1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.11.26. 14:39 HaFr

Mit csinálj, ha nem bízol a politikusokban, de tenni akarsz?

Csinálj pártpolitikát!

Gyurcsánynak az utca iránti (hirtelen jött) megvetése és Orbánnak az utcától való (hirtelen jött) félelme -- vagyis a zárt, magaféltő pártokrácia -- az egyik oldalon, az utca kaotikus, programtalan, dühös, szeszélyes, szervezetlen népe a másik oldalon.

Az egyik kommentelőm nem érti meg: egyszerre nem nyilváníthatja ki, hogy nem bízik az új pártokban (PKP), de hogy nem kell az eddigi tempó (sem), viszont holnapra új életet akar, amiért azonban nem hajlandó semmit tenni önmaga. Sajnos ehhez nem politikára, hanem megváltásra van szükség. Ha a megváltást várja a politikától, akkor 1) egészen a haláláig visszatérően egyik csalódásból a másikba fog esni, 2) nem érti a saját állampolgári kötelességét egy demokráciában, 3) és nem érti, hogy a saját életéért tesz, ha a közösségért tesz.

Javaslom mindenkinek, aki nem csak önmagát áltatja, és nem egyszerűen érdektelen, lusta vagy gyáva, hogy jöjjön, és csinálja velünk a Polgári Konzervatív Pártot. Párttagság nélkül is mindenki részt vehet a programalkotó rendezvényeinket, és ha elfogadja a kommunikáció szabályait, föl is szólalhat. Minél többen jönnek, annál nagyobb térben tartjuk ezeket. Van egy nyitott, éppen formálódó, már bejegyzett párt, amelyik bárki által formálható. Indulunk a veszprémi választáson, és olyan párttal fogunk indulni, amelyet a polgárok gyártanak. Tessék, gyere el a körünkbe, próbáld befolyásolni a párt arculatát, tartalmát, cselekvési lehetőségeit. Így lehet a legjobban szembeszállni a politikával szembeni bizalmatlanságoddal. De ha nem jössz, akkor utána, lécci, lécci, legalább fogd be!

Köszi. (Email fönt, a jelentkezők számának megfelelő termet foglaljuk a legközelebb.)

 

81 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr826934681

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit csinálj, ha nem bízol a politikusokban, de tenni akarsz? 2014.11.26. 15:39:02

Az egyik kommentelőm nem érti meg: egyszerre nem nyilváníthatja ki, hogy nem bízik az új pártokban (PKP), de hogy nem kell az eddigi tempó (sem), viszont holnapra új életet akar.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ParaZita2 2014.11.26. 14:54:48

Kétkedőknek (nekem is):
társadalomban, közösségekben élünk. Működésüknek valamiféle játékszabályai vannak. Van olyan is, amikor a játékszabályok segítik a működést (értsd az egyének környezet-konform túlélési és boldogulási esélyeinek növekedését), de vannak olykor-olykor olyan szabályok is, amik ezt gátolják.
A PKP lehet, hogy nem mondja meg, hogy melyik gombot kell megnyomni, hogy a sültgalamb a szánkba repüljön tegnap, de arra törekszik, hogy a játékszabályok a segítő ketegóriába kerüljönek. EZt elég alapos, elég jól körbejárt elméleti (és tapasztalati) háttérrel. Emellett olyan emberekkel, akik az életben még soha (sorkatonaságban sem) nem hazudtak!!!

Mariann19 2014.11.26. 15:55:39

"Viszont holnapra új életet akar."
A magyar állampolgár politikai passzivitása azt is jelenti, hogy még nem képes megfogalmazni önmagának, hogy eddigi élethelyzetét miért vetné el, melyek azok az okok, amelyek ezt az érzetét indukálják.
Ugyanez okból következik az, hogy taxatíve nem tudatosul bennük, hogy az ú.n. új élet számukra milyen körülményekben manifesztálódna.
E két kérdés együttes elemzése lehetne a feladata az újonnan szerveződő pártoknak, melyeket a pártrendezvényeken hatásos módon kell közre adni. A hatásos jelzőt nem véletlenül említem, hiszen az emberekben tüzet kell éleszteni, az érzelmeikre kell hatni, hogy aktív részeseivé válhassanak egy újonnan kialakuló rendszernek.
Kérdés, hogy a civil tüntetések révén lesz-e átmenet az új pártok kialakulásához, vagy a tüntetések öncélúakká válnak, melyeknek a jelenléten kívül nincs hozadékuk. Sajnos, eddig ez történt.
Egy biztos, hogy az eddigi pártok képviselőinek újbóli szereplése egyik épülő alakulatnak sem hozna népszerűséget, ezért vegytiszta pártfelépítményekről lehet csak szó.
A legnehezebb feladatot a pártok színre
lépésénél a dobbantónál látom.
Kitalálni azt a hívó szót, amellyel az állampolgárokat a színpad szereplőivé lehet tenni.

borzimorzi 2014.11.26. 16:28:53

Én szívesen elmegyek ilyen rendezvényre, abban hiba nincsen. Másban van. Pl. abban, hogy akinek csak beszéltem erről a pártalakulatról és akinek csak ajánlottam ezt a blogot, ismerősi körben, mind azt mondták, hogy hiába rokonszenves a kezdeményezés, csak tovább porlasztja a Fidesz ellen fellépő tömböt. Így fennáll az a veszély, hogy 2018-ban lesz 20 kis Fidesz-ellenes párt, amelyik mind 5% alatt marad, s akkor a Fidesznek akár 4/5-e is lehet... De ha be is kerül pár ilyen a parlamentbe, nem képesek ott együttműködni, tehát akkor sem alkotnának koalíciós kormányt, ha a Fidesznek csak 45%-a lenne...

Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy az együttműködést már most el kellene kezdeni, mert így még a kisvízben tanulhatnak meg úszni a Fidesz ellen fellépni kívánó pártok. Ha megvárják a választásokat, akkor nagy valószínűséggel az 5% alatt maradnak, nem lesznek tényezők. Ha meg igen, akkor már megválasztva, stresszhelyzetben, nyomás alatt és egyből a mélyvízben kell megtanulniuk úszni.

Ezért tartanám szükségesnek, hogy a PKP legalább párbeszédet folytasson a MOMA és az Együtt nevű pártokkal, sőt lehetőleg a Progresszív blog körül formálódó csapattal is, mert egyenként simán levadássza őket a Fidesz.

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.26. 16:34:50

@borzimorzi: azért megkockáztatjuk az ellenkezőjét

Mariann19 2014.11.26. 16:58:43

@borzimorzi:
Nem reális veszély az, ha néhány párt megjelenik a politikai palettán, mert az emberek - ha nem is teljesen tudatosan - de ideológiák mentén csoportosulnak, tradicionálisan ehhez szoktak hozzá.
Nézd meg, a kamu pártok elvéreztek a választásokon, pedig nyilván nagy részük számított a saját sikerük miatti fennmaradásukra.
A baloldali, konzervatív, liberális eszmék körüli pártokhoz csatlakoznak az emberek.
Az ideológiák mellé azonban kell egy jövő képet is felmutatni, amelyet az adott párt követni kíván.
A MOMA a konzervatívoknak hívó szót jelentene, hiszen Bokros Lajos személyisége eleve igéret egy szakértői kormányra, az együttműködés hatásos lehet, el kell kezdeni a tárgyalásokat.
Az Együtt tehetséges, fiatal politikusokkal rendelkezik, de részükről nem látok esélyt az együttműködésre.

incze 2014.11.26. 17:01:59

"Gyurcsánynak az utca iránti (hirtelen jött) megvetése és Orbánnak az utcától való (hirtelen jött) félelme" - ez mindkét pontban téves, nem mert a szerző hülye, hanem mert azt hiszi, hogy eljött az ideje olcsónak lenni. nem, még nem jött el (lehet, hogy soha nem is fog, elég valószínű, hogy abban túl erős a konkurrencia).

