1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.12.27. 11:57 HaFr

A jövő konzervativizmusa

2014-ben úgy állunk, hogy -- elsősorban (!) a baloldali nyilvánosság nyolcvan éves szóhasználatának hatására -- a konzervatív szó máig a (1) horthysta establishment, (2) a hortyhzmus árvalányhajas nacionalista bis revíziós, katolikus, bocskais, csendőrpertus-darutollas, dolgozóellenes utánérzése, és (3) a Horthy-korszakról szóló  kommunista brossúra irodalom metszeteiben helyezkedik el. Bár a Fidesz nem vonatkoztatja önmagára a szót, nem is tiltakozik ellene, amire tisztán populista indítéka van: meg akarja tartani maga körül azokat a szavazóit, akik e körök és metszetek bármelyikében jól érzik magukat.

Valójában a konzervativizmus nagyon nehéz helyzetben van Magyarországon, ha egyáltalán lehetséges. Ez utóbbi ellen szól, hogy olyan megőrzendő tradíciónk, amelyik a nemzet javát szolgálja, nincsen (a fent konzervatívnak aposztrofált kurzus egyenesen a létében fenyegette a nemzetet). A nemzeti tradíció kialakulását nyilvánvalóan a múltunk fordulatai nehezítették meg, és e fordulatok maguk alá gyűrték a konzervatív értékeket hordozó intézmények egy részét is (köztük a katolikus egyházat, amely jól megfigyelhetően máig nem talált igazán magára, és nem képvisel semmilyen karakteresnek nevezhető közéleti erkölcsi álláspontot).

Ha magyar nemzeti tradícióról lehet beszélni egyáltalán, az -- a szerencsésebb, magasabb politikai kultúrájú országokkal szemben -- nem intézményesített. A mi nemzeti tradíciónk helye -- ugyanebből a töredékes, kataklizmákkal terhelt, a polgárosulást éppen csak megérintő történelmünkből következően -- a nem explikált, az intézményekhez képest mélyben rekedt nemzeti psziché és az általa kiváltott reakciótömeg, amelyik aktuális eseményekre az önreflexió megtakarításával, önáltatással, széthúzással, acsarkodással és a "szalmaláng" kitartásával válaszol. Valamennyire is egységes nemzeti tradíciónk az ezeket jelző "bezárkózás" szó, illetve ennek kritikája, a Csokonaitól Széchenyin, Kölcseyn és Adyn át Máraiig és Kosáryig ívelő nyugatos-polgári vonulat. Nacionalista versus polgári konzervativizmus.

Röviden tehát a konzervativizmusnak kettős, egymásból élő hagyományáról, a bezárkózó nemzeti psziché és az ezt nyitogató nyugatias-polgári kritika harcáról van szó ebben az új értelmezésben. Nevezik ezt (szerintem más-más okból helytelenül és a lényeget eltorzítva) népi-urbánus, magyar-zsidó, nemzeti-idegen vagy antimodernizációs-modernizációs küzdelemnek stb. Még a legpontosabb az lenne, ha az érzelem és az értelem harcaként fordítanánk le, ha már egyszerű hívószavakat keresünk, amelyek közül az előbbi kiegészül az öreg agy támogatásával, és leginkább Jung asztalára lenne való.

Érzelem és értelem konfliktusának a legfontosabb jellemzője, hogy elbeszélnek egymás mellett. Más fakultások lévén valójában nem kommunikációképesek, az egymást kiegészítő (egymással harcoló) tradíciók közötti megbékélésre esély sincs (csak néha kifáradásra vagy egyik vagy másik átmeneti felülkerekedésére), mert nem értik és nem tudják akarni érteni egymást. Érzelem és értelem nem tiszta megnyilvánulási formák. Egyikből sem rekeszthető ki a másik, dominanciákról azonban lehet beszélni. A politika aztán ezt az agóniát felfedezi, és mint most, rájátszik. A magyar politika végképp sosem tudott létrehozni intézményeket, amelyek ezt a lelki konfliktust (à la Karácsony Sándor) felül tudták volna írni. Noha ez lenne egy államférfi politikájának végső ismertetőjegye Magyarországon.

A jövő magyar konzervativizmusához az ország súlyos válságán át vezet az út. A mai gyenge politikai osztálynak nincs más választása, minthogy súlyos krízisbe taszítsa az országot. Akkor, amikor ezt megtörtént, remélhetjük csak, hogy az új válság olyan erős lesz, hogy maga írja felül a régi konfliktusokat. De ezt is csak remélhetjük.

Akkor a konzervativizmus leginkább a 19. század végi keresztényszocializmusra emlékeztethet majd, olyan új paradigmára, amelyben a szabadság és a jólét egyensúlya a jelenvaló (és nem a programmatikus, jövőbeni, eszményi) emberben talál mércét magának. Addig viszont a konzervativizmusnak az érzelem és az értelem fent jelzett harcában a kompromisszumokon, politikai értelemben a szabadság, hatalommegosztáson alapuló képviseleti demokrácia, a kisközösségi autonómiák, és az emberhez méltó szellemi és anyagi élet mindenki számára elérhető feltételeinek teljesülésén kell dolgoznia -- olyan intézmények kialakításán keresztül, amelyek megerősödhetnek a magyarságra jellemző pszichés törésvonallal szemben.

Ez egy új politikai világ. És mégis konzervatív.

122 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr705710409

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.28. 10:13:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.27. 18:58:52

@Sírköves Slomó: Aha. és beléjük tölteni a 80 éves hazugságokat, istenem..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.27. 19:00:07

@Sírköves Slomó: Meghallgattalak, aludj jól, miután beleolvastál 1938-45 történetébe is, bye

Sírköves Slomó 2013.12.27. 19:05:16

@HaFr: Annak mi köze a keresztényszocializmushoz?

Semmi. Ahhoz a fidesznek van köze, Orbán Viktor az új Tisza István a jövő történelemkönyveinek legfontosabb alakja ebben a negyedszázadban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.27. 19:08:53

@Sírköves Slomó: ?? ::) tényleg olvass, Slomó, Tisza Kálmán, "keresztény nácizmus" OMG, get lost, man

egyetmondok 2013.12.27. 19:18:02

@HaFr:
Hát naná, hogy papíron működtek. Ez a lényegük.
Mit gondolsz,miért köllött a kollegista vagányoknak másik papír?

egyetmondok 2013.12.27. 19:19:55

@leponex:
Valóban. Haza akkor is van,ha az alkotmányosságot,azt,tehát az egyetlen hazát magyarok árulják el,és ki.
Ez a NER nagy buktája.

egysmás 2013.12.27. 19:32:53

Konzervativizmus itt?

Vicces.
Sőt, szánalmas.

Éhes_ló 2013.12.27. 19:36:54

Eddig elolvastam:
"...Valójában a konzervativizmus nagyon nehéz helyzetben van Magyarországon, ha egyáltalán lehetséges. Ez utóbbi ellen szól, hogy olyan megőrzendő tradíciónk, amelyik a nemzet javát szolgálja, nincsen (a fent konzervatívnak aposztrofált kurzus egyenesen a létében fenyegette a nemzetet). ..."

