1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.02.02. 12:01 HaFr

Lesz-e Orbánból akárcsak egy Horthy?

Az Orbán-rendszer legitimációja sok tekintetben emlékeztet a Horthy-rezsimére. Mindkettőnek a liberális (baloldali) és az integrációs (nemzetiségi, zsidó-asszimilációs, illetve szegény-, cigány- és EU-integrációs) politika kudarca a fő tapasztalata.

Mindkettőt az ország válsága (nemzetiségi mozgalmak, háború, balos rezsimek, Trianon, illetve tüntetések, gazdasági válság, kormányzati válság) előzte meg.

Mindkét rezsim a magyar nemzeti érdek védelmére rendezkedett be a liberális-nemzeti és a posztkommunista alternatívával szemben, amelyek aláásták az ország területi egységét, illetve gazdasági lehetőségeit és önazonosságát. (Orbán azonban a Nyugat-ellenességben -- ami alól most vonjuk ki a német kapcsolatot -- nyilvánvalóan túltesz a Horthy-rendszer mainstream képviselőin, miközben a revizionista igényei értelemszerűen kevésbé látványosak.)

Mindkét éra az államközpontúságra és a fix fizetéses, apolitikus mentalitásra, a kulturális demokráciára (Klebelsberg), a lateiner (szabad) értelmiség lenézésére, és a magyar tulajdonra épít, miközben tőkeszegény, korrupt és szegényellenes. Megfontolandó hasonlóságok.

A legfontosabb hasonlóság azonban, hogy mindkettő megemésztetlen és féligazságokon építkezik, ezért ahogy a Horthy-rezsim, úgy Orbán is újabb, az eddigieknél is mélyebb válságba fogja lökni az országot.

A H.-rezsim fő tévedése természetesen a revíziós-reintegrációs politika volt; az, hogy Trianon felülvizsgálatából nemzetstratégiai és önazonossági kérdést kreált, noha Trianont egy akkor megoldhatatlan probléma (a magyarság birodalmon belüli hegemóniájának biztosítása) és a problémára adott szükségképpen gyenge válaszok hozták el. Ilyen körülmények között a probléma feltámasztására beadott hivatalos magyar igény maga volt a tömény irracionalitás.

Orbán fő tévedése egy másik revíziós politika: a dezintegrációé. Az, hogy az EU-val való viszonyunk felülvizsgálatából csinál nemzetstratégiai és önazonossági kérdést, noha az EU szolgáltatja az egyedül optimális megoldást Horthy nyolcvan évvel korábbi problémájára is, amit azonban Orbán már nem tart annyira fontosnak, mint a saját kormányzati szuverenitását. Így változnak az idők: Magyarországon speciel mindig szembe mennek az értelemmel és a reális lehetőségeinkkel. Amikorra behegeszthetnék a korábbi sebeket, inkább új sebeket vágnak. Az egyik pillanatban a függetlenség, a másikban a (Monarchiából nagyon is ismert) relatív függőség nem tetszik. Közben a problémák maradnak megoldatlanok, folyamatosan rétegződnek egymásra, és elképesztő zagyot képezve kísérik az idő folyását.

H. etnicista eszközökbe gabalyodott egy univerzalista (jogias, hungarus) birodalom feltámasztása érdekében, aminek egyik következménye a zsidóság jogfosztása, majd elpusztítása, a másik az ország szovjet megszállása lett. Orbán -- sokkal voluntaristább módon, kikényszerítetlen, igazolhatatlan, de egy cseppet sem drámai hibákat követve el -- maga is egyre inkább jobbra sodródik az univerzalista baloldal és az etnicista jobboldal közötti térben, noha erre valódi oka nincs (hogy is lehetne egy alapvetően optimális nyugati integráció állapotában!), csak olyanok, amelyeket az önnön gőgje és bűnei hízlalnak. A Horthyéval szemben Orbán revíziós törekvése semmilyen -- gazdasági, társadalompolitikai, kulturális, külpolitikai -- céllal nem igazolható, eddig is csak szenvedést hozott, és minél mélyebbre hatol ebben a zsákutcában, annál több szenvedést fog hozni.

Természetesen a címben hozott kérdés mégis rossz: Auschwitz végeredményben összehasonlíthatatlanná teszi a két politikust. De ezt jó, ha a ma élő politikus a másiknak nem habozik egyértelműen, ezekben a hónapokban akár minden nap a számlájára írni, legalábbis, ha valóban el akarja kerülni az összehasonlítást. Ha szobrot állít neki vagy elnézi a szobrok felállítását, azzal ezt a különbségtételt érvényteleníti.

Ettől függetlenül is Orbán pőre szenvedélyeken, fikciókon, erőszakon és radikalizmuson épülő rendszere totálisan ellene megy minden konzervativizmusnak, a magyarság érdekeinek. A Horthy-rendszer pozitívumait (oktatáspolitika, nyugati minták tisztelete) gyenge vagy manipulált újrakiadásban, negatívumait (kisebbség- és szegényellenesség) áttételesen vagy csillapított formában, a bűneit pedig (pace Kertész Imre) nyilván nem látjuk viszont, de semmi esetre sem érezzük, hogy megszületett volna a félig-meddig jogos baloldallal szembeni kritikán a nemzeti érdekű kormányunk. Ha Horthynak nem szabad szobrot állítani, egyelőre Orbánnak sem néz ki egy.

280 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr685793834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.W. Booth 2014.02.02. 13:00:35

Én nem vonnék párhuzamot, a két kort társadalmi szempontból nehéz összehasonlítani.
Viktor nem bánt embereket és népcsoportokat, egyszerűen csak szarik rájuk. Csak egyvalami érdekli: Orbán Viktor.

Leginkább akkor tudott volna kiteljesedni, ha 40-50 évvel korábban születik, valahol Latin-Amerikában. Ott voltak a méltó elődök, Batista, Trujillo, Somoza stb.

Itt, ma, az EU berkein belül már mindez nem fordulhat elő, itt max. Lukasenka lehet az elérhető példakép.

De ettől még szív az ország, de nagyon.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 13:07:25

@J.W. Booth: Ezzel együtt az ország ugyanaz, a problémáinkat meg kell oldani, és ennek fényében nagyon is releváns, hogy mit hogyan csinál.

valaki senki 2014.02.02. 13:10:06

Isten ments, hogy Horthy-t védjem, de akkor, az I. vh, és a Tanácsköztársaság utáni az útkeresés, sokkal inkább determinált volt. ( nem is beszélve a geopolitikai realitáról...) Most szabadon dönt szarul a vezetés, ami nem mindegy! És hiába mondják sokan, még a saját háza tájáról is , hogy ez így dágvány lesz, gyorsuló ütemben rohanunk a fal felé, sokak tapsikolása közepette. Szóval, ha már párhuzam, bár egyelőre úgy tűnik, Horthy volt ártékonyabb ( a halottak számát tekintve mindenképpen) nem biztos, hogy hosszabb történelmi távon is ez lesz az ítélet...

egyetmondok 2014.02.02. 13:10:30

@J.W. Booth:
Én azért a "bántás" címszó alól nem venném ki könnyedén a tulajdontól való laza megfosztását egész csoportoknak.

J.W. Booth 2014.02.02. 13:15:37

@HaFr: Szerintem az ország most nem alkalmas arra, hogy megoldja a problémáit.
Valahogy az emberek többségébe belekódolódott a csordaszellem - talán ez a Horthy-éra következménye. Az összetartás, szolidaritás hiánya már régebb óta alapvető társadalmi probléma.
Véleményem szerint itt egy nagyon komoly (negatív) esemény tudná csak Viktort elmozdítani.
Például, ha a gazdasági ámokfutása, ami folyamatosan időzített bombaként ketyeg, egyszer robbanást okoz.
Nem lesz jó akkor itt lenni.

kézműves étcsokimikulás 2014.02.02. 13:15:43

eddig olvastam,de eleg is volt...
" a kulturális demokráciára (Klebelsberg), a lateiner (szabad) értelmiség lenézésére,"

mar megint a balliba ertelmiseget kell pozicionalni,ugye???
ok a fuggetlenek,a demokratak(elotte szocialistak,kommunistak...)aki mast mond mint ok az fasiszta/antiszemita/naci/kirekeszto/melymagyar/paraszt...
meret szegenyeket lenezik...

pfejj...

a kulturarol pedig pont az a balliba oldal akar megnyilvanulni,akiknek dr.fodor gabriella osztotta az eszt,a beszedhibas(es szellemi kihavoskkal kuzdo...)hillerhaverrol ne is beszeljunk...

a tobbi szokasos ballibbant panelt meg hagyhjuk,orban allitolagos nyugat ellenessegerol,az apolitikus mentalitasrol es hogy miert is problema a balgyokereknek a magyar tulajdon...

J.W. Booth 2014.02.02. 13:18:21

@egyetmondok: ebben az értelemben, persze sokakat "bánt", ebben igazad van.
Én a Horthy korszak antiszemitizmusát elszenvedő emberek "bántását" értettem itt.

kovi1970 (törölt) 2014.02.02. 13:19:39

Egy jól kormányzó Gyurcsány és egy jól működő EU mellett Orbánnak esélye sem lett volna.

kvadrillio 2014.02.02. 13:19:43

Állítólag hatalmas, bizonytalan eredetű vagyonra tett szert egy vezető szocialista politikus – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint az érintett egy országgyűlési képviselő lehet, aki évek óta több száz millió forintot parkoltat egy külföldön vezetett bankszámlán. A szóban forgó összeg feltehetően nincs arányban a honatya bevallott pénzügyi helyzetével, éppen ezért vélhetően összeegyeztethetetlen az eddigi vagyonnyilatkozataival is. Mindez komoly bűncselekmények elkövetésének gyanúját vetheti fel..

...hmm.....ennnyi információ elég, hogy a nav lecsapja ! :)

kovi1970 (törölt) 2014.02.02. 13:30:05

Orbán nem EU ellenes, csak a nem működő EU-t nem tekinti igazodási pontnak.
Ha változna ez a helyzet, Orbán is változna.
Lásd még → Szélkakas

Nyilas Mise 2014.02.02. 13:31:50

totál tévedésben van a blogger amenyniben irracionális rossz kormányzásról beszél

mindkét esetben azonosan
a horti és O.Viktor (nulladik viktor) lexarja az országot
SAJÁT (egyéni, párt = mafia) SZEMPONTJAI szerint kormányoz

nagyívben tesznek az országra...

Nyilas Mise 2014.02.02. 13:33:48

@valaki senki: egyetértek nagy különbség

hogy az akkori európában (németek) a NÁCIZMUS volt a divat...

ellenben most a normalitás van többségben
tehát ijjen szempontból most széllel szemben megy a zsebnácink

I_Isti 2014.02.02. 13:37:05

@kovi1970: Olyan ez, mintha valaki a Gaius Julius Caesar előtti Római birodalomra mondaná azt, hogy "nem működik".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 13:39:35

@kovi1970: tán tenni kéne akkor ezért, nem?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 13:41:09

@kézműves étcsokinyuszi: kicsit nem ártott volna továbbolvasni, és akkor nem regélnéd itt is újra, amit korábban már négyszázszor, pfej

laci_52 2014.02.02. 13:43:12

Orbánból semmiképpen nem lesz Horthy, mert legkésőbb '18-ban megbukik.

Manapság viszont minden hibájával együtt is még mindig inkább Orbán kell az országnak, mint Mesterházy, Bajnai vagy Gyurcsány. Még emlékszünk a 2010 előtti nyolc évre, nem sírjuk vissza. Abban a nyolc évben kormányozták félre az ország szekerét annyira, hogy annak kiheveréséhez évtizedek kellenek.

Hogy mást ne mondjak: abban az időszakban növekedett az államadósság egy kezelhető szintről visszafordíthatatlan adósságcsapdává.

"Trianont egy akkor megoldhatatlan probléma (a magyarság birodalmon belüli hegemóniájának biztosítása) és a problémára adott szükségképpen gyenge válaszok hozták el"

Ez nem így van! Trianont a kiegyezés és az országnak Ausztriához kötése hozta el, mert emiatt nem tudtuk elkerülni az első világháborút.

Kossuthnak volt igaza, amikor ellenezte a kiegyezést.

"Ha szobrot állít neki vagy elnézi a szobrok felállítását, azzal ezt a különbségtételt érvényteleníti"

Ez sem igaz! Horthy nem volt jó politikus, de nem volt sem háborús bűnös(ezt a győztesek állapították meg!), sem hazaáruló, a hazáját szolgálta negyedszázadon át, ezért a szoborállításban semmi kivetnivalót nem találok.

kovi1970 (törölt) 2014.02.02. 13:43:24

@I_Isti: Úgy látod, hogy működik?
A dán fahéjas csiga betiltásával vannak elfoglalva az EU bürokratái, miközben a tagállamok fele csődben, vagy csődközeli helyzetben van, továbbá hatalmas probléma a munkanélküliség, a versenyképtelenség, a kilátástalanság.

kovi1970 (törölt) 2014.02.02. 13:48:34

@HaFr: Nem szeretnék az ördög ügyvédje szerepébe kerülni, de mit tudna tenni?
Az EU irányítása néhány sikeres ország érdekeinek megfelelően történik.

Dolgozónép 2014.02.02. 13:49:49

@J.W. Booth: "Például, ha a gazdasági ámokfutása, ami folyamatosan időzített bombaként ketyeg, egyszer robbanást okoz."
Ez a robbanás folyamatosan történik, rég folyamatban van, elég megnézni a főutakat a rengeteg bezárt bolttal és a mellékutcákat a tönkrement kocsmákkal. Csak nem explozív a robbanás, hanem lassú szétesés. A vásárlóerő a pincében, a tehetséges emberek szinte mind elmentek külföldre. A belvárosi szórakozóhelyeket az itt élő külföldiek tartják el. Csak azért nincs forradalom, mert nyitva vannak a határok.

dr kíváncsivagyok 2014.02.02. 13:52:41

Orvbánnak se lesz szobra a parlamentben...legfeljebb mauzóleuma ... Felcsúton,...rogton a satdion mellett.
Annak a beléptidíjából fogján a stadion elbontását kifizetni...
A békamenetesek persze bérletet vesznek majd...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 13:53:30

@laci_52: Szerintem Szekfűnek volt igaza.

dr kíváncsivagyok 2014.02.02. 13:54:06

@kovi1970:
"Az EU irányítása néhány sikeres ország érdekeinek megfelelően történik. 2

Ja,...mint Szlovákia , meg Lettország...
mert már beeloztek...

I_Isti 2014.02.02. 13:54:40

@laci_52: "Még emlékszünk a 2010 előtti nyolc évre, nem sírjuk vissza. "
De, én speciel már visszasírom, mert _tényleg_ emlékszem rá.
Mennyi volt akkor a benzin ára?
A tejé?

egyetmondok 2014.02.02. 13:54:42

@J.W. Booth:
Fizikai erőszak nincsen...,bár,azért néhány egyértelműen politikai nyomásra indult büntetőügy esetében a jól időzített lábbilincses riportok...,hát,hát.
De egyetértek, kimondható,hogy fizikai erőszak nincsen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 13:55:58

@kovi1970: Hát, mivel eddig nem ért el semmit, ennél többet is tehetne. Most nyilvánvalóan zsarolja őket pl a Déli Áramlattal, miközben Putyin pont annyit engedett már a nyugati átadási árakból, mint a rezsicsökkentés hatása- az egész egy nagy humbug, nincs racionális veleje, csak O. hatalomban tartása egy piszkosul rizikós játékban

dr kíváncsivagyok 2014.02.02. 13:56:01

@laci_52:
"Ez sem igaz! Horthy nem volt jó politikus, de nem volt sem háborús bűnös(ezt a győztesek állapították meg!), sem hazaáruló, a hazáját szolgálta negyedszázadon át, ezért a szoborállításban semmi kivetnivalót nem találok. "

Nácikám,...kihagytál 600ezer magyar embert a "haza" fogalmából !!!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 13:56:50

@Bölcsészmérnök: Ó, hát ezt még O. barátai se mondanák...

egyetmondok 2014.02.02. 13:56:51

@HaFr:
Miben volt Szekfünek igaza ?

István Kun 2014.02.02. 13:56:54

Ha Orbán Viktort leszavaznák, akkor lesz itt jólét, egyenlőség, uzsora nélküli bankok, teljes amerika. Hurrá

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 13:58:28

@egyetmondok: :) 1867 nem volt olyan rossz dolog. Tudom, mit mond Bibó erre, de hát itt nem értek vele egyet.

dr kíváncsivagyok 2014.02.02. 13:58:57

@I_Isti:
""Még emlékszünk a 2010 előtti nyolc évre, nem sírjuk vissza. "
De, én speciel már visszasírom, mert _tényleg_ emlékszem rá.
Mennyi volt akkor a benzin ára?
A tejé? "

Ja,...az emlékezok fognak donteni 14 áprilisában...
én még élénken emlékszem az Euró árfolyamára is...
valahogy nem nagyon tuntettek a devizások sem...a 260 ft - os éurónál...

egyetmondok 2014.02.02. 14:00:20

@laci_52:
" Manapság viszont minden hibájával együtt is még mindig inkább Orbán kell az országnak, mint Mesterházy, Bajnai vagy Gyurcsány. Még emlékszünk a 2010 előtti nyolc évre, nem sírjuk vissza. Abban a nyolc évben kormányozták félre az ország szekerét annyira, hogy annak kiheveréséhez évtizedek kellenek.

Hogy mást ne mondjak: abban az időszakban növekedett az államadósság egy kezelhető szintről visszafordíthatatlan adósságcsapdává." ---

Egyrészt ezzel,tehát az adósság ügyével négy éve semmi sem történik,másrészt az adósság ügye nem igazol semmit abból,ami közjogi értelemben itt történt,és történik ma is.

Így nézve az "átkos elmútnyóc" károkozása eltörpül az elmúlt négy károkozása mellett,és ezt egészen komolyan gondolom.

dr kíváncsivagyok 2014.02.02. 14:04:20

@laci_52:

"Manapság viszont minden hibájával együtt is még mindig inkább Orbán kell az országnak, "

Mármint az ország azon részének , akik beálltak fényezni a vezért és elonyoket kapnak érte...
A baráti kor , a haverok,...azoknak valóban órvbán kell...
A 4 millió letminimum alatt élonek viszont nem kell órvbán, mert elszegényedtek az uralma alatt !
A sokszázezer megfélemlített kozalkalmazottnak sem kell !
A józan , európai gondolkodású kozéposztálynak sem kell ...

kovi1970 (törölt) 2014.02.02. 14:04:34

@HaFr: Majd a választások után a sok EU szkeptikus képviselő fog elérni valami változást.

egyetmondok 2014.02.02. 14:08:10

@HaFr:
Hát,ha belegondolok,hogy mennyivel járnánk most sokkal jobban egy, nálunk biztosabb nyugati államszervezési gyakorlattal,felvilágosultabb idegen politikai hatalom alatt "nyögve"...lehet,no, én is átértékelem Bibóval,Németh Lászlóval,stb. való egyetértésemet...:-))

Vulpes Inculta 2014.02.02. 14:15:23

"A H.-rezsim fő tévedése természetesen a revíziós-reintegrációs politika volt; az, hogy Trianon felülvizsgálatából nemzetstratégiai és önazonossági kérdést kreált"
---
Trianon felülvizsgálata akkor a legfontosabb politikai kérdés volt, és még napjainkban is jelen van. Én tulajdonképpen arra az egyre várnék választ kedves blogíró úr, hogy ha te ilyen gondolatokat sugallsz (tehát hogy Trianon igazságos volt) akkor remélhetőleg nem kéred ki magadnak ha én meg hontalan jelzővel illetlek téged? Bátran fel lehet vállalni, elvégre demokrácia van.

Mellesleg én már kezdtem azt hinni hogy a honi baloldal felhagyott ezzel a polgári radikális attitűddel, hogy nekünk "figyelembe kell vennünk a szomszéd államok érdekeit és érzékenységét,és akkor majd ők talán hagynak élni minket" mert ez a doktrína olyan csúfosan bukott meg az elmúlt 20 évben, hogy csak nyekkent. De persze a vér nem válik vízzé...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 14:20:21

@Vulpes Inculta: Nem volt igazságos. Nem beszéltem erről. A vér nem válik vízzé, mindent jól látsz.

Nyilas Mise 2014.02.02. 14:22:22

@Vulpes Inculta: te agyatlan po:cs

nem mongya senki hogy igazságos volt...

de azt igen hogy most sem vagy még ojjan erős hogy szétcsapj a nagyhatalmak között...

másrészt azt is mondom hogy a HITVÁNY politikai vezetőkön ("elit") de inkább "elitt" sok múllott

ez is párhuzam ugyanojjan HITVÁNY (= gerinctelen, alkalmatlan) orbán és horti

eqlessootista 2014.02.02. 14:22:44

@laci_52: "Kossuthnak volt igaza, amikor ellenezte a kiegyezést."
Néha elmerengek, vajon mi lett volna, ha itt a Kárpátmedencében, amikor születtem, már osztráknak születtem volna? Tehát ha nem kiegyezés lett volna, hanem egyenesen beolvadás Ausztriába. S netán most is osztrákok volnánk. Sőt, akkor az anyanyelvünk is a "sógorék" kvázi
német nyelve lenne. Vajon akkor most hogyan élnénk? Volna olyan, hogy Kelet-Ausztria? Esetleg szegény-gettó lenne az egész Kárpátmedence? Kétlem.
No de a realitás más, ez van.
Szoktam még derülni, amikor Nagy-Magyarország térképet látok. Ilyenkor meg az ötlik fel bennem, mi volna, ha a németek meg Párizstól Moszkváig terjedő birodalmi térképpel futkosnának? Vagy az olaszok Jeruzsálemtől Londonig terjedő térképpel? Vagy, mégis, mi magyarok, a Kínai nagy faltól Augsburgig.... :)
A realitásokkal mindig szembe kell nézni. OV-t és tettestársait - valóban az értékteremtő és megőrző konzervatív világkép alapján - a feledni való múltba kell seperni, lehetőleg "seperc alatt". (Jogilag, persze, alaposan elszámoltatva!!!)

kuszkusz1 2014.02.02. 14:26:11

Nem tudok róla, hogy Horthy lopott volna, hogy lettek volna Simicskái, Mészáros Lőrincei és egyéb szimpatikus gengszterei.

Horthy menye képzett vöröskeresztes nővér volt, a front mögött kisebb műtéteket is végzett és minden tekintetben kitűnő nemes jellem volt.

Ami viszont az Orbán vejét illeti...

Horthy rendszere más kérdés, de az embernek eszembe jutnak ilyen dolgok is.

Gialdame Pearl 2014.02.02. 14:26:42

A legnagyobb gond,hogy ameddig az emberek arról beszélnek,hogy Horthy vagy orbán,(szándékos a kisbetű)vagy fidesz vs mszp,addig itt semmi nem fog változni.Ez mind népbutítás,ennél sokkal mélyebbre nyúlnak a szálak.Mindegy ki van látszólag hatalmon,minden párt egy báb a vezetőjével együtt.Nem tudom én sem mi a jó megoldás,de az tuti nem,hogy mindenki odarakja az x-et,ahova a média elhiteti vele.És ami a legrosszabb,hogy sokan ezt meggyőződéssel teszik.Egyik párt sem fogja megoldani a problémákat,azon a ponton már túl vagyunk,hogy egy szavazással bármit meg lehessen oldani.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.02.02. 14:27:54

Azért ez erős párhuzam! Ne feltételezzük, ami nincs! Nem vagyok Horthy-rajongó, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy - bár az akkori gondolkodásmódot nem tudta levetkőzni - Magyarország érdekeiért küzdött, igazi államférfihez méltón. Ezzel szemben, Orbán maffiavezérként csak a Családja és csatlósai érdekeiért küzd. Nincs benne semmi államférfi. Éppen ezért egy lapon sem lehetne említeni a két embert.

kuszkusz1 2014.02.02. 14:29:01

Valaki mondja már meg, miben mutatkozik az Orbán rendszerének cigányellenessége!

