1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.01.04. 12:06 HaFr

Így fogunk túllépni a 25 éven

A Polgári Konzervatív Párt -- az elnevezésével összhangban -- a következő célokkal jött létre és politizál: 

# szolgáltató, értékteremtő jogállam és kiegyensúlyozott, kiszámítható szabályozási rendszer; -- erős önkormányzatiság és autonómiák; -- a korrupció kíméletlen letörése; -- világszínvonalú nevelési és oktatási rendszer; -- gazdasági szabadság és a tulajdonosi szemlélet erősítése; -- minél többek bevonása a társadalmi értékteremtésbe (társadalmi integráció), majd fokozatos bérfelzárkózás a nyugat-európai sztenderdekhez; -- a százötven éves magyar közéleti megosztottság felülírása a különleges ország perspektívájával.

A PKP e célok között teremt koherenciát és ezekhez mutat utat a politikai programjában, amelynek megvalósítása érdekében a párt polgári jellegéből következően társadalmi összefogást szervezünk, amelynek elsődleges címzettjei a polgári konzervatív értékrenddel szimpatizálók százezrei, másodlagos címzettjei a jelenlegi pártstruktúrából és politikai környezetből kiábrándultak milliói. Ennek az összefogásnak -- vagyis egy politikai típusú, a hatalom megszerzésére irányuló politikai mozgalomnak -- az útiterve elég világosan felépíthető annak ismeretében, hogy az út megvalósításához szükséges erőforrások hogyan, milyen ütemben állnak rendelkezésre. Az erőforrás-csoportok (vagyis, amire támaszkodnunk lehet) a következőképp néznek ki:

Pártszervezet (106 választókerület, ezek között kiemelten "erős" kerületek, aktivisták, "polgári körök", klubok, a párthoz kötődő intézmények ... tehát kellenek helyi aktivisták, szervezők, a jövő politikai vezetői)

Anyagi és szellemi erőforrások (pénz, gondolat)

"Celebek" (ismert vagy húzó nevek, akik a pártot támogatják és képviselik a nyilvánosságban, miközben természetesen szinkronban vannak a párt értékeivel és céljaival)

Nyilvánosság (alternatív lehetőségek, mainstream sajtó, web, utca stb.... tehát kellenek rendezvényszervezők, politikai marketingesek, velünk szimpatizáló újságírók, nyomda stb.)

Szövetségi politika (más politikai és szakmai szervezetekhez való viszony)

Napi politizálás (PolKon tematika, issue-k, arcél, politikai állásfoglalások, értékek vs. gyakorlat)

Célok, értékek, stratégia, identitás, szakmai program (önmagukért beszélnek)

A párt alapvető megjelenésében készen fog állni január végére, de e forrásokat kell bővítenünk (és bővítjük) a mérhető politikai siker érdekében, illetve kérünk minden érdeklődőt, aki bármelyikhez hozzá tud járulni, illetve a párt tagjaival és aktivistáival való személyes találkozók során kész meggyőződni arról, hogy a források rendelkezésre állása el fog vezetni a párt befolyásának növekedéséhez és a fenti céljainak megvalósulásához, írjon nekem a pkonzervativok@gmail.com-ra. A PKP útiterve jóval összeszedettebb a több ellenzéki erőénél, a céljaink színvonala enyhén szólva kiemel minket a mezőnyből, tehát nem fogunk csalódást okozni azoknak, akik részt kívánnak venni a párt munkájában. Az érdeklődők ne feledjék, hogy még egy évesek se vagyunk, és a Fidesznek például tíz év kellett ahhoz, hogy először kormányra kerüljön jóval kedvezőbb politikai környezetben is -- azért dolgozunk ugyanakkor, hogy nekünk kevesebb is elég legyen. 

A feladat érdekes, és a sikerére éppen 150 éve vár Magyarország. Le kell zárnunk a modern kori sodródásunk (a nemzet sodródásának) a törökdúlásnál is károsabb korszakát, és végre ki kell egyeznünk önmagunkkal, hogy a boldogság egyenlő esélyeivel kapcsolódhassunk be a sikeres nyugat-európai országok együttműködésébe. A párt polgári volta mindenekelőtt azt jelenti, hogy csak a polgárok részvételével, az ő munkájuk eredményeként, és az ő ellenőrzésükkel épülhet fel -- ahogy Magyarország is. Ezzel összhangban ez a blog mindvégig tudósítani fog a szóban forgó szervezési folyamat állásáról, a sikerekeiről és a gondjairól egyaránt. Kövessétek a blogot, rendben, de legyetek ambiciózusabbak: vegyetek részt!

Béndek Péter, a PKP elnöke

133 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr797040003

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így fogunk túllépni a 25 éven 2015.01.04. 17:52:01

A PKP útiterve jóval összeszedettebb a több ellenzéki erőénél, a céljaink színvonala enyhén szólva kiemel minket a mezőnyből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.04. 15:24:36

@ParaZita2: Milyen minimális államot szeretnél ?
Ennél minimálisabb állam már a világon nincsen, mint ez az ország !

zenonküp 2015.01.04. 15:32:52

A magyar politikai közélet hasadtsága visszább is vezethető mint 150 év, de a politikafogyasztó átlagfelhasználó számára még ez is sok.
Talán nevesíteni lehetne a magyar konzervatív kánont. Dessewffy, stb. Talán lenne értelme kimutatni a magyar konzervatív felvilágosodást. Talán. De lehet, hogy nem.) Nem lenne-é politikai haszna megmutatni ezeket az eddig talán rejtett mozzanatokat?

integrans 2015.01.04. 15:37:53

Bármihez kezdünk, a legelső az, hogy megegyezünk az alapvetőségekben, értékminimumokban. Közmegegyezés = közérdek =
közös nevező.

Lásd itt bővebben www.facebook.com/events/307310152808180/

zenonküp 2015.01.04. 15:56:24

@profilo: Azért ilyen hosszasan nem kellene beszélned erről.)

Hidvégi Mihály 2015.01.04. 16:25:46

@Diorella Queen: Kedves Diorella, te megtestesíted azt a magyart, aki nem hisz semmiben, csak abban, hogy ő nem hibás, ellenben az egész világ őt utálja és kizsákmányolja.

Ez nem így van. Az egész nyugati világ érdekelt abban, hogy Magyarország sikeres és gazdag legyen. Érdekeltek a békében, a stabilitásban. Csodálkozol, ugye? Nem találkoztál te még nyugati emberrel? Nem találkoztál még normálisan gondolkodó emberrel? Gondolj a szomszédaidra. Ő háborút akarnak veled? Kizsákmányolni akarnak? Vagy csak békében élni egymás mellett.

Persze vannak békétlen elemek, lehetnek a szomszédodban is. Azok vannak kevesebben a világban, nekem elhiheted.

dúvad 2015.01.04. 16:30:41

@transgression: És milyen lenne a valódi,(immár globális)piaci verseny? A piacok szélesedésének a terjedése -(globalizáió)nem a demokrácia sikertörténete,hanem szimpla technikai növekedés következménye.A globális piac egyenlőtlen adottságokkal rendelkező piacok integrációja.

2015.01.04. 16:47:53

@Hidvégi Mihály: te megtestesíted azt a magyart, aki nem hisz semmiben, csak abban, hogy ő nem hibás, ellenben az egész világ őt utálja és kizsákmányolja.
Válasz erre ;

Tiltakozom !

profilo 2015.01.04. 16:52:36

@zenonküp:

Ha kihívnak egy LCD tévéhez javításra és árajánlatot kérnek,akkor mesélhetnék hosszasan arról,hogy a Gelkás mester aki tanított,mit,miért és hogyan cserélt egy fekete-fehér Mecsek tévében, és mesélhetnék nekik arról,hogy a technológi és a szakmánk miként változott az elmúlt fél évszázad óta...

...de ez őket nem érdikli. Teljesen jogosan.
A problémájukra várnak megoldást és a megoldásokra kíváncsiak.
Kell egy kiindulópont?

Az legyen a hited,a tudásod,az erőd...a terveid.

Abu 2015.01.04. 17:45:04

Először is nagyon örülök a kezdeményezésnek, úgy gondolom, hogy legalább annyira hiánycikk a modern, jobboldali, konzervatív politika (ha jól értelmeztem a krédót) Magyarországon, mint a modern baloldali. Én személyesen inkább az utóbbit támogatom, azonban legalább lesz kivel lefolytatni ezeket a vitákat itthon is.