No ha ezt így gondolod, akkor húzz a nénikédbe mesüge, haza a kibucba.
Ott talán találhatsz a magadfajtának való "megőrzendő tradíciót" eleget, ha itt a galíciai idemenekülésetek óta sem sikerült...

explanatus 2013.12.27. 19:40:48

Sok minden van, amit nem értek, de azt végképp nem, ha van valaki, aki keresi az útját, akkor miért van az, hogy egyre többen az kiabálják: Hova mész? Minek mész arra? Miért nem jó neked a „mi” utunk? Pedig senkit nem kényszerít arra, hogy vele menjen, mégse engeditek, hogy azon az úton menjen, amelyiket jónak tart. Attól tartotok, hogy esetleg megtalálja a „jó” utat? Arra ugye nem kell példát felhozni, hogy jelen helyzetünk nem az az ideális állapot, amire vágytunk – leszámítva a mindig felülre kerülőket, akik mindent elkövetnek, hogy ne sérüljenek érdekeik.

Mi húsz-harminc éves ciklusaink abból állnak, hogy lelkesedünk, tűrünk, tűrünk és tűrünk, míg végül végiggondoltság nélkül (robbanásszerűen) átmegyünk egy másik ciklusba, ami az előzőnek száznyolcvan fokot mutat. Így nem csoda, hogy nincsenek (politikai önszerveződő) hagyományaink, mert már a Vadrózsák-ban is azt panaszolja a szegénylegény: „Nem vétettem soha Szeben városának, Mégis besoroztak gyalog-katonának” Hogy lehet úgy „hazafivá” válni, hogy nem vétünk semmit és (büntetésből) mégis besoroznak, hogy lehet úgy önszerveződést várni, hogy a tisztességes megélhetést nyújtó munka helyett csupán közmunka jut a „nem vétettem soha” táborba tartózó (szegénylegényeknek/lányoknak).

A megújuláshoz nem Európa ellenes „szabadságharc” kell, hanem „egy új politikai világ”, de ilyen világot csak akkor tudunk teremteni, ha „nem vétettem” nem is büntet a hatalom. Mi magyarok azért tudtunk fennmaradni, mert ismerjük az egyéni túlélési taktikákat, ha kellett királyt választottunk, ha kellett kétharmadot szavazunk, és ha kellett szögesdrótot vágunk ketté. Talán, előbb utóbb azt is felismerjük, hogy a ránk erőltetett megosztottságunkat okosabb ha sutba dobjuk, okosabb ha hagyjuk, hogy az „útkeresők” megtalálják nekünk azt az utat, amiről ilyen-olyan okból a történelem letérített bennünket.

Bicepsz Elek 2013.12.27. 20:10:19

A nemzet fennmaradasa tobb, mint 1000 eve prioritas!!! Minden mas mellekesxehhez kepest: torzsszovetseg vs. kiralysag vs. jogallam vs. kereszteny vs. kommunista vs diktatorikus vs demokratikus . Semmi mas nem szamit csak a prioritas elsosorban!!

Valóraváltógép 2013.12.27. 20:10:31

@explanatus: "Sok minden van, amit nem értek, de azt végképp nem, ha van valaki, aki keresi az útját, akkor miért van az, hogy egyre többen az kiabálják: Hova mész? Minek mész arra? "

Jófejségből. Mi látjuk hogy az illető alkalmatlan, továbbá hülye, ő meg a saját helyzetéből (=hülye) adódóan nem.

"Arra ugye nem kell példát felhozni, hogy jelen helyzetünk nem az az ideális állapot, amire vágytunk"

Amire én vágytam, ahhoz lassan kezd hasonlítani... hogy ti mire vágytatok, azt nem tudom. Azt sem, hogy szoktatok-e ezen gondolkodni. Vagy úgy általában bármin.

"hogy lehet úgy önszerveződést várni, hogy a tisztességes megélhetést nyújtó munka helyett csupán közmunka jut a „nem vétettem soha” táborba tartózó (szegénylegényeknek/lányoknak). "

Lassan mondom, hogy ércsed: IS KO LA
No, brummogd el szépen.

"„egy új politikai világ”, de ilyen világot csak akkor tudunk teremteni, "

Ti? Egy frászkarikát tudtok ti, nem teremteni. Tudod mit tudtok? Szétbarmolni azt, amit más áldozatos munkával összehozott, aztán bőgni mint a vadszamár, hogy "de én nem ezt akartam". Ki le nem szarja, hogy te mit akartál? Keresztbetettél közben egy rohadványos fűszálat az igényeid mellé? Esetleg csinálhatnál végre valamit, ahelyett, hogy csak elveszel, meg elveszel, meg még elveszel, aztán még egy kicsit követelőzol.

". Talán, előbb utóbb azt is felismerjük, hogy a ránk erőltetett megosztottságunkat okosabb ha sutba dobjuk,"

Nem fogod. Tudod miért? Mert nem csak ökrök vagytok, de kapzsik és rosszindulatúak is. Csak ártani tudtok. Addig örüljetek egymásnak amíg vagytok, mert ha egyszer elfogytok, magatokat fogjátok széjjelmarni.

"okosabb ha hagyjuk, hogy az „útkeresők” megtalálják nekünk azt az utat, amiről ilyen-olyan okból a történelem letérített bennünket."

Na persze, a történelem hibája. Ki másé is lenne. :D

Valóraváltógép 2013.12.27. 20:12:02

@HaFr: Vigyázz, kiesel a szerepedből. Te itt kampányolsz, emlékszel?
Én meg szerencsére nem. :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.27. 20:12:42

@Valóraváltógép: és nem kampányolok, te pedig viselkedj

Valóraváltógép 2013.12.27. 20:13:51

@Lexa56: "Nálunk pedig azt, amit majd egyszer érdemes lesz megőrizni, még létre sem nagyon hoztuk"

TI???... Á, nem, ez nem így megy.

Valóraváltógép 2013.12.27. 20:14:41

@HaFr: Ma nem. Ma őszinte leszek. Veled is. Meg mindenkivel.
:)

egysmás 2013.12.27. 20:14:41

@Valóraváltógép: Ha nem lett volna kidobott pénz az, hogy IS KO LÁ BA jártál, tudnád, hogy a BÁRKI nem egyenlő a MINDENKI-vel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.27. 20:19:06

@Valóraváltógép: Trágár vagy és bántó, nem őszinte

leponex 2013.12.27. 20:26:08

@explanatus:
"Pedig senkit nem kényszerít arra, hogy vele menjen, mégse engeditek, hogy azon az úton menjen, amelyiket jónak tart"

Ne komolytalankodj már, kinek kéne 'engedni' HaFr barátunknak az útját járni?
Akadályozni meg végképp nem is tudná senki.

Egykori orbán-tanácsadó, aki nem tudja feldolgozni csalódását hogy a 94.523. nem HaFr konzervatív vízióit akarta beteljesíteni.
Egyedül hordozza az Igazi Konzervatív Forradalom ígéretét, jelentsen az bármit is.

