1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.12.03. 06:07 HaFr

Orbán nemzetbiztonsági kockázat

Az, hogy egy Szijjártó külügyminiszter lehet Magyarországon, mindent elmond a helyzetről. Ellenben azt is tudjuk, hogy a valódi mindenes, Orbán Viktor vágyai és fantáziái által mozgatott magyar külpolitika (és gazdaság, és oktatáspolitika, és stb.) szinte kiköveteli a mamelukokat, akik a legjobb esetben is csak azt mondhatják el magukról, mint Martonyi, hogy kvázi "jobban járt az ország velem, mint az utódommal". Az is igaz viszont, hogy a magyar külpolitika elérte azt, amit azelőtt csak 1989-ben: figyel rá a világ. A figyelem ugyan többnyire undorral párosul, de mint minden bulvárhős, Orbán is csak azt vallja, hogy a lényeg a címoldalon szerepelni, másodlagos, hogy mivel. Ha undorítóként, akkor úgy.

Orbán azonban nem undorító -- a világ igazságtalan vele. Orbán mindössze nem ért semmit. Azt hiszi, hogy érti a "brüsszeli bürokratákat", az ott folyó vircsaftot, az amerikaiakat, a Távol-Keletet, a világot, de hogy értené, amikor nem ismeri a szóban forgó kultúrákat, a népek történetét, az erkölcsi rendszereket, vagy az érdekek diverzifikált hálóját. Aki még értett valaha hozzájuk a környezetében vagy az apparatcsikok közül, azt elmarta. Orbán a rövid távú, korlátozott helyű hatalommaximalizáláshoz ért egyedül, azon túl pedig van egy felcsúti érdekű kategóriarendszere ('68-as vs. tökös, amerikai érdekű vs. független, puha vs. magyar, liberális vs. sikeres, szabálykövető vs. nyertes, alávetett vs. ellenség), amely nyilván torzít már Budapesten is, de rendkívül torzít Hegyeshalmon és Záhonyon túl, amit csak az országunk elhanyagolható súlya és csak ködképekben létező szuverenitása tett a világ számára egyedül elviselhetővé idáig.

Orbán ezt a szuverenitást (a.k.a. saját homokozó) akarta növelni a maga örömére és a hazai vircsaft zavartalanságának biztosítása érdekében, ezért úgy döntött, nem elég a kategóriái provinciális volta, még hazudozni is fog országnak-világnak, és megkísérli a világ folyásáról való, homokon termett, pancsolt tudományát legalább 1964-es Château Latour Pauillac-ként eladni -- ami ment is egy darabig. Jellemtelen hasonszőrűeket válogatott maga mellé, a napi apró hazudozást outsource-olta nekik, de az "új világ" fő orákuluma ő maradt, Én, a Viktor, egyes szám első személyben. A civilizált világot kezdetben meglepte a nem várt helyről jelentkező új tempó, ettől Én, a Viktor maga is meglepődött, és a kis lelkek szokása szerint, akiknek a sáros csizmáját a szalonban rövid ideig spektákulumként értékelik, és itt-ott talán elismerő morgást vált ki a tapasztalatlan ifjabb korosztályban (vö. hazai "ifjúkonzervatívok", na persze), meg is részegült, és szemtelenné -- ami azonban még rosszabb, elbizakodottá -- vált. Ma viszont már úgy néz ki, Magyarországnak nincs szövetségese a világban, országunk -- mint lenni szokott ilyen helyzetekben -- a titkosszolgálatok találkozó helye és harci terepe, a szuverenitásunk (ami nem keverendő össze a magánnyal) romokban. Orbán nemzetbiztonsági kockázat.

Putyin ez idő szerinti kihátrálása a Déli Áramlatból (egyik percről a másikra elvéve Orbán apró geostratégiai jelentőségét), az orosz globális hatalmi pozíciók néhány hónap alatt bekövetkezett visszaesése a 2000-es szintre, az amerikai külpolitika teljes intranzigenciája Orbánnal szemben (tegnap McCain, a republikánusok egykori elnökjelöltje és máig az egyik legbefolyásosabb szenátora kelt ki eddig példátlan vehemenciával a kormányfő ellen), Merkel félreérthetetlen türelmetlensége a magyar kormány mozgásterét gyakorlatilag a nullára redukálta. Az, amit eddig is tudtunk, hogy érzékeny diplomáciára lenne szükség három nagyhatalmi centrum árnyékában, mostanra ennek rettentő hiányában mutatkozik meg. Ésszerű stratégia és diplomácia helyett részeg kocsmahangulat uralta el a külügyet. Orbán károkozása -- elmaradt befektetésekben, a szövetségi rendszerünkben, a politikai kultúránkban -- egyelőre felmérhetetlen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr246953457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman hozzászóló · http://maxval.co.nr 2014.12.03. 06:45:56

Kis hazaáruló nyilaska vagy, öreg, nagyon mélyre süllyedtél. Nem szégyelled magadat?

Doberdo 2014.12.03. 06:56:03

@maxval bircaman hozzászóló: És Ön nem szégyelli, hogy védi a védhetetlent ! Látta már közelről a "pávatáncos" arcát ?

quendelapo 2014.12.03. 07:41:21

@HaFr:
:) azt mondta, hogy nyilaska!

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.03. 07:43:24

@quendelapo:

Arra gondolhatott hogy HaFr a Saggitarius csillagjegyben született.

ParaZita2 2014.12.03. 08:44:50

@maxval bircaman hozzászóló: "...Kis hazaáruló ..."

Nem az a hazaáruló, aki a hatalommal visszélve közpénzeket magánosít el, valamint a nemzetet eladja olyan közpénzekért, amit utána szintén magánostani akar (pl. kölcsön a PaksII-höz, ami a gyerekeink jövőjét veszi el?)
Szóval, mi a "hazaáruló" kritériuma?

H.Sandor 2014.12.03. 08:45:07

A cikkben felsorolt tények ellen lehet bégetni,de a tények attól még igazak.
Orbán előbb-utóbb a birkákat is megnyírja !!!

Zedder 2014.12.03. 09:09:17

Birka fizetett orosz ügynök, sokadik generációs, az egész családja ebben utazik. Egyetlen feladata a dezinf, ennek megfelelően kezeljétek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.12.03. 09:13:45

@neoteny: Szélbalról mindenki tőkés, fasiszta és nyilas.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.03. 09:36:04

@Counter:

A nagyszerű az hogy széljobbról meg mindenki tőkés, népnyúzó/nyomorító és idegenszívű hazaáruló.

Ezért tanulságos olvasmány Eric Hoffer "The True Believer"-je: ő már '51-ben megírta hogy nem az ideológia részletei számítanak, hanem ami közös az igazhitűekben.

eqlessootista 2014.12.03. 09:40:57

@Zedder: Írod: fizetett ... ügynök,

Ha ilyen valóban van, akkor (nem tréfálok, csak kíváncsi vagyok) az hogyan jöhet létre?
Már eleve ismertnek kell lenni valakinek, hogy megkörnyékezze őt valami tényleges ügynök?
(vidéken csak fantáziálni tudok erről - de hogy valójában is lehetséges pénzt keresni ilyesmivel, felfogni nem vagyok képes. Kik és mennyit fizetnek ilyen pár soros blődségekért? Mi a tarifa? Szóval, hogyan működhet az egész? Abszolute laikus vagyok.

