1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.02.25. 08:51 HaFr

A gulyás Lenin konyhájából

Orbán Viktor baljós megrögzöttsége szerint a zárt, felülről irányított társadalmak lehetnek sikeresebbek a nyílt, koordináción és együttműködésen alapuló közösségeknél. Ezzel nem csak 2007-es önmagának látszik ellentmondani (persze ki tudja, mit gondolt akkor valójában), hanem a 20. század minden idevonatkozó tapasztalatának, ami egyszerűen hihetetlenné, értelmezhetetlenné teszi az álláspontját. Pontosabban, értelmezhetetlenné teszi egy európai miniszterelnök, egy európai kormányfői hivatal álláspontját. Megértem, és ki is nyilvánítottam annak idején, hogy Orbán Viktor 2002-ben kívül került a (liberális) demokrácián, 2010-11 óta az európai kultúrán is kívül van. Most azonban a kormányfői hivatalát is magával akarja hurcolni a senki földjére.

Nyilvánvaló mégis, hogy Orbánnak közben semmilyen komolyan vehető álláspontja nincs az ügyben. A két legfőbb nemzeti sorskérdésünk egyikét, amelynek hazánk legnagyobb gondolkodói, államférfijei, hősei, mindenki, aki számít ebben az országban legalább kétszáz éve az életét, és gyakran a halálát szentelte (ti. Nyugat vagy Kelet, még pontosabban: Nyugatra, de mindannyian) -- ezt, amely a függetlenségünket is megelőzően izgatta a nemzet nagyjait, Orbán Viktor lazán meghágja, és meggyalázva elküldi szipogni a spájzba. Most, amikor a függetlenségünk adott, ennél nagyobb függetlenség ugyan elképzelhető, de tökéletesen irreális, szerintem értelmezhetetlen is, tehát semmi okunk rá, hogy a függetlenség kérdését szembeállítsuk a nyugati felzárkózás ügyével, Orbán Viktor egy konyhafilozófia, a marxista-leninista esti egyetemek nívóján értelmezett nacionalista álkérdések ürügyén úgy dobálózik generációk életkilátásaival, mint a 8 éves gyerekek a Duna-kavicsokkal.

Orbán fejébe vette azt, ami mára a fidesz-politika alapvetésévé vált: a Nyugat hanyatlik. Egy abszolút, velejéig materialista konyhaperspektíva (keverem a paprikás krumplit, elhúzom a nájlon függönyt, kinézek a gangra, lázadok) nevében ítélkezik egy olyan óriás civilizációról, amelyet személyesen talán sosem értett meg (miért értett volna?), és fenyegeti az ország népét másod-harmadíziglen. Tudatom: még ha ez lenne is a helyzet (nem ez), a Nyugattal még hanyatlani is jobb, mint a Teherán-Minszk-Moszkva-Peking négyszögben (teljesen függetlenül és legalább ennyire bután) gazsulálni. Ezt megérteni elég ismerni Arisztotelészt, Krisztust, Marcus Aureliust, Galileit, XIV. Lajost, Napóleont, Széchenyit és még néhány ilyen európai alakot. Ha valakinek ezek kiestek volna, akkor persze hátrányból indul, de akkor fizessen be egy kéthetes körutazásra Nyugat-Európában, üljön ki a kávéházak teraszaira, olvasson helyi lapokat, éljen egy kicsit ott. Nem fog eszébe jutni, hogy hiányzik neki Orbán Viktor és barbár különítményei.

Orbán Viktor kultúra-, társadalom- és gazdaságismerete veszélyesen színvonaltalan. De mivel a gátlástalan politikai manipulációban verhetetlen (esetleg még össze is keveri a cselekvőképes kormányzást az alacsony hatékonyságú vezéri állammal), a jogállamot lebontotta, és körülötte hasonlóan színvonaltalan emberek lesik az utasításait (akiknek viszont már a felelősségük sincs az övéhez hasonló, ezért nem is érdekli őket a hatalmon és a pénzükön kívül semmi), nincs, ami gátja lehetne e műveletlen elme tombolásának.

