1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.06.14. 13:36 HaFr

A konzervativizmus fölénye a liberalizmussal szemben

Nagyon érdekesnek tartottam mindig is egy adott társadalom versenyképes egyensúlyának (vagy ennek hiányának) és uralkodó politikai kultúrájának összefüggéseit. Különös súllyal vetődik fel a kérdés egy versenyképtelen társadalom és a politikai kultúrájának esetében, amilyen a magyar, annak kapcsán, hogy egyáltalán lehetséges-e exit az ilyen helyzetekből.

A gazdasági és a politikai liberalizmus brit mesterei (elsősorban Adam Smith és Locke) talán maguk sem értették pontosan, milyen kulturális kontextusban tartották magától értetődőnek a spontán piaci rend és a természetjogi alapú megoldások, köztük a szerződés alapú polgári kormányzat lehetőségét, illetve nem, vagy alig reflektáltak erre. Az előzetes hagyomány hiánya okozta problémák csak az eszméiknek a kontinensre való átkerülése után váltak nyilvánvalóvá, amikor -- nyilván leegyszerűsítve a történetet -- rögtön forradalmaknak kellett kirobbanniuk az irántuk való hódolatban.

Angliában az egyéni szabadságok és ezek működése elválaszthatatlan volt attól a hagyománytól és attól az intézményes rendtől, amelyben ezek tárgyiasultak (felfedeződtek, leíródtak). Adam Smith és Locke normativitása nem volt elvonatkoztatható a kultúrájuktól, szemben a szabadság, az egyenlőség, és a testvériség szentháromságával, amely úgy vált exportcikké a kontinensen, hogy teljesen híján volt a mögöttes kultúrának és intézményeknek. Más szóval a liberalizmus a hagyomány (közösségi és intézményi erő) nélkül gyökértelen konstrukció maradt, amely bűnösnek mondható a politikai konstruktivizmusok (pl. a progresszivizmus, a nacionalizmus, a pozitivizmus, a szocializmusok, a bolsevizmus és részben az etnicista fasizmusok) sok áldozatot követelő meghonosításában -- egyszerűen, mert a kontinensen elvált egymástól a módszere és az értéktartalma, és sokkal befolyásosabbá vált az előbbi.

A játékelméleti kutatások, közöttük az ún. Nash-egyensúly, a konvenciók elmélete, illetve az iterált fogolydilemmával kapcsolatos eredmények bebizonyították, hogy megfelelő intézményi háttér nélkül a puszta egyéni hasznonmaximalizáció nem vezet optimális közösségi eredményhez. A piaci individualizmus állami (és ami még hatékonyabb: társadalmi/kulturális) koordináció nélkül hasonlóképpen szuboptimális eredményekre vezet, mint az oligopol megoldások. Hasonlóképp, ahol a társadalmi/kulturális koordináció evolutív intézményeit az oligopol szereplők (az állam és a túlsúlyos korporációk) letörik -- akárcsak Magyarországon -- , ott a társadalmi versenyképesség és eredményesség tartósan sérül. (A magyar állam működése ezért is összehasonlíthatatlan pl. a szingapúrival, amely a részben létező versenyképes kulturális jegyek stabilizálására és kiegészítésére irányult, és volt ennek okán mindig is kiszámítható -- és áll sokkal közelebb az oroszhoz, amely maga a haramia és latorállam.)

Egy ilyen helyzetből a kiút (exit) csaknem lehetetlen, vagy nagyon lassú. A magyar társadalom versenyképes kulturális és intézményi egyensúlyának tartós elnyerése jó esetben is legalább fél évszázados evolúció eredménye lehet csak. Ebben az állam szerepe kezdetben nélkülözhetetlen. Az állam alárendelését azonban ennek a feladatnak nagyrészt akadályozza magának a feladatnak a meg nem értése a szélesebb társadalmi közegben, ami viszont következik a kulturális versenyképtelenségünkből. A kör bezárult. Az autonomista és szabadságelvű konzervativizmus (ez a kulturális és intézményi erő) ugyan elvi fölényben van a pozitivista liberalizmussal szemben, ha az ember és a szabadsága védelméről van szó, mégis nehezen stabilizálható bármilyen konstruktivizmus, így akár a liberalizmus, akár az "illiberalizmus" ellenében. A politikai kultúrák evolúciójának ez a fejezete ugyanis már lezárult.

103 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr967542522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.14. 14:41:41

@bádogos: aha, biztos -- lényeg, hogy "alapvetően" félreértettem, te meg "alapvetően" offé vagy

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.14. 14:45:01

@HaFr: a megjegyzésed ugyanis azt árulta el, hogy nem jól érvelsz: az állítólagos félreértés nem volt félreértés, a forradalmak kirobbanását ugyanis nem tagadtam, hanem állítottam -- "készen lét" csak éppen abban az értelemben nem volt, hogy szükség volt a forradalmakra

bádogos 2015.06.14. 14:59:16

@HaFr: Valamiféle általános konzervatív félreértés, hogy van egyszer a szerves fejlődés, meg van a forradalom, ami valamiképp a szerves fejlődés ellentéte. Én a kettő között nem látok lényeges különbséget. Ahol a fennálló hatalmi viszonyok nem akadályozzák, hogy a fejlődés a feltételek és az elvárások mentén folyamatosan végbemenjen, ott a változás folyamatos, kis lépésekben történik, ahol pedig akadályozni igyekeznek, ott lavinaszerűen, de a kettő között nincs lényegi különbség.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.14. 15:03:03

@bádogos: dehogy nincs- --óriási különbség van a belátható és a beláthatatlan változás között, és a félreértést az okozza benned, hogy a régi paradigmák egyensúlyvesztését, lerombolását és egy új paradigma elméleti tételezését te olyan értékű folyamatnak tartod, mint egy paradigma folyamatos evolúcióját. Nem az. Látszik ez abból, hogy a 19-20. század mennyi emberáldozatot követelt a kontinensen

Moin Moin 2015.06.14. 15:11:38

@HaFr: A forradalomban a golyó öli meg azt a sok-sok embert - a konzervativizmusban meg a kilátástalanság, vagy az unalom.:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.14. 15:13:37

@Moin Moin: jaj, haggyá már, ne légy tapló :)

ricardo 2015.06.14. 15:23:26

Szerintem a liberális világlátás alapvető vonása az optimizmus: az igazodás spontán erőibe vetett hit, ami lehetővé teszi, hogy az ember szorongás nélkül fogadja a változásokat, még akkor is, ha senki sem tudja előre megmondani, hogy pontosan hogyan is fog megtörténni ez az alkalmazkodás valamely konkrét esetben. A liberalizmus valóban egyfajta hiten alapul: annak hitén, hogy lesz megoldás a problémákra, még ha a dolog természetéből fakadóan az előre nem is látható, hiszen az majd épp menet közben fog kikristályosodni. Egy liberális számára ezért nincs szükség valamilyen állami nagy lökésre, ami majd elindítja a dolgokat a helyes irányba. A szabadság az igazi nagy lökés, azt kell biztosítani. Az, hogy a konzervatívok hajlanak valamiféle állami bábáskodásra, ami majd terelgeti jófelé a dolgokat, valójában ugyanabból a félelemből táplálkozik, mint a szocialisták tervezési hajlama: nem hiszik el, hogy anélkül is születhetnek megoldások, hogy az ne valamilyen előzetes terv eredmény lenne, és nem érzik magukat biztonságban csak akkor, ha valamiféle felsőbb értelem figyelemmel kíséri a változásokat, és terelgeti azokat. Ez a fajta konzervativizmus miközben hitet tesz a spontán, evolutív fejlődésben, azért még valamiféle menetrendre vágyik, és miközben hitet tesz a közösség ereje mellett, azért még úgy véli, hogy rögtön minden összeomlana, ha az állam nem állna oda a közösség mögé, mert a közösségnek fél évszázadra van szüksége, hogy kitaláljon valamit.

bádogos 2015.06.14. 15:27:26

@HaFr: Teljesen belátható változás nem létezik. Ha kisebb lépésekben haladunk, a közelebbi cél nyilván pontosabban behatárolható, mintha egyszerre kell nagyot ugrani, de ez nem minőségi különbség. Valamiféle konszolidált új állapot mindig néhány korrekció után áll be, és ha az új állapot távolabb esik a régitől, valamint az átmenet gyorsabb, akkor a konszolidáció is hektikusabb lesz. Ehhez még emberek sem kellenek - egy szabályozási kör is így viselkedik :)

nevetőharmadik 2015.06.14. 16:20:43

@ricardo: A szabadság _nem_ lökés. A szabadság környezet. A szabadság passzív. A lökés az emberben van, a belső motivációkban. Feltéve, ha benne van, feltéve, ha társul megvalósítói készségekkel.

Ám ez korántsem általános, Magyarországon az emberek jelentős része nem rendelkezik azokkal a belső tulajdonságokkal, amik segítenék a szabadság biztosította teljes potenciál megvalósításában, a szabadság előnyeinek önmegerősítő kihasználásában.

(Attól, hogy van autód, még nem tudod vezetni. És ha tudás nélkül mégiscsak vezetni akarod, baj lesz.)

A változás terelgetésére és felügyelésére pedig egy nagyon egyszerű ok van: az, hogy a (szabadságból való) visszarendeződés erői aktívan működnek. Nem lehet azt mondani, hogy nesze, itt a szabadság, majd megnézzük, mi lett belőle ötven év múlva.

