1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.05.30. 08:15 HaFr

Jobboldali vagy baloldali a pártod? Itt megtudhatod

Egy kis politikai iránymeghatározó. A baloldalt elsősorban a javak elosztásának mikéntje érdekli, a jobboldalt elsősorban a javak létrehozásának mikéntje, a Fideszt elsősorban a javak ellopásának mikéntje.

A baloldali pártokhoz tartozik a Jobbik is (nemzeti-keleties baloldal), míg összesen két jobboldali párt van ma Magyarországon, a PKP és a MoMa. (Nyilván, mi az előbbit autentikusabbnak gondoljuk.)

A jobboldal a minél magasabb értékteremtés érdekében szabályozná az elosztást (oda oszt, ahol nagyobb megtérülés várható hosszabb távon, tkp. befektet, ezért tartja nagyon fontosnak az oktatást, ami a legfontosabb hosszú távú társadalmi beruházás, majd az egyenletesen növekvő megtérülésből oszt vissza a megtérülés további növelése érdekében: röviden, az emberi képességek kibontakoztatásában érdekelt), a baloldal a minél nagyobb azonnali fogyasztás érdekében szabályozza az elosztást (ezért gyakran eladósítja az államokat, és az állami képességek kibontakoztatásában érdekelt, végcél a nemzeti vagy nemzetközi szocializmus, pl. Jobbik vagy MSZP, az odavezető úton egy kis korrupcióval).

A Fidesz semmi mást nem csinál, mint rombolja a társadalom értékteremtő erejét, a csökkenő erőforrások jelentős részét ellopja, ezzel csökkenti az újraosztható javak halmazát is. Se nem jobb-, se nem baloldali, hanem egy pártrendszeren kívül álló élősködő politikai vállalkozás, amit jól mutat a politikai karrierje a radikális liberalizmustól a nemzeti radikalizmusig.

Tehát a baloldal: Jobbik (nemzeti-keleties látószög), PMEgyüttDKMSZPMunkáspártLMP (posztnemzeti, nemzetközi látószög).

Tehát a jobboldal: PKP és (kis megalkuvással, amit a bizonytalan szövetségi politikája és Bokros Lajos múltjának egyes részletei indokolnak) a MoMa. Lehetne ezt még a progresszív-konzervatív tengely mentén bonyolítani, de nincs sok értelme. Ha ezt valaki tudja, nagyjából mindent tud a magyar politikáról. www.pkp.hu

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr438757526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.30. 09:12:00

A DK és az Együtt Post Mortem is jobboldaliak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.30. 09:14:53

@BircaHang Média szerkesztősége: hát, azért nem bíznék egy jobboldali kormányt GYurcsánySzigetvárira, sorry, barátom

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.30. 09:17:15

Gazdasági értelemben:
- baloldal: a nép oldalán áll,
- jobboldal: a nagytőke oldalán áll.

Politikai értelemben:
- baloldal: a perverzió és a rombolás oldalán áll,
- jobboldal: a nép oldalán áll.

Azaz a PKP gazdaságilag jobb, politikailag bal. Ahogy a többi ballib is.

A Jobbik és a Fidesz pedig gazdaságilag jobb, politikailag jobb.

A ballibek és a Fidesz között a különbség gazdaságilag: az egyik a nemzetközi nagytőkét pártfogolja, a másik a magyar nagytőkét.

Az LMP pedig gazdaságilag bal, politikailag bal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.30. 09:34:07

@BircaHang Média szerkesztősége: hiszed te, és mesélj, milyen nagy az a tőke? négy centi, húsz, negyven?

prukker 2016.05.30. 11:11:46

@BircaHang Média szerkesztősége:
Elég sok pótolnivalód lehet:)
Gazdasági értelemben a baloldal nem a nép, hanem a köz oldalán áll, a jobboldal pedig nem a mnagytőke, hanem az egyén oldalán áll.

A fudesz pedig nem a hazai nagytőkét pártfogolja (lásd Paks), hanem mértéktelen lopás és sikkasztás útján akarja a hazai nagytőkést megteremteni.(Mészáros, Garancsi, régebben Simicska)

storker (törölt) 2016.05.30. 12:35:33

birca azért ír be szándékosan ilyen ostobaságokat, hogy provokáljon, és mások reagáljanak rá. vitatkozni ettől még lehet vele az olvasók kedvéért, de minden leírt sor csak alap számára, hogy újabb ostobaságokat írjon. gondoltam, szólok.

