1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.11.13. 09:57 HaFr

Orbán értékrendje

Image result for sinking boat fast flowing river

A Putyinnal való összehasonlítás megállja a helyét, ha az eltérő kontextust is figyelembe vesszük -- amit ellenzéki tollforgatók azonban se ebben az összehasonlításban, se Horthyval szemben nem szoktak megtenni. Orbán tegnapi beszéde a globalista gondolkodás feletti átfogó európai győzelemről természetesen egybevág Putyin céljaival is, de teljesen más helyi értékkel. A putyini felfogás szerint az orosz nemzeti érdek más a Nyugattal szemben, mint az orbánista magyar misszió. Az előbbi nagyhatalmi-birodalmi, szlavofil és Európa-ellenes, minimum -melletti, az utóbbi kishatalmi-regionális, protestáns-sérelmi és köztes európai, de mindkettő hatalmi típusú, ami kétségkívül nem klappol a balos ellenzék liberális demokrácia melletti, a politikai értéket a jogállamisághoz és a proceduralitáshoz kötő eszményeivel. (Ez utóbbi esetben azonban jó szándékú voltam, mert ezt az eszményt hagyták parlagon heverni 2010-ig, és hogy ez nem volt véletlen, azt bizonyítja, hogy az utóbbi években sem tudtak erre az értékrendre ellenzéki politikát fűzni.)

Sokakkal szemben én nem gondolom, hogy az orbáni (tagadhatatlan) önkény mögött egy cinikus, kiégett ember korrupciós és hatalmi céljai húzódnának meg, és semmi több. Ezek is, de az orbáni világképben ezeket igazolja először is a kettő kényszerű összefüggése -- az mármint, hogy a vezér, aki megveti az ellenfeleit és a liberalizmus kiégett proceduralitását, csak úgy tudja biztosítani hosszú távú építkezést igénylő erkölcsi rendszerének kiépülését, ha biztosítani tudja a hatalmát, ez pedig mások korrumpálásával és a saját anyagi függetlenségének megalapozásával történhet csak. Ám a végső igazolás túlvezet a korrupció és a hatalom összefüggésén egészen a személy saját történelmi missziójába és szerepébe vetett hitéig. Orbán minden bizonnyal úgy gondolja, hogy át tud kelni azon a folyón -- sok, rövid távon zavaros és kártékony döntésen keresztül -- a túlpart megnyugtató békéjébe, konkrétan a Kárpát-medencei dominanciával bíró, a nemzetek Európájában a többivel legalább egyenrangú, nagy tisztelettel övezett, szuverén, erős Magyarországhoz és benne a történelmi szerepét évszázadokra előretekintve elnyerő önmagához. Arra azonban, hogy ez a béke végül nem inkább a temetők békéje lesz, a vállalkozás jellegéből fakadóan ebben a pillanatban semmi garanciát nem tud vállalni. Ez a kockázata egy korábbi háborúkat felváltó és ebben sikeres európai status quo felrúgásának.

A Nyugat "legyőzése" olyan -- a saját szempontjából értelmezve -- társutasokkal, mint Putyin, Erdogan és Kaczysnki külföldön és az éhes haverok belföldön, miközben útiterv nincs, a győzelem anyagi és szellemi erőforrásai nem állnak rendelkezésére, hanem a legjobb esetben is menet közben alakulnak ki/jönnek létre, finoman szólva sem kockázatmentes vállalkozás, kivált a megváltandó nép számára. Ahogy Orbán, úgy senki sem tudja megmondani, mi lesz ennek a vége, a konzervatív ember mindössze tart attól, hogy a valamennyi bölcsességet azért tükröző jogállami intézményrendszer felrúgása és az EU-s beágyazottság lazítása nem vezethet jóra. Bekövetkezhet az, hogy a lengyel nácik, az orosz raison d'état, a trumpi delírium és a nyugati impotencia hirtelen olyan (etnicista) robbanóanyaggá állnak össze, amely a folyó felénél elsüllyeszti nemcsak az orbáni álmokat, hanem a ma ismert világunkat is. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8813258393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edward Görög 2017.11.13. 10:57:57

Csak a tények kedvéért:

Orbán Viktor szerint "a korszellem nem azonos a médiaszéllel" és "a korszellem a mi oldalunkon áll". Ezzel a hagyományos értékekre utalt, és kijelentette:
"a valóság, a valós álmok és az életösztön le fogja győzni a globalista elitet".

"Mi nemzeti alapon állunk", nem pedig faji vagy osztályalapon - hangsúlyozta a pártelnök. Megint elmondta, milyen káros a "homo brüsszelicus", vagyis az ösztönvilágba visszaépített embertípus.

Úgy látja, hogy csak akkor lesz Európának jövője, ha az európai nemzetek szabad, laza szövetségét hozzák létre, nem pedig egy "Európai Egyesült Államokat".

"A Soros-terv érdekében el akarják takarítani a nemzeti kormányokat", a terv veszélyezteti a mindennapi biztonságot - emelte ki. Szerinte a migráció a Soros-terv eszköze arra, hogy meggyengítsék a nemzeteket és végső csapást mérjenek a kereszténységre.
--

Lehet ezzel vitatkozni? Lehet, de józanul tudhatjuk hogy nem érdemes, igaza van.
És Orbán nem "Európa" ellen küzd, hanem azok ellen akik ezt az " Európát" szándékosan el akarják pusztítani.
magyarhirlap.hu/cikk/102840/Magyarorszag_peldat_mutat_a_tradicionalis_ertekek_vedelmeben
" Belgiumban sok ember érzi úgy, hogy nem tud közösséget vállalni a társadalommal, és nem érzi magát otthon a saját hazájában. Nyugat-Európában a kis közösségek bezárkóznak, és próbálnak nem tudomást venni a társadalom többi részéről. Egyre több szűrőt kell alkalmaznia az embernek, ha nem akarja látni a dolgokat, és boldogan akar élni. Úgy érzem, Magyarországon még létezik egy olyan konszenzus és közösségi érzés, amely Nyugat-Európa nagy részén már eltűnt."

