1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.03.05. 10:47 HaFr

A schmidtmáriák ellen

Miért nem lehet például megállapodnunk abban, hogy a magyar állam egyaránt -- ha nem is egyformán -- ártott a 20. század során a sváb nemzetiségű, a katolikus vagy protestáns vallású, a vallástalan, a zsidó (származású, nemzetiségű vagy vallású, magánügy), a kommunista, a polgári, a határon túli, a nem-zsidó (mohamedán, zoroasztrista, buddhista, szombatos), a kék szemű és a buta, a szegény, a kövér, a cigány, és az identitásmentes vagy változó identitású magyaroknak -- attól függően (vagy függetlenül), hogy éppen melyik elnyomó hatalom rendezkedett be nálunk katonailag, gazdaságilag, turisztikailag, vonzerőben vagy fiktív módon? Miért nem lehet elfogadni azt, hogy annyiféle módon, annyiféle relációban, keresztmetszetben és értelmezési tartományban ártottunk egymásnak az utóbbi kerek száz évben, hogy arról már soha, semmilyen körülmények között nem lesz egyetértés közöttünk?

Ártottunk az államunk működése fölött szemet hunyva, és ártottunk egymásnak közvetlenül. Nem igaz, hogy csak mások ártottak nekünk.

Miért nem lehet kimondani: Magyarország utóbbi száz évének minden egyes napja figyelmeztetés arra, hogy hogyan nem lehet nemzetet építeni. Lehet, hogy voltak ebben az időszakban potenciálisan sikeresebb megközelítések, de a nemzet és az állam elválásának megoldatlan problémáján túl a nemzeti emlékezet konfliktusai, a reflexeink és képességeink nem engedték egyik megközelítés meggyökerezését sem, és ettől kezdve ezzel a realitással kell számolni. Ez a valóság. Ami eszmének szép lehetett, azt a valóság elrondította vagy kivetette magából. Ami száz év alatt történt, abból konszenzusos jó nem származott. Éppen ezért kérdem, miért nem lehet elfogadni, hogy nemzetünk magára találásának egyetlen reális útja a száz év meggyászolásának és a megbocsátásnak az útja -- nem a bűnök elfeledéséé, eltakarásáé, kitüntetéséé, nem a méricskéléséé. A megbocsátásé egymásnak, önmagunknak, és a múltunknak. Mert a történelmünk visszavonhatatlanul a mienk -- és az egész a mienk. Aki részese kíván lenni a nemzetnek (mert olyanok is vannak, akik nem), azok számára az út az önmagának való megbocsátással és/vagy az önmagáért való imával kell, hogy kezdődjön, minden más csak ebből következhet.

Miért nem lehet a történelem (legalább 1914-től, a polgári társadalmak leáldozásától) az az iskolai tárgy, amelynek még csak állami tanterve sincsen? Miért nem lehet az élő emlékezetek párhuzamos elmesélésének ideje? Relativizmus lenne ez? Nem az, ha felfogjuk, hogy a történelemben, miként az életben, nincsen kitüntetett nézőpont. Az őrlődésünk, amire rámegy a jövőnk, éppen ezt bizonyítja minden egyes nap. Miért kell nekünk állami szobor, schmidtmáriák, intézetek, ítélőszékek, amelyek egyetlen nézőpont szentesítésén ügyködnek, hogy ráüssék a folyamatos agóniánkra a hivatalosság pecsétjét? Magyarország -- agónia. Miért nem látja a közösség a történelem értelmezésében rejlő ártó állami szándékot?

És mi a különbség e kérdések szellemisége és a rövidesen megépülő Szabadság téri emlékműé között? Természetesen egy világnyi: az, ami különbség van a megbocsátás és az önfelmentés között. Az előbbi a bűn megvallásával kezdődik, az utóbbi a bűn megmagyarázásával (majd az eltakarásával folytatódik). De a bűnt nem lehet megmagyarázni. Azért bűn. Orbánéknak (Antall nyomán gondolkodva) addig igazuk van, hogy a magyar nemzetnek valójában nincsen jobb meghatározása annál, hogy az "a magyar anyanyelven beszélők közössége", és ebben az értelemben többen vagyunk, mint tízmillióan. A magyar nemzet szókapcsolatnak egyszerűen nem adható más értelem magyarul. De a magyar nemzet történelme már sokféle értelmezésre ad lehetőséget. Ebbe nem szabadna belemenniük -- viszont, ha már itt tartunk, az egyetlen dolgot, ami a nemzetet definiálja (az anyanyelvet és nyomában a plurális kultúránkat), ápolnia, és nem (szelektíven) kiéheztetnie kéne. A plurális magyar kultúra a nemzeti identitásunk kulcsa, ahogy az EU az egyetlen megélési lehetősége. A magyar nemzetnek nincs útja önmagához a pluralizmuson és az EU-n kívül. Szent Istvánt komolyan kellene végre vennünk. Ahogy Trianont is megbocsátanunk.

 

103 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr645844064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2014.03.05. 12:11:03

Talán az lehet itt lényeges, hogy a nemzet építés,a nemzet megtartás, és az államépítés, állam megtartás egymástól olyan mértékben váltak a magyarság számára egyrészt ketté, másrészt nem csak ketté, de együtt való,együtt történő működése,egyáltalán működhetősége alapvetően kérdésessé,amely történeti állapot,ha belegondolunk,Európa egyetlen más történelmi nemzetéről sem mondható el.

Nem tudom,hogy világos-e,amit mondani akarok,de nekem az tűnik fel, hogy a 20.század két nagy magyar szuverenitás-esélye (az első háború vége,és a proletárdiktatúra vége)olyan közösséget talált el,amely mintha nem lenne a szuverén államépítés és üzemeltetés szükséges praxisának biztonságos birtokában.

Az állam,mint hatalmi tényező oly könnyeden és laza felelőtlenséggel kerül szembe a nemzettel ebben az országban,ami nem könnyen feldolgozható.

Túlzó értékítéletek,és fogalmazások mentén biztosan nem érdemes általában fogalmazni,de annyit talán megengedhetünk magunknak,hogy mintha elfelejtettük volna,hogy kell államot csinálni,ettől meg úgy nézünk ki,mintha mint nemzet is kétségesek lennénk.

panelburzsuj 2014.03.05. 12:21:49

@egyetmondok:
(Találós kérdés: a száz éve "vérben és mocsokban" született előtt mikor volt olyan "saját", másokkal nem közösködő - (=szuverén?) - állama a Magyarország/Hungaria nevű földrajzi helynek és/vagy "a magyar anyanyelven beszélők közösségének", amelyet más államok/szuverének elismertek egyenlő félként?)

egyetmondok 2014.03.05. 12:28:17

@panelburzsuj:
A magyar társadalom,lehet ezt mondani szerintem,a 15.század végéig,oké,a 16.elejéig együtt halad a többi európai történelmi nemzetekkel. Mondjuk akkor, hogy Mátyás kora.
Hű,az rég volt.

dr. jenőke (jenőke) 2014.03.05. 12:37:24

@panelburzsuj:
Például Zsigmond, vagy Mátyás király idején.

panelburzsuj 2014.03.05. 13:07:59

@egyetmondok: @dr. jenőke (jenőke):

1. Én is úgy saccolom, hogy Mátyás az utolsó "tiszta" eset. Utána már elég ködös - nekem legalábbis:) - hogy milyen udvarokban működtek "magyar királyi követek" - akár csak Mohácsig is.

2. Mátyás birodalma viszont még nagyon távol állt mai "nemzetállam" képétől. Politikai jogokkal a népesség töredéke bírt - az viszont etnikumra tekintet nélkül.

A rövid következtetés: a kieső négyszáz évben milyen példákat láthatott a magyar a "szuverén nemzetkedésre" - és pláne hogyan gyakorolhatta ezt a mesterséget?

Döntően úgy, hogy amott (leginkább Bécsben, no meg Sztambulban) "az állam", emitt (a Kárpát-medencében) meg "a nemzet".

