1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.02.24. 16:56 HaFr

Sírva vigadni a Mandiner szerzőin

Kapcsolódó kép

Itt van például egy bizonyos Trombitás Kristóf. A legutóbbi írását Bayer Zsolt egyenesen úgy ajánlja az olvasók figyelmébe, mint ettől a pillanattól a krédójukat. Kiskátét. Egy, kétségtelenül ideje volt már ennek a krédónak, nyolc, tizenhat, harminc év után. Furcsa, hogy ennek hiányában, vakon és süketen, és mégis magabiztosan voltak eddig ennyire magyarok. Kettő, az írás nem káté, se kicsi, se nagy. A káté "tanító írás, mely kérdés-felelet formájában foglalja össze mondandóját". Trombitás ugyan tanítani éppen szándékozhat (mindjárt meglátjuk), de az írása nem kérdések és feleletek alapján strukturálódik. Nem baj, Bayernek nem kell műveltebbnek lennie, mint egy átlagos szellemi keretlegénynek. Legfeljebb azokat lehet sajnálni, akik rá támaszkodnak e cudar világ megértésében.

Nos, Trombitásnak kétségkívül igaza van abban, hogy az ún. baloldali gondolkodás válságban van. Amiből viszont nem következik, hogy az ún. jobboldal valamennyivel is fényesebben világol. Lássuk rögtön szerzőnk példáján, hogy miért. Először is, Trombitás úgy kódolja -- igen kényelmesen -- az ellenfelét "baloldalként", hogy annak csak politikai jelentése lehet, konkrétan: a "Fidesz ellenfelei, leszámítva talán a Jobbikot". Trombitásnak értelemszerűen fogalma sincs a baloldali gondolkodás cseppet is igényesebb megnyilvánulásairól, netán historikumáról; ha lenne, és valóban az igazság végére akarna járni, akkor könyveket írna erről, valószínűleg inkább idegen nyelven, és egyetemen tanítaná, megint csak -- ha magasabb színvonalon űzi, akkor -- nyugati egyetemen. Nem pedig flekkpénzen írogatna a Mandinernek, tolvaj rezsim kiutalta közpénzen (vö. kik a Mandiner tulajdonosai és honnan származik a lap bevétele). Szerzőnk fejében ellenben  a magyar baloldali gondolkodás így néz ki: "a progresszió piros térdzoknis, Budapest legjobb aluljárós vietnami büféit kutató élcsapata". Nos, ilyen színvonalon csak kelet-európai, minden lélegzetükkel bizonyítani akaró rezsimszolgák írnak. Csak a rezsimek változnak, a hangütés és a színvonal a tájon, állami zsoldban -- örök.

Vagy ellenkezőleg, valami nagy gondolat megszületésének lennénk tanúi, ami fölöslegessé teszi a könyvekbe fektetett éveket és a kutatómunkát? Hiszen szerzőnk Antallt leszegényezi (egyre fokozva az izgalmat, hogy vajon miből épült az a nyaktörő trombitási magaslat, amelyről ezt megteheti?), a 2006 előtti Fidesz szerinte azok között volt, akik "meghunyászkodtak, a legkisebb intésre is csendben maradtak, tudták, hol a helyük és csak a legminimálisabb térben mertek mozogni" és csak "véletlenül" tettek olyat, ami "Trockijtől jobbra értelmezhető". Nos, tegyük fel, Trombitásnak van fogalma arról, ki volt Trockij, ez az egész érdekes értékelése Orbán több mint huszonöt évének. Vajon mi szükség rá? Az izgalom nőttön nő. Az biztos, hogy szerző nem szíveli az ún. baloldali értelmiséget, de megér ez annyit, hogy a "konzervatív alapvetések" elárulásával vádolja meg a 2006 előtti egész jobboldalt? Itt nyilván a konzervativizmus olyan mély értelmezésével állunk szemben, amely -- és itt Bayer lelkesedése is bevillan -- új renddel kecsegtet az eszméink átláthatatlan raktárában. Fojtott izgalommal várjuk, mi lesz ez, hogy néz ez ki.

Nyilván nem ez az: "a baloldal megalkotta a saját szája íze szerint fűszerezett jobboldalt és jaj volt annak, aki háborgatta a status quót", hiszen ez egy nagyon ócska, újabb kiadásában is harmincéves toposz, mások mellett Csurka István is használta már a rendszerváltás környékén. A toposz kibontása a következő: a balos szellemi terroristák "úgyszólván minden – saját magát legalábbis annak tartó – konzervatívval elhitették, hogy a konzervativizmus mérsékelt. Óriási hazugság.". Itt olvasó egy picit gondban van, mert szerző nem ad támpontokat, mit értsünk "mérsékelt" alatt, ami a konzervativizmus (így, mint olyan) nem. Burke mérsékelt volt, ezért balos? Vagy társutas? (Hiszen szerző ezt a három világrészt ismeri.) Leo Strauss, Russell Kirk? Disraeli, Bismarck, Hindenburg, Bethlen, Adenauer, Thatcher, Reagan, Kohl konzervatív volt vagy balos? Esetleg társutas? Mussolini, Horthy, Pinochet, Putyin, Trump, Erdoğan konzervatívok? Hiszen nyilván nem mérsékeltek pályájuk minden kanyarulatában. Mettől ez, meddig az? Alkalmas terep vajon egy publicisztika, hogy ilyen súlyú kérdésekben szerzőnek egyáltalán eszébe jusson kimondani a végső szót? Más: mennyire reális azt képzelni, hogy Margaret Thatcherrel, Bethen Istvánnal és ifj. George Bush-sal elhitették a balosok, hogy a konzervativizmus csak mérsékelt lehet, így balos csapdában vergődve szenvedték végig a mandátumukat? Kérem, mindenkinek jobb lesz azzal, ha lezárhatom ezt a kérdést úgy, hogy szerzőnk ökörségeket beszél.

Sajnos itt sorakozik eztán számos, a legjobb szándékkal is érthetetlen mondat. "Visszatérve az eredeti felvetéshez, ami a legpregnánsabb változás a mindennapjainkban, az a folyamatos és kéretlen pszichoanalízis." Bízzon bennem az olvasó, vagy ha nem bízik, hát nézze meg szerzőnk cikkét: az ezt követően sorba szedett szavak semmilyen fényt nem vetnek erre a mondatra. Hogy jön ide a pszichoanalízis (valamiképpen a gondolkodás szinonimájaként) és miben áll a miféle változás pregnáns volta, amely a pszichoanalízis tárgya lesz -- rejtély. Az többé-kevésbé világos, hogy szerzőnk kárörvendően észrevételezi, hogy mintha a baloldal nem tudna mit kezdeni azzal, hogy a jobboldal -- állítólag --  "egyszerűen csak" a véleményét mondja és annak szellemében beszél és cselekszik. Hát, én nem tudom. Szóval az az igazság, hogy még a "baloldal" sem annyira primitív, mint amilyennek Trombitás a "jobboldalt" beállítja, ami miatt mellesleg egy konzervatívnak csak vérezhet a szíve. (Mármint vérezne, ha érdekelné, amit Trombitás összeírogat, de most ezt szerepet vettem fel, ugye, tehát vérzik.) Eddig nagyon úgy tűnik, hogy szerzőnk szerint annál jobboldalibb (ráadásul, make no mistake, annál konzervatívabb) valaki, minél primitívebb. Ami a szívén, az a száján, szent együgyűség, csak tiszta forrásból, rousseau-i szelíd vadember stb. Nem kell ezért szerzőt megróni, az útkereső konzervatívok jellemző félreértése ez.

Viszont itt érdemes volna megállni egy keresetlen szóra. "Minekutána a balos sajtó élharcos csapata az elmúlt nyolc évben abban érdekelt, hogy bárkit, aki nem határozza meg önmagát váteszként a fennálló rendszerrel szemben, minimum idióta haszonlesőnek vagy júdáspénzre áhítozó kollaboránsnak állítsa be, világos, hogy az ebben a dimenzióban ragadt emberek is hasonlóan fognak megítélni." Tisztázzuk, Trombitás telekürtölheti a baráti felületeket hirtelen rekvirált ismeretekkel, de a másikról írt, majd jókedvvel szétrombolt karikatúra nem feledtetheti azt, amiért a kormánnyal ellenszenvezők 99,9%-a valójában ellenszenvezik a kormánnyal. Ennek semmi köze szerzőnk és elvbarátai írásművészetéhez, sokkal több az Orbán-kormány vezette pusztító hadjárathoz, amely az országban és az ország ellen zajlik. Trombitás úrnak a legnagyobb problémája a saját életműve építése közben leginkább az kéne legyen, hogy az életmű -- eddig legalábbis -- érdektelen (sokkal többet ebben a mederben maradva nem is fog elérni annál, minthogy én a miheztartás kedvéért most írok róla); a konzervativizmusa konkrétan senkit sem érdekel, és senki nem foglalkozik azzal, hogy őt azért állítása be kollaboránsnak, mert -- úgymond -- konzervatív. Azért állíthatja be annak (ha bárki foglalkozna vele), mert egy olyan rezsim szekerét tolja -- félkézzel vagy két kézzel, nekem mindegy --, amelyik rombolja az országot, és Trombitás száz flekken sem tudná megmagyarázni, hogy a rombolás csak baloldali szemfényvesztésben tűnik annak. Nem mellesleg kár azon szipognia az általa is belakott holdudvar által elköltött ezer meg ezer milliárd forint szélein ülve, hogy bárki júdáspénzeket vél látni megcsillanni az asztalfiókjában. A jelen írásban bírált cikkének az lett volna talán a legnagyobb erénye, ha elhiteti az olvasóval: tudás és elhivatottság vezeti a tollát, nem pedig a rezsimhez fűződő érdeke. De sajnos ez az írás olyan gyatra, hogy az előbbieket kizárja.

Szerzőnk erről a magaslatról sajnálkozik azon, hogy a sogenannt baloldal érvei "ad hominem-vádaskodásra és a reductio ad hitlerumra" korlátozódnak, amelyekre így "egy ideig szórakoztató rámutatni, majd cáfolni azokat, de az értékes eszmecserére való sansz lényegében már akkor lehetetlenné válik, amikor a programozott bekattanás hangos csattanását követően adott ismerősünkre nézünk." Hát, gratulálok ehhez a példaszerű rendszerhűséghez. Ha valaki komolyan el tudja hitetni magával nemcsak azt, hogy a "baloldal" -- olyan, amilyen, de azért a reprezentáltnál három nagyságrenddel komolyabb -- érvei nem szalonképesek a jobboldali emelkedettségből kitekintve, hanem egyáltalán, hogy az Orbán-rezsim bármiféle érvekre kíváncsi (konkrétan, elárulom, Trombitáséra sem kíváncsi, mindössze megalkuszik azzal a ténnyel, hogy lehetnek még a rendszernek hívei, akik kíváncsiak), és -- ellenkezőleg -- a rezsim nem éppen abban érdekelt, hogy az érvelés és diszkusszió minden nyilvános csatornáját bezárja -- nos, tartok tőle, ez már szerzőnk színvonalán is a szekértolás szimpla, de annál régebbi hagyományának tudatos vállalását vetíti elénk.

Végül azonban megtudjuk, szerzőnk szerint miben is áll a sokat referált konzervativizmus, amely nem mérsékelt (?), és amelyből kinézve a 2006 előtti Orbán is csak egy csicska (vagy más csicskája, mint most). Egyszerűen, ám annál megejtőbben abban, hogy a férfi az férfi, a nő meg nő. Már a Biblia szerint is. Továbbá, hogy "nem vagyunk egyenlőek és nem részesülünk egyenlően tehetségből, javakból, lehetőségekből. Aki pedig meg sem próbálja saját, esetleg kevesebb lehetőségét kiaknázni, hanem mástól vár segítségét, az az Úrnak sem tetsző cselekedet." Mondja ezt a közpénzen eltartott Trombitás szerző. Az Úrra hivatkozva. Hát na, bátor. Mit ne mondjak, tényleg bátor. "Mi ilyen koncepciókban hiszünk, a transzcendentális meghatározottság adja meg mindennapjaink gerincét és szavaink hitelét" -- amire az ember a vérmérsékletétől függően felröhög, a fogát csikorgatja vagy megkeresi a citromfű tartalmú idegnyugtatóját. Én azonban inkább csak jelzem, hogy a "transzcendentális" a kantiánus filozófia egyik kulcsszava (nem untatnék most a magyarázatával), hacsak nem a tibeti meditációé, és amit szerző feltehetően írni akart, az a "transzcendens". Amit pedig ért rajta, a II. világháború utáni amerikai déli konzervativizmus, majd az újjobboldal, ma pedig a szerte-szana termő tradicionalista-identitárius mozgalmak alapvetésének része. Többnyire, ha nem is mindig. Szerzőnk maga azonban nem vet semmilyen alapot, csak fölmér, szemrevételez a maga erkölcse és intellektusa szerint.

De teljesen mindegy. Bayerral nem véletlenül találnak egymásra, és ahol egymásra találnak, a civilizációs apróságok -- szavak, a sokszor lejátszott viták és tanulságaik -- nem számítanak. Itt, Hunniában, ugyanis csak a nagy löttyös indulattal kiböffentett megfellebbezhetetlen "igazságok" számítanak (vö. újszülötteknek a vicc), mint ez: "Abban a világban ugyanis, amit mi normálisnak látunk, a férfiasság eléréséhez, a belső tisztaság megvalósításához, az önmagában létezéshez két út vezetett: az akció és a kontempláció útja, a harcosé és az aszkétáé (vö.: Evola: Feminizmus és heroikus tradíció). Előbbit a tiszta tett határozta meg, utóbbit a teljes, férfias odaadás."

Biztos, ami biztos, Trombitás nem választott ezek között: tettlegesen, teljesen és férfiasan is odaadta magát. A rezsimnek. Hogy komoly hittel-e, az vitatható. De hogy minimális kritikai érzékkel sem, az biztos. Eltekintve ugyanis a saját szinkretista, mitologikus, ezoterikus hajlamának erényeitől és hibáitól meglepő lenne, ha szerző komolyan hinné, hogy a rezsimnek, amelynek a pénzén ír (és talán él is), bármi köze van az ő szellemi, erkölcsi és spirituális vágyaihoz. Hogy valamennyire is érdekli az, hogy ilyen dolgoknak érvényt szerezzen. Hozzáteszem hála Istennek: az erkölcs és a hit ugyanis kivált nem olyasmik, amiket ki lehet kényszeríteni. Arról tartok, Trombitás eltévesztette az ellenfelét: ez nem a baloldal, hanem a józan ész.

Amit a civilizációk életciklusairól gondol, és amelyek mulandósága ellenében a tradicionalizmus egy önkényes -- az összes korai civilizáció, a "hősi korok", vélt közös jegyeit felvonultató -- verzióját választja, az maga is egy antimodernista mitológia, amelynek érvényességet tulajdonítani semmivel sem kevésbé értékválasztás, mint baloldalinak vagy nyugatias konzervatívnak lenni. Magyarán, a civilizációs mesével igazolni egy tradíció konstrukcióját kétszeres csalás: se a mese nem igazolható, se a tradíció nem létezett soha. Pusztán azáltal, hogy kettős konstrukcióval van dolgunk, olyan messze kerültünk a konzervativizmustól, amilyen messze csak lehet. Hát, így esett a nagy kaland. Mellesleg illogikus is szerző részéről a nagy civilizációk morfológiájával példálózni, mert ilyen alapon legalábbis a Nyugat iszlám általi elfoglalását pártolja: ti. ezzel jöhetne el a "degenerált" európai civilizációt felváltó új, hősi kor. A civilizációkon belül ugyanis nincs visszafordulás. A "kezdeti, szellemi, heroikus és tradicionális Kulturhoz" sajnos új kezdet is kell. Nem vagyok benne biztos, hogy szerző ezt akarja. Akkor meg mire való ez az egész? Szerző semmit nem tesz annak érdekében, hogy az értékválasztását koherensen megindokolja, pláne megalapozza. Egy-egy citátum Evolától és Spenglertől semmire sem elég. Így aztán ott tartunk, ahol a part szakad: ő és barátai azon a parton, mások a másikon, sokan pedig valahol úszkálnak, búvárkodnak, csónakáznak. Ezt hívják pluralizmusnak, ha tetszik, modern európaiságnak. Üdvözöljük szerzőt 2018-ban a Nyugaton, ahol neki is megvan a helye.

(Félve kockáztatom meg: ezek szerint még sincs meg a krédó? Mehet tovább a kormányzati rombolás megváltó gondolatok nélkül?)

401 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7413694562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.24. 17:13:49

Trombitás írása kiváló.

Egyetlen gond vele a bal és jobb fogalmának felesleges használata.

Ez ugyanis nem bal és jobb kérdése. Hanem perverzitás és normalitás kérdése. Ma már ez az igazi ellentét.

A klasszikus baloldalnak számos értéke van, sőt sok téren sokkal értékesebb a klasszikus jobboldalnál. Pl. gazdaságpolitikai ügyekben 100-szor jobb a baloldal a jobboldalnál.

A mai modern baloldal viszont kombinálja magában mind a klasszikus jobb negatívumait, mind a klasszikus bal negatívumait. Éljenzi egyszerre a kapitalizmust, a "szabad" piacot, a kizsákmányolást, s közben ezt kulturális nihilizmussal vegyíti.

Ez van, kongottak a liberális elnyomásnak.

komwj 2018.02.24. 17:25:58

Erről Rejtő Jenő jutott az eszembe: "mélyenszántó zavarossággal" :)

Janossz 2018.02.24. 18:43:12

Frédi jó emberünk
Játssz egy kicsit nekünk
Fújd a kedvünk szerint
Hívunk, ne maradj kint

Moin Moin 2018.02.24. 19:14:22

Félnek, Péter, félnek.

Ennyi!

Érzik, hogy nem tart örökké, hogy hamar vége lesz annak a kis szakasznak, amelyet Schmidt Mária annak idején úgy jellemzett, hogy "Most mi jövünk!", mármint a tehetségtelenek és gátlástalanok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.24. 20:10:57

@Moin Moin:

Lukasenka már 24. éve fehérorosz elnök.

Putyin már 18. éve elnök vagy miniszterelnök Oroszországban.

Erdoğan már 15. éve miniszterelnök vagy elnök Törökországban.

Persze e három közül csak Lukasenka az, aki hasonló méretű ország felett uralkodik -- de épp' ő teszi azt a leghosszabb ideje.

Az, hogy semmi sem tart örökké, triviális; de a "hamar vége lesz" optimizmusa nem tűnik megalapozottnak.

Moin Moin 2018.02.24. 20:48:14

@neoteny: Mindig megdöbbent, hogy a hozzád hasonlók mennyire el képesek hanyagolni az összehasonlításaik közben alapvető különségeket: a felsprokt országok és rezsim,ek egyike sem alapozódott és alapozódik az EU támogatásaira.

Mint azt leírtam - csak vagy nem olvastad, vagy nem értetted, vagy nem törődsz vele - Magyarország legalább fél évszázada képtelen önmaga finanszírozására, ellentétben Orosz- és Törökországgal. Belorusszia pedig orosz ütközőállam, ráadásul egászen más társadalmi hagyományokkal. Így annak mérete nem releváns a rezsimek sorsának összehasonlítása során...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.24. 21:01:55

@Moin Moin:

"felsprokt országok és rezsim,ek egyike sem alapozódott és alapozódik az EU támogatásaira"

Akkor hát a "hamar vége lesz" optimizmusát arra alapozod, hogy az EU (hamar) beszünteti a támogatásokat és ez (hamar) aláássa a rezsim (és Orbán Viktor) hatalmát?

2018.02.24. 21:35:00

@neoteny:
a magyar csúcs tisza kálmán nevéhez fűződik. miniszterelnökként 5260 napig (nagyjából 14 és fél éven át) volt miniszterelnök. négyszer nyert választást.

2018.02.24. 21:43:16

@Moin Moin:
orbán 2010 óta miniszterelnök. merkel 2005 óta kancellár. helmut kohl 16 évig volt hivatalban.

2018.02.24. 21:55:21

@Moin Moin:
a héten utaltak át 10,6 milliárd forintot a continental számára. 450 új munkahelyért cserébe.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2586/1802221-continental-pl-mj_64.jpg

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.25. 07:38:14

@neoteny:

Egyes vezetők hatalma előbb-utóbb véget ér, de a rendszer a lényeg: szilárd, erősen szuverén, a liberalizmustól maximálisan mentes, a populizmus felé haladó rendszer. Ez most az építkezés kora a nyugat zuhanása korában számunkra.

Az USA kezd visszahúzódni, Brüsszel tehetetlen, Berlin pedig sose volt ilyen gyenge. Azaz nyílik a geopolitikai ablak. A lehetőségek adottak. A V4-ben ma már mindenhol populista a vezetés, Ausztria is csatlakozott, itt az idő a határozott cselekvésre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 09:15:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"szilárd, erősen szuverén, a liberalizmustól maximálisan mentes, a populizmus felé haladó rendszer"

Egy olyan rendszerben te munkatáborban törnéd a követ.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.02.25. 09:37:38

"Eddig nagyon úgy tűnik, hogy szerzőnk szerint annál jobboldalibb (ráadásul, make no mistake, annál konzervatívabb) valaki, minél primitívebb. Ami a szívén, az a száján, szent együgyűség, csak tiszta forrásból, rousseau-i szelíd vadember stb. Nem kell ezért szerzőt megróni, az útkereső konzervatívok jellemző félreértése ez."

Szerintem itt van a lényeg. Jelenleg a fidesz politikájának egyik következménye, hogy a támogatóik viselkedési kultúrájában felülreprezentált a tahó. Ez az írás azért íródott, hogy 1) ha tahó vagy, attól még lehetsz konzervatív - ezzel is legitimálva ezt a fajta viselkedést - és 2) ha mégsem vagy az, akkor ne problémázzál azon, hogy "elvbarátaid" között sok a tahó.

Amúgy a szerző jól látja, hogy a konzervatívok és a balosok együttesen ítélték el ezt a fajta viselkedést, de ez nem valamiféle balos nyomás vagy összeesküvés miatt van, hanem egyszerűen azért, mert volt egy közös minimum a viselkedési normára vonatkozóan.

Az írás szerintem az első egy olyan sorozatban, ami át akarja definiálni a "jobboldali" és a "konzervatív" fogalmakat. A balosoknak sikerült átdefiniálni a "liberális" és "progresszív" definícióját, kérdés, hogy a fideszeseknek sikerül ehhez hasonlót véghezvinniük.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.25. 09:56:35

@stoic79: igen, ez utóbbi miatt nem szabad hagyni megválaszolatlanul az ilyen műveket, de legalább minden tizediket

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 10:02:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Egy "a liberalizmustól maximálisan mentes" rendszerben nem lehetnél önjelölt mélyelemző: abban kijelölnék neked azt, hogy hogyan építed a populista hazát.

screpes 2018.02.25. 10:13:52

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
A nyugat zuhanása...
s azzal szemben a populizmus mint erősen szuverén "hazai" rendszer..
Erről hadoválasz...
Ezzel ott áll szemben I. Istvánnal, az államalapításától kezdve, a felvilágosodáskori hazai haladás-értelmezés, sőt maga a reformáció, és felvilágosodás, majd hazai történelemkönyvek szerint haladva II. József, a kiegyezés, Adyék, Móricztól, Mikszáthtól ismerhető dzsentrikritikus világkép, és tovább, annak meghaladásán továbblépve, majd a leskelődés ötvenes évek vasfüggönye mögül, aztán kádárék alatt az EGÉSZ kapitalizmusimádó közhangulat, s " végül", amint lehetett , a bécsi Gorenjevásárlás, a lábbal /tetőcsomagtartóval szavazás ..
És Aktuálisan aztán rendszerváltás öröme,hogy kerek lett az asztal! Utána direktben az urnáknál az EU csatlakozósdi, és minden, ami ehhez tartozik...
Most pedig, 2010 óta erősödve, az ORBÁNI politika sodrában ( és általad túlhangosítva) eladnátok az ellenkezőjét, minden meg van Illiberálva.
Sajnos, az emberek még mindg elég liberálisak ahhoz, hogy nem mondják: ugyan , menj már a pics.ba!
Te is az voltál, liberális, 444 is, csak próbálgatja az ellenkezőjét (és nem megy!), meg idevág főleg az orbáni életút: nekünk jut a vargabetűből...

Nem kell vitatkoznunk, bármit mondanánk, csak jóslások formáját öltenék..
Nem szükséges jósolgatni, Elég a fenti trendre emlékezni, és emlékeztetni.
Folytatódik most is a kivándorlással, orbánék hangos ellenzékével..
NEM mondhatom, hogy könnyen múló négy, nyolcnál is több év, ez a mostani kurzus, de az eddigi ezer évvel szembeni teóriaként még nevetségesnek sem nevezhető.. Főként hogy látni mögötte a hatalmi logikákat, technikát, és uralkodói érdeket.
És persze azt is, ahogyan a feldézett megatrendi folyamattal SZEMBEN AKKOR IS, mindig is voltak ilyen ocsmány, haza és haéadásellenes figurák.. Mondjuk így: MINT TE...

Bruno Marslakó 2018.02.25. 10:30:22

Bence György filozófus:
„A liberalizmus nagyon toleráns. Csak a fasisztákkal kérlelhetetlen. Ja, hogy rajtuk kívül mindenki fasiszta, arról ők igazán nem tehetnek.”
"Továbbá a liberálisok két véleményt ismernek: a sajátjukat és a helytelent. "

24 évvel ezelőtt a pártsajtóban Korniss Mihály előadta mint a liberális hitvallást:

"Mi, liberálisok pedig képtelenek vagyunk kimondani, amit szerintem valójában érzünk, hogy tudniillik mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket mint ti minket. Most, hogy kezd lassan vége lenni a sajtószabadságnak Magyarországon, úgy érzem, kénytelen leszek újra politikai publicisztikát írni. És nem tudok lelkiismeret-furdalás nélkül gondolni arra a pillanatra, amikor nagyon nehéz lesz kikerülnöm a gyűlölködés szavait és mondatait. Azt hiszem, a XX. század nagy tanulsága, hogy a humanizmus esélyeit a politikában alapvetően újra kell gondolni. A politika abban a pillanatban, amint a szeretet szót a szájára veszi, bűnt követ el, mert a politika logikája a hatalmi érdekek logikája. A hatalom megszerzésének és megtartásának a technikája és tudománya, és ebben sok minden szerepet játszhat. A tapasztalatok szerint a szeretet nemigen."
Megjelent: Beszélő hetilap, 1993, 48. szám, Évfolyam 5, Szám 52

És hozzátenném még a "Globális Liberálisok" két pontját, ahogyan nemrég én magam( szerénységem) foglaltam össze:

Első pont:
NEKÜNK "liberálisoknak" mindent szabad. Szabad országokat bombázni,országokat lerohanni, szabad náci mintára külföldön koncentrációs táborokat fenntartani, szabad célzott likvidálásokkal gyilkolászni, szabad kínvallatni, szabad országokat lehallgatni,nemtetsző politikai vezetőségüket eltávolíttatni, államcsínyeket végrehajtani, választott politikusok helyére IMF /Goldmann Sachs funkcionáriusokat beültetni, szabad világgazdasági válságokat okozni és fenntartani, szabad bankóprést alkalmazni...gyakorlatilag nincs olyan ami NEKÜNK ne volna szabad.

Második pont:
Hogy NEKTEK mi szabad, azt majd MI," liberálisok" megmondjuk.
Ahogy azt is mi mondjuk meg hogy ki a művész, író, alkotó,tudós. És ki nem az.Azt is megmondjuk hogy mikor ki az antiszemita, fasiszta, náci, magyarkodó, nacionalista.
Azt is megmondjuk hogy kit kell megbüntetni, száműzni,megbuktatni, kiéheztetni, embargó alá vonni.
MI majd ugyanis mindig mindenről MINDENT megmondunk
Mindezt persze csakis a "liberálizmus" nevében.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.25. 10:34:21

@screpes:

Az 1990-2010 közti országrontó konszushoz való visszatérés az egyik opciónk. Aki ezt szeretné, az áprilisban szavazhat több ballib alakulatra is.

De a nép nem fogja ezt ismét megszavazni. Ki akarna visszamenni a zsákutcába?

S ez világtendencia. Az egész világ lassan fellázad a liberális diktatúra ellen.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.25. 10:34:59

@egysmás:

Erre büszke lennék. Mi szebb van, mint a deviánsok oktatása?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.25. 10:37:43

@stoic79:

Ma liberális=konzervatív, azaz a vita értelmetlen.

Eleve a konzervatív eredetileg is csak mérsékelt liberális, semmi más. S lassan a 2 eszme egymáshoz annyira közel került, hogy értelmetlen rá 2 külön szót fenntartani.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.25. 10:37:59

@Bruno Marslakó: összetéveszted a liberalizmust a liberalizmusnak beállított progresszivizmus 1989 utáni képviselőivel. Ezen kívül van egy rossz hírem: a világ liberális-piaci alapvetésen működik, ezen nemhogy Orbán, de maga az emberiség sem tud változtatni

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.25. 10:39:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Esetleg az új és új devianciák tudományos alapokon nyugvó kikutatása, felismerése - hiszen a deviancia mindig új alakot fog ölteni -, vagy a devianciát tanúsító személyek utáni nyomozás, felderítésük és átnevelő táborba juttatásuk...?

Számtalan módon érvényesülhet a normalitás egy illiberális rendszerben!

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 10:40:56

Szerintem megint csak kiváló írás, de a "csak puszta forrásól" idézetet nem sorolnám a szent _együgyűség_ kategóriájába.

Nem csak azért, mert szerintem az eredeti népballadai gondolat is másról szól, hanem ezért sem, mert, mint a legfontosabb XX. századi művészeti idézeteink egyike sem erről szól, szerintem.

"..., csak tiszta forrásból".

A másik szerintem az, hogy:

"Jöjj el szabadság, te szülj nekem __rendet__" - ami a polgári szabadságjogokra épülő jogállam egyik legszebb és legfontosabb kifejeződése a világirodalomban.

2018.02.25. 10:41:27

Hú de sok bekezdést megért ez a téma. A demokrácia végét úgy hívják: frakciófegyelem. Innentől már nem képviselők ülnek benn, hanem szavazógépek és a döntéseket akár egy ember is hozhatja.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.25. 10:44:25

@Counter:

A büntetőjog minden rendszerben nélkülözhetetlen.

Államunk kiépítése után elsősorban a nevelést fogjuk alkalmazni, a makacs deviánsokat pedig internáljuk, lágerbe zárjuk, ott azonban biztosítjuk nekik az autonómiát, azaz a szabad piac láthatatlan kezének uralmát, magyarul szabadon kizsákmányolhatják egymást éjjel-nappal. De ha valamelyik közülük kimászni próbál és a normál emnberek közt is kizsákmányolást szeretne, a válasz a fájdalommentes és azonnali eutanázia. Pont.

Európai téridő 2018.02.25. 10:46:14

Az összetákolt eszmerendszer van válságban, ez paralizálja a mai baloldal gondolkodását is. A "baloldali" gazdasági elemzések jobb minősége sem stimmel a XX. század óta. Lenin 1916-os brosúrája az impirilizmusról még csak-csak, de az is csak brosúra. A "jobboldal" a folytatólagos gyakorlat nyomán sok mindent felülírt. A baloldali gazdaságtudomány fényes eredménytelenségét pedig az utolsó három évtizedben saját bőrünkön is megtapasztalhattuk. Tetszettek volna nem átmenni komprádorba! Szóval...

2018.02.25. 10:47:09

@HaFr:
a világ leggazdagabb országa abszolút monarchia. a leggyorsabban fejlődő ország kína. nem éppen liberális.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.25. 10:49:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A büntetőjog liberális-imperialista csökevény, béklyó a nép igazságérzetén.

El kell törölni, s egyszerűen mindenkit meg kell büntetni a népbíróság kiszabta büntetéssel, akit a népbíróság népellenes bűn elkövetőjének nyilvánít.

2018.02.25. 10:50:18

aztán persze kínai gazdasági növekedés is megtorpanhat. katari gazdagság is összeomolhat. de a tömeges felzárkózás alapja nem-nemzeti liberális, nem-nemzeti civil pályán sehol sem ment végbe. az lényegében a gazdaságban alkalmazotti, a kultúrában alattvalói státuszt kínál.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.25. 10:52:44

@444: A leggyorsabban fejlődő ország Líbia.