Ráadásul 200 ember nem tudja megvédeni a szabadságot egy országban. Az ország többségének kell megvédenie, amit akkor fog megtenni, ha önmaga számára elég értékesnek érzi azt. Elég értékesnek pedig akkor fogja érezni azt, ha önmaga számára eredményesen kihasználta a szabadság adta lehetőségeket. Meg kell tanítani őket "autót vezetni". Nem elfuvarozni őket mindenhova (á la szocialisták), hanem megtanítani vezetni.

leponex 2015.06.14. 17:21:09

Két idézet:

' A magyar társadalom versenyképes kulturális és intézményi egyensúlyának tartós elnyerése jó esetben is legalább fél évszázados evolúció eredménye lehet csak. Ebben az állam szerepe kezdetben nélkülözhetetlen. '

' Nem is akkora baromság ez a "centrális erőtér" '

- bizony Hafr, sok van még vissza abból az 50 évből, egytizede ha eltelt, ne legyél már annyira türelmetlen:)

Addig meg mantrázzátok lelkesen tovább Magyar - Moin (tapló?) barátunkkal kedvenc maffiátokat, másra nagyon nem vagytok képesek - ahogy az eredményeitek mutatják.

explanatus 2015.06.14. 17:54:55

Itt is kettő:

"Mindenki arra gondol, hogy megváltoztatja a világot, de arra senki sem gondol, hogy magát változtassa meg." Lev Tolsztoj

„Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.” Charles Darwin

2015.06.14. 18:05:14

@nevetőharmadik:
a magyarok többsége a külügyekben akarnak szabadságot. belpolitikában a többség rendpárti. az ellenzék ezt éppen fordítva képzeli el.

nevetőharmadik 2015.06.14. 18:25:38

@unionista᠍: Igen, ez így van. A magyarok többsége összekeveri a szabadságot a függetlenséggel, az utóbbi kellett nekik mindig is, nem az előbbi. (Az amcsik például tudják a különbséget, nekik éppen ezért nem szabadságharcuk volt, hanem függetlenségi háborújuk.)

Nincs is ezzel semmi baj mindaddig, amíg a magyarok többsége nem ácsingózik a nyugati életszínvonalra, hanem megelégszik a mindenkori orosszal, törökkel, kazahhal.

almodhi 2015.06.14. 18:55:19

"szemben a szabadság, az egyenlőség, és a testvériség szentháromságával, amely úgy vált exportcikké a kontinensen, hogy teljesen híján volt a mögöttes kultúrának és intézményeknek. Más szóval a liberalizmus a hagyomány ... nélkül gyökértelen konstrukció maradt.

Ugye ezt nem úgy érted, hogy a liberalizmus azonos (vagy nagyon hasonló) a fenti szentháromsággal(-hoz)?

zipe moha 2015.06.14. 19:03:54

@leponex: ...azért ne napold el a nyugtát..sül a bukta..egy kis porcukor..hogy ne legyen olyan keserű ami odaégett...:)

almodhi 2015.06.14. 19:04:28

A játékelmélethez: amit leírsz, az igaz, ha feltesszük hogy az aktorok nem, vagy csak nagyon rövid távon látnak előre, illetve képtelenek saját viselkedésük "meta-értelmezésére" (azaz annak belátására, hogy ha most visszafogják magukat, később jobb lehet). Ha bevezetjük a rendszerbe a fenti tulajdonságokat, akkor az így értelmezett egyéni haszonmaximalizáció is elvezethet az optimumhoz. (a "-het" itt fontos, az optimum elérése a fenti extra "egyéni" paraméterektől függ.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.14. 19:06:23

@leponex: miért vagy ilyen színvonaltalan? kényszeres vagy jobb híján?

tamas11 2015.06.14. 19:07:44

@leponex:
Kicsit is színvonalas kritikus kitűzi, hogy mit tekintene sikernek, vagy utal rá, hogy erről közmegegyezés szól. (esetleg hiányolja).
Béndek és a PKP ismertsége - bizonyos körben - nagyon megnőtt az elmúlt , kb szűk egy évben. Most az a stáció következik, amelyben a elutasítottságot együtt kell mérni az elérés korlátaival: a közönség csekély létszámában az egyetértés hiányát az aktivitáshiánnal. meg az alulinformáltsággal. Te jól érzed magad ebben a zsákutcában, úgy teszel mint aki nem ellenzéke a PKP-nak hanem igényes kritikusa Azt hiszed, aktivitásod fedi egyetértésed hiányát, és alulinformáltságodat.
A sok évvel ezelőtti Orbánbeszéd számtalan, kritikátlan, szolgai beidézése, meg a silány irónia nem helyettesítheti számunkra a hiteles értékelést, a tartalmi munkát érdemi viszonyt.
Észrevétlen maradt például számodra az a fordulat, ami a párt célcsoportjának kijelölése /keresése során zajlik. Botcsinálta akadékoskodó maradsz, nálam érvényben maradt a kitiltásod: indoka frissebb mint valaha.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.14. 19:08:08

@almodhi: a kontinentális liberalizmus ebből az exportcikkből táplálkozott, vö. felvilágosodás, Napóleon, pozitivizmus

almodhi 2015.06.14. 19:14:49

@HaFr: Ez akkor igaz ha leegyszerűsítjük a dolgokat. A kép azért összetettebb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.14. 19:24:06

@almodhi: nem sokkal -- a kontinentális liberalizmus alapvetően teoretikus képződmény, amelynek járszíja a nemzetté válás nacionalizmusa volt a 19. században, de kb. fél évszázad alatt el is tűnt a zsidó polgárság és intelligencia köreit leszámítva, majd a 20. század közepén baloldali társutasként tért vissza -- a kontinentális liberalizmusnak sosem volt önálló robusztus hagyománya Európában

panelburzsuj 2015.06.14. 19:24:41

@almodhi:
De most épen politikusnak készül, úgyhogy ne zavard össze.

Kezdi megtanulni, hogy ha pocskondiázni kíván valamit, akkor az önmagán belöl is roppant tarka dobozból melyik szalmabábut húzza elő.

Kábé úgy működik ez, hogy ha - csak például! - a konzervativizmust óhajtanánk egy kicsit meghúzgálni a porban, akkor nem egy egy béndekpétert, hanem mondjuk egy czakókábort húznánk elő a kelléktárból.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.14. 19:41:04

@panelburzsuj: ezt nem értem :) bár lehet, hpgy almodhi kolléga igen

almodhi 2015.06.14. 19:50:24

@HaFr: Én értem, de nem igazán értek egyet vele. Sem úgy általában az ilyen metavitákkal (már amikor közöljük a partnerrel hogy miért gondolja úgy, ahogy)

Van itt egy konkrét kérdés is (mennyire azonosítható a "kontinentális liberalizmus" a francia forradalom és Bonaparte úr vívmányaként), de azt már megbeszéltük asszem; az eltérés kettőnk között a dolog vélt mértékében van, a poszt lényegét ez árnyalhatja, de nem változtat rajta szerintem sem.

Viszont ha a "kontinentális liberalizmusra" gondolsz, akkor nem jó a címben csak jelző nélküli "liberalizmust" írni.
Én pl. a jelző nélküli liberálison, mindig is a "brit-skandináv"-fajtát értem... :-)

2015.06.14. 19:52:35

@nevetőharmadik:
az ellenzék azt mondja, hogy a belpolitikában a rendiség romláshoz és pusztuláshoz vezet, a külpolitikai szuverenitáshoz a magyaroknak egész egyszerűen nincs joguk.

ez valójában a nemzeti identitás feladását jelenti. ezt hirdeti a nyugati kereszténység (ami nemzetek felett áll és egyetemesnek hirdeti magát) és az ortodox liberális zsidó kultúra (ami teljes egészében elszakadt az ősiségtől). kelet-közép európa egésze ezzel szembe fog helyezkedni és jobbra fog tolódni. és ezt a tendenciát követi a nyugat.

2015.06.14. 19:56:49

(illetve már ez történik)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.14. 19:57:15

@almodhi: OK, ám mivel a kontinensen akarunk eredményt elérni az ügyben, mégis a kontinentális hagyomány a releváns

explanatus 2015.06.14. 20:23:53

A 19. század végén még nem voltunk olyan messze Londontól. hu.wikipedia.org/wiki/M1-es_metr%C3%B3vonal Gép- és malomipar ott volt a világ élvonalában. Az azóta eltelt időszak legnagyobb bűne, közösségeink eszeveszett rombolása, ami utóbbi negyed évszázadban jutott csúcsra. A hatalom, közösségek összetartó ereje nélkül azt tehet velünk amit akar. Tesz is!

Pedig néprajzi tájegységeink világa: a népzene, a fafaragás, a fazekasmotívumok, formák, hogy egy közösség, amibe nem avatkozik be durva, visszafordíthatatlan módon a hatalom, szebbnél szebb alkotásokra képes, ráadásul nem elégszik meg a funkció kizárólagosságával, hanem örömszerző forrás is egyben, az ünneplős és nem ünneplős népviselet, a faragott pásztorbot, a festett csuprok, korsók, tányérok forma- és mintavilága erre utal.

Aki tartott kézben százéves sulykolót, tudja miről beszélek. Nem ott lehet velünk a gond, hogy amit az évszázadok alatt a helyi közösségek kialakítottak maguknak, azt az utóbbi száz évben a legelképesztőbb formában a ami napig kegyetlenül rombolják a valamilyen módon hatalomra jutott „uralkodók”?