(A huszadik században ehhez még "hozzátanultunk" egy berlini meg moszkvai államot. Előbbibe csak apránként beleszédülve, utóbbiból csak apránként kiszeretve...)

egyetmondok 2014.03.05. 13:17:17

@panelburzsuj:
Tiszta eset,és nem "tiszta".
Szerintem akkor járunk el okosan,ha az európai felvilágosodás,polgárosodás nagy változása előtti,jóval az előtti időkön nem kezdjük számon kérni azt,amit utána nagyon is lehet.
S engem persze mindig az állami alkotmányosságok érdekelnek,ha az "csak" rendi alkotmányosság,akkor az,és nyugodtan mondhatjuk,hogy az bizony rendben volt.

De azért,hogy világos legyen: az első kommentemben én "talán"-ozok. Lehet,túl könnyedén mentem fel ezzel az ideával,kit is...? a mindenkori eliteket talán,szóval hogy széket csinálni is,meg államot csinálni is praxis kérdése is,mert azért az elrontott székről legfeljebb se...re ülünk,az elrontott állam meg,ugye.

Lexa56 2014.03.05. 13:22:17

Hát azért Mátyás csak utólag tűnik olyan ideális királynak. Kortársai elég visszataszító és gátlástalan akarnoknak látták.

___________________________ (törölt) 2014.03.05. 13:25:32

>Nem az, ha felfogjuk, hogy a történelemben, miként az életben, nincsen kitüntetett nézőpont.

De keressük, pont ez a lényeg. Nyilván nincs egy 100%-ig adott kitüntett nézőpont vagy igzaság. De keresni kell. Ha csak párhuzamos narratívák vannak, akkor nincs igazság, nincs igaz és hamis, nincs vita, nincs érv, nincs megggyőzés, nincs semmi, csak sztorizás, ami kurvára unalmas, legalább engem a legkevésbé sem érdekel, hogy a másik ember hogyan érzi vagy látja a dolgokat, ha nem tesz kísérletet rá, hogy meggyőzzön arról, hogy ahogy ő látja, az az igazság. Akkor ráfigyelni maximum csak empátiagyakorlat lenne, ami nem túlzottan érdekel idegenekkel, éppen eleget empátiagyakorlok rokonaimmal, barátaimmal.

A világ legunalmas dolga, amikor annak objektív igazságáról való meggyőzési kísérlet nélkül valaki feltárja a szubjektív élményeit, nézőpontját. Egyetlen dologról tudunk meg valami objektívet ebből: őróla. Innen kezdve az a kérdés, hogy érdekel-e? Érdekes-e vagy fontos-e nekem az illető? Mert amit mond, ha szubjektív és nem objektív, csak akkor lehet érdekes és fontos, ha ő is az.

panelburzsuj 2014.03.05. 13:28:12

@Lexa56:
Szerintem nem idealizáltunk, csak egyáltalán saccolgattuk, Trianon előtt melyik volt az az utolsó "állam", amely a Kárpát-medencében, a magyar etnikum közepette székelt. (És akkor is kérdés, hogy Mátyás hol tanyázott utolsó éveiben...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.05. 13:36:00

@Shenpen: kiszűrődik az unalom és az explicit hazugság -- ha ütközteted őket. Ha államilag előirod -- soha.

tamas11 2014.03.05. 13:50:58

@Lexa56:
Zseniális meglátás, és, mint minden zseniális gondolat, rögtön közhelyesnek is látszhat.
Annyira "ül", annyira helyénvaló.
Lépjünk is tovább a mába, a konkrét fontos vonatkozásokra.
Olyan volt e már, hogy a társadalmi szintű kommunikáció páratlan lehetőségeivel élve, a domináns csoport RÁJÁTSZOTT erre a distanciára: hogy feltárta és megvallotta volna, hanem hatalmi hajóútra indult a hullámain?

tamas11 2014.03.05. 13:52:04

helyesen: NEMHOGY feltárta és megvallotta volna

Lexa56 2014.03.05. 14:13:25

@Shenpen: a történelmi tényeken lehet vitatkozni (bizonyos határok között), vagy legalábbis valószínűsíteni lehet bizonyos dolgok megtörténtét vagy meg nem történtét (ld. Collingwood), de a történelem ÉRTÉKELÉSEI azok bizony narratívák és azok is maradnak. Minél erősebb az értékelő hangsúly, annál biztosabb, hogy annál több benne a "korrekciós" elem és azoknak a tényeknek kihangsúlyozása, amelyek megfelelnek az értékelő (ideológiai) igényeknek, és azoknak az elhallgatása, amik nem stimmelnek. Van aki odáig megy, hogy azt mondja: történelem nincs is, csak a történelemről alkotott nézetek.

dr kíváncsivagyok 2014.03.05. 15:05:57

@Lexa56:

"Hát azért Mátyás csak utólag tűnik olyan ideális királynak. Kortársai elég visszataszító és gátlástalan akarnoknak látták. "

1.) Meghalt Mátyás , oda az igazság...
2.)Ma is olyan királyunk van , aki gátlástalan akarnok ,mégis milliók imádják...
(A zsarnok karaktere és az alattvalók jellemének a kérdése...)

Carmichael 2014.03.05. 15:20:58

A megbocsátást a felejtéssel szokták párhuzamba hozni, de valójában inkább azt kellene jelentenie, hogy az adott dolognak többé nincs hatása/befolyása ránk és így a jövőnkre.
Ebből a szempontból ez a nemzet valóban 1-esre vizsgázik, de ne felejtsük, azért sem vagyunk egyénileg és csoportosan képesek erre, mert a mindenkori vezetőink éppen ezt nem akarják, ezzel manipulálják és viszik esztelen háborúkba és egyéb felelőtlen kalandokba évezredes szinten az országot. Pedig amíg egy ország a múltba réved és azon vitatkozik, addig nincs jövője.
A posztnak egyébként kövér lájk, nekem ezt nem sikerült eddig még ennyire tisztán és összeszedetten megfogalmaznom.

Lexa56 2014.03.05. 15:38:43

@Carmichael: van Scmooklernek egy nagyon érdekes könyve, a "The parable of the tribes: The Problem of Power in Social Evolution" (www.amazon.com/The-Parable-Tribes-Problem-Evolution/dp/0791424200), ami részletesen tárgyalja a hatalmi szempont mindent eluraló jelentőségét az emberi társadalmakban és történelemben és ennek következményeit. Még a 80-as évek végén vettem, amikor az USA-ban dolgoztam, de azóta is újra elolvastam. Egyik fejezete részletesen tárgyalja az irányított gyűlölet jelentőségét a hatalom megszerzésének és megtartásának "hatékonysága" szempontjából. Nem csoda, hogy minden hatalom él vele, a demagógoknak pedig egyenesen kedvencük. Gondoljunk csak Huxley szép új világának "gyűlölet-félóráira". Sokkal egyszerűbb, mint magyarázni és a tényekkel szembenézni. A civilizációs máz nagyon vékony az emberen, az érzelmek (különösen a zsigeri érzelmek) nagyon könnyen felülírják. Carl Sagan az "Éden sárkányaiban" nagyon érzékletesen ír a hüllő-agy,az emlős-agy és az ember-agy viszonyáról, és arról, hogy miként diktál a hüllő agy a kivörösödött fejjel ordító (hím) egyedekben (ld.főnök).

irógép 2014.03.05. 15:54:29

Miért nem lehet??? Kérdezd meg a Heller Ági és társait!!
Hogy a fasizmusról állandóan beszélni kellett, de aki Trianont szóba hozta, az rögtön egy szemét nacionalista lett!!
Ezért nem lehet, mert a ballib értelmiség kizárólag egy oldalról nézett és néz mindent!
Ezért nem lehet!!!
És pont azok, akik meg normálisan nézik a dolgokat, azok rögtön történelem hamisítók meg stb....
Ezért nem lehet!

