1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.26. 21:17 HaFr

Hát akkor most mi lesz a Gordonnal?

Bajnai Gordon 30% alatti részvétel mellett kb. 7,5 százalékot szerezve immár egyesíteni kívánja a baloldalt (ha jól emlékszem, ezt a fordulatot használta). Őszintén mondom, bárcsak sikerülne neki. De addig is még azt az apró problémát el kell hárítania, hogy akar-e a baloldal pártjaival főpolgármesterségre szövetkezni. Ugye, már ez sem olyan egyszerű.

A politikában nincsenek csodák és a kreativitásnak is vannak határai. A hálóját az MSZP-re kivető Gyurcsánnyal, a parlamenti frakcióban minimum áttelelő Mesterházyval, a "félmillió liberálist" képviselő Fodorral, a kellemetlen Schifferrel alaposan ütköznek a személyes ambíciói, nem beszélve most a különböző képességekről, ideológiáról és imidzsről, amelyeket egyesíteni egy Bill Clinton sem tudna. Bajnai ugyanakkor tett célzást az Orbánnal való konfliktusok kerülésére (egyaránt mondta, hogy az EP-ben akár együtt is működhetnének, illetve várni kell, amíg a fenntarthatatlan Orbán-rendszer összedől), és erősödött néhány budai kerületben, aminek van egy olyan bukéja, hogy mintha érdemes volna megreszkírozni a liberális polgári középpárt karrierjét -- ami tagadhatatlanul jobban illene Bajnai személyiségéhez, mint a nagykunsági falunapi haknik végeláthatatlan sora. De itt és most, az önkormányzati választások előtt döntenie kell, hogy új független imidzset akar (középre vagy balra faragót) vagy belemegy a régi csapat halálos ölelésébe, és magára veszi annak minden elvarratlan és még felfejtetlen konfliktusát.

Könnyen lehet, hogy Bajnai végül úgy dönt (amit magam is tennék a helyében), hogy bizonyos távolságból támogat egy civil főpolgármester-jelöltet, és egy esetleges budapesti győzelem esetén az Együtt szintén kívülről, önálló frakcióval támogatja a balos városvezetést. Kétségtelenül erősíteni fogja az utcai és a médiabeli jelenlétét, amiben akár a jobbos orgánumok a segítségére lesznek (hiszen könnyebb ellenfél, mint Gyurcsány, ugyanakkor ellene szól, hogy már középtávon elvihet a Fidesztől is szavazókat). 

De Bajnai most belekóstolt -- először a politikai karrierje során -- a kínkeserves, fáradságos győzelembe és a megelégedettségbe, amit az ilyen ad. Ha ezt nem ereszti el, lehet, hogy még a végén politikus lesz belőle. 

25 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr756211888

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.05.27. 16:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

explanatus 2014.05.26. 22:16:56

A baloldal pártokra hullott darabjai, amint látható, a Fidesz forgatókönyve szerint, apadnak-apadnak, de maradnak. Olyan Fidesz alkotta mókuskerékben vannak, ahonnan önszántukból kijönni már nem tudnak. Kívül van a kilincs.

Kellenek ők a Fidesznek, mint egy falat kenyér, mert nélkülük híveik még összehoznának egy valós baloldali értékekkel bíró baloldalt.

Meg az sem utolsó szempont, így kisebb eséllyel jelenhet meg egy új, eddig még nem-volt párt, amelyik kiszorítaná a jelenlegi ellenzéket és valódi ellenzékként odakiáltaná a Fidesznek, kard ki kard. Így a baloldal pártokra hullott darabjai szolgálják a Fideszt.

Az, hogy szégyenfoltos köpönyeget kell hordaniuk, nem zavarja őket. Majd fordítanak egyet rajta, ha a szükség úgy hozza.

