1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.08.30. 08:29 HaFr

Akik lemondanak az országaikról: szírek és magyarok

A Nyugat felépített egy kisebb-nagyobb döccenőkkel működő civilizációt, de hogy rögtön jelezzem, mi is jelent ez: a nagyobb döccenőit (pl. a birodalmainak elvesztését, a világháborúkat, Auschwitzot, a hidegháborút, a gazdasági válságokat) is sikerül kezelnie, és a civilizációt egy új szinten stabilizálnia. A kompetens civilizáció képes a problémáit többségükben megoldani. Igen, ebbe belefér, hogy (gazdasági, katonai, kulturális) erőt alkalmaz, ami mellesleg szintén a fölény egyik jele, de messze nem ez az agresszív expanzió adja a stabilizációra való képességét, hanem a felhalmozott társadalmi tőkéje, belső ereje (tudása, társadalomszerkezete, a problémamegoldó képessége, az emberek közötti kapcsolatok minősége). 

Ezzel szemben -- vegyük ki most országunkat ebből a térségből -- Magyarország folyamatosan veszít az utóbbi ötszáz évben: területet, erőforrást, vagyont, perspektívát: folyamatosan az áldozat helyzetében van (ami a legrosszabb, a saját szemében is), képtelen megoldani a problémáit, és ami a legfontosabb, képtelen őket rövid- vagy legfeljebb középtávon megoldani, hanem hagyja ezeket olyan mértékben rétegződni, hogy azok már "zsákutcát" képezzenek. A rövid- és a középtávú problémamegoldás hiánya, majd a képtelensége a társadalmi integráció, innováció, és életképesség hiányának fontos ismérvei. Ebből a legtöbben persze csak a megkereshető pénz nem elégséges voltát látják, de a dolgok összefüggenek.

Se realitásérzék, se erőforrások a megoldáshoz, se megoldás. Helyette önáltatás, sodródás és válság.

A magyarok az utóbbi években hirtelen növekvő számban fedezték fel, hogy az országuk nem úgy működik, ahogyan szeretnék, amire növekvő számban válaszolnak -- nem a társadalmi megoldás iránti igénnyel és ennek kikényszerítésével, hanem -- egyéni kivonulással, disszidenciával. Országunk uralkodó elitje úgy kezeli ezeket a fejleményeket, hogy egyrészt örül annak, hogy megszabadul a potenciális bajkeverőktől, másrészt megpróbálja aláásni a Nyugat hitelességét, hogy növelje a saját legitimitását. A nacionalizmusnak -- mióta a baloldal kimúlt -- ez a magyarországi terepe.

A szír stb. helyzet csak a sokkszerűségében tér el a magyar helyzettől. A szíreknek ugyancsak azzal kellett -- radikálisabban -- szembesülniük, hogy nem működik a társadalmuk, ezért arra veszik az irányt, amerre a működő civilizációt tudják. Összeköti azonban a szíreket és a magyarokat, hogy lemondtak az országukról (eddig kb. hasonló arányban), és a személyes életüket át akarják helyezni a működő országokba ahelyett, hogy megoldanák a belső problémákat. A szírek menekülése egyfelől szánalmat kelt, másfelől felveti a kérdést, hogy miért nem oldják meg az otthoni ügyeiket. A saját véleményem ismert: nem hiszem, hogy ekkora, kulturálisan felkészületlen tömeget egy éppen az aktuális (hatékonysági és integrációs) válságát átélő Nyugat anélkül tudna befogadni, hogy az alapvető éthosza sérülne. Félő, a kulcs döntéshozók szerint ez az éthosz már kevésbé fontos, mint a gazdasági versenyképességünk, de ez egy másik kérdés. Ne feledjük, a Nyugat egyelőre a kelet-európai EU-tagokat se tudta integrálni (szerintem túl hamar és túl gyorsan próbálta). Ám az üzenet akkor is az: keleti nyitás ide vagy oda, sok duma ide vagy oda, tőlünk Nyugatra működnek a dolgok, a belátható Keletre nem. Nem kívánok magunknak további kísérletezést az unortodox megoldásokkal, de kisebbségben vagyok.

167 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr467744896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.30. 23:50:50

@unionista᠍᠍:

semmiben. mindaddig amíg debrecen megkapja a finanszírozást a zsidókeresztényektől. addig nem engedi be az orosz gmo magokat. de ha a budapesti belvárosi zsidók megpróbálják bedönteni a szabad debrecen gazdaságát, akkor bármi történhet. megindulhatnak a tigris tankok a bűnös főváros ellen. hogy visszaszerezzék azt a magyaroknak. mert szupremáciát hirdetnek a cigány vezérkultusz által diktált alaptörvény fölött.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.30. 23:51:43

@unionista᠍᠍:

nem igazán érted te ezt. semmi véletlenszerű nincs ebben.

2015.08.31. 00:28:02

@egyetmondok:
ez egy hatalmi játszma. szerintem a következő évtized arről szól majd, hogy mely városok vívják ki a szabadságot. azok fognak polgárosodni. a többiek csinálják azt, amit a piac, vagy annak hiányában az állam diktál nekik.

2015.08.31. 00:30:25

@neoteny:
csak szólok, hogy debrecenben is vannak zsidók. nem mind náci, ami annak látszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.31. 00:35:28

@unionista᠍᠍:

"debrecenben is vannak zsidók"

akik kisemmizték a helyieket az első háború után. megvették a földjeiket bagóért. mert szegénység volt. a zsidók meg adtak kölcsönt egymásnak. hogy felvásárolhassák a magyarok földjeit. bármiféle szellemi vagy fizikai teljesítmény felmutatása nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.31. 00:40:13

@unionista᠍᠍:

"mely városok vívják ki a szabadságot"

amelyeknek lesz tigris tankok gyártására kapacitásuk. vagy vesznek atomrakétát az oroszoktól agrártermékekért cserébe. a szabadságot csak fegyverekkel lehet kivívni. másként kirekesztik a közéletből a belvárosi zsidók a magyar érzelmű közembereket. mint ahogy a csángó nénivel is tették. pedig ő csak énekelni akar.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.31. 00:42:27

@unionista᠍᠍:

ezért kell ébernek lenni. nem szabad elhinni hogy a zsidó a magyar érdekeit nézi. ha azt nézné, megszervezné a tigris tankok gyártását. mert az a lokális optimum. de mivel nem szervezi, nyilvánvaló hogy magyarellenes.

kiazmarmegint 2015.08.31. 01:07:00

@neoteny: :):). Altalaban lokalis optimum.
De neha inflexios pont, es akkor nics REIJ >>REJI atmenet.

2015.08.31. 01:10:40

@neoteny:
ez nem ilyen egyszerű. mert ez nem véletlenszerű.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.31. 01:15:54

@unionista᠍᠍:

ezt te nem érted. nem tanultad meg kolmogorov elegáns karakterizációját a visszafordítható sztochasztikus diffúzióról. ha megtanultad volna, akkor tudnál a skaláris potenciálról.

Old Asshole 2015.08.31. 01:57:15

Ritka aljas poszt.

Egy mentség lenne rá: ha önként jelentkezőként éppen azt kívánná illusztrálni, hogy milyen is a "Legfőbb Taszító", az önmaga imádatába nyomorodott "nemzettudat", a kenyércirkusz csőcselék indulatain szörfölő megélhetési értelmiségiek/politikusok szentségtelen szövetsége. A csököttség diadala, a rendszerszintű kontraszelekció.

