1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.10.15. 04:48 HaFr

Sírjunk a hungarikumokon, hölgyeim és uraim!

Megint új hungarikumokat avattak, de itt egy lista, ebből lehet látni, hogy kb. hol tartunk most, mit nevezünk speciálisan magyar értéknek és védendő örökségnek. Van itt a magyar operettől és az ILCSI szépítőfüvek natúrkozmetikai termékektől kezdve Hollókőn és a solymászaton "mint élő emberi örökségen" át a karcagi birkapörköltig minden, a magyar ember pedig csak csodálkozik, hogy mindezektől lenne maga is aki, lenne magyar a magyar, a magyar kultúra magyarul kultúra. Az a tény, hogy az összeállítók szemében az (egyébként nemrég állami pénzen megmentett, tehát a magyaroknak maguknak sem kellő) gyulai páros kolbász, a tárogató, Puskás Ferenc életműve, nota bene az alföldi kamillavirágzat (!), a szürkemarha (!) a Fertő-Neusiedlersee kultúrtáj (!), és Pécs-Sopianae ókeresztény (!) temetője jelentenék a magyarság csúcsteljesítményeit, elég sokat elárul -- nem a magyarokról, hanem -- erről a kormányzatról. A buhera, a giccs, és a butaság lengi be állami létünket -- a nyilvánvaló pótcselekvés, a pénz és az idő tolvajlása mellett.

Vannak érdemleges teljesítmények is a listán (nagyon kevesen), amelyek mai eszünkkel valóban csúcsteljesítmények, de egyébként keveredik ebben a fogalomban mindaz, ami adott esetben szép vagy csak (néphagyományként) ide kötődik, a leplezetlen vállalati érdekekkel (Béres csepp -- és a csepp extra! -- , Pick/Herz szalámi) és az antikvárius múltba- és köldöknézéssel. Egy biztos: a hungarikumozás arra jó, hogy világosan lássuk, hogy amit mi teljesítménynek gondolunk, annak nagyobb részt semmi köze a teljesítményhez, mert vagy a maga korában is meghaladott volt (a IX-XI. századi magyar íj), vagy semmiféle értékelhető emberi produktumot nem takar (a magyar akác, az aggteleki karszt, a gyógyvizek, a hízott liba meg az ő mája, na meg a Puszta .. mint teljesítmény!), vagy egészen egyszerűen nem magyar (a római kori temetkezés), csak az ízléstelen, buhera, fideszes romantikában válik azzá.

Láthatóan a lista szapora kezű gondozóinak fogalmuk sincs, mit jelent  teljesítmény szó -- amin éppen nem csodálkozunk, elég, ha a kormányzati "teljesítményre" tekintünk, vagy megnézzük milyen és mekkora saját értéket állít elő a saját eszével és szorgalmával a magyar nép a saját országában -- avagy, akik előállítanának valamit, azok itt teszik-e, vagy már rég nem itt. És lőn, ha a lista alapján kellene képet alkotnunk az ezeréves magyar szellemi és kulturális nívóról, zokogva kellene új hazát keresnünk, mert azt éreznénk: megállt az idő ezen a helyen, vagy tán nem is érkezett meg soha. Az, kérem, ugyanis nem ízlés és felfogás kérdése, hogy a listán többségben vannak-e a teljesítményként is -- nemhogy csúcsteljesítményként -- értelmezhetetlen jelenségek. Az objektív kérdés. Márpedig a mi listánkon a következő lehetséges hungarikumok helyett, amelyek a mai erőnkről tanúskodnának -- innovatív és tőkegazdag KKV szektor, a Budapest-Bécs mágnesvasút, a világhírű magyar köznevelési rendszer, a kutatás-fejlesztés exponenciálisan növekvő ereje, a közízlés és a társadalmi kompetenciáink sosem tapasztalt erősödése, és a történelmi kiegyezés -- azok vannak, amik. Egy enervált nép homályos emlékei önmagáról.

Még egy megjegyzés. Ahogy nem szerepelnek ezen a listán a magyar feltalálók, írók, zeneszerzők, mindenféle egyéb alkotók és gondolkodók -- adott esetben a kortársaink -- valóban világszínvonalú teljesítményei a felvágós Janustól Bánki Donáton, a Nyugat irodalmán és Bartókon át Erdős Pálig, a Sorstalanságig, a Preziig, hanem velük szemben előnyben részesül az identitásunk és a kreativitásunk megítélése szempontjából a szikvíz és a fröccs, úgy eleve fájó egyáltalán a listázás ténye. Hogy valakik azt hiszik, majd ők megmondják, mitől magyar a magyar meg mitől csúcs a csúcs. És aztán összevegyítenek mindent ebbe a goulash-ba, amelyet egy magára adó magyar ember messzire elkerül. Bár ne tették volna ezt se!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr507969539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khonsu 2015.10.15. 13:16:27

@DrGehaeuse: Akkor már a zacskós tej se maradjon ki. :)

Khonsu 2015.10.15. 13:27:09

@egyetmondok: @zipe moha: A "modermizáló konzervativizmus" megérne egy próbát.

explanatus 2015.10.15. 13:27:55

Valamikor a XIX. század vége felé ellepték Angliát az óccsóó-német áruk, és a szabad versenyes kapitalizmus őshazájában bevezették a megalázónak szánt megjelölést: made in Germany. Igaz, mostanra a német csúcstermékek egyre több made in China részegységekkel vegyülnek már.

de.wikipedia.org/wiki/Made_in_Germany

A törekvés, hogy legyünk büszkék, üdvözlendő. A módja, elképesztő. Elképesztő mértékűre növekedett a „(valami) helyett cselekvés”. Szinte nincs szöglete a társadalomnak, ahol ez a helyett-cselekvés föl nem ütötte a fejét. A posztban foglaltakon kívül a „rendek” elképesztő szaporodása ugyancsak hungarikumszámba megy.

@pityipalkó: Az általad említett (a botra tűzött kalaphoz hasonlatos) Alkotmány Asztala szép csöndben 2013 elején tragikus hirtelenséggel eltávozott a közéletből. Egy kérdést azonban nyitva hagyott maga után. Mint fontos kordokumentum, mennyi ideig kell megőrizni.

Végezetül, az igazi hungarikum a hazában, tegyünk meg mindent azért, hogy a legfontosabbról, az ország vezetőinek teljesítményéről a figyelmet eltereljük. A hungarikumok, hungarikuma azonban a kiváló elmék által megálmodott termékek, szolgáltatások piacra jutásának ellehetetlenítése.

egyetmondok 2015.10.15. 13:39:48

@Khonsu:
Bármi megérhet bármi próbát,kivéve,ha e bármi próba felszámolni gondolná a liberális demokrácia (a liberális szótól falra mászóknak: a demokratikus jogállam)alkotmányos,közjogi berendezését.
Arról a próbáról előre lehet tudni,hogy sehova se vezet,és nyugodtan lehet közölni,hogy akik ilyen próbát gondolnának,azokat tilos a hatalom közelibe engedni.

Khonsu 2015.10.15. 13:42:48

@egyetmondok: Én nem látok benne ilyen szándékot.

egyetmondok 2015.10.15. 13:45:55

@Khonsu:
A PKP esetében én se,hála Istennek teljesen világos közjogi alapokon áll a párt,és ez nagy kincs manapság.