55%-kal nőtt a GDP-je 2017-ben.

Utána Irán, Törökország, Irak, Írország, Ghána és Ruanda következnek. Kína Románia után következik valahol a középmezőny élén.

tradingeconomics.com/country-list/gdp-annual-growth-rate

Magyarország Togó, a Zöldfoki-szigetek, Bissau-Guinea és Moldova után van valahol.

:-P

2018.02.25. 10:52:59

@Bruno Marslakó:

Miért nem ezt idézted?
Ütősebb lett volna! ;)

Orbán Viktor a szélkakas:
"A Fidesznek igenis van elvi kiindulópontja… a modern XX. század végi liberalizmus."

2018.02.25. 10:59:40

@444:

"a világ leggazdagabb országa abszolút monarchia. a leggyorsabban fejlődő ország kína. nem éppen liberális. "

Mit jelent az, hogy leggazdagabb? És miért a leggazdagabb?
Kínai fejlődés? Csak nem azért, mert fasorban sem volt az egy főre jutó GDP-jük. Alacsony bázisról könnyű fejlődni, ugye..... Keress néhány bennszülöttet. Adj nekik vetőmagot, gépeket, kicsit tanítsdonban. Aztán hivatkozhatsz rájuk is.
Nem árt, ha az ember leír valamit, akkor megnézi, mi van mögötte.
És mondjuk relevánsabb mutatóval jön, mint pl. egy főre jutó GDP.

egysmás 2018.02.25. 11:00:57

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem tudom miért van olyan érzésem, hogy ha egy eszme által definiált közjó érdekében téged akarnának kényszereutanáziában részesíteni, akkor hevesen kurvaanyáznál és visítva emlegetnéd a jogaid...

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 11:01:28

@444: Vegyük a fejlődést abban az értelemben, hogy jobb ott élni, nő a várható élettartam, és így tovább:

Nos, ebben az értelemben a világ leggyorsabban fejlődő országa sem feltétlenül Kína.

A világ leggazdagabb országa pedig az, ahol nincs szegény, mindenki hozzáfér legalább az DUDH/UDHR/EJENy-féle alapvető jogokhoz.

("ahol a Maslow-piramis fel van töltve")

Gazdag ország, amelyeknek az állampolgárai gazdagok, egészségesek, gazdagok műveltségben, szépségben. Gazdagok szeretetben; gazdagok érzelmekben.

2018.02.25. 11:07:48

@satie:

A gazdasági mutatóknak egy szál önmagukban gyakorlatilag semmi relevanciája sincs. Lásd: "leggyorsabb fejlődés"

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 11:09:23

@MikeBoy: Ma, a 21. század 20-as éveinek kapujában Vitya Nem-A-Diktatúrával-VOlt-Bajunk Elvtárs - már mást ért szabadelvűség alatt, távolabb vannak az ő gondolatai, mint a Szabadelvű Párté :)

Mellesleg szegény - a saját maga által támogatott rendszerbe - belepusztult Vathy Zsuzsa kapcsán rájöttem, Vitya hataloméhsége abból a traumából ered, hogy nem volt kiírva a Szegény Dzsoni filmben, ahol az ellencsapat azt mondja: Nem tudtad, Szegény Dzsé, hogy mi vagyunk a Világhírű SC? Kiosztunk neked jó pár kokit a picsába.

Bruno Marslakó 2018.02.25. 11:26:23

@Európai téridő: "Az összetákolt eszmerendszer van válságban, ez paralizálja a mai baloldal gondolkodását is. "

Valójában nincs valódi baloldal, az egészbe belebújt az un. "liberalizmus" amelyik trójai falóként használta, használja és így tönkrevágta az egészet.

Meg lehet nézni itthon és külföldön a "véleményformálókat": a Guardian állítólag baloldali lap.
Ehhez képest liberálfasiszta az összes mondókája.
Anne Applebaum telefirkálja a Washington Post-tól kezdve bármit ami a kezébe kerül.
Hol jelennek meg ma baloldali tézisek, ideológiák, államformákat meghatározó nézetek? Siriza? Podemos?
Na ne.

Van ma egyáltalán igazi baloldal Nyugat-Európában vagy a világban?
Hiszen Kínától kezdődik az egész és fel is falják a "liberális világrendet".

Magyarországon az un. baloldal még Lukácsnál tart.
És elborul az agyuk, bárki is Istenről, Hazáról, Családról értekezik.

Meg lehet nézni ezt az elmeroggyantat:
hvg.hu/velemeny/20180221_Hol_pisil_a_Megvalto

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 11:36:36

Igazából mi a baloldal és a jobboldal? a gazdasági növekedés és a szociális elosztás közötti kis hangsúlykülönbség? Komolyan kérdezem.

Mert, hogy mi a konzervativizmus, vagy a haladáspártiság, mik a nemzeti kultúra, mik a szabadelvűség ás más értékek, azt értem.

De ki, mit mondana ténylegesen arról, hogy a bánatot jelent ma az, hogy "baloldal" és "jobboldal"? (értelmetlennek tűnik)

Bruno Marslakó 2018.02.25. 11:42:26

Magyarországon az un. "rendszerváltáskor" az MSZMP nevéből kivették az amúgy munkást jelentő M betűt és mehetett tovább a vircsaft, vitték a pártsajtót, a pártvagyont, Kádár emlékének gondozását meghagyták Thürmeréknek.

Szerencsétlen MSZP. Ma már oda jutott, az anyagi és morális csődje mellett, hogy naponta hagyják ott a pártot a prominensei.
Eközben egy 1%-os párt képviselőjét kiáltották ki miniszterelnök-jelöltnek.
Akinek a tanácsadó testülete Soros-és/vagy a választók által a történelem szemétdombjára került SZDSZ köreiből léptek át.

Pl. Bojár Gábor aki egykor a Soros-alapítvány vezetőségi tagja volt,és sokáig az SZDSZ befolyásos támogatójának számított.
Tagja az úgynevezett Miniszterelnök-jelölti Tanácsadó Testületnek Bozóki András, a Gyurcsány-kormány kulturális minisztere is, aki Bojárral egy időben a Soros-alapítvány civil társadalommal foglalkozó East East programjának koordinátora volt. Bozóki is az SZDSZ tagja volt, és mai napig a Soros-egyetem, a CEU oktatója.
A volt SZDSZ-es tanácsadók testületének tagjai közé tartozik Wittinghoff Tamás is, Budaörs „független” polgármestere.
Orsós Éva a Soros alapítványánál a Programok az esélyegyenlőségért; Szociális/társadalmi programok szakkuratóriuma vezetőségében foglalt helyet.
Kincses Gyula pedig a Soros-alapítvány egészségügyi minőségfejlesztéssel foglalkozó munkacsoportjában tevékenykedett, 2007-ben az SZDSZ jelöltjeként a Gyurcsány-kormányban egészségügyi államtitkár.
Kukorelly Endre a 90-es években a liberális Magyar Narancs főmunkatársa, valamint a Soros-alapítvány ösztöndíjasa és kitüntetettje volt.
Soros György további kedvezményezettjei is, mint Polyák Gábor és L. Ritók Nóra is benne vannak. Előbbi a Mérték Médiaelemző Műhelyt, utóbbi pedig az Igazgyöngy Alapítványt vezeti. Mindkét szervezet rajta van a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának fizetési listáján.
Polyák Gábor volt az SZDSZ utolsó jelöltje az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki posztjára.
Nahalka István, aki Magyar Bálint szabaddemokrata oktatási miniszternek is osztogatta tanácsait.
Vértes András kell megemlíteni, a GKI gazdaságkutató elnökét, aki a Gyurcsány Ferenc lemondását követő miniszterelnöki casting során az egyik jelölt volt. Vértes 1990 és 1995 között a Soros által gründolt Kék Szalag Bizottság egyik szekciójának társelnöke volt, ez a testület szorgalmazta többek között a nemzeti vagyon kiárusítását.

Szegény Horn Gyula. Így forog a sírjában látva mi lett mára a pártjából.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.25. 12:12:37

@Bruno Marslakó: A mostani miniszterelnöknek is akadnak SZDSZ-es tanácsadói.

Azok nyilván jó ex-SZDSZ-esek, szemben a gonosz ex-SZDSZ-esekkel. Onnan lehet tudni, hogy melyik a jó és melyik a gonosz, hogy velünk van-e vagy se.

2018.02.25. 12:18:46

@Counter:
és kik orbán szdsz-es tanácsadói?

Bruno Marslakó 2018.02.25. 12:21:05

@Counter: "A mostani miniszterelnöknek is akadnak SZDSZ-es tanácsadói."

Mint például? Sorolj.
Szerinted ezt a három eltelt ciklust, alapvetően a "liberálizmus" vagy esetleg liberálfasiszták befolyásolták?

Hiszen Orbán(Varga, Matolcsy) pragmatikus gazdaságpolitikája szerintem baloldalibb mint amilyen anno Hornéké volt( a gyurcsanizmusról szót sem érdemes ejteni).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.25. 12:24:14

@444: Tellér Gyula ismert SZDSZ-es politikus, pl. De Hegedűs Zsuzsa is az SZDSZ köreiből érkezett.

2018.02.25. 12:24:29

@Counter:

Komolyan!
Vitázni akarsz olyan trollal, aki a liberálfasiszta kifejezést használja? :D

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.25. 12:25:58

@Bruno Marslakó: A tőkejövedelmek terheinek csökkentése, a szociális transzferek visszanyesése vagy éppen az oktatás leépítése nem tipikusan balos gazdaságpolitikai elvek szerint zajlanak.

De a Mt.-t sem éppen a munkavállalók érdekei szerint írták újra.

Nehéz meglátni pont ebben a balosságot. A propaganda más kérdés, annak könnyű bedőlni.

2018.02.25. 12:26:13

@Counter:

Mellesleg a FIDESZ bárkit befogad, aki az érdekeiket szolgálja.
Még az árulókat is, lásd Szili Kátya!

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 12:29:18

@neoteny: az enwp-ből inkább történelmi értelmezések kerülnek ki, a francia forradalomtól kezdve, ahol a feudális berendezkedéssel szemben a köztársasági eszmények jelentették az alapot. Ez a baloldal kezdetektől liberális volt, hiszen a legalapvetőbb eszménye a nép politikai szólásszabadsága volt (és csak utána társadalmi igazságosság és testvériség, tehát jóhiszeműség), hiszen eme legalapvetőbb: szólásszabadsággal kapcsolatos alapeszményét, a korábbi évszázadokban, de különösen az angol polgári forradalomtól megalapozták.

Ma, a liberalizmus, tehát a szólásszabadság minden demokratikus társadalom legelső alapja: 1. pont: Kívánjuk a sajtó szabadságát. Ezért világos, hogy "illiberális demokrácia" = "népi demokrácia", tehát nem demokrácia az, ahol ez a liberális alapelv nem érvényesül, nincs ilyen.

Tehát tisztáztuk, hogy a liberalizmus a francia forradalom baloldaliságának alapja, de nyilvánvalóan ez ma a jobboldalé is minden demokratikus társadalomban.

Kérdem tehát ezek után még mindig teljes joggal, hogy egyáltalán mit értünk ma baloldal és jobboldal alatt.

Felvetettem egy lehetőséget:

Egy kis hangsúlykülönbség a gazdasági növekedés és a szociális elosztás között.

Kívánságom egy olyan politikai közösség része lenni, ahol tisztáztuk ezeket az alapokat, amelyek, e kis hangsúlykülönbségen túl elfogadhatók mindannyiunk számára.

ricardo 2018.02.25. 12:29:43

Szerintem Trombitás írásának legfőbb üzenete, hogy elmúlt az az idő, amikor a baloldal mondja meg, hogy mit jelent jobboldalinak vagy konzervatívnak lenni. És ha valaki nem a baloldal elvárásai szerint jobboldali vagy konzervatív, akkor szalonképtelen, ami egyet jelent azzal, hogy szalonképes jobboldali minden érdemi kérdésben progresszív balos állásponton van. A Trombitás cikk javarészt Szilvay Gergelynek a „szalonképes konzervatívról” szóló régi írásának újrafogalmazása.

Vagyis a konzervatív jobboldalnak, így a Trombitás cikk, ki kell lépnie a progresszívok árnyékból, és fel kell vállalnia a saját értékeiket, toposzaikat stb., még ha ezek „népszerűtlen igazságok” is. A jobboldaliaknak többé nem kell meghunyászkodniuk a baloldali verdiktre, nem kell szemlesütve, bocsánatkérően vállalniuk a baloldaltól eltérő véleményüket. Tördeljék a baloldaliak a kezeiket a véleményük miatt.

És ezzel eddig nincs is gond.

De fontos rögzíteni. Ettől még nem válik a jobboldalon minden gondolat rögtön szalonképessé. Nem lesz minden vélemény vállalható attól, hogy mostantól büszkén vállalják. Nem lesz Evolából konzervatív gondolkodó, sem Orbán Viktorból Maria Callas. Vagy általában: nem lesz minden ökörség szalonképes, minden vélemény igaz. Ahogy a közepes újságíróból sem lesz ettől új Oakeshott. És nincs olyan magyar konzervativizmus, hogy Mohácsnál győztünk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.25. 12:37:21

@ricardo: hát ja -- de hát az észrevételedre írtam, hogy akkor elő kéne jönni valami vonzó jobboldal/konzervativizmus gyakorlattal, de az inkriminált cikk esetében még a teoretikus szint is mérhetetlenül gyatra

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 12:39:10

@satie:

"Kérdem tehát ezek után még mindig teljes joggal, hogy egyáltalán mit értünk ma baloldal és jobboldal alatt."

Pont' azért linkeltem be ezt a Wikipedia cikket, mert nem szükségszerűen jogos az a kérdés, "hogy egyáltalán mit értünk ma baloldal és jobboldal alatt": az ilyen egydimenziós felosztás használhatatlan (legalább is sokak nézete szerint).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 12:42:28

@ricardo:

"És nincs olyan magyar konzervativizmus, hogy Mohácsnál győztünk."

De volt olyan magyar konzervatizmus, hogy a Don-kanyarnál rugalmas elszakadást hajtottunk végre.

Bruno Marslakó 2018.02.25. 12:55:44

@neoteny: "De volt olyan magyar konzervatizmus, hogy a Don-kanyarnál rugalmas elszakadást hajtottunk végre."

Abban a Trianon utáni magyar helyzetben (aminek egyik kiváltója éppen az un. "baloldaliság" volt), egyszerűen kényszerhelyzet volt.
Nem a "konzervativizmus" vitte bele a háborúba Magyarországot, abban a helyzetben egyszerűen elkerülhetetlen volt a részvétel. Az más kérdés, hogy a szálasi-féle utójátékot simán megspórolhattuk volna.

Sokkal nagyobb bűnnek, hibának tartom az 1867-es osztrák-magyar monarchiát, aminek aztán az első világháborúba való beleugrás és Trianon lett a vége.

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 13:01:42

@neoteny: de jogos a kérdés, ugyanis a posztban, a fenti szálban végig használatos a baloldal és jobboldal (és nem használatos például az aloldal, feloldal, kékoldal, zöldoldal, recésoldal, simaoldal és így tovább) kifejezés.

Tehát, mivel használatos, ezért továbbra is jogos a kérdés, akár az is, hogy miért, de amennyiben használatos, akkor az is, hogy mit értünk (vagy mit nem értünk) alatta.

ricardo 2018.02.25. 13:02:03

@HaFr: Immanuel Kant szerint a felvilágosodás kilábalás az ember maga okozta kiskorúságából: abból, hogy mindig mások által vezettetve gondolkozzék. A jobboldalnak szintén ki kell lábalnia abból a kiskorúságából, hogy mindig a baloldal által vezettetve gondolkozzon. Éppen ideje, hogy a jobboldal végre nagykorú legyen, mondja Trombitás cikke. Amiben persze nincs semmi eredeti. De van benne némi igazság. Ám ettől még nem lesz az Evolából palacsinta. Egyetértek. A nagykorúsággal nem ér véget a munka, azzal kezdődik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.25. 13:07:50

@ricardo: na most aki eddig a baloldal árnyékában élt, az meg is érdemli azt

morph on deer 2018.02.25. 13:08:13

@satie:
“De ki, mit mondana ténylegesen arról, hogy a bánatot jelent ma az, hogy "baloldal" és "jobboldal"? (értelmetlennek tűnik)”

Mivel az is!
Kis hazánkban különösen az. Nem csupán amiatt, - amit HaFr taglal fentebb - mert helyenként teljes műveltségbeli sötétség és ideológiai káosz uralkodik, hanem azért is, mert jelenleg nincs olyan politikai formáció, amely tisztán és egyértelműen definiálható egynemű eszmerendszert követne, vagy mondhatna magáénak!
Lényegében mindegyik parlamenti párt saját ‘koktél’ nézet-keverékét tartja megfelelőnek, ha egyáltalán eljutott odáig, hogy ez a kerdés érdemben felmerüljön. A fidesz már nem is próbálkozik magát valamilyen oldalonak definiálni, csak az ellenzéket, amely szerintük a “baloldal”.
Tulajdonképpen jól is teszik, hogy kerülik az önmeghatározást, hiszen az a mindenhonnan összeollózott zagyvalék ami orbán beszédeiből valamint az általuk követett gazdasági, szociális és kulturális lépésekből következik, a legjobb esetben is a szivárvány minden színével virít, - nem csupán a narancsvörös ami látszik, - így akár ‘büszkék’ is lehetnénk rájuk (fidesz pride?)...
Legalább annyi, vagy akár még több a klasszikus értelembe vett baloldali megnyilvánulás történik a fidesznél, mint jobboldali, meg minden más, ami a kettő között és azokon túl is fellelhető, a fidesznél ugyanis CSAK érdekek vannak, elvek már rég nem! Így aztán mindig az éppen aktuális szükségletekhez tudják igazítani a világnézetüket, amely bármi lehet, és/vagy akár ugyanannak az ellenkezője is, szemrebbenés nélkül!

A többi párt esetében lényegében ugyanez a helyzet, csak esetleg kevésbé nyilvánvaló tünetekkel.

Szóval igen, szerintem már jó ideje teljesen értelmetlen jobb- és baloldalról beszélni, mert mi sincs messzebb az igazságtól mint ezek a meghatározások..!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 13:09:40

@Bruno Marslakó:

"egyszerűen kényszerhelyzet volt [...] egyszerűen elkerülhetetlen volt [...]

Sokkal nagyobb bűnnek, hibának tartom az 1867-es osztrák-magyar monarchiát"

Úgy érted, hogy az 1867-es kiegyezés elkerülhető lett volna?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 13:13:54

@satie:

"de jogos a kérdés"

Rendben van: érvényesítetted a kérdésfeltételhez való jogodat -- mostmár csak a válaszhoz való jogodat kell érvényesítened. Sok sikert.

Bruno Marslakó 2018.02.25. 13:19:44

@satie: "Kérdem tehát ezek után még mindig teljes joggal, hogy egyáltalán mit értünk ma baloldal és jobboldal alatt."

Meg lehet nézni az alakulatokat.
Magyarországon történelmileg úgy alakult hogy a pártállam hivatalos jogutóda, vagyonátmentéssel lett a baloldal.
(Thürmeréket vagy Vajna-féle 2006-os Munkáspártos bohóctréfékat hagyjuk.)

Nos, 1994-ben fajkasházi elvtárs szárszói dácsájában pető elvtárs és horn gyula elvtárs megkötötték a nagy alkut.
Így lett kétharmad, 72% a 49%-os választási eredményből és így lett az un.BALLIBERÁLIS oldal, ami aztán elvergelődött 2010-ig, azóta meg...

Hát ennyi van az un. baloldalon.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.25. 13:23:39

@egysmás:

Nem valószínű. Most is, élve fogolyként a liberális diktatúrában, nem szoktam visítani.

Bruno Marslakó 2018.02.25. 13:26:50

@neoteny: "Úgy érted, hogy az 1867-es kiegyezés elkerülhető lett volna?"

Abban a formában mindenképpen.
Kossuthnak lett igaza, sajnos, Magyarország iszonyatos árat fizetett néhány évtized stabilitásért és fejlődésért.

A mai napig nem tudják megmondani például, mi a francnak gyalogolt letolt gatyával Magyarország az osztrák trónörökös halála után a világháborúba?

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 13:45:57

@Bruno Marslakó: a magyar liberális konzervativizmus derékhadának, vagyis, nem a '49-eseknek, hanem a '48-asoknak a célja az volt, hogy a legdurvább feudális viszonyokat megszüntessék, alapvetően egy föderális, liberális államszövetségben gondolkoztak mérsékelt királyi jogokkal. Ebből a föderális elképzelés nem jött be, vagyis nem lett önálló külpolitika és honvédség. De a többit már elérte a szabadságharc és a kiegyezés, az óriási eredmény volt, amely által az 1. világháborút előtt eszkalálódó problémákig a legtöbb tekintetben hatalmas fejlődésnek indult az ország. A 20. század elejére kinőtt új politikai problémákra többféle mind bel- mind külpolitikai választ lehetett volna adni, Magyarországnak volt annyi mozgástere, hogy komoly politikai erőfeszítéseket tegyen, de sajnos populista válaszok, ebből pedig a ma már teljesen abszurd "Éljen a háboru!" típusú plakátok születtek. Megértem, hogy nagyon komoly szemléletváltásra lett volna szüksége, de nem volt lehetetlen elkerülni egy teljesen esztelen és agresszív háborúindítást. Nem így tettünk, így fordult a kocka, nekünk lettek más államok alatt élő, határon túli kisebbségeink főleg olyan területekből, ahol a magyarok nem voltak abszolút többségben (például jellemzően a Marostól délre), az országunk középpontja Nyugatra tolódott, ott egy pár kisebbségi területet is sikerült megtartanunk főleg Soprontól nyugatra. Lehet-e véleményünk mindenről?

Ha lehet, csak röviden a személyes történetem.

40 elmúltam, az apám alkoholizmusban halt meg, amibe nagyrészt a zsarnoki szülei miatt esett bele. Nemrég értettem meg, hogy a szülei azért volna zsarnokok, mert a szülei szülei az 1. világháború után örültek, ha a kemény politikai szabályok betartásával túléltek, ezért a nagyszüleimet is óvták az információtól meg az önálló véleményalkotástól. Na, ez a szüleim, az információkkal már rendelkező és lázadni vágyó generációjának minimum nagy, de ahogy látom java részét egyenesen terelte az alkoholizmus felé és generációnk tagjainak java része élte végig traumaként kisgyerekként, hogy hogyan gyilkolják magukat minden egyes nap a szülei.

Na, így hat első világháború ma rám, és Péter Gáborék működése ilyen nagyon nehezen elkerülhető hibaismétlésekkel hat ma Orbánék generációjára és még ha egyszer eljön is annak a politikai generációnak az ideje, aki már nem volt KISZ-titkár még azoknak is folyamatosan figyelniük és dolgozniuk kell az ilyen önkéntelen hibaismétlések elkerülését. Kivételesen most pont nagyon találó volt TGM: "Bebörtönözzük Orbánékat. Mit is mondanak ezek? Bebörtönözzük? Ők, a politikusok? Egy jogállamban? Majd, ha valaki feljelentést tesz, és a bíróság megállapítja a bűncselekményt, akkor majd a BÍRÓSÁG megállapítja a büntetést". És persze, teljesen jogos, hogy az ember reflexből azt mondja, hogy ha én lennék a miniszterelnök, akkor holnap lecsukatnák ezeket a bűnözőket, de egy jogállamban mindenkinek joga van a tisztességes eljáráshoz. Na, ezeket a helyes reflexeket kell az önkéntelen hibaismétlések elkerülésével megtanulni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 13:52:48

@Bruno Marslakó:

"Abban a formában mindenképpen."

No de akkor mondható az is, hogy Mo részvétele a SzU elleni támadásban "abban a formában mindenképpen" elkerülhető lett volna.

"mi a francnak gyalogolt letolt gatyával Magyarország az osztrák trónörökös halála után a világháborúba?"

Hogy Mo fenntarthassa a hatalmi helyzetét?

bádogos 2018.02.25. 13:53:01

@444: A világ legegyszerűbb szerkezete meg a faék.

anyadmajma 2018.02.25. 14:25:13

@MikeBoy: nem áruló az, csak hazatért. Hiszen a bolsevikok mindig is a fideszben ültek, csak a kezdeteknél nem voltak előtérben.

anyadmajma 2018.02.25. 14:28:27

@Bruno Marslakó: melyik Kossuthnak, aki egyszerű sikkasztó volt, vagy aki azon fáradozott, hogy ne sikerüljön a forradalom, csak ő maradjon hatalmon, vagy aki lelépett az ország pénztárával, és azt mondta, hogy rajta kívül aki nem hajlandó utolsó csepp véréig harcolni, az hazaáruló?

közép dunántúli régió 2018.02.25. 14:47:22

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: borzasztó lehet neked. Mi a francot keresel akkor még itt? Észak-Koreában biztos jobban megértenék azt a nyomorult, perverz lényedet.

dare 2018.02.25. 14:48:00

@satie: "mit értünk ma baloldal és jobboldal alatt."

Megpróbálom egy pár példán keresztül bemutatni a mostani különbséget ideológia terén kis hazánkban.
1 példa: Kijut a magyar válogatott az EB-re.
Jól szerepelnek, népünnepély van mindenhol, de persze kapnak egy nehéz ellenfelet, akik ellen kiesnek.
Előtte is és utána is tahó pénzek emlegetése (ami jogos, de mindig óriási az ütemtévesztés), meg ki fognak esni egy erős ellenféllel szemben, ezért kellett ott az utcán parádézni, nulla senkik vagyunk, kár ezt erőltetni.
Akár szereti a focit valaki, akár nem, ha örülni kell a magyar sikereknek, akkor sokan tudnak örülni neki, sokan nem.

Az andorai történelmi vereség után persze borzasztó indulatok vannak a szurkolókban, de ez nem jelenti azt, hogy a szégyenkezés közepette szintén a nulla senkik vagyunk érzést szeretnénk ha erősítené bennünk valaki.

A ló másik oldalán se jó érzés elmélkedni a vizes vb költségvetéséről, a ló hátán maradás lenne az ideális opció, ami bővíthetné legalább a jelzők sorozatát a nulla senkik mellé még a bunkó szittya jelzőkkel is.

Szintén történelmi sikert elérve a téli olimpián sportban nem az jut sokak eszébe erről, hogy olyan témákat kezdjen el feszegetni vele az ember, amiben a jelenlegi kormány egy erős fegyvert kovácsolt össze már magának.
Úgy is mondhatnám választási kampányban ezek után ennek tabu témának kellene lennie, de sokan megint nem tudják leküzdeni a bennük megbúvó érzelmeket.
Bocsánatot kell kérni mindenkitől aki az elmúlt 1000 évben bevándorolt ide, mert túltolta a kormány a biciklit a migránycsozással, valahogy ez a nulla senki érzés mintha kicsit kezdene elapadni, ezt nem szabad hagyni.
Ezt megerősítvén, mivel mi is bejöttünk ide, tehát a legnagyobb nulla senkik azok nem kérdés kik lehetnek (mi vagyunk).

Magyar nóta, minek azt hallgatni, aki ilyet hallgat az mucsai paraszt, és persze egy nulla senki ember.
Mulatós, minek mulatnál hülye paraszt, amikor egy nulla senki vagy.
Eurovíziós dalverseny nekünk, amikor egy értelmes magyar számot még soha senkinek nem sikerült itt senkinek megkomponálnia, meg milyenek már az énekeseink is, egy forintot nem ér egyik se.
Kivéve persze ha van egy kis árnyalat a bőrszínében, mert a fehérbőrüeken látszik, hogy azok egy nulla senkik.
Persze ha ezt a megkülönböztetést szóvá teszi a nyomorultja, akkor még rasszista, fasiszta, náci is egyben.
Lassan eljuthatunk oda, hogy a himnuszt nem énekelheti el a nácija, azért mert eleve nem tud énekelni ugye, és persze azért, mert egy nulla senki ne énekeljen már nemzeti himnuszt.
Összegezve a külföldi dal 1000-szer jobb minden téren mint a magyar, mert nulla senkik nem tudnak jó zenét készíteni.
Ez alól kivétel, ha nem magyarul énekelnek persze, mert ha ezt megteszik, akkor már jó énekesek, és a nulla senki pozícióból így már tesznek egy lépést a valaki felé.

Keresztény értékek minek, a nulla senkiknek, jól nézünk már ki.
A papok pedofilok, nem lehet együttélni a hívőkkel, mert buta paraszt mindegyik, eljárt a vallások felett az idő.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ne hivatkozzunk a vallások tanításaira, és ne próbálnánk meg bűntudatot kelteni azokban, akik nulla senki szittya parasztok csak.

Aki nem érti a modern kort, ahol különféle büszkeség napok vannak, gender-elméletek, kvóták, harmadik nemek, azok szálljanak magukba, mert egy nulla senkik, és nem érthetik meg soha ezeket a folyamatokat.
Ha nem állnak be ezen ügyek mellé, mögé, vagy alá, akkor mélységesen el kell ítélni őket, meg kell egy picit gyalázni a hitüket, és minden eszközzel a nulla senki érzést kell erősíteni bennük.
Amennyiben nem sikerül alázatra kényszeríteni őket a támakörökben, még mindig ott van a náci fasiszta jelző, amit ilyenkor habozás nélkül be kell vetni ellenük.

Sokáig sorolhatnám, de a lényeg annyi csak, a baloldali demokrata mindenért döngetheti és düllesztheti a mellkast, a jobboldalinak viszont minél jobban be kéne horpasztania.
Kivétel nélkül minden kérdésben.
Egyetlenegy kérdésben nem lehet egy jobboldalinak igaza, harc van, nincs kompromisszum.
A cél szentesíti az eszközt, az írmagját is ki kell irtani a jobboldaliságnak, nem szabad hagyni ennek az eszmének a megerősödését, mert aki ezt hagyja, az fajelméletes buta hívő lehet csak, akiket tűzzel -vassal el kell tudni valahogy pusztítani.

Aki behódol a "felvilágosult" nyugatnak az jó ember, aki ellenkezik ezek ellen, az rossz ember.
Bár ezt nem behódolásnak nevezik, hanem valami olyasminek, hogy ők értik az idők szavát.

És még a jobboldaliságon belül is rengeteg elágazás van, amire a poszt is rávilágít, ezeket is elég lenne kielemezni valakinek, ha csak ideológiai vagy gazdasági szempontokat vennénk csak figyelembe pl.

Már régóta több helyen is leírtam, hogy ezt a magyar népet egyik napról a másikra nem lehet átnevelni ezekre a világnézetekre, de azért rendületlenül próbálkoznak vele.
Aztán persze majd jönni fog a pofáraesés, és ki lesz a hülye?
A nép, ki más.

Bruno Marslakó 2018.02.25. 14:54:04

@dare: "Sokáig sorolhatnám, de a lényeg annyi csak, a baloldali demokrata mindenért döngetheti és düllesztheti a mellkast,"

Hát nem tudom.Ugyanis 1. nemigen láttam effajta baloldali demokratát. 2. olyat meg végképp nem aki bármilyen magyar nemzeti ügyben döngette,düllesztette volna legalább a mellkasát.

Ehelyett empirikus megfigyelésem úgy szól: Magyarországnak még ballib nemzetárulóból is csakis a legalja jutott.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.25. 14:57:44

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A legnagyobb rossz azonban a népellenes deviancia, ami bármilyen alakot ölthet.

Épp ezért ennek kiirtásában semmi se szabad, hogy korlátozzon egy illiberális demokráciát. Nézd meg, hogy a nép sohase kér semmiféle büntetőjogi alapelvből, garanciából - a nép igazságot akar, az igazság pedig nem formálható törvénybe.

