1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.10.24. 04:36 HaFr

Miért bukik el szükségszerűen az orbánizmus?

Az orbánizmus funkciója rávilágítani a Nyugat értékfelejtésére, kiüresedett, antidemokratikus mechanizmusaira, a jogállam piacosításának és -- megfordítva -- a piac etatizálásának/oligarchizálásának veszélyeire, amelyekből származik mindaz az igazságtalanság, korrupció, és kiábrándulás, amely egy ideje próbára teszi a nyugati politikai társadalmak működését. Az orbánizmus belső ellenfél egy túl sikeres világban, amely egy, másfél évtizede nem találja önmaga megújulásának rugóit, elszivárgott belőle az önreflexió és a folyamatos fejlődés képessége -- ami alatt nem elsősorban a GDP-termelő képességet, hanem a belső szerkezeti megújulásra való erőt, és az ehhez szükséges értő önkritikát értem.

Az orbánizmus üdvözlendő próbája a nyugati individualizmusnak, amely kétséget kizáróan ki fogja állni a próbát, mivel éppen ilyen próbákon nőtt fel, és ilyenek kezelésére találták ki. A XVI. századtól nagyjából egyenes vonalú mozgás az egyensúlyi piacok és a kooperatív társadalmi kompetenciák irányába nem véletlen: ez a leghatékonyabb társadalomszervezési mód, és minél fejlettebb egy társadalom, annál inkább. Ezek a társadalmak képesek a leginkább a leaderrel szemben a leadershipre (azaz az egyszemélyi vezetéssel szemben az egész társadalmat átjáró vezetési kultúrára) építeni, illetve a meritokratikus (érdemelvű) vezetést társadalmi ellenőrzés (azaz a közjó) alá vonni -- feltéve, hogy nem feledkeznek meg ennek során az erkölcsi és intézményes fundamentumaikról. Ám éppen ez történik egy ideje: a magafelejtés. Történik más szóval az egyének, az autonómiáik és ezek kooperációjának beáldozása a nagy erőközpontok diktálta társadalmi tervezésnek és programoknak, ami megöli a folyamatos fejlődés optimális lehetőségét.

Egy, az év végén a német Springernél megjelenő könyvemben (Beyond lean: A revised framework of leadership and continuous improvement) ugyanezt az eljárást -- röviden a leader és a leadership különbségeit egyfelől, az erőközpontok felülről menedzselt programjainak és a folyamatos fejlődés lehetőségeinek hatékonysági különbségeit másfelől -- írom le az üzleti világban. A könyv egyes megállapításainak politikaelméleti hozománya is van. Ezek értelmében az orbánizmus mint versenyképességi formula halott volt, mielőtt megszületett volna. Arra jó, hogy szembe találkozva vele mint afféle vírussal a Nyugat nagyobb elánnal kezdjen el reflektálni önmagára -- de erre kiváló. Az orbánizmusba való belebonyolódás -- és ekként az áldozati szerep vállalása -- a mi fejletlen társadalmi szisztémánkban viszont súlyos versenyképességkiesést jelent és még fog jelenteni Magyarországnak. Végre valóban elmondhatjuk: védjük Európát -- ráébresztjük a saját rossz szellemeire és tespedtségére --, de olyan nagy áldozat árán, amelyről ha tudnánk, mi sem akarnánk. Európa szerencséje: a magyarok -- nem egyszerű önfelejtése, hanem -- önismeretének teljes hiánya, amelynek hála lelkesen vállaljuk a negatív hős szerepét a drámában. Örüljünk a szerepünknek? Hát, nem tudom. De ne aggódjunk: olyan kevesen értik, miben áll is az "áldozatunk", hogy ezt a kérdést nem is érdemes felvetni.

94 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr828016205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcus015 2015.10.24. 08:04:07

Az orbánizmus kétségtelenül megbukik. Egyszer majd... valamikor... Csak győzzük kivárni.
Szüségszerűen megbukik de nem magától és nem olyan egyszerűen, magából következő egyszerűséggel ahogy a szerző sejtteti: "az orbánizmus mint versenyképességi formula halott volt, mielőtt megszületett volna".

Jó volna kedves Szerző ha ilyen egyszerű volna! Sokat kell tenni is érte.
Kár hogy az '56-os ünnep hangulatából nem látszik a tömegek változás iránti vágya. Bízzunk benne hogy megjön az is mihamarabb.

Toportyán Zsóti 2015.10.24. 08:38:36

Csuti orálmuzsik szekerét tolod mikor a magyarokat dehonesztálod,védtelenek a goebbelsi agymosási technikák ellenében ahogy minden más ember.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.24. 11:31:27

'Az orbánizmus üdvözlendő próbája a nyugati individualizmusnak, amely kétséget kizáróan ki fogja állni a próbát, mivel éppen ilyen próbákon nőtt fel'

Na végre, egy depresszióból kikecmergő mondat, aminek van is értelme:)

Az individualizmus korláttalan elburjánzásának veszélyéről ön is posztolt már, ahogy a Próbatevő is, megint csak kénytelenek vagyunk citálni a kötcseit:

'Az egyik ilyen pillér az indivi-duum és a közösség közötti viszonyrendszer egyensúlya. A közvélemény úgy érzékeli, hogy ez a viszonyrendszer megbillent az individuum irányába, aminek például mindennapi tapasztalata, hogy fölbomlott a közrend. De hasonlóképpen bukott meg a jelenlegi kormányzás szellemi alapjait jelentő tételrendszer másik pillére is. Ez pedig a tudományos kapitalizmus bukása, a piac mindenhatóságába vetett hit - amiről kiderült, hogy nem igaz, és szintén megbukott, itthon és világméretekben is. Ugyanakkor a világban zajló folyamatok is azt a benyomást keltik, hogy valami véget ért. Amit látunk tehát, az nem csupán egy kormányzat leszereplése, hanem egy korszak vége is egyben. Máshonnan nézve pedig egy új kezdet lehetősége. Egy nagy lehetőségé, amely egyben óriási kockázat is.'

Nehéz lenne tagadni, ez a 2009-ben felkonferált korszakvég ölég markáns jegyeket mutogatva jelentkezett be, a 'migrációs hullám' prezentálásával.

Jó egy éve szerencsétlenkedik a 'nyugati individualizmus' ennek a jelenségnek a definiálásával, a lényegének megértésével, és Európa jövőjét nézve megtalálni a lehetséges jó megoldás keresésével.

Orbánon kívül bizony az elején senki nem volt hajlandó szembenézni a valósággal: tényleg Európa következő évtizedei-százada? a tét.

De idézhetjük ismét az európai individualizmus által lelkesen ünnepelt nobel-díjas írót is:

'„Még a politikáról kellene egyet s mást mondanom, de az igazán fölösleges és unalmas időfecsérlés lenne. Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról és az ostoba demokráciáról; demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak.

Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja. Ráadásul mindez nem mondható el nyilvánosan. Miért nem? A kérdés nem nyugtalanítana, ha időközben nem vált volna belőlem »közéleti ember«.

Kezdem megérteni a kényszert, amelyből az általános nagy hazugság táplálkozik; egyszerűen lehetetlenség megvívni a kényszerrel, a politikusnak azért, mert elveszíti népszerűségét, az írónak ugyanezért; a jó modor a hazugság és a totális önfeladás.'

Igen, kedves HaFr, az ön Örök Szerelméről, az Európai Individualizmusról' mondja ezt a Sorstalanság írója.

Ön azt gondolja, mint egy vírussal találja magát szembe ez a radikális reparációra szoruló Individualizmus, noha a dolog természetesen épp fordítva van:
az öngyilkosságig betegedő lberalizmus egyik lehetséges gyógymódját kínálja Orbán ( korántsem sikertelenül, ha hajlandó lenne a valóságba is kikandikálni borongósan önmagába záruló horizontja alól).

Gazdasági, katonai ereje természetesen nincs meg hozzá, korántsem biztos hogy az öngyilkos ostobaság ne gyűrhetné maga alá a rációt.

Azért az orbáni Próba nem tűnik reménytelennek, a lengyelek választásának lehet nyomatéka.
tudjaki.

2015.10.24. 11:43:47

két koncepció verseng egymással. az egyik a zsidókeresztény hagyományokon alapuló (poszt) modern államiság, globális kapitalizmus. republikánus polgári konzervativizmus és liberális demokrácia. ez a klasszikus nyugatos atlantista, transzatlantista világkép. amerikanizmus.

a másik a nemzeti keresztény hagyományokon alapuló (pre) modern államiság, lokális kapitalizáció, nemzeti liberalizmus és népi demokrácia. klasszikus európaiság. kelet-közép európában is vélhetően ez vezet el a tömeges polgárosodáshoz. ez az, amit hungária istennő is hirdet.
s3.eu-central-1.amazonaws.com/kozterkep/photos/b18bb32060d00bf55b4d0549ba0a75b4_1.jpg

2015.10.24. 12:01:08

@Marcus015:
orbán nem cél, hanem eszköz.

Korrekt74730 2015.10.24. 12:23:19

Úgy van ! Ünnepeljük a formálódó feudalizmust ! Körvonalazódik a királyság egyszemélyes és udvartatással védett csoportja. Látszódnak a ködön át a hűbérurak a majdan létre hozott kis magánhadseregeikkel, 20. századi nevén csendőrséggel. És tisztán látszik , hiszen már létre is jött az immobilitással és a mérhetetlen szegénységgel (vagy az elszegényedés útját éppen bejáró tömegekkel) jobbágyság, megengedem nem jobbágyság, csak annak 20. századi örököse: napszámos, kubikos, zsellér-cselédség stb. formában élő elsöprően legnagyobb többség. A bolond is látja, unionista viziójának anyagba öntött megvalósulását: a "tömeges polgárosodást", amit, nem mellesleg, "hungária istennő is hirdet". Miféle mozgalomra is asszociálok az istennő nevének hallatán ? Hát persze ! A magyar megoldásra. Ahol az unionista -szerű ideológusok húzzák az zenét az asztalhoz, esténként egy -két-két tallérért. Minden esetre a nem magyar honfitársainkat (cigányok és egyéb állatfajták) valamint a hatalmas többséget alkotó (mély)szegény magyarokat nem hagyjuk az út szélén ! Arra a kevésre, akire szükségünk van halálra dolgoztatjuk, a többieket belökjük az útszéli gödörbe. Az út széle tiszta marad. Csak nézd trottyos Európa, hogy csinálja ezt a tettre kész magyar !

