1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.04.07. 12:23 HaFr

Mit is kéne hát megértetni a néppel?

Karácsony Gergely egy megtört és szimpatikus FB-bejegyzésben kéri, hogy ne hibáztassa senki a választókat a múlt éjszakai eredményekért. Szerintem sem kéne. Roma locuta, causa finita meg vox populi vox dei, hogy mást ne mondjak. Ez a demokrácia. A tanulságokat a politikusokra nézve pedig a hvg.hu több cikkben is levonja -- alapvetően jól és kimerítően. Ami Karácsonyt illeti, nyilván neki ezekkel kellene kezdeni, de ha valaki mégis megkísérelne egy-két szót szólni a népfelséghez, vajon mivel lenne érdemes kezdeni? Néhány ötlet.

1. A biztonságodat nem kaphatod meg a szabadságod árán. Ebben a bonyolult világban -- noha tudom, hogy minden intuíciód ellene van -- a legnagyobb biztonságban az van (nép, egyén), aki a legszabadabb. Majd ezt még megírom, ha a visszavonuló posztomnak végre érvényt tudok szerezni, és kicsit ki tudom pihenni magam, mert én is elfáradtam ám ebben a másfél évben -- de addig maradj itt, nép, ne menj el.

2. Egy ország már középtávon is csak abból élhet, amit megalkot. Nem azt mondom, megtermel, mert ez kevésbé tükrözi a szűken vett termeléstől különböző értékteremtő tevékenységeket. Egy ország csak akkor gazdagodhat, ha a népe és mindenki egyénileg a lehető legtöbb, a világban értéknek tekintett eredményt állítja elő. A világban nem tekintik értéknek pl. az értelmetlen közmunkát, székely góbéságot, a földjét parlagon hevertető (de az EU-támogatást érte felmarkoló) barát (rokon) képzettségű élősködőket, a gázszerelőből közpénzen lett milliárdosokat, a kirekesztő nacionalizmust, a megfélemlített tanárokat, a gát nélkül ömlő hazug propagandát, és a nagyszájú, egyszerre dilettáns és korrupt politikusokat. Ezekből érték nem származik olyan, amiért a világpiacon pénzt adnak, ezért minél inkább hódolsz ezeknek, nép, és minél erősebben szemet hunysz fölöttük, annál jobban meg fogod bánni. És megint te fogod állni a cehhet. Minél később eszmélsz, annál vastagabbat.

3. És ami a legnehezebb, nép: valóban igaz, hogy minden nép megérdemli a saját vezetőit. Te is megérdemled a tieidet, ideértve az ellenzéket is. Amit már többször megbántál, és rövidesen megint nagyon meg fogsz bánni. És ehhez nem kell prófétának lenni. Nem véletlenül mondta Széchenyi a maga idejében, de ma is érvényesen, hogy nem érdemes a közjoggal foglalkozni, ameddig nincs polgárosulás (gazdagodás és művelődés). Ami elég szkeptikussá kell hogy tegyen mindenkit, aki Magyarországon ma polgári politizálást akar művelni.

Ez a három (szabadság, értékteremtés, felelősség) talán első ránézésre nem hatnak bonyolult dolgoknak, de hidd el, nép, elegek a jó élethez. Amit jelenleg -- még mindig -- csak hírből ismersz.

Röviden: gazdagodjatok, művelődjetek, beszélgessetek. (És legelőször kapcsoljátok ki a tévét.)

80 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr195974528

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Stockholm-szindrómás ország 2014.04.07. 13:44:24

A Stockholm-szindróma egy stockholmi túszdrámáról kapta a nevét. Lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában – szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Ez furcsa; józan ésszel azt hihetnénk, hogy gyű...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ügyfélszolgálatos 2014.04.07. 13:41:04

Azért a külföldi magyarok is bekaphatják. Volt pofájuk a külföldi biztonságból ide szavazni. Köcsögök.

OkoskaTo:rp 2014.04.07. 13:41:40

Nemnem. Akik rájuk szavaztak, azok megérdemlik ezt a vezetőt. De könyörgöm, engem miért büntetnek vele?

Mészáros Laci 2014.04.07. 14:04:33

nahát, teljesen jó írás. ez a gondolat különösen tetszik: "Egy ország már középtávon is csak abból élhet, amit megalkot" -- nagyjából rá is mutat, miért nem volt megoldás a manyup az elöregedésre.

Mészáros Laci 2014.04.07. 14:05:37

@OkoskaTo:rp:

HaFr biztosan cizellálhatná, hogy a többség választja a vezetőket saját magának, de a kisebbség élvezi azok hasznát és viseli terheit.

Mészáros Laci 2014.04.07. 14:06:53

@ügyfélszolgálatos:

sacc/kb szerinted hány külföldi magyart akarsz megkínálni legbecsesebb testrészeddel?

(egyébként sajátos értékrendet tükröz ez a vélemény)

2014.04.07. 14:37:33

A retkes balliberálisok mindent idegen kézbe privatizáltak. 2010 után tegnap is arra szavaztunk, hogy ez többet ne történhessen meg.

Amit az EU-s degeneráltak "értéknek" tekintenek (buzulás, drog, cigányok-zsidók eltartása), abból meg kösz, nem kérünk.

Makkasz 2014.04.07. 14:53:27

Ez a parlament szegyen. 4 part, mindegyik celja hogy csoportoktol penzt elvegyen, es masok kozt szetossza (O", a nagy allam vezetoje, sajat preferenciai alapjan):
- Fidesz (45%): Bankoktol, mulktiktol elvesz, minden polgartol (afa) elvesz, gyermekektol elvesz hitelfelvetellel, feleli a jovot --> oligarchanknak, hu szolgaknak adja
- mszp (25%): rendesen dolgozotol, jobban keresotol, kisvallalkozotol elvesz, odaadja szorgalmatlannak, tehetsegtelennek,
- Jobbik (21%, miden 5. ember gyuloli embertarsait): zsidoktol, bankoktol, multiktol, ciganyoktol elvesz,
- LMP (5%): ebben ugyanaz mint mszp.