Igazságos, az illiberális igazságérzettől áthatott, értékrendi alapon ítélkező bíróságok kellenek, s nem lesz gond.

dare 2018.02.25. 15:03:24

Orbán pont a néplélekre támaszkodik, amit sokan nem bírnak felfogni, és olyan pályát választott magának, ahol az ellenzék nem lesz képes őt legyőzni (max a Jobbik).
Ha elviszik erről a pályáról a mérkőzést, akkor van esélye az ellenzéknek, le lehet győzni a kormányt, mindegy milyen a választási rendszer.
Nem bojkottálni kell, meg a reménykedő embereket szembeköpni, hanem harcolni a kormánnyal úgy, hogy a pályát az ellenzéknek kell megválasztania.
És valahogy sok erős baloldali érzelmű újságírót tényleg bele kéne kényszeríteni valami kamarába, mert sokuknak ha véletlenül elolvasom a cikkét, akkor sikerül sokszor feleslegesen felbosszantani magam rajta.

dare 2018.02.25. 15:06:11

@Bruno Marslakó: Nem magyarság kérdésben persze, hanem ámblokk.
Nem tudják megtagadni a érzelmeiket, az erős baloldaliaknak ez sosem sikerül.

Bruno Marslakó 2018.02.25. 15:12:14

@dare:

Viszont érdekes módon még a régióban is láttam bőven arra példákat hogy a baloldliság(balliberalizmus) nem jelentett
egyet a nemzetárulással, mint ahogy Magyarországon történt és történik.

A szomszédos Ausztria ugyebár az Anschlusst virágos ünnepként élte meg. Dolfi meg ab ovo ott született.
Ők is megkapták hát a szovjet megszállást.
És mégis, ők 1955-ben összenemzeti erőfeszítéssel megszabadultak tőlük. Magyarországnak meg rákosi, gerő, 1956, kádár, apró, dögei és fekete jutott még vagy 45 évig.

Ezért írtam: Magyarországnak még ballib nemzetárulóból is csakis a legalja jutott.

dare 2018.02.25. 15:17:56

@Bruno Marslakó: Igaz, tényleg a legalja jutott mindig.
Ami azért is dühítő, mert a baloldaliságnak nem erről kellene szólnia, de valahogy mégis sikerül mindig ide kilyukadniuk.

2018.02.25. 15:27:34

@bádogos:
értem, hogy ezek a tények zavaróak. de jelenleg ez a helyzet.

2018.02.25. 15:32:39

@dare: @satie:
a baloldal a nőies politika, a jobboldal a férfias. ez ennyire egyszerű.

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 16:56:33

@444: gyanús is volt, hogy a jakobinusok mind nők voltak :)

ami Ausztriát illeti, ugye nem gondolja senki komolyan, hogy az alig 6,5 millió osztrák csak úgy fogta magát és kitették a Szovjetuniót :-) Azért a tényektől ne térjünk el, szerintem :)

2018.02.25. 17:02:28

@satie:
a jakubinusok baloldaliak voltak. te hülyébb vagy, mint apád volt.

2018.02.25. 17:09:05

mert hogy a szociáldemokrata jakobinusok. ez kb. tgm féle eszmetörténet. a balos politika mindig a nőies. a jobbos férfias. ez ilyen egyszerű. a zsidók között a nőágon szerveződő családok a baloldaliak. a zsidó férfiágak alkotják jobboldalt.

Janossz 2018.02.25. 17:27:26

@444: " a zsidók között a nőágon szerveződő családok a baloldaliak. a zsidó férfiágak alkotják jobboldalt. "
Ezt kifejtenéd kicsit, milyen a nő- illetve férfiágon szerveződő család?
Nem értem.

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 17:30:49

@444: a francia forradalomban az ancient régime-pártiak voltak a jobboldaliak, a L.E.F. köztársaságiak meg a baloldaliak. Ez nem eszmetörténet, hanem ilyen egyszerű történelmi tény. Mint a Trivago :)

2018.02.25. 17:50:54

@Janossz:
a zsidó néphez kétféle módon lehet csatlakozni. apai és/vagy anyai ágon. ha bemész a nagykövetségre, hogy szeretnél izraeli állampolgár lenni, akkor azt kérdik meg, hogy apád, vagy anyád volt zsidó. esetleg mindkettő. ha egyik se, akkor nem lehetsz zsidó. de a zsidó valláshoz se csatlakozhatsz csak úgy. ha valaki bemegy a rabbihoz, hogy szeretne zsidó lenni, akkor kineveti. meg lehet keresztelkedni, de "megzsidóulni" nem lehet. legfeljebb be lehet házasodni.

és ha egy családban elsősorban a nőág van zsidóként számon tartva, akkor az baloldali. és ha a férfiág, akkor jobboldali. az askenáziak inkább baloldaliak. ugyanis aksenáz nem sém, hanem jáfet fia. magog/magor/magyar legidősebb unokaöccse úgy egyébként. az askenáziak hagyományosan nőágon zsidók. és nem is tartják a tradíciót. a nyelvet, a vallást se ismerik. ezzel szemben tóraolvasók, például a hászidok férfiágon szerveződő ábrahámiták.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.02.25. 17:55:59

Trombitással nem csak a filozófia tudatlanság és a gerinctelenség a baj, hanem hogy úgy általában nem érti a dolgokat.
Pl. azt írja, hogy
"Ez az oka annak, hogy úgymond jobboldali tótumfaktumokat látunk felbukkanni baloldali médiumokban és megmozdulásokon, akik maguk sem veszik észre, hogy még a baloldalon sem szeretik az árulókat, csak az árulást."
Nem veszi észre, hogy ennek az az oka, hogy sikerült a Fidesznek létrehozni egy olyan szektás felépítést, ahol nincs helye ellenvéleménynek. Ha egy fideszes ember valamiben nem ért egyet a Pártvezetéssel, akkor annak két választása van: kussol, vagy valamelyik nem fideszes médiumban jelenik meg. És ez nem egy új jelenség.
Ahogy TWÁ már leírta 2006-ban:
"Sajátos gátja lett a pártvezérelt sajtó a politikai evolúciónak is. Nyilvánvaló, hogy most majd vitákra lesz szükség a konzervativizmus és jobboldaliság dolgainak rendezéséhez. A probléma az, hogy ezek a viták úgy folytak le eddig is, hogy a Fidesz álláspontjával kapcsolatos kritikák rendre a Népszabadságba, az ÉS-be és egyéb lapokba kényszerültek - Dávid Ibolya Konzervatív kiáltványa, Tölgyessy, Debreczeni, Solymosi Frigyes, és mások írásai -, és innentől a kritika címzettjének már nem is kellett válaszolnia a kérdésekre."
index.hu/velemeny/imho/mediafoleny/

Vagy
"Ez a lelki oka annak is, amiért a kormányoldal jó ideje nem akar vitatkozni az ellenzékkel"
Igazából nem, hanem azért nem nagyon tudnak. Ha megnézünk tetszőleges fideszes politikust, akkor ő mindig csak és kizárólag az aktuális központilag jóváhagyott mantrát nyomhatja. Bármilyen ettől eltérő kérdésre nem tud, illetve nem szabad neki válaszolni. A Párt nem engedi. Ha valaki nem hiszi, keresse meg bármelyiket egy olyan kérdéssel, amire nem Soros a válasz.

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Ez nagyon szép volt. Már rég vártam egy ennyire őszinte beismerést. Bár a hangos Heil Hitlert még hiányolom. Nem tudod véletlenül, hogy volt-e valami mottója az NKVD-nek?

@444:
Nem ő a hülye. A jakobinusok tényleg (szélső)baloldaliak voltak.
Ez a hülyeség:
"a baloldal a nőies politika, a jobboldal a férfias. ez ennyire egyszerű."
Azért megnézném, hogy ezt Sztálinnak a szemébe mondod...

Tehetetlen Dodó 2018.02.25. 18:05:09

@Bruno Marslakó:
"Szegény Horn Gyula. Így forog a sírjában látva mi lett mára a pártjából"

Dehogy forog.
Ő csinálta.

2018.02.25. 18:07:11

@satie:
és az még nem jutott eszedbe, hogy a világtörténelmet nem lehet abból magyarázni, hogy ki hol ült a parlamentben. a világ jelenlegi vezető politikusai mekkora hányadának van fogalma a francia történelemről. de ha még ismeri is ezt a fejezetet, miért pont a francia forradalomhoz viszonyulna? a politikusok mégis baloldaliak vagy jobboldaliak. egyszerűen abból következően, hogy a közéletben a nőiséget vagy férfiasságot képviselik. ez ilyen egyszerű.

2018.02.25. 18:14:16

@Lord_Valdez:
sztálin valójában egy szociálisan érzékeny baloldali politikus volt? nem. marx szociálisan érzékeny baloldali filozófus volt? igen. férfi létére a társadalomban a nőiességet hangsúlyozta. egyenlőséget példának okáért. mindenféle emancipációs mozgalom is nőiesség a közéletben. szocdemek általában.

2018.02.25. 18:24:31

@Lord_Valdez:
kunhalmi ágnes azért hiteles baloldali, mert nő. karácsony gergely nőies módon nyilvánul meg. egy férfi nyilvánosan cicát simogat. az nem férfias. vona gábornak is a balra nyitás a cicázás. vadászkutyákkal mutatkozni. az a jobbos politika. putyin a tipikus jobboldali politikus. de a történelemben vannak harcias nők. morvai krisztina. az a jobbos politika.

van egy nagyon egyszerű dolog. szerinted a jelenkori politikusoknak mennyire érdekli, hogy ültek a franciák. a politika nem abból következik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.02.25. 18:53:05

@444:
A bal nem a szociális érzékenységet jelenti, hanem az egyenlőségeszményt. Ennek lehet része a szociális érzékenység, de nem feltétlenül az. Mint ahogy a női emancipáció is lehet része, de nem feltétlenül az.
A kommunizmust azért nevezik szélsőbalnak, mert totális egyenlőséget hirdet. És, bizony, Sztálin kommunista volt. Gőzerővel dolgozott is az egyenlősítésen. Kulákok százezreit ölette meg érte.

Morvai szintén balos, ő "népet" akarja "felszabadítani" egy bizonyos fiktív elnyomás alól.
Amit te összekeversz a jobboldallal, az az ún. machismo. De a jobboldal nem ezt jelenti, hanem egy hierarchiapártiságot. Ez foglalhat magában férfiközpontúságot is, de nem ezt jelenti.

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 19:01:02

@444: a Te felfogásod szerint Jézus, aki meglehetősen balos, a szabadságot, a társadalmi igazságot, az egyenlőséget és a testvériséget hirdető politikus, közéleti vezető volt is nő volt :-)

Egy jó tanács, szerintem csajozz be :-)

2018.02.25. 19:17:17

@satie:
nem azt állítom, hogy baloldaliak = nők. hanem az a nőies politika. keresztényszocialista világképen jézus politikája kissé nőies. a nemzeti kereszténységben inkább férfias.

kolompa lole 1111 2018.02.25. 19:20:51

TLDR, de elég annyi hogy "mandiner", ami = fos, hiteltelen, fidesznyik, seggnyaló, kommunista, hazaáruló. Eddig is tudtuk hogy ami jobber, az csak propaganda szennylap lehet. Ha 1-nél több IQ-juk lenne, kizárnák őket a Rákosista kommunista utódpártból.

kolompa lole 1111 2018.02.25. 19:22:10

@444: Orbán ellenben férfias, a szőrös faszokra bukik, cigány származású, zsidó lánya van. Ez mitől magyar? Ja, neked a ratyiklubban az...

kolompa lole 1111 2018.02.25. 19:23:41

@Lord_Valdez:

"Nem tudod véletlenül, hogy volt-e valami mottója az NKVD-nek?"

Volt hát: vik-tor-vik-tor-vik-tor...

kolompa lole 1111 2018.02.25. 19:25:51

@444: És Orsós Ráhel cigánybűnöző milyen ágon zsidó?

kolompa lole 1111 2018.02.25. 19:28:39

@Bruno Marslakó: Az osztrákoknak semmi közük nem volt hozzá, Csörcsil és Sztálin meghúzták a vonalat, Európa határán. Osztrákia volt a legkeletebbi európai ország, hát ott ereszkedett le a vasfüggöny. Ahogy a Cigányunk is megmondta: mi csak egy félázsiai horda vagyunk. Hát ezt az EU-ban is tudták már akkor is.

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 19:31:27

@kolompa lole 1111: Racika nem bűnöző, csak a saját lábán érte el, hogy hozzámehessen az ország számára kiválasztott egyik legnagyobb maffiózójához :) Majd szül is helikopteren. Ilyen a maffiózónék keserű, sanyarú élete :)

kolompa lole 1111 2018.02.25. 19:32:08

@dare: Orbán rájött hogy itt a nyuggerkomcsik a legnagyobb szavazóbázis, ha azok a segge alatt vannak, akkor nem kell itt erőlködni, 10k Böbi csekkért megtapsikolják akkor is ha megbassza az anyjukat is. Fogta a nyuggerbirkákat és lenyúlta az MSZP-től, aztán ezek hátán mászik fel a nyakunkba. Meg behozott pár 100k román szavazógépet, akikkel kipótolja a felnyíló szemű nyuggerbirkáit, meg a Londonba emigráló fajmagyarokat.

2018.02.25. 19:33:23

@Lord_Valdez:
mi a civilizált baloldal és a jobboldal alapja? egyszer ki hová ült le a parlamentben franciaországban? ez ettől függ? szerintem nem.

a civilizált baloldal, szociáldemokrácia alapja a közéleti nőiesség. a jobboldal, a nacionalizmus a közéleti férfiaskodás, maszkulinitás. semmi egyéb.

tehát amikor egyesek attól félnek, hogy háborús övezetből érkező üdülő gyerekek fognak terrorcselekményeket elkövetni az nem civilizált jobbos/férfias politika. de az, hogy esetleg behurcolnak betegségeket és elkapják a velük játszó gyerekek, az már nőies politika. civilizált baloldal.

magyarországon vannak a filoszemitának és liberálisnak mondott közéleti idióták, a bölcsészkar jelentős része azt képzeli, hogy ez kérem szépen attól függ, hogy a francia forradalom idején a konventben ülők. de azok az emberek közéleti értelemben hülyék.

a közéletben baloldaliság = nőiség, jobboldaliság = férfiasság. ez ilyen egyszerű.

screpes 2018.02.25. 19:37:39

@444:
ezt már annyiszor leírtad, és már először is primitív volt (ez ilyen egyszerű) de nem az, és nem is igaz.
Azonnal tehetsz egy ellenpróbát, ha nem magadat mantrázod, hanem behívod azt, hogy mik azok a fogalmak, amik szerint EGYÉBKÉNT definiálod minősitési rendszerként magát a jobboldaliságot (vagy akár a balságot), és átellenben a férfias illl. női magatarzásokat jellegzetességekt.
Ki fod derülni, hogy ezek a differentia specifikák, már nem azonosíthatók a nemi hovatarozással, vagy jelleggel.
tessék, nem vezetlek meg, tégy kedved szerint egy próbát, egy levezetést.
Tehát, ha mondjuk a nőiség empatikus, akkor mennyiben köthető ez össze valamyely politikai orientációval, besorolódással.Vagy cáfolhatod azt is, hogy a női agy, alapmagatartás, nem jellegzetesen empatikus.

2018.02.25. 19:47:46

@screpes:
na de mi a te definíciód? hogyan használod ezeket? balolal = jó, jobboldal = rossz?

2018.02.25. 19:58:12

@screpes:
kultúrában ki a baloldali és a jobboldali? aki a nőiséget hangsúlyozza a baloldali. aki a férfiasságot az jobboldali. ez ilyen egyszerű lenne. mert így nincs az, hogy egyik a jó, a másik a rossz.

csak ezt nem fogadják el a filoszemiták. és kreálnak egy vallásháborút.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.02.25. 20:04:29

@444:
Az, hogy ki hova ült le, az csak az elnevezés forrása. Természetesen, ha fordítva ültek volna le, akkor ma fordítva hívnánk. Ha kívülre ültek volna a royalista nemesek, akkor most külső oldalnak hívnánk.

A nacionalizmus abban az időben határozottan baloldali gondolatnak számított, mivel minden állampolgárt a nemzet részének tekint, nem csak a nemességet.

"a közéletben baloldaliság = nőiség, jobboldaliság = férfiasság. ez ilyen egyszerű."
Nem, te vagy ilyen egyszerű. Nincs olyan, hogy közéleti nőiesség, meg férfiasság.
Az, hogy a konszenzuskereső, illetve a konfrontatív politikát nőiességgel, illetve férfiassággal asszociálod, egy kicsit megmosolyogtató romantikus elképzelés. Sok valósága alapja azonban nincs.

2018.02.25. 20:09:17

@Lord_Valdez:
tehát ami egyszer baloldali volt az jobboldali lett. mert most másik irányba forog a föld? vagy hogy?

ijontichy 2018.02.25. 20:14:31

@444: Neked agyadra ment már ez a skatulyázási kényszer :-/

2018.02.25. 20:15:44

@Lord_Valdez:
a civilizált baloldal a közéletben a nőiesség. a civilizált jobboldal pedig a férfiasság. te erre azt mondod, hogy ez hülyeség. rendben van.

de ez esetben mond meg, hogy mondjuk a kultúrában mi a civilizált baloldali és a jobboldali? (mert te úgy próbálod definiálni, hogy a baloldali elvonja a pénzt. de a jobboldali is elvonja.)

2018.02.25. 20:23:18

@ijontichy:
ebben aztán tényleg mi a bonyolult? folyik egy kultúrharc, amit néhány család indított el budapesten. a történelem fel fogja tárni, hogy miféle származásúak. mindenki tudja nagyon jól. nem szabad kimondani, hogy kikről van szó. egy társaság, akik azt mondták, hogy ők baloldaliak, liberálisok, civilek. de nem. ők valójában nem szociáldemokraták, nem is szabadelvűek és a politikájuk nem is eredményezett polgárosodást. akkor se ha lázár jelöltjét megverik. mert azzal csak a közélet vallásháborús jellege fog erősödni. a szemben állók még jobban fogják utálni egymást. ez eltart még egy ideig.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.02.25. 20:24:06

@444:
A koordináta rendszer változott. Talán feltűnt, de ma már nincs nemesség, se rabszolgatartás. Az egész világ valamivel egalitáriusabb lett. Ma más számít centrista politikának, mint 200 évvel ezelőtt.

Baloldal, aki azt hirdeti, hogy egyenlőtlenség rossz és meg kell szüntetni.
Jobboldal, aki azt mondja, hogy az egyenlőtlenség jó, de legalábbis természetes.

ijontichy 2018.02.25. 20:36:25

@444: "folyik egy kultúrharc" Mondom, hogy agyadra ment. Hallgass kevesebb Orbánt, és keress valami szépet az életben. Foglalkozz az üzlettel, mert lerohad a túróüzem, aztán meg nyígsz, hogy a rohattmulti.
Nota bene: jobboldali az, akinek elsőbbséget kell adnod a kereszteződésben. Ez a legfontosabb. Az összes többi eset csak az ingyenélők szerint fontos, akik a pénzedre pályáznak.

2018.02.25. 20:40:17

@Lord_Valdez:
csurka istván attól volt jobboldali, mert egyenlőtlenséget akart? a francokat. attól volt jobboldali, hogy férfiaskodott. harcba szólította a nemzetet a tudjuk kik ellen.

és erre a baloldal azt mondta, hogy jönnek a nácikok. csurka politikai ellenfelei semmiféle férfiasságot nem mutattak a közéletben. hanem az óvodás kislányok módján gondolkodnak. egy időben konkrétan ettől a három embertől rettegett a teljes magyarországi baloldal.
vignette.wikia.nocookie.net/kikezekahulyek/images/3/3b/Avatara01.jpg
ez a politika attól baloldali, hogy mert egyenlőséget akar. hanem mert kislányok módján retteg. bácsfi boglárka diána (boglárka a hölgy első keresztneve) pedig férfiaskodott a közéletben. ettől volt jobboldali. és nem attól, hogy egyenlőtlenséget akart.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.02.25. 20:48:43

@444:
Az egy történelmi örökség, hogy a népi baloldalt sokszor lejobboldalizzák.
Amúgy meg, hogy ha zsidózni akarsz, akkor zsidózzál. Hogy stílszerű legyek: légy férfi :)

Amellett, hogy ez nem férfiaskodás, hanem izomagyúság. Ez a radikalizmus nem polkorrekt neve.

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 20:50:22

Csak szólok, hogy kezd vége lenni a NER-nek, ami kedvez a normális beszélgetéseknek, és annak, hogy közösen temessük be az árkokat és építkezzünk :)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.02.25. 20:54:42

Ingyen van a narancsbukta Vásárhelyen. :)

2018.02.25. 20:59:42

@Lord_Valdez:
sokszor közbevetem, hogy a "népfőiskola" álláspontját képviselve trollkodom. tehát nem azt írom le, amit valójában gondolok. mert az érdekel, hogy ezzel szemben milyen ellenvetések vannak.

a te definíciód szerint a magyar közéletben szinte mindenki baloldali. hiszen az összes párt el akar vonni pénzeket. tehát ebben az értelemben szinte csak baloldal politika van.

2018.02.25. 21:00:32

@satie:
tartok tőle, hogy a vallásháború folytatódni fog.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.25. 21:09:34

@Lord_Valdez:

A kapitalizmus Afrikában olyan nyomort hozott, amihez képest Venezuela paradicsom. Arról miért hallgatsz?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.25. 21:09:53

@Fuxos (ex bömis):

A választók több mint 64 % az új polgármester ellen van, mint látható az adatokból. Azaz csalás történt.

2018.02.25. 21:11:56

@satie:
tehát ha az ellenzék a sikeren felbuzdulva nekilát jelölteket koordinálni, akkor döntetlen körüli eredményt is elérhet. de azzal a kultúrharc tovább folytatódik. tegyük fel, hogy az ellenzék győz. hogyan fognak kormányozni?

2018.02.25. 21:17:19

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
az összes választóból 36% választotta az ellenzék által támogatott független jelöltet. és 26% a kormánypártit. ez bizony azt jelenti, hogy a népnek legalább is hódmezővásárhely környékén nem tetszik a nyílt tolvajlás. a pártokhoz szorosan nem kötődő függetlenek nyerhetnek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.02.25. 21:21:51

@444:
Jól látod. A magyar választók 80-85%-a masszívan baloldali.
www.publicus.hu/blog/politikaiterkep/

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Mert Afrikában nem nagyon fordult elő kapitalizmus. Afrika a kolonializmusból egyenesen a szocializmus irányába indult. Lényegében minden ország a SZU-val szimpatizált a hidegháború alatt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 21:28:50

@444:

"tartok tőle, hogy a vallásháború folytatódni fog."

Tarthatsz is; Hódmezővásárhelyen az atlantiak-transzatlantiak győztek:

img3.hvg.hu/image.aspx?id=929c210f-1095-4e11-a1d3-a91c9179f3fc&view=b2dea50f-cee1-4f6e-b810-034566fbfb2e

"Boston", "New York", "Arizona"

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.25. 21:30:57

@444:

A ballib választási matematika szabályai szreint nem ez történt. A nem szavazók a mindenkori nyertes elleni szavazoknak számítandók.

Szóval illegitím az új polgármester, 36 %-kal szerzett háromharmadot.

2018.02.25. 21:31:19

@neoteny:
valóban, úgy tűnik. :-)

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 21:31:34

A háborús retorika, előbb-utóbb mindig visszaüt a kezdeményezőre, erre tökéletes példa volt a nyert helyzetből való vesztés a "köteles-beszéd" után, emberi minimummal az ember nem követ el ilyen hibát.

2018.02.25. 21:33:32

@neoteny:
de ez egy újabb érv arra, hogy soros ördögi terve áll a háttérben.

2018.02.25. 21:35:03

@satie:
mindkét tábor háborús retorikát folytat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 21:47:44

@444:

Csak a kislányosan baloldali rettegőknek, mint amilyen te is vagy.

morph on deer 2018.02.25. 21:48:49

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
“A választók több mint 64 % az új polgármester ellen van, mint látható az adatokból. Azaz csalás történt.”

Milyen adatokból, Bárányka?
Lehet, hogy a kristálygömböd defektet kapott, aztán összehozta neked ezt a kis kognitív disszonanciát: a 64%-ról szóló történet már az önszuggesztiód kreálmánya, mert nem vagy hajlandó szembenézni a valósággal...

Csalás, hát hogyne! Pont hódmezővásárhelyen! :))

A csalásról jut eszembe: úgy ezer éve egy haverom beállt fenyőfaárusnak a Bosnyákon, mett valami lóvét akart összeszedni karácsonyra. Arra jártam, és beszélgettünk, közben ő árulta a fenyőfákat. Vevő hozta a kiválasztott fát, ő meg egy hosszú mérőlécet állított mellé, annak alapján számolt, hogy milyen magas a fa.
Nézem, mit csinál, és feltűnt, hogy a lécet nem a betonra állította, mint a fát, hanem mindig a cipőjére, kissé megemelve. Meg is kérdeztem, hogy mi a bánatért emelgeti a mércét?
- ó, hát ez az okosság, - mondta.
A főnök ugyanis a lelkére kötötte, hogy csaljon már egy kicsit, mérje magasabbnak a fenyőket, mint amilyenek valójában, leveszik a vevőket, ő meg fog kapni a pluszból!
Okosság, na!
- Komolyan, ez a cél? - kérdeztem, - mert akkor nem a mércét kéne magasabbra emelned, hanem a fenyőt, észlény..!
- Tényleg? Hűbasszameg, hát akkor már másfél napja visszafelé csalok, hát olcsóbban adom a rohadt fákat mint kéne..! - és verte a saját fejét, tiszta pánik, meg minden...
Pár napig ezen röhögtünk, mondjuk. :)

Hát igen, qrva nagy csalás lehetett, ahogy mondod, valóban..;)

2018.02.25. 21:49:19

@neoteny:
felőlem győzhet a demokratikus oldal is. győzzön valamelyik.

2018.02.25. 21:51:29

@morph on deer:
az összes választóból 36% támogatta az ellenzéket. 26% a kormányt.

2018.02.25. 21:53:35

@morph on deer:
a szőke nőnek mondják, hogy felment a benzin ára. és azt mondja, hogy nem számít. mindig ötezerért tankol.

morph on deer 2018.02.25. 21:54:33

@444:
Én értem, csak a Birca agya szállt el a hír hallatán! Még megárt az egészségének!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 21:55:47

@444:

Attól rettegsz kislányos baloldali módra, hogy nem győz egyik sem.

2018.02.25. 22:03:30

@neoteny:
a független önkormányzatiságnak egy politikai patthelyzet kedvezne leginkább. népfőiskolának meg az, hogy győzzön valamelyik. (és most ugye népfőiskolás mezben írom ezeket a kommenteket. ezt a játékot játszom.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 22:08:32

@444:

Azt mondod, hogy a kocsma népfőiskolás népe kislányos baloldali módon retteg, hogy nem győz egyik sem?

2018.02.25. 22:23:04

@neoteny:
nem. a népfőiskolának két dolog kedvez. az egyik, hogy a természetfilozófia visszakerül a bölcselet főáramába. a civilizált közéletben a baloldal a nőiesség, s jobboldal a férfiasság. ez ugye természetfilozófiai közelítés. a filoszemita bölcselet ezt a francia forradalomtól eredezteti. népfőiskola az elemi biológiából vezeti. de a népfőiskolának kedvez az is, hogy ha ezt elnyomják akadémikusan. mert a köznép úgy is azt fogja gondolni, hogy a civilizált közéletben a baloldal a nőiség, a jobboldal a férfiasság. ezt csak és kizárólag a filoszemiták nem fogadják el. és egyébként még ezer dolgot. amit a köznép nyilvánvalónak tart.

2018.02.25. 22:31:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: három-harmadot szerzett?
Az jó. Pont 100%.
A fideszre senki sem szavaz már?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 22:32:39

@444:

"nem."

Dehogynem; a népfőiskolás mezbe bújva ezt írtad:

"tartok tőle, hogy a vallásháború folytatódni fog."

Ami kislányos baloldali rettegés attól, hogy nem győz egyik sem.

2018.02.25. 22:35:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Venezuelába az olaj hozta el a paradicsomot. Az olajat viszont a kapitalista viszi. Tehát...

2018.02.25. 22:44:38

@neoteny:
tehát mondjuk vannak az eredet viták. a feltárt sírok és dns minták alapján nyomon lehet követni a törzsek feltételezett ősi vándorlását. azt úgy lehet tudni, hogy a magyar törzsek sehogy se lesznek finnugorok. az filoszemita társaságnak semmi esélye a győzelemre.

kihozzák azt, hogy az iii. béla R1a eredettel rendelkezett. erre azt mondják, hogy az megtalálható a finnugorok között is. tehát az árpád ház lehetett finnugor. de azért írják azt, hogy az R1a finnugorok között is gyakori, mert a magyarok között gyakori. de úgy egyébként a többi finn-szamojéd nép között ritka. az északi népek közül a ruszok kelet-indoeurópaiak rokonai. és a magyar is ez a kőkori földműves kultúra. ez részben indoiráni, részben kárpát-medencei eredetű. de ez olyan, hogy ásni kell. és mérni. ez a kutatás nagyjából így áll.
pottsdna.com/wp-content/uploads/2017/02/R1a-Clades-July-2016-Lubicz-Lapinski.jpg
tehát ezzel azt akarom mondani, hogy lényegében fölösleges érzelmi vitákat folytatni. próbálom megérteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 22:46:32

@444:

"nem."

Dehogynem; a népfőiskolás mezbe bújva ezt írtad:

"tartok tőle, hogy a vallásháború folytatódni fog."

Ami kislányos baloldali rettegés attól, hogy nem győz egyik sem.

satie · http://321.hu/sas 2018.02.25. 23:13:56

látom, bealudtatok (a magyar nyelv egy ugor nyelv, a csodálatos csak ránk jellemző ugor nyelvtannal, ez nem kérdés, a genetikának semmi köze ahhoz, hogy milyen nyelvtant beszél valaki)

2018.02.25. 23:21:03

@neoteny:
van egy vita a magyarok eredetéről. azt a genetika eldönti. ez olyan, mintha egy családban az apaságon vitáznának érzelmi alapon. higgyük már el, hogy a magyar elsősorban a finnekkel rokon. de nem. és van egy lakó a társasházban aki azt mondja, hogy de. ő az akadémikus. ő dönti el. mégpedig filozofikusan. csakhogy ez nem filosz, hanem biosz. lehet mérni objektíven. és az eddigi eredmények nincsenek ellentmondásban a krónikás hagyománnyal, az akadémikus elméletet konkrétan cáfolják.

ezeken nem kellene érzelmileg belelovalnia magát senkinek se. a szar szemét zsidók. utolsó, mocsadék állatok. de azt demonstrálom, hogy van ilyen vélemény. ez a közvélekedés. mert hogy ezekben a kérdésekben nyilvánvalóan hazudtak. próbálom megérteni az érzelmi motivációt. de nem gondolom, hogy egyik vagy másik eredet lenne a jó vagy a rossz. olyan, amilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 23:21:51

@444:

"nem."

Dehogynem; a népfőiskolás mezbe bújva ezt írtad:

"tartok tőle, hogy a vallásháború folytatódni fog."

Ami kislányos baloldali rettegés attól, hogy nem győz egyik sem.

2018.02.25. 23:47:54

@satie:
a finnugor elmélet azt mondja, hogy a magyarok és a finnek és csak ezek a népek egy közös nyelvet beszéltek. tehát szóról szóra ugyanazt a nyelvet. egy finnugor őshazában egy közös ős finnugor nyelvet. de ez esetben a két törzsnek keverednie kellett. hacsak nem kerítésen kiabáltak át a törzsek.

agglutináló nyelv elég sok van. többek között az török, türkmén, mongol, kaukázusi népek, sumer, vagy a maja is. tehát ami nyelvtani egyezés meg van a finnel az ezekkel is nyelvekkel kapcsolatban is létezik. szópárhuzam több van. akár az óangollal és ószászzal is. az 5. századi angolban is van egy vékony, magyarral rokonítható nyelvréteg. ami nem lehet későbbi átvétel. mert a 10-11. századra közben megváltozott az angol. a finnegán elmélet nagyon nem stimmel. a finnek másik éghajlati övben éltek. van kapcsolat. de nincs erre és csak erre két népnek, vagy népcsoportnak kizárólagos közös eredete. a finnugor elméletnek írásos és tárgyi emléke sincs. és néphagyománya se.

a finnak és a magyarok azt mondták, hogy sanke. csak aztán a magyarok mentek mendegéltek. a szó kezdő s elmaradt. és a nk átalakult g hanggá. és ebből lett a magyar ég. a finnek az nk-t hagyták el. és ebből lett a saa. jelentése időjárás. na de így szinte bármi lehet. az ég óangolban sceo. abból is lehet vezetni. nem finnugor nyelv.