Ahol az elzártság miatt megmaradtak ezek a (akár néprajzi, akár más) közösségek, összetartóbbak az emberek. Egyre több helyen tapasztalni, hogy a valamilyen hagyományt megtalálni/megalkotni akaró közösségek akkora vonzerőt jelentek, hogy a valami miatt elvándoroltak örömmel térnek vissza egy egy ilyen alkalomra. Ebben én azt látom, az embernek igenis van igénye, hogy közösséghez tartozzon.

PKP megalakulásának, fejlődésének története, ha egyszer kutatás tárgya lesz, fejtörést fog okozni a kutatóknak, mert azt fogják megállapítani, társadalom ennyire kiszolgáltatott egyénekből még nem állt, ennek ellenére az egyén nem érezte, hogy tennie kellene valamit.

egyetmondok 2015.06.14. 20:35:06

Ez nem is az első helyes,okos,indokolt stb. poszt arról, hogy miért is "nem kötelező" liberálisnak lenni ahhoz,hogy az államhatalom joguralmi legyen. Sőt,ilyet nagyon sokat kell írni Hafr, mert fontosabb kérdése mára a magyar politikának nem is lett, mint ez,a joguralom kérdése, a jogállam egész kérdésköre, hogy olyannal ne akarjuk ezt bonyolítani, hogy ehhez még (tán) csak a demokrácia se kell, tessék itt van a gyönyörű joguralmi Szingapúr...,demokrácia nélkül, nálunk meg mecsoda népuralmi demokrácia lett (amely persze,hogy nekiugrott lendületesen a jogállamnak,mi mást tehetett volna persze).

Én azonban optimista vagyok (...már,ha pont nem lenne a nagyon szomorú magyar példa), mert ha csak a németeket veszem Hafr, ott nem lassú,hanem egészen felfoghatatlanul gyors folyamat eredményeképpen lett a stabil (joguralmi) jogrend a háború után,olyan,amiről én legalábbis úgy hiszem, meg sem rendülhet többé, bevándorlás ide vagy oda, a német egyesítés bődületes terhe, vagy ma az Unió projektjének masszív elbizonytalanodása. S ha volt elakadt,megrekedt társadalom fejlődés Európában, akkor kié is,ha nem a németeké nemde (azért nem akármitől nácult be az a közösség), az angol vagy holland folyamatokhoz képest.

Szerintem azt is érdemes látni,hogy a jogállami hatalmi berendezkedésekkel nagyon is jól el tudnak lenni,de legalább többé-kevésbé jól(ami hatalmas eredmény !) a volt szocialista országok is,közülük senki se "válaszolt" a 2008-as gazdasági válságra valami új államhatalmi politikai,gazdasági rendszerrel (csak mi).

Azt én nem tudom,hogy miben állna a politikai kultúrák evolúciója,hogy az befejeződött szerinted...,esetleg egyetértesz Fukuyama történelem-vége elméletével :-),amely úgy általában a világra nézvést biztosan nagy tévedés volt, a nyugati politikai civilizációra azonban biztosan nem (volt tévedés).

" A magyar társadalom versenyképes kulturális és intézményi egyensúlyának tartós elnyerése jó esetben is legalább fél évszázados evolúció eredménye lehet csak. Ebben az állam szerepe kezdetben nélkülözhetetlen. " ---

ezzel csak egyet lehet érteni,sőt,én az állam szerepét a továbbiakban sem tartom olyannak, amelyet - valami optimális eredmény "elérése után" - valamiképpen csökkenteni kéne,vagy lehetne. Erős állam nélkül nincsen stabil joguralom.

A kérdés "csak" annyi,hogy a jogállamtól valami centralizált hatalmi berendezkedés (mint mostanra a miénk lett) szolgálhatja-e a kulturális és intézményi egyensúlyt --- ami nekem egyébként röviden a nemzetté válás,és nem más. A válaszom erre a nem, kizárt, hogy szolgálhatná.

egyetmondok 2015.06.14. 20:40:43

@egyetmondok:
"A kérdés "csak" annyi,hogy a jogállamtól valami centralizált hatalmi berendezkedés (mint mostanra a miénk lett) szolgálhatja-e a kulturális és intézményi egyensúlyt --- ami nekem egyébként röviden a nemzetté válás,és nem más. A válaszom erre a nem, kizárt, hogy szolgálhatná." --

ez helyesen:
A kérdés "csak" annyi,hogy a jogállamtól ellépő, valami centralizált hatalmi berendezkedés (mint mostanra a miénk lett) szolgálhatja-e a kulturális és intézményi egyensúlyt --- ami nekem egyébként röviden a nemzetté válás,és nem más. A válaszom erre a nem, kizárt, hogy szolgálhatná.

almodhi 2015.06.14. 20:48:48

@egyetmondok: erre a nem, kizárt, hogy szolgálhatná.

Először elnéztem egy vesszőt, és már fogalmaztam a szokatlanul kemény választ :-).

almodhi 2015.06.14. 20:52:42

@leponex:

Czakó? következetesen konzervatív? gondolkodó?

Ebből húzz ki egyet. Mindegy, hogy melyiket... :-)

2015.06.14. 20:52:51

@explanatus:
csakhogy abban az időben a kárpát-medence gazdaságának minden hasznát budapest fölözte le. debrecen így nézett ki:
kepfeltoltes.hu/150310/1782091_633145553405237_545637736_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ricardo 2015.06.14. 20:54:09

@nevetőharmadik: Ó, pillanatnyi bosszúságból írtam a kommentet, nem kell komolyan venni!

explanatus 2015.06.14. 21:13:18

@unionista᠍: Ironikusan azt lehetne mondani, akkor most azonos szinten vagyunk az angolokkal, mert mostanra nálunk falun sincs liba :)

Neked elég feltöltened egy képet, hogy a csodálód legyek. Honnan benned ez a tömérdek szó meg kép?

2015.06.14. 21:14:27

@almodhi:
a kérdés az, hogy lokális vagy globális optimumot keressünk. globálisan lehet, hogy jobb lenne ha az afrikaiak egy része átjönne az európába. az 1 milliárd lakos a negyede. lokálisan ez nem biztos, hogy ez jó lenne.

ha valaki egy globális szórvány kultúrából ered, akkor nem nagyon érdekli az ilyesmi. a tesco is telibe szarja, hogy a tevékenysége jó, vagy rossz a magyar gazdaságnak. ami egyébként az ő szempontjából rendben van. csak azt nem értem, hogy miért nehezményezik egyesek, hogy a kormány kifejezetten a tesco ellen hoz intézkedéseket. ha egyszer ezt a logikát követjük. akkor azt kell mondani a tesco üzleteit közraktárrá kellene alakítani. cohen bácsi mehet ahová akar.

egyetmondok 2015.06.14. 21:15:51

@leponex:
A "centrális erőtér" maga az akadály. Azt köll felszámolni.

egyetmondok 2015.06.14. 21:17:49

@almodhi:
Nagy gáz lett volna azt a vesszőt onnan kihagynom.

egy mondat a ... 2015.06.14. 21:22:41

@tamas11:
'A sok évvel ezelőtti Orbánbeszéd számtalan, kritikátlan, szolgai beidézése,'

Pedig - mint ahogy mindig is utaltam rá - érdemes lenne egyszer legalább alaposan elolvasni, némi távolságtartással, hátrahagyva a zsigeri útálatot/gyűlöletet.

Ha valamit komolyan kritizálni akarsz, előbb meg kellene értened.

Addig marad a 'maffiaállam', marad a sokszázéves önkéntes szolgaságválasztás, esetleg a jelző nélküli vagy a kontinentális vagy a svéd-skandináv modell közti helyes választás aktuális dilemmája, netán egy helytelenül használt vessző feletti hóttkomoly képpel való szócséplés.
Nem vagyok unionista nagy híve, de a mai magyar valóságról sokkal többet mond, szerintem persze.

' meg a silány irónia nem helyettesítheti számunkra a hiteles értékelést, a tartalmi munkát érdemi viszonyt.'

Nem, valóban, azon már egy kicsit túlléptem, a hetertofób barátaink 'házasságának' mint alapvető emberi jogkiteljesedés kívánatos aktusának követelése, vagy épp a 'bevándorlás' ennyire demagóg értelmezése a maradék hitemet is elvette, hogy a PKP tényleg komolyan gondolja a konzervativizmust.

DE, ahogy Péter mondta: az eredmény mindent igazol majd, minősít.
Szerintem is.

Személyes ellenszenvedet a vágyott kitiltásom fenntartására tudomásul veszem,
barátsággal: leponex
PS:
Arra nem gondoltam, hogy a konzervatív türelem eddig tart :)

egyetmondok 2015.06.14. 21:58:01

@unionista᠍:
A Fidesz mindent el is követ,hogy a pl.a TESCO-val megtörténjen az,amit szeretnél,csak nem elég bátor ehhez...
Szerinted egyszerűen meg kéne fosztani a TESCO-t attól a tulajdonától,amely a törvények szerint egy magyar jogi személy tulajdona ?