2015.10.15. 14:31:24

azért lauder úr mamája nem volt sokkal okosabb, mint ilcsi néni. csak ők zsidók voltak. és a zsidók képesek voltak a vállalkozáshoz elég pénzt nyomni. és manhattan nyilván alkalmasabb volt a kozmetikumok eladására, mint nagykökényes. a gazdasági sikereket nagymértékben befolyásolja a környezet. a származás. a zsidók amerikán keresztül végtelen pénzt tudnak nyomni. erre épül a világkapitalizmus. amerika központi bankja magántulajdonban van. tehát egyes zsidó és a zsidókeresztény családok (valójában szuperfamiliák) úgy tudnak vásárolni, mint matolcsy gyuri a magyar nemzeti bank élén. csak ő magyar államkincstár terhére vásárol ezt azt, a zsidók amerika terhére. így állapodtak meg. és ezt fenntartja az egyesült államok. nem bántom ezért a zsidókat, zsidókeresztényeket, se az amerikaiakat. ebből következik az, hogy mit akar ez a szolganép ilcsi néni kozmetikumaival.

magyarországon túl sok a borzimorzi.

2015.10.15. 14:33:20

@HaFr:
ezt cigányok hordják össze. cigány módra. de ez még mindig sokkal jobb annál amit ti képviseltek.

2015.10.15. 14:42:35

@egyetmondok:
miközen estee lauder gyártotta a kozmetikumait, kenték fenték az amerikai nőket eközben amerikai katonák napalmot dobtak vietnámra. csaknem félmillió tonnát. elevenen égették el a vietkongokat a humanizmus nevében.

Bitang Inas 2015.10.15. 15:05:48

Fertő-Neusiedlersee kultúrtáj (!), és Pécs-Sopianae ókeresztény (!) temetője jelentenék"
hát ha világörökságnek jó...hungarikumnak is megfelel...szeritnem. nem tudom mi ezzel a bajod.

Lordmotor 2015.10.15. 15:14:28

És még a szar sem elég büdös!

Komolyan mondom, egészen elképesztő, mi mindenbe tudnak belekötni enyhén befüvezett sztk szemüveges szűz libsi divatbloggerek.

Mondjuk a hőzöngés és a fikázás tényleg hungarikum.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.15. 15:19:49

Ostoba fikázó poszt lett.

Lehet hogy kimaradt pár dolog, de azokból megkérdőjelezni azokat amik bekerültek, kicsinyesség.
Vagy méginkább kötekedés.

Én örülök hogy megmentettek régi múltú, hungarikumokat készítő cégeket.
Sokkal több ilyet meg kellett volna menteni a múltban is.
Teszem azt a Parádi üveggyárat.
Még a Diósgyőri Vasgyárra is igaz, hogy az életben tartása olcsóbb, mint munkanélküliek ezreinek ellátása, a munka reménye nélkül.

Szóval több ilyet kéne.
Neked meg építő javaslatokat tenni, hogy mik, és kik kerüljenek bele, a kategória körbe, a leírásba, a valakik által összetákolt listába.

Nem pedig alapból fikázni, ahogy szoktad.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.15. 15:20:56

@Ballib Cenzúra: ja, te meg mehetsz a pénztárba -- v

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.15. 15:22:32

@Ballib Cenzúra: nem gondolod, hogyha csődbe jut valami, az éppen annak a jele, hogy nem éppen csúcsteljesítmény? olvastad egyáltalán a posztot, vagy csak ki volt adva, hogy kommentelj -- a többi barmot mér nem is kérdezem, mert legalább te úgy-ahogy törzsvendég vagy

teleorman 2015.10.15. 15:31:11

Eszem ágában sincsen "fikázni", de így ez a lista csakugyan pótcselekvés, értelme elég kevés. Ha el is olvassa valaki, legfeljebb annyit tud mondani: aha... Komoly akkor lenne, ha hozzásegítene ezeknek a hungarikumoknak a megőrzéséhez, illetve támogatná ezek nemzetközi "marketingjét". (Feltételezve, hogy ezek vonzó dolgok, csak a világ nem ismeri őket.) Ehhez persze források és döntési felelősség is kellenének, egyikből sincsen sok. A törkölypálinka pédául nevetséges a listán, minden szőlőtermesztő országban csinálják, semmi külöleges nincsen benne. (Soha nem hallottam, hogy a grappa pld. "italianicum" lenne, ahogyan a Chianti vagy a parmezán vagy a pármai sonka az.) A szegedi őrölt paprika pedig egyenesen tragikomikus, a magyar fűszerpaprika lenullázódott, egykor jelentős világpiaci jelenléte megszűnt. Szerbia ma nagyobb exportőr, mint Magyarország. Nagyjából a kormányzati impotencia és a zsiványság együttese tette tönkre. Ilyen listákon szerepeltetés helyett inkább egy komoly országos minőségvédelmi rendszer kellene.

cönde 2015.10.15. 15:33:49

@Ballib Cenzúra: A legnagyobb baj, hogy a hozzád hasonló balfaszok fel sem fogják ésszel, mennyire vállalhatatlan ez, mármint az említett lista. Nem az elképzelés a gond, hanem az adott megvalósítása. Oda nem illő dolgok veszik el a többi jelentőségét, értékét. Minnél több szart szuszakolsz bele, annál jelentéktelenebb, nívótlanabb lesz. és ez most az. agyilag mi kell ahhoz, hogy ezt egy normális ember meglássa?

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.15. 15:53:44

@cönde:

Na ja..

Sejtettem én hogy valójában a "Hungarikum" szó bassza fel bennetek a pumpát, úgy önmagában, ahogy általában minden ami nemzeti identitást pöckölgeti.

Nem az, hogy mi van benne.

a nagy hohoohooo 2015.10.15. 16:05:06

@Ballib Cenzúra:
Derága mihígmélymagyar Baro...hímvessző,oszt mitől nemzeti? Attól, hogy annak mondják. Durva kisajátítás és kirekesztés ez is Azt. Valójában az orbáni patkánybirkák akarják felszámolni a nemzetet és kirekeszteni mindenkit belőle, aki nem a moslékukat fújja.
És még csak nem is a nemzet, hanem saját érdekükben. Amelyek: pénz és hatalom.
És ebben a legfőbb eszközük a hazugság és a hazug propaganda-amit te is nyomsz itt ezerrel-bérbeíró és egyéb társaiddal együtt.amit írsz annak semmi köze a valósághoz! Senki nem írta fel kell adni bármit is ami nemzeti érdek!
Itt egy rablóbandáról van szó, álnemzeti szinekben! Mi lenne ha demokratikusan, egyenlő mércével, a tehetség támogatásával történnének a dolgok? Mi lenne ha a lopás, a visszaélések büntetése mindenkire vonatkoznának? Erre válaszolj, ha lehet!Hogy lehet nemzeti program egymillió munkát kereső magyar exportja? Hogy lehet Magyarország hosszú távú nemzeti programja az ország tudatos kiürítése? (Persze nem ezt kommunikálják.)
A nemzeti semmi mást nem takar mint egy szűk csoport diktatúráját! Ma Magyarország egy olyan diktatúrát él amely a javak, a lehetőségek kisajátításáról szól! Látni. visszatért az a szerkezet, ahol a lakosság fele nagyon szegény, a középosztály fogy.lassan de elszegényedik, a felső 20% pedig mérhetetlen mértékben vagyonosodik!
Előbb-utóbb pofán vernek benneteket nácikat, légy nyugodt. De még mindig nem megy elég szarul, van tartalék a népnél, így várnod kell.

Orbán megmondta, korábbi nagyságát keresi. Legkorábban geci volt. Simicska szerint mára ismét azzá vált. Oszt jónapot.

camilló 2015.10.15. 16:24:06

@HaFr: Ki találta fel (ki) szikvizet?:)) De ugye Ő nem lehet hungarikum! A munkássága azonban magáért beszél! Szóval én valahogy a szikvíz mellé csempészném a feltaláló (ki) nevét, és pár szót azért írnék arról is mi volt még mellette. Sajnos az átlagpolgár nem tudja, pedig azokra IS joggal lehetünk büszkék!

