1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.06.11. 23:42 HaFr

A magyar progresszívok nyomorúsága

Az eszméknek következményeik vannak, áll egy múlt század derekán alkotó amerikai konzervatív szerző könyvének címében -- ahogy az eszmék hiányának is, teszem én hozzá. A sokszor joggal bírált fideszes think tank elvégezte a házi feladatot az első Orbán-kormány bukása után, és jelentőset módosított a már korábban is létező politikai filozófiáján: ami attól még politikai filozófia, hogy van a tömegek etetésére szolgáló ideológiai rétege is, és mögötte a politikai kaszt meg lop és a hatalmát stabilizálja. (Röviden, az ideológiai - a nyilvánosságnak szóló - réteg a Tellér Gyula munkásságából kinőtt antiprogresszivista [korábban antikommunista]-nacionalista populizmus, a tágabb alapvetés pedig a Machiavelli és Hobbes ihlette Carl Schmitt náci teoretikustól, egy másik csatornán az amerikai antikommunista konzervativizmus és a mccartyzmus által is táplált, a francia újjobboldalon át az Alexander Dugin újfasiszta orosz ideológusig terjedő, Lánczi és G. Fodor szintetizálta szuverenista reálpolitikai doktrína, amelyet egy még távolról sem befejezett konkrét hatalmi berendezkedés kísér és igazol.) De se ilyen, se másmilyen politikai filozófiája nincs a hazai ballib (progresszív) tábornak. Hagyományos ideológusai, mint pl. Kis János, doktrinérek, szárazak és érdektelenek a politikacsinálók szemében, és maguk sem aspirálják a politikai gyakorlat alapjául szolgáló filozófia vagy politikaelmélet elkészítését, vélhetően képtelenek is lennének ilyesmire.

A progresszív oldal szellemi kiüresedése érezhető, tapintható a balos pártok minden egyes megnyilatkozásán. A teljesen inkoherens, üres, csigahéjszerű nyilatkozatok egyetlen visszatérő eleme a reaktív, unalmas anti-orbánizmus. A hazai progresszivizmus, amely valaha robusztus elméletek és mai összevetésben súlyos gondolkodók otthona volt, mára teljesen eljelentéktelenedett, szellemi csúcsa jellemzően egy-két közepes minőségű hazai blog. Felkent értelmisége megfáradt, nemhogy az 1990-es évtized pezsgése halt el benne, de a múlt évtized derekának pártpolitikai célú teoretizálása is.

A progresszivizmus enerváltsága már az önreflexiót sem teszi lehetővé: az anti-orbánizmusa elfedi előle Orbán igazságát is, konkrétan, hogy a liberalizmus Európában és Észak-Amerikában a legjobb úton halad afelé, hogy felszámolja saját kulturális kontextusát, és jelentősen járult hozzá a Nyugat tétovaságához, a liberális demokráciák megrendüléséhez. Ez az igazság ráadásul nem is Orbán igazsága, hanem visszamegy legalább a II. világháborút követő időszakig, amelynek konzervatív gondolkodói (némi joggal) a progresszivizmus nyakába varrták az állam és az egyének közötti valaha sűrű társadalmi szövet felszámolását, és ennek indirekt következményeként a fasizmusok felemelkedését. Ezzel összefüggően a migráció kezelésében az egy évvel ezelőtti agresszív emberjogi populizmustól a progresszivizmus mára a teljes némaságig jutott, de azt változatlanul képtelen felfogni, miért teszi próbára a migráció annak a kultúrának a maradékát, amelyet ő az eddigi félrekezelés után még tovább akarna terhelni idegen etnikumok és szokások tömegével. Ezt azon az alapon, hogyha valami nem vált be idáig, annál jobban kell erőltetni, mert majd kiforrja magát -- különben mi lenne az elvont, univerzális eszméinkkel, ugye?

