1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.25. 09:05 HaFr

Teljesen terméketlen vita a Horthy-miséről

 Képtalálat a következőre: „horthy fénykép”

Ezt a vitát nem az fogja eldönteni, hogy bármelyik fél belátja, hogy a másiknak inkább igaza van vagy joga van a saját eszméinek hódolni (ilyen nem lesz), hanem hogy Orbán Viktor úgy dönt-e, hogy alkalmasint veszélyes a választási eredményére, ha a "zsidózással" kerül egy platformra. Ezért aztán ez a vita -- hogy ti. legyen-e Horthy-"emlékmise" a Holocaust emléknapján vagy ne -- semmilyen értelemben nem szolgálja a társadalom érdekét, mert nem old meg semmit és nem járul hozzá semmilyen megnyugváshoz.

Ráadásul a vita -- amellett, hogy csatasorba állítja a két oldalt -- harminc év alatt sokadszorra nem szól semmiről. Egyik ilyen vitától sem lett erősebb az ország, nem lett okosabb a közvélemény és nem javult tőle egymás elfogadása, csak megerősödtek a szemben álló identitások az igazukban és a végén úgy lett vége ezeknek, mint az I. világháborúnak: mindenki tudta, hogy rövidesen jön a következő. A nemzeti "háborúknak" ebben a sorában a sokadik.

Horthyval múlatni az időt egy olyan országban, amely nem jutott túl "Horthyn" és a sérelmi gondolkodáson, ezért az egész jelene terméketlen és válságos, egyszerre érthető és luxus. De itt az ideje, hogy az "érthető" fogalmával elkezdjünk egy kicsit szűkmarkúbban bánni, mert ezzel elismerjük, hogy a történelmi szenvedélyeknek meghatározóaknak kell maradniuk a jelenünk alakításában -- pedig nyilván nem szabadna. Horthy történelmi szerepe bonyolult, mint minden személyiségé, aki nem formálja maga körül a világot, hanem rossz döntéseken keresztül maga is egyre inkább az áldozatává válik -- miután sokkal több embert sokkal súlyosabb áldozati helyzetbe kényszerített előtte. Horthy elég gyenge erkölcsű, nem különösebben okos (mindösszesen középszerű) ember volt nehéz időkben, akit nem vettek körül olyan erős alkotmányos intézmények -- normák és hagyományok -- sem, amelyek nem engedték volna neki, hogy vétkezzen (gondolok itt elsősorban a zsidók fokozatos jogfosztására, majd feláldozására). Voltak nála sokkal jobbak és sokkal rosszabbak is a saját politikai oldalán, akik között Trianon fogságában és az erősödő Németország árnyékában folyamatosan lavírozott -- mások kárára. Hogy háborús bűnösnek kell-e tekinteni, ízlés és perspektíva kérdése, mint az is, hogy szobrot kell-e emelni és misét kell-e ajánlani neki.

Egy biztos: Horthyval szemben a történelmi emlékezet és a nehezen megfogalmazható tanulságok talajára kell helyezkedni. Aktualizálása a magyar jobboldal nyomorának jele, amennyiben nincs autentikus hagyománya. De aki a történelmi emlékezetét bele akarja oldani a mai politikába, az nagyot téved: se pro, se kontra nem lehet belőle táplálkozni. Egyrészt nem szabad elfogadni azokat a kényszereket, amelyek felmenthetnék őt a felelőssége alól, másrészt nem szabad a kudarcaira fókuszálva keresni az országunk kilábalását a mai válságból. A liberális demokrácia legjobb elérhető formájához kell ragaszkodnunk a méltányos gazdasági verseny, az esélyegyenlőség és a nyugatias hagyományokon alapuló kulturális pluralizmus feltételei között: ezek olyan célok, amelyekhez Horthynak semmi köze nem volt. (Ahogy nem volt -- és vele, úgy tűnik, az egész egyházi karnak sem -- Krisztushoz sem, hiszen zsidó "fajról" beszélni és a legjobb esetben is csak a megkeresztelkedett zsidók mentésére fókuszálni olyan kereszténység-képre vall, amely mutatis mutandis a mai kormánypolitikától sem áll távol.) A legjobb volna, ha a személye és szerepe minél hamarabb anakronisztikussá tudna válni, és ebben az esetben megmaradna szűk csoportok imádata és gyűlölete tárgyának. Ehhez azonban a mai szenvedélyeinkkel tudni kellene termékenyen mit kezdeni. Ennek jeleit se a miséző, se a miseellenes társaságban nem látom.