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.15. 16:39:21

@a nagy hohoohooo:

"Mi lenne ha demokratikusan, egyenlő mércével, a tehetség támogatásával történnének a dolgok ?"

Az a rossz hírem a számodra, hogy pontosan így történnek a dolgok. Demokratikusan.

A magadfajta tehetségtelen ballib majmok, tehetségtelenségük, és demokrácia adta esélytelenség folytán, diktatúráznak.

Ennyi a sztori.

Plusszban minden ami nemzet-re emlékeztet, annak a zsigeri megtagadása.
Hungarikumoktól, a határontúli honfitársainkig.

almodhi 2015.10.15. 16:47:31

@camilló:
Nos vízben oldott széndioxiddal kísérletben először Joseph Priestley találkozott 1767-ben.

Italt először Johann Jacob Schweppe készített így, a cégét 1783-ban alapította (Schweppes - megvan?).

A magyar urban legend szerint Jedlik Ányos is feltalálta a szódavizet. Valóban kidolgozott egy eljárást az előállításra 1826-ban, a svájci módszer ismeretében. BTW Jedlik Ányos maximum hungarus (a magyar király alattvalója) volt, de a mai kategóriák szerint inkább szlovák, mint magyar.

Szóval egy hungarikum van itten: a(z egyébként indokolatlan) kisebbrendűségi érzésünket valótlan történetekkel kompenzálni.

sas70 2015.10.15. 16:50:57

Ha ezzel több terméket lehet eladni, felőlem bigyónéni lekvárja is lehet hungarikum. Nincs ezzel semmi baj! A világon egy csomó olyan termék van, ami nem különösebben kiváló, de odabasz a marketingje, ezért veszik a népek. Ha meg valami még jó is, akkor semmi átbaszás nincs a dologban.

almodhi 2015.10.15. 16:56:09

@sas70: Nyilván sok ókeresztény temetőt és kultúrtájat lehet így eladni :-). Az igazi probléma az hogy sokkal több pénz megy el a hungarikum bizottságok ingyenélőire, mint ami esetleg haszonként visszajön Ilcsi néninek...

2015.10.15. 16:58:29

@HaFr:
a pkp és lelkes rajongói.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.15. 17:03:53

@almodhi:

Szánalom, hogy a magyargyűlölő ballibek mindent lehazudnak.
Senki nem mondta, hogy Jedlik Ányos találta fel a szódavizet.
A valódi érdemei is elegendőek ahoz, hogy tisztelettel említsük a nevét.

hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B3dav%C3%ADz
Az ő nevéhez fűződik a szikvíz olcsó nagyüzemi gyártása Magyarországon,[8] és az a megoldás, hogy a szifon aljáról egy cső segítégével érdemes a szódavizet kinyerni, hogy több széndioxid maradjon az italban.[1]
Jedlik Ányos nyomán hazánkban gyorsan közkedvelt lett a mesterséges ásványvíznek is nevezett szikvíz. Ezzel egyidőben a fővárosi rézművesek, lakatosok hamarosan ráálltak a gépek gyártására, és ennek köszönhető, hogy már a 19. században virágzásnak indult a szikvízgyártás, mint kisipari mesterség.
...

--------------
"kisebbrendűségi érzésünket valótlan történetekkel kompenzálni."

Ez ügfyben fordulj bizalommal a szlovákokhoz, illetve a románokhoz, akik történelem ügyileg a csillagot is lehazudják az égről.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.15. 17:09:33

@almodhi:

Néhány dolog, amit az általad fikázott Jedlik Ányos talált fel:
hu.wikipedia.org/wiki/Jedlik_%C3%81nyos
- elektromotor
- dinamóelv
- öngerjesztés elve
- Jedlik-rács
- Csöves villámfeszítő
- Galvánelemek és villanyvilágítás
- Szikvíz üzem

camilló 2015.10.15. 17:14:47

@Ballib Cenzúra: Köszönöm a kiegészítést. Én állítottam, hogy Jedlik Ányos találta fel (ki) a szódavizet.@almodhi: Mivel inkább könyvekből szerzem az információim, így én Jedlik Ányost tudtam a szódavízhez kötni! Ahogy az előttem szóló is írta más érdemi is voltak. Ezért írtam azt, hogy ha szóba kerül, akkor a többi érdemét sem ártana felsorolni. Amúgy szeretném felhívni a figyelmedet, hogy több olyan találmány van, amit több emberhez kötnek. Gondolom nem kell guglit használnod, hogy tudd! Nekem nincs kisebbrendűségi érzésem, de igen is lehetek büszke arra, amit magyarok találtak fel (ki)!

2015.10.15. 17:16:32

szóval ezek a hungaricumok cigány módra lettek összehordva. nincs bennük semmiféle rendszer.

ha ott van a pick és a herz szalámi, akkor miért nincs ott a törley pezsgő, a dreher sör vagy a zwack unicum. vagy ha ott a bajai halászlé, akkor miért nincs ott a szegedi. ha ott a pannonhalmi apátság, akkor miért nincs ott a tihanyi. ha ott a táncház, akkor miért nincs ott kodály és bartók. ha ott van a kürt adatmentés, akkor miért nincs ott a kürtös kalács.

de mégis csak jobb, hogy van valami, mintha nem lenne semmi.

2015.10.15. 17:31:39

@Ballib Cenzúra:
ezek valójában tájjellegű termékek. szóval ezeket leginkább regionálisan kellene összegyűjteni. csak ugye ezeket a tájegységeket kettévágták. például a magyar-szlovák felvidékből egy eurorégiót kellene létrehozni. és idegenforgalmi szempontból azt a tótokkal együttműködve eladni. nógrád-novo hrad, abaúj-abov, vagy zemlén-zemplín igazán együtt értékesek.

almodhi 2015.10.15. 17:39:03

@Ballib Cenzúra:

A valóság:

- elektromotor stimmel, 1827
- dinamóelv az elvet Faraday fedezte fel, Jedlik 1856-ban épített egy dinamót
- öngerjesztés elve - Faraday (Jedlik demonstrálta először)

Mindkét esetben az igazi és ipari felhasználás mások független találmányán alapul (motor mondjuk Jacobi, dinamó Siemens). Egyébként akkoriban rengetegen kísérleteztek forgó elektromágnesekkel, még egy tucat emberre lehetne rámondani, hogy feltalálta a dinamó, vagy az elektromotor valamelyik változatát.

- Jedlik-rács ez egy terméknév. Az optikai rácsot Fresnel találta fel, Jedlik egy időben jó minőségő rácsokat tudott készíteni az általa konstruált "osztógéppel"

- Csöves villámfeszítő
stimmel, bár ez akkoriban volt érdekes, ma már semmi jelentősége

- Galvánelemek és villanyvilágítás
és világbéke. A galvánelemeket Galvani találta fel (ezért nem hívjuk jedlikelemnek), a villanyvilágítást (ami elég homályos fogalom) sokan, Davytől Edisonon át Tesláig.

- Szikvíz üzem
Mint írtam Schweppes.

Remélem a dagadó büszkeség mellett azért nagy vonalakban tisztában vagy vele hogy mik is ezek a dolgok (pl. a csöves villámfeszítő :-) ).

