1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.01.03. 19:33 HaFr

TGM: a kormány a lehető legjobban teljesít

Van itt (megint) egy jó TGM-cikkecske, megint az ÉS-ben, mai nyomtatott kiadás, az on-line változata még nem érhető el. Néhány számomra -- és remélem, mások számára is -- fontosabb gondolatra reflektálnék belőle.

Először is, ahogy volt alkalmam ezen a blogon többször megindokolni (itt és itt), az Orbán-rezsim szerintem is illegitim. Az csak az ellenzék vakságára és gyávaságára vall, hogy nem vonja le ennek konzekvenciáit, hanem továbbra is úgy beszél és úgy viselkedik, mintha bármi esélye is lehetne a vélt legitimitás talajáról érvényes véleményeket megfogalmazni Orbánnal szemben -- függetlenül az ellenzéki vezérek tehetségétől vagy tehetségtelenségétől. Az illegitimitás következménye ugyanis akár a rendszerrel szembeni lázadás is lehetne, hiszen egyébként a rendszer a saját logikája következtében megdönthetetlen. Ezt az opciót azonban az ellenzék jobbnak látja nem megfontolni. TGM sem vonja le a következtetést, ami viszont meglepő tőle. Legalábbis, amíg nem mélyed bele valaki mélyebben a cikkébe.

Másodszor, miközben e blog valóban kritikusan szól a népről, de ez a kritika mindig az objektív, történeti stb. körülményekhez nyúlik vissza, illetve azt is lefektettem, hogy léteznek a domináns nacionalista mitológiával szembeni, a közvélemény számára nagyrészt ismeretlen, a magaskultúrában viszont annál fontosabb, igaz, politikailag ma még kiforratlan tradícióink: a nemzetkritika legrégebbi klasszicista, aztán a nemesi- és polgári-nyugatos, a fiatalabb "harmadik utas", illetve (valódi) baloldali iskolái, amelyek más hangsúlyokkal, de egyaránt bírálják a nacionalista (etnicista) mitológiát. A nekem kedves, tágan értelmezett első Batsányival, Csokonaival és Kármánnal kezdődik, olyan neveket vonultat fel, mint Berzsenyi, Széchenyi, Kemény Zsigmond, Szalay, Eötvös József, Ady és a Nyugat körének jelentékeny része, Szekfű, Kosáry, Szűcs Jenő stb., míg a "harmadik utas" csoport vezérei nyilvánvalóan Szabó Dezső és Németh László, aztán Erdei az átmenet, baloldalon pedig ott vannak Jászi, Csécsy, Bibó, nem folytatom -- láthatóan a nemzeti gondolat krémje.

E sajátos szakadék az Orbánék által felhasznált populáris nacionalista (mondjuk ki, nemzetvesztő, nyilas) giccskultúra és a jórészt nemzetkritikai (valójában feudalizmus- és rendszerkritikai) alapon álló magaskultúra között nemcsak a szellemi életünknek, hanem a magyar nemzeti identitásnak is a tragédiája. TGM úgy vádolja a nacionalizmusnak bedőlő, megrekedt "nép" lenézésével a liberális baloldalt, mintha egyfelől nem ez lett volna jellemző az SzDSz-körüli értelmiség -- pártot is vezető -- domináns szárnyára már a nyolcvanas évek végétől, és amit ne bírált volna egyébként ő maga előbb a klasszicista és a polgári konzervatív tradícióból, utána a baloldalról, és lám, most mégsem tesz említést ezekről az alternatívákról; másrészt úgy tesz, mintha a kiszáradt vagy sosem volt posztkommunista televényre való rácsodálkozás ab ovo kihúzná a szőnyeget egy kapitalista alapú modernizációs rendszerelmélet alól: nem húzza. Nem ad hát jó apropót TGM osztályharcos keretezésére.

Három, a lényeg: TGM az osztályharcos szemlélet örvén valójában feláldozza a demokrácia minimálprogramját, ami igen hasonlatossá teszi a pozícióját -- kicsit sarkítva -- az egykori bolsevik kommunistákéhoz, akik annak idején leszociálfasisztázták a szocdemeket a kapitalista alapú demokrácia védelme miatt. Teljesen lényegtelen, amiről hosszan ír, hogy ki miért nevez valaki mást kommunistának Magyarországon. Sokkal fontosabb, hogy eltérő mértékben bár, mindkét politikai oldal antiegalitárius és etatista volta valóság, sőt mindkettőtől idegenek a szolidaritásból kiinduló társadalomkoncepciók is, az ellenzék mégsem azért tér el csak leheletnyivel a Fidesz felfogásától, mert a "globális kapitalizmus" nem engedne neki többet. Hanem mert a "Fordulat és reform" 1986-87-es megjelenése óta valójában nincsen modernizációs stratégiája még papíron sem. Az ellenzék -- lássuk be -- minden szempontból értéktelen. TGM (a kormányzattal szembeni lázadás lehetőségének ignorálása után) másodszor követi el azt a hibát egy tanulmányon belül, hogy a radikális rendszerkritika nevében rövidre zárja a politikai cselekvés körét, azaz a politikai rendszert és a kapitalizmuson belüli modernizációs potenciált kiöntené a fürdővízzel (az ellenzékkel) együtt, csak hogy -- kimondva, kimondatlanul -- a társadalmi rendszer újratervezésének szükségességét állítsa. Aminek a lehetősége és kívánatossága egyébként egyformán nulla. (Legújabban pl. Pogátsa Zoltán érvelt egy rendszeren belüli szociáldemokrata álláspontról -- szemben TGM kvázi-kommunista nézőpontjával.)

