1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.10.12. 16:24 HaFr

Orbán: Lehet belőlem egy magyar Putyin is

A Telegraph-beli Orbán-interjúról az MTI / hetivalasz.hu / telegraph.co.uk alapján.

„Ahogy öregszem, hajlamosabb vagyok szkeptikusabb lenni. Az értékeket fontosabbnak tartom, mint a pénzt."

Jelentése: eddig többre becsültem a pénzt az értékeknél (bármit jelentsenek is ezek), de mostanra elég pénzem lett, törődhetek az értékekkel is. (Az nem deríthető ki, ennek mi köze a szkepszishez.) Stadionom van a kert végében, kelet-európai mércével elegáns vagyok, és kelet-európai mércével (tízévenkénti rendszeres forradalmárkodás után újra) konzervatív. Marketing pozíció: a hal megvénült, de annál szimpibb. Mint ilyen hal (vezető) készen áll a nemzet atyjának szerepére.

"A nemzeti szuverenitás egyre fontosabb a fejemben. A kérdés az: ki kormányoz minket? - ez a kulcskérdés."

Jelentése: nagyon szeretnék tovább kormányozni (mert olyan jó vagyok ebben), és nagyon nem szeretném, ha bárki megzavarna eközben. (Itt húztam, mert valóban nem voltak az előző mondatok méltányosak az interjú kontextusát tekintve, bár Orbán egész munkásságát tekintve nagyon is.)

Az interjú más részeiből kiderül, hogy néhány tekintetben korszakváltásra van szükség az európai (globális?) politikai gondolkodásban: egyebek mellett a személynek (a Vezetőnek) el kell nyernie az őt megillető helyet a politikában (az intézmények ellenében). Marketing pozíció: mi itt Magyarországon vagyunk a jövő. Konkrétan Ora et Labora(tórium), Soli Deo Gloria, de azért elsősorban Viktor rules, nerds.

A cikk utolsó bekezdésében a miniszterelnök személyiségére térnek ki: Orbán személy szerint nem szerény ijedős, kész felvenni a harcot. A boksz nemes sport - jelenti ki harciasan, majd hozzáteszi Nyugaton, a politika gyakran „csak karrier". Számára ennél sokkal több. 

Jelentése: Nagyon mély nyomot akar hagyni. Nagyon.

Visszaemlékszik a nehéz időkre, a késő 80-as években, amikor a Fidesz még kis pártként szemben állt a szovjetekkel, a szakszervezetekkel, a milíciákkal és az államapparátussal. „Ezzel voltunk körülvéve, és nyertünk. Hasonlítsa össze a kockázatot most - ez csupán semmiség." - mondja Orbán.

Jelentése: azé a múlt, akié a jövő (vagy legalább a jelen, de elég pofátlan emellett). A rendszerváltásnak ez a keresetlen behazudása a természetesen fogalmatlan angol újságolvasóknak Orbánt nem a Hősök terére, hanem a Csiperke utcai óvodába helyezi -- horizontilag.

Lehet, hogy Putyin szerepére kényszerülök -- vallotta be végül. Persze, csak ha a kényszer úgy kívánja, és nem nő elég ütemesen a gazdaság. Márpedig nem nő, mert Orbán nyomorgatja. Tehát Putyin lesz? Vagy csak arról van szó, hogy Európa Miniszterelnöke belengette az Armageddont arra az esetre, ha Európa elzárja a pénzcsapokat? Mert ez néz ki, ugye?

Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?
"The risk is there," Mr Orban rather surprisingly admits, though it is much smaller if Hungary is economically successful.

Lehet belőle egy magyar Putyin is, ha nem vigyázunk. Orbán az a fajta veszélyes ember (nem adok full diagnózist), aki szereti, ha tudjuk, hogy mit akar, mert szereti az elismerést és szereti kiváltani a döbbenetet. Ezért mindig elmondja előre, mit akar. És mi rendre múló rosszullétként kezeljük a bejelentéseit. Ez alkalommal aligha tudnánk nagyobb bakot lőni.

301 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr805565157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.10.12. 18:18:44

Ez hülye,teljesen szétbarmolta már a buciját Alzheimer bácsi!Fityusznak köze nem volt a rendszerváltáshoz!Gorbacsov és az USA talpát kéne az ilyeneknek naponta megnyalnia!

Moin Moin 2013.10.12. 18:33:33

Sógorom ilyen esetekben feltett szokásos kérdését idézve: "Fű vagy gomba?":-)

Magyarország az EU össz-GDP-jének kevesebb, mint 1%-át adja - erről írta Mikszáth a Fekete városban, hogy "Minek köhög a bolha, ha tüdeje nincsen?".

Lexa56 2013.10.12. 19:59:16

Az én szememben mindenesetre egy olyan ember, aki magának mást enged meg, mint amit az ellenfeleitől elvár, egy erkölcsi nulla. Különösen ha még közben Jézus Krisztus nevét is a szájára veszi (akitől ez a magatartás teljesen idegen volt) és diszkreditálja. Undorító.

panelburzsuj 2013.10.12. 20:12:17

"the Vladimir Putin of his country"

Kizárt.

Hogy vitte volna alezredesig a cégnél?

leponex 2013.10.12. 20:36:54

Emígyen HaFr barátunk, a konzervatív forradalmár:

"Lehet, hogy Putyin szerepére kényszerülök -- vallotta be."

Mármint Orbán.
Meg hogy bevallotta.

No nézzük, miképp interpretálja ezt a szélsőségesen nembaloldali index:

'... Orbán Viktor a putyinos kérdésre azt a választ adta, hogy

"ha gazdasági értelemben a jövőben sikeres tud lenni Magyarország, sokkal korlátozottabb a veszélye és kisebb a kockázata annak, hogy valaki a nyitott világ felé fordulás helyett nemzeti erős emberként nem tisztelné a szabadságot". '

Ezért vagy Te filozófus kedves HaFr, és nem valami műszaki értelmiségi :)

Képzeld el, mi lenne, ha egy építésvezető így értelmezné szabadon a kiviteli terveket, ahogy Te a szavak világában bókuszkodsz :))
!

egyetmondok 2013.10.12. 20:50:54

Két eset van.
Egy: Orbán nem tudja,hogy Európában az államokat nem kicsoda,hanem micsoda kormányozza. A micsoda pedig a tisztán,rendben elválasztott államhatalmi ágak együttese.
Kettő: Orbán Viktor a félelemben élő magyar nemzetiszocialista, hungarista szélsőjobbhoz beszél,amely örökké ettől rettegett: ki az úr felettünk ? Mi vagy az idegenek ?

Mindkét eset tragédia. Illetve nem is az. Elsöprendő történelmi hulladék.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.12. 21:03:52

@leponex: Lepo, lassan zsigói mélységekben jutsz. AMit te az indexnek tulajdonítasz, az valamelyik fidesz szájgép általi interpretációja annak a szövegnek, amit én angolul idéztem. Ha nem tudsz angolul, kérd meg valamelyik felettesedet biztos lefordítja neked.

egyetmondok 2013.10.12. 21:11:17

@leponex:
"The risk is there," Mr Orban rather surprisingly admits, though it is much smaller if Hungary is economically successful." ---

sötétebb materialista szöveget régen hallottam,ha Orbán tényleg azt mondta, hogy a puytini tempónak akkor nincsen esélye,ha az ország gazdaságilag sikeres.

Tényleg,Lepo ? Alap-felépítmény,a lét határozza meg a tudatot...és hasonlók ? Szupi...

Nem pont az ellenkezője kéne legyen igaz, bakker Lepo ? Hogy pont akkor kell vigyázni,hogy ne legyen autokrácia,putyini tempó,ha pont nem megy a gazdaság ?

leponex 2013.10.12. 21:16:14

@HaFr:

" Lepo, lassan zsigói mélységekben jutsz. "

Hogyne, kedves HaFr, ha Te mondod, persze hogy így van. Össze is rezzentem, jaj!

Te Charles Moore szavait idézted, nem Orbánt, akinek a válaszából a szerző is csak ennyit idéz:"The risk is there,"

És Te, aki tudsz angolul, emígyen fordítod:

"Lehet, hogy Putyin szerepére kényszerülök -- vallotta be."

(Kőmívesnek se menj a következő életedben, pedig szép szakma! :) )

Akkor mondjuk a népszava?

"Orbán Viktor véleménye szerint Európa problémáinak gyökere az a tény, hogy "a kommunisták soha nem szenvedtek teljes vereséget". A kommunizmusnak mint ideológiának "nincs üzenete a jövő számára", ám a nácizmustól eltérően olyan sokáig dominált, hogy vezetői, akik "nem voltak ostobák", egész kultúrát teremtettek, amely fenntartotta hatalmukat. Az irigységet tették életérzéssé, emellett "belenevelték" az emberekbe azt a hitet, hogy "bármilyen személyes erőfeszítés nélkül is jogosultak" juttatásokra. Magyarországon a kommunizmus szándékosan lerombolta a személyes felelősségvállalást, és ez összezúzta a középosztályt - mondta a brit lapnak a magyar miniszterelnök."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.12. 21:19:42

@leponex: ? Egyszerűbb, ha bevallod, hogy mellétrafálnál, kezd késő lenni, fáradt lehetsz. A riszkizder is ott van, meg előtte a kérdés is, megvan? Híkudbikamdöputyin, vonulj szépen vissza, ezért nem kapsz most óradíjat

leponex 2013.10.12. 21:20:16

az index még emígyen :

"Ezután az újságíró (Charles Moore) azt kérdezi tőle, hogy szerinte is lehet-e, hogy az egykori rendszerváltóból mára a magyar politika Putyinja lett. Orbán szerint ez a kockázat fennáll, de kisebb, ha Magyarország gazdaságilag sikeres. Ezután az Európai Unióról és a nemzetközi baloldalról kezdenek beszélgetni. "

Nos, szerinted a 'kockázat fennáll' fordítható úgy, hogy honi Putyinnak készül?

leponex 2013.10.12. 21:22:24

@HaFr:
"Egyszerűbb, ha bevallod, hogy mellétrafálnál,"
:)
Mivel is, kedves HaFr?
Hogy a 'kockázatot' nem tudom 'készülök' szinonímaként értelmezni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.12. 21:25:39

@leponex: Hát mit jelent bakker. Mit jelent egy elvileg demokratikus politikustól, hogy meglebegteti a saját putyinizálódását? Ártatlalanul, a gazdasági körülményekre fogva, mintha kvázi kénytelen lenne lemenni kutyába, mert tőle egyébként oly távol áll...?! Én még azt is kinézem belőle, hogy üzent a nyugatnak, h jobb ha finansírozzák az országot különben Armageddon lesz, bizony ilyen aberrált vagyok. Nem érzed az orrfacsaró bűzt, bakker, csak most éppen a negyedik gyenge érvedet húzod elő a kalapból, inkább adj egy számlaszámot, elküldöm neked az óradíjadat, csak hagyjá" má lógva

toportyánzsóti 2013.10.12. 21:41:13

@leponex: Küzdjél.Égesd szénné magad.

egyetmondok 2013.10.12. 21:43:08

@leponex:
Európa problémái azért vannak,az a gyökerük,hogy a kommunisták soha nem szenvedtek vereséget...óriási,Lepo,giga-galaktikus !

A szegény dánok,angolok, hollandok és franciák,finnek,osztrákok,stb.,a németekről nem is beszélve,azzal küszködnek, problémáik gyökere az, hogy a komcsik nem szenvedtek vereséget.

Aha...,itt, Lepo,tényleg nem.
Lásd: a mai magyar kormányt. De azért ettől,hogy itt a komcsik tényleg nem tűntek el,hogy itt nyomulnak nemzeti fürdőlepedőben és kétharmaddal,még azért nem kéne elszállni a nagyképűségtől,hogy ez Európának akkora gondot okozna...

leponex 2013.10.12. 21:43:20

@HaFr:
"Én még azt is kinézem belőle, hogy üzent a nyugatnak"

Látod ez nem jutott eszembe, de pompás gondolat!
Te többet nézel ki Orbánból, mint én !

De ha lehiggadsz egy csipetnyit, lehetne értelmesen még arról is beszélni, mit jelentett Orosszországnak Putyin valójában( igen, a komcsi kgb-s ) a sztereotíp és ostoba bulvárcsacsogáson túl.

Putyin 'erős emberként' bizony a totális szétesés felé haladó 'Szovjetunió' romjaiból visszaterelte Oroszországot egy nagyhatalmi státus felé.
Azaz nem hagyta, hogy tényleg eltűnjön a történelem süllyesztőjében.

(Soha nem gondoltam volna régebben, hogy Oroszországra valaha is pozitívan gondolok)

", inkább adj egy számlaszámot, elküldöm neked az óradíjadat, csak hagyjá" má lógva"

Ahogy gondolod, kedves HaFr, jó liberálisan konzervatív keresztényként mi mást tehetnél, ha valaki kicsit tudni olvasni magyar.

leponex 2013.10.12. 21:46:28

@egyetmondok:

"Orbán Viktor szerint "most már ostobaság" az a régi válasz, hogy a nyugatiak mindent jobban csinálnak. Az 1980-as években a magyarok azzal a kérdéssel szembesültek, hogy "miképp lehet megszabadulni egyes dolgoktól - a kommunizmustól, az állami elnyomástól, a túlszabályozástól". Ennek most már véget kell vetni, vannak dolgok, amelyeket a civilizáció érdekében nem kidobni kell, hanem fenntartani. "Szomorú lenne megválni a vallásos hittől, a nemzeti önazonosságtól, a családtól, sőt a szexuális identitástól is (...) nem ez a szabadság" - idézi a miniszterelnököt a The Daily Telegraph.

Orbán Viktor szerint Európában már egyes iskolákban is felmerült az az ötlet, hogy a gyerekeket "nem lányként vagy fiúként kell nevelni, hanem arra, hogy majd később válasszák meg szexuális identitásukat". "Néhol külön öltözőjük van azoknak, akik nem tudják, hogy kik is ők" - tette hozzá"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.12. 21:50:39

@leponex: Ó értem. Tehát új frontot nyitottál, és eljutottál odáig , hogy Orbánt Putyinnal exkuzálod. Azt hiszem, kár folytatnunk tovább. Ahelyett, hogy ennyit mondtál volna: bocs, kár volt tépnem a számat, mostantól büszkén vállalod az "az-aki-Orbánt-Putyinnal-fényezi" címet ezen a blogon.

leponex 2013.10.12. 21:51:26

@egyetmondok:
Biztos lemaradtál erről, csak Neked újra:

"A kommunizmusnak mint ideológiának "nincs üzenete a jövő számára", ám a nácizmustól eltérően olyan sokáig dominált, hogy vezetői, akik "nem voltak ostobák", egész kultúrát teremtettek, amely fenntartotta hatalmukat. Az irigységet tették életérzéssé, emellett "belenevelték" az emberekbe azt a hitet, hogy "bármilyen személyes erőfeszítés nélkül is jogosultak" juttatásokra. Magyarországon a kommunizmus szándékosan lerombolta a személyes felelősségvállalást, és ez összezúzta a középosztályt - mondta a brit lapnak a magyar miniszterelnök."
"

leponex 2013.10.12. 21:58:46

@HaFr:
"és eljutottál odáig , hogy Orbánt Putyinnal exkuzálod. "

Szamárságot beszélsz, ne haragudj!

Annyi közük van talán egymáshoz, hogy mindketten egy 'kommunizmus' által tönkretett ország vezetését 'örökölték meg', de Putyin benfenntesként sokkal hatékonyabban tudta a 'közjó' érdekében (is) terelgetni az oligarchákat.

Orbán ebben kisinasa sem lehetne, még szt-tiszt sem volt, mint egyik derék kormányfő-elődje echte liberális támogatással.

egyetmondok 2013.10.12. 22:00:57

@leponex:
Lepo,kicsoda vagy micsoda akadályozza Orbánt abban,hogy visszaadja a magyar állam régi fényét,nem a nagy,de a hatalmi státuszát ?

