanis képes fizetséget kivasalni a polgárokból ezekért a szolgáltatásokért akkor is, ha a polgárok azokat nem veszik igénybe.

"en nem is arra gondoltam, hogy az allam feladata azt biztositani, hogy mindenki Ferrarit vehessen"

Akkor azt, hogy "[s]zerintem az államnak a fő feladata, hogy [...] biztosítsa azt, hogy az állampolgárai és a vállalkozásai önmaguk képesek legyenek megvenni bármit, amit csak kedvük tartja" nem úgy értetted, ahogy írtad.

"kevesebbet kell elvenni a polgaroktol, es, igy a tobb, nala marado penzbol onerobol tudjon lakast/hazat/venni. De csak akkorat, amekkorat a sajat lehetosegei megengednek."

OK, akkor nem "bármi" megvételéről van szó, hanem partikulárisan lakhatásról, és azon belül sem arról, hogy olyan lakhatást, amilyet csak kedvük tartja.

Ami nem világos: ha ez a nézeted a lakhatást illetően, akkor miért nem alkalmazod ezt az elvet általában a "közszolgáltatásokra"? Miért nem mondod azt, hogy az állam vegyen el kevesebbet a polgároktól, hogy úgy a több náluk maradó pénzből önerőből tudjanak oktatást vagy eü-szolgáltatásokat venni maguknak -- de csak annyit, amennyit a saját lehetőségeik megengednek?

ijontichy 2018.03.06. 12:51:49

BTW... azt írja a zújság, hogy Széltolcsy hazahozatta az ország aranytartalékát. Szóval... hány fokon is párolog az arany? ;-)

2018.03.06. 17:03:34

@neoteny:
a magán-egészségügy jelenleg attól erősebb, hogy egy magánvállalat elvben bármennyi hitelt képes az ellátórendszerbe rakni. tehát a magánkórháznak lehet bármennyi adóssága (versenyelőnye) lehet úgy, hogy nincs az állammal szemben nincs általános ellátási kötelezettsége. amerikában azt mondják, hogy jól van ez így. ez ugyanis ez vezet el az állami rendszer felszámoláshoz, ami az anarchia kapitalizmus célja ugyebár. persze így a magánkórház a tőkepiaci szereplők kezébe kerül. nem a legjobb orvosok jutnak a legtöbb hitelhez (versenyelőnyhöz), hanem az ügyes üzletemberek.

az megint ugye vallási kérdés, hogy a magánegészségügy kerüljön-e a tőkepiaci szereplők kezébe. vagy jobb az, hogy a magánorvosok és magánbiztosítottak tulajdonában marad. kockázati tőkések alapkutatásokba rakják a pénzt. és felmerül a vegyes tulajdonlás. a magánszolgáltatások normatív támogatások széles körben elérhetőek. persze ennek ára a magasabb jövedéki adó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.06. 20:54:33

@444:

Megmondta Orbán Viktor: "A miniszternek az a dolga, hogy a kamaráktól a reálgazdasági tudást, a jegybankból pedig a monetáris tudást összegyűjtse és keverje ki ezekből a működő gazdaságpolitikát."

Varga Mihály sem felsőbbrendű, mint Zolika: Zolika kenőcsöt kever ki a TEVÁ-ban, Varga Mihály meg gazdaságpolitikát kever ki a minisztériumban.

2018.03.07. 15:40:14

@neoteny:
40 párt jelölti magát és 13 nemzetiségi listára lehet szavazni.

2018.03.07. 16:19:24

@neoteny:
bözsi néninek lett igaza nagygécen. aki azt mondta, hogy bárcsak mindig választási év lenne. mert akkor többet emelnek. a gazdasági eredmények lehetővé teszik, hogy húsvét/választás előtt újabb 10 ezer forint összegű erzsébet utalványt kapjanak a nyugdíjasok. az elmúlt hetek zord időjárási körülmények/időközi választási eredmények miatt és minden háztartás 12 ezer forint jóváírást kap a gáz vagy a távhőszámlából, vagy igényelhetnek a szociális keretből.

2018.03.07. 16:25:41

@neoteny:
a kormánypárti képviselők aláírásukkal támogatják az ellenzéki pártokat. mert minél több az ellenzéki jelölt, annál nagyobb a demokrácia ugyebár.
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/07/fideszes_kepviselok_irtak_ala_levai_katalin_volt_szocialista_miniszternek_zugloban/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 17:14:43

@444:

Így van: Varga Mihály kikeverte a működő gazdaságpolitikát, ezért hullik a kormányzatilag megszervezett mannaeső. Nyugdíjasoknak ingyenebéd 10 rugóig, mindenkinek ingyen-joule-k 12 ezerig.