Aminek ugye pont az a leglényege, hogy "belülről" csak irdatlan kockázattal és vérrel lehessen fölfeszegetni. És ami konkrétan Magyarországon legkésőbb Gömbös óta töretlenül egyeduralkodó "hatalomfilozófia".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.31. 03:49:56

@Old Asshole: ez nagyon klassz volt-- még emésztem

Poroltó Ernő 2015.08.31. 04:51:16

@HaFr:

Ez egy értelmetlen poszt. Már a nyitó fölvetés is hibás/hamis. Hogyan lehetne összevetni a Nyugatot Magyarországgal? Úgy, mint az almafát a körtével. Sehogyan.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.31. 05:10:10

@Poroltó Ernő: Nagyon hálás vagyok, hogy beírsz, de ha lehetne egy tanácsom: ha ember egy ilyen erős felütéssel kezd egy kommentet, akkor utána írjon valami értékelhetőt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.31. 05:45:33

@unionista᠍᠍:

Semmi véletlenszerű nincs ebben.

Hány debreceni zsidó tiltakozott a csángó néni közéletből történő kirekesztése ellen? Hány debreceni zsidó tiltakozott az ellen hogy az államukban soha nem volt 1 nap béke? Hány debreceni zsidó kért bocsánatot azért hogy az első háború után megvették a szegény magyarok földjeit, kisemmizve azokat, úgy hogy egymásnak adtak kölcsönt, mindenféle fizikai vagy szellemi teljesítmény nélkül?

Egészen "véletlenül" nulla.

egyetmondok 2015.08.31. 08:14:20

@unionista᠍᠍:
" ez egy hatalmi játszma. szerintem a következő évtized arről szól majd, hogy mely városok vívják ki a szabadságot. azok fognak polgárosodni. a többiek csinálják azt, amit a piac, vagy annak hiányában az állam diktál nekik. " --

ez jól hangzik. És mondjad csak,a jó debrceniek úgy gondolják a polgárosodást,hogy territoriálisan csatlakoznak egy olyan államhoz,amely polgárai hosszú évszázadok alatt már megcsinálták maguknak a polgárosodást ?
Nem semmi,de ez nem más unionista,mint a nyugatra történő disszidálás egy sajátos esete: nem is kell költözni,csatoljuk a várost Svájchoz.

uszo 2015.08.31. 08:53:26

@unionista᠍᠍: "és az anglikánok? azok is nácik? vagy a skandináv evangelikusok? azok is fasiszták? a keleti egyházak en bloc ortodox nemzeti keresztények."

Ja, hát ha szerinted ez a nemzeti kereszténység, akkor nyitott kapukat döngetsz. Ott a Hegedűs Lóri magyar református egyháza, majd az a szárnyai alá vesz benneteket, mint már eddig is tette. A hazatérés temploma a főtemplom, a lovastengerész mint nemzeti ikon, szobrával már ott is van. Most bánhatják, hogy nem hagyták meg a szentek kultuszát. Lehetne ő nemzeti szent is. Az ideológiai képzés sem probléma, hiszen van átjárás a károli gáspár meg az atilla király fősuli oktatói gárdája között.

uszo 2015.08.31. 09:06:15

@unionista᠍᠍: "szerintem borítékolható egy vallásháború. a görög katolikus egyház fél éve sem lett önálló. úgy látom, hogy nagyon erős lesz észak- és kelet- magyarországon. ott vannak az evangelikusok. ők még nem ébredtek föl. és ott vannak az ortodox többségi területen élő határon kívüliek. az ő érdekük is egy nem ortodox nemzeti keresztény egyház létrehozása. a zsidókeresztényeken kívül előbb utóbb mindenkinek az lesz az érdeke, hogy felekezetek felett álló nemzeti keresztény egyház jöjjön létre. amiben nincs pátriárka. ebből következően nem ortodox."

Vallásháború? Itt? Ezt komolyan gondolod?

És kik fognak vallásháborúzni? Az a tizenakaár hány százalék aki gyakorló? Vagy akit egyáltalán nem foglalkoztat az egész.
Úgy tűnik az embereket az sem érdekli, ha egyre igazságtalanabb társadalomban élnek.
Majd szerinted azért fognak háborúzni, hogy mostantól a nemzetikeresztény egyház istentiszteleteire ne járhassanak el a görögkatolikus el nem járás helyett.

Advanced Flight 2015.08.31. 14:14:24

@Laptop7712: az adott nép nem akar megharcolni a saját országáért

A közel-kelet népeinek az ország, a haza mint olyan nem jelent semmit, hiszen a nemzetállamok abban az értelemben, ahogy Európában a 19. században (forradalmak!!!), nem jöttek létre. A csoportdinamika alapját itt a törzsi-vallási közösség adja, ez jól látszik a már generációk óta Európában élő, de totális fizikai-kulturális elszigeteltségben maradt muzulmánok példáján. Ítélkezni nem muszáj efölött, de az nyilvávaló, hogy a kétféle (és több száz évnyi különbséget hordozó) kultúra/életmód nem vegyíthető, integrációra nincs lehetőség, békétlen és gyűlöletteli egymás mellett élés van, afféle időzített bombaként, ami semmi jóval nem kecsegtet a jövőre nézve.

inebhedj - szerintem 2015.08.31. 14:45:55

"A nacionalizmusnak -- mióta a baloldal kimúlt -- ez a magyarországi terepe."

A nacionalizmus (regnáló formájában) baloldali eszme.

HaCS 2015.08.31. 15:26:00

"a nagyobb döccenőit (pl. a birodalmainak elvesztését, a világháborúkat, Auschwitzot, a hidegháborút, a gazdasági válságokat) is sikerül kezelnie, és a civilizációt egy új szinten stabilizálnia. A kompetens civilizáció képes a problémáit többségükben megoldani. "

vö:

"nem hiszem, hogy ekkora, kulturálisan felkészületlen tömeget egy éppen az aktuális (hatékonysági és integrációs) válságát átélő Nyugat anélkül tudna befogadni, hogy az alapvető éthosza sérülne."

Egyik mondatoddal a másikat ütöd le.

Le Orme 2 2015.08.31. 15:28:17

Sok zagyvaság. Magyarország a török hódoltság miatt veszett el. Azóta behozta lemaradását és jól működik.

Irbisz 2015.08.31. 15:41:25

„Magyarország folyamatosan veszít az utóbbi ötszáz évben: területet, erőforrást, vagyont, perspektívát: folyamatosan az áldozat helyzetében van (ami a legrosszabb, a saját szemében is), képtelen megoldani a problémáit, és ami a legfontosabb, képtelen őket rövid- vagy legfeljebb középtávon megoldani, hanem hagyja ezeket olyan mértékben rétegződni, hogy azok már "zsákutcát" képezzenek. A rövid- és a középtávú problémamegoldás hiánya, majd a képtelensége a társadalmi integráció, innováció, és életképesség hiányának fontos ismérvei. „

Ha igen, az lenne a nagy kerdes, miert ilyenek az egymast valto kormanyok, miert nincs legalabb egy feladatara alkalmas.
Az en tippem az, a nalunk elvonalba juto politikusok kivetel nelkül önerdekert, a hatalomert önmagaert törtetö opportunista alakok, akik nem az orszagert, hanem a sajat es a tamogatoik (holdudvaruk) erdekeben kormanyoznak, es ide nem fernek be a közert tenni akaro, joszandeku ES hozzaertö szakemberek, menedzserek.

„Se realitásérzék, se erőforrások a megoldáshoz, se megoldás. Helyette önáltatás, sodródás és válság.“
Ez logikus következmenye a fentieknek.