2014.11.26. 17:55:54

@Mariann19:

de reális veszély. egységes összefogás nélkül nem lehet legyőzni a fideszjobbikot, egy "elitista" liberális vagy konzervatív párt nem fogja leváltani. pont.
rendkívül naivnak kell lenni ha valaki ezt hiszi, persze amíg bizonyos helyeken arról okoskodnak hogy a "balliberális" jelentés nélküli, addig bármit le lehet írni az interneten, azt is, hogy 18-ban a gyurcsány-párt kétharmadot szerez.
esélye mindennek van.

borzimorzi 2014.11.26. 17:57:47

@HaFr: Megkockáztatni lehet, sőt, talán kell is. Elvégre okoskodni mindenki tud, és tele a padlás ötletekkel. Tény, hogy a politikában az egyetlen igazi mérés: a választások.

Épp csak időközi volt már a minap Újpesten, és utcahosszal nyert az MSZP. Ez engem, ha pártelnök volnék, elgondolkodtatna...

Persze, érdemes indulni Veszprémben, sok sikert kívánok hozzá! Csak jó lenne előre látni, hogy milyen eredményt milyen döntés fog követni a PKP részéről. A győzelem esetén megemelem a kalapom. Sőt, fel is dobom!

De mi lesz a többi esetben? Hogyan fog a PKP eljárni a veszprémi választás után? Hogyan fog szövetségeseket, együttműködő partnereket keresni? Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezt a melót mindenképp el kell végezni. A különbség csak annyi, hogy most még tét és stressz nélkül lehet párbeszédet, eszmecserét kezdeményezni. A 2018-as parlamenti választások után már vagy csak underdog helyzetből (a PKP be nem kerülése esetén), vagy pedig a PKP parlamentbe kerülése esetén a koalíciós kényszer hatalmas nyomása alatt. De az elvégzendő munka ugyanaz, cak most még könnyített feltételekkel elvégezhető.

Normális nebuló aznap végzi el a matek házit, mikor feladták, nem pedig vár vele az utolsó pillanatig, hogy a matekóra előtti testnevelés órán írhassa meg, míg fejjel lefelé lóg a szeren...

Miért kell 2,5 év múlva így?

www.google.hu/search?q=sprok+antal+ki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s+2014&biw=853&bih=393&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5uR0VMTYH4zXaq3igsAL&ved=0CEIQsAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=GMbAo-clXWZjJM%253A%3BNFN2BB7hLvxzSM%3Bhttp%253A%252F%252Ffirtl.sopron.hu%252Fupload%252Fcontent%252F41%252F4161%252F_41618%252Fsprok13vccc.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ffirtl.sopron.hu%252FSopron%252Fportal%252Ffront_show%253FcontentId%253D41618%3B520%3B390

Ha ma még így is lehet?

www.google.hu/search?q=sprok+antal+ki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s+2014&biw=853&bih=393&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=5uR0VMTYH4zXaq3igsAL&ved=0CEIQsAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Db9husEGHP-w_M%253A%3BqMsj94uLsjqzjM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.fataj.hu%252F2010%252F07%252F155%252FSprok-Antal_Picasso-kecskeje.jpeg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.fataj.hu%252F2010%252F07%252F155%252F201007155_Sprok-Antal_Nemetorszagban-kiallit.php%3B300%3B400

Már bocsánat, de imádom eznnek a művésznek az alkotásait.

Üdv:
b

borzimorzi 2014.11.26. 17:59:19

@borzimorzi: ...ennek a művésznek. Olyan tempóban gépelek, hogy az nem normális...
b

borzimorzi 2014.11.26. 18:01:55

@Mariann19: Jövőképet, ha igazán vonzót akarsz felmutatni, csak akkor tudsz, ha melléje teszed azt is, hogy csapatban dolgozol és képes bvagy együttműködni olyanokkal is, akik nem a szíved csücskei. Akkor léphetsz túl e mai kocsmán. Kiscsoportos foglalkozásokkal csak benne lehet ragadni ebben az áporodott kocsmaszagban...

Ami annak előre eldöntését illeti, hogy kivel igen, kivel nem, ismered a viccet az agresszív kismalaccal meg a süni vasalójával?

Üdv:
b

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.11.26. 18:15:11

Eljött az idő!
Az MSZP halott, Gyurcsány már rég meghalt, a többiek sosem léteztek!
Most kell színre lépnie az új pártoknak.
Veszprém kitűnő alkalom lesz!

wantaan 2014.11.26. 18:38:52

Aki most új pártokban gondolkodik az vagy Orbán bérenc (volt már ilyen lásd a Szűrös féle Új baloldal) vagy valami narkotikumot szed.
Ha tetszik ha nem csak a teljes összefogás mentheti meg a nemzetet Orbán tolvaj maffia államától. S ebben pedig a súlyánál fogva Gyurcsány féle DK-nak és az MSZP-nek is helye van. ..... helye van a liberálisoknak , a valódi kereszténydemokratáknak is.
Természetesen azokat a köpönyegforgató percemberkéket akik csak az összefogás ellen vannak azokat háttérbe kell szorítani. A cél szentesíti az eszközt ... s a cél Orbán nemzet ellenes kormányzásának megszüntetése.

borzimorzi 2014.11.26. 18:41:38

@wantaan: Na, pont ettől lett ellenszenves tavasszal az Összefogás. Hogy szemlátomást egy kanál vízben meg tudták volna fojtani egymást. Hogy csakis Orbán megverésére és saját maguk pozícióba helyezésére gondoltak, azt azonban nem gondolták végig, hogy mi legyen az országgal, a magyar néppel. Az eredményük: 2/3. A Fidesznek. :-(((

Ugyanazt akarjátok újra eljátszani?

Üdv:
b

Puella ferruginea 2014.11.26. 18:43:16

Ez aztán a karrier! Ma véletlenül írtam egy kommentet és máris egy egész cikket szentel nekem a szerző!
Abban a kommentemben azt írtam, hogy mi, magyar választók egyszerre vagyunk elégedetlenek a mai helyzetünkkel és a mai politikusokkal és vagyunk bizalmatlanok minden új politikai ajánlkozóval szemben. De azt már nem írtam, hogy azonnal és sült galambként várjuk el a totális javulást és azt sem írtam, hogy a javulásért ne lennének, akik tennének is. csak azt írtam, hogy puszira, ígéretre nem kezdünk el hinni valakinek és valamiben és nem mozdulunk meg érte.
Nem azt írtam, hogy a megváltót várjuk, annyi eszünk van, hogy ne csodatételekre alapozzuk a jövőt. De azt írtam, hogy elvárjuk azt, hogy vezessen minket valaki. Ez logikusan következik abból a meggyőződésünkből, hogy a politikus és a miniszterelnök is egy olyan foglalkozás, mint az autószerelő, vagy az orvos: csinálja az, aki ért is hozzá és csinálja jól! És legfőképpen ne tőlünk várja azt, hogy helyette végezzük el a munkáját és ne tőlünk várja el azt, hogy helyette mindent tudjunk és mindent mondjunk meg neki. Tegye elénk a választékot, mint a cipőboltban: ez van ötezerért, műbőrből, három hónapig tart, és ez van ötvenezerért kígyóbőrből, örök életre.
Ami még fontos, hogy nekem ebből a blogból úgy tűnik, hogy a szerző olyasmit vár el a magyar választóktól, amit nem tudunk teljesíteni. Itt nem angolokkal kell demokráciát működtetni, hanem csupa olyan emberrel, akik életükben nem éltek demokráciában és sohasem engedték meg nekik életükben, hogy igazán önállóak legyenek és megtanuljanak önállónak lenni. Hogy várhatod el egy önkormányzati hivatali dolgozótól, hogy önálló legyen, munkában, életben? Hogyan várhatod el egy vállalkozótól, hogy döntsön jól maga dolgaiban, amikor félévenként újraírja az állam az összes jogszabályt?
Nézz már ki az elefántcsonttornyodból (remélem, legalább ablak van rajta), hogy milyen is ez a Magyarország, ahol pártot alapítasz!
A jövőben pedig nem írok, nem kommentezem többet, mert nem az én dolgom ezzel foglalkozni, hanem azoké, akik politikusok akarnak lenni! Cipőt se tudok csinálni, autót se tudok javítani, csak elvárom a jó minőséget jó áron és megfelelő garanciával. Ha ennyit tudsz teljesíteni a politikáddal, akkor megveszem, ha nem, akkor nem!
Ez a helyzet. Ilyenek vagyunk, mi, magyarok, ezzel kell számolnod!

explanatus 2014.11.26. 18:48:46

Mi itt, pártelnököt kivéve, arctalan, névtelen sokaság vagyunk. Ennek ellenére, vagy pont ezért egyre jobb beszélgetésekbe lehet belehallgatni. Van aki lelkesedik, van aki hitetlenkedik és van, aki a fenébe kívánja ezt az egészet.

