1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.06.17. 18:31 HaFr

A blogger sorsa -- Ansinnak válaszféleképpen

Már éppen barnulni indultam, amikor a kezembe került Ansinn bejegyzése a Kapitalizmus blogon, amelyre hadd reagáljak még, annál is inkább, mert mindenképpen méltóbb befejezése a politikai idénynek egy szimpatikus bloggertárs szimpatikus blogon megjelenő posztját pertraktálni, mint a Professzorok Battyhány Körének jellemtelen szellemtelenségét (amelyről az ezt megelőző poszt szólt).

Pro primo, amikor Ansinn azon kesereg, hogy "a kutyát sem érintenek meg az itt közzétett gondolatok, az ország helyzetének romlásáról szóló vészjelzések", valószínűleg alapvetően téved. Téved, mert azt hiszi, hogy csak az ő vagy a mások posztjainak a tartalma számít, pedig ennél sokkal nagyobb a posztok jelentősége. A poszter és a kommentelő ugyanis akkor is a szabadságot élteti, ha egyike-másika a maga ügyefogyott vagy éppen fizetett módján a szabadságot gyalázza. Amikor a blogszféra (illetve általában a kommentelés) maradt a magyar közéleti interakció (a közösségi politika) egyetlen fóruma, akkor mindenki, aki blogol vagy kommentel, ilyen-olyan mértékben a szabadságot és a közjót -- azaz Ansinn érdekeit -- szolgálja. Ennek a jelentőségét pedig nem lehet túlbecsülni.

Ehhez képest másodlagos, hogy ki milyen állításokat tesz, szórakozni vagy offolni jön-e, bár kétségtelenül vannak fokozatok -- ám minden, ami történik velünk, az országot reprezentálja, nem Orbánt. Ha igaz az, hogy a szerző "boldogan és jól akar élni, méghozzá abban az országban, amelynek nyelve, történelme formálta", akkor azt kell mondanom: íme a hely. Itt kell boldognak lenned, mert ez a te országod, ez formált téged. Becsüljük meg hát a kommentelőinkben azokat, akik a kultúránk részeseiként korábban öntudatlanul formáltak minket, bloggereket, és most, hogy felfedik magukat, és naponta megnyilatkoznak, általuk magunkat is jobban megismerhetjük. És végeredményben csak győzhetünk ezzel, mert írás van, olvasás van, és megértés van (ha nem is mindig kölcsönös).

Pro secundo, nem okvetlenül igaz, hogy bloggertársunkra az "öregkori nyomor és megalázások sora vár", bár megalázkodásokra még nyilván kényszerülhet. Ez csak akkor igaz, ha eleve nem veszi észre a bloggolás határait, illetve a határaiba beleütközve elkezdi káromolni az Úristent (gondolok itt a Jónás-idézetre) ahelyett, hogy a saját impakt faktorának növelésén kezdene el gondolkodni. Én néhány társammal gründoltam egy pártot (amelyet a szerző is kedvesen megemlít), hát elmondhatom, hogy bár ily módon eggyel túl vagyok már a posztoláson, ennek a határaiba is nap mint nap beleveri az orromat a nép. Nem Orbán és a bandája, hanem a nép és nyilvánosságbeli képviselői, akik hol érdektelenséggel, hol cinikusan, hol rosszindulattal, hol szatirikusan, de mindent összevetve kevés jóindulatot, támogatást, vagy bizalmat adva közelítenek ehhez a csírának is apró kezdeményezéshez -- de semmi más ez, mint az a valóság, amelyet -- nem legyőznünk, hanem -- meghódítanunk kell. Akinek van füle, hallja a különbséget. Ha nem ez volna a valóság, szükség sem volna ránk. Mármost kérdem (kedvesen) Ansinnt, hogy amikor megjelentek a posztjaim arról, hogy tagokat, önkormányzati képviselőjelölteket toborzunk -- hol volt ő akkor? Hol volt akkor, amikor eggyel előbbre léphetett volna -- úttörőül szólva, pajtások -- a közösségi munkában? Mert azt nyilván nem gondolja, hogy bárkinek a posztjai itt forradalmat, vagy akárcsak erjedést fognak elindítani!

Ez az ország, ez a nép, lehet választani, hogy elmenekülünk, de a Kapitalizmus blog szerzőit nem így ismertem meg. (Ansinn sem akar, mások azonban igen.) A blogolás ideje lejárt. Mellékcselekvésként viszont űzni kell. De a frusztráltság és az illúzióvesztés nem vezet sehova, az ellenfeleink erre hajtanak.