(Ezzel fognak engem a sírba rakni, hogy minden kormánynak a nyakába varrják a cigányellenességet.)

explanatus 2014.02.02. 14:29:59

@kovi1970: „Az EU irányítása néhány sikeres ország érdekeinek megfelelően történik.” Ezzel a mondattal részemről Tied az év kommentje már most az év elején. Pontosan így van ahogy mondod! Kérdés. Ki, mi akadályoz meg bennünket abban, hogy mi ne legyünk sikeresek?

Mi magunk.

Vagy ki lett sorsolva és a mi cetlinkre az volt írva, vesztes? Mi lenne, ha nekiállnánk dolgozni, élni az adott lehetőségekkel. Ki tiltja meg, hogy sikeres ország legyünk. Az EU ?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.02. 14:30:40

Orbán Horthy és Kádár legnépszerűbb tulajdonságait ötvözi, esze ágában sincs csak Hortynak lenni.

egyetmondok 2014.02.02. 14:33:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
" Orbán Horthy és Kádár legnépszerűbb tulajdonságait ötvözi, esze ágában sincs csak Hortynak lenni. " ---

Bingó, Max ! Ez jó meglátás,ám azért tisztázzuk,hogy ami belőlük ma a legnépszerűbb,az valójában a történelmi-politikai erkölcsök legalja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 14:34:33

@kuszkusz1: tudjuk, tudjuk... pl rászabadított egy olyan embert az ügyre, mint Balog páter, aki nyilvánvalóan nem csinált semmit. látványos cigányellenesség nincs, de megoldás sincs semmire

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.02.02. 14:36:19

@kuszkusz1: Miképpen lehetne egy olyan rendszer cigányellenes, aminek egyszemélyű vezetője maga is AZ?

♔batyu♔ 2014.02.02. 14:39:24

@J.W. Booth:
"Véleményem szerint itt egy nagyon komoly (negatív) esemény tudná csak Viktort elmozdítani."

Persze. Ha 30%-al emelné az államadósságot, megveretné pld. a Városligetben össszegyűlt ellenzékét azzal az indokkal, hogy az Oktogonon megtámadták a rendőröket, majd felvenne egy gigantikus IMF hitelt.

Azonnal elszállna Orbán, hiszen ezek után nem csak te nem szavaznál rá, de más sem.

Hidvégi Mihály 2014.02.02. 14:39:31

@kuszkusz1: Abban mutatkozik meg kedves Uram, hogy nézze meg a múlt héten közzétett OECD jelentést. Ebből kiolvashatja, hogy "Magyarországon a legmagasabb a nélkülözők aránya a lakosságon belül az európai OECD-tagállamokon belül: meghaladja a 25 százalékot, míg 2006-ban még húszszázalékos volt".

Ha ezt vitatja, tessék az OECD-hez fordulni.

S mi ennek a végetelen populista, végtelen hataloméhes kölöknek a vétke ebben?

Csupán annyi, hogy miniszterelnökként ő szabja meg az irányt, ő adóztatta meg a minimálbért, ő irányítja úgy a gazdaságot, hogy egészséges fejlődés nehogy létrejöjjön, miáltal sógor-koma s jóbarát kapja a zsíros üzleteket, ahelyett, hogy versenyre bízná azt, mindent megtesz az egészségtelen gazdasági környezetért, a közművek és a bankszféra leromlásáért, azért, nehogy új igazi munkahely véletlenül is létrejöjjön.

Ez nem elég cigány- és szegényellenesség, uram?

torró 2014.02.02. 14:40:33

Addig rendben van, hogy elmagyarázzátok miért szar Orbán. Oké. De soha nem látok egy magyarázatot miért volt szar a nyolc év kormányzati teljesítménye. Pedig Orbán annak a hozadéka. Amúgy legalább 200 év káosza van mögöttünk, és ebből kívánjátok, hogy egy csettintéssel valaki ezt elfújja. Hát nem. Ilyen nem lesz akkor sem, ha történetesen a baloldal újra hatalomra kerülne. Valaki arra hivatkozik, hogy az MSZP alatt mennyibe került a benzin. Értesz Te valamit abból, hogy az adósság visszafizetése milyen mechanizmuson és idővallumon megy keresztül? Az most csapódik le aranyszívem. A kormányok a hitelet úgy veszik fel, hogy lehetőleg majd a következő kormány kínlódjon majd vele. Szóval ez az ország folyamatos hátrányban van, már csak azért is mert 40 év folyamatos agymosáson ment át. Nem tudott kialakulni a szociális szolidaritás./igazi szakszervezet!/. Nincs magántulajdon érzet és tisztelet, nincs a másik ember tisztelet. és még sorolhatnám azokat a tulajdonságokat amit kiöltek az emberekből. ez idő alatt. És azt hiszitek ezeket az éveket be lehet hozni, pár év alatt? Még sok hosszú keserves év kellene ahhoz, hogy olyan gondolkodás kialakuljon mint a normális nyugati embereknél. Csak ez nem cél a pénz hatalmasainak. Jobb ha összezavarható tudatlan tömeg vagy mert azzal bármit meg lehet tenni.

♔batyu♔ 2014.02.02. 14:41:15

@explanatus: Sajnos leginkább a 83%-os államadósság, na persze a Gyurcsányék által felvett, és most visszafizetett IMF hitel sem segített.

laci_52 2014.02.02. 14:42:09

@egyetmondok: "az adósság ügyével négy éve semmi sem történik"

Mert nem történhet! Akkorára nőttek a kamatterhek, hogy állandóan új hiteleket kell felvenni a régebbiek törlesztése érdekében. Ezt hívják adósságcsapdának.

Ebből a helyzetből csak akkor tudna kikerülni az ország, a az adósság egy részét elengednék...

komplikato 2014.02.02. 14:43:58

@kézműves étcsokinyuszi: Ne tegyünk már úgy, mint ha hazai kis "kulturális forradalom", az értelmiség démonizálása és lenézése valamilyen szinten is politikai oldalra korlátozódna, mert nem.

komplikato 2014.02.02. 14:45:01

@laci_52: Helyette most sikerült megduplázni (és akkor optimista voltam, mert inkább meg sokszorozni) azt a csúnya államadósságot.

♔batyu♔ 2014.02.02. 14:48:30

@Hidvégi Mihály: Ez jó. Kedvenceid felvesznek egy irdatlan nagy kölcsönt, de Orbán a hibás, mert nem tudja azonnal visszafizetni.

Ti azért sírtok mert Orbán felvesz egy hitelt, amiért kap kettő db. blokkot és 30 év alatt kell visszafizetni.

Miközben Gyurcsány felvett egy ugyanakkora hitelt, amelyért nem kaptunk semmit, mert Gyurcsányék jó részét már előre elköltötték és 4 év alatt kellett visszafizetni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 14:49:11

@torró: Hát én tudom, mit hiszek, de semmit olyat, amit nekem tulajdonítasz, egyébként meg jó beszélgetést magaddal.

♔batyu♔ 2014.02.02. 14:51:03

@torró: Ha ezt így mindenki végiggondolná, nem lenne ballibsi.

liebend 2014.02.02. 14:51:54

Ez az összehasonlítás erőltetett és mivel végletekig felületes, végeredményében szar. Egy valami értelme és célja van csupán: akiket a Horthy-korszak elborzaszt árukapcsolással borzadjanak az Orbán-érától is. Értem én, kampány van és (hatás)vadászat, attól még az írás gyenge.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.02.02. 14:53:07

@torró: Alapvetően egyetértek! DE, azért ráfogni a zorbáni ámokfutást az mszp-re kissé erősnek tűnik. Értem én, hogy komoly történelmi deficittel élünk, de ez nem mentesíti az egyes EGYÉNEK tetteit a felelősség alól! MINDEGYIK politikus hazug, lop és csal (bitóra valók), de ezt a maffiacsaládként tevékenykedő Orbán-klán olyannyira túlszárnyalja, olyan mértékben gátlástalan, gerinc- és erkölcstelen, hogy ez már tarthatatlan...
Azt hiszed, ha változás lenne a kormányzásban, valami is változna? Dehogy is, sőt az újak - orbánra hivatkozva - ugyanígy akarnának kormányozni... Hidd el, majd a későbbiekben fog megmutatkozni a zorbán tetteinek igazi súlya az ország életében... Nem lesznek boldog idők...

komplikato 2014.02.02. 14:53:41

@♔batyu♔: Nem, nem segített, viszont miből finanszírozták volna az államadósságot amikor az állampapírok éppen szart sem értek a válság miatt? Nem az IMF hitel tette be a kaput, hanem előtte hitelekből építgettek pl. autópályákat a versenyképesség növelése érdekében, amiről tudjuk, hogy túl drága volt és nem is jött be nekik. A jelenlegi garnitúra meg sok sok milliárdos dollár kötvényt ad ki. Egyik 19, másik meg egy híján 20.

profilo 2014.02.02. 14:53:50

@explanatus:

"Ki, mi akadályoz meg bennünket abban, hogy mi ne legyünk sikeresek?

A saját hülyeségeinket és esetlenségünket kivéve,az általad díjazott soraiból a lényeget kiragadva:..."néhány sikeres ország" ellenérdeke is.
A kezdetben "csak" kétsebességes EU kezd "többfokozatúvá" válni.És nagyon hasonlít a Szőke ciklon autójára.A motor még erős és megy,de egyre több alkatrész,karosszériaelem hullik le a túlhajszoltság és a nem megfelelő "bánásmód" miatt. A 2008-as és 2010-es gyomros nyilvánvalóvá és láthatóvá tette a közösség legnagyobb hibáit,gyengeségeit.

kuszkusz1 2014.02.02. 14:54:21

@HaFr:

Mit kellett volna Balog páternek csinálnia?

A cigányokkal kapcsolatban miért mindig másoknak kell csinálni valamit?
A cigányoktól miért nem várható el soha semmi ami a saját helyzetüket, gondolkodásukat, mentalitásukat illeti?
Miért van örökkön örökké levéve róluk a felelősség saját magukat illetőleg és miért van a cigányokról levett felelősség a többségre rátestálva?

Mi a túrót kezdhet a többség a nyakába varrott felelősséggel?

kuszkusz1 2014.02.02. 14:55:34

@Fot L' Mondó:

Nem hinném, hogy Orbán cigány származású lenne, de ez különben sem számít semmit.

laci_52 2014.02.02. 14:59:01

OV-t és tettestársait a feledni való múltba kell seperni, lehetőleg "seperc alatt"

@gacsiiiz: Nem lesz könnyű, mert áprilisban még ők nyernek...

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.02.02. 14:59:58

@kuszkusz1: Nézd meg az apját! ...
És már hogyne számítana! Az otthonról hozott/tanult dolgok alapozzák meg az ember gondolkodásmódját... nem hiába az erőszakosság, a mindent birtoklási (ellopási) vágy... ezek jönnek valahonnan...

laci_52 2014.02.02. 15:01:10

@dr kíváncsivagyok: Nem vagyok náci és nem értem, melyik 600 ezer emberről beszélsz.

Nyilas Mise 2014.02.02. 15:01:26

büdös rohat komcsi náci feudál mafiakormány

Hidvégi Mihály 2014.02.02. 15:02:39

@torró:

Haladsz ember! Elismered, hogy Orbán szar. Én ehhez csak annyit tudok hozzátenni: igen szar.

Persze, hogy nem lehet azonnali jólét? De hogy ennyire rossz irányba vigye a gazdaságot, ahogy fentebb írtam: sógor-koma s jóbarát kapja a zsíros üzleteket, ahelyett, hogy versenyre bízná a gazdaságot, mindent megtesz az egészségtelen gazdasági környezetért, a közművek és a bankszféra leromlásáért, azért, nehogy új igazi munkahely véletlenül is létrejöjjön.

Nekem magyarázod kispofám mi az adósság-visszafizetés rendje? Hát majd akkor nézz nagyot, amikor a most szépen fölélt energiaszektort kell újból helyrepofozni. Ez a rezsicsökkentés nem más, mint pillanatnyi előnyért a jövőt felfalatni a lakossággal. Mert ez a hülye már nem tud másból pénzt csinálni, hát most ebből teszi

Isten ments, hogy itt újra a baloldal jöjjön vissza!!! Honnét gondolod, hogy az itteni társaság ezt szeretné? Isten ments! De Orbánnak is az ökör szarva mellett lenne a helye az ország kormánya helyett, ez biztos!

Ebben nagyon igazad van: "már csak azért is mert 40 év folyamatos agymosáson ment át. Nem tudott kialakulni a szociális szolidaritás./igazi szakszervezet!/. Nincs magántulajdon érzet és tisztelet, nincs a másik ember tisztelet."

De épp olyan a helyzet, hogy ez továbbra se alakulhasson ki, a magántulajdon most sincs tiszteletben tartva, nem veszed észre?!

Hidvégi Mihály 2014.02.02. 15:04:26

@♔batyu♔:

Csókolom azt a buta fejed, batyukám. Ne haragudj, de okosabbat neked nem tudok írni.

Hidvégi Mihály 2014.02.02. 15:05:37

@kuszkusz1:

Abban mutatkozik Orbán bűne a cigányokkal szemben kedves Uram, hogy nézze meg a múlt héten közzétett OECD jelentést. Ebből kiolvashatja, hogy "Magyarországon a legmagasabb a nélkülözők aránya a lakosságon belül az európai OECD-tagállamokon belül: meghaladja a 25 százalékot, míg 2006-ban még húszszázalékos volt".

Ha ezt vitatja, tessék az OECD-hez fordulni.

S mi ennek a végetelen populista, végtelen hataloméhes kölöknek a vétke ebben?

Csupán annyi, hogy miniszterelnökként ő szabja meg az irányt, ő adóztatta meg a minimálbért, ő irányítja úgy a gazdaságot, hogy egészséges fejlődés nehogy létrejöjjön, miáltal sógor-koma s jóbarát kapja a zsíros üzleteket, ahelyett, hogy versenyre bízná azt, mindent megtesz az egészségtelen gazdasági környezetért, a közművek és a bankszféra leromlásáért, azért, nehogy új igazi munkahely véletlenül is létrejöjjön.

Ez nem elég cigány- és szegényellenesség, uram?

kuszkusz1 2014.02.02. 15:06:05

@Hidvégi Mihály:

Tudom, hogy sok a nélkülöző és köztük igen sok a cigány.

A kormányok nem emelhetik meg közvetlenül az emberek életszínvonalát - ha csak nem a LÉT-pénzre gondolunk.

Az életszínvonal emelése összetett folyamat amelyben a kormányoknak lehetőséget kell-kellene biztosítania azoknak aki munkát akarnak vállalni, de ezt sem igazán közvetlenül állami munkahelyek létesítésével, hanem a gazdaság helyes, jó irányban történő menedzselésével.
De azt már ne mondja senki, hogy a cigányok nagy hányada a munkaalkalom iránt töri magát.
Egy kisebb részük igen, egy nagyobb részük meg inkább a segélyre vár, meg mindenféle más támogatásra.
És hát ott van a megélhetésinek csúfolt bűnözés amely egyre nagyobb méreteket ölt, egyre gátlástalanabb, egyre terrorisztikusabb.

De cigányt-cigányokat hibáztatni soha semmiért nem szabad, mert az már rasszizmus...az agyam megy szét ettől a marhaságtól!

légügyi megfigyelő 2014.02.02. 15:06:26

Miért kellene azon morfondírozni, hogy legalább Horthy lenne Orbán? Volt olyan jó Horthy, hogy legalább annyira jó legyen Orbán?

Azt gondolom, hogy ha máshogy nem, pálcikával tartva a tollat, esetleg befogott orral - ízlés szerint - kell mégiscsak az Orbán-rezsim ellen szavazni, mert kényelmetlen ugyan, de jelenleg egy alternatíva áll. Úgy-ahogy.
Vagyis, ne legyen semmi ok ezt a négyéves kalandot továbbra, jövőidőben elemezni. Így is sok bajt fog keverni a minielnök.

Henry Chinaski · http://kiabrandito-valosag.blogspot.hu/ 2014.02.02. 15:09:57

@explanatus: Ki, mi akadályoz meg bennünket abban, hogy mi ne legyünk sikeresek?
Éppen a sikeres országok, hiszen ők írják a szabályokat. A sikeres országok a meglévő előnyük konzerválásában érdekeltek, nem abban, hogy a periféria országai fejlődjenek és konkurenciát jelentsenek a számukra.
A periféria országaira csak felvevőpiacként van szükségük, azaz csak a főtereink lekövezésében érdekeltek, a gazdasági megerősödésünkben semmiképpen sem.
Keynes sírna, ha ezt látná.

wabai 2014.02.02. 15:10:47

Nem látom a produktivitását a századik Orbán-kritikának, pláne a történelmi párhuzamoknak. Egy nem elfogult elmúlt nyolc év összemérésnek inkább. De ami a legfájóbban hiányzik az a reális alternatíva.

torró 2014.02.02. 15:10:53

@Fot L' Mondó:
Ezért nem szabad nálunk egyenlőre senkinek 2/3-t adni!

liebend 2014.02.02. 15:11:07

@gacsiiiz: Hát,ha neked a Nagy-Magyarország térkép derültséget okoz... Másnak fájdalmat. tudom, most azt írod: már rég túl kéne lépni rajta, én azt mondom: nem, miért is? És ez nem azt jelenti, hogy ne fogadnánk el a realitásokat, ne élnénk felelősséggel a jelennek és a jövőnek. Nekem az egész Kárpát-medence Magyarországa a hazám, mert ismerem a történelmét és a kultúráját (a nemzetiségeiét is). Azért, mert pár balfasz szakszerűtlenül új határokat rajzolt és azt mondta, mától ez a hazátok és kuss, az engem - már ne haragudj - nem érdekel. És most figyelj: mindezt úgy mondom, hogy nem kérdőjelezem meg a más nép vélelmét sem abban, hogy ő más keretek között tekinti hazájának ugyanazt a földet. Látod, milyen egyszerű ez, és hihetetlen, mi? Nem gyűlölettel, de nem is beszarva élni és látni a történelmet. A mi érzületünk joga e területekre nem ugyanaz, mint az olaszoké a mare nostrumra, vagy a németeké a Kaukázusig, stb. Mi ebben a keretben lettünk magyar nemzet, az ország, történelmileg igazolhatóan tudati (hungarus) szinten ezer éves, amiből az utolsó száz év lett elszabva mindösszesen. Ez nem anakronizmus, hanem realitás.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.02. 15:14:18

Az MSZP csicskák rendszerváltás óta Horthyznak és diktatúráznak, minden ciklusban kivétel nélkül, mikor nem az MSZMP utódpártja veret beazonosíthatatlan karhatalmistákkal ellenzékieket.

Ennyit tudnak meg a nevüket.

kuszkusz1 2014.02.02. 15:14:54

@HaFr:

Vajon mit kellett volna csinálni Balog páternek, hogy ilyesmik ne forduljanak elő?

hetivalasz.hu/itthon/az-idosek-kinvallatasa-mara-bunozoi-szakagga-alakult-71973/

"A Borsod megyei Ároktőről induló, többszörösen büntetett előéletű férfiak nem az egyedüliek, akiknek a célpontjai kivétel nélkül idős emberek voltak, akikből erőszakkal szedték ki, hol tartják értékeiket. Egy másik társaság a fővárosban vasalóval sütögette idős emberek arcát, Ercsiben egy négytagú banda pedig elektromos sokkolót használt ugyanerre. Az idősek kínvallatása bűnözői szakággá alakult,..."

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.02.02. 15:19:30

@torró: Hát, ezzel már elkéstünk! Kinyílt Pandora-szelencéje (OFF: én is láttam a filmjét, jó kis muff ;D), kiengedtük a dzsinnt a palackból... és visszaszuszakolni már nem nagyon tudjuk majd... (illetve véres meló lesz)...

torró 2014.02.02. 15:21:17

@HaFr:
Már megbocsáss, de más is vitatkozik Veled. Én nem vitatom ,hogy Te mit hiszel, azzal magadnak kell elszámolni. Egyébként, szerintem a többiek is azon gondolkodnak, miként lehetne élhető országot csinálni. De lássuk be, az hogy itt néhányan agyalunk, az túl kevés. A mai világban csak a nagyon gátlástalan emberek tudnak kormányra jutni. És sajnos ez mindent meghatároz.

Hidvégi Mihály 2014.02.02. 15:23:19

@kuszkusz1:

"A kormányok nem emelhetik meg közvetlenül az emberek életszínvonalát - ha csak nem a LÉT-pénzre gondolunk."

Nem, nem a LÉT-pénzre gondolunk, szó sincs ilyenről. De a nyugaton űzött verseny nélkülözhetetlen itt is. Amíg Mészáros Lőrinc s hasonló társai kapják az üzleteket s nem pedig tiszta versenyeken alapul a gazdaság, addig én az első embert, nevezetesen most Orbánt bűnösnek tartom az össznépi szegényedésben.

Vannak a kapitalizmusnak játékszabályai, ezek ki vannak játszva, ez bűn. Életszínvonal javulás csak kemény gazdaság révén jöhet létre, ez távolról sem látszik hogy így lenne.

Hogy szeretnek-e a cigányok dolgozni? Feltették ezt a kérdést biztos az Egyesült Államokban is a négerek felemelése előtt. Ez az egyik legnagyobb állami feladat lenne, olyan programokat készíteni, ahol a felnövő cigánynemzedéket akár pozitív diszkriminációval munkára tanítani kellene. De ehhez nem Balog páter kell, hanem igaz ember, igazi tudással és elszántsággal.

S hogy lehet-e a cigányt hibáztatni? Tudod ez nehéz kérdés, mert amikor egy ember vagy egy csoport annyira lecsúszik, hát ott nehéz igazságot tenni, miért is van úgy. Azt hiszem ezt a kérdést nem is igen kell feltenni. Csak a megoldás a lényeg.

Henry Chinaski · http://kiabrandito-valosag.blogspot.hu/ 2014.02.02. 15:25:59

@torró: Jól ismert tény, hogy azok az emberek, akik mindenáron kormányozni akarják a többieket, ipso facto, a legalkalmatlanabbak erre a célra. Ha valaki el tudja érni, hogy miniszterelnökké választassa magát, akkor arra a világért sem szabad rábízni ezt a munkát.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.02.02. 15:30:18

@Henry Chinaski: már bocs, de ez akkor f@szság, hogy muszáj leírnom! Persze, okos pszichomókusok találták ki, mi? :)

hackbard.celine 2014.02.02. 15:31:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Legnépszerűbb???
Fogalmazhatnál egyértelműen: Orbán egy végletekig leegyszerűsített demagóg populista kommunikációt tol, nézeteit a napi igényekhez igazítva.
Ennyike.
Az hogy mellette egy feudálbolsevik rendszert építget, nyilván sokaknak nem számít.
Szoktad ekézni a marxizmust, de azért ha a gazdasági realitás mentén nézed az orbánizmust, az bizony egy kőkemény ortodox kommunista marxizmus: elvenni a javakat a politikai, gazdasági ellenfelektől, kisajátítani (földeket), államosítani (vállalatokat), mindent a hatalom birtokába vonni, hatalmi profitcentrumokat kialakítani (MVM, Felcsút).

explanatus 2014.02.02. 15:45:49

@Henry Chinaski: Jó, mondjuk igazad van. Engedj meg egy focis példát. Ki akadályoz meg bennünket abban, hogy jók legyünk fociban? Nem, nem a hollandok, vagy az Izlandiak.