"A gazdasági és a politikai liberalizmus brit mesterei (elsősorban Adam Smith és Locke) talán maguk sem értették pontosan, milyen kulturális kontextusban tartották magától értetődőnek a spontán piaci rend és a természetjogi alapú megoldások, köztük a szerződés alapú polgári kormányzat lehetőségét, illetve nem, vagy alig reflektáltak erre." --

hát az biztos,hogy pl. Locke el se tudta képzelni,hogy hozzád hasonló gondolatokkal ember egyáltalán létezhet,ráadásul úgy,hogy komolyan is veszi,amit leír,mond.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.14. 21:59:48

@egy mondat a ...: nem, a konzervatívok türelme már sokkal hamarabb megszakadt volna, bennem ellenben van egy kis klasszikus liberális vér is

almodhi 2015.06.14. 22:35:26

@HaFr: "... klasszikus liberális vér is"

Remélem angolszász... :-)

2015.06.14. 22:47:34

@egyetmondok:
először is persze nem az a probléma, hogy a tesco zsidó. mostanában mindenhol kihangsúlyozzuk, hogy a magyarok így, a magyarok úgy. hangsúlyozzuk ki minden esetben, hogy ki milyen nemzetiségű. nem mondhatom, hogy jacob kohen észt volt. egy rendkívül ügyes zsidó fűszeres volt. csak amit az örökösei csinálnak az nem biztos, hogy jó.

a tesco felborítja a kereskedelmi mérleget. sokkal több árut hoz be, mint amennyit kivisz. értem persze, hogy azért, mert a magyar agrártermékek nem versenyképesek. de ha a tesco nem lesz megfosztva a tulajdonától legalább részben, akkor sose lesz versenyképes. azt is értem, hogy ez budapestet nem kellene, hogy érintse. mert ott nincs agrártermelés. magyarország nem budapestből áll. ki kellene próbálni egy másik modellt vidéken, amelyik nem ortodox liberális.

panellburzsij 2015.06.14. 23:25:37

dehogy vagy te liberális, egy kicsit sem

'Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.'
:)

egyetmondok 2015.06.14. 23:53:02

@unionista᠍:
Úgy van. Attól,hogy a Tesco-t az állam kifosztja,még nem lesz magyar versenyképes mezőgazdaság.
Ezért nem is érdemes újra nekifogni zsidó vagyonokat államilag fosztogatni,ebben van magyar történelmi tapasztalatunk: nem mentünk vele semmire..., pedig ezen az alapon, a te logikád szerint már régen virágzó és marhára versenyképes magyar agráriumnak kéne lenni.

2015.06.15. 00:29:35

@unionista᠍: Ez a gondolkodás elborzasztó.
Tényleg komolyan gondolod, hogy azért csesztetik a Tescot, mert tönkreteszi a magyar mezőgazdaságot????
Jézus! Vissza a KGST-ét!
A magyar mezőgazdaság csak és kizárólag külföldön mérettethető meg. Értsd: ha nem képes exportálni, mert minőségben vagy árban versenyképtelen, fölösleges támogatni a belföldi piacon.
És épp a tesco gyepálásával... lásd még: lengyel áruk az angliai Tescokban.
Csak sajnos személyes tapasztalat, hogy a lengyel termékek minősége veri a magyart.
Nem, a Tesco csesztetése nem a mezőgazdaság védelmében történt...
A maffia sarcot szed....

2015.06.15. 00:32:21

@unionista᠍: Egyébként a Tesconak nehézségei vannak a UK-ban is. Szerinted Cameron is bünteti őket, mert megölik az angol mezőgazdaságot, vagy inkább a versenytársak szorongatják?

2015.06.15. 00:37:34

@unionista᠍: csak azt nem értem, hogy miért nehezményezik egyesek, hogy a kormány kifejezetten a tesco ellen hoz intézkedéseket. ha egyszer ezt a logikát követjük. akkor azt kell mondani a tesco üzleteit közraktárrá kellene alakítani. cohen bácsi mehet ahová akar. "
Hú vazze!
Talán azért, mert az államosítást a piaci szereplők nem nagyon szeretik. Tudod, piaci bizalom.
Nem jó, ha egy kormány támad egy vállalatot. Jobb lenne, ha a piaci szabályozást tartaná feladatának. Jó lenne, ha a magyar termékek exportképességét javítaná. Mondjuk minőség ellenőrzése, esetleg a versenyképes termékek adókedvezménye.
A piac szabályozása ugyanis-szemben a fidesz logikával- nem csak tiltásokkal valósítható meg.

egy mondat a ... 2015.06.15. 00:57:16

Hali, keddves HaFr:

"Berend professzor úr konzervatív fordulatát az is illusztrálja, hogy az egyik legfontosabb mai kérdésben mélyen egyetért a jelenlegi magyarországi kormánnyal. Szavait érdemes még egyszer kinyomtatni: „A járványszerű bevándorlási hullámról pedig az a véleményem, hogy Európának nagyobb önvédelmi reflexszel kellene rendelkeznie. Természetesen létezik humanitárius kötelezettség, de ez nem azonos az önmagát tragikus helyzetbe hozó Afrika gáttalan átmenekülésének elfogadásával. El kell ismerni a különféle kultúrák egymás mellett létezését, de Európa elsősorban a hagyományos európai kultúregység terméke volt, és fennmaradása is ennek függvénye.”

2015.06.15. 01:08:25

@panellburzsij:
a tesco tipikusan olyan vállalkozás, hogy a magyar gazdaságnak igazán nincs rá szüksége. egy könnyűszerkezetes épületet bárki fel tud húzni. abba behordják a termelők az árut. a fogyasztók kihordják. (a tesco nem vesz meg semmit. nem a tesco akciózik, hanem a termelő. mert már nem tudja fizetni a polcpénzt. és kénytelen az árut olcsón eladni. de ha nem viszi be a tesco-ba, akkor el se tudja adni. mert a népek csak olyan helyen vásárolnak, ahol akció van.) ez az egész nem igényel különösebb szakértelmet. ezt meg tudja oldani a közalkalmazott. mondjuk a "kermi" vagy a "köjál" dolgozója. tipikusan városi közfeladat. ez a közraktár modellje. hordják be az árut. megnézik a minőségét. és ezek után eladják.

de ez nem azt jelenti, hogy ezek után nem lehetne szabadon kereskedni. csak a szabadság nem lenne totális. ezek után ha valaki ruhaboltot szeretne, akkor nem kell versenyezni azzal, hogy a tesco óriás tételben behordja az olcsó import árut. drágább lenne minden. csakhogy az emberek több pénzt keresnének. ha a népek azt mondják, hogy ez így nem jó nekik, akkor legyen tesco.

ez liberális demokrácia. mert a köznép (a démosz) dönthet. most nem dönthet. szabad kereskedelmet nem korlátozhatja semmi. nincs polisz. hanem a metropoliszok logikáját köteles mindenki követni. a fővárosoktól való távol a kisebb mezővárosok gazdasága összeomlik.

nincs helyi kertészet se, mert van olcsó kínai selyemvirág. nincs helyi pékség, mert hozzák az olcsó fagyasztott tésztát. aminek az egyik fele olcsó import gabona, a másik fele állományjavító. az ortodox liberalizmus az, hogy a világegyetemmel kell versenyezni. engem személy szerint nem zavar. csak azt látom, hogy a kocsmában 10 emberből 9 ezt nagyon utálja. értem, hogy mert ők nem versenyképesek. csak én szarok az ilyen típusú humanistákra. döntsünk nyomorba 10 emberből 9-et. csak azért, mert közcéllal nem lehet számolni.

hány gatyát és bugyit kell eladni egy városban. ezt ki lehet számolni. mert azt naponta illik váltani. hetente illik kimosni. és mondjuk évente kidobjuk. ami újrahasznosítást jelent. ez a modell azt mondja: gyártsuk le. ha nem tudjuk legyártani, akkor hordjuk be. de akkor helyette valamit el kell adni.

ezt a metropolisz úgy oldja meg, hogy keletkezik százcsillió dollár haszon a bankoknál a hitelezésből. illetve ott van az összes kereskedelmi vállalat központja egy metropolisz környékén van. és van idegenforgalom. és ott a kormányzati központ. amelyik fenntartja ezt a logikát. és ez működik amerikában. mert ott a falvakat felszámolják. mindenki beköltözik a felhőkarcolókba. de nem működik magyarországon. különösen nem a keleti felén.

én azért vagyok liberális, mert nem akarok mindenhová kereskedelmi korlátokat állítani. csak azt mondom, hogy próbáljuk már ki, hogy egy város ha akar ebből a logikából kiléphessen. ez amúgy a kanton logika. és pontosan arról szól, hogy szaktudás nélkül ne gazdagodhasson senki. csak azért, mert százcsillió dollár induló tőkéje.