A PKP valami olyan, ami még nem volt ebben az országban. Nem érdekcsoportok kijárópártja. Valami olyannak a szervezeti kerete, ami attól fog működni, hogy részt veszünk benne. Nem sarki ABC, hogy beugrok, hátha van a polcán egy kis nyugdíjemelés, ha nincs megyek tovább. A polc üres, nekünk kell megtölteni. A kétségeinkkel, javaslatainkkal, pénzünkkel, javaslatainkkal, ennek híján időnkkel.

Gondoljunk bele, a blog hozott össze bennünket. Ahogy @Mariann19: mondja „kell egy jövő kép” Ennek a jövőképnek a megrajzolásához blog kifeszítette a vásznat, tessék, tegye hozzá ki-ki a mag tehetségét, képességét.

Keszthelyi.Aron 2014.11.26. 18:52:21

@HaFr: Bocs, hogy közvetlenül megszólítalak, de van egy kérdésem, amire eddig még nem találtam választ. Személy szerint Te látsz közös nevezőt a jelenlegi, erősen polarizálódott társadalomban? Egy meglevő nemzeti minimumot? Egy közös értéket? Nem provokálni akarok, de nagyon szeretném tudni, hogy más lát-e, mert én sajnos nem látok, pedig nagyon szeretnék.

2014.11.26. 19:21:09

@bölcsészmérnök:

ez remekül hangzik, de azért egy bizonyos értelmi szint felett egy pillanatig nevetnek rajta, utána elfelejtik. igazi provokációnak sem jó...

Hidvégi Mihály 2014.11.26. 19:31:27

@Puella ferruginea: Hát,kedves karrieristám, nem éppen megsértődni kéne. Vagy én értelmeztem rosszul valamit?

Elvárod a jó minőséget? Azért tenni is kell. Vagy sokat kell érte fizetni, vagy megcsinálod magadnak.

Ezek szerint neked sok pénzed van. Ide vele akkor, s ha sokat adsz, jól csináljuk.

Nem bízol, mert nem tudod kinek adod azt a sok pénzt amit kérek?

Akkor gyere és csináld velünk. Ez nem szatócsbolt, ez annál sokkal több.

Magyarul: a demokrácia nem olyan, hogy majd csinálja más, s én parancsolok neki, hogy jól csinálja. Neked kell megtenned a magadét, még ilyen körülmények között is, ami itthon ma található. Ezzel a népességgel kell tennünk, lehetőleg jól tennünk a dolgunkat.

Boross Bence 2014.11.26. 19:44:46

@Hidvégi Mihály: Nagyon nagy butaságokat írsz. Nem azért, mert elvileg nincs igazad, hanem azért, mert nem a magyar társadalomból indulsz ki.

Ebben a társadalomban minimum 70 éves gyakorlat a "lemerülök és kibekkelem", azaz a közügyektől való elfordulás és a privát szférában való boldogulás keresése menedékként. Éppen ez az a minta, ami ellen küzdeni kell, de nem bunkósbottal, mondván: megérdemled nagyapád sorsát, ha ugyanazt az utat követed, mint nagyapád. Ez nem így működik: mindenki sokkal büszkébb a nagyapjára és ezerszer inkább az ő kipróbált és bizonyítottan élhető sorsát választja, mint hogy bemondásra higgyen akármilyen jöttment párt simabbeszédű, ráadásul a kétkedőkkel szemben arrogáns szónokának.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.26. 20:25:07

@Puella ferruginea: itt nem erről van szó.. arról van szó, hogy a minimumot se teljesítjük.. lásd, a Mandi egyik meggondolatlan szerkesztője szemlézte az írásomat, és kirakta (trackback, de egy komment után azonnal be is vonták -- szemben Török Gábor parádéjával, ami minden csapból zubog... na erről van szó, így ismered meg, mennyire vagy fontos és (bár röhejes a pártnak ebben az állapotában, de) nem kívánatos. Én sajnos nagyon. Akkor is, ha nem látszik ez mindenki számára.

Hidvégi Mihály 2014.11.26. 20:29:34

@Boross Bence: Ó, hát tegyük szét a kezünket s mondjuk: nem, Magyarországon nem lehet soha semmit megcsinálni!

Bence, én nem hiszem, hogy így kéne tennünk! Lehet fiatal vagyok még s túl optimista.

Épp erről beszélek: ne higgyen senki csak magában. De magában senki nem csinálhat rendszerváltást, csak ha összedugjuk a fejünket.

panelburzsuj 2014.11.26. 20:32:47

@Boross Bence:
"kétkedőkkel szemben arrogáns szónokának"

Próbáld meg összeszámolni, hogy melyik magyar párt vezetőjével beszélgettél többet, mint Béndekkel. Beszélgetés alatt értd azt, hogy egészen konkrét beszólásodra, felvetésedre, kritikádra közvetlen, személyes és konkrét választ kaptál.

Úgy, hogy be sem mutatkoztál, tehát még azt sem lehet tudni rólad, hogy igazi, személyében útkereső "kétkedő" - vagy valójában "hivatásos rivális kötözködő" vagy-e.

Szóval érdeklődve várom, hogy melyik bejelentett párt vezetője fordított rád, csakis rád több figyelmet ennél a Béndek nevűnél.

Keszthelyi.Aron 2014.11.26. 20:55:34

@HaFr: Értem, és köszönöm a választ!

Akkor itt nem csak egyszerűen kormányváltás, vagy akár új "rendszerváltás" kell.

Boross Bence 2014.11.26. 20:57:03

@panelburzsuj: Mit fog igazolni, ha elismerem, hogy nem volt ilyen?

Hidvégi Mihály 2014.11.26. 21:05:26

@Boross Bence: Azt, ökörkém, hogy itt emberszámba vesznek, máshol pedig alig.

Az ökröt kéretik megbocsátani, jóindulatúlag írtam.

Boross Bence 2014.11.26. 21:06:49

@Hidvégi Mihály: Persze, bízzon mindenki magában, és azzal is egyetértek, hogy a közügyekkel mindenkinek foglalkoznia kell bizonyos szinten, nem szabad kivonulni, mert akkor kiüresedik a demokrácia (lásd: Magyarország). De ez nem azt jelenti, hogy bemondásra vagy ígérgetésre kell bizalmat szavazni akárkinek. A polgár bizalmát valós teljesítmény felmutatásával lehet csak kiérdemelni. Számomra Béndek Péter valós teljesítménye a 90-es években kifejtett politológusi-közírói tevékenysége (és nem a blogolás - mert ez, bevallom, engem 2 év után inkább taszít -, még kevésbé a pártszervezői tevékenysége - mert azt eddig nem láttam, talán majd most).

Boross Bence 2014.11.26. 21:09:52

@Hidvégi Mihály: Engem itt az ország, a politikai közösségünk (beleértve a határon túli magyarokat is) sorsa érdekel, a személyes kapcsolataim alakulását kösz, de megoldom magam.

Hidvégi Mihály 2014.11.26. 21:14:08

@Boross Bence: Tessék úgy felfogni ezt a blogolást, mint egyfajta beszélgetést az érdeklődőkkel. A bloggazda filozófus, a saját fejéből gondolkodik, onnét ír.