Senki és semmi Lepo,a világon senki és semmi.

A nagy bibi tudod az,hogy a német gyereknek nem a végtelen setét Robert Fico-val példálózva magyarázzák a német közszolgálati tévében,hogy mi a nem sajtószabadság,hanem ezzel az Orbán Viktorral,aki hezitál: jajajaj,vajon akkor-e a gazdasági baj,hogy putyin módra köll átalakítani a demokráciát...

Nem érzed,hogy mennyire szánalmas,megalázó ez,amiket ez az ember össze-vissza beszél szerte Európában ?

egyetmondok 2013.10.12. 22:07:59

@leponex:
Állami elnyomás,túlszabályozás...Lepo,és a Föld is lapos,de tényleg ?

Ha nem adod önként a manyup pénzedet,nem kapsz állami nyugdíjat,annak ellenére se,akkor se,ha fizeted a járulékot...; "túlszabályozás"...: viccelsz Lepo,hány új adó lett itt 2010 óta,mennyi új túlszabályozásnak kell megfeleljen egy magyar kisvállakozó,ha indulna,szemben egy angollal,dánnal,némettel ?

" Bármilyen személyes erőfeszítés nélkül is jogosultak " juttatásokra ? Mi van Lepo ? Mit tett a magyar polgár,milyen személyes erőfeszítést,hogy kisebb lett a rezsije 10-20-30 %-kal ?

Miről beszél Orbán ? Tán arról,amit szeretne tenni. De miért is nem teszi ?

egyetmondok 2013.10.12. 22:10:18

@leponex:
Azért ez nem csak a kommunistákra jellemző. Tudod,ugye tudod:

"Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit; a tudatot hogy ő, „mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban egyszerűen azért, mert ő „ keresztény magyar úri ember” joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem „kereszténymagyar” vagy „úriember”, tartani a markát, s kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában.Mert ez volt a „jobboldaliság” igazi értelme."

leponex 2013.10.12. 22:54:21

@egyetmondok:
" A nagy bibi tudod az,hogy a német gyereknek nem a végtelen setét Robert Fico-val példálózva magyarázzák a német közszolgálati tévében,hogy mi a nem sajtószabadság"

:))

Ja.
Mert a német gyerekeket a kockásfülü nyúl abszolút nem érdekli, csakis Orbán sajtószabadságtipródásán aggodalmaskodnak anyunál, ők meg betelefonáltak a tévének, hogy rémálmaik vannak az ovisoknak, hogy se nyomtatott, se elektronikus sajtó nincs ma már Magyarországon!

OMG! - mondaná HaFr barátunk:)

(A Fico meg szerintem elismerésre méltóan küldte a süllyesztőbe Meciar urat. Szlovákiával meg egészen békés a kapcsolat, de ezt te úgysem értenéd meg, miért.-) )

",hanem ezzel az Orbán Viktorral,aki hezitál: jajajaj,vajon akkor-e a gazdasági baj,hogy putyin módra köll átalakítani a demokráciát..."

Jó neotény2, nem ezt mondta ez a Patás ... :)

" Nem érzed,hogy mennyire szánalmas,megalázó ez,amiket ez az ember össze-vissza beszél szerte Európában ?"

Nem érzed, mennyire szánalma, amkor egy filozófus remek angol tudásával a 'kockázatot' szót 'készülök' szinonímaként értelmezi? Meg bevall...

Bocsi, mintha külön életre kel volna a poszt közben :))

Talán nem véletlenül ...

Teháat a 2.0 verzióban:
"Lehet, hogy Putyin szerepére kényszerülök -- vallotta be végül. "

De hát még ezt se mondta az a Patás!

Nem érzed, tényleg milyen szánalmas ez így??

Tyreo 2013.10.12. 22:56:54

És ez megint csak egy kis mínuszos hír.
Ez nem jó. Kezdjük megszokni az abszurdot.

Tyreo 2013.10.12. 22:59:27

@leponex: Azt mondta, hogy létezik az a kockázat, hogy Magyarország putyinja lesz. Akkor szerinted ez mit jelent?

egyetmondok 2013.10.12. 22:59:35

@leponex:
" Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?
"The risk is there," Mr Orban rather surprisingly admits, though it is much smaller if Hungary is economically successful. ---

kérj meg valakit,aki segít fordítani.
Addig csak vetíteni tudsz,ráadásul rosszul.

leponex 2013.10.12. 23:14:10

@egyetmondok:
"Föld is lapos,de tényleg ?"

Nem, az banán alakú, Te még nem tudod??

"Ha nem adod önként a manyup pénzedet,nem kapsz állami nyugdíjat"

Ahogy már kifejtettem, ez egy nagyon ostoba kommunikáció volt, száz öngólt rúgott magának ezzel a kormánypárt.

'Zéró befektetés, zéró költség, zéró kockázat, fix jutalék a külföldi alapkezelgetőnek, állami garanciavállalással államadósságból finanszírozva'

Nagyjából ennyit kellett volna csak elmondani, sokkal brutálisabb és igazabb lett volna.
A fidesz önsorsrontásban verhetetlen :)

"hány új adó lett itt 2010 óta"

Nem kevés, főként ugye a 'multik' számára.
Orbánnak a nyakára tették a kést, 2012-re belengették a bukást, ha nem szerelmeskedik az ájemeffel ... Mert az Eu GDP-becslő készüléke néhány tizededel többet jósolt mint a hazai.
A Patás meg azt mondta, ha kell, még több adót fog kitalálni:)
Nem fogod kitalálni, ki hagyta abba egy időre a meccset ...

Harmadik éve nem sikerült kicsikarni Orbánból a 3% feletti hiányt.
(Nem Orbán lovagolt ezen, ugye.)

",mennyi új túlszabályozásnak kell megfeleljen egy magyar kisvállakozó"

Rengeteggel, ahogy sajnos régebben többel is.
A magyar adminisztráció egészen abszurddá puffasztotta fel magát, mesélhetnék:(

"Mert ez volt a „jobboldaliság” igazi értelme."

Most mondjam azt, hogy szólj HaFr barátunknak, mielőtt tényleg a nyakunkba öntené sajátos jobboldali forradalmát?

leponex 2013.10.12. 23:15:20

@Tyreo:
"Azt mondta, hogy létezik az a kockázat, hogy Magyarország putyinja lesz. Akkor szerinted ez mit jelent?"

Ez azt jelenti, amit HaFr barátunknak is írtam, nem ezt mondta.

leponex 2013.10.12. 23:19:00

@egyetmondok:
"kérj meg valakit,aki segít fordítani."

Kérj meg valakit, aki elmagyarázza, mit jelent egy szövegben az idézőjel ( így néz ki: " ), és kettő van belőle , köztük a konkrét idézet.

A mondat egyéb részei már interpretáció kérdése.

Például szabad fordításban:
"The risk is there,"
azaz:
"Lehet, hogy Putyin szerepére kényszerülök -- vallotta be."

leponex 2013.10.12. 23:24:53

"És mi rendre múló rosszullétként kezeljük a bejelentéseit. Ez alkalommal aligha tudnánk nagyobb bakot lőni."

:))

No, ebben a baklövésben teljesen igazad van, kedves HaFr!

Pedig ugye én is hányszor noszogattalak, olvasd már el a kötcseit, sok minden benne van.

De bakot lőni nem először sikerült Neked, asszem :)

egyetmondok 2013.10.12. 23:28:05

@leponex:

" The risk is there " -- fideszes fordításban ez lehet ott, tehát Oroszországban is.
Orbán hamarosan átveszi Oroszország irányítását.Csak beszorítja valahogyan az idejébe.
Toldjad ezt a verziót,pont olyan jó,mint az eddigiek tőled.

leponex 2013.10.12. 23:34:18

@egyetmondok:
Gondolom együtt vadásztok ...
:)

nevetőharmadik 2013.10.13. 00:03:12

OFF, de HaFr, hogy lehet, hogy Lepót még mindig nem dobtad ki? Nem mondom, az egyik legkifinomultabb troll, akit valaha láttam, de attól még destruktív troll. Vagy otthon is sportból veszett rozsomákot tartasz, hosszú láncon? :D

panelburzsuj 2013.10.13. 00:16:37

@HaFr:

www.montypython.net/scripts/armyprot.php

Dino: Be a shame if someone was to set fire to them.

Colonel: Set fire to them?

Luigi: Fires happen, Colonel.

Dino: Things burn.

www.youtube.com/watch?v=cNZKUozrBl4

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 01:31:35

@leponex:

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/hungary/10373959/Viktor-Orban-interview-Patriotism-is-a-good-thing.html

Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?

"The risk is there," Mr Orban rather surprisingly admits, though it is much smaller if Hungary is economically successful.

----

1) a kérdés nincs idézőjelek között, tehát nem szükségszerű hogy pontosan így volt feltéve OV-nak.
2) _valamilyen_ kérdésre OV azt válaszolta, hogy "a kockázat létezik", hiszen _az_ idézőjelek között van, tehát feltételezhető hogy OV _pontosan_ ezt mondta.
3) a "rather surprisingly admits" egyértelműen az interjúvoló interpretációja: az ő hitelétől függ hogy ez mennyire "bevallás".

Mindezeket figyelembe véve _még mindig_ az az egyszerű értelmezés (ld. Ockham Borotvája) hogy az interjúvoló megkérdezte OV-t: lehetséges-e hogy OV-ból egy Putyin-féle autokrata válik Mo-n (vagy Mo számára). Mire OV azt válaszolta hogy létezik ilyen kockázat. Ezt az intejúvoló meglepő bevallásnak tekintette: nem várta volna hogy egy EU-tagország miniszterelnöke meghagyja ezt a lehetőséget -- vagy legalább is hajlandó ezt kimondani.

----

Te múltkor megemlítetted hogy valamiféle családi tanácsadással foglalkozol. Tegyük fel hogy megkérded férjuramat: fennáll-e annak kockázata hogy az asszonypajtása átesik a vak komondorukon? Mire ő azt válaszolja: "a kockázat létezik". Te hogyan értékelnél egy ilyen választ? Lehet úgy is venni hogy a férj egy teljesen elvi lehetőség felvetésére adott egy igaz választ, miszerint _valamilyen mértékű_ kockázat létezik -- de ez olyan elenyésző hogy nem jelent gyakorlati lehetőséget. Viszont ha azt is hozzáteszi hogy ez a kockázat csökken ha az asszony nem szólogat be, nem szívja a vérét, akkor már valószínűsíthető hogy nem egy nullához aszimptotikusan konvergáló kockázatról beszélt a férj -- és neked sem szabad úgy venned.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.13. 08:17:53

Még jó hogy Putyint mondott és nem Kim Dzsogingost.

Hidvégi Mihály 2013.10.13. 08:21:38

@nevetőharmadik: Ne bántsátok Lepót azon túlmenően, hogy vitatkoztok vele. Fontos része ő a mai magyar valóságnak, sokan vannak ugyanabban a cipőben mint ő. Hisz abban, hogy van egy ember, aki mindenek fölötti erejű, erkölcsiségű, tudású. Ebből a hitéből kell valahogy kihozni, hogy felébredjen benne a kételkedés rózsája. Ez a kinyílt rózsa segíthet abban, hogy az ország mentálisan jobb, tudásban erősebb állapotba kerülhessen s még egyszer olyan emberre ne voksoljon, akit csak hatalmi mámor vezérel. Még ha olyan szirénhangon is beszél.

panelburzsuj 2013.10.13. 09:30:23

@Hidvégi Mihály:
Melyik könnyebb?

"jó királyra" vágyni?

"jó polgárrá" válni?

Sírköves Slomó 2013.10.13. 09:48:48

Nagyon szimpatikus Orbán ebben az interjúban is mint általában.

A 'pénzcsapok' a deficiteljárás miatt voltak egyedül reális veszélyben.

nevetőharmadik 2013.10.13. 09:51:44

@Hidvégi Mihály: valóban sok ilyen ember van, de ahogy már a ProgBlogon is kifejtettem, az ő meggyőzésükre most fölösleges időt és energiát pazarolni. Első körben azokat az embereket kell összefogni, akik már nem hallgatnak a szirénhangokra, de tenni akarnak. Második körben kell azokhoz eljutni, akik nem hallgatnak a szirénhangokra, de passzívak, kiábrándultak. És csak ezután lehet azokkal foglalkozni, akik örömmel hallgatják a szirénhangokat, és bármi mást elutasítanak.

Mellesleg Lepó nagyon rafinált, értelmeseket és támogatókat is mond, aztán el-elhelyez egy jól irányított kétségbevonást, vagy mint itt, Orbánmosdatást. Na ezért kellene vele utolsó körben foglalkozni, mert ő már beoltotta magát az itteni gondolatok hatása ellen. Maximum azért érdemes vele vitatkozni, hogy nehogy már bármelyik olvasó azt higgye, be kell neki dőlni. Bármi más egyszerűen nem hatékony.

panelburzsuj 2013.10.13. 09:56:39

@nevetőharmadik:
"Maximum azért érdemes vele vitatkozni, hogy nehogy már bármelyik olvasó azt higgye, be kell neki dőlni. Bármi más egyszerűen nem hatékony."

Én úgy saccolom, hogy pont az az eljárás a legkevésbé hatékony, amikor nekiveselkedsz a "tudatos tematizáló" kétmarokkal szórt szemetét fölszedgetni.

♔bаtyu♔ 2013.10.13. 09:57:41

Néha zavarnak az emberek. Jelentése Dunába fogom lőni a zsidókat.

kpityu2 2013.10.13. 10:06:32

Miből meg nem tudnak élni egyesek.

♔bаtyu♔ 2013.10.13. 10:11:26

@kpityu2: Ne is az írás a gáz, hanem az, hogy egyesek komolyan veszik.

Mindig is mondtam, hogy a balliberális politikus legnagyobb ellensége a hatékony iskolarendszer.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.13. 10:13:19

jó interjú, és szerencsére elolvasható. úgyhogy nincs szükség az interpretációkra.

high up! 2013.10.13. 10:16:32

Ki a lófaxot érdekli, hogy ez a Felcsúti Megélhetési Demagóggép mikor mit mond? Saját maga is bevallotta, hogy rendre hazudik mint az állat. A sorozatos eredményelenségei, felsülései pont ezt mutatják. Ja, ő ezekre aszonygya, hogy:
1. a szabadsagharc kolletáris veszteségei
2. vagy pedig (egyidejüleg) a világon egyedülálló magyar eredmények!

A legnagyobb szégyen, hogy még mindig van neki valami majd 2 milliós betanított majom tenyészete, akiknél ez az Nemzetrontó Hülyegyerek magasabb értéken áll mint Jézus Krisztus.

high up! 2013.10.13. 10:18:17

@♔bаtyu♔: "balliberális politikus legnagyobb ellensége a hatékony iskolarendszer."

A fidióták természetes ellensége pedig a könyv.

Meg az iskola. Meg az önálló gondolkodás. Meg a polgárság. Meg a nemzet. Meg Európa.

high up! 2013.10.13. 10:20:41

@Minyimányi Monyó: "Még jó hogy Putyint mondott és nem Kim Dzsogingost."

Mondhatott volna Fekete Özvegyet is, aztán most nem röhögnénk semennyit!

nevetőharmadik 2013.10.13. 10:21:04

@panelburzsuj: Hát lehet, hogy igazad van. Talán ezért is kérdeztem HaFr-t, hogy miért hagyja, hogy itt mérgezze a levegőt. Az ilyeneknek tényleg csak az a hátrányuk, hogy a romboló szándékuk nem olyan nyilvánvaló, mint mondjuk egy batyunak itt fent, és én kicsit tartok attól, hogy néhányak bedőlnek neki.