Ha tegyük fel Te valamiben jó akarsz lenni, ki akadályoz meg benne? Persze, hogy nem engednek, persze, hogy periférián akarnak tartani, és az is hogy csak addig, amíg hagyjuk magunkat.

Jó, de ki kövezi le a főtereinket? Hát a közmunkásaink. No. Itt a bibi. Ha akarnánk csinálni egy szuper bringát, ki gátolhatna meg bennünket? Az olaszok, mert ők jók bringában?

Nem, mi magunk, a magunk eszement előírásainkkal, hivatali engedélyezéseinkkel, de ezt Te is tudod. Azért nem baj ha beszélünk róla.

kuszkusz1 2014.02.02. 15:52:28

@Hidvégi Mihály:

"Ez az egyik legnagyobb állami feladat lenne, olyan programokat készíteni, ahol a felnövő cigánynemzedéket akár pozitív diszkriminációval munkára tanítani kellene."

Játsszunk egy kicsit!

Tegyük fel, hogy ki vagy nevezne kisebbségügyi miniszternek és szabad kezet kaptál.
Lássuk a fenti programot! Konkrétan. Betegesen imádom a konkrétumokat.

Bicepsz Elek 2014.02.02. 15:53:42

Na ifen. Jellemzoen egy felmuvelt ujsagiro(?)cikkje, amiben objektiv okokat kever ossze szubjektiv politikaval (szovjet megszallas vs. Horthy revizionista politikaja). Ez egy amolyan hazaarulo alkonzervativ blog. A HAZA mindenek elott!!!! A demokracia, kiralysag, diktatura csak masodlagos kerdes!!!

egyetmondok 2014.02.02. 15:57:04

@laci_52:
Már miért ne történhetne az adóssággal valami ?
94-98 között gdp arányosan kb 90%-ról lement kb 60-ra. 98-2000 között kicsit még tudott tovább is csökkenni.

Nem lehetetlenség az.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.02. 15:57:07

@hackbard.celine:

Ettől egyszerűbb a képlet.

Orbán egyetlen szerencséje, hogy az MSZP-től szarabb formáció nincs az egész EU-ban.

Minden gazdasági mutató szerint az MSZP volt a legszarabb EU szerte.
Így fordulhatott elő, hogy a Szlovákok előtti pozícióból az EU utolsó helyére kerültünk 2010-re.

Közben megduplázták a munnkanélküliségi rátát, és végletekig eladósították az országot és az embereket.

Szóval Orbánnak nincs szüksége kampányra.
Éppeszű ember a beazonosíthatatlan karhatalmistákkal ellenzékieket verető, elkúró MSZP kormányra soha nem szavaz !

kuszkusz1 2014.02.02. 16:01:12

@Hidvégi Mihály:

"S hogy lehet-e a cigányt hibáztatni? Tudod ez nehéz kérdés, mert amikor egy ember vagy egy csoport annyira lecsúszik, hát ott nehéz igazságot tenni, miért is van úgy. Azt hiszem ezt a kérdést nem is igen kell feltenni. Csak a megoldás a lényeg."

És mi van a gazdag cigányokkal? Őket sem szabad felelőssé tenni semmiért?

Láttam néhány éve egy riportot egy gazdag cigány származású ügyvéd leánykájáról akik fertelmes szókinccsel örvendeztette meg az iskolát ahová be volt íratva (azt, hogy tanult nem igazán állítanám)és ha úgy hozta úri kedve akkor tamponnal dobálta a tanári kart.
A tanári kar pedig nem tehetett semmit, a leánykát nem lehetett kicsapni, mert Magyar Bálint oktatási miniszter rendelete szerint az iskolának kellett kicsapás esetén egy másik iskolát keresgélnie a delikvensnek.
Azaz a zseniális SZDSZ-es miniszter a szülői felelősséget rátestálta az iskolára.

Megszólalt az ügyvéd apuka is aki szerint az iskolában dühöng a rasszizmus ezért nem szeretik ottan az ő bájdús leánykáját.

Őket sem terheli semmilyen felelősség? A gazdag cigány család kissé elkapatott leánygyermekét? Meg az ő apukáját?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.02. 16:07:16

mandiner.hu/cikk/20130918_mesterhazy_attila_3_4_5_uefa_licences_stadion_kell_az_orszagnak

Magyarországon jelenleg nincs, és a stadionrekonstrukciós program lezárásával sem lesz UEFA-licences stadion. Elképzeléseink szerint nagyon fontos, hogy 3-4-5 ilyen stadionnal rendelkezzen Magyarország. (Parlamenti felszólalás, 2004.)

(Mesterházy Attila gyermek-, ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár felszólalása 2004. június 21-én)

jogalany 2014.02.02. 16:15:19

O.V. sok szempontból megelőzi Horthyt, mert a régi főméltóságú Úr, a haza földjének gyarapításában jeleskedett, mig O.V. igyekszik átjátszani a földet külhoni barátainak.
Van egy passzus a földtv-ben, mely szerint külföldi nem szerezhet földet M.ö.-on, de a tv-hez tartozó értelmezésben az áll, külföldi a nem eu -hoz tartozó államok állampolgára.
Vagyis az Osztrák, Német, Francia, Olasz stb. állampolgárok nem külföldiek, ergo vehetnek földet amennyi csak van.
Ez egy mocskos dolog. Az ellenzék nem is titkolja, hogy átjátszaná, a fidesz meg becsomagolja és a kényeget elhellgatja. Egyik sem különb a deákné vásznánál.

Hidvégi Mihály 2014.02.02. 16:22:28

@kuszkusz1: Dehogynem terheli felelősség! Aki bűnös, az bűnös. Ne tessék engem hibáztatni az elfuserált tanügyi szabályozásért :) Az Szdsz-nek igen nagy bűne van e téren, szó se róla...

Mi mindig át tudunk esni a ló túloldalára, így volt ez ebben az esetben is.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.02. 16:27:17

@jogalany:

mno.hu/mezogazdasag/az-osztrakoktol-is-elvarhato-a-jogkoveto-magatartas-1206849
"Az új büntető törvénykönyv hatályba lépésével a termőföld jogellenes megszerzése bűncselekmény – emlékeztetett rádiónkban a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Budai Gyula kifejtette: ez kifejezetten a zsebszerződésre vonatkozik. Hozzátette: a jogszabállyal, valamint azokkal a biztosítékokkal, amelyek a földtörvénybe kerültek, egyetlen négyzetméternyi föld sem kerülhet külföldi, például osztrák kézbe."

Hidvégi Mihály 2014.02.02. 16:32:12

@kuszkusz1: Igen nehéz feladatot adtál.

A gyerekeknél kezdeném, meg a tanítójuk kiválasztásánál. Cigánygyerek tanítója erős ember kell legyen. Nem fizikai értelemben, hanem úgy általában. Erős, hittel és nagy tudással felvértezett ember.
A cigánygyerekekre jobban oda kell figyelnie, mint általában. Meg kell nézni, melyik gyereknek mihez van tehetsége. Igyekezni kéne bevonni őket sportba, kulturális eseményekbe, táncba, énekbe stb. olyanokba, ahol sikereket érhetnek el. Amikor elvégzik a 8 osztályt, minél több cigánygyereket középiskolai kollégiumba kéne íratni, hogy a hétköznapokra kiszakadjon az otthoni környezetből. Ott is külön kell velük foglalkozni, hogy kialakuljon a felelősségérzete, ideális lenne egy-egy polgári családnak magához szoktatni, magyar középosztálybeli gyereknek barátkozni cigánygyerekkel, s így bevonni "normális" családi életbe.

Rengeteg munka, ezt nem is lehet egyből utat találni rá, de valahogy így indulnék el.

hackbard.celine 2014.02.02. 16:32:53

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: trollnak ugyan ostobácska vagy, de legalább mérsékelten szórakoztató, ezért tudom, hogy felesleges holmi számokkal és adatokkal érvelni az elmúltnégyév vonatkozásában a hozzád hasonló agyhalottaknak, de azért álljon itt emlékeztetőül:
"Nézzük mit mutatnak a számok 2009 vége óta.
Kumulált GDP növekedés 2009-2013:
Magyarország: +1,7%
Lengyelország: +12% (!); Szlovákia: +10,5%; Románia: +4%; Bulgária: +3,5%; Csehország: +2,3%; EU-átlag: +2,4%

Na persze, gondolhatnánk, biztos azért vagyunk tök utolsók, mert nálunk sajnos a súlyos előzmények (elmútnyócév, szocik pazarlása, stb.) miatt nagyon meg kellett szorítani a költségvetést, és ez hátráltatta a növekedést. Pedig pont ellenkező a helyzet. Nézzük mekkora elsődleges költségvetési egyenlegjavulást értünk el 2009 óta.

Magyarország: +1,2%. Ennyivel javult a költségvetés egyenlege, ez nyilván minél nagyobb szám, annál nagyobb volt a nadrágszíjmeghúzás, annál negatívabban hatott a növekedésre. Nézzük a fenti országokban mennyivel javult az elsődleges egyenleg:

Lengyelország: +2,6% ; Szlovákia: +5,5%; Románia: +6,8%(!); Bulgária: +2,4%; Csehország: +3,2%; EU-átlag: +3,4%"

hackbard.celine 2014.02.02. 16:34:41

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: arra a Budai Gyulára hivatkozol, aki egy halott nevében kötött termőföld zsebszerződést ellenjegyzett ügyvédként egy állóóráért cserébe és csak azért nem ítélhették el, mert elévült mire kiderült?

high up! 2014.02.02. 16:35:48

@jogalany:

aha, te meg a mai napig nem vetted észre, hogy 2004-től Mo az EU-nak a tagja.

Igen barátom, új idők fujnak, a magyar már 10 éve elmehet munkát vállalni külföldre, céget alapíthat - az EU-s állampolgár is ugyanígy élhet ezen jogával Mo-on.

A magyar elmehetett földet venni az EU-ban 10 éve - na most a derogáció után a külföldiek eltiltása lejár, így most már azonos jogaik lesznek a magyaréval.

És mielőtt jön a hiszti: a mezőgazdaság részaránya a GDP-ben 4 %. Mi a szartól van itt a sok Trianon traumás lelkileg összeomolva, hogy jajistenkém-SzüzMária-NagyMagyarorszag, mi lesz itt, ha pár ezer hektár földnek külföldi lesz a tulajdonosa - és nem Mészáros Gázszerelő meg Csányi meg Leisztinger?

Teccik tudni, a magyar GDP 50%-át eddig is külföldi tulajdonú cégek állították elő, akkor talán ugyebár ott is ki kellene tiltani a mocskos nem-nemzeti tőkét? Csak hogy megvédjünk pár ezreléknyi GDP-t a mezőgazdaságban a rohadék külfölditől?

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.02. 16:40:11

@hackbard.celine:

A törvényre hivatkoztam..

Az MSZP törvényileg megkönnyítette a külföldiek földhöz jutását, a Fidesz szinte lehetetlenné tette törvényileg.

Amadeus62 2014.02.02. 16:40:58

Kutyából nem lesz szalonna, orbánból nem lesz Ember.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.02. 16:42:44

@high up!:

Én értem hogy az MSZP célja hogy kiszolgáltatottá tegyék az országot.

- Hogy eladják a gyárakat, közműveket privatizáció címszóval (Az állam rossz tulajdonos).
Annak ellenére hogy az állami tulajdon hányad minden nyugati országban magasabb, mint nálunk.

- Hogy eladják a magyar termőföldeket

- Hogy végletekig eladósítsák hitelek által a gazdaságot, országot, embereket

...

Csak nem értem az ostoba MSZP csicskáknak ebben mi tetszik !

almodhi 2014.02.02. 16:44:03

Kedves Hafr,
(metamegjegyzés és OFF)

Úgy tűnik lecsapott a blogra a népszerűség átka, vagy rákerült valahol valamilyen listára, de ez már a nem is tudom hányadik poszt zsinórban, ahol az értelmes vitát szétoffolja a Móricka-brigád (ugye, akiknek mindig ugyanaz a pár "jobboldali" fixáció jut eszébe mindenről...)

Néha vágyakozva gondolok a varanus.blog.hu-n működő "tahótlanítok" gombra, szerintem ott bevált, a széles szólásszabadság sérülése nélkül...

high up! 2014.02.02. 16:46:45

@kovi1970: "A dán fahéjas csiga betiltásával vannak elfoglalva az EU bürokratái, miközben a tagállamok fele csődben"

Hát lehet hogy te csak magyar bulvárlapokat olvasol, de ebben a mondatban minden tévedés!

Egyrészt Írország épp most hagyta ott az ECB mentő alapot. Másrészt Spanyolo is pont ezt tervezi, harmadrészt Portugáliában és Spanyolban már növekedési fordulóról beszélnek (ahol a 0% feletti növekedés kicsit nagyobb dimenziójú mint Tovaris Orbenscunak a mezőgazdaság által 0% felé tornázott GDP növekedése), negyedrészt Görög végre elérte a költségvetési szufficitet, ötödrészt a munkanélküliségi ráta elkezdett csökkenni ezen országok többségében.

Összességében marhára nincsen se pénzügyi csőd, se gazdasági csőd az EU-ban.

Hanem forditva vannak a dolgok: most éppen Magyaro és a többi fosra épített wudu gazdaság esetleges pénzügyi csődje és valuta válsága az aktuális téma a világban.

2014.02.02. 16:48:38

Ennyi tömény hülyeséget, amit ez a blogger itt összehordott, rég nem olvastam. Megyek is tovább. Ja, és nem vagyok orbánista.

Sírköves Slomó 2014.02.02. 16:49:35

HAFR

Orbán soha az életben nem tett egyetlen lépést se az európai dezintegráció felé. Vagy tévednék?

Tudod azt kell nézni amit tesz nem azt amit mond.

Holle anyó 2014.02.02. 16:56:39

@Gialdame Pearl: Tökéletesen egyetértek. Pláne nem EZZEL a szavazással, ami most lesz néhány hét múlva. :(

high up! 2014.02.02. 16:56:47

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Marhára nem értesz te semmit. A derogáció földvásárlási ügyben lejárt, ráadásul a te idomárodnak, Orbanescunak kell a törvényeket ehhez igazítani.

Másodrészt, Tovaris Orbanescud a GDP 20%-át (6ooo milliárd forintot) tüntetett el, mert teccik tudni, ennyi sarcot szedett be, de ebből 1%-nyi államadósság csökkentést se tudott megvalósítani. Hova lopta el az idomár ezt a valag pénzt?

Harmadrészt, eladósítani többé már nem lehet az országot, mert az EU most már azonnal szankcionálja a megengedett költségvetési hiány átlépését.

Tehát most már csak annyit lehet gengszterkedni, hogy

1. Szétprivatizáljuk a magunk zsebére a megmaradt állami vagyonokat (földek)
2. elvesszük az emberektől az üzleteiket és a szük haveri körünknek osztjuk el (trafik, szerencsejáték)
3. a közbeszerzési 1000 milliárdokat Simlicska osztja ki azon vállakozóknak, akik megfizetik neki az "alkotmányos költségeket"

na barátom, ezen 3 pontot a fidióta családod tökéletesen megvalósította és megvalósítja.
Ráadásul a manyup pénzzel annyit loptak, mint amennyit a maszop összesen nem privatizált el a 12 évük alatt (mert az csak 2000 milliárd ft volt)

Hogy schmittlagizzam a szavaidat:
"Csak nem értem az ostoba fidesz csicskáknak ebben mi tetszik?"

ob.szerver 2014.02.02. 16:58:34

@laci_52:

"Abban a nyolc évben kormányozták félre az ország szekerét annyira, hogy annak kiheveréséhez évtizedek kellenek."

Nagyon jó lenne, ha a markáns véleményedből nem sütne az egyszerűen hozzáférhető alapvető ismeretek hiánya.

1. Az ország szekerének félrekormányzása 2001-ben kezdődött. Lapozz vissza, hogy ki volt akkor hatalmon.

2. A 2002 I negyedévi 52%-ról 6,5 év alatt, 2008 III. negyedévéig az államadósság 66%-ra nőtt, ami nem jó, de nem is tragédia. A világválság okozta GDP zuhanás és a válságra adott reakcióként a devizatartalékok megduplázásának hatására növekedett meg az adósság fél év alatt 83%-ra, ahol gyakorlatilag ma is van. Tehát a válság önmaga 17%-kal növelte meg az adósságot, függetlenül attól, hogy ki volt hatalmon.

3. A 80% körüli adósság az EU átlag, vagy inkább kicsivel alatta. Ezzel együtt lehetne élni, és egy növekvő gazdaságban csökkenteni lehetne.

4. Az orbánrezsim nagyságrendileg 10 ezer milliárd forintot herdált el (manyup felélés, manyup megszüntetés, többlet adóterhek) az emútnégyben, mindenféle látszat, eredmény és növekedés nélkül. Ez időarányosan lényegesen több, mint az emútnyóc 13 ezer milliárdja, amelyből 5000 milliárd devizatartalék növelésre 3000 millárd a manyupra ment.

Az emútnyóc gazdasági teljesítménye kudarc volt. Mégis, minden területen messze felülmúlta az emútnégy ámokfutását és a gazdaság valamennyi szegmensében bekövetkezett pusztítást. Egy potens ellenzéknek ezt meg kellett volna tudni értetnie a választók többségével.

Holle anyó 2014.02.02. 16:59:20

@Sírköves Slomó: Orbán rájött, hogy szar van az EU-palacsintában és most próbál valami alternatív menekülési útvonalat kiépíteni.

S hogy mi lesz ebből? A fassetuggya.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2014.02.02. 17:00:39

Magyar Polgárok Egyesüljetek!

Előre! Ma a baloldalt és jobboldalt a proletárok és dolgos földműves parasztok ellenségei irányítják! Farkasok vannak a Bárányok közt!

Még nincs minden veszve! Meg lehet tisztítani a szocialista pártokat és a munkáspártokat, az oda alantas módon, hazugságokkal beszivárgó nagytőkés kapitalista burzsóá elemektől, akik a dolgos termelő munkásnépet félrevezetve, imperialista nagytőkés fasiszta egyeduralomra törnek, az emberek vad nacionalista érzelmeit felkorbácsolva és egymás ellen uszítva az elvtársakat!

Ki a pártokból a mussolini fajta fasiszta gyártulajdonosokat, a bankárokat a kereskedő élősködőket! Ma ezeket a pártokat a dekadencia és protekcionizmus posványos mételye fertőzi! A tisztességes dolgos verejtékből élő munkásembernek érdekeit elnyomó népirtó terroristák, foglalják el az őket megillető helyeket a parlamentben (gulágban)!

Magyar Polgárok egyesüljetek! Ne hagyjátok, hogy az érdek-képviseleti egyesületeitekbe olyanok szivárogjanak be, akiknek az az érdeke, hogy minél jobban kihasználjanak benneteket!

Előre! Rendületlenül! Elő a sarlót és kalapácsot!

Munkásököl vasököl, oda csap, ahova köll!

Ezek az antik anti szociális elemek, társadalmunkra bomlasztóan hatnak! A politikai hulliganizmus biztosítja a korrupció melegágyát és az erkölcstelenség elharapózását!

Nincs más megoldás! Fel kell számolni az imperialista törekvésekre törő nagytőkés mussolini fajta nagytőkés fasiszta nézeteket valló szubcensziákat a politikai életben!

Társadalmunk szociális létbiztonságának megőrzése érdekében, érvényesíteni kell a proletár testvériség szellemét, a társadalmi egyenlőséget!

Bolsevik nép! Egyesüljetek a mensevik gazdag burzsoá elnyomók ellen!

Idézem dicső nagy vezetőinket! Ez a harc lesz a végsőőő!

Mindenkinek joga van a munkához! Ezért a kapitalista szempontú automatizációt ellensúlyozni kell, tehát a társadalmi létbiztonságú munkaelosztást ki kell eszközölni!

A szükségletek állandóak, de a munka mennyisége lecsökkent a termelés automatizált felgyorsulásával!

Újra internacionálé kell! Már nem elég a 3x8 óra! Mától proletár testvéreim, a 4x6 órát kell bevezetni, hogy eltűnjenek az éhező munkanélküli naplopó tömegek!

Testvéreim! A megoldás a kezetekben van! Munkás ököl vas ököl, oda sújt ahova köll! Nincs más megoldás jövőnk és jogaink biztosítása érdekében, mint a munkás osztály hatalmát visszaállítani!

Földművesek! Harcoljátok ki a szabad piaci kereskedelmet, ahol adószám és megbélyegzés nélkül eladhatjátok a termékeiteket!

Előre! Rendületlenül és rettenthetetlenül!

Pomegájcse...

élveteg 2014.02.02. 17:03:23

Namost Hortyhoz hasonlítani Orbánt egyszerűen nevetséges Márcsak azért is mert közben meg azzal ekézik hogy populista
Aki autokkrata az nem lehet egyszerre populista is A Horthy valóban autokrata volt és elgtávolabb állt tőle a polpulizmus
De ha mégis Ha az Orbán autokrata és egyszerre populista ,és ezt el tudja adni a népnek az olyan szintű zsenialitás ( itt nem értékítéletet mondok természetesen csak puszta ténymegállapítást teszek ) ami párját ritkító

kuszkusz1 2014.02.02. 17:04:06

@Hidvégi Mihály:

Ezek a célok és nem az eszközök pedig én azokra lennék kíváncsi.

"Cigánygyerek tanítója erős ember kell legyen. Nem fizikai értelemben, hanem úgy általában. Erős, hittel és nagy tudással felvértezett ember."

Ez igaz. Mint miniszter pályázatot írnál ki pedagógusok részére a fenti feladathoz? Megteheted, de azzal kell számolnod, hogy igen sokan, sok romantikus kihullik a rostán amikor ténylegesen szembetalálja magát egy cigányosztállyal.

Külön választanád a cigánygyerekeket a nem cigányoktól? Ez esetben az összes jogvédő neked esne és szegregációval, rasszista törekvésekkel vádolna.
Ráadásul igazságos sem lenne: tegyük fel, hogy harminc gyerek fokozott abriktolást igényel mivel a szülők nem gondozták, nem nevelték kellő gondossággal a gyerekeiket, de mondjuk hárman megfelelnek az elvárható normáknak. Ők is a cigányok közé kerülnének?
A három gondozott és jólnevelt cigánygyereket megbüntetnéd azzal, hogy az ő szintjüknél rosszabb közösségbe helyezed?
Ha meg IQ szerint különböztetnéd meg őket akkor szintén neked esnének a "jogvédők".