MEDVE1978 2014.03.05. 15:56:20

Ma a történelmet minden nagyobb politikai szereplő a saját céljaira szeretné felhasználni és kizárólagos szemlélet szeretne gyártani. Holott a XX. században errefelé élt embereknek egyáltalán nem egyfajta sorsa volt. A véleményem erről sajnos az, hogy el kellene engedni az egész XX. századot és a példaképek nagy részét. Sajnos csak egyértelműen pozitív példaképeket kéne behozni a köztudatba, de ez önkorlátozás lenne, amelyre a jelenlegi szereplők képtelenek. Ma a politika egyértelmű része a kétes értékű példaképek behozása (pl: Károlyi, Kádár, Horthy, de akár kicsiben is mondjuk Prohászka Ottokár vagy Tóth Ilona), méghozzá identifikációs céllal, valami olyan éllel, hogy "basszátok meg, ő akkor is egy példakép, kiemelkedő személy volt, most akkor kimondatjuk állami szóval is". A példaképekhez hasonló a gondolkodás a nagy eseményekről is. Pedig nagyon divergálnak még a személyes emlékek, családi visszaemlékezések. A jobbosok nem tudják elfogadni például, hogy valakiknek a Horthy korszak szenvedés, diktatúra volt, míg a baloldal képtelen azt elfogadni, hogy mondjuk egy budapesti embernek nem sokat jelentett a holokauszt, az viszont inkább, hogy az orosz katona berontott a hallba és megerőszakolta a feleségét és a lányát, miközben fegyvert nyomott a fejéhez.

Trianont szerintem nem lehet megbocsátani. Túlságosan beleégett a néplélekbe és továbbra is lángol határon túl. A megaláztatás, közösségként való elnyomás, diszkrimináció ugyanis a határon túli magyaroknál állandó, ahogy az az abnormalitás is, hogy egy idegen államban kell élniük. Ahogy az egyetlen útként itt az EU van megjelenítve, sajnos azt is ki kell mondani, hogy az EU fosik a magyar kisebbségekre. Nyújt nekik egy bizonyos biztonságot, de ez jóval kevesebb annál, ami közösségként képes megőrizni őket.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.05. 15:57:48

@MEDVE1978: Még csak hipotetikusan sincs más út

Carmichael 2014.03.05. 16:04:47

@Lexa56:
Ráadásul veszély vagy pánikhelyzetben, ha jól emlékszem, a hüllőagy le is kapcsol minden mást, hogy a "támad vagy menekül" szellemében tudjon az ember funkcionálni, a hezitálós, átgondolós, kockázatelemzős üzemmód helyett. Ez valós veszélyhelyzetben valószínűleg áldás, de itt tömegeket tartanak egyesek kvázi ilyen narkotikus állapotban, és ez (a zsigeri reflex) már a személyes kapcsolatok szintjén is markánsan jelen van.
A jelenséget sajnos már régóta ismerjük, csak a gyógyszer nincs még tömeggyártásban...

egyetmondok 2014.03.05. 16:43:16

@Lexa56:
Akkor sincsen baj,ha tényleg nincsen történelem,csak a róla alkotott nézetek.Vélemények, értékítéletek.

Ott a dolog nyitja szerintem,hogy egy-egy társadalom politikailag tényleg tudatosai,nem sok,néhány,de azért alapvető értékben szó szerint egyezségre jussanak,s szerintem ezek az egyezségek nem lehetnek mások,mint az állami hatalom körüli egyezségek: mit tekintsünk alkotmányosságnak,mit értsünk joguralom alatt,és hasonlók.
Ezt azonban ki kell szenvednünk magunkból,szerintem ebben nincsen mese.

unionista (törölt) 2014.03.05. 16:56:56

@panelburzsuj:
évszázadokon át a megye volt szuverén belpolitikai értelemben. az udvar nem szólt bele, hogy mi történik vidéken. az a megye belügye volt. a király külpolitikát csinált.

a megyéhez hasonló jogokat vívott ki a város. debrecenben majd két évtizeden át folyt a huza-vona a szabadság törvénybe iktatásáról. mert a váradi püspök folyamatosan keresztbe tett. végül a város ökrökkel fizette le a császárt. a puszta lefizette a nagyon művelt ejrópát.

Carmichael 2014.03.05. 17:00:10

@MEDVE1978:
Mindent meg lehet (és kellene tudni) bocsájtani. Egy Jézus nevű ember legalábbis ezt tanította, még a halála pillanatában is. Ezt egy állítólag keresztény országban az emberek jóval nagyobb hányadának nem csak tudnia, hanem követnie és demonstrálnia illenék, de legalább a szándék szintjén. Már nem itt tartanánk.

==T== 2014.03.05. 17:18:43

@panelburzsuj: Mátyás idején a lakosság még kb 80%-a magyar volt (gondolom a horvát területek nélkül).

==T== 2014.03.05. 17:19:04

@Lexa56: Talán mert sikeres volt?

Monsieur 2014.03.05. 17:19:33

Gratula az íráshoz!Különösen a Szent István királyunkra vonatkozó megjegyzést ajánlanám én is alaposabb meggondolásra a nagyközönség felé..

unionista (törölt) 2014.03.05. 17:30:37

@MEDVE1978:
a határon kívüliek sorsa a lakosság legalább felét nem érdekli. nincs olyan ügy, amelyik összefogná a magyarokat. soha nem is volt. se békében, se háborúban.

MEDVE1978 2014.03.05. 17:33:44

"a határon kívüliek sorsa a lakosság legalább felét nem érdekli. nincs olyan ügy, amelyik összefogná a magyarokat. soha nem is volt. se békében, se háborúban."

Ezt azért kétlem, mármint a második mondatot.

öreg zsidó blogger 2014.03.05. 17:36:31

@Lexa56:
Az igaz, hogy csak utólag tűnik Mátyás ideális uralkodónak...
CSAK.

unionista (törölt) 2014.03.05. 17:46:42

@MEDVE1978:
mondj egy olyan dolgot, amiben egyetértés lenne. én értem, hogy a lakosság harmada (a jobboldaliak) hazafias népfrontot akar. de a többi nem akar. egy harmad (a baloldal) kifejezetten rühelli a nemzetieskedést.

lenoardo999 2014.03.05. 17:51:43

"Magyarország utóbbi száz évének minden egyes napja figyelmeztetés arra, hogy hogyan nem lehet nemzetet építeni."

Viszont akkor furcsa módon csaknem minden országról ugyanezt elmondhatod. Emeld fel a fejed és nézz körbe. Pl. hirtelen melyik szomszédunkat ajánlanád követendő példának? (Ausztriát, mert még jókor kivonultak az oroszok?) Ebből pedig az következik, hogy lehet így nemzetet építeni, sőt zömmel pontosan ilyen zavarosan épülnek a nemzetek. A Földön jelenleg létező 196 országban.

öreg zsidó blogger 2014.03.05. 17:53:48

HaFr:
Nem kell megbocsátani, nem kell elfelejteni: meghalnak/tak/ az elkövetők, az elszenvedők még inkább...
A történelem a tanítómesterünk. - Mit mesterünk, PROFESSZORUNK! ŐRÜLTSÉG LENNE LEMONDANUNK ERRŐL!

Trianont sem kell megbocsátanunk. Helyette javaslatom a következő: POFA BE! ÉS ÉPÍTSD, SZÉPÍTSD, GAZDAGÍTSD AZT A FÖLDDARABOT, AMI AZ ÁRPÁD APÁNK SZERZETTE ORSZÁGBÓL MÁIG MEGMARADT!

A magyarul beszélő, ám magát a nemzethez tartozónak nem érző személyekre vonatkozólag is van javaslatom: Menjen ki fiatal egyetemistaként (idősebb, "megállapodott emberként", ha lehet, még hatásosabb) baby-sitterkedni... HETEK ALATT A MAGYAR NEMZET ÖRÖKÖS TAGJAKÉNT FOGJA MAGÁT DEFINIÁLNI...ÖRÖKRE.

Lexa56 2014.03.05. 18:06:19

@==T==: ajánlom figyelmedbe: Szakály Ferenc: Magyarok Európában, II. Virágkor és hanyatlás 1440-1711, III. fejezet, alig 30 oldal. (Ez nem AZ a Szakály ...)