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 10:58:46

"Sokakkal szemben én nem gondolom, hogy az orbáni (tagadhatatlan) önkény mögött egy cinikus, kiégett ember korrupciós és hatalmi céljai húzódnának meg, és semmi több."

Pedig ez a ballib agytröszt egyik alapdogmája.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 11:09:48

Orbán annak a természetes félperifériás reakciónak a jelképe, mely igyekszik szebeszállni a térséget kihasználó magállami magatartással. Nincs kellően megalapozva ez a politika elvekkel (ez még Oroszországban sincs meg teljes mértékben), emiatt érezhető egyfajta kapkodás és improvizáció az egészben.

Orbán alapvetően ma is részben liberális, a konzervatív-liberális konszenzuson belül igyekszik megtalálni a lehetőséget, bár már érezni véli, hogy ez képtelenség. Nem tudom, hogy pragmatizmusból vagy taktiból, esetleg a homályos látása miatt tart-e ki a nyugat mellett még mindig. Ezt szerintem csak ő tudja. Én pár évvel már Orbán előtt járok e tekintetben, 2014 körül elvesztettem minden illúziómat a nyugati modelt illetően. Úgy tűnik, ide még nem jutott el Orbán, ezért valamiféle neonacionalista-liberális irányban tapogatózik. Amíg nem ismeri fel a populista eszmét, nem lesz tiszta és koherens a világképe.

Praktikus szempontból most ez mindegy: jövő tavasszal megyünk, csipesszel az orrunkon, szavazni a Fideszre. Ez erkölcsi kötelességünk.

Hidvégi Mihály 2017.11.13. 11:11:40

@Edward Görög: Tévedsz, jóember.

A korszellem azonos a médiaszéllel, soha nem áll Orbán oldalán. A korszellem már régóta a szabadság, a média is ezt sugallja, az emberek is erre vágynak, ha csak ilyen tapló barom nem próbál nekik valami mást beadni.

Fenét áll Orbán nemzeti alapon, ha azon állna, akkor Magyarország gazdagodásán dolgozna. Csak a hülyék gondolják, hogy a felcsúti polgi gazdagodása = Magyarország gazdagodásával. Éppen a szegényedését valósítja meg.

A világ erős Európát kíván, gondoljunk az oroszok, észak Korea és több más latorállam nyomulására. Erre választ az Egyesült Európa (több Európát!) adhat.

i tak dalse...

burgener 2017.11.13. 11:12:29

Nemzeti alapon állunk?
Tradicionalista értékek mentén?

Osztán ez mit jelent a gyakorlatban?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 11:16:23

"a győzelem anyagi és szellemi erőforrásai nem állnak rendelkezésére, hanem a legjobb esetben is menet közben alakulnak ki/jönnek létre, finoman szólva sem kockázatmentes vállalkozás"

A jó érdekében kockáztatni nem igazi kockázat.

Ha nem harcolunk, mindenképpen vestzünk. De ha harcolunk, nyerhetünk is. Azaz a harcnak nincs valós kockázata.

Vedd észre, Orbán sokkal jobb helyzetben van, mint 70 éve Horthy vagy 40 éve Kádár. Jelenleg nem egy bivalyerős világuralom az ellenségünk, hanem egy lassan megroppanó világrend, mely számtalan leküzdhetetlen kihívással küzd, ráadásul nem vagyunk egyedül a harcban, a keleti államok mellettünk harcolnak, s a nyugat elnyomott kisemberei is nagy részt az elvtársaink.

Egyszerűen hülyeség lenne ebben a helyzetben nem harcolni. Ez olyan lenne, mint Szálasiék végső kitartása a bukó hitleri rend mellett.

Moin Moin 2017.11.13. 11:18:00

@Edward Görög: @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Orbán tipikus képviselője annak a kisebbrendűségi komplexusokkal terhelt, azokat túlkompenzálni akaró politikusoknak, akik a hatalmuk és hatalmon maradásuk érdekében meglovagolják az éppen aktuális vesztesek érzéseit - természetesen a technológiai változásokkal szemben.

Figyelmébe ajánlanám itt minden negyedművelt és nyilván szintén frusztrált okoskodónak/bértrollnak, amit múlt pénteken mondott Hszi Csin-ping kínai pártelnök: „a globalizáció visszafordíthatatlan”… Ahogy Putyin és Trump, úgy természetesen Orbán sem fogja tudni ennek útját állni – mint ahogy azok a tömegek sem, akiket közönségesen csak „a változások vesztesei”-ként szoktunk megnevezni.

…Und es ist so gut!:-)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 11:20:39

@Hidvégi Mihály:

Az ország gazdagodása nem lehetséges gazdaságunk visszavétele nélkül. Jelenleg a magyar nép a nyugatot gazdagítja munkájával, tízmilliárdok folynak ki az országtból nyugatra, az ottani uraságok zsebét tömbve immár a 80-as évek vége óta.

Ennek a folyamatnak a leállítása nélkül semmi esélyünk. S ez politikai cél.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 11:21:31

@burgener:

Azt jelenti: nem fogadunk szét a rendszeruraknak, ahol tudjuk, ott kötjük a nyugat kerekét.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 11:33:01

@Moin Moin:

Kína helyzete egész más. A kínai vezetés megérezte, hogy országuk esélyes az USA helyébe lépni mint globális diktátor. Így már nem érdekük a rend lebontása, csak egyszerűen ők akarnak ezentúl a főnökök lenni benne.

Még 20 év és a kínai globális hatalom ellen is küzdenünk kell. Most még jó, mert Kína és az USA kioltják egymást.