És ezek csak a kezdeti nehézségek.Még csak el sem kezdődött az iskola...

hackbard.celine 2014.02.02. 17:08:12

@ob.szerver: Azt az apróságot Se felejtsd el hozzátenni, hogy a Járai féle balfasz MNB leépítette a devizatartalékokat, a nemzetközi hitelfelvétel során a lehívott keret nagy része ment a tartalékba és csak a kisebb része a lejáró hitelek törlesztésére.
A nettó államadósság vs. bruttó államadósság terén nagyon nem állunk jól, a nettó adósság növekvő pályán van, 2013. III. negyedév végén a 63%-ot karcolta a GDP arányában, ami az MNYP lenyúlás utáni 51%-hoz képest markáns növekedés - két év alatt nem is volt hasonló mértékű eladósodás.

kuszkusz1 2014.02.02. 17:10:30

@Hidvégi Mihály:

Tudom, hogy elviselhetetlen vagyok, de ezt a kérdést - nem okvetlenül a Te szekírozásod céljából - meg kellene beszélni ténylegesen és nem csak a felszínt kapargatva.

Ez a legneuralgikusabb kérdés amellyel egy párt ma szembekerülhet és kitérni előle a párt korai elhalálozásával egyenlő.

A választások már itt vannak és nincs idő kivenni a témát a Jobbik kezéből, pedig nem ártott volna, mert őrájuk az ember mégsem bízná a kérdés megoldását, a többi párt meg kerüli a cigánykérdést mint ördög a tömjénfüstöt.

Pedig adhatóak itt tisztességes válaszok, de meg kell őket keresni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 17:14:33

@torró: Jó, de ez mégsem maradhat így, nem?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 17:15:52

@almodhi: Nem ismerem ezt a funkciót, lehet, nem értek hozzá eléggé-

hackbard.celine 2014.02.02. 17:19:20

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Imádott pártod jelentős hitelességi deficittel küzd MSZMP utódpártként, ezt Orbán még azzal is tetézi, hogy csakis szervilis idiótákat delegál vezető pozíciókba:
- Varga Mihály (KISZ titkár) : vagyonbevallása szerint képtelen egy háztartás gazdálkodását eladósítás nélkül vezetni - 60+ milliós hiteléből alig törleszt, megtakarítása nincs
- Hoffmann Rózsa (MSZMP tagságot vett fel egy iskolaigazgatói pozícióért) : nem tudja leírni, hogy az autója Suzuki Swift (Sfiwt-et ír), nem tudja leírni, hogy mobiltelefon
- Illés Zoltán: Origó interjú szerint ha Orbán mond valamit, akkor az a szentírás, a saját atomellenes elvei le vannak szarva - Paks kapcsán kussol és lapít
- Budai Gyula: zugírászatot elévüléssel úszta meg
- Pintér Sándor: úgy szállt ki a vagyonőr cégéből, hogy nem tudták volna kifizetni a 2 Mrd-os üzletrészét, ezért éves 500 millió (jól olvastad millió) Ft megfizetése mellett elintézte, hogy a Posta, Szerencsejáték, stb. állami vállalatok mind a cégének tejelnek és láss csodát, állami megrendelésekből máris sikerült átcsoportosítani a megfelelő összeget
Simicska-Nyerges tandem megvan? Az EU források negyedét-ötödét nyúlják le még Lászlóné szerint is.
Nyíltan, szemrebbenés nélkül.
Na ezekre aztán büszke lehetsz, Zuschlag valami 7 millióért kapott végül 6 évet, itt pedig 500 Mrd-okat talicskáznak ki az orrod előtt 20-30%-ban magánzsebek tömögetésére.

Hidvégi Mihály 2014.02.02. 17:29:52

@kuszkusz1: Jó ötlet: pályázat cigánygyerekek tanítói részére. Erősebb fizetéssel, mint az átlag, megkövetelt oktatással, ha úgy tetszik eredménnyel egybekötve.

Nem, nem szegregálnám őket semmi szín alatt, sőt, azt írtam, lehető legjobb a keveredés, barátkozások elősegítése közös programok által, mintamutatás, mintakövetés által.

Nem gondolom, hogy szekálnál, amit itt leírtam, az rövid ötlet, ennél sokkal többet kell kiokoskodni, az ebben otthonosabban mozgó szakemberek segítségével.

Totof 2014.02.02. 17:30:32

an egy alapvető különbség: A Horthy rendszer hitt Magyarországban, Orbán csak egy csapat maffia gazdasági megerősödésére törekszik.

high up! 2014.02.02. 17:31:17

@Sírköves Slomó:

Orbanescu Európa beteg embere. Még egyszer mondom: Beteg embere.

S ebben az a lemborzalmasabb, hogy Tovaris Orbanescu nem tud róla, hogy erről mindenki tud. Még a Néppártiak is.

ob.szerver 2014.02.02. 17:35:58

@torró:

"De soha nem látok egy magyarázatot miért volt szar a nyolc év kormányzati teljesítménye."

Ez nem túl komplikált. 2001-ben megtörtént a letérés az egyensúlyi növekedés pályájáról. Ebben az időben volt egy kisebb világgazdasági döccenő, amikor valamelyest visszaestek a növekedési adatok világszerte, közte nálunk is. Orbán nem akart hanyatló növekedési rátával belemenni a választásokba és un. anticiklikus gazdaságpolitikába (már akkor is unortodoxnak nevezték) kezdett, a belső kereslet felpörgetésével (lakástámogatások, béremelések stb), aminek nem volt költségvetési fedezete, és hosszú évekre beépültek a költségvetés kiadási oldalába. Ezt licitálta felül Medgyesi a választási kampányban, és sajnálatos módon be is tartotta amit ígért. A 100 napos programok az orbáni örökség mellett azután évekre determinálták a gazdaság mozgásterét, a költségvetésbe bebetonozott fedezetlen költekezés pedig egy növekvő adósságpályát eredményezett. Gyurcsány 2004-ben került hatalomra, de másfél évvel a választások előtt már nem akart megszorításokba és reformokba kezdeni (valami olyasmit mondott Öszödön, hogy "beledöglöttem abba, hogy nem csináltunk semmit"), sőt még rá is tett egy lapáttal, hogy vesztett helyzetből megfordítsa a 2006-os választást. A korrekció 2007-ben megtörtént és nagy növekedési áldozattal járt, de ami után visszaállhatott volna az egyensúlyi növekedés. 2008-ban azonban beütött a világválság, amiért a fidesz propaganda a mai napig sikeresen hibáztatja az emútnyócat

Hát ezért volt szar. Dióhéjban, leegyszerűsítve, tényszerűen.

kovi1970 (törölt) 2014.02.02. 17:41:07

@high up!: Tavaly elég sok időt töltöttem Spanyolországban és Portugáliában. Mindkét ország katasztrofális gazdasági és társadalmi helyzetben van. A lecsúszó középosztályt reálisan fenyegeti az elszegényedés, a fiatalokat a rendkívül magas munkanélküliség sújtja. Sok lelakatolt ipari telephelyet, autószalont láttam, valamint sok lakásra van kiírva a Se Vende felirat. Én a valóságot láttam, nem gazdasági adatok alapján próbálom megítélni a helyzetüket.

béla a görög (törölt) 2014.02.02. 17:42:26

Jobboldali, kicsit romantikus nézőpont :)
Naszóval...
1) A két rezsim között eltelt 70 év. Orbán maximum lemásol egy rossz politikát - ez pedig nem kötelező.
2) A balodali rezsim másként volt hatalmon 70 éve és másként ma.
3) Mások voltak a hatalmi tömörülések egykor (antant/kis antant) és mások ma (EU)
4) Más volt a társadalom szerkezete egykor meg ma
5) Más a gazdasági szerkezet
... stb, stb.
--------
Horthy mozgásterét, szerepét meghatározta Trianon és a II. VH.
Orbánét szerepét meg egy 4 évenként választás egy globális gazdaság és egy demokráciára épülő EU - és ez a döntő.

Ha ezeket a kiindulási kereteket nézzük Orbán az egyik legkártékonyabb politikus. Tudatosan rombol.

Abban amit írsz igazad van csak a tálalásnak van egy kevésbé 'romantikus' formája is - ezt szerettem volna érzékeltetni a felvázolt különbségekkel.

Sírköves Slomó 2014.02.02. 17:48:16

@Holle anyó: Én is így látom, de ezt egy csomó másik ország már sokkal hamarabb elkezdte. Németország nagyobb külkert bonyolít Kínával, mint az EU-val, akkor a németek is fúrják az EU-t?

Az EU magára találhat még, nem biztos hogy mindig szar lesz.

quendelapo 2014.02.02. 17:51:49

@laci_52:
Az adósságot úgy tudnánk csökkenteni - bár jelentős csökkentés indokolatlan lenne - ha nőne a GDP. De amíg az Orbán Család kormányoz addig nem fog, mert a képzett munkaerő és a tőke egymással versenyezve menekül külfüldre a büntető adók, a korrupció és a versenytorzító rögtönzések elől.

IPetya 2014.02.02. 17:52:13

@hackbard.celine:
Csak pontosan elvtárs!
Zuschlag elvtárs nem 7 milliót költött egy megyében az MSZP ifjúsági szervezeteire, hanem 57 milliót. Az elvtársai kisegítették 50 millióval. Ennyiért vitte el a balhét és befogja a száját.. A baj az, hogy az ügyészség nem piszkálta meg más megyék hasonló ügyeit. Kétlem, hogy az ötleteket más megyében nem hasznosították. Hány megye van? A sportminiszter Gyurcsány Ferenc volt, az államtitkára pedig Mesterházy Attila. Zuschlag még szóra bírható és a sértődött (pl. a képviselő jelöltségből kiebrudalt emberek)is megszólalhatnak. A Fidesz érdeke, hogy az utolsó pillanatban szólaljanak meg. Az ügyészség állítólag a Fidesz kezében van. Én nem aludnék jól Mesterházy Attila helyében.

menjeteka... 2014.02.02. 17:58:30

a Horthy-korszak 24 éve alatt azért elég sok múlt az aktuális miniszterelnök személyén, Bethlent nem lehet összemosni Gömbössel vagy Imrédyvel

Lordofearth 2014.02.02. 18:02:16

Döglődő oroszlánba nem illik belerúgni - mondta Orbán Antallról ( vagy az MDF-ről ) az 1994-es választások előtt.

Most Orbánba nem illik belerúgni, veszteni fog és mehet gyógykezelésre...

béla a görög (törölt) 2014.02.02. 18:13:04

@Lordofearth: Neked is azt mondom mint a posztolónak - ne romantikázz!!!

"Orbán: ha lehetőséged nyílik az ellenfeledet megölni, akkor megölöd."

Ő mondta, akkor ő miért érdemelne mást?!

Lali73 2014.02.02. 18:17:00

"Természetesen a címben hozott kérdés mégis rossz"

Ha te is tudod, akkor talán azt is, hogy tök értelmetlen és felesleges volt ez az írás.
Hacsak nem az a célod neked is, hogy összemosd a kettőt.

egyetmondok 2014.02.02. 18:18:01

@Totof:
A gond az,hogy a Horthy-rendszer a történelmi Magyarországban hitt,ezért volt Trianon "revíziója" teljes képtelenség.

egyetmondok 2014.02.02. 18:19:49

@Sírköves Slomó:
Az EU ma sem szar. Lassan megkapunk egy egész Marshall-nyi lóvét,nemde.....,csak semmire se tudunk menni vele.

Sírköves Slomó 2014.02.02. 18:21:26

@egyetmondok: Az EU nem szar?

Szarabb mint az USA. Szarabb mint Japán. Szarabb mint a BRIC országok. Mindegyiknél rosszabbak a jövőbeli gazd-i kilátásai is.

De Afrikához képest egyelőre jó..:)

Totof 2014.02.02. 18:28:47

@Sírköves Slomó: Csatlokozz az USÁhpz. Csatlakozz Japámhoz. Csatlakozz a BRIC országokhoz.
Bazmeg, itt élünk, nem ezekkel kéne együttműködni?

Sírköves Slomó 2014.02.02. 18:30:52

@Totof: Orbán együtt is müködik az EU-val úgy ahogy előtte az EU csatlakozás óta egy kormány se tette meg.

Totof 2014.02.02. 18:35:09

@egyetmondok: A hit persze egy másik kérdés. de voltak ott mindenféle Bécsi meg egyéb békék, ahol a nemzetiségi határok mentén próbálták meghúzni az országhatárokat. Amit a Szovjetek gyorsan vissza is csináltak, sőt.
Csakhogy ez még mindig részletkérdés ahhoz képest, hogy Orbánnal a szervezett bűnözés átvette az ország feletti kormányzást.

Totof 2014.02.02. 18:44:14

@Sírköves Slomó: Jaja, nyalni azt tud, Paks óta tudjuk.

egyetmondok 2014.02.02. 18:44:31

@Sírköves Slomó:
Ez tévedés. Az EU kilátásai igen jók,már amennyiben a politikai (tehát alkotmányos) integráció erősödni tud,és nekem nincsenek kétségeim,hogy ez erősödni is fog.

Sírköves Slomó 2014.02.02. 18:45:54

@egyetmondok: Na jó, akkor mutass már egy gazdasági előrejelzést ami szerint nem a legutolsó gazdasági integráció a Földön.

Amennyiben nagyanyámnak farka lenne ő lenne a nagyapám.

egyetmondok 2014.02.02. 18:45:58

@Totof:
Nem hinném,hogy a szervezett bűnözés vette át a kormányzást Orbánékkal. A baj ennél jóval nagyobb.

Totof 2014.02.02. 18:48:36

@egyetmondok: Sajna ez nem hit kérdése. Orbán nem buta ember.

egyetmondok 2014.02.02. 18:48:40

@Sírköves Slomó:
Olyan szervezet sehol nincsen,mint az EU. Ez ugyanis nem csak gazdasági integráció,hanem politikai is,kulturális is.
Nincsen mihez hasonlítani,ez egyedülálló kísérlet a történelemben.

Sírköves Slomó 2014.02.02. 18:50:55

@egyetmondok: Ja, és a kísérlet nem sikerült.

De lehet még valami belőle, és érdekünk is hogy legyen.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.02.02. 18:50:59

@Henry Chinaski: Hú, pedig régen olvastam már ezt a remekművet, és mennyire nem emlékszem rá... :(

egyetmondok 2014.02.02. 18:51:37

@Totof:
Orbán nagyon nem buta ember. Ösztönlény,de nem buta,ilyet állítani,na az a butaság.
Talán mindenki másnál jobban értette meg a magyar huszadik századot,mindenki másnál jobban jött rá annak legszörnyűbb,olyan közösségi reflexeire,amely a magyar zsákutcát jelenti,s amelyre építve hatalmas tömegtámogatást lehet szerezni.
Orbán egyszerre hamis realista és feszült lényeglátó,Bibó pompás kategóriái szerint.

egyetmondok 2014.02.02. 18:55:53

@Sírköves Slomó:
Hogyan lehetne valami kísérletre azt mondani,hogy megbukott ennyire rövid idő után ? Ne vicceljünk már,a bukáshoz is kell vagy fél évszázad,de még több is talán. Az EU kész sincsen még,ez még mindig az összeszedelődzködés ideje.

Előbb tán készre kéne csinálni,pl. politikai értelemben,amire a legnagyobb veszélyt épp az olyan politikák jelentik,mint a mostani magyar kormányé: hintapolitikák, hantások hintapolitikája.

Totof 2014.02.02. 18:56:06

@egyetmondok: Sokkal többrétű a cucc. Alapvetően az EU-n kívül végetért a válság. Az EU-t azonban lekorlátozza a déli országok felelőtlen gazdálkodása, és az egyes tagországok gondjai. A legtöbb országban gond az elöregedés, a bevándorlás, az államháztartás különböző problémái.
Az biztos, hogy komolyabb integráció kell, de előtte gazdaságilag is rendezni kell a dolgokat, mert mindenhol választopolgárok döntik el, ki lesz a következő megmondóember, gyenge gazdasággal viszont mindenhol inkább a nemzeti szélsőségek felé tartanak a tagállamok.

hackbard.celine 2014.02.02. 19:00:40

@IPetya: No de nertárs, elvesztettük az arányérzékünket vagy mi? 7 millió volt a bizonyított, meg nem térült kár.
Hogy is volt az a mostanság feszegetett offshore-ba áttolt olcsó gáz a stratégiai tartalékok felszabadításával, amin tollasodott a fidesz holdudvar (Vidi vezér, Wallis alapító) 10 milliárdos nagyságrendben?
Egymás alá írom a két összeget, csak az érzékletesség kedvéért:
7 000 000
10 000 000 000
Utóbbi lehet akár
100 000 000 000 is.
Ahogy a kisimicskázott közpénz/EU forrás.
Nyilván az unortodox matekban az a pár nulla nem számít, csak amíg 7 millió az egy ostoba narancszombinak is kézzelfogható összeg, ennek az ezerszeresét, tízezerszeresét képtelen értelmezni, mert nem lehet lefordítani kannásborra és házipáleszra.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2014.02.02. 19:21:31

@♔batyu♔: Ugye téged egy pillanatig sem zavar, hogy Gyurcsány nem a szokott hitelfelvételen túl, hanem ahelyett vette föl az IMF-hitelt? Semmilyen plusz adósság nem keletkezett az amúgy is meglévő eladósodottságunkon felül, sőt. 20 milliárd euró kölcsönt kaptunk 5-6%-os kamatra 2008 novemberében, amikor az állampapírpiacon ugyanezt a hitelt 13-14%-os kamattal tudtuk volna csak felvenni. És ha az állampapírpiacon vesszük fel a pénzt, azt is ugyanúgy vissza kellett volna fizetni egypár éven belül, mint ahogy most az Orbánék által milliárd dolláros nagyságrendben kibocsátott kötvényekből befolyó pénzt is vissza kell majd fizetni.

IPetya 2014.02.02. 19:22:03

@hackbard.celine: Utóbbi lehet akár
100 000 000 000 is.
És ebből mennyi bizonyított?
Én azért kíváncsi lennék honnan volt Zuschlagnak 50 milliója. Kitől és miért kapta?

Amok 2014.02.02. 19:32:42

@HaFr "A H.-rezsim fő tévedése természetesen a revíziós-reintegrációs politika volt; az, hogy Trianon felülvizsgálatából nemzetstratégiai és önazonossági kérdést kreált...." - Trianon a mai napig tartó nemzetstratégiai és önazonossági problémahalmazt okozott, a Horthy féle megvalósult revízió pedig NEM volt irracionális, mert etnikai szempontból nagyrészt igazságosabb határokat hozott létre (Felvidék 84% magyar, 54% magyar) vagy legalábbis nem kevésbé igazságosabb határokat, mint Trianon. Más kérdés, hogy sajnos, utólag bebizonyosodott hogy a revízió csak 4 évig tartott, de hát utólag könnyű okosnak lenni.

"H. etnicista eszközökbe gabalyodott egy univerzalista (jogias, hungarus) birodalom feltámasztása érdekében ..." - nem az univerzalista birodalom feltámasztása volt a cél, hanem az etnikailag magyar többségű területek visszaszerzése. A hivatalos magyar érvelés és igények már az I. vh-t lezáró tárgyalásokon sem a "birodalom" eredeti határait próbálták visszaállítani, hanem etnikailag igazságosabb határokat akartak megállapítani.

"... aminek egyik következménye a zsidóság jogfosztása, majd elpusztítása" - miért is van közvetlen összefüggés a revizíó és a zsidók elpusztítása között?

"a másik (következménye" az ország szovjet megszállása lett" - ez ugye, vicc? A szovjetek a revízió miatt szálltak volna meg? Akkor miért szállták meg az ellentáborban levő románokat, szlovákokat, meg a revíziós problémán kívülálló lengyeleket? A szovjet megszállásnak kizárólag geostratégiai okai voltak, semmi köze nem volt a revízióhoz.

hackbard.celine 2014.02.02. 19:34:29

@Sírköves Slomó: Ha eleve nem indul nyomozás, ügyészségi vizsgálat, vádemelés sem lesz, comprende? Minden banánköztársaság így működik: lenyúlják a hatalmi ágakat (törvényhozás, ügyészség, bíróságok), oszt jónapot!
Amúgy mifaszt kell bizonyítani az ordas tények ismeretében? Állami Posta, Szerencsejáték, MVM (és még a udvariasan megkért vállalatok) tolják az óriásplakátokat Simicskáéknak, akik kivesznek minden év végén osztalékként 2 000 000 000 Ft-ot.
Ennél csak a TAO pénzek felcsútra csatornázása nagyobb üzlet.
Közpénzek magánzsebekbe törvényesítve.
Így működik a jogászkormány. És még tapsikolsz is hozzá.
Csak egyszer érjen utol egy helyi potentát igénye a földedre, ingatlanodra, üzletedre. Fogsz majd pillogni.

IPetya 2014.02.02. 19:43:31

Hogy Horthy ki volt, ma már remélem a történészek dolga. Hogy mire kellet Horthy fasizmus azt a történelmünkből tudjuk.
A háború után nagyon nagy szükség volt a kommunistáknak Horthy fasizmusára, mert igazolni lehetett az ellenzék likvidálását. Még az 56-os forradalom leverésének is fontos indoka volt a fasiszták megjelenésének megakadályozása. Jellemzően, amikor Pozsgai kimondta a forradalom szót, rögtön hozzátették, de a néplázadás eldurvult és megjelentek a fasiszták. A Horthy fasizmus még mindig jó szolgálatot tett. Érdekes az elsőnek mozgolódó értelmiségi nem jelentett ilyen veszélyt. Az MDF megjelenése már az antiszemitizmus és a Horthy fasizmus veszélyét jelentette. Az Antall kormány idején szintén fokozódott a veszély, annyira, hogy az SZDSZ még az addig kommunistának tartott MSZP is megbízható szövetséges lett a növekvő antiszemitizmus és antiszemitizmus ellen. Az apró fasiszta pártocskák hatalmas veszélyt jelentettek és valamennyi demokratikus ember összefogását igényelték. Ma ismét nincs versenyképes programja balodali értelmiségnek. Be kell bizonyítani, akár hazugságok árán is, hogy újra reális veszély a Horthy fasizmus és az antiszemitizmus feléledése. Az egymással is vetélkedő, egymást gyakran lehülyéző pártoknak is félre kell tenni a vitát, mert meg kell akadályozni a veszélyt. Nincs már más mint Orbánt diktátornak, új Horthinak kikiáltani. Hány bőrt akarnak még egyesek lenyúzni szegény majd hatvan éve halott kormányzóról.

hackbard.celine 2014.02.02. 19:46:13

@IPetya: A közgép 430 (mások szerint 470) milliárd Ft közpénzt/EU forrást nyert el 2013-ban.
430 000 000 000 Ft
Ilyen volumenű munkákra nem volt se apparátusa, se megfelelő infrastruktúrája (speciális földmunkagégépek, ilyesmik).
Mint kiderült híd, vasút, közút, de elhasznált atomhulladék bizniszben is tapasztalattal rendelkeztek, hiszen a kiírt pályázatok nagyobbik részében többnyire egyedüli indulóként nyertek, kisebbik részében konzorciumként taroltak.
Ez biztos a véletlen és szakmai hozzáértés miatt lehetett így.
A történet másik olvasata, hogy a közgép steal co nélkül ma nem valósul meg beruházás és a konzorciumban is simán lefölözi a hasznot, aztán érdemi munka nélkül mindent alvállalkozókkal végeztet.

quendelapo 2014.02.02. 19:46:48

@ob.szerver:
Nem ezért volt szar.
Orbán az unortodoxiát nem 2010-ben kezdte, hanem 2001-ben. A mesterségesen alacsony kamatra osztogatott lakáshitel a populizmus és unortodoxia ugyanazon keveréke volt, amivel ma is operálnak rezsicsökkentés címén. "Álmok álmodói - teremts egy otthont magadnak" emlékszel? Elhitették, hogy eladósodni korrekt és az is teljesen rendben van, hogy ez a költségvetés eladósodásával megy végbe. Néhány hónap alatt teljesen megfordították az előző évben már - már kialakult közvélekedést, hogy építkezni csak akkor tudunk, ha kemény munkával megkeressük rá a pénzt és nem állami adományból.
Na, a probléma az volt, hogy a Medgyessy-Gyurcsány páros ezt nem merte mára 2003-as költségvetéssel leállítani. Az 50 százalékos közalkalmazotti béremeléssel sem az emelés volt a gond, hanem, hogy ez nem járt együtt a közszféra reformjával. Valószínűleg azzal sem spóroltunk volna a folyó kiadásokból, de ha jobbak az iskoláink, kevésbé bürökratikus az ügyintézésünk, akkor a válságból is hamarabb kilábaltunk volna. (Az adósság valószínűleg akkor sem lenne sokkal kisebb, de a GDP nagyobb növekedése és a nagyobb potenciális növekedés miatt a tendencia jobb lenne.) Egyébként ezekhez a reformokhoz próbált hozzákezdeni Gyurcsány 2006-ban - nem túl ügyesen, de nem is annyira elhibázottan, mint ahogy beállították - amit az Orbán Család folyamatosan akadályozott. (lásd a 300 Ft-os szociális népszavazást!.)
Egyébként meg épült egy csomó autópálya, híd stb. - igen, tudom drágán. Most csak stadion épül, előremutató reformok nincsenek és az adósság sem lett kisebb, pedig lenyútak 3.000 milliárd forintot a zemberektől!
és hát nem lehet elfeledni, hogy az " elmúttnyócévben" jobban éltünk!
Igazából azért volt szar az a nyolc év, mert az erőlödés ugyan látszott a maszop szadesz eliten, de az nagyon nem látszott, hogy valóban tudnák hogyan válunk a fejlett európai centrum részévé!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 20:03:39

@Amok: Kárpátalja? A népesség 61%-a rutén, 15%-a magyar, elenyésző része tót és német, illetve 16,6%-a zsidó és egyéb származású volt.