Carmichael 2014.03.05. 18:18:55

@öreg zsidó blogger:
Trianont sem kell megbocsátanunk. Helyette javaslatom a következő: POFA BE! ÉS ÉPÍTSD, SZÉPÍTSD, GAZDAGÍTSD AZT A FÖLDDARABOT, AMI AZ ÁRPÁD APÁNK SZERZETTE ORSZÁGBÓL MÁIG MEGMARADT!

Ha ezt nem helyette javaslod, henem mellette akkor máris megvalósíthatóvá tetted eme - érthető - vágyadat.

A magyarul beszélő, ám magát a nemzethez tartozónak nem érző személyekre vonatkozólag is van javaslatom: Menjen ki fiatal egyetemistaként (idősebb, "megállapodott emberként", ha lehet, még hatásosabb) baby-sitterkedni... HETEK ALATT A MAGYAR NEMZET ÖRÖKÖS TAGJAKÉNT FOGJA MAGÁT DEFINIÁLNI...ÖRÖKRE.

Az a fiatal, aki az álmait, céljait megvalósítani megy ki, és/mert arra eszmél, hogy ezt "odakint" sokkal kevesebb erőfeszítéssel (értsd szellemi, jogi, gazdasági ellenállás legyűrésével) megteheti, annak nem sokat fog jelenteni egy papíron létező, homályos identítású, ellenségképen alapuló nemzeti összetartozás. Újságot mondok: neki van igaza. Egy élete van, élni akar, nem polemizálni, miért nem lehet ezt itthon megvalósítani. Ennyi előnye van a nyitott határoknak az egyén szempontából, aki meg is fogja találni a helyét a világban, miközben még akár magyar is maradhat a szívében. Rájuk szoktunk büszkék lenni idehaza...

liebend 2014.03.05. 18:31:10

Nagyon szép gondolatok vannak a cikkben, csak azt nem értem, szegény Schmidt Mária hogy kerül e krédóba? Továbbá, nagyjából ezt gondolják mérsékelt jobboldalon is és persze ezzel együtt nagyjából ugyanazt teszik sajnos, mint a baloldalon: a saját sérelmeiket kiabálják a közéletbe! Ebben nincs különbség a két oldal között. A gyűlölet mindannyiunké, sajnos! Kár tagadni.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.05. 18:40:04

'Miért nem lehet a történelem (legalább 1914-től, a polgári társadalmak leáldozásától) az az iskolai tárgy, amelynek még csak állami tanterve sincsen? Miért nem lehet az élő emlékezetek párhuzamos elmesélésének ideje?'

Érdekes hogy ez pont most lett zavaró amikor recseg ropog a Karsai féle egyetemes posztkomcsi világkép.....persze szép gondolat.

camilló 2014.03.05. 18:41:23

Jó írás! Igen hiányzik az, amit a németek megtettek. Szembe néztek önmagukkal és nem másban keresték a hibát! Miért van az, hogy mi azt állítjuk, mások miatt nem tudunk haladni? A rendszerváltáskor szétverték azt a fajta összefogást amit a a "létezett szocializmus" próbált csinálni. Ma már ott tartunk, hogy nem mehetek a szomszédnak segíteni, mert esetleg megbüntet az adóhatóság. Ha kicsiben nem megy, miből gondolja bárki, hogy majd egyszer csak mindenki összeborul, és nem a zsidókat, meg a cigányokat, stb fogja hibáztatni azért, amiben most kénytelenek vagyunk élni? " Aki bűnösnek érzi magát, megbánhatja bűnét. Ebben az esetben azonban saját fejére szórjon hamut és saját ruháját tépdesse, ne pedig másét..." Talán ideje volna ezt megtennünk!

Lucky Larry Silverstein 2014.03.05. 18:43:40

'És mi a különbség e kérdések szellemisége és a rövidesen megépülő Szabadság téri emlékműé között? Természetesen egy világnyi: az, ami különbség van a megbocsátás és az önfelmentés között.'

Ez a baj? Érdekes hogy a Mazsihisz álláspontjára helyezkedsz miközben függetlennek akarsz látszani.

program készítő 2014.03.05. 18:50:45

Miért kell mindig különbséget tenni,és visszafelé nézni.Elterelés az egész a választásokról.

♔bаtyu♔ 2014.03.05. 18:56:54

Kilépett a Mazsihisz embere a Józsefvárosi projektből, így most ez kiváló indok arra, hogy ejtsék ezt a gigantikus baromságot és költsék el értelmesen a lét.

unionista (törölt) 2014.03.05. 19:04:10

@camilló:
oké, a magyarok nézzenek szembe a múlttal, vagy saját magukkal. rendben. de hogyan tovább?

a mainstream elképzelés most ez a balkáni melldöngetés és melle a cigány nagyot mondás.

mi, mi ne lennénk keresztények. mi védtük meg európát. európa összefogott a magyarokkal a törökök ellen. ugyanez a szöveg a boszporuszon túl. a törökök fogjanak össze magyarokkal európa ellen. van ez a cigány stratégia. tesókáim fogjunk össze. valaki ellen. ez elég szánalmas, de a magyar lakosságnak tetszik.

de ugyanilyen szánalmas ez a múlttal való szembenézés. nézzünk szembe a múlttal. nézzünk szembe saját magunkkal. tegyük fel, hogy szembe néztünk. mi lesz utána? aki ezt a zsidó nyafogást kultiválja árulja már el, hogy az mire lenne jó.

camilló 2014.03.05. 19:14:22

@unionista: A németek igazán nem zsidó szeretetükről voltak híresek! Szembenéztek önmagukkal? Igen! Tudnak normálisan élni? Igen! Mi lesz utána? Esély egy normális életre, ahol nem a származás alapján ítélnek meg embereket, hanem azután ami tesznek, vagy nem tesznek a társadalomért. Ez a zsidózás nálam nem jön be. Ha valami csoda folytán visszamennénk az időbe, engem simán bevennének Hitler testőrségébe. Nem abba, ami később felhígult, hanem abba, ahová rengeteg feltételnek kellett megfelelni. Ha már a származás? Te hogy állsz ezzel? Én nem zsidózok, nem cigányozok! Én embert látok és nem rasszokat! Aki valakit származása vallása után ítél meg, az nem tanult semmit a történelemből! Súlyos ára volt már ennek! Soha többé ilyet!

♔bаtyu♔ 2014.03.05. 19:20:36

@camilló: Lehet hogy a németek jól szembenéztek magukkal, de előbb lennék zsidó itt Magyarországon, de szinte bárhol mint a németeknél.

♔bаtyu♔ 2014.03.05. 19:28:53

@camilló: Ez az egész politikai harc. Sajnos az EU-ban egyetlen dologban lehet hatékonyan feljelenteni a politikai ellenfelet, azzal, hogy antiszemita. A balliberális oldal pedig él is rendesen ezzel a fegyverrel.

Ezért ez az egész hiszti, ezért dobálnak ki Orbánék értelmetlen holokausztprojektekre tízmilliárdokat, miközben hajléktalanok fagynak meg az utcán.

A népet ebbe értelmetlen is belevonni, hiszen ez mindenki számára ezredrangú kérdés.

Moin Moin 2014.03.05. 19:35:48

@Lucky Larry Silverstein: Larrykám, te már egyszer ma zsidóztál - lezsidóztál engem. (ENGEEEM!!! Muhaha!!!) Nem elég egy adag drog egy napra? Már ennyire rezisztens lettél a szerre?

dos passos 2014.03.05. 19:54:22

Most meg arra használja a kormány az adófizetőktől beszedett adót, hogy a március 15-i ünnepséget reklámozó óriásplakáton jó nagy betűkkel odaírja, hogy Orbán Viktor.

Elmész te a jó kurva anyádba, Viktor!

panelburzsuj 2014.03.05. 19:55:43

@unionista:
A megye azt csinált, amit akart - meg amit a főispán (a kormány embere) megengedett.

Hevenyebb hepciáskodás ellen meg kaptak a nyakukba egy-egy adminisztrátort. Szintén bécsi kinevezéssel.