Kedves, rajongásig szeretett (mert az ország dolgaival adott esetben bárkinél sokkal komolyabban és önzetlenebbül foglalkozó) kommentelőim egyike-másika meg fogja írni, hogy teljesen elvétem a léptéket. Orbánt csak a hatalom és pénz érdekli, esetleg a bármi áron vett halhatatlanság, sz*ik a nemzeti sorskérdésekre. Lehet, hogy igazuk van.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr745831769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savanyujóska 2014.02.25. 09:57:24

Húsz évvel ezelőtt, amikor kénytelenek voltak szembesülni azzal, hogy a liberalizmus itt nem hoz annyit a konyhára, hogy abból jól meg tudjanak élni, szerintem tudatos színjáték volt a jobboldalhoz való megtérés, és biztos vagyok benne, hogy egymás között nagyokat röhögtek azokon a dumákon, amiket a nyilvánosság felé a polgári-konzervatív értékrendről nyomtak. De abban is biztos vagyok, hogy azóta Orbán tényleg megtért, és újjászületett a turulban. Ami az ő fejében van, annak már nem sok köze van Arisztotelészhez, meg Descartes-hoz, meg Galileihez, Széchenyihez meg pláne nem, hanem inkább Wass Albertet, Czakó Gábort, meg Drábik Jánost tölt a fejében levő űrbe.

tobeor 2014.02.25. 10:23:41

De hát Orbánt tényleg csak a hatalom és pénz érdekli.
Kedves tőled hogy rajongásig szeretsz, de azért túlzásokba nem kell esni :)

is 2014.02.25. 10:26:49

Én bizonyára nem fogom írni, hogy Orbánt csak a pénz érdekli. Az pont nem érdekli. A hatalom sem magáért a hatalomért érdekli. Hanem a vátesz: egy alapvetően középszerű tudással, középszerű neveléssel, bár kétéségkívül átlag feletti ésszel megáldott ember félszemű a vakok királya alapon a középszer királya lett, mely középszer definíciójából adódóan biztosítja neki a többséget, és ezzel élve középszerű módon, garantáltam eredménytelenül próbálkozik a középszerű álmainak megvalósításával. A nagyszerűség semmilyen nyomát felfedezni benne nem lehet, sem a terveiben, sem a végrehajtásban. A kicsinyességtől személy szerint tartózkodik, viszont pontosan tudja, hogy pl. Kövért pont erre tartja, hogy helyette elvégezze a kicsinyes munkát, ezért aztán ez alól sem lehet felmenteni.

Száz szónak is egy a vége: Orbánnak még az álmai is közepesek, és ezeket középszerű módon megvalósítani nem érdemes. Márpedig ezt csináljuk, sajnos.

toportyánzsóti (törölt) 2014.02.25. 10:27:18

Orbán kizárólag a hatalom megtartás művészetében nyújt kiemelkedőt.
Abban viszont tényleg ügyes.

Pali papa és a negyven rab ló 2014.02.25. 10:29:26

"...a jogállamot lebontotta..."
A bontás is egy szakma. Tervezni kell(lett volna).
Mi lesz így az építéssel?
Most úgy tűnik veszteni akar egy választást, hogy legyen mit lebontani ismét.
Pedig ahhoz sem ért.

quendelapo 2014.02.25. 10:38:19

Azon gondolkodtam, hogy ezt a részt vajon a magyarok hány százaléka érti?
"Ha valakinek ezek kiestek volna, akkor persze hátrányból indul, de akkor fizessen be egy kéthetes körutazásra Nyugat-Európában, üljön ki a kávéházak teraszaira, olvasson helyi lapokat, éljen egy kicsit ott. Nem fog eszébe jutni, hogy hiányzik neki Orbán Viktor és barbár különítményei."

De valószínűleg a többit még kevesebben. Pedig ezt kéne tanítani az iskolákban, sok marhaság helyett.......

mojszipupi 2014.02.25. 10:39:08

"Másrészt Janukovics hatalmának Achilles-sarkát az oligarchák és az ő pénzük jelentik. Akármennyit is lopnak, a pénzt nem tudják otthon tartani. Kellenek nekik a bankjaink, ingatlanjaink, tőzsdéink és jogászaink, hogy eldugják és tisztára mossák vagyonukat. És ez Bécsben, New Yorkban és Londonban történik."

