1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.12. 10:17 HaFr

Ránk férne még egy kis szuverenitásvesztés

Képtalálat a következőre: „luxemburgi zsigmond”

Szent Istvánnal a magyar "nemzet" jelentőset veszített a szuverenitásából -- felvette a kereszténységet a korábbi pogány kultusszal szemben és elfogadta a pápa spirituális főségét, Liudolf (Bajor) Gizella révén elismerte a német-római császársággal való szövetség fontosságát. Megalkudott a jelennel a jövője érdekében.

A magyar királyság a legerősebb és a legbefolyásosabb az egész története során az Anjou-házi királyaink és Luxemburgi Zsigmond idején volt. Mintha ma Angela Merkelt választanánk miniszterelnöknek. (Az analógia persze nemcsak azért rossz, mert akkor nem választották az uralkodókat, hanem mert nem voltak a mai értelemben vett "nemzetek", amelyek felháborodtak volna egy ilyen választáson. Az államfő-kormányfő közötti meg nem felelés most másodlagos, a lényeg a mindenkori hatalmi centrum.)

Mint köztudott, jelentős királyunk, Hunyadi Mátyás, a mérvadó vélemények szerint román eredetű család sarja. Most akkor számítson az etnikuma, vagy ne számítson?

A kora középkori évszázadaink után a magyar nemzet második (és ez idáig utolsó) jelentős felívelő periódusa a Habsburg-ház égisze alatt megvalósult dualisztikus berendezkedés volt. Nem kell beszélnem a közjogi szuverenitásunk korlátozottságáról ebben az időszakban. Kiegyeztünk vele, és ezzel visszamenőleg is a reformkori Széchenyit igazoltuk a radikális szuverenista Kossuth helyett.

A szuverenitásvesztés persze nem jelent automatikusan fejlődést se. A három részre szakadt ország jelentősen veszített a befolyásából, ahogy a szocialista modernizáció időszaka is növelte a lemaradásunkat.

De amikor tartósan illeszkedtünk a modernizációs trendbe -- a XI-XV. századokban és a Kiegyezés időszakában --, akkor rendre híján voltunk annak a szuverenitásnak, amelyet ma a közgondolkodás követel. Ma éppen így kellene kiegyezni a körülményekkel -- ahogy egyébként nálunk sokkal erősebb országok is megteszik --, amikor az EU-tagságunkról és az EU egységesüléséről van szó. A jelennel való "megalkuvás" egyértelműen a jövőt szolgálná.

Most újra a szuverenitásvesztés ideje jött el. Csak a Szent Istvánok, Széchenyik és Deákok hiányoznak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1412823224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.13. 13:49:59

@444:
azokból, amiket itt kifejtettél, mint a magyar nacionalizmus célkitűzése a kárpát-medencében, idáig az az egyedüli sikertörténet, hogy mennyetek a picsába.
de ebből is csak az, h ilyet le lehet írni.
a pitypangháló tovább szakadozik. a picsába kívánást nem követi azonnali tipli a meghatározott irányba . . . ?

szükséges lesz egy újratervezés

különben is, ahogy a zsidóság egy része segíti, egy része kifejezetten gátolja, úgy a magyarok mindegyike sem mindenre alkalmatlan.
csak vannak zavarodottak
dominanciát és elsőbbséget az érvényesülésben alapjogként.
nemzeti hovatartozás alapján megállapított alapjövedelmet születéstől halálig zzzzzz

2017.09.13. 14:01:24

@Bánegressy:
a pkp elindulhat a választásokon. béndek péter kiállhat a térre és elmondhatja: ránk férne még egy kis szuverenitásvesztés. orbán azt mondja, hogy sikeresen megvívjuk a csatákat és megvédjük a magyar hazát. és nyilván ez utóbbira szavaznak többen. de ez franciaországban is így lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 14:34:38

@444:

"sanyi szerint a fizika nem teljesen egységes."

Ezért kérdezem, hogy mit szól Sanyi ahhoz az állításodhoz, hogy "a fizika a földön mindenhol ugyanaz."

"a politikafilozófia nem egységes."

Ja, hogy a politikafilozófiáról van szó, nem a politikáról.

"nem igaz az, hogy a kereslet növekedésével az árak is növekednek."

A kereslet növekedésével változatlan kínálat mellett az árak növekednek. Amikor jön a hurrikán, akkor felmegy a palackos víz meg a funérlemez ára. Ha ezek a magasabb árak (és így magasabb haszon) több víz és funérlemez beszállításához vezetnek (nő a kínálatuk), akkor csökkenni kezd az áruk (a megnövekedett kereslet miatt megnövekedett árukhoz képest). A gyakorlat megerősíti az elméletet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 14:36:41

@444:

"eszembe nem jut, hogy a magyar gazdaságot úgy kellene szervezni, mint fehéroroszországot."

Dehogynem: már többször fejtegetted a tervgazdálkodás előnyeit, hogy kiszámolható a tornacipő (és mindenféle más jószág) iránti igény.

2017.09.13. 14:37:41

@444:
de az ő kérdése sztm, hogy mi az igazi tét, mit jelent nekünk magyaroknak a szuverenitás és nem az, hogy a franciáknak(németeknek, olaszoknak(ők ugye sokkal többet feladtak belőle az utóbbi időben és mégsem lettek hottentották.szb)
és ebből indul ki az ő felvetése, hogy a csata (amit tök fölöslegesen és nem helyes célmeghatározással kezdtünk) vesztésre áll.
ennél sokkal többet tudnánk nyerni, ha nem egy betegesen becsvágyó hadvezér elérhetetlen diadalának mámorából akarnánk részesedni.
nem egy számára, a politikája számára alkalmas etnikai összetételű, egyébként megosztott nemzet élén üzen hadat a globalizációnak, hanem aki integrál, megemel anyagi, erkölcsi és morális értelemben
talán példa is lehet Európa szemében
. . . pont ellenkezője ennek
szánalmas, és a küzdelme a Magyarország lejáratói ellen való hadakozásában is
valójában ő teszi gúny tárgyává saját magát
ma még korainak tűnik kimondani, de már 2015-ben sem volt az hafr.blog.hu/2015/12/29/orban_luzer_es_tobbszorosen_luzer_aki_koveti

2017.09.13. 14:42:21

@neoteny:
a politka még annyira sem egységes, mint a politikafilozófia.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 14:50:17

@444:

A politikafilozófia arról szól, hogy kiké legyen a hatalom, és miért; a politika meg arról szól, hogy kik birtokolják a hatalmat.

2017.09.13. 14:53:22

@neoteny:
az egy közgazdasági modell. ami egyáltalán nem úgy közelíti a valóságot, mint az elektromágnesség. az elektronok olyan nagyon nem spekulálnak azon, hogy mit is csináljanak az elektromágnese mezőben. a tömegpontokra majdnem pontosan úgy ha a gravitáció, ahogyan azt newton leírta. de a néptömegre nincs ilyen egzakt módon alkalmazható képlet a politikában.

szerintem nem az a fő kérdés, hogy piacgazdaság vagy tervgazdaság van. mert akár egy központból is lehet jól vezetni az államot. csak persze az nem egyszerű. de mondjuk katarban sikerült. vagy szingapúrban egy óriás óceáni kikötő forgalmát egyetlen központból szabályozták.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 15:01:28

@444:

"az egy közgazdasági modell."

Mi?

"szerintem nem az a fő kérdés, hogy piacgazdaság vagy tervgazdaság van."

Ahol is a hangsúly a szerinted-en van.

"mert akár egy központból is lehet jól vezetni az államot."

Akkor miért tartod szükségesnek a nagyfokú önkormányzatiságot?

"szingapúrban egy óriás óceáni kikötő forgalmát egyetlen központból szabályozták"

Nem azt, hogy miket szállítanak a hajók.

2017.09.13. 15:28:42

@neoteny:
szingapúr elég sokat invesztált a szórakoztató elektronikai termékek gyártásába. ehhez integrált áramköröket gyártanak. azt aligha preferálják, hogy azzal az áruféleséggel megrakodott hajó, amit ők maguk is előállítanak kiköthessen szabadon és még többet hozzon be esetleg olcsóbban. mert ez nem érdekük. mivel van olajfinomítóik ezért a nyers olaj behozatalát preferálják. szingapúrban elsődlegesen a termelők érdekeit veszik figyelembe. és ezt jól csinálják. vagy legalábbis jobban, mint fehéroroszországban. ahol szintén a termelői érdekeket tartják fontosabbnak. de lukasenka elvtárs ebben nem olyan jó, mint lee papa és fiaiak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 15:36:48

@444:

"azt aligha preferálják [...] kiköthessen szabadon"

Vagyis fogalmad sincs arról, hogy mit preferálnak, csak fantáziálgatsz ismét.

"szingapúrban elsődlegesen a termelők érdekeit veszik figyelembe"

Vagyis fogalmad sincs arról, hogy mit vesznek figyelembe, csak fantáziálgatsz ismét.