Az kétségtelen, hogy maguk gazdálkodtak abból a jobbágyoktól beszedett háziadóból, amihez személyesen-családilag egy fillérrel sem járultak hozzá.

S így tovább - legalábbis 48-ig.

dos passos 2014.03.05. 19:57:45

Egyre inkább az az érzésem, hogy a magyar állam csak ártani tud, teljesen mindegy, ki vezeti.

eqlessootista 2014.03.05. 19:57:56

Kedves HaFr!
(Most kissé eltér a nézetem:)
"...a történelemben, miként az életben, nincsen kitüntetett nézőpont..." Nem igaz, igenis van kitüntetett nézőpont, és ez az élet értelme maga, azaz az élet fönntartása. Minden ennek rendelődik alá.

Következő alapelv, azaz állam (kizárólagos) feladata, hogy az emberek életben maradási és boldogulási esélyeit elősegítse.

Kissé leegyszerűsítve: a lehető legkevésbé észlelhető állam a legjobb állam.

Szent István? Ki a saját testvérét is felnégyeltette (egy ideától vezéreltetve)?

panelburzsuj 2014.03.05. 19:58:05

@==T==:
De nem ezen múlott, hogy egyáltalán belevakkanthat-e a politikába valaki.

unionista (törölt) 2014.03.05. 20:16:42

@camilló:
nekem nagyon elegem van abból, hogy nem lehet leírni azt: zsidó vagy azt, hogy cigány.

úgy látom (és jobbról meg lehet kövezni ezért), hogy a jelenlegi miniszterelnök egy cigány nemzetstratégiát vázol fel a magyaroknak. a cigányokra jellemző nagyot mondásra épít. politikai direkt marketingre, ha így jobban tetszik. tavaly térdre kényszerítettük európát, jövőre meghódítjuk ázsiát. mi ez?

biológiailag kell rendelkezni ezzel nagyot mondó "félázsiai" kultúrával ahhoz, hogy az orbán viktor által kínált világban higgy. miért nem lehet azt mondani, hogy ez egy CIGÁNY NEMZETSTATÉGIA. szerintem ebben csak a cigányok akiben van egy vonóval, és asszimilálódtak. persze van egy elég jelentős szavazótábor, amelyik érdekből szavaz a kormányzó úrra. de nem állítom, hogy orbán viktor által vázolt elképzelések feltétlen rosszak, vagy gonoszak. hanem csak azt mondom, hogy szerintem az cigány nemzetstratégia. és az én véleményem az, hogy nem lesz jó. de ha a többség szeretné ezt követni, akkor kövessük.

a teljes beolvadás európába, vagy a világba egy ZSIDÓ NEMZETSTRATÉGIA. miért nem lehet ezt kimondani? nem állítom, hogy ezt gonosz emberek találják ki. de miért kellene ezt feltétlen elfogadni? milyen alapon mondja azt valaki, hogy mindenkinek vallását, nyelvét, identitását elvesztett embernek kell lenni. csak azért, mert az európai zsidóság többsége ezt az utat választotta. de nem állítom, hogy ez rossz, vagy gonosz. hanem csak azt, hogy mi nem vagyunk senkik koncepció szánalmas.

a britek leigázták a fél világot. konkrétan a felét. alig van olyan ország, akivel nagy-britannia ne állt volna hadba. a briek mégsem kértek elnézést senkitől. ettől függetlenül működik a szigetország.

ha engem a zsidók arra kérnének, hogy csússzak hason a holokausztért cserébe: megtenném. semmi közöm hozzá, de megtenném. ha ez a kívánságuk. de attól mi lenne egyszerűbb?

a nagyapámat elvitték az oroszok. de én nem haragszom ezért az oroszokra. a nagyapám testvére csendőr volt. és munkácson részt vett egy vérengzésben. a népbíróság elítélte. hamis papírokat szerzett. és a faluban nem árulta el senki. így nem végezték ki. utána nem keresték. de nekem ő jóska bácsi volt. akkor is ha fasiszta volt. megkérdeztem gyerekként, hogy ha nagyapám édes testvére, akkor miért hívják másként. a szüleim elmondták. senki nem volt rá büszke a családban. de nem tagadtuk ki.

nekem volt egy kis lelkifurdalásom, mert szidtam a minap bolgár györgyöt. direkt bekapcsoltam a klub rádiót. betelefonál egy idősebb fazon, hogy szerinte az ukrán helyzettel kapcsolatban nekünk a nemzetiségi jogokat kellene emlegetni. mert azzal időlegesen magunk mellé állíthatnánk az oroszokat. most úgy is ők az erősebbek. de végérvényesen ne kötelezzük el magunkat mellettük. bolgár azt mondja, hogy az úgy nem lesz jó, mert az nem európai. és nekünk feltétlen azt kell mondani, amit európa mond. mert mi senkik vagyunk.

de ha ez az ember nem kap ingyen frekvenciát a mondókájához, akkor szalad az amerikai nagykövethez. és előadja, hogy itt már majdnem a dunába lőtték a szegény kis zsidókat. ez ugyanolyan szánalmas, mint amikor a jobbik azt mondja: jaj, szegény kis palesztinok.

panelburzsuj 2014.03.05. 20:19:29

@HaFr:
Nagyjából követni tudom a mondókádat, és nagyjából rá is bólintok - de pont a "drámai csúcsnál" azért akadna tisztázni való:

"Miért nem látja a közösség a történelem értelmezésében rejlő ártó állami szándékot?"

Nekem az a szörnyű sejtelmem, hogy a közösség azért nem lát ártó szándékot a kormányzat történelem-gyurmázgató mesterkedéseiben, mert ezekben a machinációkban ártás meg szándék is van bőséggel - de ártó szándék pont nincs.

Szóval hogy az ártás nem annyira a szándékból, hanem a hatások és következmények könnyelmű, igénytelen, sarlatánkodásig menően magabiztos átgondolatlanságából fakad.

egyetmondok 2014.03.05. 20:31:09

@liebend:
Szegény Schmidt Mária hogy hogyan kerül ebbe a posztba ?
Talán úgy,hogy a múltkor pl. bátran felszólította a nyugatot,hogy az tán szíveskedjék,mint a fasizmus,nácizmus esetében,határozottan állást foglalni a kommunizmusról is...,miközben én azt még nem hallottam szegénytől, hogy talán elébb nekünk azzal kellene kezdeni, de igen gyorsan,hogy kivesszük azt a brutálisan hazug mondatot az alaptörvényi preambulumból,ami nagy erővel igyekszik kifele radírozni a kommunista bűnök miatti magyar állami felelősséget, felfoghatatlan történelmi erkölcstelenséggel, és pont azon az alapon,ahogyan 44 nyarának magyar állami felelősségét is kiradírozni igyekszik.

Zrínyinek van egy helyes mondata, hogy először mindig a magunk dolgát vegyük,de "körmösen",aztán majd,ha ezzel végeztünk,szólogathatunk befele akárki másnak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.05. 20:32:39

@gacsiiiz: SZt István megteremtett egy univerzumot, amiben mozgunk ma is. Az élet dolgában egyetértek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.05. 20:33:38

@panelburzsuj: Ez nagyon nagyvonalú megközelítés :)

sinclairzx81a 2014.03.05. 20:35:38

Tisztelt BP!

'Szent Istvánt komolyan kellene végre vennünk. Ahogy Trianont is megbocsátanunk.'

Grat!

Tökéletesen egyetértek Önnel ( kérem ne vegye zokon, volt már ilyen.)

És innét már csak egy lépés, amikor a tanácsot elsőként saját magán kezdi gyakorlatba ültetni az ember, példát mutatva kommereinek is.