A szlovákok szerint meg mi hazudjuk le az égről a csillagokat, amikor azt mondjuk, hogy Jedlik magyar volt. A neve mindenesetre szlovák. Anyai ágon meg magyarok az ősei.

almodhi 2015.10.15. 17:48:32

@camilló: Nincs köztünk érdemi vita. Jedlik valóban kiemelkedő tudós volt. Ha lett volna némi üzleti érzéke (vagy valakinek a környezetében) sokkal nagyobb jelentőségű is lenne.
A villanymotorról pl. csak évekkel később számolt be, amikor már nem is volt újdonság. A hazai szódavízgyártásban is jelentős volt a szerepe, csak éppen nem ő volt a feltaláló.

Sokkal értelmesebb lenne a tudósaink valódi teljesítményét alaposabban megismerni, a kontraproduktív, kizárólag "büszkeségnövelő" és túlzó önigazolás helyett. (Az ön- itt a nemzetre és nem egyénre vonatkozik)

(Vö. a 14 magyar Nobel-díjas, ami valójában inkább 8.)

Barnalány 2015.10.15. 17:54:47

Sorstalanság? "Zsidóóóó!"

Prezi? "Buziii!"

Ezek nem valók a vérmagyaroknak. Nekik olyan hungárikumok kellenek, mint az abált szalonna zsírja Kövérlaci bajszán!

Az a 10% meg a tízmillából, aki többet is felérne ésszel, felerészben már úgyis külföldön van és a másik fele is lassacskán eldiffundál a következő pár évben. Kellet elsüllyedő nemzetről írnia Vörösmartynak: most megkapja!:)

Gábor2000 2015.10.15. 17:55:49

újabb vihar a biliben !

valami gondolat kellene már
valami ötlet
valami amiben hinni lehet, mint jövőben
amitől a "nép"-nek e jövőre lenne kedve szavazni

attól tartok, hogy a hungarikumlista fikázása sem lesz a zászlóshajó

Void Bunkoid 2015.10.15. 18:10:37

@Khonsu: +1

Én is úgy gondolom, hogy a "hungarikumok" azok leginkább magyarok által előállított-kitalált és leginkább ránk jellemzően használt-készített-fogyasztott dolgok, termékek, ételek, satöbbi.

Bánki Donát NEM HUNGARIKUM, ő egy híres magyar tudós, aki feltalálta Csonka Jánossal egyetemben a porlasztót.

Ennek ellenére marhára nem nevezném a karburátort hungarikumnak, hiszen nem tradicionálisan a magyar autógyártásban használt, és specifikusan nálunk a feltalálása óta fellelhető meg használt autóalkatrész, hanem szinte AZONNAL a világ összes autógyára elkezdte beépíteni a kocsijaikba, mint ahogyan a Bíró László József által feltalált golyóstoll sem az.

Szódavizet (tehát hagyományosan ízesítés nélküli buborékos vizet, nem szénsavas üdítőt) viszont akármilyen viccesen is hangzik, magában MÁIG leginkább csak kis hazánkban szoktak fogyasztani, a keleti világ nem is ismeri a bubis vizet, a nyugatiak meg maximum koktélok felhígítására adaléknak használják, magában nyugaton is sima "mentesvizet" isznak inkább, és furcsán is néznek arra, aki buborékos ásványvizet magában iszik.

2015.10.15. 18:12:01

@Barnalány:
a magyar közéletben - jelzem német néppárti segédlettel - a fővárosi zsidók kiűzése és főváros környéki zsidókeresztények visszaszorítása zajlik. és ehhez kell a karcagi birkapörkölt.

elmagyarázva, hogy van az kérődző állat. az egészet megpörkölik. a fejével együtt. és összefőzik. a lábát is beleteszik. a körmét. a belsőségeket is azért, hogy jó szaftos legyen. főtt sós krumplival. nincs annál jobb. akartok-e ebben az országban élni? ugye nem. hatalom közelébe sem kerülhettek. és ez a cigány politika elvtelen, de eléri a célját. olyan, mint ez:
pics.indavideo.hu/videos/001/873/115/1-4.jpg

camilló 2015.10.15. 18:20:01

@almodhi: Az öngerjesztés elvét ismerte fel, tehát nem Faraday. No most viszont megnéztem a Wiki-t. Nincs sajnos könyvem Jedlik munkásságáról, de ezek után beszerzem. Azért javaslom Neked is, hogy olvass bele a wiki-be, bár tudom, hogy nem mindenben pontosak az ottani adatok.

almodhi 2015.10.15. 18:38:46

@camilló:
Köszi, fizikában a elsősorban diplomámra hagyatkozom. Most utánanéztem a kedvedért :-). És nehéz igazságot tenni. Faraday felfedezett valamit, amihez Jedlik hozzátett valamit (nem keveset). A kérdés ott dől, el hogy mit nevezünk az öngerjesztés elvének pontosan.

A szomorú (és a fentiektől független) valóság azonban az, hogy Jedlik eredményeit nem használták fel az iparban, hanem "újra felfedezték" azokat.

almodhi 2015.10.15. 18:43:25

@camilló:
Köszi, fizikában elsősorban inkább a diplomámra hagyatkozom. Most direkt a te kedvedért :-) utánanéztem, és nehéz igazságot tenni: faraday felfedezett valamit, amihez Jedlik hozzátette a magáét (nem is keveset). A dolog ott dől el, hogy pontosan mit nevwezünk az öngerjesztés elvének.

A fentiektől független, szomorú tény, hogy Jedlik felfedezését nem ismerte és nem használta fel az ipar, "újra felfedezték", amit kellett. A dinamó szabadalma Siemensé és Wheatstone-é.

2015.10.15. 19:08:18

@almodhi:
a probléma, hogy egy magyar villamosmérnök nem tud összerakni egy villamost. egy metrókocsit sem. akkor miért van műegyetem. ha ebbe az állam nem invesztál. mert az rendben van, hogy a magyar ipar nem áll azon a szinten, hogy nemzetközi járműipari tendereket nyerjen. de ebben az esetben állami vagy félállami vállalatokkal kellene nemzeti ipart megteremteni. mert ez is jobb, mint a semmi. csak ehhez előzetesen az ortodox liberálisokat ki kell zavarni az országból.

Jolka40 2015.10.15. 19:44:19

"magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye." Mint például a fröccs.

borzimorzi 2015.10.15. 19:45:55

Az igazi hungarikum majd az lesz, ha hoznak egy visszamenőleges törvényt arról, hogy a TV2 csakazértis Vajnáé, hiába vette meg Simicska 1-2 nappal előbb... :-)))

Üdv:
b

explanatus 2015.10.15. 20:22:15

Hírünk öregbítése a nagyvilágban valahogy úgy kellene történjen, ahogy ebben a kivételes szépségű, igényességű és nem utolsó sorban hitelességű könyvben történik. Az alkalomszerű kinyilatkoztatások helyett hagyni kellene, hogy a szakterületek kiváló művelői (ahogy e könyv szerzői) tegyék a dolgukat.

cm1.abcatalog.net/center/cm/cm_cm.php?v3156=1609422811&v8312=lehmanns.de&flash=1&v7376=9783842711419

A legigazibb hungarikumok azonban a helyi kis közösségekben lelhetők fel, amikor egy szűkebb terület, táj értékeit a maguk eszközeivel próbálják védeni, feléleszteni, újra a mindennapok részeivé tenni.