@transgression és @Moin Moin kommentjeire reflektálva: a szakszervezeti érdekképviselet és a dolgozók 'összefogása' nem az egyetlen módja a munkavállalói jogok garantálásának. Az állam például szabhatja úgy a piaci játékszabályokat (konkrét intervenció nélkül), hogy a munkavállalók nagyobb (vagy bármekkora) szerepet kapjanak a vállalatok irányításában (lásd pl. a német kapitalizmus-modell). Egy másik szempont, hogy szerintem korlátozott relevanciája van az I. VH előtti USA-val és a deregulált kapitalizmussal példálózni, mert egyrészt ezzel ignoráljuk a II. VH utántól Reagenig tartó, nagyon is regulált kapitalizmust, ami egybeesett a történelmileg legmagasabb GDP növekedésükkel is, másrészt a munkavállalói jogok korlátozása a XXI.sz.-ban nagyon nagy részt a globalizáció, azon belül is a tőkéért folyó globális verseny eredménye. Ezzel persze nem egy anti-globalista 'zárjuk le a határainkat' érvet akarok behozni, csak azt, hogy a munkavállalók bér- és munka-körülményei nem értelmezhetők anélkül, hogy mellé tennénk a tőke-áramlás és a versenypiaci szabályozás kérdését is.

32FNewYork 2015.01.04. 17:57:27

Ez egy errefelé borzasztóan hiánypótló poszt most. Szerintem az előző hetek kommentjeiből Béndek ezt helyesen látja és kiválóan teljesítette is. És persze egyet lehet érteni. Szeretnék azonban látni egy további kitételt. Nem fogok felesküdni emberekre. Nem látom annak leírását, hogy miként zajlik a párt szervezeti felépítése. Én pl. Béndeket elsőrangú tanácsadónak látom, de nem gondolom, hogy hosszútávon megfelelő pártvezér. De persze mondja meg az idő. De amíg nem látom Béndek szándékát akár másfajta szerepvállalásra is, és ezzel párhuzamosan a pártszervezeti felépítésben ennek lehetőségét, addig félek, és nem szállok be. De persze ellenkező tapasztalatig a szimpátiám mellett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.04. 17:59:56

@32FNewYork: ez már elég nekem, a pozitív várakozás fair alap

ParaZita2 2015.01.04. 18:17:06

@Diorella Queen: "Milyen minimális államot szeretnél ?
Ennél minimálisabb állam már a világon nincsen, mint ez az ország !"
Abban nagyon is igazad van, ez az állam alig tesz valami jót az országnak, mint egésznek.
Én még mindenek előtt hozzáteszem, az állam és az ország két, igen markánsan különböző fogalom, mind jelentéseben, mind tartalmában. Nagyon sokan hajlamosak összekeverni, de az hiba.

Álláspontom szerint az állam csak ahhoz járul hozzá, hogy az ország (v. nemzet) embereinek életben-maradási és boldogulási esélyei növekedjenek, és az egyének alkotói tevékenységét minél teljesebben kifejthessék.
(tehát közmegegyezés => alkotmány, törvényhozás, végrehajtó hatóság, igazságszolgáltatás. Végrehajtó hatóság a határőrség, katonaság, rendőrség és katasztrófaelhárítás.
De az állam semmiféle gazdasági tevékenységet nem végez. Semmifélét, vasutat sem, metrót sem, kórházakat sem, semmit.
Az persze nem tilos, hogy egy helyhatóság pl. működtessen egy tömegközlekedést. Ám isten igazából mindenféle profit-orientált, de még akár non-profit cégeket is kizárólag magántulajdon alapján szabadna működtetni. Amit az állam még megtenne, az a gyermekek iskolai felügyeletének biztosítása, ami a köz legvilágosabb érdeke szerint a legkiválóbb oktatással kellene párosuljon. Ennyi az állam szerepe, meg egy kis pozitív külügy. Természetesen a nyugdíjról sem az államnak kellene gondoskodni. Átmeneti megoldást persze ki kell dolgozni, de egyértelműen az öngondoskodást (lásd: autonómia minden téren) kell megvalósítani, amiben persze egy munkáltató simán érdekelt lehet. :)
Kb ennyi, hirtelenjében. Kis állam, nagy ország (nép)!

HellerZ 2015.01.04. 18:18:06

mi a véleménye a PKP-nak az új útdíjrendszerről és bevezetésének körülményeiről?

zenonküp 2015.01.04. 18:22:16

@profilo:
A technológia, a tekhné egy adott paradigmán belüli kérdésekre nyújt gyors és egyértelmű választ.
Ha megváltozott a paradigma a megváltozott technológia ezt újra lehetővé teszi.
A tekhné viszont nem képes felvilágosítást adni magának a paradigmának a mibenlétéről.
És végképp nem képes új paradigmát alkotni.
Ha új paradigmát akarunk, kénytelenek vagyunk kérdezni mert korábbi válaszaink érvényüket vesztették. Tehát nem új válaszokra van szükségünk ha paradigmánk megalkotása előtt feltett kérdés értelme elhomályosodik.
Új kérdésre, vagy a régi kérdés értelmének újbóli megvilágítására lesz szükség.
Ha a só elveszíti a sósságát, mivel sózzunk? - hogy egy klasszikust idézzek.)
Ez bizony a semmiből való teremtés.)
Röviden: nem tudhatjuk addig a válaszokat, amíg nincs jó kérdésünk.
A PKP léte, létrejötte önmagában egy kérdés.
Értelmetlen tehát a mostani paradigmában felmerült technológiai képződményként értelmezni, mintha válasz lenne.
A mostani paradigmát megteremtő kérdés újramegvilágításaként fogjuk-e fel vagy egy új paradigmát megalapozó kérdésként esetleg egy korábbi paradigma elfeledett kérdésének újrakérdezéseként?
Ezek már valóban fontos kérdések.)

Moin Moin 2015.01.04. 18:50:21

@HellerZ: @HaFr: Egy igazi konzervatív lóval jár, a vadcsapásokon!

A sztráda weimarizált találmámy!

2015.01.04. 19:18:56

@Diorella Queen: "És nem is fogják, mert a nyugat nem szeretné ha itt is jóléti állam lenne " - ahogy bizonyára tűzzel-vassal gátolták a Balti államok fejlődését is, meg például Írországét. Véletlenül sem azért szegény az ország, mert egész iparágakat lopott el az elitje, hanem a gonosz Nyugat miatt. És ráadásul a hisztis agresszió, ahogy minden kommenteddel a földhöz vered magad...na ez a maga módján bizonyára magyar unikum. Ezt kéne valahogy exportálni. Minél messzebbre.

profilo 2015.01.04. 19:30:07

@zenonküp:

Ime itt egy kérdés:
@HellerZ:

Hogyan segit ennek megválaszolásában ha nevesítjük a konzervatív kánont?
Van egy ilyen kérdésre,ilyen problémára tipikusan konzervativ válasz?
Vagy csak jó,rossz,helyes,helytelen esetleg kielégítő?

unionista (törölt) 2015.01.04. 19:32:02

@Diorella Queen:
errefelé egy német tulajdonú drogériában egy eladónő havi 100 ezer forintot keres. de ezért váltott műszakban dolgozik a hét hat napján. márciustól mindig a vasárnapja lesz szabad. megszűnik a pótlék és havi 90 ezer forintot fog keresni.

a német akkor fizetne többet ha az eladó férje is német gyárban dolgozna. német bankba tartaná a pénzét. német közművekkel szerződne. német hipermarketben vásárolna. német autókereskedések, német üzemanyagtöltők lennének és még a külföldi utazásokat is a német tui szervezné. vagy magyar cégek. de semmi esetre se franciák, olaszok, amerikaiak, izraeliek, vagy bármely a német gazdasághoz szorosan nem tartozó nációk. magyarul akkor fizetne többet ha az adott város elnémetesedne. és nem lennének idegen multik. vagy csak nagyon korlátozottan.

de erre ma nincs joga egy város polgárságának. mert akkor nem az ortodox liberális filozófiát követik. nem a tradicionális szórvány zsidó logikát. ami mindig a legjobb induló helyzetben levő csoportnak kedvez. de a zsidók rendszerint pont ilyenek. hozzájuk kell alkalmazkodni. ehhez persze csatlakozik a vezető értelmiség egy része. egy részüket nagyon könnyű elhülyíteni, mert csak iskolázottak. végtelen beképzeltek, gondolkodni nem tudnak, konkrét megoldási javaslataik nincsenek.

ez a fővárosnak jó, különösen a belvárosank, a centrumtól távolodva egyre kevésbé. a kisebb településeken még kevésbé. de ez nem számít. ez a modell a legfejlettebb. ennél jobb nincs. az nem számít, hogy a vidék ezzel alig tud fejlődni. a nép a hülye. ez a demokrácia. és ha valaki szólni merészel ellene az a fasizmus.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.04. 19:32:42

@profilo: a tipikus konzervatív válasz a józan ész és bizonyos jól bevált értékek, intézmények és hagyományok metszetében helyezkedik el

unionista (törölt) 2015.01.04. 19:34:52

@zenonküp:
a matematikai elég jól felvilágosítja a techné mibenlélét. nincs olyan filozófia, ami ne lenne dekonstruált. a filozófia az, hogy rosszul tesszük fel a kérdést. ha a só elveszíti a sósságát, mivel sózzunk? hülye kérdés.

dr. jenőke (jenőke) 2015.01.04. 19:43:37

Franciaország
Népesség: 66,03 millió (2013.)