De ez nem teszi Varga Mihályt Zolikánál felsőbbrendűvé: Zolika is kikeverte a kenőcsöt a TEVÁban, az ő jó munkája is része a gazdaság jó teljesítményének aminek eredményeként a nemzeti kormány osztogatni tud a nemzetnek, balsors akit régen tép.

Az pedig, hogy ennek bármilyen köze lenne a közelgő választásokhoz csak az idegen háttérhatalmak által pénzelt nem magyar hazaárulók által indított suttogókampány. A nagygéci Bözsi néninek is meg kellene gondolnia azt, hogy kinek a malmára hajtja a vizet az ilyen "megfejtések" hangoztatásával.

2018.03.07. 22:23:37

@neoteny:
(nagy) magyarország földrajzi középpontja nagyjából mezőtúr. a medián településméret. hogyan lesz mezőtúron átlag misi versenyképes? ez a nagy kérdés.

az egyik válasz az, hogy misi multinacionális vállalat alkalmazottja lesz. mert hogy ez a fejlődés. a multinacionális vállalatok is tartják a markukat szijjártó péter külgazdasági miniszternél. átlag misinek alkalmazotti munkabérének levonásaiból kellene fizetni a közalkalmazottakat és a nyugdíjakat. nyomtatnak erzsébet utalványt karácsony után húsvétra. az államilag támogatott munkahelyteremtésből a gazdasági növekedés 4%-os. a kormány támogatja az idősügyi tanács javaslatát. ha ez biztosítja a választási győzelmet, az alkotmányos többséget, akkor a kormány ezt támogatja. és bevezetjük a téli rezsicsökkentés.

mai hír a helyi napilapból.

Kiderült, a szállítás drága, nem a fa
Több faluban lett volna igény tűzifa támogatásra, mégsem igényelt az önkormányzat.

Mi, Folyáson nem vettük igénybe a Belügyminisztérium szociális tűzifa-támogatását, mert az önerő annyi lett volna, mintha mi helyben saját keretünkből adnánk a rászoruló lakosoknak mondta Magyar Sándor, Folyás polgármestere, aki hozzátette, a szociális támogatások igénylésében nemegyszer tapasztalt visszaélést.

Tetétlenen az önkormányzat saját erejének biztosítása és a kiszállítás költsége miatt évek óta nincs államilag támogatott tüzelő. Helyben pedig nincs erdő, ahonnan beszerezhetnék a fát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 23:43:49

@444:

"(nagy) magyarország földrajzi középpontja nagyjából mezőtúr."

Magyarország szívcsakrája Dobogókőn van.

"hogyan lesz mezőtúron átlag misi versenyképes? ez a nagy kérdés."

Ez a nagy kérdés Mezőtúri Misi számára.

Debreceni Zolika hogyan lett versenyképes?

A jánoshalmai Renner Művek alkalmazottai hogyan lettek versenyképesek?

A nádudvari Polyduct alkalmazottai hogyan lettek versenyképesek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 23:55:09

@444:

"mert az önerő annyi lett volna, mintha mi helyben saját keretünkből adnánk a rászoruló lakosoknak [...] az önkormányzat saját erejének biztosítása és a kiszállítás költsége miatt évek óta nincs államilag támogatott tüzelő"

Erről van szó: a vegyes gazdaság nem működik, csak a totális szocializmus a járható út. Az önerőt követelő kormány nem lehet nemzeti kormány; nem áll a magyarok oldalára, hanem mindamellett, hogy kihasználja őket úgy, hogy velük fizetteti meg az idegen multiknál teremtett munkahelyeket, még meg is alázza őket: azt mondja nekik, hogy akinek még önereje sincs az állami támogatás igénybevételéhez az annyit is ér.