A magyarok meddig tűrik h saját oligarcháink forradalomig szipolyozzák az országot? Mikor látjuk meg a hasonlóságot Janukovics fényűzése, vagy a Caucescu márvány palota és Felcsút, a stadionok, a 3500 mrd, a trafikok, cégek és komplett iparágak köztörvényes kisajátítása között? Ifjú és korosodó oligarchák kitömése?
Nem az a kérdés bekövetkezik-e a forradalom ilyen körülmények között hanem az h mikor...

quendelapo 2014.02.25. 10:41:24

@tobeor:
Szerencsések lennénk, ha Orbánt csak a hatalom és a pénz érdekelné. Sajnos elhiszi azt a sok marhaságot, amit először csak azért mond, hogy szavazatokat szerezzen.

Khonsu 2014.02.25. 10:42:12

Ezért nem szabad feladni az álmokat. Ugye mennyivel jobb lett volna, ha focista lesz :)

tamas11 2014.02.25. 10:42:32

... semmi okunk rá, hogy a függetlenség kérdését szembeállítsuk a nyugati felzárkózás ügyével..."
Pontosan így van. Vajon mi az oka, hogy ő (és ők) szembeállítják mégis?
A hatalom megszerzéséhez és megtartásához megörökölte az egységtudat összekutyult motívumkincsét, maradványértéken. Azért lélegezteti, táplálja, hogy együtt tartsa szavazóbázisát. DE NEM a ténylegesen magyarokat!
Ha egy puli azt a feladatot kapja, hogy kettéválassza a nyájat, képes lesz rá. Egyre nem képes: hogy ennek során kétfelé is ugasson.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.25. 10:42:48

@mojszipupi: Minden diktatúra ásítóan unalmasan hasonlít egymásra.

Tyreo 2014.02.25. 10:46:45

Igazából mindegy is. Ha úgy gondolkozik ahogy leírtad, akkor Keletre tartunk.
Ha csak a hatalom és a pénz érdekli, akkor rájött, hogy hosszú távon csak Keleten tudja megtartani. Ezért Keletre tartunk. Gyakorlatilag mindegy.

gono 2014.02.25. 10:52:21

Nana, azért azt lássuk be, hogy az emlegetett függetlenség Orbán számára valódi szabadságot jelent a céljainak eléréséhez (legyen ez pénz hatalom vagy bármi más). Tehát egyáltalán nem önmagáért való.

Khonsu 2014.02.25. 10:55:27

@Tyreo: Felpöröghetne már a palagáz forradalom Európában is, hogy beszakadjanak az energiaárak, illetve gyorsuljon csak tovább a cégek hazatelepülése Kínából. Akkor majd mindenkinek világossá válik, hogy Orbán új barátai a "hanyatló nyugatból" élnek.

dr kíváncsivagyok 2014.02.25. 10:56:59

"Orbán Viktor kultúra-, társadalom- és gazdaságismerete veszélyesen színvonaltalan."

Kissé árnyalt a "színvonaltalan " jelzo...
Valojában visszament a Horthy-szintre...mindhárom esetben !
( A keleti kapcsolatok eroltetett kiépítése nem az ország érdeke ,..hanem a maffiaállam által hirtelen meggazdagodott Mészároslorincek menedéke... lásd : az EU- ban zárolták a Janukovics-rezsim számlait ! Oroszország és Kína nem fogja zárolni)

Khonsu 2014.02.25. 10:58:14

@quendelapo: Valószínűleg ez a probléma gyökere, hogy mára el is hiszik a saját hazugságaikat.

dr kíváncsivagyok 2014.02.25. 10:58:48

@dr kíváncsivagyok:
""Orbán Viktor kultúra-, társadalom- és gazdaságismerete veszélyesen színvonaltalan."

Kissé árnyalt a "színvonaltalan " jelzo...
Valojában visszament a Horthy-szintre...mindhárom esetben !"

