1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.31. 12:04 HaFr

Budapest: bojkottot vagy demokráciát?

Egy politikus, Karácsony Gergely, és egy újságíró, Dési János, hamar elővették a baloldal már többször belengetett nehézfegyverét, a választási bojkottot, a készülő budapesti önkormányzati választási törvény kapcsán. 

Nagyon érdekesnek találom, ahogy a pártos gondolkodás működik. Eszükbe se jut egyiküknek sem, hogy a "demokratikus oldal" reprezentánsaiként esetleg tehetnének valamit a demokráciáért is. Mondjuk bojkott helyett végre megszervezhetnék a demokratikus ellenállást az utcán. Még csak nem is a baloldali ellenállást, hanem a demokratikust. Szemmel láthatóan egy olyan merénylet készül a következő választások ellen, amelynek hírét elvihetnék a jobboldali szavazókhoz is, és végre kiléphetnének (ha akarnának) a szektás baloldali nyilvánosságból, érv- és megoldási rendszerből.

Itt van jó példaként az Eleven Emlékmű és a kordonbontó mozgalom (egyébként külön indult, bár kissé túlságosan összeért) sikere, amelyet szívóssággal, kitartással és folyamatos fizikai jelenléttel értek el. Nem tudom, miért olyan bonyolult átlátni, hogy a baloldalnak paradigmaváltásra van szüksége a demokrácia érdekében (a saját érdeke engem, bevallom, nem annyira érdekel), hogy végre kiléphessen abból a belterjes kamarillapolitizálásból, amelynek szimbolikus alakja, Mesterházy, éppen most bukott meg, de úgy látom, a paradigma maradni készül. Mert majd más sikeresebben, hitelesebben fogja képviselni! Nem fogja. Mesterházy vagy Botka, egy kutya, ha a szemlélet ugyanaz: a Népszavától a Klubrádión át X megmondóemberig terjedő unalmas szubkultúra félmillió embert érdekel igazán, a többi félmillió megalkuszik vele, a maradék számára a baloldal -- nagyon helyesen -- elveszett.

Jaj, ki fog egyeztetni július közepéig, ha nincs szoci elnök? -- hangzik a legsúlyosabb kérdés a baloldalon. Egy vicc az egész. Ahelyett, hogy tízezer embert folyamatosan az utcán tartanának, mindenki a saját vackával foglalkozik. Bojkottot vagy demokráciát? Ez kérdés egyáltalán? 

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr216239986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2014.05.31. 12:29:50

Az utcai jelenlét szerepe mi lenne? Megváltoztatni a készülő/elkészült törvényt az önkormányzati választások előtt, hogy a merénylet ne történhessen meg?

Vagy az ellenzéki szavazók mozgósítása, esetleg számának növelése, hogy a megmerényelt rendszerben is győzzenek?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.31. 12:41:04

Alapvetőeb változtatni kell a budapesti választási rendszeren, semmi szükség kerületi képviselőkre.

H.Sandor 2014.05.31. 12:49:46

Nyilvánvaló,hogy a demokráciát az arányos választói érdekképviselet jelenti. Ha ezt hatalmi úton megszüntetik,akkor már nincs demokrácia,ha pedig nincs demokrácia,akkor
a visszaállításáért tetszőleges módszerrel
küzdeni kell.Szerintem jogos a polgári enge-
detlenség BÁRMILYEN formája.

fvipera 2014.05.31. 12:50:43

egy bojkott kiválóan elvinné a tisztességes választás elleni újabb merénylet hírét a választókhoz. ráadásul egy tét nélküli választás esetén, mivel egy polgármester megkínálhatja ugyan kávéval a vendégét, de arról, hogy milyen kávéval, már a kormány dönt. kb. nulla mozgástere lesz egy polgármesternek.

továbbá: az ellenzék szerinted "demokratikus", ugyanakkor a kormányoldal nemzeti és konzervatív, nem pedig "nemzeti" és "konzervatív".

végezetül: egy korábbi posztodban arról értekeztél, hogy orbán beiktatási beszéde előremutató és reményt ad (vagy valami ilyesmi). bizakodsz még?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.31. 12:59:58

@fvipera: fogy a bizalmam sajnos..
de, azok mind idézőjelesek.. ezért sem bízom abban, hogy az általam javasolt utat követnék -- marad a mutyi

fvipera 2014.05.31. 13:10:54

@HaFr: magasan van az ingerküszöböd, ha a választási rendszer újabb módosítása nem nullázta le a bizalmadat. mi a határvonal, amikor már nem tekinted demokráciának a jelenlegi rezsimet. ezt azért jó előre rögzíteni, hogy ne told arrébb mindig, szükség szerint.

továbbra is az az érzésem, hogy a megoldás nem "balról", hanem "jobbról" érkezhet csak.