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.24. 12:28:47

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: az orbáni próba ki van próbálva rajtunk, az eredménye: hatékonyságvesztés, elszegényedés, korrupció, nepotizmus. Köszönjük, nem, ezernevű barátunk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.24. 12:30:54

@Toportyán Zsóti: nem dehonesztálok senkit, nem tudom, hol olvastál ilyesmit -- és mélységes megértéssel vagyok honfitársaim iránti a megértő szociológia értelmében, és a poszt éppen arról szól, hogy be kell kalkulálni az állapotunkat, ha el akarunk mozdulni belőle

2015.10.24. 12:59:56

@Korrekt74730:
orbán nem cél, hanem eszköz. nem arról van szó, hogy az orbánizmusból a tömeges felemelkedés egyenesen következik. hanem arról, hogy a magyar paraszt az ortodox liberális zsidó kultúrával a cigány vezérkultuszt állítja szembe. a cigányok végzik el a piszkos munkát.

a zsidókat és a zsidókeresztényeket alkotmányos eszközökkel megfosztotta a főhatalomtól. kirakta őket a kormányból. a jobboldali "zsidók" egyenes férfiágon valójában cigányok. (a zsidóság körében a sémi után a cigány a második leggyakoribb előfordulás. a két vándor népcsoport keveredett. tipikusan cigányok házaltak, tipikusan cigányok voltak az uzsorások. ők végezték el a piszkos munkát.) ilyen például nógrádi úr, aki elvben zsidó. csakhogy férfiágon nem natív sémi, hanem "elnézést kérek" cigány. aki minden helyzetből kidumálja magát. a médiában gazsuál: "önnek igaza van". mondja a riporternek. és utána azt mondja, amit a nézők hallani akarnak. a cigánykodás elsőbbséget hirdetett a zsidókeresztény köztársasággal szemben. itt tartunk.

tamas11 2015.10.24. 13:32:27

@Korrekt74730:
nem hagyunk utat senki szélén

werecke 2015.10.24. 15:08:41

Nem létezik olyan hogy Orbánizmus Mint ahogy Gyurcsányizmus, Hornizmus, vagy Bajnai Gordonizmus se.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.24. 16:13:45

@unionista᠍᠍:

"orbán nem cél, hanem eszköz."

"... but the critical question seems to be
do i run the world or does it run me ..."

www.youtube.com/watch?v=fCsmIHLjM_o

jajdehülyevagyok 2015.10.24. 16:22:40

@werecke: Így igaz. De akkor miről szól az írás?

Korrekt74730 2015.10.24. 17:32:40

@unionista᠍᠍: Én bizony most elnézést kérek, amiért idegességemben , egységnyi szövegben megengedhetetlenül sok gépelési sőt nyelvi egyeztetési hibát is közreadtam !

Mindazonáltal és a fentiek ellenére meg kell kérdezzem Önt unionista úr, ha elsőre nem is , de közlés után elolvasta ön, hogy mit írt ? "...orbán nem cél, hanem eszköz. nem arról van szó, hogy az orbánizmusból a tömeges felemelkedés egyenesen következik. hanem arról, hogy a magyar paraszt az ortodox liberális zsidó kultúrával a cigány vezérkultuszt állítja szembe. a cigányok végzik el a piszkos munkát." Folytathatnám, de minek, akit érdekel fent megtalálja az egész gonosz, bűzös, torz elmeszüleményt. Undorral üdvözlöm, Korrekt74730

2015.10.24. 18:23:06

@Korrekt74730:
a magyar nép az ortodox liberális zsidóságot megfosztotta a főhatalomtól. lényegében ez volt a közakarat 10-ben. és a nép ezt erősítette meg 14-ben is a határon kívüli szavazatokkal. és vélhetően 18-ban is ez lesz. legfeljebb annyi lesz a változás, hogy a jobbik őseurázsiai világképe is beemelődik a hatalomba és esetleg schiffert választják meg miniszterelnöknek. aki zsidó, de szembemegy a zsidóság főáramával. lehet egy ilyen kompromisszum. mondjuk az érdekes felállás lenne ha schiffer belügyminisztere vona, külügyminisztere gyöngyösi lenne. aki listázni akarta a kettős állampolgársággal rendelkező képviselőket. a világlapok fasizmust kiáltottak. a knesszet tagja nem lehet kettős állampolgár. a zsidók többsége nem fogadja el a kettős lojalitást. gyöngyösi nem azt mondta, hogy szappant kell főzni a zsidókból. hanem azt, hogy a magyar nép ismerhesse meg a parlamenti képviselők és a kormánytagok állampolgárságát (!). létrejöhet egy ilyen felállás. aminek a célja, hogy világossá tegye: nem antiszemitizmusról van szó.

hanem egyszerűen arról, hogy a magyarok többsége elsősorban a saját tradícióikból akar polgárosodni. és nem a zsidó kultúrából. de ez természetes. ha ezt nem akarja elfogadni néhány tíz- vagy százezer honfitársunk, akkor ők vagy a gyermekeik szabadon távoznhatnak az országból. ez nem a fasizmus, hanem a demokrácia.

Toportyán Zsóti 2015.10.24. 18:39:34

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Szopórollerről próbálnak kétségbeesetten leugrani putingazdád és orálmuzsikja,háború sem drága nekik ezért.

2015.10.24. 18:41:30

@neoteny:
egy gyorsan változó környezet a cigány vezérkultúrának kedvez. a cigányság eredendően egy vándor népcsoport. ők a pillanatnyi érdekek alapján cselekednek. nem számít a következetlenség. egyik faluban ezt mondják, a másikban az ellenkezőjét. orbán is ezt csinálja. egyik országban ezt mondja, másik országban azt. orbán politikája legfeljebb abban következetes, hogy mit nem akar. nem akar ortodox liberalizmust. azért, mert azt a magyar nép is elutasítja. de a magyarok többsége, a többségi magyarok nem olyan országot akarnak, amit orbán elképzel. a bajor miniszterelnök sem olyan világot akar. mégis támogatja. orbán nem cél, hanem eszköz.

Toportyán Zsóti 2015.10.24. 18:42:10

@unionista᠍᠍: Zsidrákfóbiás konteós,kérhetnél rebootolást,mielőtt tönkrevág a chemtrailos viagra.

Toportyán Zsóti 2015.10.24. 18:44:21

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Fogalmad nincs mit hadoválsz putingazda bértollnoka.

2015.10.24. 18:45:02

@Toportyán Zsóti:
nem vagyok antiszemita, grécikém.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.24. 19:26:54

@unionista᠍᠍:

"orbán politikája legfeljebb abban következetes, hogy mit nem akar"

Orbán politikája egy dologban következetes: hogy hatalmon maradjon.

"orbán nem cél, hanem eszköz."

"... but the critical question seems to be
do i run the world or does it run me ..."

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.24. 19:28:51

@unionista᠍᠍:

"nem vagyok antiszemita"

Lehet hogy antiszemita vagy és az is lehet hogy nem vagy antiszemita. Lehet így is és lehet úgy is.

Nincs olyan általános elv ami lehetetlenné tenné hogy antiszemita legyél.

2015.10.24. 20:09:47

@neoteny:
lehetne úgy is, ahogyan a zsidók vagy a zsidókeresztények többsége képzeli. működhetne az is. csak a magyarok többsége nem így akarja. lehetne úgy is, ahogy béndek péter képzeli. hányan voltak a tegnapi budapesti pkp rendezvényen? nyolcan vagy nyolcvanan? ha minden pártoló tag elmegy, akkor talán nyolcszázan. ha országos nyilvánosságot kapnak, akkor lehetnek nyolcezren. van másik nyolcmillió.

szerintem a pkp akkor lehetne sikeres párt ha lenne egy vitapartnere. és az mlp tényleg magyar liberális párt lenne. a polgári konzervatívok ebben az esetben is alulmaradnának a nemzeti liberálisokkal szemben, de a pkp ebben az esetben sikeres párt lehetne. csakhogy az mlp nem magyar, hanem egy magyarországi zsidó liberális párt. ha a brit média média befektetési zrt. tényleg brit lenne, akkor béndek péter angolszász világképét vélhetően megtámogatnák. csakhogy ők a szövetség fiai. egy ortodox csoportosulás, ami a magyarok többségével szemben egy törzsi háborút vív. mondván, hogy ez a nép nem elég civilizált. a magyarok kirekesztők. ezt egy olyan csoport mondja, amelyiknek tagjai csak zsidók lehetnek. ők az ellenzék egyik legfőbb támogatói. van még hitgyülekezete. amit megint zsidók vezetnek. és van még soros alapítványi hálózata. ami a zsidó és zsidóbarát értelmiséget pénzeli. van ez egy szemita baloldal. de ezzel együtt én mégsem vagyok antiszemita. felőlem lehetne ilyen csoportosulás. csak azt nem értem, hogy miért lenne muszáj őket választani. az ortodox zsidóság hangsúlyos politikai jelenléte törzsi háborút eredményez. van mondjuk lauder úr. aki kaszinókat akart magyarországon. csak a vajda elcigánykodta tőle. vajna nem ortodox zsidó. legfeljebb a nőági erdetét tekintve sémi. ezért került a jobboldalra. cigánykodás a filmiparban a producerkedés. a tv2-t is elcigánykodta. van még a kormány belső ellenzéke. ők nemzetieskedő szlávok. amilyen simicska. a kormányban az északi és a déli szlávok, valamint a cigányok és a szefárdok egysége felbomlott. van az őseurázsiai jobbik a svábokkal. hősök terére bevonul a magyar törzsi gyűlés. a nagy kurultaj. és a zsidó baloldal. a zsidókeresztényekkel. mind törzsi csoportosulás.

egyetmondok 2015.10.24. 20:11:29

@unionista᠍᠍:
" egy gyorsan változó környezet a cigány vezérkultúrának kedvez " --

nem,pont annak nem kedvez. Ha annak kedvezne,a cigányság pont nem lenne abban az igen-igen nyomorult helyzetben, mint amiben van.

egyetmondok 2015.10.24. 20:17:56

Az orbánizmus nem képes rávilágítani a Nyugat értékfelejtésére, kiüresedett, antidemokratikus mechanizmusaira, a jogállam piacosításának és -- megfordítva -- a piac etatizálásának/oligarchizálásának veszélyeire, amelyekből származik mindaz az igazságtalanság, korrupció, és kiábrándulás, amely egy ideje próbára teszi a nyugati politikai társadalmak működését.

Az orbánizmus ezt akkor lenne képes teljesíteni,ha a nyugat értékeiből jött volna létre. De nem abból jött létre,hanem pont annak ellentételeiből: a nyugati értékekből ilyen államhatalmi rendszer nem tud létrejönni,ezért szerintem nem is segít ez az egész abban, hogy jobban megértsük a nyugatot,vagy hogy segítsünk a nyugaton...,amin persze nem is kell segíteni: jól van (kivéve az Európai Unió nevű igen érdekes kísérletet,ami azonban nem a nyugat,így általában).

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.24. 20:20:57

@unionista᠍᠍:

"cigánykodás a filmiparban a producerkedés."

Ez egy általános elv?

egyetmondok 2015.10.24. 20:41:58

@unionista᠍᠍:
"cigánykodás a filmiparban a producerkedés "

talán ez rossz hír neked,de a producerkedés zsidó biszniz,pont nem cigányvezérkultuszista bót. Azt,a filmproducerkedést cigányvezérkultuszizmussal megpróbálni csinálni maga a biztos bukás.
Kurva sok és kurva sokféle ember nagyon pontos együttműködése kell,önkéntesen és kreatívan: vezérkultuszból nem lesz sikerfilm.