♔bаtyu♔ 2013.10.13. 10:24:49

@high up!: Ne kínlódj haver, szánalmas.

panelburzsuj 2013.10.13. 10:24:55

@nevetőharmadik:
Aki Lepót újra meg újra figyelmesen végigolvassa, az gyógyítgató szerinted?

Legalábbis reális hatékonysággal ...

panelburzsuj 2013.10.13. 10:26:18

@panelburzsuj:

gyógyítgató = gyógyítHató

(vááá....)

profilo 2013.10.13. 10:28:39

@panelburzsuj:

És mégis ezt teszitek,mert érzitek...sőt...tudjátok,hogy van igazság abban amit mond.És ha azt kéritek,hogy moderálják ki,dobják ki innen,akkor erősen gondolkodjatok el azon,hogy volt-e értelme annak a nagyon sok ezer leütésnek,melyet ezen az oldalon a gondolat- és szólásszabadság védelmében elkövettetek.
Vitatkozzatok vele.
Ha elhallgattatjátok akkor egy oldalra kerültök az általatok bírált és megvetett diktátorral,Orbánnal...

panelburzsuj 2013.10.13. 10:36:36

@profilo:
Látod, ez is egy érdekes "tünetegyüttes": a " vaksi többesszámozás".

Lepó a megmondhatója, hogy hányszor szóltam hozzá összesen, ebből hányszor lekezelően, pimaszul, gorombán - és hányszor céloztam olyasmire, hogy erővel ki kéne őt innen rakni.

Te meg mint a vakegér, többesszámozol...

high up! 2013.10.13. 10:48:14

@♔bаtyu♔:

Mi van félázsiai, kifogytak a NER jelszavak?

hazug fidesznyik (törölt) 2013.10.13. 10:49:10

poszter:"Orbán az a fajta veszélyes ember"

Ember? Ez nem túlzás?

hazug fidesznyik (törölt) 2013.10.13. 10:51:29

@♔bаtyu♔: "Ne kínlódj haver, szánalmas."

Az volt a szánalmas, amikor teherbe verték anyukádat.

♔bаtyu♔ 2013.10.13. 10:54:14

@high up!: Nem esett jól mi? Mit tegyek, ha egyszer te ennyire ostoba vagy és rád illik?

Honnan tudhattam volna?:))))

♔bаtyu♔ 2013.10.13. 10:57:46

@hazug fidesznyik: Te is jól igazolod amit írtam. Eseted bizonyíték arra, hogy jobb lett volna, ha apád inkább kiveri magának, de amilyen pechje volt, ott volt anyád.

Ők is rosszul jártak, te is és mi is.

gyomirtó 2013.10.13. 11:01:09

@high up!: Nálad nagyobb demagóggal még nem találkoztam a neten.

profilo 2013.10.13. 11:15:28

@panelburzsuj:

Hiába játszod a sértődöttet,tudod,hogy "jogos" a többesszám.

MACISAJT 2013.10.13. 11:19:23

"Lehet belőle egy magyar Putyin is, ha nem vigyázunk. "

Most hagyjuk is, hogy ez a putyinozás a bal-és/vagy hiszteroliberális belemagyarázás újabb iskolapéldája(most éppen a Telegraph interjúját félremagyarázva)...

Viszont ha már a Putyin példa is (újra) előkerült...(azért újra mert ez már lejárt lemez, a Spiegel c. hiszterolibsi orgánum már régesrég elsütötte a "Puszta-Putin" féle elméncséget).
Ami valljuk be, fokkal jobb mint a Mussollini-Hitler stb. asszociációk (szintén ugyanazokból a forrásokból), viszont egy fokkal rosszabb mint Orbánnak De Gaulle-val való hasonlítása( Le Monde).

Ez a putyinozás már-már szintén hízelgő.
Putyin ugyanis visszarántotta Oroszországot a szakadék,a totális szétesés széléről.
A jelcini farvízeken Oroszországot szétrabló oligarchákat szétverte, börtönbe záratta( Hodorkovszkij) vagy megfutamította(Berezovszkij és tsai, Londontól Tel-Avivig).
És most,a szíriai "vegyifegyverek" kapcsán akkora külpolitikai maflást vitt be az USA háború párti lobbistáinak hogy a fal adta a másikat.
Putyin Oroszország többször megválasztott, tagadhatatlanul erős embere.
Gyűlölik is őt eléggé a "liberálisok".

♔batyu♔ 2013.10.13. 11:25:40

@gyomirtó: Ez kivételesen azért demagóg mert ostoba, nem pedig azért mert megél belőle.

♔batyu♔ 2013.10.13. 11:26:56

@MACISAJT: Igen, egy Orbán olyan mint Medgyessy, vagy főleg mint Bajnai hasonlat az nagyon gáz lenne.

Legalábbis az ország értelmesebb felének.

MACISAJT 2013.10.13. 11:37:03

@MACISAJT:

Hogy az EU-ban azzal vádolják Orbánt hogy az MNB függetlenségét veszélyezteti...:)

Nos, éppen három napja jelent meg:

"Az MNB idén nem lesz veszteséges
MTI, 2013. október 10. 07:54

Idén a jelek szerint már nem kell a költségvetésnek kisegítenie a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), miután az idei évre tervezett 203 milliárd forintos veszteséget sikerült az új vezetésnek ledolgoznia.

A jegybank csak az alapkamat csökkentésével nyolcvanmilliárd forintot spórolt meg."

Milyen érdekes, ugye?
Ahogy a "független" trojka( simor-karvalits-királyjúlia) távozott az MNB éléről...
megszűnt a tervezett 203 milliárdos veszteség(amint jövőre a költségvetésnek kellett volna kötelezően pótolnia)..
ugyanakkor történelmi mélységekben az infláció és az alapkamat is.

Nos, ha ennek a "putyinizálásnak" ez az eredménye, akkor hajrá:)

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.10.13. 11:38:18

De most hogy, vagy mi???

" Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?
"The risk is there," Mr Orban rather surprisingly admits, though it is much smaller if Hungary is economically successful. ---

Nem értem.

Miért nem úgy kérdi: "is there a risk that YOU could be...?" Vagy itt a jövő miniszterelnökéről beszéltek ilyen ködösen, amikor "he"-t használtak? Az meg lehet Orbán is, de bárki más is? Nem arra vonatkozott a kérés, hogy:

"Fennáll-e a veszélye annak, hogy egykor egy Putyin típusú ember irányítja majd az országot?" - erre Vitya: "Igen, a risk ott van, ha szarul megy a gazdaság".

Nekem valami ilyesmi jön ebből le inkább. Valaki belinkelné az eredeti cikket?

MACISAJT 2013.10.13. 11:43:47

@♔batyu♔: ("Igen, egy Orbán olyan mint Medgyessy, vagy főleg mint Bajnai hasonlat az nagyon gáz lenne. ")

Vegyük sorban az 1990 óta tartó példákat.

Antall József- beteg, gyenge, zsarolható, félénk.

Horn Gyula- SZDSZ-es játékszer, kommunista őskövület.

Orbán I. és II( a második jóval határozottabb , tudatosabb mint az első).

Medgyessy Péter- D209, zsarolható, puha pofozózsák, akit a saját kirúgott sportminiszterével puccsoltatnak meg.

Gyurcsány Ferenc- Apró Antall pereputtya,
manifeszt elmebeteg.

Bajnai Kordon- a bal-és hiszteroliberális nomenklatúra tagja és kesztyűbábja, aki az előbbi táskahordója.

Tényleg bajban vannak(lennének) az "olyan mint" példákat mindenáron keresők..:)

panelburzsuj 2013.10.13. 11:54:37

@profilo:
Fölfogtam, hogy a te "klánban-hordában gondolkodó" világképedben ez nem lehet másképp.

Tyreo 2013.10.13. 11:59:59

@profilo: Ez amúgy nem feltétlen igaz. Egy-egy ügyesebb troll teljes fórumokat tud tönkretenni. És mivel tudatosan csinálja, nem nagyon lehet velük mit kezdeni.

panelburzsuj 2013.10.13. 12:05:47

@Tyreo:
Kutyaszaros járdán is lehet közlekedni.

Pláne, ha minden köztér tele van hintve.

2013.10.13. 12:05:48

@MACISAJT:

" Oroszországot szétrabló oligarchákat szétverte"

Magyarországin nincsenek oligarchák, csak nagytőkések.

panelburzsuj 2013.10.13. 12:06:29

@panelburzsuj:

Kerülgetni necesse est! ... :)

colonel Tigh 2013.10.13. 12:06:30

Én nem is a Putyini dolgon húztam föl magam, hanem azon, hogy Orbán szerint Brüsszelben kommunisták leszármazottai ülnek. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy ennek az embernek aztán nagyon sokat elbír az arca, de hogy ennyit? Olyan szinten fölkúrtam magam, hogy el nem tudom mondani. Végignézett ez az ember a parlamentjén, a pártján? Ennyire nem látja a valóságot, kik-mik ülnek körülötte? Segítek...
Kövér László – MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke (a másik alelnök Gyurcsány Ferenc volt)
Schmitt Pál – az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban
Turi-Kovács Béla – MSZMP-tag
Harrach Péter – MSZMP-tag
Balogh Gyula – MSZMP-tag
A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tisztségviselői voltak: Orbán Viktor – gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály – KISZ-titkár
Rogán Antal – KISZ-titkár
Deutsch Tamás – KISZ-titkár
Stumpf István – jelenleg alkotmánybíró, volt MSZMP-tag, a Hazafias Népfront volt alelnöke Járai Zsigmond – jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke, volt MSZMP-tag, volt kormánytag, III/II-es együttműködő
Matolcsy György – az Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, volt MSZMP-tag, III/II-es együttműködő,
Pintér Sándor – jelenleg belügyminiszter, volt MSZMP-titkár
Csintalan Sándor – jelenleg a Fidesz házi csatornájánál, a Hír TV-nél dolgozik, volt MSZMP- és MSZP- tag,
Boross Péter – jelenleg a Fideszt segíti, volt MSZMP-tag,
Pozsgay Imre – részt vett az új alaptörvény megalkotásában, volt MSZMP KB-tag...
stb, stb, stb...
Ja és Orbán: apád mi volt?

leponex 2013.10.13. 12:14:19

@neoteny:
"1) a kérdés nincs idézőjelek között"

Én a VÁLASZt idéztem, az idézőjelek közt van HaFr barátunknál is.
HaFr pedig pompás angol nyelvtudásával lefordította, - nem idézem, mert van akinek ez a trollkodás :)

"Te múltkor megemlítetted hogy valamiféle családi tanácsadással foglalkozol"

:)
Nem, én nem ezt írtam, de nem trollkodok, nem idézem vissza.

"Tegyük fel hogy megkérded férjuramat"

:)
Feleségem van.
(Jó, tudom, Nektek ez most ciki, épp tegnap volt az Ünnepnap ...)

leponex 2013.10.13. 12:16:54

@Hidvégi Mihály:
" Ebből a hitéből kell valahogy kihozni, hogy felébredjen benne a kételkedés rózsája. "

Engem?

Mást se teszek, mint a Jó Kormányzás Biztos Tudásának hívőit noszogatom egy kis kételkedésre.
Magyarul persze itt ezt úgy fordítjájk, hogy trollkodok.

leponex 2013.10.13. 12:18:10

@nevetőharmadik:
"Mellesleg Lepó ... aztán el-elhelyez egy jól irányított kétségbevonást"

Na ugye.

von Putri 2013.10.13. 12:20:00

Az írástudók árulása 2.0

Aki nem bírja az angol cikket elolvasni, az elolvassa az interpretációját, aminek már nem sok köze van az eredetihez. Kétszeres lefordítás (Orbán magyarul nyilatkozott, ezt angolra majd vissza fordítják), kontextusból kiemelés, és megérkeztünk a mesebazárba

leponex 2013.10.13. 12:23:25

@nevetőharmadik:
"hogy miért hagyja, hogy itt mérgezze a levegőt. "

No, és aztán miben nyilvánul ez meg?
Mert jól irányzottan kétségbe vonok?
Konkrétan például a kockázat meg a bevallás szinonímát?

leponex 2013.10.13. 12:24:24

@panelburzsuj:
"gyógyítgató = gyógyítHató

(vááá....)"
:))))

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.10.13. 12:25:20

„Ahogy öregszem, hajlamosabb vagyok szkeptikusabb lenni. Az értékeket fontosabbnak tartom, mint a pénzt."

Ez azt jelenit, hogy van elég lopott pénze most a múzeumokba lévő értékekre pályázik.

profilo 2013.10.13. 12:27:59

@Tyreo:

Az,hogy valaki más véleményen van,mást gondol valamiről,még nem trollkodás.
Ha kiáll vélemény mellett,esetleg érvekkel(ha ezekkel te nem is értesz egyet) védeni próbálja,akkor az általatok,mint a példa is mutatja,trollkodásnak minősül.
Továbbra is azt mondom,hogy vitázzatok,vitatkozzatok vele,vagy hagyjátok szó nélkül megjegyzéseit.
De az,hogy a kimoderálását,kidobását kéritek,az szégyenletes.
Pláne itt,egy a demokráciáért,a jogokért,a szólásszabadságért kiálló,a diktatúra ellen harcoló blogon....

von Putri 2013.10.13. 12:32:59

Orbánt arról kérdezték, hogy akar-e Magyarország csatlakozni az eurozónához, erre válaszolta (többek között):

"As I get older, I tend to be more sceptical. Values are more important than money. National sovereignty is more and more important in my mind. The question 'Who is governing us?' is the key question."

Magyarán, nem mindegy hogy mik a csatlakozás feltételei, kik és milyen célra fogják felhasználni az emiatt kialakult függő helyzetünket

Hafr interpretációjában:
"Jelentése: eddig többre becsültem a pénzt az értékeknél (bármit jelentsenek is ezek), de mostanra elég pénzem lett, törődhetek az értékekkel is. (Az nem deríthető ki, ennek mi köze a szkepszishez.) "
"nagyon szeretnék tovább kormányozni (mert olyan jó vagyok ebben), és nagyon nem szeretném, ha bárki megzavarna eközben. "

Gratula, így kell hogy okosíccsa a népet 1 egyetemi tanár

déjá vu39 2013.10.13. 12:37:44

@leponex: "Nos, szerinted a 'kockázat fennáll' fordítható úgy, hogy honi Putyinnak készül?"

Ha engem kérdeztél volna, azt mondtam volna hogy IGEN.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 12:38:06

@leponex:

"Én a VÁLASZt idéztem"

Én az interjút idéztem, és abban a kérdés nincs idézőjelek között.

"Nem, én nem ezt írtam"

Ezt írtad:

"jónéhány éve egy olyan szervezetben
dolgozok, aki a házasságban élő, gyermeket nevelő házaspárok támogatásáért van"

"Feleségem van."

Nem a te házastársadról volt szó, hanem egy "támogatott" házaspárban a férjről.

Tyreo 2013.10.13. 12:39:25

@profilo: De nincsenek érvek. Közli, hogy nem azt jelenti és pont. Ez nem érvelés. Ha lennének érvek, akkor arra válaszolnánk.

Sírköves Slomó 2013.10.13. 12:39:48

@von Putri: Melyik egyetemen okít ez a fasz?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 12:40:34

@von Putri:

"Orbán magyarul nyilatkozott"

Ez biztos? OV beszél angolul.

xvxvxv 2013.10.13. 12:40:40

tuti kokszol ez a szerencsétlen szarházi is.

az még nem lenne nagy baj, hogy skizó a nyomorult, de hozzá egy hétmérföldes kontár tolvaj is.

von Putri 2013.10.13. 12:41:12

"Personally, Viktor Orban is not shy. He is up for the fight. "

Helyes fordításban: "Orbán Viktor személy szerint nem ijedős "

Hafr interpretációjában: "Orbán személy szerint nem szerény, "

♔batyu♔ 2013.10.13. 12:42:00

@von Putri: Szokásos liberális eljárás. Ezeknek ez a szólásszabadság.

von Putri 2013.10.13. 12:43:57

@neoteny:
Orbán mindig magyarul nyilatkozik, néha egy-egy kifejezést magyaráz angolul, vagy a tolmácsot javítja

egyetmondok 2013.10.13. 12:45:14

"Patriotism is a good thing" -- mondja Orbán. Valóban,ezt nem lehet vitatni.
A bibi csak az, hogy patriótia nemzettudatnak pont ellentéte a magyar "kultúrális" nemzettudat.

