1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.07.13. 12:31 HaFr

A konzervatív fordulat esélye

Lakner Zoltán nagyon szép (és régóta várt) írásban vázolta fel a magyar baloldal megújításának programját. Annak a valószínűsége, hogy az MSZP, vagy a vitáinak horizontját egy utcai lökdösődéshez igazító DK és Együtt képes lehet Lakner írásának akár csak a megértésére is, netán a cselekvésre, a nullához konvergál, de ez mit sem von le a szerző érdemeiből.

Szeretném ehhez a cikkhez párosítani -- rövidebben, összefoglaló jelleggel, hiszen ezen a blogon már régóta szálazom ezt -- a jobboldal megújításának kivonatát, a leküzdendő helyzetből kiindulva, miszerint a kormányfő-pártelnök egyetlen legfőbb célja a hatalom megtartása, és ennek érdekében a hatalom gyakorlásának súlypontjába a társadalom alávetését helyezte. A eszközei számosak, de a használatuk koherenciáját a hatalmi logika adja. Ilyen eszközök

-- a társadalmi reprezentáció mechanizmusainak széttörése (ideértve a választási rendszer folyamatos manipulálását, az autonóm vagy az ellenzéki sajtó eljelentéktelenítését, az agresszív emlékezetpolitizálást és az állami média leplezetlenül pártérdekű eltorzítását, az ellenzéki értelmiség nemzetből való kirekesztésére tett meg-megújuló kísérleteket stb.), de ide tartozik a pártokrácia és az államhatalmi ágak összecsúsztatása, a "függetlenség" és az "autonómia" vágyának megbélyegzése, a lehetőségének diszkreditálása;

-- az állam tulajdonosi szerepének drasztikus növelése, illetve az állam gazdasági szabályozó szerepével való tendenciózus visszaélés, ezen keresztül a lekötelezett gazdasági háttérhatalom kiépítése, a célzott korrupció, az állami kedvezményezetti körbe be nem kerülő kis egzisztenciák versenyképtelenségét garantáló szabályozói, ellenőrzői és adókörnyezet létrehozása stb. 

-- a társadalom elszegényítése, apátiába taszítása, folyamatos szegmentálása, megosztása, társadalmi és szakmai csoportok egymás ellen fordítása, a civil társadalom felfűzése a központi akaratra, és a behódolni nem akarók kiéheztetése, az önkormányzatiság felszámolása, az ellenállás tereinek kontrollálása, illetve a kevésbé politikus vidéki közegben a teljes bezárása, a bosszúállás és a megfélemlítés légkörének kialakítása;

-- a jogállam aláásása, a jogbizonytalanság folyamatos táplálása, a bíróságok kivételével az összes hatalmi ág formális vagy informális alárendelése a kormányfői akaratnak, az ügyészi szervezet instrumentalizálása, a bírói ág folyamatos bírálata, adott esetben támadása, a joggal való visszaélésre való licencia a kedvezményezetti körben.

Összefoglalóan autoriter etatizmusnak vagy autokratikus populizmusnak nevezhető, a klasszikus fasizmust bizonyos (elsősorban az állam feletti kontrollt érintő) vetületeiben, a Jonah Goldberg-féle liberálfasizmust pedig teljes egészében kimerítő hatalmi közeg ellen a társadalom ebben a pillanatban aligha tudja felvenni a harcot. A magyar társadalom túlnyomó része képtelen annak a belátására, hogy miért káros mindaz, ami folyik, hogyan ássa alá a társadalom versenyképességét, és hogyan szolgáltatja ki az országot a globális konfliktusoknak.

A konzervatív ellenállás közege gyakorlatilag nem létezik. A konzervativizmus kulcsszavaira (a haladással és a központi tervezéssel szembeni szkepszisre, a tömegtársadalomnak a hagyományokba való visszavezetésére, a gazdasági, társadalmi és kulturális autonómiákra, a szabad piacra, a versenyre, a teljesítményre, a műveltségre és a tudásra, az erős intézményi hálózatra, a korlátozott államra, a beavatkozástól való szabadságra) lényegesen kevésbé vevő a polgárosulatlan, bizalmatlan, rettegő társadalom, mint a Lakner által megjelölt modernizáló etatizmusra (vö. a szabadságnak a cikkében leírt erősen materialista igényű, a szociális erővel kvadráló értelmezésével, és az állam nagyvonalú használatával).

Erősen kétséges, hogy az ország valaha is be tudja hozni a 18-19. századra máshol kiforrottan előttünk álló polgári eszmény és kultúra hiányát. Korunk, a manipulált, atomizált, egyre inkább a technikának kiszolgáltatott tömegtársadalom kora nem alkalmas arra, hogy a folyamatot újraindítsuk. Ennek is a következménye, hogy a konzervativizmus címke nálunk egy posztfeudális, autoriter, államias közeg éltető erőire vonatkozik, és jellemzően így használja a posztkommunista baloldal is, amely a szónak ezzel az értelmezésével szocializálódott. De a konzervativizmus mindenekelőtt a (gazdasági, társadalmi, és politikai) hatalmi centrumokkal szemben érvényesített emberi méltóság és szabadság politikai gyakorlata, az autonómiák, a plurális hagyományok és az emberi személy teljességének védelmezője. Láthatjuk, mindannak, amiben Magyarország hiányt szenved.

