1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.09. 17:31 HaFr

PKP: Háromszavas program

A fél éves bírósági procedúra után bejegyzett Polgári Konzervatív Párt (itt a blogon már többféle hangfekvésben kifejtett és megindokolt módon) az elmaradt magyar polgárosodást emeli zászlajára, ennek érdekében -- vélhetően az elkövetkező ötven évre érvényesen -- mindössze három szót ajánl a magyar politikai közösség figyelmébe:

SZABADSÁG -- KÖZÖSSÉGEK -- KAPITALIZMUS

Mi ezt a három szót fogjuk magyarázni, népszerűsíteni és elvinni az ország minden sarkába, se többet, se kevesebbet. A magyar polgárosodás programját. Mindent ebből a három szóból kiindulva és ide visszaérkezve fogunk szemlélni és megítélni. Ettől a háromtól sosem tántorodunk el, és sosem hígítjuk fel őket.

A szabadság az szabadság, nem fülkeforradalom. A közösségek, azok közösségek, nem centralizált nemzeti állam. A kapitalizmus az kapitalizmus, nem a társadalom kisemmizése.

Sok minden másról is van véleményünk, de nagyjából mindről ebben a perspektívában. Amit nem tudunk értelmezni ebben a perspektívában, azt nem értelmezzük -- azokkal majd foglalkozik más. 

A blog email címét lecseréltem erre: PKonzervativok@gmail.com.

Mindenkit várunk, aki osztja a perspektívánkat! Ha nem jöttök, nem lesz itt semmi. Ha lesz is, más lesz.

Dr Béndek Péter, pártelnök

   

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr516144014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biohouse 2014.05.09. 17:44:14

Akkor örüljünk és igyunk egy sört!
Én belső ellenzék szeretnék lenni, mert nekem így jön össze a 3 jelszó:
kapitalizmus-szabadság-közösségek

Hajrá!

unionista (törölt) 2014.05.09. 19:35:09

no, akkor innentől kezdve pártlap. amihez kultúrember elvből nem szól hozzá. csak annyit, hogy érdekes játék volt felvenni az antiszemita mezt. (a hozzászólásokat értelemszerűen nem kellett komolyan venni.) megértettem belőle néhány dolgot.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.09. 19:58:33

@unionista: Ah, szóval kultúrember inkább mezeket cserél?

panelburzsuj 2014.05.09. 20:17:31

@HaFr:
Ha néha kimerészkednél saját kotorékodból, észlehetnéd, hogy minimum két fazon szinte a "hivatásos bujkálók" csúfolásaként csereberéli a neveit: a másikkal "kodó tamás" néven találkoztam először, most éppen valami Vitéz Lászlóval marháskodik.

A sok "álarc" alatt alatt ugyanis abszolút eltéveszthetetlen, következetes egyéni hang - mondhatnám: precízen kidolgozott, csaknem stand-up stílus - szól mindkettejükből.

Laptop7712 2014.05.09. 20:24:24

Csak arra kell figyelni, hogy a kapitalizmus nehogy felzabálja a demokráciát.
Vannak ilyen helyek, pl. az USA, de menjünk le tagállami szintre, legyen itt Texas esete, vagy ha nézzünk egy várost, ilyen pl. Detroit.

panelburzsuj 2014.05.09. 20:26:33

@HaFr:
Amúgy haladok a Smith Ádámmmal, egy gyöngyszemet máris megosztok veled:

"Az elismerten egyazon fajhoz tartozó számos állatfajta sokkal feltűnőbb természetadta értelmi különbségeket mutat fel, mint amilyenek, ... , az emberek között fellelhetők. Szellemi készségét és hajlamait tekintve a filozófus természettől fogva feleannyira sem különbözik a városi teherhordótól, mint szelindek az agártól, az agár a spanieltől, ez pedig a komondortól."