Egy párt attól lesz nagy és erős, ha sok ember megjelenik benne a saját tapasztalataival, tudásával. Ez nem párt-blog, ez személyes blogja a bloggazdának. Szíve joga arról írni, ami őt foglalkoztatja, s ez nem csak a pártépítés biztosan.

egyetmondok 2014.11.26. 21:21:19

@Boross Bence:
Bemondásra és ígérgetésre alapul minden politika.
Bemondásra és ígérgetésre alapul a házasság.
Bemondásra és ígérgetésre alapul minden üzlet.
Bemondásra és ígérgetésre alapul a keresztény vallás.
Tovább is van,mondjam még...?:-))

egyetmondok 2014.11.26. 21:22:59

@Boross Bence:
A polgár bizalmát a politikus azt követően tudja megszerezni,hogy hatalomba került.

Boross Bence 2014.11.26. 21:26:18

@Boross Bence: Javítás: "Engem még a feltámadás sem győzött meg teljesen."

Bocsánat, fáradok.

ParaZita2 2014.11.26. 21:26:32

@Puella ferruginea: "...a politikus és a miniszterelnök is egy olyan foglalkozás, mint az autószerelő, vagy az orvos: csinálja az, aki ért is hozzá és csinálja jól..." Az autószerelőnek és az orvosnak is van szakmai képesítése, akkreditált oktatási intézményből (alap).
Gondolataiddal összhangban, akkor bizony kellene politikusi szakképesítés, s talán nem túlzás elvárni, politikusi MSc (minimum).
Kérdem: hány politikust ismerünk, aki megfelelő képesítéssel végzi a jelenlegi szakmáját?
Másik kérdés: ha már volna megfelelő képesítése, akkor az elég garancia volna arra, hogy jól is végzi a munkáját? Tehát akár Veszprémben is majd megpályázza a kiírt képviselői állást, benyújt egy CV-t, hoz minimum 3 ajánló levelet és letesz az asztalra egy munkatervet,
(kérem, nem viccelődök, miért is ne lehetne így csinálni?), s majd a választók eldöntik, melyik pályázónak adják a megbízást.

Megjegyzem, mi itt már elég jól ismerjük a PKP értékrendjét. Tudjuk ajánlani Béndek Péter, PhD (in political philosophy) által vezényelt "intézményt".

ParaZita2 2014.11.26. 21:28:28

@Puella ferruginea: ... arra akartam utalni, hogy BP szakképzett politikus!

panelburzsuj 2014.11.26. 21:33:54

@Boross Bence:
A partiképességedet. (Vagy párbajképességedet).

Olyasmit, hogy a párbeszéd kibontakozása érdekében képes vagy - még ha csak időlegesen is - mellőzni a hamis állításokat.

Boross Bence 2014.11.26. 22:01:08

@panelburzsuj: Mely állításaim voltak hamisak?

Puella ferruginea 2014.11.26. 22:06:14

@Hidvégi Mihály: (Úristen, hát itt, a politikai mezőben tényleg ennyire értetlen emberek mozognak? Akkor sajnos mégsem hagyhatom csak úgy abba a kommentelgetést, amit azt elképzeltem és szeretném!)

Bizony, rosszul értelmezel, nem is csak egyvalamit, hanem sok és alapvető dolgot!

Nem tudom, feltűnt-e már neked, hogy a legjobb kapitalizmusok éppen ott vannak, ahol a legjobb demokráciák is? A két dolog pedig úgy függ össze egymással, hogy a kapitalizmus (a vállalkozások és az ott folyó munka) akkor megy jól, ha ki-ki azt csinálja, amihez ért és igyekszik a maga dolgához jól érteni. És ezek az emberek a politikát is egyfajta vállalatnak és szakmai munkának fogják fel és egyszerűen nem engednek oda félnótásokat, gazfickókat, vagy hozzá nem értőket. Ez utóbbi tevékenységük maga a jól működő demokrácia. A holland pék jó kenyeret süt és nem akar költségvetést, vagy büntető törvénykönyvet írni. Csak arra ügyel, hogy jó legyen a liszt és jó, azaz alkalmas emberek legyenek a politikában. Természetesen ott is vannak szerencsétlenek, vagy ostobák, de ők ott a kivétel, akiknek nem sikerült a nevelésük és emiatt nem sikerül nekik az élet sem. Ezek legtöbbnyire egyéni okokra visszavezethető egyéni esetek.

Magyarországon viszont a helyzet éppen fordított. Itt a sikerületlen nevelés és az emiatti sikertelen élet a tipikus. Így a szerencsétlenség és a rossz tudás oda vezet, hogy mindenki kivan idegileg, ezért türelmetlen, meggondolatlan, viszont megvezethető. Ebből az lesz, hogy éppen félnótásokat, gazfickókat és hozzá nem értőket szavaz be a Parlamentbe, vagy az önkormányzatba és az is ebből lesz, hogy a saját munkáját sem végzi alaposan, mert hát ő „ideges, mert kivan”. Az ideges ember rosszul dönt, ez köztudott. Olyan természeti törvény, mint a gravitáció.

Mármost neked sem jutna eszedbe a házad építésénél kihagyni a gravitációval való számolást. Viszont itt meg azt látom, hogy ennél a pártnál senki sem számol a rosszul nevelődött, ezért sikertelen és ideges emberek okozta lelki, szellemi, társadalmi, politikai, döntésbeli nehézkedéssel. Erre írtam azt itt nemrég, hogy csupa etoni öregdiákkal számolnak.

Most térjünk át rám, mert írtál itt rólam néhány nem szép dolgot. Te karrieristának neveztél, én ezt úgy módosítom, hogy ésszel és felkészültséggel pályát építő. Gondolom, tudod, mi a kettő között a különbség!

A jó minőséget arra való hivatkozással várom el másoktól, autószerelőktől és politikusoktól, hogy én is jó minőséget szolgáltatok. Égne az arcom, ha nem ezt tenném, ezért elvárom, hogy másnak is égjen, ha ő termel selejtet és azzal traktál engem! Mindennek pedig az alapja az, hogy komolyan veszed-e magadat és azt, amit csinálni akarsz, vagy csak linkeskedsz és egy szerepben tetszelegsz, hogy „Én vagyok a szuper mester!”

Pénzt majd akkor adok, ha azt látom, hogy legalább fejben, az alapdolgokban és a helyzethez való alkalmazkodásban rendben van ennek a pártnak a dolga. Arra viszont én sosem fogok adakozni, hogy valakiknek legyen hol a világképét hirdetni, mint ahogy a pék kenyerét sem veszem meg, ha az csak egy vékony mázzal bekent lufi.

Veletek azért nem csinálom együtt a pártoskodást, mert azt látom a dolgaitokból, hogy nagyon más a munkamódszeretek, mint az enyém. Ez azért is nagyon meglepő, mert ma olvasva immár ezen a blogon sok írást,jóval régebbieket is, azt látom, hogy elveiben a szerző a holland pék világát hirdeti, csak akkor azt nem értem, hogy miért nem követi a gyakorlatban is az ő módszereit.

Hogy milyen régi gond ez Magyarországon, hadd idézzem Petőfi egyik versét, amely éppen a támogatás és a minőség fejlődésének kapcsolatát feszegette, 1844-ben:

Egy ideig csak elvalék velök;
Faluzgatánk jó- s balszerencse közt.
De a barátság végre megszakadt,
Mert én utáltam a nyegléskedést,
A sok "utószor"-t, a görögtüzet,
S tudj' a manó, mily csábitásokat.
A társaság is végre szétoszolt
Egymást érő bel- s külviszály miatt;
S én újra jártam széles e hazát,
Mignem keblébe vett más társaság.
Mit ottan, itt is azt tapasztalám,
S tapasztalásom nem volt olyatén,
Mely kedvre hozta volna lelkemet.
Kenyért keresni színészek leszünk,
Nem a művészet szent szerelmiből,
S haladni nincsen semmi ösztönünk.
"Pártolj, közönség, és majd haladunk,"
Mond a szinész: és az meg így felel:
"Haladjatok, majd aztán pártolunk;"
És végre mind a kettő elmarad.
Nem is hiszem, hogy a szinészetet
Becsülni fogják, míg ez befogad
Minden bitangot, gaz sehonnait,
Kik a világnak söpredékei,
S itten keresnek biztos menhelyet.

