1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.11.24. 14:28 HaFr

Evidenciákról magyaroknak

1. Egy ország értéke mérhető, kimutatható, csökkenhet és nőhet.

2. Ezt az értéket nemzetközileg elfogadott mérce szerint érdemes mérni. Lehet szuverén nemzeti mérce szerint is, de nem érdemes. Magyarországhoz képest Magyarország mindig lesz, amiben jól teljesít. Hollandiához képest ez nehezebb. Emellett persze szeresse minden magyar az országát a kedve és habitusa szerint, inkább, mint ne. De tegyen is érte. Ez utóbbi hoz létre értéket. Nehezebb is, mint az andalgó nemzeti romantika.

3. Az országok értékét sajnos pénzzel méri a nemzetköziség. Pech, hogy nem álmokkal, nagyotmondással, hazudozással és önáltatással, mert akkor nyerők lennénk. De nem. Hanem pénzzel.

4. Aktuális érték tehát úgy keletkezik, hogy (némileg leegyszerűsítve) több pénzt kapunk valamiért, mint amennyibe az előállítása kerül. Minél nagyobb a különbség vagy a tört értéke, annál jobb nekünk. Így működik az autógyártástól kezdve a turizmuson át a nyilvános WC-k társadalmi értékének megállapításáig majdnem minden. Ami nem konvertibilis vagy ami alacsony értékű az elfogadott nemzetközi mérce szerint, abból tipikusan nem fog megélni egy ország. Akkor se élne, ha nem egy, hanem három miniszterelnök hazudozna egyszerre három udvartartás kórusától kísérve. És Magyarország értékteremtő ereje ütemesen fogy.

5. Az értéket az egész társadalom állítja elő, az állam szerepe ebben először is gyanús. Másodszor is úgy kell működnie, hogy az értékteremtést a minél nagyobb különbség (4. pont) érdekében hangolja össze abban az esetben, ha erre jobban képes, mint a társadalom egyéb mechanizmusai. Ha erre nem képes, nem teremt értéket. Egy olyan országnak viszont esélye sincs, amelynek az állama a mienkhez mérhető agresszivitással és súllyal nehezedik rá a társadalom mindennapi működésére -- veri szét az optimális döntési központokat, az erőforrásokat, a kreativitást, a maradék közbizalmat és a versenyképességet biztosító egyensúlyi piacot. Egy ilyen ország szükségszerűen fog egyre gyorsuló hanyatlásnak indulni, ha nem ma, akkor holnapután.

6. Az államnak nem lehetnek önálló szempontjai. Nem lehetne önjáró miniszterelnöke, Rogánja és Fekete Györgye. Ezeknek az alakoknak mind minimum el kell számolniuk azzal, hogy hogyan szolgálják az értékteremtést. Nem titkolózni, sejtelmeskedni, agresszívkodni, hazudozni és szakmányban lopni. A társadalomnak (és megbízottainak, a parlamenti képviselőknek) minden nap végén fel kell tenni ezt a kérdést (priméren) a kormányfőjének: mit csinált ma, uram, amivel meg tudja indokolni a létét?

7. Ha a magyar nem teszi fel ezt a kérdést vagy nem kap rá ellenőrizhető választ, és belenyugszik ebbe, ne csodálkozzon, hogy napról napra szegényedik, egyre szerencsétlenebb, boldogtalanabb, lyukas a gatyája, szuvas a foga, büdös a hónalja, és nem hoz ide nagyobb értékteremtő lehetőséget az Audi, mint az összeszerelő üzemét (hiába nemzetgazdaságunk éke ő még így is) -- a kevés sikeres magyar start-up meg itt hagyja az országot. A polgári mentalitás (az autonómia) hiánya, az ebből eredő "nagyvonalúság" a közpénzek felhasználásának ellenőrzésében és a politikusi megtévesztés és korrupció feletti szemhunyás ugyanis törvényszerűen hozza magával a (gyorsuló) lecsúszást. Úgy nemzetileg, mint egyénileg. Aztán meg az egyre vadabb hazudozást -- úgy nemzetileg, mint egyénileg. A nemzetközi mércék megvetését és kigúnyolását egy kormányfő vezetésével. Az öntömjénező ciklus után pedig a döbbenetet, a siránkozást, az önfelmentést, és a mások pénzéért való kuncsorgást. Mint most és mindig.

8. Ha a magyar hónalja büdös, nem ad magára se szellemileg, se egészségileg, se, se, se, hanem belenyugszik a helyzetébe, akkor ne csodálkozzon, hogy a miniszterelnöke vérszemet kap, és elkezdi lehazudni a csillagot is az égről a magyarok "eredményeivel" kapcsolatban, csak hogy megőrizhesse a társadalomtól elkülönült hatalmát, amit úgy használ fel, ahogy nem szégyelli. És nagyon nem szégyell semmit. 

9. És a végén jönnek a költőink. Elsírják a jelenünket, elparentálják a jövőnket. "Isten, áldd meg a magyart...". Legalább Te. Ha már magunk képtelenek vagyunk tenni a jókedvünkért és a bőségünkért.

89 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr665653630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2013.11.24. 15:37:42

Nem tudom mit lehet várni egy olyan országtól amelyben, összesen pár százan vannak, akik kíváncsiak egy ezermilliárdos lopást kiteregető emberkére..

anonymand 2013.11.24. 16:22:07

@Tyreo:

Tisztelt Tyreo!

És ha valaki ezt nyersebben fogalmazza meg mint Te, akkor másutt köll menedékjogot kérnie...

Tisztelettel:
anonymand

Ui: ez nem azt jelenti, hogy egyetértek a távozott megfogalmazásával.

Tyreo 2013.11.24. 16:25:12

@anonymand: Ő is ostoba volt. Tudta, hogy ellene fogják fordítani, mégis nyitott egy akkora támadási felületet amiből csak rosszul lehet kijönni..

David8 2013.11.24. 16:56:42

Több mérőszámra van szükség, mert egy mérőszám kevés.

"Nem esik egybe a nemzet céljaival, és személyes megelégedettséget sem hoz magával a gazdasági növekedés puszta folytatása, a világi javak vég nélküli hajszolása. A nemzet szellemét nem tudjuk lemérni a Dow Jones-indexen, vagy a nemzeti teljesítményt a nemzeti össztermék összegével. A nemzeti össztermék ugyanis magában foglalja a levegőszennyezést is és a mentőautókat, amelyek elszállítják a halottakat az autópályáinkról. Benne vannak a különleges zárak az ajtóinkra, és a börtönök azoknak, akik ezeket betörik. A nemzeti össztermék magában foglalja a vörösfenyők kiirtását, és a Felső-tó halálát. Növekszik akkor is, ha napalmot, rakétákat és atomtölteteket gyártunk... magában foglalja... az olyan televíziós műsorok sugárzását, amelyek az erőszakot istenítik, hogy el tudják adni termékeiket gyermekinknek.
És ha a nemzeti össztermék mindezeket magában foglalja, akkor sok mindent nem lehet általa megérteni. Nem beszél családjaink egészségéről, oktatásunk színvonaláról, játékunk öröméről. Érzéketlen gyáraink élhetősége és utcáink biztonsága iránt. Nem tartalmazza költészetünk szépségét, házasságaink erejét, nyilvános vitáink színvonalát vagy közhivatalnokaink becsületességét... a nemzeti össztermék nem méri szellemiségünket vagy bátorságunkat, sem bölcsességünket vagy tanultságunkat, sem könyörületességünket vagy elkötelezettségünket a nemzet iránt. Röviden, mindent képes mérni, kivéve azokat a dolgokat, amelyek az élet értelmét adják, és mindent el tud mondani Amerikáról - kivéve azt, hogy büszkék vagyunk-e arra, hogy amerikaiak vagyunk."
John F. Kennedy

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.24. 17:01:47

@David8: Ebben természetesen sok igazság van, és én nem is beszéltem a GDP-ről. A társadalmi érték bonyolult fogalom, de egy nemzet megélhetése szorosan véve mégis csak azon múlik, hogy mi tud és milyen áron áruba bocsátani a megtermelt javaiból.

panelburzsuj 2013.11.24. 17:08:47

@David8:
Úgy sejdíted, hogy ha a családi egészségtől a nemzet iránti elkötelezettségig terjedő felsorolásra csinálnánk egy tűrhető metodológiát és megméricskélnénk minden szuverén országot, akkor Magyarország azokban jobban teljesítene, mint a nyers és bunkó GDP-ben mérve?