2014.05.09. 20:30:49

Egyreszt gratulalok a sikeres bejegyzehez. Masreszt pedig tiszta szivembol remelem azt, hogy a PKP indulasa vegre sokaknak megcsinalja a kedvet a (nem megelhetesi) civil aktivitashoz.
A kozvetlen kornyezetemben tobben vannak olyanok (en is ilyen vagyok), akik a poshadt politikai legkortol undorodva hagytak/hagytunk fel a kozelet "élésével". Ahogy a felesegem is fogalmazott, amikor a Fideszbe es az LMP-be egyszerre hivták oktataspolitizalni: "ezeknek nem tartok bakot".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.09. 20:35:32

@panelburzsuj: Biztos. Nekünk csak egy kutyánk van, azt hasonlítom magamhoz nap mint nap -- azért még jobban állok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.09. 20:35:54

@ericghar: Igen, dönteni kell. És az ember minden nap dönt.

panelburzsuj 2014.05.09. 21:00:05

@HaFr:
Kár, hogy S. Ádám embert emberhez, kutyát kutyához hasonlít.

A felületesség erény?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.09. 22:14:56

@panelburzsuj: Ó, nem felületesség ez, szerénység

unionista (törölt) 2014.05.09. 22:24:40

@HaFr:
sose értettem a rasszistákat, antiszemitákat. nem így neveltek. fel kellett venni a mezüket, hogy felfogjak abból valamit. kiderült, hogy ebben a szemléletben ugyanolyan egyszerű, falakba ütköző igazságokhoz lehet eljutni, mint amikor valaki antirasszista vagy szemita. csináltam lejátszólistát nemzeti érzelmű dalokból (ami ebből hallgatható). kinyomtattam néhány nemzeti jelképet. kitettem a monitor fölé. és ezeket hallgatva-látva írtam kommenteket.

volt, hogy nem értettem a székelyek román ellenességét. a román himnuszt toltam végtelenítve (legalább egy órán át). próbáltam ortodox román nacionalistává válni. és kezdtem érteni az erdélyi magyarok szorult helyzetét. kíváncsi voltam az érem másik oldalára.

ezek nélkül én csak patrióta-lokálpatrióta vonalon tudok gondolkodni. az nem alkalmas pártpolitikára. egy tized erejéig "kommunista" vagyok. a kommunizmuson az egyenlő újraosztást értem. egy tizedet egyenlő módon el kell osztani azért, hogy az alapvető áruk, szolgáltatások ha korlátozott mértékben, de szabadon hozzáférhetővé váljanak. a kilenced erejéig szocialista is vagyok. intézményes gyermekjólétre van szükség. ezzel beléphetnék egy baloldali pártba. de én kisz tag sem voltam. az mszmp és az mszp nem az én világom. saját pártot nem akarok.

biohouse 2014.05.09. 23:00:56

@Laptop7712: Abszolút igazad van. Jöhet a 2. kör, a jelzős szerkezetek megalkotása:
Szabad, szabályozott, vagy korlátozott kapitalizmus. (Ami most van az Mo-n, az a korlátozott, kérdés csak az, hogy súlyosan korlátozott-e. Szvsz igen.)
De ez már nem lehet jelszó, mert a kérdés bonyolulttá válik.
Azért azt tényleg nem lehet megengedni, hogy a tőke olyan mértékben koncentrálódjon, hogy azt vesznek meg, akit akarnak.
Fogalmam sincs mi a megoldás, de őszintén remélem ez a blog és ez a párt ezen fog dolgozni.
Személy szerint én a kiterjesztett közvetlen demokráciában látok lehetőséget. A pártpolitikusok csak 2-5 alternatívát állítanának fel, a nép meg megmondja az okost.

explanatus 2014.05.10. 01:30:04

A poszt dátuma random, vagy olyan jelentéssel is bír, hogy újjáépítés jön?

Ideje lenne már!

Szúrófény 2014.05.10. 05:09:42

@panelburzsuj: Antiretek:

Sajátos tudományos jelenség volna az, ha antiretekizmus bűnébe esnék, ahányszor egy retket felismernék reteknek, vagy ha azt állítanám, hogy retek van, és fel lehet ismerni a kókuszdiók, narancsok és birsalmák közt. Szabó Dezső

panelburzsuj 2014.05.10. 07:58:31

@Szúrófény:
Gondolod, hogy ha az egyiket a szétesettség miatt szapulom, akkor a beszűkültségért automatikusan rajongani fogok?

Blogger Géza 2014.05.10. 08:47:21

Hát, ennek nem jósolok átütő sikert...