Négy, én azért nem lennék olyan biztos, mint Tamás Gáspár Miklós, abban, hogy a perverz újraelosztásban megszülető újburzsoázia fémjelezné azt a polgári rendszert, ami itt maximum elérhető. Nem kell mondanom, ha az olvasó eddig eljutott már a cikkben, hogy milyen érdeke fűződhet a szerzőnek ehhez a beállításhoz. A forráshiányos gazdaságban természetesen én is vigyáznék a középosztályra, de ez nem lehet egyenlő a társadalom felének (az ő pozíciójukban) kifosztással felérő deklasszálásával -- ráadásul ez a stratégia a társadalmi megújulás ellehetetlenítése miatt csak ideig-óráig vezethet sikerre. A kapitalizmus és a polgári rendszer nem alapulhat olyan társadalmi szabályokon, amelyeket az Orbán-rezsim felállított, mert a rendszer versenyképessége -- látjuk -- már rövid távon is megsínyli azt. Ami azt jelenti, hogy igenis lehetne más szabályokkal üzemeltetni a játékot, bár ezeket nem remélhetjük a jelenlegi politikai osztálytól, amelynek véleményében sajnálatosan TGM is osztozik. Amikor ti. lemond a rendszeren belüli gondolkodás lehetőségéről, és közben (lásd feljebb) egyfelől lemond a lázadásról, másfelől semmit sem árul el a társadalmi forradalom gyakorlatáról és perspektíváiról, indirekte megerősíti a Fidesz álláspontját, miszerint amit magunk körül látunk most, az a maximum, ami a magyarok számára teremhet ezen a vidéken.

TGM szerint a kormány a lehető legjobban teljesít.

Hiszen egyrészt kifogja a szelet a szélsőjobb vitorlájából (ami hagyományos, a Horthy-rendszerből is ismert érv, kár, hogy akkor is, most is éppen amellett a politikai erő mellett, amely a szélsőjobbot sokáig táplálta), jól teljesít másrészt annak fényében, hogy a nemzeti függetlenség Európával szemben igenis érték lehet, harmadrészt pedig, mert Orbán rezsimje "durva, hazardőr és közönséges.. korrupt, csaló és erőszakos", mégis és ekként létrehozta "a magyar polgári társadalmat". Valójában a jövő magyar kapitalizmusa születésének vagyunk tanúi, amin a baloldali rendszerkritika szerint is mindenképpen át kell esnünk. A folyamat visszafordíthatatlan, nincs alternatívája, és pusztuláshoz vezet -- így TGM.

Mi ez, ha nem az Orbán-rendszer marxista logikájú, szenvtelen apológiája a polgári társadalomnak mint olyannak történő bizonyítvány-osztás részeként? Minden illúziótól már mentesen, a rendszer ellenzékére várva. A forradalomra, ha tetszik.

És csak vár és vár. Ahogy mindnyájan, magyarok.

61 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr995728273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2014.01.03. 20:08:32

Csak egy rövid, és nem a lényegre vonatkozó megjegyzés. TGM-ről sok mindent lehet állítani, de azt, hogy ne lennének pontos fogalmai a szellemtörténeti áramlatokról, azt nem. Tudom, Te sem állítottad ezt explicite, de ha jól értem, felrovod neki a szellemtörténeti folyamatok hibás értelmezését. Ha én értettem félre, elnézést.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.03. 20:12:05

@Lexa56: Nem, ezt nem tettem, de szívesen veszem, ha megmondod, hol voltam félreérhető.

Lexa56 2014.01.03. 20:20:11

Nekem úgy tűnt, mintha a 3. bekezdés impliciten olyan áramlatokat emlegetne, amit TGM figyelmen kívül hagy. De igazad van: nem ismerethiányt tételezel fel, hanem az értelmezési kerettel nem értesz egyet. Ez viszont inkább értékelő álláspont, valóban nincs köze az ismerethez. Bocs, hamarabb tettem a megjegyzést, mint kellett volna. Amúgy a hivatkozott cikk engem is elgondolkoztatott, bár abban az "elismerésben" amit TGM kifejtett volt, volt egy jó adag irónia, sőt gúny. Mellesleg nekem is egyre inkább az a véleményem, hogy lehetne is jobb kapitalizmus Magyarországon mint a kacagányos bohócoké, de nekünk úgy látszik ilyen a színvonalunk, ezt lehet eladni. Az eredeti tőkefelhalmozás mindenhol undorító folyamat volt, és az is marad. Véres torkú farkasok marakodása - csak közben ne hirdetnék állandóan, hogy ők a jó keresztények.

Munchausen 2014.01.03. 20:45:48

Nem kell ide semmiféle különleges elemzés. Az Orbán rendszer és nemcsak az Orbán rezsim azért van bukásra itélve, mert az emberek a lábukkal szavaznak és fognak szavazni ha más lehetőségük nincs a "normális" életre. Pont azok mennek el, akikre a legnagyobb szükség lenne. A rezsim el fog még vegetálni vagy 10 évig, de egyre kevesebb adófizetővel és egyre több megoldhatatlan problémával fog szembesülni a szokásos szönyeg alá söprés pedig nem fog működni a végtelenségig.
Ha most lenne egy ezt a rezsimet mindenestül elsöprő "forradalom" alighanem már az is késő lenne. Magyarország ez a hajó elment...

nevetőharmadik 2014.01.03. 21:56:02

@Lexa56: Azért mondjuk érdekel, hogy abban a tudás-alapú világban, ahol két elektronból is lehet pár év alatt milliárdos multicéget felépíteni, mennyire szükségszerű az eredeti tőkefelhalmozás.