(Mondjuk a "költészetünk szépségét, házasságaink erejét, nyilvános vitáink színvonalát vagy közhivatalnokaink becsületességét" skálákon?)

David8 2013.11.24. 17:15:02

@HaFr: Ebben igazad van.

ricardo 2013.11.24. 17:37:11

@David8: A GDP nem mutatja, hogy milyen szép a feleségünk, jóllehet az nagyban hozzájárul a jólétünkhöz. Meg a nagyi házi baraclekvárjának utánozhatatlan ízét sem méri. A GDP nem az emberek jólétét méri. A GDP a bruttó kibocsátást méri adott helyen adott időszakban. A Duna pesti vízállása sem mutatja az emberek jólétét. De nem is célja. Ám ettől még nem felesleges mutató. Mindazonáltal igaz: azokban az országokban, ahol magasabb a GDP, az emberek életszínvonala magasabb.

leponex 2013.11.24. 19:00:47

"9. És a végén jönnek a költőink. Elsírják a jelenünket, elparentálják a jövőnket. "

Jelen esetben a filozófusunk ez az aktuális fűzfapoéta ...

Kedves HaFr!
Tényleg azt gondolod -filozófus létedre!! - hogy a töretlen -pénzben kifejezhető - gyarapodással lehet mérni egy ország értékét??

Minő csodálatosan értékes lehetett akkor a hitleri Németország a maga korában, népautóival, élenjáró rakétatecnikájával, genetikai ismereteivel, néplélektani kutatásaival, gyarapodó autóútjaival, dinamikusan fejlődő haditechnikájával?

Vagy nagy szellemi testvére, a szintén szocialista Nagy Szovjetunió?

Nem halad a Pártépítés talán, hogy ennyire magad alatt vagy?

leponex 2013.11.24. 19:06:44

@HaFr:
"és én nem is beszéltem a GDP-ről."

Nem, hát akkor miről?
Álmokról nem, az biztos.

"3. Az országok értékét sajnos pénzzel méri a nemzetköziség. ...
4. Aktuális érték tehát úgy keletkezik, hogy (némileg leegyszerűsítve) több pénzt kapunk valamiért, mint amennyibe az előállítása kerül. Minél nagyobb a különbség vagy a tört értéke, annál jobb nekünk. "

leponex 2013.11.24. 19:13:00

"de egy nemzet megélhetése szorosan véve mégis csak azon múlik, hogy mi tud és milyen áron áruba bocsátani a megtermelt javaiból."

Természetesen, de Te nem erről írtál, hanem a nemzetközileg elfogadott mércéről, ami pénzben fejezi ki egy ország értékét.

És ha egy amerikai hitelminősítő valamiért így vagy úgy dönt, akkor egy ország értéke máris változik.

Teljesen függetlenül attól hogy a fentebb említett termékcserében semmi változás nem történt.

leponex 2013.11.24. 19:17:56

Thaiföld most például hatalmasan felértékelődik majd, roppantul értékesebb lesz, hiszen a remélhető nemzetközi segítséggel, hitelekkel történő újjáépítés során rengeteg pénzben kifejezhető tranzakció fog lezajlani.

Óh be pompás értékelődés ...

egyetmondok 2013.11.24. 19:51:33

Az tény hogy ember,hatalomban annyit, mint Orbán, nem volt kénytelen hazudni, és ezek közé persze beletartozik a gazdaság teljesítménye körül való gigantikus hazudozás .
Amely gyenge , nagyon gyenge teljesítmény nem Orbán "bűne ", ő csak pont annyira nem tud ezzel mit kezdeni, mint Horn óta bárki.

explanatus 2013.11.24. 20:04:18

Pár megjegyzés:

3-hoz Nálunk most éppen a HŰSÉG a mérce, de hűség miatti kiváltságok nem a gazdaságon lendítenek, hanem növelik a beszedett adókat meg mindenféle járulékokat, mert csak ebből fizethető meg a „hűség”.

A történelmünk folyamán most jutottunk oda, hogy elég pusztán hűségesnek lenni és már kapod is a kiváltságokat. Magyarországot az tartotta meg több mint ezer évig, hogy világos volt kinek mi a feladata. A székely, szabad ember volt, de voltak kötelezettségei ennek fejében. Ma nincs kötelezettség, hacsak a békemeneteken való részvételt nem vesszük annak.

A privatizáció áldásaiban részesülők sem vállaltak semmiféle kötelezettséget. Emlékszünk rá mi volt az első „beruházás” a privatizált cégeknél: menő, fullextrás autó. Modern technológia, hát az nem volt „menő”.

4-hez Ha most a legújabb földosztás kapcsán azt tervezné az új „földesúr”, hogy -tegyük fel- szilvafát telepít, mert így a területen élő „jobbágyok” olyan munkához jutnának, amivel eltarthatnák családjukat, akkor rendben van, akkor azt mondanánk, igen értünk Magyarországért történt. De így van? Értünk/értük van? Egy fenét.

5-höz Ha az történne, hogy magas munkatartalmú hungarikumok termesztésébe fognának pl.: -fűszerpaprika- akkor rendben van. De inkább „okosan” annyi megbízhatatlan eredetű terményt importálnak, hogy a zacskóra még rá lehessen írni, magyar áru. Ügyes.

9-hez „,,ne feledkezzél el...”, mert már csak Ő segíthetne, ha mi magunk nem vagyunk képesek rá.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.24. 20:50:00

@leponex: Ne lihegj annyira, Lepó, mert kiszakad a tüdőd.

leponex 2013.11.24. 22:10:38

@HaFr:
más miatt lihgtem eddig :-)

Moin Moin 2013.11.24. 23:06:04

@leponex:

Bontsuk ketté – mert az egykori náci Németország és az egykori Szovjetunió egymástól alapjaikban különböző, egészen más esetek, ami a fejlődésüket (is…) illeti.

A hitleri Németország egy magasan fejlett ipari ország és annak tudományos-technológiai hátterén kapaszkodott fel. Ne feledd: Németország volt a XX. század elején a világ egyik legerősebb, a legtermelékenyebb és a leggyorsabban fejlődő gazdasága – már a XIX. század végén több acélt termelt (és jobb minőségben), mint az akkori Brit Birodalom. Az 1918-as vereség és a jóvátétel csupán tranziens jelenségek voltak, de az ország, a társadalom és a gazdaság tudásszintjét, munkakultúráját és technológiai képességeit nem érintették tartósan. (Csupán a likviditást.)