Szabadság? Bárki azt ír ide is, amit akar, bárki bármilyen hülye pártot alapíthat és indulhat a választásokon, nem tudom, mi az a marha nagy szabadság, ami hiányzik? A legtöbb embernek inkább a több rend hiányzik, nem a több szabadság.

Közösségek? Azok vannak, de miért egy politikai pártnak kéne őket létrehozni? Vagy irányítgatni őket? Vagy mit akar egy párt a közösségekkel? Ha finanszírozni, azzal meg pont a függetlenségük vész el.

Kapitalizmus? Mindegyik árt azt akarja, csak más hangsúlyokkal... (A tájékozatlanok kedvvért: modern kapitalizmus nincs erős állami szabályozás és sokszor állami tulajdon nélkül, a 200 évvel ezelőtti Anglia már nem létezik, csak egyesek agytekervényeiben) Ráadásul a szó nem túl népszerű, sokan a kizsákmányolást és munkanélküliséget kötik hozzá. Épp ezért professzionális pártok nem kampányolnak vele.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.10. 08:59:01

@Blogger Géza: Köszi Géza, a te szádból a kritika is dicséret

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.10. 08:59:48

@explanatus: :) nem is figyeltem a szimbolikát --

unionista (törölt) 2014.05.10. 09:13:22

@ericghar:
ha te civil akarsz lenni, akkor miért nem egy várost próbálsz meg átalakítani. mondjuk csak budapestet. vagy székesfehérvárt, vagy mit tudom én. ahol polgárként élsz. vagy miért nem próbáljátok átformálni csak a régiót. vagy csak egy megyét. egy kerületet. egy járást. szóval miért nem önkormányzati hatalmat akartok.

tamas11 2014.05.10. 10:41:58

@Blogger Géza:
" Mindegyik árt azt akarja, csak más hangsúlyokkal... "
-írod..
Egy vessző hiányzik a szövegedből: mindegyik ÁRT , azt akarja ...

Közösségek? Neked elég amennyi van?
A tartalmukkal erejükkel mi a helyzet? Az én környezetemben szinte mind elhalt, a hatalomhoz dörgölődző, belőle sarjaztatottakat kivéve.

Rend, VAGY szabadság?!
"jöjj el szabadság, te szülj nekem rendet"
Átütő az új párt sikere, rajtad például átüt.

panelburzsuj 2014.05.10. 11:08:28

@unionista:
www.bama.hu/baranya/kozelet/varosfejlesztesi-koncepcio-almodtak-a-kozeljovonek-552462

"A koncepció és a még készülő, a 2020-ig tervezett beruházásokat soroló fejlesztési stratégia elkészítését 40 milliós állami forrás biztosítja."

Kis pénz - kis álmodás ...

Moin Moin 2014.05.10. 11:30:17

"Szabadság - közösségek - kapitalizmus": O.K., de mi ebben a konzervatív? Ez inkább egy (szociál-)liberális jelszó.

Moin Moin 2014.05.10. 11:36:01

@Blogger Géza: "modern kapitalizmus nincs erős állami szabályozás és sokszor állami tulajdon nélkül" - ugyan, Gázám, látogass már el a Szliíciumvögybe! Mekkora az állami részesedés a Google-ben, a Facebookban, az Apple-ben, vagy a Microsotban?

Ma ugyanis EZEK a kapitalizmus - meg az Audi, a BMW, amelyekben szintén nincs államista belepiszkálás.

Ami meg az "erős állami szabályozást" illeti - Hát, ja, az pl. a mai Magyarországon van: a Fidesz-hatalom minden közpénzt és köztulajdont "odaszabályoz" a saját vállalkozói holdudvarába.:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.10. 11:45:52

@Moin Moin: Na ne! Most egy nagyot vicceltél, és én meg ennek megfelelően legurultam a pamlagról.