Irbisz 2015.08.31. 15:45:21

@Le Orme 2:
"Sok zagyvaság. Magyarország a török hódoltság miatt veszett el. Azóta behozta lemaradását és jól működik."

?? ekkora trollt ritkan latni, az idei ev citromdijas hozzaszolasat a blog.hu-n mar most kioszthatjuk neked :)
Uis. meg egy vegletekig elvakult orbanista is, aki szerint orban maga a Karpat-medence geniusza es a magyarsag messiasa, meg az is csak azt mondja, hogy jo iranyba tartunk, es ha minden igy megy tovabb, akkor majd (valamikor) behozzuk a 3-4 evtizedes elmaradast.

különvélemény2 2015.08.31. 15:46:06

"A magyarok az utóbbi években hirtelen növekvő számban fedezték fel, hogy az országuk nem úgy működik, ahogyan szeretnék, amire növekvő számban válaszolnak"

Válaszoltak is:
Megválasztották a fideszt.
Ha a libsik tovább ócsárolják az országot, akkor majd megválasztják a jobbikot.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.31. 16:08:24

@HaCS: némileg, valóban -- ha nem lenne ott a "többségükben" -- de egyébként is vállalom, mert senki se tudhatja pontosan, milyen lesz ez a megoldás, én szkeptikus vagyok

Laptop7712 2015.08.31. 16:37:38

@Advanced Flight:
Abban igazad van, hogy a közel-kelet népeinek fontosabb az évezredes kultúrájukra épülő törzsi, vagy törzsszövetségi keret, továbbá a vallás adja meg a keretet az élethez. Az európai muzulmán nem is nagyon érti azt, hogy miért fordul el a nevében keresztény a vallása gyakorlásától. Ez számukra nagyon furcsa, és természetesnek veszik, hogy pl. ramadán idején minden munkahelyen járnak nekik azok a jogok (mivel senkit nem lehet diszkriminálni vallási hovatartozása miatt) amelyek egy vallásos muzulmán számára természetes. Ugyanilyen természetes az, hogy munkahelyek, gyártási, vagy projekt ciklusok a sabbat köré szerveződnek. Ez is természetes néhány helyen. A kínai, a japán, és még sorolhatnám mindegyik nép a saját vallási hagyományai köré építi fel életének működését. Amit érzékelek, az az, hogy a keresztény kezdi elveszíteni (vagy maga dobja el) hagyományos vallási, szakrális, és az ebből következő etikai talapzatát, és így identitása sérül, védekezésre képtelenné válik.
A közel-kelet népei életének meghatározója az erős, férfiközpontú családmodell, megfigyelhető a nők elkülönített, és alacsonyabb társadalmi szerepe, és a vallásgyakorlás fontossága. Ebben az állapotában a kereszténység, (mint az Európát fenntartó szakrális talapzat) képtelen arra, hogy időszerű választ adjon erre a kérdésre. Érdekes, hogy a középkorban ez nem volt kérdés, és a pápa is kezdi felvetni azt, hogy az egyháznak meg kell újulnia. Ha így megy tovább, nem kell 100 év, és Spanyolország, Franciaország, és Anglia egy részén szépen meg fog alakulni „Eurábia”. Ezt sokan mondják. A kérdés az, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben?

fehérfarkas 2015.08.31. 16:40:27

A szír és a magyar helyzet között van egy hatalmas nagy különbség: Magyarországot senki nem támadta meg. Magyarországra nem jöttek 70 országból a nagyhatalmak által pénzelt és fegyverzett terroristák és szélsőségesek, hogy gyilkolják a magyarokat, és rombolják a magyar dolgokat (templomok, műemlékek, iskolák, kórházak, gyárak, házak, stb...). Ráadásul a szírek többsége nem külföldre, hanem belföldre menekült a terroristák (a nyugati médiában "a diktátor ellen a demokráciáért szabadságharcoló lázadók" elnevezéssel) által uralt területről a kormány (a nyugati médiában "véreskezű diktátor" elnevezéssel) által uraltra.
És az is érdekes, hogy a keresztény nyugat a szír keresztényeket védőAssad rezsim ellenieket támogatja, akik a szír keresztényeket elüldözik és népírtják.
Mi mgyarok pedig háború nélkül, külföldi terroristacsoportok támadásai nélkül teljesen békés országból menekülünk. Ez hatalmas különbség, és azt jelenti, hogy a 2 ország nem vonható egymással párhuzamba. Nem mindegy, hog Gizike, vagy gőzeke.

apro_marosan_petergabor 2015.08.31. 16:59:23

A kép totálisan torz.
Mint általában a liberó diagnózisok.
Az M állam nem örül anak, ha polgárai kivándorolnak, nem véletlenül találta ki a külföldi magyarok állampolgárságát, jelezve, minden magyarra szükségünk van. A hazatelepülőket is segíti.
Amellett Mo mindig is integráló állam volt, s most is az. Csak egy kicsit óvatossabbá vát, nem szeretne magyar Kosovóvá válni...
A szír helyezet is teljesen félreértékelt.
Egy működő országról beszélünk, amelyet az USA dúlatott szét (USA pénzből, USA-izraeli érdekből) barom vagy nem eléggé európai elkötelezettségű európai politikusok segítségével (Sarko, Blair stb.).
Valóban, a magyar szellem(közgondolkodás) lehetne egészségesebb - pont nem eléggé hazafias, erősen pénz orientált - ebben sajnos a maszop-szadesz-MDF álltal totálisan elrontott "rendszerváltás" is benne van(a gazdaság lerohasztása), meg a Kádár féle internacionalizmus ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.31. 17:08:24

@apro_marosan_petergabor: "Az M állam nem örül anak, ha polgárai kivándorolnak, nem véletlenül találta ki a külföldi magyarok állampolgárságát, jelezve, minden magyarra szükségünk van. A hazatelepülőket is segíti." bocs, innen kezdve nem bírtam tovább a röhögéstől -- igazán jól végzed a munkádat, bónuszt érte!

marczy 2015.08.31. 17:09:50

Rendszerszintű hibák özönét nem lehet csak egy a szavazólapon "jó" helyre tett X-szel megoldani, mert egész egyszerűen nincs kire szavazni. Ha belépsz a pártba, hogy változtass, ott egyből tudatosítják veled, hol a helyed. Új párt alapításához meg kell egy amerikai, orosz stb. nagybácsi, anélkül nem megy. Ha helyi szinten erős tudsz lenni, már jó, de az országos szervezet kiépítése pénz nélkül nem megy. És a pártfinanszírozási mutyikról meg inkább jobb nem beszélni.

Gyakorlatilag a változás összes lehetséges csatornája blokkolva van, van egy a néptől teljesen elidegenedett, zárt, fejnehéz és korrupt politikai-gazdasági elit, ahová csak azok nem kerülnek be, akiknek ott lenne a helyük, hogy jó irányba változtassák a dolgokat.

Ezek után ne csodálkozzon senki, hogy Magyarországon, aki teheti, a lábával, autójával, egyirányú vonat- és repülőjegyével szavaz.