Hulyek orszaga ez keremszepen. Csak dolgozni ne kelljen, allamatyuska gondoskodjon roluk. Hogy honnan van az allamnak penze? Eddig mar nem lat el a balfekje. Benyelni viktorek vegtelen hazugsagait 45%, uristen. Mar most osztjak forumokon a veszteseket a hatalom szolgai.

2014.04.07. 14:55:54

"a visszavonuló posztomnak"

Ez a blogot se finanszírozzák tovább a cionista felforgatók?

Jaj de káár...

Henry Chinaski · http://kiabrandito-valosag.blogspot.hu/ 2014.04.07. 15:01:58

Az emberek változást akartak, de nem akarták visszahozni a 2010 előtti kínos arcokat és a belőlük következő működésmódot. Ennek megfelelően a lehető legbölcsebben szavaztak. Minden politikai szereplő megkapta a maga figyelmeztetését, senki sem lehet igazán elégedett! Kérdés, hogy a szereplők értenek-e belőle?
A Fidesz igaz, hogy győzött, de jelentős számú támogatót vesztett. Bőven van mit átgondolniuk.
Az Összefogás szereplői megkapták az utolsó figyelmeztetést! Vagy alapvetően újragondolnak mindent, vagy folytatódik a lecsúszásuk, amivel azt kockáztatják, hogy felnő mellettük egy hiteles ellenzék.
A Jobbik sem lehet elégedett, hiszen nem voltak képesek megverni az MSZP-t. Erősödésük által a teljes politikai osztály kapott komoly figyelmeztetést.
Az LMP sem lehet elégedett. Bejutottak ugyan, de ez csak egy hajszálon múlott. Kaptak még egy esélyt, de kérdés, hogy tudnak-e élni vele?

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 15:09:50

@Henry Chinaski: 'A Jobbik sem lehet elégedett, hiszen nem voltak képesek megverni az MSZP-t.'

A jobbik szavazatszámban bőven megverte az MSZP-t. De boldog valóban nem lehet mert az egyéni körzetek miatt nem adta ki a rencer.

Ma Baker 2014.04.07. 15:16:51

@Makkasz:
"Ez a parlament szegyen. 4 part, mindegyik celja hogy csoportoktol penzt elvegyen, es masok kozt szetossza "

Haver! Pont ez a dolga egy államnak. Az újraelosztás.

Amúgymeg köszönjük Ó Nagy Posztírónak, hogy megosztotta velünk a boldog élet receptjét és minden politika egyedül üdvözítő kvinteszenciáját.
Mi a túróért nem ment még politikusnak, ha ennyire okos?! Ja, biztos a balga nép miatt, merthogy ezeknek kár csinálni.
Mindig csak az a balga nép, mindig csak ezek a galád módon meg nem értett szocionista intellektuális szuperhősök az elefántcsont-tornyukban. Pedig biztosan mindig nekik van igazuk, csak valahogy a történelem sem igazolja őket soha. Minő balszerecse.

pánpéter 2014.04.07. 15:17:33

Az az igazság, hogy az ilyen, és ehhez hasonló fikablogok, melyek naponta öntötték az uszítást a nagyközönség elé, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma elmondhatjuk: ebből Magyarország nem kér többet!
Lássuk be, ezek a bloggerek elbuktak! Elbuktak a szavaik, elbuktak a nézeteik, és elbukott az a rendszer is, melyet képviseltek, és melyet konszolidálni szerettek volna! Elbuktak! Azt gondolom, ha nem is végleg, de hosszú időre! És ez így van rendjén!
A bukott baloldal bukott képviselői immár másodszor szenvedtek megsemmisítő vereséget. Nem a Fidesztől, hanem Magyarország választópolgáraitól!
Ennyi volt. Nyugodjatok békében! Index, 444, cink, blogketrec, fikablogok, fikabloggerek: a KV lefőtt, a lecsó elkészült. lehet szépen hazamenni, nincs itt semmi látnivaló!

:)

Ma Baker 2014.04.07. 15:17:52

@Makkasz:
"Ez a parlament szegyen. 4 part, mindegyik celja hogy csoportoktol penzt elvegyen, es masok kozt szetossza "

Haver! Pont ez a dolga egy államnak. Az újraelosztás.

Amúgymeg köszönjük Ó Nagy Posztírónak, hogy megosztotta velünk a boldog élet receptjét és minden politika egyedül üdvözítő kvinteszenciáját.
Mi a túróért nem ment még politikusnak, ha ennyire okos?! Ja, biztos a balga nép miatt, merthogy ezeknek kár csinálni.
Mindig csak az a balga nép, mindig csak ezek a galád módon meg nem értett szocionista intellektuális szuperhősök az elefántcsont-tornyukban. Pedig biztosan mindig nekik van igazuk, csak valahogy a történelem sem igazolja őket soha. Minő balszerecse.

pánpéter 2014.04.07. 15:17:54

Az az igazság, hogy az ilyen, és ehhez hasonló fikablogok, melyek naponta öntötték az uszítást a nagyközönség elé, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma elmondhatjuk: ebből Magyarország nem kér többet!
Lássuk be, ezek a bloggerek elbuktak! Elbuktak a szavaik, elbuktak a nézeteik, és elbukott az a rendszer is, melyet képviseltek, és melyet konszolidálni szerettek volna! Elbuktak! Azt gondolom, ha nem is végleg, de hosszú időre! És ez így van rendjén!
A bukott baloldal bukott képviselői immár másodszor szenvedtek megsemmisítő vereséget. Nem a Fidesztől, hanem Magyarország választópolgáraitól!
Ennyi volt. Nyugodjatok békében! Index, 444, cink, blogketrec, fikablogok, fikabloggerek: a KV lefőtt, a lecsó elkészült. lehet szépen hazamenni, nincs itt semmi látnivaló!