Mindezt annak ellenére, hogy az egyre elharapózó egyenlőség-narratíva mára a koraszülött, demokráciadeficites szuperállam elleni közös utálatra, a gazdasági érdekekre, ezeken túl meg valamiféle halvány reményre (hogy ez mégsem marad mindig így) redukálta az európai kohéziót azzal, hogy szabadjára eresztette a csak a politikai korrektség által szabályozott erkölcsi relativizmust, az igazságosság közös koncepciójára még véletlenül sem számító amorális hatalomgyakorlást, illetve a piaci verseny rosszul értelmezett felfogása nyomán beáldozta a törvényességet a korporatív lobbiknak. 

De a mai magyar progresszivizmusnak (vagy annak tetszhalott maradékának) a legkényelmesebb nem tudomást venni semmiről, ami az ellenfelei részéről ebben a kiélezett politikai helyzetben elhangzik -- amivel azonban csak újabb bizonyítékát adja a szellemi nyomorúságának. Nemcsak saját doktrínára képtelen, amellyel önálló, vonzó politikai napirendet hozhatna létre, de a kritikát sem tudja értékelni: elválasztani benne az ocsút a búzától. És így akarna választásokat nyerni.

Nemcsak nem fog, de nem is érdemelné meg.  

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr758800678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.06.12. 00:33:31

Ideillő idézetgyűjtemény, találomra: magyar, svájci, német lapokból
- -

„Az úgynevezett demokratikus ellenzék – Orbán illiberális államának tartóoszlopai

Amikor az ellenzék úgy döntött, hogy marad a parlamentben, és részt vesz a választásokon, azzal valójában legitimálta Orbán államát.”

hataratkelo.com/het-ok-amiert-elmegyek-magyarorszagrol/

- - -

„Der Ökonom Branko Milanovic vertritt in diesem Zusammenhang eine interessante These:

!!! Wenn die reichsten zehn Prozent eines armen Landes gleich viel Geld besitzen wie die ärmsten zehn Prozent eines reichen Landes, wollen die Menschen des armen Landes ihre Zukunft im reicheren Land suchen.” !!!

„Wir stehen am Anfang einer gigantischen Umverteilung der Menschheit.”

www.derbund.ch/wissen/natur/wir-stehen-am-anfang-einer-umverteilung-der-menschheit/story/15602016

- - -
„... die Bürger eines Landes glauben, bei ihnen sei die Ungleichheit zu groß. Sie haben dann zwei Möglichkeiten, sich Gehör zu verschaffen:
In einer Demokratie gehen sie wählen,
in einer Diktatur zetteln sie eine Revolte an.”
Branko Milanović a jövedelmi különbségek kutatója

www.brandeins.de/archiv/2014/geld/zu-viel-des-guten-branko-milanovic-city-university-of-new-york/

Ebből kiolvasható, az uralkodók/kormányon lévők és kiszolgálóik döntik el meddig tart hatalmuk. Amikor a nép túl nagynak tartja a -jövedelmi- viszonyokat a fönt említett két mód közül dönt valamelyik mellett.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.06.12. 00:36:45

viszonyokat - -helyett- - különbségeket
sorry

Tamáspatrik 2016.06.12. 08:29:55

Valójában a (szélső) jobboldalnak sincs semmiféle ideológiája. Vannak ugyan dísz-ideológusok mint Lánczi, őket mutogatja a kormány, hogy nekünk nagyon komoly értelmiségi hátterünk van. Pedig csupán egyszerű machiavellizmus amit művelnek, kicsit durva példa, de érzékelteti a helyzetet, hogy Hitler Mein Kampf-jával sem állt le senki vitatkozni.
Nem véletlen, hogy Tölgyessy sem vállalta, hogy elemzőműsora Lánczival közös legyen, inkább lemondta még évekkel ezelőtt.

Amire nem jöttek rá azok, akik haladáspártiak, hogy az utóbbi évtizedekben milyen elmozdulások történtek a tudományos életben. A belterjes társadalomfilozófia majdnem senkit nem érdekel. Ezt a szöveget sem lehetne felolvasni a mai fiatalok többségének.
Azt viszont észrevehetnék (és észre is veszik a fiatalabbak, akiket az idősek nem nagyon engednek labdába rúgni), hogy társadalomtudomány és természettudomány nagyon komoly szintézisével közelíthetőek csak meg napjaink kérdései. Nagyon mélyen ismerni kell a társadalomtudósoknak is a természettudomány főbb fejleményeit. Ilyen például az evolúció elve, amely hihetetlen mértékben általános törvényként működik a természetben és a társadalomban is. A felületes ismerete nem elég, alkalmazni kell tudni a társadalmi mozgásokra.