Hát hajrá, ölég széles pálya van mindannyiónk előtt nyitva!

rendíthetetlen batrátsággal:
-az Ön négybitese-

camilló 2014.03.05. 20:52:24

@unionista: Nem írtam, hogy elnézést kell kérni! Csak azt, hogy amit elkövettünk, azt elkövettük. Semmi cigány stratégia nincs ebben a viktori politikában. Egyszerű hataloméhség ami mozgatja a szálakat. Véleményem szerint az egyik ok, ami miatt kiemelkedtünk az állatvilágból, az empátia képessége. No a viktorfélékből, ez hiányzik. A következtetést levonhatod. Az én nagyapám a nyilasok lőtték le, azon német származásúak közé tartozott, aki harcolt a nácik ellen. Az orosz-ukrán vitába talán nem kellene beleszólni. Szerintem ez két ország belügye. Megkockáztatom, hogy az EU provokálta ki az egészet. Minek neki Ukrajna? Piac! Az egész EU erről szól. Minden a tőke szabad áramlásának van alárendelve. Szerencsétlen ukránok azt hiszik, hogy de jó lesz nekik az EU-ban. Olyan keservesen fognak csalódni, mint a mi népünk többsége a rendszerváltásban, majd az EU-ban. Én is azt képviselem legyen saját politikánk, de ennek mindig a nép érdekeit kell, hogy szolgálja! Viktornak meg azt üzenem, hogy az igazi harcos, nem harcol!

camilló 2014.03.05. 20:54:11

@egyetmondok: Kommunizmus ellen elkövetett bűnök, amiket a kommunizmus nevében követtek el! A 20.Kongresszuson történt egyfajta szembenézés ezzel, de Hruscsov bukásával, megszakadt ez a folyamat.

panelburzsuj 2014.03.05. 20:56:45

@HaFr:
Úgy gondolod, hogy ha azt állítom egy kormányzatról, hogy a károkozásuk nagyobb arányban "köszönhető" az alkalmatlanságuknak, mint a gonoszságuknak, az nagyvonalúság?

"Fölszárnyal a szó, eszme lenn marad
Szó eszme nélkül mennybe sose hat."

Te úgy látod, hogy a mi politikai elitünk akár idáig is eljutott volna a saját "bűnbánatában"? És nemhogy a "lelki", hanem egyáltalán az észbeli felfogásáig annak, hogy mi mindenben is sáros?

unionista (törölt) 2014.03.05. 21:27:55

@panelburzsuj:
nem azt állítom, hogy túlságosan menő volt a feudális megye. hanem csak azt, hogy évszázadokon át az adta a belpolitikai szuverenitást. az ország a külpolitikait.

most az is brutális előrelépés lenne ha a megyék önállóságot kapnának. a pártoknak persze nem érdekük ezt meglépni. a szocik egy ideig szuverén megyéket akartak. amíg az egykori megyei párttitkárok erős embernek számítottak. de ma már senki se szeretné ezeket. úgy látom, hogy a városnak kell önállósodni előbb. ott ahol ennek van realitása és tradíciója.

fidesz 6 tagkönyv 2014.03.05. 21:45:05

Turáni átok.Ez látszik ezen az oldalon is.A jobb oldali kormányok miatt van az ország ilyen helyzetben,2-szer vesztették el az országot a múlt században.Szerencsére volt kb 45 év amikor nyugton éltek az emberek ebben a szar országban.Kár volt a rendszer változás.

unionista (törölt) 2014.03.05. 21:56:13

@camilló:
te nem láttál még közelről cigányt ha nem veszed észre, hogy orbán annak a kultúrájuk szinte minden elemét felvonultatja. láttam falusi disznóvágást eleget. de az e a "hej, micsoda nagy disznó, hozzad a nagy kést" típusú hozzáállás nem az autentikus magyar, hanem a cigány kultúrára jellemző. amit ő képvisel az nem a magyar parasztok gondolkodása, hanem a cigányoké. ami az egyik napról a másikra gondolkodás. semmiféle távlatosság nincs benne. de ez nem gonoszság, hanem ez a cigány kultúrának a lényege. mindig az számít, hogy mi lesz holnap. és érdektelen, hogy mi lesz holnapután. helyette az van, hogy minden jó lesz. ennek egy feltétele van. fogjunk össze. és aki nem fog össze az áruló. nem tartozik közénk. ilyen a cigányok mentalitása.

erre mondjátok azt, hogy ez kirekesztő. én meg azt, hogy ez egy cigány nemzetstratégia. az aláfölé rendeltség. az, hogy van egy vajda, kisvajdák. és az ő családjaikat kell szolgálni. ezt a feudális gondolkodást a génjeikben hordozzák. nem összeültek, hogy ők most összeesküdnek a magyarország ellen. a cigányok általában gondolkodnak. nyilván vannak kivételek.

de a kormányzó úr úgy gondolkodik, mint egy balkáni cigány. ami nem feltétlen rossz. csak az egész magyar társadalom ezt nem fogja követni. jön majd "batyu". ő nem egy asszimilálódott cigány. ő elmondja, hogy orbán viktor a mi vezérünk. mert bemondta az "echo" tévé. de ez eredendően nem rossz, vagy gonosz.

te abban hiszel, hogy az emberiség egy nagy egység. ez igaz persze. de közéleti értelemben mindenki droid. orbán viktor nem akar kifejezetten rosszat. hanem van egy biológiai adottsága. és ő ezen a terepen, mint egy biorobot mozog. és az egész biológiai értelemben meghatározott. kudlik julia szerinted miért tapsol orbán viktornak? ha ez nem biológia, akkor micsoda?

unionista (törölt) 2014.03.05. 22:13:29

@panelburzsuj:
az, hogy az elképzeléseket nem gondolják végig az megint olyan, hogy van akiben fel sem merül, hogy azt végig kell gondolni. mert az is egy lehetőség, hogy "csináljunk mindent valahogy". a tervszerűség teljes hiányából egy putri lesz. de mivel volt jobb, hogy megtervezték ócsát. minek tervezgetni.

a hatalomgyakorláshoz számtalan dolog készség szintjén hiányzik. de a hatalomszerzésben jók. egészen addig, amíg a semmiről kell beszélni, vagy a semmit ki kell dumálni. a cigány gyerekek is már szuper készségekkel rendelkeznek ezen a téren. de ez nem rossz, vagy gonosz. hanem egy készség. de ezzel simán el lehet vezetni egy önkormányzatot. ez ahhoz bőven elég. gyurcsány régen megreformálta volna pápát. fodor gábor képes lenne elvezetni gyöngyöst. schiffer andrás elvezetne budát. bajnai képes lenne menedzselni egy várost. országot senki sem tud vezetni.

unionista (törölt) 2014.03.05. 22:25:34

@HaFr:
vajk és koppány lejátszotta előre a történelmet százezer évre. örökre eldőlt, hogy mi a nyugathoz tartozunk.

unionista (törölt) 2014.03.05. 22:31:36

@==T==:
kezdjük ott, hogy mátyás király nem volt magyar. legfeljebb a mesében. persze román se volt. német-római császár akart lenni, leginkább cseh identitással rendelkezett. mert a lehetőségek közül az állt a legközelebb.

latin nyelvű volt minden kódex, krónika, pénz, pecsét. nem azért, mert ez volt a divat. hanem mert a vallás a nemzetiségek felett állt. csak a parasztok voltak magyarok, legfeljebb a hétszilvás, bocskoros kisnemesek. főuraknak "hungarus" identitásuk volt. ami nagyjából a kárpát-medencei nemest jelentette.

unionista (törölt) 2014.03.05. 22:33:07

@gacsiiiz:
nem egy ideától, hanem a német lovangrendtől vezérelve.

unionista (törölt) 2014.03.05. 22:39:16

civilizált módon senki se tudott országot vezetni. se szent istván, se mátyás, se kossuth, se senki. nagy imre se.

ha nem akasztják fel nagy imrét, akkor mi lett volna. folytatta volna begyűjtési miniszterséget. ha neki azt mondták, hogy seperd le a padlást, akkor leseperte. ha azt mondták neki, hogy vezesse a forradalmat, akkor vezette. egy mártír. állítsunk neki szobrot. rendben. de országot vezetni nem tudott. szerencsére wittner mária se kapott 56 után hatalmat. de kádár se tudott országot vezetni. antall józsef se. horn gyula akit most megdicsőült a baloldalon. egy évig húzta a bokross csomagot. majd utána csinált 30%-os inflációt, meg létrehozta a külföldi oligopóliumokat. amit most nacionalizál orbán. de ő se tud országot vezetni. senki sem.

toportyánzsóti 2014.03.06. 03:54:14

Nálad a pont szokás szerint.

eqlessootista 2014.03.06. 07:33:37

@unionista: nem egy ideától, hanem a német lovangrendtől vezérelve.
Akár az is tekinthető egy ideának (filozófiának): behódolni, engedelmeskedni, stb.
Igaz, ez akár összhangban is lehet a túlélés törvényévével is. Csakhogy nagy belső áldozatok árán valósult meg, s mind a mai napig hordozzuk a következményeit (annak is) a magyarok gerinctelenségében, behódoló, talpnyaló jellemvonásaiban (ezzel nem azt mondom, hogy más népektől nagyon kirívunk, de eléggé)

(Egyéb kommentjeit is olvasva, eredeti gondolatokat látok, de erős a hiányérzetem is.
Még nem tudom, mi.)