Amikor egy kis falucska (a maga anyagi erejéből) alkotótáborba hívja különböző területek, művészeti ágak mestereit, amikor felélesztik még ha csak pár órára a régi, egykor volt világ nyűgét, keservét, örömét, az minden hungarikummá kikiáltásnál nemesebb cselekedett, mert a közösség egybe- és megtartóerejét akarják növelni.

egyetmondok 2015.10.15. 20:23:41

@unionista᠍᠍:
Nem is könnyű erkölcsi tehertétel ez az USA számára.
Ő küzdhet ezzel,küzd is,ám micsoda különbség, hogy az USA demokráciája egyáltalán küzdhet ezzel, míg az orosz materialista kollektivizmus diktatúrája elment a történelmi levesbe,hiába állt ott Vietnam-ban az USA-val szemben,sőt még áltathatta is magát azzal is,hogy győzött. Nem,nem győzött,Amerika győzött.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.15. 21:53:23

@unionista᠍᠍:
'akkor miért nincs ott a tihanyi.'
ott van az, majd ezer éve, marad is ...

A Jeszike bíbelődött hetekig az altemplom kriptáinak eltűnőben lévő feliratainak megmentésén nemrég, eszébe nem jutott vajon ezzel mennyi dzídípífejlődést hagy veszendőbe a polgárosodási nemhaladás orbáni útján.

'ebből következik az, hogy mit akar ez a szolganép ilcsi néni kozmetikumaival.

magyarországon túl sok a borzimorzi. '
:))

bezony, és sehol se lennének e nagyhangú mindenttudóink a szolganépek nélkül...
(egyetmondok barátunknak egy pirospont)

(Lengyel Laci és a Földes bácsi nyomja közben a végtelen ostobaságait az atv-n, mintha a pkp-t hallanám)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.15. 22:01:10

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: a kis mazochista, mindig oda téved, ahol az aberráció folyik, vajon miért?

A liberális véleményterror emlékére 2015.10.15. 22:51:21

Gúnyolódsz a magyar hagyományokon. Érdekes konzervatizmus ez, hallod-e.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.10.15. 22:56:44

az igazi érték az ifon! kár hogy az nem magyar!
:(
igaze...

az a bajom amúgy a szélsőlibsikkel, hogy ugyanolyan károsak mint a nácik

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.16. 00:31:01

@HaFr: mert tévedehetetlenül felismeri a szellemi aberrációk mai szintereit, öltözzenek ott bármilyen polkonz, bal, libdem,... formaruhába:)

oszt olyan bámulatos ontogenetikus transzformációkkal találkozik, mint a békeidők legnagyobb veszélyforrásának -a 'családnak'- családtámogatási rendszert ígérő, de amúgy totálisan tanácstalan konzervatív forradalmárával ...

PS: tudja, amikor az egyetlen hiteles magyar konzforr egyszer a hagyományok elhalása feletti vigasztalhatatlan siratóasszony, máskor meg a hungarikumokon sírva vigadóan évődő bloggerovicsok egyike, akkor egy magamfajta liberálisan konzervatív (keresztény)demokrata irányultságú kétkezi-eszű vidéki kommer csak szemlélődik e szellemi óriások tanításán :)

c.c:unionista egyszerűen remek, lássuk be :)
No meg a sanyargó bohókás öregúr TGM is, de legalább nem csinál úgy, mint ha komolyan vehető lenne :)
Jó legyen, ha tud.-)

mismásológép 2015.10.16. 00:47:39

@Void Bunkoid:
" Bíró László József által feltalált golyóstoll"

A golyóstoll már vagy 100 évvel korábban is létezett, Bíró csak tökéletesítette. Valójában a golyóstoll tintáját találta fel.

"nyugaton is sima "mentesvizet" isznak inkább"
Nem tudom, Amerika akkor nem nyugat ezek szerint.
Mert ott isszák, sőt, a szódát is.
Meg az oroszok is, az meg ezek szerint nem kelet.

@unionista᠍᠍:
Ööö... biztos a név megtévesztő, de a villamosmérnök nem azért villamosmérnök, mert villamost mér.
Bár az átkosban, amikor még volt előfelvételi meg katonaság, az előfelvételisek őrmestere mondott olyat, amikor kiderült, hogy a delikvens villamosmérnök lesz, hogy:
Na, azon a villamoson se szívesen utaznék, amit maga tervezett.

2015.10.16. 01:27:15

@mismásológép:
tudtam, hogy ezt valaki szóvá teszi. a villamosnak nincs köze a villamossághoz. gondolkodj el ezen.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 03:27:55

@unionista᠍᠍:

"de ebben az esetben állami vagy félállami vállalatokkal kellene nemzeti ipart megteremteni. mert ez is jobb, mint a semmi."

Igen, vissza kellene hozni a falusi fonókat is: az is jobb mint a semmi. Meg a kocsi (hungarikum!) készítést is: az is jobb mint a semmi. Meg a rikkancsfiúkat: az is jobb mint a semmi. Meg az autópályákat se' külföldi munkagépekkel kellene csinálni, amik drága import gázolajat égetnek: vissza kellene hozni a kubikosokat; egy csomó embernek lenne munkája ... az is jobb mint a semmi.

Te meg elmennél egy államilag finanszírozott tanulmányútra Észak-Koreába, hogy mesterfokon elsajátítsd a júcse, csaju és csarip koncepcióit.

egyetmondok 2015.10.16. 09:23:39

@unionista᠍᠍:
" de ebben az esetben állami vagy félállami vállalatokkal kellene nemzeti ipart megteremteni. mert ez is jobb, mint a semmi."

mi köze van az állami tulajdonnak,vagy annak,hogy az állam félig tulajdonos a nemzetihez ?
A tulajdonjogtól,attól,hogy az állam valami vagyontárgynak tulajdonosa,vagy társtulajdonosa lehet bármi nemzeti ?
Ez nemzeti marxizmus uninonista.

2015.10.16. 12:53:22

@egyetmondok:
a (nem ortodox) nemzeti tulajdonlás azt jelenti, hogy a magyarországon a termelő eszközök többsége a magyarok tulajdonában marad. ez döntően lehet magántulajdon, de részben lehet köztulajdon is.

van a tisza cipőgyár. miért ne lehetne az részben állami közben. és miért ne gyárthatna cipőt a közintézményeknek. tornacipőt az iskoláknak. alföld papucsot az irodában a közalkalmazottaknak. tehát ebben az esetben az történik, hogy az állam saját magát kiszolgálja. nem avatkozik be a piac működésébe. hanem betársul. de alföld papucsot gyárthat jóska kisüzeme. és ha nem jó a minősége, akkor a nav visszaküldheti a papucsokat. és abból botrány van. szóval jóska érdeke is, hogy a legjobb papucsokat adja. és ugyanez a helyzet a tornacipőkkel. és az ilyen dolgokra mondhatjuk azt, hogy hungaricum. lehet, hogy nem nagy találmányok. de a magyarok többsége szereti ezeket. ehhez félig konvertibilis helyi pénz kell. pénzhelyettesítő. amivel jóska bemehet a kocsmába és ihat egy fröccsöt. mert az is hungarikum. ez a szemlélet brutális módon szembe megy az ortodox zsidó liberalizmussal és a keresztény konzervativizmussal is.

kevés köze van marxhoz. marx azt mondta, hogy a termelő eszközöket teljes egészében állami kézbe kell venni. ehhez kell egy világforradalom. és a proletárdiktatúra után lesz egy újabb forradalom. ezzel beköszönt a kommunizmus. és vége lesz a történelemnek. az antimarxista kapitalisták azt mondják, hogy a szabad tőkepiac globális uralmával ér véget a történelem. ehhez képest a német kancellár arról beszél, hogy a volkswagen gyárat milyen módon kellene megmenteni. a német munkahelyeket. nem a csehekét vagy a spanyolokét. a volkwagen csoporthoz tartozó skoda, seat gyárat mentse meg a cseh (morva) vagy a spanyol (katalán) kormány. tehát bejátszik a nacionalizmus és a regionalizmus.

ti egybites gondolkodók vagytok. vannak a kommunisták, akik ugyanazok, mint a fasiszták. ők a rosszak. és ti vagyok a jók. ez semmiben nem különbözik attól, hogy vannak a zsidók. ők az gonoszak. és a nem-zsidók a jók. csak utóbbi a hatalomszerzés szempontjából sokkal hatékonyabb. a politikában a humán biológia a legalsó szinten is erősebb, mint humán filozófia a legmagasabb szinteken. így működik a világ. és ez így van jól.