Laptop7712 2015.08.31. 17:17:38

@apro_marosan_petergabor:
Amúgy azt nem értem, hogy a kormányzat mire vár. Mi a probléma? A német kormány most kapott észbe, hogy valamit tenni kellene, mivel a derék honpolgárok felgyújtottak 230 épületet, ahová menekülteket kívántak elhelyezni. Most Angi mutti megkezdte a kommunikációt, hogy miért is kell befogadni a bevándorlókat.
Minden nap, ami így telik el (teszetoszaság, sodródás az eseményekkel) tovább löki a fideszt a „futottak még” kategóriába, amin nem fog segíteni már semmi. Ezekben a percekben veszíti el a következő választásokat.
Nagyon megnyugtató lenne, ha felállna a rendőri – határőri – egység szépen készültségben felállnának a határra, és kényszerítenék az embereket, hogy a határátkelő helyeken lépjék át a határt. A többit majd onnan lehetne indítani. Nem értem azt, hogy egy nemzetközi egyezményeken alapuló törvény (ultiokmány nélkül nem léphetek egy adott állam területére) az rám vonatkozik, másra nagyon nem. Érdekes dolgok ezek. Ebből balhé lehet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.31. 18:06:34

@Keményen Dolgozó Gyíkember: ebben van igazság, de azért számítsuk mindehhez hozzá az utolsó száz év kormányzásának a minősíthetetlentől középszerűig terjedő színvonalát

gázóra ellenőr 2015.08.31. 18:13:13

@apro_marosan_petergabor: "A szír helyezet is teljesen félreértékelt.
Egy működő országról beszélünk, amelyet az USA dúlatott szét (USA pénzből, USA-izraeli érdekből) barom vagy nem eléggé európai elkötelezettségű európai politikusok segítségével (Sarko, Blair stb.)."
- Ezt mivel tudnád igazolni?

Exploiter 2015.08.31. 18:22:06

@Keményen Dolgozó Gyíkember:
Abban igazad van, hogy tetszőleges mintának állított nép hasonló helyzetben lenne itt most.
De azért lehetne sokkal jobban is csinálni, pl leszokni arról, hogy a nyugati embert valami felsőbbrendű fajnak tekintjük. Ebben segítene az is, ha az ún értelmiség nem tartaná állatnak a saját népét.

Conchobar 2015.08.31. 18:30:00

Azért egy kicsit ferdít ez a poszt. Mert csak Magyarországot meg Szíriát említi, ráadásul olyan hazug mondatokkal kibélelve, hogy "Magyarország folyamatosan veszít az utóbbi ötszáz évben: területet, erőforrást, vagyont, perspektívát". Mintha ugyan 500 évvel ezelőtt (egy évvel a Dózsa-féle parasztháború után, 11 évvel a mohácsi csata előtt és 170-180 évvel a Magyarország újbóli egyesítése, 300 évvel a reformkori pezsgés elindulása előtt) csupa fény és boldogság lett volna. Magyarország (és a régió többi országának ) története bizony emelkedések és süllyedések egymás utánja. Ami meg a kivándorlást illeti: a németországi kurd, török, délszláv és lengyel kisebbségek léte azt bizonyítja, hogy náluk már régebben megindult a kivándorlás a jobb élet reményében. És ha végigtallózunk a történelmen a gazdag államok mindig is célpontjai voltak a bevándorlásnak (akkádok a sumer városállamokba, tengeri népek Egyiptomba, aztán a germán és más népek a római birodalomba, a vikingek Nyugat-Európába), de ezek migrációk persze csak akkor tudtak realizálódni, ha a cél ország meggyengült. Szóval a magyar kivándorlást nagy hiba lenne holmi speciálisan magyar körülményekkel, tulajdonságokkal magyarázni

dont be such a jew 2015.08.31. 18:34:06

'A magyarok az utóbbi években hirtelen növekvő számban fedezték fel, hogy az országuk nem úgy működik, ahogyan szeretnék, amire növekvő számban válaszolnak -- nem a társadalmi megoldás iránti igénnyel és ennek kikényszerítésével, hanem -- egyéni kivonulással, disszidenciával. '

komplett faszság, a kivonulásnak a politikához semmi köze....így minden ebből vont következtetés butaság

bkkzol 2015.08.31. 18:41:36

Ha egy magyar állampolgár iratok nélkül elkezdene vonatokat dobálni, gyújtogatni , késelni akkor nem volna jogos a rendőri fellépés? Ha gyújtagatásra való fejbujtás nem terror cselekedet? Neki esek Londonba egy busznak egy husánggal akkor ki véd meg? Azért met hülye primitív alaki az nem mentő ok. Szerintem.

fidesz maszop dk egykutya 2015.08.31. 18:57:48

@dont be such a jew: persze "elvtárs" semmi köze hozzá, az 5 éves terv is 187%-ban teljesült, éljen orbán :))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.31. 19:08:07

@Conchobar: esetleg, ha az 500-at nem a naptárral a kezedben értelmezted volna, hanem némi történelmi érzékenységgel, akkor ez a komment sem született volna meg így-.-. ami pedig a második felét illeti, azt meg egyszerűen nem értem... persze, a szegény helyekről mennek a gazdagok felé -- én se mondok mást, és megpróbáltam elejét venni az ilyen kommenteknek ezzel: "A rövid- és a középtávú problémamegoldás hiánya, majd a képtelensége a társadalmi integráció, innováció, és életképesség hiányának fontos ismérvei. Ebből a legtöbben persze csak a megkereshető pénz nem elégséges voltát látják, de a dolgok összefüggenek."

hát, nem sikerülhet minden...

Old Asshole 2015.08.31. 19:09:43

@HaFr:

Egy náladnál vélhetőleg ismertebb - (sorry...) - filozófus-közíró-pártgründoló is szépen letette ma a névjegyét meg a krédóját:

"az egyén szabadságjogai nem játszhatók ki a népek önrendelkezési joga ellenében"

Úgy tűnik, hogy egy emberöltőnyi "kegyelmi idő" kényelmes ellébecolása után most megint választató korba lépünk.

Ilyenkortájt nem árt kicsit kilépni a boxból, kibújni a bozótból és alaposabban körülnézni: kihez-mihez, kikhez-mikhez igazodva is kívánom elhasználni az egyszeri életemet?

Conchobar 2015.08.31. 19:11:16

@HaFr: "esetleg, ha az 500-at nem a naptárral a kezedben értelmezted volna" - Esetleg ha gondolkodtál volna, akkor rájöhettél volna, hogy nem naptárról van ott szó, hanem az emelkedések és süllyedések egymás utánjának szemléltetéséről (mohács után szakadás, aztán később egyesülés). Egyébként, még most se késő belátnod, hogy nagy marhaság ama mondatod ("Magyarország folyamatosan veszít az utóbbi ötszáz évben: területet, erőforrást, vagyont, perspektívát")

dont be such a jew 2015.08.31. 19:14:28

@fidesz maszop dk egykutya: A magyarnál nagyobb arányú szlovák elvándorlásnak pl. mi köze a magyar belpolitikához?

Nzoltan 2015.08.31. 19:18:23

Engem még nem sikerült meggyőznie senkinek, hogy a gettósodott bevándorlók hoznak a költségvetésnek. Gettóban többnyire nem szoktak dolgozni, többségben csak a f@szukat verik. Márpedig ahol sok a migráns, ott nagy a gettó.