Én a haladjatok, majd aztán pártolunk elvét vallom. Fektessetek a dologba munkát, tudást és valóságismeretet és ha látom, hogy ezek együttvannak, akkor majd adok abból, amit én ugyanezzel a módszerrel szereztem magamnak!

panelburzsuj 2014.11.26. 22:09:00

@Boross Bence:
Csak példaként:

"mindenki sokkal büszkébb a nagyapjára és ezerszer inkább az ő kipróbált és bizonyítottan élhető sorsát választja"

Hagyján, hogy üres, igazolhatlan locsifecsi - de a "mindenki"-t tekintve egészen biztosan hamis.

Puella ferruginea 2014.11.26. 22:15:40

@HaFr: Kedves Szerző, nem vagy te egy kicsit üldözési mániás? Most komolyan azt hiszed, hogy összeesküdött a magyar média egy nem is létező párt ellen?
Török Gábor azért folyik a csapból, mert celeb és ebben a bulvárpolitikai világban ha egy celeb politikusnak áll, az hír, de ha egy (ne haragudj, de ebből a szempontból, azaz a tömegek szemében ismeretlen) filozófus arról töpreng, hogy csinál egy pártot és annak a nevében majd valakit elindít egy időközi választáson, ez nem hír.
De a megnyugtatásodra elárulok neked azért valamit. Az embereket nem érdekli Török Gábor. Én is csak onnan tudom már, hogy ő egy celebpolitológus, hogy most rákerestem a nevére és beugrott, hogy valami választási műsorban láttam egyszer. Vagyis az ő celebsége csak a médián belül érvénysül, azon kívül a nép, a szavazók le se szarják (már bocsánat!)
Tanakodj azon, hogy mi által lehetnél az egyszerű, mezei emberek szemében szimpatikus, hogy ők mire figyelnek fel egy politikusnál és mitől kedvelhetik meg. Annyit megsúgok, hogy ehhez nem kell fűt-fát ígérni, sőt!

Basszus, megint beleszóltam a vitába és válaszoltam, pedig semmi kedvem ehhez, mert nem is értek hozzá!

Boross Bence 2014.11.26. 22:20:17

@panelburzsuj: Igazad van. Ennek ellenére szerintem szőrszálhasogatás ebbe belekötni. Nem erre volt kihegyezve a mondandóm, hanem hogy a családi hagyományok és a kollektív történelmi tapasztalatok, évszázados magatartásminták erősebbek annál, semhogy önjelölt okostojások szavára adva, akik a "józan belátásra" és az "észre" hivatkoznak, könnyedén elvessük-elvethessük őket. Ezt igyekeztem egy plasztikus képpel röviden megfogalmazni, amely - mint minden hasonlat - nem 100%-ban tárgyszerűen igaz.

Boross Bence 2014.11.26. 22:23:03

@Puella ferruginea: Nyugodtan szólj hozzá máskor is, szükségünk van a jóindulatú kívülállók bírálatára!

Puella ferruginea 2014.11.26. 22:28:59

@ParaZita2: Ahogy az autószerelő iskolák és az orvosi egyetemek is bocsátanak ki tömegével kontárokat, úgy egy képzeletbeli politikusi egyetem is. Ahol (külföldön) én némi tapasztalatot szereztem arról, hogy miként lehet valaki politikus, ott az van, hogy tizenévesen elkezdesz egy neked valamiért szimpi párt, vagy társadalmi szervezet környékén önkénteskedni. Aztán, ha érdekel a dolog és a többiek is úgy tapasztalják, hogy jól végzed a dolgod, akkor kapsz egyre komolyabb feladatokat. Emellett persze tanulsz is, jogot, politológiát, közgazdaságtant, szervezést, menedzselést, kommunikációt, stb., ki-ki, ami közel áll hozzá. Eltelik így tíz év és akkor, egy többszörösen visszaellenőrző közeg egyszer csak azt mondja, hogy akkor most jelölnek téged a helyi városi közgyűlésbe. Ha bejutsz, ott is lehúzol pár évet és ha igazán jó vagy, mehetsz országos szintre. Ez alól csak ritkán és igazán nyilvánvalóan kimagasló tehetségeknél van kivétel. Húsz évesen nem lesznek parlamenti képviselők, vagy fővárosi potentátok, harmincévesen pedig államtitkárok.

Ennek alapján az rendben van, hogy ennek a blognak és pártnak a szerzője, szervezője PhD-zett filozófus, de ez vajon garancia-e arra, hogy mint politikai szervező és vezető is alkalmas-e a gyakorlatban? Attól, hogy valaki komoly szakmai alapokkal rendelkezik a hangtanban és a rezgéstanban, még egyáltalán nem, garantált az, hogy kiválóan fog tudni muzsikálni is.

Őszintén szólva jobban örülnék annak, ha egy nagyvállalati menedzser alapítana és vezetne pártot, aki a nullából lett valaki (most hirtelenjében Bojár Gábor jut eszembe), mert az ott szükséges és kipróbált tulajdonságok sokkal közelebb állnak a politika elvárásaihoz, mint a filozófia.

Puella ferruginea 2014.11.26. 22:32:17

@ParaZita2: Szakképzet politikus? Nem: csak szakképzett filozófus! Ezek kb. olyan viszonyban állnak, mint az elméleti matematikus és a hídtervező mérnök.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.26. 22:51:10

Persze, a filozófusságból nem következik semmiféle siker a politikában (sőt, ami azt illeti, inkább az ellenkezőjére van példa). De nem is apelláltam erre sosem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.26. 22:52:08

@Puella ferruginea: Nem, semennyire nem vagyok üldözési mániás, csak ismerem a környezetemet.

panelburzsuj 2014.11.26. 22:54:46

@Boross Bence:
Csakhogy épp az a kellemetlen, hogy a "családi hagyományok és a kollektív történelmi tapasztalatok, évszázados magatartásminták" egyrészt sokkal diverzebbek, tarkábbak; másrészt viszont sokkal haloványabbak, erőtlenebbek, mint ahogy azt te a papírszagú tanulmányaidból vagy brosúráidból fölpillantva látni véled.

Mondok példát: a "fényes szelek" óriási tömegű olyan fiatal magyart sodortak be közéletbe, akik korábbi korokban meg se mukkanhattak. (Hogy aztán hányan és hogyan bánták ezt közülük - az egy másik fejezet.) Szóval épp a mai "nagypapák" generációs tapasztalata egymással meredeken szembenálló szegmensekből kerekedik ki egésszé: az "úri magyar középosztály" jobbára lemerült és kibekkelt - de sokszor annyian meg ponthogy fölfelé lifteztek.

És melyik varázsgömböd mondja meg, hogy az én (fiatal felnőtt) gyerekeim vajon a Horthy-főtiszviselő dédapjuk, vagy a vezérigazgató elvtárs nagyapjuk "hagyományát" követik - vagy minkettőt zárójelbe téve a maguk és kortársaik által keresett/talált úton mennek?

Keszthelyi.Aron 2014.11.26. 22:58:40

@HaFr: Igazi kihívás lesz megtalálni azt, ami mögé fel lehet a társadalmat (vagy legalább elég nagy hányadát) sorakoztatni. Mert kb csak a Vízipók-Csodapók pozitív megítélése közös a magyarokban...

explanatus 2014.11.26. 23:00:31

„csinálja velünk a Polgári Konzervatív Pártot” felhívás úgy hat egyesekre, mint traktorosra a (bio)kert, aki vegyszerezés után az útba eső ilyen kert végén álló gazdához odaszólt. Mivanszomszéd? Efogyott vegyszer? Lefújjam a maradékkal?