2015.10.24. 21:09:38

@egyetmondok:
ezzel elsősorban nem a cigányság került jó helyzetbe, hanem a cigányvezér. de azért az iskolában többet költenek ételre. az iskolában minden nap van gyümölcs. úgy, hogy a nem kell érte közvetlen fizetni. az egy másik kérdés, hogy ez úgy működik, hogy jóska a kormányközeli felvásárló megveszi az almát gazdáktól. és jelentős haszonnal továbbadja az államnak. mert a kincstár azzal szerződik, akivel akar. nyilván úgy alakítják a feltételeket, hogy a kormány közeli embereknek kedvezzen. lehet mondani, hogy ne avatkozzon be az állam. előzetesen ez is ki lett próbálva. úgy a cigány gyerekek nem kaptak almát. így kapnak. a cigányok többsége ezért jobbra szavaz. erre mondja egy polgármester ismerősöm, hogy az ellenzéki filozófusok egy elméletet gyártanak a cigányoknak. ő meg ad egy láda almát. és ezzel ő nyer. maslow ábrahám szükséglet piramisát alulról kell felépíteni.

egyetmondok 2015.10.24. 21:19:15

@unionista᠍᠍:
Egy nyomorult helyzetben lévő közösség vezére is nyomorult helyzetben van.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.24. 21:34:29

@egyetmondok:

De "vakok között a félszemű a király".

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.24. 21:36:07

@unionista᠍᠍:

"lehet mondani, hogy ne avatkozzon be az állam. előzetesen ez is ki lett próbálva. úgy a cigány gyerekek nem kaptak almát. így kapnak. a cigányok többsége ezért jobbra szavaz."

És az adófizető, akinek a pénzéből megveszik az almát, merre szavaz?

2015.10.24. 21:43:52

@egyetmondok:
andy nem cigányvezér. hanem egy cigánykodó zsidó producer. ő nem natív sémi. anyai ágon zsidó. a képen jobbra egy gyönyörű cigány lány van.
194.33.69.87/image/article/main/.660x1200/83864.jpg
palácsik tímea korábbi barátja is cigány.
www.storyonline.hu/data/sztarlexikon/kepek/t405_203.jpg

leginkább az egyenes férfiági eredet számít. az y kromoszómák versenyeznek. a magyar közéletben szinte mindenki férfiaskodik. nemzetieskedő férfiaskodó arcoskodás áll szembe a nemzetietlennel. és utóbbi az ortodox liberális zsidóságra, a konzervatív zsidókeresztényekre jellemző. ebből csinálnak egy szemita-antiszemita konfliktust. ezért nyomul a brit befektetési média zrt. a szabadság fiai. akik csak zsidókat fogadnak a soraik közé. ők egy országban a zsidóbarát értelmiséget kirekesztik. mert ők övék a klubrádió és a 168 óra. és ők akarják megvenni az origót. de ők brutális károkat okoznak a tisztességes zsidóságnak. vagy finkelstein. aki azt mondja, hogy a zsidó nacionalizmusnak ki kell szorítani az ortodox liberalizmust. tehát nemcsak a zsidókkal, hanem a zsidók egymással is háborúznak. ezekből a nemzeti romantikázós csoportosulás lenne a közkedvelt.
www.youtube.com/watch?v=QkJ3b3Z95zY
csak a rendszerváltás után pesten nem ilyen lett a zsidó kultúra. azért, mert a zsidók úgy fejtették meg, hogy ebből az operett nacionalizmusból is a holokauszt következik. a zsidókeresztények is azt mondják, hogy a nacionalizmus minden formájában sátánizmus. a zsidók nem a többségi magyarokhoz illeszkedő "rot"-"weiss"-"grün" kultúrát hoztak létre. hanem egy azzal majdnem teljesen szemben állót. ebből következően van egy konfliktus.

egyetmondok 2015.10.24. 21:45:26

@neoteny:
Hát persze: aki egy szemmmel ugyan,de lát,az persze hogy istensirálykirály a vakok között....,de várjál csak kicsit...

Lehet,a vakok nem látnak,ám más képességeik,mint hallás,tapintás,stb. jobbak,mint a látóké, és olvasni tudnak...Szóval jó nagy marhaság ez a vakok között a félszemű király lehet elmélet. A vakok,még ha nem is egyszerű,simán agyonverhetik a gazember királyt.

egyetmondok 2015.10.24. 21:46:39

@unionista᠍᠍:
Andy ? What Andy ? Sorry, who is Andy ?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.24. 22:06:23

@egyetmondok:

"A vakok,még ha nem is egyszerű,simán agyonverhetik a gazember királyt."

Mielőtt agyonverik, nincs nyomorult helyzetben a -- bármennyire is gazember -- király.

Az agyonverés meg csak akkor következik el, amikor a vakok -- legalább is a többségük -- felismeri, hogy nem függenek a félszemű királytól: hogy az nem ad nekik semmit amit ne tudnának maguknak megszerezni.

Meg aztán lehet hogy a gazember félszemű király egy testőrséget formál a fiatal, erős vakokból. Nekik többet juttat a vakok által megtermelt javakból; és ezért azok támogatják: lehetővé teszik hogy hatalmon maradjon -- legalább is egy darabig.

2015.10.24. 22:31:06

@neoteny:
jóska a kormányközeli felvásárló azt mondja sanyinak a gazdának, hogy beindítjuk a nemzeti almaprogramot. és akkor majd többet tud fizetni.

van szabad piac is természetesen. a tesco kevesebbet ad az almáért, mint az állam. mert ők úgy gondolják, hogy elég nagyok ahhoz, hogy lenyomják az alma felvásárlási árat. a világban terem olcsóbb alma, mint sanyinál. tehát a paraszt a nemzeti almaprogrammal jobban jár, mint a teljesen liberalizált szabad piaccal. azzal, hogy az újraosztás mértéke 50% fölé kerül az állam lesz az erősebb. a piacnak nem éri meg hadakozni. mondhatod, hogy sanyi szövetkezzen vagy modernizálódjon. ő azt mondja, hogy rendben. előbb basszuk ki az országból a zsidó tescot. mert ugye ő versenytárs. ez is a piac logikája. de a tesco is korrupt. például ez a hipermarket "plázastop" idején épült.
sun.polyglottmedia.hu/media/2012/05/11-new-tesco-opens-in-debrecen/tesco.jpg
minisztérium különengedélyével. mert a cba fiúk azt mondták, hogy építsék csak. majd ez is az övék lesz. felőlem jöhet a walmark. a szabad piac egy szép elmélet. a gyakorlatban külföld oligopóliumok hadakoznak belföldi oligarchákkal. a többség inkább az oligarchákra szavaz. azért, mert a többséget a külföld fizeti rosszabbul. vidéken a lakosság döntő többsége brutális módon alulfizetett. tehát abban a tesco-ban 4 vagy 6 órás munkarendben nettó 50-80 ezer forintot keres egy árufeltöltő. a minimálbér felét vagy háromnegyedét. és ezért több műszakban kell dolgozni. a munkaadónak így éri meg. 4 vagy 6 órában robotoltatni. és ennyiért is van jelentkező. mert ez éppen valamivel több, mint a közmunka bér. valamivel kevesebb munkaóra. tehát a tesco ebben az esetben éppen az állam fölé próbál ígérni. béndek péter magyarázhatja, hogy a piac a jó. annak a 80 szavazójának a 8 millióból.

ha nem lenne állam, akkor a tesco már régen leégett volna. a vadnyugaton körbe locsolták volna gázolajjal és felgyújtanák volna. úgy, hogy előzetesen kirabolják. nyilván nem akarom ezt. az emberi természet logikájából ez következik. abból következően a zsinagógát is felgyújtanák. nyilván nem akarom ezt. nyilván ha egy népcsoport elitje egy országban gazdasági és kulturális eszközökkel is próbál megalázni, megnyomorítani a népet, akkor azok fellázadnak ellenük. magyarországon ez történik. az ország szegényebb részein egész biztosan. és ez végigsöpör. a főváros belső kerületeiben nem értik ezt az egészet.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.24. 23:06:10

@unionista᠍᠍:

"tehát a paraszt a nemzeti almaprogrammal jobban jár, mint a teljesen liberalizált szabad piaccal."

Ez egyértelmű. A kérdésem arra vonatkozott, hogy hogyan szavaz a fogyasztó, akinek megdrágul az alma, és hogyan szavaz az adófizető, akinek a pénzéből fizetik a cigánygyerekeknek adott almát?

"a szabad piac egy szép elmélet."

... amely nagyszerűen működik a gyakorlatban -- ahol és amikor szabadon hagyják a piacot. Ld. pl. a személyi számítógépek piacát; vagy az okostelefonok piacát.

"ha nem lenne állam, akkor a tesco már régen leégett volna. a vadnyugaton körbe locsolták volna gázolajjal és felgyújtanák volna. úgy, hogy előzetesen kirabolják."

Dehogy: a TESCO vásárolna biztonsági szolgáltatásokat magánvállalkozásoktól. Sőt, már most is megteszi: 2010-ben valami 200 millió GBP-t költött biztonsági szolgáltatásokra (persze ennek a nagy része vszínűleg "házon belül" került elköltésre, ti. alkalmazták a biztonsági szolgáltatások "termelőit").

explanatus 2015.10.24. 23:47:41

Igen, ez az egyik oka, a másik ami talán ettől sokkal nagyobb, hogy a meseszépen indult történet, ahol valóban eljuthattunk volna oda, hogy „.. még ma is boldogan élnek, ha...” nem úgy végződött, mint a mesékben, hanem helyette jött a kiábrándulás.

Már az ünnepeink is sorvadnak. Ez nem a népmozgalmak kora, hanem a helykeresőké. Ha mi, olyan jelekben hívő emberek (nép) lennénk, akkor figyelmeztető, intő jelzésnek kellene felfognunk a migrások szűnni nem akaró áradatát. Rá kellene bennünket döbbentsen, valami nincs rendben ebben a világban, hiszen milliók hagyják ott szülő- és élőhelyeiket, hogy belevágjanak egy olyan „kalandba”, ami sokak életébe és mindannyiuknak sok sok pénzébe kerül.

A nyugat persze nem a világok legjobbika, de a lehetséges mai világok közül a legválaszthatóbb, sok-sok hibája ellenére, mert van benne valami öngyógyító erő. Az, hogy mi (unoistával szólva) a nyugat mocskának a terítőhelyévé váltunk az elsősorban mi magunk miatt van, amiatt, hogy hagytuk, hogy a nyugat a legcinikusabb fegyverével, a döntéshozók korrumpálásával legyőzzön bennünket.

A „trükkök százai” meg „hazudtunk nappal és éjjel” meg a VW-vel, meg a foci világbajnoksággal, meg az Isten tudja még mivel akar bennünket legyőzni a nyugat. Le is fog, ha nem ismerjük fel ezt a törekvését és nem teszünk ellene. Nem harccal, abban nekik nagyobb gyakorlatuk meg több katonájuk is, hanem munkával.