Zedder 2014.12.03. 09:46:50

@gacsiiiz: Birka annyira nem titkolja a múltját, csak össze kell rakni a képet a hozzászólásai és közösségi portálos élete alapján.

Egyébként kérdezd őt, én a versenyszférában nyomulok, és GDP-t termelek.

christvhu 2014.12.03. 10:01:50

Kedves HaFr!

A lényege annak, amit leírtál:
"Orbán károkozása -- elmaradt befektetésekben, a szövetségi rendszerünkben, a politikai kultúránkban -- egyelőre felmérhetetlen."

Amit hiányolok, hogy fentiek ismeretében miért nem vonod le a legfontosabb következtetést, miszerint minden nap, amit engedünk neki, további súlyos milliárdokkal növeli az anyagi kárt és nem is tudom milyen mértékegység szerint, de az erkölcsi kárt is!

Ezt kellene harsogni, ordítani, suttogni, mondani, kiabálni, énekelni, füstjelekkel küldeni és minden egyéb módon tudatosítani a zemberekben.

eqlessootista 2014.12.03. 10:06:48

@Zedder: igazad van, nem mertem feltételezni, h Birca érdemi választ adna nekem - akár privátban is, de egy próbát megér. Csak az elvekért, mert én nem adnám fel az elveimet pénzért. (annak örülnék, ha a létező elveimért még fizetnének is :) )

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.03. 10:08:09

@Zedder:

Szerintem Birca nem egy bérkommentelő (azt inkább Blogger Gézáról tudom elképzelni), hanem egy (nem mindig, de néha) "színvonalas" troll aki önszorgalomból, l'art pour l'art tolja a "polgárpukkasztó" dumáit.

Egyszer kifejtette nekem hogy ő egy urnában tartja a néhai kutyájának hamvait, amit néha megráz, mert a benne lévő nyakörv-csat csörgése hallatán érzelmi kapcsolaba lép az örök vadászmezőkre távozott ebbel. Ilyen nyöget nyilvános elsütögetéséhez szükség van egy nagyon fanyar humorérzékre -- mert komolynak annyira durva lenne amit nem feltételezek róla.

ParaZita2 2014.12.03. 10:10:43

@christvhu: "...minden nap, amit engedünk neki (OV), további súlyos milliárdokkal növeli az anyagi kárt és nem is tudom milyen mértékegység szerint, de az erkölcsi kárt is!

Ezt kellene harsogni, ordítani, suttogni, mondani, kiabálni, énekelni, füstjelekkel küldeni és minden egyéb módon tudatosítani a zemberekben..."

Így van!
(valóban egyetértek és ezért is 'visszhangzom' amit írtál)
Zombirkák, ébresztő!

nevetőharmadik 2014.12.03. 10:12:49

@Zedder: Áhhhh... szerintem saját jogán zakkant elmebeteg. Egy tüköruniverzumban él, amiben a nevek azonosak, de semmi más nem ugyanaz. Persze ha ezt tényleg pénzre tudja váltani és megfizetik érte, akkor le a kalappal... :D

unionista (törölt) 2014.12.03. 10:28:35

ezt a kormányt a külföld fogja megbuktatni. ebben semmi újdonság nincs. ezt a 10-es választási győzelem pillanatában lehetett tudni. előtte is. nyilván orbán is tisztában van ezzel. a német néppárt tette fel a táblára és ők fogják levenni. ha a politika így halad, akkor lázár-vona vagy vona-lázár kormány következhet.

magyarországnak nem lehet magyarellenes a fővárosa. ilyen a világon sehol sincs. amíg ezt nem értik meg a többségi polgárság, addig vidék jobbra fog tolódni.

persze értem, hogy erre az esetre államcsődöt akarnak egyesek. de abból sárga csillagozás következne.

Zedder 2014.12.03. 10:42:04

@neoteny: nem azt mondtam, hogy kimondottan a kommentelésért fizetik, bár nyilván ez is része a feladatkörének.

Külföldi ügynök, sajnos ilyenek nem csak a régi kémfilmekben vannak, hanem a XXI. században is, és aktívan használják az információs társadalom vívmányait is.

Egyébként is Bulgáriából kurvakönnyen osztja az észt... De legalább cirillbetűs környezetben van, az biztos megnyugtatja.

centenárium 2014.12.03. 11:42:04

Ott leszünk a tüntetéseiteken.Készülünk.
Annak füstje és lángja lesz poszkomcsi-libsik.
Vegyétek tudomásul.

tikun olám 2014.12.03. 11:42:07

@maxval bircaman hozzászóló: És ezt tükör előtt állva gyakorlod nap mint nap? :-)

tikun olám 2014.12.03. 11:43:58

@Zedder: Egy fizetett ügynök okosabban csinálná. Ez csak egy sima hasznos idióta.

tikun olám 2014.12.03. 11:47:36

Na de, hogy ne terelődjön el a lényeg:

"Orbán károkozása -- elmaradt befektetésekben, a szövetségi rendszerünkben, a politikai kultúránkban -- egyelőre felmérhetetlen."

Ez nagyon jó végszó. Akár utolsó bekezdés is lehetne.

DrGehaeuse 2014.12.03. 12:53:30

@ParaZita2: @Doberdo:
Nem kell ennyire komolyan venni kicsi maxit.
Szerintem korán kelt és látta, hogy még nincs komment. Nagyon megörült annak, hogy ő veheti el a poszt kommentszüzességét. Hirtelen semmi nem jutott eszébe de gyors akart lenni és odapottyantotta az első gondolatát. Most legalább őszintén leleplezte önnön gyarlóságát.

Mariann19 2014.12.03. 16:03:12

Orbán kártékony tevékenységének okait a személyiség jegyeiben kell keresni.
Amikor népvezéri babérokra törekszik, azt nem a szent elkötelezettség vezérli, hanem küldetéstudata, de önnön egoja iránt.
Bármely ciklusára tekintünk - kiemelve a törvényhozást - miniszterelnökségi fáradozásai a saját hatalmának stabilizálását célozták meg.
Izgága volta miatt folyamatosan bizonyítani akarja a világnak, hogy európa, mi több, a világ kiemelkedő államférfija, aki többre hivatott, minthogy egy 10 milliós országot irányítson.
Ennek érdekében fittyet hány az európai értékeknek, rendhagyó filozófiákat hangoztat, és kilátástalan gazdasági utakat jelöl meg.
Végig handlézza a földrészeket némi baksis eléréséért, remélve, hogy létrejön minden idők legnagyobb üzlete, és a világ térdre omolva fogja csodálni.
Önismerete és önkontrollja hiányában belebonyolódott a putyini testvériségbe, elárulta az eu-t, lekezelte az USA-t.
Önimádata közben nem ismerte fel tevékenységének veszélyeit, amelyek - úgy tűnik - már jelen vannak, és a vesztét okozzák.
Reményhal.