Carmichael 2014.03.06. 09:48:39

Off:
Medveanyám, most láttam a paksos összefogásos óriásplakátot. Ez inkább visszafogásos...nekem legalábbis erre volt szükségem magammal kapcsolatban.
Ezzel a fád, kedveszegett, búbánatos üzenettel mit akarnak nyerni? Tapasztalatot?
Hofi jutott eszembe a katonai Trabantról: ezzel támadni, az még rendben van, na de ezzel menekülni???
On.

unionista (törölt) 2014.03.06. 10:09:44

@gacsiiiz:
nézd, biztosan vannak, olyanok akikbe közéleti értelemben nincs bekódolva semmi. az evolúció a törzsi gondolkodást nyilván próbálja háttérbe szorítani. amit a filozófusok devolúciós stratégiának neveznek. szerintem eredendően az is biológia. vannak nullások, akik semmilyenek. ők a plázacicák, a plakátfiúk, akik nem vesznek részt ebben a háborúban. ők sohasem szavaznak, illetve véletlen módon vonódnak be.

a politikai bizottság annak idején azt mondta kudlik elvtársnőnek: julika, neked olyan kedves-bájos hangod van. volna kedved tudományos ismeretterjesztű műsorban bemondónak lenni? és volt kedve hozzá. jött a rendszerváltás és azt mondták neki a hazafias népfrontban: kedves júlia asszony. volna kedve orbán viktor kormányzó úr mellett háziasszonykodni? és ahhoz is volt kedve. és most már nincs mese, ott kell tapsolnia. mint nagy imre, aki beszolgáltatási miniszter volt. azt is elvállalta, de a forradalom vezetését is. nagy imre semmilyen világképpel nem rendelkezett. de ugyanilyen kudlik juli, vagy mondjuk palcsó tomi. véletlenül vonódnak be, és sodródnak ide-oda.

én értem, hogy 70 éve volt egy világháború és egy népirtás. a lakosságot megtizedelték. debrecenben élt a legnagyobb vidéki zsidó közösség. és szinte mindenkit megöltek, aki nem menekült el. és akkor én így stigmatizálok. de nem stigmákat akarok. próbálom megérteni bolgár györgyöt. és arra jutok, hogy az elvándorolt és beolvadt észak-nyugat ázsiai zsidók észak-nyugat-európaiak, vagy észak-nyugat amerikaiak akarnak lenni. a nagyon erős EU/NATO orientáció ebből következik. nem abból, hogy ők ártatlanokat ölni a közel-keleten, vagy hogy őket vonzza az amerikai tömegkultúra. törökország is azért stabil nato tag, mert ott is nagy számban van jelen ugyanez az eredet. rómát, bizáncot és jeruzsálemet hasonló népcsoportok hódították meg.

de miért nem lehet azt mondani, hogy szervezzünk egy páneurópai hadsereget? azért, hogy ez a földnyelv képes legyen megvédeni magát. az nem "nagyon európai"? értem persze, hogy ez kockázatos. én csupa olyan dolgot mondok, amiben brutális kockázat van.

az is benne van, hogy ez a civilizáció visszaszerzi a vezető helyét. a válsággal amerikából nem ázsiába, hanem európába helyeződik át vezető szerep. de a szétesés is. azt mondom, hogy demokrácia tanuláshoz válasszunk a görög megoldást. azt, hogy a poliszok és a metropoliszok többé kevésbé önállóak. maradjon meg a redisztribúció (azért, hogy a közintézmények működjenek), de minden agglomeráció önállóan építkezzen. a gazdaság a városok hálózatából alakuljon. és ez azért működhet, mert ez többé-kevésbé semleges kultúra. persze pont ezért nehéz elfogadtatni. mert errefelé görögös nem sok van.

de ezek után minden kis, közép és nagytáj képes kialakítani a maga kultúráját. úgy, hogy a járás, a megye, a régiók megszerveződnek. a nemzet felett egy közép-európai föderáció biztosíthatja a betagozódást az unióba és a világba. persze ez egy óriás reckér. sokkal biztosabb a helyünk a balkánon.

panelburzsuj 2014.03.06. 10:09:56

@Carmichael:
"Nyerni" többféleképpen is lehet. Két változatot vázolok neked:

1. Irdatlan erőfeszítéssel megszerzem az elődöm által teremtett kudarchegy menedzselésének lehetőségét.

2. Beülök a melegbe, fölveszem a fizumat, takaréklángon seftelgetek, és lesem, hogy mikor dől az ellenfelem SAJÁT fejére az általa teremtett káosz; közben unaloműzőként sápítozok, áskálódok, intrikálok.

Carmichael 2014.03.06. 10:18:53

@panelburzsuj:
De melyik változat feltétlen összetevője annak bizonyítása, hogy ötletektől, kreativitástól és mindenfajta értékelhető kommunikációs tehetségtől mentes alakulat vagyunk? Szerintem ez inkább kudarcrecept, ugyanis az, hogy a másik zsoké előbb-utóbb kiesik a nyeregből, nem jelenti azt, hogy én képes vagyok megülni a lovat. Ezt azért előbb bizonyítani kéne, manapság legalább a kényelmesebb módon, a szavak szintjén, ugyanis van más (na jó nem feltétlenül tehetségesebb) jelentkező is. Ha már ez is csak kettes alára megy így, összefogva...

panelburzsuj 2014.03.06. 10:33:01

@Carmichael:
Talán a feladatot kéne elsőként tisztáznunk: lovagolnia kell-e a "nyerőnek" - vagy a hintón cserél helyet utas és fullajtár?

Carmichael 2014.03.06. 10:40:53

@panelburzsuj:
Az ő feladata most az lenne, hogy elhitesse velünk, hogy tud lovagolni, még akkor is, ha csak annyi a célja, hogy ő legyen a - nyolcadik - utas...

panelburzsuj 2014.03.06. 10:53:17

@Carmichael:
Aztán még szaván fogjuk...

Na azt neee!

unionista (törölt) 2014.03.06. 10:57:45

@Carmichael:
nincs senki, aki képes lenne demokratikusan vezetni ezt az országot. nem demokratikusan is egyre nehezebb. putyin egyre kevésbe tudja oroszországot. moszkvát lenne képes vezetni, de oroszország egészét nem nagyon. ukrajnát se lehet.

a krímben milyen demokrácia lehet? ott van szevasztopol. ami hagyományos egy katonai támaszpont. van egy tradicionális halászkikötője: kercs. egy modernizációra váró tengeri kikötője: jevpatorija. és egy üdülőközpontja: jalta. szimferopol a multikulturalitásra építkező központja. ezek a városok teljesen eltérő karakterű vezetőket igényelnek. lehet ennek a félszigetnek kormányzója. ám ha feltételezzük a demokráciát, akkor komoly hatalommal aligha rendelkezhet. mert bármit mond azt a krímiek egy része nem hajtja végre. és az kevés, hogy kövessük a nyugatot. vagy ne kövessük. vagy mi mind emberek vagyunk. az orosz/ukrán nacionalizmusok összeütköznek. arról nem beszélve, hogy a térségben nem kevés hithű muzulmán tatár lakik. és annak a kevés őssel rendelkező része felsorakozik ha valaki beleordítja a mikrofonba: "tatár tatárságunk". na most ezt hogy vezeted el demokratikusan?