És ez lesz az ami miatt szükségszerűen bekövetkezik a vizionált bukás. Ahogy az előző összes többit elnyelte a süllyesztő, úgy ezt is el fogja nyelni, akkor is ha számosan vannak, akik most ennek haszonélvezői és készek és képesek mindenre, hogy a kivételezett helyzetüket megőrizzék. Azért is bukni fog, mert ezek a kivételezettek nem hajlandók elfogadni, hogy van más nézőpont is, mert az nem az övék. Övék a könnyen jött ez meg az. Megrázó lesz az ébredés.

2015.10.25. 00:16:43

@neoteny:
egy ilyen térségben döntően kistermelő családok vannak, közalkalmazottak és nyugdíjasok. nincsenek szolgáltatók, akik almáspitét árulnak a tehetős belvárosiaknak. mert nincs belváros. persze az ha vadnyugat lenne, akkor az kiépülne valamelyik mezővárosban. de nem szabad piaci alapon. hanem úgy, hogy a termelők megvédik a piacaikat. a vadnyugaton se azt csinálták, hogy előzetesen amit csak lehet eladtak külföldieknek. mert ők a gazdagabbak. és még el is adósodtak az irányukba. hanem megkeresték a környezethez igazodó helyi optimumot. és azt kapcsolták be a globális piacba.

tehát nem arról van szó, hogy minden illiberális demokrácia rossz. hanem arról, hogy venezuellában nem tudták belőni az optimum közeli állapotot, katarban vagy szingapúrban erre képesek voltak. leginkább egy földrajzi egységhez, egy tájegységhez vagy annak határához lehet igazodni. katar egy félsziget. szingapúr egy sziget. ha dél-amerika létrehozna egy egység kormányt, akkor lenne esélyük. kubának is lenne esélye. azért nincs, mert az irányukba embargó van. mert kiderülne, hogy nem feltétlen a kapitalizmus a legjobb rendszer. hanem lehet vegyes gazdaság, vagy akár a kommunisztikus rendszer is erős. ahogy kínában is állami nagybankok vannak. és a profitját visszaforgatják a termelésbe. és attól még olcsóbb lesz a kínai áru. túl azon, hogy a munkaerő is olcsó. mert ha valaki nem dolgozik az üzemben, akkor lelövik. ez is tud hatékony lenni. csak nyilván nem ilyen világot szeretnénk. szerintem nincs semmiféle ideológia, ami egyszerre gazdasági, kulturális és szociális optimumot teremt.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.25. 00:19:40

@unionista᠍᠍: hogy Nógrádi úr elvi nemsémi avagy cigány-é, én nem tudom, de valamiért -nem ok nélkül, nyilván- hirtelen nagyon nekiesett a natív sémi média.
eddig senkinek eszébe nem jutott kutakodni a pedigréjében, messze a legjobban elismert média-biztonságpolitikai izé volt.
szerintem most is, összehasonlításképp tedd mellé Tarjányi atv-s pápaszakértő és angyallátó celebet :)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.25. 00:45:15

@HaFr:
'az orbáni próba ki van próbálva rajtunk, az eredménye: hatékonyságvesztés'

Aha, hatékonyság alatt ezek szerint a 2008-as államcsődöt érti, annak elvesztését pedig az államcsőd elkerülésére nagyhirtelen felvett kölcsön idő előtti visszafizetését értsük ...

Így már érthető az ön és pártjának hatékony polgáriasító projektjének állása ...

De ha nem, hát itt talál valami kapaszkodót:

'Nem kell hazudni, ennyi van: semmi!
JámborAndrás
2015. október 24. szombat, 12:06

Október 23-án a „civilek” tüntetésén a főszervező, Vajda Zoltán beszédében elmondta, azért vannak csak kétszázan a nagy ellenzéki tüntetésen, mert mindenki más hibás, Orbán, a civilek, a pártok, mindenki.
...

Gyurcsány Ferenc pedig bejelentette, hogy a kormányzásra készül, és erre kell készülnie az ellenzéknek. Orbán legyőzésére és elkergetésére, meg hát, valamit kell kezdeni az országgal is, ha már itt van. Hit, erő és lendület, gondolat és terv pedig pont annyi volt ebben a bejelentésben, amennyi arra kell, hogy magával, táborával és értelmiségével elhitesse, nem hazudik.

Pedig végre itt lehetett volna az alkalom, hogy kimondjuk: nincsen semmi!
..

Jó lett volna ezzel szembenézni, emlékezve az elmúlt évek önámítására, és végiggondolni, hogy azok a nagy kísérletek, amelyek rendre októberben indultak az elmúlt években, miért buktak meg.

Ugyanis szembenézi a valósággal, bármennyire rémületesnek is hat, valójában elengedhetetlen. Elengedhetetlen a helyes építkezéshez, a valódi remény megtalálásához és a későbbi sikerhez.

Nincs gondolat, nincsenek intézmények, nincs megfelelő szakmai tudás a politizáláshoz, ma az ország baloldalán (beleértve ebbe jómagunkat is), nincsenek tervek és stratégiák, csupán néha a pillanat után kapkodunk, hátha abból kisül valami.
....
De az önámításra épített légvárak össze fognak zuhanni, újra és újra, mindaddig, ameddig nem nézünk szembe saját gondolattalanságunkkal, saját képességeinkkel, saját tehetetlenségünkkel.'

Ezt üzeni önnek is a legkevésbé sem orbánfan Jámbor úr. (A 'jobboldalt', a konzervatív forradalmárt valszeg azért nem említette, mert még annyira sem tényező szerinte. mint a tehetségtelen baloldal.

Nincs káröröm az Orbán melletti így-úgy kiállókban, mire lenne.
Egy értelmes, hihető, sokak számára szimpatikus valódi programajánló konzervatív értelmiségire lennének vevők.

Kétszáznál, de talán még ezernél is többen.

PS: ön akarta hogy 'ezernevű' legyen leponex, önön múlik, hogy ez az egy nickje maradjon csak ;-)
oknélküli és mégis változatlan barátsággal ...

2015.10.25. 00:49:14

@explanatus:
egy kérdés, hogy a rendszerhibát ki vagy mi okozza. ha a "nácik" hatalomra jutnak, akkor nyilvánvalóan megbuknak. ez nem kérdés. de úgy, hogy a "libsiket" is magukkal rántják. úgy látom, hogy a többségnek kimondva kimondatlanul ez a célja. erre mondom azt, hogy orbán és a jobbik sem cél, hanem eszköz. magyarországon szinte csak zsidó ellenességgel lehet új szavazókat szerezni. ezt csak az nem látja, aki nem lát semmit. ebből következően az ellentábort az antifasizmus tartja össze.

a politikának 56 azért nem érdekes, mert nem nagyon lehet zsidózni. illetve lehetne, hogy a pesti zsidók szervezték a balhét. és utána a nyugat magára hagyta az országot. ahogyan ukrajnában csinálták. de ezt egyrészt fölösleges beleordítani a mikrofonba. mert ma már ez a közvélekedés. másrészt sokkal egyszerűbb az antiszemitizmust a napi politikára alapozni. most éppen a "gazdasági bevándorlókra". ez is kódolt zsidózás. az ortodox liberális zsidók mindent megtesznek azért, hogy a náciknak legyen igazuk. a libsik azt mondják, hogy igen, zsidók fogják felvásárolni a médiát. igen, a zsidók fogják megvédeni az összes kisebbséget. demonstrálják, hogy zsidók lépnek fel a korrupció ellen (goodfriend projekt), zsidók fogják vezetni a prájdot. paradox módon az ellenoldalon is ezt mondják. zsidók fogják a filmipart és a médiaipart uralni. zsidók fogják a kampányokat vezetni. azért, hogy bizonyítsák, hogy ők nem antiszemiták. még a jobbik is ezt mondja. ezért vetették fel, hogy schiffer lehetne a miniszterelnök jelöltjük. de ebből egy brutális etnikai konfliktus következik. és szinte minden politikai szereplő ebben érdekelt. és tenni sem lehet ellene. mert ha valaki a mainstream médiában csak azt mondja, hogy "zsi", akkor másnap a világlapok megírják, hogy ő az új hitler. a megoldást se érdemes bemondani, mert az is fasizmus. innentől kezdve ez főemlősök harca, amiben mindenki azt képzeli, hogy ő lesz az erősebb.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.25. 01:08:16

@unionista᠍᠍: 'paradox módon az ellenoldalon is ezt mondják. zsidók fogják a filmipart és a médiaipart uralni. zsidók fogják a kampányokat vezetni. azért, hogy bizonyítsák, hogy ők nem antiszemiták. '

aminek természetesen semmi jelentősége nincs, mármint annak hogy ki a valódi antiszemita, az számít, hogy kiről lehet elhitetni, hatékonyan állítani hogy ő bizony antiszemita.

Szegény Antall csinálhatott bármit, elsők közt ismerte el a cionizmust mint mozgalmat, de néhány tökkelütött ostobán antiszemita támogatója miatt reménytelenül hadakozott e gyalázatos hazugság ellen.
O. sokat tanult, néhány év után belátta, nem védekezni kell, támadni.
Lett Páva utca, lett iskolai emléknap, még a gyermekáldozatoknak is lenne emlékmúzeum, de ez már sok volt, a hivatásos rettegők munkáját lehetetlenítette volna el ...

Azóta annyira nem antiszemita O.

2015.10.25. 01:08:42

Az orbánizmus győzni fog egész Európában.
Válasz erre;
Ez olyan volt, mint ha egy vallási fanatikus lennél.
Mondjuk elnézve az internetes munkásságodat,simán kinézem belőled hogy mindenkit lelőnél aki nem orbán hívő.
Na emiatt és még sok egyéb erőszakos bugyiban turkáló marhasága miatt a fidesznek meg vannak számlálva a napjai.Az erőszakos elnyomó agyonkorlátozó rendszerek soha nem maradnak fenn sokáig, főleg egy olyan helyen, ahol az emberek elég felvilágosultak mint Európa.
É-Koreában is csak azért él még a dzsogingos zsírdisznó, mert az emberek el vannak zárva a külvilágtól szinte hermetikusan.Jobban mint ahogy mi voltunk a vasfüggöny előtt.

2015.10.25. 01:24:28

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
nógrádi azt mondta, hogy izrael háborús bűnöket követett el. összebalhézott az izraeli nagykövettel. az izraeli zsidók bírálhatatlanságot követelnek maguknak. viccelődni sem lehet velük. egyébként ez érthető, de ebben az esetben a zsidóság újra és újra szembekerül az összes többi népcsoporttal. ha zsidó lennék, akkor majdnem ugyanez lenne a véleményem.