2015.06.15. 01:42:33

@Könnyen elkaptuk, uram!:
a lengyel agrártermékek rendszerint olcsóbb és jobb minőségű mint a magyar. de ahhoz, hogy egy alföldi városban legyen jó minőségű áru, ahhoz korlátozni kell a hipermarketet és a kínálatot. azt kell mondani a népnek, hogy azt esszük, amit előállítunk. ha a szart, akkor a szart. persze ezt nem diktatórikusan kell mondani. ezt csak akkor szabad meglépni ha ennek jelentős támogatottsága van. ezt a helyi társadalom elfogadja. konszenzus közeli állapot jön létre a városban és annak környékén. ha nincs, akkor ne sírjon senki amiatt, hogy a tesco ledúrja a termelői piacot. dúrja le. én liberális vagyok, csak nem ortodox liberális.

nem azt állítom, hogy ettől feltétlen jobb lesz. hanem csak azt, hogy a jólét a helyi társadalom teljesítményének függvényében alapul. ha egy város semmit se állít elő, akkor mit akar? lefölözni a hasznot? mert így lehet metropolisz. értem ezt a logikát. ebben az induló állapot számít. és szinte kizárólag azon a ponton lesz növekedés. azt is értem, hogy a főváros ehhez miért ragaszkodik. ez nem jó az országnak. budapest növekedése leállt. csak vidéken van termelő beruházás. annak a hasznát a külföld oligopóliumok fölözi le. az uniós pénzek költése generál többletet. amit meg a belföldi oligarchák lopnak el. a köznép a vesztes. és csodálkozik mindenki, hogy miért erősödik a szélsőjobb. csak.

2015.06.15. 01:44:57

@Könnyen elkaptuk, uram!:
a tesco azt mondja, hogy tilos szabályozni a piacot. mert az beavatkozás a piac működésébe. kivéve ha ők írják a munka törvénykönyvét. mert azt ugye a tesco írta. azt hitték, hogy ők a nagyobb maffia. aztán kiderült, hogy a cba még nagyobb. szabad piaci viszonyok között nincs tisztességes kiskereskedelem. hanem gengszterkorzó van.

panelburzsuj 2015.06.15. 01:59:12

@unionista᠍:
"a kocsmában 10 emberből 9 ezt nagyon utálja. értem, hogy mert ők nem versenyképesek."

"csak én szarok az ilyen típusú humanistákra. döntsünk nyomorba 10 emberből 9-et."

Úgy tapasztalod, hogy a magyar populáció kilencven százaléka a kocsmában tanyázik?

Vagy az van, hogy te annak az egytizednek a hangját tekinted - persze demokratikusan, autentikusan, undsoweiter - magyarnak, aki kizárólag kocsmai légkörben képes érvényesülni?

Megjegyzendő: már a saját otthonában se - mert ott az asszony dirigál, korlátoz, szabályoz...

Szóval én arra buzdítanálak, hogy végezz kísérleteket is, ne csak megfigyeléseket. Ne csak leselkedj - konstruálj is. Szoktasd rá az informácioforrásaidat a kulturált szeszfogyasztásra. Ne vegyenek tönkretevős külfölditől (ld: TESCO), ne vegyenek lehúzós közvetítőtől (ld: kocsmáros), ne vegyenek lőrét (ld: kannás, tablettás, ócó) - hanem helyi termelők jó minőségű termékeit fogyasszák. Kulturáltan, mértékkel, ízléssel.

Aztán ha fölmutatsz pár konstruktumot, folytassuk a társalgást.

Addig nulla vagy.

panelburzsuj 2015.06.15. 02:05:58

@almodhi:
Mata - nem meta: én csak annyit gondoltam megjegyezni, hogy minden párt a maga böszméjének kovácsa.

És idejében gondoltam mondani.

tamas11 2015.06.15. 02:32:00

@egy mondat a ...:

"az eredmény mindent igazol majd..."

Az eredmény már eddig is igazolt sokakat, de nem mindent és főleg nem téged.

Az eredmény része ugaynis az, ami történik , és az annak nyomán kialakult vélekedések is.
Nem mondhatod, hogy nincsenek, vagy téged nem érint...
Hiszen a kontextus része (sűrüje), hogy pont itt, és pont neked, már egyszer ízekre szedtem azt a beszédet. Ha úgy tetszik: téged.

Mire megyünk ketten, ha te eljátszhatod, hogy nem emlékezel, tudomást sem veszel róla?
Vagy egyszerűen nevet változtatsz ....
Nem érzed, milyen gyalázat ez?
Ez "szolnoki" kérdés, olyan mintha szolnokon kérdeznélek, hiszen látható hogy nem érzed. Szajkózod csak, hogy hű, milyen praxisgerecht a centrális erőtér , de a francnak hiányzik egy szajkó.

bontottcsirke 2015.06.15. 06:51:32

A liberalizmustól éppen most készülnek ki Calais lakói meg az arra járó kamionosok, ahogy a liberalizmus termékei zombiként állnak az út mellett és akarnak felkapaszkodni a kamionokra.

egy mondat a ... 2015.06.15. 08:00:28

@tamas11:
'Vagy egyszerűen nevet változtatsz ....'

Ja.

Vagy esetleg a mérsékelten liberális konzervatív Pártelnök kérésednek azonnal eleget tett:
@leponex:'Ebben a blogban jelenleg nem kommentezhetsz!'

'Nem érzed, milyen gyalázat ez?' -kérded.

Szerintem is elég gyalázat, különösen hogy semmiféle valós indoka nem volt, személyes ellenszenveden kívül.

Pompás promójaként annak, mit is várhat egy vidéki konzervatív kommer az eljövendő Konzervatív Forradalomtól ...

2015.06.15. 08:05:45

Miben is lenne fölényben a konzervativizmus? Hiszen az csak a liberalizmus egyik megvalósulási formája!
Kb. úgy, mint hogy a romantikában volt neoklasszicizmussal.

egy mondat a ... 2015.06.15. 08:10:05

@tamas11:
'Szajkózod csak, hogy hű, milyen praxisgerecht a centrális erőtér , de a francnak hiányzik egy szajkó.'

-Te hoztad most fel ha jól emlékszem, nem én szajkóztam.

- Mi több, amikor említettem a 'centrális erőteret', csak mint lehetséges logikus magyarázatát a mostani kormányzat működésének.

De ugye aki nem hajlandó tanulni a múltból ...

Változatlan érdeklődéssel várom a PKP-féle konzervativizmust minősítő eredményeit - remélem ebben azért egyetérthetünk:
üdv:leponex

egy mondat a ... 2015.06.15. 08:21:10

@tamas11:
'már egyszer ízekre szedtem azt a beszédet. Ha úgy tetszik: téged.'

Változatlan tévképzeted, hogy bármit szétszedtél volna, de ez legyen a te bajod.

A saját előítéleteidet, fixációidat, ellenszenvedet olvatad ki belőle, az azt megelőzendő 'megértés' aktusát mellőzve.

A megértés nem azt jelenti, hogy egyet is értesz vele, de anélkül nem vele hanem a saját démonaiddal birkózol.

De természetesen tévedhetek is, szerintem egy kommernél ez nem oly szörnyű.

Együtt türelmesen megvárjuk azt a nevezetes mindent minősítő ('konzervatív') eredményt, jó?
2016, 2018, ... ?? 2056, ?

2015.06.15. 08:56:55

@unionista᠍: Nem, te kommunista vagy. Illetve szocialista. Vagy inkább szovjet....
Ekkora hülyeséget, amit leírtál, inkább ne hangoztass.
Kategorizálnád a vidéki városokat, hol kell magyar terméket vásárolni, mert nem termel, és hol épülhet Tesco, mert termel? Gondolod, nem utaznának az emberek, mint annak idején a Gorenjéért Bécsbe?
Sajna ez olyan Birkaman szint. Kicsit olvasgass, aztán gondolkozz....és utána alakítsd ki a véleményed.

2015.06.15. 09:00:12

@unionista᠍: hány gatyát és bugyit kell eladni egy városban. ezt ki lehet számolni. mert azt naponta illik váltani. hetente illik kimosni. és mondjuk évente kidobjuk. ami újrahasznosítást jelent. ez a modell azt mondja: gyártsuk le. ha nem tudjuk legyártani, akkor hordjuk be. de akkor helyette valamit el kell adni. "
Te nem liberális vagy, hanem Kádárista.

nevetőharmadik 2015.06.15. 09:08:38

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem, unionista MKKP-s lenne, csak nem vicces kicsit sem, csak az abszurdot sikerült átvennie.

Nicktolvaj 2015.06.15. 09:37:40

1. Az emberek NEM akarnak "szabadok" lenni aban az értelemben, ahogy a liberálisok és a mögöttük álló gazdasági érdekkörök szajközzák. Az emberi faj ugyanis úgy alakult az evolúció során, hogy az egyedei ELPUSZTULNAK, ha elhagyják a csoportjukat, amiben élnek.

2. Mitől érzi magát "szabadnak" a nyugati polgár? Hozzáférhet azokhoz a "javakhoz", amit a globalizált tőke kb. 6-8 dinasztia birtokában lévő üzemekben gyártanak? Azokhoz a javakhoz, amiket MÁS földrészeken élő embertársaik, meg a természet, meg a bolygó kizsigerelésével előállítanak? Amik miatt ÖRÖK adósságcsapdában vergődik, mert a propaganda BELEHAJSZOLJA, hogy mindig többet költsön, mint amennyi pénze van? EZ a nyugati ember szabadsága?

3. A "nyugati" polgár "szabadsága" egy cinikus, gonosz propaganda. NINCS ma jobban gúzsba kötött ember a Földön, mint a nyugati civilizáció polgára.

4. Az emberi faj "szabadsága" kultúra- kor- és társadalomfüggetlen abból a szempontból, hogy MINDEN embernek MINDIG megvan a lehetősége, hogy LEGALÁBB két lehetőség közül válasszon. Ez az ember SZABAD akarata: a helyes és a helytelen tettek megcselekedése közül MINDIG szabadon választhat.