2017.09.13. 15:45:57

@neoteny:
az általad preferált közgazdasági modellben az van, hogy a helyi gazdasági érdekeket nem szabad figyelembe venni. ha van aki a helyieknél jobb vagy olcsóbb terméket állít elő, akkor a legjobb ha azok rövid úton csődbe mennek. mert csak ez készteti őket arra, hogy jobban vagy olcsóbban termeljenek. és ha az nem megy, akkor állítsanak elő mást. ha az sem megy, akkor pusztuljanak. mert így működik a szabad piac. de nem csak ez teremthet gazdagságot. a gyakorlatban sehol sincs szabad piac.

mert amikor a kínaiak csinálnak egy iphone klónt, akkor azt mondják, hogy hamisítvány. és ezért nem szabad piacra dobni. mert nincs szabad piac. és a sajtóban nem azt mondják, hogy emberek. az fele vagy harmad annyiba kerül. dobjuk ki az apple termékeit az ablakon. hanem számítanak az apple és részvényeseinek érdekei. és a konkurenseik is azt mondják, hogy védjük meg a termelői érdekeket, miközben valamelyest figyelembe veszik a fogyasztóit is. és erre mondják, hogy liberalizmus.

magyarországon ugyanaz a nacionalizmus. a manhattani kényelemből szerkesztett "limuzinliberális" new york times megírja, hogy ezek a sötétség erői. mert amerikának nem érdeke, hogy az európai piacokat a kormányok nacionalizálják. de ha ázsiaiak vinnének be az amerikai gyártókkal konkurens saját márkás termékeiket, akkor azt nem engedik meg. mondván, hogy sok olcsó vacakkal akarják őket elárasztani. meg ne vegyed. mert jaj milyen fúj.

2017.09.13. 15:49:32

@neoteny:
a te szabad piaci elképzelésed fantázia. hol van olyan?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 16:12:27

@444:

Ezt már többször megválaszoltam: az összes feketepiac szabadpiac.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 16:22:17

@444:

"a helyi gazdasági érdekeket nem szabad figyelembe venni. ha van aki a helyieknél jobb vagy olcsóbb terméket állít elő, akkor a legjobb ha azok rövid úton csődbe mennek. mert csak ez készteti őket arra, hogy jobban vagy olcsóbban termeljenek. és ha az nem megy, akkor állítsanak elő mást. ha az sem megy, akkor pusztuljanak. mert így működik a szabad piac."

A helyi gazdasági érdekek az is, hogy a fogyasztók a legolcsóbban jussanak a legjobb minőségű javakhoz. Így hát a szabadpiac veszi a leginkább figyelembe a helyi gazdasági érdekeket.

"azt mondják, hogy hamisítvány. és ezért nem szabad piacra dobni. mert nincs szabad piac."

Fordítva: azért nincs szabadpiac, mert nem szabad piacra dobni a hamisítványt.

Mindettől függetlenül combos szabadpiacai vannak a hamisított termékeknek: karóráktól kezdve a divatcikkeken át a gyógyszerekig. Ezeknek a hamisítványoknak a nagy része sokkal rosszabb minőségű, mint az eredeti: és ennek megfelelően egy töredékébe kerül az eredetinek. Aztán vannak olyan hamisítványok, amik nem, vagy csak alig maradnak el minőségben az eredeti termékektől, mégis olcsóbbak: mert azokban az eredeti termékekben a magas árban nagy a brand részesedése. Azért nem olyan nehéz egy D&G táskát lekoppintani, hogy az funkcionálisan csaknem olyan legyen, mint az eredeti _és_ alacsonyabban tartani az árát.

"de ha ázsiaiak vinnének be az amerikai gyártókkal konkurens saját márkás termékeiket, akkor azt nem engedik meg."

Ja, a japánok képtelenek voltak eladni saját márkás autókat az USA-ban.

A fékeveszett fantáziálgatásod egyre fékeveszettebb.

2017.09.13. 17:17:44

@neoteny:
az öltönyös ismerősöm nem ismeri ezeket a szabályokat. megveszi az hamisított török termékeket. de nem olcsóbban adja mint az eredeti, hanem drágábban. és megveszik. mert egyes újgazdagok azt veszik, ami a legdrágább. a fogyasztóvédelem egyszer majdnem megbírságolta. a fogyasztóvédelem vezetője a gyerekének választott egy öltönyt. ez volt az ellenőrzés. mindent rendben találtak egyébként. csak otthon a gyerek mondta azt, hogy anya, nem látod, ez az öltöny rossz minőségű? nyilván hamis. és a fogyasztóvédelem helyi vezetője visszament, hogy egy rendes öltönyt adjon már. mire az a másik mondta, hogy az összes hamis. és kénytelen volt beszerezni egy valódit.

DrGehaeuse 2017.09.13. 18:24:52

@HaFr: Persze ahogyan a függetlenséget Szíjártó értelmezi (amit belegondol) és szájaskodik, abból tényleg vissza kell vanni.

Azonban a szuverenitásunkból a kellő mennyiséget már 2004-ben átruháztuk az EU illetékes szerveire, amit a 2012-es alaptörvény is megerősít.

A felívelés vagy virágzás kérdésében a poszt megállapításai semmiképp sem helytállóak. Továbbra is azt állítom, hogy nem bizonyítható a leírt összefüggés. Többnyire a felívelés és virágzás a háborús lepusztított állapotok után beálló békés építkezés eredménye volt. Semmi köze a függetlenség vagy szuverenitás kérdéséhez.

DrGehaeuse 2017.09.13. 18:38:55

Hunyadi János havasalföldi kun hadurak (akiknek ivadékaiból lettek a román fejedelmek is) leszármazottja volt akik kenézek voltak.
Attól, hogy valaki románoknak parancsol, még nem lesz maga is román. Ilyen alapon Mária-Terézia is magyar volt, meg Ferencjóska is, Báthori viszont lengyel volt.

Kérdezem én: miért nem nevezil Szent Lászlót lengyelnek? Az anyanyelve lengyel volt!

2017.09.13. 18:54:18

@DrGehaeuse:
több az annál, hogy a történelemben az összes román király (nem is öten, hanem négyen vannak) hohenzollern-sigmaringeni házból való. ha így vesszük, akkor a románok németek. persze a népek össze vannak keveredve. de van egy választott identitásuk. és hunyadiak magyarok voltak. és eszükbe nem jutott, hogy bármit is elveszejtsenek az ország szuverenitásból.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 20:53:27

@444:

"az öltönyös ismerősöm nem ismeri ezeket a szabályokat. megveszi az hamisított török termékeket. de nem olcsóbban adja mint az eredeti, hanem drágábban. és megveszik."

Ja, valószínűleg így történik. Mint ahogy a japánok sem adtak el saját márkás autókat az USA-ban.

2017.09.13. 21:43:52

@neoteny:
óra-ékszer mellett a ruhás és az illatszeres. mondhatod, hogy magyarországon nincs ilyen. a török portával hagyományosan jó a viszony. nem azt mondom, hogy ez az általános. de van ilyen is. a közgazdaságtan törvényszerűségei nem úgy érvényesülnek, mint a természeti törvények. az elektrondinamika törvényei léteznek ott is ahol nincs élet. vagy a földön is léteztek az ember előtt. és vélhetően akkor is igazak lesznek, amikor az emberiség régen kihalt. de a filozófia nem egységes. ez megint nyilvánvaló. csak ellent akarsz mondani.

Tamáspatrik 2017.09.13. 21:48:25

@HaFr: Ha az állam azt mondja, hogy az egyén teljes mértékű "szuverenitása", azaz függetlensége káros a társadalomra, ez liberális métely, tehát valamilyen módon be kell tagozódnia a család és a társadalom elvárásainak menetébe, akkor milyen alapon mondja azt, hogy csak az oké, ha egy nemzet teljesen szuverén? (És lesz.r mindenki mást akár egy szövetségi rendszerben?)

Ha én nem lehetek büszke arra, hogy abszolút független vagyok és azt teszem, ami nekem tetszik, akkor ez mért lenne büszkeség egy ország esetében?

Persze ha létezik ilyen egyáltalán, hogy függetlenség. A Horthy-korszak második felében Kis-Németország voltunk. Később pedig Kis-Oroszország (bár akkor itt állomásoztak az orosz csapatok.)
Most megint Kis-Oroszország lettünk. A maffiák itt kisebbek, minden kisebb mértékben, de ugyanolyan jelleggel működik, ráadásul a távvezérlő gomb is úgy tűnik, egyre inkább Putyin kezében van. (Pl. mi támadjuk meg az ukrán nyelvtörvényt, nem a kárpátaljaiak, mert Putyin szólt, hogy tiltakozzunk ellene.)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 22:17:27

@444:

"nem azt mondom, hogy ez az általános. de van ilyen is."

És van lopás, rablás, csalás, gyilkosság és nemi erőszak is.

"a közgazdaságtan törvényszerűségei nem úgy érvényesülnek, mint a természeti törvények."

Ha ez így lenne, akkor nem sírna a meggytermelők szája, amikor a bőséges meggytermés következtében leesik a meggy átvételi ára. Ha ez így lenne, akkor nem akarnák a különféle termelők "megvédeni" a piacaikat a termelés mértékének mesterséges szűkítésével, hogy magasabb árakat érjenek el. Ha ez így lenne, akkor kormányzatok nem szednének adókat és vennének fel hiteleket, hanem csak pénzt nyomtatnának.

A gazdaságtani törvényszerűségek érvényesülnek attól függetlenül, hogy az emberek (különös tekintettel a politikusokra) ismerik-e vagy figyelembe veszik-e azokat. Ugyanis azok az egyének _cselekedetei_ következményeiként manifesztálódnak, nem pedig attól függnek, hogy miben hisznek az emberek -- akármilyen erős is a hitük.

Sanyi tanulhat akármit a népfőiskolán, akkor is 200-ért fogja adni a használtcikket, amit 100-ért vett, nem pedig 50-ért. Illetve ha 50-ért adja, akkor meg fogja szüntetni ezt a viselkedését abban a pillanatban, amint elfogy a működő tőkéje. Márpedig az el fog fogyni előbb vagy utóbb. Akármit is hisz Sanyi a Szent Korona tanról meg a magyar nyelv belső szóképző képességéről. De Sanyi nem is olyan ostoba, hogy 50-ért adja azt, amit 100-ért vesz; hanem jó zsidókeresztény módon 200-ért adja. Már amit annyiért megvesznek tőle az emberek. Mert ugye Sanyi sem vesz meg bármit 100-ért: felméri azt, hogy el tudja-e adni 200-ért, hogy van-e akkora kereslet a kérdéses jószágra, hogy el lehessen adni 200-ért. Ez teszi Sanyit vállalkozóvá: vállalja annak a kockázatát, hogy rosszul méri fel a kereslet nagyságát a kínálat nagyságához képest. Ha _bármit_, amit 100-ért vesz az ember el lehetne adni 200-ért, akkor Sanyi nem dolgozna a Vízműnél: akkor megélne abból, hogy szakmányban vesz 100-ért és adja el mindazt 200-ért. Sőt senki más sem dolgozna alkalmazásban, hanem mindenki ezt csinálná, és úgy gazdagodna. De ez lehetetlen: a gazdaságtani törvényszerűségek érvényesülése nem teszi azt lehetővé. A gazdaságtani törvényszerűségek érvényesülnek mint a természeti törvények.