Illetve ha természetes módon történik (nem mint most nálunk), mert nem csak informatika van, akkor mennyiben szükségszerű "áldozatul esni" neki.

panelburzsuj 2014.01.03. 22:30:21

@nevetőharmadik:
Az is egy alapjaiban tisztázatlan kérdés, hogy azt a folyamatot, ami negyedszázada zajlik a "volt" szocialista országokban, lehet-e olyan fogalomkészlettel leírni, ami egyértelműen valamiféle "fejlődés"-koncepció kifejezésre szolgál.

Például: eredeti tőkefelhalmozás.

A legdurvább Rákosi korban a beruházások aránya a 30 százalékot is meghaladta. Kádár idején is 25 százalék körül ingázott. Mára jócskán 20 alá küzdöttük magunkat.

Namost: mikor "halmozódott" több tőke? A brutális komcsivezérelt modernizáció idején - vagy a közelmúlt és jelen "elitek" belső bandaharcaiban?

panelburzsuj 2014.01.03. 22:39:08

@panelburzsuj:
(A kapitalizmus "kívánatosságát" ugyanis nem - (vagy nem elsősorban) - az egyéni kitörés lehetősége, hanem a "civilizációs közjavak" gyorsabb kiépülése és terjedése, valamint a háztartások fogyasztásának bővülése alapozta meg.)

high up! 2014.01.03. 22:44:42

@Munchausen:

minél többen vándorolnak ki, annál stabilabb a NEmzeti Rezsim (NER). Lásd Kuba.

Egyébként van egy jó hirem, meg egy rossz:
Jó hír: a maTROLLcsizmus még max. 1-2 évig tartható fenn, aztán jön ugyanaz az összecsuklás, mint ahogy a másik abnormális gazdasági rendszer, a Jóléti rencerváltás és a Reformja összecsuklott.

Rossz hír: a sok beszopatott fidióta birka amikor felébred, nem a ballibsi oldalt fogja választani. Hanem a Jobbikot. Esetleg ha lenne egy Polgári Párt, akkor azokat.

dr kíváncsivagyok 2014.01.03. 23:01:37

@Lexa56:
" Véres torkú farkasok marakodása - csak közben ne hirdetnék állandóan, hogy ők a jó keresztények. "
Ez sérto a Farkasokra...
Kérlek nevezd át "Hiénákra " ( Bár azok is tisztességes állatok...)

dr kíváncsivagyok 2014.01.03. 23:05:36

@high up!:
" Esetleg ha lenne egy Polgári Párt, akkor azokat. "

Orvbánék oly mértékben "lefedik" a jobboldalt , hogy tisztességes polgári párt megalakulása esélytelen...
A Jobbik már a Fidesz ifjúsági,..vagy radikális tagozata !
Felmorzsolódnak majd mint a kisgazdák , vagy a MiÉP .

dr kíváncsivagyok 2014.01.03. 23:08:05

Jelenleg nem tudok olyqan társadalmi osztályt , akiknek Orvbán ne lépett volna a tyúkszemére...
Bár sokan vannak mazochisták is kis Hazánkban...

nevetőharmadik 2014.01.03. 23:55:49

@dr kíváncsivagyok: Tudod, nálunk már az is elviselhetővé teszi azt, hogy a tyúkszemünkre lépnek, ha tudjuk, hogy másnak is tyúkszemére léptek. Mert úgy kell nekik.

TamasGM 2014.01.04. 00:04:16

Úgy látom, itt van néhány félreértés, ami meglep, hiszen Béndek Péter mindig nagyon is szubtilisan fogta föl azt (is, ezer egyén dolog mellett), amit mondok. Az esszémben ("Az ellenzéket is le kell váltani", ÉLET ÉS IRODALOM, 2014. január 3.) - Pogátsa Zoltánhoz egyébként hasonlóan - szigorúan a polgári társadalom fogalmi keretei között maradtam (annak ellenére, hogy közismerten nem tisztelem ezeket a kereteket már jó másfél évtizede - ahogy 1985 előtt [mint anarchista] se tiszteltem). Implicite egalitárius és redisztributív reformokat várok el a tőke-munka kontinuumból kiszorult 3-4 millió ember javára + a jogállam visszaállítását, takarékra állítva antietatizmusomat. Ez NEM az ideális kommunista program, amelynek természetesen nincs közvetlen aktualitása, bár visszfénye megismerszik az írás társadalombírálati elemeiben. A nép fönsőbbséges hibáztatását csakugyan elítélem, ami hagyományos, bár robusztus DEMOKRATIKUS álláspont. Leírásom nem annyira szenvtelen, mint - elnézést a nagyralátó jelzőért - tragikus. A polgári társadalom megteremtését (amelynek nincsenek többé olyan premodern területei és aspektusai, mint 1945 előtt) csakugyan az Orbán-rezsim zárja le, amely gazdaságon kívüli kényszerrel nemzeti burzsoáziát teremt, amely a maga uralmát ezekkel az eszközökkel tartja fönn. Ezen az uralmon lehetne szociáldemokrata módszertanokkal enyhíteni, valami ilyesmit tehetne (indítványozhatna) az ellenzék, amely erre nem képes vagy nem hajlandó. Itt kétféle jobboldal áll egymással szemben - a Béndek Péteré harmadik, sok tekintetben rokona életem konzervatív epizódjának, bár talán ígéretesebb, mint az volt - , és az autoritárius változattal szemben (igen, némileg unott sóhajjal) persze én is kisebbik rossznak tekintem a szociálisabb, liberálisabb, demokratikus opciót, hát persze, de azt hittem, ez magától értetődik mégiscsak.
Ugyanakkor, ha az olvasók megtisztelnek vele, hogy az eredeti írást (lásd ott) is megtekintik, láthatják, hogy valamelyest megértem a Fidesz-KDNP középosztályi szavazóit, akiknek súlyos okaik vannak rá, hogy Orbánra & pártjára szavazzanak (nem a téboly), bár én indokaikat csak megértem, de nem méltányolom és nem helyeslem. Ámde nem vetem meg őket. Honfitársaim, és épp annyi joguk van a tévedéshez, mint nekem. Köszönöm Béndek Péter vitaírását, nagyon megtisztel. Üdv. TGM

TamasGM 2014.01.04. 00:05:03

@TamasGM: ... egyéB, nem egyéN... - bocs.

panelburzsuj 2014.01.04. 00:27:20

@TamasGM:
Kicsit (?) leegyszerűsítve a gondolatot: mi is a tragikum a polgárosodás efféle "gazdaságon kivüli kényszekkel" - azaz: adminisztratív úton elrendelt - lezárásában?