Inkább 4 ...sajnos ideológiailag is visszalépett Horthy szintjere- lásd a nácik térnyerése!

dr kíváncsivagyok 2014.02.25. 11:10:36

Ezt az írást olvasva legkomolyabban szukségesnek érzem az Osszefogás támogatását,..mint (jelenleg) egyetlen alternatívát !
Aki ezt bármilyen okból nem érzi szukségesnek, az óhatatlanul Orvbánt tamogatja !
Bármennyire is jogosnak latszanak az ellenérvek...

quendelapo 2014.02.25. 11:11:02

@is:
A lexikális tudása valószínűleg nem középszerű. Viszont, csak nulla összegű játszmákban tud gondolkodni és ezzel összefüggésben jellemző rá / rájuk az a gondolatmenet, miszerint, aki nem a csoportjuk tagja, az ellenség és hiába mond vagy tesz bármit, biztos, hogy ártani akar nekik.
Sajnos a kisvárosi, falusi emberekre ez a gondolkodásmód elég jellemző ma is. (én kérek elnézést :)
Keleti nyitást és a függetlenségi háborút nyílván azért találták ki, mert akkor azt csinálnak az országban, az országgal, ami nekik tetszik és a Nyugat nem ugathat bele. De ma már tényleg jobban érzik magukat keleten, megszokták, megszerették.

Jenyei 2014.02.25. 11:14:38

@savanyujóska: egy darabig azzal hitegettem magam, hogy a magyar hírlap csak azért köpködi teli csulával a Nyugatot, hogy magukhoz édesgessék a szélső-jobbikot - utoljára pár napja bayer. Őrület, de lenne benne rendszer. Sajnos mára eltűnt ez az illúzióm. Ezek tényleg ekkora faszfejek. El velük a büdös p..ba.

Dolgozónép 2014.02.25. 11:15:07

Orbánnak ez az irányvonala csakis azért lehet sikeres (ha az lesz), mert a magyar arisztokrácia döntő többsége végtelenül barbár pszeudonáci, a lecsúszó középosztály meg őket próbálja majmolni. Szerencsére generációról generációra kevesebben lesznek a szűkült agyúak.

almodhi 2014.02.25. 11:29:35

"de akkor fizessen be egy kéthetes körutazásra Nyugat-Európában, üljön ki a kávéházak teraszaira, olvasson helyi lapokat, éljen egy kicsit ott."

Az igazán szomorú az, hogy ehhez ma már untig elég egy prágai, krakkói, rigai útra befizetni; sőt még Bukarestben és Belgrádban is lehet mit tanulni...

savanyujóska 2014.02.25. 11:34:08

@Jenyei: Nekem utoljára négy éve, a NER kihirdetésekor voltak olyan illúzióim, hogy ez csak parasztvakítás, a félanalfabéta tömegek lenyűgözésére tett kísérlet, ami mögött tudatos és értelmes megfontolások húzódnak meg. Aztán én is rájöttem, hogy szó sincs ilyesmiről, teljesen komolyan, szó szerint kell érteni mindent, amit ezek mondanak, és Orbán, Matolcsy, Kerényi, meg a többiek tényleg olyan hülyék, mint amilyennek látszanak. De ott van a második vonal is, Lázár, Rogán, Kósa, meg persze a háttéremberek, Simicska, Nyerges, akik viszont okos és ügyes gazemberek.

tobeor 2014.02.25. 11:36:03

@quendelapo: Dehogy hiszi, bármikor szembe megy a saját korábbi szavaival is, van rá példa bőven. Vicc az az ember.

Khonsu 2014.02.25. 11:59:15

@dr kíváncsivagyok: Az Összefogás túlságosan gyenge ahhoz, hogy ezek után alaposan kitakarítson, ráadásul a mocsok jelentős részét még ők hagyták itt, a NER meg hozzárakta a többit. Nem érdekük azt tenni, amit a legtöbben elvárnának egy következő kormányzattól. Sajnos ők is annak a múltnak a részei amit el kell törölni, végképp és visszavonhatatlanul. Így egyelőre csak abban vagyok biztos, melyik az a 3 politikai erő akikre nem szavazok. Kettőt gondolom nem nehéz kitalálni :)
Ehhez jön harmadiknak a Jobbik, ami szerintem egy Fidesz 2 lenne, és ugyanazt csinálná mint a NER még egy nagyságrenddel durvábban.