:)

pánpéter 2014.04.07. 15:18:05

Az az igazság, hogy az ilyen, és ehhez hasonló fikablogok, melyek naponta öntötték az uszítást a nagyközönség elé, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma elmondhatjuk: ebből Magyarország nem kér többet!
Lássuk be, ezek a bloggerek elbuktak! Elbuktak a szavaik, elbuktak a nézeteik, és elbukott az a rendszer is, melyet képviseltek, és melyet konszolidálni szerettek volna! Elbuktak! Azt gondolom, ha nem is végleg, de hosszú időre! És ez így van rendjén!
A bukott baloldal bukott képviselői immár másodszor szenvedtek megsemmisítő vereséget. Nem a Fidesztől, hanem Magyarország választópolgáraitól!
Ennyi volt. Nyugodjatok békében! Index, 444, cink, blogketrec, fikablogok, fikabloggerek: a KV lefőtt, a lecsó elkészült. lehet szépen hazamenni, nincs itt semmi látnivaló!

:)

panelburzsuj 2014.04.07. 15:18:56

@Makkasz:
mindenki mindenki ellen,

mindegy,

csak dolgozni ne kelljen

www.youtube.com/watch?v=D9pcHP4Mfnw

Én valahogy így összegeztem a pártmérleget: bejutott a házba egy rabló, egy tolvaj, egy garázda és egy kódis; kívül akciózott 14 törpe zsebmetsző.

panelburzsuj 2014.04.07. 15:23:15

@Ma Baker:
Tiszta szerencse, hogy az önvédelemre képtelen balga nép pártfogókra talál: Béndek pártját fél éve bejegyzés helyett baszkurálja a t. bíróság.

.Gordon Gekko. 2014.04.07. 15:27:30

@Henry Chinaski: Ne linkelgess nekem.

A Jobbik egyedül 20,5et kapott listán.

Az MSZMP meg 26ot az 5% böszmével meg a 2%bajcsánnyal meg az 1%os PM-mel együtt.

deruyter 2014.04.07. 15:36:43

Szerintem kicsit félre van értve a választás eredménye. Én a következőképpen látom:
1. Nagyon kevesen szavaztak. Azaz egyre többen vannak, akik úg yérzik az ő érdekeiket senki sem képviseli, az ő értékeik szerint egyetlen párt sem megfelelő
2. A fidesz iszonyú méretű propaganda gépezettel a háta mögött, minden hova elérő csápjai ellenére is elvesztette a szavazóinak több mint egyötödét, annak ellenére, hogy szerinte minden jobb.
3. Az összefogás, alig növelte a támogatottságát, de növelte. Érdemben azonban nem tudta megszólítani a csalódottakat és az apatikusokat sem.
4. A jobbik feljebb jött. Osztályharcos és rasszista retorikájával megnyerte a csalódottak egy újabb hányadát, de a hagyományos jobbközépből nem tudott elnyerni pozíciókat.
5. Az lmp-túlélt, anélkül, hogy az elveiből fel kellett volna adnia.

A torz választási rendszer folytán a fidesz rommá nyerte magát, de társadalmi támogatottsága nem nőtt, sőt.
Véleményem szerint kampányolni már megtanultak, kommunikációval az érzelmekre hatni is. Kormányozni, jövőt építeni viszont nem nagyon tudnak. Négy év múlva a fidesz támogatása tovább esik, ha nem is jelentősen, de közelebb kerül a jobbikhoz. A bal stb. ellenzéknek sok a tartaléka, ha végre összeszedi magát. Meggyőződésem, hogy a baloldali és liberálisab szakértők civilek stb. nagy része az lmp-vel együtt jól érezte, hogy a fordulatra most nincs esély. Meg kell várni míg a tákolmány magától összedől és akkor beállni az ellenzék mögé, amikor már a nagy tömegek is láthatják, hogy a király meztelen. Persze mindez magától nem történik meg.
A jelenlegi választási rendszer visszaüt majd a fideszre. Kénytelen lesz azt újra átírni, vagy kokettálni a jobbikkal. Mindkettő erkölcsi öngól. Kíváncsian várom.

deruyter 2014.04.07. 15:39:06

@deruyter: Még annyi, hogy a bukta 2018-ban kevésbé lesz látványos, minta 2010-es volt, hacsak nem lesz még egy gazdasági világválság. Valamint a fidesznél nagyobb tömeget képviselnek az ideológiailag érzelmileg kondícionált szavazók.

stoppos76 2014.04.07. 15:45:44

@deruyter: Persze nem mindegy kivel. Ha ugyanezek az arcok fognak itt tobzódni, akik most, abból még akkor sem tudnak főzni, ha a fidesz minden disznósága kiderül széles körben. Ahogy egy másik helyen már kifejtettem, a trabantos performansz tökéletesen szimbolizálta a baloldalt ezen a választáson. Csak nem úgy, ahogy ők gondolták. Nem azért nem kell az embereknek, mert kormányváltós, hanem mert egy rakás szar.

panelburzsuj 2014.04.07. 15:52:05

@HaFr:
Ne reménykedj te pihiben, HaFr: ezek a fideszvigyorok eztán is három műszakban termelik a muszáj-Herkuleseket... :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.07. 16:01:06