A revízionista külpolitika kiszolgáltatta MO-t a németeknek + a Trianont közvetlenül megelőző évek interpretációjában az antiszemitizmus kulcsszerepet kapott + egyértelmű antantbarátsággal és a II. m hds kiküldése nélkül teljesen más lett volna a pozíciónk Jaltában -- hogy ezzel elkerülhettük volna-e a megszállást, azt nem állítom, de a semlegességre lényegesen nagyobb esélyünk lehetett volna. A legutóbbi állításom ezért valóban finomításra szorul.

Monsieur 2014.02.02. 20:06:35

korrekt tartózkodó hangulatú cikknek tartom..a baj hogy erről engem a hozzám hasonlóakkal együtt már nyilván nem kell különösebben győzködni,akik viszont nem hajlandóak belátni ezt a sajnálatos igazságot azokat valószínűleg ez az írás sem fogja meggyőzni..bár kitudja - hátha egy-két lélek mégis megvilágosodik,hisz egy ilyen megnyilatkozásnak nem is lehet több célja reálisan.

egyetmondok 2014.02.02. 20:07:40

@Totof:
" Az biztos, hogy komolyabb integráció kell, de előtte gazdaságilag is rendezni kell a dolgokat, mert mindenhol választopolgárok döntik el, ki lesz a következő megmondóember, gyenge gazdasággal viszont mindenhol inkább a nemzeti szélsőségek felé tartanak a tagállamok." ---

szerintem egyre erősebb a felismerés az "előbb gazdaságilag rendezni kell" - féle logika tarthatatlanságának. Ez,már bocs, leginkább egy ilyen,materialista, alap-felépítmény-féle logika. Tévedés.

Komolyabb integráció kell. Ezzel egyetértek,de hogy ez micsoda is legyen,abban szerintem be kéne fejezni a mellébeszédet.

Ez ugyanis komolyabb politikai integrációt kell jelentsen,és nem mást,amely pedig nyilvánvalóan kisebb,szűkülő (nemzet)tagállami szuverenitásokat kell jelentsen.

Ebből ki lehet maradni,az EU-ban az a csoda,hogy nem kötelező,bárki döntse el,de ezt meg kellene nyíltan végre hirdetni,s ha ennek az az eredménye,hogy egyes tagországok erre nemet mondanak,akkor azt be kéne vállalni.

Amok 2014.02.02. 20:14:44

Kárpátalja: igen, emiatt írtam, hogy nagyrészt igazságosabb határokat hozott létre a Horthy revizionizmus.

Jaltában pedig Mo nem volt képviselve, nem hiszem hogy bármilyen pozíciónk lett volna, mint ahogy a kisállamok közül senkinek sem volt. Emiatt tartom tarthatatlannak azt a történelemfelfogást, hogy valami rosszat csináltunk a szegény kisebbségekkel, szomszédokkal, bárkivel szemben, és utána kvázi büntetésként kaptunk Trianont, német/szovjet megszállást. "Bűne" Magyarországnak kettő volt: nem volt elég erős és nem jól politizált.

Amok 2014.02.02. 20:15:18

@HaFr: Kárpátalja: igen, emiatt írtam, hogy nagyrészt igazságosabb határokat hozott létre a Horthy revizionizmus.

Jaltában pedig Mo nem volt képviselve, nem hiszem hogy bármilyen pozíciónk lett volna, mint ahogy a kisállamok közül senkinek sem volt. Emiatt tartom tarthatatlannak azt a történelemfelfogást, hogy valami rosszat csináltunk a szegény kisebbségekkel, szomszédokkal, bárkivel szemben, és utána kvázi büntetésként kaptunk Trianont, német/szovjet megszállást. "Bűne" Magyarországnak kettő volt: nem volt elég erős és nem jól politizált.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.02. 20:20:24

@Amok: Nem, nem is írtam, hogy képviselve volt, csak azt, hogy ott dőltek el a dolgok. A revízió esetében az etnikai határok elérése csak az első lépés lett volna. Trianont nem kaphattuk büntetésként -- a Monarchia addigra már rég felbomlott, a Királyság területén de facto létrejöttek az utódállamok, Trianon csak szentesítette ezt, pont amit nem szeret megérteni a magyar jobboldal. A gyengeségünk a politikánk eredménye, ami utána következett, az pedig nem büntetése, hanem következménye volt mindannak, amit korábban elmulasztottunk. Ezért az a megfogalmazás, hogy "megérdemeltük" bizony hordoz egy csomó igazságot.

egyetmondok 2014.02.02. 20:43:22

@Amok:
Horthy revízionizmusa nem hozott létre semmiféle, igazságosabb határokat.
A náci Németország,az igen, arról már lehet mondani,hogy nekünk, magyaroknak igazságosabb határokat adott.

Tamás Csacsicska 2014.02.02. 21:37:55

@kuszkusz1:

Két dologgal kellene kezdeni: egészségüggyel és oktatással.
.
A mai felnőtt korosztályt már nehéz más útra téríteni, szokásaikat gyökeresen megváltoztatni. Az ő esetükben az egészségükre, higiéniai helyzetük javítására koncentrálnék. Ehhez rendszeres (legalább negyedéves) egészségügyi ellenőrzést rendelnék (kötelezővé tenném számukra), kiemelten foglalkoznék a tüdőgondozásukkal (mert majdnem 100 százalékban dohányoznak) és a fogászatukkal. A felnőttek esetében gondoskodnék arról, hogy pontosan megértsék az életkörülmények és a gyermekáldás összefüggését: ingyenessé – és önkéntessé - tenném számukra például a fogamzásgátlást. Az egészségügyi menedzselés vonatkozna az egész nációra, gyermektől az idősekig bezárólag. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnék a gyermekek egészségügyi ellenőrzésére és karbantartására.

A gyerekek oktatását még kiemeltebben kezelném – és függetlenné tenném a szülők anyagi helyzetétől. Nagy előrelépés akkor várható, ha egy új nemzedék már kérlelhetetlenül magas színvonalú oktatásban részesülne. A cigányságot ugyanis csak a cigányság fogja felemelni, amihez az indítást meg kell adni.

Fontos lenne a cigányság lakhatási helyzetének javítása. Anyagi és szakmai segítséget adnék nekik saját lakások, házak építéséhez úgy, hogy az építések java részét nekik kellene elvégezni. Ez egyfelől értelmes foglalkoztatást (egyfajta tanulást) jelent, másfelől javítaná az életkörülményeket. El kellene érni, hogy az új lakásaik közművesítése teljes körű legyen, még ha komfort fokozatban átmenetet jelentenek is. A saját részre épített ingatlanokat nem lehetne sem eladni, sem bérbe adni – annak kellene használni, aki megépítette.

Ösztönözném olyan saját önkormányzatiság kialakítását, ami közelebb áll a mai magyar önkormányzati formákhoz – mondjuk úgy: demokratikusabb - és leépíti a még meglévő informális, patriarchális kormányzást (vajda-rendszert).

Az adok-kapok viszonylatban kezdetben az adok lenne több, de cserében követelnék is. A kettő közötti arány idővel kiegyenlítődne.

explanatus 2014.02.02. 21:43:11

@Tamás Csacsicska: Itt pont erről van szó a hetedik pontban:
hafr.blog.hu/2014/01/12/a_konzervativ_part_politikai_ajanlata

7. Köz-, szak- és felsőoktatás büdzséjének megháromszorozása, felsőoktatási tandíj- és ösztöndíjrendszer, felsőoktatás szerkezeti reformja, KF kiemelt támogatása, MTA reformja.

fidesz 6 tagkönyv 2014.02.02. 21:47:37

@liebend:Tudod te olyan hülye vagy,hogy nem ismered a történelmet.Ezt a helyzetet a magyarok okozták saját maguknak.Tudod te fasz majom ha érdekel,nézd meg Teleki vörös térképét az akkori nemzetiségi lakosságról.Trianonba mint vesztesek Apponyi a küldöttség és a szerződés aláírója,akarta a minden vagy semmit alapon a határok alakítását,az olaszok még figyelmeztették is őt de ő ragaszkodott az ő általa elgondolt helyzethez,hát nagyot hibázott a nemzet kárára,saját magunk okoztuk a határok alakítását,lehet tudtunk volna jobbat is elérni,de a JOBB OLDALI kormányok állandóan a nemzet kárára vannak.Hiába károgsz te faszfej gondold át mit tettek az országért a jobb oldali kormányok (lsd most is Vesztünkre törtek é törnek)Ez után nézz te fasz.Utána irogathatsz. (ha most megint valaki helyesírási hibákat ír nekem az kapja be)Szar alakok amit műveltek az tragédia az országnak.

hackbard.celine 2014.02.02. 21:51:17

@Sírköves Slomó: en.wikipedia.org/wiki/Red_pill_and_blue_pill
"This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill – you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes. Remember, all I'm offering is the truth – nothing more."
Melyiket választod nertárs?

fidesz 6 tagkönyv 2014.02.02. 21:52:33

Hothy kiirtatta a szinte a vidéken lakó összes zsidó magyar embert,erre az emberre emlékezni rohadék.Most azt mondják nem tehetett semmit megvoltunk szállva,de a Kádárra azt mondják gyilkos mert akkor nem voltunk megszállva???? A második világháború óta békében élünk,ez nem a jobb oldali kormányoknak köszönhetjük.

vajdasagi 2014.02.02. 22:07:59

@ob.szerver: A Te fekete-fehér megközelítésed szükségképpen csúsztat is. Lehet, hogy egyesek elhiszik ezt, és nem veszik észre benne a csúsztatást. így lehet, hogy ez hasznos. De engem bizony elveszítesz a támogatók közül, ha nem ismersz be semmiféle hibát. Akkor én nem kérek a baloldalból, ha szerintük a múltkor ők hibátlanul csinálták. Pedig a mostaniakból sem kérek. De aki nem képes beismerni egyetlen hibáját sem, az nem is lehet ezúttal jobb, mint a múltkor. Tehát: megérdemli a sorsát.

fidesz 6 tagkönyv 2014.02.02. 22:14:30

@HaFr: Üdvözöllek.Nem olvastam az írásod csak amikor visszaolvastam az enyémet.Pontosan egyetértek Veled az a baj sokan vagyunk az országban akiknek az értelmi szintje a 0 alatt van és sajnos nem is lehet őket onnan elmozdítani,ezek a jobb oldal által felcukkolt emberek akik csak nyomják az anya földet tehát minek vannak.Útálom az egész politikát rohadt alakok akik hergelik ezeket a buta (ez dicséret)embereket.

Jolka40 2014.02.02. 22:15:13

@béla a görög: A közmunkát is Hothyékról másolta.

fidesz 6 tagkönyv 2014.02.02. 22:17:39

Amúgy minden mai politikusnak csak az a lényeg,hogy ott legyen a parlamentbe,az ország őket nem érdekli csak ők legyenek ott a tűz körűl.Szemét alakok

almodhi 2014.02.02. 22:22:54

@Amok: "hanem az etnikailag magyar többségű területek visszaszerzése"

Nyilván ezért szálltuk meg egész Kárpátalját és az egész Délvidéket...

ob.szerver 2014.02.02. 22:23:37

@vajdasagi:

Szerintem nem olvastál figyelmesen. Orbáné az ősbűn, de Medgyesi rálicitált, Gyurcsány folytatta, a szükséges kiigazítást csak 2007-ben végezték el. Ez mind benne volt a kommentben. Mi ebben a fekete-fehér, a csúsztatás, a hibaelnemismerés? Ha az emútnyócról van szó, mindig elismerem, hogy kudarc volt, világválsággal, Orbán által telepített aknákkal, minden lehető módon keresztbe tevő ellenzékkel együtt is. Még ha messze kisebb is, mint az emútnégy. Miről beszélsz?

Megfigyelo 2014.02.02. 22:38:45

Horthy kizárólag Sztálin szeszélyének köszönhette, hogy nem kötötték fel mint háborús bűnöst. (Sztálin felszólította a Tildy vezetésével Moszkvában tárgyaló magyar kormányküldöttséget, hogy ne kérjék ki Horthyt az amerikaiaktól, akiknek a fogságában volt. Hogy ebben milyen megfontolások vezették, azt csak találgatni lehet.) Orbánnak nem kellene Putyin hasonló nagyvonalúságára alapoznia...

Megfigyelo 2014.02.02. 22:43:04

@Amok: Tévedés: a Horthy-rendszer végig a "Mindent vissza!" elvet hirdette.

Megfigyelo 2014.02.02. 22:57:42

@Amok: Az első világháború előtt a magyar közigazgatás *az akkori nemzetközi mércék szerint* rendkívül durva elnyomó nemzetiségi politikát folytatott az ország lakosságának többségét (Horvátország nélkül számolva -- de miért is kellene anélkül számolni? -- felét) kitevő nemzetiségekkel szemben: iskoláik elvétele, országgyúlési képviselőik bebörtönzése, tüntetések csendőrsortűzzel való szétzavarása... Ennek nagyon rossz sajtója volt az Antant országaiban, különösen Angliában (Seton-Watson alias Scotus Viator cikkei). Ez kétségtelenül messzemenően befolyásolta a béketárgyalásokat, mint ahogy az is, hogy a világ túlnyomú része -- okkal, ok nélkül, már szinte mindegy -- Tisza Istvánt tartotta a világháború kirobbantásáért elsősorban felelős KuK politikusnak. Nem csak derült égből villámcsapásként jött tehát Trianon, a magyar uralkodóosztály kemémyen "megdolgozott" érte.

vajdasagi 2014.02.02. 22:59:28

@ob.szerver: Az ellenzékkel takarózni: a gyengék eszköze. A világválsággal takarózni: az is elég gyengus. A szocik valóban nagyon rosszul kormányoztak, ezért nem kéne őket megint a kormányhoz engedni. Legalábbis a következőket nagyon nem szívesen látnám: Gyurcsány, Kuncze, Magyar Bálint, Hagyó meg ilyenek. Erre mit látok: kik szövetkeznek?

Amúgy a mostaniak is sokat ártanak, az kétségtelen.

liebend 2014.02.02. 23:27:47

@fidesz 6 tagkönyv: Röviden a Trianon problematikához, a 19. századi magyar elitnek valóban van felelőssége a nemzetiségi politikát tekintve, ezt nem vitatom. Szóljon mentségükre, hogy a történelmi Mo. elleni regionalizációs kísérletek példái: pl. Temesi-bánság, 1848-as nemzetiségi törekvések ott lebeghettek előttük, vajon a nemzetiségek megálltak volna-e a regionalizációnál? A nemzetfejlődés törvényszerűségeinek természetéből adódik, aligha. A baj korábban következett be: alapvetően a török idők (és főleg az azt kísérő jelenségek: kondomínium, büntető hadjáratok,felszabadító háborúk)alatti, főként a magyarságot sújtó etnikai változások miatt. Apponyit sokminden miatt lehet kárhoztatni, de a híres trianoni beszéde miatt nem: bár a Kárpát-medence területi integritása volt a vezérfonal, a népszavazásnak való alárendelésünket hangsúlyozta, ez persze lófas.t ért tormával akkor már: Mo. észrevételezhette a döntést, érdemi beleszólása akkor már nem volt, mikor minket kihívtak. Előre lejátszott, igazságtalan meccs volt. Ezen nincs mit szépíteni. Kifogásoltad a hozzáértésemet, egyébként negyedéves történész-hallgató vagyok, tíz évvel ezelőtt pedig történelmi témában országos OTDK 1. helyezett voltam.

liebend 2014.02.02. 23:57:25

@fidesz 6 tagkönyv: ami a jobboldali kormányokat illeti, cizellálni érdemes, mi is jobboldali. Meg kell különböztetnünk minimum konzervatív, polgári liberális (19.században a jobboldali nem is értelmezhető igazán) vagy a 20. századi jobboldali: konzervatív (pl. Bethlen vagy Teleki)vagy koorperatív-kísérleti (Gömbös), fajvédő szellemiségű, ill. nyilas kormányokat. Kérdés, hogy a háború után a kisgazdapárti (agráriánus) kormánytöbbség baloldali-e egyáltalán? A korszak kontextusában talán nem is. De, ha utólag jobboldalinak tartod az egész dualista rendszer kormányait, korruptságuk ellenére egész szép teljesítmény volt az 1867 utáni időszak ipari, polgári változásainak levezénylése. A 20. században a Bethlen - konszolidáció vállalható és a későbbi kormányoknak is voltak vállalható döntései (szégyenletesek is). A nyilasokat hagyjuk, mocskos állatok voltak, tudom hogy egyenlőséget vonnál közéjük és a mérsékelt jobboldal közé, de ez csak a csökköttséget bizonyítja: a nyilasokat a középjobb is utálta. A pártállami időszakban nehéz kormányokhoz kötni a döntéseket, mert inkább a KB-ban dőltek el a dolgok. Bizonyára a szociálpolitika területén, itt-ott akadnak dolgok, ami vállalható: de összességében ebben az időszakban történt meg a nyugattól való végletes leszakadásunk, figyelem a Kádár-korszakot beleértve! A nehéz iparosítás fémjelezte Rákosi korszak totális elmebaj, ugye. (Korábbi baloldali kormány csak a Károlyi féle volt, ha finom akarok lenni, nem volt idejük arra, hogy konszolidálják a döntéseiket és megmutatkozzon az első baloldali demokratikus éra, ha szigorúbb vagyok totális csőd és a vége a "dícső" 133.). Visszatérve 1989 utánra: Antallék nem tehettek csodát egy gazdaságilag csőd, mentálisan kétes szocializáltságú és a realitásoktól addig megkímélt, álmodozó országgal. Jöttek Hornék. Kommunista államférfi liberális-megszorító politikai kényszer-vízióval... államháztartás stabilizálva, a nép a padlón. Az első Orbán- kormány a növekedést folytatva tudott már szociálpolitikai mutatókon is javítani, de ami ennél több: tartást adott és nem eltartást ígért, mint a következő Medgyessy kabinet. "Nem csináltunk semmit" Gyurcsányt hagyjuk, totális csőd, azon kívül hogy kéthetente jólhangzó kormányprogramokat indított, legalábbis sajtóértesülések szerint... Abba is hagyom: mi az, hogy a jobboldal okozza a vesztünket?

Szúrófény 2014.02.03. 04:39:29

@Bicepsz Elek: Miért csak utólag?

Mért csak utólag, tudunk rájönni
Miniszterelnök, lehet egy senki,
Fajankó, embernek is utolsó,
Ezerszer különb, meg bujdosó!
Gömbös, Szálasi, Rákosi, Kádár,
Sok aljas, hazaáruló, szamár!
Ideológia csecsen nevelkedett,
Népének ellensége lett!

Szúrófény 2014.02.03. 04:42:17

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Hortobágyi karám

Hortobágyi karámon, kiakadt a kampó
Kiszabadult, sok vadmarha, vadló.
Elvágtattak, párt karámig
Ott tanyáznak, mind máig.
Amelyik kevés takarmányt kap
Veszett kutyaként ugat!
Nincsen hozzá pásztor,
Ki elverné párszor!
Vagy rátenné a béklyót,
Hagyjon lopni valót!
De ma modern világ van!
Választott marha, joga van!
Nincs ki orrába, tegyen karikát!
Kikösse. Ne dobálná magát!
Így rádől majd, az egész hodály!
Attól se lesz nagyobb homály!
Éjszakába fordult Hortobágy!
Nincs tovább magyar, ki élni vágy!
2011.11, 15..

Bicepsz Elek 2014.02.03. 04:49:36

@HaFr: Nem az szamit, hogy hova allunk, hanem, hogy mennyi kolket csinalunk. Ez az alap. Rakosi egyetlenegy pozitivuma. Ha sok czigo lesz Magyarorszagon vagy sok tschokolade pl. Franciaorszagban, akkor itt Czigo ott uj Csokiorszag szuletik.
1, Aki nem a fajtajuk minimum csicskanep lesz
2, Visszaesik az eletszinvonal
3, Minden megy a kukaba, ami elottuk volt

stb stb stb. Ez mar a jovo, de Trianonhoz is hasonlo vezetett!!"

Bicepsz Elek 2014.02.03. 04:50:36

@Szúrófény:
Gombos jo miniszterelnok volt, utobbiak csak helytartok.

toportyánzsóti 2014.02.03. 05:50:08

Jó a poszt,sajna moszkovitya,minden előzetes várakozást képes alulmúlni akár napok alatt.Paks ügyében hazudott ,felhatalmazás nélkül csencselt és elárulta a magyar népet,bizonyítva hogy egyszerre putyinpincsi és mutyipincsije a szotyiköpködő elitünknek.

toportyánzsóti 2014.02.03. 05:52:53

@Bicepsz Elek: Minden ember egyforma sajna,a többi csak duma,max kiderül hogy a fajtabelieijeidnek zsidrák génkészlete van.

toportyánzsóti 2014.02.03. 05:55:50

@liebend: Gyagyakampányoló gyagyás jobberekre illene legalább 1% kritikát pazarolnod.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.03. 06:33:55

Hitler...
Hitlert kellett volna írni elvtárs
az sokkal ütősebb, jobban illene egy index címlapos bérbloghoz, és még jobban lehetne ajvékolni

felcsutisuttyo 2014.02.03. 06:56:58

ORBÁNBÓL NEM HORTHY LESZ, HANEM CHAUSESCU.....
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD hehe

jog-ász 2014.02.03. 07:12:12

akit érdekel a téma ungváry krisztián a horthy rendszer mérlege c. - korabeli adatokon, iratokon alapuló- könyve színesebbre festi a kort és még nyilvánvalóbbak a hasonlóságok.

fidesz 6 tagkönyv 2014.02.03. 07:26:17

@liebend: T. liebend.Ha megsértettelek elnézést kérek,hidd el nem akartalak megsérteni.Amit írtál elfogadom,de meddig menjünk vissza a siránkozásba?? egyszer el kell fogadni a megváltozhatatlan helyzetet.Még egyszer elnézést,és sok sikert a továbbiakban is.