Nem éppen az, hogy NEM polgárokat teremt, hanem - újra/sokadjára is - megint egy privilegizált bürokrata-osztályt?

Hannibal ante portas 2014.01.04. 01:27:35

Istenem, de szép is ez, ifjúkorom polgazd - tudszoc egyetemi jegyzetei támadnak fel itt, szépen sorjában. Álintellektuális, okoskodó, tartalom nélküli szófosás. Miért kell ehhez ennyi nagyszerű ember (Batsányi, csokonai, etc.) nevét idecitálni?

Hannibal ante portas 2014.01.04. 01:28:27

Természetesen Csokonai, etc.

feketeesfeher 2014.01.04. 02:40:30

@Hannibal ante portas:
" Álintellektuális, okoskodó, tartalom nélküli szófosás."

Az nem sokat nyom a latba érvként, olvasod de nem érted.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.01.04. 05:52:56

@Lexa56: Duerintem nem ez a lényege a cikknek. Össze lehetne foglalni egy mondatban. Orbán úgy módosította a játékszabályokat, a kulcspozíciók elfoglalását, a média ,egregulázását, hogy értelmiségi blamázzsal nem elmozdítható, nem fordítható vissza a folyamat.

Néhány gondolat:

És ezt te sem látod, mert filozófiai álkérdésekbe mész bele.

Az ellenzék egyetlen eszköze a karaktergyilkosság. Nem lehet finomkodni olyan ellenféllel szemben, aki ellenségképet gyárt velünk szemben. Némi nacionalizmust is fellehet használni. Nem csak kierekesztő nacionalista érzelmek vannak. A jelenleg magát jobboldalinak dekrakékó erők kisajátították a nemzeti érzelmeket, és sok emberben vannak ennek mérsékelt, demokratikus, vállalható gondolatelemei. Az ettől való tartózkodás az ellenzéki oldalon elidegenít sok választót. Mert nemzeti vonalon semmit nem mutat fel az ellenzék, és akinek ez fontos nem választhatja őket. Ez részben radikalizálja a lakosságot, mert csak azt egyik oldalról választhat, és ott egy jobbik is vetélkedik a voksokért.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.04. 07:53:45

"a rendszer a saját logikája következtében megdönthetetlen"

Ez komolytalan. Miért lenne az?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.04. 07:56:36

Amiben TGM-nek igaza van: Mo-n nem valamiféle sérült, hiányos kapitalizmus van, hanem IGAZI kapitalizmus, mely csak azért különbözik a nyugatitól, mert mások a viszonyok. Ez akkor is igaz, ha TGM marxista téveszmékkel igyekszik mindezt magyarázni.

2014.01.04. 07:57:20

Ez meg itt az én cikkecském a témában, Kishantos példáját használva kiindulópontként. Szakkifejezések és szép szavak kevesen vannak benne, mert nem tanultam ezt a témát - viszont egyelőre úgy vélem, értem ami történik. Érdekelne, hogy hol tévedek az érvelésben (fenntartva, hogy más a szakterületem, tehát varázsigéket nem tudok kezelni).

hajnalvilag.blogspot.hu/2013/11/s-sirt-hol-nemzet-sulyed-el-most-assuk.html

Sírköves Slomó 2014.01.04. 08:31:31

forradalomra várva...megdöglök a röhögéstől

még írajtok ilyeneket, csak a rizsákat előtte spóroljátok le annyi elég hogy Foradalom Minden regel Párt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.04. 09:08:33

@Sírköves Slomó: Te nem értesz semmit. De talán jobban is teszed, ha a röhögéstől döglesz meg, mintha a ránk váró eseményektől menekülve tennéd.

Sírköves Slomó 2014.01.04. 09:10:09

@HaFr: Mér mi vár rád? Foradalom, te idióta?

Sírköves Slomó 2014.01.04. 09:13:40

@Magyarország jobban teljesít: Nebasz éna mikulast nemvaromolyan lel kesedesselmindti a foradal mat

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.01.04. 09:27:34

@Sírköves Slomó: Inkább egy magyartanárt várjál, ha jól értem, amit írtál. Anulu... anulu... unga-bunga...mamma.

midnight coder 2014.01.04. 09:43:59

Úgy 2014 tájékán valaki a sok okos baloldali liberós közül megfogalmazhatná, hogy szerinte ma miről is szól az, hogy baloldal, és hogy szolidaritás.

Mert marxék idején ez egyszerű volt: ott voltak a tőkések, és az ő melójukat kizsákmányoló munkások. Persze ez már akkor sem volt annyira egyszerű, elvégre a munkás gépek, marketing, termékfejlesztés, azaz tőke nélkül már akkor sem tudott semmi versenyképeset előállítani.

Ma viszont már sokkal komplexebb a kérdés. A tőke nemzetközi, és ha a hazai tőkét ledöntöd, azzal max. azt éred el, hogy a melóhelyed elveszik, és innentől kezdve azt a terméket is kínából importáljuk.