@panelburzsuj: vesémbe lácc, szálly ki belőle :)

no_successful2 2014.04.07. 16:01:31

A 2. ponthoz csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy londoni pénzügyi elemzők jövőre, az ország felminősítését (értsd befektetésre ajánlott kategóriába helyezését) prognosztizálják.
Tán nekik is kéne szólnod, hogy kapjanak a fejükhöz, csőd lesz itten mán, meg modta a Gyurcsány.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.07. 16:18:02

@no_successful2: ne légy már ilyen kisstílű - a pénzügyi elemzők a befektetőknek dolgoznak, a (főleg) rövid lejáratú hitelek garanciáit, max az államháztartás finanszírozhatóságát nézik, a makrogazdasági kilátások csak áttételesen jelennek meg az elemzéseikben -- egyébként meg te is kezdj el nyugodtan gondolkodni, figyelmedbe ajánlom a poszt végét

szekertabor · provo.blog.hu 2014.04.07. 16:18:25

Az, hogy azok az emberek, akik nem a politikától fordultak el, hanem a jelenlegi nagypárti választéktól, sajátos politikai értékrendjüket egy választáson kinyilváníthatták, mindenképpen demokratikus, és igazolja a jelenlegi választási rendszer létjogosultságát.

provo.blog.hu/2014/04/07/viragozzek_ezer_virag_valasztas_belulrol

Makkasz 2014.04.07. 16:29:51

@Ma Baker: Nem, az allamnak egyaltalan nem feladata az ujraelosztas. Ez oriasi tevedesed. Sajnos az emberek 90%-a ebben a tevhitben leledzik, nagyobb butasag ennel viszont nem letezik.

Az allam feladata az, hogy az emberek joletehez, gazdagodasahoz megfelelo kereteket biztositson (ezert ruhazzak fel az egyenek vezetoiekt bizonyos, korlatozott merteku, kozerdekeben szukseges jogositvannyal, amelyek hasznalatat erosen kontrollaljak):
- kozbiztonsag (hatarok vedelme, es szabalyok betartatasa - mindenki joga addig terjed mig mast nem zavar),
- bizonyos teruleten kozos erdekben letrehozhat politikakat, mukodtethet rendszereket (oktatas), de ez mar nem igazi funkcioja, dontes kerdese.

Az egyes tarsadalmi csoportoktol, jovo nemzedekeitol valo elszedes es szetosztas nem allami feladat.

Szocialis halo mukodtetese is csak kivetelesen, atmeneti jelleggel, a sajat labra allas tamogatasaval lehet csakis reszben allami feladat.

ujraelosztas allami feladat:))))

Ekkora hulyeseget.

Makkasz 2014.04.07. 16:31:35

@panelburzsuj: Igen, igazad van, annyit meg hozzatennek, hogy ezt akarta a szavazok 62%-anal tobb. Szoval a tobbsegnek ez jo.

Bambano 2014.04.07. 16:34:18

@libbancs: "A retkes balliberálisok mindent idegen kézbe privatizáltak. 2010 után tegnap is arra szavaztunk, hogy ez többet ne történhessen meg.": neked mi a jobb abban, hogy egy magyar kapitalista kezébe kerül? magántulajdon volt, magántulajdon is lett, neked, meg a többi jobbos szavazótársadnak ugyanúgy semmi nem jut belőle, mint régen.

Gábor2000 2014.04.07. 16:35:10

@panelburzsuj:
"Tiszta szerencse, hogy az önvédelemre képtelen balga nép pártfogókra talál: Béndek pártját fél éve bejegyzés helyett baszkurálja a t. bíróság."
Igen, baszkurálja a bíróság. Gondolom annyira
megijedt a hatalom, hogy most már mindörökké gátolni fogja ezt a pártalapítást.
Sajnos ez van, a legjobbakat nem engedik a kormányrúd közelébe sem.
Pedig el tudom képzelni, hogy szárnyalna az ország, ha ez nem így lenne.
Csak ez az apróság, ez a pártalapítás, ez ami szinte mindenkinek sikerül aki belefog, csak ez nem akar megtörténni. Mert a zorbán a bíróságokon keresztül ezt is megakadályozza. Mennyivel szerencsésebb volt a Bajnai, meg a Gyurcsány ők még átcsúsztak valahogy ezeken a bíróságokon. Az igaz, hogy ők nem is olyan veszélyesek a zorbánra mint HaFr.

panelburzsuj 2014.04.07. 16:37:46

@Gábor2000:
Tavasz van, rajzanak az alienek? ...

Bambano 2014.04.07. 16:38:30

@deruyter: "egyre többen vannak, akik úgy érezték" ezek közül egyre többen vannak, akik a külső oldalát nézik már a vasfüggönynek. az, hogy kevesebb, mint 100 ezren szavaztak külföldről, és legalább 5x ennyien kivándoroltak már, sokat elmond.

"a nagy tömegek is láthatják, hogy a király meztelen.": ezt sosem fogják a nagy tömegek belátni.

kiir 2014.04.07. 16:38:51

@no_successful2:

Nem nagyon érted ezt a dolgot, ugye? Segítek.

A hitelminősítők azt értékelik, hogy egy ország fizeti a hiteleit, ha törik, ha szakad. Mindegy nekik, hogy ez az ország Zimbabwe, Albánia vagy éppen Svédország.

Nekünk, ittlakóknak viszont állatira számít, hogy Zimbabwe, Albánia vagy éppen Svédország szintjén élünk. És az is számít, hogy lehetőleg ne törjön és ne szakadjon.

Namármost Magyarország azon kevés ország egyike, amely az elmúlt 30 évben kb. évtizedente kétszer került csődhelyzetbe, mégis mindig fizetett, mint a katonatiszt. Orbán ugyanúgy megoldotta ezt a házifeladatot, mint Kádár, Antall, Horn és Bajnai. A baj csak az, hogy általában mindenki a legegyszerűbb megoldást választja, és ezzel folyamatosan a jövőbeli életszínvonalunkól adunk fel egy-egy részt.