Berzengő 2014.02.03. 07:26:47

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Az MSZP törvényileg megkönnyítette a külföldiek földhöz jutását, a Fidesz szinte lehetetlenné tette törvényileg. "

Baromság!

Éppen, hogy az MSZP harcolta ki 2002-ben az EU tárgyalásokkor hogy a magyar föld TOVÁBB legyen védett, pluszt azt is hogy a magyar kormány támogatást adhasson a parasztoknak!

Ha az Orbán által abbahagyott EU megállapodás marad akkor mar évek óta nem lenne az, és plusz támogatást se kaphattak volna a parasztok!

Berzengő 2014.02.03. 07:40:43

@liebend: "Azért, mert pár balfasz szakszerűtlenül új határokat rajzolt és azt mondta, mától ez a hazátok és kuss, az engem - már ne haragudj - nem érdekel"

Mi volt ebben szakszerűtlen?

1, Mar 1848-ban román többség volt Erdélyben!
2, Elkezdtük az 1VH-t az osztrákokkal és el is vesztettük.

Rólad szol a Köztársasági Elnök minden szava!

____________
Az államfő a Reakciónak nyilatkozott:
INDEX

Sólyom László szerint ahhoz, hogy a jövőt megtervezhessük, de hogy a nemzetiségi kérdéshez egyáltalán hozzászóljunk, tudnunk kellene a történelmet nekünk is. "Amikor Nagy-Magyaroszág-matricát látok egy autón, kedvem lenne tulajdonosától megkérdezni, tudja-e, milyenek voltak az etnikai viszonyok 1918 előtt.

Inkább a Teleki-féle nemzetiségi térképet tenné ki, vagy akármelyik bécsi vagy Prágában kiadott korabeli térképet! Akkor tudná, hogy például már 1848 előtt román többség volt Erdélyben.

Hogy hol húzódott a szlovák-magyar nyelvhatár. Megszámolták-e a matricán, hogy nem 64 vármegye, hanem 63 volt és egy corpus separatum, Fiume városa? Amely közös, ne féljünk a szótól: multikulturális alkotása volt a monarchiának, olaszokkal, horvátokkal, magyarokkal, osztrákokkal."

____________

Berzengő 2014.02.03. 07:46:55

@élveteg: Nevetséges? Illetve nem igaz?

___________

Orbánt elítélte a szlovák parlament
MTI
2009. június 3., szerda 16:33

Slota szerint Orbán "fanatikus" politikus, akinek célja Nagy-Magyarország felújítása, s ennek a célnak elérésében "semmi sem gátolhatja meg".

_____________

Nem kizárt, hogy már nyolc év múlva, a trianoni béke századik évfordulóján hivatalosan is fel lehet vetni a revízió kérdését - mondta Kőszegi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője a kronika.ro tudósítása szerint.

www.hir24.hu/belfold/2012/08/15/fideszes-kepviselo-8-ev-mulva-lehetseges-a-hatarrevizio/

A képviselő ezt az Erdélyi Magyar Ifjaknak a hargitai Borzonton rendezett hagyományos nyári táborában jelentette ki. Kőszegi szerint ehhez mindössze annyi kell, hogy a Fidesz tovább tudjon erősödni, és sikerüljön hazánkat gazdasági és más tekintetben is erős országgá tenni.

(...) Teljesen komolyan gondoltam. Ha megnézzük, hogy mondjuk nyolc vagy húsz évvel ezelőtt egyáltalán fel lehetett-e vetni Trianont, ahhoz képest sokat változott a világ.

istvankah 2014.02.03. 07:47:48

@Berzengő: azt se felejtsd el,hogy a cigánybáró jó pénzért árulja a magyar állampolgárságot!Az éhenhalt emberek és és a rezsiharc áldozatainak helyére!Mert ő akar lenni a bolha pöcsén a pattanás!Kikéne már nyomni!Grazba!

istvankah 2014.02.03. 07:51:57

@Berzengő: Arról nem beszélve,hogy ezek a támogatások FŐLE a cigánybáró pere-puttya számláin landolnak!A jó i..tartsa Grazban!

Berzengő 2014.02.03. 07:53:41

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Én értem hogy az MSZP célja hogy kiszolgáltatottá tegyék az országot.

- Hogy eladják a gyárakat, közműveket privatizáció címszóval (Az állam rossz tulajdonos)."

ORBAN KÜLÜGYMINISZTERE MSZP-s lenne?! MSZMP-s volt az te! ;-))

Aki egyszer privatizator volt, az mindig az marad...
____________

Martonyi János

1989-1990 MSZMP KB-privatizálási biztos ("spontán privatizáció")

1990-1991

hirszerzo.hu/hirek/2011/10/12/20111012_cukoripari_privatizacio

Nem emlékszik a cukoripar privatizációjának részleteire Martonyi János külügyminiszter, aki a CUKORIPAR PRIVATIZACIOJA idején az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) igazgatótanácsának tagja volt.

istvankah 2014.02.03. 08:01:59

@IPetya: egyet felejt el az urr!Ö írta alá a vesztes nyílatkozatott az ö regnálása latt született az első RASSZISTA KIREKESZTŐ TŐRVÉNY az ő ideje alatt volt a véres csütőrtök ö "üzent hadat Amerikának és az ő regnálása alatt halt meg 1millió magyar és miatta lettünk orosz "gyarmat"!A tőbbi stimmel!Nézd meg kit istenítenek a génkezelt ezer éves szélfutta nemzetiseggek!

Flúgatlan 2014.02.03. 08:10:48

Nincs időm a 209 eddigi hozzászólás elolvasására, lehet, hogy ismétlek valakiket, de az se baj.

A cikk írja:
"A H.-rezsim fő tévedése természetesen a revíziós-reintegrációs politika volt; az, hogy Trianon felülvizsgálatából nemzetstratégiai és önazonossági kérdést kreált, "

Kedves Szerző: Akkor hagyni kellett volna a fenébe a milliós nagyságrendű, magyar nyelvű, magyar tudatú embert, aki itt élt a trianoni határ túloldalán? Abban a korban épeszű, igazságot szerető ember csakis a trianoni igazságtalanság megszüntetésén dolgozhatott. Nem a teljes visszacsinálásán, de legalább a nagy egybefüggő magyar többségű területek visszahozatalán. Ez volt az ottlakók akarata is, nem pusztán Horthy vagy más politikusok álmodozása. És az akkor, frissen az események után még reális is lett volna.

Ez is egy nagy-nagy csúsztatás:
"H. etnicista eszközökbe gabalyodott egy univerzalista (jogias, hungarus) birodalom feltámasztása érdekében, aminek egyik következménye a zsidóság jogfosztása, majd elpusztítása, a másik az ország szovjet megszállása lett."

Az, hogy A esemény megelőz B-t, nem jelenti, hogy B következménye A-nak. A zsidóság jogfosztása vagy a szovjet megszállás egy sokkal bonyolultabb, sok országot érintő kusza helyzet következménye. Ebben a bonyolult láncolatban szerepe volt a magyar etnicista felfogásnak is, de még egy nagy vagon más komponensnek is. Ne próbáld meg úgy beállítani a dolgot, hogy az, hogy a Horthy-korszak a nemzettudatra nagy hangsúlyt helyezett, ez lenne a legfőbb oka a 30-as, 40-es évek tragédiáinak.

Abban a korban, amikor a Kisantant szorongatott minket, gazdaságilag tönkretették az országot, durva igazságtalanságokat követtek el ellenünk, a nemzeti gondolkozás a megmaradás feltétele volt. Egy fene nagy álmodozó hozzáállás oda vezetett, ahova 1918. ősze: az ellenséges (és igencsak etnicista alapon szerveződő), minek körülvevő ellenségeink (azok voltak!) még kisebb területre szorítottak volna vissza. (Szerbia a Balatonig, Románia a Tiszáig, ...) A Horthy-rendszer nemzet-központú gondolkodása nélkül ma nem lenne itt Magyarország, csak egy jó nagy nemzetiségi probléma a minket elfoglaló országokban.

Minedez nem azt jelenti, hogy a Horthy- vagy épp az Orbán-rendszert hibátlannak tartanám. Jó sokat kritizálom mindegyiket több szempontból. De a fenti véleményemet akkor is fenntartom: a Horthy-rendszer általad kifogásolt alapbeállása nélkül ma nem lenne Magyarország. A Károlyik és KunBélák már rég szétbarmolták volna.

bgp 2014.02.03. 08:26:47

@élveteg: Hitler is populistaként kezdte, de aztán diktátorként folytatta és bunkerben végezte.

DFK 2014.02.03. 09:12:10

@ob.szerver: talán azért nem lehet megértetni a választókkal, mert nem igaz.
Ha a 80 % adóssággal lehet élni, akkor miért is 60 % a mastrichti követelmény? Ugye 94-98 között féktelen privatizációval nyomták lejebb az adósságot. Az ugye hazaárulás, ha valaki úgy privatizál az energia szektorban, hogy a vevőnek garantálja a 8 % hasznot, s ha az mégse jönne be, akkor az állam fizet? Nos, az MSZP ezt elkövette. Ezután senki ne dumáljon az MSZP mellett.

kuszkusz1 2014.02.03. 09:14:28

@Tamás Csacsicska:

"A saját részre épített ingatlanokat nem lehetne sem eladni, sem bérbe adni – annak kellene használni, aki megépítette."

Gratulálok, feltaláltad a Szocpolt.

Érdekelne, hogyan szankcionálnád azt a törvényileg előírt követelményt, hogy az állami segítséggel felépített ingatlanokat nem lehet sem eladni, sem bérbeadni, sem - ezek - szerint elhagyni.

Én a részletekeben búvok meg!
Az Ördög

ob.szerver 2014.02.03. 09:27:37

@DFK:

"Az ugye hazaárulás, ha valaki úgy privatizál az energia szektorban, hogy a vevőnek garantálja a 8 % hasznot, s ha az mégse jönne be, akkor az állam fizet?"

Akkor az is hazaárulás, hogy a magyar állam a 10 éves állampapírok vevőinek garantálja az évi 6% feletti (nemrégen 10% feletti) hasznot. Érted, nem kell baszakodniuk energiaszolgáltatással, beruházásokkal, emberek ezreinek foglalkoztatásával, a hivatalok packázásaival, a fizetési késedelmek behajtásával. Megveszik a papírt, oszt jónapot.

Ennyire hogy lehetsz ostoba?

DFK 2014.02.03. 09:34:42

@Tamás Csacsicska: Hiába akarod tanítani őket: nem hajlandóak rá. Hiába akarod dolgoztatani őket: nem hajlandóak rá. Hiába adsz neki komfortos lakást: a parkettát tüzeli el, eladja az ablakot, ajtót. Egy év múlva új lakást követelne.

egyetmondok 2014.02.03. 09:51:55

@liebend:
" ...tartást adott és nem eltartást ígért. " --- jó fordulat,s talán sokan várták ugyanezt 2010-től.
Nos,ebből semmi sem lett,s bár nagy vonalaiban egyeértek azzal, amit a kommentben írtál,azt hiszem,így visszatekintve a 2000-es évtizedre,hogy a tartás valahol 2002 körül tűnt el a Fideszből.

Mára ez egy tartás nélküli,pőrén hatalmi politika,semmi más nincsen benne.

Abban nagyon is igazat adok neked,amit a kommented végén írsz:" mi az, hogy a jobboldal okozza a vesztünket? " Bizony nem a jobboldal,hanem a Fidesz.

kuszkusz1 2014.02.03. 09:56:34

@Hidvégi Mihály:

Szóval ellenzed a szegregációt, a cigánygyerekek elkülönítését a nem cigányoktól.

Én viszont helyeselném - de nem cigány-nem cigány szempontból, hanem viselkedés és személyiség vizsgálat alapján. Ilyesmi egyébként ma is működik - emlékszem Mohácsi Viktóriára aki az ellen ágált, hogy sok cigány kerül alsóbb szintű iskolába enyhe értelmi fogyatékosnak nyilvánítva.

Pedig ha erre ok van akkor ez a helyes lépés.
Ha ugyanis keveredés van, az alacsony IQ-val rendelkező, fékezhetetlen és rémes magaviseletű gyerekek összekerülnek a normálisan viselkedőkkel - legyenek azok cigányok vagy nem cigányok - akkor a normális viselkedésű gyerekek vannak büntetve, ők kerülnek hátrányos helyzetbe.
Egy ilyen osztály ahol rémes viselkedésű nebulók viszik a prímet borzalmas mások számára akik nem ilyenek.
És hidd el, hogy az osztály általános kultúrája, tanulási készsége lefelé megy (nivellál) ilyenkor mindig.
Nem a steinmanok húzzák föl magukhoz a rossz tanulókat, az utóbbiak hasonítják önmagukhoz a jobbakat is.

Szóval: nem helyes a rémes viselkedésűeket preferálni a normális viselkedésűekkel szemben. A rémes viselkedésűeket oktatni, fegyelmezni kell - kemény kézzel - és a szülők szigorú büntetésével abban az esetben, ha az istennek sem akarják megfegyelmezni a saját gyerekeiket. Annak a viselkedésmódnak amit a csemete az iskolában nyújt az otthoni légkör a forrása.

Ha viszont otthon a cigánygyermek a gádzsók lenézésére, semmibevevésére vonatkozó nézeteket szívja magába, akkor miért viselkedne normálisan egy olyan osztályban ahol a tanító, a tanár gádzsó?

Te ideális körülményeket vizionálsz - tanulni vágyó, fogékony cigánygyermekeket akiknek csak esélyt kell adni és máris élnek vele.

Az valóságos körülmények ennél sokkal zordabbak.

kuszkusz1 2014.02.03. 10:05:43

@Tamás Csacsicska:

Ez egy nagyon szép és nemes kívánságműsor.

De mi lesz a többségiekkel?

Amíg a cigányokat egészségileg, fogászatilag, oktatásilag lakásilag, és minden elképzelhető
módon segíti az állam, mindenféle földi jókban és kedvezményekben részesíti - pl. a cigányoknak nem kell tandíjat fizetni (az oktatás legyen független a család anyagi helyzetétől) addig mi legyen többségi családokkal, akiknek mindezekhez az anyagi forrásokat megteremteni van joguk, de amelyekből ők nem részesednek mert ők nem cigányok. (?)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.02.03. 10:17:03

A diktátor szobra

Lovas Horthymikiegér
Szobrot kap most Budapest is.
Ez a látvány sok pénzt megér,
S szép lesz, mint a bubópestis.

Avítt elit büszkén avat,
Vivátot zeng sok száz torok,
S szónok zagyvál hetet-havat...
Éljenek a diktátorok!

Ellentengernagyé a Vár,
Népé csendes Don kanyaró,
S Kádár is a szobrára vár...
Gyagya ország, ülj le! Karó!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/05/diktator-szobra.html

Mint fentebbi versikémből is kiderülhet, egyáltalán nem vagyok jó véleménnyel Horthyról. Ugyanakkor neki megvan az a mentsége, hogy egyrészt nem volt egy magas IQ-jú ember, másrészt az ország akkor eléggé kényszerpályán mozgott. Nem tudom, lett volna-e reális lehetőség pl. arra, hogy kimaradjunk a II. világháborúból.
Orbánnak az IQ-ja magas (legalább is 25 éve még magas volt) és az ország sincs (ill. a paksi szerződésig nem volt) kényszerpályán. Itt most mindent a hatalomvágy és a haveri kör (a fiúk) kapzsisága mozgat. Asszem... :)

NekemNemEzKell 2014.02.03. 10:21:18

@ob.szerver: Aha. Lerövidítve a baloldali kormányzás sikertelenségéért az azt megelőző Orbán kormány azon döntései, melyek beindították a gazdasági növekedést, a felelősek.S olyanról még senki nem hallott, hogy a gazdasági növekedés beindítására kifizetett többletkiadásokat, a gazdaság növekedéséből lehet finanszírozni? Nem ez a folyamat maradt el a baloldali kormányzás idején?

torró 2014.02.03. 10:36:18

Látom még megy a poszt:)
Egyébként most láttam a Gyurcsány kirohanását, bennem meg az a kérdés merült fel, hogy lehet e Gyurcsányból Hitler? Ugyanis az ordibálása eléggé hasonló. Ez a politikai "demokratikus" kultúra? Tegnap kérdeztem az unoka testvérét, akin keresztül némileg rokon/?/. Mármint a Feri, hogy, na mi van a Feri bevadult?. azt mondja az unoka testvére: az apja f....t. ez megőrült, jobb ha else jön hozzánk mert úgy leb.....m ,hogy arról kódul! Szó szerint idéztem. Egyébként a Viktor unoka testvére is itt lakik két házzal arrébb, attól is kérdeztem: na! mikor látogatod meg Viktort? Azt mondja: eddig sem sokat találkoztunk, de ezután még annyit sem!
Hát itt tartunk, még a közeli rokonaik sem rajonganak értük:))))

egyetmondok 2014.02.03. 10:41:39

@kuszkusz1:
Tehát valamiféle bizottság állapíthatná meg a mondjuk hatévesekről,hogy ki az,aki mehet a normálisak,normális viselkedésűek közé,és ki az aki nem.
Kissé nehezen tudom ezt a bizottságot elképzelni,de nem kizárt,hogy lehet ilyet kialakítani,s minden utolsó éves óvodást meg lehet így vizsgálni.

Azt azonban én fontosnak tartanám,csak hogy ne legyen ebből etnikai feszültség,hogy a cigány gyerekekről gádzsó felnőttek,a gádzsó gyerekekről meg cigány felnőttek állítsák ki a bizonyítványt,hogy normális viselkedésű vajon,avagy sem,sőt,lévén,hogy a gyerek semmi mást nem visz,mint amit otthon kap,semmi mást nem mond,mint amit otthon hall,az iskolai korba kerülő gyerekek szüleit is hasonló vizsgálat alá vethetnénk,hasonló módon.

A gádzsó szülő odaáll a cigány bizottság elé,a cigány meg a gádzsó bizottság elé,s majd ügyesen eldöntik ezek a bizottságok,hogy vajon a szülőkben van-e lenézés a másik etnikum iránt.

DFK 2014.02.03. 10:50:25

@ob.szerver: Nem én vagyok az ostaba, hanem te. Mert kötvényre kamatot szoktak adni, de az nem szokványos, hogy az új cégtulajnak az eladó garantálja a hasznot.
Ezek szerint helyénvaló volt úgy privatizálni, hogy a befektetőnek garantálták a hasznot. De szeretnék én is ilyen feltételekkel céget venni. ja, a piacon nemigen fordul elő ilyen...

kuszkusz1 2014.02.03. 11:13:25

@egyetmondok:

Jó kis hülyéskedés, nem mondom.
Ma is van iskolaérettséget vizsgáló bizottság szakemberekből, amely szakemberek közé természetesen cigány származású is bekerülhet a megfelelő iskolák elvégzése után.

egyetmondok 2014.02.03. 11:15:53

@DFK:
Én is,és Te is ragaszkodnál ahhoz,hogy valami garantált hasznod lehessen,ha a mindenkori kormányzat állapítja egyébként meg a Te céged szolgáltatásának, árujának a fogyasztói árát.
Ez ugyanis akkoriban is így volt,ezért teljesen normális leülni egyezkedni erről,hiszen előfordulhat,hogy a kormány - mert népszerű akar lenni - olyan árat állapít meg,amiből ki sem lehet jönni,csak veszteséggel.

Amint az most szépen meg is történik a rezsicsökkentéssel.

ob.szerver 2014.02.03. 11:16:44

@NekemNemEzKell:

"Orbán kormány azon döntései, melyek beindították a gazdasági növekedést"

Belátom, hogy minden idiótának jogában áll szabadon kommentelni, de legalább a leglapvetőbb, két klikkeléssel hozzáférhető információkkal azért illene tisztában lenni. A növelkedés 1996-97-ben indult a Bokros csomag hatására és ez kitartott az orbánrezsim alatt is. Sorold lécci azokat az intézkezkedéseket, amelyekre hivatkozol. De legalább egyet.

Megjósolom, egyet sem fogsz tudni mondani. Ugyanis nem voltak ilyenek.

egyetmondok 2014.02.03. 11:17:53

@kuszkusz1:
És ma is minden gyerek odakerül a bizottság elé ? És van arra törvény,hogy a bizottságban kötelezően cigány szakember is jelen legyen ?
Ha igen,ez tök jó,már ha jól értelek,szerinted.

kuszkusz1 2014.02.03. 11:18:38

Kedves Mindnyájuk!

Pár napra megszabadultok tőlem, javítják a számítógépemet.

Használjátok ki ezt az időszakot, frissüljetek, üdüljetek, erősítsétek magatokat testben és lélekben, mert visszajövök!

Ezt kérem vegyék fenyegetésnek.

Pá!

ob.szerver 2014.02.03. 11:22:20

@DFK:

"Nem én vagyok az ostaba, hanem te."

Sokáig tartott, amig megszülted a válaszod.

Az előző kommentre reagálva volt két opciód:

A.
Azt írod, hogy valóban, erre nem gondoltam. Mentségemre legyen szólva, hogy csak a lakájmédiából szerzem az információkat, de ebből az esetből okulva legközelebb körültekintőbben alkotok véleményt mivel csökkent a szememben a lakájmédia hitelessége.

B.
Ideokádsz az előzőhöz mérhető baromságot.

Miért nem lepődök meg az eredményen?

liebend 2014.02.03. 11:35:47

@Berzengő: Az államfő azoknak kíván beszólni, akik valamiféle etnikailag homogén Nagy-Magyarországot vizionálnak: ehhez utoljára a 15. században voltunk a legközelebb, akkor is irreális felvetés lett volna. Sajnálatos, hogy Sólyom sem érti, ahogy úgy látszik sokan nem, hogy pont a történelem ezernyi-milliónyi mozzanatának ismerete miatt, ki mondhatná azt,hogy semmi közünk hozzá, nem a magyar kultúra részei (is) az elcsatolt részek? Én más szomszédos nép hasonló vízióját sem kérdőjelezem, de az enyémnek is komolyan megvan a létjogosultsága. Ami a konkrét felvetést illeti Trianon igazságtalanságában: a meghúzott határok igenis szakszerűtlenek voltak. A Felvidéken 60-80 kilométerre délebbre jelölték ki, mint az etnikailag homogén magyar részek. A Délvidéket tekintve szintén elszabták, hasonlóképp Erdélyben is. Azt mondom Sólyomnak: tessék a Carte Rouge-t összevetni az eredménnyel, katasztrofális és minden alapvető ismeretet nélkülöz. Az, hogy ma is még jelentős magyarság él kisebbségként külhonban, elgondolkodtató. Nem a revízió miatt, hanem azért, hogy sok tekintetben joggal belerúgunk a 19. századi politikai elitbe, hogy szűkkeblűen állt a nemzetiségi kérdéshez. De ma, száz év múltán is mi vagyunk ezért a feketeseggűek, miközben a mai utódállamok még mindig egységes politikai nemzet koncepcióban gondolkodnak a 21. században, adminisztratívan (néhol erőszakkal)korlátozzák a kisebbségek jogait és a számok őket igazolják: lassan ledarálják, asszimilálják, vagy szülőföldjük elhagyására kényszerítik a kisebbségüket. halkan kérdezem meg: ha a hasonló gondolkodás vezetett Trianonhoz, most miért sikeres és európér az ilyen politika? Szóval nekem hazám az egész Kárpát-medence Magyarországa, történelmi alapon, de nem pusztán romantikus-réveteg. A ma feladata. nekünk azon kéne lennünk, hogy gazdaságilag erős, kulturálisan sokszínű, de egyben önazonos országa legyünk a régiónak, mert ez a jó az országnak és ami olyan tekintélyt és megbecsülést ad, hogy büszkén legyen iránytűje az elszakított részek megyarságának és akár a nem magyar entitásoknak.

panelburzsuj 2014.02.03. 12:00:08

@liebend:
"halkan kérdezem meg: ha a hasonló gondolkodás vezetett Trianonhoz, most miért sikeres és európér az ilyen politika?"