A nyugati civilizáció kis rabszolgái jellemzően és következetesen MINDIG a rossz megoldást választják.

Szabadon?

2015.06.15. 09:39:11

@Könnyen elkaptuk, uram!:
a város mondja meg, hogy kell neki tesco, vagy nem kell. és ha nem kell, akkor ne legyen. ez urbánus liberális demokrácia. csak épp nem ortodox. jelzem így működnek a "kádárista" svájci kantonok.

Nicktolvaj 2015.06.15. 09:43:27

@bontottcsirke:

"A liberalizmustól éppen most készülnek ki Calais lakói meg az arra járó kamionosok, ahogy a liberalizmus termékei zombiként állnak az út mellett és akarnak felkapaszkodni a kamionokra."

A jelenleg tapasztalható zombiáradat valójában HÁBORÚ.

Ezt a háborút az USA és Izrael viseli Európa ellen.

A módszerük pedig, egyre jobban körvonalazódva láthatóan az, hogy KIFÜSTÖLIK a kiszemelt népeket a hazájukból Afrikában, majd RÁTERELIK a tehetetlennek látszó Európára.

Bónuszként megkapják a kifüstölt népek hazájában fellelhető ásványkincseket és egyéb javakat.

Nicktolvaj 2015.06.15. 09:48:29

@unionista᠍:

"a lengyel agrártermékek rendszerint olcsóbb és jobb minőségű mint a magyar. "

Tudnád linkelni a termékek BELTARTALMI értékét összehasonlító táblázatokat?

Vagy megette az agyadat az Unió? És azt HISZED, hogy a ránézésre pofásabban kinéző termék az értékesebb is? Nem pedig - esetleg - fordítva?

tamas11 2015.06.15. 09:56:30

@unionista᠍: @bontottcsirke:

Miért a liberalizmustól készülnek ki? Ahonnan a kivándorlók jönnek, ott éppenhogy NINCS liberalizmus!
Bezzeg, amikor te stopoltál Európa útjain, lökött , kényszerű tinédzserként, az volt ám az igazi!
Te nem zombi voltál, hanem odavalósi, az európéjer utak szélére!
Vagy idősebb generáció vagy, és akkoriban még nem kaphattál útlevelet se? Még jobb! Illiberáliában nem maradhattál volna az út szélén, ugyanis tilos volt stopolni. Nem is emlékezel már, ugye?
Te is a liberalazmus terméke vagy, csak romlandó.
Talán ha kötelező lett volna magyar anyádnak szedni a fogamzásgátlót, az segített volna. Csak a sok liberális kiállt érted.

tamas11 2015.06.15. 09:58:05

@tamas11:
Nem unionistának, hanem @bontottcsirke: -nek szántam

brunoboy 2015.06.15. 09:58:31

nem vagyok filozófus, néha nem is nagyon értem amiről ez az egész vita szól, bocs. de azért érdekes és olvasgatom.
"a tesco tipikusan olyan vállalkozás, hogy a magyar gazdaságnak igazán nincs rá szüksége. egy könnyűszerkezetes épületet bárki fel tud húzni. abba behordják a termelők az árut. a fogyasztók kihordják." - ööö, ez most azt jelentené, hogy ne igyunk kávét mert az nincs a közraktárban? helyette teát? ja, az se nagyon termelünk. vagy a gyerekek ne kapjanak csokinyuszit, mert hát abból sem állunk túl jól. és nem ehetnék több tonhalas szendvicset ami nagy kedvencem, mert tonhaltermelőink sem nagyon nyüzsögnek. banánt, mandarint, narancsot felejtsük el? sorolhatnám.
és az hogy van, hogy a szemét tesco lenyomja a szerencsétlen dinnyetermelők árait mert dömpingáron behozza a görög görögdinnyét, az gond. háborog rajta mindenki. de ha ugyanez a tesco magyar görögdinnyével szórja tele a lengyel tescót, mert összeérik a magyar és a lengyel görögdinnye, akkor ugyanaz a politikus aki előbb habzó szájjal hőbörgött, az most vigyorgó pofával nyilatkozik, hogy elárasztottuk lengyelországot dinnyével?
vagy cba-ban lenne csokinyuszi?

2015.06.15. 10:04:39

@Nicktolvaj: Ezt én mondtam. Személyes tapasztalat. Tudod, például a lengyel húsipari termékek 96%-os hústartalmúak.

tamas11 2015.06.15. 10:19:30

@unionista᠍:

Jó, fegyelmezett okoskodás ezúttal a tiéd, tartja kereteit, megfontolásra, sőt elfogadásra javallható. Olyannyira komolyan veszem, hogy mindjárt a következőt kérdem: (lásd BRUNOBOY logikáját is!):
ha mezővárosi, tartományi keretek közé hozzuk vissza, (korlátozzuk?) a kereskedést, keresletet és vele a termelést (hangsúlyozom: JÓNAK tartva ezt), akkor milyenféle ÚJ ellentmondásokkal kéne szembenéznünk?
Elszakadnánk a világpiactól, például. Mert annak logikája, törvényei léptékei másmilyenek. Széchenyi és Ady nem forogna, hanem felülne sírjában - na bumm...
És továbbmenve: a munkaerő is ezen újféle módon szelektálódna, - lásd már most is, ami én kegyetlenül útálok/megszenvedek...(unokák lefalcolása)
Majd ezt követően . A mezőváros és önállóbb körzete pl befogadná a bevándort? (De hiszen írod is...)
Igaz, útálatos dolog, hogy tőke kéne, és az másoké. Jelenleg úgy másoké, hogy a mutit felváltaná a nemzeti oligarcha, akinek érvényesülési képlete NEMZETELLENESEBB, mint egy kandi jövevényé, per pillanat. Vagy felvesszük a versenyképességi kesztyűt, vagy igazán nem: jönne a domináló belső piac, önellátások, a cserekereskedelem fellendülése (MÁR MOST IS VAN!),
De akkor jó lesz, unionista? Neked igazán van fantáziád, kérlek, képzeld el helyettem, mert nekem nem megy.Vannak korlátaim, de van fogékonyságom a szörnyűre is, elutasítólag.

tamas11 2015.06.15. 10:23:28

@brunoboy:
Dehogynem érted.
Csak mi már próbáljuk elfogadni (?) amit te szörnyűnek tartasz.
Figyelj nagyon, mert bennünk van a hiba.

2015.06.15. 10:28:27

@Könnyen elkaptuk, uram!:
az ortodox liberálisok azt mondják, hogy csak és kizárólag az egyénnek van joga szervezni a gazdaságot. szerintem ehhez joga van a városnak és a vidéknek.

az észak-alföldön minden egy-két héttel később érik, mint a dél-alföldön. ezért a paraszt bepermetez mindent egy kis "pirosítóval". azért, hogy el tudja adni az árut. persze a dél-alföldi hátrányban, mert van ahol még hamarabb érik az áru. és ebből lesz a rossz minőségű agrártermék. agrárrendtartás kell. lehessen behozni a városba import primőr árut. de csak különadó terhe mellett. a népek várják meg, hogy a környezetükben megérjen az eper, vagy a cseresznye. ha valaki nem tudja kivárni, akkor fizessen felárat. értem, hogy budapestieknek ez nem számít, mert nincs agrártermelés. egyáltalán termelés. ipar sincs. csak fogyasztás. és az ellátási lánc végén a hasznok lefölözése folyik. de ezt ne legyen már kötelező követni. és az majd kiderül a gyakorlatban, hogy melyik gazdasági modell lesz inkább működőképes magyarországon. nem ortodox nacionalizmusra volna szükség. és nem is ortodox kommunizmusra. hanem nem-ortodox liberalizmusra.

amikor a politika alapvetően a polisz működéséről szól. értem, hogy ez a zsidókeresztény kultúrából hiányzik. mert a zsidók azt mondják, hogy a gazdagságot a totális szabad piac és a szabad tőkepiac teremteni meg. az ortodox liberalizmus egy legitim törekvés. ezzel szemben a többségnek jogában áll fellázadni. és védett piacokat építeni. abba is lehet tőkét bevonni. az nem feltétlen lenne kommunista. a működő tőke termelő fele kifejezetten örül ha a belső piac védett. a nem-termelő ennek nem örül. a város döntse el, hogy melyikre optimalizál vagy ezeket próbálja egyensúlyban tartani. a választás környezetfüggő.

fehérgyarmaton termelői piac kell, mert nincs túl sok szolgáltatás, amit kifelé értékesíthetne. és nem kell behordani a kínai selyemvirágot és a fagyasztott tésztát olcsó import lisztből és adalékanyagokkal. hanem a védett piacon kell kertészetet, termelőszövetkezetet és pékséget építeni. de ez nem kizárólag a kádári szerveződés. a francia paraszt is így szervezi meg magát. csak ott nincs egy közgazdász társaság, amelyik azt mondja, hogy ez tilos. persze van számtalan hátránya. a polgárságnak legyen joga arra, hogy megszervezzék szatmár piacát. és adott esetben szerződhessenek a szász tartományi kormánnyal. és így lehet felzárkóztatni kistérségeket. akár még a szász befektetők is jól járnak. és engedjék meg, hogy cohen bácsinak legyen kis üzlete. az gazdagítja a kultúrát feltéve, hogy nem csak behordja az árut, hanem ki is viszi.

persze ha a szatmári paraszt szart termel, akkor a szászok felbontják a szerződést. mert nem akarják megvenni a szart lipcsében. de ha nem, akkor ez kölcsönösen előnyös lehet. nem-ortodox liberalizmus.