MACISAJT 2013.10.13. 12:45:19

@cylonflatus: ("Segítek...
Kövér László – MSZMP tag, ")

Kész.
Már az első mondat is hazugság.
Kövér soha nem volt MSZMP tag(sem).

(Ami pedig a MISZOT-ot illeti, az is zsíros, öblös csúsztatás..ugyanis az akkori ifjúsági szövetségek országos tanácsa volt, ahol az összes, régi és új akkori ifjúsági szövetség képviseltette magát.Ki is múlt hamar)

von Putri 2013.10.13. 12:46:35

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Állítólag a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Elég furcsa ha tényleg így van

MACISAJT 2013.10.13. 12:47:57

@von Putri: (""Personally, Viktor Orban is not shy. He is up for the fight. "

Helyes fordításban: "Orbán Viktor személy szerint nem ijedős "

Hafr interpretációjában: "Orbán személy szerint nem szerény, " "

:)

Az én fordításomban pedig : Orbán személy szerint nem szégyenlős. Készen áll a küzdelemre.

2013.10.13. 12:54:15

@leponex: "
Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?
"The risk is there,"

Hát, ezt nem lehet másként értelmezni, kedves Lepo. A risk az bizony veszély. Határozott, fennálló veszély. Nem lehetőség, nem esély, nem feltételes.
Tehát arra a kérdésre, hogy van-e VESZÉLYE annak, hogy autorikus, keménykezű vezető legyen, a válasz az, hogy IGEN!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 12:59:21

@von Putri: Ez igaz, húzok az eredeti szövegen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 13:00:12

@MACISAJT: Ennek a résznek a fordítását a Heti Választól vettem át, nem kellett volna.

von Putri 2013.10.13. 13:01:50

@cylonflatus:
"Orbán szerint Brüsszelben kommunisták leszármazottai ülnek."

A riporter kérdése Ed Milliband és marxista apjával volt kapcsolatos (a testvért nem említve), erre válaszolta kitérve az angolokra vonatkozó válasz elő Orbán:

"The Communist heritage has a marriage with the radical liberals today. That genealogy exists in Europe."

Ezzel az ideológiai vonal továbbélésére utal, ahogyan a kommunista ideológiából radikális liberális ideológia lett, amire példaként hozza fel a cikk (nem derül ki belőle, hogy Orbán vagy a riporter mondja) Daniel Cohn-Benditet az EP-ben

Szóval ez megintcsak eléggé félrecsúszott

von Putri 2013.10.13. 13:07:45

@von Putri:
Na és hogy megérthessük az angol riporter kérdését Millibandékra vonatkozóan, ennyit a családról (Ed Milliban az angol Munkáspárt vezetője):

"Ed Miliband is the younger son of immigrant parents. His mother, Marion Kozak, a human rights campaigner and early CND member, is a Polish Jew who survived the Holocaust thanks to being protected by Poles. His father, Ralph Miliband, was a Belgian-born Marxist academic of Polish Jewish origin who fled with his parents to England during World War II"

2013.10.13. 13:09:11

@Józsi bá': Úgy lehet, hogy a cikk végig egyes szám harmadik személyben beszél Orbánról, időnként idézve a szavait. Nem interjú , összefoglalás.

von Putri 2013.10.13. 13:13:12

@HaFr:
Na látod, ez itt a párbeszéd Magyarországért, nem ahol hirdetik

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 13:14:17

@MACISAJT: Ennek semmi köze a putyinozáshoz -- nyugi. A megelőző MNB vezetés csapnivaló volt. A mostani is szórja a pénzt, de a kamatcsökkentés 4,5%-ig valóban hasznos volt.

von Putri 2013.10.13. 13:16:36

@MACISAJT:
Szótár szerint első helyen az ijedős áll, de a hétköznapi nyelvhasználatban is erre szokták alkalmazni. Például állatoknál gyakran mondják hogy "shy" ami csak ijedőst jelenthet

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 13:19:57

@von Putri: ez, ugye, egyszerű ökörség és békemenet szintű ideológiakritika Orbántól, de nem is kell neki sokkal többet tudnia ilyen bonyolult ügyekről

hogy Cohn-Bendit meg M. Friedman ugyanannak a fának ugyanazon az ágán ülnének, miközben egyik sem volt sose kommunista... legfeljebb más-más módon radikálisok, ahogy mellesleg Viktor is világ életében volt... na szóval, give us a break, Viki

xvxvxv 2013.10.13. 13:20:21

www.youtube.com/watch?v=_qy30y74K5I

na most képzeljük el, hogy ezt nem egy ország miniszterelnöke mondja: kényszerzubbonyban vinnék el. valszeg, itt is nyomott valamit. itt gyógyszer-ital lehetett.

2013.10.13. 13:22:51

@MACISAJT: " Orbán személy szerint nem szégyenlős. Készen áll a küzdelemre. "

Ha valakinek küzdeni, verekedni, boxolni kell, nem annyira a szégyenlős kifejezést használjuk, mint inkább a bátor, gyáva, ijedős, nem ijedős kifejezéseket.
Valaki nem szerénységből fut el.

2013.10.13. 13:28:38

@xvxvxv: Hú, vazze, megnéztem! Szalacsi bácsi jutott eszembe. Ööm é bódottá!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.13. 13:30:13

@HaFr: a CCCP ezerrel nyomta a lóvét a 68as diák mozgalmaknak, manipulálva azokat.
amikor ez kiderült ezek annyit sem mondtak
oops...sorry, we were manipulated.
az egész 68as generáció a kommunista eszmék foglya, képetelenek a bocsánatkérésra és a beismerésre.

von Putri 2013.10.13. 13:30:24

@neoteny:
Nem voltam ott, csak következtetek. Ha van választási lehetőség, Orbán magyarul nyilatkozik, de lehet hogy főleg akkor, ha direktben is eljut az üzenet a választókhoz

Hidvégi Mihály 2013.10.13. 13:36:01

@leponex: De bogárkám, miért ezt teszed?: "Mást se teszek, mint a Jó Kormányzás Biztos Tudásának hívőit noszogatom egy kis kételkedésre."

A Jó Kormányzás Biztos Tudásának hívőit... vannak dolgok, amiket csak kormányon illik baszogatni. Addig nem. Mert ha már most elkezdünk ajvékolni, hogy ez szar, ez semmi, ez csak rossz lehet... nos, így hogyan lesz haladás? Hogyan lesz váltás, ha már az újnak az indulásánál kikiáltjuk cinizmusunknak engedve, hogy ebből jó ki nem sülhet.Hogyan lesz így jobb valaha.

Kell a kritika. A meglévőnek a kritikája. Az újat pedig segíteni kell, hogy jó legyen. Ha már a meglévő segíthetetlen, mert úgy van felépítve.

Mert látod ez a baj, hogy hiába mennél oda Orbánhoz, hogy haver, így meg így tedd, mert ez így nem lesz jó. Ne enged el a Baltást! Lesöpörnének. Jobban, mint itt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 13:37:51

@FILTOL: SOkat írtam a 68-asokról, nincsenek illúzióim. De hogy ez egy kommunista mozgalom lett volna (nyugaton), az természetesen nem igaz. A CCCP pedig kihasznált minden aktuális balos és anti-establishment radikalizmust a bomlasztásra, nem kellett azoknak kommunistáknak lenniük, Angela Davis stb. társutasok voltak max.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 13:40:19

@von Putri:

"Nem voltam ott, csak következtetek."

Rendben van; akkor hát az állításod miszerint "Orbán magyarul nyilatkozott" csak egy feltételezés volt a részedről.

Jenyei 2013.10.13. 13:40:46

@egyetmondok: Érdekes, te hogy fordítanád?

christophe 2013.10.13. 13:43:58

@cylonflatus: Szerinted a fididiotàkat èrdeklik a tènyek ,ha fhurer a szemuk làttàra nyirnà ki a csalàdjukat,akkor is kimagyaraznàk..

2013.10.13. 13:44:14

@MACISAJT: "KISZ-titkár, 1983 óta a szakkollégiumi mozgalom tagja, 1984-ben a Bibó István Szakkollégium tagja, majd nevelőtanára, emellett a Századvég című folyóirat alapító szerkesztője volt. 1986. február-szeptember között az Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjának munkatársa volt.[1] 1987 és 1988 között Soros-ösztöndíjasként a közép-európai társadalmi mozgalmakat kutatásával foglalkozott.
1988 novemberében a frissen alakult Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke lett (a másik MISZOT alelnök Gyurcsány Ferenc volt). A szervezetben nem választottak elnököt, a kollektív vezetést a választmány látta el.[2]"

Nem. Igazad lehet. Az MSZP Ifjúságkutató intézetében 1996-ban csupa párton kívülit vettek fel.

jogalany 2013.10.13. 13:46:31

@cylonflatus:
"Kövér László – MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke (a másik alelnök Gyurcsány Ferenc volt)
Schmitt Pál – az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban
Turi-Kovács Béla – MSZMP-tag
Harrach Péter – MSZMP-tag
Balogh Gyula – MSZMP-tag
A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tisztségviselői voltak: Orbán Viktor – gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály – KISZ-titkár
Rogán Antal – KISZ-titkár
Deutsch Tamás – KISZ-titkár
Stumpf István – jelenleg alkotmánybíró, volt MSZMP-tag, a Hazafias Népfront volt alelnöke Járai Zsigmond – jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke, volt MSZMP-tag, volt kormánytag, III/II-es együttműködő
Matolcsy György – az Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, volt MSZMP-tag, III/II-es együttműködő,
Pintér Sándor – jelenleg belügyminiszter, volt MSZMP-titkár
Csintalan Sándor – jelenleg a Fidesz házi csatornájánál, a Hír TV-nél dolgozik, volt MSZMP- és MSZP- tag,
Boross Péter – jelenleg a Fideszt segíti, volt MSZMP-tag,
Pozsgay Imre – részt vett az új alaptörvény megalkotásában, volt MSZMP KB-tag...
stb, stb, stb...
Ja és Orbán: apád mi volt?"
Stumpf István - felesége az akkori belügyminiszter (Horváth) lánya. Így a teljes csoport védettséget élvezett miniszteri szinten.
Csintalan Sándor – Az MSzP ügyvezető igazgatója volt, Horn után a második ember.
Boross Péter – A vendéglátó vállalat igazgatója, de a titkos szolgálatoknál nem egyszerű tiszt is volt.
Pozsgay Imre – kultúrális miniszter, Hazafias Népfront elnöke, de egyben egy nem magyar titkos szolgálat is tartott vele kapcsolatot
Ja és Orbán: apád mi volt?" - reggeli tornából felmentett volt a seregben, és aki volt katona tudja, hogy egészségesen csak egyetlen okból lehetett az.
De nem ezek a lényeges dolgok, hanem, hogy most hogyan muzsikálnak, és bizony nincs felelősségre vonás, senkinek a haja szála sem görbül.

egyetmondok 2013.10.13. 13:48:45

Azt mondja Orbán, hogy számára egyre inkább fontosak az értékek,és egyre kevésbé a pénz.

Szép,de azért érdekes, hogy ha bárki megnézi az orbáni NER államháztartását,akkor azt láthatja,hogy az egyre tempósabb mértékben növeli az állami újraelosztást,növeli a magyarországi gazdaságban előálló jövedelmek állami elvonását,és alanyi jogon járó,jóléti újraosztását.

Az orbáni állam semmi másról nem szól,mint a pénzről,és annak újraosztásáról.

colonel Tigh 2013.10.13. 13:51:20

@von Putri: Ja, akkor nincs itt semmi gond, ugye?

Hertelendi 2013.10.13. 13:51:25

@MACISZAR:
Azért jó lenne, ha nem emlegetnéd egy napon Putyint és a stadionépíttetőt...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 13:54:12

@egyetmondok:

Azért alkotmányoztak egy jóízűt a ciklus elején; a választásokhoz közeledve pedig természetes hogy kinyílik a bőségszaru -- legalább is azok számára akiknek a szavazataiból megpróbálják összekalapálni a következő parlamenti többséget.

yotta 2013.10.13. 13:54:43

@egyetmondok:

Meg tudná nekem valaki mondani, egészen pontosan mit jelent ez a mondat: " Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?"

És azt is, hogy ez egy kérdés volt-e, amelyikre Orbán ezt válaszolta: "The risk is there,"?

Ha pedig kérdés volt, akkor fentebb miért a "he", s miért nem a "you" szerepel?

egyetmondok 2013.10.13. 13:57:03

@Jenyei:
A patriotizmus a politikai közösség büszke - olykor fennhéjázón büszke - azonosság tudata. Abban az olyanok,mint a nyelvi,kultúrális, etnikai, stb. azonosságok másodlagosak, fontosak,de nem azok viszik a közösség lényegét.

jogalany 2013.10.13. 13:57:05

@Hertelendi:
Putyin a szovjet rendszerben hírszerző tiszt volt sok sok évet dolgozott a Nyugatnémetországban, naponta kockára téve életét.
Orbán nem kockáztatott semmit, hiszen Horváth belügyminiszter védte a hátsóját. Akkor a titkos szolgálatok is oda tartoztak.
Putyin országában Moszkva is nagyobb, mint egész magyarország.

yotta 2013.10.13. 13:59:32

@HaFr: Látom te vagy itt az angoltudós megmondó, megkérdem tőled is: meg tudnád nekem mondani, egészen pontosan mit jelent ez a mondat: " Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?"

És azt is, hogy ez egy kérdés volt-e, amelyikre Orbán ezt válaszolta: "The risk is there,"? vagy komment?

Ha pedig kérdés volt, akkor fentebb miért a "he", s miért nem a "you" szerepel?

2013.10.13. 14:00:45

@yotta: Mert ez nem riport, hanem összefoglaló. Végig egyes szám harmadik személyben íródott, kivéve, ahol szó szerint idéz. Az onnan ismerszik meg, hogy idézőjelben van!
Van annak veszélye, hogy erőskezű, autokratikus vezető legyen," Vlagyimír Putyinja" az országának?

yotta 2013.10.13. 14:01:14

@jogalany: Orbán soha nem volt KISZ titkár!

Ha ebben hazudsz, nyilván a többiben is...

yotta 2013.10.13. 14:03:23

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Könyörgöm! Nem a kommentjeiteket akarom értelmezni, hanem azt, amit Orbántól kérdeztek és azt, amit erre válaszolt!

Van itt valaki, aki birtokában van a szószerinti párbeszédnek?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 14:06:34

@yotta: Mert ez nem egy szabvány interjú, hanem egy cikk, amely egy interjú alapján készült, és viszonylag kevés benne az egyenes idézet (az ilyenek idézőjelben szerepelnek). Amikor az újságíró "he"-t ír, az Orbánra vonatkozik, olyan, mint egy szabvány interjúban a kérdés "you"-ja.

A fordítás: Fennáll-e a veszélye annak, hogy autoriter erős ember, az országa Vlagyimir Putyinja váljon belőle? (Ez a kérdés nyilvánvalóan fel lett téve egyenesben -- "you"-val -- az interjú során). A választ a riporter már egyenesben idézi. Tehát amikor azt olvassuk idézőjelben "Az esély megvan", az Orbán válasza.

2013.10.13. 14:07:23

@yotta: Tudod, van az úgy, hogy meginterjúvolnak valakit, és a szöveg nem szó szerint jelenik meg az újságban. Ez ennek a műfajnak a sajátsága. Tehát nincs, a cikk a Telegraph oldalán érhető el.