Azért fogok szavazni valakire, hogy eme hármas esélyeit rontsam, nekem kedves alternatívát továbbra sem látok.

tamas11 2014.02.25. 12:10:03

@Tyreo:
Ő az, aki ha kiül egy Európai kávézó teraszára, akkor hiányozni fog neki Orbán és barbár rendszere. Adózásmentes házipálinka, szotyizás a felcsúti pályán - az igen!
A VIP-páholyt kell keresztezni a kispaddal!

tamas11 2014.02.25. 12:22:02

@Dolgozónép:
Ki lenne a te szemedben a mai arisztokrácia?
Mert ugye, akár nevesíteni is lehetne, oly szűk csoport - lenne. De szerintem nincsenek. A régiek már nincsenek, pedig a dzsentrivel szemben még mindig minőséget képviselhetnének, az újak pedig... Önellentmondás lenne, ha meg tudnák testesíteni ezt a minőséget, ami alapján egyáltalán szelektálhatóak.
A vagyonról tudjuk, hogy önmagában nem lehet az az érték.

quendelapo 2014.02.25. 12:37:17

@Khonsu:
Akkor Te Orbánra szavazol.

stoppos76 2014.02.25. 12:40:36

Nem tudom melyik jobb, ha egy hatalommániás őrült, egy beteg vízióval, vagy ha egy hatalommániás őrült, azt csak a lóvéra megy. Lehet ugyanolyan szar mindkettő.

tamas11 2014.02.25. 12:46:46

@stoppos76:
Elfelejted, hogy a hatalom és a pénz csaknem csereszabatos.

Khonsu 2014.02.25. 13:08:00

@quendelapo: Nézőpont kérdése. Van egy szilárd meggyőződésem és nem szavazok önmagam ellen, csak hogy a kisebbik(?) rosszat válasszam. Mindent vagy semmit, azt mondom.

Egyébként is, profibban tud hazudni, a tehetséget meg támogatni kell :)

quendelapo 2014.02.25. 13:26:01

@Khonsu:
Egyéniben egyszerű többség viszi a mandátumot. Mivel a lista a győztes fele torzít, a választás a 107 egyéni körzetben dől el. Ebből következik, hogy Orbán leváltására csak a legerősebb ellenzéki pártra adott vokssal szavazhatsz. Minden másra adott szavazat viszont Orbán hatalomban maradását támogatja.
Tetszik vagy nem pillanatnyilag csak az Összefogás képes széttrancsírozni Orbán hatalmát. A hogyan továbbról nem most szavazunk, hanem majd 2015-ben vagy legkésőbb 2016-ban.

Khonsu 2014.02.25. 13:43:09

@quendelapo: Ez sajnos igaz, hála a csodálatos választási rendszernek. Azonban, hogy rájuk voksoljak ahhoz meg kéne küzdenem a lelkiismeretemmel, attól meg megremegne a kezem és félő, hogy nem találnék bele a körbe :)

Ha marad a NER (van most egyáltalán reális esély a "szétzúzására"?), akkor később sokkal csúnyább, és garantáltan hatásosabb lesz a bukása. Ráadásul bónuszként a másik bandától is megszabadulunk.

quendelapo 2014.02.25. 14:34:27

@Khonsu:
Ja, vagy, ami még valószínűbb: jobbra tolódunk. Szerintem, ha utcai zavargások lesznek, azt a szélső jobb fogja uralni és nyerni, így a végén nem több szabadságunk lesz, hanem kevesebb. Kockázatos játszma ez.

Egyébként sem azt mondtam, hogy az Összefogás szétzúzza Orbán hatalmát, hanem azt, hogy széttrancsírozza. Nem olyan erősek ők, hogy szétzúzzák...:) Éppen ezért az Összefogás három pártja kisebb veszély a szabadságunkra, mint Orbán és / vagy a Jobbik, külön-külön vagy együtt. Más pedig nincs most és valószínűleg 2 év múlva sem lesz.

Khonsu 2014.02.25. 15:00:17

@quendelapo: Attól tartok, ha most az Összefogás nyerne, akkor épp a NER hátramaradt, bebetonozott struktúrája lenne az ami széttrancsírozná őket és nem fordítva. Elvitetnék velük a balhét, aztán visszatérnének még erősebben és 2 bukás után megpróbálkoznának egy 3. iránnyal (természetesen mindenben ellentmondva az előző kettőnek). Valahogy így látom a helyzetet. Egészen addig hatalmon kell maradniuk, míg be nem bukik az egész amit összetákoltak, hogy rájuk omoljon. Nem tudom ez mennyi idő, de bízom benne nem sok.