Ehhez képest az 1933 utáni fellendülés (amely valójában 1934-ben indult csak el) egyértelműen a leendő új háborúra alapozódott – és egyértelműen hitelből volt finanszírozva, amely hitel törlesztését Hitler a győzelem után a legyőzött államokkal fizettette volna. (A hitelt alapvetően a német – tehát a belföldi – nagytőke nyújtotta, tőkében és elhalasztott fizetésben, illetve direkt a háborúra alapozott termelő beruházások által.)

Így az 1945-ös vereséget követő, egészen az ’50-es évekig tartó pangás oka alapvetően a német „saját tőke” elapadása és a meg nem térülés volt és csak kisebb mértékben a háborús pusztítás. (Hogy ez utóbbi nem volt oka, annak bizonyítéka a háború után az amerikai és angol légierő által összeállított „kárlista”, amely a háborús pusztításnak a német háborús gazdaságra és termelőkapacitásokra gyakorolt hatásait elemezte és összesítette – és amelyből kiderült, hogy a német ipar nagyjában-egészében ezeket jól vészelte át.)

…Egyébként: a népautó tervei már az 1933-as náci hatalomátvétel előtt elkészültek, azokon a későbbiekben csak finomítások történtek. Az autópálya-program egy az egyben a weimari köztársaság „New Dealje” volt, a nácik csak lenyúlták az ötletet és a hálózat terveit. A náci „genetikát” semmiképp sem lehet tudományosnak nevezni – az SS fennhatósága alatt áltudományos, ill. a fajelméletet igazolni igyekvő „kutatások” folytak csupán. A „néplélektani kutatásokkal” ugyanez a helyzet… A rakéta- és haditechnikai eredmények pedig a már említett, hosszú évtizedekre visszanyúló német technológiai-tudományos fejlesztés, ill. a munkakultúra eredményei voltak. (Egyébként bizonyított technológia-történeti tény, hogy az újkori háborúk mindig jelentős műszaki előrelépést hoztak – elsősorban azért, mert a hadakozó felek gazdasági erőforrásaikat a haditechnikai fejlesztésbe terelik át háború idején, ill. közvetlenül az előtt.)

Szovjetunió: itt egy alapvetően paraszti társadalom erőszakos hatalmi eszközökkel történő iparosítása folyt – de mivel nem léteztek a fent leírt némethez hasonló tudományos, technológiai és munkakultúrabeli alapok, így az eredmény nagyon felemás lett. Végső soron ez a „technológiai és munkakultúrabeli megalapozatlanság” okozta a hidegháborús verseny elvesztését is és ezzel együtt a Szovjetunió emiatti bukását.

…Ez egyébként igen fontos tanulság lehet a mai magyar politika és gazdaságpolitika számára is: hiszen a „nemzeti tőkésréteg” és a „nemzeti ipar” (akár erőszakosnak is mondható” mesterséges megteremtésére alapozó orbáni elképzelésekkel épp az a baj, mint a sztálinival volt: egyszerűen nincsenek meg a magyar társadalomban azok a munkakultúra-alapok és az a technológiai-szellemi felkészültség és tudásmennyiség, amely nélkül versenyképes és teljesítőképes, fejlett és hatékony „nemzeti ipar” nem létezhet és nem is létesíthető, „parancsra”. Ehhez először az adott társadalom általános tudásszintjét kellene jelentősen emelni – itt korszerű, rendszerezett tudásról van szó -, de ezt is csak akkor lehet hatékonyan művelni, ha párosul egy előre tervező, hosszútávokban gondolkodó polgári mentalitás elterjesztésével. Mindezekről fogalma sincs az orbáni politikának (mint ahogy a gyurcsányinak sem volt és Bajnaiék fejében sincs ez meg így együtt), emiatt nem is errefelé haladnak a dolgok az országban. Bizony: Orbánék a „legkommunistább”, legsztálinibb módszerrel próbálkoznak.:-)

leponex 2013.11.25. 08:24:47

@Moin Moin:
Megtisztelő az alkalmi történelmi fejtágítód, de HaFr barátunk téziséhez ( és az én értetlenkedésemhez ) nem látom, miképp kapcsolódna.

Mérhető vagy nem egy ország aktuális értéke nezetközi mércével, pénzben?
Ha igen, kinek a fizetőeszközében?
Abszolút vagy relatív ez az érték?

******

És ha már idecitáltad a náci fegyverkezést, és annak forrását: "A hitelt alapvetően a német – tehát a belföldi – nagytőke nyújtotta", tekinthetem ezt burkolt xxmusnak, amivel a radikális jobboldal szokott érvelni? Hogy leginkább kinek az érdekében állhatott a háború, kinek hajtott hasznot?

Implicite ráadásul épp azt bizonygatod, amit HaFr is állít, hogy akkor járunk a legjobban, ha minél nagyobb a különbség a bekerülési költség és az eladási ár közt (hogy egyszerűsítsek)
Lenne még releváns példám ebből az időszakból ...

Márpedig a fegyvergyártás-forgalmazás és a kábítószer a legmagasabb profitrátával üzemeltethető piaci tevékenység.

Nos?

toportyánzsóti 2013.11.25. 08:30:53

Elefántcsont toronylakó tojásfejű észkombájnok csődje a narancsmaffia,akik alvilági alakokkal vállvetve lopják 1000 milliárdjait Mária országának!Komcsik visszatértétől rettegve alkották a közjogi rendszert,azok meg röhögve beléptek a KGB alapította narancsmaffiába.

toportyánzsóti 2013.11.25. 08:32:01

@leponex: Nem figyelsz,diszlexiás vagy?

I_Isti 2013.11.25. 08:43:08

Nem értem, hogy miért nehéz megérteni, hogy nincs alternatív győzelem. A futóversenyben például az a győztes, aki először ér be a célba. Aki nem a legrövidebb idő alatt futja le a távot, az hiába húz rá akármilyen ideológiát, nem nyert.

leponex 2013.11.25. 08:43:17

@Moin Moin:
" a „nemzeti tőkésréteg” és a „nemzeti ipar” (akár erőszakosnak is mondható” mesterséges megteremtésére alapozó orbáni elképzelésekkel épp az a baj, mint a sztálinival volt: egyszerűen nincsenek meg a magyar társadalomban azok a munkakultúra-alapok és az a technológiai-szellemi felkészültség és tudásmennyiség, amely nélkül versenyképes és teljesítőképes, fejlett és hatékony „nemzeti ipar” nem létezhet és nem is létesíthető, „parancsra”."

Aha.
Tehát várjuk meg, míg felkészültség lesz, és tudásmennyiség.
(Mint az álláshirdetésekben, egy pályakezdő diplomástól elvárt többéves szakmai, vezetői tapasztalat:) )
Tehát addig nincs mit tennünk, türelmesen várakozzunk.
Ne indítson 'Széchenyi tervet' egy ország, amíg nincs ebben tapasztalata.

No de addig mi legyen?

" Ehhez először az adott társadalom általános tudásszintjét kellene jelentősen emelni – itt korszerű, rendszerezett tudásról van szó -, de ezt is csak akkor lehet hatékonyan művelni, ha párosul egy előre tervező, hosszútávokban gondolkodó polgári mentalitás elterjesztésével. "

Polgárság ugye nincs, ilyesfajta mentalitást meg még a vámmentes nemzetközi kereskedelemben sem árulnak, tehát megint csak türelmesen várakozzunk, míg a felszabadításukra váró helóták - mindeddig homályban maradó procedúra keretében - polgárokká válnak, majd a mentalitásukat az aktuális kormányzat rendelkezésére bocsátják, amit aztán sikeresen párosíthat végre a tudásszint emelésével.