Igazgatási jellegű közintézmények, kommunális szektor, kórházak, minisztériumok, public Service Kórház, régiók és megyék, területi Public Service, állami közszolgálati ápolási otthonok összesen: mintegy 5.600.000 fő foglalkoztatott.

Most nézze meg mindenki magának, hogy mi a helyzet Magyarországon.

profilo 2015.01.04. 19:47:42

@HaFr:

Azért megnézném az arcokat,amikor egy több tízezres tömeg előtt egy bekiabált kérdésre ezt a választ adod.

:)

Egy ideig megúszható konkrét válaszok nélkül a dolog,de el kell dönteni,hogy ezt meddig teszed,teheted komoly arculatvesztés nélkül.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.04. 19:50:31

@profilo: hát igen, ez valóban az én arcom és az én dolgom -- de ha megnézed a kérdéseid, én pont olyan elvontságú választ adtam rá, amilyen a kérdés volt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.04. 19:53:32

@unionista: tényleg az -- lehet, hogy mégsem erről szól a filozófia, amelyet Platóntól Szent Tamáson át Wittgensteinig és Nozickig unionista szaktárs egy mondatban elküld a semmibe, és örüljünk, hogy nem a zsidó semmibe

profilo 2015.01.04. 19:54:28

@HaFr:

A zenon vitt rossz útra engem.

:)

2015.01.04. 19:58:10

@unionista: Engem érdekel hogy mivel fogunk sózni, akár milyen ostoba is a kérdés.

2015.01.04. 20:01:59

Főleg miután mostanában egyre több és több filozófusba és filós témába botlok a neten.

unionista (törölt) 2015.01.04. 20:16:38

@Diorella Queen:
a filozófus nem azt kérdi, hogy mivel fogunk sózni? mert akkor egy valós problémát kellene megválaszolnia. helyette azt mondja, ha HA A SÓ ELVESZTI A SÓSSÁGÁT, AKKOR MIVEL SÓZUNK, HE? ezt a kérdést feltehetné besenyő pista bácsi is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.04. 20:16:39

A zsidók a kínaiakat is megeszik: On December 27, 2014, the Chinese press reported a speech by Vice Premier Wang Yang, entitled, "The United States is the guide of the world; China is willing to join this system." In the text, Wang Yang reportedly said, "China and United States are global economic partners, but America is the guide of the world. America already has the leading system and its rules; China is willing to join the system and respect those rules and hopes to play a constructive role."

2015.01.04. 20:17:49

@unionista: De a filozófia soha nem ad válaszokat , csak a problémákra világít rá.Ez a dolga .

ParaZita2 2015.01.04. 20:19:23

@Diorella Queen: "...mivel fogunk sózni..."
:)
Bolondoztok itt, össze-vissza.
Kicsit több komolyságot, pls.

(só: NaCl és szerencsétlennek megvan a megfelelő, vízben oldhatósága és a szervetlen- és a biokémiai funkciója is. Semmi, de semmi köze a filozófiához, azon túl, hogy anyag és anyagi kölcsönhatásokban képes részt venni.)
Zenonküp barátunk szórakozik? :)

2015.01.04. 20:22:31

@ParaZita2: Mostanában amerre csak megyek a neten, mindenütt hatalmas filozófiai vitákba ütközöm .
Mi bajuk lett az embereknek hogy ennyit filozofál vak és világtalan manapság ?

ParaZita2 2015.01.04. 20:28:01

@Diorella Queen: " hatalmas filozófiai vitákba ütközöm ...."
Tényleg ilyet tapasztalsz?
Fura. Biztos, hogy jó helyekre látogatsz?
:)

Mellesleg, bizonyára elég jó dolguk van az embereknek, hideg is van (az északi félteke részein manapság), mit tegyenek, filozofálgatnak. Pedig vicceket is mesélhetnének, vagy HaFr jelen bejegyzése alapján kezdhetnének lokális és regionális "polgári köröket" létrehozni. Ami nem filosz...

unionista (törölt) 2015.01.04. 22:56:52

@Diorella Queen:
a filozófia a problémákon problémáik. dekonstruált. nem ad válaszokat.

almodhi 2015.01.05. 03:12:43

@HaFr: Vigyázz, mert az M1-en a PKP még felkerül az útdíj-támogatók listájára. Ezek nem ismernek tréfát.

Szúrófény 2015.01.05. 04:13:38

@transgression: Működő tököm van! Befektetni való "fehérnép" gazdagabb befektetőre vágyik! Egyikünk se jut el az ágyig! Mi lenne az eredménye? Újjabb kivándorLó!Azt egyetlen királyunk nem engedte meg, hogy a városok polgárai magyarok legyenek, mert azok végül még autonómiát is követelnének. Ezért, ha éppen iparosra, kereskedőre volt szükségük, azokat idegenekből verbuválták, azoknak, szükség esetén, még olyan előjogokat is adtak, amelyekre a magyar nép fia nem számíthatott. A XIX. század elejétől jelentkező kereskedő- és iparos hiányt enyhítendő, uraink örömmel fogadták a Galíciából, Ukrajnából ide igyekvő zsidókat. Kit reklámoznak? Hasznot remél abból, azért teszi!

zenonküp 2015.01.05. 06:39:12

„Ti vagytok a föld sója; de ha a só elveszíti az erejét, hogyan adják vissza sósságát? Semmire sem jó többé, csak arra, hogy kidobják és megtiporják az emberek” (Máté 5:13)

Máté feljegyzésében Jézus úgynevezett Hegyi beszédének egy passzusa..
Viccelődtem persze, de csak azzal, hogy Józsuát klasszikusnak neveztem.)

zenonküp 2015.01.05. 06:53:44

@zenonküp: Ettől függetlenül ezt a kiegészítést nem tekintélyi érvnek szánom.
Lehet hülyeségnek vagy viccnek tartani, ugye mondhatta volna ezt Besenyő Pista bácsi, illetve megadni a só kémiai képletét.
De lehetséges az az értelmezés is, amely gondolatmenetemet támasztja alá.

Marcus015 2015.01.05. 07:00:57

Örülök hogy a PKP előállt végre egy tömör programszerűséggel.
Bizonyára sok vita (egyeztetés) következik még de haladjatok végig azokon is hogy elkészüljön majd a PKP programja. Úgy gondolom hogy a mostani anyag alapján - ezt csiszolva illetve részletesebben kibontva - megvan az esélye hogy párttá szerveződjön a szó tényleges (és nem jogi) értelmében. Kívánom hogy ez sikerüljön nektek és képesek legyetek mielőbb a polgárok széles tömegének a megszólítására és pár év múlva akár még kormányzásra is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.05. 07:33:47

@almodhi: :) na, majd jobban vigyázok ezentúl

Lexa56 2015.01.05. 08:25:26

@zenonküp: Azt hiszem, a múlt feltárását párhuzamosan kell folytatni a jelen proramjának kialakításával. A helyzet sürgető volta miatt nem érünk rá kivárni a múlt teljes körű feltátrását. Azt is végezni kell és az eredményeket "betáplálni" az agytrösztbe, akik a pillanatnyi program kidolgozásán dolgoznak. Szerencssére Péter erre biztosan vevő lesz. Az én szemlyiségemhez is inkább a múlt megértése áll közel, de tudom, hogy most ennek teljes kivitelezésére nincs idő.

Lexa56 2015.01.05. 08:33:00

@zenonküp: Annak idején vegyészként magam is megleőpődtem Jézus példázatán, amelyek általában pontosan és az életből vettek. Itt is ez a helyzet, csak kicsit utána kell járni a korabeli viszonyoknak. Úgy hallottam, hogy akkoriban a tiszta átkristályosított só ritka volt, ezért a kissé szennnyezett sót egy vászonzacskóba tették és belelógatták az ételbe. A só kiolódódott és a sózó zacskóban marad a homok, szennnyeződés. zt már tényleg csak kidobni lehet. Az viszont meglep, hogy még a hegyi beszédet is milyen kevesen ismerik ...

unionista (törölt) 2015.01.05. 08:36:07

@zenonküp:
ez nem filozófia, hanem teológia. és ezekből a tautolikusok kijelentéseken való polemizálásból keletkezik egy dekonstruált filozófia.

Lexa56 2015.01.05. 08:37:02

@unionista: A dekonstrukció csak a posztomodernre jellemző, a régi filozófiára nem.. Azok legalább még magukat komolyan vették. Az viszont aranyos hogy az a Derrida, aki hangosan hirdette, hogy a szövegnek nincs jelentése, csak amit az olvasó tulajdonít neki, a lenagybb mértékben fel volt háborodva, amikor úgy vélte, hogy valaki félreérti az írásait. Ilyenkor persze rögtön van íróói szándék, meg belső jelentés, csak mások irományit lehet addig tekergetni, amíg nem dekonstruálódnak. A posztmodern sajnos maga alatt vágja a fát.