Másik érdekes kérdés, hogy pár tőkés mellett a modern társadalom kitermelt egy jó széles egyéb eltartandó réteget, a főállású gyerekgyáros segílykéstől a millió közszolgáig. Ezeket a munkásoknak - és itt nem csak a kétkezieket, hanem bármilyen termelő tevékenységet végző polgárt értem - kell eltartani.

Ráadásul, ma is igen erős a munkásokra erőltetett kényszerszolidaritás. Ma állam bácsi az átlagpolgár jövedelmének úgy háromnegyedét simán elveszi (bérköltség - szja, áfa, jövedelem adó, illeték és egyéb dézsmák). Amit a baloldal próbál tovább fokozni - ami ellen pedig a munkások jó része már ma is kivándorlással védekezik.

Szóval, jó lenne tudni hogy ez a bizonyos baloldal ma kivel is szolidáris, és kinek az érdekeit képviseli.

midnight coder 2014.01.04. 09:44:46

@midnight coder: szerk: munkások és az ő melójukat kizsákmányoló tőkések.

2014.01.04. 10:05:13

@midnight coder: Szóval, jó lenne tudni hogy ez a bizonyos baloldal ma kivel is szolidáris, és kinek az érdekeit képviseli.
Szimpla opportunizmus mozgatja őket, nem képviselnek ők semmit.

Sírköves Slomó 2014.01.04. 10:31:08

pontezacel nelegyen senkisenki vel szolidaris atomizalt szerencsetlenek vilag qrmany NWO eza baloldal intrnaci csurhe

kuszkusz1 2014.01.04. 10:40:49

"TGM úgy vádolja a nacionalizmusnak bedőlő, megrekedt "nép" lenézésével a liberális baloldalt, mintha egyfelől nem ez lett volna jellemző az SzDSz-körüli értelmiség -- pártot is vezető -- domináns szárnyára már a nyolcvanas évek végétől,..."

Helyeselendő, hogy TGM ezzel vádolja a néhai SZDSZ-t, de jó lett volna ha még akkor érvényesíti ezt a nézetét ameddig a nevezett párt még az élők sorában vala.

Mint valahai MSZP-szimpatizáns sokat nyeltem az SZDSZ arroganciája miatt, amely nemcsak a boldogtalan nép, hanem a koalíciós partner felé is irányult önfeledt gátlástalansággal.

A nemes párt, a "garancia" már 1989-ben becsapta az általa mélyen lenézett lakosságot a négyigenes szavazással amelynek első három kérdése hamis volt a negyedik meg (a Pozsgay kilapátolására vonatkozó) meg piszokság.

Viszont ma már a néplenézés, népanyázás, néphülyézés az egész ellenzéki oldalon el van terjedve, kiirthatlanul.

Vö. Bajnai Gordon munkássága a politikába való visszatérését követően.

Moin Moin 2014.01.04. 10:42:18

@TamasGM:

A kapitalizmus és a polgáriság nem attól az, ami, mert valakik „kizsákmányolnak” másokat. Ui. az a rendszer, amelyet Orbán és a Fidesz építenek, csupán kizsákmányol. De nem fejleszt, nem gondolkodik előre – éspedig a realitásokban. Nem is innovál sem „nemzeti vállalkozói” szinten (elég azt idéznem, hogy a Közgép gyakorlatilag semmit sem forgat vissza fejlesztésbe a nyereségéből), sem pedig össztársadalmilag (lerohasztja a komplett oktatást). Ami pedig szintén alapvető a polgáriságban: szó sincs semmiféle teljesítményalapúságról és teljesítményversenyről a Fidesz-rezsim esetében. És persze a szabad kezdeményezésen alapuló kooperálás sem jellemzi a NER-t…

Így szó sincs arról, hogy a Fidesz – bár „barbár eszközökkel”, de – a polgári magyar társadalmat hozná létre. Amit működtet, az a jó sok évszázadra visszamenő tipikusan „keleties” magyar társadalom, ahol a javak nem a teljesítményhez, hanem a pozícióhoz kapcsolódnak és az által szerezhetők meg, a pozíciókat pedig a születés/kapcsolatok/helyezkedés/lojalitás adja. Ami pedig épít a Fidesz, azt talán egy afféle „kalandozások-kori” társadalomnak nevezhetnénk, azzal a kölö9nbséggel, hogy most a magyar elit a saját országát fosztogatja (+némi EU-s pénzt markol még fel „az Ennsen túli vidék” aktuális sarcaként).

Ami pedig az elvárt „egalitárius és redisztributív reformokat” illeti: egy szűkülő és az elitje gazdasági inkompetenciája által sorvasztott gazdaság egyszerűen képtelen annyi erőforrást termelni, amennyinél már egyáltalán szóba jöhetne egy érdemileg jobb életnívót nyújtó redisztribúció. Hahó: épp azért nincs érdemben mit igazságosabban újraosztani, mert a magyar társadalom megállt, aztán pedig vissza lett fordítva a polgárosulás útján, azaz a magától értetődő természetességgel az egyéni és kollektív bővített újratermelésben gondolkodás útján.