Itt olyan új dolog van alakulóban, ami meghökkentő. Kérdeznek. Kérnek. Hívnak. Nem akarnak a „megmaradt vegyszerrel” porladó baloldal, fogyó 2/3 lefújni. Azt kérik, segíts alakítani. Azt kérik, add a tudásod. Ne hagyd veszni a tapasztalatod. Azt mondják, együtt menni fog.

Persze jön a traktoros, aki legszívesebben lefújná az egészet, hogy megmaradjon a monokultúrás rendszer, mert az mindenki számára világos. Ami magas és zöld, az kukorica, ami alacsony és sárga, repce. Milyen világ lenne itt, ha felütné fejét a burján (gaz)?

Boross Bence 2014.11.26. 23:03:47

@Puella ferruginea: Igen, nyugaton így megy, mert régóta polgári demokrácia van. A mi politikusi garnitúránk (az MSZP-t kivéve) a rendszerváltáskor verbuválódott, azóta pedig az utánpótlásuk kontraszelekcióval működött. (Érdemes megnézni, milyen szintű az MSZP mai vezetése, Tóbiás, Kunhalmi egy Lendvai Ildikóhoz, egy Kovács Lászlóhoz képest, vagy milyen a Habony-Rogán vagy az utánuk jövő Lázár-Szijjártó generáció által képviselt erkölcsi-szellemi színvonal egy Orbánhoz, egy Kövérhez képest.

Igazad van, Béndek filozófusi alkalmassága bizonyított, vállalati tanácsadói alkalmassága bizonyított, politikusi alkalmassága viszont nem bizonyított. Politikusi alkalmasságát valós teljesítménye fogja bizonyítani, ha ugyan lesz ilyen, mégpedig először itt, a veszprémi választáson. Minden alapod megvan arra, hogy jelenleg kételkedj, viszont a szavazásig még van két és fél hónap, amíg Béndek bizonyíthat. Ha kormányzati tapasztalattal rendelkező polgári, konzervatív pártot keresel, akkor egyelőre nem nagyon fogsz ilyet találni. Ha lenne ilyen, akkor nem lenne szükség a PKP-re.

Boross Bence 2014.11.26. 23:14:49

@panelburzsuj: Régóta általános tapasztalat, hogy a fiatal generációk szeretnek nagy hangon szembemenni apáik és anyáik generációjával, sokszor a nagyszülőket szellemileg közelebb érezve magukhoz, mint szüleiket. Azután az is sokszor bebizonyosodott, hogy minden fogadkozás ellenére szüleik magatartásmintái mégis tovább élnek bennük, így akár évszázados mintázatok is létezhetnek a társadalomban az intézményesült történelmi tapasztalatok okán.

Ezek a történelmi minták rövid távon szinte észrevehetetlenek, hosszú távon viszont egészen jól kirajzolódnak. Hosszú távú mintázatokat pedig - már csak a rövid egyéni élet folytán is - nem lehet máshogy észrevenni, mint papírszagú tanulmányokból, brosúrákból, elbeszélésekből.

Keszthelyi.Aron 2014.11.26. 23:24:44

@Boross Bence: Csupán pesszimista hangulatom mondatja velem, hogy rövid-, közép- és hosszútávon is az a tapasztalat, hogy az emberek 80%-át leginkább a kaja-pia-szex foglalkoztatja. Ebben a tárgykőrben a szülőkkel szembefordulás is csak látszólagos, mondhatni alaki kellékek cseréje. Viszont recept a következő 2/3-adhoz, ha valaki nem finnyás - bár persze nem egy konzervatív pártnak való recept.

panelburzsuj 2014.11.26. 23:28:15

@Boross Bence:
Látod, én erre a kis szösszenetedre azt mondom, hogy sokkal brutálisabb bullshit (ómagyarul: lózung, malaszt, rizsa), mint amikkel HaFr bombázza a nagyérdeműt.

Merthogy egy mikrogramm "jóserő" sincs a szövegedben. Kábé "az úgy sose vót, hogy valahogy ne lett vóna" szintű bölcselkedés - csak kiszidolozva.

Boross Bence 2014.11.26. 23:45:19

@panelburzsuj: Úgy látom, a te műfajod a statisztika és a regressziószámítás. Abban van ám csak az igazi "jóserő". Sajnos társadalmi kérdésekben mégis a legritkább esetben működik az efféle tervezés, és ezt még a józanabb kommunisták is kénytelenek voltak belátni.

Boross Bence 2014.11.26. 23:51:02

@Keszthelyi.Aron: Ha igazad lenne, akkor sehol sem került volna konzervatív párt hatalomra. Magyarországon valóban az a helyzet, amit mondasz, de az nem azért van, mert az emberek "ilyenek", hanem mert ilyenné tette őket 40 év kommunizmus. Kiölte belőlük az önbizalmat, a tettrekészséget, a felelősségvállalást, üldözte a civil szerveződéseket, igyekezett az egyéneket minél jobban elszigetelni és aztán szorosan az államhoz fűzni. A PKP előtt álló kihívás, hogy tegyen ez ellen.

Puella ferruginea 2014.11.27. 00:34:10

@Boross Bence: Nyugaton azért van demokrácia, mert az ottaniak már régóta ezzel a módszerrel és ezzel a szemléletmóddal a fejükben intézik a személyes és közös dolgaikat, mindenek előtt a munkájukat és az üzleti ügyeiket. Ebből fejlődött ki a demokrácia: amikor azt a módszert, amivel dolgoztak, elkezdték használni közösségi és politikai ügyekben is. Nem a hosszú ideje létező demokrácia hozta el az okos módszereket, hanem az okos módszerek eredménye a demokrácia.

A tapasztalat érdekes dolog. Ahogy írtam, meg lehet szerezni azt az aktuális tevékenységi területhez hasonló törvényszerűségek és igények szerint működő hasonló területen is. És ami ugyanilyen fontos, hogy a tapasztalat mellett szükség van egy általánosan vett alkalmasságra is. Ez az alkalmasság megmutatkozik abban is, ahogy a problémákhoz közelítesz, ennek a módszereiben és a szemléletmódban. Ha ez a szemléletmód nem veszi kellően figyelemben a körülményeket és a közeget, akkor máris kételyeket ébreszt az alkalmasságot illetően.

Én nem keresek konzervatív pártot. Olyan pártot szeretnék látni, amelyik nem a saját ideáljaiból kiindulva akarna valamit, hanem az adottságok, az azokból következően elképzelhető lehetőségek és a mai kiinduló helyzetből a gyarapodó és kiegyensúlyozottabb emberek alkotta társadalommá váláshoz szükséges lépések és teendők felől.

ParaZita2 2014.11.27. 08:05:04

@Puella ferruginea: "...PhD-zett filozófus..."
Nem, én azt írtam: "in political philosophy".
Mint ahogy írod, matematikus és hídmérnök relációt, én is így disztingválnék. Azaz, BD sokkal több, mint filozófus. Sokkal több, mint pl. Török Gábor, politikai elemző (aki -nekem olybá tűnik- fidesz-hajlamú diplomata, semmint proaktív politikus, nem is beszélve a pallérozott elvi alapokról), sokkal több, mint pl. az igen tiszteletreméltó Kis János filozófus, vagy akár Tamás Gásp. Miklós, aki utóbbiak pedig voltak már orsz. képviselők is.

Azt látom, benned a kelleténél kissé több a kétkedés, de ez egy érzékeny és egyben magyar attitűd is, viszont még ott van benned a vágy a jóra és emiatt a készség a pozitív befogadására.
(Bocsi, remélem ...did not hurt your feelings, távol álljon tőlem)
Veszprémiek, fogjatok össze!
:)

ParaZita2 2014.11.27. 08:12:35

@Puella ferruginea: "...jobban örülnék annak, ha egy nagyvállalati menedzser alapítana és vezetne pártot, aki a nullából lett valaki (most hirtelenjében Bojár Gábor jut eszembe), mert az ott szükséges és kipróbált tulajdonságok sokkal közelebb állnak a politika elvárásaihoz, mint a filozófia..."