2017.09.13. 23:19:36

@neoteny:
előbb úgy adták el a cédéket, hogy a kereslet és a kínálat törvényszerűségei alapján folyamaton fel, vagy leárazták. aztán utána azt mondták, hogy legyen egységára. mert ha valami népszerű, akkor többen töltik le. aztán azt mondták, hogy a zenét adjuk el átalányban. mert úgy is el lehet adni. aztán azt is mondták, hogy adjuk kvázi ingyen reklámokért cserébe. fel lehet állítani közgazdasági törvényszerűséget. de ezek ellentmondanak egymásnak. erre lehet mondani, hogy na jó, de mindegyik nyereséget szeretne. tényleg? vannak akik ingyenes zene megosztókat csináltak. és nem volt belőle nyereségük. hanem le akarták rombolni a már meglévő rendszereket. a kiadók azt mondták, hogy ezeket tiltsák be. amikor az érdekeik úgy kívánták, akkor azt követelték, hogy avatkozzon be az állam. miközben a szabad piacon elvben erre nincs igény. aztán mégis másról se szólnak a hírek. és persze lehet mondani, hogy na ez a törvényszerűség, hogy az állam beavatkozik. de néha nem avatkozik. nem lehet a világot tisztán logikai úton megfejteni. soros alex lehet, hogy annyi pénzt örököl, hogy megvesz valamit százért, és eladja ötvenért. kalkuttai teréz mennyiben követte a gazdasági törvényeket. vagy a dalai láma. aztán persze sírnak, hogy támogassák őket. free tibet. és támogatják őket. free tibet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 23:32:16

@444:

"a kiadók azt mondták, hogy ezeket tiltsák be. amikor az érdekeik úgy kívánták, akkor azt követelték, hogy avatkozzon be az állam."

És tisztában voltak azzal, hogy a betiltás a kínálat szűkítését jelenti, ami az árak emelkedéséhez vezet. Vagyis a gazdasági törvényszerűségek figyelembevételével cselekedtek.

"miközben a szabad piacon elvben erre nincs igény."

Az állami beavatkozás a szabadpiac megszüntetése: _arra_ van igényük a saját érdekeiket néző kiadóknak.

"lehet mondani, hogy na ez a törvényszerűség, hogy az állam beavatkozik."

A törvényszerűség az, hogy az államhatalom áruba bocsátja a törvényes erőszakmonopólium birtoklásából származó hatalmát.

"nem lehet a világot tisztán logikai úton megfejteni."

Ez az olyan posztmodernisták dogmája (megkérdőjelezhetetlen hittétele), mint te is vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 23:46:43

@444:

"soros alex lehet, hogy annyi pénzt örököl, hogy megvesz valamit százért, és eladja ötvenért."

Csak épp' Sanyi nem Soros Alex; Sanyi haverja sem Soros Alex; Zolika sem Soros Alex; Andika sem Soros Alex; Irmuska néni meg Böszörményiné karonöltve különösen nem Soros Alexek.

"kalkuttai teréz mennyiben követte a gazdasági törvényeket. vagy a dalai láma. aztán persze sírnak, hogy támogassák őket."

Vagyis mindketten követték/követik a gazdasági törvényszerűségeket: bevétel nélkül nem tudnak kiadásokat eszközölni. Vagy termelnek, és azok cseréjével jutnak javakhoz (amiket esetleg elajándékoznak), vagy nekik van ajándékokra (jótékonykodásra) szükségük ahhoz, hogy meg tudjanak élni (és ők maguk is adományozni/jótékonykodni legyenek képesek). Egyetlen gazdaságtani törvényszerűség sem kerül megszegésre, legalább is nem következmények nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 23:53:49

@444:

"soros alex lehet, hogy annyi pénzt örököl, hogy megvesz valamit százért, és eladja ötvenért."

Csak épp' az a vagyon, amit megörököl, nem úgy került összekalapálásra, hogy az apja 50-ért adta volna azt, amit 100-ért megvett. Legalább is nem huzamosan.

2017.09.14. 08:17:18

@neoteny:
szatmárban faluhelyen a házak előtt (vad) szilvafák, (vad) meggyfák. ezek két célt szolgálnak. az egyik, hogy védik a házat a túl erős napfénytől. védik a házat az éhes pulyáktól. ha azok jönnek, akkor ehetnek a ház előtt a vadon termő gyümölcsből. "nem-tudom" szilvából a cigánymeggyből. és egyébként ezt eszik a lócán. ha egy szem lehull, akkor éppen elég érett. a kötényben megtörlik és megeszik. mennyiben érvényesül a kereslet-kínálat törvénye? nincs kereskedelmi árképzés. hanem van egy kis "ingyen ebéd".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 08:23:04

@444:

"védik a házat az éhes pulyáktól. [...] mennyiben érvényesül a kereslet-kínálat törvénye?"

Te magad megválaszoltad a kérdésedet: van ingyen kínálat a pulyáknak, ami kielégíti a keresletüket, nem másznak be a kertbe, hogy onnét elégítsék ki a keresletüket.

2017.09.14. 08:31:29

@neoteny:
a kereslet-kínálat törvényéből kereskedelmi árképzés következne. mert nincs ingyen ebéd. de ez esetben mégis csak van, ami (szociális) védelmi célokat szolgál.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 08:37:13

@444:

"mert nincs ingyen ebéd. de ez esetben mégis csak van, ami (szociális) védelmi célokat szolgál."

Vagyis érvényesül a kereslet-kínálat törvénye: ingyenes kínálat a kertbeli gyümölcsök iránti kereslet megszüntetésére (vagy legalább is csökkentésére).

2017.09.14. 09:39:14

@neoteny:
vagyis a gazdaság szereplő mindig a kisebb ellenállás irányába mozdulnak el? nem minden esetben. esetenként van aki bemászik a kertbe és onnan szakajt. egyszer egy társaságban éjjel bemásztuk egy strandra. kifejezetten a nagyobb ellenállás irányába mozdultunk el. mert az éjszakai tiltott fürdőzés akkor érdekesebbnek tűnt. most azt mondanák, hogy másszunk be. azt mondanám, hogy másszon a fene. mert inkább a szabad piac által kijelölt utat választom. és nem akarok még szabadabbat. irmuska szerint a nyugdíjasoknak járhatna valami utalvány a kis fürdőbe. szerinte az legyen öregeké és a kis gyermekes családoké. és ehhez társuljon valami kedvezmény. és a nagy fürdő legyen a fiataloké. és az is legyen kedvezményes. na lehet mondani, hogy itt egy újabb közgazdasági törvény. mert így valamit meg kell drágítani közvetlenül vagy közvetve különadókkal vagy közvetlen többlet pénzzel inflációt gerjesztve. na ez a közgazdasági törvényszerűség. bevétel és kiadás. rendben van. de ezzel csak az összeadás és a kivonás van máshogy elnevezve. ami ebből univerzálisan alkalmazható az legfeljebb a matek. a többi mese. a szociális fürdő utalvány "jó" vagy nem "jó". irmuska szerint nagyon jó lenne. és egyébként lehet, hogy azzal megelőznek egyes mozgásszervi betegségeket. a társadalombiztosítás számára is megérné. ezt meg lehet becsülni. egy számítás eredménye. az matek. az ortodox "liberális" ideológia az, hogy a szociális fürdőutalvány biztos nem jó. a "szocialista" ideológia az, hogy biztos jó. mert szegény kisnyugdíjasok hadd kapjanak már valamit. és erre a liberális válasz az, hogy azért szegény kisnyugdíjasok. mert a generációk pénzét ilyenformán elosztogatják. a konzervatívok azt mondják, hogy ne halat adjunk, hanem hálót. na de mondjuk egy költőnek halat érdemes adni, mert esetleg ír egy jó verset az éttermesnek és nem hálót. vagy az ismerősöm, aki hetente karbantatja az éttermi menüt a weblapon. és ezért cserébe kapja az éttermi menüt az asztalon. és ő ezt nagyobb királyságnak érzi, mint hogy számlázzanak és készpénzt fizessenek. a piaci működés esetenként unortodoxia a köbön.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 09:50:11

@444:

"kifejezetten a nagyobb ellenállás irányába mozdultunk el. mert az éjszakai tiltott fürdőzés akkor érdekesebbnek tűnt."

Vagyis a "kisebb ellenállás" irányába mozdultatok el: _akkor_ az éjszakai tiltott fürdőzés volt a csábítóbb számotokra, mint az éjszakai tiltott fürdőzéstől magatok megtartóztatása.

"ez a közgazdasági törvényszerűség. bevétel és kiadás. rendben van. de ezzel csak az összeadás és a kivonás van máshogy elnevezve."

Az olyan posztmodernista hitkárosult szerint, mint te is vagy.

"a szociális fürdő utalvány "jó" vagy nem "jó"."

Azoknak, akik kapják (fogyasztják) jó; azoknak, akiket rákényszerítenek arra, hogy adják (finanszírozzák) nem jó.