Conchobar 2015.08.31. 19:23:13

@HaFr: "ami pedig a második felét illeti, azt meg egyszerűen nem értem... persze, a szegény helyekről mennek a gazdagok felé" - Van fordítottja is ám. Mikor a szegényebb helyről mennek a gazdag felé, mint a lepke a lámpához, olyankor értelmetlen dolog belső kiváltó okokat keresni (pláne megtalálni vélni "A rövid- és a középtávú problémamegoldás hiánya, majd a képtelensége a társadalmi integráció, innováció, és életképesség hiányának fontos ismérvei"-ben). Egyszerűen azért mennek, mert ott gazdagság van és mert engedik őket odamenni. Mikor a gazdag/vagy közel hasonló helyről mennek a szegény helyre (pl.középkor elején a vallon, itáliai és főként a német telepesek Magyarországra, Csehországba és Poroszországba, később Nyugat-Európából spanyolok, portugálok, angolok, hollandok és franciák a gyarmatokra), akkor érdemes belső okokkal magyarázni a kivándorlást

Conchobar 2015.08.31. 19:26:53

@Conchobar: jav: pl.középkorban a XI-XIV.sz-ban a vallon, itáliai és főként a német telepesek Magyarországra, Csehországba és Poroszországba

fidesz maszop dk egykutya 2015.08.31. 19:30:49

@dont be such a jew: semmi. Épp ezért, nem említettem meg a szlovák elvándorlást, csak te próbálsz ezzel terelni :)

Göntér László 2015.08.31. 19:34:41

Azt hiszem, hogy sem Európa, sem Magyarország még nem döntötte el, hogy mit is akar a menekültekkel kezdeni. Ezért van az, hogy Európa nyeli a menekülteket, mint kacsa a nokedlit, hiszen a nyugat európai országokban már millió számra vannak olyan menekültek, akik nem várták ki a magyarországi regisztrációjukat. Magyarország látszat intézkedéseket tesz a bevándorlás megakadályozása érdekében, mert ezeknek az intézkedéseknek a hatása nem látszódik az érkező migránsok számának a csökkenésében. A tőlünk távozni akaró migránsok visszatartására nagyon vérszegény intézkedéseket teszünk. A regisztrációval kapcsolatban, egyáltalán nem hangsúlyozzuk azt, hogy Görög ország is tagja az EU-nak, és ott miért nem regisztrálják a Macedónián, Szerbián át hozzánk érkezőket. A bizonytalankodás okát én abban látom, hogy egész Európában gond van a népesség szaporulattal és a kialakult életszínvonal tartásához szükség van a bevándorlókra. Szerintem Európa tudja, hogy miképpen lehetne megállítani a bevándorlást és képes is lenne erre, ha sikerülne eldönteni a mit is akarjunk kérdését.
Gyakori érv, hogy a bevándorlókat vessük börtönbe, vagy utasítsuk ki az országból. Nézzük meg ezeket az érveket közelebbről, a végrehajtás szemszögéből! A börtönbe vetés: Feltételezi, hogy van elég, (az általunk is elismert feltételeknek megfelelő) börtön. Tudomásul veszi a bevándorlók számát és a börtönbüntetést kiszabó bíróságok lehetőségeit, a bírósági ítéleteket megelőző mozgás korlátozó hatóságok lehetőségeit. Nem számol azzal, hogy mi lesz ezzel a tömeggel, ha kiszabadulnak a börtönből? Az országból való kiutasítás: Tegyük fel, hogy kiutasítunk tömegeket, akiket valahogy a határon túlra kell juttatni. Hova utasítjuk ki ezeket a bevándorlókat? Szerbiába, az EU tagállam Görögországba vagy oda ahonnan jöttek? Tudjuk, hogy honnan jöttek? Azokon a helyeken, amit bemondtak, békétlenség van. Lehet, hogy az Iszlám Államnak küldünk harcosokat? Mi szállítjuk őket az általunk kiszemelt helyre, vagy menjenek Isten hírével? Érvelni így vagy úgy könnyű, de a végrehajtás nehéz, mert bármelyik választásnak vannak árnyoldalai. Valószínű, hogy ezek miatt az árnyoldalak miatt születik meg olyan nehezen akár az EU-s, akár az országos cselekvési terv. Látni kell, hogy a hatályos jogszabályok nem tömegekre, hanem egyénekre lettek kitalálva.

dont be such a jew 2015.08.31. 19:47:19

@fidesz maszop dk egykutya: Na akkor mi köze a magyar politikának a magyar elvándorláshoz?

fidesz maszop dk egykutya 2015.08.31. 20:00:04

nagyon is sok. Azért vándorolnak el egyre többen, mert ilyen kormányunk van. Ha jó kormányunk lenne és fejlődne az ország, nem vándorolnának el annyian.

dont be such a jew 2015.08.31. 20:19:09

@fidesz maszop dk egykutya: 'Ha jó kormányunk lenne és fejlődne az ország, nem vándorolnának el annyian.'

Ezért írtam a szlovák példát. Tehhát ha jobban fejlődnénkk mint ahogy a szlovákok teszik, még többen vándorolnának ki.

Ellenben amikor csak visszafele fejlődtünk a demokraták alatt, kevesebben húztak el, pl. azért, mert akkor vették fel a devizahiteleiket, amiket most vissza kéne perkálni, meg most nyílt meg Ausztria/Németország 2011ben.

Azok közül akik elhúztak, minden országban majd mindenki a fideszre szavazott a követségeken (is), így a kormányt nem hibáztatják. Bajnai megpróbált vmi kampányhaknit nyomatni 2014ben Londonban, a 6 millió (sic) magyar városában, de 3 ember se volt rá kíváncsi,

nagy égés vót

Medgar 2015.08.31. 20:30:18

@egyetmondok: Érdekes, én meg a nagynénémnek hiszek aki a 3. generációs muszlimok miatt menekült el családjával Marseilleből.

Medgar 2015.08.31. 20:34:16

@Göntér László: index.hu/belfold/2015/08/31/menekultek_bevandorlok_krizis_percrol_percre/

"Minden vonatot meg fognak állítani az osztrákok"

"A rendőrség közlése szerint azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra."

Le Orme 2 2015.08.31. 20:35:47

@Göntér László: "Azt hiszem, hogy sem Európa, sem Magyarország még nem döntötte el, hogy mit is akar a menekültekkel kezdeni."

Azt hiszem, sem Európa, sem Magyarország nem egy ember, aki el tudna dönteni bármit. Innentől kezdve komplett baromság az írásod.

Ad Dio 2015.08.31. 20:38:10

Echte magyar busongást hallottunk. Hiánypotló és nagyon előrevivő volt. Köszönjük.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.31. 20:39:12

@Le Orme 2: testületek és intézmények is tudnak dönteni, vagy emberi döntések összessége ekként megjelenni -- kár durváskodni

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.31. 20:39:47

@Ad Dio: szívesen, kinek a nevében szóltál még?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.31. 20:41:05

@Conchobar: nem bírom belátni, nézz rá a trendvonalra az említett tényezőkből y tengely, idő x

Ad Dio 2015.08.31. 20:41:47

@HaFr:

Itt ül mellettem "Szent Ágo" is ;-).

fidesz maszop dk egykutya 2015.08.31. 20:44:12

@dont be such a jew: "Azok közül akik elhúztak, minden országban majd mindenki a fideszre szavazott a követségeken (is), így a kormányt nem hibáztatják. "

Ezt hol álmodtad kommer? a fidesz.hu-n olvastad?

Persze "elvtárs" a gyurcsány a hibás a kivándorlás növekedéséért is :))
Bajnai "elvtárs" pedig hogy jött ide? Csak úgy be kell nyögni valamit? Akkor miért nem már gyurcsány, vagy legalább libajnai?
A devizahitel meg már csak olyan, hogy ha átmegy egy másik országba, már nem is kell fizetni... haha el is megyek veszek fel hitelt, aztán emigrálva dőzsölök... ja nem.

A szlovák kivándorlási adat szintén a fidesz.hu-ról van, vagy az agitprop kézikönyv 2015-ös kiadásából? XD Egyébként nem ismerem a helyzetet, lehet hogy ott is olyan papíron növekvés van mint itthon, bár még az is duplaakkora ott mint itt :)

Ad Dio 2015.08.31. 20:52:30

@HaFr:

Sokadszor kerül elő ez a téma és még mindig azt gondolom, hogy nélkülözi a logikai kohéziót.