Ui. Azóta a rendezvényt lefújták.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8713601763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jotekony koc 2018.01.25. 10:32:56

Egy népirtóért misézni, azért ahhoz pofa kell.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 11:10:28

A ballib kampány része az egész. Időnként elő kell venni az adut, a holokausztkártyát. Semmi egyéb. Műbotrány.

Mert egyébként kit érdekel, hogy 200-tagú civil szervezet misézik bárkiért is?

A holokausztkártya ellenaduja nem Horthy, hanem Trianon egyébként.

2018.01.25. 11:23:30

azért van kitalálva a "stop soros", hogy ezt helyettesítse.

Alick 2018.01.25. 11:36:34

Eléggé unalmas rendszeresen Horthyn, Trianonon és a holokauszton maszturbálni. Mindenki ismeri és levonhatta a tanulságokat, a megtörténteken nem tudunk változtatni úgyhogy nincs itt semmi látnivaló, inkább a jelenre és a jövőre fókuszáljunk.

rasztaszív 2018.01.25. 11:46:09

az a helyzet,hogy volt itt negyven év,amikor irredentizmusnak számított arról beszélni,hogy járhattunk volna jobban trianonban.ezért sikkadhatott el az a történelmi bűn,ahogy a monarchista-klerikálisok nem voltak hajlandóak védeni a saját hazájukat,amíg az köztársaság.ebben vezéralak volt horthy.megvan a maga része abban,hogy egy szál faszban kellett tárgyalnunk trianonban,közben meg a románok budapesten...

2018.01.25. 11:51:17

nem a vita, ami ebben van, hanem a heccelés: egyétek zsidók a hollókosztot, nekünk akkor is horthy a hősünk !
a másik oldal meg azt hiszi valaha is elérheti ilyen érzelmi zsarolással, hogy megbocsássák neki hogy zsidó mer lenni itten.
pártunkormányunk már sokadszor bizonyítja, hogy az egész problémakört csak és kizárólag a saját szemüvegén át hajlandó vizsgálni: szabadságtéri emlékmű, holokausztpark, vagy mi a bánat a józsefvárosi p.u.-nál, most ez, szal, vitázni mindenen lehet, de semmi szükség rá. vagy fordítva.
a stopsorosban meg ügyesen implikálva van minden, amit erről ner szinten gondolni lehet, minek ide már a (sok) buta szó.

Duplaxiii 2018.01.25. 11:56:53

Reggel láttam a sztorit, és hallgattam pár értelmes véleményt is arról.
Tehát mi is a probléma?
Egy olyan országban, ahol köztársasági elnök lehet valaki, aki pár bibéért milliárdos kárt okoz, veszélyezteti az országunk biztonságát, aki szándékosan akkor megy át egy hídon, amikor azzal egy másik országba "gyalogol" bele, mit várunk.
Birka itt is liblizik egy jót, miközben az alap egy haláltábor felszabadításának emléknapja, csak közvetve kapcsolodik a gonosz gondolatokhoz.
Szerintem nem libsi megholokauszt terület, ha valahol megemlékeznek bármilyen szomorú eseményről.
Aki ezt tagadja, az egyben azt igazolja, hogy szerinte is jogos és hasznos volt emberek meggyilkolása. Ez a fajta most a zsidókra érti ezt, holnap afrikai népirátsokat köp le, aztán ázsiai tömegggyilkosságokat tapsol meg.
.
Horthy eleve kérdéses ebben a sztoriban, mert kérdéses a szerepe is. Nézőpont, politikai álláspont, hogy jót tett-e vagy sem.
.
De a galádság az, hogy közszereplők tüntetés jelleggel mennek el az eseményre, feketén-fehéren igazolják a rasszimusukat, a zsidó és más meggyilkoltak elleni létüket.
Tisztességes ember - tehát birka, nem a libisk! - eleve hagyja emlékezni más embertársait, ha nem érintett, akkor nem foglalkozik azzal.
De ha belegázolsz mások érzelmeibe, az ezt a suttyó fajt minősíti. Felszínre hozza a nyilt náci jellemüket.
Írom ezt úgy, hogy nem vagyok érintve, Horthy-hoz sok jó is kapcsolható a családomnak, nem vagyok libsi csak egyszerűen hánynom kell az ilyen ocsmány mai halmaztól.
Átérzem a most emlékezők helyzetét, hiszen nekem és családomnak meg a nemzetközi baloldal tett örök és megbocsájthatatlan tetteket, és én is háborognék, ha akomcsik rászerveznének provokatív eseményt egy antibalos megemlékezésre!