Mindenkinek jó nyaralást, aki megteheti.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr856309471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.06.18. 10:26:21

Az olcsó propaganda kurvákkal enyelgés ideje lejárt, ma már mindenki a fegyverkereskedők kinálatát stírolja.

unionista2 (törölt) 2014.06.18. 12:02:23

első körben szabad és független fővárost kellene teremteni. egy új budapest törvénnyel elérni azt, hogy a főváros a kincstár nettó befizetője marad, de azon túl az intézmények autonóm módon működnek. ne a miniszterelnökség szabja meg, hogy mit szabad és mit nem. ne a miniszterelnökség mondja meg, hogy ki az aki kap támogatást, és ki az, aki nem. első körben budapesten kellene megteremteni a sajtószabadságot és visszaszorítani a korrupciót. első körben budapesten kellene visszaállítani az alkotmányosságot úgy, hogy a feudális főhivatalnokok és kiskirályok korlátok közé szoruljanak. és majd utána jöhet a többi.

Lexa56 2014.06.18. 12:10:57

@unionista2: álom, édes álom - ebben az országban egy tetű függetlenségét sem tűrik el, nemhogy Budapestét. Lassan ott tartunk, mint az 50-es években, hogy ha létrejön egy bélyeggyűjtő szakkör, azt is megszállják.

unionista2 (törölt) 2014.06.18. 12:13:19

hja, és ez nyilván nem fog menni most ősszel. az ellenzék vereségét borítékolni lehet. de a következő években a független, szabad főváros megteremtésére kellene törekedni. nem országos győzelemre. ha budapest németbarát, zsidóbarát fővárossá válna, akkor a kormány is megdőlne hip-hop. megdöntené a külföld. visszajönnének ugyan a szocialisták, és valószínűleg megmaradna a jobbik. de az önkormányzatokban a radikális liberális és a mérsékelt konzervatív értelmiség lenne többségben. amelyik éppenséggel ki is egyezhetne. önkormányzati keretek között működhetne nagykoalíció.

unionista2 (törölt) 2014.06.18. 12:37:32

@Lexa56:
a legtöbb vidéki város a királlyal vagy a császárral szemben vívta ki a szabadságot. esetenként az egyházzal szemben.

orbán viktor, a helyettese lázár jános és a tarlós istván nevű helytartó a feudális uralkodókhoz képest senkik. értem persze, hogy könnyebb lenne egy szocialista kormánnyal egyezkedni. de arra egyelőre esély nincs. mert az ellenzék gyurcsány ferenccel nem győzhet. gyurcsány nélkül viszont nincs baloldal. innentől kezdve budapestet lehet visszafoglalni. és abban partner lehet az lmp, és akár a mérsékelt jobboldali értelmiség is. aztán majd ezek után döntsék el az európai szövetségesek, hogy mit akarnak.

Lexa56 2014.06.18. 12:42:11

A próféta szóljon Belőled - én lennék a legboldogabb ...

Moin Moin 2014.06.18. 15:04:25

"Már éppen barnulni indultam..." Barnulni??? De hiszen nemrég lehullt a lepel és Tamás Gáspár Miklóstól megtudtuk, hogy minden kelet-európai NIGGER! (hvg.hu/velemeny/20140528_TGM_NyugatEuropa_uj_niggerei )

plus.google.com/103784364426602573946/posts/X9BDxKSCGAK

ParaZita2 2014.06.18. 17:06:52

@unionista2:
1) A legkreatívabb gondolatok Tőled erednek, minden tiszteletem és elismerésem a Tiéd.
2) Toleranciahiányos, bipoláris-depresszióra kezelt
pszichopata vagyok. Tehát, van tapasztalati alapom megítélni mások érintetteségét.
3)Rólad azt sejtem, autista vagy. Ennek tünete a devianciához való (tudatos, vagy tudat alatti) ragaszkodás: a magyar nyelvi helyesírási szabályok bántóan figyelmen kívüli hagyása - részlegesen, persze, mert csak a mondatok kezdő nagy betűjét mellőzöd.
4) Én -minden nagyrabecsülésem és a tartalmi egyetértéseim mellett- ezt nehezményezem.
Barátsággal:PZ2.
:)

unionista2 (törölt) 2014.06.18. 19:41:45

@ParaZita2:
Nincsenek ilyen problémáim. De azért kösz a távgyógyítást. :-)

32FNewYork 2014.06.19. 11:07:55

Azért három hónapra nyaralni menni, nem semmi. Addig meg termeljem én a GDP-t és a szabadidőmben meg helyetted is küzdjek Orbánnal?

Tisztelt Diktátor Úr,
Értesítjük, hogy a forradalom a nyári szabadságolások ideje alatt bizonytalan ideig zárva tart! Nagyon szépen kérjük, hogy legyen kedves addig Ön is nyaralni menni, és legalább ez idő ne tessék lebontani a demokráciát.
Köszönettel:
Béndek Péter sk
süti beállítások módosítása