2018.03.08. 08:54:14

@neoteny:
A vállalkozó kitermeli a fát. ennek költségét fizeti a kormány, a központi költségvetés (az összes adófizető). B vállalkozó kiszállítja a fát. ennek a költségét fizeti a települési önkormányzat (a helyi adófizetők). de maga a fa nem helyi. azt hozzák. így "mindenki" jól jár. A és B kormányközeli vállalkozó. és a település is hiszen olcsón juthat tűzifához.

két probléma van. egyes településes nem tudják fizetni az önrészt se. a másik, hogy helyi önkormányzat (feltéve, hogy a közbirtokosságban van erdő) esetenként olcsóbban termelik ki a fát (közmunkásokkal), mint amennyi a szállítás költsége.

a kocsma megfejtése az, hogy legyen közösségi erdért, tüzép, tefu. közbirtokosságon alapuló magánszolgáltatások. és a természetbeli adózásból lesznek juttatások. úgy, hogy községi falógerek (faraktár) kisvasúttal összekötve. erdőgazdaság az erdőspusztában és a hegyalján. alpokalja, felvidék, kárpátalja, erdély: erdért. lesz még erdély magyarországé. erdély szabad és az is marad.

és erre a filoszemiták válasza, hogy ez egy rész kommunizmus. de nem. mert nem mondják, hogy legyen közös a gatya is. csak nem kapitalizmus. a másik, hogy ez a fasizmus. de nem. csak össze akarják kapcsolni a határon túliakkal. a nagyváradi ismerősöm azt mondja, hogy a ebben a cigányok lesznek a közvetítő nép. de horovitz uram is azt mondja, hogy újítsák fel a zsinagógát nagyváradon, munkácson, máramaros vidéken. barkácsgépet gyártanak a keleti szászok. mz motort, ifa teherautót beregszászon. és így jön létre a "common market". a kommunitáson alapuló szociális piacgazdaság. ez a klasszikus liberalizmus egy részben kollektivizált, kissé vidékies változata kelet-magyarországon, kelet-szászországban.

erre mondja azt a fővárosi filoszemita értelmiség, hogy ez a harmadik utas vegyes gazdasági modell népnemzeti romantikázás nem működhet. csak a globális kapitalizmus.

2018.03.08. 09:39:23

@neoteny:
na de zolika úgy képzeli, hogy neki van egy kis házikója. ahol andikával gyógynövényeket termelnek egy szakszövetkezetben. ő a begyűjtött alapanyagot feldolgozza egy külvárosi kisüzemben. és andika értékesíti a belvárosi herbária üzletben. gyógymasszőri szolgáltatások csak akkor vállalhat ha gyereket szült. és vehetnek egy varrógépet. és andika gyárthat cuki bébirucikat. zolika besegít a sanyi haverjának hétvégi költöztetésben vagy a redőnyözésben. ezt ők mind vállalnák. csak ezt az egészet szervezze nekik össze valami. elvben az lenne a piac. sanyi azt mondja, hogy "számolják ki az okosok, hogy ez jó legyen". a klasszikus liberalizmus azt mondja, hogy ez automatizmus. nem kell közösségileg számolgatni. majd andika, zolika, sanyi, a költözetős, a redőnyözős haverja és vevők számolgatnak. mert hogy a gazdaság magántulajdonon alapul. de elvben lehet közösségi tulajdonon alapuló magánszolgáltatások. magántulajdon alapuló közszolgáltatások is. ebben a modellben vegyes gazdaság vegyes önkormányzatisággal társul. egy térségben kisebb-nagyobb kommunák és kapitalizált kolóniák váltogatják egymást. úgy, hogy ezek gyengén, vagy erősen kollektivizáltak. ez egy high tech agropolisz. aminek központja a helyi univerzitász. és környezetében szerveződik a kommunitás.

sanyi (és a népfőiskola tanítása) szerint a piac legfeljebb az ősidőkben volt szabad. a matriarchátus idején. úgy képzelik el, hogy akkor a férfiak szabad emberek voltak és a nők uralkodtak. de nem a férfiak felett, mert ahhoz gyengék, gyengédek voltak. mert ugye a magyar nyelvben megőrződött a nagycsalád nőisége. a szülő az ugye mindenféle külön jelzés nélkül szülőanya. az szülhet. az apa nem szül. hasonlóan a nagyi és a dédi. ez alap esetben a nagyanyóra és a dédnagymamára vonatkozik. a gyermek jermek, jérce. az unoka ünőke, ünő. ez mind nőstény. nők adják a növekedést, a növényszerűséget. a férfiak pedig az állatiasságot, a törzsi jelleget. a népfőiskola szerint kezdetben ezek felett nők uralkodtak. csakhogy a törzsek összeütköztek. a háborúhoz férfi vezetők kellettek. és ebből jött létre a patriarchátus. és az uralja a közéletet. az emancipációs kísérletek sikertelenek. férfiak és a nők között teljes egyenjogúság sose lesz. a férfiak a közéletben, a nők inkább a magánéletben uralkodnak. a nőágon szerveződő, a közéletben hegemóniára törekvő csoport a "tudjuk kik". és ezzel szemben a többség szupremáciát hirdet. ez a népfőiskola megfejtése. de ez ugye szexista, etnicista természetfilozófia. nemzeti keresztény teológia. néprajz. magyar egyház. magyar iskola. de ez nincs ellentmondásban az akadémiával, vagy legalábbis egy részével.
www.youtube.com/watch?v=Rlp8wZdSt00

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 11:44:45

@444:

"a kocsma megfejtése az, hogy legyen közösségi erdért, tüzép, tefu."