Na, ha ezzel megvónánk, jöhet a 'nemzeti ipar' megteremtése.
Alulról természetesen, mert felülről ez legsztálinibb legkommunizmus.
New Deal brrr.
Széchenyi-terv: brrrr.
Új Sz.T . még újabb brrrr.

Jah.

(Volt nekünk egy kzt919-ünk is valahol neki azért gyakorlatiasabb ötletei voltak az ország dolgainak rendbetételéhez.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.25. 09:39:22

A gond az, hogy bár több pont igaz, ez így együtt megint parttalan materializmus, baloldali gondolkozás.

szellemkor 2013.11.25. 09:40:00

A szerzővel azért kár vitatkozni, mert egy vonalnak sem lehet elmagyarázni mi az a gömb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 10:04:02

@szellemkor: Na, azért próbálja meg. Mert ez így semmi.

Kepa 2013.11.25. 10:06:04

Jo iras !

Azt hiszem pont itt van a problema, ha valakinek az evidenciakrol kell beszelni.

Ha bemegyunk valahova . akkor elotte kopogni kell. Ez egy evidencia. Ha itt kell kezdeni egy tarsalgast, targyalast az mar nagyon nem jo. Akkor inkabb elkoltozik, elvandorol, aki jobban akarja magat erezni.

Magyarorszag meg tovabb senyved, zsugorodik.
Es, azaz erdekes, hogy ezt vigan dalolva, kantalva, eljenezve teszi!

bontottcsirke 2013.11.25. 10:09:13

Erről egy anekdota jut eszembe;

Értekezlet, Pista bá felszólalna.
-Én csak azt akarom mondani, csak akarom mo...
-Pista bá! Majd a végén!- mondja a vezető
-De én csak azt akarom mo..
-Majd a végén!

Ez megy az értekezlet végéig.
-Na mondja Pista bá!-tér rá a vezető
-Én csak azt akarom mondani, hogy erre nem mondok semmit!

outsider1 2013.11.25. 10:18:48

@leponex:
A gazdagság igenis elsősorban kultúra, tudás függvénye. Az egy más kérdés, hogy egyes országok főleg saját oktatásuk rendbetételével érik el, vagy agyelszívás révén. A jólét és a kulturáltság összefüggése evidencia, de fölösleges szájbarágósan magyarázni. Pozitív minták kellenek, meg az, hogy az emberek ráérezzenek, van lehetőség a cselekvésre. Ehhez rengeteg munka, helyi szerveződés szükséges, sok-sok pénz. A baj, hogy nincs most olyan pénzember, aki nyíltan szembemenne a hivatalos politikával, mert azonnal kicsinálnák. Nem vagyunk még annyira szarul, hogy változtatni tudjunk. Ráadásul a felső-középosztályt jórésze Fidesz elkötelezett az egykulcsos miatt. Pedig ha egy kicsit is előre gondolkodnának, tudhatnák, hogy nagyon is ingatag ez a pillanatnyi kedvezőbb helyzet.

___________________________ (törölt) 2013.11.25. 10:22:34

1. Nem az értéke, hanem a hatalma. Az érték fogalma célra való használhatóságot jelent kb. definíció szerint - jó kés az, ami jól vág. Általános érték nem létezik sem országoknál, sem embereknél. Az általános értékhez legközelebbi fogalom a hatalom.

2. A hatalmat mérik pénzben, mérik katonai erőben, mérik kulturális presztízsben.

4. Így is. Ez az egyik eset. A másik meg, hogy vagy pedig a hatalmi viszonyokból eredő alkupozíciók miatt. A hatalmi viszonyok, azaz a kényszeralkuk vagy éppen korrupt alkuk szerepet játszanak az inputok árában, az outputok árában, a haszon eloszlásában stb. Ld. erőforrásokért vívott háborúk mint a legdurvább példa, de az igazság az, hogy ott van az olyan apróságokban is, hogy más lesz az ár, a viszonyok, ha franciák csinálnak metrót magyaroknak, mintha fordítva.

5-9 stb. Alapvetően az állam egyik fő funkcióban - legalábbis az általam leírt hatalmi Realpolitik-modellben - az állam funkciója az ideális nemzetközi hatalmi alkupozíció biztosítása. Kis és gyenge ország ebből maximum annyira lehet képes, hogy ha hatalmi módon kényszerelőnyt nem is tud elérni, legalábbiis hatalmi kényszerhátrányait csökkentheti, ha ügyes.

Kormányának feladata tehát ilyenkor más, erősebb országok (és azok gazdasági elitjének) hatalmi próbálkozásainak elhárítása, vagy ha nem megy, akkor azok hatásának csökkentése.

Kedvenc példám a termőföld. A vételár az olyan, hogy azt elbassza az ember előbb-utóbb. A földbirtokos és a napszámos közötti hatalmi alkupozíció viszont viszonylag stabil. Hát ezért.

___________________________ (törölt) 2013.11.25. 10:23:36

@Shenpen: ja, még valami. Azért veszélyes túl sokat olvasni gazdag és hatalmas országok szerzőitől, mert ők gyakran észre sem veszik, mekkora fórt kaptak ebből a hatalmi alkupozícióból.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.25. 10:25:48

@HaFr:

A pontok igazak, de valami hiányzik. Így együtt marxista szaga van.

egyetmondok 2013.11.25. 10:30:06

@leponex:
"New Deal..."
Leponex, annak,ott és akkor nem az volt ám az alapötlete, hogy a nyugati kapitalizmus megbukott, mert ennek a newdealnek itt,ez az alapötlete.
S nem is azzal kezdték,hogy rittyentettek az elnök barátai pár hét alatt vadiúj alkotmányt Amerikának,majd eszeveszett adóztatásba fogtak.

Nem zajlik itt Leponex semmiféle New Deal,ami zajlik,az annak a bebetonozása,amely egyébként a kétezres évek elejétől tönkreteszi az országot. Ez a mi newdealünk azt az államot erősítette és akarja tovább erősíteni,amely eddig is korrupt,túladóztató-túlosztó volt,tehát sajnos semmi köze nincsen semmiféle gazdasági stimulus-szerű sikeres programhoz.

egyetmondok 2013.11.25. 10:30:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mi a manótól van ennek marxista szaga ? Ezt tényleg kifejthetnéd.

outsider1 2013.11.25. 10:39:18

@Shenpen:
"Kormányának feladata tehát ilyenkor más, erősebb országok (és azok gazdasági elitjének) hatalmi próbálkozásainak elhárítása, vagy ha nem megy, akkor azok hatásának csökkentése."

Alkupozíciót jól képzett munkaerővel, stabil intézményrendszerrel, magas megtérülésű befektetési lehetőségekkel lehet elérni. Nem hárítani kell, hanem megtanulni illeszkedni. EGy kis országnak ez még akár könnyebben is mehet(ne).