DrGehaeuse 2015.01.05. 08:40:28

@HaFr:
Most unionista kommerünknek hízelegsz?

A poszt egyébként fain!
Érződik egy picit Valóság nevű unokahúgotok csesztető kommentjinek eredménye. :)

unionista (törölt) 2015.01.05. 09:31:46

@zenonküp:
szóval a filozófia az, hogy te dicsőíted a kapitalizmust, vagy úgy próbálod meghaladni, hogy előzetesen nem definiálod, hogy az micsoda. hanem filózol azon, hogyan lehetne tisztességesen élni. és ebből neked hol az jön ki, hogy a kapitalizmus jó hol az, hogy a rossz. keleties filozófiában nem a "vagy" dominál, hanem az "és". jó is, rossz is. ez a filosz. "besenyő pista" bácsi komolyabb változatban:
www.youtube.com/watch?v=50S7OD3ZNYQ
itt inkább ez a "keleties" felfogás tetszik a parasztoknak. mert itt a délies és a keleties népek vannak többségben. és jelen vagy az őseurázsiai eredet.

kekex 2015.01.05. 09:34:46

@Diorella Queen:
A nyugat nem szeretné finanszírozni a jóléti államunkat. Főleg, ha nem látja tőlünk, hogy magunk is meg tudjuk termelni annak fedezetét.
"Tetszettek volna" ésszerűbben felhasználni a kohéziós forrásokat!
A lét határozza meg a tudatot. Egy új pártnak is főleg azon kellene agyalni, hogyan lehet azt ésszerűen növelni. Nem a lenyúlást, hanem az össztársadalmi terméket.
A demokratikus minimumban pedig egyetért a jobb- és baloldal demokratikus része. Az a közös nevező, amivel lehet valamit kezdeni. Valamit, ami legalább 10-20 évre kijelöli az irányt, és sem balra, sem jobbra nem térnek el tőle (nagyon).

kekex 2015.01.05. 09:38:21

@Kim Dzsong Un:
Nem hitted volna, mi? Pedig a 70-es nettó bérhez a munkáltatói befizetésekkel 140-es bruttó járul - és még az is ki kell termelni 27 %-os áfa, és egy csomó más adó mellett.

kekex 2015.01.05. 09:39:53

@dúvad:
comparatív előnyökről hallottál már? Ha nem, akkor nem most fogok neked közgáz alapfokú tájékoztatást adni. Gúgli a barátod!

DrGehaeuse 2015.01.05. 09:51:06

@Diorella Queen:

A filozófus csak szeret a bölcselkedni. Ez a neve és ez a dolga.
A politikus meg az az elvetemült aki önkényesen használ fel filozófiai műveket cselekvési programok farigcsálására. :)

unionista (törölt) 2015.01.05. 10:05:54

@unionista:
ez javítás volt, nem kinyilatkoztatás :-)

unionista (törölt) 2015.01.05. 10:09:30

@Lexa56:
a premodern filozófia: teológia. ha a filozófia cselekvővé válik, akkor az politika. ebből lesz egy modern kori teológia: politológia.

unionista (törölt) 2015.01.05. 10:41:57

@transgression:
csakhogy ez a korai kapitalizmus.
mert ma így gyártanak autót.
www.youtube.com/watch?v=VreG1iC65Lc
és ehhez nagyon kevés embert kell megfizetni. mivel a termelés majdnem teljesen automatizált.

a mercedes csak azért fizet sokat a gyári munkásnak, hogy legyen vásárlóerő a helyi autókereskedésben. szakértelem ahhoz kell, hogy a gyári munkás jól érezze magát. értse, hogy mi folyik az üzemben. persze túl azon, hogy összeálljon a komplex gyártósor. de ahhoz viszonylag kevés emberre van szükség.

a kecskeméti mercedes gyárban nem a daimler ag foglalkoztatja a többséget, hanem a magyar állam. egész egyszerűen úgy, hogy megtámogatja a termelést. amihez nem kellene 3000 ember, elég lenne 300 is. csak akkor jóskának nem lenne munkája.

és akkor szerintem erre az a válasz, hogy egy alacsonyabb technológiai szinten újra kell teremteni a tradíciót. ehhez a régebbi modelleket kell újragondolni. és ez láthatja el a háztartást. hiába a német családnak hiába van nagyon modern autója. attól nem lesz boldog. a németek többsége is egy békebeli világra vágynak. a boldog békeidőkre.

modernitás valójában közellátáshoz kell. tömegközlekedéshez. igazgatásrendészethez. népegészségügyhöz. a metró, a tűzoltó, a mentőautó legyen nagyon modern. de az a vicc, hogy a családi kisautótól a többség nem ezt várja, hanem a tradíciót. a csúcstechnika a harcászat. és van egy alacsony technológiai fejlettségi szint. a premodern. ami a vallás.

de ezekre mindre együttesen szükség van. és még csak az sem igaz, hogy a hadsereg fontosabb, mint az egyház. mert ha nincsenek egyházak, akkor a technokraták által gyártott fegyverekkel a politikusok könnyen szétlövetik a civileket. csak azért, hogy a tárgyalóasztalnál nekik legyen igazuk. vagy azért, hogy a kampányukat finanszírozó vállalataik terjeszkedni tudjanak.

Lexa56 2015.01.05. 11:20:58

@unionista: egy kicsit mmásépp látom. A szzülető kultúrákban vany egy élő vallás. Ebből lesz először teológia, amely az addig nyivánvalót magyarázni próbálja, majd később, amikor már átcsap a civilizációba, akkor jön a filozófia. Amikor már az is szétesik, akkor jön a fellah-állapot, ahogy Spengler nevezi, a második vallásosság. Toynbee viszont at mondja, hogy ilyenkor a régi széteső civilizáció báábjában kel ki az új vallásosság, amely már egy új kultúra alapját képezi. Ahhhoz, hogy ezeket a mintákat meglássa az ember, évszázadokban, sőt évezeredekben kell gondolkodi, ahonnan nézve a mi néhány évtizedünk légypiszok.

explanatus 2015.01.05. 11:26:19

@Diorella Queen: „Nem akarom elvenni a reményt, de a sikeres országok soha nem fogják megengedni a becsatlakozást, mivel mi vagyunk a kiszolgáló személyzetük.”

Lehet, igazad van, igen, nem érdeke a sikeres országoknak, hogy mi is sikeresek legyünk, viszont a mi érdekünk az lenne, hogy a meglévő lehetőségeket kihasználjuk. De nem tesszük. Huszonöt évünk legnagyobb hibája, erre soha nem törekedtünk. Ki, mi akadályozza, hogy legyen világszínvonalú nevelési és oktatási rendszerünk meg legyenek nyugat-európai bérek? A magunk tehetetlensége, hozzá nem értése. Agyament ötletelésekkel - - napocskarajzoló tanfolyamok, közmunka - - kiöljük az emberekben lévő kreativitást, tenni akarást. Állandósult, a mindig van egy ötletünk, amivel kerülőútra tereljük a haladni akarókat. Ebben a helyzetben átkozottul nehéz dolga van azoknak, akik piszkosul unják ezt. Emiatt, az ilyen cselekvésre-felhívás keveseket hoz lázba, mert ezt is olyan terelésfélének gondolják. Kör bezárult.