Mariann19 2014.12.03. 18:06:08

@HaFr:
Megerősítettél a véleményemben. Köszönet érte.
A mai posztod is nagyívű, az utolsó mondatod telitalálat. Gratulálok!

savanyujóska 2014.12.03. 18:20:51

Ha valakit éppen Orbán személyisége izgat, nyilván érdekesnek fogja találni Popper és Ranschburg jellemzését: offforever.blog.hu/2013/08/28/popper_peter_es_ranschburg_jeno_gondolatai_a_vezerrol
A Vezér jövőjét is könnyű előrelátni. Addig szorongatja a farkát, míg egyszer majd a kezében marad.

gono 2014.12.03. 19:05:41

A legszebb az egészben, hogy az amik tisztában voltak vele, hogy a orbi nem fog meghátrálni, és úgy dobták be a kitiltást, hogy arra még sokág rá tudjanak kontrázni, miközben az ellenfél lehetőségei elfogynak.

colonel Tigh 2014.12.03. 19:08:12

@savanyujóska: vao, ez kurva jó, köszi a linket.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.03. 19:13:35

@gono: van még muníció , az biztos

martineden 2014.12.03. 19:16:33

@centenárium: Muhaha,most egyfolytaban remegunk.Jobb lessz ha a tobbi patkanyhoz hasonloan inkabb azon torod a fejed ,hogy merre menekulj.Korrupt,tolvaj,hazaarulo fideszcsurhe.Pfuj

Hyla arborea 2014.12.03. 19:53:13

@centenárium: Csak arra vigyázz, nehogy mellém kerülj!

szigetfórum 2014.12.03. 19:54:29

AZT MONDOM IGAZA VAN ! ! !
Ha megtudjuk a részleteket jobban látjuk, hogy nem 500 milliárd a lenyúlás, hanem nagyságrenddel több !
Mivel ezt felvállalta, még jobban látszik : mennyire hülyének nézi az embereket ...

2014.12.03. 19:56:39

@unionista: "magyarországnak nem lehet magyarellenes a fővárosa. ilyen a világon sehol sincs. amíg ezt nem értik meg a többségi polgárság, addig vidék jobbra fog tolódni"

Ne igyál több kannás bort, mert össze-vissza dumálsz. A vidék meg a Tiszába tolódik, nem jobbra, annyira nem értenek a politikához. A vidék adott kétharmadot a rablóbandának, agymosás által. A "vidék" egy agymosott halmaz, jobb ha tőlem tudod.

Acmee 2014.12.03. 20:00:25

bed reklám iz reklám tú? :D

2014.12.03. 20:03:47

@centenárium: "Ott leszünk a tüntetéseiteken.Készülünk.
Annak füstje és lángja lesz poszkomcsi-libsik.
Vegyétek tudomásul."

Hogy fogjátok csinálni, pubi? Begyújtjátok a saját fingotokat? He-he, leégetitek a szőrt a seggetekről, jobbikos nyomorék banda.

unionista (törölt) 2014.12.03. 20:04:32

ezzel a "vidék egy agymosott halmaz" szöveggel sok pkp szavazó várható.

Gyorgy Nagy 2014.12.03. 20:05:18

Ezek a falusi ( PARASZT ) volt KISZ titkárok ma fideszes HARÁCSOLÓ.NÉPNYUZÓ fiuk rakarodjanak vissza falujukba és TURJÁK a földet mert talán arra mèg alkalmasak .

martineden 2014.12.03. 20:06:56

@Hyla arborea: Szerintem jobb ha te vigyazol,bar tuti ,hogy a borondod mar bepakolva varja mikor pucolsz a tolvaj gazdaiddal egyutt fidesz-jobbik goreny.

martineden 2014.12.03. 20:08:59

@Hyla arborea: Bocs ,bocs,ezer bocsanat,nem voltam eleg korultekinto.Mea Culpa

2014.12.03. 20:09:56

@Zedder: "Egyébként is Bulgáriából kurvakönnyen osztja az észt... De legalább cirillbetűs környezetben van, az biztos megnyugtatja."

Faszt van az Bulgáriában, itt van valamelyik zárt osztályon és valaki fizeti neki az internetet. A kutyáját valószínűleg megette, azért vannak lázálmai. Egyébként is, akinek kutyája van, az eleve nem komplett érzelmileg...
Hát ha meg bringás is mellette, akkor jobb ha nem mondok semmit...

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.12.03. 20:13:23

ásít

szerintetek Index címlapokat olvasnak Vasingtonban, Sanghajban meg Berlinben?

dr doktorka 2014.12.03. 20:16:04

Mindenki terjessze mindenhol a jó hírt:

A nemzet pusztító fidesz maffiát le lehetett váltani és el lesznek számoltatva az utolsó luxus villáikkal is.

A fideszeseket el lehet zavarni Moszkvába, vissza az őshazájukba.

martineden 2014.12.03. 20:17:18

@Jules Verne:,, Egyébként is, akinek kutyája van, az eleve nem komplett érzelmileg..." na,na ,ne essunk vegletekbe.

2014.12.03. 20:18:51

@unionista: "ezzel a "vidék egy agymosott halmaz" szöveggel sok pkp szavazó várható"

Nem sok kell, hanem minőségi. Egy igazi jobboldali párt hadd ne álljon olyan gumicsizmás parasztokból, akik csak azt várják, hogy mi esik le nekik a kormányváltás után. Egyébként is rettenetesen bosszant, hogy ebben az országban nincs rendes politikai paletta, és főleg jobboldali párt, holott nem mondhatnám magam jobboldalinak. Csak zavar, hogy nincs.

martineden 2014.12.03. 20:20:53

@Tiszteltetem Brüsszelet:,, szerintetek Index címlapokat olvasnak Vasingtonban, Sanghajban meg Berlinben?"..Muhaha azert csak le fasiszta diktatorozta a csodacsatart Mc Cain elnokjelolt szenator.Nem,nem demokrata ,republikanus megrogzott konzevativ.

Sir Galahad 2014.12.03. 20:27:03

Úgy emlékszem, a szerző már tavasszal is ugyanezt harsogta. Ehhez képest a Fidesz fölényesen nyert. Le lehet persze hülyézni a népet, de minek? Szerintem okosabb volna kimenni az emberek (igen, a lenézett vidékieket is ide sorolom) közé, és megkérdezni, ők mit gondolnak, miről mi a véleményük, mik a problémáik, mit szeretnének, és ebből kiindulva osztani az észt. Az kevés, hogy Orbán a patás.

2014.12.03. 20:29:34

@Tiszteltetem Brüsszelet: "szerintetek Index címlapokat olvasnak Vasingtonban, Sanghajban meg Berlinben?"