Igen, legyen népnemzetiszocializmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 11:47:26

@444:

"de elvben lehet közösségi tulajdonon alapuló magánszolgáltatások. magántulajdon alapuló közszolgáltatások is."

Meg fából vaskarika is.

"sanyi (és a népfőiskola tanítása) szerint a piac legfeljebb az ősidőkben volt szabad. a matriarchátus idején."

Marija Gimbutas mosolyog.

2018.03.08. 13:27:13

@neoteny:
a népfőiskola tanításnak van egy kultikus női vonala. hungária istennő, mária országa, ősanya, stb.

a 18-19. században egyesek úgy fejtették meg, hogy a magyar nyelv őse nagyjából 5,000 éves és noétől ered. és ehhez jönnek azok az elképzelések, hogy noé esetleg nő volt. ezért van anyanyelv.

a hímnemű és nőnemű szavak patriarchátus és matriarchátus korabeliek. de a magyar ezt nem követi. az anyanyelv. és a modern kori szavak megfelelőit ősi szógyökökből képzi. ez nem finnegán, hanem noé öröksége. aztán a férfiágak létrehozták a partiarchátust. és azzal megkezdődik a kereskedelmi háborúk kora. ebben a felfogásban is van kölcsönösen előnyös árucsere. de az leginkább csak közvetlen, szomszédsági vagy szövetségi keretek között zajlik. mert hogy azon túl a pénzkibocsátást nem lehet ellenőrizni. és nincs elegendő nemesfém a felhalmozáshoz. vagy ha van, akkor annak az ára tartósan sohasem lesz stabil. ezért az leginkább csak a kis, zárt, helyi piacokon alkalmazható. és ez a fair (vásár). a népfőiskola ezt helyezi a gazdasági élet középpontjába. csak ugye kérdés, hogy a kocsma népe által megálmodott félig kollektivizált, szövetkezeti gazdaság mennyiben jelent alternatívát az olcsó, globalizált tömegtermékekkel szemben. erre 100 közgazdászból 99 azt mondja, hogy semennyire. ez azonban a magyar népnemzeti romantikának újra részévé vált. mert hogy ezekből mezővárosok építhetők. ami magyarország vidékies metropólia jellegét erősíti a nemzeti keresztségben. az amerikanizált, vagy akár iszlamizált metropoliszokkal szemben katonai védelmet az eurázsiai békepartnerség jelenthet. kérdés, hogy egy kelet-közép európai ipar, mennyiben képes feltartóztatni az oroszok félfeudális és a németek félkapitalista birodalmi igényeit. illetve eredményezhet-e kiegyezést moszkva és berlin között. és mi lesz kijev sorsa. mi lesz a mediterránon. nyilván egy korlátozott szabad kereskedelem európai nemzeti keresztény szabad kikötőkkel és iszlám városállamokkal, a zsidó állammal. úgy, hogy a boszporusz török, gibraltár brit ellenőrzés alatt áll. de ez ugye nagyon nem jó az amerikai demokratáknak. olyan nagyon nem jó a németeknek se. mert ez a franciáknak kedvez. ennek következtében az olasz, spanyol ipar önállósodhat és görögország is. na de nekik lesz egy szír kapcsolatuk. ehhez azonban a visszatelepítés szükséges. amit ugye orbán képvisel. és megrendelést adhat a német gyáriparnak. és ezzel együtt mehetnek kelet-közép európa önállósodási kísérletei. illetve moszkva előterében a volt szovjet tagállamok orosz barát kormányzói nagyobb szabadságot biztosíthatnak. az atlanti, transzatlanti világban a liberálisok azt mondják, hogy a francokat. neki menni ezeknek az autoriter rezsimeknek. a filantrópok eltörlik a föld színéről mindazokat, akik nem demokraták. erre orbán erzsébet utalványt nyomtat a nyugdíjasoknak húsvétra/választásokra. gáz és távhő kompenzációt ad a következő áprilisban/választások idején esedékes számlából. na de az mszp-p, a dk, az lmp is szociális tűzifautalványokat adna. és ezek a jobbik szavazatszerző elképzeléseitől se állnak távol. a momentum fiatalos. ők ingyen uszodabérleteket adnának inkább. április 8-án eldől, hogy a választási ígérgetésben mely pártok maradnak állva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 14:04:48

@444:

"a népfőiskola tanításnak van egy kultikus női vonala."