2015.10.16. 13:15:44

@neoteny:
a háziipari szövetkezet is jobb, mint semmi. sokkal jobb a szociális foglalkoztatás, mint szerencsétlen embereket kibaszni az utcára. csak persze ezek után jöhet a magyar benetton. és mondhatja azt, hogy ezek a szabók inkább ilyen vagy amolyan ruhát gyártsanak. vagy egy gerbaud. így vagy úgy gyártsátok a csokoládét. felveszi a legügyesebbeket. vagy privatizálja a háziipari szövetkezetet. és ha az esetleg tönkre megy, akkor újraállamosítják. a szociális foglalkoztatás piaci átmenet. amit az ortodox kapitalizmus nem enged meg. az ortodox kommunizmus a szabad piaci működést tiltja. a magyar polgárosodást ezt a két szélsőség blokkolja. sajnálatos módon mindkettő zsidó eredetű.

tamas11 2015.10.16. 13:47:39

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
ez a "kétkezi-eszű" önmeghatározás nagyon jó.
Vajon mit is jelent, ha pontos?
Azt, hogy ripsz-ropsz nekilátsz és megragadod a dolgok lényegét, akár az ész helyett is. (Ész gyanánt....)
Fogdmeg vagy, annak is látszol. csakhogy eszesnek akarsz látszani, annak elfogadtatni magad itt...
Unionista kritikátlan "kétkezi magasztalgatása" is fülsértően egyoldalú. Ilyen az, ha valaki kezével szemlélődik.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.16. 14:23:23

@tamas11:
- egyik kommentelő barátunknál olvastam, nekem is megtetszett, nem védte le.
- miért gondolod, hogy valamilyennek akarom 'elfogadtatni' magamat itt, ez egy nyilvános blog, a bloggazda meg azt fogad el akit akar, azt tilt ki akit akar, a kommerek meg úgyszintén.
- nem jellemző rád a mértékletesség belátom, semmiféle magasztalás nincs bennem u.-val szemben, sok kérdésben nem értek vele egyet. Viszont messze a legeredetibb kommer itt, és szerintem nem ok nélkül nincs aki komolyan vitába szállna vele a pkp agytrösztjéből. Rettentően provokatív, és közben mégis borotvaélesen interpretálja a magyar valóságot, meghökkentően hihetően.
(És közben nem tudhatod pontosan, mikor gondolja tényleg azt, amit ír.)
Itt például biztosan:
u:
' a magyar ipar nem áll azon a szinten, hogy nemzetközi járműipari tendereket nyerjen. de ebben az esetben állami vagy félállami vállalatokkal kellene nemzeti ipart megteremteni. mert ez is jobb, mint a semmi. csak ehhez előzetesen az ortodox liberálisokat ki kell zavarni az országból. '

(Szerintem például O. pont ilyenekkel próbálkozik, ami a túloldalról nézve oligarhia. De csak azért, mert már nem az övé.)

'Ilyen az, ha valaki kezével szemlélődik. '
- van egy nagyon kedves házaspár-barátunk, a Mártika alig lát, és remekül szemlélődik a kezeivel ...
Tán neked is meg kellene próbálnod egy másfajta szemlélődési formát is ...
Állítólag ami lényeges, az a szemnek láthatatlan.

egyetmondok 2015.10.16. 14:26:52

@unionista᠍᠍:
"a (nem ortodox) nemzeti tulajdonlás azt jelenti, hogy a magyarországon a termelő eszközök többsége a magyarok tulajdonában marad " --

ennek a világon semmi,de semmi értelme nincsen,ebből politikai feladat semmi sem következik...,kivéve,ha az olyan megveszekedett materialista gondolkodás, mint a tiéd is,a tulajdont, mint erkölcsi kategóriát nézi. Na ebből jön a politikai hatalom bármi erkölcsi kötelesség alóli közösségi felmentése, kedvenced,a szocializmus.

2015.10.16. 15:14:15

@egyetmondok:
ebből nacionalizálás és részeleges államosítás következik. hívhatod úgy, hogy ez materializmus (anyagelvűség). mert lényegében arról van szó, hogy a gazdaság anyagelvű részét kell köztulajdonba venni. és a valós tudást igénylő részét magánkézbe adni. tehát az, hogy a textíliából és cérnából a valahogyan történő ruhakészítés egy közhasznú tevékenység. ehhez akár köztulajdonban is lehetnek az ipari varrógépek. és a szakmunkások akár közalkalmazottak is lehetnek. akik tisztességes munkáért tisztességes bért kapnak. és az viszonylag könnyen számítható, hogy mennyit kell termelniük. mert a népek ruházkodási szokásait elég pontosan fel tudjuk mérni. és a béralku folyhat össztársadalmi keretek között. ez eddig ha úgy tetszik, akkor vegytisztán marxizmus.

csakhogy természetesen nagyon sokféleképpen lehet textiliából ruha. nincs olyan, hogy "a" ruha. hanem ezeket meg lehet tervezni. és itt lép be a kreatív tudás. az, hogy valaki menő ruhát tervez. vagy persze az is lehet, hogy új öltésfajtát talál ki. vagy fonásfélét. vagy új fazont. vagy mit tudom én. valamit, ami nem tankönyvszerű. ami egyedi. és akkor ennek érdekében akár ki lehet bérelni a köztulajdont. közkereseti társaságnak hívják az ilyesmit. vagy lehet hitelt felvenni. korlátolt felelősségű társaságot alapítani. és ezek már szabad piaci elven működnek. de lehet hungarikum például az "otthonka". ha a nyugdíjasok "otthonkát" akarnak otthonra, akkor miért ne akarhatnák. legyártja nekik a háziipari szövetkezet. ez is következhet a demokráciából. akár ez is lehet a közakarat. csak ez nem liberális demokrácia abban az értelemben ahogyan ti használjátok. ez nem ortodox liberalizmus.

ti a tipikus seggarcok vagytok. akik azt mondjátok, hogy a nyugdíjas néni ne akarjon otthonkát. és ezzel ne adjon adott esetben fogyatékosoknak. oké, hogy ez így nem tisztán szabad piac. de nem is feltétlen kell mindenkit abba bevonni. a kommunizmus totalitásával van probléma. a kapitalizmus (a szabad tőkepiac) pedig egy alapjaiban hibás koncepció. a pénzkibocsátás csak nagyon korlátozottan kerül magánkézbe. leginkább csak otthon. gazdálkodj okosan játékot játszva a gyerekkel. a zsidók ezt a capitaly játékot csinálták meg. nem voltak kispályások. világméretekben próbálkoztak. és ezzel ez a népcsoport brutális túlhatalomhoz jutott. ez vezetett el a népirtáshoz. illetve a jelenkorban tapasztalható antiszemitizmushoz. ezt a hibát történetileg zsidóknak kellene korrigálni. kérdés, hogy volt-e ilyen egyáltalán. volt-e a zsidó útkeresésben volt-e valaha visszalépés? az ilyen típusú kiszámítást a zsidók ismerik-e?
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Sudoku_solved_by_bactracking.gif

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 16:34:17

@unionista᠍᠍:

"felveszi a legügyesebbeket. vagy privatizálja a háziipari szövetkezetet. és ha az esetleg tönkre megy, akkor újraállamosítják."