Szerinted? Én például tegnap a mexikói oldalakat böngésztem. Azt hiszed, hogy mindenki olyan hülye, mint te?

torró 2014.12.03. 20:32:13

@Mariann19:
"Önismerete és önkontrollja hiányában belebonyolódott a putyini testvériségbe, elárulta az eu-t, lekezelte az USA-t"
Merjünk kicsik lenni, és csókoljuk meg az USA seggét! Mert ők aztán a frankó csávók ők majd idehozzák nekünk a tejjel mézzel folyó kánaánt. Jobb lenne ha felébrednétek. Milyen jó is volt nekünk az a 8 év amikor békében tehettek velünk amit akartak.No meg a kegyeltjeik, akik érdekes módon a Kádár rendszer utódai voltak. Akkor végül is kit támogat az USA? A baloldalt és a liberálisokat? Amikor tűzzel vassal hadakoztak a kommunisták ellen? Akkor hogy is van ez? Majd jönnek egyesek akik lekommunistázzák Orbánt, majd ugyan ezek lefasisztázzák. Az egyszerű ember meg kapkodja a fejét, hogy akkor most mivan? Persze ugye Putyin is azért lett ellenség mert ki merte mondani, hogy ha őhozzájuk betelepülnek bizonyos csoportok, akkor az orosz törvények vonatkoznak rájuk, és nem lehet nekik ezen változtatni. Csak hogy értsétek, a Zuschlág Jani sem azért az 50 milláért ültették le. Szóval! Nem azt mondom, hogy mindennel egyetértek azzal amit az Orbán csinál, de a rossz gazdasági helyzetünkért nem ő egyedül a hibás. Ezt azért nem kéne figyelmen kívül hagyni.

2014.12.03. 20:35:48

@Sir Galahad: " Az kevés, hogy Orbán a patás."

Lehet, hogy kevés, de akkor is ez az igazság.

"Szerintem okosabb volna kimenni az emberek (igen, a lenézett vidékieket is ide sorolom) közé, és megkérdezni, ők mit gondolnak, miről mi a véleményük, mik a problémáik, mit szeretnének, és ebből kiindulva osztani az észt."

Pubi, ezt élből a vezérednek kellett volna címezned. Mindegy, holnap várlak a Kossuth téren, ha tényleg kíváncsi vagy arra, hogy mit akarnak az emberek.

Sir Galahad 2014.12.03. 20:40:36

@Jules Verne: Nekem nincs vezérem. Amit írtam, azért a szerzőnek írtam, mert ha jól tudom, van egy pártja. Ha ezt komolyan gondolja, nem érdemes az észt fotelból osztani. Holnap nem megyek a Kossuth térre. Tudod, nem csak a fővárosban élnek emberek, és hidd el, ők is tudják, mit akarnak.

2014.12.03. 20:41:43

@torró: " Majd jönnek egyesek akik lekommunistázzák Orbánt, majd ugyan ezek lefasisztázzák. Az egyszerű ember meg kapkodja a fejét, hogy akkor most mivan?"

Ez van, amikor egy párt ilyen egyszerű emberekből van összerakva: mindig összezavarodnak, ha egy pillanatra kapcsolatba kerülnek a külvilággal.

Dr Gregory House 2014.12.03. 20:47:10

@neoteny: Szerintem Ámorra gondolhatott és tetszel neki.

hosaka 2014.12.03. 20:52:05

@Counter: szia, dr. Szélbal vagyok. Mindenkit nyilasnak látok, csak te vagy helikopter.

torró 2014.12.03. 20:52:17

@Jules Verne:
Volt itt olyan párt ami úgymond nem egyszerű emberekből állt össze, mondjuk példának az SZDSZ-t. És mi lett velük? Nem az egyszerűséggel van nálunk a baj, hanem a sleppel! Minden kormány nekik köszönhetik a vesztüket. Ez lesz a FIDESZ-l is majd. Mert a slepp telhetetlen!

2014.12.03. 20:53:38

@Sir Galahad: "Tudod, nem csak a fővárosban élnek emberek, és hidd el, ők is tudják, mit akarnak."

Mit akarnak?

"Holnap nem megyek a Kossuth térre."

Kár, én sok-sok év után kezdtem újra.

Mariann19 2014.12.03. 20:57:51

@torró:
Előre bocsájtom, hogy tiszteletben tartom a véleményedet.
A különbség abban van, hogy te a konkrét történelmi tapasztalatokkal érvelsz, én az egyetemes értékekből kiindulva alakítom ki az álláspontomat.
Kártékonynak találom Orbán külpolitikáját, mert nem tartja be azokat a nemzetközi értékeket és szabályokat, amelyekhez az államoknak igazodnia kell.
Ehhez társul az országunk deklarált elkötelezettsége, amelyeket Orbán kénye-kedve szerint felrúg.
Teszi ezt azért, hogy elsősorban őt csodálja a világ felelőtlen politikai megnyilvánulásai miatt, nem törődve azokkal a káros következményekkel, amelyek az eu-nak, saját országának és az USA-nak okoz.
Érvelsz az oroszok igazsága mellett. Gondolod, hogy ebben a helyzetben melléjük kell állnunk, hírdetvén a velük való együttérzésünket? Akkor, amikor elkötelezettek vagyunk az eu-val, a NATO-val, melléjük tettük le a voksunkat?
Orbán elveszítette a realitás érzékét. Egy 10 milliós országnak ne legyen missziós szándéka a nagyvilágban rendet teremteni és álságos módon példát mutatni, elárulva mindazokat, akik mellett letette a voksát.
Nem lehet támogatni olyan politikust vagy politikát állampolgárként, amely látványos politikai és gazdasági kudarcot okoz az országnak, és amely Magyarország elszigeteltségének veszélyeit hordozza magában.
Mi is olyan jó ebben az országban jelenleg, amely űbereli a korábbi kormányokat?

hosaka 2014.12.03. 20:59:46

@torró: "Nem azt mondom, hogy mindennel egyetértek azzal amit az Orbán csinál, de a rossz gazdasági helyzetünkért nem ő egyedül a hibás."

Orbán csak tovább ront a rossz helyzeten. Túl zűrös, nem egyenes ember, nem való többmillió férfi és nő képviseletére vagy vezetésére. Teljes alkalmatlansága független attól, hányan bízták rá a saorsukat. Jól kibaszott ezzel az országgal. A zajos halandzsával, amit most produkál maga körül, csak tovább pocsékolja az időnket és az adónkat.

Sir Galahad 2014.12.03. 21:02:16

@Jules Verne: Sosem jártam tüntetni, ellenben szavazni mindig elmentem, mert a dolgokon az változtat. Persze nem vagyunk egyformák - nem baj.

borzimorzi 2014.12.03. 21:05:21

@Mariann19: Ennyit látunk még mi, laikusok is. Most akkor tessék elgondolni, mi mindent láthatnak még az elmegyógyászai!

Üdv:
b

2014.12.03. 21:08:05

@torró: Általában minden haladó társdalom liberális felfogású, mint ahogy az egyének is inkább ehhez az elvhez tartják magukat. Például, Magyarországon is mindenki azt szeretné csinálni, amit akar, durván. Az, hogy a szadesz miért bukott meg, nem részletezném róla a véleményem, meg különben is leszarom. Maradjunk annyiban, hogy az eszmét nem a megfelelő emberek vitték, mint ahogy a továbbiakban manapság is...
A "slepp" mindig van, kérdés, hogy a pártok mennyire szeretik magukkal vonszolni és miért? De hát ez már ezer éves téma.

2014.12.03. 21:13:17

@Sir Galahad: " Sosem jártam tüntetni"

Gyere el holnap, kölcsön tudom adni az egyik kereplőmet, de van egy kürtöm is. Sajnos, tavaly kidobtam a vuvuzelát...