Az elvándorlás egész kelet európát érinti, vagy inkább sújtja.

Értem én, hogy Te mint pártvezető szeretnél ebből pártpolitikai témát csinálni, de ez nem az. A képlet ennél sokkal egyszerűbb:

- beléptünk az EU-be, lehet menni
- kint ugyanazért a munkáért 4-5x pénz van
- idehaza a pénz még a szinten maradáshoz is kevés sokszor
- erre keverd még rá a hitelválságot és voila!

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne tudnék elképzelni egészségesebb belpolitikai hangulatot, de a kivándorlást nem ez mozgatja.

dont be such a jew 2015.08.31. 21:15:11

@fidesz maszop dk egykutya: 'A szlovák kivándorlási adat szintén a fidesz.hu-ról van, vagy az agitprop kézikönyv 2015-ös kiadásából? XD Egyébként nem ismerem a helyzetet, lehet hogy ott is olyan papíron növekvés van mint itthon, bár még az is duplaakkora ott mint itt :)'

Egész kelet-európában csak a cseheknél kisebb arányú az elvándorlás mint Mo-n. Mindenhol máshol nagyobb.

Angliában a legtöbb migráns lengyel (a helyiek minden kelet európait poláknak hívnak)

Lengyelországban a legtöbb migráns ukrán
Mo-n a legtöbb migráns román
Csehországban....ukrán
Szlovákiában....cseh
Németországban....török
Franciaorsz.....algériai

érdemes követni....érdekes téma

egyetmondok 2015.08.31. 21:20:49

@Medgar:
Biztosan előfordul ilyen is.Meg más is.

zipe moha 2015.08.31. 21:23:42

@Conchobar: " Egyébként, még most se késő belátnod, hogy nagy marhaság ama mondatod ("Magyarország folyamatosan veszít az utóbbi ötszáz évben: területet, erőforrást, vagyont, perspektívát")

miért...szerinted nem veszít???...mert az állításnak ez az ellentéte...kíváncsivá tettél...netán gyarapszik???...beszélgessünk...

zipe moha 2015.08.31. 21:38:29

@Conchobar: elébed vágok, hogy a beszélgetéssel kapcsolatban körvonalazzam neked a történelmi előzményeket:

I.Péter akit a Szent István kijelőlt utódjaként tarthat számon a magyar történelem...tartsa is!...Magyarországot a Német-Római Császárság hűbéresévé tette!...olasz német katonákkal árasztotta el az országot...az Istvánt túlélt magyar főurakat kizárta a kormányzásból...

ez pedig az arc poetikája:"„Vendég telepesekkel árasztom el Magyarország földjét, és a magyarok szolgák lesznek saját hazájukban.”

IGY LETT......mind a mai napig!

zipe moha 2015.08.31. 21:49:07

Gizella az elvakult térítő is magához tért, miután az olasz származású !! ( istván hagyatéka...)Péter őt is száműzte és fogságba vetettte. Ekkor Aba Sámuel vcezetésvel elűzték őt. Ám Péter kényszerűségből a korábbi ellenfeléhez, III. Henrik német-római császárhoz menekült, aki biztosította őt támogatásáról, mivel Magyarországot egyébként is hűbéri gyarmatának tekintette.

Másodjára III. Henrik Székesfehérváron személyesen ültette trónra Pétert 1044 júliusában, jelezve ezzel a megváltozott erőviszonyokat. A segítségért cserébe persze Henrik viszonzást várt. Először életbe léptette a német jogot, amivel egyértelműen elhagyta az istváni utat. 1045 pünkösdjén a császár újra Magyarországra jött, Péter pedig az országot aranyozott lándzsa formában átadta Henriknek, ezzel Magyarország a Német-római Császárság hűbérese lett. „A császár a lándzsát és a koronát Rómába vitette.”[3] Közben István felesége, Gizella is elhagyta az országot és visszatért szülőföldjére, Bajorországba. Péter pedig a legfőbb tisztségekbe újra idegeneket helyezett.

Szóval jóindulattal 500 év...még jobb indulattal majd 1000..érted-e???

gázóra ellenőr 2015.08.31. 21:56:23

@bkkzol: "Ha egy magyar állampolgár iratok nélkül elkezdene vonatokat dobálni, gyújtogatni , késelni akkor nem volna jogos a rendőri fellépés? Ha gyújtagatásra való fejbujtás nem terror cselekedet?"
És hogy is volt az 2006-ban, sállal eltakart arccal, utcaköveket, Molotov koktélokat dobálni a rendőrökre, megrohamozni a TV székházat.
Akkor gumilövedéket használtak az őrjöngők ellen, amire fel vagytok háborodva, most meg lövetnétek azokra az emberekre akik a háború elől menekülnek?

krepler 2015.08.31. 22:04:58

nem akarok nagyon kukacoskodni, de a "magyarország az elmúlt 500 évben folyamatosan veszít..." kitétel azért nem teljesen korrekt. ok, a fénykorán biztos túllendült a magyar állam, de a folyamatos csökkenés erős túlzás. a török kiűzése után lassan elkezdett magához térni az ország, és ezt a fejlődést a két szabadságharc se vetette vissza érdemben - összességében mindkét esemény után (pár évvel) a habsburgok nagyobb szabadságfokra állították a működést. a monarchia ideje pedig bizony komoly fénykora volt az országnak.
még az 1000 év legnagyobb tragédiáját jelentő trianon után se egyenes vonalú a csökkenés. a 30as években megerősödött az ország gazdaságilag, a 40es évek legelején az elcsatolt részekből is sikerült visszakapni. (ok, elég drágán megfizettünk érte)
a világháború után se egyenes vonalú a csökkenés, vannak felívelőbb és ínségesebb idők. a kilencvenes évek elején (hogy ne a viszonylagos jólétet csúf eladósodottsággal kombináló kádár korszakra hivatkozzak) pl. kifejezetten jó volt magyarnak lenni, az átalakulás élharcosa voltunk, a németek egyesítői stb.

zipe moha 2015.08.31. 22:20:46

@krepler: ...nem akarlak bántani, de kérlek olvasd át amit írtál....

" a török kiűzése után lassan elkezdett magához térni az ország, és ezt a fejlődést a két szabadságharc se vetette vissza érdemben - " ...jajj, jajjjjjj...

"a habsburgok nagyobb szabadságfokra állították a működést"...a Habsburgok, ja

"a monarchia ideje pedig bizony komoly fénykora volt az országnak."...ez nagy gáz, hogy ez volt a legfényesebb kor, milyen lehetett volna???....egyébként ennek a fényes kornak és árának! Trianonúan az összefüggése egészen közvetlen...