Megkúrt úrfi látens heteroszexuális vezérüszü 2018.01.25. 12:14:25

Fasza, már ott tartunk a rettegésben, h zsidózásnak minősül egy mise

David Bowman 2018.01.25. 12:20:24

Csináljunk-e még egy "holokauszt" filmet a magyar adófizetők pénzén?

zizi77 2018.01.25. 12:22:17

@HaFr: mármint, semmi vita nincs, mert elmarad.

inteligencs elenzeki 2018.01.25. 12:31:40

Én úgy gondolom, az emberek nagy része ebbe egyáltalán nem merül bele. Sem érzelmileg, sem intellektuálisan.
Van olyan ismerősöm, aki nem is hallott erről a mostani hipe-ról.

Trianonnal kapcsolatban is sokan már sokkal árnyaltabban gondolkoznak.
Én, mivel érdekelt a dolog eléggé elmerültem a dolog tanulmányozásában, és úgy gondolom, hogy mindkét oldal, (a szélső jobb, és a liberális is) erősen eltorzítva, és eltúlozva interpretál a témában.
A liberális oldal a dualizmus kori politikai vezetést okolja, a jobboldali, meg a liberalizmust magát, (rosszabb esetben zsidózva). Én úgy gondolom, hogy abból a korból a pragmatizmus hiányzott, de valami szélsőséges módon, függetlenül a politikai irányvonaltól. Egy olyan ország voltunk akkor, (1918) amely önáltatásban világelső volt (jobb és liberális oldalon egyaránt, a lakossággal egyetemben.)

Én megértem a zsidók érzékenységét ezzel kapcsolatban, és valóban, annál jobbat tenni, mint lefújni a Horthy (emlékmise vagy mi) megemlékezést, nem lehet.
Azonban Horthy, vagy hasonló gondolkodású politikus színre lépése az adott történelmi szituációban törvényszerű volt.
Sőt azt is megkockáztatom, hogy alakulhatott volna a zsidóság szempontjából rosszabbul is a helyzet, pl. ha nem Horthy van kormányzóként hatalmon, hanem valami szélsőségesebb valaki, aki pl. a gettósítást, és a deportálásokat sokkal előbb elkezdi.
Trianon után ez is benne volt a levegőben.

MIx 2018.01.25. 12:33:17

Kb 15 éve láttam egy riportfilmet az akkor még élő menyével, aki azt mondta:
"...Miklós bácsi jó ember volt, mindig annak adott igazat akivel legutoljára beszélt. "
Találó jellemzés egy kormányzóról, akinek szellemi kapacitása legfeljebb egy század katona kommandírozására korlátozódott.

Az ország tragédiája, hogy Deák óta nincs egy minőségi vezető államférfija.

2018.01.25. 12:46:17

na tessék, nem lesz mise.

Ravasz Figyelmeztetés 2018.01.25. 13:15:43

Szóval a Trianon és a kommunizmus bűnei mint jobboldali sérelmi politika = rossz, terméketlen, nem OK.

Holokauszt mint baloldali sérelmi politika = mindig aktuális, soha el nem évülő, emberiség elleni bűntett.

A nemzsidók zsidók ellen elkövetett bűnei: rasszista alapú diszkrimináció és antiszemitizmus.

Zsidók nemzsidók elleni bűneinél (khm-khm, Tanácsköztársaság, Rákosi-rendszer)az elkövetők származásának firtatása: ugyancsak antiszemitizmus.