Az igazi kérdés inkább az, mi lesz, mit tesz a szavazóbázis.

unionista (törölt) 2014.05.26. 22:45:47

bajnaival az a gond, hogy ő is kombinál. nem rendelkezik határozott ideológiai arcéllel. ez a 7% körüli eredmény már elegendő lenne ahhoz, hogy "nemzeti demokratának" mondja magát. így lengyel mintára tér nyílna egy liberális demokrata "polgári platform" létrehozására. amit vezethetne botka. mert kell valami, ami a vidéki polgárságot behúzza. (erre bajnai korlátozottan alkalmas.) ezek után az mszp és a dk összeborulna egy szociáldemokrata párttá. (valószínűleg gyurcsány vezetésével). és létrejöhetne "i love budapest" jellegű fővárosi civil mozgalom. ami tulajdonképpen a központi régió, a fővárosi agglomeráció vezetésére szerveződik. és még ugye ott vannak a zöldek. kárpát-medencei zöld mozgalom kellene. amire éppenséggel szavazhatna akár erdély.

de itt a hiányzó láncszem a pp. az iparvárosok és mezővárosok polgárságának (nem a munkásoknak és a parasztoknak, hanem a vidéki értelmiségnek) a rendszerváltás óta nincs képviselete. egy ilyen formáció a teljes népesség körében 10% szavazót vinne el a jelenlegi kormánytól. és nagyjából ennyit hozna az ellenzéknek. (az egy kérdés, hogy ez a csoport mikor áll össze. könnyen lehet, hogy csak a következő ciklusban. vagy még később. a főváros addig fog szopni, amíg az ország felett akar uralkodni. ez ilyen egyszerű.)

Lovag Mihály 2014.05.26. 23:05:35

nekem nagyon tetszik az, h az ellenzék az áprilisi választás után folyamatosan azt dörmögte, h mennyire alacsony volt a részvétel ezért semmit nem ér a fidesz győzelme. mostmeg örömtáncot járnak (mszp-t kivéve)

Lovag Mihály 2014.05.26. 23:09:39

@Lovag Mihály: ja, bajnai úr meg egy lúzer, ott pipogyáskodik, veri a mellét a "sokhelyenademokratikusellenzékközülamásodikakvagyunk"-ra, közben meg bőszen elsiklik amellett, h ez még mindig csak max bronz, és valószínű kimaxolta a szavazatokat

brodsky 2014.05.27. 01:46:53

Bár örülnék egy ilyen fordulatnak, de a liberális polgári középpárttá válásban szerintem van pár akadály:
- az egyértelműen balos szövetségesei (Szolidaritás, PM)
- az hogy a múltja miatt korlátozottan tudna jobbról szavazókat vonzani
- baloldalon viszont jelen helyzetben könnyen tudna "terjeszkedni", de ez kíván valamekkora alkalmazkodást az itteni elárvult szavazók igényeihez
- nem úgy tűnik nekem hogy pl liberális gazdaságpolitikához ragaszkodna esetleges konfliktusok árán is

Emiatt szerintem esélyesebb hogy egy aránylag szimpatikusabb mérsékelt balközép/balliberális erőként próbálja egyesíteni a baloldalt...

tamas11 2014.05.27. 07:40:28

@brodsky:
Azzal, hogy elfogadsz (elismersz) populista tényezőt a jelen hazai palettán, és az pont a regnáló, akkor azt is mondod, hogy nem lehet legyőzni. A másik pólusra tolja ugyanis (ráadásul halmozottan, folyamatos maghasadásban) az ellenzékét, a váltani készülő erőket, a nem annyira populistákat. Ezek a realitások mezején csak úgy léphetnek előre, ha
1. licitálnak reggel délben este (UTÁLJUK)
2. ehhez megvan e kellő médiabirtoklásuk is (NINCS). (az on-line szájtépések eleve a vert mezőnybe navigáltatják a nyomulásdeficittel küzdő erőtlen erőket.
3. Mint írtuk elébb, esélyük az, ha önellentmondások nélkül lennének képesek egybesülni. (a jobbik lenne ballerek szövetségese? - NONSZENSZ).
Statisztikailag a
- jósorsúak/kedvezményezettek -
- közalkalmazotti, közszolgáló és
- vélekedésfüggő, olykor birkának bélyegzett hármas csoport két és félmillió standardizált szavazóját kéne meghaladni (NEM TUDJÁK).