Hidvégi Mihály 2017.11.13. 11:39:03

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

abban igazad van, hogy a nyugatot gazdagítjuk. az okát nem látod, mert ahhoz hülye vagy.

az ok az, hogy kurva magyarország nem hajlandó a nyugati kapitalista úton elindulni, mert ilyen gazemberek, gyáva és lusta emberek, mint orbán nem tudják azon elindítani. Tehetségük és bátorságuk sincs hozzá. a magyar vállalkozások támogatása annyi kéne hogy legyen, hogy nem tesz különbséget hű és nem hű stb-k között, hanem egyenlő feltételeket teremt, leviszi az adókat stb, visszaállítja a jogállamot stb.

Hidvégi Mihály 2017.11.13. 11:41:15

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: még egyszer szólok hozzád oldódjon a butaságod

annyit kéne tenni, mint a magyar futballal, orbánnak el kéne venni a mocskos kezét a magyar futballtól és a magyar gazdaságtól s hagyni hogy természetesen fejlődjön.

Cinkes 2017.11.13. 11:46:48

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: te tök hülye vagy. orbán még a végén le is szop majd, nem? te tényleg egy birka vagy...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 11:47:07

@Hidvégi Mihály:

"kurva magyarország nem hajlandó a nyugati kapitalista úton elindulni"

Nincs hová indulni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 11:48:46

@Cinkes:

Minek kéne szopni?

Racionális alapon kell a Fideszre szavazni, mert ők állnak a legtávolabb a nyugati, liberális, polgári értékrendtől. Ennyi az egész.

gono 2017.11.13. 11:48:56

Szóval annyival több az értékrendje hogy egy olyan játékot űz, aminek nincsen pozitv kimenete. Izé, jól értem a posztot?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.13. 11:51:41

@gono: ezt még nem tudhatjuk, sejteni talán sejthetjük

Cinkes 2017.11.13. 12:00:59

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: arról beszélek, hogy olyan ostoba vagy, hogy az már fáj. orbán haverjainak a pénze szerinted hova kerül? csak nem offshorba külföldre? meg egy megalomán szociopata biztosan a te érdekeidet fogja nézni. álmaidban biztos... a zárás pedig óriási, azért kell mert jobb úgy neked, hogy még több hatalmat adnál a politikusok kezébe. miért nem hívjuk egyből vissza az oroszokat? hiszen putyin alatt virágzik az országuk, olyan jól élnek, hogy most már 2 üveg vodkáért kapsz meg egy csapat melóst. meg ha rosszat mondasz a vezető elvtársról akkor nem a gulágra visznek hanem ott helyben öngyilkos leszel. ha ennyire kell a csicskalét fizesd be magad észak-koreába, de a többieket hagyd ki belőle.

high up! 2017.11.13. 12:24:37

@Edward Görög: "És Orbán nem "Európa" ellen küzd, hanem azok ellen akik ezt az " Európát" szándékosan el akarják pusztítani."

Szegény fidióta illabbantam, tényleg nincs már egy szem elmeorvos sem Birkanbisztánban hogy gyógyítson titeket. Orbaneszku gazdid minden egyes nyilvános fellépése orvosi bizonyíték arra, hogy ez az ember már rég meghibbant, mint egykoron Sztálin meg Kádár.

A birkatábora meg betanított majomként mondja utána a zavarosabbnál zabarosabb jelszavakat meg megmagyarázgatásokat.

Mondd má el, hogy ti miféle hibrid fidióták vagytok, akik egyszerre szabaccság harcolnak az EU ellen, meg aggódnak napi ezerrel azon, hogy jaj, há elbukik az EU!
Most akkor le az EU-val, irány az Eurázsiai Illibbant Vilagszövetség, vagy Há nem su akarunk mi innen kilépni, csak bomlasztani?

Ammeg nem tűnik fel nektek, hogy a világon senki se aggódik az EU "elpusztulásáért" (sic!!), csak ti hibbant Orbaneszku birka hívek? Egy EU tagállam se aggódik se országos szinten, se párt szinten ilyen baromságtól begolyózva, kivéve persze megint a magyarokat, akik már megint hülyét csinálnak magukból a világ előtt.

Viszont ha aggódni akartok ti féleszű birkák, akkor azt meg éppenséggel Birkanisztánért kéne, teccik tudni. Ugyanis az orbaneszkui diktatúra alatt egy egész generáció vándorolt el szép csenden az országból. Ami meg megmaradt belőle, azokon meg ott díszeleg a PISA papiros: funkcionális analafabéta.

Na szóval van ám itt aggódni Záhonytól Hegyeshalomig. Annyi, mint Soros plakát az agymosásra ítélt falu kandelláberein.

FOLYTASSUK!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 12:27:33

@Cinkes:

Itt nem arról van szó, hogy XY politikus lop-e, mert MINDEN kormány tele van ilyenekkel. Itt a makrogazdasági helyzetről van szó. Amíg az ország a nyugtanak termel profitot, nem lesz kibontakozás.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 12:28:38

@Cinkes:

Oroszország nem Mo. Az orosz javuló helyzet nem segít Mo-nak, csak közvetve: megvan a nemzetközi, geopolitiai támasz a nyugatellenes küzdelmünkhöz.

morph on deer 2017.11.13. 12:42:01

@HaFr:
De, tudhatjuk.
Eleve a személy garancia erre,- orbán - részben az ország ‘szokásos’ történelmi szereplése: már megint, és ki tudja hányadszor sikerül a ‘rossz’ oldalra manőverezni magunkat!

Meg kéne már fordulni végre azon a nyomorult lovon..!

morph on deer 2017.11.13. 12:52:57

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
“Amíg az ország a nyugtanak termel profitot, nem lesz kibontakozás.”

Miért nem mondod el ezt orbánnak is, hátha rád hallgatna!
Ugyanis ő a prófétája az “összeszerelő fociállam” koncepciójának, minden tevékenysége erre irányul!

Azt ugye nem gondolod komolyan, hogy a multik majd merő szivességből ipart telepítenek, termelő üzemeket hoznak létre, anyaggal és technológiával látják el, majd masnival átkötve átadják viktorkának?
Akarom mondani Lőrinckének...

Vagy államosítani kéne a Mercedest?
Mégis, hogy gondolod?