"kifejezetten jó volt magyarnak lenni, az átalakulás élharcosa voltunk, a németek egyesítői"...nahát már megint használtak bennünket a németek???...és milyen hálásak voltak...mint mindig...csak visszaállt a függés...és te ennek örvendezel...jellemző ...

járj saját fővel és legyél a magad ura a saját szellemed magad vezesd

zipe moha 2015.08.31. 22:27:42

@krepler: ""„Vendég telepesekkel árasztom el Magyarország földjét, és a magyarok szolgák lesznek saját hazájukban...és történelmüket úgy tanítom nekik hogy alávetettségüket természetesnek tartsák s mikor leginkább tiprom őket akkor lássák a legfényesebbnek saját koruk, s ha csontot hajítok ugorjanak és marakodjanak azon....de az általuk termelt színhúst a közben is felém nyújtsák. Hogy ilyen hülye nemzet van-e nem tudom...de teszek egy kísérletet hátha bejön...".....van

Laptop7712 2015.08.31. 22:28:42

@krepler:
Hozzátenném, hogy igazad van, 1993-ig szépen mindenki elhitte, hogy lesz itt valami. 1994 februárjára szépen lefordultunk az útról, és azóta szisztematikusan felszámoltak, és felszámolnak mindent, ami az egyszerű magyar melós életét kiszámíthatóbbá tehette volna. Az lemúlt 25 egy nagy csőd, és nagyon komoly pofavesztés az elit számára. Sokan azt mondják, hogy ez nem politikai gazdasági elit, ez valami más. És most van itt az idő, 25 évvel a nem létező rendszerváltás után, hogy a nép kezd felébredni, mivel kezd rájönni arra, hogy már nem veszíthet semmit.
Érdekes azt végignézni, hogy milyen szintű komplex potenciál koncentráció jelenik meg a politikai elit körül, legyen az bármilyen kormány az elmúlt 25 éveben, a gazdaságtörténet szép példákat ad ma is.
Ami fontossá válik az nem más, mint az a gazdasági axióma, miszerint egy szinten túli irányítási potenciál koncentráció az irányított rendszer hatékonyságának sérülését – netán komplex összeomlását – vonja maga után.
Amit most látunk, hogy eltűnnek a „rendszerváltó” párok, ez ennek a folyamatnak az első politikai vetülete. A hatalom további koncentrációt erőltet, melyben megjelennek a komoly rendszerszintű anomáliák. Amit most a fidesz tesz, semmi más, csak tűzoltás, a kérdés az, mennyire hatékonyan képesek ezt tenni, és lesz-e a történetnek valamilyen olyan aspektusa, amire azt tudják mondani, hogy siker, és e hatás eljut minden kis településen élőhöz, úgy, hogy azonnal érezze pozitív hatását saját életében. E nélkül nem lesz esélye 2018-ban, ezzel szerintem tisztában vannak. A jobbiknak jelen esetben semmi más dolga nincs, csak folyamatosan tematizálni a közbeszédet. Ezt teszi mosrt is.

zipe moha 2015.08.31. 22:39:52

@Laptop7712: ...nagyon fontos különbséget tenni a patriotizmus és a nacionalizmus között...a patriotizmus veszélyes a létező struktúrákra mert értékhordozó, trend alakító...a nacionalizmus ön-és közveszélyes, nem is népi... a hatalom ül rá a közember jogos indulataira.... ne tévedj, a nacionalizmuson ugyan úgy rajta csücsül az mszp, a fidesz,az lmp...sőt az szdsz is... a kitörni vágyó lovat zablázzák, még ha jobbiknak is keresztezték a zablát...ugyan az az inercia rendszer...ez mind! ugyan az

apanna 2015.08.31. 23:09:15

Egy német nyelvű poszt fordítása:

A válasz: iskolai menza disznóhússal

Muszlim szülők azt követelték, hogy Montreal (Kanada) egyik elővárosának minden iskolai menzájáról tiltsák ki a disznóhúst. A polgármester elutasította a követelést, a jegyző pedig levelet küldött minden szülőnek, amelyben megmagyarázta, hogy miért.
„Önöknek, muszlimoknak meg kell tanulniuk, hogy Kanada és Quebec szokásaihoz, hagyományaihoz és az ottani életformához alkalmazkodjanak, mert a bevándorlásukkor ezt választották. Meg kell érteniük, hogy integrálódniuk kell, mert önöknek kell az életmódjukon változtatni, nem a kanadaiaknak, akik önöket nagyvonalúan befogadták. Meg kell érteniük, hogy a kanadaiak sem nem rasszisták, sem nem idegengyűlölők, hogy már eddig is sok muszlim bevándorlót fogadtak el. A kanadaiak nem hajlandók arra, hogy azonosságukat és kultúrájukat feladják. És ha Kanada befogadó ország, akkor nem a polgármester az, aki a külföldieket befogadta, hanem Kanada-Quebec népe. Végül meg kell érteniük, hogy Kanada a maga zsidó-keresztény gyökereivel, karácsonyfáival, templomaival és vallási ünnepeivel a vallást a magánélet keretei között tartja.
A községnek joga volt arra, hogy mindenféle megegyezést az iszlámmal és sariával elhárítson. Mindazoknak a muszlimoknak, akik ezt a világszemléletet nem tudják elfogadni, és nem érzik jól magukat Kanadában, azt tudjuk mondani, hogy a világon 57 csodaszép muszlim ország van, a legtöbbjükben népességhiány van, és készek arra, hogy a szegényeket a sariával összhangban szeretettel fogadják. Ha önök a hazájukat Kanadával és nem valamelyik muszlim országgal cserélték fel, akkor ez azért volt, mert a kanadai élet kellemesebb mint bárhol másutt.
Tegyék fel egyszer maguknak a kérdést: Miért jobb itt, Kanadában mint ott, ahonnan jöttek? A válaszunk: egy menza disznóhússal.

Forrás: Ethos 05/15

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.31. 23:17:13

@apanna:

Ez a levél egy hoax (soha nem került megírásra semmilyen 'jegyző' által):

www.hoax-slayer.com/dorval-mayor-refuses-remove-pork-school-canteens.shtml

krepler 2015.08.31. 23:20:17

@zipe moha:
én elolvastam, te viszont kicsit utána nézhetnél. hogy nézett ki az ország a török kiűzése után és hogy nézett ki mondjuk 1910-ben?
a rákóczi szabadságharc után egy csomó központosító törekvés megakadt, leálltak a birtokelvételek (aki nem tudta igazolni, h a török előtt övé volt a birtoka) stb. 48 után tényleg volt haynau és bach, de a kiegyezés nagyobb szabadságfokot adott az országnak, mint 1847 előtt volt.
a monarchia időszakára nem mondtam, hogy LEGfényesebb, de nézd meg: akkor épült fél budapest és a vidéki városok többsége, nagyot fejlődött a magyar ipar, az irodalmunknak pedig tényleg (egyik) aranykora volt...
ami meg a kilencvenes évek elejét illeti: szerinted mikor volt nagyobb nemzetközi tekintélye az országnak? mikor néztek fel ránk mondjuk egy nemzetközi multinál a (mondjuk) szlovák vagy lengyel kollégák, mikor csapott a kezedbe szívesebben egy kocsmában valami nyugateurópai srác örömmel, h milyen jó fejek a magyarok - és még sorolhatnám

Hannibal ante portas 2015.08.31. 23:27:49

Megdöbbentő. Eddigi életem során volt részem jó néhány doktori és kandidátusi védést meghallagtni, s jelentős részükben csak ámultam-bámultam. Nem a szellemi teljesítmény nyűgözött le, hanem éppen annak hiánya, a haszontalanság tetten érése. Ilyenek a HaFr írásai is, verbális maszturbáció, tök fölösleges köldöknézés, hablatyolás. Áltudományos, álintellektuális fontoskodás a semmiről. Közben meg az élet máshol van, de ezt már Kundera is tudta.

Laptop7712 2015.08.31. 23:32:59

@zipe moha:
Érdekes, hogy ezt a témát felvetetted. A tradicionális hazai életvezetés mindig az önellátás valamilyen formájára épült. Ez minden korban megadta a családok számára azt, hogy minden tekintetben független legyen az éppen regnáló hatalomtól. Ez minden korban a patriotizmust erősítette. Az, hogyha egy társadalomban jelen van az egészséges nacionalizmus, az csak jó egy szintig. Nézd meg az USA-t, vagy a franciákat. Azt érzékelni lehet, hogy a párok szeretnének mindig ráülni a nacionalista érzületre, de ezt nem érzem se az maszopnál, se nem éreztem a szadesznél sem.