"ő ezt nagyobb királyságnak érzi, mint hogy számlázzanak és készpénzt fizessenek. a piaci működés esetenként unortodoxia a köbön."

A barter is piaci működés; csak általában jóval kevésbé hatékony piaci működés, mint a pénz közbeiktatásával történő csere. Az, hogy a haverod esetében működik a barter, egyáltalán nem unortodoxia. Csak az olyan posztmodern hitkárosultak szerint, mint te is vagy.

2017.09.14. 10:11:50

@neoteny:
na de andika szerint is jó lenne. pedig azt neki is kellene finanszírozni. zolika szerint viszont nem lenne túl jó. inkább keressenek többet az emberek. és ne legyen ez az osztogatás. persze a napköziben legyen kalács és kakaó. személyes értékítéletek nem csak szabad piaci alapon adódnak össze hanem politikai alapon. orbán megkreálja az ellenséget. soros lesz a főgonosz. és ezzel biztosítja a családja és a familiárisai viszonylagos jólétét. és szerint ez a közjó. soros hívei szerint egy nyitott (állam nélküli) társadalom és a szabad tőkepiac kombója. na de most melyik. tgm szerint mi a francnak ide magántulajdon. na jó, neki kell egy kicsiny ruhatár. és egy nagyobb könyvtár. és legyen övé főtér, ahol szónokolhat a kommunistás vagy a kapitalisták sötét elnyomatásáról. attól függően, hogy éppen milyen lábbal kelt fel. neki ez lenne a jólét és a szabadság. és van olyan orvostanhallgató, aki azt mondja, hogy milyen jó a tartalékos képzés. mert a kiképzés ideje alatt is megengedik neki a tanulást. elengedik a kötelező egyetemi órákra. kap alapilletményt, élelmiszer, ruházati ellátmányt, lakhatást (nem a kollégiumba megy haza, hanem a laktanyába, utazási kedvezményt (vidéki és a szüleihez menne haza, akkor ingyen utazik). a tartalékos altisztből könnyedén lehet akár főtiszt. az értelmesebb öreg katonák örülnek annak, aki jó tanuló jó sportoló. rögtön használják marketing célokra. interjút készítenek a századik aláíróval. és éppen ő az. a hadsereg elvben nem szabad piaci alapon működik. de mégis van marketing tevékenysége. lehet mondani, hogy na ugye. ez is szabad piaci. de azért mégse igazán.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 10:29:48

@444:

"na de andika szerint is jó lenne."

Akkor Andika adakozzon a szociális fürdőjegyek osztására létrehozott jótékonysági alapítványnak -- ne mások faszával verje a csalánt.

"személyes értékítéletek nem csak szabad piaci alapon adódnak össze hanem politikai alapon."

Pontosan ez a probléma: a piaci alapon összeadódó személyes értékítéletek _önkéntes_ cselekedetekben manifesztálódnak; míg a politikai alapon összeadódó értékítéletek _kierőszakolt_ cselekedetekben manifesztálódnak.

Michael Dell (a zsidó) nem azért lett milliárdos, mert bárkit is rákényszerített volna erőszakkal, hogy megvegyék az általa termelt számítógépeket, hanem mert a vásárlói _önként_ úgy döntöttek, hogy számukra többet ér egy Dell számítógépet birtokolni (fogyasztani), mint a pénzt birtokolni, amit a Dell számítógépükért adtak.

Mészáros Lőrinc nem azért lett milliárdos, mert az emberek _önként_ megvették volna a cégei által előállított termékeket, hanem azért, mert az államhatalom vásárolta meg az adófizetőkből erőszakkal kisajtolt adópénzekkel a termékekeit.

Ez a különbség a gazdasági módszer és a politikai módszer között: a gazdasági módszer a javak önkéntes cseréje, a politikai módszer a javak erőszakkal történő kisajátítása (amit ha magánember tesz, akkor az rablás; ha az államhatalom -- értsd politikusok és bürokraták -- teszik, akkor adószedés).

2017.09.14. 11:39:17

@neoteny:
michel dell azért lehetett dollármilliárdos, mert egyesek kikényszerítették ki a pénzrendszer majdnem teljes magánosítását. nem igaz az, hogy az egyesült államok nem segítette semmiben. nyilván egy rakás hitelpénzt (átmeneti versenyelőnyt) kapott a fejlesztésre. az usa vélhetően nagy tételben vette a dell szervereket, munkaállomásokat nagyjából ugyanolyan közbeszerzésen, amiken mészáros lőrinc is nyerni szokott.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 11:56:38

@444:

"mert egyesek kikényszerítették ki a pénzrendszer majdnem teljes magánosítását"

Az USA pénzrendszere magánosított volt 1913-ig, a Federal Reserve System létrehozásáig.

"nyilván [...] vélhetően [...]"

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

2017.09.14. 12:14:55

@neoteny:
ezek szerint te azt állítod, hogy a nagy összegben történő hitelezés amerikában nem önkényes, a nagy összegű közbeszerzések amerikában nem korruptak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 12:17:48

@444:

Azt állítom, hogy te fékeveszetten fantáziálgatsz Michael Dell meggazdagodását illetően.

2017.09.14. 12:48:37

@neoteny:
lehetett tudni, hogy michael dell mennyi hitelhez jutott a konkurenseihez képest? lehet tudni, hogy mennyi közbeszerzést nyert el? nem lehet tudni. ehhez képest mészáros lőrinc koma üzletei átláthatóak. mivel egy falusi gázszerelő ezért nyilvánvalóan inkompetens. ehhez képest michael dell nyilván képzettebb. de mit teremtett a termékeiben személyesen ő. mi az ő személyes alkotása. mert a többit a pénz teremtette. nagyjából úgy, ahogyan mészáros koma cégbirodalmában.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 12:52:52

@444:

Te fékeveszetten fantáziálgattál arról, hogy a LEGO nem ajándékozott egyetlen játékot sem magyar óvodáknak.

Te fékeveszetten fantáziálgattál arról, hogy a Soros Alapítvány nem adott egy centet sem a magyar közoktatásnak.

Te fékeveszetten fantáziálgattál arról, hogy ha ázsiaiak vinnének be az amerikai gyártókkal konkurens saját márkás termékeiket, akkor azt nem engedik meg.

Te egy posztmodern bohóc vagy.

screpes 2017.09.14. 13:02:19

@444:
Egy különbséget mindenképp elvétesz - szerintem szándédkosan (tehát nem butaságból, vagy tájékozatlanságból).
Az amerika viszonyok közt a belobbizott, erőnyerő csoportnak MINDIG IS kiegyensűlyozott és egyensúlyozó ellenzéke van, és a háttérben kiforott, elfogadott közjogi rendszere. Kontrollál, és versenyeztet, (buktat is), amivel párhuzamaosan kellő nyilvánossága is van a túl államias üzleti eseményeknek.
Azt hazudod, hogy Mészáros sikertörténete pont olyan, mint valamely vezető amcsi milliárdosé.
Az amerikai példádhoz visszatérve, nézz utána, hogy DELL gazdagodása idején miféle - nála hatalmasabb versenytársai voltak, és hogy a felvásárlások olyan egyirányúak lehettek e eközben, mint nálunk!
Nálunk a "másik oldal" nullához közelít. "Lenullázta magát", szeretjük mondogatni, miközben dehogy is magát nullázta: 2002től az (ál)polgári (fél)nmezeti, kvázijoboldali álegység könyvelteette így el politikai ellenzékét, és forgatta politikába koncentrálódó irdatlan pénzeit.
A legnagyobb mutyi, amit az adott média- és jogviszonyok közt politikusi rémtettként felplankoltak, az egy MSZP alelnök, Simon Gábor 240 milliós pénzbetétje, valamyely külföldi bankszámlára, valamint Hagyó saját néven felvett 800 millája.
Vélelmes, hogy pártpénzek (lettek vagy voltak), és nem ismert, ill. nem nyilvános a forrásuk (Simon esetében).
Lőrinc papa NAPONTA ennyivel gazdagodott tavaly.
Ezt a hazug szimmetria-elméletedet cáfolja önmagában az a tény, hogy már 2010 ELŐTT is nagy túlsúlyban voltak a fideszes önkormányzatok (miközben GYF ill Bajnai volt min.elnök).
de ha akarod, írok nekeed egy igazolást, hogy nekem sem tetszett a tehetsésgtelen csepürágók tehetségtelen gazdagodása SEM.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 13:03:33

@444:

"nem lehet tudni."

A Dell 1988-ban tőzsdei céggé vált: onnét kezdve évente ki kellett adnia egy beszámolót a pénzügyi helyzetéről. Vagyis lehet tudni: csak te próbálod a tudásod hiányát féktelen fantáziálgatásokkal helyettesíteni.

2017.09.14. 16:38:32

@screpes:
mészáros komának is van ellenzéke. csányi papa. aki megkapja délmagyarországot. de azt lázár parancsnok teljes egészében nem engedi át.

screpes 2017.09.14. 17:14:38

@444:
Ez már csal azért sem lehetsésegs, mert nem földrajzi alapon (tájegységenként) hannem ágazatok szerint zajlik az osztozkodás, amiben eddig olyan dinamika volt, hogy nem kellett egymássala ütközzenek...