Edward Görög 2017.11.13. 13:02:03

Az egykori szabad nép újságíró és ávós igazán nem vádolható Orrbán-barátsággal.
Mégis kénytelen most leírni azt hogy:

nepszava.hu/cikk/1144275-paul-lendvai-orban-europa-uj-eros-embere
" Eközben Orbánnak, főként 2010 óta minden egyéb adottsága mellett „hallatlan szerencséje” is van. A Brexit, a németországi fejlemények, az amerikai elnökválasztás kimenetele mind-mind neki segített, őt igazolta – állítja könyvében Lendvai. Ugyanakkor tehetségét jelezheti: Orbán volt az egyetlen európai vezető, aki előre kiállt Donald Trump mellett. "

Hja persze. Szerencséje..:P
Mint ahogy ma már a 2015-ös kerítés is példaként szerepel.

Valójában tessenek megnézni Orbán külöfli megítélését 2010-11 körül. Egyszemnyi páriát akartak belőle csinálni, akit játszva elsöpörnek, mint ahogyan azt a szlovén elkotyogta:
index.hu/kulfold/2011/06/30/a_szloven_miniszterelnok_bocsanatot_kert_orbantol/
""Ahogy vége az magyar EU-elnökségnek, politikailag azonnal és teljes mértékben elszigeteljük Magyarországot. Hol látták, hogy Orbán úgy beszélt volna, mint aki éppen betölti az Európai Unió soros vezetőjének tisztét? Sehol. Ahogy vége az EU-elnökségnek, az országra az elszigetelődés vár"."

Hol van ez már?
Ma már Orbán Európa egyik erős embere és a liberálisok rémülten nézik hogy a V4 is egyre erősebbé válik, miközben Macron zuhan a lejtőn, Merkel meg képtelen kormányt alakítani...

Hidvégi Mihály 2017.11.13. 13:03:59

@morph on deer: Ők így gondolják, államosítsuk a Mercedest. Megtenni (még) nem merik. Gondolatban azért eljátszanak vele, milyen jó is lenne azt az értéket csak úgy, magunknak, de jó lenne biza, nem is kéne tán többet dolgozni a magyar népnek, hallelujja, itt a kánaán, államosítsunk s adjuk majd oda lőrinckének szép magyar kézbe

HaD 2017.11.13. 13:04:04

Amikor a nyugat lenyomta a szovjet tesókat(olajár/fegyverkezés)akkor eldöntötték hogy lesz még visszavágó. A kelet európai termelési mód és a kapcsolódó bojár rendszerü világkép való a dunától keletre. Ezt igényli az ott élö népség és így lehet öket(ideig óráig) féken tartani,elhitetni velük hogy a cár/komiszár által képviselt világ a világok legjobbika...hogy ez valami nagy össznépi hurrá vagy valamiféle jóisten az mellékes...a lényeg a hitegy jobb világban...feltétlen hit! Ez orbán és az ö rezsimének lényege,erre hívták öket létre a 80-as évek végén és a nem túl bonyolult kis hatalmi játszmáikat tolják azóta is...a "goj" népség meg szájtátva nézi ahogy a "felsöbbrendü" rabbi varázsol...

nemecsekerno_007 2017.11.13. 13:05:16

A rémlátás állampolgári jog az viszont furcsa, hogy gondolkodó emberek ennyire kizárják magukat a helyzet alakításából. Ha eleve lefutott meccsként nézzük az életünk, az több szempontból is gáz. Ezen a patás leváltása se segít.

Magister_ 2017.11.13. 13:11:25

A poszt vége kicsit melodramatikusra sikeredett. Egyébként meg az orbánizmus még sokáig működni tud bel- és külföldön is. Igazi vesztesei az ezt alkalmazó országok lakosai lesznek. Még 15 év orbánista kormányzás és és a legszegényebb, legnyomorultabb ország leszünk egész Eurázsiában.

morph on deer 2017.11.13. 13:12:58

@nemecsekerno_007:
Neki mindenképpen segíthetne: végre nyugodtan kezeltethetné magát!
Ki tudja, talán még nem teljesen késő...

Cinkes 2017.11.13. 13:15:49

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: jó, nem kell itt részletekkel törődni, úgysem érted meg, segg hülye vagy, ennyit jegyezz meg, és, hogy amikor arra gondolnál, hogy írsz valamit inkább kussolj.

Bolshevik 2017.11.13. 13:23:02

@Fabius Q: "Még 15 év orbánista kormányzás és és a legszegényebb, legnyomorultabb ország leszünk egész Eurázsiában. "

Egész jó eredmény ahhoz képest, hogy 2010 után még havonta jósolták meg az államcsődöt. Aztán már csak évente, egy ideje mintha nem láttam volna.

apterus 2017.11.13. 13:33:22

Kedves Mindenki,
Orbán VERBÁLIS brüsszelezése kizárólag a magyaroknak szól, mert a magyar néplélek az olyan, hogy az elmúlt 500 évben hozzászoktunk, hogy a külföldi hatalom az nem jó (török, népet, orosz) és mi a csavaros eszünkkel túljárunk rajtuk, vagy legalábbis utáljuk őket. Kiszolgáljuk, de utáljuk.
Ennyike. Aki ebből azt vezeti le, hogy Orbán ki akar lépni az EU-ból, az hülye, vagy inkább démonizál. (Ne szavazz az Orbánra, mert ki akar lépni az euból, szavazz ránk. stb)
Orbán az összes Eu konfliktusban (kötelezettségszegési eljárás) csak addig megy el, ameddig szabad, maximálisan kiszolgálja a német tőkét, stb.
Az egyetlen, amit nem fog meglépni, az az euro bevezetés, mert a magyar csoda (bár ezt sokan vitatják, hogy van ilyen egyáltalán, de most ne erről nyissunk vitát) alapja a GYENGE FORINT és a további folyamatos leértékelés lehetősége. (lásd export, import, alapfokú közgazdasági ismeretek)