A magyar konzervativizmus (így értve) menthetetlenül kötődik a polgári társadalom hiányához, és addig nem tudhat érzékelhető jelentőségre szert tenni, amíg meg nem erősödik az igény egyfelől a szabadságok és az autonómiák, másfelől a mikrohagyományok és az intézmények tisztelete iránt. Ennek egyetlen útja -- már Széchenyi szerint is -- az autonóm, saját erőből piaci körülmények között elért gazdagodás: az, amit a Fidesz-kormányzat -- egy szűk, erős akaratú, innovatív réteget leszámítva, amelyik vele szemben éri el, amit elér -- társadalmi szinten nem enged megélni és elérni, a kitartottak körében pedig állami kegyhez köt. A gazdagodás tehát nem fog máról holnapra megtörténni. Ha megtörténik egyáltalán, és a társadalom sorsa nem a régiótól való leszakadás, a többség sorsa pedig nem a relatív pauperizáció lesz.

A polgári konzervativizmus hajója most éppen megfenekleni látszik az elaggott baloldal Szküllája és az etnicista autoriter populizmus Kharübdisze között. Egyikhez sincs köze, önálló motorjaként a polgári modernizációnak itt és most azonban nem képzelhető el, a néhány százezres független polgárság egy részének támogatását esetleg elnyerve sem juthatna önálló kormányzati hatalomhoz, egyszerűen mert az antietatizmusára még hosszú évekig-évtizedekig nem lesz vevő a magyar közgondolkodás. Ezért a nagyobb sikere leginkább attól függ, hogy az elaggott baloldal végre megbukik-e, azt követően a baloldali etatista modernizációnak lesz-e ereje kormányra kerülni és beindítani a gazdagodást, illetve kész lesz-e ezt követően csökkenteni a társadalom állami alávetését.

A konzervativizmusnak tehát elemi érdeke a Lakner által leírt vagy ehhez hasonló modernizációs-emancipatórikus, kisebb részben polgári baloldal megerősödése a mai ásatag, reménytelen, a Fideszt szolgáló posztkommer baloldallal szemben, miközben sajnos számítania kell arra is, hogy a fideszes társadalomstratégia középtávon leamortizálja az országot. Röviden, a modernizáló baloldal felemelkedése, az autoriter jobboldal megrendülése és a polgári konzervativizmus esélyeinek erősödése nagyjából egy és ugyanazon egy-két év alatt következhet be -- egyelőre nem tudni, mikor, de aligha egy évtizeden belül.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr836504411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2014.07.13. 13:34:14

Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszihikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frázeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én. Melyik ódalba volt/lesz a hatalom kedvezményezett állatja! Erről szól a vita!

DrGehaeuse 2014.07.13. 14:03:43

Remélem nem lesz igazad és egy évtizeden belül lesz változás.
Muszáj csinálni valamit. Nem nézhetjük sokáig tétlenül a Hazánk lezüllését egy pocsolya szintjére.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.13. 14:10:24

@DrGehaeuse: Csinálunk.. de a mindaz előttünk áll, amiről beszélek, azt hiszem. Ha jól akarjuk csinálni.

Lexa56 2014.07.13. 14:21:49

Hát erre fogsz kapni hideget, meleget, mert mindkét "oldal" árulónak kiált majd ki.

Emlékeztetnélek korábbi elemzéseidre is, aminek az volt a konklúziója, hogy ez az ország csak akkor gyógyul ki az orbáni demagógiából, ha előbb belebukik ebbe a rendszerbe. Ahhoz pedig még idő kell ... És lehet, hogy akkor is az első "kézenfekvő" menekülési útvonal a fasizálódás lesz, nem a baloldali reformok. Tudod, mint a viccben: nincs, de igény van rá ... Ilyen a néplélek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.13. 14:23:10

@Lexa56: :( hát igen, legalább konzisztens vagyok...

s.g.l. 2014.07.13. 15:02:35

posztkommer. már ha jól sejtem mit jelent.
khm.

és azok hol is vannak??

toportyánzsóti 2014.07.13. 16:19:40

Az elaggott baloldal sajna úgy járt mint a zsidók,nem hitték el ezek a putincidázók milyen aljanépek,hatalomért a létező összes bűnt képesek habozás nélkül elkövetni.

Laikus Érdeklődő 2014.07.13. 16:21:03

"A polgári konzervativizmus hajója most éppen megfenekleni látszik az elaggott baloldal Szküllája és az etnicista autoriter populizmus Kharübdisze között."
VS
"A konzervativizmusnak tehát elemi érdeke a Lakner által leírt vagy ehhez hasonló modernizációs-emancipatórikus, kisebb részben polgári baloldal megerősödése a mai ásatag, reménytelen, a Fideszt szolgáló posztkommer baloldallal szemben, miközben sajnos számítania kell arra is, hogy a fideszes társadalomstratégia középtávon leamortizálja az országot."