Nem lesz tehát váltás, soha. Ez csak külső erő hatására történhetne meg, amit a csőd válthatna ki, de azt nem akarhatja senki, (kerüli és tagadja is). Nemzeties összefogásból (ld popul) és kommunikációval , valamint EU-segélyekkel ellensúlyozható, abban a világban amit kialakítottUNK.

DrGehaeuse 2014.05.27. 09:22:00

@explanatus:
Orv-bán nem aggódik semmilyen baloldali alternatívától. Sokkal inkább azért van szüksége a jelenleg létező vályi pártocskákrá s legjobban ezek jelenlegi vezetőide, hogy mint jól bejáratott "ellenségek" akikre (mint fenekedőkre) mutogatva egyben tudja tartani egyre széthúzóbb jobber táborát. Ezzel és más (ennél is kevésbé elegáns) eszközökkel kívánja megakadályozni egy valódi polgári jobboldali alternatíva színrelépését.

DrGehaeuse 2014.05.27. 10:09:30

@Lovag Mihály:
És ennyi!

Hál'istennek egy bajnaista párttól nincs mit aggódni.
A bele fészkelődött szdsz 2.0 (PM) már annál veszélyesebb. Ezek az ifjú radikalista liberálisok (zöld sminkkel kikenve) meg szeretnék valósítani, amit az LMP-ben nem sikerült: Az szadesz céljait a szadesz szavazóbázisára építve elérni úgy, hogy átveszik az E14-PM ből alakítandó új párt irányítását, majd egy alkalmas balekokból álló koalíciót irányítva kormányzati hatalmat szerezni és M.o.-t ismét az IMF "legvidámabb" barakkjává tenni.

brodsky 2014.05.27. 10:12:55

@tamas11: jelenleg tényleg így néz ki, de hosszútávon nem feltétlenül lesznek akadályok ezek a tényezők:
1. előbb-utóbb elég erős lehet az igény egy új politikai stílusra és ellenzékiként könnyebb lehet a változó igényeknek megfelelni
2. klasszikus ellenpélda a '90-esévekbeli jobboldal, ők is tudtak médiadominancia nélkül győzni
3. ellentmondások mindig lesznek, a Fidesz-tábor is nagyon heterogén, mégis be tudott állni egy erő mögé és az arányuk az aktív választókhoz képest nagyon nagy, de az abszolút szám kevésbé (és morzsolódott/morzsolódhat le). A jobbik pedig kiegyenlítettebb bal-jobb viszonyok és a jelenlegi választási rendszer mellett nagy baj lehet még a Fidesznek. (ők nem nagyon lesznek balosok, viszont hiányozhatnak még a jobbos többséghez)

brodsky 2014.05.27. 10:14:58

@DrGehaeuse: A Fidesznek az MSZP és a DK a kényelmes ellenségek, az Együtt-PM kevésbé, nem csoda hogy Bajnait legalább annyit támadták mint Mesterházyt.

Kalmár 2014.05.27. 10:31:20

Mindhárom baloldali párt ötöde a Fidesznek.
Egyelőre nem kell különösebb stratégia ellenük.

Külön szerencséje a jobboldalnak, hogy a balos trió, az egymás csépelését buzgón intézi, így ő ráér a kormányzásra koncentrálni.
Az önkormányzati választás előtt sem a jobb vs bal lesz a sláger, hanem az összeomlás 3.0 casting műsora!

Érdekes, hogy mennyire szeretett volna az MSZP erős lenni vidéken!
Most sikerült.....
:))
Pesten talán nem lesz még frakciójuk sem.

brodsky 2014.05.27. 10:38:31

@Kalmár: Nyilván így van most, alternatíva ebből csak hosszabb távon lehet.

explanatus 2014.05.27. 12:42:17

@DrGehaeuse: "és más (ennél is kevésbé elegáns) eszközökkel kívánja megakadályozni egy valódi polgári jobboldali alternatíva színrelépését."