A magyar hagyomány szerint pénz számolva, asszony verve jó.

"egy korlátozott szabad kereskedelem"

"de elvben lehet közösségi tulajdonon alapuló magánszolgáltatások. magántulajdon alapuló közszolgáltatások is."

Meg fából vaskarika is.

2018.03.08. 14:48:34

@neoteny:
filozofikusan megfejted, hogy ezt így nem lehet. vagy lehet, vagy nem lehet. ezt a gyakorlat dönti el.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 17:48:03

@444:

Amikor a kocsma népe készíti a fából vaskarikát, akkor fűrészpor vagy vasreszelék hull a földre?

2018.03.08. 20:06:45

@neoteny:
ha van ilyen, akkor mindkettő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 22:22:16

@444:

"ha van ilyen"

A kocsma népe meg a népfőiskolások szerint vannak ilyenek:

"egy korlátozott szabad kereskedelem"

"de elvben lehet közösségi tulajdonon alapuló magánszolgáltatások. magántulajdon alapuló közszolgáltatások is."

2018.03.08. 22:42:58

@neoteny:
a szabad kereskedelmet lehet korlátozni, szabályozni. és ez a viszonylagos szabadság teremthet gazdagságot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.08. 22:50:56

@444:

"a szabad kereskedelmet lehet korlátozni, szabályozni. és ez a viszonylagos szabadság teremthet gazdagságot."

Helyesen: a szabadkereskedelem korlátozása/szabályozása csökkenti a gazdagságteremtést, mert kevesebb a fogyasztók által keresett jószágok kerülnek megtermelésre drágábban.

2018.03.09. 08:24:57

@neoteny:
van egy ismerősöm, aki konyhabútorokat gyárt. azt mondja, hogy a probléma a következő. a háztartási gépek a legkülönfélébb méretűek. a lakosság ezekből összevásárol ezt azt. így szinte minden konyhabútor egyedi méretű. kis tételben nem lehet előre gyártani. és ebből következően a kisüzemek nem tudnak hatékonyan termelni. szerinte ezt a rendszert a "zsidó amerika" tartja fent. a pénzhatalom. azért, hogy kicsesszen a kisárutermelőkkel. szerinte a cél az, hogy 300 multinacionális vállalat uralja a világot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 08:32:54

@444:

"a háztartási gépek a legkülönfélébb méretűek. a lakosság ezekből összevásárol ezt azt. így szinte minden konyhabútor egyedi méretű. kis tételben nem lehet előre gyártani. és ebből következően a kisüzemek nem tudnak hatékonyan termelni."

Ennek semmi értelme sincs: a nagyüzemek sem képesek nagy tételben előre gyártani konyhabútorokat, a kisüzemeknek nincs semmilyen hátrányuk a nagyüzemekkel szemben emiatt. Sőt a kisüzemeknek előnyük származik ebből: mivel rugalmasabbak a gyártásszervezésben, épp a kis tételek gyártásában van versenyelőnyük a nagyüzemekkel szemben.

2018.03.09. 08:42:26

@neoteny:
a konyhabútoros példa azt mutatja, hogy a központi szabályozás hiánya is képest drágítani a termelést. helyi szinten. a kisiparosok tönkremennek. erre a liberális közgazdászok azt mondják, hogy mit számít az. és globális üzemméretekben a hatékonyság növekszik. a termelésben az árak csökkennek, de a bérek is. az átlag ember számára a minőség romlik. egy háztartási gépet 20 évre terveztek. ma pedig 2 évre. és úgy gyártják, hogy azok nehezen javíthatók legyenek.