Trackers 2015.06.15. 10:34:13

"... illetve az iterált fogolydilemmával kapcsolatos eredmények bebizonyították, hogy megfelelő intézményi háttér nélkül a puszta egyéni hasznonmaximalizáció nem vezet optimális közösségi eredményhez. "

Mi az a megfelelő intézményi háttér, amely optimális közösségi eredményhez vezet, a haszonmaximalizáció, fogolydillemma, ... figyelembe vételével ?

Gyanítom ilyen intézményi háttér nem létezik.
Vannak ideológiák (nácizmus, kommunizmus) melyek azt hazudják igen, de attól még nem.

A kapitalimus egyetlen előnye, hogy nem is hazudja, hogy van optimális közösségi eredmény.

egy mondat a ... 2015.06.15. 10:49:33

@tamas11:
'Talán ha kötelező lett volna magyar anyádnak szedni a fogamzásgátlót, az segített volna. Csak a sok liberális kiállt érted.'

Nos kedves Tamás, például ilyen kommentek sokasága lebbenti fel újra meg újra kedves bloggazdánk eleve reménytelen vállalkozásáról azt a kis leplecskét.

Sajnálom Béndeket, hiszen ez a posztja - a hozzád hasonlóan a fanklub támogató kommentjeivel ajnározva - ha finoman is de meglehetős pontosságával rémiszti el az egyszerű választópolgárt a 'liberalizmusnak' még a környékéről is.

Te meg a 'konzervativizmustól'.

Hát ezért fog OV sajátos konzervatív-liberális-szocdemje sokáig maradni - szerintem.
(Ha már a kereszténydemokráciára hiába is várnánk.)

egy mondat a ... 2015.06.15. 10:56:56

@tamas11:
' Ahonnan a kivándorlók jönnek, ott éppenhogy NINCS liberalizmus!'

Ja.

De egészen addig nem akartak annyira kivándorolni, míg a 'liberalizmus' online fegyverexportjának segedelmével nem igyekezett volna odaplántálni. Kicsit felemásra sikerült, lásd 'arab tavasz' fedőnevű demokráciaexport be-kiviteli aktuális egyenlege.
Persze homokba dugni liberál-dogmatikus fejünket sokkal egyszerűbb, mint szembenézni a valósággal, következményekkel.

2015.06.15. 11:02:23

@tamas11:
termelői oldalról szinte az egész magyar vidék elszakadt a világpiactól. fehérgyarmat szerinted mit ad el a szabad piacon? semmit. úgy ad el valamit, hogy jóskát az állam megtámogatja.

fehérgyarmaton korlátozni kellene a kínálatot. úgy, hogy megnézzük, hogy a szamos és a tisza közén mit lehetne előállítani. és azt a szegmenst védeni. azért, hogy a parasztnak legyen helye és ideje arra, hogy megalkossa a szatmári szilvalekvárt. felépítse hozzá a biogazdaságát. és a közvetlen fogyasztásra alkalmatlan szilvából szatmári szilvapálinkát főzzön. ennek érdekében korlátozni kellene a behozatalt. vagy különadókkal terhelni. feltéve, hogy ezzel a lakosság egyetért.

értem én, hogy esetleg olcsóbb lenne az import szilva, az import lekvár, vagy az import pálinka. mert nyilván van a világnak olyan helye ahol ezt jobban tudják a szatmáriaknál. és egyébként mindig is lesz. nem a szatmári tiszahát a legjobb terep az agrártermelésre. de ott él több, mint tízezer ember. nem akarnak onnan elköltözni. szerintem jogukban áll megszervezni a saját piacukat. és ha kell, akkor korlátozzák a fogyasztást. aztán kiderül, hogy ez öntökönszúrás, vagy sem. mert ha a védett piacon nem jön létre semmi egetverő, akkor nem sok értelme volt az egésznek. de lehet, hogy tudnak fejlődni valamennyit.

nem azt állítom, hogy a zsidók rosszak. hanem azt, hogy ők a nyitvatermők logikáját követik. a nyitvatermő növények a világ minden táján majdnem környezetfüggetlen módon képesek létezni. a növények sokféleségét a zárvatermők adják. és abban a termőlevelek megvédik a magkezdeményeket. a magyar vidék ezt a logikát akarja követni. az a valódi liberalizmus, hogy ez is meg van engedve. ágazatonként döntsék el a népek, hogy mit akarnak.

lehessen azt mondani, hogy nekünk jó az itteni szilva. különadó terhe mellett lehet csak behozni. és ezek után a fosatós szatmári nemtudomszilvát nemesítsék. adjuk meg az esélyt. és tárt karokkal várják a zsidót ha az azt mondja, hogy kivinné az árut. de ha csak befelé hordja, akkor a paraszt azt mondja, hogy nekik nem jók a zsidók. meg lehet magyarázni, hogy azért, mert nem versenyképes. de ettől még a zsidók a hülyék ha nem értik, hogy nem a versenyképesség az egyetlen szempont. a biosz erősebb, mint a filosz. és ha a népek fellázadnak, akkor megölik a zsidókat. be kell menni a moziba és megnézni a saul fiát. és esetleg megérteni az idők szavát.

brunoboy 2015.06.15. 11:10:36

@unionista᠍:
kávét és tonhalkonzervet hozhatnának a zsidók vagy azt is szatmárban kéne megtermelni?

tamas11 2015.06.15. 11:22:11

@egy mondat a ...:
Az USA stratégikus külpolitikáját nem azonosítanám a liberalizmussal.
Úgy kérdezhetném, lehajolva elméletedhez, hogy te mit tennél (helyesen) az USA helyében, visszamenőleg?

tamas11 2015.06.15. 11:39:08

@egy mondat a ...:

itt a leplecskét egyetlen dologról lebbenthetnéd fel:
Én bontottcsirkével, sőt neki ironizálok.
Nincs világössszeesküvés, csupán emlékeztetem ŐT, hogy átszövi életét, amin utálkozik.
Vagy neked ez sem komilfó?

egy mondat a ... 2015.06.15. 11:39:47

@tamas11: mondjuk megpróbálnám inkább 'megérteni az idők szavát', és nem én ordítoznám tele vele a világot. Mert attól még nem lesz az, akárhány média is nyomja.

Ez persze még hiú ábrándként sincs bennem, az amerikai liberális demokrácia sosem lesz tekintettel senki másra, szerintem még a saját valódi érdekére sem.
Amíg teheti ...

egy mondat a ... 2015.06.15. 11:43:05

@tamas11:
(próbált volna leponex így ironizálni :( )

hát ha neked irónia az, hogy valaki azért születhetett meg, mert a liberálisok nem engedték kötelezővé tenni a fogamzásgátló tablettát ... -hol is?

Nicktolvaj 2015.06.15. 11:46:29

@tamas11:

"Az USA stratégikus külpolitikáját nem azonosítanám a liberalizmussal."

Az USA külpolitikájának annyi köze van a liberalizmushoz, hogy az USA világszerte a libsiket HASZNÁLJA FEL a zavarkeltésben, azzal a céllal, hogy amikor már a polgárháború szélére sodródott a libsik miatt egy ország, akkor a lakói térden állva könyörögjenek az USA-nak, hogy vonuljon be a haderejével, és hatalmi szóval, diktatorikus eszközökkel tegyen rendet.

Majd lehetőleg alakítsa meg az USA érdekeit elvtelenül kiszolgáló BÁBKORMÁNYT az országban, zsidó származású, külföldi állampolgárságú emberekből, akik aktívan közreműködnek majd abban, hogy az USA rátehesse a kezét, és sáskamód felélhesse a megszállt ország erőforrásait.

2015.06.15. 12:04:23

@brunoboy:
ha eladják a szilvát, akkor vehetnek kávét. hitelezni azért kell, mert esetleg minőségi import fahéjjal még finomabb lenne a lekvár. és ezt érdemes előfinanszírozni. de annak az árát ki kellene termelni. vagy a szolgáltatásokban kell többletet nyújtani. így kellene kapitalizálódni. ha eladják a folyóban vagy a tározóban nevelt halakat, akkor vehetnek tonhalat a tengerből.

értem, hogy fővárosban ez furcsa. mert budapest gazdasága szinte kizárólag a fogyasztásra épül. és ha magyarország adósodik, akkor budapest növekszik. ha nem, akkor nem. és ezért a főváros abban érdekelt, hogy a fogyasztás semmilyen módon ne korlátozzák. és magyarázzák, hogy akkor jönnek a kommunisták és meszesgödörbe lőnek mindenkit. és a zsidókat belelövik a dunába a nácik.

budapest gazdasági értelemben olyan, mint a questor és a questor travel. egy tőkealap és egy utazási iroda. schluss. a keményvonalas németek mondják azt, hogy szét kell zavarni a sok bölcsészt. ipartelepeket kellene építeni. világváros (metropolis) helyett szövetségi várost (bundesstadt). a német néppárt ezért védi a jobboldalt. és a keményvonalas németek mondják azt, hogy jöjjön a jobbik a svábokkal. mert ez még mindig jobb, mint a zsidókeresztény baloldal. azt akarják, hogy kelet-középeurópában a németrómai legyen az államvallás. a magyar paraszt olyan, hogy azt mondja erre, hogy rendben van, de előbb a németek nyúljanak a zsebükbe. gazdasági és kulturális megállapodásokat kellene kötni a német tartományi kormányoknak és a magyar önkormányzatoknak. ez nem nyugatos (atlanti vagy transzatlanti) társadalomszervezés, hanem közép-európai.

brunoboy 2015.06.15. 12:44:04

a questor nem egy tőkealap volt hanem egy törvényeket megkerülő bűnszövetkezet politikai támogatással. olyan kötvényeket adtak el amire nem volt engedélyük.
azt, hogy szét kell zavarni a bölcsészeket eddig nem a németektől hanem a miniszterelnökünktől hallottam.
németek nyúljanak a zsebükbe??? szerinted a 2007-2014 között magyarországba beáramló 7300 milliárd forintnyi EU összeget ki állta?
azon meg lépjünk már túl, hogy a kommunisták meszesgödörbe lőnek mindenkit a nácik meg a zsidókat a dunába.