2017.09.14. 17:15:05

@neoteny:
mészáros koma tőzsdei cégének beszámolói is nyilvánosak. egy ügyes üzletember, aki felvásárolja a devizahitelezésben megrogyott hoteleket, a kiemelt idegenforgalmi övezetekben a leromlott kempingeket. megveszi a balaton felvidék jól menő borászatait. forgalmasabb kikötőkben üzletrészt vásárol. ha még megszerezné a pénzpiacot is és ő bocsátani ki a balaton kártyát, akkor nyilván övé a balaton. ha elvégzett volna a harvardon valamilyen fizetős üzleti iskolát, akkor forbes magazin fizetett újságírója lelkesedne érte. és megírnák, hogy micsoda üzleti érzéke van. és ez amit nem tudnak a magyarok. és erre a válasz az, hogy a nagy lófaszt. ezt a kültelki gázszerelő is tudja. nem a "liberális" fajhoz, vagy fajtához, vagy nem tudom mihez kell tartozni, hanem a tőkepiaci pozíciók és kormányzati kapcsolatok kellenek hozzá. és úgy mindjárt meg lehet szabni a fejlődés irányát. vagy együtt lehet haladni a többiekkel. ahogyan a dell csinálta. és ezt a maga szempontjából nyilván jól is csinálta. amerikában ez menő. csak azt nem értem, hogy mezőtúron marci elé miért kellene ezt példának állítani.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 19:10:49

@444:

"mészáros koma tőzsdei cégének beszámolói is nyilvánosak."

És ennek mi köze van a te Dell-ről szóló fékeveszett fantáziálgatásodhoz?

"a tőkepiaci pozíciók és kormányzati kapcsolatok kellenek hozzá"

A Dell esetében valamilyen termék, amit eladott tonnaszámra, és amit a fogyasztói vettek és vittek, mint a cukrot. Mészáros Lőrincnek milyen termékei vannak, amiket a fogyasztók önszántukból vesznek? Még a palackos vizet sem ők veszik, hanem a MÁV.

Michael Dell (a zsidó) nem azért lett milliárdos, mert bárkit is rákényszerített volna erőszakkal, hogy megvegyék az általa termelt számítógépeket, hanem mert a vásárlói _önként_ úgy döntöttek, hogy számukra többet ér egy Dell számítógépet birtokolni (fogyasztani), mint a pénzt birtokolni, amit a Dell számítógépükért adtak.

Mészáros Lőrinc nem azért lett milliárdos, mert az emberek _önként_ megvették volna a cégei által előállított termékeket, hanem azért, mert az államhatalom vásárolta meg az adófizetőkből erőszakkal kisajtolt adópénzekkel a termékekeit.

Ez a különbség a gazdasági módszer és a politikai módszer között: a gazdasági módszer a javak önkéntes cseréje, a politikai módszer a javak erőszakkal történő kisajátítása (amit ha magánember tesz, akkor az rablás; ha az államhatalom -- értsd politikusok és bürokraták -- teszik, akkor adószedés).

2017.09.14. 19:58:15

@neoteny:
michael dell munkaállomásait és kiszolgálóit is megvette az egyesült államok helyi és szövetségi kormányzata. michael dell nagy összegű hitelekhez jutott. a dollár értékét részben erőszakkal kényszerítették ki. több millió embert öltek meg érte és több tízmillió embert tettek nyomorult földönfutóvá. és több száz millió ember életét keserítették meg. azért, hogy többek között michael dell ilyenformán gazdag lehessen. mindegy, hogy zsidó vagy nem zsidó. ez a nyugat-európai gyarmatosító és az észak amerikai kapitalista kultúra. ami egyébként a világnak nagyon sok hozadékkal is szolgált. és nyilván a fenti egy sarkos, sommás beállítás.

ehhez képest mészáros koma kit kényszerített erőszakkal? a bárándi klánból a gyerek már nem lesz államtitkár. rétvári bence ül be a helyére. nem azt állítom, hogy ezzel a magyar jogállam minőségileg lényegesen jobb lesz, de rosszabb se. gulyás gergely a legnagyobb parlamenti párt frakcióvezetője. gulyás márton megszervezi a közös ország mozgalmat. mert úgy képzeli, hogy az ellenzéki pártokat egy platformra hozza. és ő lehet a legnagyobb frakció vezetője. de ehhez el kell nyerni a magyar választók (relatív) többségének bizalmát. nem igaz az, hogy gulyás márton országos támogatottságához képest nem jut elegendő médiafelülethez. nem fejtheti ki az elképzeléseit a nagy nyilvánosság előtt. el akarja törölni az egyéni képviselői helyeket és az elektori körzeteket. hanem legyenek csak pártlisták. rendben. ehhez alkotmányos többséget kell szerezni. a közös ország mozgalom állítson ki 106 képviselő jelöltet. érje el, hogy az ellenzéki pártok koordináltan induljanak. és a választási törvény még azt is lehetővé teszi, hogy 2-3 független választási párt ezt megtegye. mert az országos listához a fővároson kívül a megyék felében, de a kerületeknek csak negyedében kell jelöltet állítani. tehát ettől még akár külön-külön is indulhatnak a szocik és a konzervatív-liberális értelmiségi pártok. egy lmp-jobbik listát is el tudnék képzelni. a belvárosi értelmiségiak és a leszakadó kistérségekben jelentős támogatottsággal rendelkező jobbik "zöld" asztal mellett vitassák meg az ország problémáit. hozzanak létre egy közös politikai platformot.

a fidesz eltörölte a második fordulót. az ellenzék informálisan szervezzen egy nulladikat. amiben összehangolják a kampányt. és verjék meg a fideszt ha tudják. ha nem, akkor menjenek a fenébe. de persze ezt nem én döntöm el. én ebből a mezőnyből nem szavazok senkire, se senki ellen. nyilván ettől függetlenül lesz jelentős választási részvétel. és valami kimenetel. török gábor kielemzi.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 20:04:24

@444:

"michael dell munkaállomásait és kiszolgálóit is megvette az egyesült államok helyi és szövetségi kormányzata."

Féktelenül fantáziálgatsz.

"michael dell nagy összegű hitelekhez jutott."

Féktelenül fantáziálgatsz.

"a dollár értékét részben erőszakkal kényszerítették ki. több millió embert öltek meg érte és több tízmillió embert tettek nyomorult földönfutóvá. és több száz millió ember életét keserítették meg."

Féktelenül fantáziálgatsz.

"ami egyébként a világnak nagyon sok hozadékkal is szolgált."

Errő van szó.

"és nyilván a fenti egy sarkos, sommás beállítás."

Helyesen: egy posztmodernista (bukott bolsevik szocialista) propagandája.

"ehhez képest mészáros koma kit kényszerített erőszakkal?"

Mészáros Lőrinc nem azért lett milliárdos, mert az emberek _önként_ megvették volna a cégei által előállított termékeket, hanem azért, mert az államhatalom vásárolta meg az adófizetőkből erőszakkal kisajtolt adópénzekkel a termékekeit.

Ez a különbség a gazdasági módszer és a politikai módszer között: a gazdasági módszer a javak önkéntes cseréje, a politikai módszer a javak erőszakkal történő kisajátítása (amit ha magánember tesz, akkor az rablás; ha az államhatalom -- értsd politikusok és bürokraták -- teszik, akkor adószedés).

2017.09.14. 20:22:44

@neoteny:
kérdés, hogy a dell mennyi államilag garantált hitelhez és mennyi állami megrendeléshez jutott. ezt ugye nem tudjuk. a dell gazdagsága mögötti dollárdiplomáciát nem tartod erőszakosnak. de ugye azt legalább elismered, hogy a "transparency international" nem azért jött létre, hogy a nemzetközi pénzmozgásokat átláthatóvá tegye.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 20:51:56

@444:

"kérdés, hogy a dell mennyi államilag garantált hitelhez és mennyi állami megrendeléshez jutott. ezt ugye nem tudjuk."

Úgy érted, hogy te nem tudod, és ezzel próbálod igazolni a féktelen fantáziálgatásodat.

Azt tudjuk, hogy a Solyndra valami $523 millió államilag garantált hitelekhez jutott, mégis orra bukott. A te gazdaságpolitikai nézeteidből az következne, hogy soha nem mehetett volna tönkre: generáltak volna végtelen hiteleket nekik. Vagyis valahol teljesen hibás a te (Bogár/Drábik/Varga-féle) gazdaságpolitikai elemzésed -- de ez téged nem zavar, mert így fékeveszetten fantáziálgathatsz, és nem kell még csak megpróbálnod sem valamiféle racionális magyarázatot találnod. Így maradhatsz posztmodern (bukott bolsevik szocialista) "gondolkodó", aki a "Dell gazdasága mögötti dollárdiplomácia erőszakosságáról" értekezik.

Mészáros Lőrinc nem azért lett milliárdos, mert az emberek _önként_ megvették volna a cégei által előállított termékeket, hanem azért, mert az államhatalom vásárolta meg az adófizetőkből erőszakkal kisajtolt adópénzekkel a termékeiket.

Ez a különbség a gazdasági módszer és a politikai módszer között: a gazdasági módszer a javak önkéntes cseréje, a politikai módszer a javak erőszakkal történő kisajátítása (amit ha magánember tesz, akkor az rablás; ha az államhatalom -- értsd politikusok és bürokraták -- teszik, akkor adószedés).

2017.09.15. 09:02:50

@neoteny:
azt gondolom, hogy a hitel (tehát nem a magánkölcsön, hanem a semmiből generált hitelpénz) valójában közpénz. azért, mert azt a semmiből teremtik és az értékét a meglévő pénz mennyiségből meríti, elsődlegesen ott teremt inflációt ahol felhasználják. tehát nem a gyarmatosító országokban, hanem a gyarmatosított területeken. de ez nem egy nagy felismerés, hanem a majdnem nyilvánvaló. így rabolta le a "nyugat" a "fél világot". szabad piacot mímelve háborút, polgárháborút generálva. orbán ugyanezeket a módszereket alkalmazza. csak ő elsődlegesen a belső köreiket szolgálja ki és nem a külföldet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 10:18:25

@444:

"azt gondolom, hogy a hitel (tehát nem a magánkölcsön, hanem a semmiből generált hitelpénz) valójában közpénz."

Hibás gondolat.