Hmmm...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.25. 13:26:51

@zizi77: vita száz éve, legújabban harminc éve van, ezen nem változtat -- ahogy a poszt lényegén sem -- a mindig aktuális esemény

rasztaszív 2018.01.25. 13:31:06

@Ravasz Figyelmeztetés: a Tanácsköztársaságot,és a rákosi rendszert is magyarok csinálták.voltak köztük zsidók is,de nem csak tőlük volt olyan,amilyen,akármilyen is volt,ami persze megint külön megítélés kérdése.

ember100 2018.01.25. 13:46:44

Helló !

MINDEN itt zsidózónak , libsizőnek , horthy imádónak !
Mit szólnátok ha október 23. án misét celebráltatnék rákosi mátyás elvtárs pajtásnak ?
Lehet hogy NEM tetszene ?

2018.01.25. 14:16:21

@rasztaszív: a Tanácsköztársaságot és a Rákosi-rendszert, sajnos ezt ki kell mondani, zsidó származású internacionalisták csinálták. Ez különösen gyomorforgató arculköpése volt a magyar népnek, ugyanis a zsidóság már nagyon jó úton haladt az asszimiláció felé. Csak sajnos a marxizmus, internacionalista kommunizmus megfertőzte az agyukat.

Azt is ki kell mondani, hogy Magyarországnak a második világháború alatti jobbra sodródását meg a zömmel sváb származású, németbarát tiszti kar okozta. Jányi se Jányi néven született, ő is sváb volt, számára természetes volt, hogy Hitlertől kap parancsokat. A kiugrási kísérlet is a sváb származású tiszteken bukott el.

@MIx: Horthy lehetett volna egy közepes kormányzó élete végéig, ha nem jön a második világháború. Teljesen irreális dolog azt hinni, hogy Magyarország kimaradhatott volna belőle. Jugoszlávia, Csehszlovákia sorsára jutott volna és még a románok is előrenyomultak volna a Tisza vonaláig, ha Horthy nem folytat hintapolitikát. Sajnos az angolszász birodalmak számára Magyarország másodlagos jelentőségű volt, még a velük szövetséges Lengyelországot is többször hátbaszúrták. Horthy ha megfeszül se maradhatott volna semleges. A győztes oldalon meg végképp nem lehetett volna Magyarország, mert teljes Kelet-Európát eladta a Nyugat az oroszoknak Jaltában. Az áldozat baltiakat, lengyeleket, cseheket is.

gono 2018.01.25. 14:17:33

Az még oké hogy a bigottak ünneplik Hortyt, mert hát ugye keresztény kurzus.
De a magyarkodókat már nem annyira értem (mert pl akkor nem volt szabad leírni hogy fehérlófia - lásd kereszteny kurzus).

2018.01.25. 14:22:52

@rasztaszív:
a tanácsköztársaság népbiztosaiból talán egy nem volt zsidó. az egy román volt. sajnálatos módon a zsidóság egy része (nem az egésze, hanem egy része) magyargyűlölő. és ebből fakad az antiszemitizmus. illetve ez oda-vissza gerjed.

aki úgy gondolja, hogy a magyar, vagy akár az európai tradíció nem nemzeti keresztény (európába beleértve nyugat és észak-európát is) az nagyon el van tájolva. ezt a zsidó kommunisták és az amerikai demokrata párt zsidói próbálták és próbálják felszámolni. és erre válasz a stop soros. amit nem mellékesen izrael is legitimál. és cserébe auschwitz felszabadulásának napján - helyesen - arra emlékeznek.

Scott Tenorman Must Die 2018.01.25. 14:36:03

@ember100: helló hülyeúr. ki zsidózott itt? egyáltalán, definiálnád, h mit jelent zsidózni?