Van egy negatív hatása annak, hogy ön sohasem dolgozott „igazi” kapitalista vállalkozás menedzsereként és nem is igen ált olyan társadalomban, ahol a „néplélek” polgári&kapitalista: az, hogy nem ismeri belülről ezt a világot. Amit pedig nem ismerünk, attól félünk – már csak ilyen az emberi lélek. Semmit sem lehet csupán elméletben megismerni: az autóba is be kell ülni és kimenni vele a forgalomba, ha meg szeretnénk tanulni vezetni. Emlékszem még 2007. májusából egy előadására (XIII. Vezérigazgató-találkozó, Göd, Pólus hotel), ahol az egykor Hollandiában szabóként dolgozó nagyapjáról mesélt – talán vele kellene konzultálnia a polgáriságról. Esetleg megadhatom a híres putnoki halottlátó asszony címét…:-)

Lexa56 2014.01.04. 10:46:40

@nevetőharmadik: azért ez az ország GDP-jének csak töredéke még a fejlett gazdaságokban is. És két elektronból csak egy pezsgő gazdasági környezetben lehet nagy üzletet csinálni. Nálunk a két elektron marad csak két elektron - hacsak nem találkozik két pozitronnal, mert akkor még annihilálódnak is:)

Megfigyelo 2014.01.04. 11:50:01

Mint arra valaki már célozgatott, a Jobbik valójában a Fidesz avante-garde-ja. Meglepett, hogy TGM nem ismerte ezt fel, sem azt, hogy Magyarországon csak egy joboldal van. és az teljesen folytonos a "mérsékelt" Martonyi-féléktől a nyílt nácikig -- sehol egy gát, vagy szakadék köztük, mind "a mi kutzánk kölyke"...

TamasGM 2014.01.04. 12:16:09

@Moin Moin: Mi tagadás, hosszú éveket töltöttem az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, persze nem menedzserként, hanem egyetemi tanárként, tehát van némi személyes tapasztalatom a legmélyebben polgári társadalmak légköréről, szelleméről, szokásrendjéről, lelki dinamikájáról. De persze nem ezekre az élményekre hagyatkozom, hanem a szakirodalomra, bár nyilván befolyásolnak. - @Megfigyelo: Nem vagyok benne biztos, hogy Mo.-n csak egy jobboldal van. De lehet, hogy erről nem tudok eleget. A Jobbik belső irodalmát sajnos nem nagyon követem figyelemmel (szabadidő híján). - @kuszkusz1: A régi SZDSZ (1993-ig) és előzménye, a demokratikus ellenzék nem volt "népmegvető" és elitista, sőt. Kisebbség (mintegy 1 milliós kisebbség) élén állt, és ezt hajlamos volt "A Nép"-nek nézni (politikai pártok szokása szerint), de kezdetben - amikor még történelmi szerepet játszott - a rendes polgári demokratizmus attitűdjei voltak jellemzők rá. Akármennyire elszakadtam a liberalizmustól, rágalmazni a mai világnézeti ellenfeleimmel közös múltamat azért nem szeretném. Azt, hogy távozásom után az SZDSZ mennyire volt megvető és manipulatív az utódpárt (MSZP) kádereivel szemben, azt közvetlen tapasztalásból nem tudom. Beszélnek ilyesmit. Vagy igaz, vagy nem. Mindenkinek köszönet, üdvözlet. TGM

midnight coder 2014.01.04. 12:19:12

@Sum Péter: Az a baj, hogy kormányon sem tudták hogy mit akarnak. Mármint a húsosfazékon kívül.

Az, hogy Orbán 2/3-ot kap, és hogy nyerni fogja a következő választásokat is, csak és kizárólag annak köszönhető, mert nincs értelmes alternatívája.

A baloldal nem tudja megfogalmazni hogy mit akar, a társadalmon belül kiket akar segíteni, és kiknek a rovására akarja ezt megtenni. Pontosabban, ellentmondásos üzeneteket fogalmaz meg: egyfelől növelni akarja a progressziót, lásd egykulcsos SZJA elleni kirohanások, másrészt sírás hogy a diplomás, nyelveket beszélő fiatal munkavállalók tömegesen hagyják el az országot.

Az egész úgynevezett baloldal nagyjából a szociális demagógián, és főleg a "mi vagyunk a Párt" illetve a gonosz tőkések, illetve a cúnagonosznácikok elleni harcon nyugszik. Csakhogy, ezt a maszlagot ma már leginkább csak a nyugdíjasok hülyébbik része eszi meg, ezért is romlik az MSZP támogatottsága a szavazóbázis öregedésével. Ezt mutatja egyébként az is, hogy a Gyurcsány, illetve Bajnai-féle figurák jelentek meg a baloldal élén, ami bárhogyan is definiáljuk a baloldalt, kb. olyasmi mintha az egerek macskát választanának miniszterelnöknek.

Szerintem aki fiatal, gondolkodik és magát baloldalinak vallja, az várna valamiféle megvalósítható programot, valami utat, de legalább választ az általam feszegetett kérdésekre, mert az hogy mi azt mondjuk hogy mi vagyunk a baloldal és kész, szerintem így 2014-ben Európában már picit kevés. És épeszű embernek az sem elég indok, hogy de győzzük le a patásorbánt, mert szemellenző nélkül max. azt látja az ember, hogy ugyan Orbánék lopnak, de anno a ballibek az MSZP-vel az élen legalább ennyit loptak, viszont mostanság a makrogazdaság mintha kezdene helyrejönni, ugyanakkor az előző 8 év ebből a szempontból is katasztrófa volt, válságtól függetlenül is.
Orbánnak legalább van egy elképzelése, amit többé-kevésbé de működik, míg a baloldal anno kb. arra szaladt ahonnan épp utoljára seggberúgták, és ennek meg is volt a következménye.

Szóval, ha a baloldal 2014-ben nyerni szeretne, akkor szerintem először azt kellene kitalálniuk, hogy mihez kezdenek majd ha nyernek, és ez miért is lesz jó, és ezt elmondani a népnek. És lehetőleg olyasmit kellene kitalálniuk, ami egyrészt hihető, másrészt vonzó. Mert az ugyan hihető hogy hitelből megduplázzák a segílykét az ebből élőknek, de a társadalom elég széles rétegének nem túl vonzó. Az pedig, hogy a semmiből teremtenek majd X millió munkahelyet vonzó, csak nem hihető. Orbánnak sem jött be, de neki még előbb elhiszem mint az MSZP-nek, az előző 8 év teljesítménye alapján.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.01.04. 12:30:44

@midnight coder:

Én egyre több helyen olvasom azt, hogy az ellenzék NEM AKAR nyerni idén. Nem véletlen indul ilyen sok miniszterelnök jelölt. A kérdés az, hogy MIÉRT nem akarnak nyerni?