Széles az út, járhat rajta kedvére.
Hajrá!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.27. 20:34:40

@Valóraváltógép: Ühüm. Hát a nevezett "hülye" arról ismert, hogy emeli e blog fényét, amit rólad nem lehet elmondani. És mivel ez az én házam, én válogatom meg kit engedek be, olyanokat meg a legkevésbé sem, akitől semmi, de semmi értékelhető gondolat nem érkezik, viszont rombolja a közeget. Egy hónapra elbúcsúzunk, aztán ha akarod, próbálj újra felülni a lóra.

leponex 2013.12.27. 20:44:04

@explanatus:
"A megújuláshoz nem Európa ellenes „szabadságharc” kell, hanem „egy új politikai világ”"

Ja.

Emlékszel-é? ' A NEMZETI MEGÚJHODÁS PROGRAMJA'
Emlékszel-é mit kapott Antall AKKOR ezért, a 2010-ben végre oly csodásan elhasalt 'ballib'-től? És mit kapott mostanság ugyanezektől :)

Emlékszel-é, 'Két pogány közt egy hazáért!'
HaFr barátunk csak emlékszik rá ...

De szerintem is „egy új politikai világ” -ra van szükség, ezért mondhatta a 94.523 béndek-sorszámú, hogy legközelebb nem szabad oly lagymatagon csinálnia, mint először.
És lőn ...

nu pagagyí 2013.12.27. 20:44:52

Előbb haladni kéne, azután konzerválgatni. Itt nem volt polgárosodás. A felvilágosodás eszméi, szabadságunkkal egyetemben 1849-ben elbuktak. Feudális torzó maradt a magyar társadalom, szervilis vezetőréteggel, jogfosztott néppel. Ezen a szocializmus sem segített, amely egyenlőséget ugyan hozott, de tiltotta a magántulajdont. Az emberek ma sem biztosak benne, hogy amit megszereztek az az övék, lásd magánpénztárak komolyabb ellenállás nélküli kifosztása. Az állam mindig népe ellensége volt, leszámítva azt a bizonyos húsz "zavaros" évet.

explanatus 2013.12.27. 20:51:15

@Valóraváltógép: Látom, nagyon megérintett és nagyon fáj.

„Mi látjuk hogy az illető alkalmatlan, továbbá hülye” Honnan veszed magadnak a jogod, hogy így ítélkezz? Honnan gondolod, hogy mondhatsz ilyeneket? Tényleg ennyire fáj?

„Amire én vágytam, ahhoz lassan kezd hasonlítani..” Nem fogod elhinni, ha mondjuk én magam is azok közé tartoznék, akik mindig felülre kerülnek/maradnak, nekem is tetszene. Tudod, ha ugyanazt nézzük, csak máshonnan, persze, hogy mást látunk. És látod, nem mondok rólad bántót emiatt.

Még valami. Honnan gondolod, hogy nem lennék képes a stílusodban válaszolni. Tudnék meglepetést okozni, de nem az az célom, hogy nevetségessé tegyelek, nem mondom, hogy brummogj, hanem azt mondom, hogy beszélgessünk, de úgy tűnik Te nem akarsz beszélgetőtárs lenni, mert félsz.

Kár.

(Csak Neked. Három hónap alatt írtál háromezer hozzászólást, napi 30-at. Respekt! )

leponex 2013.12.27. 21:01:30

@explanatus:
" Így nem csoda, hogy nincsenek (politikai önszerveződő) hagyományaink, "

Ja.

Megmondta azt már a szolganépség szemébe Illyés is, hogy szemek vagyunk a zsarnokság láncában, egytől-egyig, és punktum.

( Még a nagyanyám is, aki ugyan erről mit sem tudva egyedül nevelte fel földtúrásból mind a négy gyerekét, amikor Nagy Imre elvtárs ügyelte még a padlások tisztántartását gondos lesöprés megkövetelésével.
Nem is értem, miért nem önszervezkedett hagyományilag.)

Sokat nem kockáztatott, két - a Zsarnokságtól kiérdemelt - Kossuth-díjjal a zsebében.

De 1993-ban sem volt ez oly ismeretlen processzus a derék, önszerveződést lájkoló ballibjeinktől:

"Debreczeni József: Orbán Viktor c. könyve Osiris kiadó 2002. 239 oldal. „De vannak ennek az elképesztő öntudatnak ennél sokkal durvább megnyilvánulásai is. Azé a Gádor Iváné, aki a Magyar Hírlap vezérpublicistájaként 1993 szeptemberében a Visegrádról Budapestre tartó Médiahajó fedélzetén a sokadik pohár után úgy este tíz körül az arcába mondja pár elképedt fideszesnek: Mi csináltunk belőletek nagy pártot. De most összegyűrünk és visszadobunk titeket oda, ahonnan egykor előszedtünk: a szemétkosárba."

Manapság meg HaFr barátunk hajigál el elegánsan oldalsemlegesen mindenkit - ami azért javára írandó.

tisztapista 2013.12.27. 21:08:08

A jövő konzervatizmusa csak egy ábránd. Jó eséllyel a Fidesz az utolsó képviselője ennek. Ameddig húzzák, addig tart, utána viszont jön a fészbukdemokrácia, a közösségi oldalakra épülő fogyasztói államforma, amelyben az "egyén" felülír minden értékválasztást, és az utcákat elöntik az individualisták, a hedonisták és a buzik.

leponex 2013.12.27. 21:11:57

@nu pagagyí:
"lásd magánpénztárak komolyabb ellenállás nélküli kifosztása. "

Ami azt illeti, tényleg pofátlanul és ellenállás nélkül fosztogathattak az aktuális nyugdíjalapból 'magánszámlákra' kilopott járulékból a külföldi alapkezelgetők, zéró befektetés, zéró kockázatvállalás, zéró költségek nélkül a fix jutalékukat.
Amíg a 94.523 a körmükre nem ütött.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.27. 21:14:42

@leponex: mijezz, Magyar Nemzet félóra? Lepó, tudsz te többet is ennél. (Tényleg, tudsz?)

explanatus 2013.12.27. 21:33:49

@leponex: Mivel Te nem tudod ki vagyok, így azt sem tudod, hogy példabeszédedbeli nagyanyád sorsa mennyiben különbözött az én nagyanyám/anyám sorsától. Ugye nem gondolod komolyan, hogy érv kettőnk beszélgetésében, melyiküknél volt „tisztább” a padlás?

Eddigi megnyilvánulásaid alapján, valamilyen okból nagyon gondos követője vagy a blognak. Te dolgod. Biztosan megvan rá az okod, ahogy nekem is megvan arra, hogy kimondjam, amit akarok.

Azt azért el kell ismerd, megszólalásaim mentesek az „ellenfelek” sárba taposásától. Hidd el, nem akarok senkit legyőzni, Téged meg végképp nem. Beszélgetni akarok, mondjuk úgy ahogy nagyanyád beszélgetett kukoricafosztás közben a többiekkel. Az közösség volt. Egyszer itt, máskor ott.