I_Isti 2013.11.25. 10:39:58

@outsider1: A kultúrát meg lehet változtatni, méghozzá nagyon rövid időn belül. Az egyik módszer a "szentistváni", amikor államhatalmi eszközökkel kényszerítettek rá egy merőben eltérő kultúrát és vallást az addigi évszázadokon keresztül jól működő kultúra és vallás _ellenében_ a magyarokra.
Ezt a sokkot a magyarság a mai napig nem heverte ki: nem a kommunizmus, nem a nácizmus, nem a Habsburg elnyomás, nem a török hódoltság volt az első alkalom, amikor a teljes magyarság identitása válságba került, hanem pontosan a szentistváni állam létrejötte.
Ez volt az első olyan alkalom, amikor a magyaroknak az állam kinyilatkoztatta önmagát a maga teljes valójában. Sajnálatos módon ennek a hatását a mai napig "élvezhetjük". Beleértve az alap hazugságok kusza rendszerét, amely hazugságok építőkövei a magyar államiságnak immáron ezer éve.

Szelid sunmalac 2013.11.25. 10:41:54

Megint egy jo iras. Partiz embernek.
Es tul "filozofus szagu".
Hafr: Eltekintve a fizetett kommenteloktol, aki munkaidoben internetezik es ilyen blogokat olvas, azok Magyarorszagon a felso tiz szazalekba tartoznak mind anyagi, mind ertelmi szempontbol. Ennek a tizszazaleknak, jo, ha szinten tiz szazaleka egy kevesbe kormonfontan megfogalmazott irast ertelemezni tud, es meg kisebb hanyada leforditani a sajat nyelvere. Ennel meg kisebb hanyad tudja ezt a gondolkodasmodot magaeva tenni es ezen a nyelven ertelmesen vitazni. Ennek a legkisebb hanyadnak pedig megkisebb resze ert veled egyet.
Ezert jo ha a fent megfogalmazott uzenet eljut kb 100 emberhez, amibol 30 erti, 10 pedig egyetert vele.
A mondandom lenyege, hogy bar torekszel egyszeruen es erthetoen megfogalmazni a problemakat, meg mindig tul magas szinten vagy ahhoz, hogy ez szelesebb bazishoz eljusson.
Marpedig ha a tomegekrol irsz, akkor a tomegeknek kell irnod, es hozzajuk szolnod!
A Fidesz ezt pokolian jol csinalja.
Ne gondold, hogy ez leereszkedes es populista. (Illetve az, de a te szempontodbol ez mindegy!). Ez egy helyzet, amivel vagy azonosulsz, vagy megmaradsz a kommunikacios csontvaradban es eleve elveted a sikert a celodhoz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 10:46:45

@Shenpen: Azt gondolom, az érték adekvát megnevezése annak, amilyen gazdasági ereje, presztízse, katonai hatalma, diplomáciai befolyása lehet egy országnak -- a hatalom az értéknek csak az egyik szelete. De mivel az egész értékrend output/input alapú (azaz nem tartható fent sokáig egy olyan értékkoncepció, amely alapján az érték létrehozása "ne érné meg"), ezért az érték elemzése is meglehetősen szigorú, közgazdaság felfogást kíván.

Ettől kezdve mind nem értek egyet azzal, amit írtál, miközben ráadásul a 4. ponthoz adott hozzászólásodban implicite visszahozod -- azaz elfogadod -- az én premisszáimat.
Köszi.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 10:48:10

@Shenpen: ez nem számít az érvelés szempontjából

Laci A Lakli 2013.11.25. 10:48:38

Azért viccesnek tartom, hogy az Index címlapján található két cikk (Tudom ez blog, de akkor is mielött a szerkeztőség engedélyt ad a címlapra helyezésre gondolom átnézik egy kicsit...). Mennyire teljesen ellentétes álláspontokat képviselnek.
A cikk linkeje ez:
index.hu/belfold/budapest/2013/11/25/becsi_uti_haz/
A mondat pedig:
„Jelen pillanatban azonban úgy látjuk, hogy az európai és civilizált gondolkodást félretéve és kizárólag annak anyagi részét figyelve zajlanak a minket is érintő fejlesztések, nem törődve két, adófizető és törvénytisztelő család egészségével és életkörülményével.”
Amit szembe szeretnék állítani ezzel a mondattal:
"Az országok értékét sajnos pénzzel méri a nemzetköziség."

Na akkor, hogyan is mérik Európában vajon az ország értékét?
Vicces, valami nagy katyvasz lehet az indexesek agyában :D.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 10:49:45

@Szelid sunmalac: Ez akár így is lehet, de ez nem az a fórum, ahol túl mélyre volna érdemes merítkezni. Nem Hősök téri beszéd, hogy így mondjam.

Szelid sunmalac 2013.11.25. 10:49:46

@HaFr: Latod, ez egy tokeletes peldaja annak, hogy hogyan NE kommunikalj majd.

Mellesleg az "ertek" szubjektiv. Allamok kozott is. Nem fogsz talalni olyan meroszamot, vagy erteket, ami mindenkinek ugyanolyan sullyal esik a latba.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 10:50:31

@Laci A Lakli: Miért kéne nekik ebben dönteniük?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 10:51:51

@Szelid sunmalac: Éppen ezért az egyetlen adekvát fóruma az értékeknek a piac.

Szelid sunmalac 2013.11.25. 10:52:01

@HaFr: Tehat a megfogalmazas szandekos, hogy szukitse a jelenlevok es hozzaszolok koret? Ha igy van, mea culpa, es nem szoltam!

Szelid sunmalac 2013.11.25. 10:54:15

@HaFr: Reszben. Mert a piacot is megvalaszthatod, ahonnan az ertekeket veszed. Veheted a nyugati kulturad a piacodnak es az o ertekeik lesznek a mervadoak, de veheted a kozelkeletit, vagy epp a posztszovjetallamok piacat.
Aztna itt van ugyebar a magyar, vagy az ukran, amelyik arra is keptelen, hogy eldontse melyik piacon is akar adni-venni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 10:54:27

@Szelid sunmalac: Van ilyen és olyan poszt. Olyan szándék nincs, hogy szűküljön ez a kör, eredmény lehet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 10:56:35

@Szelid sunmalac: A nemzetközi piac egy és oszthatatlan. Ebben Ukrajnának is megvan az értéke és az USÁ-nak is. Ennek egy része hatalmi kérdés, de ahol Amerika (a katonai erőben) nagy, annak konfrontációs területein (államháztartási fronton) gyengül, ezért az ország relatív értéke folyamatosan morzsolódik.

egyetmondok 2013.11.25. 11:07:07

@Szelid sunmalac:
Abban bízunk,hogy ez a párt képes lesz arra,hogy olyan üzeneteket fogalmazzon meg,és úgy,hogy az elegendő, olyan "egyszerű" emberhez is eljusson,akikről beszélsz.
De abban igazad van,hogy ez nem is annyira egyszerű feladat,azt a hibát ugyanis nem szabad elkövetni,hogy a "tömeghez" való eljutás érdekében maga a tartalom vesszen el.

Abendsen 2013.11.25. 11:07:13

Baromság. A post azt feltételezi, hogy minden népnek egyforma a habitusa, a szükségletei, kultúrája stb. Ez súlyos tévedés. Egy spanyol vagy egy olasz (vagy egy magyar) nem érezné jól magát egy svájci vagy skandináv típusú országban, egész egyszerűen a különféle nemzeti sajátságok miatt.

A "feladat" nem az, hogy Magyarország egy második Hollandia legyen, hiszen ez lehetetlen hanem, hogy egy olyan Magyarország jöjjön létre melyben a magyarok jól érzik magukat. Ha ez megvalósul akkor onnantól a gazdasági fejlődés gyakorlatilag magától is megy.