NotaBene 2014.05.10. 12:07:23

A „magyar polgárosodás” kérdéskörébe a vidéken élők számára fontos kérdések is beletartoznak-e?
Ha valakit egy probléma nagyon súlyosan érint, akkor arra a politikai erőre fog szavazni, akinek válasza van az őt foglalkoztató kérdésre. Ameddig egy pártnál a vidék valódi problémáira nem jelenik meg valamilyen válasz, addig az a párt nem várhatja, hogy a gondolatai eljussanak a vidéki emberekhez.
Néhány fontos vidéki probléma:

Közbiztonság.
A rossz közbiztonságnak sokkal nagyobb hatása van egy vidéki életére, mint a nagyvárosi lakosok esetén. Nem ugyanolyan veszteségként élem meg, ha az 5000 Ft-ot tartalmazó pénztárcámat lopják el a villamoson zsebemből, mintha 5000Ft értékű zöldséget lopnak el a kertemből. A "megélhetési bűnözés" sok helyen lehetetlenné tette a háztáji termelést, ellehetetleníti a szabadidőben végzett kerti munkát. Sokan érzik úgy, hogy a "megélhetési bűnözéssel" a vidéki lét egy nagyon fontos részét lopják, rabolják el.

Oktatás.
A vidéki emberek is szeretnének színvonalas oktatást a gyermekeik részére. A "szegregáció" vádja nagyon hamar megjelenik, ha egy településen valamilyen megoldást próbálnak keresni a "gyermekeiktől jobb iskolai teljesítmény elváró szülők" igényinek kielégítésére. (A nagyvárosokban ez a probléma másképp jelentkezik, az elit iskolákban tömegesen nem kerülnek be "halmozottan hátrányos helyzetű" diákok, természetes módon megvalósul a szegregáció, csak ez ellen nem tiltakoznak a "jogvédők". A PISA felmérés szerint magyar iskolán belüli teljesítmények sokkal homogénebbek a más országok átlagánál, míg az iskolák közötti különbségekből eredő teljesítménykülönbségek igen nagyok.

Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik-e a PKP az „emlékművel” összevethető alapossággal?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.10. 12:18:46

@NotaBene: AZ emlékmű ügyét sajnos félreértelmezik. Én nem csak abból az alapszempontból néztem ezt, mint az érzékenységükben joggal sértett zsidó identitású magyarok vagy a nemzet felelősségét firtató magyarok, hanem mint szimptómát_ egy polgárosulatlan nemzet problémakezelésének kudarcát. Ebből a szempontból pedig az emlékmű szorosan hozzátartozik azokhoz a kérdésekhez, amiket felvetettél. Ami pedig a kérdéseket illeti: ezek mind a szabadság, a közösségek és a kapitalizmus meggyökerezését (a polgárosulást) érintő ügyek, tehát foglalkozunk velük.

NotaBene 2014.05.10. 13:14:09

@HaFr: ”Ami pedig a kérdéseket illeti: ezek mind a szabadság, a közösségek és a kapitalizmus meggyökerezését (a polgárosulást) érintő ügyek, tehát foglalkozunk velük. „
A kérdésem nem az volt, hogy foglalkozik-e a közbiztonság, oktatás , illetve más vidékieket érintő kérdéssel a PKP, hanem az, hogy az „emlékművel” összevethető alapossággal foglalkozik-e ezekkel a kérdésekkel.
Szerintem a PKP gondolatai nem jutnak el a „Nagykörúton túl „ élő emberekhez , ha a közbiztonság, oktatás , illetve más vidékieket érintő kérdéssel nem foglakozik „emlékművel” összevethető terjedelemben, (a kérdésben fontos véleményekre reagálva, minden kérdésnek több posztot is szentelve.)

unionista (törölt) 2014.05.10. 13:19:18

@panelburzsuj:
átfogó tervekhez nem kell túl sok pénz. ahhoz ötletek kellenek. régebben ezeket a tippeket szakértők adták. ezért ezek az elképzelések úgy ahogy összerendeződtek. mert ők rendszerben gondolkodtak. aztán a politikusok rájöttek, hogy ők is tudnak ilyeneket mondani. ők lettek az ötletgazdák. innentől kezdve kritika nélkül folyik a várostervezés. politikust épeszű ember direktben nem bírál.