2014.12.03. 21:18:52

HaFr mester, te megcenzúráztál engem, bakker?

2014.12.03. 21:20:09

Bocsi, visszaszívtam... :)

torró 2014.12.03. 21:25:36

@Mariann19:
Nos! Szerintem Orbán, nem tud különösen nagy károkat okozni az USA-k, megtették ők ezt maguk, hogy Hofi-t idézzem,:senki nem tud annyi kárt okozni nekünk, mint saját magunk! Ez persze ránk is vonatkozik!
Putyint nem védenünk mert ő is beugrott a kelepcébe amit Ukrajnában állítottak neki. Az EU törvényében pedig benne van az államok bizonyos mértékű függetlensége is. Persze, nem illik mindenkit kioktatni, ez oké. Azonban a nyugat a gazdasági terjeszkedési próbálkozásainkat nem nézik jó szemmel. Mert azért ne feledjük, hogy annak idején óriási hibát követtünk el az orosz piac eleresztésével!
@hosaka:
Azért ne légy tévedésbe nemzetközi szinten sincs túl rossz megítélése Orbánnak.
@Jules Verne:
Hát igen a slepp a pénzt adja a választásokra, majd benyújtsa a számlát.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.03. 21:26:53

@Dr Gregory House:

A viszonzatlan gyengéd érzelmek az élet megrontói.

torró 2014.12.03. 21:27:33

@torró: "Putyint nem kell védenünk...." Na, így akartam.

zobod 2014.12.03. 21:43:02

Színvonalas gyűlölködés, kár, hogy a mainstream ellenzéki pártok megmondóemberei nem tudnak ilyeneket írni/mondani. Szórakoztatóbb lenne a közélet.

Viszont amerikai szemmel nézve valószínűleg ti is Moszkva-barátok lennétek hatalomra kerülve, csak ellenzékben nagy az atlantista elkötelezettség. A baloldal és Gyurcsány is csak most nyugatos, mikor kormányon voltak, emlékszem hogy Bush egy nem is ennyire kiélezett világpolitikai helyzetben állította a szőnyeg szélére. Akkoriban az ellenzéki fidesz volt az oroszellenes, aztán kormányra kerülve 180 fokos fordulat következett náluk is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.03. 21:47:51

@zobod: Félreérted a helyzetet-- a keleti nyitás csak a jogállam felszámolásával, a mérhetetlenül pofátlan korrupcióval és a társadalom elszegényedésével együtt veszélyes. Azzal együtt viszont az összes tényező a hosszú ideig tartó autokratikus fordulat rémét festi fel.

conchita wurst 2014.12.03. 21:51:54

@HaFr:'csak a jogállam felszámolásával, a mérhetetlenül pofátlan korrupcióval és a társadalom elszegényedésével együtt veszélyes.' -a fasznak sem hiányzik a jog ahhoz, jogy felhatalmazás és támogatás nélkül duplázza meg minden család államadósságát az elqrmány + a családokat

- autokratikus fordulattól itt a bankokon, az IMFen meg a nyugati láncokon, ne meg persze pár libsi bohócon kívül a kutya se tart

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.03. 21:55:46

Mi Orbán bűne? Az oroszokkal építtet atomerőművet, Finnország is ezt teszi. Támogatja a Déli áramlatot, Ausztria is ezt teszi.
E két országgal szemben mégsem indult diplomáciai offenzíva..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.03. 22:00:45

@dr doktorka: A költő szavaival élve: " álmodik a nyomor.."

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.12.03. 22:05:04

@Tiszteltetem Brüsszelet: Mivan narancsgecó? Ennyi! Még nem jött meg a mondás a pártközpontból, hogy mit kell írni, agyad meg nincs? McCain-nel mi lesz? Ő is a gyurcsányi kottájából hegedül? Esetleg buzi? Vagy zsidó? Talán mindkettő? Te hülye fideszes, te.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.03. 22:11:20

@Rezsicsökkentő Hapcibenő:

"McCain-nel mi lesz?"

Neki már beszólt Putyin régebben: utalt rá hogy McCain megzakkant a három éves hadifogságban amikor egy gödörben tartották a vietnami elvtársak.

zobod 2014.12.03. 22:13:12

@HaFr: az USA-nak sosem volt kifogása az adott térségbeli geopolitikai érdekeit kiszolgáló autokraták ellen. Az atlanti elkötelezettségünkre nem a demokrácia állapota a kihívás, hanem Putyin Oroszországa, illetve a mi csekély politikai, katonai, gazdasági súlyunk az oroszokhoz képest, és a függésünk az orosz szénhidrogénektől. A jelcini Oroszország ezeket a lehetőségeket nem használta ki, a putyini birodalmi gépezet viszont igen.

Ha azt akarjuk, hogy az egyébként minden racionális érv szerint kívánatos atlantista orientációnk kiteljesedhessen - és a közelmúlt fejleményei szerint ezt alighanem akarnunk is "kell" -, annak az lenne a szükséges bár talán nem elégséges feltétele, hogy az orosz import földgáz és kőolaj ne legyen sokkal több, mint egyszerű importcikk. Ehhez viszont nekünk azok mögé a nálunk hatalmasabb erők mögé kell beállni, akik esetleg (csak esetleg, mert koránt sem biztos) el tudják mozdítani Vlagyimir Valgyimirovicsot. Nem mintha mi ehhez a projekthez sokat hozzá tudnánk tenni, mert egyszerű gyalogok vagyunk mi ebben a világpolitikai játszmában, de legalább útban ne legyünk.

Ami a korrupciót illeti, egy magyar döntéshozónál jelentősebb figurákat is meg tudnak úgymond nyerni az ügyüknek, pl. Schroeder, ha jól emlékszem áprilisban Szentpéterváron köszöntötték... vagy a Le Pen család akik talán a következő francia elnököt adják.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.03. 22:13:29

@HaFr: Aha, na és hány olyan kőkemény diktatúra volt a huszadik század második felében ,amelynek vezetőjével az USA évtizedeken át szívélyes, baráti kapcsolatokat ápolt Pinochettől kezdve, Fernando Marcoson át Szaddamig.
Ezekben az országokban nem zavarta az amerikaiakat a demokrácia hiánya?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.03. 22:18:29

@zobod: @A megvalósult amerikai ólom..: OK, de mindez miért releváns? Csak azért, mert az USA története pöttyös, mi mondjunk le a jogállamról?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.03. 22:22:01

@A megvalósult amerikai ólom..:

"Pinochettől kezdve [...]
Ezekben az országokban nem zavarta az amerikaiakat a demokrácia hiánya?"

Ez egy érdekes kérdés. Egyrészt akit Pinochet "leváltott" (Allende) sem volt a demokrácia hatalmas bajnoka; másrészt Pinochet "hagyta" hogy Chilében végrehajtsanak egy olyan gazdasági liberalizációt ami hosszabb távon a saját hatalmát "ásta alá" -- mert a gazdasági liberalizáció hatására emelkedő életszínvonalú chileieknek aztán "megjött a kedve" a politikai liberalizációhoz (nagyobb mértékű demokratizálódáshoz) is.