2018.03.09. 08:54:45

@neoteny:
a különféle méretű háztartási gépekhez a nagyüzemek, illetve a nagykereskedők nagyon sokféle konyhabútort képesek gyártani illetve forgalmazni. a kiskereskedők tönkre mennek. de mit számít az. mondják a liberális közgazdászok. így a legalacsonyabbak a termelői árak és a bérek. na de ez csak ott jelent előnyt ahol a gazdaság nem a termelésre, hanem a fogyasztásra van alapozva. tehát a fővárosok belső kerületeiben. tőkepiaci központokban. ezekben összesűrűsödnek az emberek. a szolgáltatásokra alapozva egyre többen megteremtik a jólétet nyugaton. úgy, hogy kiszervezik a termelést keletre. de ennek a rendszernek az előnyeit a nettó tőkeexportőr államok élvezik. fellázad a vidék. ebből lesz egy elitellenesség. a brexit, trump, a nemzeti radikalizmus előtörése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 09:07:40

@444:

"a konyhabútoros példa azt mutatja, hogy a központi szabályozás hiánya is képest drágítani a termelést. helyi szinten. a kisiparosok tönkremennek."

Már megint kényszeresen írogatsz brutális idiótaságokat: épp' a változó méretű konyhabútorok iránti fogyasztói igény teremt lehetőséget a kisiparosoknak arra, hogy a rugalmasabb gyártásszervezéssel piaci részesedésre tehessenek szert.

"a termelésben az árak csökkennek, de a bérek is."

Először is: mindaddig, amíg az árak nagyobb mértékben csökkennek, mint a nominálbérek, reálbér-növekedés történik.

De az árak nem csökkennek, hanem nőnek: a legtöbb központi banknak van inflációs célja, vagyis azon tevékenykednek a központi bankok, hogy folyamatosan elértéktelenítsék az általuk kibocsátott pénzt. Mert hogy az értéktelenedő pénzt gyorsabban elköltik a polgárok, és ez "élénkíti a gazdaságot". Holott az infláció valójában egy titkos adó, amivel vagyontranszferek történnek azoktól, akiknek pénzbeli megtakarításaik vannak azok felé, akik először jutnak a központi bankok által frissen generált pénzhez és hitelekhez. Irmuska néni és Böszörményiné élete megtakarítását képező millák folyamatosan kevesebbet érnek, mert Mészáros Lőrinc cégei a semmiből generált hiteleket tudják költeni.

"egy háztartási gépet 20 évre terveztek. ma pedig 2 évre. és úgy gyártják, hogy azok nehezen javíthatók legyenek."

Tessék, itt egy szabad piaci szegmens: gyárts olyan háztartási gépeket amelyek 20 évre vannak tervezve és könnyen javíthatóak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 09:11:29

@444:

"a különféle méretű háztartási gépekhez a nagyüzemek, illetve a nagykereskedők nagyon sokféle konyhabútort képesek gyártani illetve forgalmazni."

A nagyüzemek miért lennének képesek többféle konyhabútort gyártani, mint a kisüzemek?

"na de ez csak ott jelent előnyt ahol a gazdaság nem a termelésre, hanem a fogyasztásra van alapozva."

Elfogyasztani csak azt lehet, ami korábban megtermelésre került: olyan nem létezik, hogy "a gazdaság nem a termelésre, hanem a fogyasztásra van alapozva".

2018.03.09. 09:11:49

@neoteny:
de felőlem vezessék be a csendes óceánon azt a típusú kereskedelmet, hogy nincsenek államok. kanada adja fel az államiságát. és brit kolumbia adja fel a tartományi jogát. egy héten belül kitörne a polgárháború. ugyanezt csinálják irakban (ezért keményít be irán), ukrajnában (ezért nyomulnak nyugaton az oroszok). ugyanez meg szíriában. ezért választják újra asszadot. milliószámra ölik az embereket. és magyarország is az egyik célország. ahogyan 100 éve is az volt. és mindegy, hogy orbán család mennyit lop. nyilván inkább őket választják, mint gulyás mártont. a fidesznek az kell, hogy ezek meginduljanak. és velük szemben a legradikálisabb pártot választják megválasztanak. így jön létre a legjobboldalibb kormány, amit a nemzetközi környezet megenged. amire tgm azt mondja, hogy ezek neonácik, ez posztfasizmus. rendben van. de ezt az egészet tgm és a társaik gerjesztik. azzal, hogy szélsőséges totalitárius ideológiát hirdetnek. azt szociálisnak vagy libertáriusnak beállítva. a kocsma megfejti, hogy ezek zsidók. tényleg zsidók. csak persze nem kellene túláltalánosítani és azzal még veszélyesebb vizekre evezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 09:28:02

@444:

"brit kolumbia adja fel a tartományi jogát. egy héten belül kitörne a polgárháború."