2017.11.13. 13:47:39

@nemecsekerno_007:
ez szerintem is a legnagyobb baj, de sajnos ez jellemezte a közélet alakítását az utóbbi 100 évben és ezt nem sikerült meghaladni a gengszeterváltás óta.
mint említettem vh. első ránézetre igazán leginkább a 2002-es fideszváltás időszaka lehetett volna az az időszak, amikor gombolkozó emberek beleállhattak volna a politika alakításába, úgy, h az valamiféle konszenzus irányába tartson és létrejöhetett volna az addigi időszak szám/os/talan hibájának valamiféle korrekciója.
a fidesz ellenzéket a hatalomba visszasegítő protestszavazók akkor még elegendő számú szavazóbázist jelentettek, mint ahogy a fideszoldal bázisában is bőségesen álltak rendelkezésre polgári liberális(!) értéket is megjelenítők. ezek közül kerülhettek volna ki azok a gombolkozó emberek, akik új lendületet adhattak volna egy konszolidálódó polgári rendnek.
a 2002 és 2006 közötti időszak mutatta meg, h semmi előremutató változás nem történt az oldalakon- orbán ez alatt építette ki a fidesz gazdasági háttérhatalmát, a polgári köröket(és ne felejtkezzünk el az ezzel párhuzamos magyarút körök miépes szervezéséről,amik mára összeolvadtak) és kezdett politikailag lemerevedni - és a 2006-os kampány már jelzés lehetett arra nézvést, h mi fog történni, ha a szocik(szdsz) - akik ezalatt az idő alatt semmi érdemleges, előremutatót nem műveltek - elbasszák.
elbaszásban pedig nincs megbízhatóbb társaság a szoc/lib oldalnál.
itt most már a hajó el van menve (:D :D)
állunk, várunk, állunk, várunk, valami csak történik majd.
rajtunk mondjuk nem fog múlni

HaD 2017.11.13. 13:48:53

@apterus: a gyenge forint is alapvetöen német érdek ha megnézzük hogy egy egységnyi audi motorban megtestesülö munka cserearánya mennyire magyar ellenes...mondjuk ehhez jön még az amúgy is nyomott munkaerö ár. orbán dolga az annyika hogy elöadja a népnek hogy "hu de fasza gyerekek vagyunk" meg mekkora keresztényvédök,és a nép ettöl el van dölve önmagától miközben becumizza a balek ágat:)...végül is memondta a balfaszoknak hogy ne azt nézzék amit mond hanem amit csinál...azok meg nézik ,csak nem értik mi történik körülöttük:)

2017.11.13. 13:51:34

@apterus:
azért elképzelhető az inflációnak egy olyan mértéke és elhúzódása, hogy az már a szavazóbázist legalábbis megingathatná(ha a bérek,, a fogyasztás nem tudja követni)

HaD 2017.11.13. 13:55:49

@Edward Görög: az lesz majd a szép ha a németeknél és a franciáknál is a nemzetieskedö banda kerül hatalomra...a magyar gazdaságnak akkor lesz kakukk...lehet végre visszamenni a szovjet tesók testvéries elosztási rendszerébe:)

HaD 2017.11.13. 14:04:43

@Bánegressy: egyfajta struktrurált(lakáspiaci)infláció már most is ott van a torkában a népnek de egyenlöre a német gazdasági technika(olcsó EUR a "szegény" keletiek meg déliek miatt,EU-n belüli jövedelem elhappolás és visszaosztás) "tündöklése" és az elhappolt jövedelmek az egyes nemzet állami elosztókhoz való visszajuttatása elég mozgásteret ad orbán bandájának(meg a többi csatlósnak is) ahhoz hogy elfedjék a problémákat..illetve a lakás árakban legalizálják az emút 25 év építöipari lopásaikból felhalmozott zsákmányt(inkluzive a az un. balos haverjaik is)

Belzebubo 2017.11.13. 14:10:08

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Na igen, mert a nyugati, liberális, polgári értékrenddel szemben mi van? A keleti despotikus, soviniszta értékrend. Viktátor nem csak elindult, hanem szépen halad is a“lenini úton“

Állítsuk meg a ......... 2017.11.13. 14:11:58

nem tudom miért kell minden mögé rációt képzelni
.

egy beteg elme és
kész

2017.11.13. 14:13:37

@HaD:
én is ezt mondtam
egyből nem a fasza európa+kereszténységvédelmezője csávó lesz belőle, hanem hova lett az európai adófizetők rahedli sok pénze, amit a magyarokba öltek, te rohadék lótolvaj?! :D

Állítsuk meg a ......... 2017.11.13. 14:18:42

addig itt nem lesz kibontakozás
ameddig a eu-tól kapott pénzek nagy része
a fidesz zsebében landol
de akkor sem lesz itt jobb világ, ha rossz atomnak lehívott orosz kölcsönnek egy része szintén a kedves vezető és holdudvara zsebét gazdagítja
van egy főhüje, akiről a lézengő riterrei is tudják, hogy elmbetege, de azért mindent megtesznek, még ..csáját is kinyalják pénzért cserébe
.
még a saját anyjukat is eladnák érte
na ezaz ami borzalmas a mai helyzetben

Állítsuk meg a ......... 2017.11.13. 14:23:01

orbán facebook oldaláról:

"Sok eröt és egészséget kivánok hogy még legalább 1000 évig kormányozhassa az országot <3 <3 <3"

sajnos hasonlóan hülye és elmebeteg vezetőink akadtak már szépszerével a történelem során
akik mindig eladták az országunkat

Állítsuk meg a ......... 2017.11.13. 14:31:07

azér' efféle hozzászólások is akadnak bőven,
de majd a moderátor sajnos kitörli őket:

"Édesanyàm köszöni a frenetikus 3175!!!! Forintos nyugdijjemelést!!! Szivesen visszaküldené önnek végbélkúpra ,a cigàny Lőrincnek is jut belőle!!!"

..