2015.10.25. 01:32:56

@Diorella Queen:
kisvirág. látom neked nem tűnt még fel, hogy az orbán sátán kétszer egymás után nyert szabad választást. még mielőtt fideszfanoznál, egyszer sem szavaztam rájuk. a jobbikra sem. senkire. de ebből a felhozatalból a magyar felnőtt népesség többsége orbánt választotta ki. másodsorban a jobbikra szavazott. úgy tűnik, hogy ezek jobbnak tűntek, mint gyurcsány, tóbiás és társai. bajnai és a tűzoltó. lehetőség volt másikat választani. innentől kezdve észak korea párhuzam nem nagyon áll meg.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.25. 01:42:21

@unionista᠍᠍: tudni kell, mikor van szólásszabadság, mikor nem lehet... a közmegegyezés a kulcs, mi más lehetne egy liberális demokráciában...

'Mérföldkő a szólásszabadság ügyében – sokan már előre így értékelték a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Nagykamarájának ma 10-7 arányban meghozott döntését.

Egy 2007-es ügyről van szó. Dogu Perincek, aki akkor egy kis baloldali párt, a Patrióta Párt vezetője volt Törökországban, egy svájci konferencián arról beszélt, hogy

az 1915-ös törökországi örmény népirtás egy nemzetközi hazugság.

Svájcban ezt rasszista kijelentésként értelmezték, ezért pénzbüntetést szabtak ki – az egyébként jogot végzett – Perincekre, ő pedig Strasbourghoz fordult, mondván, megsértették a szólásszabadsághoz való jogát. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2013-ban első fokon jogszerűtlennek ítélte a politikus megbüntetését, mert szerinte nem rasszista indítékból tagadta az örmény népirtást, és amit mondott, az belefér a szólásszabadság kereteibe. A bíróság azt nem tartotta feladatának eldönteni, hogy az 1915-ös mészárlások népirtásként is értékelhetők-e. Arra hivatkozott, hogy a világban nincs egyetértés erről, szemben a holokauszttal, amely közmegegyezéssel népirtásnak tartanak, ennek tagadása tehát alapos okkal tilos.'

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 01:43:29

@unionista᠍᠍:

"venezuellában nem tudták belőni az optimum közeli állapotot"

Tévedés: Venezuelában az állam, a kormányzat aktívan a kapitalizmus és a szabadpiac megszüntetésén dolgozik már egy jó ideje. Meg is van az eredménye: Maduro elvtárs és a rezsimjét támogatók számára az állapot szuperoptimális, a többiek számára meg szuboptimális.

"kubának is lenne esélye. azért nincs, mert az irányukba embargó van."

Vagyis a szabadpiac radikális korlátozása történik -- nem csak Kubán belülről, hanem Kubán kívülről is (habár az utóbbi csak részleges).

"csak nyilván nem ilyen világot szeretnénk."

De olyan világot szeretnél ahol a piacok védettek: ahol a fogyasztók kényszerítve vannak arra hogy megfizessék a termelők profitját. És ahol veszteséges ipar működik, mert az is jobb, mint a semmi. A lokális optimum jegyében.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 02:12:42

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"tudni kell, mikor van szólásszabadság, mikor nem lehet... a közmegegyezés a kulcs, mi más lehetne egy liberális demokráciában..."

Tévedés: a közmegegyezés diktatúrája nem liberális demokrácia, hanem többségi demokrácia.

Egy liberális demokráciában a polgároknak vannak bizonyos elidegeníthetetlen polgári szabadságjogaik, mint pl. a magántulajdonhoz való jog, vagy a szólásszabadság joga. A többségi demokráciában ezek a jogok nem elidegeníthetetlenek: ha a többség megszavazza azt hogy egy polgárt -- vagy a polgárok egy kisebbségben lévő csoportját -- megfosszák magántulajdonától, akkor az megtörténik. Hasonlóan a szólásszabadsággal: ha a többség megszavazza azt hogy bizonyos dolgokat ne lehessen kimondani -- például önkényuralmi jelvényeket ne lehessen nyilvánosság előtt felmutatni vagy viselni --, akkor az tiltottá és így büntethetővé válik.

Az utóbbira példa a török BTK 301-es cikkelye, amely -- többek között -- bűncselekménynek nyilvánítja a török nép, a török köztársaság (a török állam), a török törvényhozás és a török bíróságok "rossz hírbe hozását", és ezt a bűncselekményt 6 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálja. E törvény alapján pl. perbe fogható valaki aki azt állítja hogy a törökök népirtást követtek el az örmények ellen 1915-ben. Történt is több ilyen per; és legalább egy azzal végződött hogy a két vádlottat bűnösnek találták és egy éves felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Törökország egy demokrácia (a török kormányzat -- beleértve a törvényhozást -- hatalma a néptől származik): de csak korlátozottan liberális demokrácia (mert a polgári jogok elidegeníthetőek), hanem inkább többségi demokrácia (a török törvényhozás -- feltételezhetően -- a török nép többségének akaratával egyező törvényeket hoz).

Sőt olyan mértékben, hogy Svájcban van (szövetségi? kantonális? önkormányzati?) törvény ami a rasszista beszédet szankcionálja, Svájc is korlátozottan liberális demokrácia, és ebből az aspektusból inkább többségi demokrácia (feltételezhetően a rasszista beszédet tiltó törvény megegyezik a svájciak vonatkozó csoportjának többségi akaratával).

A liberális demokrácia nem egy bináris, van-nincs propozíció: mindig valamilyen mértékben áll fenn. Lehet egy ország sok tekintetben liberális demokrácia, de emellett többségi demokrácia is.

Amikor unionista arra hivatkozik hogy "a többség azt akarja" és hogy "ha demokrácia van", akkor mindig a többségi demokráciáról beszél, ami önmagában illiberális: ahol a polgári jogok csak addig és olyan mértékben állnak fenn amíg azok a többség akaratával ("közmegegyezés") találkoznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 02:27:41

@unionista᠍᠍:

"a védett piacon a termelők és a fogyasztók maguk döntik el, hogy a szabad kereskedelmet milyen mértékben korlátozzák."

Nem: a termelők lobbizzák a törvényhozást a piacuk védelméért, ti. hogy a fogyasztók arra legyenek kényszerítve hogy a belföldi termelők termékeit vásárolják, magasabb áron mint az importtermékeket.

A fogyasztók akkor döntik el maguk hogy a szabad kereskedelmet milyen mértékben "korlátozzák" amikor meghozzák a döntésüket arra vonatkozóan hogy importterméket vagy hazai eredetű terméket vásárolnak-e. És épp' ez a fogyasztói döntéshozatali szabadság amit a termelők korlátozni kívánnak a piacvédelemmel.

"a többség döntse el a kormányzati szinteken"

Ld. az előző hozzászólásom utolsó bekezdését: @neoteny:

"a népeknek joguk van az önrendelkezésre. ezt vonod kétségbe."

Azt vonom kétségbe hogy a többségnek joga van rendelkezni a (bármilyen) kisebbség fölött: hogy a többség elidegenítheti a kisebbség jogait.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 02:30:09

Jaj de bájos: @unionista᠍᠍: posztját az átállított magyar idő szerint teszi sorrendbe a blog.hu, míg az én utolsó posztjaimat a még át nem állított idő szerint. :))

2015.10.25. 02:38:38

@neoteny:
a védett piacon a termelők és a fogyasztók maguk döntik el, hogy a szabad kereskedelmet milyen mértékben korlátozzák. így lehet egy viszonylag zárt természeti környezethez, egy tájegységhez alkalmazkodni. így lett sikeres szingapúr vagy katar. vagy ausztrália. a szabad piac ott is azt jelenti, hogy van egy védett belső piac. és az befelé szabad. kifelé szabad. de van egy határ, ami védett.

nem az van, hogy mindenki bemehet. hanem akit beengednek. ausztriáliában összesen 23 millió ember él. annyinak a jólétét tudja biztosítani egy óriás kontinens. oké, hogy egy része sivatag. de mondjuk szíria is sivatag. hasonló lakosságszám csak 1/50 területen. szíria nem egy tájegység. és kulturálisan (vallási értelemben) nem tartja össze semmi. ezért szíriát városállamokra kellene osztani. iszlám városállamok hálózata elég erős lehetne. túl erős. ez nem érdeke izraelnek és jelenleg nem érdeke európának sem. ezért nem akarja a problémát senki megoldani. de nem az lesz a legjobb, hogy mindenki oda megy, ahová akar. izrael ki akarja üríteni szíriát. erről meggyőzték a szaudiakat. meggyőzték vagy megzsarolták merkelt. orbánnak elég egyszerű dolga van abban az értelemben, hogy nem kell kitalálnia semmit. izrael elleni politika hozza a szavazatokat. és szinte csak az. nem arról van szó, hogy én izrael ellenes lennék. nem vagyok se a barátjuk, de az ellenségük se. hanem olyan a politika, hogy az ortodox zsidókkal való szembenállásra szavaz szinte mindenki. te le vagy maradva egy brossúrával.

a magyar államot megbírságolták, mert szomáliából érkezett két fiatalember. papírok nélkül. azt se lehet biztosan tudni, hogy szomáliaiak. két fekete. már ez is rasszizmus. két EMBER. és azt mondták a határon: helló. és a határőrök azt mondták, hogy ácsi. fogva tartották őket addig, amíg nem állítottak ki nekik okiratot. bűnözőként kezelték őket. ezért az amnesty international pert indított brüsszelben a magyar állam ellen. 100 magyarból 90 gyűlöli az amnesty international nevű zsidó csoportot. nem a palóc kisebbségből lesznek a jogvédők. az nem egy választott testület. hanem összeállt néhány ember. és azt mondta, hogy mi védjük meg a népet. a társaság a szabadságjogokért nevű zsidó és zsidóbarát csoport is azt mondja, hogy ő védi meg a magyarokat. orbánt azért gyűlölik, mert orbán ugyanezt mondja. orbán azt is mondja, hogy őt le is lehet váltani. a helsinki bizottságot nem lehet. ők garantálják, hogy teljesül a helsinki záróokmányban foglaltak. összeállt néhány zsidó. és aki nem ért mindenben egyet velük az fasiszta. de ez mindenhol így van.

ha valaki azt mondja, hogy szerinte az "hispánia" szó az nem az "i-shfania" kifejezésből ered. ami héberül szirti borzok szigetét jelent. mert arrafelé nem élnek borzok. és szerinte az "'ispánia". a hun kapitányok voltak az ispánok. a hunok arrafelé is kalandoztak. nehéz eldönteni, hogy kinek van igaza. tisztességesen azt lehet mondani, hogy ki tudja. a magyaroknak nyilván az egyik a jobb. a zsidóknak a másik. döntsék el maguk a hispánok. az ortodox zsidók verik az asztalt, hogy szó se lehet róla. van 300 magyar-finnugor szópárhuzam. van ugyanennyi ógörög. majdnem minden ősi nyelvből. mert a kárpát-medence védett terület volt. és valószínűleg innen vándorolhattak ki a népek minden irányba a történelem előtti időkből. ősiséghez való ragaszkodás erős. nyilván vannak hülye picsák, mint diorella queen, aki azt mondja, hogy ugyanolyan diktatúra van, mint észak koreában. ez egy kultúrharc. amit az ortodox zsidó és zsidóbarát értelmiség vív a többiekkel. ebben a háborúban nem állok sehol. mert nekem reáliskoláim vannak. és felmérem ésszel, hogy elvben lehetne így is és úgy is. szimplex jogrendben nem tudok jobbat. a többség döntse el a kormányzati szinteken. és legyenek önkormányzatok. de a népeknek joguk van az önrendelkezésre. ezt vonod kétségbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 06:33:50

@unionista᠍᠍:

"ebből a felhozatalból a magyar felnőtt népesség többsége orbánt választotta ki"

A választásra jogosultak 27.5%-a. Ami közelebb van az egynegyedhez mint az egyharmadhoz.