NemNick 2014.01.04. 12:38:17

@midnight coder:
Elgondolkoztam, mennyire komoly a kérdésed.
Egyrészt a leereszkedő és sértő megfogalmazás miatt kétlem, hogy igazából választ vársz (ezért sem fárasztanám magam komoly válasszal) másrészt, mert az azért köztudott, hogy Magyarországon a "bal" és a "jobb" nem azt jelenti, mint általában a politológiában szokott.

Ha komoly lenne, érdekes eszmecsere kerekedhetne belőle.

üdv!

(egy NEM "baloldali liberós" de nem is fidesz vallású polgáltársad.)

NemNick 2014.01.04. 12:46:15

@Nyekenyóka.:
- Legelőször, és legfontosabb: mert nem tudnának, és savanyú a szőlő.
- Másodszor, mert ha nyernének is, olyan pályára van állítva az ország, hogy gazdaságilag csak borzasztó nagy áldozatok árán lehetne visszahozni, amire egyrészt nem elég egy ciklus, másrészt simán belerokkanna az ország, a szokásos következményekkel: államcsőd, forrongások stb. - és kinek kell ez? (Vagy más olvasatban: egye meg a fidesz, amit főzött)
(A fidesz meg borítékolhatóan a már egyszer bemutatott "konstruktív ellenzékiségét" újra alkalmazva röhögne a markába.)
- Harmadszor, mert az apparátus (majdnem pártapparátust írtam, az a hülye Freud...) olyan szinten a mostani rezsimhez kötődik, hogy ugyanaz a helyzet lenne, mint anno, az Antall kormány idején, mikor a kormány rendelkezéseit simán elszabotálták a végrehajtók.

most, így hirtelen.

NemNick 2014.01.04. 12:53:54

@Nyekenyóka.: És még egy: egyre többször eszébe jut az embernek, hogy ha annak idején klasszul működött a 60/40 leosztás, akkor vajon teljesen lehetetlen, hogy most is működik valami hasonló? Mondjuk, az erőviszonyokat tekintve, olyan 80/20.
Ami, ha nem is tetszik annyira, mert a több ZS mindig jobb, de azért már az a Presser-Sztevanovity páros megírta hogy "a vereség is fizet szépen/
És a győztes sokkal fáradtabb"...

És a dolog szépsége, hogy széthúzáskor elég egy felet megvenni a veszekedők közül, az simán megcsinálja az aknamunkát...

NemNick 2014.01.04. 12:56:04

Amúgy full fölösleges ködszurkálás a mostani magyar baloldaltól bármit várni, ami előremutat, konstruktív és változást hozhatna.

Valamelyik blogban már lassan egy éve megírta egy jó tollú elemző, hogy a mostani baloldal a fidesznek nem az ellenzéke - csak, simán, az irigye...

kuszkusz1 2014.01.04. 13:21:19

@TamasGM:

Hát én a népmegvetés kategóriájába sorolom a hamis kérdéseket feltévő négyigenest, a Pozsgay kipaterolását pedig mind a mai napig nem értem.

Az emdéefesek kisatírozták a lakiteleki fényképről azt a Pozsgayt aki a karrierjét kockára téve pártolta az ellenzéket azokban az időkben amikor még nem lehetett tudni, hogy mi lesz ebből.

Az SZDSZ viszont egyenesen kihajította a közéletből ami szerintem tisztességtelen és indokolatlan volt.
Az a párt amely nem kalkulálja bele a működésébe, hogy a választók tőle korrektséget várnak, az a párt néplenéz.

Azután ott van a párt akkori szlogenje:

"Tudjuk, merjük, tesszük!"

A mondatnak nincsen tárgya, nem lehet tudni, hogy mit tud, mit mer és mit tesz az SZDSZ ha kormányt alakít.
Bianko felhatalmazást kér a lakosságtól miközben érzékelteti, hogy a lakosság csak ne akarja beleütni az orrát az SZDSZ elképzeléseibe, úgysem értené meg.

Mindezek a tényezők vezettek véleményem szerint az MDF győzelméhez - ami által az ország nyakára zúdult a rendszerváltás hordaléka.

Antall dilettáns volt, az MDF rémes, a Torgyán rettenetes, a KDNP borzalmas.

Ha az SZDSZ nem veri át a lakosságot 1989-ben a négyigenessel akkor simán megnyerik a választást az ásatag MDF előtt és másképp alakul az ország történelme.
Tekintettel arra, hogy az 1990-es SZDSZ ténylegesen magas szellemi potenciált képviselt.
Na persze azért nem annyira magasat, hogy ne kezdjenek el ők is önfeledten kommenistázni.

tamas11 2014.01.04. 14:28:50

@Megfigyelo:
Ez azért van, mert nem ideológikus, vagy értékalapú - hiszen ahhoz hűtlen - hanem hatalomalapú: a kiváltságok által szerveződik.

2llkedő 2014.01.04. 14:42:29

@midnight coder: "Az, hogy Orbán 2/3-ot kap, és hogy nyerni fogja a következő választásokat is, csak és kizárólag annak köszönhető, mert nincs értelmes alternatívája."

Mindig van alternatíva, csak legfeljebb nem veszed észre, vagy nem akarod észre venni, pedig ott van előtted.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.01.04. 16:49:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

**********************
"a rendszer a saját logikája következtében megdönthetetlen"

Ez komolytalan. Miért lenne az?