Így aztán a legjobb úton haladunk afelé, hogy egy jó hitelminősítéssel rendelkező Albánia váljon belőlünk.

(Ugye érted? Nincs itt csőd, nincs összeomlás. Lecsúszás van. Aki csőddel és összeomlással riogat, az politikai haszonszerzés céljából teszi - légy okos és láss át rajta! Aki gazdasági virágkort ünnepel, az is az politikai haszonszerzés céljából teszi - légy okos és láss át rajta!)

panelburzsuj 2014.04.07. 16:40:44

@Makkasz:
Két megszorítással:

Jó - amíg van mit széthordani.

Jó - amíg elviselhetetlenné nem válnak a "szűkített újraszéthordásból" kiszorulók egészen más természetű preferencianyilvánításai.

wallenberg8805 (törölt) 2014.04.07. 16:41:32

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Meg lehetett volna buktatni az Orbánt. Ha a baloldali összefogás visszalépett volna, nem indul a választáson és nem is kampányol hanem csöndben marad. Akkor minden Orbán-ellenes szavazó a Jobbikra szavaz, és az Orbán biztosan megbukik. Ehelyett most itt az újabb orbánista kétharmad, gratulálok a baloldalnak hogy ezt összehozta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Makkasz 2014.04.07. 16:48:18

@panelburzsuj: Sajnos nincs bukas, mert EU megment minket (ennel karosabb nem is lehetne tarsadalomfejlodes szempontjabol, hiaba koirlatozza orbanokraciat), es a jovo nemzedekeinek terhere orban fenn tudja tartani a rendszeret, a patyomkingazdasagot hosszu ideig.

Amig nincs nagy valsag, ehezes, addig emberekben a szabadsagvagy, tobbetakaras nem lesz eleg eros a birkaszellem elleneben.

Marad a feudalizmus, az osztalyok, a nyomorult jovedelmek es draga termkeke, az agymosas.

Hulyeorszag.

panelburzsuj 2014.04.07. 16:50:51

@wallenberg8805:
Még biztosabban megbukott volna a Zorbánsátán, ha az összes párt visszalép a smukkandor javára.

De hát lúzer népnek nincs gógyija.

Gábor2000 2014.04.07. 16:52:03

@Makkasz: Egy apróságot azért ebben az eszmefuttatáshoz ezért megkérdőjeleznék. Ki a csodának a feladata lenne az újraelosztás ? Talán a piacnak ?
Aztán mi a retek lenne a társadalom elesettjeivel ? Mi lenne az egész szolidarítással ? Vagy tán azt hiszed, hogy te mindig szép, okos, erős, egészséges és fiatal leszel ? Majd ha egyszer rászorulsz a közösség segítségére, melyben élsz, akkor talán megérted, hogy miről is beszélek.
Tudod az emberek jó része nem tud se gazdagodni, se boldogulni még akkor sem, ha a világ legjobb kereteit biztosítod ehhez.
Vagyis véleményem szerint az újraelosztás mértékéről lehet értekezni, de arról, hogy ez az államnak egyáltalán nem feladata, háát arról nem hinném.

Gábor2000 2014.04.07. 17:07:08

Amíg nem lesz az országnak normális (pártatlan, elfogulatlan, hiteles és objektív) értelmisége, addig nagy esély van a 2/3-ra. Jobbról is meg balról is.
Amíg a jóról nem tudhatja meg mindenki, hogy jó, a rosszról meg, hogy rossz, mert az értelmiség prostituáltként bármit megmagyaráz, addig itt nem fog változni semmi sem. A választók ledegradálása, mínősítése sehová sem vezet. Célszerűbb lenne ehelyett némi önvizsgálat, hátha, talán mégsem mindig a mi kutyánk kölke a legszebb !

Makkasz 2014.04.07. 17:09:21

@Gábor2000: Megkerdojelezheted.
A szocialis halorol irtam. Atmeneti jelleggel az ujra sajat labra allasig van az allamnak resz szerepe.
A civileknek es a csaladnak is van resz szerepe.

A nyugdij csekely allami szerepvallalassal, ongondoskodassal jobban megy (lasd manyupok hozama es elszart 3000 mrd), lasd amerikai nyugdijasok. Sajat szamlan takarekoskodas. Semmi koze a kiszolgaltatott allapotban tartashoz, sajat gyermekeid kizsigerelesehez es kegyelemkenyerhez. Ha tudok halalomig dolgozik.

Az egeszsegugy is fokent maganbiztositassal jobban megy.

ParaZita2 2014.04.07. 17:15:02

@HaFr:
Örülök, hogy ismét 1000-rel gondolkodunk
(legalább itt, ha a "zombi" birkanép erre képtelen - mégha ez a demokrácia része is).
Kérdés: Tölgyesi P. mennyire "megélhetési" politikus (volt)? ((mert ő is elég jól lát bizonyos dolgokat,
legalább is elvi síkon)).

Az Index berondított magának az újított stílusával,
s talán be is áll a média-prostituáltak közé?

Kedves HaFr, kitartás, alkotnunk kell, "evezni kell". Ezért vagyunk emberek, s nem birkák. :)

wallenberg8805 (törölt) 2014.04.07. 17:18:55

@panelburzsuj:

Nem. Ha a Jobbik lép vissza, akkor a Jobbik szavazók nem szavaznak a baloldalra, mert szerintük az elmúlt 25 év pártjai mind politikusbűnözők, úgy tehát nem lehetett volna megbuktatni az Orbánt, ha viszont a baloldal lép vissza, a baloldali szavazóknak, az egyszerű proliknak nincs bajuk a Jobbikkal, mert őket soha nem bántotta a Jobbik, tehát simán rászavaznak és bukik az Orbán. Ez lett volna az egyetlen lehetséges módja, amit én többször is megírtam de nem fogadták meg.