Ahhoz nem kell feladni a tartományi jogo(ka)t: épp' most is folyik egy hidegpolgárháború BC és Alberta kormányai között. Van egy olajvezeték, ami Albertából megy BC partvidékére (és szállítja az Albertában kitermelt olajat a parti kikötőbe): ezt egy kanadai vállalat (Kinder Morgan) meg akarja duplázni (akar egy párhuzamos olajvezetéket építeni a már meglévő mellé). De a BC kormányzat ezt nem akarja; az albertai kormányzat viszont igen -- így folyik a politikai vergődés a két kormányzat között. Amit az tesz különösen zamatossá, hogy (most) mindkét tartományi kormányzat a New Democratic Party által van alakítva; az NDP pártok (mert tartományi szinten egymástól és a szövetségi NDP-től függetlenek) pedig lényegileg demokratikus szocialista pártok: vagyis ez nem csak hidegpolgárháború, hanem hidegtestvérháború is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 09:30:54

@neoteny:

"egy kanadai vállalat (Kinder Morgan)"

Helyesen: egy amerikai multi (Kinder Morgan) kanadai leányvállalata (Kinder Morgan Canada).

2018.03.09. 09:39:28

@neoteny:
na de a termelés és a fogyasztás helyi szinten nincs egyensúlyban. és minél nagyobb az egyensúlytalanság annál többet kell hitelezni. ebből lesz a globális kapitalizmus. az a gazdaság lokális instabilitásra van alapozva. az a globális keveredéssel együtt káoszt eredményez.

azt szokták mondani, hogy anarchia nem káosz. dehogy nem. az egyik az elmélet, a másik a gyakorlat. anarchia közeli társadalmak homogenizált környezetben tarthatók fent. sivatagi, vagy sivár környezetben. ahol az emberen kívül alig van élő természet. vagy a sarkkörön. ezért van magyarországon a sémitáknak finnegán kultúrához vonzódásuk. sarkkörön nincs semmi. ugyanez a népesség mérsékelt égövben az összes lehetséges fejlődési pályát blokkolja brutális károkat okoz leszámítva a főváros belső kerületeit. ahol ugye az emberen kívül megint csak alig van élő természet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 09:49:47

@444:

"na de a termelés és a fogyasztás helyi szinten nincs egyensúlyban. és minél nagyobb az egyensúlytalanság annál többet kell hitelezni."

Hogyne lenne egyensúlyban: amikor Anna hitelt vesz fel azért, hogy valamilyen fogyasztói jószágot vásároljon, akkor a jövőbeli termelését adja el a mostani fogyasztásáért.

A többi pedig a tőled megszokott brutális idiótaság.

2018.03.09. 10:10:10

@neoteny:
erre a problematikára egy lehetséges válasz az, hogy british columbia egyes területei gazdasági önállóságot szereznek. és azt mondják, hogy erre építsétek az új vezetéket. amiért persze az alberta-i cégek fizetnek. és így megindul a verseny a települések, telepesek között. mindenki abba a kommunába költözik, amelyikbe akar. így jön létre a common market.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 10:20:41

@444:

"erre a problematikára egy lehetséges válasz az, hogy british columbia egyes területei gazdasági önállóságot szereznek."

Így van: ami a (nagyobb mértékű) piaci anarchia.

2018.03.09. 16:22:18

@neoteny:
ez nagyfokú önkormányzatiság. nem anarchia. az anarchia polgárháborút jelentene. az albertaiak elfoglalnák british columbia egy részét. akik nyilván nem hagynák magukat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 16:33:38

@444:

"ez nagyfokú önkormányzatiság. nem anarchia."

A "nagyfokú önkormányzatiság" épp' a központi hatalom hiányát jelenti: a (nagyobb mértékű) piaci anarchiát.

"az anarchia polgárháborút jelentene."

Már megint kényszeresen írkálsz brutális idiótaságokat.

"az albertaiak elfoglalnák british columbia egy részét."