Vagyis a hasznot privatizálják, a veszteségeket meg szocializálják. Nagyon ügyes. Biztosan ezt akarja a köznép.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 16:37:02

@unionista᠍᠍:

"és ha nem jó a minősége, akkor a nav visszaküldheti a papucsokat. és abból botrány van."

Nem botrány, hanem veszteség: Jóska már elköltötte a pénzt a papucsok előállítására (anyag- és bérköltségek); ha a NAV nem veszi át a papucsokat, vagyis nem fizet értük, akkor Jóska bukott.

Vagy úgy gondolod hogy a NAV visszaküldi a papucsokat ... de az árukat azért kifizeti Jóskának?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 16:39:42

@unionista᠍᠍:

"ti a tipikus seggarcok vagytok. akik azt mondjátok, hogy a nyugdíjas néni ne akarjon otthonkát."

Te a tipikus etatista-kollektivista hazudozó vagy: te azt mondod hogy ingyenes ami nem ingyenes, keresztény ami nem keresztény.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 16:45:28

@unionista᠍᠍:

"ehhez félig konvertibilis helyi pénz kell. pénzhelyettesítő."

A "félig konvertibilis" "pénzhelyettesítő" mindig diszkontált a névértékéhez képest. Béla a kocsmáros ha 500 Ft-ért ad egy felest, akkor a "félig konvertibilis" "pénzhelyettesítőből" 2000 Ft névértékért adja csak majd a felest, mert nem tudja beszerezni a pálinkát/bort/áramot és nem tudja fizetni a kocsmaépület bérleti díját vagy a jelzálogkölcsönét a "félig konvertibilis" "pénzhelyettesítővel".

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 16:49:30

@unionista᠍᠍:

"az viszonylag könnyen számítható, hogy mennyit kell termelniük. mert a népek ruházkodási szokásait elég pontosan fel tudjuk mérni."

Te, álmaidban. A valóságban meg kimennek az emberek a Maria-Hilferstrasse-ra ha Gyügyén csak az általad tervezett tornacipőt lehet kapni.

Célkereszt 2015.10.16. 17:20:54

Egy olyan országban, ahol van egymillió alkoholista és tízezrek halnak korai halált az alkohol miatt, ott közönséges hazaáruló az, aki alkoholos italt felvesz a listára vagy engedélyezi a szabad pálinkafőzést.

almodhi 2015.10.16. 17:35:19

@Célkereszt: Miért? Nem kötelező inni.

Célkereszt 2015.10.16. 17:42:44

@almodhi:
1. Nem kötelező, de mégis isznak.
2. A hungarikum listának hírértéke van.
3. Adózatlan pálinkafőzésnek bátorító hatása van a fogyasztásra. Igaz, az Unió most visszavonatta.

almodhi 2015.10.16. 18:31:29

@Célkereszt:
1. Igen isznak. De én nem iszom, csak keveset, miért akarsz engem korlátozni?
2. És?
3. Engem nem bátorít fogyasztásra, tudok magamra vigyázni...

Célkereszt 2015.10.16. 18:47:48

@almodhi: Ez most komoly?
Nem lehetsz ennyire nárcisztikus,hogy azt hidd, hogy rólad szól. Hát eszembe sem jutottál. Bocs. Kellett volna?

almodhi 2015.10.16. 19:01:31

@Célkereszt:
Mi lenne ha feltételeznéd, hogy felnőtt emberekkel vagy körülvéve, akik felelősek önmagukért és a gyerekeikért, nincs szükségük bölcs nagypapira, aki vigyáz rájuk és eltünteti azt ami őket bármi (szerinted) rosszra "bátorítja".

Ugyanis ma csak az alkoholreklámokat akarod betiltani, holnap a sótartót a gyerekem asztaláról és a rántott húst az ebédjéből.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 19:13:25

@Célkereszt:

"Nem lehetsz ennyire nárcisztikus,hogy azt hidd, hogy rólad szól."

De róla is szól; sőt még rólam is, aki egyáltalán nem iszom semmi alkoholt, sőt még csak nem is élek Mo-n.

Mert arról szól hogy kívánatos-e hogy bárki is "megmentsen" bárki mást annak akarata ellenére; hogy a hatalmasokat a feltételezett "okosságuk" felruházza-e azzal a joggal hogy beleavatkozzanak mások életébe hogy azt "jobbá tegyék".

Ahogy ezt C. S. Lewis megfogalmazta:

“Of all tyrannies, a tyranny sincerely exercised for the good of its victims may be the most oppressive. It would be better to live under robber barons than under omnipotent moral busybodies. The robber baron's cruelty may sometimes sleep, his cupidity may at some point be satiated; but those who torment us for our own good will torment us without end for they do so with the approval of their own conscience.”

Saját fordításomban:

Az összes elnyomás közül a leginkább elnyomó az lehet amelyik őszintén az áldozatai érdekében tesz úgy. Jobb rablólovagok alatt élni mint mindenható erkölcscsőszök alatt. A rablólovag kegyetlensége néha szunnyadhat, a kapzsisága egyszer kielégülhet; de azok akik a saját érdekünkben gyötörnek minket vég nélkül teszik azt mivel a saját lelkiismeretük jóváhagyásával csinálják.

egyetmondok 2015.10.16. 19:38:20

@unionista᠍᠍:
" ebből nacionalizálás és részeleges államosítás következik. hívhatod úgy, hogy ez materializmus (anyagelvűség). mert lényegében arról van szó, hogy a gazdaság anyagelvű részét kell köztulajdonba venni " --
És mondjad már, a nacionalizálás,részleges államosítás úgy zajlik majd,hogy simán elveszitek,vagy fizettek érte?

Célkereszt 2015.10.16. 19:40:51

@neoteny: Komolyan. Tényleg rosszul állunk értő olvasás területén.
Akasztott ember házában nem beszélünk kötélről, úgy nem reklámozzuk az alkoholt, ahol egymillió alkaholista van. Énfelőlem idd le magad részegre még ma.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 20:18:53

@Célkereszt:

"úgy nem reklámozzuk az alkoholt, ahol egymillió alkaholista van"

2014-ben 626 ember halt meg Mo-n közlekedési balesetben. Hogyan engedhető meg az autók és motorok reklámozása?

Célkereszt 2015.10.16. 20:29:39

@neoteny: Az élet kockázatokkal jár. Közlekedni muszáj, alkohol nem tartozik az életfontosságú élelmiszerek közé.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 20:34:20

@Célkereszt:

"Az élet kockázatokkal jár."

Valóban; és mindenki saját magának dönti el hogy mennyi kockázatot vállal.

"Közlekedni muszáj"

De reklámozni nem muszáj az autókat vagy motorokat.

Célkereszt 2015.10.16. 20:40:25

@neoteny: Te is passz. Ez már fáj.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 20:42:39

@Célkereszt:

A kognitív disszonancia fáj neked.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 21:02:58

@Célkereszt:

Pusztán alkalmaztam az "akasztott ember házában nem beszélünk kötélről" bölcsességedet a halálos közlekedési balesetek áldozataira és az autók és motorok reklámozására.

Ha úgy nem reklámozzuk az alkoholt, ahol egymillió alkaholista van, akkor úgy nem reklámozzuk az autókat és motorokat ahol évi hatszáznál több halálos közlekedési áldozat van.