Szelid sunmalac 2013.11.25. 11:11:01

@HaFr: Ertem a szempontod, es azalapjan egyet is ertek azzal, amit mondasz. Viszont en nem tekintenem egynek es oszthatatlannak, csak ha a legfelso szintet vizsgalod, ami egy Magyarorszag meretu allamot es annak sulyat tekintve nem relevans. En legalabb egy (kontinentalis) vagy ket (regios) szinttel lejebb mennek, mert a vilagpolitikai (es gazdasagi) porondon egyszeruen nem vagyunk tenyezok. Ilyen alapon akar vilagur meretekben is gondolkodhatnank, ugyanugy nem lenne ertelme.
Szerintem ott kell keresni az ertekunket, amire meg rahatassal tudunk lenni.
Piac: adni es venni.
Ha nem tudunk hozzadni, akkor a veteli arakkal sem erdemes foglalkoznunk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 11:23:22

@Abendsen: Nem ajánlom, hogy úgy kezdj egy kommentet, hogy "baromság", mert úgy a te baromságod annál nevetségesebbé váli

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 11:24:28

@Szelid sunmalac: Ez igaz, de az is meghatározza egy ország értékét, hogy melyik piacon tud megjelenni -- Mo. pl lassan már a regionális piacon is csak a többiek mosolygása közepette

Szelid sunmalac 2013.11.25. 11:24:28

Kulturalis, es ennek kovetkezteben ertekrendbeli kulonbsegek mindig voltak, vannak es leszenk. Ezt nem figyelembe venni oriasi hiba, es egesz egyszeruen ertelmezhetetlenne teszi a mondanivalot.
Nagyon egyszeru peldak: Magyarorszagon bizonyos ertek, ha valaki meg tudja kerulni a hatalyos jogszabalyokat, amik egyebkent lehetetlenne teszik a vallakozast. Nemetorszagban azt mondani, hogy ertek a kiskapuk keresese, ertelmezhetetlen.
Forditva: a nemeteknel a jol elvegzett munka az elsodleges ertek, a fizetes masodlagos. Magyarorszagon a fizetes az elsodleges ertek, a jol elvegzett munka meg hat...no mindegy.
Az EU-ban ertek a nok minden teren valo egyenjoguva tetele. Egy arab orszagban ez ertelmezhetetlen.
Ezeregy ilyen pelda van, es vilagszinten talan nincs is olyan, ami a valasztopolgarok nyelvere leforditva mindenhol ugyanazt az erteket kepviselne.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 11:26:15

@Szelid sunmalac: Sajna a piac mindenhez árat rendel (költséget és hasznot). Ezért nem működik nemzetközileg a magyaros "cselvetés". Azt a balkáni mészárosok piacán kellene eladni

Szelid sunmalac 2013.11.25. 11:28:59

@HaFr: Pontosan! Ezert eloszor downside-up kene felismerni, hogy mik a valasztok ertekei, aztan meghatarozni mik azok az ertekek, amiket mi magunkenak vallunk, majd megkeresni a kozos erteket azokkal, akikkel egy piacon szeretnenk lenni, visszafele haladva ezeket kommunikalni, amig a valasztok is magukenak tudjak ezeket, es csak utana a vilagpiacot nezni. Ily modon nem lenne szukseg nacionalizmusra es populizmusra sem, mert fednek egymast.
A kulonbsegeket viszont nem lehet figylemenkivul hagyni. A kritikus pontok ugyanis mindig a kulonbsegek, es ezeket nagyitja fel a Fidesz, a Jobbik, es a KDNP is. Megis sikeruk van.
Egy komplett szemleletvaltasra van szukseg, ami a kozos pontokat keresi.

Szelid sunmalac 2013.11.25. 11:31:03

@HaFr: Merd ma azt mondani az atlagos magyarnak, hogy balkani a mentalitasa! Mar buktal is mindent! A szembesites es a konfrontacio egy onkritikara kepes nepnel mukodhet, de mi meg nem vagyunk azon a szinten, sot, egyre tavolabb kerulunk tole! Szukul a jatekter, pedig abban szerintem egyeterthetunk, hogy a fejlodes elso lepese az onkritika gyakorlasa.

Abendsen 2013.11.25. 11:31:12

@HaFr: Vállalom, lehet, hogy baromságot írtam. A kommentedből azonban ez nem derül ki.

Ne akadjunk fenn a faszságon pls.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 11:32:52

@Szelid sunmalac: Látod, olvashatnál jobban is. Nem a magyarra mondtam. Orbánra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 11:34:06

@Abendsen: Igen, mert érzékeny gyerek vagyok, és az első szónál elment a kedvem attól, h komolyan vegyelek. Elolvastam, de nem nem reagáltam. Túl sok ilyen szóval van telehintve a blog.

leponex 2013.11.25. 11:35:25

@egyetmondok:
"Leponex, annak,ott és akkor nem az volt ám az alapötlete, hogy a nyugati kapitalizmus megbukott, mert ennek a newdealnek itt,ez az alapötlete."

Idéztem már neked, emígyen hangzott el:

"Ez pedig a tudományos kapitalizmus bukása, a piac mindenhatóságába vetett hit - amiről kiderült, hogy nem igaz, és szintén megbukott, itthon és világméretekben is. "

Te is érzed a különbséget ugye, de az nem illeszthető bele a fixálódott orbánfóbiádba ;-)

' S nem is azzal kezdték,hogy rittyentettek az elnök barátai pár hét alatt vadiúj alkotmányt Amerikának'

Mert volt nekik egy működő, nem egy ideiglenesnek szánt, amit mindenki újra akart cserélni, csak nem volt rá 'tehetsége' - de ezt is már százszor megcsócsáltuk ...

'majd eszeveszett adóztatásba fogtak.'

Miután a Magasságos Unió kijelentette, hogy a gdp és hiánybecslő készüléke egytizeddel magasabbat mutat a megengedhetőnél.
Oszt háromból háromszor nem sikerült a becslés, mégse szóltak Orbánnak: 'Bocsi, tévedtünk!' , talán nenm véletlenül;-)
Utólag már az is beismerésre került óvatosan, hogy talán mégse volt annyira üdvös hajkurászni a 3%-ot.

' Nem zajlik itt Leponex semmiféle New Deal'

Nem is állítottam, mindössze a fejlesztésre felülről történő állami beavatkozásra hoztam példát Moin Moin szakértőnknek.

'ami zajlik,az annak a bebetonozása,amely egyébként a kétezres évek elejétől tönkreteszi az országot.'

Hát persze, a legendás 2000-es orbáni tönkretétel ...
Meg a bokroscsomag-legeda, meg a konzervatív forradalom Bajnai-Bokros-Mesterházy trojkával, felkészül Gyurcsány :) ...

Mondjuk azt még mindíg nem értem, mivel kezdte tönkretenni Orbán 2000-ben az országot?

Lexa56 2013.11.25. 11:38:01

@Szelid sunmalac: Inkább legyen egy rétegpárt világos koncepcióval és vállalható tartással, amelyről tudni lehet, hogy kiket képvisel, mint egy nagy becsapós kisgömböc, amiről csak annyit lehet tudni, hogy be akar kapni. Ilyenből már van elég.

Szelid sunmalac 2013.11.25. 11:38:50

@HaFr: En pedig a magyarra. A valasztok tobbsege Orban mentalitasaval szimpatizal es azt vallja magaenak.