2018.02.25. 23:48:48

@neoteny:
a "tartok tőle" az irónia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.25. 23:53:58

@444:

"a "tartok tőle" az irónia."

Úgy érted, hogy nem tartasz tőle, hanem kislányos baloldali módon rettegsz tőle (persze a népfőiskolás mezbe bújva)?

2018.02.26. 00:05:50

@neoteny:
nem, szinte biztos vagyok benne, hogy folytatódni fog. lesznek, akik azt mondják, hogy lehet, hogy a nép nem finn. de a magyarok a nyelve finn. de ez ugye csak úgy lehet, hogy a magyarok nem beszéltek. egyszer csak találkoztak a finnekkel. megtanultak finnül. de utána törökül, szláv nyelven, németül. lesznek, akik majd ezt mondják. mert ez az akadémia elmélete.

a népfőiskola azt mondja, hogy persze vannak jövevényszavak. de a magyarnak van egy belső szóképző rendszere. van egy alap gyökszókincs. amit czuczor kezdett el összegyűjteni. csak közben a császáriak internálták kufsteinbe. mert nehogy már a magyarok a némettől független kultúrát teremtsenek. és lesznek, akik azt mondják, hogy ezek nagyon kedves bécsiek nem akartak semmi ilyesmit. de németek is támogatták a magyar nacionalizmust és magyar zsidók is. csak egy részük a mai napig azt mondja, hogy a magyaroknak nem lehet önálló kultúrája. nem lehet az, hogy egy kulturálisan autonóm népcsoport az identitását megőrizve kapcsolódott a történelem folyamán különféle népekhez. mert hogy ebből következik a magyar politkai nemzet. és lesznek, akik foggal körömmel fogják védeni a finnegán elméletet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.26. 00:51:34

@444:

"nem, szinte biztos vagyok benne, hogy folytatódni fog."

Attól, hogy szinte biztos vagy benne, még retteghetsz kislányos baloldali módra tőle (persze a népfőiskolás mezbe bújva).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.26. 01:02:27

@444:

"van egy alap gyökszókincs. amit czuczor kezdett el összegyűjteni. csak közben a császáriak internálták kufsteinbe."

A nyelvészeti munkáskodása miatt?

Vagy pedig ezen 1848. december 21-én publikált verse miatt:

Riadó

Sikolt a harci síp: riadj magyar, riadj!
Csatára hí hazád, kifent acélt ragadj.
Villáma fesse a szabadság hajnalát,
S fürössze vérbe a zsarnokfaj bíborát.
Él még a magyarok nagy istene,
Jaj annak, ki feltámad ellene.
Az isten is segít, ki bír velünk?
Szabad népek valánk, s azok legyünk.
Nem kell zsarnok király! csatára magyarok,
Fejére vészhalál, ki reánk agyarog.
Ki rabbilincseket s igát kohol nekünk
Mi sárgafekete lelkébe tőrt verünk.
Él még a magyarok nagy istene,
Jaj annak, ki feltámad ellene.
Az isten is segít, ki bír velünk?
Szabad népek valánk, s azok legyünk.
A föld talpunk alatt, s fejünk felett az ég
Tanú legyen, hogy áll Árpád ős népe még,
S mely e szent földre hull, minden csepp honfi-vér,
Kiáltson égbe a bitorra bosszuért!
Él még a magyarok nagy istene,
Jaj annak, ki feltámad ellene.
Az isten is segít, ki bír velünk?
Szabad népek valánk, s azok legyünk.
Tiporva szent jogunk, szent harccal ójuk azt,
Pusztítsa fegyverünk a fejedelmi gazt,
A zsarnokok torán népek vigadjanak,
A nép csak úgy szabad, ha ők lebuktanak.
Él még a magyarok nagy istene,
Jaj annak, ki feltámad ellene.
Az isten is segít, ki bír velünk?
Szabad népek valánk, s azok legyünk.
Elé, elé, jertek, haramiahadak,
Kiket nemzetbakók reánk uszítanak,
Temetkezéstekűl, ti bősz szelindekek,
Helyet dögész vadak gyomrában leljetek.
Él még a magyarok nagy istene,
Jaj annak, ki feltámad ellene.
Az isten is segít, ki bír velünk?
Szabad népek valánk, s azok legyünk.
Szivünk elszánt keserv, markunk vasat szorít,
S csatára milliók imája bátorít,
Ó drága véreink, vagy élet vagy halál,
De szolganépre itt a zsarnok nem talál.
Él még a magyarok nagy istene,
Jaj annak, ki feltámad ellene.
Az isten is segít, ki bír velünk?
Szabad népek valánk, s azok legyünk.
Vitézek, őrhadak, fogjunk bucsúkezet,
Iszonytató legyen s döntő ez ütközet,
Ős áldomás gyanánt eresszünk drága vért,
Végső piros cseppig hadd folyjon a honért.
Él még a magyarok nagy istene,
Jaj annak, ki feltámad ellene.
Az isten is segít, ki bír velünk?
Szabad népek valánk, s azok legyünk.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.26. 05:31:18

@morph on deer:

А választók 64 %-a vagy másra szavazott vagy otthon maradt, azaz alig 36 % eredményezett háromharmadot.

satie · http://321.hu/sas 2018.02.26. 06:00:08

@444: nem, a nyelvelmélet nem azt mondja, hogy a magyarok és a finnek közös nyelvet beszéltek, a nyelvelmélet azt mondja, amit Julianus barát is bizonyított, hogy Magna Hungariában, a mai Szamara környékén több, min 2500 évvel ezelőtt egy ugor alapnyelvet beszéltek a mai magyarok és legközelebbi nyelvrokonaink a manysik, akikkel a nyelvünk legrégebbi rétegei, mindenek előtt az egyedi nyelvtanunk (nem csak az agglitunációról van szó, hanem az egész, csak ránk jellemző nyelvtani rendszerről), egész eredeti nyelvtani gondolkozásunk, legalapvetőbb több, mint 500 szavunk azonos. Ez egy kurva egyszerű tény, amit bárhol a világon, általános iskolás szinten be lehet látni. Ide másolom Neked az ugor a-betűs szavainkat, amelyek azonosak a manysiknál, ebben világnézettől függetlenül minden nyelvész egyetért, valamint közvetlenül is megfigyelheted, ha kinyitsz egy manysi könyvet, ez nem kérdés:

a
-a kicsinyítő
ad
agg
agy
ágy
ajak
ajtó
ajz
akad
al
áld
alkot
áll
álom
által
anya
apa
apad
ár
ara
arany
arasz
arat
arc
árt
árva
aszik
atya
avar
avik
ázik

morph on deer 2018.02.26. 07:27:05

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

”А választók 64 %-a vagy másra szavazott vagy otthon maradt, azaz alig 36 % eredményezett háromharmadot.”

Háromharmad az egz egész, Birca!
Mcsoda marhaság ez már megint?
A választás eredményét CSAK a választásbar résztvevők szavazatai alapján számolják, ugye tudod?

Ha úgy lenne, ahogy mondod, akkor a fidesz győzelme is illegitim, mivel 6 millió választó akarata ellenére őket hozták ki győztesnek?

Arrra gondolsz, hogy egyszer így, egyszer meg úgy kéne számlni, mindig ahogy épp az érdekeid megkívánják?
Nem ártott meg neked ez a marhanagy illiberalizmus?

Simán csak annyi történt, hogy Lázár városában a lakosság megelégelte a nekik szánt jobbagyi szerepet és elporolta az “urak” hátsóját, - az összes aljas geciskedéseik ellenére!
Lehet így is, látod...

Lehet kezdeni merengeni, hogy mi is lesz, ha véletlenük vérszemet kap az ország népe, és rájön, hogy neki mégsem kell viktor király és pereputtya a nyakába uralkodónak?
Az is megér egy kis spekulálást - még tán morfondírt is, - hogy akkor mi van, ha egy szó sem igaz a közvéleménykutatók eredményeiből? Most képzeld el, hogy hányan mondták korábban Hódmezővásárhelyen is, hogy a fideszre fognak szavazni, kamuból, és beintettek a szavazófülkében - igaziból?

Még a végén “elsöprő” győzelem is lehet belőle!
Mármint: fideszt elsöprő győzelem! ;)

morph on deer 2018.02.26. 08:49:45

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Ezt visszautasítom!
Nem én vagyok az Atya Isten..!

Ravasz Figyelmeztetés 2018.02.26. 13:04:04

Én rajtad vígadok sírva, Hafr, olyan, mintha 70-es IQ-jú törpeaggyal próbálnál megérteni valami, pedig egyáltalán nem bonyolult, én pl. már az írásod felénél rájöttem, hogy miről szól az általad szemlézett írás, pedig az eredetit nem is olvastam. Segítek, a cuckservative-jelenségről szól. Azaz rólad. Nektek a balliberális-progresszív diskurzus határozza meg a véleménykeretet, hogy mik számítanak a liberális rendszeren belül még elfogadható, szalonképes véleménynek, ti pedig buzgón hajbókoltok és engedelmesen fejet hajtotok ballib uraitok előtt. Az overton window elmozdult, ti pedig konformista módon vele mentetek balra. A cuckservative a szolgalelkű, gyáva konzervatív, aki nem meri vállalni a népszerűtlen véleményét a liberális mainstraimmel szemben és behódol a progresszív-genderharcos-femináci crybully-knak attól való félelmében, hogy lenácizzák, homofóbozzák, szexistázzák vagy transzfóbozzák. Így addig kénytelen hátrálni, és egyre többet és többet feladni az eredeti konzervatív elveiből, értékeiből, míg a végén semmi sem marad, csak egy üres váz, maga konzervatív címke, ami már semmit sem jelent, annyira a végtelenségig kilúgozták.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.26. 13:10:51

@Ravasz Figyelmeztetés: :D, kár, hogy nem olvastad el a második felét is, Sir

rasztaszív 2018.02.26. 13:19:24

vannak,akik maguk gondolkodnak,és vannak,akik helyett a papok.na,ők a konzervatívok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.26. 13:50:05

@rasztaszív: ezt valami marxista pamfletből szedted?

rasztaszív 2018.02.26. 14:22:04

@HaFr: bontsuk ki inkább a dolog igazságtartalmát.

ijontichy 2018.02.26. 14:41:49

Jahogy index címlap van... már értem :-)

2018.02.26. 14:49:51

@satie:
az mta onnan indult, hogy a magyarok finnugorok. még most is azt mondják, hogy iii. béla lehetett finnugor. mert a finnugorok között is gyakori az r1a1 eredet. de az a magyarban gyakori. és mivel azt a finnugor népek közé sorolják azért lesz abban is meghatározó. a finn-szamojéd népcsoport jelenlegi eloszlása.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Haplogrupo_N_%28ADN-Y%29.PNG
és ezekkel a népekkel kalandozó hunok és magyarok akkor találkozhattak, amikor a hideg elől délre vándoroltak. ha ezekkel a népekkel a magyarok tartósan egy őshazában éltek, akkor keveredni kellett volna velük. de a magyar populációban legfeljebb elvétve vannak finnekre jellemző y-dna. ez azt jelenti, hogy nem volt törzsszövetség. ebből következően az államalkotók közül kizárólagosan a finnekkel kialakított közös nyelv sem létezhet.

te már a finn ágat el is felejted. és csak az ugorról beszélsz. van egy ilyen kapcsolat. de semmi sem bizonyítja, hogy ezekkel és csak ezekkel a népekkel közös a nyelveredet.

500 szóegyezés is úgy van, hogy ezt a magyarok átvették a zürjénből, azt a cseremiszből. de a szavak nem is hasonlítanak. a finnegán elméletből monthy python jeleneteket lehet csinálni.

a húz nem hangutánzó. húúúúz. aminek a hoz szóhoz van köze. aminek a -hoz, -hez raghoz. a húúzzzal befele húúzod a hasadat. azzal, hogy híííz kifelé tolod. az elemi mozgásformák elemi hangutánzó, hangfestő szavak. és ebből alakulnak ki a szótövek. és a magyar ezt toldalékolja. és mindez magából a magyarból magyarázható. az mta szerint a húz szó úgy lett, hogy a hantik azt, hogy vágni úgy mondják, hogy kopite. spiralizálódás és vokalizálódással ez is egy egyezés. de nem.

a víz és a vesi hasonlít. de erre a water és a wasser is hasonlít. az indoeurópai összevetésből ezt egy feltételezett a *wodor szóból vezetik le. ami úgy hangzik, mint a vödör. ebből lett az angol wet ~ nedves szó. amit nem csak melléknév, hanem ige. óangol wætan "to wet, moisten, water; be or become wet". és ez földműveléssel összekapcsolva földet nedvesít, lágyít. az a vetés. az angolban az ugar fallow. az óangol fealu. ószász falu. ősgermán (!) falwa. viking, órusz. fölr. falu, föld. ezzel rokon a field. órangolban feld. a fold szó eredeti jelentése állatot behajt fallal körülvett településre. faluba. és a wall a fal. erre lehet mondani, hogy ez belemagyarázás.

alkossunk szabályokat. két esetben fogadjuk el szó párhuzamot. az egyik legyen az, hogy (nagyon) hasonló a jelölés (a jelek több, mint fele részben egyeznek) azonos a jelentés. hívjuk ezt erős kapcsolatnak. és van egy másik eset, amikor a jelölés majdnem teljesen megegyezik (legfeljebb egy jelben van eltérés) és hasonló a jelentés. ez gyenge kapcsolat.

például angol a balta az axe. óangolban acs. ez ugyanaz a szó, mint a magyar ács. az ács a fejszét használ. az óangol "acsolt" szó jelentése fábol készült. ácsolt. ezekre lehet mondani, hogy ez lehet véletlen hasonlóság és belemagyarázás.

rendben van. de nézzük meg az óangol-magyar és a finn-magyar szópárhuzamokat. legyen egy szabályrendszer. és nézzük meg, hogy egy 5. századi szókincsben mennyi a finn-magyar és akár az angol-magyar egyezés. az óangol kapcsolat is erősebb, mint a finn. persze ez csak úgy lehet, hogy már az 5. században beszéltek magyarhoz hasonló nyelvet a kárpát-medencében. és még az is lehet, hogy korábban is.

van egy y-dns, amiről egyes (nem magyar) kutatók azt tarják, hogy a kárpát-medencében jött létre. és iii. béla y-dns-e is ebbe esik. további vizsgálat kellene ahhoz, hogy ez melyik ág. mert ez még lehet keleti-indorárja, ami gyanús. de ez egy ókori földműves közösség a termékeny félholdon. és inkább ehhez van a magyar nyelvnek köze. az is lehet, hogy a kárpát-medence nyelve. mert még az is lehet, hogy a honfoglalás részben visszatérés volt. ezek egyikét se lehet biztosan kijelenteni. csak azt, hogy finn eredetelmélet majdnem biztosan téves. van permi és altaji kapcsolat. milyen furcsa ugye perm északi (éj-szaki) peremvidék. és délen a magasan delelő "altáj". aztán lehet mondani, hogy ez belemagyarázás. de ugyanígy legyen belemagyarázás a finn kapcsolat is.

valamilyen axiomarendszerből vezessük le az egyiket. de nézzük meg, hogy ugyanígy a többi nyelvvel milyen mértékű a rokonság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.26. 15:06:11

@444:

"van egy y-dns, amiről egyes (nem magyar) kutatók azt tar[t]ják, hogy a kárpát-medencében jött létre."

Ez az állítás ekvivalens azzal, hogy az evolúció során a Kárpát-medencében egy szexuálisan szaporodó faj jött létre, amely független volt a Föld más pontján (vagy pontjain) kialakult szexuálisan szaporodó faj(ok)tól. Ez _elméletileg_ nem lehetetlen, csak igen kicsi -- elenyésző -- a valószínűsége.

David Bowman 2018.02.26. 15:50:51

Bayer műveltségével nincs probléma.

David Bowman 2018.02.26. 15:54:59

Ennek a posztnak az írója sem alkotott nagyobbat a fent említett Trombinál.

David Bowman 2018.02.26. 15:59:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ez bizony igaz. Itt az MSzP balos lózungok hangoztatása mellett szélsőjobbos gazdaságpolitikát folytat(na), míg a Fidesz vígan építgeti az államszocizmust olyan mértékű lopással, amit Kádár alatt nem tapasztaltunk.

David Bowman 2018.02.26. 16:10:57

Nahát, elolvastam Trombi cikkét, és nem látom benne a túlvilági fényt.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.26. 16:30:51

@David Bowman:

A végcél a népi állam. De ehhez már a Fidesz is akadály lesz. Az 50-éves terv utolsó szakaszában mennek a lágerbe a fideszes milliárdosok is. Addig tartjuk őket, míg segítik a nyugat ellen harcot, aztán kuss nekik.

morph on deer 2018.02.26. 17:10:36

@David Bowman:
“Bayer műveltségével nincs probléma.”

Ami amúgy stimmel, mert a kutyát sem érdekli a műveltsége - a kulturáltsága már érdekelhetné az embert, - ha lenne, - de az nyomokban sem látszik.
Így aztán az marad, ami a fentiek hiánya esetén általában megtalálható a hasoló “értékes” tulajdonságokkal rendelkező személyeknél.

morph on deer 2018.02.26. 17:15:41

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
“Az 50-éves terv”

Most hányadik évnél tartunk?
Csak azért kérdezem, mert kiváncsi vagyok, hogy te lehetsz-e már végre valahára kápó, vagy esetleg nem fogod megérni, mire karriered végre elérné a csúcsot...

satie · http://321.hu/sas 2018.02.26. 17:16:44

@444: Az MTA nem indul ki onnan, hogy a magyar nép egy finnugor nép, mivel a finnugor egy nyelvcsalád nem pedig etnikai fogalom. Ahogy a franciák sem frankok, hanem alapból kelták jelentős a latin népesedéssel. Szóval miközben kelták, közben a nevük frank, a nyelvük meg latin.

Ez egy nagyon egyszerű dolog, amit meg tudsz érteni, világosítani magadban, hogy az etnikai keveredés egy dolog, a nyelv pedig, ami elsősorban az egyedi nyelvtanban, gondolkozásban mutatkozik meg, tudniillik ez a legszilárdabban változatlan, miközben a ház szó például már indoeurópai, egy másik. Szóval könnyű megérteni, hogy miközben a honfoglaló törzsek nagyon kevert etnikumúak voltak, a nyelv, a Magna Hungária felől érkező vezető törzsek alapján egyértelműen ugor, ez a tök semlegesen vizsgálódó kínai nyelvészek szerint, meg bárki szerint, aki ránéz ugyanolyan egyértelmű, mint a kék ég.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.26. 17:39:09

@morph on deer:

Hányadik év van? Nehéz megmondani, ez a csata ugyanis ma elsősorban nem az nehézanyagi világban, hanem kvantumszint alatt zajlik.

2018.02.26. 18:09:43

@neoteny:
például ez a lengyel kutató csoport azt mondja, hogy az R1a-Z280/Z91 a kárpát-medencéből terjedt el. tehát ez a génkészlet nem a keleti steppékről érkezett a kárpát-medencébe, hanem fordítva.
pottsdna.com/wp-content/uploads/2017/02/R1a-Clades-July-2016-Lubicz-Lapinski.jpg
a magyar népességben ennek van relatív többsége. régészeti leletek alapján ez egy földműves pusztai-erdőspusztai paraszti kultúra harci baltás és zsinegdíszes fazekas kerámiákkal. (nagyjából sanyi és edit. sanyi közösségi erdért vállalatot akar apafán. edit korongozzon sárándon.) ez a magor. ókori földműves kultúra.

iii. béla biztosan R1a, de nagy valószínűséggel Z2123 markerű. ez eurázsiai eredetű. ez az ókorban bronzműves a keleti árjákkal rokon katonakultúra. a szkíták, pártusok, perszák, médek. még a lévik is. netanjahu-t is bírálják is, hogy nem is igazi zsidó. eredetében nem ábrahámita. benji ugyanolyan eredetű, mint béla király. ide tartoznak a leviták, a leventék a magyarban katona nemzetség.

és még van egy belső ázsiai ág. ami a nyugat-európaiakkal rokon. és a hun törzsszövetség ezt a kettőt egyesítette. a magyar kultúra a mai napig egy nyugat-kelet sajátos ötvözete próbál lenni. ha valaki kiáll, hogy ő a nyugat elkötelezett híve, akkor nem választják meg. de ugyanígy van a kelettel. egy kárpát-medencei eredetű népcsoportot a nyugatot és a keletet összekapcsoló kultúrát kellene vezetnie.

de persze ez még ennél is összetettebb. mert ebben nincs benne az úgynevezett proto-európai kultúra. az szintén fehér. skandináv és a balkáni. ez egy őseredetnek két ága. csak ez északi és déli irányba vált ketté. a magyar ezt ezt a kettőt is ötvözné. ehhez jönnek a cigányok. tisza-culture őskori, újkőkori. 10 ezer éves. és ezek feltételezett cigányok ősei. ezeket elfogadják a keresztények. legyen egy nagy-magyar nemzetközösség a szomszédos népekkel a kárpát-medencében. a nemzeti kereszténység a közös államvallás. újabban a nyugati és a keleti kereszténységet is egyesíteni akarják. a filoszemiták nem fogadják el. mondván, hogy ez így nem lehet. persze ásni kell. további kutatásokat kell végezni. de ebből kirajzolódó kép a krónikus hagyománnyal nagyjából összhangban van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.26. 18:16:15

@444:

"például ez a lengyel kutató csoport azt mondja, hogy az R1a-Z280/Z91 a kárpát-medencéből terjedt el."

Ami egy más állítás mint az, hogy "van egy y-dns, amiről egyes (nem magyar) kutatók azt tar[t]ják, hogy a kárpát-medencében jött létre."

"a krónikus hagyomán[y]"

Habár ez nem szándékos volt a részedről, de jó lett.

2018.02.26. 18:38:51

@satie:
meséld már el, hogy az ős finnugor nyelv hogyan jött létre. amit a finnek és a magyarok beszéletek. és csak ők. (az egyszerűség kedvéért a kisebb népeket most hagyjuk).

a finnugor elmélet azt mondja, hogy egy magyar és egy finn felmutatott az égre. és azt mondta: sanke. csak aztán a magyarok mentek mendegéltek. és azt mondták: ég. mi az, ami ég az égen. és amiből egy van. és az ókorban ahhoz kapcsolódott az ige. a nap. a hold hónapok vannak. és a holnap úgy lesz, hogy a hold után felkel a nap. az év alatt bejár egy ívet. egy ív összekapcsolódik önmagával az öv. az ív kifeszítve íj. a napfelkeltét várták a vártán. az a kelet. a nap nyugaton nyugszik. é(j)szakon sötétebb van. délen a nap magasabban delel. a népfőiskola a magyar nyelvet magából a magyarból magyarázza. elsődlegesen a magából a magyar nyelvből.

az mta azt mondja, hogy ezt az ősmagyarok átvették a zürjénből, azt a cseremiszből. hangutánzó, hangfestő szavakból létrejött szógyökök. krrr. valami körbe mozog. kör. kerek. kerék. kerül. kerít. kering. az ősi magyar szavakat ugyanúgy, mint a nyelvújítást magából magyarból lehet magyarázni. prrr. pörgés. frr. forgás. leng. lóg. libeg. inog. húúúzd meg. eeereeeszd el. csúúúszik. hhhalk. hang. hangosss. a magyarban a hangokból képzett szavak szóképek, képletek.

nem kell átvenni a zürjénből ahogyan a finnegán akadémikusok mondják. mert magából a magyarból lehet magyarázni az ősi nyelvművelést. a nyelvújítás folyamatos.

David Bowman 2018.02.26. 18:47:21

Egy régi nézet látszik beigazolódni, mely szerint hódítók jönnek-mennek, a föld népe meg marad. Ha kell harangedényesek, ha kell keresztények, ha az élet úgy hozza buzulmánok, de maradnak.

2018.02.26. 19:05:40

@neoteny:
az R1a-Z280 egy eredet jelöl. véletlen változással létrejött egy, vagy több ilyen y-dns. és aztán ezeket átadták férfiágon. és ebből lett a sok kelet-közép európai földműves jobbágy paraszt. és az R1a-Z2123 adott egy királyi dinasztiát. ez az árpád-ház. és ez a módosulás hódító. a szkíták, pártusok, médek is ebbe a körbe tartoznak. keleti-indoárják. ősperzsák. turáni és iráni népek. a dns vizsgálatból az derült ki, hogy az árpád ház nagy valószínűséggel azzal rokon. ahogyan a krónikás hagyományokban szerepel. amire a filoszemiták azt mondják, hogy az egy baromság. ezeket csak az idióta, kripli, kretén fasiszták találják ki.

és most már az mta is azt mondja, hogy ez a nép eredetében legfeljebb kis részben finn. csak a nyelv. de ez ugye úgy lehet, hogy a magyarok átvették a finnt. csak aztán mentek mendegéltek. és már nem úgy beszéltek. előbb azt mondták, hogy sanke. ahogyna az ősfinnek. és aztán azt, hogy ég. éget a nap az égen. felfelé szálló hő a felhő. magában a nyelvben van egy szóképekben magyarázó jelleg. és ez a magyar alapszókincs. és persze vannak idegen jövevény szavak. az lehet jövevény szó, ami a jövőt meghatározza. az jöhet be. de az nem állhat szembe a közös ősiséggel. a közösséggel. nemzettel, a nemzetségekkel, nemzetiségekkel, a nemzetköziséggel, a nemzetközösséggel. nemzetek felett a jó isten áll. a kiválasztott néppel mi újság? ebből lesz a vallásvita.

2018.02.26. 19:07:04

@neoteny:
a krónikás és a krónikus hagyomány ilyen. nem hagyja magát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.26. 19:30:19

@444:

"véletlen változással létrejött egy, vagy több ilyen y-dns."

Helyesen: véletlen változással létrejött egy ilyen mutáció a Y kromoszóma DNS-ében.

"és ez a módosulás hódító."

De csak 1526 augusztus 29-ig.

"amire a filoszemiták azt mondják, hogy az egy baromság"

Budenz József filoszemita volt?

"az idióta, kripli, kretén fasiszták"

No de hát téged ez nem zavar: téged csak az érdekel, hogy győzzön az egyik, hogy véget érjenek a vallásháborúk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.26. 20:15:33

@444: "felfelé szálló hő a felhő"

A felhő:
1. nem száll felfelé, illetve az szabad szemmel nem érzékelhető, illetve felfelé szállva módosul, elveszti eredeti formáját (mert mondjuk szétoszlik vagy leesik esőként); mindenesetre tipikusan oldalirányban mozog;
2. nem hő, hanem pára.

A Nap igen ritkán éget, tipikusan csak süt.
A felfelé szálló hő a kor technikai színvonalán: a FÜST.

Ezekkel a vargacsabaságokkal leállhatnál, mert úgy maradsz.

Laptop7712 2018.02.26. 20:29:10

@Counter: Látom nem jártál fizika fakultációra, vagy nem tanultál hőtant az egyetemen. Az érvelésed hibás.
A kor technikai színvonalát meg ne firtassuk, mivel nem tudod, hogy milyen korról beszélsz, ezért ez a mondat ebben a formában értelmetlen.
Melegítesz egy edény vizet fedő nélkül, pl. egy alacsony mennyezetű szobában. A víz felforr, - fel forr - tudod, buborékok szállnak fel a víz felszínére, és kipukkannak.
Egy idő után baromi magas lesz a páratartalom a szobában, és nagyon nedves lesz a levegő, levegőt venni is nehéz. valaki felnéz a mennyezetre, és csöpög le a víz. Na innen a felhő. Kurva egyszerű ez.
A felhő meg nem füst, - mivel két különböző szóval írjuk le, az egyik a felhő, a másik a füst. Kurva érdekes a magyar nyelv, soha nem mondunk olyant, pl. hogy egy felhő alatt, vagy hogy füstös volt az ég. vagy hogy nagy a felhője, és még sorolhatnám. Ha neked lenne igazad, akkor a magyar nyelv emlékezetében lenne a hiba, és ki kellene dobni pl. a negyed akadémiai szótárt. :) :)

Janossz 2018.02.26. 20:50:35

@444: " legyen egy nagy-magyar nemzetközösség a szomszédos népekkel a kárpát-medencében. a nemzeti kereszténység a közös államvallás. újabban a nyugati és a keleti kereszténységet is egyesíteni akarják. "
Ezeket már körülbelül századszor írod le, de minek?
Folytattál mélyreható vizsgálatokat, hogy mi lenne erről a szomszédos államalakulatok, népek véleménye?
Nemzetközösség? Lehetett volna. Elkúrtuk.
Hogy akarják-e úgy tényleg, igazán a román, vagy szerb hívők felcserélni vallásuk egy ilyen magyarosch nemzeti kereszténységre, vagy a szlovákok Luther helyett valami fősámánt inkább követnének?

2018.02.26. 21:04:32

@neoteny:
minden jelenlegi y dns őse egy feltételezett A00 jelű, ami nagyságrendben 100 ezer éves. a vita az ókori történelemről folyik. ezen az ábrán fel vannak tüntetve az európaiakra jellemző alapváltozatok.
www.eupedia.com/images/content/haplogroups-timeline.png
a feltételezett hun(or) és a magor (magyar) az R1a-Z92 és az R1a-Z282 törzsek egy része. ebbe tartozott iii. béla. a finnegánok N jelűek. a magyarok között ilyenből kevesebb, mint 1%. az mta szerint 4000 ybp idején a később honfoglalóvá váló magyarok vezetői (tehát az R1a esetleg az R1b ágak) ugyanazt a nyelvet beszélték, mint az N1c1-L1026. és csak ezek. úgy, hogy nem keveredtek.

az összes nyugat-indoeurópai R1b eredetű. és ebbe lép be az az I jelű eredet. az északi germánok/skandinávok és a délszlávok/balkániak. és a balti népek R1a és N (~finn) keveréke. az észtek nagyjából harmada R1a, harmada N, és harmada egyéb. tehát mondjuk az észtek harmadrészben rokonok az ősfinnekkel. de a nyelvük is velük rokon. ugyanabba a nyelvcsaládba sorolják. egy finnt és egy észtet összezárnak, akkor képesek kommunikálni úgy, hogy csak saját nyelvüket tagoltan használják. és mutogatással rájönnek, hogy ja, tényleg ezt mi majdnem így mondjuk. de ugyanez nem áll a magyarokra. nem azért, mert a magyarok felsőbbrendűek, vagy alávalóbbak. hanem mert a szókincs jelentős mértékben eltér. van kapcsolat.

-- erős kapcsolat: a jelölés (nagyon) hasonló (a jelek több, mint fele részben egyeznek) és a jelentés egyezik
-- gyenge kapcsolat: a jelölés (majdnem) egyezik (legfeljebb egy jelben van eltérés) és a jelentés hasonló.

1,000 szóból álló alapszókincsben mennyi a kapcsolat magyar és akármilyen nyelvi relációban. és ha ebből kiugrik a finn, akkor ez a nyelv finn. de ha beelőzi még az óangol is, akkor nem finnegán.

na de satie nem így érvel. a kínaiak is megmondták. meg hogy hülye vagy, mert nem érted, hogy a kelták, gallok, az anglik és a szászok. de az mind R1b. nyugat-indoeurópai.

persze ez ennél bonyolultabb, mert a nőknek is van szerepük. a magyar azt mondja, hogy szülőföld (tehát nem fatherland, és nem is motherland) és anyanyelv. tehát női minőségnek tulajdonítja a nyelvet. több férfi törzsi csoport is beszélhet egy közös nyelvet. de ez egy törzsszövetséget jelent, amiben a nép keveredik. a finnegán elmélet sehogy se stimmel.