"Hihetetlen, hogy mennyi birkának nedvesedik a bugyija nemtől függetlenül! Ennyi haszonállattal már egy rizsföldet is lehetne áztatni!"

high up! 2017.11.13. 14:47:58

@Edward Görög: "Ma már Orbán Európa egyik erős embere és a liberálisok rémülten nézik hogy a V4 is egyre erősebbé válik, miközben Macron zuhan a lejtőn, Merkel meg képtelen kormányt alakítani..."

Te jó ég, te már nemcsak a Nap Hülyéje vagy, hanem az Univerzum Hülyéje!

Egyébként pont ez Orbaneszku diktátor legnagyobb bűne: a féleszű Átlaghülyemagyarjának a maradék fél eszét is leépítette. Itt van több millió semmire sem vitt aljanép, aki a sikertelen, dzsentri életével, errefel éppenséggel az ő életének az eltőzsdézőjének a seggébe bújik és onnan okád ki a világra.

Hiába no, ez már genetikai ferdülés, nem csupán elmebaj. Mert az elmebajt még csak-csak lehet kezelni, de ennek a milliós Orbaneszku seggcsimbóknak a kigyógyítása az elmebajukból teljesen lehetetlen.

FOLYTASSUK!

NBarbieReloaded 2017.11.13. 15:02:32

"Lehetne, hogy ne akarjunk szembe­menni az egész világgal? "

Nem jobarat, inkabb lehetne azt, hogy egy torpe-kisebbseg ne hivatkozzon minden megszolalasaban a vilagra, a tobbsegre, a joerzesu emberekre stb., mert semmi joga nincs ra?

"Bekövetkezhet az, hogy a lengyel nácik, az orosz raison d'état, a trumpi delírium és a nyugati impotencia hirtelen olyan (etnicista) robbanóanyaggá állnak össze, amely a folyó felénél elsüllyeszti nemcsak az orbáni álmokat, hanem a ma ismert világunkat is. "

Jaj, az a jo oreg megelhetesi retteges, meg mindig jol fizet, mi?
Mindjart gondoltam, hogy meg mindig a 30 evente egy balhet csinalo naciktol kell rettegni, nem a kb. havi szinten egy egy varost szetzuzo szelsobalos, anarchista csurhetol, vagy a minden bunozo tesojuk halalakor randalirozo szegeny szegeny feketektol, akiknek mely gyaszat mindig csak par luxusmarka/ ekszerbolt uzletenek kifosztasa enyhiti, erdekes modon...

Abba mar bele sem akarok menni, hogy a riogatas mas szereploi demokratikus valasztasok gyoztesei.
Ja, bocs, mindig elfelejtem, ha nem az onjelolt demokrata oldal nyer valahol, akkor nincs demokracia.

ijontichy 2017.11.13. 15:22:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Ha nem harcolunk, mindenképpen vestzünk. De ha harcolunk, nyerhetünk is. [...] Egyszerűen hülyeség lenne ebben a helyzetben nem harcolni."
:-DDDDDD
"Fázunk és éhezünk
S átlőve oldalunk,
Részünk minden nyomor..."
"Kéremszépen, minek átlőni az oldalunkat? Há' hogy nézne má' ki?" (Hofi)

Na jó, én inkább beülök az Európa Kávézóba csevegni egyet Deák szellemével. :-)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.13. 15:32:46

@NBarbieReloaded: az indexes címet illetően hozzájuk fordulj, nem én adtam .. a többihez meg: sajnos egy bizonyos szint alá nem megyek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.13. 15:49:35

@agarik: a fejbelövős részt vedd ki légyszi, különben kénytelen leszek törölni a kommentet

sas70 2017.11.13. 16:01:13

Az egész világ ellenünk van, mert irigyek a tudásunkra, természeti erőforrásaink sokaságára, főleg ásványi kincseinkre és mindenki ezt a szerencsétlen népet akarja leigázni! Csak egy legény van, Orbán, aki megvéd minket ettől!
Csak azt nem értem, hogy nem sült ki még az emberek agya, attól a sok marhaságtól, amit el akarnak hitetni velük?!

elismert felhasználó 2017.11.13. 16:07:46

@HaFr: nyugodtan kiveheted, de nem a fejbelövős rész okán, hanem az azt követő bekezdés hülyeség és baromság cunamija miatt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 16:30:12

@morph on deer:

Orbán nem érett meg még erre.

De így is többet lát, mint a ballibek.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 16:32:14

@ijontichy:

Te menj a liberális szellemirtóba, a nép nem tart azonban veled...

Edward Görög 2017.11.13. 16:39:34

@agarik:

Kíváncsi voltam ki az agresszív elmebeteg aki ilyesfajta szamuelys gondolatokkal áll elő...:P

agarik 2017.04.02 19:34:37
Minden kérdésre ugyanaz a válaszom:
- valaki érvényesítse végre a Magyar Köztársaság Alkotmányának azon rendelkezését, miszerint "új alkotmányhoz 4/5-ös szavazattöbbség kell". A fideszkdnp-t és az összes többi Parlamentben ülő pártot fenti törvényszegésért zavarják el, írjanak ki új választásokat, amin a mostani pártok és tagjai NEM VEHETNEK RÉSZT."

Kösz, nem csalódtam és jót röhögtem:P
Ugyanis a négyötödös szabály 1994-ben megszűnt.
Itt van Hornék törvénye: www.complex.hu/kzldat/t9500044.htm/t9500044.htm

2. § E törvény a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba, és az 1994-ben megválasztott Országgyűlés megbízatásának megszűnésekor hatályát veszti.

Muhaha

U.I. Hashtag:kíméljetek meg az elmebetegektől!:P

Mizantróp. 2017.11.13. 16:46:14

@Fabius Q: Az orbánizmus is egy korszak. Egyszer végetér majd. Ha mi nem is érjük meg talán.

2017.11.13. 18:05:12

"Lehetne, hogy ne akarjunk szembe­menni az egész világgal?"