Természetesen nem állítom azt hogy ezeket a szempontokat előre látta vagy figyelembe vette az amerikai kormányzat amikor támogatta Pinochet puccsát vagy utána a juntáját. De a dolgok néha nem szándékolt eredményekhez vezetnek.

Vombatus Ursinus 2014.12.03. 22:27:26

@torró: Még ennyi sületlenséget...Milyen "EU-törvényről" beszélsz? Milyen gazdasági terjeszkedési próbálkozásaink vannak? Azerbajdzsán? Az orosz piacot meg azért engedtük el, mert nem tudtak fizetni, miután a KGST összeomlott és megszűnt a rubel-elszámolás.
Orbán megítélése pedig kifejezetten rossz a szövetségi rendszerben.

Krisz11 2014.12.03. 22:33:25

@HaFr:

"a keleti nyitás csak a jogállam felszámolásával, a mérhetetlenül pofátlan korrupcióval és a társadalom elszegényedésével együtt veszélyes. Azzal együtt .. autokratikus fordulat rémét festi fel. "

Ez most annyira ráillik az USA-ra. Lehallgatások, Guantanamo, Mccain fia az Ukrán palagáz kitermelő cég elnöki székében, a társadalom szétszakadóban, az alsó 1/3-ad nyomorban, adósságban él.

"tegnap McCain, a republikánusok egykori elnökjelöltje és máig az egyik legbefolyásosabb szenátora kelt ki"

Sajnálattal látom, hogy ennyire feladtad az elveidet, hogy McCain ajnározásáig eljutottál.
"McCain tavaly ilyenkor még együtt partizott az ukrán Szvoboda soviniszta, sokak szerint inkább egy tőrőlmetszett náci vezetőjével, Oleg Tjagnyibokkal, aki így "vélekedett" az ukrán helyzetről: „ragadjatok fegyvert, harcoljatok az orosz disznók, a németek, a zsidó sertések és más férgek ellen”"

Csak kérdezném, hogy Káin úr megfelel az általad képviselt értékeknek?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.03. 22:37:23

@Krisz11:

"Mccain fia az Ukrán palagáz kitermelő cég elnöki székében"

Az Hunter Biden, az alelnök fia. És nem az elnöki székben van, hanem a felügyelőbizottság tagja.

zobod 2014.12.03. 22:38:51

@HaFr: a jogállam csak következmény, az alapot egy működő többpártrendszer adja meg. Ha viszont van egy szál fidesz, az ellenzék meg együtt nincsen akkora, mint a fidesz egyedül, akkor az alapok hiányoznak. Ez viszont nem a fidesz bűne, hogy a másik oldalon levitézlett macskajancsik személyi ambíciói állják útját annak, hogy legyen életképes alternatíva egy amúgy vérbalos társadalmú országban. Egyébként én 2010-ben azt hittem, hogy az LMP hasonlóképpen fogja bekebelezni az mszpszdsz romjain a baloldalt, ahogy azt tette a fidesz a jobboldallal az mdf bukása után a kilencvenes években, de nincsen bennük ez az pályaív.

Krisz11 2014.12.03. 22:40:51

@neoteny: Köszi, valóban. Bár a korrupció néminemű gyanúján ez nem változtat.

Mariann19 2014.12.03. 23:15:06

@torró:
Putyint nem kell védenünk, ebben igazad van, mert nincs miért. Ukrajnában nem Putyinnak állítottak kelepcét, hanem ő sétált be abba saját döntése alapján.
Egy világhatalomra való törekvésű politikusnak ismernie kell azt az alapvetést, hogy a politika
és a gazdaság érdekviszony.
Ezeket a viszonyokat mérlegelni kell, és azután kell döntést hozni, már amennyiben erre szükség van. Putyin lépéseire nem volt szükség, kár, hogy ezt nem mérte fel.
Nézd meg a következményeket, melyek kiszámíthatóak voltak.
Az orosz gazdaságnak a szankciók 40 ezer milliárd dollár veszteséget jelentenek, a rubel 20%-ot veszített az értékéből.
Putyin egyik kormánytagja szomorkodott efelett, hozzá tette, hogy az eu vesztesége ugyanilyen mértékű.
Azt nem mondta el, hogy az Oroszország politikai és gazdasági súlya az 1/7-e az eu-hoz viszonyítva.
Putyin nem vesz tudomást külpolitikájában a nemzetközi jogról, belpolitikájában a jogállamiságról és a demokráciáról.Hibás lépései ennek jegyében születnek, és ennek hű követője Orbán, lásd a napi eseményeket.
"A nyugat a gazdasági terjeszkedéseinket nem nézi jó szemmel."
Terjeszkedni gazdasági erő birtokában lehet, az ország ezt a poziciót nem élvezi.
Orbánnak csetlő-botló próbálkozásai vannak külföldi befektetők felé, de a bizalom csak nem akar érvényesülni, melynek oka Orbán megroggyant presztizse.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.12.03. 23:24:28

@neoteny: Ja, be van osztva, hogy kinek szól be Putyin és kinek a kis minionja?

2014.12.03. 23:32:17

@Krisz11: "Káin úr megfelel"

Egy dolog biztos: McCain urat nem lehet zsidózni, így a fel van adva a lecke a fideszes híveknek. Az új nagykövet pedig nő, azt nem illik sértegetni, bár ahogy elnézem a nők megbecsülését Fidesztánban, nem sokat fog váratni magára valamelyik kormányzati tapló.

Tudományos libsizmus 2014.12.03. 23:43:03

@Jules Verne:
Ja. Mekkén nyilván a gyarmati háborúkat vívó, önmaga ellen kamumerényletet elkövető és quantanamoi koncentrációs tábort fenntartó latorállam elnökéről akart beszélni, csak megbotlott a nyelve.

Tudományos libsizmus 2014.12.03. 23:46:16

@Mariann19:
"40 ezer milliárd dollár". Nem állsz valamiképpen hadilábon a számokkal?

dr doktorka 2014.12.04. 00:01:33

@A megvalósult amerikai ólom..:

Bruhaha, látszik, hogy az ösztönből már menekülnétek a felcsúti gazdátok alól, de az agyatok még túl hülye ahhoz, hogy beismerje a bukásotok tényét. Mint Kádárnak a komcsijai, azok vagytok ti pontosan Orbányának. Agyhalott szolgák.

Aztán meg fideszes elvtársam, egyszer egy elmebeteg azt mondta, hogy mi lenne december 4 után, hát december 5-e.
Aztán akkorát bukott mint Orbán 2006-ban.

Kérdezd már meg Orbánya elvtársadat, hogy mi lesz 2015 március 15-e után?

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.04. 00:05:06

@HaFr: Azért releváns, mert látszik hogy az USA legalábbis nem következetes ebben a kérdésben. Vagyis számos példa mutatja, hogy nem hogy nem ítélt el ordas diktatúrákat, de még jó kapcsolatokat is fenntartott velük, ha külgazdasági érdekei úgy kívánták. Miért ne lenne elképzelhető a fordítottja is, amikor azért illet bizonyos vádakkal országokat, mert azok nem úg táncolnak ahogy fütyülve van..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.04. 00:06:30

@dr doktorka: Talán itt sem ártana bevezetni a tahótlanító gombot. Jópár kommenttel kevesebb lenne, de emelkedne a blog színvonala..

dr doktorka 2014.12.04. 00:07:24

@Krisz11:

Az a szép benetek fideszes idiótákban, hogy egy vezényszó nem sok, nektek annyi se kell, hogy a segggnyalás irányát változtassátok.