Habár Albertában sok cowboy van, de BC-ben meg sok a favágó. (Habár vadászokban némi előnye van Albertának: 127,000 vs. ~110,000 in BC)

2018.03.09. 22:13:32

@neoteny:
a nagyfokú önkormányzatisággal kis központok jönnek létre. hitközségek amiből településhálózat szerveződik. ezek egész globális nézőpontból tűnhet úgy, hogy anarchia. a helyiek szempontjából azonban az a rend. ez a kettősség csak akkor lehetséges ha közélet nem kizárólag az egyénre, hanem közösségekre van alapozva. a kereszténység ezt elfogadja. nemzeti kereszténységből következik egy nemzetközösségi létforma. a filoszemiták ezt nem fogadják el. ők nemzetek felett álló elitet hirdetnek. és ebből következik egy kultúrharc, vallásháború. kérdés, hogy ennek ténylegesen van etnikai jellege. vagy ez csak egy sztereotípia. ezt majd a történészek eldöntik. a választók azt, hogy ez milyen felállásban folytatódik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.09. 22:51:06

@444:

"a nagyfokú önkormányzatisággal kis központok jönnek létre."

Bizony: és ha a kis központok nem felelnek meg elég embernek, akkor még kisebb központok jönnek létre. Ha a város vezetése elkezd uralkodni a város polgárai felett, akkor városrészek (kerületek) kiválnak, és létrehoznak egy saját, kisebb központot. Ha pedig a városrész vezetése elkezd uralkodni a városrész polgárai felett, akkor a városrészek részei (utcák) kiválnak, és létrehoznak egy saját, kisebb központot.

"anarchia. a helyiek szempontjából azonban az a rend."

Így van: madártávlatból a piac tűnhet úgy, mint ha rendetlenség uralkodna (vásárlók fel-alá járkálnak a piaci standok között, különféle mennyiségű időt töltenek az egyes standoknál -- beleértve a zéró időt, ti. hogy egyes vásárlók meg sem állnak egyes standoknál), de a piacon lévők -- vásárlók és árusok -- számára rend van: a vásárlók keresik azokat az árusokat, akik az általuk kívánt javakat (beleértve azok minőségét) a legolcsóbban árulják, az árusok pedig igyekeznek eladni a portékájukat a legtöbbért.

"ha közélet nem kizárólag az egyénre, hanem közösségekre van alapozva"

Mivel minden közösség egyénekből áll, olyan nincs, hogy valami "közösségekre van alapozva": csak a közösségeket alkotó egyénekre lehet alapozva.

"nemzeti kereszténységből következik egy nemzetközösségi létforma. a filoszemiták ezt nem fogadják el. ők nemzetek felett álló elitet hirdetnek."

Bullpucky: Zuckerbergből nem azért lett "nemzetek felett álló elit", mert bárki is meghirdette volna azt, hogy ő "nemzetek felett álló elit" (része), hanem mert elég ember (nagyjából 2.2 milliárd) csinált magának Facebook oldalt. Még a Lázár János is a Facebook-ra tolta fel a bécsi Favoriten-kerületi sétájának videóját, nem a Miniszterelnökség oldalára (hogy aztán a Facebook magáncenzúrázza, aztán -- trükkösen -- visszaengedje a videót).

Mindaddig amíg a munkások és parasztok képesek webáruházakból rendelni -- és ki is szállítják nekik a jószágokat --, a "nemzeti kereszténység" piaci részesedést fog veszíteni az anarchiával szemben. Erről szól Hayeknek az _Út a szolgasághoz_ c. műve: a szocializmus csak államhatalmi erőszakkal tartható fenn, de az emberek elvetemültek és úgy akarják intézni a dolgaikat ahogy ők jónak látják, tehát a szocializmus működtetéséhez az államhatalomnak még több erőszakot kell kifejtenie és így következik el az az erőszakspirál ami pl. Venezuelában lejátszódik mostanában.

2018.03.09. 23:55:20

@neoteny:
az a kérdés, hogy a facebook egy nemzetközi vagy nemzetek felett álló szolgáltatás. a nemzetek között áll, vagy a nemzetek felett. jelenleg nemzetek felett áll. de onnantól kezdve, hogy lázár jános megadóztatja úgy, mint akármelyik .hu vállalatot a facebook.com elveszti a piacvezető szerepét. az egyik beállítás az, hogy zuckerberg egy szuperzseni. a másik azt, hogy az egyesült államokkal összefonódó pénzhatalom tette azzá. a gazdaság és tudománytörténészek fogják ezt helyretenni. lázár jános videójáról népszavazás lesz április 8-án. össze lehet majd vetni az időközi választási eredményeket a parlamenti választással.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 00:58:56

@444:

"lázár jános megadóztatja úgy, mint akármelyik .hu vállalatot a facebook.com elveszti a piacvezető szerepét"

Magyarországon. És ki veszi át a piacvezető szerepet a Facebook-tól?
süti beállítások módosítása