De még a választásra elmentek többsége se' szavazott rá.

Ez a "többség" amiről te olyan nagy előszeretettel bugyogsz.

Toportyán Zsóti 2015.10.25. 07:50:29

@unionista᠍᠍: Gyenge az önkontrollod,némi versenyszfératapasztalat sokat segít hidd el.

Toportyán Zsóti 2015.10.25. 07:53:08

Csuti orálmuzsik illegitim választási csaló,ha nem ő nyer akkor elcsalt választásról hadovál,ha ő csal az rendben van...

uszo 2015.10.25. 08:23:28

Sajnos az Orbán nevű reakció idejét éppen azok a migránsok hosszabbítják meg akik ellen küzd. Ha ez a válság nem lenne már stabilan a Juncker által kimondottan ráosztott kategóriában várhatná a politikai véget. A ma Magyarországában még a liberális "csúcsértelmiség" egy része is mintha valami látóembert fedezne fel benne. Ilyenkor van egy olyan kényelmetlen érzés bennem, hogy ezek a liberális demokráciát nem értik igazán, és valójában őket is megérinti az a narratíva amit a legutolsó falusi kocsma közönsége is érteni vél.

egyetmondok 2015.10.25. 09:26:50

@uszo:
" A ma Magyarországában még a liberális "csúcsértelmiség" egy része is mintha valami látóembert fedezne fel benne." --

ez igen találó. És mekkora hiba ez,azt a mindenit.

egyetmondok 2015.10.25. 09:28:10

@unionista᠍᠍:
" de a népeknek joguk van az önrendelkezésre " --

te unionista,de akkor miért van az,hogy ha jól megfigyeled,itt nem lehetséges semmilyen kérdésben sem népszavazást tartani ?

tamas11 2015.10.25. 10:33:11

@uszo:
kényelmetlen érzés.... nem értik igazán ... megérinti őket a narratíva - csupa túlárnyalt megfogalmazás.
Maradjunk abban, hogy átcsap a fejük felett , betemeti őket az orbáni mondáscunami.

@neoteny:
nem arról van szó, hogy a választásra elmentek többsége "nem szavazott rá", hanem hogy elküldték a szavazócédulákon, kétfelől is: a Vonások, meg az ún szórványbaloldal. A dichotóm felfogásban ezek mind ELLENE szavaztak.
Az összkép jól mutatja, hogy Orbán konfliktusa nem írható le a bal/jobb leosztás mentén, azt is csak az ő propaagandája állítja máig.
Nem jobberként van konkrét, szavazati kisebbségben, hanem abban a szerepében, amit a magyar politikában kialakított.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 10:48:18

@tamas11:

"Az összkép jól mutatja, hogy Orbán konfliktusa nem írható le a bal/jobb leosztás mentén, azt is csak az ő propaagandája állítja máig.
Nem jobberként van konkrét, szavazati kisebbségben, hanem abban a szerepében, amit a magyar politikában kialakított."

Helyes és fontos megállapítás.

2015.10.25. 12:11:17

@neoteny:
aki nem szavazott, az nem választott. hanem azt mondta, hogy ebből a felhozatalból mindegy. legyen ahogy a többség gondolja. ha valakinek nagyon nem tetszett orbán, akkor beszavazott az összefogásra, vagy valamelyik kisebb ellenzéki csoportosulásra. nem igaz, hogy magyarországon észak-koreai állapotok uralkodnak. és nem lehet szabadon választani. az igaz, hogy a köztévé a kormány szócsöve. de ez a baloldali kormányok idejében is így volt. a köztéve műsorvezetői az ellenzéki atv csatornára kerültek. ami ugyanúgy nem kiegyensúlyozott, mint az mtva. azt mondják, hogy azért, mert a szabad sajtó ellenőrizze a mindenkori hatalmat. és legyen ellenzéki. rendben van, de ezek az emberek korábban kormánypártiak voltak. és ez a média zsidó tulajdonban van. azt mondják, hogy azért, mert ők egy nagyon szabad, nagyon nyitott, nagyon európai világot akarnak. rendben. de mondjuk az atv tulajdonosa a hitgyülekezete egyáltalán nem ezt képzeli. egyszerűen arról van szó, hogy zsidók támogatnak zsidókat. ennek megfelelően választják ki a témákat, a szakértőket, stb. amihez természetesen joguk van. de ebben az esetben lehet azt mondani, hogy az egy zsidó és zsidóbarát tévé. ami nem zsidókat is meg akar szólítani. de ez nem a demokratikus oldal. hanem a zsidó baloldal. nem azt állítom, hogy feltétlen rosszat akarnak. ha a demokratikus ellenzéki klubrádió vagy a 168 óra a b'nai b'rith tulajdona. a brit média befektetési zrt nem angolszászokból áll. (jelzem már ez sincs feltétlen rendben. mert a cégnév megtévesztő.) ha zsidók, akkor ne mondjuk már, hogy ez tulajdonképpen egy belgiumi alapítvány. hanem lehessen azt mondani, hogy ez egy zsidó csoportosulás. pláne úgy, hogy b'nai b'rith tagja csak zsidó lehet. tehát én bármennyire is szeretném őket, nem léphetnék be közéjük. és ezek az emberek hirdetik a nagyon európai, nagyon nyitott, nagyon demokratikus világot. ugyanaz az eszelős fundamentalizmus, ami a kereszténységben is létezett. az, hogy grünwald bíboros magát isteni kiválasztottnak gondolja. és az bíboros is így képzelte. csak ő még ügynök is volt. ugyanaz, mint az iszlám fundamentalizmus. de a zsidó írók is ugyanígy összetartanak, a zsidó művészek is egymás faszát szopják képletesen vagy ténylegesen. ami rendben van. egy szabad országot akarunk, ahol erre is legyen mód. és arra is, hogy a népek nemzetieskednek. ha szivárványos zászlóval fel lehet vonulni, akkor árpád sávval is lehessen. ha egyes férfiak fehéres rózsaszínben pávatollal a seggükben vonulhatnak, akkor lehessen vonulni kakastollal zöldes barnában.

és ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy vagy-vagy. ebből a kettőből még is inkább melyik, akkor a többség nyilván a királyi csendőrségre szavaz. még akkor is ha az egy ponton együttműködött a nácikkal. a franciák is kollaboráltak. és ha együttműködtek, akkor mi van. a magyar nép nem fogja kidobni az összes tradícióját. ebben az országban nem zsidóság fogja megválogatni, hogy ezek közül mi a jó és mi nem jó. azért, mert ez magyarország. és ha ezt valaki nem érti, akkor szabadon lehet távozni. ezt 100 emberből 90-95 így képzeli. az ortodox liberális zsidó és zsidóbarát értelmiség áll az egyik oldalon. számtalan világmegváltó pártba szerveződve. mind azt mondja, hogy az univerzális filozófia birtokában van. a pkp is azt mondja, hogy csak a béndek péterizmus mentheti meg az országot. mert ennek van magas erkölcsisége. ami nagyjából az, hogy van a NYUGAT. és az a JÓ. és orbán a sátán. ilyen pártból nagyon sok van. hozzanak létre egy antifasiszta koalíciót. csak tartok tőle, hogy a fasiszták lesznek többen.

Laikus Érdeklődő 2015.10.25. 12:30:58

@neoteny:
A védett piacon jobbára a helyi termelők lobbizzák a törvényhozást a piacuk védelméért, a szabad piacon pedig az importtermékek gyártói/kereskedői lobbiznak a saját (nem a fogyasztók) érdekeinek védelmében.

"ez a fogyasztói döntéshozatali szabadság amit a termelők korlátozni kívánnak a piacvédelemmel."
Érdekes, a helyi termelők (kisebbség) érdekeinek védelme az fujj de rossz, egy hozzászólással feljebb a lib.demokrácia VS többségi demokrácia vitában fontosnak tartod a kisebbségi vélemény/érdek védelmét.

Hogy érthetőbb legyen: az Offshore-szigeteken adóoptimalizált, egytálrizsértgyártott vagy más módon dömpingárasított importtermékek legfeljebb rövid távon szolgálják a helyi lakosság többségének érdekeit. Mégse lehet korlátozni a "szabad" fogyasztói döntéshozatalt szerinted.
A magántulajdon korlátozása/államosítása is szolgálhatja rövid távon a többség érdekét, de ebben az esetben korlátozni kell a többségi döntést szerinted.

2015.10.25. 12:49:00

@tamas11:
egyszer meséld már el, hogy ha orbán nem írható le a klasszikus jobboldaliként, akkor mégis hogyan írható le röviden. ha orbán nem cigányvezér, akkor micsoda? ha az, amit csinál nem "cigánykodás", akkor micsoda? miféle -izmus? sátánizmus? fasizmus? ha nem a klasszikus jobboldali nacionalizmus, akkor micsoda?

zipe moha 2015.10.25. 13:37:53

@unionista᠍᠍: egyszerűen?...neoliberális, az amerikai tagozat kineveltje, a globális 1% tagja...bizonyára ismered a sakkot....ez sokkal inkább go....a 3 dimenziós változat...ezért nem jutsz nyugvópontra a biosz elméleteddel....csak részmagyarázat...2 dimenziós....túl egyszerű....magyarországi jelenleg egy kísérleti telep...a nemzetezés álca, a millió darabra robbantott társadalom alakzatainak komoly szembeállításának régi!, jólismert!, bevált! eszköze mindösszesen... a 80-as években több kiválasztott kiképzése kezdődhetett meg...több országban...közülük valamiért orbán maradt...szerintem van utána is fogható felkészített ember...röviden , mert így kérted

zipe moha 2015.10.25. 14:02:18

@unionista᠍᠍: ...Görögországban láttuk, hogy hogy hekkelte meg az 1% a népakaratot...ciprasz egy nagyon hitelesen felépített projekt mindössze...amerikai befektetési-bankár háttérrel ( lánccal a anyakán)...magyarországon orbán kisérletez...Portugáliában pedig így...