2017.09.15. 10:36:33

@neoteny:
anarchista nézőpontból persze. anarchiában mindenki korlátlan módon nyomtathat pénzt. vagy egyszerűen kiszedi gazdálkodj okosan társasjátékból. és próbál vele az üzletben fizetni. aztán ha a boltos azt nem fogadja el, akkor a vitát eldönti egy harmadik fél segítségével, vagy hívják a magánhadseregüket. egy ilyen világban annak a pénze válik elfogadottá, amelyik legtöbb háborút, polgárháborút generálja és a legnagyobb hadsereggel rendelkezik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 10:45:20

@444:

"anarchiában mindenki korlátlan módon nyomtathat pénzt. vagy egyszerűen kiszedi gazdálkodj okosan társasjátékból."

Mert csak fiat (beválthatatlan) pénzben vagy képes gondolkodni.

"egy ilyen világban annak a pénze válik elfogadottá, amelyik legtöbb háborút, polgárháborút generálja és a legnagyobb hadsereggel rendelkezik."

Ez nem a mostani helyzet leírása? Az USD a tartalékvaluta; az USA rendelkezik a legnagyobb haderővel (pl. kétszer akkora repülőgépanyahajó-kapacitása van, mint a világ összes többi országának együttvéve).

2017.09.15. 11:02:17

@neoteny:
lényegében az anarchiában a kérdés az, hogy melyik alvilági csoportosulás szorítja ki a többit. és amikor ezt megtörténik, akkor azzal megszűnik az anarchia és létrejön az autokratikus rezsim, a fasiszta. csakhogy a többi anarchista csoportosulás is fasisztoid. soros azt mondja, hogy ürítsék ki irakot és szíriát és induljon meg a kényszerbetelepítés. nem lehet máshogy. ki kell terjeszteni a szegény kis muszlimok életterét idegen országokra. ez a liberalizmus. és a gyarmatosító nyugat tapsol, hogy igen, igen ez az. nem értik, hogy ez a reverse folyamat. így őket fosztják ki. hadd szóljon németországban ez a fajta "antifasizmus". csak a végén nehogy benáculjanak, mint kurva isten.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 11:05:12

@444:

"lényegében az anarchiában a kérdés az, hogy melyik alvilági csoportosulás szorítja ki a többit. és amikor ezt megtörténik, akkor azzal megszűnik az anarchia és létrejön az autokratikus rezsim, a fasiszta. csakhogy a többi anarchista csoportosulás is fasisztoid."

Ez a kocsma népének megfejtése, akik azzal vannak elfoglalva, hogy hogyan tudják kilopni a benzint a(z önkormányzati) céges fűnyíróból.

2017.09.15. 11:29:32

@neoteny:
valaki bemegy a kurucz húsboltba és fizetni akar egy gazdálkodj okosan társasjátékból kivett pénzzel. ha egy gyerek akar vele fizetni, akkor esetleg megsajnálja és ad neki valamennyi árut. ha egy felnőtt erősködik, akkor felkapja a bárdot és azzal kizavarja ki. de ha az alvilág emberei mennek, akkor a hentes leteszi a bárdot és a pénzt kénytelen kelletlen elfogadja. ugyan megkárosították. de ebbe beletörődik, mert a pénzt többi megfenyegetett üzletben is elfogadják. persze még így is többféle helyi pénz jöhet létre. amit konkurens alvilági csoportok bocsátanak ki. ebből a leginkább erőszakos kerül ki győztesen. aztán ha azok ügyesek, akkor a háborút képesek exportálni. ezt csinálták a gyarmatosítók. és ezt támogatja egy csoportosulás, amelyik a legtöbb kereskedővel rendelkezik. és az ő kereskedelmi bankjaik bocsátják ki a pénzt. és mondjuk uralják a kereskedelmi médiát. ha ez nem gyarmatosító területen jön létre, akkor megölik őket. mert a pénzrendszer birtoklása brutális versenyelőny. na de egyesek a láthatatlan alkotmányból levezetik, hogy ez így jól van. sólyom laci bácsi levezeti, hogy a lakhatás nem alkotmányos alapjog. mert különben nincs jelzálog alapú devizahitelezés. sólyom lászló azt is levezeti, hogy a menekültek/bevándorlók befogadásában nincs felső korlát. a lakhatást és a minimális élelmiszerellátást biztosítani kell. a helsinki bizottság azért pereli a magyar kormányt, mert a menekültek tejport kaptak. sólyom laci bácsi se adott csak háztartási kekszet.
img4.hvg.hu/image.aspx?id=b2740fdb-6d5a-4e91-969e-04850cdb6647&view=da658e97-86c0-40f3-acd3-b0a850f32c30
pilóta keksz járjon, vagy kitkat? azért kellenek a világhírű jogtudósok, hogy ezt a láthatatlan alkotmányból levezessék. laci bácsit még az mszmp kérte fel erre a szerepre. de ő mindenre alkalmas.

orbán azt mondta, hogy na jó. neki van 2-2,5 millió familiárisa. azzal átveszik az irányítást a közintézményekben és a közbeszerzésekben. a kereskedelmi bankok, kereskedelmi média irányítását is bízzák csak rájuk. átvennék a hipermarketeket. aztán az ellenzék azt mondja, hogy ha egy szűk kör ilyen mértékű túlhatalomhoz jut az csak fasiszta lehet. rendben van. de akitől elvették ezt a hatalmat azok nem liberálisak, hanem legalább is fasisztoid voltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 11:33:41

@444:

"valaki bemegy a kurucz húsboltba és fizetni akar egy gazdálkodj okosan társasjátékból kivett pénzzel."

Mert csak fiat (beválthatatlan) pénzben vagy képes gondolkodni.

"de ha az alvilág emberei mennek, akkor a hentes leteszi a bárdot és a pénzt kénytelen kelletlen elfogadja."

Ez a kocsma népének megfejtése, akik azzal vannak elfoglalva, hogy hogyan tudják kilopni a benzint a(z önkormányzati) céges fűnyíróból. A garázda Sanyi megfejtése, aki autókarcolással fenyegetőzik, amikor egy fogyasztója törvényes útra kívánja terelni az adásvételi vitájukat.

2017.09.15. 11:44:44

@neoteny:
nem önkormányzati cég. hanem magáncég, amelyik kizárólag az önkormányzattól kapja a megrendelést. és ennek a cégnek van gyáli, gráci, madridi és újabban londoni központja. van a londoni fcc environment annak van alárendelve a madridi fcc global (az fcc environment az űrszemetet is szállítja mert már nagyobb mint a global), ennek van alárendelve az asa és annak az aksd (a "d" - debrecen). és annak van a tócóskerti telephelye. rendben van. így működik egy multi. (ahogyan sanyi mondja: "algebra-gebra-főgebra". kevés a "melós", túl sok a "fejes") na most a multik tanácsadói azt mondják, hogy az államok túlközpontosítják világot. de ezek a vállalatok az államok felett állva még inkább túlközpontosítanák. és azt mondják, hogy de ez szabad piaci versenyben történik. de nem. mert ők egy versenytárgyalást nyernek meg. az állammal (kormánnyal, önkormányzatokkal szerződnek). és koncessziós jogokat ingyenesen örök időkre nyernék el. ezért kellene felszámolni végleg az államot. és ezt használja ki orbán. mészáros koma ha kell, akkor beszáll a hulladék bizniszbe. és ezt használja ki sanyi. addig jó amíg van ákáesdés gázolaj.

2017.09.15. 11:45:30

@neoteny:
na de anarchiában mivel fizetne. pecsétgyűrűvel vagy arany nyaklánccal?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 11:58:50

@444:

"nem önkormányzati cég. hanem magáncég, amelyik kizárólag az önkormányzattól kapja a megrendelést."

Vagyis _de facto_ önkormányzati cég: olyan magáncég, amelyet monopolhelyzetbe hozott az önkormányzat.

"ők egy versenytárgyalást nyernek meg. az állammal (kormánnyal, önkormányzatokkal szerződnek). és koncessziós jogokat ingyenesen örök időkre nyernék el. ezért kellene felszámolni végleg az államot."

Erről van szó.

"és ezt használja ki sanyi. addig jó amíg van ákáesdés gázolaj."

Vagyis Sanyi az (kevésbé szervezett) alvilág.

2017.09.15. 12:26:14

@neoteny:
vegyük példának a debreceni tócóskertet. az magyarország utoljára épült szocialista lakótelepe. így néz ki.
www.youtube.com/watch?v=33bMZxp_h-g
láthatod benne a tócóskerti arcokat, a kispiacot. az anarchista válasz az lenne, hogy fel kell számolni a közhatalmat. ez esetben a tócóskerti "betyársereg" vennék át az irányítást. de ezt ők se akarják. de ha anarchia lenne, akkor nyilván nekik kellene a lakótelepet vezetni. anarchiában nincsenek se elvek, se törvények ezért praktikusan minden az erőszakon alapul. a pkp azt mondja, hogy ide majd telepítünk egy multinacionális vállalatot. ezt megoldja az ffc environment global. (végső soron ezen cég alá tartozik az aksd)
www.fccenvironment.co.uk/
karcsúsítjuk az államot. egy kis lean management. és megindul a polgárosodás. ami sanyi szerint inkább "bolgárodosás". mert ezzel nép teljesen alárendelt helyzetbe kerülne. de ez az egyik opció.

a másik. amit lázár mond. jönnek a nemzeti nagytőkések. és ezeket a lakótelepeket lakóparkosítják. a tízemeletes házakat félig visszabontani. és akkor majd a lakók kapnak egy rakás pénzt. amiből új házakat épít mondjuk a hunép.
www.hunep.hu/images/hirek/291/DSCF8062_700.jpg
három gyerekkel a csok keretében kapják az állam támogatás. csókszor csók a négyzeten. modern hungária együttes régi slágere. ez lesz az új rendszerváltás.

de valójában egyik se akar versenyt. hanem azt egyik azt mondja, hogy a nemzeti nagytőkések oldják meg az állammal összefonódva. hozzuk helyzetbe a tócóskertben a hunép-et. mert ők lesznek a jók. a másik pedig azt, hogy nemzetközi nagytőkések oldják meg az állammal összefonódva. a másik azt, hogy hozzuk helyzetbe az fcc enviroment global-t. és ebből azt mondják, hogy a multik lehetőség szerint menjenek a francba. mert 25 év alatt nem teremtettek se nagyobb szabadságot, se nagyobb jólétet a többségnek. ráadásul ehhez fel kellett adni a szociális biztonságot. mert ugye azt látják, hogy a szocialista-liberális kormányok eladósítják (szocik) és eladják (libsik) az országot. és velük szemben szinte bármit jobbnak találnak. maradnak lázárék és a mérséklődő vonáék a bérunióval.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 12:29:13

@444:

"ha anarchia lenne, akkor nyilván nekik kellene a lakótelepet vezetni"

Ebben semmi nyilvánvaló sincs; lakóbizottságok képesek megszerveződni.