Igen, pontos meghatározás, de neki, kiváltképp neki tudnia kellene, ahogy ő gyakorolta egykoron a beszédét, hogy nagyot szóljon, a blogot olvasva, van ki hamarosan elmondja a maga, legalább annyira hatásos beszédét és az is fog akkorát szólni.Lehet a fékre taposni akár két lábbal, legfeljebb hamarabb kopnak a fékpofák.

PAPÓ38 2014.05.27. 13:02:45

Ne feledjük: a vasárnapi szavazáson még 30%-os részvétel sem volt. A fennmaradó több mint 70% véleménye ismeretlen.
Ez az alacsony választási hajlandóság vihar előtti csend: a FIDESZ-KDNP csapat most van a csúcson. Következik a lassú ereszkedés, 2018-ban jó ha 30 %-ot el fognak érni az országgyűlési szavazáson. Ha ezt most felismerik még korrigálhatnak.

Atacama 2014.05.27. 15:35:04

@unionista: Nekem nem hiányzik semmiféle "határozott ideológiai arcél", mondhatni, elegem van minden ideológiai ballasztból, amelyek csak a lényeg elfedését szolgálják. Bajnainak nemhogy hátránya az én szememben, hanem éppenséggel előnye, ha pragmatikus, kompromisszumkész és jó szakember.Hagyni kéne már a szimbólumpolitizálást a búsba.

Bounasieaux 2014.05.27. 15:57:19

Bajnai azt mondta, hogy a pártszövetségét egyesíti nem a baloldalt. Mindössze az EGYÜTT-PM egypárttá olvadásáról van szó, baloldalinak egyébként az Együtt sosem nevezte magát a legutóbbi hetekig, de lehet, hogy az is csak a PM-nek szólt.

DrGehaeuse 2014.05.27. 16:04:00

@explanatus:
A próféta szóljon belőled!

Sajnos a nagy veszély nem is maga a regnáló hatalom. Inkább azok akik meg akarják buktatni "demokrácián kívüli eszközökkel".

Valahogy azt kellene elérnünk trükkösen, csavarosan hogy amikor buktatják ne azok üljenek a helyébe akiket azok küldenek akik buktatják.

DrGehaeuse 2014.05.27. 16:05:33

@explanatus:

Egyengesítsük meg az Ő ösvényeit....

unionista (törölt) 2014.05.27. 16:23:24

@Atacama:
pragmatizmusnak önkormányzati keretek között volna a helye. a kompromisszumkészség és szakértelem is alapvetően oda kell. nincs olyan koncepció, ami egyformán alkalmazható lipótvárosban és mondjuk jánkmajtison.

Atacama 2014.05.27. 17:29:09

A pragmatizmus, kompromisszumkészség és szakértelem nem olyan szűk, speciális értékek,amelyeket minden településre külön-külön kellene kikísérletezni. És miért csak önkormányzati keretek között lenne helyük? Ha jól belegondolunk, már tízmillióan sem vagyunk, akárhány világváros is leköröz bennünket, és azokat is önkormányzatok irányítják...

unionista (törölt) 2014.05.27. 17:54:34

@Atacama:
szerintem te a tipikus seggfej vagy, aki a világról nem gondol semmit. leköröznek bennünket a világvárosok. úristen. de ha bajnai gordon lesz a miniszterelnök úr, akkor nem köröznek le. ugyanolyan idióta hívők vagytok, mint az ellenoldalon levők.

fvipera 2014.05.28. 16:05:35

@brodsky: Bajnait támadták, Mesterházyt nem támadták

Jack Torrance 2014.05.28. 17:19:42

nem a baloldal pártjait kellene egyesítenie, hanem a szavazókat. Ehhez egyrész világos célok, másrészt tettek kellenének. Tettek alatt nem (csak) nagy beszédeket és nagy tiltakozásokat értek.
Valaki végre elkezdhetne foglalkozni az emberek problémáival. Nem a Fidesszel, nem a többi párttal, hanem szépen járni az országot, megérteni az emberek és közösségek gondjait, és jó (és hihető) válaszokat adni, törvényjavaslatokat beterjeszteni, meggyőzni az embereket arról, hogy valaki foglalkozik velük. És persze tényleg foglalkozni is kell velük, ez a legjobb meggyőzés.
süti beállítások módosítása