Mostanra olyan helyzetbe kerültünk, hogyha nagyanyáink egyik este nálunk, másik este Nálatok fosztanák a kukoricát, törvénysértést követnének el. El tudsz Te képzelni olyan kukoricafosztás, amikor előtte a nagyanyád lejelenti mobilon, hogy a Maris vagyis az én nagyanyám este kukoricát foszt kettő órán át nála, azaz nagyanyádnál? Szerinted ez OK?

Tudom, találsz erre is magyarázatot. Én nem találtam.

explanatus 2013.12.27. 21:36:44

@leponex: lemaradt az előbbiből @nu pagagyí: "Feudális torzó maradt a magyar társadalom, szervilis vezetőréteggel, jogfosztott néppel."

Ezzel messzemenőkig egyet tudok érteni.Éppen ezért fontos, hogy beszélgessünk, hiszen XXI. századot írunk.

I_Isti 2013.12.27. 21:56:36

@explanatus: ""Feudális torzó maradt a magyar társadalom, szervilis vezetőréteggel, jogfosztott néppel.""

"Francesco Massaro velencei titkár a következőképpen összegezte a Mátyás korabeli Magyarországon szerzett utazási tapasztalatait:

A magyarok általában a világ legrosszabb fajtája. Nem szeretnek és nem becsülnek egyetlen nemzetet sem a világon, és egymást sem szeretik. Mindenki a maga kényelmére gondol, lopják a közt, és kevesen törődnek vele. Egymás között olyan titkos gyűlöletet és ellenségeskedést táplálnak, hogy szinte hihetetlen. Ennek ellenére mindennap felváltva együtt esznek, és testvéreknek hinné őket az ember. Nincs semmi engedelmesség közöttük, büszkék és arrogánsak, s nem tudnak sem uralkodni, sem kormányozni, és tanácsot sem fogadnak el olyantól, aki ért hozzá. Mindig dicsekednek saját dolgaikkal, azonnal készek bármit megfogadni, de igen késedelmesek a végrehajtásban. Kevés dologgal foglalkoznak, kivéve a dőzsölést és a köz meglopását. Ebben nagyon serények."

leponex 2013.12.27. 21:58:20

@HaFr:
Nem sokkal többet, azt is rejtegetem,
eyszerű, vidéki, negyedművelt kommerként.
MN-t régóta nem olvasok.
A manyup a kedvenc rágcsám.

Dehamár.
Te azért mégis csak megélhetésből (is) vagy itt, neked kötele. pardon, jogod lenne ennél azért többet prezentálnod, nem gondolod?

leponex 2013.12.27. 22:10:53

@explanatus:
:))
Messzemenőkig méltányollak, szerintem mi azért tudunk békésen egyet nem érteni :))
(Bocsi a vigyorért, kedves HaFr)

'Nálatok fosztanák a kukoricát, törvénysértést követnének el.'
Vállalnám a kockázatot, de a drága Mama nagyon szeretett volna már elköltözni, így aztán a Főnöknek kéne rendkívüli szabadságra visszaküldeni ;-)

De miért is lenne ez törvénytelen? Igaz a Feri mintha próbálkozott volna bélyeggyűjtésre noszogatni a népeket, de asszem kiröhögték.

Oszt kézi kukoricamorzsolóval tudnál-é kezdeni valamit a fosztás után?
Vagy egy tollfosztásra benevezni Maris nagyit?

explanatus 2013.12.27. 22:14:26

@I_Isti: Nagyon jó idézet. Jó, ha más szemével nézzük magunkat, de az is jó, ha mi magunk beszélünk erről. Van ebben a felsorolásban ami erény, bár több a nem-erény és van ami máig igaz „a köz meglopás”. (Kösz az idézetért)

I_Isti 2013.12.27. 22:28:49

@explanatus: Van egy könyvsorozat, Mindennapi Történelem, Magánélet ... korában.
Például Magánélet a Habsburgok korában 1740-1815,
Magánélet Mátyás Király Korában, stb.
Szerintem én ebben olvastam az idézetet először.
Most itt találtam rá: ujexodus.hu/index.php?cikk=1079
(Persze a teljes cikk csak a papírkiadásban van benne, amit még nem volt szerencsém elolvasni.)
Ha a cikk bevezetőjét komolyan vesszük, akkor tulajdonképpen még csak nem is a magyarság tehet arról teljesen, hogy ez a fajta nemzeti karaktere így rögzült...

explanatus 2013.12.27. 22:34:14

@I_Isti: kösz a linket, meg a címeket.

tamas11 2013.12.28. 00:32:33

@leponex:
Ébredj, Gádor Iván nem dobta őket vissza a szemétkosárba. Ez nem lehet mellékes körülmény. Te úgy beszélsz, mintha Gádor lenne végzetes fenyegetés, pedig ottfelejtette a médiatúlsúlyt a médiahajón.

tamas11 2013.12.28. 04:28:25

@leponex:
és most mi a helyzet? Ugyanezzel a szókinccsel meghatároznád azt is? Kihordja ez a forradalmi szókincs a forradalmian új mondanivalót is?

Lexa56 2013.12.28. 07:08:59

@I_Isti: hát ez azóta is keveset változott ...

leponex 2013.12.28. 08:57:22

@tamas11:
Persze, nem Iván volt, de a hazai 'liberális' szemléletet jól mutatta:
'Bár semmiben sem értünk egyet, de mindent elkövetnék, hogy ne is tudd elmondani a véleményedet!'
AKKOR még működött is valamennyire, a ma már alig.

Hogy mi a helyzet most?
Abban szerintem HaFr barátunknak igaza van, a politikai alapú önszerveződés 'hagyományos' formái tényleg alig léteznek, se pénzük, se idejük nincs rá a zembereknek. Vélem, tán érdeklődésük sem.

De nyitott a pálya minden (ön)jelölt előtt, aki forradalmi politikai mondanivalóval lepné meg a közönséget, alapíthat egyesületet, Pártot, tarthat népgyűlést, felvonulást, akármit.
Hajrá!
(Azért ott még nem tartunk, hogy a gonosz Államnak, az állampolgárok legnagyobb ellenségének biztosítani kelljen mindenki számára alapvető emberi jogként saját médiát, párttagságot, garantált minimális érdeklődőt, szavazót.)

Lexa56 2013.12.28. 09:54:34

@leponex: nem azt csak saját magának biztosítja és gondosan vigyáz rá, hogy másnak ne jusson belőle ...