2018.02.26. 21:18:42

@Janossz:
a kárpátaljaiak ukránok fele magyar akar lenni. kisváradán ezrével, egyesek szerint tízezrével adtak állampolgárságot. a románok közül a cigányok azt mondják, hogy ők lennének a közvetítő nép. magyarország és erdély között. a debreceni egyetem nagyváradon és beregszászon is oktat úgy, hogy megállapodik a kormányokkal. egy temesvári román ismerősöm azt mondja, hogy hová a bánatba adjuk el az árut, ha nem nektek magyaroknak. és azt mondom nekik, hogy ti temesfői testvéreink vagytok. nekik nem az az érdekük, hogy ne legyen kapcsolat. a a magyar kormány a határ mentén újítja fel a zsinagógákat. a zsidóság egy része kárpát-medencei egységben gondolkodik. a szlovákoknak így lehet középkori történelmük. tehát ők egyszerre nagy-cseh-morva-szlovák és nagy-magyar kultúrkör tagjai. erre mondom azt, hogy a tátra teherautó húzza a mátra pótkocsit. vagy mávag mozdonya a vagónka szerelvényeit. a budapest-belgrád vasútvonal a balkán irányába a kereskedelmi kapcsolatokat erősíti. és belgrád érdeke is az, hogy az erősödjön. ezek nem járják ki azt, hogy magyarország nyisson nyugatra is. de az nem feltétlen elköteleződés, nem kizárólagosság.

2018.02.26. 21:26:50

@Counter:
a felhő a felfelé szálló hőből alakul ki. és amikor leesik, akkor az eső. és amikor hull, akkor hó. amikor a levegőben megköt, akkor köd. a pára szláv.

2018.02.26. 21:27:28

a levegő az ugye lebegő.

2018.02.26. 21:39:25

de a lebegőbe levegőbe bele lehet magyarázni a párát. úgy, hogy a szanszkrit para lélek. és az etimológiai szótár szerint szlávul is jelenti azt, hogy az állat lelke. a levegőben lebegő pára az állat lelke. na most erre lehet mondani, hogy a szófejtés nagyjából annyira tudományos, mint az álomfejtés. mire gondoltak, amikor azt mondták, hogy a levegőben lebegő párát látták. az állatok lelkére? tudom, hogy most a levegőbe beszélek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.26. 22:26:19

@444:

"minden jelenlegi y dns őse egy feltételezett A00 jelű, ami nagyságrendben 100 ezer éves."

Így van; ezért értelmetlen az, hogy "van egy y-dns, amiről egyes (nem magyar) kutatók azt tar[t]ják, hogy a kárpát-medencében jött létre."

2018.02.26. 22:31:51

vagy ugye a parázik: az állatok módjára fél. állatias a lelkülete. az állat kiadja a lelkét. kipállik. persze ez így egy feltételezés. és ezek után kérdés, hogy van-e ilyen hiedelem a néprajzban.

a német átvételekben általában nincs vita.
amiben viszont van.
1. az alapszókincs finnugor örökség. ez ugye az mta legfontosabb állítása. a magyar nyelv finnugor.
2. ehhez kapcsolódik szláv, török, iráni átvétel. (de az mta nem abból indul ki, hogy ez kölcsönös hatás. hanem szerintük minden esetben a magyarok veszik át a szavakat. és sohasem fordítva.)
3. ha nincs finn-ugor, szláv, török, iráni megfelelő és nem nyelvújítás, akkor az mta szerint a szó ismeretlen eredetű.

például a gőz (régiesen gősz) szó az mta szerint ismeretlen eredetű. hangutánzó-hangfestő. gszzz. ennek a nyugat-indoeurópai megfelelője. a görögben káosz.

2018.02.26. 22:46:28

@neoteny:
nem a semmiből. hanem létrejött egy embertípus. egy törzs. ami kőkori földműves. a népfőiskola azt mondja, hogy a magyarok a mag népe, a magok/maguk urai.

ebből ugye lehetne azt mondani, hogy mezőtúr is törekedjen, hogy a maga ura legyen. mit adhatnak a magyar mezővárosok a környező nagyobb városoknak és a nagyvilágnak. minimális állami szerepvállalással hogyan válhatnak a kistérségek gazdasági értelemben félszuverénné. a tájegységek néphagyományai adják a kulturálisan autonómiát. a "filoszemita" városiasság a vidékiesség ellensége. mert hogy amerikanizált metropoliszokat akar. de a magyar településszerkezetből inkább egy félig városias, félig vidékies metropólia adódik.

2018.02.26. 23:14:25

@Counter:
a felhő az mta szerint finnegán örökség. mivel finnül pilvi. magyarul felhő. na de a fa finnül puu. sőt a paska finnül azt jelenti, hogy "fos". (nem viccelek. vannak p és f betűvel kezdődő hasonló jelentésű magyar és finn szavak. tehát a p-f hangmegfelelés "szabályos". a magyarok mentek mendegéltek. és gondoltak egyet és az ősi finnegán "pilvi" helyett azt mondták "filvi". a "puu" helyett azt, hogy "fuu". a "paska" helyett azt, hogy "faska". ebből lett a felhő, a fa és a fos.

na de angolul a pain magyarul fáj. p és f megfeleltethető egymásnak. és paint az fest. a pay fizet. p betűvel kezdődő szavaknak van f betűvel kezdődő magyar megfelelője a finnben. és ezek után a pilvi és a felhő ugyanaz a szó. de ugyanígy a pain és a fáj ugyanaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.27. 00:15:04

@444:

"nem a semmiből."

Így van.

"hanem létrejött egy embertípus. egy törzs. ami kőkori földműves. a népfőiskola azt mondja, hogy a magyarok a mag népe, a magok/maguk urai."

Ez egy nagy rakás bullshit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.27. 07:20:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Amiben és amire a te "kvantumszint alatt" hivatkozásod.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 08:24:44

@Laptop7712: Önmagával igazolod a bizonyítani kívánt állítást.

Továbbá azt sem mondtam, hogy a felhő szó szinonímája a füst szónak. Pusztán csak annyit állítok, hogy ez az utólagos magyarázat, amelynek a módszere a, khm, mazsolázás, nem bír meggyőző erővel.

A felhő pedig továbbra sem hőből van, hanem vízből.

@444: A "fáj" _ige_ angolul "hurts". It hurts me to read such nonsensical pseudo-arguments.

A hangtani változások nem a "gondoltak egyet" módon folynak le, hanem annál enyhén szólva is lassabban. A gömöriek sem "gondoltak egyet", és egyik napról a másikra a "szlovák" helyett elkezdték úgy mondani, hogy "szlavók", mert csak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 08:25:39

@444: Ősi szavunk, a "parázik". Hát jó :-D

2018.02.27. 08:58:04

@Counter:
a para ősi szanszkrit szó. jelentése lélek. a pára ősi szláv szó. és annak egyik jelentése az állati lélek. "parázik" ezek modern változata. a paranoiás állatias módon fél, retteg.

2018.02.27. 09:02:30

@Counter:
a pain jelentése is fáj. és egyébként számos p betűvel kezdődő szó van az angolban (vagy akármelyik nyelvben), aminek a magyar jelentése f betűvel kezdődik. a finnegánok ebből gyártják le a "szabályos" hangmegfeleléseket. és ez alapján lesz a "pilvi" ugyanaz a szó, mint a "felhő". mintha a magyar egy p-f cserével létrejött finn nyelvjárás lenne. ahogyan a szegediek szögediek. mert ö-znek. ugyanúgy a magyarok f-ező finnek. de nem.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 09:13:26

@neoteny:

Úgy hiszem, hogy három szint van: információ, energia, anyag.

Az anyag megkeményedett energia. Az energia pedig megkeményedett információ.

A kvantumelmélet az előbbit bizonyította is.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 09:15:57

@444:

A szlávban a "lélek" szó a "lélegez" szóból van, ami érdekes, mert a magyarban ugyanez van. Nyilván minden görög és latin mintára lett.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.27. 09:20:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

The spreading of information about the [quantum] system through the [classical] environment is ultimately responsible for the emergence of "objective reality."

-- Wojciech Hubert Zurek: Decoherence, einselection, and the quantum origins of the classical

arxiv.org/abs/quant-ph/0105127

2018.02.27. 09:23:29

@Janossz:
a szlovákok is nemzeti keresztények. a csehek is, a lengyelek is. a magyarok is. közös az államvallás. ebből egymást érintő vagy egymást metsző kultúrkörök adódnak. ezt megint csak a "liberálisok" nem fogadják el. mert ők nem nemzetközösségi létformát képzelnek el, hanem azt, hogy ők a nemzetek felett (!) álló szuper elit a multinacionális vállalatok igazgatótanácsaiban. de ezt a lakosság többsége elutasítja különösen vidéken. aztán lehet ezek után köpködni.

felőlem az ellenzék leválthatja a geci orbánt ha tudják. de ez a "demokratikus" alakulat kormányzásra képtelen. hódmezővásárhelyen a választók 57%-a beintett lázárnak. jelezték, hogy talán nem kellene ennyit lopni. és csak 43% állt ki a fidesz mellett. de márki-zay péternek sincs programja. a választási győzelme az ellenérzésekre van alapozva. de ezek után nyilván erősödik az igény az ellenzéki koordinált jelöltállításra. és lássuk, hogy mire mennek vele.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 09:25:33

@Counter:

Minden nyelvi változás oka a műveletlenség.

A művelt ember ugyanis ragaszkodik görcsösen a korábbi nemzedék nyelvéhez, míg a műveletlen folyton hibázik. Aztán a hibákból lesz az új norma.

Különösen így volt ez akkor, amikor sok ember nem tudott olvasni, vagy csak korlátozottan tudott.

De a folyamat ma is így van, csak lassabban.

Egyik kedvenc hobbim megfigyelni a magyar nyelv változásait. S bizony még nyelvtani szinten is vannak változások, akár 20 év alatt is.

2018.02.27. 09:50:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
a lélek a léttel is összefügg. a lét azzal, hogy valami lesz. és ugye ebből lesz élet. és ezzel szemben áll a halál, ami a hiedelem szerint a halott kileheli a lelkét. a lehel egy hangutánzó hangfestő szó. ha kimondod azt, hogy lehel, akkor lehelsz. a lél vagy lehel ugyanaz a vezér. tehát ez egy szócsalád. milyen eredetű? a magyarban alakult ki, a magyarul beszélők hozták létre. nyilván hatottak erre a török, az iráni nyelvek. a latin, a görög és szláv egyház. és a szláv nyelvek. például a vacsora szót mondják úgy is, hogy vecserja, vagy vecsernye. ez egy szláv jövevényszó. vecser - este. ahogyan mondjuk a pecsenye. a pecs az sütéssel függ össze. és egyébként lehet, hogy pécs helynév is ebből ered. a szófejtés kicsit olyan, mint az álomfejtés. mire gondoltak, amikor azt mondták, hogy pécs.

a vita azon van, hogy a magyar nyelv alapszókincse hogyan épül fel. ősi szógyökökből. ezt mondja a népfőiskola. az mta pedig azt, hogy a magyarok finn szavakat vettek át. és ezekből "szabályos" hangmegfelelésekkel jöttek létre a magyar szóalakok. például a felhő finnül pilvi. de ez ugyanaz a szó. mert hogy több olyan finn szó is van, ami p, de a magyar jelentése f betűvel kezdődik. de ez nem csak magyar-finn, hanem magyar és akármelyik nyelv relációjában igaz. a magyar-finn szópárhuzamokból nincs lényegesen több (sőt kevesebb van) mint török esetben. és a nyelvtan is legalább annyira hasonlít. persze ez sem eredet, hanem inkább kapcsolat. a magyar elég sok nyelvre hasonlít egy kicsit. de csak egy kicsit.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 10:20:56

@444:

Nekem az az álláspontom, hogy a magyarok nyelvcserén mentek keresztül. Az eredetileg hun magyarok északra vonulva találozkoztak ugor törzsekkel, s átvették nyelvüket, mde az eredeti hunból sok szó maradt meg.

Egyébként érdekes adat: 100 éve még kérdéses volt, hogy a türk nyelvek egyik ágát (a bolgár ágat, melynek mai egyetlen megmaradt nyelve a csuvas) finnugor vagy türk ágnak kell-e tekinteni, annyira átmenetinek tűnt na 2 között.

Elméletem megmagyarázná, a magyar nyelv szókincsében miért inkább türk, viszont nyelvtanában miért inkább ugor.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 10:47:33

@444: De a "hurt"-é is. Azt kihagyod az elméletből, hiszen nem illik bele. Más esetekben meg a puszta XX. századi hangtani egyezés örökérvényű összefüggést alapoz meg.

Ennek semmi értelme.
Egyébként majdnem minden nyelv minden szavának kimondásakor lehelsz. Tehát minden szó mindig azt jelenti, hogy "lehel"? Nem.

A csehek egyébként ateisták. A cseh nemzeti kereszténységnek 200.000 híve sincs. A lengyelek pedig katolikusok, ami egészen máshogy "nemzeti", mint ahogy azt a debreceni reformátusok képzelik. A református nemzeti kereszténység idegennel való konfliktusban mindig a megalkuvást keresi, a lengyel nemzeti kereszténység mindig a kitartást, az ellenállást.

2018.02.27. 11:53:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
az mta elmélete szerint az ugor törzsek a magyarok, a hantik/oszjtákok és a manysik/vogulok. a hantik jelenleg egy 25 ezres népcsoport. a manysik száma pedig 5-10 ezer fő. a magyar népesség 10-15 millió. persze lehet mondani, hogy a hantik és a manysik el vannak nyomva. de aligha érte őket nagyobb pusztítás, mint a magyar népességet. az elég valószínűtlen, hogy egy hun-magyar törzsszövetség átvette az ugor (hanti-manysi) nyelvet.

a finn-szamojéd törzsek a sarkkörről a nagyobb hidegek elől időnként délebbre vándoroltak. és egy részük az ural ázsiai oldalán letelepedett. és ők találkoztak a kelet-nyugati irányban szerveződő lovas-nomád kultúrával. a hanti-manysi alliterál azzal, hogy hun-magyar. tehát van egy ilyen kapcsolat. de semmi se utal arra, hogy a magyarok lecserélték volna a korábbi nyelvüket. és csak azért nem beszélnek hanti-manysiul, mert átvették a törököt, szlávot, németet, görögöt, latint. az mta ugyan ezt állítja. az ezzel szemben álló elmélet pedig azt, hogy vannak magyar gyökszavak. ezek hangutánzó, hangfestő eredetűek, illetve egyszerű, elemi szóképek. és a magyar ezt toldalékolja. mint a többi ragasztó, ragozó nyelv. és vannak jövevényszavak, de ezek egy jelentős részének is megalkotják a magyar megfelelőit. a magyar nyelvművelés ősidők óta folyamatos. és ebből lesz egy sajátos nyelvezet, ami egy kicsit a szomszédos, szövetséges, vagy épp ellenséges népek nyelvére hasonlít. de egyikre se hasonlít igazán. és a magyar kultúra ettől sajátságos. de ezt egyébként a legtöbb nép így csinálja. az államalkotók nem cserélik le a nyelvükbe, hanem a sajátjukba illesztik be környezetüket. a saját, sajátos műveltségüket alkotva, a környékhez, a környezetükhöz alkalmazkodva. a környezetben, környezőben ott van az, hogy körös-körül levő. a kör. a kerek. kerék. de ehhez kapcsolódik a korong, korona vagy a karika. modern kori nyelvújítás a körülmény. ami a latin circumstancia helyébe lépett.

a népfőiskola elmélete az, hogy a krrrr az hangutánzó, hangfestő és valami körözést próbál magyarázni. ahogyan a prrr, és a frrr. pörög, forog. krrr. kereng, kering. aztán persze lehet, hogy nem csak a magyaroknál. hanem a szlávoknál is, vagy a latinoknál.

a church és a circle is közös tőről ered. a templom óangolul cirice, circe. az egy ősi kör, közösség, közös ősiséggel rendelkező (rend-el-kez-ő) kör. ószászul kirika. ebből lesz a német kirche. persze ez szlávban hasonló. és ezzel függ össze a király. a rekonstruált PIE root (proto-indoeurópai gyök): *keue-. kö. kör. és ebbe a nyelvcsaládba, kultúrkörbe magyar nyelv is beilleszhető lenne a maga sajátságaival. a kő is ugye kör alakú. vélhetően ősi szó. a finneknél is kivi. a szlávosan "kövevény", "kemény" vagy "kavics". de mondjuk a kunyhóban (konyhában) kőből készült kemence. és a kémény angolul chimney. a latin caminata, a görög kaminos tűzhely. a konyha az kitchen, kuhnye. a konyha hagyományosan a ház mellett épült kis kunyhó. meg kellett nyúzni, ki kellett belezni az állatot. azt különálló, vagy azt a háztól elkülönülő helyiségben végezték. és az uraknak hozták, hordták a szolgák. a hordában. a bőség, bővelkedés. de böcsület. a bők megbecsülték a cselédeket. egy családot alkottak. a nyelv a hagyományok lenyomta. úgy lehet egy néptől elvenni a múltját, hogy ezt eltagadják.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 12:10:13

@444: A kő nem kör alakú. Az alliteráció nem jelent érdemi összefüggést.

A hantik és a magyarok jelenlegi létszámáról a 2000 évvel ezelőtti feltételezett ősök létszámára semmilyen következtetést nem lehet érvényesen levonni.

2018.02.27. 12:20:09

@Counter:
ne viccelj már. semmit sem alapozok arra, hogy a pain magyarul fáj.

az mta mondja azt, hogy vannak p betűvel kezdődő szavak, aminek a magyar jelentése f betűvel kezdődik. tehát a p és az f egy "szabályos" megfelelés és ezért a finn pilvi és magyar felhő szó ugyanaz. de ilyen alapon a pain és a fáj is ugyanaz.

az ősmagyarok ilyen alapon akár a modern angolt is beszélhettek. arra, hogy fáj azt mondták péjn. csak aztán mentek mendegéltek. és azt monták. a picsába ezzel a sok szó kezdő p-vel. legyen inkább féjn. és ebből lett a fáj. így érvel az akadémia. így lett a pilvi szóból felhő.

p-f "hangmegfelelés" bármely a magyar és szinte minden nyelv relációjában előfordul (feltéve, hogy vannak ilyen hangok). magyar-finn relációban ez nem kiugróan magas. semmi sem igazolja azt, hogy a magyar egy finnugor nyelvjárásból alakult ki. nem stimmel a földrajz. a finn-szamojéd népek másik éghajlati övben éltek. nem stimmel a genetika. a magyarok és a finnek nem keveredtek. a magyarok között 1% alatti a finnekre jellemző marker. és ennek feltételezett ókori magyar-finn együttélésnek nincsenek se írásos, se tárgyi emlékei. van egy érintőleges kapcsolat. és egy finnegán elmélet. pilvi = felhő. saa = ég. mert az ókorban a magyarok és a finnek felmutattak és azt mondták sanke. csak aztán a magyarok mentek mendegéltek. a szó kezdő s-t elhagyták. és ebből lett az anke. ami az ág. a finnek pedig az nk-t hagyták el. és úgy lett saa. ami azt jelenti időjárás. de ez az angol sky, vagy az óangol scuo szóból is levezethető, vagy szinte akármiből. ezt az egész elméletet a bach korszakban verték keresztül az akadémián. esetenként bebörtönözve azokat, akik nem ezt a bécsből kitalált elképzelést hirdették.

egy elméletet egy formális-axiomatikus rendszerben lehet ezt értelmezni. mit jelent az, hogy két nyelv ugyanabba a szócsaládba tartozik. és ha valami alapján ez igaz magyar-finn relációban, akkor nézzük meg, hogy ugyanez érvényes-e magyar-török, vagy akármilyen relációban. és ez alapján állapítható meg, hogy milyen mértékű a rokonság.

2018.02.27. 12:39:21

@Counter:
becslésed szerint az ókorban mennyien lehetett a római birodalmat szétverő hun (magyar) és a hanti (manysi) törzsszövetség számaránya.

lehetett a népek között kapcsolat. sőt valószínűleg volt. a manysi számolás hasonlít a magyarra. de a többi finnugor nép esetén már nincs hasonlóság. hanti-manysinszk ősi neve szamarovo. az ott élők találkozhattal steppei lovas nomád népekkel. ez nem őseredet, hanem egy kapcsolat.

2018.02.27. 12:59:19

@Counter:
a csehek többsége hagyományaiban, és értékrendjében keresztény annak ellenére, hogy ateista. és nacionalisták. a zsidó-keresztények mondják azt, hogy a kereszténység és a nemzeti érzület nem fér össze. de ez csak a zsidó-keresztények számára összeférhetetlen. a nemzeti kereszténységnek éppen az lényege, hogy a vallást a zsidó-keresztények nem kizárólagos módon diktálják. hagyományosan a protestantizmus nemzeti keresztény. church of england példának okáért. de a reformáció is úgy folyt, hogy azzal létrejön a magyar vallás. ez nem tetszett bécsben. és úgy lett ellenreformáció. szabadságharcok és kiegyezések.

2018.02.27. 13:08:47

@Counter:
a kő az kör alakú, vagy legalábbis körkörös térbeli alakzat. matematikában ellipszoid. ami éles, hegyes földdarab a szik és szikla.

2018.02.27. 13:13:47

és ebből van a szike, szikra, vagy a szikár termet. és az nem ugyanaz, mint a kövér.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 13:16:37

@444:

Ez a nosztratikus elmélet, melynek egyik alapítóját ismertem személyesen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 13:58:44

@444: A kő simán lehet emberi beavatkozás nélkül is szögletes formájú geológiai képződmény.

A szikla meg nem attól szikla, hogy szögletes, hanem attól, hogy nagyobb méretű, mint a kő. Jellemzően a követ emberi erővel arrébb lehet tenni, a sziklát nem. A sziklát kitermelve követ kapunk, a szikla kővé törhető.

Az egymással rokonított finnugor és magyar szavak jellemzően a feltételezett őshaza területére jellemző fa- és táplálékfajták nevei, a legalapvetőbb természeti jelenségek megjelölései.
A török eredetű szavaink már egy kezdetleges államszervezet működtetéséhez szükséges szavak ezzel szemben.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 13:59:29

@444: A hun törzsszövetség jelentős része _germán törzs_ volt. Mint azt jól tudjuk.

2018.02.27. 14:45:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
ha az eurázsiai népeket a kőkorban összekapcsolják, akkor abba be kellene venni az amerikai indiánokat. mert hogy azok közép ázsiából alaszkán keresztül vándoroltak át amerikába. (vagy amerikából jöttek át ázsiába. ez megint olyan, hogy ásni kell. hol vannak régebbi genetikai nyomok.)

a magyar, magyarul beszélő, magyarokkal rokon törzsek ókori története az, amire nincs általános elfogadott elmélet. és a finnugor elképzelés aligha áll meg.

a honfoglalás kori sírok és az árpád ház genetikai vizsgálatából most az a teória erősödik, hogy egyrészt volt egy a kárpát-medencében, vagy a keleti steppéken kialakult földműves, háziiparos népesség. és ehhez tartozott egy a keleti és a nyugati árjákkal is rokon szittya katonaság. a kárpát-medencei honfoglalással utóbbiak vették át az irányítást azzal, hogy ők a hunok örökösei. az, hogy a honfoglaló vezérek finn halászok lettek volna elég valószínűtlen. ugor (hanti/manysi) vadász akadhatott közöttük. de nem törzsi csoportként érkeztek. hanem néhány férfi, akiket elcsábítottak a nők. a gyerekeiknek így magyar az anyanyelvük.

de ha több mérési eredmény lesz, akkor pontosabb képet lehet belőle adni. az ez igazán egyik pártnak se érdeke. a "baloldalnak" értelemszerűen nem. de a fidesznek sem, mert hogy ez az egész a nemzeti radikálisokat erősítené. és a kormányváltás lehetősége miatt a jobbik is próbál balra fordulni.

2018.02.27. 14:59:45

@Counter:
már csak az kérdés, hogy miért jött létre germánia és hungária. ha egyszer a hunok is germánok.

2018.02.27. 15:06:22

és ugye honnan ered a magyar nyelv.

finnek a magyar népességben lényegében nincsenek. az, hogy az ural keleti oldalán két az északi sarkkörről délebbre húzódó kis népcsoport nyelvét vették át a honfoglaló magyarok. de előtte milyen nyelven beszéltek vagy csak makogtak? az mta azt mondja, hogy előtte ősfinn-ugorul. utána ősugorul. aztán kicseréltek az ősfinnugor szavakat iránira, törökre, szlávra. és ami nem ilyen és nem német jövevényszó, nem modern kori nyelvújítás az ismeretlen eredetű.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 15:31:00

@444:

Szerintem ez tudományos kérdés. Abszurdum, hogy Mo-on ebből is politikai vita lett.

A mai ugor népek eleve nem azonosíthatóak a korabeliekkel. A hantik és manysik mai állapota erős idegen hatás eredménye, ez még a kinézetükön is látszik: ők ma fehér-mongoloid keverékek, s az utóbbi elem erősebb. Nzégesse képeket róluk. Nemigen néz ki így egy magyar manapság.

A nyelvcserének pedig számtalan oka lehet.

2018.02.27. 15:48:09

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
na, de mi igazolja azt a feltételezést, hogy a honfoglaló magyarok ősei átvették a vogulok és osztjákok nyelvét?

előtte milyen nyelvet beszéltek. és miért dobták ki a régi a nyelvet. mikor vették át? kr. után 500 körül? mentek mendegéltek. és azt mondták, hogy mégse vogulul beszéljünk már, hanem törökül. aztán megint mentek mendegéltek. és akkor meg már szlávul beszéltek.

sokkal inkább valószínű, hogy van egy nyelv, az a magyar, illetve annak hun őse amibe beillesztenek a szavakat. mint az, hogy folyamatosak a nyelvcserék.

ez olyan, mintha azt mondanám, hogy a bolgárok finnül beszéltek. csak aztán átvették a szavakat szerbektől és az albánoktól.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 16:50:58

@444: Nem a hunok a germánok, hanem a hun törzsszövetség tagjai között volt jelentős számú germán törzs.

Sehol nincs olyan, hogy "egyszer csak" szlovák helyett szlavókot mond a gömöri magyar, tegnap még úgy mondta, mától meg amúgy mondja.

A saját magad által kitalált hülyeségekkel vitázol.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 16:52:53

@444: Nem cserélték ki a meglévő szavakat, hanem gyarapodott a nyelv szókincse az újabb, török, iráni elemekkel.

Amíg nem élsz államban, nem kerülhetsz bíró elé, nincs tisztség, amit betölthetnél, addig nem kell esküt tenned.
De aztán láttuk, hogy ilyet lehet, ez hasznos, és esküt kell tenni, így mondják a szomszéd népek. Akkor mi is eskünek hívtuk, ahogy a düzni is düzni.

2018.02.27. 17:44:15

@Counter:
de mi bizonyítja azt, hogy a magyar egy finn nyelvjárás? az, hogy a pilvi felhő? a saa az időjárás? és ez ugyanaz a szó, mint az ég?

persze van néhány szó, ami hasonlít. de ezek a magyart ért török, iráni, urali, szláv, német hatások. és nyilván a magyar is hatott ezekre a nyelvekre. leginkább a hantira és manysira. de van egy alapnyelv. amit érnek különféle hatások.

az mta azt állítja, hogy van egy magyar-finn-ugor örökség. de a magyarok és a finnek nem éltek tartósan törzsközösségben. ezt cáfolja a biológia. elemi földrajz. másik éghajlati öv. ennek se tárgyi, se írásos emléke nincs. néphagyománya se. és egyébként a magyar szókincsnek töredéke hasonlít a finnre.

a korrekt az lenne, hogy formális-axiomatikus szabályrendszer. és az alapján a magyar és akármilyen nyelv relációjában megnézzük, hogy mennyi a hasonlóság mondjuk egy 1,000-es alapszókincsben. nézzük meg, hogy a p-f hangváltás mennyiben van jelen magyar-finn relációban. mert ha a p-vel kezdődő finn szavak általában jelen vannak a magyarban csak f-fel kezdődően, akkor rendben lenne. de erről szó nincs. ha a pilvi és a felhő ugyanaz a szó, akkor a pain és a fáj is ugyanaz. vagy a paint és a fest. a magyarok angolul beszéltek. csak érte őket mindenféle hatás. vagy akármilyen nyelvet be lehet mondani ilyen alapon.

mi a szabályrendszer, ami alapján azt állítod, hogy a magyar egy ősfinn nyelvjárás? amibe beékelődött szláv, német, török és iráni. de a finn-ugor szavak is úgy vannak, hogy egyik a zürjénektől, a másik a cseremiszektől.

a tudomány formális axiomatikus elméleteken alapul. mi az erős, gyenge vagy akármilyen kapcsolat, egyezés. két nyelv egy nyelvcsaládba tartozik akkor és csak akkor ha. a szókincs legalább felében van gyenge kapcsolat. fel lehet állítani egy elméletet. ez alapján a magyar és a finn rokonítható. rendben. de legalább ugyanilyen módon, nagyobb mértékben rokonítható egy tucat másik nyelvvel. a folyó az finnül joki. az mta szerint ez ugyanaz a szó. olaszul fiume. mert etruszk. és ezek után jön az, hogy magyar-etruszk kapcsolat nem lehet. de miért ne lehetne? az etruszk is agglutináló nyelv. szabad szórend, első szótagon levő hangsúly, hangrendi illeszkedés van. a magyar és az etruszk nyelvtan is nagyon hasonló. ilyen alapon az is lehet.

2018.02.27. 18:04:48

@Counter:
vagy vegyük az eskü szót. az esik ige származéka. esdekel, esedezik, eseng. aki esendő térdre borulva könyörög. vagy az uralkodó, az uraság előtt, vagy az isten előtt. és utána esküszik. az esküdteket eskették.

a középkori debrecenben a városi alkotmányosságban a választott esküdtek szövege ez volt:
"Az igaz Isten téged úgy segéljen, ki atya, fiú és szentlélek az te hitedben, hogy az mely esküdtbíróságnak tisztire személyedet az város választotta, abban tehetséged szerént igazan igyekezzél járni, az igazat nem hamisítod, az hamisat nem igazítod, az előtted törvénykedőknek az te értelmed szerént igaz törvényt teszesz, ebben se kedvet, se barátságot, atyafiúságot, félelmet nem nézel, hanem igazan cselekeszel, Isten téged úgy segéljen."

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.02.27. 18:20:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Az igazat, csak a tiszta igazat mond.

Tudtad, hogy . . . ?

"Pászthory Endre (1848-as tüzérhadnagy) bulgáriai tevékenysége felbecsülhetetlen értékű mind a bolgárok, mind a magyarok számára. Az ő egyénisége és tevékenysége még egy bizonyíték a két nép közötti tartalmas történelmi és kulturális kapcsolatokra."

www.inaplo.hu/mn/200103/54.html

2018.02.27. 18:24:55

és persze lánykérés is ilyen esedezés. és azt követi az esküvő.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.02.27. 18:25:57

@444: 444 minden szava(d) igaz, amit a (magyar) nyelvvel kapcsolatban leír(sz). Csak butaság jön ki abból, ha vitatkoztok vele.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 18:51:18

@444: Mi következik abból az eskü szó eredetére nézve, hogy az esküdt esküt esküszik?

Az égegyadta világon semmi.

Ennyi erővel az, hogy az informatikus informatikai eszközön információkkal végez műveletet, az "informatika" szó autochton magyar eredetét bizonyító érvelés.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 18:54:27

@444: Senki nem állítja, hogy a magyar egy finn nyelvjárás.

Legalábbis rajtad kívül.

Az összes állítás az, hogy nagy valószínűséggel ezelőtt ~2000 évvel nagy mértékben hasonló/azonos nyelvet beszéltek a mai magyarok és a mai finnek ősei.

Az angol sem szanszkrit nyelvjárás.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 18:58:17

@444: "elemi földrajz. másik éghajlati öv. ennek se tárgyi, se írásos emléke nincs. néphagyománya se. és egyébként a magyar szókincsnek töredéke hasonlít a finnre."

Az elemi földrajz éppen hogy alátámasztja a közös eredetet. Ugyanis hogy, hogy nem, pont azok a szavak közösek, amelyek a feltételezett őshaza földrajzi, éghajlati, környezeti adottságait, illetve az emberi kultúra legalapvetőbb fogalmait nevezik meg.

Ezzel szemben mondjuk a vegytan, az egzotikusabb égövek, vagy a magasabban szerveződő államiság szavai már nem közösek/közös eredetűek más finnugor nyelvek szavaival.

Azaz amikor a társadalmi fejlődésnek a megfelelő szintjére elértünk, már megszűnt az együttélés a távoli rokonokkal.