Egy vezényszó a gazditól és a példaképeket már köpköditek is.
Egy vezényszó a gazdidtól és az orosz diktátort már csókolgassátok is.

Ha holnap reggel a gazditok azt mondja, hogy ugorjatok a Dunába, akkor délre kihalt a fidesz tábora.

dr doktorka 2014.12.04. 00:08:58

@A megvalósult amerikai ólom..:

az ország nemsokára tőletek, a fidesztől fogja tahótlanítani az országot.
Ti meg csak Moszkvába tudtok majd menekülni.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.04. 00:15:47

@neoteny: Allende alatt nem lövöldöztek le összeterelt embreket futballstadionokban, és demokratikus választásokon nyert 3 évvel az előtt, hogy Pinochet megölte és katonai diktatúrát vezetett be a CIA hathatós támogatásával.
Persze a demokratikus USA a tábornok tömeggyilkosságai fölött szemet hunyt, mivel az visszadata az államosított rézbányákat az amerikai cégeknek. Ennyi kell csupán, és szó sincs "demokrácia deficitről" meg hasonlókról.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.04. 00:22:53

@dr doktorka: Az a baj a hozzád hasonló kreténekkel, hogy nem tudtok két lépéssel sem előre gondolkodni. Ok, elzavarod a Zorbánt, és mi lesz utána, nagyokos? De még arra sincs forgatókönyvetek hogy hogyan mozdítsátok el a jelenlegi kormányt. Az, hogy egy-két hetente pár ezren kimentek az utcára, édeskevés. Szarból nem tud várat építeni még a CIA sem.. ;)

toportyánzsóti 2014.12.04. 01:21:35

@A megvalósult amerikai ólom..: Szánalmas vagyol amerikafóbiáddal vagy csak szimpla KGB fizetési listás.

toportyánzsóti 2014.12.04. 01:30:53

Csuti orálmuzsikon ép elme egyre jobban szórakozik,mára elérte a betonfalat,már csak ezermilliárdos választási csalássorozattal maradt hatalmon,csak idő kérdéde mikor támadják be legitimációját.

toportyánzsóti 2014.12.04. 01:46:17

@Mariann19: Orosz lapok csak budapesti emberükként aposztrofálják a csuti elmeherceget,érdemes ezt is belevenned véleményed kialakításakor.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.04. 03:36:25

@A megvalósult amerikai ólom..:

Volt arra példa hogy valaki demokratikus választásokat nyert, aztán diktátor lett belőle -- és még a nép is támogatta.

A kompenzáció nélküli államosítás pedig még az adószedésnél is nyilvánvalóbb rablás. Ezt pl. OV is megtette az első kormányzása idején a Ferihegyet menedzselő kanadai vállalattal -- hogy aztán a Medgyessi-kormánynak kelljen fizetnie 90 millió dollárt.

Ami pedig Allende megölését illeti: 2011 óta elfogadott tény hogy öngyilkos lett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.04. 07:10:52

@Krisz11: nnemár, nagyon rossz, micsoda gyenge érvelés, mutogatni kéne a Nemzeti Múzeumben

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.04. 07:11:55

@A megvalósult amerikai ólom..: há ezt monddóóm ember -- nem ő ítéli meg a patasorbant, hanem jelen esetben, ezen a blogon ééénnn

Lexa56 2014.12.04. 07:38:59

McCain kommentárjáhz: ennyit arról, hogy csak a félkommunisátnak titulált demokraták kritizálják Orbánt ...

Lexa56 2014.12.04. 07:57:14

@savanyujóska: köszönöm, hogy belinkelted. Mindkét ember nagyon jó emberismerő és pszichológus.

Mariann19 2014.12.04. 09:10:45

@Tudományos libsizmus:
Ezt nagyon benéztem, 40 milliárd dollárról van szó, az "ezer" nem kellett volna.
Ráadásul nap mint nap ilyen számokkal dolgozom.
Köszönöm, hogy helyesbítettél.

Mariann19 2014.12.04. 09:18:51

@toportyánzsóti: "Orosz lapok csak budapesti emberükként aposztrofálják a csuti elmeherceget."
A "budapesti emberükként" fogalmazásod egy kémtörténetbe illik bele.
Igen, az elmeherceg csupán egyik hű csatlóda Putyinnak, csupán az elme hiányzik belőle.

savanyujóska 2014.12.04. 09:28:04

@Lexa56: Hozzáteszem, amikor Popper ezeket írta, és amikor Mussolinivel állította párhuzamba Orbánt, még meg voltam győződve róla, hogy durván téved. Így utólag bámulatosan pontos elemzésnek és előrejelzésnek látom minden szavát.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.04. 11:06:05

@toportyánzsóti: Menj, köszöntsd az új főnökasszonyt, hallgasd meg az utasításokat..:))

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.04. 11:11:53

@neoteny: Itt elsősorban nem Allende rendszeréről van szó, hanem arról hogy Pinochet amerikai támogatással vezetett be terrort az országban,és alakította ki katonai huntáját, ami évtizedekig hatalmon volt. Mert ha gazdasági érdekeiről van szó, akkor az USA nem finnyás az eszközöket illetően. Pont leszarja, ha ennek érdekében egy tömeggyilkost kell hatalomra segítenie..

dinitrobeneszupenisztokaiminparaetoxikarboiminsulf 2014.12.04. 11:34:12

@savanyujóska:
Nem dolgom Popper urat minősíteni, még a diplomaszerzésének körülményeit sem, de a legútáltabb mszmp párttitkárok között volt, kérdezz meg néhány régi Sote-dolgozót.
('Az egy állat! - fakadt ki az egyik kiváló pszichiáter, amikor szóba került még az ezredforduló előtti években )

Nem ő az első hithű kommunista, aki élete vége felé teljesen megzavarodott.
Veér pszichiáter urat is idézhetnéd, szintén az Orbánról írt 'elmeszakvéleményével'.
Jenő bácsi szintén élete vége felé prezentálta nyilvános állásfoglalását.

Szigorúan szakmai alapon elképzelhetetlen lenne, hogy egy tudatánál lévő, teljes mértékben beszámítható tekintélyes szakember
nyilvánosan ilyen szöveget közölne.
Különösen, ha igaz lenne.

Ha némi tisztelettel lennének Jenő bácsira, igyekeznének az akkori körülményeire, állapotára való tekintettel ezt a emberként, szakemberként vállalhatatlan írását inkább irodalmi munkásságához sorolni.
Elnézést a hozzászólásért.