1001nappal 2013.12.28. 10:28:48

@Lexa56:
A nyilvánosság nem így működik. Ha van hatásos üzenet, az áttöri a hatalom médiakorlátait. De nincs hatásos üzenet. Mert Magyarországon soha nem volt demokrácia. Az átlagmagyar ezért soha nem érezte szükségét, hogy közéletet is éljen. A pártkatonák pedig tehetségtelenek, buták de pénzéhesek, ezért érdekük a jelenlegi állapot fenntartása. A rendszerből hiányzik a motiváció a politikai cselekvésre.

tamas11 2013.12.28. 11:18:16

@1001nappal:
talán meglep, de a más-más üzeneteknek valójában más a médiakörnyezete.
Képzelj el két üzenetet.
Aztán a sorsukat, azt, hogy az egyik ott van óriásplakátokon, és bemondják ellenszenves suttyók a milliós nézettségű csatornán....
Aztán próbáld ugyanezt a MÁSIK elképzelt üzenettel.
Na ugye, hogy "NEM MEGY", illetve MÁSKÉNT működik, fejben sem. Mintha utóbbinak nem lenne realitása... (erre azt fújjátok, Leponexszel együtt, hogy lehet(ne) csak nem elég erős az az üzenet... Persze, mint az újszülött, akinek hamis csecsemőmérlegen kéne igazolnia életképességét.
A bloggerek meg azt hiszik (úgy mint pl Navracsics, amikor Európának üzent) hogy egységes a nyilvánosság, mer' mióta eljöttünkMIFIDESZ, itten ugye harmadok vannak.
Lám, imént Lexa frappánsan röviden megválaszolt. (Szegény Szalai Annamária is mondta még, hogy a blog - média.. aztán javított) De nem is itt, és nem nektek kéne mindezt megtudni, hanem kb hétmilliónak kéne érteni.
Valamit, amit még médiaszakosok sem hallanak/értenek.

tamas11 2013.12.28. 11:25:02

@leponex:
"(Azért ott még nem tartunk, hogy a gonosz Államnak, az állampolgárok legnagyobb ellenségének biztosítani kelljen mindenki számára alapvető emberi jogként saját médiát, párttagságot,"...)

Nem, most épp nem ott tartunk...
A többrétegű nyilvánosság nem a média, hanem a hatalom sajátossága.

leponex 2013.12.28. 11:50:42

@Lexa56:
Ha az állami médiára gondolsz, az bizony komoly hátrányt jelent ma a hatalom számára, egyrészt ugye senki nem nézi, aki meg igen, az a világból is kiszalad, ha Obersovszkyt, vagy a Fábiánt meghallja kérdezni ;-) Én biztosan.
Orbánnak nagy teher lehet a lelkes fanklub:)

Ugyanezt Olga asszony viszont profi módon csinálja.
Szeme se rebben, úgy tudja sokadszorra is tolni a baltásgyilkost, a stadionokat, felcsutot, négymillió éhező gyermeket, bármit.

Amúgy meg Medgyessy tömören annyit mondott csak anno, ha TV kell az ellenzéknek, hát vegyen magának.
Gondolom, pártsemlegesen javallotta.
Hát hajrá.

panelburzsuj 2013.12.28. 12:22:45

@leponex:
Azér ez egy érdekes felállás: a zseniális politikus idiótákból szervez udvartartást - a kretén politikusok köré meg profi segédek sereglenek...

Ki tudnád fejteni a jelenség magyarázatát?

1001nappal 2013.12.28. 12:28:03

@tamas11:
Talán meg kellene próbálni azokat az erős, hatásos üzeneteket, amiket szerinted nem lehet eljuttatni a célközönséghez. Ha csak nyafognak az elnyomott politikai zsenik, abból soha nem lesz társadalmi változás.

explanatus 2013.12.28. 12:45:24

@1001nappal: „Az átlagmagyar ... soha nem érezte szükségét, hogy közéletet is éljen.” Mondjuk inkább úgy, elvették a kedvét a közéletéléstől, pedig közélet nélkül nehezen képzelhető el modern társadalom. Családi közösséget figyelmen kívül hagyva közösségek sokaságában vagyunk jelen. Lakóhelyi, munkahelyi, sport, egyesületi, iskolai, egyházi, baráti, stb. Ha már részesei vagyunk e közösségeknek, megpróbáljuk úgy alakítani közös dolgainkat, hogy kellemes legyen az együttlét. Ez alól egyedül a politikai közösségek képeznek kivételt. Ott másutt van a hangsúly, mert miután a haszonmaximálók kisebb-nagyobb csoportjai megszerzik egy párt felett az irányítást csupán egy cél marad, a hatalom megtartása. Ezzel sincs addig gond, amíg nem megsemmisítő az erőfölényük. A természetben az egyeduralomra való törekvést egy bizonyos fokon túl maga a természet gátolja és egészséges méretűre csökkenti.

Valami hasonló szerepet töltenek be a blogok napjainkban, mivel a fentebb felsorolt közösségek erre egyelőre korlátozottan alkalmasak. Miután az uralkodók a haszonmaximalizálást elviselhetetlen méretűre növelik mindig megjelenik egy ember (mint pár év híján ötszáz éve) és kiszögeli 95 tételét. A többi már a követők dolga. Ha lesznek elegen, lesz vallásszabadság. Lett. Amennyiben a 33 pontnak nem lenne elegendő követője (5% + egy szavazat), az nem a pontok hamis volta miatt van, hanem, mert nincs abban az anyagi helyzetben hogy ha @leponex:
„TV kell ... hát vegyen magának”.

panelburzsuj 2013.12.28. 14:06:47

@leponex:
Annyiban mindenképp, hogy pozitív cselekvésre nógatlak.

1001nappal 2013.12.28. 14:07:04

@explanatus:
"Amennyiben a 33 pontnak nem lenne elegendő követője (5% + egy szavazat), az nem a pontok hamis volta miatt van, hanem, mert nincs abban az anyagi helyzetben..."
De, a pontok hamis volta miatt van. Politikailag tömény marhaság az a 33 pont.

explanatus 2013.12.28. 14:20:05

@1001nappal: Te azok közé tartozol, kiknek van véleménye és vállalod is. Böcsülendő dolog.

tamas11 2013.12.28. 15:44:18

@1001nappal:
tudnál mondani két ilyen fontos, aktuális üzenetet? Vagy te is azok közül való vagy, aki el sem tud képzelni fontos rendszerkritikus elemet a kívánatos közbeszédben?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.28. 15:47:24

@explanatus: Szerintem az nem vélemény, hogy valami marhaság. Vagy legfeljebb nagycsoportos korig.

tamas11 2013.12.28. 15:50:02

@1001nappal:
Itt hirtelen megvilágosodott egy személyiségképlet - nem politikai. A tiéd.
Valaki aki tömény hülyeségnek tekinti mások kívánalmait, törekvését. Mind a harminchármat. És varázsszava: POLITIKAILAG...
Bravó öcskös.