A szóhasonlítgatás nem az egyetlen bizonyítéka a nyelvrokonságnak. Mondattani, szórendi, ragozási, egyéb nyelvi logikai szempontok is vannak. Ilyenek az általad preferált angollal nagyjából semmilyen mértékben nem állanak fönn, pedig ezek meglehetősen tartós jellemzők. Gondolj az igeidőkre :-)

2018.02.27. 19:33:21

@Counter:
az anglik és a hunok együtt hordták az árut.

angol/óangol ~ magyar
---
ware/waru ~ áru
ware/warian, waraz ~ vár, vigyáz
ward/weard ~ véd
warn(ing)/warnian ~ vész, veszély
watch/wæcce, wacian ~ óvatos, óvakodik

oké a watch figyel, de az óvatosságot, óvakodást is jelent. de erre lehet mondani, hogy a jelentésátmeneteket zárjuk ki. rendben van. de ez esetben alkalmazzunk szigorú rokonítást.

a magyar-finn esetén nincs egy ilyen szóbokor. úgy, hogy a szavakat legalább 6-8 nyelv szótárából ollózzák össze. ez most zürjén, ez cseremisz.

az Edward/Eadweard. ead jelentése jólét (wealth). ead az eat/etan étel, étek szóval függ össze. a ward/weard jelentése véd (guard). és az etel, ed hun nevek. az első angli királyok aetel- előnévvel illették magukat. és edward, edgar, edmund, edwin és az edith nevekben az ed. mint valaki, aki jólétet, ételt ad. drink/drinkan ~ ital.

erre lehet mondani, hogy na jó. de a drink ~ ital egyezést nem fogadjuk el. mert ugyan a d/t zöngés/zöngétlen pár. van egy hangátvetés. de így is legfeljebb csak fele egyezik. ha szigorúan vesszük, akkor az kevés. rendben van. de a finnegán összevetésben legyünk ennyire rigorózusak.

persze ebből nem az következik, hogy a magyar angol eredetű. hanem az, hogy elsősorban az óangolnak van egy kapcsolat a magyarral. a hunok és az angolszászok találkoztak. földműveléssel, harcászattal kapcsolatos szókincsben van egy kérdőszavakban, határozókban vékonyka hasonlóság.

de ez is erősebb, mint a finn. az urali még úgy ahogy elmegy. de az nem eredet. az egy hatás, ami éri a magyar ősét. persze még egyszer. ha megengedőek vagyunk, akkor ebben lehetnek véletlen egyezések, belemagyarázások. ezeket számoljuk külön, vagy zárjuk ki. ugyanígy járjunk el a finnegán összevetésben. és a 6-8 nyelvet külön-külön kellene számolni. vagy a többi esetben is vonjuk össze a különféle török, türk nyelveket.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 19:37:10

@444:
Warn, warning - figyelmeztet, figyelmeztetés.

A veszély - danger.

Ebből sem következik semmi, ez a Stockholm=Istókhalma nívó.
Szórakoztató, ha nem tolják túl és nem veszik komolyan. Te egyik hibából se látszol ki.

2018.02.27. 19:59:00

@Counter:
a magyar nyelvtan az altaji, etruszk, sumer, vagy kaukázusi nyelvekkel is rokon. ebből egy tágabb, eurázsiai nyelvcsalád következik. vagy bevonhatók az amerikai indián nyelvek. akik alaszkán keresztül átvándoroltak (állítólag innen oda, de éppenséggel lehet onnan ide. mert amerikában ásni kellene. és könnyen lehet, hogy ott van régebbi lelelt). de ez esetben nem ókori, hanem őskori, újkőkori feltételezett nyelvi hasonló beszélünk. kivi és jegu kő és jég. és ezek lehet, hogy őseurázsiai szavak.

a finnegán elmélet nem ezt mondja. hanem azt, hogy nagyjából egy tucat északi nép közte a magyar egy közös nyelvet beszéltek. és csak ezek a népek. mert ha egy eurázsiai, vagy még amerikai indiánok is kiterjedő feltételezett nyelvcsaládról lenne szó, meg még az közel keleti-afrikai sémi-hámi nyelveket is beleveszik, akkor mert abban már az emberiségnek szinte az egésze benne van. földkerekség ősnyelvéről, vagy nyelveiről beszélünk.

de ez a vita az ókorról szól.

2018.02.27. 20:10:21

@Counter:
a warning is vész, veszély. és a danger is veszély. utóbbi francia. de ilyen alapon a kő és a kivi se egyezik. mert szikla is kő. kőszikla. na ugye. úgy semmi se egyezik. mert a legtöbb nyelven vannak rokon értelmű szavak eltérő hangalakkal. tehát a kérdés, hogy milyen szigorú az az elv, amit alkalmazni kívánsz? és ezek után sorban az összes relációban azt alkalmazd. és ebből hogy jön ki a finnegán? nyeltvan az elsődleges. oké. de ott van a többi ragozó nyelv. az összes alternatív elmélet azt mondja, hogy a nyelvtan feltételezett ősi toldalékolás. és találnak magyarral rokonítható szavakat. kicsit álomfejtős dolog ez persze. nyelvi kapcsolatként elfogadhatók. mi indokolja, hogy ezek közül ki legyen emelve a finn az összes többit lesöpörve.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 20:33:49

@444: Nem, a warning nem veszély, ahogy a kapa sem olló, bár mindkettőnek van éle, tehát a népfőiskola akár össze is keverheti őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.27. 21:08:38

@444:

"az amerikai indiánokat. mert hogy azok közép ázsiából alaszkán keresztül vándoroltak át amerikába. (vagy amerikából jöttek át ázsiába. ez megint olyan, hogy ásni kell. hol vannak régebbi genetikai nyomok.)"

Te szereted az Y-haplocsoport térképeket:

en.wikipedia.org/wiki/Human_Y-chromosome_DNA_haplogroup#/media/File:Migraciones_humanas_en_haplogrupos_de_ADN-Y.PNG

2018.02.27. 21:32:30

@neoteny:
most úgy van, hogy a Q közép-ázsiából át vándorolt ameriáka. de elég rendesen átvándorolt. mert közép-ázsiában alig maradtak. miért indult el majdnem az összes alaszka felé? esetleg lehet úgy is, hogy a Q amerikában jött létre. és onnan jöttek át. ez a feltételezés csak akkor nyerne bizonyítást ha ott találnak régebbi nyomokat. de ugye az sem mindegy, hogy mennyit ásnak. ebben kicsit mindig benne van a politika. mert az egyesült államok kormánya annyira nem forszírozza, hogy az amerikai őslakosságnak dicső múltja legyen, pláne eurázsiához kötődően.

2018.02.27. 21:35:01

@Counter:
rendben van. de ez esetben legyél ennyire kritikus azzal is, hogy az ég nem időjárás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.27. 21:59:30

@444:

"a Q közép-ázsiából át vándorolt ameriáka. de elég rendesen átvándorolt. mert közép-ázsiában alig maradtak."

Helyesen: _ma_ a Q _arányaiban_ kisebb "közép-Ázsiában", mint az Amerikákban élő őslakosok között. Ebből semmi nem következik arra vonatkozóan, hogy mi volt az átvándorlás idején az átvándorlók és a "maradtak" közötti arány.

"esetleg lehet úgy is, hogy a Q amerikában jött létre. és onnan jöttek át."

Lehet -- csak nagyon valószínűtlen. Ahogy már többször szó volt róla: a puszta lehetőség megállapítása mihaszna a lehetőség valószínűségének említése (megállapítása) nélkül.

2018.02.27. 22:02:20

@Counter:
a sarló az sickle. ez egy égetett agyag sarló.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/ClaySumerianSickle.jpg
lehet ez újkőkorszakban pattintott szikla? a kasza az scythe. ennek őse a *sek-. jelentése vág, szeg. ezek nem a székelyek? ősgermánul (!) *segitho, *segede. a késesek a szászok. a kés a kéz, a kard a kar meghosszabbítása. a szablya szab. a tőr az tör. trrr. összetöri. elemi mozgásformát leíró igék hangutánzó, hangfestő szavak. angolul a kard sword. óango megfelelője sweord ~ szúrd.

ezekre is mondhatod, hogy ez egy baromság. nem azt állítom, hogy ez nyelv eredet. egy lehetséges, gyenge kapcsolat. de van olyan erős az óangol rokonítás, mint a finnegán. de mondhatod azt, hogy ez belemagyarázás. csak legyél ugyanennyire kritikus a finnegán elmélettel. amelyik eleve sokkal erősebbet állít. mert azt mondja, hogy az nyelvi eredet.

2018.02.27. 22:04:05

@neoteny:
miért lenne valószínűbb az, hogy a Q közép-ázsiában jött létre annál, hogy közép-amerikában (ahol sokkal gyakoribb)?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 22:10:59

@444: Nem, nem lehet "pattintott szikla", mert amit a szikláról le, illetve a nagyobb kőből előformálás után kipattintunk, az már csak kő.

Miért lenne az az őse? Mert felületesen hasonlít a hangalak?

Mit törsz össze a tőrrel? Amivel össze lehet törni a dolgokat, az a kalapács. Abban nincs trr, brr, krr.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 22:12:32

@444: Mert se nyoma, se lehetősége nem ismert a Közép-Amerikából Közép-Ázsiába irányuló vándorlásnak. A fordított irányúra viszont vannak bizonyítékok, pl. az amerikai emberi leletek kora és helye (a legrégebbiek Alaszka környékén kerültek elő, délebbre haladva egyre fiatalabb a legrégebbi is).

2018.02.27. 22:25:46

@neoteny:
a magyar népességgel kapcsolatban is azt a kérdést teszik fel, hogy az honnan jött. lehet, hogy egy része a kárpát-medencében jött létre. ahogyan a lengyel kutató feltételezi. valamikor az ókorban a korai bronzkorban kr.e. 3000 körül létrejött egy törzs. és az benépesítette a kárpát-medencét. ők a magyarok relatív többségének ősei. a lengyel szerint az R1a Z280 földműves változata innen eredt. és ez módosult a közép-bronzkorban kr.e. 2000 körül. ők a R1a-Z92 baltiak. harci "baltások"???. Z93 és Z94 a lovas nomád harcosok. keleti-indoárják, a tatárok, indoszkíták, szittya ősök. ezek lehettek a honfoglaló vezérek. és ezek kalandoztak. persze az erősen kérdéses, hogy az Y-DNS egy sajátos közéleti viselkedéssel összekapcsolható-e. mert ugye a filoszemiták szerint az eredetnek semmi, de semmi jelentősége nincsen.

2018.02.27. 22:32:42

@Counter:
ha a régebbi leleteket közép-ázsiában találják, a fiatalabbakat közép-amerikában, akkor nyilván onnan indultak el. és nyilván alaszkán keresztül mentek.

2018.02.27. 22:33:29

az onnan az ázsiából.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.27. 22:39:30

@444:

"ha a régebbi leleteket közép-ázsiában találják, a fiatalabbakat közép-amerikában, akkor nyilván [Ázsiából] indultak el. és nyilván alaszkán keresztül mentek."

Amivel megválaszoltad a saját kérdésedet: "miért lenne valószínűbb az, hogy a Q közép-ázsiában jött létre annál, hogy közép-amerikában (ahol sokkal gyakoribb)?"

2018.02.27. 22:44:55

@Counter:
a kalapáccsal kopácsolni lehet. kardot kovácsolni. vagy vértet, ami vert és véd. a szittyák a tőrrel az ellenfél koponyáját törték össze. engem tanítottak vívni. és az egyik a vezényszó: kitörés. azzal törsz előre. a tőrrel.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 22:45:33

@neoteny: Na de mi van, ha nem találtak meg minden leletet, ha téves a datálás, ha hamisítják az adatokat a Kárpát-medence vizéért és földjéért, ha krr, brr és frr, kérdezi a népfőiskola, majd lassan összedűl.

Tényleg a dőlnek mi az angol párja? Olyan szép rövid hangfestő szó. És annyira hasonlít a dalra, tehát valami összefüggés kell hogy legyen.

Dőlés közben daloltak a daliák?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 22:46:23

@444: Tehát a tőrrel török, nem szúrok.

Ma is tanultam valamit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.27. 22:47:20

@444:

"valamikor az ókorban a korai bronzkorban kr.e. 3000 körül létrejött egy törzs. és az benépesítette a kárpát-medencét. ők a magyarok relatív többségének ősei. [...] a lovas nomád harcosok. keleti-indoárják, a tatárok, indoszkíták, szittya ősök. ezek lehettek a honfoglaló vezérek."

Úgy érted, hogy a magyarok "relatív többsége" már a Kárpát-medencében élt évezredek óta, amikor a "keleti-indoárják, a tatárok, indoszkíták, szittya ősök" "honfoglalva" megszállták a Kárpát-medencét?

2018.02.27. 22:59:56

@Counter:
a halkabb mélyebb éneklésre azt mondja a magyar: dúdol. a magasabb, hangosabbra azt, hogy a dal. ha valaki nagyon magas hangon sivalkodik, akkor kurjongat. ha alig hallhatóan, akkor dünnyög. ezek hangutánzó, hangfestő szavak. dong, dönget, dönt. és ebből lesz a dől. ezt értik a deli legények. finnegánok csak fikáznak.

2018.02.27. 23:23:15

@neoteny:
a földművesek földet művelnek. és jöttek a honfoglaló vezérek, hogy ők a hunok örökösei és megvédik a magyar embereket.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.02.27. 23:34:56

@444: Tehát a dalt énekeljük, ez nyilván rokon azzal, hogy sing a song.

A kurjongatás nagyon nem jelent magas hangon sivalkodást. A kurjongatás ismérve a hangerő. A dünnyögés nem éneklés.

Úgy látom, a népfőiskolások angolul nem, magyarul pedig csak gyengén, bizonytalan szókinccsel tudnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.27. 23:46:04

@444:

"jöttek a honfoglaló vezérek, hogy ők a hunok örökösei és megvédik a magyar embereket"

Hasonlóan ahhoz, ahogy néhány száz év múlva a mongolok megszállták Kínát:

en.wikipedia.org/wiki/Mongol_conquest_of_the_Song_dynasty

2018.02.28. 00:01:20

@Counter:
olyasmi, mint a sing és a song. rokona értelmű magyar megfelelője zeng.

2018.02.28. 00:08:57

ezek hangutánzó, hangfestő szavak. az adott népcsoport ki akarja fejezni azt, hogy zeng az ének. és az angolok ezt úgy mondják, hogy sing, óangolban singan és song óangolban sang. feltételezett PIE root (proto-indoeurópai gyök) *sengwh. zeng, zengő. jelzem ez ügyben a finnegánok is azt mondják, hogy ez hangutánzó. penget, kongat. csilingel, csörög, csenget. csepeg. csurog. loccsan. lobban. robban. forog. fordul. fortyog. rotyog. forr. rezeg. ráz. stb.

2018.02.28. 00:23:21

@Counter:
a húz esetén mondják a finnegánok, hogy az nem hangutánzó. húúúz. hanem a hanti kopite (feldarabol) szóból alakult ki. van egy lovas nomád népcsoport. elég sok mindent kell hozni, húzni, hurcolni, hordani a hordában. jön az mta. na de ez finnegán. a kopite feldarabol. és abból lett a húz. egy hang se egyezik. még a szótagszám se. és jelentés se. mit számít az. a hangzók spiralizálódtak és vokalizálódtak.

2018.02.28. 01:03:05

@neoteny:
el kellene kezdeni mérni az arányokat. a karosi honfoglalás kori sírokból van elég sok minta. abból valami olyasmi rajzolódik ki, hogy honfoglalás volt is, meg nem is.

mt-dna vizsgálat folyt. az ugye anyáról gyerekekre adódik. abban ~30% volt kifejezetten keleties tatár, mongol. de ez nőág. ebből nem a törzsi jellegre lehet következtetni hanem inkább arra, hogy keletről jött. ~10% akiket egyáltalán nem tudnak népcsoporthoz kötni. ~10% volt a szittya jelleg. de ez a vezérek között. ők lehettek a honfoglalók.

és a sírok nagyjából felében nincs meg ez a keleties ázsiai nőági jelleg. azok valószínűleg már a kárpát-medencében éltek. ~10% volt a nyugat-európára és ~40% pedig a kelet-közép európára jellemző.

tehát egy földműves, háziiparos népesség már itt volt. nevezzük ezt magyarnak. és erre telepedett rá egy katona réteg a hun törzsszövetségből. még több mérés kellene. és abból lehet rekonstruálni. csak ebbe a finnegán elmélet folyamatosan bekavar. annak lényegében semmi alapja nincs.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.28. 01:29:07

@444:

"el kellene kezdeni mérni az arányokat. [...] még több mérés kellene."

Kinek kellene finanszíroznia ezeket a méréseket?

"csak ebbe a finnegán elmélet folyamatosan bekavar."

Mert a férfias, arcoskodó akadémikusok benn ülnek a Magyar Tudományos Akadémiában, az államalkotó nép által alkotott államhatalom által erőszakkal (értsd törvényekkel) létrehozott és finanszírozott szervezetében, ahonnét elnyomják a kislányosan picsogó népfőiskolás nyelvészeket.

2018.02.28. 10:32:51

@neoteny:
ki finanszírozza? magyar tudományos akadémia, vállalkozók országos szövetsége, magyar nemzeti bank, nemzeti kulturális alap, collegium hungaricum (~népfőiskola) saját bevételeiből. magyar orvoskamara önkéntes munkával. honnan lesz az mta pénze? például szja/tao felajánlásokból.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.28. 10:47:33

@444:

"magyar tudományos akadémia"

Nettó adófizetők pénze.

"vállalkozók országos szövetsége"

Magánpénzek; helyes.

"magyar nemzeti bank"

Minden magyar pénze ill. annak az inflációja.

"nemzeti kulturális alap"

Nettó adófizetők pénze.

"collegium hungaricum"

Amennyire látom, ez is a nettó adófizetők pénze.

Elég nagyvonalú vagy a nettó adófizetők/magyarok pénzével: költenéd azt olyan genetikai kutatásokra, amiknek az eredményére néhány ezer vagy néhány tízezer ember kiváncsi. Inkább hozzanak létre a népfőiskolások egy alapítványt ami rendezzen gyűjtéseket meg keressen szponzorokat (a VOSz pl. jól hangzik), aztán abból szekvenciálják a régi és új DNS-eket.

2018.02.28. 11:17:52

@neoteny:
az szja/tao felajánlások éppen arra lennének jók, hogy le lehessen mérni hány ember hajlandó adni egy adott ügyre az adójából. az mnb közösségi tulajdonban levő non profit pénzintézet. miért ne finanszírozhatná az mta kutatásait, ami egy nemzeti közintézmény.

értem, hogy egy csoportosulás, hogy ez így túlságosan szigorú rendszer. mert hogy ne kelljen már kötelező jelleggel adakozni valamiról amiről egyesek azt mondják, hogy közhasznú. rendben van. de a többség miért lenne köteles elfogadni a soros alapítvány egyeseknek juttatott pénzét. arra a gyügyei paraszt azt mondja, hogy spekulatív módon létrejött hamis pénz. azt ne keverjék bele az ő pénzébe kivéve persze azt az esetet, hogy legalább egy részét neki adják. de ha nem, akkor az a pénz a gyügyei paraszt kizárná a piacról. mert hogy ez lufi. soros azt mondja, hogy neki ott van egy hasítókód az orákulumban, ami szerinte százcsillió dollárt ér. a szabad piaci önkéntesség ott kezdődik, hogy azt is lehet mondani, hogy köszike, de a mi piactereinken az nem ér semmit. csak ugye erre az amerikai demokraták azt mondják, hogy az usa indítson háborút a "gonosz" erői ellen. soros és társai kibulizták, hogy az orákulumban ott a semmi. és azt szeretnék, hogy abból övék legyen minden. tehát van egy világuralmi csoport. akiket a komcsában zsidókkal azonosítanak. de nem "a" zsidók. mert ők is különfélék. ne úgy legyen verseny, hogy az egyik százcsillió dollárral indul, mert az unfair. de ez egy vallási kérdés. mert van aki azt elfogadja, hogy az fair. ilyen lehet amerika. költözzön amerikába. európában, vagy kelet-közép európában, vagy eurázsiában, még esetleg japánban is azt mondják, hogy az a felhalmozás nem legitim, vagy nem teljesen. mert donald trump és oprah winfrey elfogadják, hogy de. vagy bojár gábor. csak ő egy helytartó lenne, hogy kiszolgáltassa az országot. ők nem magyarok legalábbis a népfőiskola értelmezésében.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.28. 12:27:56

@444:

"arra a gyügyei paraszt azt mondja, hogy spekulatív módon létrejött hamis pénz. azt ne keverjék bele az ő pénzébe kivéve persze azt az esetet, hogy legalább egy részét neki adják."

Erről van szó: van az a pénz amiért a spekulatív módon létrejött hamis pénz is elfogadható pénz.

Amit a gyügyei paraszt nem ért meg az, hogy ebben a játékban ő csak veszíthet -- még akkor is, ha egy részét neki adják.

2018.02.28. 12:51:12

@neoteny:
soros és társaik, a globális kapitalisták totális pénzrendszert akarnak kiépíteni. de azt a fél világ (magyarországon a többség) nem fogadja el. a népfőiskola azt mondja, hogy legyen különbség a piacon fair és unfair módon szerzett pénz között. az, hogy mi a fair és az unfair jövedelem az vallási kérdés. de jogában áll a köznépnek, vagy egy részének helyi piacot teremteni a saját közösségi tulajdonán.

erre a népfőiskolás gazdasági rendre gyurcsány ferenc és dobrev klára azt mondja, hogy ők ehhez nem csatlakoznának. rendben van. az a cél. oszkó péter se csatlakozna hozzá. az a cél. de a kínai kereskedő a selyemúton kapcsolódna ehhez a vásárszövetséghez. szabad vásárvárosok hálózatához. a demokraták viszont nem. viszontlátásra. a népfőiskola azt mondja, hogy oszkó péter ossza az észt amerikának. de az ő kis világukat ne igazgassa. ehhez joguk van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.28. 12:57:09

@444:

"de azt a fél világ (magyarországon a többség) nem fogadja el."

Dehogynem fogadják el:

"arra a gyügyei paraszt azt mondja, hogy spekulatív módon létrejött hamis pénz. azt ne keverjék bele az ő pénzébe kivéve persze azt az esetet, hogy legalább egy részét neki adják."

Erről van szó: van az a pénz amiért a spekulatív módon létrejött hamis pénz is elfogadható pénz.

Amit a gyügyei paraszt nem ért meg az, hogy ebben a játékban ő csak veszíthet -- még akkor is, ha egy részét neki adják.

2018.02.28. 13:39:06

@neoteny:
te egy totális pénzrendszert képzelsz el. úgy általában véve a sémitáknak totális világképük van. és az a törzsi tudatuk, hogy abból nem engednek. a népfőiskola elképzelése az, hogy ezért van az, hogy a világon a zsidókat mindenhol gyűlölik, a muszlimok egymással is háborúznak. a sémiták közül a keresztények azok, akik hajlandóak a világ többi népéhhez alkalmazkodni. ez persze így egy erős túlzás. kiegyezésre kellene törekedni. totális világrendet legfeljebb a virtualizált piacokon lehet létrehozni. a fővárosi zsidóság egy részében és a hozzájuk kapcsolódó baloldalinak és liberálisnak mondott értelmiségiekben nincs meg ez a belátás. ők a filoszemiták. és velük szemben folyik egy politikai küzdelem 25 éve, vagy 125 éve a millennium óta. részben ennek következménye trianon. ebből következtek a náci németek és a nemzeti kereszténységet feladó magyaroszági fasiszták túlkapásai auschwitz birkenau. ebből következett a gulág. a magyarországi zsidóság túlkapásaival. és ebből következett az elbaszott rendszerváltás is. mert egy újabb totális rendszert akarnak a világra kényszeríteni magyarországon legalább is nagyrészt ugyanazok a családok, akik korábban is tették. és ezért engednek meg majdnem mindent a jelenlegi kormánynak. mert a közvélekedés az, hogy velük szemben szinte bármit szabad. csak ezt ki se szabad mondani. de a lakosság döntő többsége lényegében ezt gondolja. azok akarják elvenni a magyarok múltját, akik egyben meghatároznák az ország jövőjét. ez egy nyílt hazaárulás, és így tovább.

nyilván vannak olyan kommunák akik egyfajta gazdasági rendet szeretnének. nevezzük ezt nemzeti kereszténynek. és vannak a nem-nemzeti, nem-keresztények, akik nem szeretnének ilyesmit. nekik is jogukban áll egy másfajta világot teremteni. álljon össze gyurcsány ferenc és dobrev klára, bokros lajos és tamás gáspár miklós, németh sanyi bácsi és a többiek. ahol elég sokan vannak. vagy ha ez nem elég jó, akkor menjenek bosztonba. mert állítólag ott sokkal nagyobb a szabadság. miért nem költöznek oda?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.28. 13:53:18

@444:

"te egy totális pénzrendszert képzelsz el."

Te csak brutális idiótaságokat írsz.

2018.02.28. 22:50:23

@neoteny:
az anarcho-kapitalizmusban nincs (választott) államfő, nincsenek (választott) egyház tanács, nincs (választott) piacfelügyelet, nincsenek (választott) bírák, nincs (választott) tisztviselői kar, nincs (választott) országgyűlés és (választott) kormány. a nép nem szerveződhet kommunákba. nincsenek törvényhatósági jogkörrel felruházott városok.

hanem vannak a kiválasztottak, akik azt mondják: nekünk az orákulumban van százcsilló pénz. abból, hogy az egyiket átváltottuk a másikra. a másikat az egyikre. ezzel nagyon sok értéket teremtettünk. azt mondta a szolgánk, hogy ez nem hatot, hanem hetet ér. és az összes többi hetet ér. heted hét határon túl nyomjuk a fizetési ígérvényeket. és szedjük a kamatos kamatot. és ezt majd ellenőrzik az ngo-k, akiket mi fizetünk. nem kellenek nemzetek, se nemzetközösség, mert van egy élcsapat. a baloldaliak, a liberálisok, a civilek. aki ezt nem fogadja el az nem demokrata, hanem népnemzeti szocialista avagy fasiszta.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 02:57:46

@444:

"hanem vannak a kiválasztottak [...] van egy élcsapat"

Te csak brutális idiótaságokat írsz.

2018.03.01. 07:35:49

@neoteny:
ez mégis csak két világ. és nem látom be, hogy miért lenne nagyobb szabadság akkor, ha az utóbbi érvényesülne. márpedig az a szabad piac totalitása: az anarcho-kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 08:04:24

@444:

"ez mégis csak két világ."

Ha két _külön_ világ lenne, akkor nem lenne gond. A probléma épp' abból adódik, hogy két különféle álláspont _egy_ világban.

"és nem látom be, hogy miért lenne nagyobb szabadság akkor, ha az utóbbi érvényesülne."

Ahogy Ed Koch mondta: "I can explain it to you, but I can't comprehend it for you."

2018.03.01. 08:58:58

@neoteny:
na de az anarchisták miért nem hoznak létre egy települést. vagy miért nem bizonyítják azt, hogy az anarchia a virtualizált környezeten túl megvalósítható egy szigeten.

ha most ideírom, hogy a zsidók, cigányok, buzik takarodjanak, akkor az ugye nem okoz különösebb riadalmat. és esetleg ezt akár még engedjük is meg ebben a környezetben. de ugyanezt a főtéren viszont már mégse lehessen ordibálni. így szólásszabadság van is (virtuálisan), meg nincs is (a valóságban az nem teljes körű).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 09:11:31

@444:

"na de az anarchisták miért nem"

Mert az anarchisták nem azt csinálják amit te (vagy a kocsma népe vagy a népfőiskolások) jónak látnak.

2018.03.01. 09:13:06

@neoteny:
mai hír, hogy hajdúszoboszlón közmunkások több napot is hiányoztak. ahogyan az újságíró fogalmaz a "felettesük" ezt számon kérte. mire azok hamis igazolásokat hoztak arról, hogy állásinterjún voltak. az ügyész felfüggesztett börtönnel kiszabására tett indítványt. ha valaki nem jelenik meg a közmunkán és közokiratot hamisít, akkor lehessen-e börtönbe zárni, vagy azzal fenyegetni. vagy ez csak amolyan diákcsíny. meddig tart az állam fegyelmező szerepe.

tegnapi hír, hogy két hatodik osztályos megvert két kisebb ötödikest. megrugdosták, leköpték. az egyik szegycsonttörést szenvedett el. ami nyolc napon túl gyógyult. hat hetes kezelést igényelt. és 350 forint kárt okoztak. a bűntettet beismerték, megbánták, de a kárukat eddig nem térítettek meg jegyzi meg az ügyész. nyilván nem túl jómódúak a szülők. és nyilván olyan cigány gyerekek, akiknek a bátyjuk, vagy az apjuk, de lehet, hogy nagyapjuk is börtönben ült. őket is küldik javító-nevelő intézetbe. meddig tartson az állam szociális felelőssége. 8 éves ha megtanul írni, olvasni, számolni, akkor kapjon egy junior kártyát és mondjuk ketten összesen 1 euróért és 10 centért ne rúgjanak le egy kisebbet.

ezek vallási kérdések.

2018.03.01. 09:14:10

@neoteny:
na de a virtualizált környezeten túl miért nincs sehol a világban anarchia?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 09:22:14

@444:

Az élet minden területén _de facto_ anarchia van ahol a) nincs államhatalmi szabályozás vagy b) az államhatalmi szabályozásnak nehéz érvényt szerezni.

Pl. a schengeni határokon belül (csaknem teljes) anarchia van az emberek mozgásában. Vagy pl. az illegális drogok termelésében és adásvételében anarchia van olyan mértékben, amennyiben sikerül kijátszani az állami szabályozást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 09:39:33

@444:

Ha nem lennének közmunkások, akkor ez az egész probléma fel sem merült volna.

Ha nem lenne kötelező közoktatás, akkor ez az egész probléma fel sem merült volna.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.03.01. 09:46:37

@Counter: Azért mondjuk angolul tree-nek a fát, mert a tőrrel a fát törjük.

Trr. Hangutánzás, így keletkeznek a szavak. Miért nem látjátok be, városi szemiták? Miért kell háborúznunk veletek az igazságainkért?!

2018.03.01. 09:59:13

@neoteny:
de miért nincs olyan település, vagy településrész, ahol tényleg anarchia van. leszámítva a polgárháborús övezeteket. mert ugye lehet, hogy valahol felszámolják az államot. de egy átmenet után létrejön egy újabb.

debrecen földesurát a szultán elfogatta és a isztambulba a hét toronyba hurcolta. török bálint addig se nagyon szólt bele a város ügyeibe, mert jános zsigmond gyámja és izabella királyné gyámolítója volt és budát védte. a nemrég nagykorúvá vált fia jancsi se nagyon akarta vezetni debrecen városában az úriszéket. az bánsági várak, a hunyadi birtokok védelmével, apja kiszabadításával volt elfoglalva. egy évvel fiatalabb testvére ferenc pedig a dunántúl főkapitányává választották. debrecen lakói gondolhatták volna azt is, hogy akkor csináljon mindenki azt, amit akar. de helyette teljes kiválasztásra törekedtek. arra, hogy minden nagyobb család adjon egy főt a magisztrátusba. a szenátusba, a jurátusba, az egyháztanácsba, a kollégiumba, a város védelemben nevezzék ki utcakapitánynak. és mindezt támogatták a céhmesterek. a szociális ellátórendszert bővítették.

megszűnt a földesúri befolyás. a kor viszonyaihoz képest kiterjedt szociális ellátórendszer jött létre a diákok taníttatásával, külföldi ösztöndíjakkal. de nem jött létre anarchia. volt diákköztársaság, diáklázadások (templomot építsenek, vagy világi iskolát). de a végzős diákok közül választottak széniort, aki a többieket képviselte úgy, hogy több száz tagú volt a diák "konvent". miközben debrecen de jure alá volt vetve az erdélyi fejedelemnek, de facto fenyegette ausztria és német-római császárság zsoldosai és a török porta (a budai pasa és a szolnoki bég seregei). ezért később város, a város környéki jobbágyfalvak, mezővárosok a hajdúkból egy hadosztályt verbuváltak. a közösségi érdekeket védték, és nem zárta ki a magánérdekek részleges érvényesülését. mert hogy teljes egészében nem lehet szabadság. ami az egyiknek belső késztetés, az a másiknak külső kényszer. és ilyenformán alakul ki a vallás. indul el a refomáció, a hitújítás.

az anarcho kapitalizmus földesúri befolyást eredményezne. a világ népességének jelentős része néhány ezer család magánbirtokain kellene élnie mondván, hogy ez a piac értékítélete. és ennek egyetlen vallásfelekezet, vagy annak egy része tapsiksol. őket utálják. és velük szemben választják meg orbánt. vagy nem választják meg, mert a lopást nem tolerálják. ezt majd április 8-án meglátjuk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.03.01. 10:14:04

@Counter: True, truth = igaz, valódi; mert ha nem, tőr által töretik be a fejed.