A társadalmi mozgások nem eszméktől függenek, azok csak inkább követő, magyarázó szereppel bírnak, hanem hihetetlen szorosan összefüggnek természeti tényezőkkel, vagy ezekkel összefüggő társadalmi törvényszerűségekkel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.12. 08:34:20

@Tamáspatrik: szerintem nincs igazad se a Láncziék munkájának hatását és közpolitikai jelentőségét illetően, se az értelmiségetek "komolyságát" illetően -- a reálpolitikai gondolkodásban, ne szépítsük, a baloldal labdába sem rúg. Mégis, miért veszítették el a választásokat kétszer csont nélkül? Éppen amiatt, amit írtam. A szellemi háttér, ha van is (szerintem nincs), hallgat, nem méltatja a saját pártjait. Miért? Mert nicns a baloldalon stricto sensu politikai gondolkodás. Annál, ami a baloldalon van, én egy személyben többet lendítettem a hazai nyugatos konzervativizmuson, pedig nem fizet senki.

A mélyben néma hallgató világok 2016.06.12. 09:34:59

@HaFr: Micsoda perspektíva a progresszív oldalon: a balos progresszívek anti-orbánizmuson kívül semmit nem nyújtanak, a liberális progresszív anti-orbánista Kis J. érdektelen, az európai és amerikai liberalizmus önreflexió híján megrendül, még ha Orbánnak igaza is lett csak nemúgy.
Tisztelettel adózva az egyetlen érdemleges nyugatos szintén antiorbánista konzervatív blognak azért beláthatjuk: helyezhetjük bármilyen kontextusba de labdába még annyit sem rúg mint a lesajnált bloldali progresszió.

Megvagyunk mi is rendülve, mi lesz itt?

Tamáspatrik 2016.06.12. 10:07:04

@HaFr: Erről érdemes még beszélni. Milyen ideológiai szellemi műhelye volt a baloldalnak? Mondjuk az SZDSZ-hez közel álló, liberális a rendszerváltás után. A médiában nyomatták évekig, de a szavazók hamar kiábrándultak belőle, úgy 1996-ra. Mivel észlelték, hogy nincs "piaci igény" a madártávlatos, nem emberközeli eszméikre, ezért belterjessé is váltak azóta.
A neomarxisták vannak még, szánalmasnak tartom őket, hogy nem tanultak a történelemből. Egy apró jelét nem látom, hogy továbbfejlesztették volna, ugyanazt a dogmatikát nyomják.
Alapvetően dogmákba süllyedt mindkét csapat, emiatt nem képes új gondolatokra, csak ugyanazt a lemezt nyomják.

A jobboldalon egyrészt anyázó trágár stílus van, jó sok demagógiával, másrészt pedig nagyon praktikus gyakorlatias lépések (rezsicsökkentés, közösség összekovácsolása vélt ellenségképekkel). Harmadrészt pedig sok pénz, amiből el tudnak tartani egy Lánczit vagy egy Schmidt Máriát és hasonlók csapatát.

l ember 2016.06.20. 06:59:44

nem először adod elő, hogy az antiorbánizmuson kívül nincs koncepciója a többi pártnak, a tiedet kivéve, pedig ez még akkor sem igaz, ha csak a parlamenten belüli pártokat nézzük. Én mindig ideges leszek az összefogás szótól mert a demokrácia kiüresítésével tartom ekvivalensnek, de de ez az én vagyok a megoldás mindenre mentalitás a ló másik oldala.

Egy egészséges parlamentnek szüksége van szocialista pártokra is, mert bármilyen gazdasági rendszert is rendezünk be, annak lesznek vesztesei, akiket jó lenne nem rendőrökkel rávenni, hogy ennek ellenére maradjanak a rendszer szabályain belül

egy a tiedhez hasonló törpepártnak abszolút van értelme, de egy koalícióképtelen törpepártnak már kevésbé
süti beállítások módosítása