1001nappal 2013.12.28. 16:10:06

@tamas11:
Aki a tudományos vagy a hétköznapi gondolkodást keveri a politikai gondolkodással, az politikailag nem is kiscsoportos, hanem analfabéta.
Az öcskösözés pedig infantilis vitalkultúrára utal.
Béndekről pedig csak annyit, hogy hiába találta ki magának a politikai filozófus státuszt, és hiába volt kitartása a tudomány doktora cím megszerzéséhez, attól még a politikai teljesítménye eddig nulla. Hangsúlyozottan nem szerintem, hanem a politikában szokásos mércék szerint. A politikai teljesítményt nem lehet pótolni gőggel, fölényeskedéssel, arcoskodással és moderálással.
Néhány rajongója mindenkinek lehet, de politikai teljesítmény nélkül egy törpepárt nem több egy gittegyletnél.
A fontos üzeneteket pedig nem nekem kell megfogalmaznom, hanem a politikai szereplőknek. Természetesen tudnék aktuális, fontos üzeneteket mondani, nem csak kettőt, de én nem vagyok politikus, így nem vagyok olyan hülye, hogy politikai szerepet vállaljak. Az üzenetek megfogalmazásával azt tenném.

Lexa56 2013.12.28. 16:50:36

@1001nappal: Lehet, hogy nem lesz nagy párt. Lehet, hogy semmilyen párt nem lesz. Nekem mindenesetre üdítő, hogy 20 év után olyan hangot üt meg, amit jóval kevesebb kompromisszummal tudok vállalni, mint bármelyiket előtte. Persze attól még a párt tönkremehetne, ha bármekkora hatalomhoz is jutna, ez sajnos többször fordul elő, mint nem. Nem föltétlenül alapítói, hanem a hozzá csatlakozók vagy éppen a "politikai" megfelelési kényszer miatt. Tekintettel arra, hogy semmilyen hatalmi igényem nincs és igazán meggyőzni sem akarok senkit, megengedhetem magamnak azt a luxust (ha a szorgos trollok hagyják) hogy olyan hangot is hallgassak, ami leginkább kifejezi, amit magam is gondolok. Hogy ez önző szempont? Az. De még mindig jobb, mint ha másokat utánozva mindenáron magam alá akarnám gyűrni környezetemet.

tamas11 2013.12.28. 16:51:10

@1001nappal:
Csak a korábbi véleményed képvisel itt. Aki harminchárom célt marhaságnak nevez, az kijelölte a hozzá vezető méltó utakat, és megvezette a vitakultúrát.
nálam ez az öcskösség.
Ne félj, ha tudnál írni politikainak nevezhető "választási" üzenetet, attól még nem vállalnál politikai szerepet, csak partiban maradnál egy kiscsoportossá tett vitakultúrában.
Nota bene: a házigazdád is pont erre figyelmeztetett imént, explanatusnak címezve.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.12.28. 16:58:25

"a fent konzervatívnak aposztrofált kurzus egyenesen a létében fenyegette a nemzetet" - minek ekkora ordasat hazudni rögtön az elején? éppenséggel horthy fellépése mentette meg a magyar államiság maradékát.

tamas11 2013.12.28. 17:15:29

@leponex:

Hű lepo, ezzel megint klasszikus lehetsz:
"Ha az állami médiára gondolsz, az bizony komoly hátrányt jelent ma a hatalom számára, "
Idézgetni foglak, ha módom lesz rá.
Íme, valaki, aki keresi az igazságot, és uppsz, ezt találta.

1001nappal 2013.12.28. 17:43:53

@tamas11:
Ez egy merő zagyvaság, amivel sajátos "vitakultúrádat" próbálod igazolni. Klasszikus kocsmai "érvrendszer".

Bicepsz Elek 2013.12.28. 18:19:27

Mondok par peldat az igazi konzervativizmusra:
-testi fenyites -iskolaban es a bunozokkel szemben
-halalbuntetes
-korlatozott abotrusz
- a csalad vedelme
-a magantulajdon vedelme
-egykulcsos adorendszer
-a kozerkolcsok vedelme
-az adossagok kimeletlen behajtasa
-szigoru torvenyek
-az egesz kozosseg prioritasa az egyennel szemben
stb stb.

panelburzsuj 2013.12.28. 18:35:50

@Bicepsz Elek:
A te listád kábé úgy viszonyul a konzervativizmushoz, mint az ószeres cigány/zsidó a muzeológiához.

egysmás 2013.12.28. 18:57:37

@Bicepsz Elek: Tehát Kádár konzervatívabb volt, mint egy angol lord.

Bicepsz Elek 2013.12.28. 19:03:32

@egysmás: Angliaban barkibol lehet lovag. A lordsaghoz meg a legjobb ut, ha valakinek az anyja meghagatta magat az aktualis kirallyal!!

egysmás 2013.12.28. 19:09:25

@Bicepsz Elek: Ez azt jelenti, hogy elvitatod az angoloktól a konzervativizmust?

Bicepsz Elek 2013.12.28. 19:21:26

@egysmás: Az angol-szasz konzervativizmus mas mint a kontonentalis. Inkabb a liberalizmusnak egy vallasosabb valtozata(kimerul abban, hogy a kiralysag, mint allamforma jo es az allamegyhaz hasznos.
Amugy affele kufar-konzervativizmus. Liberos hulyesegekkel fertozott. pl. :
m.index.hu/kulfold/2013/12/28/angliaban_mar_vagjak_a_pofonfat/

egysmás 2013.12.28. 19:30:17

@Bicepsz Elek: Az pl. nem jutott az eszedbe, hogy esetleg te vagy az, aki nem tud mit kezdeni azzal, hogy konzervatív?

egysmás 2013.12.28. 20:12:28

@Bicepsz Elek: Mindjárt gondoltam, hogy az önmagában bizonyos omnipotencia az, ami benned van!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.28. 21:08:05

@triumphator: :) ah. ez sajnos nem igaz. Romsicsot tudom ajánlani, mint nem egészen balos, de nem is náci történészt referenciaként.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.28. 21:27:36

@1001nappal: Magácska abból él -- nem is értem, hogyan meri -- hogy beír a blogomra, és engem személyemben inszinuál. Milyen alapon, kérdem? Hogy jön maga ehhez? Mit találtam én magamnak? Na álljon meg a fáklyás menet. Én azért küszködöm, hogy magácskának jobb legyen (nekem elég jó így is), magácska meg a legócskább, aljas propagandával próbálja rontani a hitelemet. Milyen tempó ez, kérem szépen? Ebben az országban, amelyiknél szerencsétlenebb, ilyen népnél, amelynél önmagára kártékonyabbat hirtelen nem tudnák mondani, magácska a nép legrosszabb tulajdonságait ötvözve írogat be az én éves munkám és Isten látja lelkem, becsületes szándékaim terébe. Belenézett már valaha is a tükörbe? Van fogalma arról, hogy a milyen karakterekkel rokonítja ez magát?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.28. 22:15:00

@Bicepsz Elek: Nézze, nagyon nehéz elviselnem a hülyeségnek ezt a szabad áradását, ami magából érkezik hónapok óta. Hic et nunc maga nyilvánvalóan nem tudja, hogy az angol jogfejlődés maga a konzervatív eszmény, ami minden jobb magyarnak kétszáz éve az egyetlen legfőbb, elvitathatatlan mintája, az organikus államfejlődés egyetlen elismert mintája a világon, ahova (a 13. századig!) minden liberális és konzervatív alkotmánybölcselet visszanyúlik. Talán mond magának valamit Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Eötvös Károly, Tisza Kálmán, Tisza István neve, ha már Polner Ödöné, Concha Győzőé, Balogh Artúré nyilvánvalóan nem. Magának fogalma sincs a konzervatív politikai és állambölcseletről, az, amiről maga ír és maga hiányol egy európai országban, az egy autokratikus, antiszociális, teljesen avítt állam jogrendszere, semmi köze napjaink konzervativizmusához, se Angliában, se máshol, legfeljebb azok számára, akik a bolsevizmus évtizedeiben járták az iskoláikat. Egyébiránt javaslom Dél-Szudánt, ott találhat magának elvtársakat. Ezt a blogot hanyagolhatja.