2013.10.13. 14:09:42

@yotta: "Politikai pályafutását gimnáziumi alapszervezeti KISZ-titkárként kezdte.[4] Politikai hozzáállása saját elmondása alapján a honvédségben eltöltött idő alatt változott meg gyökeresen, ahonnan teljesen más emberként távozott. Korábban a szocialista rendszer naiv és elkötelezett híve volt.[4] Alapító tagja és 1989-ig szóvivője lett az 1988. március 30-án megalakult Fidesznek"

Bocsi, volt kisztitkár Orbán.

2013.10.13. 14:12:51

@yotta: Készítettem egy interjút Jottával, aki a blogolók népes táborának kiváló képviselője. Megkérdeztem tőle (első szám, harmadik személy), képes-e értelmezni a magyar nyelvet? Azt válaszolta: " Már kora gyermekkorom óta tudója vagyok a saját nemzetem nyelvének."
(egyes szám, első személy) .
Megvan? Érted már?

2013.10.13. 14:14:19

@yotta: Nem a kommentjeiteket akarom értelmezni, hanem azt, amit Orbántól kérdeztek és azt, amit erre válaszolt!"

Szerintem írjál a Telegraph újságírójának, küldje el az eredeti felvételt.

yotta 2013.10.13. 14:14:35

@HaFr: "Ez a kérdés nyilvánvalóan fel lett téve egyenesben "

az isten szerelmére! Ebben a topikban most akkor több, mint 100 hozzászóláson keresztül úgy lehetett Orbánt fikázni, hogy valamely kérdés "nyilván" fel lett téve?

Jól látom?

Az eszem megáll!

I_Isti 2013.10.13. 14:15:57

Putyinnak olyan fizikai és mentális képességekre volt szüksége egész életében, amelyeknek még a nyomába sem fog soha egy Orbán Viktor felérni.

yotta 2013.10.13. 14:17:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: Orbán soha egy percig sem volt KISZ titkár(sem)!
Akármit, akárhonnan másolsz ide, akkor sem!

von Putri 2013.10.13. 14:17:27

@neoteny:
A cikk egy hosszabb beszélgetés erősen lerövidített leiratának tűnik, amiből két dologra következtetek: 1. nem alkalmi kérdezés formájában, hanem protokollárisan tolmáccsal készült 2. tömörített változatban inkább a beszélgetés értelmét igyekszik visszaadni, nem mindenütt szó szerint

Annyi a megjegyzésem, hogy a legtöbb dolgot angol szempontból lehet értelmezni (euro bevezetése, euroszkepticizmus, konzervatív-munkáspárti szembenállás), és nem minden szó szerinti, tehát feleslegesek a túlzóan részletezett bibliamagyarázatok

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 14:22:47

@von Putri:

Rendben van; tehát nem _tudod_ hogy "Orbán magyarul nyilatkozott", így hát a "[k]étszeres lefordítás (Orbán magyarul nyilatkozott, ezt angolra majd vissza fordítják)" egy feltételezés a részedről.

Khonsu 2013.10.13. 14:25:19

Putyinnak van valamije ami Orbánnak nincs. Hatalmas olaj és gázmezői az országában, amiből könnyedén finanszírozza a rendszerét. Viktor csak úgy tud pénzhez jutni, ha előbb elveszi valakitől, ez okozza majd a vesztét ha egyszer a nép ráébred végre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 14:25:45

@I_Isti: Lehet. De nem ez volt a poszt témája. Inkább a putyini államrendszer.

von Putri 2013.10.13. 14:27:21

@HaFr:
Egymondatos válasznak azért eléggé ül amit Orbántól hoznak (a kérdés kontextusára már előbb utaltam):

"The Communist heritage has a marriage with the radical liberals today."

"A kommunista örökség frigyben van a mostani radikális liberálisokkal."

yotta 2013.10.13. 14:30:17

@HaFr:@Könnyen elkaptuk, uram!: Ezt értem! Azt viszont nem, miért írtad le?

Vagyis, dehogynem, azt is tudom... vagy talán nem fogtál gyanút, az egészet miért vetettem fel?

Elárulom: úgy beszélsz Orbán válaszairól, mintha hallottad volna, pedig csak azt ismerheted, ami mások interpretációjában megjelent... vagyis a csúsztatás magasikolájával állok szemben...

Khonsu 2013.10.13. 14:32:04

@von Putri:

Az Orbáni rendszer sem épp mentes a kommunista elemektől (sőt), tehát ebbe a sorba ő is beletartozik. Legfeljebb a liberálisokkal nincs olyan szoros frigyben mint a többi.

yotta 2013.10.13. 14:32:06

@HaFr: Mit nem értesz? Kérdezz!

yotta 2013.10.13. 14:41:29

@HaFr: OK! Ha nem akarod érteni, fogjuk szájbarágósabbra:
A cikk címe az, hogy "lehet belőlem egy magyar Putyin is."

Ez a mondat a magyar szavakat (az angolt kevésbé) értő számára azt jelenti, mintha ezt Orbán mondta volna, noha mentheted magad avval, hogy nincs idézőjelek között. Miután elolvastam a kommentek zömét, arra a következtetésre jutottam, hogy Orbán ilyet nem mondott...

2013.10.13. 14:43:25

@yotta: "e Orbán soha egy percig sem volt KISZ titkár(sem)!"
Akármit, akárhonnan másolsz ide, akkor sem! Peeersze, hiszen a kádári időkben bárkit felvettek egyetemre, és kapott ösztöndíjat, ugye?
Álmodj , királylány!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 14:45:26

@yotta:

"úgy beszélsz Orbán válaszairól, mintha hallottad volna, pedig csak azt ismerheted, ami mások interpretációjában megjelent"

Amit idézőjelek között írnak meg, azok szó szerinti idézetek (persze nyökögések/hümmögések/szóismétlések/ismételt nekifutások nélkül) -- legalább is ezt állítja az akinek a neve alatt megjelenik az írás.

Ha Orbán Viktor úgy gondolja hogy olyan tőle származó idézeteket jelentetett meg The Telegraph amit ő nem mondott, kérhet helyreigazítást. Amíg ezt nem teszi, addig a tőle idézettek az ő szavai, ill. az azokkal kifejezett nézetei.

_most_ 2013.10.13. 14:45:53

szegény Orbán, tényleg elhiszi akkora diktátor lehet, mint Putyin, csak ha ránézne a térképre, hamar észrevenné, hogy Oroszország egy parányit nagyobb ország, mint Magyarország, és emiatt Putyin erőfitogtatása sokkal kevésébe tűnnek szánalmasnak, mint a felcsúti törpe világhódító tervei :D

2013.10.13. 14:46:47

@yotta:" Miután elolvastam a kommentek zömét, arra a következtetésre jutottam, hogy Orbán ilyet nem mondott... "
Hát, te tényleg kurva okos vagy!
Tényleg azt gondoltad, hogy ez a cikk a neten egy polkorrekt elemzés? Te tényleg ebbe kötsz bele? Menj a Kurucinfora, ott minden szó igaz és leellenőrzött!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 14:46:58

@yotta: Rosszul olvasol. (Adott esetben én is, de utána belátom. De ez nem az az eset.)

von Putri 2013.10.13. 14:48:46

@yotta:
Az egész már egy lefutott topic, Hafr még megpróbál rugózni rajta egy kicsit

"A Miniszterelnöki Sajtóiroda a következő közleményt fűzte az interjú Putyinnal kapcsolatos részéhez: „A brit Telegraph csak lerövidítette és ezáltal félreérthetővé tette, egyes magyarországi sajtóorgánumok viszont egyenesen meghamisítják a lap által készített Orbán Viktor-interjú bizonyos részleteit. Nekünk viszont rendelkezésünkre áll az interjú teljes hangfelvétele.
Ebből világosan kiderül: csak a brit riporter "putyinozik", a magyar miniszterelnök válaszában általános jelleggel arról beszél: ha gazdasági értelemben a jövőben sikeres tud lenni Magyarország, sokkal korlátozottabb a veszélye és kisebb a kockázata annak, hogy valaki a nyitott világ felé fordulás helyett "nemzeti erős emberként nem tisztelné a szabadságot"(idézet a riporteri kérdésből!).”

Mondjuk én is erősen kétlem, hogy Orbán saját magát Putyinozta volna le egy konzi angol lapnak adott interjúban

von Putri 2013.10.13. 14:52:14

@neoteny:
Spekulálsz csak, ahelyett hogy gúgliznál egy kicsit

alfax 2013.10.13. 14:53:47

a magyar ellenzéknek ajánlom, hogy húzza ki a fejét orbán seggéből.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 14:54:31

@von Putri:

A te hitelességed már ott zátonyra futott amikor kijelentetted hogy "Orbán mindig magyarul nyilatkozik".

high up! 2013.10.13. 14:54:49

@♔bаtyu♔:

Szia félázsiai! Tudtad, hogy a magadfajta fidióták természetes ellensége a könyv?

Meg az iskola. Meg az önálló gondolkodás. Meg a polgárság. Meg a nemzet. Meg Európa.

Persze örülünk, hogy a felcsúti vezéred csak Putinként akarja kiteljesíteni az elmebaját és nem a Fekete Özvegyként.

yotta 2013.10.13. 14:55:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nyugodtan viríthatod a bizonyítékaid. (Bizonyos internetes kultúrkör tudja, hogy az bizonyít, aki vádol...)

high up! 2013.10.13. 14:58:08

Mekkora rizikójuk volt ezeknek az Orbánéknak, Kövéréknek a 80-as években! Apukákájuk, anyukájuk színtiszta komcsi volt. Amint rendetlenkedtek egy kicsit, apuka már szólt is feljebb, hogy a gyerek csak gorbacsovi reformkommnusita, nem több. Két perc múlva már nem is foglalkozott velük se a rendőrség, se a titkos szolgálat. Csak felesleges kartotékok maradtak.

yotta 2013.10.13. 14:59:30

@neoteny: Ez érdekes...

Tehát az idézettek az ő szavai, meg azok is amiről azt mondja egy haramadik, hogy az övé... mindaddig, amíg nem perel...

És a becsületesség az samfu, mi: mindaddig állíthatom rólad, hogy azt mondtad, felakasztottad a szomszéd nénit, amíg nem perelsz...?

Sajátos logika...

yotta 2013.10.13. 15:02:46

@von Putri: Igen, nekem is feltűnt: ennyire meghülyült volna Orbán, hogy leputyinozza magát! Oszt gondoltam, már beleolvasok a topikba...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 15:04:01

@yotta:

"Tehát az idézettek az ő szavai, meg azok is amiről azt mondja egy haramadik, hogy az övé"

Valóban; és ahogy nagyon helyesen megjegyezted, "az bizonyít, aki vádol". Ha szerinted Charles Moore olyasmit közölt idézőjelek között amit Orbán Viktor nem mondott, nosza: bizonyítsd hogy ez történt.

high up! 2013.10.13. 15:05:14

@MACISAJT: "Orbán személy szerint nem szégyenlős. Készen áll a küzdelemre."

Hú bazmeg, micsoda készen állt ő 2006-ban is: a Demagógiák Netovábbját nyomta be 14. havi nyugdíjról, Budapest minisztériumról. Már ott lehetett látni, hogy ez a faszi egy abszolút veszélyes lumpen hazudozó (mint az elődje).

És micsoda készeen állt 2010-ben a választási vita küzdelemre. Annyi vita fordulót akart, hogy a többiek inkább el se mentek, ugye?

Meg micsoda készen áll már 2010 óta, hogy elmenjen akármelyik nem lakáj médiához egy interjúra, netalán leüljön egy kerekasztal vitára, csak úgy tény alapon vitatkozni az ellenzékkel.

Öcsém, Orbanescu elvtárs a leggyávább demagóg, akit valaha is látott az ország.

von Putri 2013.10.13. 15:06:41

@neoteny:
Hallagasd vissza, aztán meglátod

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 15:10:48

@von Putri:

Ott van a három link, ahol angolul nyilatkozik (egy helyen szöveget olvas fel, két helyen jegyzetek nélkül beszél); ezek bizonyítékai annak hogy _nem mindig_ magyarul nyilatkozik.

Ezt már nem tudod letagadni; nyoma van hogy mit állítottál, kivétel vagy fenntartás nélkül.

egyetmondok 2013.10.13. 15:11:02

@yotta:
Olvastam a cikket. Az az Orbánnal való beszélgetést nem kérdés-felelet,riport-szerű formában írja meg,hanem leírja,elmondja,elmeséli,hogy miről beszélgettek.
Semmi különös megfejtendő titok ebben nincsen. Orbán azt fejti ki (a lezajlott beszélgetésben azt mondta el,így is lehet fogalmazni),hogy igen,van esély a putyini autokratikus kormányzásra (és nem vitásan az ő, Orbán ilyen esélyéről van szó),s ez az esély akkor kisebb,vagy kicsi,ha az ország gazdaságilag jól teljesít.Nincsen ilyenre szükség Orbán szerint,ha a gazdaság rendben.

(De ezt Orbántól nem először halljuk,gondolkodott ő már hangosan azon,hogy a gazdasági bajok vajon nem akkorák-e,hogy indokolt eltérni az autokrácia felé.)

Persze ha engem kérdeznél,akkor a NER állama ezen túl van: közjogi értelemben is készen áll,megvalósult az autokrácia "felé" való mozdulás.

yotta 2013.10.13. 15:12:46

@HaFr: Igen, én nagyon sokszor olvasok rosszul, angolul meg egyáltalán nem (sajnos).

Amit azonban nehezen, de megértek az, az hogy nagyon nem szeretitek Orbánt és azt, amit csinál(nak). Én viszont nagyon is elfogadom és támogatom! Kontrollálandó, hogy jól gondolom-e, jó-e a döntésem, gyakran - talán túl gyakran is, meghallgatlak benneteket is. (Ebből tudom, hogy lehet, vérlázító számodra a többes szám, de hát lásd be, névszerint nem említhetek meg egy posztban másfél millió szavazót)
Most épp a Te blogodba futottam bele...: hazudozás, csúsztatás, csúsztatás és csúsztatás...

Jelentem: jól döntöttem...

yotta 2013.10.13. 15:17:23

@neoteny: Én azzal bizonyítom, hogy valaki nem mondott valamit, hogy lejátszom egy felvételt, amelyen semmi nincs! Hallgasd: "sssssssssssssssssssssssss..." tehát nem mondta!

Most akkor te jössz, és kopizd a linket ide, hadd halljuk, amit mondott ténylegesen Orbán!

yotta 2013.10.13. 15:20:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jól értem, kötözködésnek veszed állítani valamit, ami nem is hangzott el?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 15:23:49

@yotta:

"Én azzal bizonyítom, hogy valaki nem mondott valamit, hogy lejátszom egy felvételt, amelyen semmi nincs!"

Ezzel nem bizonyítod azt hogy Charles Moore olyat közölt volna amit Orbán Viktor nem mondott.

"kopizd a linket ide, hadd halljuk, amit mondott ténylegesen Orbán!"

Amit Charles Moore közölt The Telegraphban megjelent cikkében; a link a cikkre már legalább kétszer meg lett adva.

Persze te nem olvasol angolul, így számodra mihaszna hivatkozni a cikkre.

yotta 2013.10.13. 15:30:15

@egyetmondok: Nem, Orbán nem beszélt az autokrácia megfontolásáról sem, sem pedig putyinizálódásról. Beszélt centrális erőtérről - ki is fejtette, mit jelent ez, meg a kétharmad adta nagyobb felhatalmazás adta kötelezettségekről.

yotta 2013.10.13. 15:31:31

@neoteny: Vigyuzz! Hogy kell bizonyítani azt, ami nem hangzott el?

yotta 2013.10.13. 15:35:31

@neoteny: "Amit Charles Moore közölt The Telegraphban megjelent cikkében; a link a cikkre már legalább kétszer meg lett adva."