"anarchiában nincsenek se elvek, se törvények"

Ez a kocsma népének megfejtése, akik azzal vannak elfoglalva, hogy hogyan tudják kilopni a benzint a(z önkormányzati) céges fűnyíróból. A garázda Sanyi megfejtése, aki autókarcolással fenyegetőzik, amikor egy fogyasztója törvényes útra kívánja terelni az adásvételi vitájukat.

2017.09.15. 12:48:46

@neoteny:
és azt ki állítsa elő? a versenyhivatal/fogyasztóvédelem megbüntette ezt a céget.
www.eremkibocsato.hu/
"A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a vállalkozás fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor a termékeit népszerűsítő reklámokban a „Magyar Éremkibocsátó Intézet” megnevezést alkalmazta és azt közölte, hogy egyes nemzeti pénzverdék hivatalos forgalmazója, ezzel valótlanul a vállalkozás állami elismertségének látszatát keltette a fogyasztókban. Ezen kívül megtévesztette a fogyasztókat a termékeinek kedvezményes árával és a korlátozott elérhetőségével kapcsolatban is. A GVH bírság kiszabását is indokoltnak látta, ezért a vállalkozásra 100.000.000 Ft bírságot szabott ki. ennek ellenére tovább működnek. az új termékük. 30 mm átmérőjű ezüst érme.
www.eremkibocsato.hu/szuzmariaerem
ez most akciós áron 5990 forint helyett 4990 forintba kerül (+990 forint csomagolási és postaköltség). samlerhuset csoport. budapest szabadság tér 7. bank center irodaház. city torony 7. emelet. üssék rá az érmére az árát. és ezt majd elfogadja a debrecenben a kishegyesi úton a kurucz húsbolt.
www.kuruczhus.hu/
és adnak érte egy marhalábszárat. és a hentes nézegeti a szűzmária érmét, hogy ez biztos ér öt ezret? hatot ér, vagy inkább hetet ér? mennyit érjen. ezt majd eldönti a piac. és így nem kell se állam, se egyház. értem, hogy ez lenne az anarchia. ebben a politikai konstrukcióban nincs állam, se egyház (illetve persze az anarchiába vetett hit az államegyház) hanem csak piac van.

2017.09.15. 12:50:35

@neoteny:
ha lakóbizottságok vannak, akkor választanak egy biztosokat. és ugye azt már kizárja az anarchia. mert mi van ha lakótömbben nem teszik a biztos. és egy ilyen rendszer biztos elnyomná az egyént.

2017.09.15. 12:51:11

@neoteny:
jav. választanak egy biztost vagy biztosokat

2017.09.15. 13:00:55

@neoteny:
na de anarchiában praktikusan hogyan működne sanyi és a kuncsaft közötti vita? így legfeljebb egy héten belül kitörne a polgárháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 13:01:41

@444:

"és azt ki állítsa elő?"

A piaci szereplők? Akiknek a múltbeli teljesítményük alapján hitelesnek ítéltetnek más piaci szereplők által?

Az eBay működni képes úgy, hogy az eladók/szállítók túlnyomórészt becsületesek: ugyanis azokat, akik nem becsületesek, lepattintják az eBay-ról; és az, hogy kik nem becsületesek, a vásárlók/fogyasztók tapasztalatai döntik el.

"értem, hogy ez lenne az anarchia. ebben a politikai konstrukcióban nincs állam, se egyház (illetve persze az anarchiába vetett hit az államegyház) hanem csak piac van."

Az anarchia _nem_ politikai konstrukció, ugyanis nem egy központi államhatalom által hozott törvényeknek államhatalmi erőszakmonopóliumra alapozott érvényszerzésével működik.

Állam(hatalom) valóban nincs az anarchiában: an-arkhosz van, az uralkodó(k) hiánya. Egyházak, ti. szervezett vallási felekezetek lehetnek, ugyanis azoknak csak az önkéntesen a tagságot vállalók felett van erkölcsi hatalma. A "csak piac" pedig az emberek összes önkéntes gazdasági tevékenységét jelenti: az emberek szabadok abban, hogy milyen szempontok alapján hoznak gazdasági döntéseket (minek alapján választanak). Az anarchiában nincs senki arra kényszerítve, hogy pornót nézzen: ha a vallási felekezetének a szabályai tiltják azt, ő szabadon követheti a vallási felekezetének szabályait. De arra is szabad, hogy elhagyja a vallási felekezetét, és pornót nézzen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 13:32:11

@444:

"na de anarchiában praktikusan hogyan működne sanyi és a kuncsaft közötti vita?"

Erről már értekeztünk; emlékezz vissza.

"így legfeljebb egy héten belül kitörne a polgárháború."

Ez a kocsma népének megfejtése, akik azzal vannak elfoglalva, hogy hogyan tudják kilopni a benzint a(z önkormányzati) céges fűnyíróból. A garázda Sanyi megfejtése, aki autókarcolással fenyegetőzik, amikor egy fogyasztója törvényes útra kívánja terelni az adásvételi vitájukat.

2017.09.15. 13:42:53

@neoteny:
vegyük példának debrecent. a legnagyobb cég a teva. kibocsátana sékelt. a német fag márkát és a francia daucy pedig frankot. a kuruc húsbolt becsülje meg, hogy az a sékel, márka, frank vajon mennyit ér. harapdálja, vagy foglalkoztasson minden üzlet egy becsüst. vagy hogyan képzeled ezt el. vagy a tócóskertben ki az elismert piaci szereplő? vagy bocsássanak ki soros bankót? lényegében ez a "soros terv". évente 1 millió menekült befogadása. fejenként 15 ezer euro hitel az ellátásukra. és ezt majd visszateremeli az európai társadalom egésze. így megszűnnének a keresztény nemzetek. és létrejönne az európai egyesült államok.

2017.09.15. 13:48:00

@neoteny:
na jó és ki lenne a harmadik fél, aki eldönti. kérdezzék meg a bölcs rabbit egy sékelért cserébe. vagy aladárt a mézga családból.

a tradíció errefelé ez. 1552-es magisztrátusi jegyzőkönyvből való részlet.

Negyedszer. Minden egyes prókátor eskü alatt legyen köteles (szolgálni) és minden egyes előadásért és válaszadásért öt dénárt kaphasson és hajthasson be azoktól, akiknek peres ügyét felvállalta. És
amint a pert az együtt ülő esküdtek és bírák vitatni és tárgyalni kezdték, ezeket kivéve, mindenki más, aki erre a tisztre nincsen megválasztva, eltávozni tartozik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 13:59:50

@444:

"vegyük példának debrecent. a legnagyobb cég a teva. kibocsátana sékelt."

Miért bocsátana ki a TEVA sékelt? A TEVA egy gyógyszergyár, nem egy bank. A TEVA olyan pénzben fizetné az alkalmazottait, amilyenben a bevételei vannak, esetleges átváltás után (ahogy most is teszi). Ez megint a te fékeveszett fantáziálgatásod, hogy a TEVA sékelt bocsátana ki.

"a kuruc húsbolt becsülje meg, hogy az a sékel, márka, frank vajon mennyit ér."

Most is lehet fizetni a legtöbb boltban euróval is: a boltos átváltja az eurót forintra. Csak épp' az átváltási arány nem alku tárgya: annyiért váltja a boltos, amennyiért jónak látja -- és az rosszabb átváltási arány lesz, mint amennyiért a szír pénzváltó váltaná két utcával arrébb. Az átváltás költségét a vásárló viseli; így a vásárló motiválva van arra, hogy olyan pénzzel fizessen, amit a boltos elfogad váltás nélkül, amelyik pénz a legelfogadottabb a környéken.

Továbbá amikor a márka és a frank (meg a dollár meg a font) beváltható pénzek voltak, akkor a beválthatóság épp' azt jelentette, hogy egy fix mennyiségű nemesfémre (aranyra vagy ezüstre) voltak beválthatóak. Így a váltási arányok is fixek voltak a beváltható pénznemek között: a kuruc mészáros megnézhette egy táblázatban, hogy mi a márka aránya a frankhoz képest (és viszont). És mivel mindkét pénz fix nemesfém-mennyiséget jelentett, a váltási arány nem változott közöttük, nem úgy mint ahogy az történik a beválthatatlan (fiat) pénzek esetén.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 14:02:03

@444:

"na jó és ki lenne a harmadik fél, aki eldönti."

Választottbíróságok, amelyek pl. a legtöbb nemzetközi kereskedelmi vitát is kezelik, fizetségért.