Sir Galahad 2014.12.04. 11:44:28

@Jules Verne: Kösz, ne fáradj, most sem megyek.

savanyujóska 2014.12.04. 12:27:20

@dinitrobeneszupenisztokaiminparaetoxikarboiminsulf: Emberként Poppert sose kedveltem, és bár voltak jó meglátásai, nem tartottam önálló gondolkodónak, csak egy epigonnak. Amit ír, azt nagyrészt Füst Milántól, Thomas Manntól, meg Rudolf Steinertől veszi, és dolgozza át egy kicsit. De legalább jó forrásból merít. Annak idején nagyon nem értettem egyet azzal, amit Orbánról írt, de amit az elmúlt években látunk, szerintem őt igazolja.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.04. 18:51:55

@A megvalósult amerikai ólom..:

Tekintettel arra hogy Allende rendszere államosította az amerikai érdekeltségű rézbányákat és tekintve arra hogy Pinochet nem egy generikus demokratikus rendszert döntött meg hanem specifikusan Allende rendszerét amely igencsak nem-demokratikus irányba mozdult el, lehetetlen kihagyni az események bármiféle értékeléséből azt.

Minden birodalom bevet bármilyen eszközt a gazdasági érdekei megvédésére; ezzel az USA nincs egyedül.

Az hogy valami 3,000 ember legyilkolt és sokakat megkínoztatott ill. emigrációba kényszerített a Pinochet által vezetett junta természetesen nem válik Pinochet vagy az őt támogató amerikai kormányzat dicsőségére. De középtávon a chileiek többsége jobban járt a puccsal és az azt követő 17 évvel mint ha Allendének sikerült volna tovább építenie a létező szocializmust. Mint ahogy pl. Maduro teszi Venezuelában mai napság.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.04. 23:44:37

@neoteny: Önmagában az államosítás nem antidemokratikus, hisz pl. az Attlee kormány is sokmindent államosított Nagy-Britanniában.
Allendenek a kommunista tömbhöz sem egyértelmű a viszonya, hisz bár Castro-t meghívta, de pl a '68-as csehszlovákiai bevonulást elítélte.
Ahogy írtam, a lényeg esetünkben nem azon van ,hogy Pinochet rendszere mennyire volt életképesebb gazdaságilag, hanem hogy milyen módszerekkel szerezte, és tartotta meg hatalmát, az USA teljes jóváhagyásával.

"Minden birodalom bevet bármilyen eszközt a gazdasági érdekei megvédésére; ezzel az USA nincs egyedül."

Ok rendben,de akkor miért kellene elfogadni a véleményét, amelyet kinyilvánít valamely ország demokratikus viszonyait illetően?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.05. 00:11:32

@A megvalósult amerikai ólom..:

"Önmagában az államosítás nem antidemokratikus"

Ha a "demokratikus" a "többség szándékával egyező"-t jelent, akkor (esetleg) nem. De "a többség diktatúrája" egy ismert politikai probléma (ezért mihaszna a demokrácia az alkotmányosság nélkül). Viszont a fizetés/kártalanítás nélküli államosítás egyszerű rablás, még ha "demokratizálja" is azt a (vélt vagy valós) többség támogatása.

"a lényeg esetünkben nem azon van ,hogy Pinochet rendszere mennyire volt életképesebb gazdaságilag"

Ebben különbözik a véleményünk. A magyarországi kommunisták pl. nem-erőszakos módon ragadták meg a hatalmat '48-ban, de gond nélkül erőszakot alkalmaztak utána -- és a gazdasági teljesítményük finoman fogalmazva is kérdéses volt. Venezuelában a szocialisták demokratikus választások révén kerültek hatalomra; de az államosításaik már erőszakkal (ill. annak hiteles fenyegetésével) történt/történik és a gazdasági teljesítményük szégyenletes: Maduro kiütötte Mugabe-t mint a legnagyobb inflációval rendelkező ország vezetője.

"miért kellene elfogadni a véleményét, amelyet kinyilvánít valamely ország demokratikus viszonyait illetően?"

Mert a (hangoztatott) véleménye lehet helyes (valamilyen módon és mértékben) attól függetlenül hogy négy évtizeddel ezelőtt egy másik (generáció) kormányzat(a) mit tett.

Ha már az USA demokratizmus-deficitjéről van szó, akkor sokkal jobb példa arra az hogy hogyan manipulálták a közvéleményt pl. az első Öböl-háború előtt hogy "demokratikus" támogatást generáljanak Kuvaitnak az amerikai adófizetők pénzén történő "felszabadítására" (amit aztán a Bush-család készpénzesített amikor ha jól emlékszem '92-ben a kuvaiti uralkodó család vendégei voltak és számos ajándékot gyűjtöttek be. És nem repcsis asztali tolltartókat).

Vagy az hogy a jelenlegi kormányzat számára egyáltalán nem jelent gondot az hogy egy amerikai állampolgárt harci eszközökkel kivégezzen, bírósági tárgyalás és ítélet nélkül.

Az amerikai kormányzat(ok) rengeteg okból kifolyólag támadható(ak); de ez nem jelenti azt hogy minden külpolitikai aktusuk szükségszerűen hamis vagy önző.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.12.05. 19:24:56

@neoteny: "Ebben különbözik a véleményünk. A magyarországi kommunisták pl. nem-erőszakos módon ragadták meg a hatalmat '48-ban, de gond nélkül erőszakot alkalmaztak utána -- és a gazdasági teljesítményük finoman fogalmazva is kérdéses volt."
Ha jól tudom ezek a választások '47-ben voltak, és kék cédulás választásokként híresültek el. Egyébként fél millió borítékolhatóan polgári orientációjú személyt kihagytak a választói jegyzékből, ezenkívül a választást megelőzően már elkezdődtek a letartóztatások (pl. Kovács Béla)a Vörös Hadsereg árnyékában. Nagy Ferenc pedig jobbnak látta Svájcból nem visszatérni az országba.
Én ezt közel sem nevezném "nem-erőszakos" úton történő hatalomra kerülésnek..
De nem ez a lényeg, hiszen a téma szempontjábol nem számít hogy milyen gazdasági helyzetet teremtett Pinochet, mert arról volt szó, hogy az USA kioktat egyes országokat demokráciából, miközben ordas diktatúrák ügyei fölött szemet huny, ha gazdasági érdekei úgy kívánják. Másokat pedig bizonyíték nélkül megvádol, ha érdekeit sérülni látja.
Tehát valójában nem az adott ország korrupciós ügyei ,vagy demokrácia deficitje izgatja, ezek csak ürügyek az amerikai érdekek szempontjából renitens kisebb országok megrendszabályozásához.
Másképp fogalmazva: " ha úgy táncolsz ahogy mi fütyülünk Washingtonban, elkövethetsz bármilyen ordas disznóságot csendben leszünk, viszont ha nem parirozol ,abban az esetben akkor is vádakra, és diplomáciai bonyodalmakra számíthatsz ha a pl. korrupció szintje nem különösebben kirívó. Úgyis találunk valamit, amit felpumpálhatunk."
Emiatt az álságos hozzáállás miatt nem tartom relevánsnak azt, amikor az USA vádakkal illet egy államot. Ezért nem hiszek nekik, különösen ha minden konkrétum nélkül hangzanak el vádak a részükről , és különösen akkor, ha sérülőben vannak az érdekeik a megvádolt országban..
süti beállítások módosítása