Ugye, azért annyira azért megbízhatok benned, hogy ország - világ előtt nem veszed palira a másikat: te nem azt kopiztad be, amit Orbán mondott, hanem azt, amit a Telegraph-ban leírtak, hogy mondott!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 15:39:33

@yotta:

Azt kell bizonyítanod hogy Charles Moore olyat közölt, amit Orbán Viktor nem mondott neki. Azt hogy ezt a bizonyítást hogyan teszed meg, az a te problémád; de ha azzal vádolod Charles Moore-t hogy olyasmit közölt az interjúban amit Orbán Viktor nem mondott, akkor a tiéd a bizonyítás munkája. Ahogy írtad volt: "az bizonyít, aki vádol".

nyuggernyúzó 2013.10.13. 15:41:46

Mit számít, hogy mit mond ez a megalomán barom? Ennek az országnak annyi. Itt pár évtized múlva egy öreg-cigány-lumpen massza lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 15:42:57

@yotta:

"azt, amit a Telegraph-ban leírtak, hogy mondott"

Pontosan; és ha te azzal vádolod Charles Moore-t és The Telegraphot hogy olyat közölt amit Orbán Viktor nem mondott, akkor tiéd e vád bizonyításának feladata.

Semper necessitas probandi incumbit ei qui agit.

2013.10.13. 15:49:25

@Pickles: Már készül a törvény, hogy bizonyos múzeumi értékeket EGYES személyek otthonikban tárolhassanak.

leponex 2013.10.13. 16:06:47

@déjá vu39:
"Ha engem kérdeztél volna, azt mondtam volna hogy IGEN."

Figyelemre méltó gondolat hogy ezentúl népszavazással legyen a fordítás angolról magyarra :)

leponex 2013.10.13. 16:08:08

"(Itt húztam, mert valóban nem voltak az előző mondatok méltányosak az interjú kontextusát tekintve, bár Orbán egész munkásságát tekintve nagyon is."

:))

És még mondja valaki, hogy nincs értelme kommentelni!

mattüveg 2013.10.13. 16:24:59

@HaFr: @l@egyetmondok: eponex:

legalább jól kiírtátok magatokból ami összegyűlt.

Rosszul fogtátok meg az egészet [ez a lényeg(!)]:

"ne azt figyeljék, amit mondok, hanem azt, amit csinálok."

Ennek figyelembe vételével már látnátok, hogy se nem kockázat, se nem készülődés, hanem már az. a Főnök már magyarország putyinja. csak kicsiben, merthogy az ország is kicsi... egy kis országba nem fér be egy nagy putyin, csak egy kicsi. és különben is tudhatnátok a klasszikust, a magyar narancsról: kicit szavanya, kicsit szárga, deja mienk.

aztán gondolkodhattok azon is nem sokat, de egy cseppet:

Miért is megtűrt a "kínai piac" magyarországon, és a keletiek bevándorlása mitől is ilyen intenzív, hogy már állampolgárság is vásárolható ebben a NER-től átitatott hazafial [opps,pardon!] hazafiasch(!) államban, ami már nem köztársaság, hanem ország... nézegessétek a 2013-as kibocsátású pénzérméket.
Beszéltek, fossátok a szót... putyinunk van, putyinunk már része mindennapjainknak, mindegy, hogy a Főnök mit mondott. ő a szavaival nem kimondja a gondolatait, hanem álcázza. és férjetek a bőrötökbe:D ha jót akartok.
Olyan emberről putyinoztok, akit nem lehet vagyonosodási vizsgálatnak alávetni. ehhez tartsátok magatokat. a többi málnaszörp és esti mese...

Hidvégi Mihály 2013.10.13. 16:26:04

@yotta: Jól döntöttél... akkor te is szabadon engedted volna a Baltást, ugye?

Te is barátoknak adtad volna a trafikokat, a földeket, ugye? Nem, nem annak aki a legjobban ért hozzá, aki működtetni is tudja hosszú távon haszonnal, hanem a barátoknak, seggnyalóknak, ugye?

Te is gyűlöletet keltenél Zsigóval, Selmeczivel, Hoppállal, még hozzá úgy, hogy ők mondják azt, hogy a másik kelt gyűlöletet, épp majd a szelíd szavú Bajnai. Így tennél ugye? Csak hogy minél nagyobb legyen a zűrzavar a nép fejében, még véletlenül sem mondanál igazat, ugye?

Mindent megtennél, csak a gazdagság nehogy tudjon erősödni, ugye? Kivetnél olyan adókat, hogy menjen bele tönkre a bankszektor, az energia-szolgáltatás meg még sok más. Nem számít az ország neked, csak a hatalom, ugye?

Mindent megtennél, hogy a közszolgálati média nehogy igazat mondjon ugye? Hogy hülyítse a népet, sulykolja, hogy Magyarország jobban teljesít, ugye? Mindent megtennél, nehogy független legyen a média, mert akkor sok igazság kiderülne este fél nyolckor az M1 híradóban, ugye?

Akkor valóban jól döntöttél! Már csak a gratulációmat kell fogadjad, megvezetett ember...

mattüveg 2013.10.13. 16:34:30

@yotta:

azt kellene még bevenni a gondolataid, közé, hogy azok akik még valamennyire tisztességes jövedelemmel rendelkeznek, azok döntő többsége a multiknál dolgozik, s ha hiszed, ha nem ezek magyar emberek. a multik tönkretételével ezeket az embereket is tönkre teszik.
tehát alapvetően arról van szó, hogy magyar embereket tesznek tönkre, és ez is a lényeg, hogy minél kevesebb államtól független egzisztencia legyen az országban.

leponex 2013.10.13. 16:34:52

@neoteny:
Szerintem kiválóan példázod a poszt eredeti 'baklövését', meg a hősies küzdelmet ennek magyarázására, ahelyett, hogy Hafr barátunk javallatát megfogadva beismernéd, hogy tényleg mellétrafálás volt ez a poszt.

Ahogy HaFr barátunk immár szappanoperába illően írja át az egészet - ami azért elismerésre méltó önkritikára utal.

:)

Íme, ezt írod:
"Te múltkor megemlítetted hogy valamiféle családi tanácsadással foglalkozol. "

válaszom: leponex 2013.10.13. 12:14:19
" Nem, én nem ezt írtam, de nem trollkodok, nem idézem vissza."

Erre:
neoteny · word.blog.hu 2013.10.13.

" Ezt írtad:

"jónéhány éve egy olyan szervezetben
dolgozok, aki a házasságban élő, gyermeket nevelő házaspárok támogatásáért van"

Majd Te ezt a mondatomat fordítottad le ( magyarról magyarra):

"Te múltkor megemlítetted hogy valamiféle családi tanácsadással foglalkozol. "

No comment.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 16:40:05

@mattüveg:

"ő a szavaival nem kimondja a gondolatait, hanem álcázza"

A többség számára. De a beavatott kisebbség, akik körbeveszik, akik személyes hasznot húznak a hozzá történő politikai/hatalmi kötődésből, azok tisztán hallják az álcázott gondolatokat; ők már megtanulták a "kettősbeszéd" mindkét értelmét.

panelburzsuj 2013.10.13. 16:41:20

@leponex:

Tudod, mi a te legnagyobb hátrányod?

Hogy ugyanolyan embertelenül unalmas mániákus vagy, mint pl. - neoteny...

Kifinomult trolldisputa - ó máj rossz máj...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 16:43:28

@leponex:

Beismerem: túl sokat feltételeztem rólad.

mattüveg 2013.10.13. 16:45:16

@leponex:

valóban mellé trafált.

ahogy följebb írtam, a Főnök már[!] putyini allűrökkel flangál. mivel a szavakkal álcázza gondolatait, nincs jelentősége a fordításokon való csámcsogásnak. van azonban egy lényeges különbség. amíg putyin putyinoskodásából oroszország egésze hasznot húz, addig viktor putyinoskodásától magyarország egésze szegényedik, kivéve a narancsos csűrhe szűk elitjét és néhány szövetséges szegfűs ganét.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 16:46:24

@panelburzsuj:

Ezt mint füvész vagy mint marketinges mondod? :)

yotta 2013.10.13. 16:48:18

@neoteny: Én csak olyan bizonyítékkal rendelkezem, amit neked is el kell fogadnod: nem látta, hallotta egyikünk sem, ténylegsen mit mondott Orbán, ebből következően, ha a miniszterelnöki hivatal azt állítja félrefordítottak valamit, ezt elfogadom cáfolatnak.
Nem beszélve arról, élteszerűtlen, hogy Orbán magát leputyinozza.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 16:52:03

@yotta:

"ha a miniszterelnöki hivatal azt állítja félrefordítottak valamit"

Ezt állítja a miniszterelnöki hivatal? Hol?

panelburzsuj 2013.10.13. 16:53:29

@neoteny:
Mint gyakorlott kommentolvasó.

Még OKJ-s papírom sincs róla.

egyetmondok 2013.10.13. 16:56:59

@yotta:
" Nem, Orbán nem beszélt az autokrácia megfontolásáról sem, sem pedig putyinizálódásról. Beszélt centrális erőtérről - ki is fejtette, mit jelent ez, meg a kétharmad adta nagyobb felhatalmazás adta kötelezettségekről. " --- tévedsz.

"Nem a fékek és ellensúlyok ideje van" -- mondta Orbán egészen félreérthetetlenül. S úgy is van,ma nem ezeknek az ideje van. (Ha vannak,léteznek ilyenek,fékek és ellensúlyok,akkor azok Brüsszelben vannak,s nem itthon.)Mi más ez,mi mást jelent ez,mint az autokrácia felé val egészen világos elmozdulást ?

Ez az egy mondat is elég,bőven elég annak igazolására,amit a kommentben megfogalmaztam.

yotta 2013.10.13. 16:58:17

@neoteny: Miért kellene nekem a Telegraph-al hadakoznom? Én a te állításaidra mondom azt, hogy csúsztatás és valótlan, mert Orbán nem putyinozta le magát a Telegraphnak, most már a minisztrelenöki hivatal közleményének ismeretében.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 16:59:03

@panelburzsuj:

Az csak olyan kényed-kedved mérce; olyan mindenkinek van.

yotta 2013.10.13. 17:00:01

@Hidvégi Mihály: Ahogy olvaslak, nemhogy jól döntöttem, hanem jól a köbön!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 17:00:08

@yotta:

"Én a te állításaidra mondom azt, hogy csúsztatás és valótlan"

Melyik állításaimra?

yotta 2013.10.13. 17:07:01

@mattüveg: aha, a multiknál dolgoznak negyed annyi bérért, mint ugyanennek a multinak az anyaországában, evvel aztán megakadályozva azt, hogy mi, akik nem multiknál dolgozunk, tisztességes bért kapjunk.
Így aztán annak hamis leple alatt, hogy deamultiknállegalábbkapnakbért, egy országot tud/ott kiárusítani, lenyúlni, szétlopni egy balos csűrhe.

Na, de ez itt mind OFF - ha nem vennéd észre!

dr Smittpálelnökúr 2013.10.13. 17:09:11

Én szeretem Viktort!
Ő a legjobb vezető, még nálam is jobb. Úgy imádom, hogy mindig odabújnék hozzá.

leponex 2013.10.13. 17:10:54

@panelburzsuj:
"Hogy ugyanolyan embertelenül unalmas mániákus vagy, mint pl. - neoteny..."

Igen, lehetséges hogy unalmas, amikor a poszt egy - általam tévesnek, ferdítőnek, valóságtól messze állónak, csúsztatásnak, stb ítélt - konkrét mondatának bírálatában minduntalan az eredeti állítás kritikájához térek vissza.

De ahogy látom, ölég nagy volt az érdeklődés nélkülem is,pro és kontra!

Mennyivel izgalmasabb volt közös derpegésetek :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 17:12:05

@mattüveg: Itt valami tévedés van. Itt Orbán putyinozott.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 17:15:46

@yotta: Figyelj, ha nem olvasol angolul, nehéz lesz levonnod bármilyen konzekvenciát az eredeti cikkből, következésképp ne azzal fejezd be, hogy én csúsztatok. De ez nálad érzelmi kérdés (gondolom, a Vezérhez már te se intellektuális okból ragaszkodsz, olyan okot ugyanis még ezen a blogon sem nagyon hallani, pedig sok fiatal demokrata jár erre), ezen viszont nem tudok változtatni. Én se a fiatal demokratáknak írok, kár tehát összeakaszkodnunk.

yotta 2013.10.13. 17:23:22

@neoteny: Itt olvastam az előbb: von Putri 2013.10.13. 14:48:46

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 17:24:29

@leponex:

Rá se' ránts; nem tőlem kapod a fizetésedet, semmi jelentősége sincs hogy milyen véleményem van a képességeidről.

yotta 2013.10.13. 17:25:09

@egyetmondok: Hát persze, akinek az osztogatnak = fosztogatnak, annak igen...

yotta 2013.10.13. 17:27:00

@neoteny: Mindegyikre, amelyik azt sejteti, hogy Orbán valóban leputyinozta volna magát.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 17:27:54

@yotta:

"A brit Telegraph csak lerövidítette és ezáltal félreérthetővé tette" nem azt állítja hogy "félrefordítottak valamit".

egyetmondok 2013.10.13. 17:28:08

@yotta:
A mutliknál kifizetett bérek nem térhetnek el annak a gazdaságnak a teljesítőképességétől,amely gazdaságba a multi megérkezik,befektet,beruház.
Hogyan adhatna a Lidl , vagy akár az AUDI akár csak fele akkora fizetést is itt,mint mondjuk Ausztriában,vagy bármely olyan országban,amelynek a gazdasági teljesítménye kétszer-háromszor-esetleg ötször akkora,mint a magyaré ?
Nem a multik miatt alacsonyak a bérek,sőt,ők itt inkább húzzák kicsit (nem nagyon,de kicsit igen) felfelé azokat,hanem a magyar, nem külföldi tulajdonú gazdaság teljesítőképessége miatt.

Közgazdasági képtelenség amit írsz.A multik nélkül sem lehetnének nagyobbak az itteni bérek(nem is voltak nagyobbak,mielőtt még a külföldi tőke nagy méretben megérkezett.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 17:28:37

@yotta:

"Mindegyikre, amelyik azt sejteti, hogy Orbán valóban leputyinozta volna magát."

Akkor kérlek idézd őket.

yotta 2013.10.13. 17:31:35

@HaFr: Mindig nyitott vagyok az érvelésre! Hallgatlak: szerinted milyen konzekvenciát lehet levonni egy hazug, valótlan állításból, vagy egy csúsztatásból? (szarra várat építeni)

egyetmondok 2013.10.13. 17:31:52

@yotta:
Ez találó,igen,ez megy most is: a kormány osztogat és fosztogat,csak most már a fosztogatást nem lehet az alkotmányos fékek,ellensúlyok segítségével korlátozni.
Megy is brutálisan a vagyondézsma szintre emelt fosztogatás,hogy finanszírozni lehessen a növekvő osztogatást,lásd: 2014es költségvetés.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.10.13. 17:36:14

khm... o egy demokratikusan megvalasztott vezeto. nem kene a valasztokat lecserelni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 17:37:14

@yotta: Az interjúban O azt nyilatkozza arra a kérdésre, hogy lehet-e belőle az országa Putyinja, hogy "megvan ez a veszély", ha nem fejlődik a gazdaság.

A mondat egyértelmű. Ettől kezdve engem vádolni bármivel ahelyett, hogy (1) vagy a Vezérednek írnál egy levele és megkérdeznéd, hogy ezt most hogy, vagy (2) nekem azt mondanád, hogy egyetértesz O álláspontjával -- nos, ez minimum érdekes.