tamas11 2014.05.31. 13:24:02

@fvipera:
nem érkezhet jobbról sem, mert elsikkasztották ezt a kategóriát: a megmódolt közbeszédban a fideszfélék állnak ott, ami viszont nem felel meg a valóságnak! Nem nemzeti, hiszen mindannyian azok vagyunk , nem polgári(as), mert az nem alakul ki, és arra is mind egyként vágyunk, és nem is keresztényi, mert azt csak címzetesen, a cimkegyártók foglyul ejtésével vonta magához Orbán. Amúgy Kvázibalos is lehet(ne) vallásgyakorló...
Ezek után miféle jobbról érkezhetne bármi is?
Meg kéne érteni, hogy nem a szót sikkasztották el, hanem az igazi összetartozás esélyét.

fvipera 2014.05.31. 13:36:40

@tamas11: értem. amit mondani akartam, az annyi, hogy orbánt csak a sajátjai tudják elmozdítani (akik magukat kereszténynek, jobboldalinak, konzervatívnak nevezik érthetetlen okból). orbán elmozdítása szükséges, de messze nem elégséges feltétele a változásnak.

quendelapo 2014.05.31. 13:38:53

hát ez így hülyeség, na!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.31. 13:39:33

@quendelapo: komoly érv, várjál, hogy is válaszoljam meg..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.31. 13:40:59

@fvipera: kétségtelenül magas, ugyanis adaptálom a társadalom igényeihez, hogy politikailag relevánsan tudjak érvelni

fvipera 2014.05.31. 13:43:05

@HaFr: az már feltűnt, hogy magas. a kérdés, hogy rögzítetted-e.

fvipera 2014.05.31. 13:45:35

közben rájöttem, hogy a kérdésem értelmetlen. ha a társadalom igényéhez adaptálod, akkor az ingerküszöböd szigorúan monoton nő.

(ezt magamon is észreveszem egyébként)

unionista (törölt) 2014.05.31. 13:57:13

független budapestet
független budapestet
független budapestet
független budapestet
független budapestet
független budapestet
független budapestet
független budapestet
független budapestet
független budapestet
független budapestet
független budapestet
na jó, nem ragozom tovább

unionista (törölt) 2014.05.31. 14:53:49

@fvipera:
akkor vajon miért nem akartok független kerületi polgármestereket. ebből következően független városvezetést. tóth józsefnek vajon minek kell az mszp? pokorninak vajon minek kell a fidesz? miért a baloldali önkormányzat a megoldás, és miért nem a független.

nevetőharmadik 2014.05.31. 15:56:55

@HaFr: A kutyák 10 szabálya:

1. A kutya nem jöhet be a házba.
2. Rendben, a kutya bejöhet a házba, de csak bizonyos szobákba.
3. A kutya bemehet a szobákba, de a bútorokra nem mehet fel.
4. A kutya csak a régi bútorokra mehet fel.
5. Oké, a kutya felmehet a bútorokra, de az ágyra nem mehet fel.
6. Rendben, a kutya felmehet az ágyra, de csak ha felhívjuk.
7. A kutya csak a takarón aludhat az ágyban.
8. A kutya aludhat a takaró alatt is, de csak ha megengedjük neki.
9. A kutya akkor alszik a takaró alatt, amikor akar.
10. Engedélyt kell kérnünk a kutyától, hogy vele aludhassunk a takaró alatt.

A Fidesz remekül véghezvitte a magyar társadalom "szoktatását", de vigyázz, hogy nehogy a te "adaptálódásod" is végbemenjen! Az egy dolog, hogy a meghülyített néppel nem lehet olyan színvonalon beszélni, mint egy okossal, de az ingerküszöb szempontjából azért tisztázzuk: a Fidesz már réges-rég elkövette azokat a bűnöket és olyan mennyiségben akkora és visszafordíthatatlan károkat okozva, hogy sem bizalom, sem bocsánat nincsen számukra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.31. 16:34:35

@nevetőharmadik: nem kell tartanod ettől, reflexív alkat vagyok

nevetőharmadik 2014.05.31. 16:58:45

@HaFr: Oké :) túl szimpatikus vagy ahhoz, hogy szó nélkül hagyjalak "elveszni", még ha az aggodalmam alaptalan is :)

panelburzsuj 2014.05.31. 17:06:52

@nevetőharmadik:

"túl szimpatikus vagy"

eki:

"Nem látható, hogy a választási veresége után a baloldali ellenzék romjain, esetleg részben vagy egészben azon kívül, illetve a jobboldali alkotmányos demokraták körében mikor jelennek meg azok a politikai auktorok, akik képesek a magyar társadalom számára vonzó alkotmányos ajánlatot nyújtani."

BP:

Rögtön láthatóvá válna a hiányolt "politikai út", EZ ugyanis a követendő politikai út! Ehelyett? "Majd, ha megválasztottuk Attila utódát! Ha létrejött a baloldali egység. Majd akkor, közösen." LOL

Szóval van arra ok, hogy ne valljak ajtóstul szerelmet.

panelburzsuj 2014.05.31. 17:08:49

@panelburzsuj:
Téllegám:

Bépét bépé élére!