mondok egy példát. itt néhány éve épült egy kisebb jégcsarnok. már eleve vicce volt az egész. mert egy hűtőház tervét adták el jégcsarnoknak. úgy gondolták, hogy egy lakótelepre jó lesz az. volt egy beruházó ugye, aki azt felhúzta. aztán gondolkodtak, hogy hová építsék a másodikat? valaki bemondta. építsünk ugyanoda. mögötte van egy üres telek. a kiscsarnok jó lesz edzésre.
www.dehir.hu/wp-content/uploads/jegcsarnokvid.jpg
na most ezzel nem lenne probléma, ha a tócóskertben a korcsolyázó gyerekek nem férnének a nagy almatárolóban. akkor építsenek mellé egy kis almatárolót. de elférnek. nincs olyan fórum, ahol vitázni lehet arról, hogy a sportlétesítmények (vagy akármi) hogyan rendeződjenek össze. elsődlegesen nem az a gond, hogy a beruházó ellopja a pénzt. hanem ezek sehogyan nem állnak össze egy működő egésszé. az emberek azt látják, hogy mindig fel van túrva a város. épül valami "ojjektum". de nem áll össze egy egésszé. nincs rend.

2014.05.10. 13:50:20

@unionista: mi lusta civilek vagyunk amugy. Csak abban a helyi ugyben mozdulunk meg, ami mar a kuszobig er. (a felesegemet az LMP az oktataspolitikaval foglalkozo "platformba" hivta, fideszék pedig onkormanyzati kepviselonek.)
Mas..
HaFr, a multkor neztem, hogy a Fodor Gabor féle Liberalisokhoz egy nev es email megadasa utan, a "jelentkezem" gombbal lehet belepni :-).
A PKP eseteben ez gondolom kicsit maskepp lesz, de megis hogyan fog kinezni a jelentkezes?

Moin Moin 2014.05.10. 14:08:00

@HaFr:

Nem vicceltem. Már korábban is az volt a meggyőződésem, hogy az a komplex célrendszer, amelyet te és a PKP maga elé tűzött, valójában és a jelenlegi-közeljövőbeni teendőket illetően nem egy konzervatív, hanem egy (vigyázz, megint legurulsz arról a pamlagról!) radikális progresszív program.

Simicskát, Lázárt, vagy Vonáékat nem lehet klasszikus konzervatív alapállással legyőzni - hacsak nem sikerül (elvbarátii alapon) a konzervatív Merkeltől egy félórára kölcsönkapnod a nehézlovasságot... És ha nem győzöd le a jelenlegi paradigmát (amely kontraszelektív), akkor nem is leszel képes a magyariak földjén a helyébe állítani a te (teljesítmény- és önállóság-alapú) paradigmádat. Egyébként: egy valóban új paradigma "bevezetése" a legkevésbé sem konzervatív dolog.

Aztán, ha ez a program sikeres lesz és lefut, mondjuk 20-30 év múlva, és lesz már (akkori értelemben vett) polgári mentalitás, meg a többi szarság, ami kell, akkor - de csak akkor - lehet majd igazi, a szó valódi értelmében vett konzervatív programmal foglalatoskodni. Ha azt írod, hogy "A cél a konzervativizmus!" és ennek elegendő kifutást is engedsz, akkor egyetértek!

unionista (törölt) 2014.05.10. 14:08:33

@panelburzsuj:
nekem úgy tűnik, hogy a főváros körül a régiót, vidéken az iparvárosok körül a megyét lehet átfogó módon megtervezni. a kerületeknek és a járásoknak nagyobb egységekben lehet kiemelt funkciót kell találni.

a városok dolga az, hogy a részletes terveket kidolgozzák. ahhoz már szakmérnök kell. szakjogászoknak kell előkészíteni a szerződéseket. szakközgazdászoknak kell elkészíteni a pénzügyi terveket. szaktanároknak kell felügyelni ezt az egészet. az egészségügyben szakorvosoknak kell kitalálni a részleteket. és az egészet szakmunkásoknak kell kivitelezni. a városok dolga, hogy összeszervezze a szakembergárdát. ahhoz kell a vidékies önkormányzat, hogy megmondja: mihez. a nagy képet a budapest körül a régióban, az ország nagy részén az iparvárosok körül a megyékben lehet összerakni.