2017.09.15. 14:34:09

@neoteny:
A megöli B-t. majd ezek után A és B örököse egyezzenek ki valahogy egy személyben, aki eldönti, hogy A mennyi büntetést kapjon. miközben ő nyilván azt mondja, hogy ő nem ölte meg B-t. az nyilván az örököse ölette meg. és csak ráfogja. és ezek után kezdődjön el lényegében egy "peren kívüli egyezkedés". per nem lehet. közösség által választott bíróval és esküdtekkel, mert azt ugye kizárja az anarchia.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 14:50:59

@444:

"per nem lehet. közösség által választott bíróval és esküdtekkel, mert azt ugye kizárja az anarchia."

Ezt honnét vetted?

Az anarchia azt "zárja ki", hogy a bíró az államhatalom által legyen választva, és hogy az államhatalom által hozott tételes törvények szerint lefolytatott tárgyalás után az államhatalom által hozott tételes törvények szerint szabja ki a büntetés mértékét.

I am presenting an argument for anarchy in the true sense of the term; that is, a society without government, not a society without governance. There is no such thing as a society without governance. A society with no mechanism for bringing order to human existence is oxymoronic; it is not “society” at all.

One way to bring order to society is to invest some people with the exclusive power to create and coercively enforce rules which all members of society must follow; that is, to create a government. Another way to bring order to society is to allow people to follow rules that spontaneously evolve through human interaction with no guiding intelligence and may be enforced by diverse agencies. This chapter presents an argument for the latter approach; that is, for a spontaneously ordered rather than a centrally planned society.

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/Obvious.pdf

2017.09.15. 15:47:06

@neoteny:
vegyük a középkori debrecent. az igazságszolgáltatás abban állt, hogy újév kezdetén vízkeresztkor az alsó és felső járásból hat-hat esküdtet választottak. akik szent györgy napjára megnevezték a bírót. egy évre választották. és következő évben nem lehetett újraválasztani. hanem legfeljebb az azt követő évben. ez ugye nem anarchia. mert van egy archos (leader, ruler). ez a főbíró. de maguk az esküdtek is archos-ok. mert ezek rendszerint a főutcák (ahhoz tartozó kisebb utcák) választott elöljárói. aztán ebből kiterjedt bíróság jön létre. ami pénzügyi értelemben a bírságokra és a perköltségekre van alapozva. szakértőket alkalmaznak. pl. orvosi szakértők egy "medicina doctor", egy patikárius. nőkkel kapcsolatos ügyekben az "öreg asszonyok társaságába" tömörülő bábák, jóllehet a bírák szerint "a bábák nézésén nem lehet mindenkor fundálni". vannak vásárbírák. feljegyzik, hogy amikor elszapodtak a vásári lopások, akkor példát statuálva egyetlen süveg ellopásáért 30 pálcára ítéltek valakit, s nyakvasban állásra (a vásár közepén, a városháza előtti szégyenfánál), hogy "tanúllyanak mások is, kik felessen találtatnak lopásban illyen sokadalmak alkalmatosságával".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 17:19:11

@444:

"ez ugye nem anarchia."

Valóban nem; mert ez: to invest some people with the exclusive power to create and coercively enforce rules which all members of society must follow; that is, to create a government.

2017.09.15. 17:23:31

@neoteny:
anarchiában nem lehet bába öreg asszonyok társasága. amelyik megszólal a nőkkel (babákkal) kapcsolatos ügyekben. és a bíró nem mondhatja azt, hogy a bábák nézésén nem lehet mindenkor fundálni. mert azzal szegény kis bábák jogai sérülnek. hanem akkor nők (a babákkal) védjék magukat magánhadsereggel. mert az anarchiában végső soron úgy döntik el ezeket az ügyeket. mert így kisebb az erőszak. és nehogy valakinek túlhatalma legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 17:28:18

@444:

"anarchiában nem lehet bába öreg asszonyok társasága. amelyik megszólal a nőkkel (babákkal) kapcsolatos ügyekben."

Hogyne lehetne: ha viszont csak _egy_ öregasszonyok társasága lehet az, amelyik megszólal a nőkkel (babákkal) kapcsolatos ügyekben, akkor az nem anarchia.

2017.09.15. 17:51:06

@neoteny:
és ha csak véges számú (kettő vagy esetleg három) lehet, akkor mi a helyzet?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 17:57:40

@444:

Attól függ, hogy _miért_ lehet csak véges számú. Ha amiatt, hogy az arkhosz (kormányzat) úgy dönt, hogy csak annyi lehet, akkor az nem anarchia. Ha amiatt, hogy összesen négy öregasszony létezik akik képesek megszólalni nőkkel (babákkal) kapcsolatos ügyekben és így legfeljebb két társaságot képesek alakítani, akkor az még lehet anarchia.

2017.09.15. 18:00:56

@neoteny:
tehát mi a helyzet ha van debrecen megyei jogú város. és környezetében hajdú városmegye. két egyenjogú közigazgatási fél egyesülése a tisztántúl. és van a (tradicionális) hajdúsági bábaasszonyok társasága és a (modern) debreceni szülészorvosok köre. mi a helyzet egy ilyen kettős közigazgatással. (nyilván valaki ezt már filozofikusan feltalálta. majd esetleg megmondod, hogy ki volt.)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 18:10:30

@444:

"tehát mi a helyzet ha van [...] városmegye."

Olyankor az a helyzet, hogy te még mindig egy kognitívan hátrányos helyzetű posztmodernista vagy.

Részletekért ld. Alan Sokal esetét: en.wikipedia.org/wiki/Sokal_affair

2017.09.15. 18:20:34

@neoteny:
van geréb ágnesnek a pere. a szülészorvosok többsége azt mondja, hogy boszorkány. vessék börtönbe. mert gyermekek életét veszélyezteti. ha nincs jól feleszerelt klinika, az otthonszülés általánossá válik, akkor túl sok lesz a fogyatékos. a semmelweis éppen azt figyelte meg, hogy a nők, akik a szekéren megszülnek, azok valahogy nem halnak meg gyermekágyi lázban. mert a a bábák nem jártak bonctanra. és nem tudták megfertőzni szerencsétlen asszonyokat. de ez egy extrém eset. a városias szülészorvosok modern világlátása rendkívül fontos. de még mielőtt elítélnénk, hogy boszorkány esetleg hallgassuk meg a vidékies bábaasszonyokat is. mit mond a tradicionalitás. ez kettős közigazgatás.

2017.09.15. 18:22:08

@neoteny:
kettős közigazgatás elvét valaki már biztos kimondta. hátha te tudod.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 18:34:45

@444:

"ez kettős közigazgatás."

Te még mindig egy kognitívan hátrányos helyzetű posztmodernista vagy.

2017.09.15. 21:34:06

@neoteny:
ha úgy érted, hogy hülyéskedek, akkor persze. ha akarsz valami külső kontrollt, akkor a városias környezetben az a vidék. ebből következik a kettős közigazgatás. erre csak rájött valami angol lord.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 21:39:00

@444:

"ha akarsz valami külső kontrollt"

Olyat csak a szar szemét hazaárulók akarnak, akik a magyarok ellen fordulva az idegen arkhoszok istentelen és elvtelen helytartóit támogatók mellé állnak.

2017.09.15. 21:45:37

@neoteny:
az államnak a legegyszerűbb racionalitást érdemes követnie. ezt nyilván tudták a régi görögök is. az angol lordok meg nyilván rájöttek arra, hogy épül egy város, akkor azt legegyszerűbben a vidék tudja kontrollálni. eddig csak el jutott a politika filozófia. ha nem, akkor sajátosan magyar.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 21:56:41

@444:

Ezt csak azért mondod, mert egy bukott bolsevik szocialista vagy, aki átnyergelt a népnemzetiszocializmusra, kivéve amikor Putyin-bérencségről van szó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.15. 22:01:03

@444:

"épül egy város, akkor azt legegyszerűbben a vidék tudja kontrollálni"

A vidék még a saját lakosságát sem képes kontrollálni; azok beköltöznek a városba. Elárulják a nehéz de értékes jobbágyparaszti életet a bűnös város bulis-buzis-drogos negyedeiben folyó izgalmakért, Y-haplocsoportra való tekintet nélkül. Felforgatják a hagyományokat; szétverik a szász tanárok által a diákokba pofozott rendet.

2017.09.15. 22:29:40

@neoteny:
a tőkepiac kezdi el felfejleszteni a várost és kisemmizni a vidéket. és ebből épülnek az amerikanizált metropoliszok. csak magyarországon ez nem menő. a budapest világváros projekt sült be a válsággal. demszky a szuperász elmenekült berlinbe. mert annyit loptak, hogy a rogán tóni alig tudja túlszárnyalni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 00:24:26

@444:

"csak magyarországon ez nem menő."

A magyar vidéken a mazochizmus a menő.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 06:57:29

@444:

Tessék, a kici óccó kínai LEGO-kompatibilis játékok elveszik a magyarok munkáját anélkül, hogy a kínaiak Mo-ra költöznének:

index.hu/index2/#bloghu/bestofchina/2017/09/14/storm_racing_lego_teszt_majdnem_eredeti_kiveve_az_arat

2017.09.16. 10:07:56

@neoteny:
talán ezért nem kellene államilag támogatni 4,4 a gyárbővítést milliárd forinttal. abból a pénzből a felszerelhetik/feltőkésíthetik a nyíregyházi szakképzési centrumot.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 10:21:11

@444:

"talán ezért nem kellene államilag támogatni 4,4 a gyárbővítést milliárd forinttal."

Hja, az államalkotó magyarok ilyen államot alkottak maguknak.

2017.09.16. 11:32:03

@neoteny:
ennél cifrább a helyzet. 2018-tól debrecenben a
a moszkvai lomonoszov egyetem angol és orosz nyelvű képzésket indít. indulnak az orosz nyelvtanfolyamok. eddig 300 jelentkező.
süti beállítások módosítása