N. Barbie 2018.01.25. 14:44:12

Micsoda meglepetes, a temat vilagosan leiro, semmi sertot, vulgarist nem tartalmazo hozzaszolasom azonnal repul, megfejelve az azonnali kitiltassal, de a szerzovel egyeterto alpari nacizo, magyarozo az maradhat.
Nincs uj a HaFr nap alatt...

zipe moha 2018.01.25. 14:45:06

..nagy lehet a baj a lakosság választási részvételi hajlandóságával....ha már hergelni, indulatokat tüzelni kell így..

a jó hír viszont az , hogy ezzel a témával a megrögzötteket lehet elérni, minden oldalon...a passzívakról ez is lepörög....

tehát a cél a törzsszavazók elszigetelése egymástól és aktivitásra bíró pártoskodás élesztése lehet...

a többiek nyugodtan elfordulhatnak, most sincs semmi látnivaló...csak hanyatlik a politikai osztály és a járulékos:) értelmiség..ez minden

rasztaszív 2018.01.25. 14:45:51

@karandash: @444: a Tanácsköztársaság tevékenysége semmilyen módon nem volt az arculköpése a magyar népnek.az őszirózsás forradalom képviselte akkor a mainstream európai tradíciót,a Tanácsköztársaság már egy kényszerhelyzet volt,amikor a székely hadosztály árulása után éppen senki nem volt hajlandó kormányozni.egy tök reménytelen helyzetben hajlandóak voltak harcolni az országért.ez inkább tiszteletet érdemelne.

ember100 2018.01.25. 15:01:18

@Scott Tenorman Must Die:
Helló !

Nem szeretem a személyeskedést !
Fentebb legalább 10 szer van leírva a zsidó és többnyire pejoratív értelemben !

zipe moha 2018.01.25. 15:02:27

@rasztaszív:

...észre kellett volna venni, hogy a nagyon nagy polgárság, háborúkat és forradalmakat támasztott sorozatban Európa szerte...és ehhezez minden "hangszeren" zenélt....hogy az arisztokráciát leváltsa és a helyére léphessen. a leghatékonyabb eszköznek a kezükben a "bolsevik forradalom " bizonyult...ahol maga a Nép teszi meg ezt a szívességet...és ott bizony nem is maradt arisztokrata...majd az egyszerű emberekből álló vezetők kezéből könnyűszerrel kicsavarható a hatalom..a Tanácsköztársaság el is indult az úton...horty viszont visszafordult nagyon is...a magyar arisztokrácia 1946-ig fenn tudott maradni....horty pedig a teljes európai" polgári törekvések" fősodra elé feküdt..esélye se volt...ám VELE a végén még is kesztyűs kézzel bántak ..nem úgy mint a Néppel.. az esemény 89-re jutott csúcspontra ahol lekeverték az addigi szindarabot (némi devizaspekulációs-veszteség elegendő volt hozzá..)

DrGehaeuse 2018.01.25. 17:02:35

@HaFr: Kicsit bővebben?

Más. Írod: "Egyrészt nem szabad elfogadni azokat a kényszereket, amelyek felmenthetnék őt a felelőssége alól,..."

Ezt hogy kellene érteni?
Azokat a kényszereket akkor és ott a korabeli döntési helyzetben lévőknek (jelen esetben Horthynak és kormányának) kellett figyelembe venni. A jelenkorban az akkori kényszereket ismerhetjük de azokkal nekünk itt a jelenben nincs tennivalónk.

Amit tehetünk az nem több mint (a rendelkezésre álló tényanyag és a korabeli dokumentumokból rekonstruálható szituáció) hogy megítéljük: Az adott helyzetben az adott kényszerek hatása alatt Horhy és kormánya az ország érdekeinek leginkább megfelelő döntéseket hozta-e meg. Vagyis úgy járt-e el, hogy a döntéseinek következményeként a lehető legkevesebb szenvedést és kárt kelljen elszenvednie a magyar állampolgárok lehető legkisebb számosságú sokaságának.

Ha valami felmenthetné Horthyt az nem az hogy kényszerekre próbált reagálni, hanem az hogy ha belátható hogy nem hozhatott jobb döntéseket és nem cselekedhetett máshogy.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.25. 19:44:47

@DrGehaeuse: mivel a kényszerek előidézésében is része volt

Tranquillius 2018.02.01. 19:58:30

Horthyért még a nevével fémjelzett korszakban sem volt szokás misézni. Lezsák úr olvasgathatna Mindszentyt, aki következetesen Ottó királyfiért mondatott misét és tüntetően nem csinált semmit Hothy névnapján meg születésnapján sem.
süti beállítások módosítása