első körben nem pécset kell megtervezni, hanem a mecsek vidékét. mecsek megyét. persze ott már lehet pécs közepéről indulni. de egy vidéket, egy tájegységet kell kitalálni. most persze kérdés, hogy ezeknek hol legyen határa. én dombóvárt és bonyhádot kapásból a mecseki körgyűrűre raknám. balaton önálló megye lenne. az m6 az m7 és a 65 jelű főút között húzódna mezőföld. somogy a marcali-nagyatád-barcs vonalig tartana. egy parallelogramma szerű alakzattá kellene formálódnia. és azon túl kanizsa megye egy háromszög. na most ezek persze ezek elemi közelítések. a mezőföld kicsit deltoid szerű is lehet. és akkor dombóvár oda húz. de éppenséggel a somogyi paralelogremma része is lehetnene. szóval az ott egy dilemma. ezt fel lehet oldani valamilyen határváros státussal. a városrészek (tkp. kisebb járásek) képviselői külön megyébe mennek. és ugyanezek a képviselők összegyűlnek egy városban. van egy vidékies területi hiearchia. a járás egyértelműen a megye alá van rendelve. de a városnak is van önállósága. és az egész alapja, hogy minden vidéki nagyközség (faluval, tanyával), városi közösség közvetlen választ képviselőt.

unionista (törölt) 2014.05.10. 14:10:44

@ericghar:
én biztosan nem leszek pkp tag. szóval tőlem ezt ne kérdezd.

brodsky 2014.05.10. 14:12:08

Gratulálok és remélem sikerül minél több emberhez eljutni! Nagy szükség lenne rá...

panelburzsuj 2014.05.10. 14:21:58

@unionista:
Nincs rend - mondod, és megpróbálsz legalább valami geometrikus konstrukciót kiagyalni.

De az ugyanúgy agyalmány, mint a politikusok "Mit adjunk* a magyariaknak?"-agyalása.

(*részben vissza abból, amit elvettünk tőlük)

Funkcionális rend abból lenne, ha tisztázni tudnánk-(mernénk....), hogy tulképp mire kell nekünk egyáltalán ez a "Magyarország".

Területestül-népnemzetestül.

unionista (törölt) 2014.05.10. 14:24:58

@Moin Moin:
egy pártnak - feltéve, hogy tisztességes - határozott ideológiai arcéllel kell rendelkeznie. különben csak egy bolshevik/menshevik jellegű érdekcsoport. attól függően, hogy akar kormányozni, vagy sem. lásd fidesz/jobbik.

magyarországon parlamentbe jutási esélye a szocialistának van. az még a nemzetieskedést is felülmúlja. ezért akar van mindenki az mszp ellen. az értelmiség libertárius konzervárus akar lenni. de szavazatot úgy lehet szerezni ha konzervet osztasz. és ha ez nem tartod tisztességesnek. akkor konzervgyárat kell csinálni. megígérheted, hogy legyőzöd a sárkányt. de meg kell mondani, hogy utána mi lesz. a választó ezt egyre inkább a saját kis mikrokörnyezetére várja el. azért, mert annyiszor becsapták már. mennyi pénzt utal ki a kincstár, és mikor. erre felelj. és azon kívül mi lesz az utcában. hol fog dolgozni józsi. a hülyegyerek. most mondhatod, hogy hugyos józsi nem versenyképes. nincs az a beruházás, amit megérné megvalósítani miatta. oké. és akkor ő vajon miből éljen. a többség problémája "cociális".

danyielsztájn 2014.05.10. 16:12:33

Polgári Radikális Konzervatív Párt avagy Polgári Konzervatív Radikális Párt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.10. 17:22:06

@danyielsztájn: És Polgári Radikális Szocialista Konzervatív Nemzeti Párt

unionista (törölt) 2014.05.10. 17:41:16

@panelburzsuj:
értem. dombóvár három megye határán akar lenni. hármas elővárosi szerepkört akar betölteni. akkor azt kell megmondani, hogy az a település somogy, tolna és baranya megyéhez kötődően milyen kiemelt feladatot látna el.

nem ismerem dombóvárt. innentől kezdve vakon találgatok. dombok között lehet biciklizni. azon a ponton három megye (tkp. a régió) kerékpáros sportklubja egyesülhet. országúti kerékpár, hegyi kerékpár, bmx, pályakerékpár, tandem, paralimpiai kerekesszékes versenyek. ebben az esetben 21-27 között regional cycling center épülhet (most csak ez egy tipp). és ennek rendeled alá a kastélyfelújítást, a fürdőépítést, a rehabilitációs központot. egy kerékpáros sportkórházad lenne. ezt a komplexumot tartod fent nagyobb részt megújuló energiával.