Carmichael 2014.03.06. 11:14:02

@panelburzsuj:
Azért azt is érdemes megfontolni, hogy a felesleget esetleg a hintóból is kihajítják előbb-utóbb, legalább a hasznossági látszatot nem ártana fenntartani.

Carmichael 2014.03.06. 11:28:22

@unionista:
Nem biztos, hogy értem a kérdést, de én habitusilag jelenleg nem nagyon látok vezetőket az ilyen országok élén, csak uralkodókat, u.n. főnököket.
Egy demokratikus ország népe az előbbieket igényli, az utóbbit el sem fogadja, és nem juttatja hatalomra, de legalábbis gyorsan korrigál. Ezzel azt is elmondtam, mit gondolok a demokrácia hazai létezéséről/állapotáról. A demokrácia fenntartása ugyanis nem (csak) a vezetők feladata, hanem a népé, már csak azért is, mert elsősorban az ő érdeke.
Krímben ma nem lehet demokrácia, mert az ott élők nem alkalmasak arra, hogy kialakítsák, benne éljenek, megvédjék azt. Ez egy hosszú út lesz számukra, ha egyáltalán elindulnak valaha is ebbe az irányba. Mi viszont fokozatosan távolodunk még a kezdetleges, meg nem értett és élt demokráciánktól is. Engem ez jobban aggaszt, mivel itt élek.

panelburzsuj 2014.03.06. 11:33:24

@Carmichael:
A szocialista pártállam lebontását követő hat választás eredményét összesítve az MSZP (az "utódpárt") szerezte meg a legtöbb mandátumot.

És nagyon úgy tűnik, hogy "baloldaliként" még a hetedik menetben is az MSZP feliratú tábla után ballagva a legbiztosabb a révbe jutás.

Mi okuk lenne bármiféle erőfeszítésre - most?

Carmichael 2014.03.06. 11:36:46

@panelburzsuj:
Az, hogy legyen majd!
Egy dolog a helyzet, megint másik a tendencia. Mint a kilencedikről leugró ember, aki azt mondja a negyedik emelet magasságában: eddig nem is olyan rossz...

panelburzsuj 2014.03.06. 11:45:35

@Carmichael:
Te látsz olyan erőteljes pártkezdeményt, ami a "baloldalon" komolyan kikezdhetné az összefogdosott országos listán megcsodálható panoptikum pozícióit?

Carmichael 2014.03.06. 12:35:57

@panelburzsuj:
Nem, de ez nem elég ok a tartós létezésükbe vetett ilyetén magabiztosságukba, a kommunikációs és egyéb bénaságukra pedig különösen nem, még akkor sem, ha igazad van abban, hogy nincs alternatívájuk azon az oldalon.
Másként: az, hogy nincs más vagy jobb, az nem kifogás arra, hogy én sz.r vagyok. Remélem, hogy a mai Mo.-n sem. Majd április 6-án kiderül.

panelburzsuj 2014.03.06. 13:20:50

@Carmichael:
Boborjánnal szólva: Pedig de!

A kontraszelekciónak is megvan a maga logikus ökonómiája: görénynek csak görény állja ki a szagát.

unionista (törölt) 2014.03.06. 13:26:49

@Carmichael:
lehet egy államfő. de őt csekély belpolitikai hatalommal kell felruházni. ahogy @panelburzsuj mondja: egy hintós. egy olyan kedves árpi bácsi. akiről egy útmenti vendéglős haverom jut eszembe. aki elmesélte, hogy egyszer megállt náluk göncz árpád. és képzeljem el, mondta, egyszer a szomszédban is megállt. kiderült, hogy göncz árpád váratlanul betoppant mindenfelé.

megkérdeztem: na és milyen volt árpi bácsi. azt mondta: nagyon kedves. mindenki örült, hogy betért az elnök úr. azt mondta: kedves barátaim, engedjenek előbb, mert nagyon kell pisilni. vizelettartási problémai voltak. az is lehet, hogy leverték a börtönben a veséjét. szóval nem olyan vicces. elég sokat utazott és megállt mindenfelé (pisilini). ettől volt jó elnök. mindenkivel kedves volt. és örültnek neki a népek. hogy jé, itt az elnök úr. nézzed már. milyen kicsi. a tévében nagyobbnak látszik. de egy ebben a szerepkörben nem lehet túl sok hatalma. és nem védheti a jogállamot. mert akkor kicsinálják. az ugyanis nem állami, hanem szövetségi szerepkör. ahhoz egy federal supreme court kellene. közép-európai legfelsőbb bíróság, és annak az alkotmányügyi kollégiuma. ami nem az európai unió, de nem is a magyar állam. hanem egy fed. az alkotmányosságot mindig kívülről oktrojálták. jól, rosszul, de mindig kívülről. a németek és az osztrákok.

a németek egyre inkább eladják az üzletrészeiket. ami egyébként racionális. erre mondom azt, hogy németországnak a saját iparvárosait kell építeni. nem kecskemétet, hanem karlsruhét. persze maradhatnak szálak, de azon se kell meglepődni, hogy a helyükbe az osztrákok lépnek. az osztrák kameraman befekszik a gárda elé, hogy többnek és nagyobbnak látszanak. mert ezzel a németeket lehet ijesztgetni. és számtalan osztrák-magyar vállalatot lehet létrehozni. ÖBB-MÁV, MOL-ÖMV, MVM-EVN, OTP-Erste, MKB-Hypo, Rába-Steyr, Wienerberger-Bramac vagy szinte a teljes magyar italgyártás beállhat a Red Bull mögé. de ezekben is lehetne önkormányzati tulajdon. az osztrák piac és a magyar városok. nem a világ és az állam. hanem a piac és a város.

Carmichael 2014.03.06. 13:31:50

@panelburzsuj:
Ez egy elég sötét képet festő ígéret a hazánkban éppen kialakulóban lévő belterjes ökoszisztémára nézve.
Mellesleg a görény tiszta és szagtalan állat, csak akkor használja fegyverét, ha rákényszerül.. :)

öreg zsidó blogger 2014.03.09. 06:32:25

@gacsiiiz:
Még szent Istvánt se mérd a mai mércével!

öreg zsidó blogger 2014.03.09. 06:35:50

@Carmichael:
Igazad van, de azt hiszem, "nem ment minden át" arról, amit írtam. "Többet nem mondhatok."

tamas11 2014.03.13. 12:15:32

@unionista:
Ez az!
Egy szegény, feudális országban a (föld)tulajdon jelentette az identitást. (Ld nemesség).
Most nincs a régi jelentésben politikai érdekcsoport, dominanciára alkalmas tartalommal földtulajdon, tán 3% aki ezzel foglalkozik, és a "témát" ledominálta a néhány sikeres lobbista, óriásbérleteivel. Nem az ágazatot művelik, nem a legelőt kaszálják mindenekelőtt, hanem a támogatási esélyt!
(Torgyán még kisgazda mentalitásról, mint a néplélek alapjáról szónokolhatott a parlamentben, és senki nem igazította ki, ha most oda jutna, vajh mit mondhatna?). Másként határoznánk meg a hovatartozás alapjait. Városias, a szándékok szintjén polgárosodott, túlpolitizált ügyvédes siserehad, meg a hivatalnok és a szolgáltató kisvállalkozó létezik helyette. (A termelő meg a munkás nem is látszik ki a statisztikából, nem álmodhat befolyásról. Akit Marx ideologikusan helyzetbe hozott, azt most saját lábán kergetik messzire).
Aki a múltat vakarja fel, a nemesi múltba réved, az szükségképpen mumifikálódott kiváltságokat, elfeledett kultúrát hívna be a praxisba. Ettől van olyan hihetetlen dzsentri szag.
süti beállítások módosítása