Én is hadd kérdezzek egyet halkan: melyek azok a fórumok, plénumok, akármicsodákok, amelyek ma NEM ítélik feketeseggűségnek a "lassan ledarálják, asszimilálják, vagy szülőföldjük elhagyására kényszerítik a kisebbségüket" nemzetállami politikákat?

egyetmondok 2014.02.03. 12:04:40

@liebend:
Az utódállamokban én pont nem látom a politikai nemzetté alakulást,mint kitűzött közösségi célt. Ha az lenne a kitűzött cél,akkor el is maradhatnának a nagyon kicsinyes,szánalmas,de okkal felháborító,elsősorban a magyar kisebbség ellenes állami akciók,jogalkotások.
Trianon utódállamai éppen úgy az etnicista nemzetkép,önazonosság körül kínlódnak,mint itt mi is,s számomra leginkább ez - nem is annyira a gazdaságok állapota - a 89/90es közép-európai rendszerváltozások nagy csalódása.

liebend 2014.02.03. 12:09:33

@panelburzsuj: az EU Parlament, az EU Strassbourgi bírósága, helsinki bizottság, ezenfelül gyakorlatilag az összes nemzetközi szervezet. Egy magyarverést sem ítéltek el, egyetlen magyar kisebbséget ért jogkorlátozó törvényt, adminisztartív intézkedést sem. Megjegyzem, akkor sem, ha felhívják rá a figyelmüket beadványokkal. Nem érdekük ugyanis! Ezek a szervezetek kamuk, az épp aktuális politikai irányvonal támogatására hozták létre őket, meg charták írogatására, amelyek elvi közhelygyűjtemények egy szép, boldog világról.

liebend 2014.02.03. 12:19:52

@egyetmondok: úgy értettem a politikai nemzet fogalmát, ami abból indul ki, hogy egyetlen nemzet létezik határain belül, pl. Romániában a román.

panelburzsuj 2014.02.03. 12:21:16

@liebend:
És úgy látod, hogy ez a tehetetlenkedés speciálisan csak a magyarok rovásra mutatkozik meg?

Vagy egy általános "be nem avatkozás" része - amit azért egy jugoszláv típusú vérbe fordulás azért csak felülírt?

liebend 2014.02.03. 12:29:03

@egyetmondok: egyébként tényleg etnicista alapon, ebben vergődik minden nép itt a Kárpát-medencében. Épp ezért az én hazafogalmam, ha Nagy-Magyarország is az alapja, nem imperialista jellegű, nem törekszik más érzetek megsértésére. Én szívesen megbeszélem egy pohár bor mellett egy más nemzetbelivel a környező országokból, hogy hazám Nagy-Magyarország, de nem zavar, ha neki is ez a hazája, csak pl. román jogar alatt. A megoldás az autonómián túl -mint írtam - a gazdaságilag, kulturálisan és teszem hozzá morális közállapotaiban erős Magyarország, amely példa és igazodás lehet a térségben.

egyetmondok 2014.02.03. 12:47:51

@liebend:
A nemzet par excellence politikai fogalom,s mert az, akkor is politikai közösséget ír le,ha a közösség tagjai a kulturális, etnikai,nyelvi,stb. (gyönyörűbbnél gyönyörűbb,szerethetőbbnél szerethetőbb, tisztelhetőbbnél tisztelhetőbb) jegyek szerint akár az elképzelhető leghomogénebb együttest alkotják.

Nem az a kérdés tehát,hogy hány nemzet él a román állam fennhatósági területén,hanem hogy él-e ott egyáltalán akár csak egy is.
S persze itt ugyanez a kérdés,igen-igen elszomorító módon.

NekemNemEzKell 2014.02.03. 14:56:07

@ob.szerver: tiszta sor, aki nem ért egyet veled az idióta.Politikai jelszavakkal, dogmákkal nem tudok, nem is akarok vitatkozni.Én az érvek ütköztetésével szeretek beszélgetni.

egyetmondok 2014.02.03. 15:58:56

@liebend:
" Épp ezért az én hazafogalmam, ha Nagy-Magyarország is az alapja, nem imperialista jellegű, nem törekszik más érzetek megsértésére. "

Az én hazafogalmamnak az állam alkotmányossága az alapja,s nem az,hogy a talajon hol van ledöfve az állami hatalom területi hatályát jelző pózna.

jogalany 2014.02.03. 21:28:32

A földtv értelmező részében le vagyon írva, a külföldi az a személy aki nem polgára egy eu tag államnak sem.
Vagyis az eu tag államok polgárai nem külföldiek.
Így a tv-ben leírt külföldiek földszerzésére vonatkozó tilalom nem vonatkozik az eu -s polgárokra.
A fidesz nem a kútba, hanem a kávájára és onnan a kútba seperte az ország érdekeit.

explanatus 2014.02.04. 22:19:08

@jogalany: Kis adalék az írásodhoz:

www.tagesspiegel.de/politik/landgrabbing-in-deutschland-die-lpg-kader-haben-agrarkapitalisten-den-weg-bereitet/8621948-3.html

Ebben a cikkben van egy új „parasztfoglakozás” : Tiefladerbauern Ha ez „begyűrűzik", akkor lesz itt „szép világ” és a Hungarikumokat multik kezdik el termelni. Franciák mondjuk a makói hagymát, Spanyolok a szegedi paprikát. Németek a Vecsési káposztát.

Még nem késő. Talán.

quendelapo 2014.02.04. 22:26:28

@HaFr:
Egyetértek, Trianont 1918 őszén már nem lehetett elkeróülni (talánmérsékelni lehetett volna). 1890 és 1914 között lehetett volna bátor reformokkal. De hogyan fogjátok ezt meértetni a nagyközönségel?

jogalany 2014.02.05. 03:18:40

@quendelapo:
Trianont el lehetett volna kerülni, csupán nem kellett volna aláírni az egyezményt. Volt olyan állam mely sokkal kevésbé volt sújtva általa, és azt mondták, ezt nem írjuk alá. De akkor marad a háború válaszolták. Marad ameddig bírjátok, egyszer csak haza kell menetek, és akkor egyben lesz az ország. Nem írták alá, és nem is maradtak a megszállók és nem vettek el tőlük semmit, egyben maradt az ország.
A helyzet az, hogy az aláírók eladták az ország területeit.
Most a fidesz készül üzleti eladásra, a földtv. által. Tudniillik csak az a külföldi a tv szerint, aki nem tagja az eu-nak. Így az eu felé nyitott lesz a földvásárlás.

quendelapo 2014.02.05. 07:34:52

@jogalany:
Az aláírás szerintem is hazaárulás volt. Az aláírás megtagadásával valamivel kedvezőbb határokat idővel, talán ki lehetett volna harcolninem, de nem lehetett volna elérni a történelmi Magyarország integrációjának fenntartását. Egyébként Tisza is és Károlyi is reformokkal próbálkozott, de már késő volt.

egyetmondok 2014.02.05. 10:21:11

@quendelapo:
A szerzővel szép vitában állok 1867-ről.:-)))
Azt írod,hogy 1890-1914 között bátor reformokkal el lehetett volna kerülni Trianont.

Nem,nem lehetett volna,ugyanis maga a Kiegyezés,annak egész politikai konstrukciója,s e politikai konstrukció közjogi megoldása,kivitelezése olyan volt,amely reformálhatatlan. S hogy reformálhatatlan, haladóbbá nem tehető,nagyon hamar kiderült,már 1871-ben,alig pár évvel 67 után,a csehek kiegyezési kísérletekor.

quendelapo 2014.02.05. 19:20:20

@egyetmondok:
Legalább olyan mértékű kompromisszum kellett volna hozzá, mint 1848-ban. Választójogi reform, birtokreform, a megyék autonómiájának erősítése, nemzetiségi autonómiák.
Ausztriűban ezek egy része megvalósult, Mo-n sem lett volna lehetetlen. Ha nem álomvilágban él az akkori magyar elit....

egyetmondok 2014.02.05. 19:44:49

@quendelapo:
1848-ból nem véletlen okán lett szabadságharc,háború. Szó nem lehetett akkor kompromisszumról,ezért én nem osztom Szekfü és mások véleményét 67-ről,hogy az 48 eredményeit hozta,csak másképp....Bibóval,Németh Lászlóval, Szabó Dezsővel értek egyet ebben.
A 67-es konstrukcióval lehetetlen volt,de nem gondolom azért,hogy álomvilágban élt volna a 67-et támogató akkori magyar elit. Nagyon is elhihető volt az egész.

quendelapo 2014.02.05. 19:58:39

@egyetmondok:
1848-ban az akkori uralkodó osztály a jobbágyfelszabadítással és a parlamentáris, polgári kormányzás törvénybe iktatásával kompromisszumot kötött. Ezt a Habsburgok is elfogadták, nem tudták és akarták viszont elfogadni Magyarország kiválását a birodalomból. Az általam említett reformok - választójog, birtokreform, nemzetiségi és megyei autonómiák - nem fenyegették volna a Habsburg birodalom létét, így nem vezettek volna polgárháborúhoz sem. Ferenc József darabont kormánya is hasonló reformokat tervezett, amiket éppen a magyar politikai elit hiúsított meg.

egyetmondok 2014.02.05. 21:54:52

@quendelapo:
Komolyan gondolhatjuk egy pillanatra is,hogy egy polgári átalakulás magyar köztársasága - de akár csak a végén,ha úgy lett volna,egy alkotmányos magyar, szuverén monarchia - a Habsburg-birodalom létét nem fenyegette volna ?
Ne feledjük,hogy a francia forradalom tragikus kisiklása,a terror, pont erre az időre erősítette meg,szedte össze az európai polgári átalakulások nagy ellenfeleit,nem is ok nélkül.

Amit,ha el is fogadtak elsőre,félelmükben tették,ijedtségükben,s amikor józanul átgondolták,hamar igencsak,kiderült, hogy háborúba kell menni az egész magyar átalakulás ellen, s nem a magyarok birodalomból való kiválása ellen.

Persze,hogy háború lett. Nem is lehetett más. Pont olyan háború lett,mint amilyen háború lett volna, ellenünk,magyarok + a Habsburgok ellen minden más birodalmi nép által indítva,valamikor egyszer 67 után,ha az I.Vh.nem söpri el a Habsburgok egész hatalmi konstrukcióját.

Hogyan is mondja Bibó ? A Habsburgok itt "teljesen gyökértelen" nagyhatalmi, történelmi kísérlete.

quendelapo 2014.02.08. 11:11:07

@egyetmondok:
A nemzeti függetlenség, a polgári átalakulás és a történelmi sok nemzetiségű Magyarország megőrzése nem mehetett egyszerre. De a két utóbbi nem jelentette egyben az elsőt is.
Trianinnal megvalósult az első, de bukott a második kettő.

egyetmondok 2014.02.08. 11:39:55

@quendelapo:
" A nemzeti függetlenség, a polgári átalakulás és a történelmi sok nemzetiségű Magyarország megőrzése nem mehetett egyszerre. " ---

ebben áll 1867 nagy hamissága: a legnagyobb magyaroknak sikerült magukkal elhitetni,hogy de,igen.

(Mennyi igen tisztességes és jó szándékú ember hiszi ma el, hogy a NER-rel semmi baj...)

quendelapo 2014.02.08. 16:17:59

@egyetmondok:
A Kiegyezéssel nem az a baj, hogy megtörtént, hanem az, hogy nem volt folytatása. 50 évig csak javítgatták a rendszert, a szükséges reformokat nem merték meghozni.

A NER az egy vicc, elég rossz vicc, Orbán a bohócvezér, vagy vezér bohóc? Nem is tudom...

egyetmondok 2014.02.08. 22:06:44

@quendelapo:
1867-nek nem lehetett folytatása.
A szükséges reformokat a Kiegyezés (velejéig hamis közjogi konstrukciójának) teljes elvetése mellett lehetett volna meghozni.

egyetmondok 2014.02.09. 23:16:48

@quendelapo:
Hű, arra nézvést, hogy a Kiegyezés közjogi, törvényi kivitelezése mi is volt valójában,egyetlen "helyen" találni eligazítást: Bibónál,aki nem csak a magyar 20.század legnagyobb politikai gondolkodója,hanem legnagyobb közjogásza is volt,csak erről nem esik ma szó, pedig köllene,de nagyon...,tartok tőle,ő nem tananyag a magyar jogi karokon,pedig az kéne legyen,de nagyon.

Kéretik elolvasni az ő részletes, pontos elemzését erről. Világos lesz a válasz a miértedre.

quendelapo 2014.02.10. 10:16:05

@egyetmondok:
Ismerem. Nem meggyőző. Kurucos....

egyetmondok 2014.02.10. 10:31:20

@quendelapo:
A Kiegyezés törvényi (osztrák és magyar oldalának),közjogi kivitelezésének bibói értelmezése lenne kurucos ? Most én kérdeznék: miért is ?
Az semmi más,mint törvényi, jogi megoldások értékelése.
S persze világosan kiderül belőle,hogy az,ahogyan megcsinálták,közjogi értelemben,semmi változtatást nem tett lehetővé,tehát,hogy mi maradt el,mint feladat,lehetőség politikai értelemben 67 után,nem emberi jóságok,politikusi minőségek, reformeri bátorságok, stb. kérdése volt,hanem annak józan belátása,hogy a két fél kiegyezése soha nem lehet több fél kiegyezése.

quendelapo 2014.02.10. 15:50:18

@egyetmondok:
Tegyük fel, hogy ez igaz, a Kiegyezés nem lehetett a Birodalom föderalizálásának az alapja. (Szerintem ez sem igaz, hiszen mindent lehet újragondolni- tárgyalni, de most fogadjuk el.) De, még ebben az esetben sem akadályozta semmi az akkori magyar elitet, hogy átalakítsa a birtok szerkezetet, fokozatosan szélesítse a választásra jogosultak körét, illetve a Deák és Eötvös által kialakított nemzetiségi törvény és a vármegyei autonómia alapján elmozduljon egy olyan politikai berendezkedés felé, ami jobban tükrözi azt a tényt, hogy a Magyar Királyság egy soknemzetiségű ország.
Ferenc Jóska fontolgatta, hogy ezeket a változásokat (kivéve birtokreform) akár a magyar elit ellenében is végig viszi, tehát a Habsburgokon nem múlott volna.

egyetmondok 2014.02.10. 16:11:35

@quendelapo:
Valóban,ezen lehet gondolkodni,ám azért,ha csak a választójogra gondolunk: micsoda balhé lett abból,hogy egyszer csak olyan párt nyerte a választást,amely nem 67-es alapon állt. A bécsi udvar simán szétkergette a magyar törvényhozást,darabont-kormány. Nagyobb baj volt tehát a magyar választásokkal,mint a szavazásra jogosultak körének kérdése: valamire tilos volt,nem volt szabad szavazni.

És valószínű az lehetett akkor a megfontolások mögött,hogy miképpen lehet(ett volna) mozdulni,amit Te írsz,érzékletesen nagyon is,"olyan politikai berendezkedés felé" (amely mindig közjogot is kell jelentsen nyilván),ami jobban tükrözi a tényt,hogy ez egy soknemzetiségű ország.
Valószínű,legalábbis nekem az általad kritizált bibói kritika erről szól,valószínű hogy esély sem volt a meglévő közjogi konstrukció megtartása mellett egy másikra,amely elmozdulás lett volna "egy olyan berendezkedés felé".
Hogy mi múlt Bécsen,és mi a magyar eliten,az jó kérdés: Bécs célja a birodalom birodalmi állapotának,státuszának,a magyar elité pedig a történelmi állam megtartása volt. Bármi csak ezek után következhetett.Ha jól értem Bibót,e kettő együttélése nonszensz volt,s én ezzel egyet is értek.

egyetmondok 2014.02.10. 21:58:26

@quendelapo:
Jó nagy bajban van a magyar politikai közösség,ha ezzel intézi el mindazokat,akik ránéznek a fakockára,és azt mondják róla,hogy fakocka..., na ők a kurucok, így smile-kákkal.

A fakocka fakocka,lehet róla hinni,hogy gyémánt gömb,nem tilos. Neked se.

quendelapo 2014.02.11. 09:24:49

@egyetmondok:
és mi van, ha se nem fakocka, se nem gyémántgömb, hanem vasgolyó?
A Habsburg Birodalomhoz való tartozásnak az I. világháború végéig nem volt alternatívája. A polgári átalakulás is csak ezen a kereten belül volt eltéveszthető. Akik ezt nem tudják elfogadni, sőt népi, nemzeti alapról támadják, azok kurucuk. A kuruc gondolat bal- és jobboldalon is népszerű, nem véletlen, hogy Orbán is erre építi katyvasz ideológiáját.

quendelapo 2014.02.11. 09:25:51

@quendelapo:
eltéveszthető = elképzelhető :)))

egyetmondok 2014.02.11. 09:57:54

@quendelapo:
A fakocka általában fakocka szerintem.

S ha nem volt alternatívája,akkor nem azon az alapon kéne erről gondolkodni,hogy mi mindent lehetett volna (a Habsburg közjogi,birodalmi keretek között) tenni,hanem azt kell tenni,és egyedül ezt érdemes tenni,hogy jól megnézzük (a fakockát),és meglátjuk benne,hogy mi volt (nem lehetett,vagy lehetett volna)az akadálya bármi olyan politikai cselekvésnek,haladásnak, reformnak,amelyet Te is,én is,és minden jó érzésű ember szeretett volna.

Ha a Kiegyezést illetően így teszünk,akkor hamar kiderül, hogy a mérleg egyik serpenyőjébe beletehető szép akaratok,politikai célok súlytalanok a mérleg másik serpenyőjében terpeszkedő,nagyon is létező politikai-hatalmi konstrukcióhoz,és annak masszív,kodifikált, szigorú törvényi valóságához képest.
Bibó szépen kifejti ennek a kodifikációnak a hamisságát (ő a "rafinált" szót használja,ha jól emlékszem),és azt is,hogy ez akkor miért és mennyire erősen volt boldogan elhihető.

Én ebben az ügyben szívesen leszek labanc,ha valaki,mint Bibó, kifejti azt, Októberi Diplomától a magyar oldal kodifikációjának elemzésésig,hogy az nem hamis,hanem rendben lévő,fejleszthető;szörnyű polgárháború - tán nem is egy (birodalmi)nép háborúja - nélkül lehet vele haladni a szabadságok, önrendelkezések,autonómiák szép történeti útján.

Talán Te kifejthetnéd akkor,úgy labancilag,hogy mégis hogyan.

A NER pont olyan hamis politikai (és már nagyon is közjogi,tehát tévedsz,ez már nagyon nem csak idea-katyvasz) konstrukció,mint 67 volt.

quendelapo 2014.02.11. 16:45:25

@egyetmondok:
Azt, hogy labancilag hogyan már 3-4 hsz-szel feljebb említettem. Bíbónak abban kétségtelenül igaza volt, hogy a magyar elit attól félt, hogy a további polgári, demokratikus reformok a történelmi Magyarország széthullásához, de legalábbis (és valszeg ettől félt jobban) az arisztokrata elit befolyásának csökkenéséhez vezetnek.
Utólag tudjuk, hogy a bukás a reformok halogatásával sem volt elkerülhető. Ma már az is világosan látszik, hogy a történelmi Magyarország fennmaradásának nem a Habsburg Birodalmon belüli nagyobb önállóság volt a garanciája. Azt is látjuk, hogy az akkori politikai elitnek két indoka is volt a reformok halogatására: a nemzetiségi arányok és a polgárosodás vártnál lassabb haladása (főképp a magyar etnikum körében).
A választójogosultság fokozatos szélesítése, a megyei közgyűlések hatalmának növelése a főispánokkal szemben vagy a szlovák nyelvű megyei közigazgatás támogatása sem a Habsburgokkal, sem a Birodalom népeivel nem vezetett volna Háborúhoz. Nem rendelkezett ezekről a Kiegyezés egyetlen cikkelye sem. Az arról szólt, hogy a Magyar Királyság a Habsburg Birodalom része marad, közös külüggyel és honvédelemmel.
A Habsburg Birodalomnak pedig azért nem volt alternatívája, mert attól Keletre már nem volt semmi, csak az orosz cár és a török szultán. Akik ezekhez futkosnak azok pedig a kurucok. Csak, hogy áttérjünk a napi politikára.....
A NER összehasonlíthatatlanul rosszabb, aljasabb konstrukció, mint a Kiegyezés, hiszen az utóbbi, vitathatatlanul nyugati orientáció volt, ami lehetővé tette a polgári felemelkedést.

egyetmondok 2014.02.11. 17:29:08

@quendelapo:
Az hogy a magyar elit + a Habsburgok mitől féltek ( Németh László pontosan ezt mondja,Bibó is egyért ezzel,hogy ez két félelembe merevedett fél egyezsége volt),az egy igen jó kérdés.
Ennél azonban fontosabb, hogy félelem ide,félelem oda - és erre Bibó igen pőontosan tapint rá -,ami létrejött,mint politikai valóság,az lett fejleszthetetlen.

A Habsburgok államának (mert ez inkább volt,maradt az,mint két fél előremutató valami államszövetsége)nem volt haladó,a szabadságok irányába mutató alternatívája.

S nem,nem tette lehetővé a polgári felemelkedést,az itt a németek,svábok,és zsidók felemelkedése volt,amely persze (ez fontos!!) nem a németek,svábok és zsidók "bűne",vagy hibája, hanem a Kiegyezés szörnyű végeredménye, amely egy reakciós,feudális világba szorította és rögzítette a magyar társadalmat.Ebből igyekszik Orbán ma megélni,ebből igyekezett Horthy Miklós is,a két háború közötti ,tisztára 67-esnek (be)képzelt monarchiájában,és bezony ezt a feudális világot találta telibe Kádár is,a maga konszolidációjával.