Carmichael 2014.04.07. 17:59:10

Számomra a nép újra bebizonyította, hogy elvesztette/eladta/(soha nem is birtokolta?) az erkölcsi iránytűjét. Nem, nem csaka Fidesz szavazókra gondolok, bár kétségkívül ők a legeklatánsabb példák most.
Már régen nem ott húzzuk meg a vonalat ahol kéne - tolvaj, hazug vs. tisztességes emberek között - hanem mieink és övéik közé tevődött át (nem tegnap) a választóvonal. És ez csak a gátlástalan haszon-szerzőknek és élvezőknek használ (erősítenék is az állásaikat, pl. az iskolai erkölcstannal, ami szerintem a legnagyobb aljasság mind között..)
Ma tisztességes emberként tenni bármit is országos szinten ez ellen még túl korai, értelmetlen, ezt tegnap bizonyította a nép (amivel nem azt mondom, hogy ne őrizzük meg a tisztességet, ha van. No, nem az ország, hanem a magunk érdekében).
Az utolsó mondattal csak egyetérteni tudok, egyelőre ez marad, vagy az ember csomagol és - mivel a frusztráció egészségügyi okokból kerülendő - megy.

Makkasz 2014.04.07. 18:07:59

@Gábor2000: Azert azt is nezd meg hogy a 20000 milliardos budzsebol mennyi megy a "tarsadalom elesettjeire".

Szerintem nem lesz 100 mrd.

Csak ezzel a maszlaggal etetknek a szocik.

Sem a nyugdijasnak (aki mogott egy elet teljesitmenye), sem az orvosi ellatasra szorulonak nem szabadna a "tarsadalom elesettjei" kategoriaba tartozni.

Az a tarsadalom bunos ahol a szulo no, a gyermek, az idos a "tarsadalom elesettje" es kegyelemkenyeren e'l.

Felelos emberek, csaladok kellenek.

Bambano 2014.04.07. 18:09:25

@wallenberg8805: azért nem fogadták el, mert marhaság. van egy éles határvonal azon politikusok között, akik csak kismértékben simlisek és a szokásosnál nem jobban lopják a közpénzt, meg azok között, akik masíroznak, gyújtogatnak, stb. egy normális mszp szavazó soha nem szavazott volna a jobbikra, mert ennyire nem adja le. amelyik korábbi mszp szavazó meg a jobbikra szavazott volna, ha az mszp visszalép, az most is a jobbikra szavazott.

tehát az mszp visszalépésével nem változott volna semmi, max. még kevesebben mentek volna el szavazni.

♔bаtyu♔ 2014.04.07. 18:09:37

Ne szórakozzunk már. Gyurcsányék idejében életveszélyes volt az utcára menni. Miről beszélünk?

Még mindig nem fogják fel egyesek, hogy Orbánéknak nem Gyurcsány, vagy Bajnai az ellenfele. Nem is egy dimenzió. Persze, lehet kísérletezni, lehet Mesterházynak azt hinni, hogy leveri Orbánt mint vak a poharat, de reálisan belegondolva esélyük sem volt és azt a közv.kutatók a 4 év folyamán vissza is igazolták.

Gyurcsányék sem demokraták nem voltak, sem a gazdasághoz nem értettek, ezért lettek 2010-ben picsánrúgva és ennyi. Most pedig újra azért, mert valamiért azt hitték, mindezek el lettek felejtve. Na persze.

♔bаtyu♔ 2014.04.07. 18:10:54

@Carmichael: Gondolom, te csomagoltál 2010-ben is. Ezek szerint most is? Mi lenne, ki sem csomagolnál, mindjárt itt van 2018:)))

panelburzsuj 2014.04.07. 18:21:21

@♔bаtyu♔:
"Gyurcsányék idejében életveszélyes volt az utcára menni."

Eztán meg már otthonmaradni is az lesz! - mondanám, ha szemet vetnék batyukám idióta dzsungelharcos állására.

Carmichael 2014.04.07. 18:26:07

@♔bаtyu♔:
Maradtam, kalandvágyból, idealistaként, reménykedve. Lehet, hogy nem kellett volna, majd még átgondolom.
Megpróbálom szelíden értésedre adni: aki nem örül annak, aminek te ilyen lenézően és maradéktalanul, az nem biztos, hogy ellenséged, mi több, az sem, hogy nem neki van igaza.
A történelem tele van ilyetén példákkal, érdemes lenne megérteni végre az üzenetet és tanulni belőle. Kezdetnek gondold át, hogy érezted volna magad, ha a "másik" oldal tette volna meg azt, amit a tieid az elmúlt négy évben. Erkölcsös emberként akkor van jogod tapsolni ezeknek most, ha a túloldalnak is őszintén gratulálnál érte. A többit rád bízom, lássuk elég felnőtt vagy-e hozzá.

wallenberg8805 (törölt) 2014.04.07. 18:32:41

@Bambano:

Hát épp ez az hogy a saját remélt mandátumuk volt a fontosabb a szociknak mint az Orbán leváltása. Ha visszalépnek, akkor az Orbán biztos hogy bukik, mert az egyszerű MSZP-szavazóknak nincs bajuk a Jobbikkal. A választókerületek jelentős részében az MSZP-s szavazók fele is megfordíthatta volna az állást, az Orbán meg dühönghetett volna a grazi klinikán.

wallenberg8805 (törölt) 2014.04.07. 18:35:22

(Az MSZP-szavazók szerint a lopás sokkal rosszabb mint a masírozás, mert a masírozás senkinek semmilyen konkrét kárt nem okoz.)

toportyánzsóti 2014.04.07. 18:42:08

@♔bаtyu♔: Igazán hülye ott kezdődik amikor valaki benyalja a másoknak szánt hazugságait.

abdul hackeem 2014.04.07. 18:56:44

@Makkasz: "Felelos emberek, csaladok kellenek."
De akkor nem lesznek "függőek", nem szorulnak állami nyugdíjemelésre, rizsacsökkentésre.
Mert önállóak.