De szerintem csak az nem érti az egészet, aki nem akarja, annyiszor át lett rágva, így hát szétteszem kezeimet, ez van.

yotta 2013.10.13. 17:37:53

@neoteny: Érdekes, a következő sorokban (amit nem idézel), mintha azt is mondanák, hogy egyenesen meghamisították...

panelburzsuj 2013.10.13. 17:40:18

@neoteny:

Élesszemű megfigyelés, hogy az "úúúncsi" erősen személyfüggő.

De ha tucc egggy szetenderdizált "big science" mutatót erre a jelenségre - ne titkolózz.

panelburzsuj 2013.10.13. 17:42:40

@leponex:
El se hinnéd, milyen elégedettséggel tölt el, amikor inkább veled derpeg! ... :)

yotta 2013.10.13. 17:44:49

@neoteny: Erre gondoltam: "Mindezeket figyelembe véve _még mindig_ az az egyszerű értelmezés (ld. Ockham Borotvája) hogy az interjúvoló megkérdezte OV-t: lehetséges-e hogy OV-ból egy Putyin-féle autokrata válik Mo-n (vagy Mo számára). Mire OV azt válaszolta hogy létezik ilyen kockázat. Ezt az intejúvoló meglepő bevallásnak tekintette: nem várta volna hogy egy EU-tagország miniszterelnöke meghagyja ezt a lehetőséget -- vagy legalább is hajlandó ezt kimondani.
" de nem tudom, hogy ez nem OFF-e itt?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 17:44:54

@yotta:

"egyes magyarországi sajtóorgánumok viszont egyenesen meghamisítják a lap által készített Orbán Viktor-interjú bizonyos részleteit"

Egyes magyarországi sajtóorgánumok: nem The Telegraph. És itt sincs szó arról hogy "félrefordítottak valamit".

The Telegraph által közölt cikkről azt állítja a MS hogy csak (!) lerövidítette az írás alapjául szolgáló interjút (és ezáltal félreérthetővé tette); nem állítja azt hogy olyat közöltek volna amit OV nem mondott -- sőt épp' azt kifogásolják hogy nem eleget írt meg a lap (ill. Charles Moore). Az semmiképpen nem azt jelenti hogy OV nem mondta azt amit a cikkben közöltek.

leponex 2013.10.13. 17:47:33

@panelburzsuj:
És akkor is unalmas?
Mazochista vagy tán?
Vagy csak féltékenykedsz :))

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 17:48:22

@yotta:

Ebben semmilyen általam megfogalmazott "sejtetés" sincs: ez egy közvetlen értelmezése annak ami a cikkben megjelent:

Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?

"The risk is there," Mr Orban rather surprisingly admits, though it is much smaller if Hungary is economically successful.

explanatus 2013.10.13. 17:52:45

@HaFr: „Új látogatód” a hozzászólások vagy negyedét generálta ehhez az írásodhoz. Csodálom, hogy milyen türelemmel próbálod -másokkal együtt- rávezetni arra, hogy megértsen elemi nyelvtani fogalmakat. De egy istennek se érti, nem is akarja, csak mondja a magáét, mint az esti imát, mintha így akarná elhessegetni magától az éjjeli rossz álmokat.

Mondd meg neki rossz helyre jött, ezt a blogot nem tudja szétverni. Ebbe beletört már másnak is a bicskája.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 17:57:10

@explanatus: Tanár lennék eredetileg, vagy mi. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 17:58:02

@panelburzsuj:

"Élesszemű megfigyelés, hogy az "úúúncsi" erősen személyfüggő."

Vagyis ami számodra unalmas, nem szükségszerűen az más számára. Így ha azzal untatod magad hogy az én hozzászólásaimat olvasod, csak magadra vethetsz.

panelburzsuj 2013.10.13. 17:59:37

@leponex:
Részemről semmi apróbetűs záradék - vidd csak testesleskestűl a derpegőpe.

yotta 2013.10.13. 18:00:09

@HaFr: Már hogyne érteném: aki szeretné a te szimpátiád/egyetértésed etc. bírni, annak be kell állni abba a kánonba, amelyik azt állítja, hogy Orbán egy kérdésre válaszolva nyíltan elismerte azt, hogy diktatúrát épít.
Ennek aztán minden bizonyítékát megtalálod az orbáni 20 évben és így tovább...

Az egy dolog, hogy a kérdést már ezerszer körüljártátok (gondolom nem kizáró ok, egy blogtéma megvitatásába nem a nyitómondattól bekapcsolódni), de ettől miért lenne az igazságtartalma nagyobb, ha a kiindulás hamis?

Ha viszont a Telegraph cikke csupán katalizátorként funkcionált a koncepciód ismételt kinyilvánításához, akkor mondd ezt és rendben vagyunk.

explanatus 2013.10.13. 18:00:23

@HaFr: "Tanár lennék eredetileg, vagy mi. :)"

Ja, Úgy könnyű !!!!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 18:03:56

@yotta: :) jól játszod meg magad, kivívtad az elismerésem

panelburzsuj 2013.10.13. 18:09:32

@yotta:

Én nem vagyok egy alkotmánytudor - épp azért érdekelne, hogy hány állam alaptörvényében van annyiféle "szükségkapcsoló", mint a Nemzeti Együttreszketés Rendszerét magalapító irományban.

yotta 2013.10.13. 18:10:05

@neoteny: Tekintettel arra, hogy a cikk címe egy hazug állítás: "lehet belőlem egy magyar Putyin is" minden ezen állítást alátámasztó csűrcsavar azt a hamis látszatot kelti, mintha Orbán tényleg ezt mondta volna.

Nem mondta.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 18:13:46

@yotta:

The Telegraphban közölt cikk címe:

Viktor Orban interview: 'Patriotism is a good thing'

Én pedig The Telegraphban közölt cikk tartalmával foglalkoztam. Fölösleges próbálkoznod azzal hogy bármi mást nekem tulajdoníts mint amit én írtam.

egyetmondok 2013.10.13. 18:19:01

@panelburzsuj:
Gazdasági,közteher és adó ügyekben az alaptörvényi valóság a statárium. Teljesen logikus,ha ezt Orbán olykor tovább gondolja,hogy tehát,ha ez ellen senki és semmi se tiltakozik érdemben,akkor az ellen se lenne semmi komoly társadalmi ellenállás,ha a statáriális normaalkotás kiterjedne a társadalom további területeire is.
(Ezt egyébként meg is próbáltak,médiától és bíróságokig,csak Brüsszel ezeken a pontokon nagyon bekeményített. A gazdasággal érthetően nem tudnak mit kezdeni külföldről,mert egyébként Orbánék - persze statáriális jogalkotással - tényleg az uniós előírásra kalapálták a hiányt. De mert a hiány tartása statáriumon alapul,az nem is fenntartható.)

panelburzsuj 2013.10.13. 18:29:59

@egyetmondok:
Te is fiam, lotyaszáj? ;)

Nézd meg inkább a "különleges jogrend" cím alatt összeszedett ezmegazokat.

yotta 2013.10.13. 18:30:20

@neoteny: Bocs, akkor bocsánatot kérek, nem tudtam, hogy a Telegraph cikk tartalmával való foglalkozás igazzá tesz valós kijelentésből levont hamis következtetést.

zobod 2013.10.13. 18:30:52

A weimari köztársaság, vagy a jelcini Oroszország rá a példa, hogy a gazdasági válság és a gyenge állam kombinációja a szavazókat nem éppen a politikai sokszínűség, az összetett, megfontolt konszenzuskeresés, és a liberalizmus irányába tolja. Orbán csak annyit mondott, hogy a szavazók igényei alapján fog politizálni, ami pedig alapvetően a gazdasági helyzeten fog múlni. De ebből titkot sosem csinált, nem értem a nagy meglepődés okát.

yotta 2013.10.13. 18:31:13

@HaFr: Hát, ha csak úgy nem...

yotta 2013.10.13. 18:32:44

@HaFr: Hááát... ha csak úgy nem...

panelburzsuj 2013.10.13. 18:34:09

@zobod:
Szal lenne ő Putyin, csak igény lenne már?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.13. 18:38:32

@yotta: Teszek még egy kísérletet, hátha nem vagy troll, csak lassú. Ha megkérdezem tőled, Karcagon laksz-e, és erre azt válaszolod, hogy nem, akkor szerinted jogos lenne úgy összefoglalnom a köztünk lévő beszélgetést, hogy "yotta: nem lakom Karcagon", vagy sem? Ha erre a válaszod, jogos, akkor kukába dobhatod az eddigi érveidet ezen a poszton a címmel kapcsolatban, ha t mondod, nem jogos, akkor viszont súlyosabb az ügy, mint szeretnéd.

zobod 2013.10.13. 18:44:57

@panelburzsuj: nem a putyinság a lényeg, hanem a szavazók igényei. Ha itt egy Puytinra lesz igény, akkor lesz jelentkező az ellenzék soraiból is, és nem csak a Vona.

panelburzsuj 2013.10.13. 18:55:05

@zobod:
Ugyanazt mondjuk: ha OV, a nagy mágus már ennyit befektetett a fűrerprincip reklámozásába - akkor nehogy más más nyúlja le előle a "minden magyar bánnya" címet..

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 18:58:58

@yotta:

"nem tudtam"

Te szépen demonstrálod itt hogy mennyi mindent nem tudsz. Ezzel még nem lenne baj, de amikor kérdéseket teszel fel és azokat megválaszolják, akkor nem vagy kíváncsi a válaszokban tartalmazott információra -- akár úgy hogy megkritizálod a válaszokat -- hanem figyelmen kívül hagyod őket és tovább tolod a te értelmezésedet.

Az ominózus két mondatban pontosan az van, hogy Orbán saját bevallása szerint létezik (egy nem meghatározott) mértékű kockázat, hogy _belőle_ válhat egy autoritariánus "erős ember", Mo Putyinja. _Ez_ annak a két mondatnak a nyilvánvaló értelme: ezen nem lehet vitázni.

Azon, hogy ez a két mondat mennyiben takarja a valóságot, az interjú keretében elhangzottakat, lehet vitázni; de azt a vitát nem velem kell lefolytatnod hanem The Telegraph-al. Ők közölték az írást ilyen formában; az övék a felelősség azért, hogy mi van benne.

De ugye még a MS sem tagadja azt hogy elhangzott volna OV szájából amit neki tulajdonítanak a cikkben; azt kifogásolják hogy "lerövidített" és ezzel "félreérthetővé tett". Ezt a panaszt viszont az interjúalanynak kell közölnie a megjelentető újsággal:

a) olvasói levél formájában
b) helyreigazítás kérésével ha ténykérdésben hibázott The Telegraph

Bizonyos vagyok hogy nem tagadnák meg egy olvasói levél közlését Mo miniszterelnökétől; persze valószínűleg az lenne a szerkesztői válasz hogy ők úgy gondolják hogy az interjún alapuló cikk fair volt és ezért kiállnak mellette, de hát c'est la vie.

A helyreigazítás kérése már bonyolultabb; nem úgy tűnik hogy a cikk bármilyen tényt helytelenül vagy hamisan állított volna. Ennek hiányában pedig nem lehet helyreigazítást kérni.

yotta 2013.10.13. 19:12:31

@HaFr: Nézd, nem tudom, mire akarsz kilyukadni, de természetesen jogos az összefoglalás, de nem helyes, mert szerintem: yotta:"nem lakom Karcagon". Illetve ez sem helyes, ha tudjuk és elfogadjuk azokat a szabályokat, amelyek szerint az élőbeszéd hamisítás nélkül lejegyezhető. (yotta arra a kérdésre, hogy karcagi-e, azt válaszolta: "nem".)

Hangsúlyozva azt, hogy a példával nem tudom, mire akarsz rávezetni, az imént másodszor is elolvastam a cikket és belátom, kár volt beleszólnom. Kár volt, mert nem tévedésről van szó, vagy egy félremagyarázás katalizálta hirtelen gondolatról, hanem egy annál sokkal mélyebben gyökerező, a fejedben koherens elméletként felépített elképzelésről, látásmódról - orbáni rendszerrel kapcsolatban. Ez pedig vélemény és ilyen esetekben szerintem felesleges okvetetlenkedés felhívni a figyelmet a csúsztatásra, mert nem ezen múlik a dolog...

zobod 2013.10.13. 19:27:57

@panelburzsuj: nem tett ő ebbe különösebben semmit. Ha a magyar szavazók erős államot akarnak, akkor megkapják. Minél rosszabbul alakul a gazdasági helyzet, annál inkább fogják akarni. Ha nem a fidesztől, akkor a megkapják majd a szociktól. Már a liberális pólust állítólag képviselő Bajnai is olyan ígéreteket tesz, ami inkább illik egy etatista baloldali párthoz, mint egy liberálishoz. Mintha kezdenék megérteni, mit akarnak a szavazók milliói.

2013.10.13. 19:33:24

Most olvastam, hogy világméretű gazdasági katsztrófát okozthat az USA válsága. Hát a katasztrófa már régóta velünk van. Ugyanis a világ vezető hatalma évtizedek óta többet költ annál, ami lehetséges lenne számára. A kis országokat szadizzák a hiány esetén ezt a világot váságba sodró mamut országot ma is AAA adósnak minősítik. Mi ennek a háttere? Hát az, hogy az USA-t zsidók vezetik és ők kavarnak a pénzügyi szervezetnél is. Az USA Izrael és a világ-zsidóság védelmezője.

De aztán nem zsidózni uraim!

egyetmondok 2013.10.13. 19:39:27

@panelburzsuj:
De,hát a magyar nemzetkeresztény jobboldal történelmi értelemben mindig is különleges volt. Mi más illene hozzá,mint a különleges jogrend ?

panelburzsuj 2013.10.13. 19:43:32

@egyetmondok:
Aztán meg jöttek a különleges anyagból gyúrt cselédek és disznópásztorok.

Túl kéne lépned ezen a szinten, pajtás.

panelburzsuj 2013.10.13. 19:45:22

@zobod:
Kemény faszhoz kurva is lesz.

Hajrá mogyorók! ...

yotta 2013.10.13. 19:56:16

@neoteny: Ha jól emlékszem, egyetlen kérdést tettem fel: be tudja-e valaki másolni az interjú eredeti és teljes leiratát. Erre válaszképp elmagyarázta valaki az interjú és a riport közti különbséget (lehet, éppen te voltál, de bocsáss meg, ha tévednék)

A cikk címére az indexen figyeltem fel, gondoltam megnézem már mi a fene ez meg?

Végigolvasva a cikket és egy csomó kommentet láthatóvá vált, hogy az, amit Orbán ténylegesen mondott nem ismert, ellenben azt, amit a Telegraph cikk szerzője összefoglalt, illetve, amit idézőjelek közé téve Orbántól idéznek, szóval azt a cikk írója és több kommentelő úgy tekinti, mintha Orbán ténylegesen úgy, akkor és azt mondta volna.

Vagyis Orbán nem saját bevallása szerint mondta, hogy (egy nem meghatározott) mértékű kockázat, hogy _belőle_ válhat egy autoritariánus "erős ember", Mo Putyinja, hanem a cikk szerzőjének összefogalója alapján ő, te, és a cikk írója állítja ezt, ami kétségtelenül értelmezhető így is.

Nekem azonban az értelmezéssel semmi gondom, legyen az mindenkinek a saját nyomora, de... ha valami nem "úgy", vagy nem "az" hangzott el a valóságban, akkor az semmilyen értelmezési környezetben nem fogadható el.

Persze küldözgethetsz a Telegraphoz helyreigazításért, vagy érvelhetsz avval, hogy ezt vagy azt nem cáfolták (hogyan tudná tagadni az MS azt, ami itt a blogon elhangzik, ha nem olvasták?), de ettől továbbra sem válik igazzá az, amit Orbán kijelentésének tulajdonítanak.

egyetmondok 2013.10.13. 19:57:23

@panelburzsuj:
Na ja,ehhez a túllépéshez kell az alkotmányosságot a helyére billenteni. Addig ugyanis ez nem teljesíthető feladat.

panelburzsuj 2013.10.13. 20:00:37

@egyetmondok:
Mi nem teljesíthető?