Bicepsz Elek 2013.12.28. 22:36:06

@HaFr: Mar vartam, hogy Yoda mester megszolaljon es helyre tegyen!!!
Koszonom!

leponex 2013.12.28. 22:37:06

@tamas11:
OK, csak korrekt módon az egész mondatot;-)

leponex 2013.12.28. 22:59:24

@HaFr:
" Ebben az országban, amelyiknél szerencsétlenebb, ilyen népnél, amelynél önmagára kártékonyabbat hirtelen nem tudnák mondani,"

Érdekesen konzervatív vagy Te, kedves HaFr!

Természetesen elvárandó kommentelőidtől a minimális tisztelet, de vajh önmagad számára ezt miért nem tartod követendőnek?
Csak, mert te vagy a bloggazda, Neked szabad legyalázni bárkit, bármit?
Egy kisszerű provokátort ennyire túlreagált hevülettel hajtani el egy kicsit szánalmas, nem gondolod?

leponex 2013.12.28. 23:04:08

@panelburzsuj:
Mihelyst az első pozitív kommentedet látom, rögvest követlek!

Bicepsz Elek 2013.12.28. 23:10:21

@HaFr: Nem jonnek ide ha nem tenne ki az index rendszeresen. Legalabb van, aki megmondja, hogy a kiraly meztelen ;-)

1001nappal 2013.12.28. 23:31:08

@leponex:
"Egy kisszerű provokátort..."
A politikai képességeket számonkérni egy politikuson, provokáció? Érdekes fogalmaid vannak.

Moin Moin 2013.12.29. 10:43:56

@1001nappal: @HaFr:

"Sine ira et studio" - ha már emelkedettek vagyunk!:-) Szóval, az elméleti politika valóban nemigen létezik. Politika az, amelynek van jelentős gyakorlati eredménye-következménye. Ehhez az kell, hogy a politikus elképzelései, mondanivalója és viselkedése hatással lehessen emberek kellően nagy tömegére. A hatás pedig lelki jelenség és a vágyakkal van összefüggésben.

Mármost: hiába vágyik egy politikai gondolkodó valamire, akármilyen helyes dologra, ha az:
1.) Nem mond semmit a lehetséges választóinak, mert nem mozgatja meg annyira a vágyaikon keresztül őket, hogy abból közös politikai aktivitás szülessen.
2.) Nem tudja úgy megfogalmazni az elképzeléseit, céljait, hogy az kiváltsa a potenciális szavazóiból a követés ősi ösztönét.

A HaFr-féle "haladó konzervativizmussal" mindkét szempontból baj van.
1.) A lehetséges támogatói-szavazói bázis nem érez közösséget azzal a valamivel, aminek a konzervativizmust el szokás képzelni a "vulgárpolitikában". Meghallja-olvassa a "konzervatív" szót és már ááássííít is! Csak nagyon kevesen - e blog hűséges hívei - veszik az erőfeszítést ahhoz, hogy elmélyedjenek annyira az olvasnivalóban, hogy tudják: HaFr nem valami XIX. sz.-i dologgal házalna. És ha nem érzenek közösséget valamivel, akkor az nem is fogja őket a híveivé tenni és aktivitásra ösztökélni.
2.) Nehéz, csaknem lehetetlen úgy megfogalmazni 2013-ban Magyarországon a konzervativizmust, hogy annak tömegeket vonzó, mozgósító hatása lehessen. Ennek objektív és szubjektív okai is vannak. Ez egy gyökértelen (vagy éppen nagyon is "gyökér"?) társadalom, ahol nincsenek "hasznos tradíciók" - így egyszerűen nincs mihez kötni azt, hogy "konzervatív". Ráadásul a politikailag hontalan, de a közügyekbe mégis beleszólni akaró szavazók döntő többsége inkább a dinamizmussal, a (valódi) progresszivitással-konstruktivitással érez érzelmi közösséget és nem a (számára) "stagnálás-hangulatú" konzervativizmussal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.29. 10:47:38

@leponex: "A társadalmi viszonyok megváltoztatására, az emberek gondolkodásmódjának megváltoztatásához negyven év kell. Ez akkor ér véget, ha biológiailag is kicserélődik a népesség, vagyis már csak azok élnek, akik a szabadságba születtek" (Kövér L.)

Moin Moin 2013.12.29. 10:54:41

@HaFr:

Jól van, Elvtárs!

...Akkor vehetjük úgy, hogy máris belépsz a Radikális Újkomenyista Pártba? Az 5. számú párttagkönyvet már ki is késztítettük neked!

Már Bástya elvtás is nagyon vár téged!:-)

leponex 2013.12.29. 11:05:14

@1001nappal:
"A politikai képességeket számonkérni egy politikuson,"

Bicepsz barátunk hol csinált ilyet kommentjeiben?
' A lordsaghoz meg a legjobb ut, ha valakinek az anyja meghagatta magat az aktualis kirallyal!!'
De a sajátos konzervatív példázatai is elég komolytalanok, inkább csak mérsékelt provokációnak gondolom. HaFr barátunk meg örömmel veti rá magát ...
Toportyánzsóti hódolójával viszont igen elnézően bazsalyognak néha össze.

leponex 2013.12.29. 11:10:24

@1001nappal: :(( Gyalásót elő, a két komment összemosódott vaksi szemeim előtt. Elnézést.

1001nappal 2013.12.28. 16:10:06 kommentedet ezért most nem is merem lájkolni :)

leponex 2013.12.29. 11:34:54

@HaFr:
Kövér úr ezúttal (is) visszafogottan, de szerintem pontosan fogalmazott, ebben legalább közös vízión vagytok:)
(Vagy ahogy a 94.523 is jósolta egykor a hatodik koporsóra utalva )

Moin Moin 2013.12.29. 10:43:56 remek kommentjében tulajdonképpen akarata ellenére az 'orbáni projekt' mellett érvelt, mivel jelenleg semmiféle más életképes elképzelés nincs kis hazánkban, amellyel ezt a 40 évet jó eséllyel abszolválni tudnánk. Lehet hogy a következő ciklusban alakul ilyen, talán.