Moin Moin 2016.05.30. 13:59:24

Zsidóóók!
Sorooos!

unionista᠌᠋ (törölt) 2016.05.30. 14:11:41

@prukker:
a nemzeti liberalizmus ebben a felosztásban jobboldali eszme. és mégse az egyén oldalán áll. a szociálliberálisok pedig balra sorolják. és ők az egyén szabadságát pártolják. filozofikusan sehogy sem jön ki.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.30. 14:56:33

@unionista᠌᠋: itt vagyuuuunk, csak a Matolcsy ránk ült, és momentán ki se láccunk az ülepéből

Geo_ 2016.05.30. 18:43:11

Másképpen mondva: ma, Magyarországon nem sok értelme van bal-jobboldalról beszélni.

Mostly Harmless 2016.05.30. 20:57:00

az első bekezdés telitalálat. =}

Tamáspatrik 2016.05.30. 21:18:59

A definíciód növeli a politikai zűrzavart jelen esetben. A legtöbb definíció valójában ilyen: bizonyos körülmények között helytálló, de aztán érvényét veszti. Ugyanis vannak sokkal mélyebb tartalmai, emiatt a GYAKORLATI élet fogja megmondani, hogy egy-egy definíció mit jelent (pl. kommunista, fasiszta, bal-jobb oldal stb.)

Én eléggé pontosan értem a mélyebb eredetét a bal-jobb oldalnak, de mivel nem tartozom a hivatalos véleményformálók közé, ezért fölösleges leírnom. :(

Azért leírom, hátha valakit érdekel: jobboldali=konzervatív=hagyományőrző. (A hagyományok tartalma kultúránként jelentősen eltérhet.)
baloldali=újító felfogású.

És persze mindig relatív, két ember felfogásának összehasonlításaként van értelme. Nincs abszolút jelentése, csak egy adott közeghez képest.

camilló 2016.05.30. 22:01:46

Kádár megfogalmazása a baloldalnak: "Baloldali az, aki nem ért egyet, ember, ember általi kizsákmányolásával." Én valahogy úgy olvastam egy gondolkodótól, hogy a a marxisták tagadják az államot. "Az állam az egyik osztály részéről egy másik osztállyal szemben alkalmazott erőszakszerve vagy gépezete." Tehát e teljes szabadságot a kizsákmányolás nélküli életet hirdetik a marxisták vagyis a baloldal. A többiek ehhez képest jobbra vannak. Nem is értem, hogy lehet a jobbikot a baloldalra sorolni, mikor nem csak fasiszta, de náci párt is. A fidesz simán fasiszta. Ti konzervatívak, tőlük balra vagytok. A neoliberalizmus képviselőit egy sorba lehet helyezni a nácikkal,annyi különbséggel, hogy nekik csak a pénz számít. ha az emberiség élni akar, akkor a gazdaságot kell alárendelni az embernek, és nem fordítva, mint ahogy ezt manapság teszik! Tehát, manapság ma hazánkban baloldali: Munkáspárt, Európai Baloldal, valamint van még pár szerveződés. A jobboldalhoz tartozik az összes többi! Akinek vannak gyökerei: jobbik (fasiszta elődök), MSzP (két háború közötti megalkuvó MSzDP)A többieknek nem igazán találok történelmi elődöt, mert innen-onnan ollózót pártok. A baloldali pártoknak nem kétséges, hogy van gyökere. lenne támogatottsága is, ha az MSzP a fidesz és a jobbik szavazói kiismernék magukat a politika útvesztőjében, de mivel a szemek felnyitásának nincs tere a baloldal számára ezért ott vannak, ahol. A történelemben volt már böjtje annak, hogy "...jobban félnek a demokráciától, mint a reakciótól..."! Én természetesen a proletár demokráciáról beszélek, nem a polgári demokráciáról!:)

pucros 2016.06.01. 09:57:11

a maga alcsúti módján a fidesz is jobboldali

ti. a fidesz oktatása a foci - és abba bizony böfögtet
süti beállítások módosítása