Amennyiben azonban a „vegyetek részt” kérést, felszólítást komolyan vennénk és részt vennénk, akkor a PKP által kitűzött célok elérését egyetlen sikeres ország se tudná megakadályozni.

unionista (törölt) 2015.01.05. 11:42:50

szóval gazdaságilag értelemben abba az irányba kellene haladni, hogy minden tájegység legyen önfenntartó. legyen 20-30 kisebb járműipari üzem. és ne akarjuk már a legolcsóbb autót előállítani. úgysem tudunk versenyezni kínával.

budapest környékén a központi régióban (nagy-budapesten) épül egy komplex járműipari központ. és az ellátja a régiót. alapvetően erre rendezkedik be. mert most a verseny az, hogy melyik multitól szerezzük be a metrószerelvényt. de az összes korrupt. a franciák és a németek is. a svédek ugyanúgy, mint az olaszok. az oroszok éppen úgy, mint az amerikaiak. és ebből valami olyasmi következik, hogy a budapesti metrószerelvényt gyártsuk le mondjuk csepelen. csak persze ehhez most szükség van segítségre. az egy kulturális, majdnem vallási kérdés, hogy kivel kooperáljunk. és akkor erre a válasz az lehet, hogy budán össze kell állni az osztrákokkal, pesten a németekkel. ebből következik budapest bundesstadt koncepciója. a zsidóknak askenázi kultúrát kell újrateremteni. és a német-orosz viszony rendezése után lehet kapcsolódni a kelethez. ott a lehetőségek bővülni fognak. a nyugat irányába viszont szűkülni. azért, mert berlin és washington viszonyának rendezés után a fritzek elsősorban a német eredettel rendelkező amerikaiakra fognak támaszkodni. persze ez nagyon nem fog tetszeni az amerikai zsidóknak. az amerikai árják ettől simán be fognak náculni. és nem az afroamerikaiakra fognak rontani. mert a németek valamiért nem akarják gyarmatosítani afrikát. hanem azt mondják majd, hogy a fehérek és a feketék fogjon össze. és rakják hajóra a zsidókat. a deportálás endlösung. mert mind a republikánus mind a demokrata párt zsidó kreatúra. ami persze csak részben igaz. de látjuk a svájci nagykövetet, aki egy amerikai zsidó lány. támogatta obama elnök újraválasztási kampányát. kapott érte egy nagyköveti pozíciót bernben. és áll a balhé a zsidókkal. svájcban. de ezt a svájci kormány nem azért élezi, mert bírálta ez a hölgy bírálta az alpesti síliftek üzemeltetőit. hanem azért, mert svájc is próbál az amerikai zsidó terjeszkedésnek gátat szabni. a nagykövet facebook bejegyzése ehhez csak ürügy.

nem arról van szó, hogy az altanti vagy a csendes óceán partjai között ne lehetne kötni szabad kereskedelmi megállapodásokat. csak ezeket a szabad kikötők fogják megkötni. a városok. a világot a szuverén helyhatóság fogják körbefonni. vagy legalábbis ezzel kellene próbálkozni. kulturálisan a hitközségek lesznek erősek. szabad kereskedelem szerintem feltételezve a demokráciát a földközi tengeren lehet. de a kikötőktől távolabb a népek összefognak. és az ortodox liberalizmus mellett megjelenik az ortodox nacionalizmus. például a balkánon. vagy a görögöknél. mert a szigeteik és a félszigeteik az óriás szabadkikötők építésre nem alkalmasak. ezért ők inkább halászgatnának, pásztorkodnának. és mutogatják a népeknek az akropoliszt. látjátok ez a kultúra. ez a demokrácia. ortodox nacionalisták lesznek a zsidók. mert másképp nem tudják megvédeni izraelt. sőt haza kell hívniuk a legokosabb zsidókat. mert másképp egy egészen vékony sávra szorulnak ki a tengermelléken.

a magyaroknak nem a zsidókeresztény kultúrát kellene követni, hanem a németrómait. és ezt a leghülyébb paraszt is tudja porcsalmán, vagy piricsén. vagy ha nem is tudja, akkor érti. vagy ha nem is érti, de legalább érzi. ezzel leginkább budapest belvárosa áll szemben.

unionista (törölt) 2015.01.05. 12:15:14

@Lexa56:
oké, de itt ez a vallás nem a zsidókeresztény, hanem a németrómai. és ez az, amit a baloldalon senki sem ért. a jobboldalon sem. de ott a cigányok bármit megtesznek azért, hogy hatalomban maradjanak. nekik mindegy, hogy merkel, vagy putyin, lehetne éppen obama is. orbán amerikával is örök-barátsági szerződést kötne. és ezt aláírná holnap. feltéve, hogy hatalomban maradhat. ő mindenkinek gazsuál. csak ebből persze nem lesz koherens elképzelés. orbán mindenkinek azt mondja, amit hallani akarnak. a tudósoknak is hízeleg, hogy itt aztán természettudományos fordulat lesz, tudás alapú társadalom. vizy szilveszter elhitte neki ugye. és beültette az mlsz-be. nem vicc. ő az mlsz-ben valami tanácsadó. csak szilveszer bácsi már öreg. és úgy gondolta, hogy jó lesz az neki. nyilván elég jól fizetnek. szóval ez egy cigány, aki ha kell, akkor kitünteti kertész imrét. ha kell, akkor hagyja, hogy megtámadják. mert a cigány kultúrában valaki ellen össze kell fogni. ezért most orbán, kövér, áder, rogán, pintér, tarlós írják az országvédelmi akciótervet. de ők mind asszimilálódott cigányok. a jobbikos keleties birodalmak építéséről álmodnak. olyanok leszünk, mint a perzsák, a hunok, a macedónok. vegyük a mintákat bizáncból. és őket kell valós hatalomhoz juttatni azért, hogy azt lehessen mondani: a német-rómaiak vallását vegyük fel.

szóval itt a különféle eredettel rendelkező populációk vívják a hatalmi csatákat. ezek a játszmák többségi alapon dőlnek el. csak persze úgy illik, hogy kiegyezünk a kisebbségekkel. de ez alapvetően egy kis-német társadalom joschka bácsival és marischka nénivel. szóval majd merkel mami megmondja, hogy mi legyen.

SweetFreedom74 2015.01.05. 12:22:53

@explanatus:
Kedves explanatus barátom!
küldés előtt nem mentettem ...
(Stealinnak is immár vége, már csak három cím maradt a hatodik lemezről :) )
Üdv, és Békés Újévet!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.05. 12:51:07

@SweetFreedom74: a tanulság: abbahagyod végre a nyájas hazudozást

zenonküp 2015.01.05. 13:54:43

@unionista: Azóta tudom, hogy Hosszúpályi nem létezik, amióta meglátogattuk ott barátnőm édesapját. Szóval ne gyere nekem mindenféle népiesch meg kitalált falunevekkel, mint például Szamossályi. Ez csak kitaláció.)

ParaZita2 2015.01.05. 14:30:52

@zenonküp: :))
//már megint viccelsz. Nem gondolod, hogy valaki még bedől ennek? Kéretik több felelősséggel kommentelni. :) //
www.hosszupalyi.hu/
www.szamossalyi.hu/

Mellesleg meg teljesen igazad van. Provokálni kell a gondolkodást, a kritikus szemléletmódot. Melyik ókori görög bölcselkedő gyakori nézete volt ez?

dúvad 2015.01.05. 14:50:24

@kekex: Kössz(...)

David Ricardo az ipari forradalom korában gondolta hogy a szabadkereskedelem mindenki számára előnyös, mert lehetőséget teremt a specializációra, a specializáció során növekszik a hatékonyság és így a termelékenység. Még azok is, akik mindenben rosszabbak, megtalálhatják miben a legkevésbé rosszak, és arra specializálódva maximalizálhatják a hasznukat.Most a világgazdaság története a tőke határokon átívelő összefonódásánál tart.A kapitalista,(ma már globális)világgazdaság alapmechanizmusa az egyenlőtlen csere.A többlet az alacsony bérű,alacsony jövedelmezőségű periferiális és félperiferiális államokban működő termelőktől a centrum magas bérű és magas jövedelmezőségű termelőihez áramlik.A centrum erős államai rá tudják kényszeríteni akaratukat – vagyis az egyenlőtlen cserét – a gyenge államokra. Az egyenlőtlen csere már nem csak a tőketulajdonos és a munkavállaló között érvényesül,hanem a centrum és a periféria/félperiféria közötti viszonyban is. A félperiféria országai a gazdasági sokkok elnyelésére is szolgálnak.Bár változik hogy mi a fejlett technológia,a kapitalista világgazdasági rendszer alapmechanizmusai változatlanok maradnak; megmarad a centrum, a félperiféria és a periféria közötti kapcsolatok hierarchikus jellege, amelyet továbbra is az egyenlőtlen csere jellemez .

unionista (törölt) 2015.01.05. 15:20:06

@zenonküp:
sályiban még komp is van. dányád nagy falu, mert egyesült cégénnyel és körbejár a busz. de hérmánszegnél nem megy tovább.

egy ilyen környezetben nem nagyon lehet szabad versenyre épülő kapitalizmus. akkor se ha kisszekeres és nagyszekeres között nem jár vonat. mert ugye a baloldal ezeknek az embereknek azt ígérte, hogy ha megszüntetik a vasutat, akkor majd fellendülnek. de nem lendültek fel. a jobboldal meg azt, hogy majd visszaállítják a vasutat. de attól se lendültek fel. csak megy a vonat majdnem üresen. elöl ül a masiniszta. hátul meg a kalauz. a probléma, hogy az a vonal el van vágva. nincs összekötve szatmárnémetivel.

ebből a vidékből lehetne két szamosmenti járás a a túr és a kraszna között fehérgyarmat illetve csenger központtal. és ehhez kapcsolódhat vásárosnamény és mátészalka. ebből lesz a szatmári kerület. ehhez kapcsolódhat a határ túloldalán nagykároly, szatmárnémeti és avasfelsőfalu.