Csak én érzem úgy, hogy némi ellentmondás feszül a fent idézett idézetek között?

milner 2014.07.13. 16:31:30

Egészen pontosan mit értesz liberálfasizmus alatt? Goldbergnek próbáltam utána nézni, de csak a közel-kelettel kapcsolatos interjúkat találtam (meg egy nagyon szegényes wiki cikket). Nekem nem sikerült olyan gondolatokat összeszednem belőlük, amelyek egyfajta ideológiát adnának ki. Esetleg valamilyen hivatkozást be tudnál linkelni?

milner 2014.07.13. 16:43:45

Ill. nem Jonah Goldbergre gondoltál?

wantaan 2014.07.13. 17:31:58

@Laikus Érdeklődő: Nincs polgári konzervativizmus sem valódi polgár a mai Magyarországon.
Innentől kezdve a "konzervatív fordulat" esélye egyenlő a nullával.
S hogy ne lehessen azért maga a szerző is sokat tett és tesz. .... persze van egy bizonyos cimke lenyúlás, aggatás de az kevés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.13. 17:42:32

@milner: De, igaz, összekevertem, javítom

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.07.13. 18:32:17

Az igazi konzervativizmus könnyebb helyzetben van mint a baloldal a narratívát tekintve, mert nem kell (bármennyire is álságos) elődei narratívájának ellentmondania. Viszont sokkal nehezebb helyzetben van, mert nincs infrastruktúrája - nem elsősorban anyagi, hanem kultúrális-kommunikációs háttere. Az áljobboldal és az álliberálisok leárnyékolják azok felé, akik nem választanák a baloldalt. Aki ki tudja várni a több évtizedet, ám várja. Aki nem, annak látnia kell, hogy Orbán rendszerében esélytelen egy új, kis táborral rendelkező erő feljövetele. És utódai alatt, ha valamelyik alvezére lesz az, még nehezebb lesz.

Geo_ 2014.07.13. 19:07:58

Kedves "HaFr", Péter!

Azt hiszem, már mutattam Neked - de ehhez az írásodhoz is kapcsolódik: szerintem nem nagyon van értelme bal-jobb-liberális-konzervatív-zöld megújulásról beszélni - amíg nincs olyan helyzet, melyben a fenti ideológiák/nézetek értelmezhetőkké válnak.

geo.nolblog.hu/archives/2013/11/21/Ideologia_helyett__ertekeket_Egy_hetkoznapi_megkozelitesmod/

Hungry horse 2014.07.13. 19:28:43

Lakner egy rakás lejáratott közhelyet szed listára, olyanokat, melyeken a választók többsége már 2010-ben túllépett - buktorékkal és vonáékkal együtt.
Már a kezdése is alapos hazugság, hiszen böszmééket nem valamiféle "polarizációellenesség" váltotta le, hanem olyan mértékben szélsőséges polarizáció, amire demokratikus választásokon még nem volt példa addig és bár rádupláztak idén, de már csökkenő "polarizáltság" mellett.
Aki egy ennyire téves kiindulópontú elemzésről (amit persze a külföld fizet kemény dollárokkal)képes lelkendezni, annak a valóságérzékelésével elég nagy gondjai lehetnek.

No de a ballibbant közhelylista attól még közhelylista, ha a kiindulása hamis.

Ezen a listán - mondhatni természetesen - a poster se tud túllépni, rálicitál, megcsinálja a sajátját.
Ez enmagában szánalmas, hiszen mellette még annyi támogatás sincs, mint ami Laknerék mellett még talán megmaradt.

De még erre is rá tud licitálni, amikor "meglibbant konzervként" a baloldal "nélkülözhetetlen" győzelméről álmodik, mint ami elemi feltétele lenne bármiféle általa elképzelt "polgárosodásnak".

No ennél ma már nehéz lejjebb zuhannia.
De majd holnap nekifut ismét és akkor biztosan sikerül neki, mint eddig mindig...

Jolka40 2014.07.13. 22:26:45

Jobb vagy bal, vörös, vagy kék, vagy narancs... nem érdekel. Tisztesség, egyenesség, emberség. A rafinált sumák megoldások elvetése. Tiszta beszéd. Erre szavazok.

quendelapo 2014.07.14. 07:58:11

Ez egy logikus okfejtés, de a kampányban ezt még nem akartad elfogadni...
A fidesz körkörös háborúja egy évtizednál hamarabb összeomláshoz vezethet, talán sokkal hamarabb, mint azt ma bárki gondolná.
Nem lehet egyszerre háborúzni az euróapi médiával, a nemzetközi bankvilággal, az eurobürokratákkal és Simicskával. Ez nem fog menni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.14. 08:20:14

@quendelapo: MIért, mit mondtam a kampányban? Azt hiszem, azt többé-kevésbé mindig láttam, amit most leírtam, legfeljebb a modernizáló etatizmushoz való viszonyom új ebben.
süti beállítások módosítása