Szelid sunmalac 2013.11.25. 11:42:46

@Lexa56: Ebben egyet is ertunk, sot, tulleptem rajta. A feladat az, hogy ennek a retegpartnak a koncepciojat es tartasat minel szelesebb reteg magaenak vallja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.25. 11:43:24

@Szelid sunmalac: Ez az ellenzék hibája, nem Orbány erénye

Anselmo 2013.11.25. 11:44:32

Tettünk a jókedvünkért és a bőségünkért, mikor a legutóbbi választáson elzavartuk a picsába a ballibsiket. A legutóbbi statisztikák szerint növekedésnek indult a gazdaság, erről az indexen is cikkeztek, onnan veszem. Hogy 3 év kellett ehhez a Fidesznek? Lehet, hogy ténylege ennyire romokban volt minden, és hát volt ellenszél is bőven, nem mindenki érdekelt a sikerben.

Abendsen 2013.11.25. 11:44:54

@HaFr: Rendben belátom, hogy igazad van. Nem állt szándékomban belerondítani a társalgásba.

egyetmondok 2013.11.25. 11:51:46

@leponex:
" "Ez pedig a tudományos kapitalizmus bukása, a piac mindenhatóságába vetett hit - amiről kiderült, hogy nem igaz, és szintén megbukott, itthon és világméretekben is. " -- ezt Orbán mondta ?
" Tudományos kapitalizmus "...,mint a létezett tudományos szocializmus ellentéte, talán...?

Hogy mi történt itt 2000-től,ami teszi tönkrefele az országot, ma is ? Hát pont az állam mindenhatóságába vetett hit, Leponex.
Akkor kezdődik,és nagyjából sajnos pont a Matolcsy előkerülésével,Chikán félretételével,amiben persze nem tudjuk,hogy mennyi az Orbán. Tartok tőle,hogy sok,jó sok.

Magyarországon semmi sem volt igaz a piac mindenhatóságából,lehet,talán van ilyen ország,de ez nem az. Itt pont az ellentéte az igaz,valahogyan úgy,ahogy Orbánék (meg persze mások is,józan pillanataikban) mondták:

"Magyarországon egy nagyon kiterjedt szocialista újraelosztó állam telepedik rá a gazdaságra, a társadalomra és az egyénekre. Gazdasági és társadalmi bajaink legfőbb oka pedig éppen ez." --- Fidesz 2009.

Bizony,hogy bingó ez a 2009-es megállapítás,és bizony,hogy bingó az is,ha valaki azt mondja,hogy ehhez képest pont az ellenkezőjét csinálják,és ebben a pont ellenkezőt csinálásban már nem lehet a válságra hivatkozni: az idézett mondat 2009-es.
Zippelve: állami szerkezeti reformok nuku,az állam újraosztó funkciója növekszik,nagyobb bevételek-nagyobb kiadások: a 2000-es évtized folytatódik.

BKrisz 2013.11.25. 11:53:20

@leponex:
Lakástámogatási rendszer bevezetése? 2002-ben ellenzékből Medgyessy 100 napos programjának a megszavazása?

tükörfúró 2013.11.25. 12:17:11

@Shenpen:
"A vételár az olyan, hogy azt elbassza az ember előbb-utóbb."

Mármint elb@ssza a magyar ember, ugyérted. Meglehet itt a lényeg, ennyi, összesen "csak" ez a különbség.

A másik nemzet az csinál vele valamit, jövőt épít, befektet, beruház, oktat, építkezik, értéket teremt és megsokszoroz, a magyar meg olyan, hogy elmulatja, elszórja, elb@ssza.

Azután meg csodálkozva előadja, hogy jééé...

"A földbirtokos és a napszámos közötti hatalmi alkupozíció viszont viszonylag stabil."

Esetleg ő is földbirtokos lenne, lehetne, GAZDÁLKODNA a birtokkal, gyarapítaná, művelné, máködtetné.

Janem, az fárasztó, dolgozni meg tanulni kellene hozzá, egyszerűbb elb@szni, meg kellemesebb is.

tükörfúró 2013.11.25. 12:27:09

@egyetmondok: A felcsuti már ahány kérdésben és ahányszor megforgatta a köpönyegét..ehh...ő az akitől bármit, és bárminek az ellenkezőjét is lehet idézni, és nem csak csusztatva és elmaszatolva, hogy na ez majdnem azt jelenti, hanem szószerint és konkrétan is.

egyetmondok 2013.11.25. 12:37:07

@tükörfúró:
Ezért írtam fentebb,hogy nála nagyobbakat tán az egész magyar történelemben még senki sem volt kénytelen a hatalomban-hatalomért nagyobbakat hazudni.

Laci A Lakli 2013.11.25. 12:41:23

@HaFr:
Költői kérdés volt egy csipet iróniával fűszerezve. Persze ha nem tetszik a stilusom akkor az iróniát kicserélheted szarkazmusra... Mindenesetre vicces jelenség szerintem :D.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.11.25. 12:43:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "A gond az, hogy bár több pont igaz, ez így együtt megint parttalan materializmus, baloldali gondolkozás. "

Elég régóta olvaslak, és tényleg a jószándék mondatja velem, hogy lassan le kéne ülnöd valami értelmező kéziszótárral, és néhány alapfogalom valódi jelentésével tisztába jönnöd, hogy csak ebből a mondatból idézzek, "baloldali", ill. "materializmus". A "parttalan materializmus" az égvilágon semmit nem jelent, hogy a baloldali gondolkodás mitől lenne egyenlő a materializmussal, azt elképzelni nem tudom honnan vetted.

Az egész mondat egy jelentés nélküli üres locsogás.

Moin Moin 2013.11.25. 12:45:38

@leponex: Ami a fejtágítást illeti: az rád fér, hiszen te is a félművelt, ám elkötelezettsége folytán mániákus „véleménynyilvánítók” közé tartozol…
Igen, egy ország aktuális értéke csakis pénzben mérhető: az adott társadalomban előállított javak mind mennyiségi, mind pedig minőségi szempontú vizsgálatával. (Önmagában a mennyiség ui. nem mérvadó – gondolj az egykori „élenjáró szovjet technikára”, vagy a maoi Kína „népi kohóira”!)
A „pénzben mérhetőség” azért az reális képet egy társadalom értékteremtő képességeiről, mert a világpiac egyértelműen honorálja az értékes terméket. (Az „értékesség”, mint világpiaci „ítélet” nem csupán technológiai, hanem használati értékbeli elemeket is tartalmaz, továbbá vannak bizonyos érzelmi, azonosulásbeli aspektusai is.)
Nemigen akad arra példa, hogy egy társadalom, egy ország akár a benne élők, akár a külvilág szerint „magasan értékelt” lenne, ám mégsem lenne képes fejlett termékek előállítására.
„Kinek a fizetőeszközében?”: Ez egy ostoba kérdés – hiszen nem a fizetőeszköz fajtája mutatja az értéket, hanem a keresettség.
„Abszolút, vagy relatív ez az érték”: az érték mindig abszolút – a maga korában.
A fegyverkezésről: ez valóban csak nagyon keveseknek a hosszú távú érdeke és mindig sokkal többen vannak azok, akik a kárvallottjai –hiszen a fegyverkezés számláját előbb-utóbb kifizeti egy „végfelhasználó”, meg persze azok (életben, szenvedésben, anyagi javaik elveszésében, stb.), akiken a végfelhasználó végfelhasznál.:-) Nem akarom most itt kinyitni a háborúzás, mint etológiai jelenség témakörét… De egyébként „a nagytőke, mint a fegyverkezés és a fasizmus haszonélvezője”-téma nem a radikális jobboldal, hanem a baloldal témája szokott lenni! Gondolom, ezt csak elírhattad.:-)
Igen, akkor járunk jobban, ha a bekerülési és az eladási ár között nagy - és persze pozitív – a különbség. Ez az ún. „nagy hozzáadott érték”. De: a fegyvergyártás és – forgalmazás, valamint a kábítószer-üzlet „nagy haszna” egyáltalán nem olyan egyértelmű, hiszen nem nemzetgazdasági szinten jelentkezik. Ráadásul a kábítószer-üzlet egy tipikus „eltérített értékviszonyú” piac, hiszen a nagy hasznot a nagy kockázat generálja. Merő ostobaság ezért a kábítószer-tilalom, hiszen a károk társadalmi szinten jelentkeznek, a haszon pedig éppen a társadalomellenes, szervezett bűnözői köröket gazdagítja, erősíti – de ezt se nyissuk most ki!
„Nemzeti ipar-hiányzó alapok”: azt kérdezed, hogy „várjuk meg, míg felkészültség lesz, és tudásmennyiség”? Igen, várjuk meg – hiszen ha alapok nélkül építesz, úgyis összedől az egész építményed. Persze a „várakozás” alatt nem puszta, passzív várakozás értendő, hanem maga a felkészítés-felkészülés folyamata. Széchenyi terveket csak aztán érdemes indítgatni!