Nem hiszem, hogy ennél jobban jobbra tudna tolódni a társadalom. Ebből a szempontból szerintem a Fidesz már elment ameddig lehetett. A szélsőjobb biztosan hangos lenne, ha zavargások törnének ki, de azok alapja valószínűleg egy afféle "lázadás" lenne, mint amik mostanában több országban is kirobbantak a közelben, és nem politikai irányok mentén zajlik, hanem a minden szempontból kisemmizett népnek lesz elege és lázad fel azok ellen, akik ide juttatták. Ekkor talán behozza a társadalom a lemaradását és végre megszületik az emészthető alternatíva az elmúlt 25 évre.

bögöbö 2014.02.25. 15:20:43

@Khonsu: Meggyorsíthatja az általad jósolt forgatókönyvet, ha az EU, amely most még kivár, esetleg elzárja a pénzcsapokat, amelyek híján az egész struktúra saját súlyától (és, nevezzük nevén) a dilettáns gazdaságpolitikának és jegybanknak köszönhetően összeomlik. Márpedig gyanítom, hogy kevés lesz a "pávatánc" április után, az EU (alias a nyugat európai adófizetők!) nem hülyíthetők a végtelenségig.

quendelapo 2014.02.25. 15:46:59

@bögöbö: @Khonsu:
Nagyon logikusan hangzik, amit írtok. Az a kér, hogy más kimenetele is lehet Orbánék győzelmének. Például az, hogy még ciklusokon át hatalmon maradnak.
Most persze valószínűbbnek látszik a közeli bukás (pl az Ukrán "forradalom", ill. Putyin ottani veresége miatt) csakhogy sok minden szól más forgatókönyvek mellett is. Az egyik például a küszöbön álló európai fellendülés - amit egyébként éppen Ukrajna integrációja is segíthet. Ez a fellendülés persze nálunk arra nem lesz elég, hogy utolérjük a régió országait, de arra elég lehet, hogy ne alakuljon ki forradalmi helyzet és Orbánék tovább növeljék politikai, gazdasági hatalmukat. Ráadásul Orbán a 3. iránnyal nem csak a bukás, hanem a győzelem után is megpróbálkozhat és van rá esély, hogy hülyítse egy kicsit Európát. (Berlusconi meddig csinálta?)
Amíg ekkorák a társadalmi különbségek, ilyen alacsony az életszínvonal, vannak kéznél romák és zsidók, addig bőven lehet még jobbra tolódni. Szép hagyománya van nálunk a nemzeti szocialista eszméknek.
Egy konzervatív vagy mérsékelt jobboldali pártnak az Orbán által uralt médiatérben semmi esélye. Ha az Összefogás kormányoz, a jelenleginél mindenképpen szabadabb lesz a légkör, könnyebb lesz pártot alapítani, ringbe szállni.

bögöbö 2014.02.25. 16:00:19

@quendelapo: Továbbgondoltam. Ha Ukrajna belép az EU-ba, tartok tőle, hogy a még megmaradt pár, kivárásra játszó termelő és szolgáltató cég kivonul és a hatalmas új piacot (valamint vélhető adókedvezményeket és EU-s stratégiai támogatásokat) kihasználva egyszerűen átcuccol Ukrajnába. (Már van is egy tippem, az egyik pilisszentiváni céget tudtommal eddig csak a vámkötelezettségek tartották vissza attól, hogy Ukrajnába tegye át a gyártóbázisát...)

Khonsu 2014.02.25. 16:05:11

@quendelapo: Jelenleg sem a pártalapítással és ringbeszállással van a gond. Hanem a mindenkit túlharsogó propagandával, és azzal, hogy a 2 uralkodó oldal az összes kezdeményezést beolvasztja vagy eltapossa mielőtt lehetne belőle valami.

Az európai fellendülésben annyira nem bíznék, az szerintem inkább csak fellángolás lesz, és a válság utóhatásai miatt lesznek még ott is ronda dolgok. Tényleg az lenne az egyetlen reménye a rendszernek az összeomlás elkerülésére, ha a "hanyatló nyugat" elvinne minket a hátán, ez ám a mókás helyzet.

toportyánzsóti 2014.02.25. 18:52:27

Moszkovitya buta erkölcstelen fociszurkoló,képes bármire hogy együtt fényképezkedhessen élfocistákkal a szerencsétlen másodosztályú csüngőhasú.Gazdasági ismeretei zéró alattiak azért engedheti kuszaszem unortodoxiáját ami hetek alatt hazugságba torkollott!
süti beállítások módosítása