és ebben az a vicc, hogy az így létrejövő uniós megyében a magyarok és a románok akár fele-fele arányban is kaphatnak képviseletet. vagy akár létrejöhet egy magyar-román-cigány kiegyezés. és akkor a pulyák belelkesednek sályiban. végre nekik is van miért tanulniuk. azért, hogy felépítsék szatmárt.

de az nem úgy lesz multikulturális, ahogyan a belvárosban egy tecca és bernadette képzeli. tanultak interperszonális kommunikációt new yorkban. megtanulták elméletben. hanem ez megvalósulhatna a gyakorlatban is. csak ezt nem lehet budapest belvárosából irányítani.

na most ennek az egésznek nincs kikövezett diadalútja. szóval ebből szatmárban nemcsak magyar-román-cigány kiegyezés lehet, hanem polgárháború is. azért kellene autonómiát adni néhány községnek és abban megerősíteni a hitet. ilyen lehet szatmárcseke, ahol kölcsey nyugszik. és ott állt meg egyszer petőfi.

Nyári napnak alkonyúlatánál
Megállék a kanyargó Tiszánál
Ott, hol a kis Túr siet beléje,
Mint a gyermek anyja kebelére.
A folyó oly símán, oly szelíden
Ballagott le parttalan medrében,
Nem akarta, hogy a nap sugára
Megbotoljék habjai fodrába'.
Síma tükrén a piros sugárok
(Mint megannyi tündér) táncot jártak,
Szinte hallott lépteik csengése,
Mint parányi sarkantyúk pengése ...
... Másfelől, a Tisza tulsó partján,
Mogyoró- s rekettye-bokrok tarkán,
Köztök egy csak a nyílás, azon át
Látni távol kis falucska tornyát.
Boldog órák szép emlékeképen
Rózsafelhők úsztak át az égen.
Legmesszebbről rám merengve néztek
Ködön át a mármarosi bércek.
Semmi zaj. Az ünnepélyes csendbe
Egy madár csak néha füttyentett be ...

na most persze ez az egész budapest belvárosából érthetetlen. főleg ha valaki new yorkban tanult interperszonális kommunikációt. nem azért, mert amit a belvárosi zsidók mondanak az rossz vagy gonosz lenne. hanem mert az nem illeszkedik a leszakadó kistérségek kultúrájához és a valláshoz.

zenonküp 2015.01.05. 15:50:16

@ParaZita2: Talán a provokáció kifejezés nem egészen találó. Volt aki arra gondolt, hogy bárkiben megvan a tudás, s ennek megszületésében ő, mármint Szókratész bábáskodásával képes segíteni. A cinikusokra inkább jellemző a provokáció.

SweetFreedom74 2015.01.05. 15:53:41

@HaFr:
De ha már hazugsággal illetsz, egyszer végre tisztázhatnád itt a támogatóid előtt, miért voltál mellette, és miért fordítottál hátat 2002-ben?
Már úgy konkrétan, természetesen.
Mert a TF-es beszédre hivatkozni ölég gyönge.
A 'család' kérdésében meg tényleg színt kellene vallanod, rosszul fogalmaztál, tévedtél, ilyesmi.
Hajrá!
(If I Had the Time)

zenonküp 2015.01.05. 16:01:53

@unionista: Nagyon szépen írsz az én szívemhez is közelálló tájról. De miért kevered bele a zsidókat?
A kistérségekről, illetve a határmenti területek régiós együttműködéséről könyvtárnyi közgazdasági szakirodalom van. Valószínű, hogy ezzel nyitott ajtón kopogtattam, de ha ezen tapasztalataidat megosztod a blogon, több tiszteletet és türelmet fogsz kapni.

unionista (törölt) 2015.01.05. 16:20:53

@ParaZita2:
egy ilyen településen ha történik valami, akkor szinte minden fellépő cigány:
2.bp.blogspot.com/-Jq5amSxPMNo/U-SByxnS4sI/AAAAAAAAIqg/KBFjLBencyc/s1600/plakat2014.jpg
az országosan ismert happy gang, kozmix, majka. a helyi kárpátia dance, kelet-lányai hastánccsoport, beregdaróci vadrózsák. méhteleki citerazenekar. ezek cigányok. (de itt a cigány nem szitokszó.) egyszerűen fel kellene mérni, hogy hol vannak a valós etnikai határok. és az ilyen településnek, illetve településegyütteseknek magyar-cigány vagy cigány-magyar identitást adni.

kulturálisan még úgy ahogy össze is szerveződnek. mert építenek tájházat. vagy valami kis fogadót. de gazdaságilag nem tudnak. szamossályiban úgy működik a komp, hogy nincs benne motor, hanem átsodorja a víz. aztán a túlparton odébb vontatják. hogy ugyanoda visszasodorja. így mennek át porcsalmára.

és azt várjuk, hogy ezek az emberek majd valahogy versenyeznek az ázsiai gyárvárosokkal. úgy, hogy közben demokrácia is lesz. teljesen igaza van orbánnak abban, hogy ez így működik. de a gazdaság és a kultúra egypárti keretek között sem tartható fent. csak pártatlanul. úgy, hogy kistelepülések összeállnak járásokká és azokból minimálisan egy kerület jön létre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.05. 16:24:03

@SweetFreedom74: pedig ilyen egyszerű - amit nyilván nehéz felfognia annak, aki nem tudja elfogadni egy szigorúbb politikai morál létezését annál, mint amire a sajátjai képesek

-- a család ügyében hazudsz, de azzal kapcsolatban is hazudsz, hogy ezt ne tárgyaltuk volna már meg.

-- azt viszont bejelentem itt és ott most (a támogatóim és a nem támogatóim előtt), hogy az összes további százötven alakváltozatodat azon módon ki fogom moderálni, amint rád ismerek mögöttük, tehát nem érdemes veled elkezdeni vitatkozni, mert a viták is ki lesznek moderálva. Te vagy a blog alja az emberi integritás tekintetében, és nem tűröm, hogy tovább szennyezd a mikroklímánkat

egyetmondok 2015.01.05. 17:05:40

@unionista:
Kedves ismerősöm állami-önkormányzati tulajdonú, szép nagy földrajzi területet átfogó,lefedő,monopolhelyzetben lévő közmű-szolgáltatónál dolgozik,több,mint egy évtizedes munkaviszonyban, nyelvtudás,nem egyetemi,de főiskolai végzettséggel,nettó 150ezerért.

Ennél a cégnél szerinted miért csak ennyi a bér? És ez is rögvest felmenne,ha elnémetesednénk ?

unionista (törölt) 2015.01.05. 17:35:30

@zenonküp:
Egy van csak, amit még figyelembe hozni bátor vagyok. Az tudniilik hogy az adózó nép szegénységének veszedelmesebb forrása nem lehet, mint a zsidók szemlátomást való szaporodása.

ezt ez egy szatmári képviselő mondta. egy kölcsey nevű. nem a zsidósággal van a probléma. hanem a magyar-zsidó együttéléssel.

és az sem lehetetlen. csak ehhez a zsidókat a keresztényekhez hasonlóan hitközségekbe kellene zárni. azért, mert másként nem alakulhat ki arányos képviselet.

vagy a teljes zártság kultúrája kerül többségbe, az unortodox illiberális cigány közgondolkodás. vagy a teljes nyitottság, az ortodox liberális zsidó. ezt tapasztaljuk. a ló egyik oldaláról átesünk a másikra.

ezért valamelyik csoportot korlátozni kell. legalább az egyiket, hogy ne szállhasson szembe a másikkal. a közéletet ne polarizálhassák. és mivel a zsidók vannak kevesebben, és nekik van igazán túlhatalmuk ezért őket kell korlátozni.

nem arról van szó, hogy a közéletből ki kellene őket rekeszteni. hanem arról, hogy arányos képviseletet kell nekik ajánlani. a magyarországi zsidóságnak legyen egy ortodox és egy nem ortodox kisebbségi szószólója a magyar parlamentben. és akkor nem kellenek zsidó pártok. mert már képviselve vannak.

de ez nem a fasizmus. még csak arról sem lenne szó, hogy a többségi magyarok őket kirekesztik. hanem arról, hogy arányos képviseletet kapnak. és innentől kezdve lehet a közéletet fair módon szervezni.

ha egy 200 fős parlamentben összesen 2 zsidó lenne, mert mondjuk lakosságarányosan ennyi hely jut, akkor a véleményük ugyanúgy jelentős súllyal esne a latba feltéve, hogy van egy normális közélet. ők kívülről is meggyőzhetnék a szociáldemokrata pártot, de akár a nemzetieskedő liberális demokratákat. de ha én zsidó lennék, akkor is azt mondanám, hogy nem kellenek zsidó pártok. azok ugyanis óhatatlanul korlátozzák a többséget. és az akkor is visszaüt ha történetesen a kisebbségnek van igaza.