Makkasz 2014.04.07. 19:15:01

@abdul hackeem: Igen Abdul, egyetertunk, felismertuk ezt a valasztas elott is. Ami uj, hogy az emberek szeretik a fuggest.

Le is irtam kollegamnak mi tortent Magyarorszagon:

74%-ot kaptak a kapitalizmusellenes, nagy allamot imado ujraelosztok

21%-ot kapott a szelsoseges kirekeszto part.

Ez a magyar parlament.

Ez a magyar nep (legalabbis tobb mint 62%-a a nepnek).

Bambano 2014.04.07. 20:02:37

@wallenberg8805: leírom lassan is, hogy megértsd: az egyszerű mszp szavazó nem szavaz a jobbikra, mert fasiszta pártnak tartja. tehát ha az mszp visszalépett volna, akkor sem szavazott volna a jobbikra. ne erőltesd ezt a baromságot, mert fáj.

az meg még nagyobb orbitális baromság, hogy milyen jó lenne nekünk, hogy a jobbik leverte volna most orbánt, utána négy évig ők vannak hatalmon.

az egyszeri mszp az lmp-re vagy a fideszre szavazott volna, ha erre az agyament javaslatra hallgatott volna az mszp és a szavazó mégis elmenne szavazni.

fentiekben nem hangzott el olyan állítás, hogy a jobbik ténylegesen fasiszta lenne, fentiekben olyan állítás hangzott el, hogy az egyszeri mszp szavazó minek tartja a jobbikot.

Bambano 2014.04.07. 20:08:27

@♔bаtyu♔: "Gyurcsányék idejében életveszélyes volt az utcára menni.": ez igaz, mert ott voltak a jobboldal által felbérelt huligánok, akik csatatérré változtatták az utcákat.

Tudod engem mindig is érdekelt, hogy ha itt Debrecenben rendet tudtak tartani, akkor ott Pesten miért nem? Itt Debrecenben Kósa Lajos kiállt az összes futballhuligán meg egyéb felforgató alak elé, és belemondta a szemükbe, hogy az mszp-nek debrecenben nincs tulajdona, mindent a várostól bérelnek. Ha egy futballhuligán az mszp által használt épületekben kárt tesz, a város vagyonában tesz kárt, úgyhogy szedjék össze magukat és húzzanak el a jó büdös francba a rombolási vágyukkal. Lajosunk seperc alatt elzavarta az egész csürhét melegebb égtájra.

Úgyhogy akkor, amikor pestet szétkapták a huligánok, itt Debrecenben egy ablakbetörés se volt. Ugyanezt szerettem volna látni Pesten is.

Bambano 2014.04.07. 20:11:11

@♔bаtyu♔: "Gyurcsányék sem demokraták nem voltak, sem a gazdasághoz nem értettek": Gyurcsány legalább meg tudott nézni úgy egy excel táblát, hogy egyben látta a teljes sort...

Ancilla 2014.04.07. 22:01:22

@wallenberg8805:
DE! Az egyszerű MSZP-szavazóknak van bajuk a Jobbikkal, és nem szavaztak volna rá. Én pl. az LMP-re szavaztam volna. (Bár nem tudom, hogy diplomásként szerinted beletartozom-e az "egyszerű" kategóriába.)

Fölk Elek 2014.04.07. 23:49:58

Ennek az írásnak a sajátos szóhasználata eszembe juttatta egykori általános iskolai énektanárnőnket, aki annak idején az osztályunkhoz (és -ról) úgy beszélt, mintha az nem nagyon is különböző individuumok közössége, hanem egyetlen személy lett volna. Bejött az osztályterembe, és tettetett felháborodással, éneklő, affektáló hangon közölte velünk - anélkül, hogy bármelyikünkre is ránézett volna -, hogy "Osztály! Már megint milyen rendetlen vagy!"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.08. 08:15:25

@Fölk Elek: igen, ez szándékos, bár nekem férfi volt az énektanárom

abdul hackeem 2014.04.08. 09:25:22

@Makkasz: Akkor hogyan tudnának filozófusok, állam- és jogtudósok és végül politikusok jó, vagy az elkövetkezőnél jobb programot adni ma Magyarországon?
Ezen kívül, hogyan adod el(ő)?

Gábor2000 2014.04.08. 10:05:22

@Makkasz:
Azt hiszem nem vagy nagyságrendileg a képben: kb. mintegy 550 ezer fogyatékos van ma hazánkban. Legyen ennek a fele tényleg igazi fogyatékos. Csak ez az egyetlen tétel kb. 300 milliárd. Van még emellett ténylegesen kb. 200 ezer igazi rokkantnyugdíjas. Van aztán ezen kívül egy jó adag olyan közösségi közlekedés, ami nem tud rentábilis lenni. Aztán van még rendőrség, hadsereg, oktatás, igazságszolgáltatás....stb...stb...
Amiről te beszélsz (az öngondoskodás), az neked lehet, hogy jó lenne (nekem pld. a lehető legjobb lenne), de egy közösségben élünk és az én véleménym szerint igenis van létjogosultsága az újraelosztásnak. Egyrész szolidaritásból. Másrészt pedig biztonsági okokból, ugyanúgy ahogy egy biztosításra is szükséged van. Természetesen ha a jobb sorsúak közé tartozol, akkor te ehhez többel járulsz hozzá. De mindemellet én személyesen ha választani lehetne, akkor is inkább a nagyobb adózók közé szeretnék tartozni.