Kedves HaFr Mester!
Nem lehetne kihagyni ezt a "szembemenni" ökörséget a közbeszédből? Elég nagy baj, hogy valamelyik fideszes gyökér szóvivő elkezdte alkalmazni (nem mindegyik figyelt a továbbképzésen, ráadásul nem a magyar helyesírás és beszéd bajnokai), aztán egy csomó hülye meg átvette a médiába.
Szembemenni a gyorsvonattal lehet, maximum...
A helyes kifejezés ilyen esetekben a "szembe helyezkedni", hiszen ez jelképezi értelmesen, ha állást foglalunk (tehát nem rohamlétrát cipelünk) valamivel szemben, vagy valami ellen. Mert a menés az lehet hasi is, ami a fideszeseknél átvitt értelemben lehet száji is.

HorseFucker 2017.11.13. 18:21:04

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Te rohadt oroszbérenc szarevő geci !
Miért tart ki a csuticigó a nyugat mellett ?
Mert ellopja a pénzt ami onnan bejön !
Te szar kutya te !

HorseFucker 2017.11.13. 18:23:39

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Közjó baszdmeg ?
Halottak a korház wc-ben baszd meg ?
1000 Milliárd a kibaszott stadionokra baszd meg , eza közjó ?
A hülye kurva anyádat baszd meg, azt !
Hogy nyomott volna fel egy kötőtűt te geci kutya !

KaPálocska 2017.11.13. 18:49:36

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Jól írod, és ez a szerencsénk:
"...Orbán sokkal jobb helyzetben van, mint 70 éve Horthy vagy 40 éve Kádár..."
Ha Orbán kihullik a politika teréből, a jelenlegi kormánypárt szétesik.
Az a baj, hogy ezt már nem fogom megérni, de talán a gyerekeinknek már jobb lesz.

2017.11.13. 18:54:03

@HaFr: "az indexes címet illetően hozzájuk fordulj, nem én adtam"

Most olvastam... Szóval, az indexes szerkesztők a hülyék, legalábbis ha nem a cikkhez tartozó mondatokat fűznek be alcímnek (kéretlenül). Már többször jeleztem az ostoba indexes szerkesztőknek, más témában is, de annyira retardáltak, hogy még a szövegszerkesztőt sem ismerik, nem hogy az újságírást.

2017.11.13. 18:56:15

@HorseFucker: Ha felhúzod magad egy buta fideszes troll miatt, akkor ez a szemétkupac elérte a célját.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 19:00:44

@HorseFucker:

Megértelek, hogy szeretnéd, ha minden pénz a tolvaj gazdáidhoz menne, de ki kell ábrándítsalak, Soros-trollom, hogy ennek a világnak örökre vége...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 19:18:19

@KaPálocska:

Így igaz, a Fidesz egy szar szervezet, Orbán nélkül nulla.

Khonsu 2017.11.13. 19:31:21

Függetlenül attól, hogy mit akar Orbán, a helyzet az, hogy az országban létrejött egy olyan társadalom, melyben magára hagyva veszélyes folyamatok indulhatnának el, melyek már valós biztonsági kockázatot jelentenek. Ezért a következőkben szükség van egy őrre, aki egyben tartja az elvetélt társadalmat, hogy az kontrollálható maradjon és ne zavarjon be túlzott mértékben a Nyugat átalakulásának érzékeny folyamatába. Utána már védettek lesznek.

Milyen szerencse, hogy épp van egy ideális jelölt a pozícióra...

A társutasok pedig hamarosan érezni fogják, hogy az ők térfelükön Kína lesz a megkérdőjelezhetetlen főnök. Nekik pedig némiképp eltérő terveik vannak a jövőre vonatkozóan, mint a többieknek. Egész pontosan, nekik vannak terveik.

Végül az "Új Nyugat" új urai és Kína szépen felosztják majd a világot egymás között.

A "társutasoknak" pedig mindkét oldal rendkívül hálás, amiért meggyengítik a régi rendet annyira, hogy onnan már könnyedén a helyére léptethetik a sajátjukat, és teljesen mindegy, hogy a "társutasok" ezt nem épp így képzelték el...

Az ilyenekre mondják, hogy "hasznos hülyék", nagyon hasznosak... :)

ijontichy 2017.11.13. 19:51:15

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "a nép nem tart azonban veled"
Mint mondtam volt, én az Európa Kávézóba megyek, és a "nép" ne is tartson velem, mert igen bűzlik az orbánszagtól. Aztán ha a derék "nép" netán mégis jönni akarna, csak Merle szavait tudom tolmácsolni neki teremtménye, Jean de Siorac száján keresztül: "Eridj édes szolgám, mosd meg a lábod..." ;-)

ijontichy 2017.11.13. 19:59:29

@Khonsu: Szvsz. Kína (és valszeg India is) néhány évtizeden belül leginkább azzal lesz elfoglalva (ha a nyugat nem teljesen hülye), hogy rendbe tegye remek ipari forradalma... izé "vágottdohánygyára" által rommá szennyezett élőhelyét (márha nem ezúton kívánja megoldani népességi problémáit). Sok pénzbe és időbe fog kerülni, szóval a "főnöki" ambíciói háttérbe szorulnak kicsinyég.

Khonsu 2017.11.13. 20:09:40

@ijontichy:

Nem fog nekik különösebb gondot okozni (a szükséges technológia rég rendelkezésre áll), sőt, még a gazdaságuknak is újabb lendületet ad.