A Habsburgok "nyugati orientációja"...,már bocsánat,minden tiszteletem a háború utáni Habsburg családé,különösen Ottóé,de azért az nem véletlen,hogy abból a monarchia-beli Habsburg világból a modern,háború utáni osztrák köztársaság semmi politikát át nem vett,csak üzleti,pénzcsinálási szempontból igen okosan,a cuki-nosztalgiákat,ám semmi politikát,szigorúan semmit: arra föl nam épület volna soha a ma látható,igen egészségesnek mondható osztrák élet.

quendelapo 2014.02.11. 18:02:12

@egyetmondok:
"A Habsburgok államának (mert ez inkább volt,maradt az,mint két fél előremutató valami államszövetsége)nem volt haladó,a szabadságok irányába mutató alternatívája."
Ausztriában általános választójog volt már a századfordulón.

"S nem,nem tette lehetővé a polgári felemelkedést,az itt a németek,svábok,és zsidók felemelkedése volt" ja, meg csehek, lengyelek és szlovákok. Ja és ne feledkezz meg az 50 év alatt 1 milliós várossá fejlődő Budapestről, a peremvidék iparvárosairól, az alföldi mezővárosokról; a korszerű iparvállatokról és a szociáldemokrata pártól sem!

"arra föl nam épület volna soha a ma látható,igen egészségesnek mondható osztrák élet" Szerinted mire épült? az Anschlussra? Az osztrák polgári kultúrának a Monarchia (is) az előzménye, mint ahogy a cseh és a szlovák polgári kultúrának is és a magyarnak is.
Másfajta polgári hagyomány itt ugyanis nem volt. /jó, tudom Masaryk Csehszlovákiája - na, a szlovákok ennyivel állnak jobban nálunk, ott volt 18 év polgári demokrácia/.

Nem lehet, hogy 67-ben nem volt más alternatíva, utána viszont volt egy csomó útelágazás? és az akkori magyar elit ezeknél többnyire rosszul választott.

Bocsánat, de iszonyat dogmatikus vagy. Biztos, hogy a Kiegyezést ma egy református családból származó, parasztpárti értelmiségi 70 évvel ezelőtti írásai alapján kell megítélni?

egyetmondok 2014.02.11. 18:21:50

@quendelapo:
A magyar elit azért választott rosszul, mert másképpen nem választhatott,az ugyanis csak egy lehetett volna: 67 elutasítása.

Az osztrák polgári kultúra a Habsburg-birodalom ellenére épült,s ahogyan azt az európai történelem felszámolta (ki is siratott abból egy falatot is,rajtunk,magyarokon kívül ?),ez az osztrák polgári kultúra politikai értelemben többet bottal se piszkálta volna meg, nem hogy támaszkodjon rá.

Lehet,hogy én ragaszkodok egy református parasztpárti értelmiségi véleményéhez,ám ez még mindig bőven jobb választás,mint egy Szekfü,aki megírja a Három Nemzedék két háború között alapvetésnek(szinte ideológiának) számító sorait a Habsburgról,hogy aztán Rákosi Mátyás Elnöki Tanácsának tagjaként fejezze be földi létét...; kérdés sem lehet,nemde, hogy kinek a véleményében érdemes bíznunk,ha már Neked annyira számít a "ki", a "mi" helyett.

quendelapo 2014.02.11. 19:08:46

@egyetmondok:
Értem, és 67 elutasítása miben is állt volna?

egyetmondok 2014.02.11. 19:35:03

@quendelapo:
" Az a műfogás, mellyel a kiegyezés a szemben álló álláspontok ellentétét áthidalta, a „közös ügyek” kérdésének a rafinált „megoldása” volt. A közös ügyeket, a külügyet és a hadügyet a birodalmi tanácsnak és a magyar országgyűlésnek delegáció nevű különbizottságai intézik, melyek szigorúan úgy voltak megszervezve, hogy senki se nézhesse őket együtt valamiféle közös parlamentnek. Az azonban, hogy a delegációk együtt nem tárgyalhattak, csak szavaztak, gyakorlatilag nem azt jelentette, mintha a delegációkon keresztül a külügy és hadügy kérdésében is az osztrák és magyar parlament határozott volna. Hanem az igazi célnak megfelelően azt, hogy a külügy és hadügy, a delegációk csökevényes parlamentpótlékától alig zavarva, a dinasztia fenntartott területei maradtak.A közös ügyeknek az ilyetén rendezését azután teljesen különböző módon, két egymással ellentmondó konstrukció révén s egymástól eltérő szövegekkel illesztették bele a két ország közjogába. Az osztrák kiegyezési törvény úgy van megfogalmazva, mint ami csupán módosítja az egész birodalomnak egységesen alkotmányt adó 1860. évi októberi diplomát oly módon, hogy bevezeti a magyar szent korona országai számára azt a különleges privilégiumot, hogy azoknak a birodalmi tanácsban nem kell képviseltetniök magukat.Az osztrák kiegyezési törvény továbbra is a birodalomról beszél, amelynek azonban ettől kezdve van egy (onnan nézve) Lajtán inneni fele, „a birodalmi tanácsban képviselt királyságok és országok”, és egy Lajtán túli fele, a magyar szent korona országai. Ezzel szemben a magyar kiegyezés egy önálló és minden birodalmi kerettől független magyar államról beszél, melynek egy Ausztria nevű másik állammal néminemű közös ügyei vannak. Ezt az álláspontot támasztotta alá az is, hogy az egész monarchiát a kiegyezéstől kezdve Ausztria-Magyarországnak hívták. Hiába hívták azonban így, s hívtuk mi a magunk felét a magyar korona országainak, a Lajta másik oldalán lévő országot ott sohasem hívták Ausztriának, hanem csak a „birodalmi tanácsban képviselt királyságok és országok”-nak vagy rövidesen Ciszlajtániának, az Ausztria elnevezést pedig az osztrák kiegyezési törvénynek megfelelően továbbra is az egész monarchiára értették. Ez ott azt az illúziót keltette, hogy a régi Ausztria érintetlenül megmaradt, holott közelebbről megnézve kétségessé vált, hogy egyáltalán létezik-e; a magyar nemzet illúziója viszont az volt, hogy Ausztria egy szomszéd ország; holott a szó mögött álló igazi realitás a dinasztia nemzetközi és katonai hatalma volt, ami egyáltalán nem csak a szomszédban létezett, hanem éppen úgy itt Magyarországon is. Az egész konstrukció jogilag magyar oldalon, tényleg a dinasztia oldalán volt erősebb, de mindkét irányban mindenekfelett hazug volt.
A dinasztiának azt hazudta a kiegyezés, hogy megmaradt a birodalma, mert nemzetközi és katonai teljhatalmát komoly korlátozástól mentesen megtartotta. Valójában azonban ahhoz, hogy egy monarchiát államnak lehessen nevezni, a külügyön és hadügyön kívül, amelyeknek révén az uralkodó inkább csak „fenntartja” államát, nagyon sok minden más is szükséges, amelyeken keresztül az uralkodó „jót tehet” népeivel. Ezek azonban magyar vonatkozásban a különálló magyar állam kezében voltak, ezzel pedig egy olyan politikai egység alakult meg a monarchia kellős közepén, melyben a dinasztikus lojalitás mindinkább megszűnt közösségképző tényező lenni. Ez azonban visszahatott a monarchia kimondhatatlan nevű másik felére is. Az osztrák-németek számára a kiegyezés azt jelentette, hogy megszűntek az egész monarchiában vezető nép lenni, s nemsokára, 1871-ben szétfoszlott az a reménységük is, hogy ehelyett Ausztria a német birodalomban fogja visszaszerezni egykori vezető helyét. A többi népek, mindenekelőtt a cseh nemzet számára pedig mind kevésbé volt megindokolható, hogy ha egyszer a magyaroknak szabad önálló országot játszani, annak igen sok külsőleges és nem kevés lényeges kellékével, akkor ők miért nem kaphatják meg ugyanezt vagy valami hasonlót. Különös élességgel kiderült ez az ellentmondás a kiegyezés után négy évvel, 1871-ben, mikor a dinasztia az októberi diplomával elkezdett politika logikus tovább folytatásaképpen a „rangban” következő történelmi nemzetnek, a cseheknek a történelmi közjogával is ki akart egyezni.Ezt Andrássy Gyula, a magyar miniszterelnök akadályozta meg, aki az önálló magyar államiság nevében emelt vétót a cseh közjogi törekvések érvényesülésével szemben.Ezt az ellentmondó és a „történelmi” nemzetek közti szolidaritást is arcul csapó közbelépést csak úgy lehet megérteni, ha értjük a dualizmus rafinált és hazug építményének a szerkezetét: amíg az osztrákon kívül csak magyar közjog van, addig elhihető az a fikció, hogy Budapest egyenrangú Béccsel, de ha már van cseh közjog s mögötte a többieké is, akkor egyszerre kiderül, hogy Budapest helyzete sokkal inkább hasonlít Prágáéhoz, s annál legfeljebb árnyalatnyilag jobb."

folytatás alább:

egyetmondok 2014.02.11. 19:36:49

@quendelapo:
" A cseh kiegyezés meghiúsulása pedig a dinasztia számára annyit jelentett, hogy a dinasztia a német érzelmű osztrák-németek bizalmának elvesztése után szembekerült birodalmának szláv többségével is. De nem kevésbé végzetes volt ez a magyar nemzet számára is, mely ettől kezdve úgy volt érdektársi viszonyban a halálra ítélt monarchiával, hogy ebben a viszonyban a monarchia összes népei között egyedül maradt benne, méghozzá presztízskérdést csinált abból, hogy egyedül maradjon.
A másik oldalon a magyar nemzetnek azt hazudta a kiegyezés, hogy megvan az önálló magyar állam, csak éppen a külügy és hadügy terén hiányzik az önállóság – vagyis ott, ahol az önállóság kérdése kritikus pillanatokban eldől. Deák Ferenc a Kossuthhoz írott válaszában s őt követve egy fél század múlva Szekfű Gyula az érvelés minden fegyverével igyekezett azt bebizonyítani, hogy negyvennyolc szellemét hatvanhét valósította meg, s hatvanhétben nem történt más, mint a negyvennyolcas törvények által megoldatlanul hagyott közös ügyek rendezése. Valójában éppen ez a gondolatmenet volt az egész kiegyezés belső hazugságának az alapépítménye; hogy miért lehetett éppen 1920-ban feleleveníteni, azt majd látni fogjuk. Miért hagyta nyitva 1848 a külügy kérdését, s miért beszélt világosan, minden „nyitva hagyás” nélkül magyar honvédelemügyről? Éppen azért, mert legfeljebb perszonáluniót, további szándéka szerint teljes függetlenséget akart. Mit jelent az, hogy a kiegyezés ezeket a részben nyitva hagyott, részben nyitva sem hagyott kérdéseket a szoros unió irányában „oldotta meg”? Talán azt, hogy közben tizennyolc évig a kérdés „megoldatlan” volt, tehát kétséges volt, hogy ki intézze Magyarország külügyét és hadügyét? Szó sincs róla! Ezt a „kérdést” rég eldöntötte a szabadságharc elvesztése és a nemzet forradalmi vállalkozó kedvének a lelohadása. Hazugság és öncsalás volt, hogy ennek ellenére 1867-ben s azóta az egész közjogi kérdésről úgy beszélt és úgy vitázott mindenki, mintha hatvanhétben a liberalizmus jegyében valami ott folytatódnék, ahol negyvennyolcban abbamaradt, mintha az 1848 és 1867 között eltelt időszak a magyar fejlődésből valahogy kiesett volna, valamiképpen nem volna érvényes. Valójában a közbülső idő a magyar politikai fejlődésből egyáltalán nem esett ki. Valójában a kiegyezés ott folytatta, ahol az osztrák provizórium abbahagyta, az pedig ott folytatta, ahol Metternich kormányrendszere abbahagyta, de úgy, hogy a forradalom és az abszolutizmus közjátékának néhány tanulságát levonta az 1860. évi októberi diplomában. A kiegyezés tulajdonképpeni tartalma az, hogy a magyar nemzet a közös ügyek rafináltan kétértelmű megszerkesztésében megkapja azokat az engedményeket, melyeknek árán azután elfogadhatja… az októberi diplomát. A magyar közjogban egy szó sem esik az októberi diplomáról, annak dinasztikus és rendi erők kompromisszumán alapuló óvatos alkotmányosságáról, holott a kiegyezéses magyar alkotmányosságnak az üres vázzá vált negyvennyolcas törvények mellett az volt az igazibb, szellemében közelállóbb, láthatatlan alapokmánya. Ez pedig nemcsak azt jelentette, hogy nincs magyar külügy és hadügy. Hanem ezen keresztül illuzórikussá tette a legfontosabb negyvennyolcas vívmány, a parlamenti kormányzás fennmaradását is. Magyarország ugyan felelős parlamenti kormányt kapott, de azzal a feltétellel, hogy parlamentje mindenkor olyan többséggel rendelkezzék, amely a kiegyezést magára nézve kötelezőnek elfogadja. Mi történik, ha nincs ilyen többség? Akkor jön a dinasztia katonai ereje, amint az világosan kiderült az 1905. évi válság alkalmával!" (Bibó)

Ennél világosabban kevesen beszéltek az egészről szerintem.

egyetmondok 2014.02.11. 20:07:43

@quendelapo:
A két fentebb citált - bocs,hogy hosszú - idézet szerinti politikai valósággal kellett volna mindkét fél,Bécs és a magyar szembenézzen. Te el tudod képzelni,hogy erre volt akarat,szándék,képesség ?
Miközben pl.Magyarország szinte földrengés-szerű gazdasági fejlődésen megy át ?
Még ha a legjobbak érezték is,hogy valami "nagyon nem stimmel velünk",Ady.pl., hova juthattak volna ezzel a mesterien álmodó közjogi és politikai konstrukcióval szemben ?

Hát persze,hogy félmegoldások,rossz mellényúlások maradtak,amit Te is mondasz.

quendelapo 2014.02.11. 21:01:05

@egyetmondok:
Köszi, most ismét, sokadszorra elolvastam. Ismét meggyőzött, hogy Bibó ezt elég egyoldalúan látja! Vajon mit mondana ma az EU-ról? .... csúnyán korlátozza a nemzeti szuverenitást és mindenféle bizottságokban vitatkoznak piszlicsáré ügyekről, fontos dolgokban meg bürokraták döntenek ...na, ja.
Azt hiszem senki számára nem újdonság, hogy a Monarchián belüli Magyar Királyság nemzetközi értelemben nem volt szuverén ország. Bibó ezt bizonygatja. A 48-as függetlenségi törekvések elbuktak. Igen, mert nem voltak reálisak. Nem volt megfelelő a geopolitikai helyzet.
Azt mondod, hogy nem voltak útelágazások? Akkor a cseh kiegyezés mi volt? A cseh kiegyezéssel talán nem lett volna "demokratikusabb" a Birodalom? Ki utasította el a föderalizálást?
Az, hogy a Magyar Királyság nem volt nemzetközileg szintéren önálló állam, nem jelenti azt, hogy nem volt belső mozgástér. Igaz, hogy nemzeti függetlenség programjával nem lehetett kormányra kerülni, többséget szerezni viszont igen. És azt hiszem ez a legnagyobb csúsztatás az általad idézett gondolatmenetben. A "nemzeti függetlenség" ugyanis éppen a szűkre szabott választói körben kaphatott ennyire kitüntetett szerepet. A szűkre szabott választójog viszont szintén az akkori magyar elit választása volt, senki nem kényszerítette rájuk.
Bíbó érvelése önfelmentés. 67-ben nem volt más választás, utána - már 4 év múlva is - lett volna sok lehetőség, sok alternatív megoldás. 67 és 18 között az akkor politikai elit folyamatosan rosszul döntött, de nem ezért mert nem volt más választása, hanem azért mert álmodott egy világot magának. Egy magyar világot, 30 millió etnikai értelemben számított magyarral és nemzeti függetlenséggel, miközben a realitás egy soknemzetiségű állam volt, beágyazódva egy multikulti közép-európai birodalomba, amit despotikus birodalmak és agresszív, nacionalista államocskák határoltak Keletről.

egyetmondok 2014.02.11. 21:36:39

@quendelapo:
Hát, hogy mit mondana Bibó az Unió működéséről ? Szerintem nem sok jót...
Hogy mit mondana a létrehozásáról ? Na azt szerintem ünnepelné,hiszen népszavazások útján történik a csatlakozás,nemde,s azt is tőle tudjuk, hogy a "népszuverenitás nem Münchent,hanem népszavazást jelent". Bibó ma bizonnyal csettintene egyet a skótok önállósodása ügyében: " hmmm, mindkét parlament jóváhagyta a népszavazást ezen ügyben !...na a brit állam "Kiegyezése" nem hamis politikai alapokon áll !"

S ahhoz Bibóra sincsen szükségem,hogy tisztelettel de elutasítsak olyan platformokat,mint most a Tiéd: hogy az 1848-as törekvések elbuktak,mert nem voltak reálisak ?
Hogyan lehet nem reális egy nép legjobbjainak akarata a szuverén államra,a polgári szabadságokra,stb.stb.?

S Bibó bele sem megy abba,hogy mit kellett volna a Kiegyezés helyett tenni,az ugyanis nem fair okoskodás lenne az utókortól,ő csak azt rögzíti,hogy mi az,ami létrejött.

Talán nem sikerült elmagyaráznom,hogy én mit gondolok pl. a cseh kísérlet eleséséről. Az nem azért történt,mert akkor a magyarok valamiképpen erkölcsileg lesüllyedtek,gonoszok lettek,és amit maguknak jogosnak hittek,azt mástól irigyelték volna...,hanem mert tudták,hogy ezzel annak,amit Kiegyezésnek nevezünk,annyi,meg egy bambi.

A "választói körről": az,hogy kinek van választójoga és kinek nincsen,lényeges,ám ennél ezerszer lényegesebb,hogy akinek van,annak rendelkezésére áll-e a fair választás,és szabad döntés esélye. Svájc valamikor 1970-ben (!!) adott szavazati jogot a nőknek. No,akkor addig a svájci államra mit kéne mondanunk,tán,hogy nem volt demokrácia és jogállam ? Fenét,az akkor is az volt,nem is akármilyen.

" Igaz, hogy nemzeti függetlenség programjával nem lehetett kormányra kerülni, többséget szerezni viszont igen. " --- írod,és tisztelettel,de hát ez megtörtént,a bécsi császár,a magyar szuverenitás valódi birtokosa fegyveresekkel szét is zavarta azt a magyar parlamentet,amelyben ilyen többség lett.

Mit is csinál ma London parlamentje a skótokéval ? A népszuverenitás szép eszméje akkor sem volt más,mint ma,amikor a jóságos Ferenc József erőszakot alkalmazott a magyar parlamenttel szemben.

És nem is értem,miféle sok alternatív megoldást látsz Te ? Hát az első belőlük,a cseheké,csúfos kudarcot vallott, miért is próbálkoztak volna újabbal,és újabbal ?

quendelapo 2014.02.11. 22:42:58

@egyetmondok:
Erre most még gyorsan válaszolok, de ezzel részemről le is zárnám a vitát.

"S ahhoz Bibóra sincsen szükségem,hogy tisztelettel de elutasítsak olyan platformokat,mint most a Tiéd: hogy az 1848-as törekvések elbuktak,mert nem voltak reálisak ?
Hogyan lehet nem reális egy nép legjobbjainak akarata a szuverén államra,a polgári szabadságokra,stb.stb.?"

Nem ezt mondtam, nem érted vagy nem akarod érteni. Azt állítom, hogy a függetlenségi törekvés bukott el, mert nem volt reális. A polgári szabadságok egy része 49 után is fennmaradt (jobbágyfelszabadítás, vállalkozói szabadság) és 67 után helyre állt (sajtószabadság, parlamentarizmus).

A bécsi császár a magyar parlamentet nem zavarta szét fegyverrel, hanem miután megegyeztek a hadsereg vezényleti nyelvében (maradt német) kinevezte e többségi kormányt. Akik betiltottak néhány szlovák gimnáziumot, kötelezővé tették a magyar nyelv oktatását minden hegyi román iskolában, gizdáskodtak kicsit a horvát vasutasokkal, majd csúnyán megbuktak. De legalább veszítettünk 4 fontos évet a háború előtt.
A csehek csúfos kudarcát személyesen Andrássy intézte meghátrálásra kényszerítve a reakciós bécsi császárt...
Deáknál és Eötvösnél jobbakat azóta sem tudok!

egyetmondok 2014.02.11. 22:54:54

@quendelapo:
Ha nem baj,befejezésül: Deáknál és Ötvösnél én se tudok jobbat. Az azonban,hogy ők tényleg jobbak,mint utánuk bárki,s a maiaknál meg aztán..., nem azt jelenti,hogy ne tévedtek volna,de óriást 67-tel.

S hogy mi történt itt akkor,arra még a Wiki is pontos eligazítással szolgálhat:

" Az első Tisza István-kormány, illetve azon belül is Tisza István addig példátlanul erőszakos, a szabályokat nem egyszer durván áthágó politizálási módszerei (pl „zsebkendőszavazás”) példátlanul polarizálták a korabeli közvéleményt, egyúttal pedig az addig sokfelé tagolt parlamenti ellenzéki pártokat Szövetkezett Ellenzék néven olyan tökéletes egységbe tömörítette, amire addig még nem volt példa. A szövetség aztán meg is nyerte az 1905-ös választásokat, kormányra azonban a kiegyezést élesen elutasító („48-as”) nézeteik miatt nem kerülhettek, mert az az Osztrák–Magyar Monarchia szétesésével (és egy ebből adódó esetleges fegyveres konfliktussal) fenyegetett volna.
Ezt felismerve Ferenc József az 1905 január végi választások eredményét negligálva (noha a vereséget elismerve lemondtak) továbbra is hivatalban tartotta a Tisza-kabinetet, akik ügyvezető kormányként egészen június 18-áig maradtak a helyükön. Ezen a napon Fejérváry Géza táborszernagyot, a magyar királyi darabont testőrség kapitányát nevezte ki miniszterelnökké átmeneti jelleggel, míg a Koalícióval nem sikerül valamiféle egyezségre jutnia.
A többségében parlamenten kívüli tagokból alakult Fejérváry-kormány – hangsúlyozottan átmeneti jelleggel történt – kinevezését általános közfelháborodás fogadta. Fennállása alatt nem támogatta egyetlen párt sem, így az ellenzék által szervezett „nemzeti ellenállás” gyakorlatilag teljesen cselekvésképtelenné tette. A Szabadelvű Párt szembefordulása azért volt különösen érdekes, mert a 67-es értékek és eredmények egyedüli képviselőjeként gyakorlatilag az egyértelműen azok megvédésére tett kísérlet ellen fordult (még szabadelvű miniszter is volt a kormányban). Tisza István ezen döntése a párt azonnali halálát eredményezte, ami az 1906-os választások előtt két és fél héttel, 1906. április 11-én jogutód nélkül feloszlott. A kormány egyetlen kísérlete az ellene irányuló tenziók csitítására az általános és titkos választási rendszer bevezetésének ígérete volt, azonban ezzel sem tudtak elérni semmit, a kezdeményezés elbukott."

Nos,túl azon, hogy miféle parlamenti szuverenitás az,amit a bécsi uralkodó simán negligál,az egész történet 1905-ről arról árulkodik,hogy addigra már végzetesen zavarossá vált az egész magyar parlamentarizmus, ami szintén 67 hamis politikai konstrukciójának
a szomorú eredménye.

egyetmondok 2014.02.12. 21:41:51

@egyetmondok:
Eötvös az,és nem Ötvös,elnézést a hibáért.
süti beállítások módosítása