2018.03.01. 10:21:26

@Counter:
a magyarban az elemi mozgásformákat leíró szavak hangutánzók, hangfestők. például német a schwing is ilyen. a magyarban ez gyakoribb. ezt átvéve mindjárt szópárt csinál belőle: sveng, svung. mint az ide ide-oda. a magyarban ez gyakoribb. prrr. pörög. frrr. forog. pfff. pöfög, stb. ugyanez a jelenség a többi nyelvben is létezik. csak kevéssé általános. ez-az és az itt-ott megfelelője "this" és a that". illetve "here és a there". a magyar a hangtant itt is erősíteni. emez-amaz. emitt-amott. a hangrendi illeszkedéssel és az összes kérdőszóval legyártja. így, úgy. ahol (ehol, imhol, ahun), ekkor, akkor, sőt emekkor, amakkor, stb. szóalkotás, szóképzés elé szabad. a magyar tele van ezekkel hangutánzó, hangfestő szójátékokkal, szóképekkel. aki ez nem érzi, vagy nem érti az nem magyar. és a lakosság egy része gyűlölettel tekint a magyarokra. ők a finnegán elmélet hívei. és ez az ellentét szinte az összes közéleti kérdésben fennáll.

2018.03.01. 10:40:05

@Counter:
true, truth = igaz, igazi, igazság. de olyan nincs az angolban, hogy "az igazat ne hamisítsd, a hamisat ne igazítsd". ezeket szójátékokat a toldalékolás teszi lehetővé, ami a magyarban elég általános. az alapszókincsnek és a szógyököknek kevés köze van a finnegánhoz.

a truth óangolul "trīewð", "trēowð". finngeán módszer igazolását követjük, akkor erre lehet azt mondani, hogy ez a magyar "tud" szóval rokon. itt a bizonyíték arra, hogy ősmagyarok óangolul vagy ószászul beszéltek. csak aztán mentek, mendegéltek és kicserélődött a szókincs. elszlávosodtak. a finnegán rokonítások ennél általában véve gyengébbek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.03.01. 10:57:26

@444: Tehát a nyelvtani struktúrák irrelevánsak a nyelvrokonság szempontjából, azt a meadow-mező bizonyítja (és a rét az smafu?).

Mondani sok mindenre lehet bármit.

Nem, a finnugor rokonítások ennél sokkal erősebbek, ugyanis nem kizárólag szóhasonlóságokon alapulnak.

Neked mindenre az a bizonyítékod, hogy "csak".

2018.03.01. 10:58:48

@Counter:
és ugye az a vicc, hogy ebben a kérdésben is a népfőiskola nyugatos. a "tudjuk kik" szimplán magyarellenesek.

mert az (ó)angol szavakhoz a legközelebb eső magyar szót rokonítják, akkor az arra jó, hogy megkönnyítse az alapfokú nyelvtanulást. csak ehhez előzetesen szakítani kell az akadémikus elmélettel. mert ha a magyar óangollal is erősebben rokonítható, akkor aligha lehet finnegán.

2018.03.01. 11:17:34

@Counter:
az összes alternatív nyelvelmélet képes ugyanazt a nyelvtani rokonságot felmutatni. az etruszk, a sumer is ragasztó, ragozó (agglutináló) nyelv. a finn-permi nyelvek ugyanúgy, mint a török-altaji nyelvek. a kaukázusi nyelvek is. vagy a perzsa is. ezek szerint az is finnegán?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.03.01. 11:31:14

@444: A nyelvtanulás nem szavak tanulása. Az általad párba állítottak nem a jelentés alapján legközelebb eső szavak.

Ergo a "népfőiskola" számára a látszat fontosabb, mint a való. És az egyetlen érvük mindennel szemben az, hogy "csak".
Vagy esetleg az, hogy bányászjárást szerveznek és agyonvernek mindenkit.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.03.01. 11:36:05

@444: Képtelen vagy együttesen nézni bizonyítékokat.

Nem pusztán azért rokon a magyar a zürjénnel, mert agglutinál.
Nem is pusztán azért, mert a "hal" jelentésű szó rokonítható a kettőben.
Nem is pusztán azért, mert a hangrend jellemző rájuk.
Nem is pusztán azért, mert az intonáció vagy a szórend logikája ugyanaz.
Nem is pusztán azért, mert főként egészen alapvető jelentésű szavak rokoníthatóak és nem mondjuk a mélyépítés szókincstára.
Nem is pusztán azért, mert a magyar a zürjénnel rokon más nyelvekkel is rokon.

Hanem azért, mert ezek _együttesen_ állnak fenn, és mással meg nem állnak fenn _együttesen_.

Ilyenek vagytok:
en.wikipedia.org/wiki/Blind_men_and_an_elephant

2018.03.01. 12:16:05

@Counter:
a magyar nyelvtan alapján ugyanígy rokonítható az etrusz, a sumér, az altaji-török, a kaukázusi nyelvekhez, vagy akár indián nyelvekhez. a finn-ugor kapcsolat ebben sem kizárólagos. ami alapján azt lehetne mondani, hogy ez eredet.

az, hogy van egy vagy legfeljebb néhány tucat szó, ami hasonló nem jelenti, hogy ez az eredet. a magyar-finn hangmegfelelések rendszertelenek. nem igaz az, hogy a magyar egy finn-ugor nyelvjárás, ami p helyett általában f-et mond. vannak olyan p betűvel kezdődő finn szavak, amelyik jelentése a magyarban f betűvel kezdődik. de ez szinte minden nyelvi relációban érvényes. ez egy esetleges hangmegfeleltetés. amit az akadémia általánosnak fogad el. és utána egymásra egyáltalán nem hasonló szavakra is azt mondja, hogy ez a finnugor ősiségben ugyanaz volt. de ez esetben közeli genetikai rokonságnak is kell lennie. egy törzsi csoportosulás úgy alakíthatja ki a sajátos ősi alapszókincset, hogy a népek tartósan együtt élnek. és ez esetben keverednek. és ez az együttélés még az őskorban is majdnem kizárt. a magyar népességre jellemző ágak: RIEJ (ebben a sorrendben). a finnugor NI.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Migraciones_humanas_en_haplogrupos_de_ADN-Y.PNG
a közös elem az I. ez azonban sose járt az ural ázsiai oldalán. elég egyértelmű, hogy az N törzs beszéli a finn-ugor nyelvet.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Haplogrupo_N_%28ADN-Y%29.PNG
a magyar népességben ennek az előfordulási aránya 1% alatti. persze lehet mondani, hogy azok elterjesztették a nyelvet. de nem. a magyar és a finn szavak döntő többsége véletlen se hasonlít egymásra. a nyelvtani hasonlóságok a többi nem-indoeurópai nyelvvel fennállnak. ez alapján a magyart egy őseurázsiai nyelvcsaládba lehetne besorolni. csak ez a nyugatosok számára politikailag nem kívánatos. mert ez a keleti nyitást erősítené. az se jó, hogy sehová se sorolják. mert az a nacionalizmust erősíti. így lesz finnegán. politikai okokból.

2018.03.01. 12:41:31

@Counter:
a "hal" szó finnül "kala". remek. törökül "balik". az "ikra" szláv szó. szláv hatásra a "balik vagy halik ikra" rövidüléséből jött létre "balikra" vagy "halikra" és hangátvetéssel viccesen a "lábikra" szó. ha valaki akarja, akkor így is megfejtheti.

finn-magyar relációban a k-h hangmegfelelés esetleges. tehát nem igaz, hogy a magyar egy hehezős finn nyelvjárás. mert k helyett rendre h-t mond. semmiféle rendszeres hangmegfelelés nincs. a finnegán elmélet nyilvánvaló hazugságokra van alapozva. egy tucat, legfeljebb néhány tucat szópárhuzamon kívül nincs több. ami arra jó, hogy legyen magyar-urali-ugor kapcsolat, de ez nem kizárólagos nyelv eredet az alapszókincsben. a magyar nem egy finn-ugor nyelvjárás török, szláv és német jövevényszavakkal. hanem ezekkel a nyelvekkel vélhetően kapcsolatban levő, de ezektől függetlenül is létező önálló nyelv.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.03.01. 13:00:59

@444: "legfeljebb néhány tucat szópárhuzamon kívül nincs több"

Az intonáció, a hangrendiség, az agglutinálás, a mondattan, a szórend.

Csak ezt a népfőiskolán nem képesek észrevenni. Úgy mondjuk, nem látjátok a fától az erdőt.

Amúgy a tree-wood-timber, leather-skin, pig-pork logikája sincs meg a magyarban, nem lesz a dolgoknak más nevük attól, hogy jellegüket el nem veszítve feldolgozódnak. A bőr magyarul bőr, akkor is, ha a testünket fedi és akkor is, ha a kabátunk az. A disznó disznó akkor is, amikor az ólban röfög és akkor is, amikor a serpenyőben sül.

2018.03.01. 13:30:01

@Counter:
ez szinte az összes nem indoeurópai nyelvre igaz. tehát nem arról van szó, hogy csak a finn-permi-ugor nyelvek ragoznak, csak abban van szabad szórend. hanem például altaji-török nyelv is ilyen. tehát ezen jellemzők alapján legfeljebb egy őseurázsiai nyelvcsaládot lehetne létrehozni. de ugye éppen ez az, ami politikailag nem kívánatos az akadémiában.

ezért inkább hazudnak orbitálisakat. semmiféle rendszeres hangmegfeleltetés nem a szókincsben. még csak nyomokban sem. úgy, hogy magyart legalább egy tucat másik nyelvvel hasonlítják. a magyar szókincset hol ezzel, hol azzal a finn-szamojéd nyelvvel, vagy nyelvjárással próbálják párhuzamba állítani. van kapcsolat, de hasonlóság nem kizárólagos a nyelvtanban, és az alapszókincsben a tényleges szópárhuzam száma sem kiugró a többi eurázsiai nyelvhez képest. erre lehet mondani, hogy van kapcsolat az urali-ugor ággal, de ez nem eredet.

2018.03.01. 13:30:41

*altaji-török nyelvcsalád

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 13:46:11

@444:

"de miért nincs olyan település, vagy településrész, ahol tényleg anarchia van."

Úgy érted miért nincs sehol tábla kitéve, hogy "itt anarchisták uralkodnak"?

2018.03.01. 14:21:38

@neoteny:
miért nincs olyan település ahol nincsenek választott vezetők. ahol nincsenek közösségi normák. hanem mindenki teljesen szabadon kénye-kedve szerint élhet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 14:40:48

@444:

"miért nincs olyan település ahol nincsenek választott vezetők."

Összekevered a vezető és az uralkodó fogalmát.

"ahol nincsenek közösségi normák. hanem mindenki teljesen szabadon kénye-kedve szerint élhet."

Összekevered az anarchia és a káosz fogalmát.

Anarchy refers to a society without a central political authority. But it is also used to refer to disorder or chaos. This constitutes a textbook example of Orwellian newspeak in which assigning the same name to two different concepts effectively narrows the range of thought. For if lack of government is identified with the lack of order, no one will ask whether lack of government actually results in a lack of order. And this uninquisitive mental attitude is absolutely essential to the case for the state. For if people were ever to seriously question whether government is really productive of order, popular support for government would almost instantly collapse.

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/Obvious.pdf

2018.03.01. 14:49:14

@Counter:
az mta szerint a magyar "bőr" szó ősi örökség a finnugor korból. finnül nahka, észtül nahk.

az mta szerint az ősmagyarok azt mondták, hogy "nahk(a)". mentek-mendegéltek azt mondták, hogy legyen inkább "bőr". de ezzel nem függ össze a borít (vagy burít) és a burok szavakkal. (a bura a burít szóváltozatból ered).

2018.03.01. 15:05:02

@neoteny:
két 12 éves megvert két 11 évest úgy, hogy egyiknek eltört a szegycsontja. és elvettek tőlük összesen 350 forintot. a két kisebb is elég szegény volt. a nagyobbak nincstelenek. a gyerekek bátya is, az apjuk is erőszak miatt börtönbe kerül. a gyerekek ezt látják. ki mondja meg, hogy ez nem helyes. ha nincs állam és nincs egyház, akkor a "piacon" önbíráskodás van. a 11 évesek szülei béreljenek fel őrző védőket a 12 éves és családtagjai ellen? vagy mi a megoldás?

ez konkrétan egy tegnapi hír a helyi hírlapból. hogyan valósulna meg az általad elképzelt anarchia debrecenben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 15:15:09

@444:

Először még azt is odaírtad, hogy "két hatodik osztályos megvert két kisebb ötödikest"; most már ezt kihagytad. Miért?

2018.03.01. 15:24:45

@neoteny:
a 6. osztályosok 12 évesek, az 5. osztályosok 11 évesek. két nagyobb gyerek megvert két kisebbet. és elvettek tőlük összesen 350 forintot úgy, hogy az egyiknek eltört a szegycsontja. tegyük fel, hogy nincs központi államhatalom, semmiféle törvényhatóság. a sértett szülei fogadjanak őrzővédőt?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 15:55:20

@444:

"két nagyobb gyerek megvert két kisebbet."

Helyesen: "két hatodik osztályos megvert két kisebb ötödikest" -- amiben az implikáció az, hogy ez az erőszakos cselekmény az iskolában történt. Abban az iskolában, ahová járásra államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) vannak kényszerítve a diákok.

"a sértett szülei fogadjanak őrzővédőt?"

Tehetik azt is; vagy járathatják a gyerekeiket olyan iskolába, amelyik fogad őrzővédőt.

2018.03.01. 15:56:32

@neoteny:
mai hír a helyi hírlapból, hogy balmazújváros helyi focicsapata kiverte a magyar kupából a győrt. "történelmi" győzelemmel a legjobb 8 közé kerültek. de egy munkagép kidöntött egy villanyoszlopot. 40 háztartás éjszakára áram nélkül maradt. az idősebb lakók kérték, hogy a rendőrök éjszaka is járőrözzenek. amit a megyei kapitányság teljesített. kell-e az adófizetők pénzén járőrözni az utcában megvédeni az időseket, akik féltek, hogy kirabolják őket. a közbiztonság miért kollektíve biztosított. és miért nem egyénileg? köthetnek magánbiztosítást erre az esetre. és perelhetik a kárt okozó vállalkozót. de ők járási csendőrséget akarnak. azok járőrözzenek. a fővárosban a közelebbről az egyik vallásfelekezet tagjai azt mondják, hogy ilyen ne legyen, mert az számukra a vészkorszakot idézi. nyilván azt a fajta érzékenységet is meg lehet érteni. az vallási kérdés, hogy egy adott kommunában hogyan járőröznek. és az állam mondja meg, hogy a magánbiztonsági szolgálat milyen jogkörrel van felruházva. ez a világ legliberálisabb országaiban is így van. különben akár csak egy amerikai is azt mondhatná, hogy ő azt szeretné hogy az orosz nemzeti gárda speciális alakulatai védjék meg a birtokát. és putyin elnök ezt évi 1 rubelért cserébe el is látná. és így bevonulhatnának az oroszok amerikába megvédjék azt a szegény kis amerikait. akit ebben a többi népnemzeti szocialista nem korlátozhat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 16:05:50

@444:

"az idősebb lakók kérték, hogy a rendőrök éjszaka is járőrözzenek. amit a megyei kapitányság teljesített."

És ha a megyei kapitányság ezt nem teljesítette volna, akkor mit csinálhattak volna az idősebb lakók? Felmondtak volna a megyei kapitányságnak? Visszakapták volna az adóikat, amik a megyei kapitányság működését finanszírozzák, és vásárolhattak volna azokon magánvállalkozás(ok)tól őrző-védő szolgáltatásokat?

2018.03.01. 16:27:28

@neoteny:
oda ment volna a helyi jobbik, hogy ők megvédik őket. és azokra szavaznak a balmazújvárosiak. lehet, hogy anélkül is.
civishir.hu/helyben-jaro/2017/10/jobbik-veres-margit-politikusbunozo-mondjon-le

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 16:34:23

@444:

"oda ment volna a helyi jobbik, hogy ők megvédik őket."

Attól a megyei kapitányság még benyelte volna az idősebb lakók adóját.

2018.03.01. 16:37:18

@neoteny:
na de miért nem megy oda egy biztosítótársaság és kínál egy jobb piaci ajánlatot. a liberális elmélet szerint ez sokkal olcsóbb lenne központi államhatalom nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 16:42:10

@444:

"na de miért nem megy oda egy biztosítótársaság és kínál egy jobb piaci ajánlatot."

Mert alkotmányosan tiltott?

ALAPVETÉS

C) cikk

(3) Az Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására az állam jogosult.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100425.ATV

2018.03.01. 16:42:47

@neoteny:
mennyibe kerülne balmazújvárosban a pacsirta utca védelme közjogi szabályozás nélkül. mert mi van akkor ha valaki menekül a szomszédos nádas utcában (miért ne menekülhetne) és bemegy egy néni kertjébe. a helsinki bizottság szerint ebben nem lehet korlátozni. mert menekül. azt nem szabad megállítani. nyilván kell valami jogrend, amit a nem a helsinki bizottság diktál, hanem a választott képviselők.

2018.03.01. 16:49:54

@neoteny:
mennyibe kerülne a védelem alkotmányos jogrend nélkül. úgy, hogy nincsenek szabályok. mert nem lehet azt mondani a 12 évesnek, hogy nem törheti össze a másik szegcsontját csak azért, hogy elvegyen tőke 350 forintot. az a 12 éves ezt nem fogadja el. és a családja sem. anarchiában nem kötelesek elfogadni. nincs semmiféle kommuna, település, város, vidék, állam, ami ezt kikényszeríti. mennyibe kerülne így a szabad piaci védelem. miért nincs olyan település, ahol bármit szabad.

mert te mondhatod, hogy a tulajdon szentsége. de hová van írva, hogy kié az adott ház. oké, van egy tulajdoni lap. írnak egy másikat. két tanú állítja, hogy övék a ház. hogyan működne egy település közhiteles ingatlannyilvántartás nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 16:51:11

@444:

"mennyibe kerülne balmazújvárosban a pacsirta utca védelme"

Annyiba, amennyit a balmazújvárosi Pacsirta utca lakói hajlandóak lennének kifizetni a számukra megfelelő mértékű védelemért.

"a helsinki bizottság szerint ebben nem lehet korlátozni. mert menekül. azt nem szabad megállítani."

Te meg kényszeresen írogatsz brutális idiótaságokat.

"kell valami jogrend"

Ez triviális: a kérdés az, hogy _hogyan_ kerül szolgáltatásra _milyen_ jogrend.

2018.03.01. 17:51:40

@neoteny:
toroczkai parancsnok azt mondta, hogy ásotthalom területére egy migráns se lépjen. felteszem ezzel ásotthalom lakói közül elég sokan egyetértettek. nincs olyan összefüggő terület, amelyik a törökországi menekülttábortól németországig migráns befogadó lenne. és amin végig lehet gyalogolni. innentől kezdve ha helsinki bizottság tényleg liberális lenne, akkor azt mondaná, hogy nem jöhetnek. ellenben ha a helsinki bizottság valóban szociális lenne, akkor segélyezné a menekülttáborban élőket. de ők azt mondják, hogy a hatóságoknak nincs módjuk megállítani őket a határon. ezen megy a balhé.

2018.03.01. 18:16:51

@neoteny:
ha a jogrend totális, azaz nincs területi és időbeli (hatálya korlátja), akkor azzal vissza lehet kérni. mert ha 1 amerikai azt mondja, hogy az ő farmját az orosz nemzeti gárda különleges alakulatai védjék, mert csak így érzi biztonságba magát és erre putyin azt mondja, hogy 1 rubelért is vállalja, akkor 1 dollár és 75 centért cserébe oroszország 100 évre egy katonai támaszpontot építhet amerikában. feltéve, hogy találnak egy ilyen amerikai állampolgárt. egy ügynökük ezt megoldja. na de ez így nyilván nem működik.

mert hogy a közéleti viselkedésnek környezeti hatása van. és ez teszi természetes módon szükségessé a közösségi szabályozást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 19:47:25

@444:

"toroczkai parancsnok azt mondta, hogy ásotthalom területére egy migráns se lépjen. "

"mert mi van akkor ha valaki menekül a szomszédos nádas utcában (miért ne menekülhetne) és bemegy egy néni kertjébe. a helsinki bizottság szerint ebben nem lehet korlátozni. mert menekül. azt nem szabad megállítani."

Te meg kényszeresen írogatsz brutális idiótaságokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 19:51:40

@444:

"mert ha 1 amerikai azt mondja, hogy az ő farmját az orosz nemzeti gárda különleges alakulatai védjék, mert csak így érzi biztonságba magát és erre putyin azt mondja, hogy 1 rubelért is vállalja"

Nem fogja vállalni az egy amerikai farmjának _védelmét_ 1 rubelért, ugyanis sokkal több költsége lenne a farm _védelmére_, mint 1 rubel.

2018.03.01. 21:35:19

@neoteny:
vásárolna-e az orosz imperija 1 dollár 75 centért magának amerikában 100 évre egy katonai támaszpontot. nyilván igen. és elég lenne 1 amerikait találni. 1 ügynök szétverhetné az egyesült államokat. az usa a filoszemitának mondott közéleti idiótákat arra használja, hogy szétverjék a világot. könnyebb legyen gyarmatosítani. és magyarországon ebből a társaságból van egy rakás. velük szemben szerveződött meg a fidesz és a jobbik. a fidesz visszaél a hatalmával. jobbik elárulta a nemzeti radikalizmust. kérdés, hogy mit hoz a választás. ez április 8-án kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.01. 22:47:03

@444:

"vásárolna-e az orosz imperija 1 dollár 75 centért magának amerikában 100 évre egy katonai támaszpontot."

Csak épp' az ajánlat nem katonai támaszpont eladására vonatkozik, hanem védelmi szolgáltatások nyújtására.

2018.03.01. 23:50:09

@neoteny:
ha josip amerikai állampolgár és azt kéri, hogy védjék meg az orosz hadsereg az ő birtokát, akkor a többi amerikai nem tiltakozhat. hanem ott létrehozható egy katonai támaszpont feltéve, hogy anarchia van. a szomszédos joe védje magát egy hadsereggel. az anarchia gyakorlatban egyet jelent a polgárháborúval.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.02. 00:04:43

@444:

"ha josip amerikai állampolgár és azt kéri, hogy védjék meg az orosz hadsereg az ő birtokát, akkor a többi amerikai nem tiltakozhat. hanem ott létrehozható egy katonai támaszpont"

Josip birtokának védelme céljából.

Egyébként is: Putyin elvtárs nem akarja megtámadni az USA-t, hanem csak az orosz nemzet érdekeit védi; az orosz nemzetnek pedig nincsenek imperialista céljai.

"az anarchia gyakorlatban egyet jelent a polgárháborúval."

Hirtelen nem jut eszembe egy polgárháború sem, ahol az egyik fél ne lett volna az államhatalom birtokosa a polgárháború kezdetekor.

2018.03.02. 01:04:03

@neoteny:
például iszlám állam csak névleg állam központi államhatalom nélkül. valójában egy irreguláris haderő. és irakban sem volt központi államhatalom. vagy kadhafi megölése után líbiában sem volt központi állam. ahol az megszűnik és amíg nem jön létre új központi kormányzat vagy önkormányzat addig tart az anarchia, ami a gyakorlatban polgárháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.02. 01:12:03

@444:

"például iszlám állam csak névleg állam központi államhatalom nélkül."

De nem is önmagával vív(ott) polgárháborút.

"és irakban sem volt központi államhatalom."

Mikor?

"vagy kadhafi megölése után líbiában sem volt központi állam."

Mit is írtam? a polgárháború kezdetekor.

"addig tart az anarchia, ami a gyakorlatban polgárháború"

Bullshit.

2018.03.02. 16:00:48

@neoteny:
nyilván ez vallási kérdés.

nem hiszek az anarchiában. sokkal inkább az erős korlátokkal működő köztestületekben.

A polgári hajdúk statútumai: Anno 1643. die 13. Januarii

11. articulus. Az esküdt uraimról.
Mikor az Isten Sz. György napot elhozza, mint az előtt is jó végzés volt, úgy mint a fele az tanácsnak megmarad és az fele újabban állítódjék.

a tanács felét évente lecserélték.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.02. 16:40:32

@444:

"nyilván ez vallási kérdés."

Ez a te vallási nézeted.

"nem hiszek az anarchiában. sokkal inkább az erős korlátokkal működő köztestületekben."

Hogyan működnek ezek az erős korlátok?

Ha a tanács felét évente lecserélik, akkor az csak azt jelenti, hogy a lecserélésre kijelölt tanácstagok bizosan tudják, hogy két évük van arra, hogy magánjövedelemre tegyenek szert a befolyásuk árulásával.

2018.03.02. 17:52:52

@neoteny:
nyilván nem ezt jelenti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.02. 22:59:29

@444:

"nyilván nem ezt jelenti."

Ebben semmi sem nyilvánvaló: ha a tanácstagok (politikusok) nem bocsátanák áruba a befolyásukat azért, hogy magánjövedelemre tegyenek szert, akkor miért lenne szükség a felük évenkénti lecserélésére?

2018.03.03. 10:33:57

@neoteny:
az, hogy egyik évben lecserélik a képviselők egyik felét nem azt jelenti, hogy a másik évben a másik felét. hanem azt, hogy újra az egyik felét. tehát lehetnek többszörösen újraválasztott képviselők. de azoknak egy évről évre fele részben megújuló köztestületben kell állni a vitát. ilyen egy középkori polgári hagyományokon alapuló "witan".

egy másik szabály, hogy két egymást követő évben senki sem kerülhet a főhatalomba. a tanácsnak két egymást követő évben lehet tagja, de főhatalomba nem kerülhet. nem lehet főbíró. (vagy valamilyen bizottsági elnök, főbiztos).

egy harmadik szabály, hogy ha a választás eredménye nem egyértelmű, hanem két nagyjából azonos tábor alakul ki, akkor társbírákat választanak. és ehhez járul az,hogy ha az ellenzék jelentős, akkor ők adják helyettest.

a felvilágosodás előtt ezekkel a szabályokkal próbálják elkerülni, hogy bárkinek túlhatalma legyen.

2018.03.03. 11:43:10

@neoteny:
mondjuk a witan ~ vita szópárhuzam is elég érdekes. a wit jelentése "értelem". és ennek főnévi igenévi változata az óangol witan. ha a wit értelem, akkor a witan értelemzés: vita. az oxfordiak szerint ennek eredete a PIE root *weid-. elsősorban a szanszkrit "veda" miatt gondolják ezt. a vita a a vád és a véd szavakkal függ össze. ide kapcsolódik a vív, a viszály, a viadal. a "witan" alapvető kérdései.

2018.03.03. 12:13:22

akkor a witan értelmezni*. és ebből lesz az értelmezés. a vita. így kapcsolható össze. így vonható párhuzamba. de ez nem eredet, hanem párhuzam. a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar indoeurópai, eurázsiai nyelvekkel hozható kapcsolatba. az mta azt mondja, hogy ők nyelveredetet mondanak. aminek semmi köze a genetikához. de ugye a finnegán ősiség kiműveléséhez genetikai kapcsolatnak is lenni kellene. közös régészeti tárgyi emlékeknek, néphagyománynak, korai írásműveknek a finnegán ősiségről. a népfőiskola azt mondja, hogy ez egy kapcsolat. ami meg van a nyugattal is, stb. ebből következik egy magyar közvetítő, középhatalmi státusz. egy birodalmi-uradalmi jelleg. amihez leginkább vegyes gazdaság és vegyes önkormányzatiság passzol.

screpes 2018.03.03. 14:49:25

@444:

Megint gyeremeteg hibába esel, (tartósan!), hogy az íráskép alapján tárgyalsz analógiákat, noha az nyelvfejlődés tárgyalt szakaszában nem létezett írásbeliség...
teljesen értelmetlen hangzástól függetlenül az írások alapján tárgyalni a spontán hatásokat, nyelvi elemek átvételét.

Mondjuk ki, mit jelent az, hogy vallási kérdés.
annyit, hogy hitek kapcsolódnak hozzá vagy alapozzák meg, Valami, ami tisztán racionális érvelééssel NEM azonosítható, nem is változtatható meg.

Oké, idáig eljutottunk.
De az érdekek által struktúrált nézet, vagy csoporthoztartozás az racionálisnak tekintendő, vagy éppen ellenkezőleg? Az lehet hit?
mert a hiteknek az is alapja: el kell tudnunk képzelni valahogyan azt, ami VAN.
A lélekben pszichékben e kétfajta motíváció keveredik.
Ha indulni kell a Szentföldre, (téríteni) az racionális indok, vagy sem?
----------------------
-----

persze, magam is megtehetném e felosztást-leosztást, hogx a jobboldaliság kritériumait sorolom fel, és próbálom beazonosítani mint csak, vagy jellegezetsen jobboldalois férfias magatrtást, egyszersmind közéleti besorolódást, viselkedésmintéig nagyítva.
tehát mondjuk: keresztény konzervatív, nemzeti..
(Mondjuk...)
Akkor mennyiben férfias karaktert hoz a nemzeti érzés? vagy a hitéleti önazonosság vagy a hagyományokhoz igazodás, a konzi közérzet? (ezek nálam legalább úgy feminin paranscolatok, pontosabban azok sem!).
Hol inkább férfiúi mindez mint a nőit szabályozó és meghatározó minta?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.03. 15:40:46

@444:

"az, hogy egyik évben lecserélik a képviselők egyik felét nem azt jelenti, hogy a másik évben a másik felét. hanem azt, hogy újra az egyik felét."

Ennek semmi értelme sincs: egyrészt a "lecserélik" jelentése nem ugyanaz, mint a "választást tartanak", másrészt:

Van 4 tanácstag: Anna, Béla, Cecília és Dénes. Az első év végén Anna és Béla _tanácstagi helyeire_ választásokat írnak ki. Tegyük fel, hogy Anna újraválasztásra kerül, Béla helyére pedig Etel kerül megválasztásra. A következő év végén melyik helyekre vannak választások kiírva? Cecíliáéra és Dénesére, vagy Annáéra és Etelére?