Khonsu 2017.11.13. 20:24:10

@ijontichy:

Amúgy a Nyugatot sem kell félteni. Most úgy képzelem, hogy az évszázad közepére a világ úgy fog kinézni, hogy a Nyugaton létrejön egy, az óriásira nőtt és egymással (és minden mással) össze forrt techmultik által dominált anarchikus világ, ahol a szerepek "feloldódnak", a Keleten Kínai központtal létrejön ugyanennek a futurisztikus világnak egy erős állami központ köré szervezett változata, India pedig majd eldől, hogy ezek közül csatlakozik e valamelyikhez, vagy ami a legvalószínűbb, megpróbálnak kialakítani egy "harmadik erőt".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.13. 20:51:36

@kjkj: hát mert az -- Orbán ráindult a református-kuruc függetlenségi (sérelmi) nacionalizmusra, és bejött neki

Belzebubo 2017.11.14. 00:21:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: hát ez erôsen olyan bolsevik-ízû indoklás. Akik eddig a nép érdekére és a közjóra hivatkoztak, a jakobinusoktól Chavez-ig, végül mind jól megszivatták szegény népüket

2017.11.14. 01:32:30

@Moin Moin:
a világbank számai azt mutatják, hogy a globalizáció mértéke az elmúlt 8-10 évben nem nőtt. trade-to-gdp ratio szinten maradt vagy csökkent.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/world-trade-percent-of-gdp-wb-data.png?s=wld.ne.trd.gnfs.zs%3aworldbank&lbl=0&v=201711300000v&d1=19170101&d2=20171231
abszolút számokban. export of goods and services.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/world-exports-of-goods-and-services-bop-us-dollar-wb-data.png?s=wld.bx.gsr.gnfs.cd%3aworldbank&lbl=0&v=201711300000v&d1=19170101&d2=20171231

a kapitalizmussal a alapprobléma. a folyó fizetési mérleg a világban nincs egyensúlyban.
Current Account Balance:
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/world-current-account-balance-bop-us-dollar-wb-data.png?s=wld.bn.cab.xoka.cd%3aworldbank&lbl=0&v=201711300000v&d1=19170101&d2=20171231
európában magyarország lesz a német exportvezérelt gazdaságpolitika utolsó csatlósa. de ez egy ponton nem lesz tartható. a lokalitás kultusza és a nacionalizmus erősödik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 03:44:20

@444:

"a kapitalizmussal a alapprobléma."

... hogy a TESCO nem fizet iparűzési adót Debrecenben.

"a folyó fizetési mérleg a világban nincs egyensúlyban."

És?

"Current Account Balance:"

[...] the current account. This account contains trade in goods and services, investment income earned abroad, and unilateral transfers. It excludes the capital account, which includes the acquisition or sale of securities or other property.

Because the current account and the capital account add up to the total account, which is necessarily balanced, a deficit in the current account is always accompanied by an equal surplus in the capital account, and vice versa. A deficit or surplus in the current account cannot be explained or evaluated without simultaneous explanation and evaluation of an equal surplus or deficit in the capital account.

www.econlib.org/library/Enc/BalanceofPayments.html

International capital flows are the financial side of international trade. When someone imports a good or service, the buyer (the importer) gives the seller (the exporter) a monetary payment, just as in domestic transactions. If total exports were equal to total imports, these monetary transactions would balance at net zero: people in the country would receive as much in financial flows as they paid out in financial flows. But generally the trade balance is not zero. The most general description of a country’s balance of trade, covering its trade in goods and services, income receipts, and transfers, is called its current account balance. If the country has a surplus or deficit on its current account, there is an offsetting net financial flow consisting of currency, securities, or other real property ownership claims. This net financial flow is called its capital account balance.

www.econlib.org/library/Enc/InternationalCapitalFlows.html

"európában magyarország lesz a német exportvezérelt gazdaságpolitika utolsó csatlósa."

Majd Paks2 helyrebillenti az egyensúlyt: amit Mo beszed a több exportjával, kifizeti a Roszatomnak, ill. a Roszatotomot finanszírozó orosz banknak. Ne félj, az oroszok nem hagyják majd hogy a magyarok belefulladjanak a zsírjukba.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.14. 07:52:00

@444: és akkor a hunkarikumokból fogunk megélni?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 08:03:48

@HaFr:

Igen, ezt már megírta korábban: meggybefőttet esztek majd tormával. Sok tormával.

NBarbieReloaded 2017.11.14. 10:49:30

@HaFr: "az indexes címet illetően hozzájuk fordulj, nem én adtam "

Jaa, akkor bocs.

"a többihez meg: sajnos egy bizonyos szint alá nem megyek "

:DD Igen, gondoltam, hogy elokerul a szokasos lemez: mikor onjelolt demokratainknak nincs valasza kinos kerdesekre, akkor jon az alaptalan felsobbrenduskodes/nagykepuskodes/nacikkal nem targyalunk rizsa es hasonlok. :DD
Szanalmas, de kicsit sem meglepo. :)
Csak siman 2 mondatban meg kellett volna magyarazni, hogy miert olyanokkal riogatsz, aminek semmi alapja, miert nem olyanokkal, amiknek sokkal inkabb van. De inkabb elmenekultel a valasz elol egy kis nagykepuskodessel. :)

2017.11.15. 22:13:14

@HaFr:
a 10 ezer főnél kisebb települések jelentős része nem nagyon tud másból megélni mint vidékies háziiparból és hungarikumokból. magyarországon 3 ezer ilyen kistelepülés van és ezekben 4 millióan élnek. oké ezeknek egy része kapcsolódik valamilyen nagyvárosi övezethez. szóval azért ez nem 40%, de majdnem. átfogó településrendezéssel is a magyar népességnek a 20-30%-a ilyen vidékies körzetekbe, községi viszonyok közé kerülne. és még ott vannak a határ mentén és határon kívül élő magyarok.

te mondhatod az, hogy fogjad már fel, hogy ellon musk marsutazást tervez. és most a magyar gazdaság harcba száll a kötött levessel.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.15. 22:46:42

@444:

"a 10 ezer főnél kisebb települések jelentős része nem nagyon tud másból megélni mint vidékies háziiparból és hungarikumokból."

No ha meg tudnak élni belőle, akkor gond egy szál se', csinálják azt. De utána ne legyen sírás-rívás és fogaknak csikorgatása, hogy nem tudnak _olyan jól_ megélni ebből, mint ami az elképzelésük, mint amennyire szeretnék.
süti beállítások módosítása