I_Isti 2013.11.25. 13:56:44

@Anselmo: Ha adnak neked öt forintos fizetésemelést úgy, hogy az azt megelőző három évben minden évben évente 2, 4 és 3 forintos fizetés csökkentésben volt részed, akkor most jól jártál, vagy nem jártál jól?

Anselmo 2013.11.25. 14:15:10

@I_Isti: ha azt látom, hogy több mint 10 éve csökken a fizum, és most először kevesebbet csökken, majd pedig növekszik, akkor én annak örülök. Az előző nagy zuhanásról pedig nem az tehet, akinél megfordul a tendencia. Az egyetlen kritika a jelen kormánnyal szemben az lehet, hogy nem tudtak 1 nap alatt csodát tenni.

I_Isti 2013.11.25. 14:23:46

@Anselmo: Jó, örülj nyugodtan, ugyanis ez azt jelenti, hogy soha nem lesz normális fizetésed, és soha nem fogsz még csak normális életszínvonalon sem élni.
(Egyébként meg a gonosz gyurcsányfletó ideje alatt évente nagyobb növekedés volt átlagban, mint amekkora növekedést viktor három év alatt össze tudott hozni. Beleértve a 2008-as nagy buktát is, amikor nagyot zuhant a gazdaság.)

panelburzsuj 2013.11.25. 14:32:18

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
"Az egész mondat egy jelentés nélküli üres locsogás."

Szemantikai jelentése nincs - kommunikációs funciója viszont van.

Ez a locsogás tökéletesen azonos Napóleon elvtárs tervrajzokra irányított vizeletének locsogásával. Nem érvel, hanem ítél: megbélyegez.

Közéléti diskurzusunk főárama: magyarok a pisizivatarban.

panelburzsuj 2013.11.25. 14:49:11

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Tartalmi jelentése az efféle szövegeknek van:

2010:

www.fakertesz.hu/fakfajlok/Disznoveny_tanulmany_20100423_v4.pdf?PHPSESSID=2824717852199367e6513906eeb8b66f

"A virágtermesztés fő központjainak számító országok (Hollandia, Dánia) stratégiája, miszerint a nemesítésen, szaporítóanyag-termesztésen keresztül „ellenőrzik” a világ
dísznövénytermesztését, számunkra jelenleg nem járható út, mivel a dísznövénynemesítés Magyarországon teljesen leépült."

2013:

www.kormany.hu/download/a/31/11000/magyar_zoldseg-gyumolcs_agazati_strategia_130829.pdf

"Földrajzi árujelzővel ellátott magyar
zöldség-gyümölcs termékek ... a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény ... a szegedi fűszerpaprika-őrlemény ...

Magyarország még nem használja ki a megkülönböztető jelölésekben rejlő piaci előnyöket."

"Az elmúlt húsz évben Magyarországon gyakorlatilag fokozatosan megszűnt a technológiai és technikai fejlesztéshez szükséges kutatói tevékenység , érdemi nemesítő munka például már csak néhány faj
esetében létezik. ... A drasztikusan
visszaesett fűszerpaprika-termesztés
jelenleg egy önálló kutatóhely fenntartására sem képes."

Ez a Béndek ilyesmikről okoskodik ott fent a posztban az "értékteremtés" körül táncikálva.

panelburzsuj 2013.11.25. 15:12:29

@panelburzsuj:
OFF vége: beszélgessünk a rezsiszámlák színvilágáról.

Anselmo 2013.11.25. 15:22:53

@I_Isti: "Egyébként meg a gonosz gyurcsányfletó ideje alatt évente nagyobb növekedés volt átlagban..."

és közben majdnem államcsődöt csináltak. ismered azt a mondást, hogy "a műtét sikerült, csak a beteg halt bele"?
most először sikerült kiegyensúlyozni a költségvetést, és ezzel együtt van növekedés, vagyis ez nem egy ideiglenes állapot, aminek az árát később kell majd kifizesse a következő kormány.

Anselmo 2013.11.25. 16:21:01

@I_Isti: láttam. még azt meséld el, hogy ha ilyen jól ment akkor nekünk, hogyan tudta az IMF kikényszeríteni Gyurcsány lemondatását?

egyetmondok 2013.11.25. 17:05:31

@Anselmo:
Amennyit erről én tudok,az az, hogy az IMF megígértette Gyurcsánnyal - nagyon is helyesen egyébként-,hogy a 13.havi nyugdíj (stb)visszavonásra kerül.(És amelyet ugye bevezetni sem lett volna szabad anno....)
No,erre a magyar kormányfő ígéretet is tett, csakhogy aztán semmit se volt hajlandó bejelenteni,meg persze cselekedni se.
Az IMF helyében én is ragaszkodtam volna,hogy akkor tán távozzon a kormányfő,s jöjjön helyette valaki más.

egyetmondok 2013.11.25. 18:05:11

@Anselmo:
Gyurcsány nem csinált államcsődöt,sok ostobaságot csinált,de államcsődöt pont nem.
Ha ma annyira lefagyna a pénzpiac,mint 2008 végén,ha ma sem lehetne a piacról finanszírozni az államháztartást,mint akkor nem lehetett,az Orbán-kormány is az IMF-hez fordulna...,és adja a Jó Isten, hogy a FED nyomtasson,nyomtasson és nyomtasson Anselmo,ellenkező esetben itt nagy baj lehet.

Evoke 2013.11.28. 19:34:09

@Anselmo:
"most először sikerült kiegyensúlyozni a költségvetést, és ezzel együtt van növekedés, vagyis ez nem egy ideiglenes állapot, aminek az árát később kell majd kifizesse a következő kormány."
A költségvetés jövőévi elfogadott hiánya 984 milliárd forint, a GDP 2,9%-a.Az idei várható hiány hasonló nagyságrendű. A növekedés 1% vagy kevéssel több. Milyen rendkívüli teljesítmény hatására csökkent az államadósság? Úgy vélem, ezt a hiánycsökkentést a gazdaságból, a piaci szereplőktől, az egészségügyből, az oktatási rendszerből, a magánnyugdíjak költségvetésbe való becsatornázásából fedezte a kormány.
süti beállítások módosítása