..gyarmat.wordpress.com/2015/10/25/portugal-puccs-most-mar-a-valasztasok-sem-zavarjak-a-gazdasagi-politikai-elitet/

zipe moha 2015.10.25. 14:09:28

---át fog szakadni...valahol Alternatíva nyílik...ha nem, háborúba viszik a népeket ...(a 99%-ot)amint nem tudják kitermeltetni a társdalmakkal az államokra biggyesztett magánadósságokat....így az érveid a szándékaid ellenére mindössze csak a várható konfliktus jellegét segítik elő..." hát gyerekek..ha ilyet akartok ilyen lesz..." érted -e??neked a cigányok a zsidók és az "árja parasztok" természetes szövetségeseid ha nem tagjai az 1%-nak és ha persze ők is megértik...egyébként mesterséges ellenségeid...a háború nem a népek érdekében zajlik, hanem a 99% ellen..érted-e??

zipe moha 2015.10.25. 14:23:13

...nézd csak...külön érdekes a nyugat....a táblázat azt mutatja aktuálisan !, hogy mennyi magánadósságot sikerült rábiggyeszteni eleddig az államokra...melynek egyedüli fedezete a 99% gazdasági aktivitása

gazdasági aktivizmus GDP- GNI= "adósságtörlesztés"...a kamatos kamat egyre csak nő...a GDP-nek, de még inkább a GNI - nek legalább ennyire nőnie kellene a társdalmi-gazdasági egyensúlyhoz a mai! szinteken...ha nem először átcsoportosul az GNI azok kezében akik az adósság felett diszponálnak...majd nem tudnak fizetni az adós államok...az újdonság annyi, hogy véget ért az adósságot adósságból való megfizetés korszaka...akezek küzül még lehet válogatni...ugye?..."hogy ne külföldi kezekben legyen , hanem hazaiban"..:)))...tic-tac...

www.economist.com/content/global_debt_clock?fsrc=scn/fb/wl/bl/globaldebtclock

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 16:47:47

@unionista᠍᠍:

"aki nem szavazott, az nem választott."

De te azt írtad hogy "a magyar felnőtt népesség többsége orbánt választotta ki".

tamas11 2015.10.25. 16:52:36

@unionista᠍᠍:
Hogyan írható le röviden?
Ehhez meg kéne egyezünk, hogy mit tekintünk mérvadónak.
Nacionalista ízű szónoklatokat? Igen , az van, kipipálva.
A tényleges vezetői magatrtást / hova vezet ill vezetett?
Vagy a legerősebb érv ebben a látványkonyhában a róla való vélekedés, amely várakozással vegyül?
Az legyen e örökre perdöntő, hogy a komcsikkal szemben pozícionálhatta) magát?
Vagy az, hogy a baloldal ellenében kell keresni függőségeit, hiszen személye mélyen antiszolidáris?

Akkor tehát egy klasszikus hazugnak tartott szónokot látunk, aki keletre vezeti népét hossszútávú "bizalmi" szerződésekkel, (ripsz ropsz ez lett a nemzeti érdek), és tömegek hiszik azt felőle, hogy ő a komcsizmus legádázabb rossztevője, amire mindennél nagyobb szükség van, a nemezet, a náció pedig elvándorol felőle/miatta a maradék pedig esélyt les.
Ha neked ez cigánykodós vezér, hát legyen az.
De mit teszel ellene? Meddig számolgatod a géneket, hogy többséget gondolhass a magyarsors mögé?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 17:14:34

@Laikus Érdeklődő:

"a szabad piacon pedig az importtermékek gyártói/kereskedői lobbiznak a saját (nem a fogyasztók) érdekeinek védelmében."

Ennek nincs értelme. Kit lobbiznak és miért? Ha a törvényhozást olyan törvényekért, ami az importtermékek gyártói/kereskedői számára előnyt jelent egymással szemben, akkor a piac korlátozásáért lobbiznak. Ha azért lobbiznak, hogy szabad piac legyen (pl. ne legyenek vámok), akkor az érdekeik egybeesnek a fogyasztók érdekeivel.

"a lib.demokrácia VS többségi demokrácia vitában fontosnak tartod a kisebbségi vélemény/érdek védelmét"

A jogaik védelmét, nem a partikuláris érdekeik védelmét. Hogy bármelyik kisebbségnek legyen meg minden joga ami a többségnek van, nem azt hogy bármelyik kisebbségnek több joga legyen mint a többségnek vagy bármelyik más kisebbségnek.

"az Offshore-szigeteken adóoptimalizált, egytálrizsértgyártott vagy más módon dömpingárasított importtermékek legfeljebb rövid távon szolgálják a helyi lakosság többségének érdekeit"

A helyi lakosság dönti el hogy milyen mértékben szolgálják az importtermékek az érdekeit, azáltal hogy megvásárolja -- vagy nem -- az importtermékeket. Nem te, nem én, nem unionista, nem a kormányzatuk, nem a többségük, nem bármilyen kisebbségük. A helyi lakosságot alkotó egyének.

"A magántulajdon korlátozása/államosítása is szolgálhatja rövid távon a többség érdekét"

Sőt még hosszú távon is: pontosan ezért nem megengedhető hogy bármilyen kisebbség (és a legkisebb kisebbség az egyén) jogai (jelen esetben a magántulajdonhoz való joga) korlátozásra/megszüntetésre kerüljenek a többség érdekében. Mert a többségnek mindig akad motivációja, hogy egy kisebbség jogait, pl. a magántulajdonhoz való jogát, korlátozza vagy megszüntesse.

A téeszesítéskor a többség érdeke volt hogy a kisebbség is "belépjen" (feladja a magántulajdonhoz való jogát) a téeszbe. Ettől még az erőszakkal kényszerített téeszesítés jogfosztás volt.

Szabad gondolat2015 2015.10.25. 21:15:43

@Korrekt74730:

Nincs körvonalazódó feudalizmus. Ez csak az ellenzéki mém gyárak terméke. Érdemes lenne a valóságra is egy pillantást vetni.
A Feudalizmus a földbirtokon alapuló társadalmi rendszer. A föld volt az alapja a fegyveresek ( tehát a hatalom kiszolgálói) létének. A földből származó vagyoni helyzet határozta meg a politikai hatalmat.
Ma már ez nincs így. A földművelésből szerzett jövedelem , messze elmarad attól amit az iparban és a kereskedelemben realizálni lehet. Ezért 5 % körüli a mezőgazdaság részaránya a GDP-ben.

2015.10.25. 22:01:12

@neoteny:
ez az ortodox liberalizmus. az illiberális demokrácia azt jelenti, hogy ha nem tetszik a kormánytöbbség, akkor lehet másikat választani. ez azért nem diktatúra, mert a kisebbségeket ugyanazok a gazdasági jogok illetik meg, mint bárkit. de a szabályokat többségi elven alkotják. persze ebben az esetben egy csoport tartósan kisebbségben maradhat. és ebben az esetben a külpolitikai eszközökkel kényszerítheti kormányt a meghátrálásra. ha ez sikertelen, akkor másik hazát kell keresnie. ez az illiberális demokrácia. ezt hirdeti orbán és a jobbik.

ennél megengedőbb a nem ortodox liberalizmus. ami azt mondja, hogy a kisebbségek önkormányzati keretek között többségbe kerülhetnek. tehát a magyarok többségi elv szerint nem uralkodhatnak a zsidónegyedben. hanem ott ők kerülnek kisebbségbe. és a nemzetiségek, keresztény egyházi vagy a világias zsidó felekezetek jogai hitközségekben érvényesülhetnek. és ezekben kulturális autonómiát kapnak. tehát ugyanúgy be kell tartaniuk a törvényeket. ugyanúgy meg kell fizetniük az adót, mint a többségnek. de ezért védelmet kapnak és kulturális önrendelkezést. ami lehetővé teszi a zsidó és zsidóbarát szellemi műhelyek kialakítását. illetve párbeszédet a többségi társadalommal. a zsidók azt mondják, hogy ez is fasizmus. ez a zsidónegyednek majdnem ugyanolyan jogokat adna pesten, mint amit a vatikán megkap rómában. ez majdnem annyira liberális, mint a city of london. az ortodox zsidók ez is a fasizmus. ha a többségnek nincs joga törvényt alkotni, akkor kisebbségeknek miért legyen ilyen joga? ebből törvényen kívüliség következik. ami polgárháborúhoz vezetne. az anarchia etnikai értelemben homogén közegben működik. a zsidónegyedben lehetne anarchia. azon kívül olyan rend, amit a többségi magyarok elképzelnek. ebből lehetne civilizált magyar-zsidó együttélés. erre jelenleg nincs mód. és tartok tőle, hogy nem is lesz. kelet-közép-európában a cigányság lesz a közvetítő.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.25. 22:05:13

a többségi magyar érdek az lenne, hogy a cigányok és a zsidók a közvetítő szerepben versenyezzenek. tehát ne tűnjenek el teljesen. a cigányok érdeke az, hogy de. két népcsoport egyazon az élőhelyen nem léphet fel tartósan ugyanazzal a környezeti igénnyel. a zsidókat a gazdaságban kiszorítják a cigányok. a kultúrában pedig a keresztények.

zipe moha 2015.10.25. 22:07:40

@Szabad gondolat2015: ...végül is igazad van.. főként azért mert a feudalizmusban a földet nem traktorokkal művelték , hanem ökrökkel...:((

nagyon fiatal lehetsz vagy nagyon öreg...maximum 10 éves ...vagy minimum 100

vagy csak le akarod tagadni a hűbéri láncot amire az ország felfűzésre került...ismét...miért szégyelled?

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.25. 22:18:35

@tamas11:
a cigányság körében egész mást jelent a hazugság. kevésbé számít, hogy mi volt tegnap. és az még kevésbé, hogy mi volt egy éve. ez a politikai kultúra abból indul ki, hogy van folyamatosan változó helyzet. és pillanatnyi érdekek szerint kell cselekedni. nincsenek kőbe vésett elvek. nincsenek dogmák.

ezért orbán az arab befektetőknek azt mondja, hogy ha a koránt olvasná mindenki, akkor nem itt tartana a világ. a nyugat-európai hallgatóságnak azt, hogy megvédi a keresztény európát. ő a végvári kapitány. 500 éve a keresztény európa összefogott a magyarokkal az oszmántörökök ellen. erdogannak azt mondja, hogy a magyarok és a törökök fogjanak össze európa ellen. ebben a világképben van egy szövetséges és egy ellenség. de ezek folyamatosan változnak. brüsszel nem moszkva. moszkva nem brüsszel. ez "cigánykodás". cigány politika. persze lehet mondani, hogy elvtelen hazudozás. de ezt a többség még mindig jobbnak tartja, mint a hazaárulást.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.25. 22:33:21

@unionista᠍᠍:

"ez azért nem diktatúra, mert a kisebbségeket ugyanazok a gazdasági jogok illetik meg, mint bárkit."

Bármilyen sávos progresszív adó és/vagy járulék, különadó, szektorális adó stb. a magántulajdonhoz való jog differenciált megsértése.

"ugyanúgy meg kell fizetniük az adót, mint a többségnek. de ezért védelmet kapnak"

Igen, így működik a szervezett bűnözés amikor védelmi pénzt szed. :)

"ha a többségnek nincs joga törvényt alkotni"

Olyan törvényt alkotni nincs joga, ami bármilyen kisebbséget sújt, míg a többséget nem. És ebbe beletartozik a differenciáltan sújtás is: pl. a bevétel alapján számított (sávos) élelmiszer-felügyeleti díjak.

zipe moha 2015.10.25. 22:59:42

hoppácska...
a lengyel kamubaloldal addig sántikált a kútra amíg beleesett....mi szól majd ehhez brüsszel?...és washington..?
mi lesz így a " baloldal"-jobboldal" demokrácia- kamuval???...