2018.03.03. 17:04:10

@screpes:
azt, hogy wit, witan az óangolok így is mondták. a wit az értelem. igei jelentésben értelmez. értelmezés: vita. ennek őse az oxfordi nyelvészek szerint *weid- szótó. az d-t zöngés-zöngétlen hangpár. na de ezzel magyarban a vád és véd szavak függnek össze. és a vív ige. és ezzel függ össze a viszály, viadal. ezek a witan alapvető kérdései. ez egy kapcsolat. lehet mondani, hogy belemagyarázás. de ez esetben a finnegánt is ugyanezzel kapcsolatot is ezzel mércével mérjük.

ide köthető a wish, ami magyarul vágy, vágyakozás. na jó ez egy gyenge kapcsolat. a wish őse oxfordíak szerint a *wen gyök. ezt a szanszkrit "veti", "vanas", "vanati" hármassal hozzák kapcsolatba, ami vágyakozást jelent. egy ősi földműves kultúrában veti és abból van valami. ez a "vanás" függ össze vágyakozással. és ugye a fiú a lányt elveszi. még egyszer értem, hogy ezeknek a szófejtéseknek kicsit álomfejtős jellege van. ez esetben szócsaládok rokoníthatók.

a wet ugye angolul nedvesség, eső, csapadék. óangolban wæt, wætan. és ennek van igei értelme. (földet) nedvesít öntöz. ami a vetés. a water is innen jön. óangolban wæter. németben ugye Wasser. ez a víz, ami visz. amivel veteményeztek. egy ősi földműves kultúra. a mag angolul seed. óangol sed. szed. kiszedi a magokat. még egyszer lehet mondani, hogy ez belemagyarázás. az csak véletlen, hogy angolul a fallow ugar, puszta. ez óangolul fealu, ószászul falu. a falu a fallal körülvett épületek, település. és ugye a wall az fal. az óangolban van egy földműveléssel és harcászattal "magyaros" nyelvréteg. és hasonlítanak a kérdő és határozószavak ősei. a legtöbb paraszt gyerek arra, hogy "how many" vágja rá, hogy "hány mennyi". some. számos. any. ennyi, annyi. az "egy"-nyi. és angolul is. any ~ ænig (adjective, pronoun) "any, anyone" literally "one-y". ezekre sokan és sokszor rájöttek. például varga csaba.

de az óangollal a kapcsolatrendszer annál is bővebb. a magyart egy őseurázsiai nyelvcsaládba lehet besorolni. úgy, hogy van kis-ázsiai, kelet-indoiráni, óangol, szláv, latin, görög és urali kapcsolata.

aztán persze még egyszer lehet mondani, hogy ez az összekapcsolás kicsit meredek. a dünék között követték (follow) a folyót. az duna. az óangol dun jelentett kikötést. azt, hogy high az óangolban így mondták: heh, heah. és ebből a tőből lett a hill. a hegy.

persze ez mind lehet belemagyarázás. de az óangol is erősebb kapcsolat, mint a finnegán. de azt se kell eltagadni. egy szabályrendszer alapján hasonlóságot, egyezést mérjük meg. az óangollal csak egy vékony nyelvrétegek rokoníthatók. kisebb szócsaládok jelölésben és jelentősben is hasonlók. és lássuk, hogy mit tud a finnegán. de ha ez nem eredet, akkor nem zártja kisázsiai, sumer, szanszkrit vagy dravida rokonítást. ebből egy eurázsiai nyelvcsalád bontakozik ki. persze így be lehet kapcsolni az amerikai indiánokat, a közel és a távol keletet. a sémi nyelvekkel, kultúrával való kapcsolat rendezése új filoszemita iskola feladata. mert a jelenlegi szimplán magyarellenes.

Janossz 2018.03.03. 17:36:45

@444: De még mindig nem mutattad ki a thing, és az ősmagyar fing közti összefüggést.
Erre nincs a népfőiskolának elmélete?

2018.03.03. 17:59:22

@neoteny:
gyügyén a képviselőtestület 4 fős. és választanak 1 polgármestert.

2014 őszén megválasztott képviselők Karácsony Jánosné, Kiss Károly, Kormosné Horváth Mónika és Miklós Albert. és Kiss Ferenc Árpád a polgármester.
www.valasztas.hu/dyn/onk14/szavossz/hu/M16/T052/tjk.html
és 2019 őszén lehet újra szavazni.

ha a 17. századi hajdú hagyományt alkalmaznák, akkor évente lecserélnék a képviselők felét. lehet, hogy valaki nem indul újra, év közben lemond, vagy esetlegesen meghal. szavazhatnának arról, hogy a régiek közül melyik kettő maradjon, és arról is, hogy ki az a kettő, aki a kilépők helyébe lép. a másik szabály, hogy két egymást követő évben nem lehetne ugyanaz a polgármester. és ha valakinek nincs kétszer annyi szavazata, mint az ellenjelöltnek (nincs kétharmada), akkor ketten vezetik a falut. a vesztes önként is visszaléphet. azért, hogy a következő évben a polgármesteri címért újra indulhasson.

egy ilyen államrendben a magisztrátus folyamatosan cserélődik. de a tanács fele azért megmarad. és van mód a visszatérésre. lehetőséget a hosszabb távú tervezésre, de úgy hogy senkinek sincs teljhatalma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.03. 18:48:51

@444:

"az, hogy egyik évben lecserélik a képviselők egyik felét nem azt jelenti, hogy a másik évben a másik felét. hanem azt, hogy újra az egyik felét."

Ennek semmi értelme sincs: egyrészt a "lecserélik" jelentése nem ugyanaz, mint a "választást tartanak", másrészt:

Van 4 tanácstag: Anna, Béla, Cecília és Dénes. Az első év végén Anna és Béla _tanácstagi helyeire_ választásokat írnak ki. Tegyük fel, hogy Anna újraválasztásra kerül, Béla helyére pedig Etel kerül megválasztásra. A következő év végén melyik helyekre vannak választások kiírva? Cecíliáéra és Dénesére, vagy Annáéra és Etelére?

2018.03.03. 19:13:18

@Janossz:
az óangol thing: þing. ejtése ðing. ez ding-dong dolog. erre lehet mondani, hogy ez belemagyarázás. az ðing és a dolog nem rokonítható. dehogy nem. ennél sokkal gyengébb kapcsolatokra mondja azt az akadémia, hogy az eredet.

a magyar dolog hivatalos etimológiája. szerb-horvát dug jelentése tartozás, adósság; kötelesség, kötelezettség’. és azt valóban lehet társítani a dolog, dolgoz szavakhoz. és van "dugi pénz". amit a családtagok eldugnak és különféle dolgokra költenek. remek.

szláv: dug ~ adósság --> dolog
óangol: ðing --> dolog
melyik kapcsolat az erősebb? ezzel együtt az angol.

persze erre jön, hogy ez német Ding. rendben. de kapcsolatnak ugyanilyen erős az óangol. és török dolu szó jelentése is hasonló. nyilván az még erősebb. és a finnegán?

2018.03.03. 19:23:30

@neoteny:
mind a négy helyre együttesen kiírják a választást. de ez kétféle választás. két fél egy egész.

a hajdúhagyományok szerint a gyügyeik egyfelől arról szavazhatnának, hogy kik menjenek köztestületből. másfelől pedig arra, hogy ki jöjjenek.

A polgári hajdúk statútumai
Anno 1643. die 13. Januarii
11. articulus. Az esküdt uraimról.
Mikor az Isten Sz. György napot elhozza, mint az előtt is jó végzés volt, úgy mint a fele az tanácsnak megmarad és az fele újabban állítódjék.

Janossz 2018.03.03. 19:25:29

@444: Még véletlenül se arra válaszolsz, amit kérdeznek.
Arra próbáltam rávilágítani, hogy ezeken a hangzásbéli hasonlóságon alapuló nyelvészeti fejtegetéseid mit érnek.

Thing = fing?
Levezetéseid szerint minden bizonnyal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.03. 19:58:11

@444:

"mind a négy helyre együttesen kiírják a választást. de ez kétféle választás. [...] egyfelől arról szavazhatnának, hogy kik menjenek köztestületből. másfelől pedig arra, hogy ki jöjjenek."

Úgy érted (évente) lenne egy választás arról, hogy Anna, Béla, Cecília és Dénes közül kik képviselői (tanácstagi) helyére legyen választás és ennek eldöntése után lenne egy másik választás arról, hogy kik töltsék be a választásra kijelölt képviselői (tanácstagi) helyeket?

Tegyük fel, hogy 10 résztvevő választó van; az első választásban szavaznak az újraválasztandó képviselői (tanácstagi) helyekről, és tegyük fel, hogy ez az eredmény jön ki:

Anna - 4
Béla - 3
Cecília - 2
Dénes - 1

Ebből a választási eredményből az következne, hogy Anna és Béla képviselői (tanácstagi) helyére történnének választások.

A második választásban szavaznának arról, hogy kik kerülnek ezekre a helyekre:

Tegyük fel, hogy az 1-es választási helyen jelölt Anna és Feri: Anna kerül megválasztásra (egyszerű többséggel).

A 2-es választási helyen jelölt Béla és Etel: Etel kerül megválasztásra (egyszerű többséggel).

A képviselőtestület (tanács) összetétele a két választás után:

Anna
Etel
Cecília
Dénes

Egy év múlva ismét lezajlik ugyanez a kétmenetes választás (ugyanolyan feltételekkel, ti. 10 résztvevő választó): az első választás eredménye:

Cecília - 4
Etel - 3
Anna - 2
Dénes - 1

Így most Cecília és Etel helyére írják ki a második választást, aminek eredményeképpen újraválasztásra kerülhetne Cecília ill. Etel is attól függően, hogy mi ennek a második választásnak az eredménye.

Így elképzelhető az, hogy évente választásra (nem leváltásra) kerüljön a képviselőtestület (tanács) fele; de ez egy kétfordulós választást igényel, a két forduló között valamennyi idővel, hiszen az első forduló választja ki azokat a képviselőket (tanácstagokat), akik a második fordulóban megmérettenek (feltéve, hogy jelöltként állnak a második fordulós választáson).

Vagyis lehetséges egy ilyen rendszer -- csak az nem világos, hogy a két fordulóval járó költségért cserébe milyen "erős korlátot" biztosítana ez a rendszer a másfajta választási rendszerekkel szemben.

2018.03.03. 20:28:09

@Janossz:
rendben van. de ez esetben finnegán levezetések se érnek semmit se. a nyelvi kapcsolatokat statisztikusan lehet értékelni. szavak, szócsaládok között milyen szorosak kapcsolatok. egy adott szabályrendszerben egy adott relációban a rokonsági fok R. és ez egy számérték.

2018.03.03. 20:46:19

@neoteny:
tegyük fel, hogy gyügyén A, B, C és D képviselők.

jön a választás. ez esetben két dologról kell dönteni. egyrészt arról, hogy A, B, C, D közül ki ne legyen képviselő. kit húznál ki.

persze lehet, hogy valaki nem indul újra, év közben lemondott, vagy esetleg meghalt. kevesebbet kell kihúzni. a régi képviselőknek legfeljebb a fele maradhat. és kettőt lehet újraválasztani. (ha esetleg három, vagy négy visszalépés van, akkor annyit). rendesen kettőt kihúzni. és helyükre választani másik kettőt. tehát két lista van.

és itt jön az, hogy a magyar két folyóközi kultúra. a magyarban a duna és a tisza. a horvát nemzet testvéreinknél ez a dráva-száva. olyan ez, mint mezopotámia. abban is ott a mező szó. ami latinul közepet jelent.

tehát ha N=4 fős a képviselőtestület. akkor az egyik listán a régiek. A, B, C, D, akik közül kihúzhatsz kettőt. és egy másik listára felkerül a négy legtöbb ajánlást gyűjtő képviselő. E, F, G, H. és közül választhatsz kettőt. így lesznek új képviselők. így változik az összetétel évről évre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.03. 21:09:23

@444:

"tehát ha N=4 fős a képviselőtestület. akkor az egyik listán a régiek. A, B, C, D, akik közül kihúzhatsz kettőt. és egy másik listára felkerül a négy legtöbb ajánlást gyűjtő képviselő. E, F, G, H. és közül választhatsz kettőt. így lesznek új képviselők."

Ezzel viszont van (legalább) két probléma is:

1) "a négy legtöbb ajánlást gyűjtő képviselő[jelölt]" -- ez gyakorlatilag egy választás, amelyből hiányoznak a választásokra vonatkozó szabályok

2) ha a választók A, B, C és D mindegyikét jobban preferálják mint E, F, G és H bármelyikét, ezt a preferenciájukat képtelenek érvényesíteni

Vagyis az ilyen rendszer lehetséges, de még nem mutattad meg azt, hogy miért lenne kívánatos: hogy milyen előny(öke)t biztosítana a választók számára az előbb említett két egyértelmű hátrányukért cserébe.

2018.03.03. 21:56:53

@neoteny:
1) jelenleg is folyik aláírás gyűjtés. annak is van tétje. kik kerülnek fel a szavazólapra.
2) kétségkívül ez a hátrány. mi van ha a megyének van négy tisztességes parlamenti képviselője. és ebben a rendszerben ugye kettőt be kell áldozni. ez esetben őket megválasztják valami helyi tisztségre. és utána visszamennek a parlamentbe.

az előny az, hogy a verseny a párton belül is zajlik és nem kizárólag a pártok között.

vegyük példának csongrád megyét. ez a téma. annak most van 3 fideszes (lázár és másik kettő) és 1 szoci képviselője van. ebben a rendszerben legalább az egyik fideszes kiesne. tehát nem zárhatnak össze. tehát a két mezei fideszes is gondolhatja azt, hogy essen ki lázár. most nem érdekük lejáratni, kiütni. lázár is mondhatja azt, hogy semmi probléma. ő majd állja a sarat. a párton belüli is állnia kell.

és ugye évről évre jönnek a legtöbb ajánló szelvényt gyűjtő képviselő jelöltek. és bejuthatnak fideszesek. de pártokon belül is versengenek. ez a rendszer egypárti viszonyok között is biztosítja a folyamatos változást. és az állandóságot azzal, hogy a képviselők fele marad (az extrém eseteket leszámítva, mind lemond vagy meghal).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.03. 22:19:46

@444:

"jelenleg is folyik aláírás gyűjtés."

Ettől még az általad proponált rendszerben gyakorlatilag egy választás a választásokra vonatkozó szabályok nélkül.

"ez esetben őket megválasztják valami helyi tisztségre."

Ezt írtad: "tegyük fel, hogy gyügyén A, B, C és D képviselők". Ebben a példában nem lehet megválasztani a kieső kettőt "valami helyi tisztségre".

Továbbá még ha parlamenti választásokról is van szó, nem világos az, hogy az általad proponált rendszerben történő parlamenti képviselők "beáldozásából" származó választói preferencia-érvényesítési képtelenséget kellően kompenzálja az, ha a "beáldozott" parlamenti képviselők "valami helyi tisztségre" kerülnek megválasztásra.

"az előny az, hogy a verseny a párton belül is zajlik"

A verseny a párt(ok)on belül most is zajlik: ha egy párton belül több, mint egy tag kíván egyéni jelölt lenni egy választókörzetben, akkor közöttük verseny van, ami valamilyen módon eldöntésre kerül a párton belül. A pártlisták esetében még nyilvánvalóbb ez a verseny.

Vagyis még tartozol annak megmutatásával, hogy milyen előny(öke)t biztosítana a választók számára az általad proponált rendszer az említett két egyértelmű hátrányukért cserébe.

2018.03.03. 22:39:09

@neoteny:
a párton belül a képviselőknek nem érdekük egymással versenyezni. abban érdekeltek, hogy teljes körűen együttműködjenek. összezárjanak.

most szinte nincs egy ellenzéki képviselő, amelyik támogatna egy kormánypárti indítványt. mert miért támogassa. és megfordítva. tehát van két tábor. amelyik nagyobb egységet mutat fel az nyer. a pártok vallási csoportok, zárt politikai szekták. nincs olyan elv, amelyik előírná, hogy a képviselők folyamatosan cserélődjenek. persze ha előírják, akkor az a baj. hogy miért kellene lecserélni. tehát mindig lehet mondani, hogy a rendszer nem elég jó.

ezek valójában opciók. elvben a választás lehet vegyes rendszerű. hajdú megyének van 4 képviselője, akkor döntsék el, hogy ezt miként osztanák ki. lehet arányos listás választás is. de lehet ez a felezős módszerrel is. ami a hagyomány. aztán ez lehet a hajdúk hóbortja. a gyakorlatban dönthető el, hogy ez beválik, vagy sem.

2018.03.03. 22:48:43

@neoteny:
tehát ez városi alkotmányosságot előfeltételez. hajdúvárosoknak van egy statútuma.

az amerikai rendszer mellett lehet érvelni. egy elektori körzetből egy párt adja az összes képviselőt a kongresszusba. mert úgy tudnak érdeket érvényesíteni. és lehet, hogy csak néhány szavazattal nyer az egyik párt, de az viszi az összes képviselői helyet. de ugyanúgy lehet érvelni az arányos listás választás mellett is.

2018.03.03. 23:01:11

@neoteny:
tehát mondjuk egy nagyvárosnak van 10 parlamenti képviselői helye. mondhatják, hogy azt arányosan osszák el. 10 fős listákat állítson a 10 legtöbb ajánlást gyűjtő párt. és ezekből lehet választani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.03. 23:36:56

@444:

"a párton belül a képviselő[jelölte]knek nem érdekük egymással versenyezni. abban érdekeltek, hogy teljes körűen együttműködjenek. összezárjanak."

Egyrészt: "szerintem a közéletben nincsenek általános érvényességű helyességek, végső igazságok."

Másrészt: a sikeres "összezárás" hasznából nem mindegyik párttag részesül egyenlő módon; az, amelyik megválasztásra kerül valamilyen képviseleti helyre jobb helyzetbe kerül mint az, aki megmarad mezei párttagnak.

Harmadrészt: az USA-ban, ahol létezik az előválasztás (primary) intézménye, látható az, hogy bizonyos esetekben versenyeznek a jelöltek bizonyos választott pozíciókra. Közel sem minden esetben, de előfordulnak ilyen esetek. Gyakrabban akkor, ha a kérdéses pozíciót épp' betöltő személy (incumbent) a másik (nagy) pártból származik, vagy pedig nem választható újra a pozíciót épp' betöltő személy.

Így hát még nem mutattad meg az idézett állításod _teljes körű_ érvényességét.

"tehát mindig lehet mondani, hogy a rendszer nem elég jó."

Az hagyján, hogy lehet _mondani_; de még lehet _helyesen érvelni_ is amellett, hogy (bizonyos feltételek figyelembevétele mellett) semelyik rendszer nem elég jó: ld. en.wikipedia.org/wiki/Arrow%27s_impossibility_theorem

"ezek valójában opciók. [...] a gyakorlatban dönthető el, hogy ez beválik, vagy sem."

Ezért a legjobb az anarchia: abban nincs központi hatalom, ami mindenkire érvényes döntéseket hoz, hanem önkéntességi alapon szerveződött csoportok eldöntik a maguk számára, hogy szerintük mi válik be -- de legalább is azt, hogy mit kívánnak kipróbálni.

Pl. ha a megyék önmaguk dönthetnének a választási rendszerükről, akkor létezne pluralitás a választási rendszerek között Mo-n belül is.

(Nem sokan tudják azt, hogy az USA elnöke nem az amerikai választók által kerül megválasztásra, hanem az ún. Electoral College által. A legtöbb állam által az Electoral College-be delegált, államonként változó számú elnökválasztónak úgy kell szavaznia az elnök személyére, ahogy azt a kérdéses állam választói megszavazták többségi alapon [winner-take-all]. De még ez alól is van kivétel: Maine és Nebraska az tagállamon belül létező szövetségi választókerületekben előálló választási eredmények alapján allokálja az elnökválasztóit [plusz az egész tagállami választói többség szerint azt a két elnökválasztót, akik személye a tagállamnak a két szövetségi szenátori pozíciójuk után "jár"]. Vagyis Maine és Nebraska kivételével az összes többi tagállam az egyik elnökjelöltre szavaz; ebben a két tagállamban viszont a választók megválaszthatnak különféle elnökjelölteket is a különböző szövetségi választási körzeteikben.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.03. 23:38:52

@444:

"tehát ez városi alkotmányosságot előfeltételez."

Ami országos szintű anarchiát jelent.

2018.03.03. 23:54:52

@neoteny:
van egy város 10 képviselő hellyel. hogyan osszák el. lehet arányos listás választás. lehet az is, hogy egy párt viszi mind a 10 helyet. lehet 10 választókerület. mindegyik mellett szólnak érvek, ellenérvek.

jelenleg erdélyben úgy is lehet szavazni, hogy valaki összegyűjti a szavazólapokat. egy lepecsételt borítékban is odaadhatja a szelvényt a szavazó biztosnak. de a székelyek kollektíve is kitölthetik, mint a totó szelvényt. összegyűlnek a kocsmában. és megbeszélik, hogy kire is kellene szavazni. ha valaki el akarja titkolni, akkor titkolja. de számukra ez nem olyan fontos. és lehet úgy is. a szavazás félig zárt, félig nyílt. vegyes rendszerű.

erre a baloldali értelmiség azt mondja, hogy ez "csalás". de erdélyben nem érzik annak. ettől a választásnak közösségi jellege van. közösen kitalálják, hogy kire is szavazzanak. és arra szavaznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 00:05:51

@444:

"és lehet úgy is."

Ezért a legjobb az anarchia: abban nincs központi hatalom, ami mindenkire érvényes döntéseket hoz, hanem önkéntességi alapon szerveződött csoportok eldöntik a maguk számára, hogy szerintük mi válik be -- de legalább is azt, hogy mit kívánnak kipróbálni.

2018.03.04. 00:42:07

@neoteny:
na de ez esetben városállamok vannak. és azok között lehetnek erősen centralizáltak vagy kollektivizáltak. (a kettő nem ugyanaz).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 00:53:33

@444:

"na de ez esetben városállamok vannak."

_Alkotmányos_ városállamok: "tehát ez városi alkotmányosságot előfeltételez." Mindenesetre nincs országos központi hatalom: országos szintű anarchia van.

"erősen centralizáltak vagy kollektivizáltak. (a kettő nem ugyanaz)."

Mint ahogy egy kényszermunka-tárbor sem ugyanaz, mint egy kibuc.

2018.03.04. 10:16:36

@neoteny:
anarchia van svájcban?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 13:16:35

@444:

Nagyobb mértékű, mint pl. Mo-n.

2018.03.04. 16:40:02

@neoteny:
magyarországon a 19 megyéből összesen 3 költségvetés nettó befizetője. budapesten kívül az egy főre jutó gdp csak győr-moson-sopron, fejér, komárom-esztergom megyében magasabb az országos átlagnál. a bécs-budapest útvonal gyakorlatilag. a többi magyar mércével se éri el az átlagot. vas megye van még a határon. pest megye 80%-on, a többi az alatt teljesít. nógrád megye az országos átlaghoz mérten is alig valamivel kerül 40% fölé.

hajdú-bihar 70%-on teljesít. ki az a politikus, aki ilyenformán önállóságot hirdet.

2018.03.04. 17:22:27

@neoteny:
magyarországon kutató-fejlesztő munkahelyek száma: 25,800 fő. ebből budapest 16,600 fő.

ha a határmenti, határon túli magyarokat is beleszámoljuk már pedig ugye ők is választópolgárok), akkor budapest adja a magyar népesség 1/6 részét. ehhez képest az r&d 2/3-a van a fővárosban. de észak-amerikához, nyugat-európához, vagy akár dél-kelet ázsiához mérve az is lófasz. egy a szabad piacnak teljesen kitett nyitott magyar gazdaság aligha lesz versenyképes. akkor se ha idejönnek a multik. mert nem magyarországra telepíti a kutatás-fejlesztő munkahelyek döntő többségét. és ha mégis, akkor nyilván a fővárosba megy. ebből a globális gazdasági felfogásból helyi szinteken egy központosított államrend következik. jelzem a magyar közjog olyan, hogy lényegében a teljes közigazgatás egykamarás parlamentnek van alávetve. az választja ki az államfőt, a kormányfőt, a főbírót, főügyészt, az országos rendőrfőkapitányt. és erre az a válasz, hogy majd a hatalmat ellenőrzik "a" civilek. az ngo-k. ami egy kívülről finanszírozott politikai aktivista hálózat. és ebbe keverednek bele a migránsok és a zsidózás. április 8 után (akármi is lesz a választás eredménye) ezen kellene túllendülni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 18:08:27

@444:

"de észak-amerikához, nyugat-európához, vagy akár dél-kelet ázsiához mérve az is lófasz."

Miért nézed le a magyarokat?

"egy a szabad piacnak teljesen kitett nyitott magyar gazdaság aligha lesz versenyképes."

Ehhez képest a magyarok képesek exportálni a GDP-jük mértékét meghaladó mennyiségű jószágokat.

2018.03.04. 18:21:33

@neoteny:
azt nem a magyarok exportálják, hanem a magyarországi multik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 18:30:31

@444:

Mert a multik Mo-ra telepített üzemei versenyképesek.

2018.03.04. 18:40:24

@neoteny:
hajdú biharban a top exportőrök (néhány cégadat nem nyilvános). 2016. évi adatok milliárd forintban.

külföldiek:
-- national instruments: 171
-- teva 135
-- fag 36
-- tama 16
-- curver 10
-- wassim 10
-- flexi force 8
-- neopac 65

magyarok:
-- kite 45
-- tranzit-food: 14

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 18:45:10

@444:

Erről van szó: a külföldiek Hajdú-Biharba telepített leányai versenyképesek.

2018.03.04. 18:49:19

@neoteny:
a magyar cégek az exportnak nagyjából a 10%-át adják hajdú bihar megyében.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 19:05:39

@444:

Helyesen: a magyar _tulajdonú_ cégek az exportnak nagyjából a 10%-át adják Hajdú-Bihar megyében.

Ettől még igaz az, hogy a külföldiek Hajdú-Biharba telepített leányai versenyképesek.

2018.03.04. 19:05:54

@neoteny:
ez nem polgári fejlődés, hanem alkalmazotti lét. ezt kínálják a neolibek és a neokononok. a libsik azt mondják, hogy kulturális autonómia se lesz. az úgy gyarmati sor. nem elég, hogy a népességet kihasználják még meg is alázzák. és erre a köznép válasza, hogy a libsik takarodjanak.

2018.03.04. 19:11:48

@neoteny:
a kormány azt mondja, hogy a kereskedelmi-pénzügyi-szolgáltató szektort visszaszerzik a saját emberik. a termelő vállalatokat megtámogatják. amivel növekednek a reálbérek, csökken a munkanélküliség. és ehhez jön a stop soros. az ellenzék lényegében nem mond semmit. hódmezővásárhely megmutatta, hogy azzal is lehet nyerni, hogy lázár ütötte vágta a független jelöltet. és egy irányba szavazott 36% protest szavazó. és csak 26% állt ki a kormány mellett a teljes népességhez viszonyítva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 19:35:04

@444:

"ez nem polgári fejlődés, hanem alkalmazotti lét."

Amely alkalmazotti létet választják azok, akik alkalmazottak. A CBA-nál alkalmazottnak lenni ugyanúgy alkalmazotti lét, mint a TESCO-nál (vagy az Aldinál, Lidlnél stb.) alkalmazottnak lenni. Zolika akkor is alkalmazotti létben leledzene, ha a Richternél lenne alkalmazott, nem a TEVÁ-nál. Sanyi is alkalmazotti létben van a Vízműnél. A használtcikkekkel kereskedése már "polgári fejlődés"; de ahhoz tőkére van szüksége, névlegesen a 100-akra amikkel megveszi a használtcikkeket, hogy 200-akért eladhassa. Ha elfogyasztaná a tőkékét (elköltené azt unimukkokra a Fácánban), akkor megszűnne a "polgári fejlődése". Vagyis a "polgári fejlődés" csak úgy lehetséges, ha az ember megtakarít (nem fogyasztja el az összes jövedelmét) és ezeket a megtakarításokat befekteti (Sanyi esetében áruba, ti. hogy megvásárolja a használtcikkeket).

"a népességet kihasználják"

Csak a kizsákmányolás-elméletben hívők szerint.

mises.org/library/classical-economics-vs-exploitation-theory

2018.03.04. 19:51:07

@neoteny:
te abból indulsz ki, hogy a "nyugat" ugyanazokkal a feltételekkel fektet be, mint a helyiek vállalkozás. szó nincs erről. egyrészt vagy egy tőkepiaci túlsúly. gdp arányosan is több a "nyugat" külső adóssága, mint a "keleti" tagállamoké. a vissza nem térítendő állami/uniós támogatások vannak. ezekből részesülnek a külföldi oligopóliumok és a belföldi oligarchák.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 19:53:16

@444:

"a kormány azt mondja, hogy a kereskedelmi-pénzügyi-szolgáltató szektort visszaszerzik a saját ember[e]ik."

Mint ahogy történt pl. a dohányforgalmazásban: a kormány emberei megszerezték (nem pedig visszaszerezték) a dohányforgalmazó szektort a trafikosoktól (is).

"a termelő vállalatokat megtámogatják."

Helyesen: a versenyképtelen (veszteséges) vállalatokat megtámogatják a versenyképes (hasznot hajtó) vállalatoktól államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) eltulajdonított javakkal (praktikusan pénzzel).

"amivel növekednek a reálbérek"

Helyesen: növekednek _egyesek_ nomináljövedelmei, míg csökkennek _mások_ nomináljövedelmei. A Nemzeti Dohánybolt-tulajdonosok nomináljövedelem-növekedésével párhuzamosan csökkent a trafikosok nomináljövedelme (is).

"csökken a munkanélküliség"

Attól nem csökken a munkanélküliség, hogy "a kereskedelmi-pénzügyi-szolgáltató szektort [meg]szerzik a saját ember[e]ik".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 20:09:46

@444:

"te abból indulsz ki, hogy a "nyugat" ugyanazokkal a feltételekkel fektet be, mint a helyiek vállalkozás."

Te meg abból indulsz ki, hogy létezhetnek ugyanolyan befektetési feltételek; hogy a gazdaság egy determinisztikus folyamat, amely egészében ugyanazok a feltételek állhatnak fenn. Hogy lehetséges az, hogy volumenében ugyanakkora kereslet legyen hímzett háziáldásokra, mint Audikra. Hogy ha a háziáldások termelésébe százcsillió dollár lenne befektetve, akkor a háziáldások termelése is ugyanolyan volumenben történne (és ugyanolyan hasznot hajtana), mint az Audik termelésébe befektetett százcsillió dollár. És hogy ha a háziáldások termelésébe befektetett százcsillió dollár nem hoz ugyanolyan eladási volument (és ugyanolyan hasznot) mint az Audik esetében, akkor ez azért van, mert nem "ugyanazok a feltételek", és ez valamiféle "nyugati" gonoszság következménye.

ijontichy 2018.03.04. 20:37:04

@444: Te még most is komoly eshetőségként veszed számba azt (természetesen úgy, hogy te vagy a gyevi bíró), amiből KV már 1961-ben fullra kimaxolt szatírát volt képes alkotni. Már többször linkeltem, de úgy tűnik nem lehet elégszer:
www.tnellen.com/westside/harrison.pdf

2018.03.04. 21:13:54

@neoteny:
van egy átlagos magyar település. és abban egy átlagos magyar család. és abban egy átlagos magyar gyerek. hogyan válhat vállalkozóvá? még egyszer: az átlagos magyar településen. átlagos családi háttérrel. hogyan válhat vállalkozóvá?

egy lehetséges válasz az, hogy szabad piaci alapon a multinacionális vállalatokkal versenyezve. ezt mondja a "liberális" "demokrata" értelmiség. erre a kocsma népének válasza, hogy a "liberális" "demokraták" távozzanak a közéletből. takarodjanak magyarországról. róna péter menjen a francba. ezt tapasztalom. de ez a minta nem reprezentatív. lehet, hogy mégis beválasztják őket a parlamentbe. mert spotify közönsége is szavaz. ott szél bernadett hirdet. ez kiderül április 8-án. illetve az, hogy a szocik, a jobbik és a fidesz hogyan szerepel.

2018.03.04. 21:15:01

@ijontichy:
sokszor leírtam már, hogy nem a saját véleményemet írom le.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.03.04. 21:28:33

@444: Azt a véleményt írod le, amit te elképzelsz és mások szájába adsz.

A sajátodat, tehát. Csak még balekod sincs magadon kívül, akivel kimondathatnád.

2018.03.04. 21:38:02

@Counter:
ezt egy pixelhalmazról gondolod. virtualizált közegben folyó általános viták értelmetlenek. és akkor a szabad piac. de nincs szabad piac. és a nyugat. de nincs olyan, hogy "a" nyugat. olyan sincs, hogy "a" diákok tünetnek. "a" civilek sincsenek. és "a" zsidók se. "a" németek. "a" a magyarok. ezek túláltalánosítások.

ijontichy 2018.03.04. 21:53:57

@444: "ezek túláltalánosítások." Dehát állandóan ilyenekkel jössz, hogy az amerikai demokraták, meg a zsidók, meg a filoszemiták, nomeg a liberálisok, meg az ilyen-olyan nagyrasszok, meg a dollár (forint/euró ;-) ) ezt-meg azt csinálnak, meg amazt mondják. Akkor nem túláltalánosítasz?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.04. 22:34:42

@444:

Hogyan lett (részidős) vállalkozó Sanyiból?

Hogyan lett vállalkozó Renner úrból?

Hogyan lettek vállalkozók a nádudvari Polyduct tulajdonosai?
süti beállítások módosítása