Van benne igazság, de kemény állítást teszel, csak az érzéseddel alátámasztva. (Csak hadd kérdezzek vissza: pl. jó amerikai elnök lenne-e Bill Gates, Mark Zuckerberg? stb, stb, sorolni lehetne.)
Bojár Gábor fizikusként végzett, de az életét a lehetőségek felismerési képessége vezérelte tovább, szintén egyfajta hatalomvágy/hódításvágy mentén.
Én biz' aggódnék, ha ő politizálna. Az más lenne, ha tanácsadó volna.

DrGehaeuse 2014.11.27. 11:19:28

@Puella ferruginea:

Tiszta egyenes beszéd ez.
Egyetértek.

Kb. ezzel az igénnyel kezdtem én is körbenézni a választható pártok között 24 év után. Akkor voltam utoljára pártszerű szervezetnek amit MDF-nek hívtak.
Sajnos az a hozzáállás amit a kommentedben a sjátodként vázolsz fel ma is az elenyésző kissebséghez tartozik. A "gondoskodó állambácsi" tévképzrtr 89 előtt oly mélyen ivódott be az emberekbe, hogy az ellene küzdő csekély számú politikus nagyon hamar alulmaradt és kiszorult a hazai politika fő vonalából. Azokkal a populista államelvű és vezérelvű politikusokkal szemben akik az ország lezüllesztése és csődbevitele árán is fenn akarták taratni az emberek számára a gondoskodó állam illúzióját, ezzel szerezve mandátumot hstslmst és vele a közpénzekhez való gátlástalan hozzáférés lehetőségét.

Most ahogy körbenéztem a palettán, az elsődleges szempontom az államelvüség elutasításában való eltökéltség lett az elsődleges elvárásom. A másodlagos pedig a bolsevik hozzáállás elutasítása. Ez alapján én úgy találtam, hogy a PKP felel meg ezeknek legjobban.

Nekem ez eltartott pár hónapig. És végül a PKP támogatása mellett döntöttem.

Nézz körül, találsz e jobbat? Nem fogsz.

Ha nem akarsz pártot, csinálj egy saját mozgalmat ha tenni akarsz valamit a mostani rendszer ellen. Én támogatni fogom ha jobb lesz mint a PKP erre a szavamat adom.

Mariann19 2014.11.27. 16:59:19

@WiteNoir:
"Egységes összefogás nélkül nem lehet legyőzni a fideszjobbikot."
A legutóbbi három választás során az igazolódott be, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok összefogása kudarcot vallott.
Persze, ez a tapasztalat nem zárja ki az összefogás lehetőségét, de teljesen új pártalakulatokkal és arcokkal.
A lakosság passzivitása azt is jelenti, hogy elszállt a bizalom az eddig regnáló pártoktól, teljesen más alapokra kell helyezni a pártépítést akár külön, akár összefogva.
Tegnapi TV műsor kerek asztalánál két ismert nevű, jelentős politikai múlttal bíró, és egy fiatal, ismert politikus vitázott. A vita jellemzője messze nem az egyetértés, hanem a generációs okok miatti ellentét volt.
Ebből - mint jellemzőből - kiindulva teljes reform szükséges az ellenzék részére. Első körben egyéni pártalakulatokból, majd a kialakult helyzetet értékelve pártonként lehet szó egy esetleges összefogásról.

Mariann19 2014.11.27. 17:07:15

@borzimorzi:
Akkor, amikor egy alakuló párt jövőképet rajzol fel, abban benne van az általad hiányolt közösségi együttműködés.
Természetes, hogy egy ilyen közösségben léteznek elvi eltérések, de csak az ismert emberi tévelygések jellemzőiként.
A részt vevőket egy közös cél vezérli, amely felülírja a nézetek különbözőségét, de ezeket csupán átmenetnek kell tekinteni, hiszen már egy felsőbbrendű érdekközösség kialakulásáról van szó.
A legnehezebb feladat e csoportok létrehozásának technikája, bármilyen bizarr is ez a felvetés. Hogyan lehet elkezdeni a toborzást, milyen hatásos módszert kell bevetni már az első részvételkor, és hogyan lehet úgy fenntartani az érdeklődést, hogy kitartó szimpatizáns kört lehessen létre hozni.

Mariann19 2014.11.27. 17:17:17

@explanatus:
"A blog hozott össze bennünket."
Az emberekben hihetetlenül erős a kommunikációs vágy, mert annak nevezem.
Ezért választjuk beszélgetéseink terepévé ezt a lehetőséget, mert magunk döntjük el, hogy kik legyenek társalgásaink partnerei.
Tény, hogy ebben a körben a politikai érdeklődés, bizonyos szellemi szint, az informáltság jelentős szerepet kap.
Azonban az állampolgárok többségében is létezik ilyen óhaj, ezt a szándékot kell kiaknázni a közösségi együttműködéshez, ez lehetne az új pártok indulásának dobbantója.

Hidvégi Mihály 2014.11.27. 20:29:33

@Puella ferruginea:

Ó, barátom, azt hiszed olyan nagy a különbség a kettőnk között? Csodát!

Először is azzal kell kezdjem, karrieristának azért neveztelek, mert te magadat illetted ezzel a jelzővel, s ez nekem tetszett... az valóban karrier, ha egyetlen hozzászólásodat egy blogbejegyzés követ. Érdemes hozzászólásod volt nyilván.

Abszolut igazad van a holland pékkel kapcsolatban. Hollandiában nekem sem jutna eszembe pártot alapítani s agitálni embereket, hogy ide, ide, gyertek velem, gyertek velünk. De nem Hollandiában vagyunk, nem tudom észrevetted-e, hogy nálunk érdek alapú politizálás a divat mert az a marha Orbán most jobbat nem tudott kitalálni már kínjában, itt az érték nem számít, huszadrangú. Na látod, ha ez a reciprokember (bocsánat, indulatos vagyok, nem tudok emberhez méltó jelzőt találni erre a kis emberre ilyenkor) megtagad mindent ami szép és jó és nemes a világban, akkor itt és most máshogyan kell a politikát kezelni, mint ott, ahol a tulipánok gondozása a legfőbb dolog. Remélem egyszer még mi is eljutunk oda s akkor nem kell nekem sem téged meg mást agitálni, hogy jöjjön botcsinálta politikusnak.

Nem osztom tehát azt az álláspontodat amit leírtál. Tudod, ha itt most felbukkanna Gandhi vagy akárki más, Nelson Mandela, Martin Luther King etc. de ha mi, az utca népe nem segítenénk neki, hát fel tudná az emelni Indiát, Dél-Afrikát, az Usa négergyűlölő déli társadalmát?

Biztos, hogy nem! Tehát nincs más választásunk, részt kell venni, legjobb tudásunk szerint! Még akkor is, ha a magyar nép olyan, amilyen, sőt, éppen ezért, neked is, másnak is, aki tollforgató, van gondolata, van hite, nem maradhat most ki abból, hogy ezt a kis gonosz törpét eltávolítsuk a magyar közéletből a legkevesebb fájdalommal!

Hidvégi Mihály 2014.11.27. 20:37:27

@DrGehaeuse: Így van, nagy beszéd! Ha valaki jobban csinálja, mint a PKP, én is oda fogok szavazni! S nem azért, mert gerinctelen lennék...