"Történelmi fordulat, hogy az egymással összefogó és együtt induló baloldali pártok nem érték el a bejutási küszöböt, így a baloldal kiesett a parlamentből. "...

index.hu/kulfold/2015/10/25/kaczynskyiek_nyertek_a_lengyel_parlamenti_valasztasokat/

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.26. 10:21:35

@neoteny:
a többpárti népi demokráciában az állam egy olyan maffia, aminek az összetételéről időnként népszavazást tartanak. a sikeres pártok nyílt alvilági politikát hirdetnek. azért, mert egymással harcolnak, vagy a külfölddel szemben hadakoznak.

a nyugati társadalmak válasza erre az, hogy a polgárság dolga, hogy ellenőrizze a pártokat. és az állam által szervezett bűnözést megfékezze. ez a modell magyarországon csak nagyon erős korlátokkal működik. azért, mert csak egy nagyon szűk polgári réteg alakult ki. a többség azt a pártot választja, amelyikben személyesen vagy közvetlen családtagján keresztül érdekelt. ezek hiányában a kisebbik rosszra szavaz, vagy egyikre sem szavaz, vagy elfordul a politikáról. a nyugatos politikai berendezkedés magyarországon megbukott.

ezért kellene fordítani a rendszer logikáján. és azt mondani, hogy ne a polgárok ellenőrizzék a pártokat. hanem a pártok a polgárokat. tehát közvetlen választott képviselőkből független önkormányzatokat létrehozni. és ezek működését az állampártok ellenőrzik. budapestnek egy függetlenekből álló önkormányzati testülete. a főváros az agglomeráció városaival együttműködik a központi régióban. és ezt ellenőrzik a pártok. ez lényegében a svájci modell. ebben az esetben a főhatalom nem országos listán szerveződik. hanem kis közösségekből építkezik. mondjuk úgy, hogy 1000 ember választ meg 1 képviselőt. közvetlen választódik ki az úgynevezett "felső tízezer". és ebből szerveződik meg főhatalom. közvetlen választott képviselőkből tetszőleges méretben létrejöhetnek a városi és a vidéki önkormányzatok. vagy akár az országgyűlés. úgy, hogy egy járások küldötteket választanak karzatra, a kerületek a padsorokba, a megyék a bársonyszékekbe, a régiók a pulpitusra. előzetesen megválasztják az ülésszak levezető elnökét. ez a felsőház. alsóházban vannak a pártok. ez a felfogás a budapesti zsidó kultúrától alapvetően idegen. egy fővárosi zsidó sohasem fogadná el, hogy a tiszántúli tartományi gyűlés legyen a debreceni nagytemplomban.
azért, mert ez a reformált egyház logikája. és nem a zsidó vagy zsidókeresztény egyházé. lényegében egy ökumenikus tartományi zsinat lenne. a római katolikus sem fogadná el, hogy debrecenben megyegyűlés legyen a reformált kistemplomban. de ezekben természetesen ott lehetne a debreceni zsidó hitközség választott világi vezetője. egy zsidó. és az összes többi nem zsidó. de ez nem feltétlen jelent antiszemitizmust. miért jelentene?

egyetmondok 2015.10.26. 10:53:44

@unionista᠍᠍:
" a nyugati társadalmak válasza erre az, hogy a polgárság dolga, hogy ellenőrizze a pártokat. és az állam által szervezett bűnözést megfékezze. " --

a nyugati társadalmaknak egyáltalán nem ez a válasza.
A nyugati társadalomfejlődés válasza a jogállam,a joguralom,és az ehhez tartozó,ezt megvalósító intézményesség.

zipe moha 2015.10.26. 12:04:33

@egyetmondok: ..."A nyugati társadalomfejlődés válasza a jogállam,a joguralom,és az ehhez tartozó,ezt megvalósító intézményesség. "

... a keleti társdalaom stagnálás pedig símán megmutatja, hogy meghekkeli a nyugati jógállami intézményességet...keretnek csomagolásnak meghagyja amit említesz...a tartalmat viszont helyettesíti az élősködés lánc kulturájával...
és ami érdekes...úgy tűnik mintha a "nyugatnak" ez tetszene...ő is élősködik itt....min.2 ezermillárdot szív el évente...és mintha egyre több mindent venne át...pl fekete-szürke foglakoztatás, adócsalás német-o ban ect.....mindezt ebben a lokalításban 9.9 millió ember gazdasági aktivitásának árából....min csodálkozik bárki?...hamarosan csak papirmasé eü. és kirakat oktatás marad a kimarkolások után a kasszában...és nincs Ajánlat

egyetmondok 2015.10.26. 12:11:20

@zipe moha:
Nem a jóléti államról van szó,nem arról beszéltem, hanem a joguralomról,jogállamról.

És őszintén szólva én nem látom azt a keleti társadalmi modellt,ami pl.a nyugati jóléti államot meg akarná hekkelni. Azt se látom,amely a nyugati joguralmi,jogállami államhatalmi modellt akarná meghekkelni.

egyetmondok 2015.10.26. 12:23:00

@zipe moha:
Bocs,rosszul olvastalak. Te sem a jóléti államról akartál írni nekem.

zipe moha 2015.10.26. 13:18:15

@egyetmondok: miután újra olvastál szerintem már látod...:)...nincs Ajánlat, így egyre jobban kibontakozik a jövő...Ausztiát úgy érjük be , ha azt is leszakítják....dolgoznak már rajta...490 millió ember bambán bámul...Portugáliában az emberek azt kérdezik, hogyha szavaztak valamire akkor hogy jön ahhoz egy államelnök, hogy negligálja a nép döntését mert neki és a mögötte álló " haveroknak nem felel meg....
a lengyel kispolgárok most dobták ki a teljes "baloldalt" a parlamentből..."jobboldalból" elég egy is....itt is elég...ja és a média kussol..pedig korszakvég a mostani...pont ezért

zipe moha 2015.10.26. 13:27:13

...az bűn azonnali büntetése a félelem...:

"„Vagy összetartunk, vagy külön-külön fogunk lógni” – hangzott el az uniós csúcson"...

egyetmondok 2015.10.26. 13:37:40

@zipe moha:
Nincsen ajánlat.De nincsen ám,de mennyire hogy nincsen.
A történelem összevissza kettő ajánlatot bírt kiszenvedni magából: az egyik a miénk,az európai antik görög,római és keresztény társadalom szsrevezési kísérletek ajánlata,ez az a bizonyos jogállam,joguralom,párosulva kissé még firssen a népszuverenitás (nem is könnyű) elvének ajánlatával;
a másik meg a kínai,döntően a konfuciánus moralitás modellje.
Passz,ez utóbbival mások,mint a kínaik nem tudnak próbálkozni,az előbbivel viszont sokan.
Több ajánlat nincsen,szerintem nem is lesz.
A történelemnek vége.

Laikus Érdeklődő 2015.10.26. 14:08:02

@neoteny:
"Ha azért lobbiznak, hogy szabad piac legyen (pl. ne legyenek vámok), akkor az érdekeik egybeesnek a fogyasztók érdekeivel."
Ha a szabadpiaci szerződések (TPP, TTIP) egybeesnének a fogyasztók érdekeivel, akkor nem lennének titkosak a tárgyalások, ugyanis FOGYASZTÓ = VÁLASZTÓ.

"A helyi lakosság dönti el hogy milyen mértékben szolgálják az importtermékek az érdekeit, azáltal hogy megvásárolja -- vagy nem -- az importtermékeket"
Alapvetően nem az importtermékekkel van gond, hanem a lokálisan tömegtermeléssel előállított termékek globális és gyakorlatilag adómentes kereskedelmével. Pl. A textilipar ázsiába költözése elhota ugyan az olcsó pólók korát Magyarországra de mégse nevezném hosszú távú sikertörténetnek még az átlagfogyasztó szempontjából sem.

Laikus Érdeklődő 2015.10.26. 14:25:05

@neoteny:
A jó kapitalizmus szerintem olyan, mint a hegymászás: minél magasabbra akarsz jutni, annál több és nehezebb akadályt kell leküzdened.
Ezéet van szükség a differenciáltan sújtásra. Egyrészt mesterséges akadály, hogy ne, vagy csak nehezebben alakuljanak ki monopóliumok.
Másrészt, hogy a növekvő gazdasági társaságok visszaadjanak valamit a társadalomnak abból, amit a növekvő piaci súlyukkal élve (sokszor visszaélve) elvesznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.26. 16:02:13

@Laikus Érdeklődő:

"a szabadpiaci szerződések"

Azok államközi szerződések; a szabadpiacot nem az állam(ok) hozzák létre.

"termékek globális és gyakorlatilag adómentes kereskedelmével"

Ez nem gond, hanem a fogyasztók érdekeit szolgálja. Csak az államnak/kormányzatnak gond, amelyik nem tudja azt megsarcolni.

----

"A jó kapitalizmus szerintem olyan, mint a hegymászás: minél magasabbra akarsz jutni, annál több és nehezebb akadályt kell leküzdened."

A jó kapitalizmus felvonót épít a hegy oldalába, hogy mindenki felmehessen arra -- aki akar, és aki meg kívánja fizetni az út árát.

"Másrészt, hogy a növekvő gazdasági társaságok visszaadjanak valamit a társadalomnak abból, amit a növekvő piaci súlyukkal élve (sokszor visszaélve) elvesznek."

A fogyasztók önszántukból veszik meg a termékeket. A fogyasztók folytonosan szavaznak a pénzükkel: ők döntik el, hogy melyik társaság növekszik és hogy melyik nem.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.04. 22:16:11

@Diorella Queen: Azt tudod, hogy egy bérkommentelővel próbálsz vitatkozni. Ha jól esik akkor nyugodtan, de ha egy kicsit is fáraszt, hagyd alázuhanni saját jelentéktelenségébe, nem érdemel sok energiát

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.04. 22:32:52

A posztot sajnos nincs időm végig elolvasni, de azért ezt nem tudom megállni:

'Az orbánizmus üdvözlendő próbája a nyugati individualizmusnak, amely kétséget kizáróan ki fogja állni a próbát, mivel éppen ilyen próbákon nőtt fel'

Én ezt így fogalmaznám meg inkább:

Az orbánizmus csak egy újabb próbája az angolszász, és immár demokratikus kapitalizmusnak, amely kétséget kizáróan ki fogja állni a próbát, mivel éppen ilyen próbákon nőtt fel. A legújabb angolszász kapitalizmus győzelmét predesztinálja az is, hogy az USA vezette angolszász országokon túl globális szövetségi rendszerében számos más demokratikus kapitalizmus is vele szorosan együttműködik, ha kell akár a rendszer korrekcióin és további társadalmi fejlesztésein.

De végül is csak azt akartam mondani, hogy ez egy nagyon jól eltalált és egyben inspráló mondat volt.
süti beállítások módosítása