- a BP támogatásával...

camilló 2014.05.31. 20:52:49

A 168 órában olvastam Pogátsa Zoltán írását, és nagyon egyetértek vele. Milyen baloldal amit emlegetsz? Idézném Pogátsát. "Liberálisnak dekralálja magát a DK (szerintem nem nyilvánosan /camilló megjegyzése/), amely ráadásul Gyurcsány Ferenc személyes trollpártja. Liberális az Együtt_PM egyik fele is, (szerintem mindkettő /camilló megjegyzése/) így annak egésze ideológilag inkoherens és átmeneti képződmény. Az MSzP pedig neoliberalizált álbaloldali párt." Kérdezzétek már meg ezeket az urakat, hogy mi a definíciója a baloldaliságnak? Véletlenül sem felelnek a kritériumoknak, csak valamivel vakítani kell a prolikat! Most sokan eljutottak odáig, hogy elég volt ezekből! Az MSzP-nek akkor van esélye, ha valóban baloldali lesz, szakít a liberálisokkal, és tudatosítja, hogy aki tőle jobbra van, az már nem baloldali, hanem liberális. Nem utolsó sorban valóban baloldali politikát kezd el folytatni, amibe az is belefér, ha a fidesz baloldali dolgot cselekszik, akkor balról bírálja. Példa az államosítás. Nem ellenezni kell, hanem ki kell teljesíteni és átláthatóvá kell tenni!

Szúrófény 2014.06.01. 08:07:00

@H.Sandor: Elégedetlenség első lépcsője: minden nem magyar származásút elzavarni, bojkottálni állami, közéleti pozícíóból!

Szúrófény 2014.06.01. 08:09:34

"A sidók egy sötét és visszataszító erő részei. Tudjuk, hogy klikkjük számos tagból áll, hogy mennyire összetartanak és szövetségeik milyen, hatalommal bírnak. Csirkefogók és gazemberek népe."
Cicero Kr.e. 106 – Kr.e. 43)
"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod."
- Voltaire
A sidó nem más, mint egy barbarisztikus és kegyetlen élősdi más népek nyakán. A legnagyobb ellensége minden fejlődésnek, visszakövetelője minden rothadásnak. Egyetlen egy erő tartja össze őket: a mások iránti olthatatlan gyűlölete, a befogadó nemzetek nagylelkűsége ellenére!— Voltaire
Megteremtették az antiszemitizmust, mint védő tabut. Ez a tabu jól bevált arra, hogy minden kritikát, minden jogos emberi felháborodást torkon fojtsanak vele! Szabó Dezső!

Lovag Mihály 2014.06.01. 09:04:33

konkrétan mi az a nagy siker amit az Eleven Emlékmű és a kordonbontó mozgalom elért? mert azon kívül, h 30 nyugger naponta már-már szeánsz szerűen körbetáncolja a szobort + megzavarja hangos zenéivel a nyugalmat, sokminden változás nem történik, a szobor épül.

DrGehaeuse 2014.06.01. 10:06:08

@Szúrófény:
Nem értem mi a célod ezekkel az unalomig ismételt idézeteiddel?
Ennek a blognak a követői és kommentelői nem vevők az ilyesmire.

DrGehaeuse 2014.06.01. 12:14:15

@HaFr:
Nem lehet ma már tömegeket utcára vinni a demokrácia kiharcolása érdekében. Legfeljebb nagygyűlésre ami pártrendezvény.Az "istenadta" tanult a 2006 os verésből. A véleményem a témában: hazaeshaladas.blog.hu/2012/11/15/2006_osze_es_a_politikai_felelosseg/fullcommentlist/1#c18465679

Moin Moin 2014.06.01. 15:46:35

@nevetőharmadik:

11. A kutya megdughatja a Zasszonyt.
12. Csak a kutya dugja a Zasszonyt.
13. Az ország a kutyáké.

Moin Moin 2014.06.01. 15:54:22

Bojkottot akkor érdemes hirdetni, ha van akkora tömegbefolyásunk, hogy a bojkott eredményes legyen.

...De ha már van egy politikai erőnek ekkora befolyása, akkor nem jobb-é eccerűen megnyerni a szóban forgó választást?

A Karácsony-Dési tengelyhatalom tömegbefolyása (nagyapám szavival élve) "eggyellő a semmivel" - és mivel ezen ők képtelenek is változtatni, maradnak az efféle pótmegoldások!

Basszák meg: a politikust ("közéleti aktort") azért tartjuk, hogy szervezze és vezesse győzelemre a nekünk szimpi politikai elképzelést - és nem azért, hogy tehetségtelenségében önfelmentő pótcselekvésekbe meneküljön!
süti beállítások módosítása