A mostani patriotizmus, és a netán hozzá kapcsolódó nacionalizmus nem felülről irányított, hanem alulról szerveződik inkább. Ezért a jellege is más, és nem igazán érzékelhető a pártok számára az – sok esetben – hogy ennek mi lesz a kifutása.

gázóra ellenőr 2015.09.01. 06:50:30

@apanna: Hááát....!!! :-)) Ez qrva nagy!

bkkzol 2015.09.01. 06:57:14

@gázóra ellenőr: igen , meg most idoben kellene kiloni oket ha maskepp nem jut el a tudatukig, hogy semmi keresni valojuk itt. otthon kellen kiabalni, tuntetni es a sajat rendszeruket elhetove tenni. nem egy meglevo, tobbe kevesbe mukodo rendszert belulrol bomlasztani. most a vnat miatt lazadnak, azutan, hogy lakas kell nekik...mecset..." mi az, hogy kendo nelkul szaladganak itt a hazban a nok!"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.01. 07:06:20

@krepler: voltak felívelő periódusok -- de a függetlenség 1918-ig odalett, a visszakanyarodás a nyugati pályához (legalább a német polgárosodáshoz) nem történt meg, a fejlődés tartalékai fogytak, máig fogynak

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.01. 07:07:14

@bkkzol: nem lövünk ki senkit, legföljebb téged, ha ebben a mederben folytatod ezzel a nickkel most éppen

apro_marosan_petergabor 2015.09.01. 07:49:39

@gázóra ellenőr:

Qui prodest? Kinek az érdeke?
Ki támogatta a "felkelőket"? Az USA. Bölcsebb lett már, mint Vietnámban, Irakban, saját katonát nem küld, helyette európai csicskásokkal bombáztat... és fizet a felkelőknek(pénze van elég)
Qui prodest?
Izraelnek szüksége volt a hatalmi vákumra, Líbia, Szíria, Irak, Egyiptom bedöntésére/szétzilálására, hogy szükség esetén megtámadhassa Iránt (lévén felettük tud odarepülni, Szíria Irán szövetségese, s bevalottan támogatja a palesztíneket).
A Hamasz is így jobban szelidíthető. Sikerült is most lejjeb csavarni őket...
Qui prodest?
Olaj.
Líbiában nagyon magas volt a bányajáradék (nálunk csak 12,5%), ezért Kadhafi szépen tudott pénzt osztani országában. Ebből a líbek külföldi egyetemeken tanulhattak, aki nem akart otthon kapott a vállalkozásához segítséget (boltok, vendéglátó helyek).
Ez a magas bányajáradék (az olajbevétel %-a) nagyon zavarta a multi cégeket, már nem zavarja...

bkkzol 2015.09.01. 13:27:41

@HaFr: liberalis cenzura! tetszik! barmit mondhattok ha nekem tetszik!

tamas11 2015.09.01. 14:10:06

@Hannibal ante portas:
Tekintélyelven indítasz: sok doktori és kandidátusi védést volt módod meghallgatni és a teljesítményhiány nyűgözött le. (mint a Béndekblognál).
(miért nem opponáltál?)
Tegyük meg most!
Gyorsan írd fel széljegyzetként, hogy ez itt nem az, nem tudományos munka.
Hanem publicisztikai jellegű rövid írások.
Mi adhatja rangját egy ilyennek?
Egyrészt a befolyásolás nyílt szándéka jellemzi, rangját meg annak sikere.

Erre értékítéletként az jön vissza, a két fél közös siráma: hogy NEM SIKERÜLT meggyőzni - Téged...
Újságműfajú, de még annak sem nevezhető karcokat vitázva, azzal vágnál tarra, hogy téged nem győzött meg.
Hát engem meg igen...
Béndek írásaiban épp az ragadott meg, hogy el tudott emelkedni a többi szerzőtől - ritka élmény ez olyannak, aki hivatalból tízezerszám olvasott már hasonlót..
A szöveges , nyelvi produktumok közös tulajadonsága, hogy szituatívak, szituációfüggőek. Ezek az itteni írások egyensen az interajktív mezőre születnek, vita cincálás követi közlésüket. Sokszor fontosabb lehet amit bejegyzések kapcsán vendégei elmondanak. és ezt nem kerítheti be lét- vagy presztízsharc, (csak futólag, olykor).

Újabb tromf veled szemben, hogy nem mindegyik írás egyforma hatású. és színvonalú, az is eredmény, ha sok jó van közte, ezrével vált ki olvasást hoszzászólásokat.
Ez is egy mérrték számomra, s nem az, hogy te untad e a doktorikat.
Én itt találkoztam először számos aktuális gondolattal, pedig hát, előtte is rajt voltam a szeren...
Ha mégis mást akarnál de ebből a forrásból, mondj egy témát, vagy ne itt támaszd le a biciklit.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.01. 14:31:44

@Hannibal ante portas: én csak kettőn voltam -- az apámén és az enyémen, ez elég volt ahhoz, ahogy @tamas11 írja (köszönöm), hogy a két műfajt meg tudjam különböztetni egymástól -- csodálom, hogy neked ez gondot okoz, miután itt is elolvastál már vagy száz posztot, ott is meghallgattál vagy száz olyat

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.01. 16:31:05

@gázóra ellenőr: @HaFr:

Ahogy az apanna hozzászólását követő hozzászólásomban ( @neoteny: ) demonstráltam, ez egy hoax: a polgármester soha nem tett ilyen kijelentést és a 'jegyző' soha nem írt ilyen levelet.

bkkzol 2015.09.01. 17:39:24

@HaFr: remélem már tele a nappalid a szutyok afgánokkal! nem a belbudai kávézóból kell multikutinak lenni kedves! a Köztársaság téren parkoltam évekid, de most mennem kellett ,mert nem biztonsásos a tér az istápoltjaid miatt! a mázsás iraki háborog , hogy nincs pénze szállodára, ételre... vidd haza azt is!

IP címmel leégett pecás 2015.09.01. 19:52:13

@bkkzol: Jól van nácikáM, vedd be a GYÓGYSZERED!

Szemita Anti 2015.09.01. 22:15:04

@Csatos náci:

Te annyira hülye vagy, hogy még a nickedet is loptad, mert a saját eszeddel nem tudtál kitalálni egyet :D

ufópilóta 2015.09.01. 23:23:16

Zsák a foltját megleli:

BaliBa 2015.09.01 23:14:09

"Még egy tévhitet is el kellene oszlatni, persze nem blogolással: hogy ezek a bevándorlók nem akarnak harcolni azért, hogy saját országukban, otthonukban békében élhessenek és lemondtak a saját kultúrájukról.

Miért is ne lehetne része a megoldásnak egy ütőképes, a Közel-keleten bevethető, hadra fogható bevándorlókból álló hadsereg felállítása? Már az ideiglenes befogadó állomásokon sorozó pontokat lehetne felállítani és Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban megkezdeni a kiképzésüket. Egy év elteltével pedig már dobhatják is vissza őket katonai szállítógépekről. Ha ezt fél meglépni az EU, azzal máris elismerné, hogy egy ilyen kontingens inkább jelentene veszélyt az EU-ra mintsem az iszlámistákra."
süti beállítások módosítása