Lehetett volna ez a konzervatív kezdeményezésed is, ha - utalnék 1001 nappal kommentjeire - valóban nekiláttál volna egy igazi konzervatív párt építésének, és nem egy ehhez hasonló (HaFr 2013.12.28. 22:15:00) szónoklatokkal szórakozni kommentelőidet.
Szerintem.

tamas11 2013.12.30. 11:06:12

@HaFr:
Frazeológiai vita tulajdonképpen nem létezik. Mert vagy a lényeget takarja, vagy egyszerű félreértés.
Igazat adtam Moin Moinnak a "helyi" konzervativizmusról szóló fejtegetésében, magam is ezt éltem át. Egy történelem szakkal (többek között) a hátam mögött nem tudom alkalmazni, könnyen kezelni ezt a fogalmat. Csakhogy én magamban kerestem a hibát: többet kéne sokkal tudnom, hogy ne legyenek értelmezési nehézségeim.
Miért nevezik oly kevesek mindazt konzervetívnak, amiről szó van? Az elbliccelt polgárosítást?
Olyasmit veszünk célba ami nagyon régi, hagyományos, mert már akkor is hiányzott.A progresziót és tüneteit, a velejáró szervezett vágyakozást.
Valamit, ami nincsen. Itt is, a blogodon, a konzervativizmus jelentésein őg-móg a többség, az ellendrukkerek belehelyezkedtek, hogy rosszul értelmezhető. Ám egy mozgalmat macerás úgy kezdeni, hogy tömegmédiát és időt nélkülözve majd elmagyarázunk valamit, hiszen meg kell érteniök...
Nagyszerűek a célok, jók az indokok, erős a publicisztikai muníció, de épp az elnevezést nehéz a zászlókra írni.
Tehát megismétlem:
Frazeológiai vita tulajdonképpen nem létezik. Mert vagy a lényeget takarja, vagy egyszerű félreértés.

leponex 2013.12.30. 14:08:27

@HaFr:
Naív voltam valóban, hogy komolyan vettem a Konzervatív Párt alapítási szándékodat.
Formailag persze megcsináltad, oszt annyi ...
Tényleg jobb, ha filozófálsz inkább :)

tamas11 2013.12.30. 14:45:01

@leponex:
én nem mondanék le róla néhány hét után, inkább arról az attitűdről, amivel te nyomakodsz itten.
Inkább csak az EZ a MI HAZÁNK "fantázianevet" tolnám előtérbe, mivel a konzervativizmus rosszul pozícionál. A konkrét választási helyzet jó alkalom lesz a tapasztalatszerzésre, és a nyilvánosság megszerzésére, oly mértékkel, amilyenre egyébként nincs mód.
Egy polgári párt kitűnően definiáltathatja magát azzal, hogy hova áll.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.30. 14:57:18

@tamas11: Nem baj, ki fog alakulni. Ez a terhünk -- más egyéb mellett -- is látható volt előre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.30. 15:02:57

@leponex: Nem vettél te soha semmit komolyan, Leponex. Azért vagy itt, hogy legyen egy negédes-cinikus kommentelő mutatóba. Ez vagy. Fogalmad sincs arról, mit kell és lehet csinálni, meddig tart egy ilyen munka, milyen elkötelezettséget jelent, fogalmad sincs, mit csinálok, csak rohadt antipatikusan tolod a rossz szöveget a vezéred alsó fertályából kikukucskálva. Mutassak fel valamit? Akkor szedd vissza az minimális esélyegyenlőséget a közéleti munkában, amit a vezéred elorzott mindenkitől, szedd vissza az ezermilliárdokat, amivel a saját tehetségét megfundálja és a másokét gyengíti, álmodozz egy fair országról -- legalább. Ha már csak a szád nagy. Mit képzelsz, a 6578 sorból, amit leírtál a hónapok során, mennyi volt olyan, ami a dicséretedre válik. 1? 2? Mennyi volt, amit a patriotizmus íratott veled? Mennyi volt, amivel a közjót szolgáltad? Nevetséges vagy.

leponex 2013.12.31. 15:06:04

@HaFr:
" fogalmad sincs, mit csinálok, csak rohadt antipatikusan tolod a rossz szöveget a vezéred alsó fertályából kikukucskálva."

Kedves HaFr, amit itt a blogodon, a Mozgalmad oldalán teszel elénk, annyit láthatok fáradtságos munkádból.
És ahogy te magad mondtad a kontervatív igazságot, az eredmény minősít.

Nem én, a magam kis iróniájával.
Nem engem; a blogod alapján Téged.

Meg az is, ahogy Polgári Konzervatív Pártelnökként, gyakorló filozófusként ilyen színvonalon fakadsz ki (nem először) egy visszafogottan zrikáló mezei kommerrre.
Mint egy amatőr falusi kocsmai politikus.

"Mutassak fel valamit? Akkor szedd vissza az minimális esélyegyenlőséget a közéleti munkában, amit a vezéred elorzott mindenkitől,"

Mit orozott el tőled? Nem te hagytad ott, mert nem fogadta meg szaktanácsaidat a volt Főnököd? Tán addig én kukucskáltam kifelé??

"Ha már csak a szád nagy. Mit képzelsz, a 6578 sorból, amit leírtál a hónapok során, mennyi volt olyan, ami a dicséretedre válik"

A családgyalázó posztodhoz, az abortuszhoz, a keresztény-szociális gondolatodhoz, karácsonyi jókívánságodhoz, ... szerintem dícséretesen szóltam hozzá.
Meg -szerintem- önmagában az is dícséretes, hogy (a Serest kivéve) nem gyaláztam senkit.
Téged sem.

TE meg folyamatosan ezt teszed, néha egészen közönségesen, és oly nagy egóval, hogy azt már mások is megemlítették, ha emlékszel.

De képes voltál arra is, hogy egy egész posztodat, kommentekkel együtt kiradírozzad, gondolom azért, mert magad is szégyellted utólag.

"Mennyi volt, amit a patriotizmus íratott veled?"

Mennyi, kedves Péter?

Szerintem az is patriotizmus, ha a mértékletesség, méltányosság leghalványabb jele nélkül mindenkit ócsárló, ötszáz éve önmaga szolgasorsát választó 80% helótát pocskondiázó hivatásos bloggert szabadidőm terhére békésen bökdösve noszogatom egy kis korrektségre.

Te mennyire vagy patrióta, kedves HaFr?
Hozzávetőleg annyira, mint az általad is joggal csepült háború előtti szájkaratézó dzsentri hazaffyak voltak. Kábé ennyire.
Vagy szerinted a 'közjót' szolgálod a mindent fikázásoddal?

De ha téged fikáznak, az már rohadt antipatikus rossz szöveg?
Oly ismerős dialektika ...

" Nevetséges vagy. "
Ha ez téged megnyugtat, ám legyen, vállalom.

És Te?
Mennyire vagy komolyan vehető, mint Polgári Konztervatív Pártelnök a kétnyelvű sajtótájékoztatón?
Ha már mosolygunk egymáson :)

Rendíthetetlen üdvözlettel:
Boldog Újévet, kedves HaFr!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.12.31. 17:09:08

@leponex: Egész pontosan négynyelvű volt végül az a bizonyos sajtótáj.
süti beállítások módosítása