de előbb meg kell állapodnod a környező városokkal. a nagyobbak persze szeretnének mindent elvenni. dombóvár velodrome. nehogy már. velodrome pécs. de mindenre úgysincs pénz. szóval nem lehetetlen másokat meggyőzni arról, hogy ezt vigyék ki egy közös elővárosba. vagy persze bármi mást. ha van egy kulcsprojekted, akkor onnantól kezdve elég könnyű dolgod van. találhatsz bicikli, bicikli alkatrész gyártót, kereskedőt. hasonló profillal rendelkező testvérvárosokat.

persze ilyenkor jön be a tömegközlekedés problémája. ha dombóvár-szekszárd vasúton 2 óra, akkor onnan nem lehet akár napi szinten kimenni bicajozni. de ha elég komplex fejlesztési tervek vannak, akkor lehet találni beruházót, aki 30 perces elérést garantál. a (pécsi, kaposvári, szekszárdi) biciklis gyerekek megírják a leckét. a hazafelé úton átismétlik. innentől kezdve ipartelepekre tudod vinni a szakképzett munkaerőt. de ez is geometria. a dél-dunántúli régió súlypontjába helyezed magadat.

ParaZita2 2014.05.10. 20:42:58

@HaFr: SZABADSÁG -- KÖZÖSSÉGEK -- KAPITALIZMUS
Jó, de anakronisztikus már! Avitt fogalmak, de elismerem, olyan kategóriákat kell artikulálni, amit széles tömegek megértenek.
Viszont, ha jó messzire előre gondolkodunk, akkor azt mondom, "tágítani kell az emberek agyát", hogy felfogják a társ-adalom és emberi lét lényegét, értelmét, célját. Talán nem tévedek, ha úgy fogalmazom meg: a fenntartható közjót.

Emberi Élet Környezetünkben!

Én meg ennél alább nem adom, mert ez az alapja mindennek, a szabadságnak is, a közösségeknek is és az értékteremtő és megbecsülő alkotásnak is (inspiratív kapitalizmus :) )

ParaZita2 2014.05.10. 20:46:48

@NotaBene: Nagyon igazad van, van még odafigyelni való a PKP háza tájékán.
@HaFr: ... már én is utaltam rá, több figyelmet kell szentelni a közel 8 millió magyarra is a vízfejjel szemben. S ez aktuális még mindig, de optimista vagyok. :)

explanatus 2014.05.11. 10:06:32

@HaFr: Barangolva blogokon azt írja egy kommentelő : „miért nem indult egy jobboldali konzervatív nézeteket valló párt”?

Akkor, ezek szerint elindult. Az első lépés, a bejegyzés, megtörtént. A második lépés, most az kellene legyen, hogy olyan, itthon még nem művelt dolgokat vegyünk át, melyeket mások régóta sikeresen művelnek.

Olyan országokban, melyekben ennek nagy hagyománya van a "háromszavas" program szavait alapul véve a szabadság birtokosai a fenti email címre írják meg: Miben tudok nektek segíteni? Esetleg. Ezt tudom, szükségetek van rám?

Ahhoz helyi "szabad akaratból" kell közösségeket alakítani, hogy tevékeny részesei legyünk a "jövőnknek" és ne csak várjuk, hogy a kidolgozott, kész programot a szavazófülkékben, ha kedvünkre valóra sikeredett, egy x-el jutalmazzuk.

Vissza kell nyerje jogát a józan paraszti ész. Helyi ügyeket helyiek, helyben oldják meg. Ehhez persze kellenek a helyi közösségek, helyi gondokra, helyi jövőalakításra adandó válaszokkal.

Hogy ne kelljen "Idő múltával" Kriza János, Vadrózsák előszavában írt gondolatát ismét leírni: "A pártolás nem lőn, s az akkori idők más irányú törekvései miatt tán nem is lehetett oly hatós ..." ezért minél többeknek élni kellene ezzel a most megnyílt lehetőséggel.

Amennyiben kellő számú "pártolás lőn", akkor a fenti hármas ajánlás megvalósítása csak rajtunk múlik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.11. 10:51:43

@explanatus: Az egész mentalitás kérdés miatt egy ilyen párt sikere csak viszonylagos és lassú lehet, és előre nem látható cikcakkok mentén történik. De igaz amit írsz.
süti beállítások módosítása