2015.06.15. 13:20:19

@panelburzsuj:
olyan kocsmába járok inkább szemlélődni mint inni, ami lakótelep és a kertváros határán van és az egyetemvárostól sincs túl messze. nagy belső tér és külső nyitott terasz. ahol elég sok és sokféle ember megfordul. nem elithely, de nem is a "ződtakony".

kepfeltoltes.hu/150615/k1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/150615/k2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/150615/k3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/150615/k4_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/150615/k5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

de attól nem kell rettegni, hogy politikus leszek. egyrészt nincs ilyen ambícióm. és ha lenne, akkor sem választanának meg. mert amit a világról gondolok az átlag választó számára veszélyes. túl meredek. gazdasági értelemben az idealizált ókor, kulturális értelemben az idealizált középkor, szociális értelemben az idealizált újkor kombinációját tartom optimálisnak. úgy, hogy az emberiség ősi védelmi ösztöneit nem akarom felülírni. ebből a népeknek az utóbbi a szimpatikus. a többi "meredek". és mivel eleve nincs politikusi ambícióm innentől kezdve ez nekem biztosan csak hobbi. lehet, hogy rosszul mérem fel a helyzetet. nem járom az országot és nyilván nem reprezentatív minta. felteszem orbán, a jobbik és gyurcsány ezt csinálják. ők képesek növekedésre. orbán csökkenésre is, mert kormányoz. a jobbikot az irányváltás erodálta valamelyest. majd kiderül, hogy visszanyeri-e középen. gyurcsány tapasztalatom szerint a nyugdíjas néniket fanatizálja. akik ráparancsolnak az urukra, hogy feri szavazunk és kész. és az első szavazókban bízik. olyanokban, akik az őszödi beszéd idején gi joe katonáztak és barbi babáztak. lmp számomra rejtély. nincs 1 lmp szavazó ismerősöm. nekem úgy tűnik, hogy a cigányok szeretnének ökoszociális gondoskodást. de ők leginkább csak egy közülük valóra hallgatnak. és ha ilyen nincs, akkor arra szavaznak, aki jobban fizet. nem feltétlen direktben konzervvel vagy tüzelővel. bár ez is nyilván. hanem aki patronálja a gyerekeket, szervezik nekik a táncversenyt, vagy kispályás focit. vona is ezt csinálta. mesét olvasott, a lányokkal táncolt, a fiúkkal focizott az óvodában. nyilván vitt egy nagy tálca süteményt is. és a cigány gyerekek elmondták, hogy milyen jó volt a gabi bácsi. erre vágyik a többség, nem az alkotmányosságra. most mit csináljunk. maslow ábrahám piramisa alulról szerveződik.

igazi hős 2015.06.15. 13:23:51

Mi ez a badarság? Az a bizonyos három szó egy konzervatív ember világképének is ugyanolyan fontos eleme. Persze egy keresztény ember számára a testvériség nagyobb hangsúlyt kap és esetleg hajlamosabb a szabadságának _önkéntes_ korlátozására, de a másik kettő sem veszíti el a jelentését.
Magyarországon semmiféle konzervatív erőről vagy eszméről nem beszélhetünk. Kőkemény nosztalgia Kádárizmus keveredik az orosz típusú gazdasági maffiaállammal. Egyik sem konzervatív minta.

Khonsu 2015.06.15. 13:37:04

"A magyar társadalom versenyképes kulturális és intézményi egyensúlyának tartós elnyerése jó esetben is legalább fél évszázados evolúció eredménye lehet csak."

Sajnos nincs annyi időnk. Valahogy fel kell gyorsítani a folyamatot, kell egy hatékony katalizátor, hogy ez a fél évszázados evolúció 1-2, de inkább csak 1 évtizeden belül végbemenjen.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.15. 13:53:43

@Moin Moin:
Egyetértek, de ha továbbgondolod, akkor rájössz, hogy te se léptél ki a HaFr által felvázolt ördögi körből.

Khonsu 2015.06.15. 13:56:30

@Moin Moin: Én nem nevezném a liberálist "újat élvezőnek" a konzervatívat pedig "megszokottságot élvezőnek", szerintem ez nem jó, de legalábbis idejétmúlt meghatározás.

Amikor ezek az irányzatok megszülettek, akkor még illett rájuk ez a meghatározás, de manapság már inkább úgy mondanám, hogy a liberális inkább külön álló egyénekben míg a konzervatív struktúrákban gondolkodik.

A liberális közvetlenül az egyéneket akarja "átprogramozni" szabadelvűekké, a konzervatív a környezeti paramétereket változtatja meg oly módon, hogy egy szabadelvűbb állapotban találjon a társad új stabilitási pontot (ha éppen ez a cél).

Az első módszer gyors, de instabil eredményre vezet, a második lassú, de tartósabban megőrzi a stabilitását.

Khonsu 2015.06.15. 13:58:08

@Khonsu: *szabadelvűbb állapotban találjon a társadalom új stabilitási pontot

2015.06.15. 14:50:05

@brunoboy:
milyen törvényt került meg a questor, amit nem kerül meg akármelyik pénzalap? volt engedélye arra, hogy 150 milliárd forint értékben lakossági kötvényt bocsássanak ki? volt. fogtak egy hp asztali nyomtatót és nyomtattak befektetési jegyeket. csináltak hozzá ms office sablont. és a népek hordták be a készpénz. erre kaptak engedélyt. miért? mert csak. egyik pénzalap sincs fedezetként valós vagyontárgy. rendszerint az irodát is bérlik azért, hogy egy esetleges csőd esetén minimális legyen a veszteségük. ez így működik mindenhol. ha egy alap csődbe megy, akkor jön az, hogy mert az állam nem felügyelte eléggé. és még mindig van néhány hülye "libsi", aki nem érti, hogy a pénzt nagyrészt a semmiből generálják. mert másképp nem lehet fenntartani a fogyasztói társadalmat.

brunoboy 2015.06.15. 15:24:31

@unionista᠍:
milyen törvényt került meg a questor, amit nem kerül meg akármelyik pénzalap? volt engedélye arra, hogy 150 milliárd forint értékben lakossági kötvényt bocsássanak ki? volt. - rosszul tudod, krvára nem volt.
"Az engedélyezett kötvényprogramban a cég több kötvényt értékesített, mint lehetett volna. Az állomány akár a 210 milliárd forintot is elérheti. Ez úgy jön össze, hogy 60 milliárdot bocsátott ki engedéllyel, és azon felül, lényegében fiktív módon, 150 milliárdot." - mondja a Magyar Nemzeti Bank

2015.06.15. 17:33:45

@brunoboy:
nézd, lehet. de én régebben azt olvastam, hogy összesen 150 milliárdra kaptak engedélyt. rendben van csak 60 milliárdra. de ennek se volt fedezete. hiszen leginkább csak a stadion van. a legtöbb klubpénztár pénzmosoda. kutyaütő játékosok eladása és vétele kapcsán is százcsilliók röpködnek a levegőben. ennek is lehetne korlátot állítani. a játékos igazolásokat különadó terhelje. különösen akkor ha egy klub játékost vásárol, mint amennyit elad. a szabályozásnak arra kell törekednie főleg a szegényebb országokban, hogy a klubok neveljék ki a csapatot. és ne csak összevásárolják. így mehet végbe a felzárkózás. nem vesszük meg a sok hatodosztályú afrikait.

és a "libsik" magyarázzák, hogy a bíró tanuljon meg angol a nemzeti bajnokságban.
www.youtube.com/watch?v=Fo3sTxh1Zhw
ojo igazodjon. és a nemzetközi meccsen beszéljenek angolul. nehogy már egy afrikai várja el egy magyar klubban a magyar bírótól, hogy beszéljen az ő nyelvén. ha nem érti meg a bírói vezényszavakat, akkor mit keres a pályán?

a konvenció az, hogy magyar meccsen magyarul beszélünk. és ha valaki válogatott, akkor beszélje a standard labdarúgó nyelvezetet, ami az angol. idejön egy afrikai és pofázik. nem érti, hogy neki kellene alkalmazkodni. a bevándorlókkal is ez az alapprobléma.

Zoltán Lukács 2015.06.18. 18:32:43

"A magyar társadalom versenyképes kulturális és intézményi egyensúlyának tartós elnyerése jó esetben is legalább fél évszázados evolúció eredménye lehet csak."

Ez mennivel csökkenhetne, ha elkezdenél politikát csinálni az irogatás helyett?
süti beállítások módosítása