Gábor2000 2014.04.08. 10:20:14

@Bambano:
Lehet ezt a felbérelt huligánokat emlegetni még sokáig. Csak hát tudod, akik ott voltak, azok tudják, hogy ez nem igaz, ez nem így volt. Voltak, természetesen voltak randalirozók, s ezeket senki sem sajnálja. De maga a tömeg az békés volt, s pontosan a rendőrség igyekezett a randalirozókat összemosni a békés emberekkel megfélemlítési szándékkal. S ha te a fehéret feketének mondod újra meg újra, ezzel csak azt éred el, hogy ez a "csürhe huligán banda" már csak azért is 2/3-t fog szavazni.

32FNewYork 2014.04.08. 12:35:14

4. A perifériakapitalizmus elvileg éppen úgy szükségszerűen lecsúszáshoz vezet, mint a perifériaszocializmus. Előbbibe éppen akkora beleszólása van a népnek, mint az utóbbiba volt. Ez lehetett volna az első pont. Minden további ezután jön.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.08. 12:38:31

@32FNewYork: kac-kac, miféle periférikapitalizmusról beszélsz? MI az? Ahol jogállam van, a lehető legnagyobb szabadság, az értékteremtő képességnek megfelelő bér, és a korrupt politikusok a börtönben végzik? Kösz, az megfelel.

Makkasz 2014.04.08. 14:55:07

@Gábor2000: 550.000 fogyatekos 300 milliard (a 20.000 milliardos budzse 1,5%-a). Mi van a maradek 98.5%-al???????

A kozossegi kozlekedest annak kene megfizetni aki hasznalja.

Leirtam en is hogy vannak allami feladatok, de a jovedelmek ujraelosztasa csak kommunizmusban allami feladat. A jovedelmek egy reszet kozos celokra forditani, az mas tema.

A szolidaritasrol fogalmad nincs.

Olyan nincs hogy a tarsadalom szolidarit. Amikor meg akarod mondani, masnak a penzebol mire koltsenek szerinted, az szerintem kozonseges ordenare lopas.

Az egyen tud szolidaris lenni, onkentesen.

Megvilagitom egy peldaval. Egy evvel ezelott azon vitaztak egy forumon, hogy valamire elkoltott milliokat (montjuk sportstrategia 5 mrd Ft-jat), mire koltenek. Egyik hozzaszolo azt mondta, o Bojte atyanak adna (erted, a masoktol elvett penzt).
Azt valaszoltam neki, ha adni akarsz, adj a magadebol. En szoktam. Adni is es onkenteskedni is. Adozni is.

Ezt a butasagot hogy az allam szerepe a jovedelmek ujraelosztasa, gyorsan nodd ki, mert rettenetes hulyeseg, es azt is, hogy a raszorulok megsegitese erdekeben van szukseg a brutalis meretu allamra.

32FNewYork 2014.04.08. 15:55:54

@HaFr: Perifériakapitalizmus a periférián van, pl. itt. Egyrészt olyan, amilyennek már sokszor leírtad, másrészt meg a centrumtól függ, amiről meg nem szoktál írni.
(A perifériakapitalizmusról TGM-nél olvastam. Azt hittem jól ismered. Egyébként éppen TGM pozitív véleménye alapján találtam a blogodra.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.08. 16:22:52

@32FNewYork: Yes, Yes, ismerem TGM-et viszonylag, de jobbára mint kritikám tárgyát -- szóval, akkor hajrá kap.! Ez a perifériastb méretes baromság -- a rendszerrel nem az a baj, hogy kap., hanem hogy nac. és szoc., ne perifériázzunk, kérem, még azt hinné az ártatlan szemlélő, hogy ez valami überokos tud. szleng, ami csak igaz lehet.

Gábor2000 2014.04.08. 19:13:34

@Makkasz:
Abban 98,5%-ban igen sok minden benne van még i amiknek egy részét már felsoroltam. Írásodból egyetlen dologra lehet egyértelműen következtetni, mégpedig arra, hogy viszonylag jó jövedelmi viszonyok közt élsz, a többiek meg le vannak hányva.
Tudod a nyugdíj és az egészségügyi rendszer is egy egy a szolidaritáson alapuló rendszer. Persze gondolom te azok közé tartozol akiknek "lenyúlták" a magánnyugdíjpénztári megtakarítását. Arra persze akkor sem gondoltál, hogy amikor a megtakarításodat számolgatod, akkor ugyanennyi pénzt meg be kellett valakitől szedni az államnak. Mert ha nem szedte volna be pld. adó formájában, akkor esetleg az apád nem tudna nyugdíjat kapni. No de mindegy is, aki ennyire érzéketlen a körülötte lévő világra, azzal fölösleges vitatkozni. Persze gondolhatod és vigasztalhatod magad azzal, hogy te adakozol, meg önkénteskedsz. Bla-bla-bla.

mahet 2014.04.09. 21:24:12

@Gábor2000: jelenleg az összes bevételünk minimum 65-70%-át osztja újra az állam, úgy, hogy az összes SZJA 80%-át kb 300e fizeti be - a többi adó-és járulékfajtánál se sokkal jobb az arány.

Még több kéne? Nem vagy te egy kicsit komcsi?
Miért dolgozzam én többet, ha egyre többet és többet követelnek az inaktívak. Nem gondolod, hogy eljön az idő amikor megunom és én se dolgozom többé?

Nagyon egyszerű példa, hátha megérted:
www.snopes.com/college/exam/socialism.asp
süti beállítások módosítása