Ez abszolut polgári hozzáállás volt a részedről, gratula!

borzimorzi 2014.11.27. 21:12:01

@Mariann19: Fogadd maradéktalan egyetértésemet!
Üdv:
b

2014.11.27. 22:08:41

@Mariann19

ami történt, hogy az mszp elvesztette sok szavazóját, az szdsz meg több részre szakadt.

vagy kialakul egy balközép tömegpárt, mellé több liberális párttal.
vagy számos, egyenként kicsi balos-liberális párt lesz.

első esetnek nyomát nem látni, mindenesetre az mszp még hazai viszonylatban tömegpárt maradt.
a második eset az mszp esetleges további gyengülés esetén elképzelhető.

aki azt hiszi, hogy a közeljövőben teljesen új balközép tömegpárt nő ki a semmiből, jó eséllyel bolond.
aki azt hiszi, hogy kinő majd egy új nem balközép tömegpárt, még nagyobb bolond.
aki azt hiszi, hogy az összes kis párt eltűnik majd, minden korábbi arc háttérbe vonul, lsd. fentebb.

akkor mi legyen?
elképesztő, mennyire irreális elképzelésekkel élnek emberek.

meg persze igazolni kellene, hogy a "baloldal megbukott" mert az átmeneti szavazóvesztést így értékelni ostoba jobbos mantrának tűnik nekem, amit néhányan leírnak éjt-nappallá téve, csak hát attól még nem lesz igaz

2014.11.27. 22:11:59

@Mariann19:

üres szövegelés, nekifuthatnál mégegyszer, pl. válaszolhatnál az eredeti problémafelvetésre, mert arra nem sikerült

Puella ferruginea 2014.11.28. 01:30:36

@Hidvégi Mihály: Nem azt írtam, hogy „karrierista” vagyok, hanem azt, hogy „szép karrier”. Ne mondd már, hogy nem érted a különbséget! Karriert az is befuthat, aki nem karrierista, hanem „csak” tehetséges és felkészült.
És igen: nagy különbség van közöttünk! Hiszen nálam az érdekalapú politika nem ellentéte az értékalapúnak: az a társadalom érdeke, hogy értékalapú legyen a politika! Te az érdeket valami mocskos és önző dolognak fogod fel, úgy érted, hogy valaki az érdekeit csak mások ellenében, másoknak kárt okozva követheti. Ez a jól ismert és Magyarországon elterjedt zéró összegű játszmákban való hit: úgy gondoljátok, hogy valakinek a nyeresége mindenképpen csak valakiknek a kárára lehetséges.
Az érdekek valójában képviselhetők és érvényesíthetők win-win játszmákban is. Hozok egy példát. A politika és a társadalom viszonylatában egy win-win játszma azt jelenti, hogy a politikus jó, közhasznú és szakértelemre alapozó politikát folytat, ezáltal a társadalom fejlődhet, nem teszi azt tönkre a rossz, öncélú és szakszerűtlen politika. Ezért a társadalom megtartja őt választásról választásra és arra is hajlandó, hogy a kiemelkedő politikusi teljesítményét kiemelkedően honorálja anyagi téren is. Mert a nyugodt és gyarapodó emberek nem irigyek és megértik azt, hogy a kiváló munkáért a kimagasló honorárium jár és jogos.
Ezzel szemben mi megy Magyarországon? A politikusok azt játsszák, hogy önző döntéseket hoznak, visszaélnek a hatalmukkal és az informális lehetőségeikkel, annak érdekében, hogy megszedjék magukat és persze feltöltsék a pártkasszát is. Aztán a feltöltött pártkassza birtokában önreklámoznak, a magánvagyonukat pedig eszük ágában sincs kitenni a piacgazdaságban folyó versenynek. A következmény egy rossz pályán lévő, egyre rosszabbul teljesítő ország, ami tele van egzisztenciálisan bizonytalan helyzetben élő és emiatt dühös és irigy emberekkel, akik már senkiben és semmiben sem hajlandóak bízni.
• Gandhi semmit sem ért volna el, mint ahogy az indiaiak mozgalma sem, ha az első világháború következményeképpen a Brit Birodalom gazdasági alapjai nem rendülnek meg végzetesen.
• Nelson Mandela a börtönben halt volna meg és Dél-Afrika ma is apartheid-társadalom lenne, ha nem ér véget a hidegháború és emiatt nem veszíti el a dél-afrikai rezsim a geopolitikai helyzetére és a nyersanyagbázis-mivoltára alapozott pozícióit. (Megjegyzem, Mandelából virtigli diktátor lett, Dél-Afrika pedig belesüppedt a káoszba, amit a szakszerűtlenség, a revánsvágy és a bűnbandák okoztak.)
• Martin Luther King és mozgalma pedig kifulladt volna, ha nincs a vietnami háború, amelyben az amerikai fiatalok először szereztek közös élményeket bőrszínre való tekintet nélkül. Korábban ui. az amerikai hadseregben külön-külön egységekben szolgáltak a fehérek és a feketék, ám a második világháború után egyre kevesebb fehér és egyre több fekete fiatal jelentkezett katonának, így kényszerűségből elkezdtek vegyes egységeket szervezni. Ehhez jött még az is, hogy a vietnami háborúban hirtelen nagyon sok fiatalt kellet bevetni és ez is felduzzasztotta a feketék arányát. Aztán amikor ezek a Vietnamot megjárt és ott tapasztalatokat szerzett fehér fiatalok elkezdtek a Demokrata Pártban, valamint a szellemi-kulturális életben pozíciókat szerezni, akkor bekerült a mainstream amerikai politikába és közgondolkodásba az intézményes faji szegregáció fokozatos felszámolása. Ám a „magánamerika” ma is rasszista, különösen a republikánus-fundamentalista konzervatív közegekben. (Bár egyes fundamentalista-protestáns, konzervatív amerikai közösségek éppen a Bibliában szereplő isten előtti egyenlőség elvéből kiindulva jellemzően nem rasszisták.) A helyzet az, hogy a korábbi fehér rasszizmus mellé szépen felnőtt a fekete és latin rasszizmus is.
Mindezekből láthatod, hogy nem érdemes isten tudja, honnan citált idegen példákat hozni a magyar helyzetre!

Mariann19 2014.11.28. 09:39:46

@WiteNoir:
Igazad van. Vissza olvastam, valóban lehetett volna magvasabb is.
Elnézést.

Hidvégi Mihály 2014.11.28. 15:07:43

Ember!

Lazíts már, az isten áldjon meg! Ha én azt írom, hogy karrierista, az alatt azt értem, hogy karriert elérőnek tituláltad magad! Semmi több, punktum!

Lazíts! Mert többet nem is írok neked :)

Kanguru76 2014.12.02. 16:59:46

@borzimorzi: "... mind azt mondták, hogy hiába rokonszenves a kezdeményezés, csak tovább porlasztja a Fidesz ellen fellépő tömböt."
Engem ez arra emlékeztet mint amikor a ház fala omladozik akkor félünk kőművest hívni mert biztosan nagy rendetlenséget hagy majd maga után. Azok akik ezt mondják azok beletörődnek a jelenlegi rendszerbe.
Szerintem meg kell hogy szervezzék magukat az új pártok, és ami még ettől is fontosabb, el kell hogy fogadtassák magukat a választókkal. Ehhez jó program mellett rengeteg meggyőző munkára lesz szükség.

borzimorzi 2014.12.08. 11:27:58

@Kanguru76: Pontosan így van.
Üdv:
b

explanatus 2014.12.08. 22:17:54

@Mariann19: Te ki vagy te, hogy ilyet merészelsz ebben az országban mondani?

„Igazad van. ...Elnézést.”

Ki vagy te? UUUFFFFÓÓÓÓ? Milyen bolygóról jöttél? :-)

Ezek után te még arra is képes lennél valami vezető állásban/választott poszton, hogy azt mondanád:

Emberek, sajnálom, hibáztam. Csak politikus ne legyél az isten szerelmére, még valami mea culpa járványt indítanál el. :)

Mariann19 2014.12.09. 14:19:44

@explanatus:
"Még valami mea culpa járványt indítanál el."
Pedig milyen jó lenne ezt ragályként terjeszteni , természetesen jól izolált személyeknél.
Remélhetnénk, hogy a bocsánatkérés a vétkek felismerése során következne be.
Mi lenne, ha még javítani is szándékoznának az adott helyzeten?
Akkor a haza fényre derül.
süti beállítások módosítása