szóval ha én zsidó lennék, akkor is azt mondanám, hogy elsősorban a zsidóság túlhatalma antiszemitizmus okozója. a magyarok a kárpátaljai ruszinokat, a békési románokat, a bácskai bunyevácokat, az alpokalján az osztrákokat, a felvidéken a tótokat és a jó palócokat se utálják annyira. csak a belvárosi zsidóságot. nem arról van szó, hogy a magyarok fasiszták. hanem az, hogy a keleti árjáknak és az őseurázsiai népeknek nem tetszik a sémik túlhatalma. de ez egy 5000 éves sztori. ez az árja-zsidó ellentét a bronzkorba nyúlik vissza.

az indoeurópaiak alapvetően lokalitást akarnak, a zsidókeresztények globalitást. és ezek filozófiai értelemben nem összeegyeztethetők. ezek biológai értelemben össze fognak ütközni. és azt csak remélni lehet, hogy a megoldások egyre civilizáltabbak lesznek. nem arról van szó, hogy ez a probléma megoldhatatlan. matematikai úton meg lehet válaszolni azt, hogy a lokális optimumokból milyen feltételekkel lehet globális egyensúly. de mindig lesz ilyen probléma. ez 5000 éve létezik.

szóval szerintem még a matematikában sem mindegy, hogy mit és hogyan oktatunk. a művészetekben sem. szóval ezen a téren a ruszki iskola segítette a közművelődést és a népnevelést. nem a hivatalos pártideológia, bár talán még az is. hanem az, hogy a parasztgyerekek találkoztak az orosz romantikával vagy a realizmussal. vagy a konstruktív matematikai-logikai iskolával. vagy a szovjet sportiskolával. szerintem ezekre lehet építeni a paraszti szocializációt vagy akár cigány-magyar integrációt. mert ezekben a kádár-rendszer jelentős eredményeket ért el. a magyar iskolarendszer oecd összehasonlításban a középmezőny élén volt. és kevés pénzből, rossz infrastruktúrával. betoniskola az aszfaltpályával. de ez a félelnyomó mégis segítette a tehetségek felemelkedését. és szerintem a jelenlegi rendszer brutálisan elnyomja a vidéket. budapest belvárosa igyekszik mindent kisajátítani. mindent, ami a hatalmat, vagy a hatalom érzetét kelti. és ebből lesz az antiszemitizmus. de nem akarom ezt túlragozni.

unionista (törölt) 2015.01.05. 17:56:49

@egyetmondok:
ha szövetségi közműhálózat lenne, akkor lehetne bért emelni. rendben, nem kereshet annyit, mint észak-rajna vesztfáliában. de vásárlóerő paritáson közelíthetnek.

most valami furcsát fogok mondani. az átlag magyar nem is szeretne annyira gazdag lenni, mint az átlag német. azért, mert a magyarok között sokkal több ember vágyik arra, hogy az udvarban kukorékoljon a kakas. és, hogy elseperje a szemetet a tornácon. vagy hogy megszerelje a traktort. de még a szakmunkások is szeretnek régebbi típusú autókat venni. mert azt meglehet bütykölni. erre mondom, hogy ez egy alapvetően kis-német társadalom. amelyik egy dolgot akar: tisztességes módon megélni.

csak vannak dolgok, amiket nehéz kikapcsolni. a mosógépszerelő azt mondta, hogy ne kérjek tőle semmiféle számlát, mert akkor nem vállal garanciát. érted, ha számlát ad, akkor nincs garancia. mindegy, hogy mit mond a jogszabály. de ha bármi probléma van, akkor hívjam fel. oda van írva a cédulára a telefonszám.

szóval szerintem itt sohasem lesz olyan mértékű jólét, mint nyugat-európában. de nem is cél. egy szövetségi rendszer kialakítására van szükség, ami a magyarokat közép-európához köti. műszaki értelemben megtámogat és katonai értelemben megvéd. szerintem ilyesmit vár a nép. és az európai uniós kereteken belül egy közép-európai föderációra volna szükség.

yotta 2015.01.05. 18:09:10

"a Fidesznek például tíz év kellett ahhoz, hogy először kormányra kerüljön jóval kedvezőbb politikai környezetben is -- azért dolgozunk ugyanakkor, hogy nekünk kevesebb is elég legyen."

Ennél kedvezőbb politikai helyzet új párt befutására, mint a mostani, nem volt és soha az életben nem is lesz!!!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.05. 18:48:32

@yotta: ja, akkor próbáld meg egyszer, oszt fél év múlva olvasd újra ezt a mondatodat

téridő2 2015.01.05. 19:29:47

@unionista: "... valamelyik csoportot korlátozni kell..."
Ez elv.
... és a gyakorlat?
Pl. (új) alkotmányban rögzítve, melyet valamiféle kialakított Közmegegyezésre lehetne alapozni.
Kérdés: mikor (és kik) csináljuk meg?

yotta 2015.01.05. 19:35:16

@HaFr: "ja, akkor próbáld meg egyszer, oszt fél év múlva olvasd újra ezt a mondatodat"

Naponta töröm rajta a fejem...

Egyébként pedig azt hiszem - a megjegyzésed alapján - nem így gondolod. Pedig nekem - Fidesz szavazónak - elhiheted, amit ezügyben mondok: a jelen állás szerint, akárhogy csavargatják a közvéleménykutatási értékeket, a Fidesz szavazók tábora a legnagyobb. Ha a hatalomra kerülés demokratikus módja továbbra is népszavazásokon dől el, akkor mi sem természetesebb annál, minthogy a Fidesz szavazóit kell "befogni"!

Soha ilyen alkalom nem lesz - amikor egy relatíve óriási szavazótábor megnyerhető lenne...

(Persze írogattam már ilyet az LMP-seknek is, de azt hiszem máig röhögnek rajtam... - ők sem akarnak hatalomra kerülni..., az ördög tudja, miért nem...)

yotta 2015.01.05. 19:37:36

@unionista: "szóval szerintem itt sohasem lesz olyan mértékű jólét, mint nyugat-európában. "

Itt pontosan akkora a jólét, ha nem nagyobb, mint nyugat Európában, csak kevesebbeknek adatik meg!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.05. 20:27:26

@yotta: hát, mi akarnánk, és valóban a Fidesz-szavazókat (is) be kell fogni, de nem ez a sollen okozza a nehézséget. Hanem pl a demokrácia mai minősége, amelyet nem véletlenül alakított így a fidesz szavazók pártjának vezére

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.05. 20:28:21

De ez nem panasz, csak tényközlés -- a játszma ettől csak érdekesebb, ugyebár

yotta 2015.01.05. 20:59:31

@HaFr: Az ilyen megjegyzések emelik a "vezírt" az egekbe: mintha patikamérlegen kiméricskélte volna minden lépését évekre előre, s az ördögi terv szerint haladunk lépésről - lépésre...

Atyagatya, hát nem ekkora lumen ő, a demokrácia pedig köszöni szépen jól van, aki megszerzi legközelebb a szükséges szavazatokat, majd reszel a demokráciáján annyit, amennyit jónak lát!

Ámbátor van ám itt egy másik veszély is, ami innen a "Fidesz-oldalról" ered: hogy tudniillik fogytán az idő arra, hogy a Fidesz szavazók számára is elfogadható politikai alternatívák jöjjenek létre, ugyanis, ha Fideszék elkúrása fentiek nélkül éri az országot, ismét jönnek a komcsik, abba beledöglenénk! Én például lövök! A mieinkre is: hiszen ők cseszték ezt el!

Kim Dzsong Un 2015.01.05. 21:26:36

@kekex: ennek azért számolj utána mégegyszer.

egyetmondok 2015.01.05. 22:48:31

@unionista:
"ha szövetségi közműhálózat lenne, akkor lehetne bért emelni. rendben, nem kereshet annyit, mint észak-rajna vesztfáliában. de vásárlóerő paritáson közelíthetnek." --

Ha a "szövetségi"-t úgy érted,hogy a Német Szövetségi Köztársaság (államának)tulajdonába kerülne - a magyar (állam tulajdona) - helyett,akkor egyetértünk. Akkor belátható időn belül komolyan nőhetnének a bérek,ez bizony nagyon igaz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.06. 04:24:30

@yotta: aha, hát patikamérleg nem volt -- de olyan nagy tejmérleg, tudod, amire ráállnak a kamionok, az igen

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.08. 15:38:40

@Lexa56:
Azért szerintem nem olyan vészes se Derrida se a posztmodern filozófia. A „posztmodernkedés” talán legfontosabb tétele az, hogy a leíró kijelentéseket „gyártó” tudományok is szabályoknak engedelmeskednek, tehát szükségük van előíró kijelentésekre is. A dekonstrukció módszere pedig éppen abban segít, hogy feltárjuk a különböző nyelvjátékok szabályait, hiszen azok sok esetben megpróbálnak elrejtőzni.
Miért fontos ez?
Szerintem azért mert megkönnyíti az átjárást a különböző tudományos, kulturális, és társadalmi szubkultúrák között és ezzel utat nyit a közös játékszabályok kitalálása felé is.