Célkereszt 2015.10.16. 21:10:45

@neoteny: Sajnos nincs logikai kapcsolat a kettő között. A cigaretta reklámozása is tilos, pedig hasonlóan veszélyes drog, mint az alkohol.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.16. 22:37:52

@Célkereszt:

Hogyne lenne logikai kapcsolat; az elv, amire hivatkoztál: "akasztott ember házában nem beszélünk kötélről".

"A cigaretta reklámozása is tilos"

Igen; ezért idéztem C. S. Lewis-t:

Az összes elnyomás közül a leginkább elnyomó az lehet amelyik őszintén az áldozatai érdekében tesz úgy. Jobb rablólovagok alatt élni mint mindenható erkölcscsőszök alatt. A rablólovag kegyetlensége néha szunnyadhat, a kapzsisága egyszer kielégülhet; de azok akik a saját érdekünkben gyötörnek minket vég nélkül teszik azt mivel a saját lelkiismeretük jóváhagyásával csinálják.

Célkereszt 2015.10.17. 07:51:17

@neoteny: Felőlem mindenki bebaszhat minden nap. Én nem akarom senki jogát korlátozni. De az államnak joga és kötelessége fellépni az egészségtelen szókásokkal szemben. Ugyanis a nemzetek között folyik azért békés versengés. Nemhiába vannak szociális intézmények, amelyek a polgárok egészségét hivatottak megőrizni, helyreállítani. Ezekr az intézményekre pedig milliárdokat kell költeni. Ekkor jön a miniszterelnök és ivási szituációban ábrázoltatja magát. Adómentessé teszi a pálinkafőzést, mintegy jelezve, hogy nyugodtan fogyasszátok , ha már megtermeltétek. Ezzel ignorálva az amugy is gyenge antialkoholista propagandát. És ismétlem. Mindezt abban az országba,ahol van egymillió alkoholista és másik millió, akik még nem azok, de nagyivóknak számítanak. Na, ez az igazi hungarikum: Naponta féldecivel kezdeni a napot. És szorozd be hárommal, hogy megtudd, hány embert is érint az alkoholprobléma Magyarországon.

ymel 2015.10.17. 07:52:08

Hungaricum: a véget nem érő és sokszor kétszínű rinyálás és óbégatás.

Péntek Béter meg tisztázza a "Hungaricum" jelentését. Személyeket hiányol a listáról. Holott a "Hungaricum" szerintem mindent, de személyt egyáltalán nem jelöl. A kérdés(e) is az: 'Mi számít Hungaricumnak?'

A személyeknek más lista kell, "Híres magyar(országi) emberek" vagy mittomén mi.

Lehet listát gyártani, csoportot indítani bármely közösségi oldalon és összeszedni - közösen - , mit gondol a nép erről. Az építőbb, mint az ilyen humortalan hoppilőrinckedés (mászolygás).

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.17. 08:02:23

@Célkereszt:

"Én nem akarom senki jogát korlátozni. De az államnak joga és kötelessége fellépni az egészségtelen szókásokkal szemben."

Hogyne akarnád a polgártársaid jogait korlátozni: pontosan azáltal teszed ezt hogy az államnak (ami ugye a mindenkori kormányzat) tulajdonítod ezt a jogot és kötelességet: követeled azt hogy az állam (a mindenkori kormányzat) "fellépjen" az általa birtokolt erőszakmonopólium alkalmazásával azon polgárok ellen akiknek "egészségtelen szokásaik" vannak.

Célkereszt 2015.10.17. 08:19:39

@neoteny: Az állam nem lép fel erőszakkal az ivás ellen, legfeljebb az ittas vezetést szankcionálja. Az állam legfeljebb propagandát folytat. Egyszer lépett fel az állam erőszakkal alkohol ellen, az1930-as években az USA-ban. És persze a kábítószernek minősített termékek ellen manapság. És persze teljesen félreértesz. Én nem az erőszakos fellépésért szólok, hanem a felőlős kormányunk felelőtlen lépéseiért.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.17. 08:39:01

@Célkereszt:

"Az állam nem lép fel erőszakkal az ivás ellen"

De a cigaretta reklámozása ellen fellép erőszakkal; és az alkoholos italok reklámozás ellen is fellép erőszakkal.

Ld. a 2008. évi XLVIII. törvényt a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól, 18. § és 19. §.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.17. 08:43:30

@Célkereszt:

"Egyszer lépett fel az állam erőszakkal alkohol ellen, az1930-as években az USA-ban."

Mai napig van több száz ún. "száraz megye" (és helység) az USA-ban, ahol tiltott az alkoholos italok árusítása:

en.wikipedia.org/wiki/Dry_county

Célkereszt 2015.10.17. 08:59:39

Bár veled és Caroll-lal ellentétben nem elleneznék egy kicsit erősebb propagandát a drogok ellen. Mint említettem, de te következetesen félrértesz, én azt kifogásolom, hogy pártunk és kormányunk nem antialkoholista, hanem egyenesen alkoholista propagandát folytat.

www.maszol.ro/uploads/files/userfiles/images/kulfold/2013/December/28/1517400_10152122448966093_1793099571_n.jpg

m.youtube.com/watch?v=eP-h4o1rYXc

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.17. 09:13:54

@Célkereszt:

"azt kifogásolom, hogy pártunk és kormányunk nem antialkoholista, hanem egyenesen alkoholista propagandát folytat"

Olyannyira kifogásolod, hogy szerinted közönséges hazaáruló az, aki alkoholos italt felvesz a listára vagy engedélyezi a szabad pálinkafőzést.

A szabad pálinkafőzés "nem-engedélyezése" -- magyarul törvényes erőszakkal tiltása -- pedig már nem csak propaganda, hanem a polgárok jogainak korlátozása.

Célkereszt 2015.10.17. 09:34:22

@neoteny: Nem vagy te nő. Kezd a vita a feleségemmel folytatottra emlékeztetni.
A kormány egyébként nem tíltotta a pálinkafőzést, csak keretet adott neki. Jövedelmet szerzett belőle.
Értelek én már. Tükörországban gondolod magad.
Jó. Engedjünk meg mindenkinek mindent, de akkor ne jöjjenek, hogy jaj gyógyítsanak meg a más pénzén, de nekem jogom volt egészségtelenül élnem.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.17. 10:54:17

@Célkereszt:

"A kormány egyébként nem tíltotta a pálinkafőzést, csak keretet adott neki."

Vagyis tiltotta hogy az általa engedélyezett kereten kívül történjen az.

"Engedjünk meg mindenkinek mindent, de akkor ne jöjjenek, hogy jaj gyógyítsanak meg a más pénzén, de nekem jogom volt egészségtelenül élnem."

Ezzel teljesen egyetértek: mindenki finanszírozza a saját gyógyítását a saját jövedelméből, vagy magánúton vásárolt egészségbiztosításból.

2015.10.17. 16:54:26

Steinbeck a Csatangolasaim Charleyval-ban arra panaszkodik, hogy milyen nehez egy alig szaz eves nemzet eseteben torteneti emlekezetrol beszelni, hiszen az otvenevesnel idosebb helyek/esemenyek mar "tortenelmiek" (az a regmult), es ez ohatatlanul is silanyit es megagyaz a giccsnek (es erre panaszkodott Kevin Smith filmrendezo is, alig tizeneve). Bezzeg Europainak lenni ezzel szemben milyen remek - mondja Steinbeck - ahol ezredeves nemzetek vannak.
Nekunk még ezt is sikerul elbarmolni.
süti beállítások módosítása