***********************************

Mert a választásokat követő napon lement egy lista az állami cégekhez, hogy melyik sajtó termékbeen lehet hirdetni. Mert megváltoztatták a választási szabályokat, és olyan szinten foglalták el hűséges katonákkal a kulcspozíciókat, ami az 50-es évekre volt jellemző. Gyakorlatilag egy talpnyalónak, ha gyermekkorában volt egy műanyag játékfuvolája, az már szakmai múlt a filharmonikusok vezetésére.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.01.04. 16:55:48

@midnight coder: Komolyan azt gondolod, hogy a baloldal marxista, és ebből kigolyólag elvárásod, hogy indokolja meg a marxizmus létjogosultságát?

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.01.04. 17:03:22

@kuszkusz1: "A nemes párt, a "garancia" már 1989-ben becsapta az általa mélyen lenézett lakosságot a négyigenes szavazással amelynek első három kérdése hamis volt a negyedik meg (a Pozsgay kilapátolására vonatkozó) meg piszokság."

Komolyan azt gondolod, hogy lett volna esélye a Pozsgainak? A pártja akkor 10% körül teljesített. A negyedik igennek a szereoe az volt, hogy német mintájú kancellári rendszer alakuljon ki, és ne a francia, amerikai elnöki rendszer. A másik három igen célja pedig a visszafordíthatóság megakadályozása. Munkásőrség feloszlatása, és a pártszervezetek eltávolítása a munkahelyekről. Mi volt a harmadik?

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.01.04. 17:12:26

@Megfigyelo: "Mint arra valaki már célozgatott, a Jobbik valójában a Fidesz avante-garde-ja. Meglepett, hogy TGM nem ismerte ezt fel, sem azt, hogy Magyarországon csak egy joboldal van. és az teljesen folytonos a "mérsékelt" Martonyi-féléktől a nyílt nácikig -- sehol egy gát, vagy szakadék köztük, mind "a mi kutzánk kölyke"..."

A jobbik egy önállósult zsebpolgárikör. Amikor Orbán a 2002-es veresége után polgári köröket szervezett, Vona annak a körnek a tagja volt, amelyiknek Orbán is. Ha nem érzi úgy, hogy van lehetőség jobbra tolódni, akkor ma egyike lenne a fidesz prominenseknek, bár annak a szélsőségesebb irányvonalát képviselők között.

tamas11 2014.01.04. 17:26:53

@félázsiai 2llkedő:
Arról nem is beszélve, hogy ugyanezzel a mértékkel mérve a jelenlegiek sem "értelmes alternatíva".
Csak van egy böhönc "önmozgása". Leánykori nevén ÁDEHOGY Diktatúra.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.01.04. 17:34:51

@kuszkusz1: Az SZDSZ a négyigennél erősödött meg. Az MDF-nek jobb sajtója volt, amiben nyilván szerepet játszott a közmédia kádereinél, hogy sokat látták a Pozsgayval.
Meg ugye az SZDSZ túlságosan radikális volt.

Ha egy társadalmi változás nem utcaforradalmi, hanem felülről önkéntesen levezényelt, és több éves folyamat, az nem kedvez a radikálisoknak. A négy igen utcásítás volt, és az SZDSZ ezután erősödött meg.

kuszkusz1 2014.01.04. 17:49:20

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

Ebben a vonatkozásban a legkevésbé sem érdekel, hogy Pozsgaynak lettek volna e-esélyei avagy nem lettek volna.
Arról van szó, hogy Pozsgay mindent megtett az ellenzék pártfogásáért, ott volt pl. az emlékezetes kijelentése 1988-ban, még szegény Grósz idején (nyugodjék!), miszerint 1956. népfölkelés volt.

Most hány ember megy szembe a pártállammal?
Ángyán az egyetlen.

Németh Miklós idején politikai értelemben boldogok és szabadok voltunk, virult a tolerancia.
Azután jöttek a rendszerváltók és olyan intoleráns, gyűlölködő légkört hoztak magukkal, hogy az emberek nemhogy Németh Miklóst, de még Kádárt is visszasírták.
(Én Németh Miklóst, de őt nagyon, mind a mai napig.)

Először együtt szidták kórusban a gaz kommenistákat - egyre-másra szaporodtak a harcos antikommunisták - azután egymásnak esett az MDF és az SZDSZ, és jőve a Csurka és vele az zsidózás. Az MDF-Kisgazda-KDNP koala meg alapjáraton irtó hülye volt.

Az MSZMP-MSZP vagyonelszámolására vonatkozott a negyedik kérdés.

kuszkusz1 2014.01.04. 17:55:58

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:

Én pont ellenkezőleg látom, túlzás lett volna ha az SZDSZ egymás után két népszavazást megnyer.

Úgy értem, hogy lélektanilag lett volna az - most függetlenül a tartalomtól - a népek kétszer egymás után nem adtak rájuk annyi voksot.

Olyan ez mint az országgyűlési választások második fordulója (volt), a másodikra soha nem mentek el annyian mint az elsőre.

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.04. 18:02:17

@midnight coder:

ez még érdekes is lehetne, ha nem ennyire primitív és prekoncepciózus szöveg lenne, mindenesetre
1. rendkívül kártékony és téves nézet a közszférát eltartottnak tekinteni.
2. világosan következik mindezekből, hogy bármilyen "balos" fordulatra kizárólag nemzetközi, vagy nemzetek feletti szinten van lehetőség, ha egyetlen ország, pláne ha viszonylag szegény ország hajtja végre, rajta veszt.
(sőt, még akár egy EU-nagyságú régióban is megtörténhet ugyanez)

Bicepsz Elek 2014.01.11. 21:55:37

@kuszkusz1: Ha aZ SzdSz nyer, lehet, hogy a Hitgyuli mar allamvallas..
süti beállítások módosítása