Lexa56 2015.01.09. 21:02:06

@raczsandor: egy darabig hasznos, de átesik a ló tulsó oldalára, önmaga alatt vágja a fát és tisztán destruktívvá válik. Feyerabend az ln szememben tipikusan ilyen.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.01.09. 21:55:52

Asszem az lenne az egyik biztos jele, hogy a tűntetések és az utcai mozgalmak jó irányba haladnak, ha Béndek Pétert végre meghívnák valahova felszólalni.

HellerZ 2015.01.11. 19:53:46

@profilo:

azt nem tudom mi a konzervatív kánon, nem is érdekel, ezek címkék sztem nem érnek semmit.
én mindig az egyéni közlekedést védem a közösségivel szemben, mindig a magántulajdont a köztulajdonnal szemben, mindig a szabadságot a szabályozással szemben, mindig az egyént a közösséggel szemben.
nem azért mert nekem van igazam, hanem mert borzasztóan utálom mikor rákényszerítenek, hogy másokkal közösködjek bármiben. mert nekem így tetszik.
a mindenféle adók és kényszerek kitalálása az autós közlekedés ellen nálam nagyon kiverik a biztosítékot.

unionista (törölt) 2015.01.11. 21:10:29

@HellerZ:
oké, de ez egyben azt jelenti, hogy nem tartozol a többséghez. és ha feltételezzük a demokráciát, akkor nem nagyon lehetsz csak kisebbségben. ami nem azt jelenti, hogy a mindenkori kormány ne fontolhatná meg ennek a csoportnak az elképzeléseit. de az ortodox liberalizmus általában annyi, hogy majd megoldja a piac.

az üzemanyag világpiaci ára csökken. ebből következően az útfenntatáshoz szükséges adóbevételek is csökkentek. útdíjat kell kivetni. ami azért is indokolt, mert akik alsóbbrendű utakat használnak azok ugyanannyi adót fizetnek, mint akik autópályán közlekednek. a jobb minőségű közszolgátatás felárát kellene megfizetni. évi 5000 forinton megy a vita. még egyszerű úgy, hogy az üzemanyag árban ennél jóval többet nyer az, aki autózik. a belváros hergeli az agglomerációban élőket. szokás szerint próbálják őket átverni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.01.12. 04:45:44

@unionista:

"az üzemanyag árban ennél jóval többet nyer az, aki autózik"

Amikor az üzemanyag ára majd ismét felmegy, és vele az aódbevételek, akkor eltörlik az útdíjat?

unionista (törölt) 2015.01.12. 10:11:32

@neoteny:
eleve fix összegű jövedéki adó kellene. azért, hogy a világpiaci termelői ár változása kevésbé befolyásolja a fogyasztói árat. és mellette fix összegű útdíj. azért, hogy a megyék maguk teremtsék elő az önrészt az uniós fejlesztésekhez. jelzem a központi régió mondhatná azt, hogy mindent ingyenessé tesz. mert majd megoldja a piac. a régió és a kerületek párosa ugyanazt a szerepet tölthetné be, mint vidéken a megyék és a járások. a helyhatóságoknak ez lenne a lényege.

a sűrűbben lakott fejletlen területeket gazdasági értelemben kevésbé kell védeni. a leszakadó kistérségbe irányított és tervezett gazdaság kell. a debreceni egyetemen kiszámolták, hogy a külvárost átszelő patak össze lehetne kötni a keleti főcsatornával. és egy olyan kisebb csatornarendszert lehetne építeni, mint milánó környékén a navigli.

ha a magyarok a kommunizmust építenék, akkor ezt a megyei párttitkár már régen kijárta volna. de most ugye kapitalizmus van. a világpiac ilyet nem fog építeni. mert ez a helyi gazdaságnak térülne meg. a városkörnyéki csatorna mellé kisüzemek, kisüzletek, kisbirtokok épülnének. ami a multiknak nem pálya. egyszerűen kellene egy városi bankház és megyei összefogás. szóval klasszikus liberalizmus és a magyar hagyományok keveréke. nemzeti liberalizmus.

budapest belvárosa erről hallani sem akar. az országot akarják uralni. ők mindent egy lapra tettek fel. a külföld segítségével a többségi magyarokkal szemben megbuktatják a kormányt. ehhez természetesen minden joguk meg van. de ez egy hatalmi játszma. ez eredményezheti a budapesti zsidóság 21. századi hegemóniájának kezdetét, de egy 150 éves történet is lezárulhat. a közgondolkodás a jobbiktól jobbra esik. ezt maguk a zsidók mérik fel. de azt mondják, hogy ők mégis szembe mennek a többségi magyarokkal. mert azok feudálisak. és a zsidóság nagyon modern és nagyon iskolázott. elég a belvárosi újhullámra tekinteni. ez a csoport humán értelmiséggel rendelkezik. abból is a leghülyébbekkel. hajrá zsidók, harcoljatok! a köznép alig várja.

szerintem ugyanezt

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.13. 23:51:09

@unionista:

"de most ugye kapitalizmus van..."

ez mindössze piacosított kollektivizmus

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.13. 23:53:15

@unionista:

te vmi "robbantsuk szét Magyarországot" szeparatista vagy?!

mert a domináns Budapest mondókád logikája ebbe az irányba mutatna...

unionista (törölt) 2015.01.16. 20:16:57

@Last Glacial Maximum:
a probléma, hogy magyarország alapvetően a járás->megye->nemzet tradíció mentén lenne képes megszerveződni. a központi agglomerációnak egy szinttel feljebb a kerület->régió->föderáció formáció kedvezne. elvben mindkettő lehet egyszerre, mert ezek egymás duálisai. nem zárják ki egymást. de egy ilyen vegyes közigazgatást nem egyszerű kialakítani. ehhez nemzeti liberalizmusra volna szükség.

a nem nemzeti ortodox liberálisok ugyanis feltétlen módon ragaszkodnak a dogmáihoz: a járás, megye, nemzet meghaladott. és a fejlődés nyílegyenes. nem lehet visszalépés. mert akkor az ország a lábszagú magyarokkal feudális világba süllyedne. és ebből csak a nagyon európai, nagyon demokrata, nagyon progresszív liberálisok jelentik a kiutat.

az ortodox és nem ortodox nacionalisták pedig azt mondják, hogy a szent istváni államrendtől nem lehet eltérni. az apostoli szent királyságtól. mert a többségi magyar tradíciót még tényleg vajk rendelte el több, mint egy évezrede. a járás akkoriban úgy jött létre, hogy minden tíz falu épített templomot. a megye meg úgy, hogy kijelölték a törzsi nemzetségek határait. aztán persze megindult a keveredés, de ez a hagyomány az ország nagy részén megmaradt. leszámítva a királyi és császári udvart. ami német, majd osztrák mintára szerveződött a kezdetektől.

de ha megnézed, akkor az osztrák közigazgatás is vegyes. mert burgenland, karintia megye jellegű. salburg se olyan óriási. voralberg magyar mércével kifejezetten kicsi. bregenz a bodeni tó partján, akkora, mint siófok a balaton mellett. ehhez képest ausztriában tartományi székhely. nem akarnak felette bécsből uralkodni. mert a voralbergiek kivívták szabadságot a zsidókeresztény udvarral szemben. de a magyarok ennek az evolúciós lépésnek még előtte állnak.

a vidéknek független helyhatóságok kellenek. pártatlan közemberek. modern kori választott köznemesség. akkor is ha ez budapestnek nem tetszik. ehhez a szabad királyi és császári városok hagyományait kellene feleleveníteni. illetve főleg kelet-magyarországon a reformációt. ahol az ellenformáltakat egy ponton kiűzték a városokból. persze ma már nincs szükség ilyen kemény protestantizmusra és olyan mértékű ribillióra, amit a jobbik akar.

és cigányellenességet sem érdemes erőltetni. mert a járásokban a cigányokat integrálni kell. de a fővárosi zsidóságot is integrálni kell. mert velük budapest nem lesz világváros. a metropolisszá váláshoz a központi régiót kellene intézményesíteni. az elővárosokat kerületté szervezni. és egy informális nagykerületi beosztás se ördögtől való. buda megye, pest-buda és pest-megye. a járások a kerületeknél kisebb városrészek. informálisan azokat is fent lehet tartani. ahogyan vidéken a regionális és a kerületi beosztás lesz hasonlóan informális. mert ott pont a járás és a megye lesz erős. ahhoz kellenek a választott nemzetes urak és asszonyok. szóval világos, hogy mi a közigazgatásban a dualitás. na ez például nincs tisztázva. és még megannyi dolog.
süti beállítások módosítása