Hogy legalább te magad kiszállj ebből az agyalágyult "keresztény középosztály" - "népbarát panelproli" libikókából?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 20:12:14

@egyetmondok:

"Ha jól emlékszem, egyetlen kérdést tettem fel"

Rosszul emlékszel:

Meg tudná nekem valaki mondani, egészen pontosan mit jelent ez a mondat: " Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?"

És azt is, hogy ez egy kérdés volt-e, amelyikre Orbán ezt válaszolta: "The risk is there,"?

Ha pedig kérdés volt, akkor fentebb miért a "he", s miért nem a "you" szerepel?

----

Ez rögtön három kérdés, és egyik sem arra vonatkozik hogy "be tudja-e valaki másolni az interjú eredeti és teljes leiratát".

Az "eredeti és teljes leirat" pedig két helyen van meg:

- The Telegraph-nál
- az MS állítása szerint náluk

Tőlük lehet igényelni.

"az, amit Orbán ténylegesen mondott nem ismert, ellenben azt, amit a Telegraph cikk szerzője összefoglalt, illetve, amit idézőjelek közé téve Orbántól idéznek"

Valóban: ami idézőjelek között jelent meg a cikkben azt Orbán mondta -- mindaddig amíg bizonyítva nincs hogy nem mondta. Az MS-nak meg van a felvétel; ők tudják bizonyítani. Nem állították hogy bármi is belekerült volna a cikkbe amit OV nem mondott; így hát teljesen OK hivatkozni arra ami a cikkben van.

"hogyan tudná tagadni az MS azt, ami itt a blogon elhangzik"

Nem azt kell tagadnia; hanem ami The Telegraph-ban megjelent. De ha azt nem tagadják, akkor nyilvánvalóan lehet hivatkozni az ott írottakra.

Te azt állítod hogy nem az hangzott el az interjúban amit a cikk közölt. Ha képes vagy rá, bizonyítsd; ha nem, akkor más nyugodtan elfogadhatja a cikk tartalmát mint valósat. A te személyes kétségeid nem alapok arra hogy mindenki más azt mondja: "semmilyen interjú nem is volt, vagy ha volt is, semmi nem hangzott el abból amit a cikkben írtak, vagy ha el is hangzott valami, semmiképpen sem az ominózus két mondat, amiből négy szó direkt idézet lett volna OV-től".

kvadrillio 2013.10.13. 20:24:22

Írország kormánya bejelentette, hogy ő lesz az első olyan ország az euró-zónán belül, azok közül, amiket a pénzügyi válság érintett, ami kilép a Nemzetközi Valutaalap és az EU nemzetközi hitelprogramjából.

Ez ezen év decemberében kell, hogy bekövetkezzen, jelentette be Írország miniszterelnöke, Enda Kenny az általa vezetett párt, a „Fine Gael” kongresszusán.

Írország ettől kezdve a nemzetközi pénzügyi piacokon jut majd hitelhez, ahelyett, hogy a 85 milliárd euróra számít, amit az EU és a Nemzetközi Valutaalap kiosztott neki.

Írország 2010 végén kérelmezte a támogatást, miután az ország gazdasága belépett a recesszió stádiumába....hiába pampogtok, amikor már utánozza őt a NAGY ÍRORSZÁG IS ! :)

Hidvégi Mihály 2013.10.13. 20:27:05

@yotta: Jól döntöttél a köbön tehát.

Haver, itt neked nem sok babér terem! Mert a döntéseddel azt mondod, nem számít semmilyen erkölcs, nem számít semmilyen gazdasági bedöntése az országnak, csak egy számít, hogy kedvenced, orbánka legyen a király!

Buta ember. Sőt, gonosz.

yotta 2013.10.13. 20:34:46

@neoteny: "Te azt állítod hogy nem az hangzott el az interjúban amit a cikk közölt."

Én azt állítom, hogy azt nem mondta/mondhatta Orbán, hogy: "lehet belőlem egy magyar Putyin is", még akkor sem, ha a Telegraph szerint valaminek ez az értelmezése.

Malthus 2013.10.13. 20:37:06

Számomra a legsiralmasabb rész ez a 90%-os fejlettségi szintről szóló hadoválás volt. Ezzel a benyögéssel, hogy akkor vezetjük be az eurót ha elérjük az EU GDP/fő átlag 90%-át kb. virágnyelven megüzente hogy ez vsz. nem a mi életünkben fog bekövetkezni (lásd a vonatkozó portfolio.hu-s elemzést). Nem hiszem hogy sokan gondolták volna ezt '89-ben - bár én akkor még túl fiatal voltam, de ahhoz meg mégis öreg hogy az euró bevezetését megérjem...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 20:53:24

@yotta:

Is there a risk that he could become an authoritarian strongman, the Vladimir Putin of his country?

"The risk is there," Mr Orban rather surprisingly admits, though it is much smaller if Hungary is economically successful.

----

Létezik olyan kockázat hogy ő egy autoritariánus "erős emberré" válhat, az országa Vlad Putyinjává?

"A kockázat létezik," Orbán úr meglehetősen meglepő módon megengedi ezt a lehetőséget, habár ez a kockázat jóval kisebb ha Mo gazdaságilag sikeres.

----

Mivel a kérdés úgy lett megfogalmazva hogy van-e olyan kockázat hogy belőle magyar Putyin lehet, és erre a kérdésre azt válaszolta hogy "a kockázat létezik", ezzel megengedte (nem zárta ki) annak a lehetőségét hogy belőle egy magyar Putyin lehet.

zobod 2013.10.13. 20:54:42

@Malthus: nem hadoválás az, nem siet senki mostanában az eurozónába. Aki mehetne, az sem. Svédek, dánok, britek, csehek, lengyelek - mind húzza.

jpmjpm 2013.10.13. 20:56:29

fogadjuk el OV-tól, hogy ő nem diktátor. aztán, elmegy egy országba, ahol azzal szopatták, hogy ők is a rezsicsökkentésre gyúrnak. elvileg egész európa OV-t fújolja, nem is megyek a részletekbe, miket művelnek szegény pocakos forradalmárral, mert fáj a szívem érte. és mindezt értünk teszi.

ebben a baráti országban van egy újságírói kérdés, egyértelmű utalással egy államfőre, aki eléggé gáz módon vezeti az országát. erre OV könnyelműen kiböki, hogy van párhuzam a putyuni diktatúra - jujj, leírtam, mindjárt itt a pobeda - és az ő gondolkodása közt.

na, most el kéne olvasnom a the telegraph cikkét totál végig, mert az imperialista nyugat mindig is a vesztébe rohant és ott születtek ilyen koholmányok. de nekem elég az a bizonyos idézet, mert egy olyan embert idéz, aki azt próbálja bemagyarázni, hogy az EU minket elnyom. úgy nyom el, hogy évente annak a pénznek a sokszorosát adják nekünk, amit mi saját magunktól megtermelünk. eleget olvastuk OV harcairól, hogy képben legyünk.

okés, elhisszük OV, hogy nem vagy diktátor. egy pillanat szerény műve volt, hogy mindenki félreértett, szavaidat kiforgatták. hiszen mondani bármit lehet. a lényeg, hogy 2+2 = 4. és ezt nem lehet átváltoztatni humbuggal. ha valaki azt mondja, hogy 2+2 = 5, akkor elé kell állni és bebizonyítani, hogy 2+2 = 4. hiszen tökös államférfi vagy, box jön, nem?. és ha valaki nem hagyja, hogy bebizonyítsuk neki, hogy 2+2 = 4, akkor az a valaki leszerepelt! mert gőggel akarja megmutatni, hogy ő az okosabb.

akkor a bizonyítás:
a kerted végében foci akadémia van, most épül a 3.500-as stadion és hozzá a kisvasút (nem a terepasztal) 600 millió-ért. és ez csak a kerted végében található 5-6mrd forint. a stadionépítésekről ne is beszéljünk.

és ez a kert végi fieszta is rendben lenne, ha az ország ennyire gazdag lenne. legyen ez a tiéd. de az ország nem ilyen gazdag. ez most megint egy 2+2 = 4 levezetés lenne, de leszarom. aki érti, annak nem kell elmagyarázni.

és köszönjük louis van gaal edzőnek, hogy nem fogta vissza csapatát egy percig sem. mert neked, aki - saját nagyarcod szerint - futballokos, megmutatta, hogy vannak még sokkal okosabbak is. csak ők annyira okosak, hogy nem feltétlen gázolnak át bárkin. csak amennyi kell, annyit adnak ki magukból. pénteken ennyi kellett. nyugi, ez a meccs 10-ből 10 verséget hozna.

megtévesztő volt gondolom, hogy néha kurva jó focit produkáltunk, megvertünk nagy csapatokat. jahh, barátságos meccsen. ez nem tünt fel mi, te kis futballokos? tétmeccsen akkor és annyit szopattak, amennyit akartak.

de ez is a kicsit jobban hozzáértők könnyedsége, hogy csak annyira törik össze magukat, amennyire kell a +1 gólhoz.

Malthus 2013.10.13. 21:10:47

@zobod:

Van igazság abban amit írsz de én nem (csak) erre céloztam, nem az ojróra fáj a fogam hanem a felzárkózásra - de itt egyik sincs.

A dánokról, svédekről itt szerintem ne is beszéljünk, ők hozzánk képest egy alternatív univerzumban léteznek. Viszont a csehek, lengyelek (az elmúlt évben megfordultam mindkét országban) euró ide vagy oda is dinamikusan jönnek fel. Velünk ellentétben. Lehet hogy egy kifacsart gazdasági mutatón ez nem látszik egyértelműen, de ott rend van, takaros városok, otthonok, szépen megművelt földek is üzemek, közbiztonság. Itt meg kimész Miskolcra és nem tudod eldönteni hogy ez itt Európa még vagy a kalkuttai nyomornegyed.

panelburzsuj 2013.10.13. 21:14:03

@Malthus:
Talán ha egy kalkuttai nyomornegyedet is méltóztatnál személyesen megtekinteni, akkor csak könnyebben menne Miskolc bekalibrálása.

egyetmondok 2013.10.13. 21:22:57

@neoteny:
Kissé öszve tetszett kavarodni. Én egyetlen kérdést se tettem fel. Ez biztosan nekem szólt? Nem hinném.

mattüveg 2013.10.13. 21:24:52

@yotta:
off nem off jobb ha tudod:

amennyiben magyar emberek magyar emberekre az irigység okán ellenségként tekintenek, gondolván dögöljön meg a szomszéd tehene is, ahelyett hogy leesne a tantusz, a "magyar" munkaadó miért is fizet az amúgy keveset fizető multinál is kevesebbet, akkor előfordulhat az a kedves helyzet, hogy a Főnököd ténylegesen is harcba keveredhet a szeretett és megvédendő magyarjaival és -a magyarokat megvédendő- meg is védi őket, a magánnyugdíjpénztárak megvédése mintájára.

mégis mit gondolsz mit értenek putyini renccer alatt?

egyetmondok 2013.10.13. 21:25:03

@panelburzsuj:
Semmi baj,Panelovics.
Írtad fentebb,hogy nem vagy egy alkotmánytudor. Hát nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 21:28:05

@egyetmondok:

Elnézést kérek; nyilvánvalóan félreválaszoltam.

zobod 2013.10.13. 21:30:03

@Malthus: Csehországot és Szlovéniát én nem venném a mi ligánkba, több közük van a EU-hoz mint akár a Portugáloknak vagy a Görögöknek. A lengyelek meg nagyon alacsony bázisról jöttek fel, de azt ne hagyjuk ki a számításból, hogy egyedül majdnem akkora ország mint a többi v4 ország együtt, lakosságban, geopolitikailag, méretben, tengerhez hozzáférés, stb úgyhogy még mindig van hová nőniük. De nem a mi súlycsoportunk. Nekünk inkább Szlovákia lehet a fájó példa, hogy Meciar bukása és a válság kitörése közti időszakban, gyakorlatilag egy évtizedről beszélünk, sok tekintetben lehagytak minket, jól használták ki a világgazdaság egyik aranykorát.

panelburzsuj 2013.10.13. 21:31:55

@egyetmondok:
Beléptél a derpegőkarba? :)

egyetmondok 2013.10.13. 21:35:00

@panelburzsuj:
Nem én,hanem Te:
" Én nem vagyok egy alkotmánytudor - épp azért érdekelne, hogy hány állam alaptörvényében van annyiféle "szükségkapcsoló", mint a Nemzeti Együttreszketés Rendszerét magalapító irományban." --- de nyugi, ez is tök jó.
(Annyira azért nem tök jó,mint a "népi feudalizmus",de azért tök jó.)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.10.13. 21:35:14

Orbán rendszerváltó szerepét nem értem minek tagadni !?

Tény hogy amíg Gyurcsány és Bajnai együtt szervezték a KISZ utódszervezetét, és közeli családtagjaik vásároltak bagóért államtól elprivatizált vállalatokat, ingatlanokat, melyeket visszabérelt az állam, addig Orbánt és a többieket megfigyelték a III/III-asok és jelentések tucatjait küldték Horn Gyuszinak, Lenvainak meg a többi MSZMP KB-s törzstagnak.

panelburzsuj 2013.10.13. 21:38:56

@egyetmondok:
Tehetek én arról, hogy olvasás címén te megrekedtél az a ötödikes olvasókönyv dekódolásának szintjén?

panelburzsuj 2013.10.13. 21:40:10

@Trompf:
Überkratkij kursz.

Ez is megvót.

Malthus 2013.10.13. 21:42:17

@zobod:
Hát Szlovénia tényleg egy más világ, DE(!) azért ők is züllenek mostanában rendesen, 2008 előtt ők nagyon is tudatában voltak a a fölényüknek, már-már szláv Ausztriának képzelték magukat, a válságévek eléggé visszavetették őket. Nem biztos hogy van bennük növekedési potenciál még.

Csehországra/Lengyelországra viszont tényleg érdemes odafigyelni, szerintem a köv. 20 évben nekik van esélyük közel felzárkózni a régi tagországokhoz.

egyetmondok 2013.10.13. 21:53:11

@panelburzsuj:
A te kommentjeid esetében ? Ezt megköszönöm,az ötödikes szint azokhoz képest igen komoly.

yotta 2013.10.13. 21:55:49

@neoteny: "Mivel a kérdés úgy lett megfogalmazva hogy van-e olyan kockázat hogy belőle magyar Putyin lehet, és erre a kérdésre azt válaszolta hogy "a kockázat létezik"

Nem, a kérdés nem így lett megfogalmazva, hanem a cikk írója foglalta össze, mintha így fogalmazta volna meg a kérdést! (Is there a risk that he!!!!!!! could ) De, hogy pontosan mi volt a kérdés, nem tudható, mert szvsz Orbán majdnem biztos, hogy nem helyeselt volna egy őt putyinozó kérdésre...

1001nappal 2013.10.13. 21:57:59

@egyetmondok:
Azért nem olyan vészes a helyzet, mint amilyennek elsőre tűnik. A gazdasági kormányzás egyátalán nem lesz "statáriálisan" korlátozott a jelenlegi hatalom leváltása után. Egy olyan szedett-vedett jogrendben, mint amit sikerült összegányolniuk, mindig rengeteg kiskapu és joghézag található.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.13. 22:02:02

@yotta:

"Nem, a kérdés nem így lett megfogalmazva"

De, a kérdés így lett megfogalmazva, mert ezt írta Charles Moore. Mindaddig amíg nem bizonyítod hogy nem így lett megfogalmazva, neki hiszek.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.10.13. 22:03:03

@Trompf:

Orbán Viktor, a rendszerváltó?
Hogy mi?
Móka és kacagás...(kényszeredett).

Ezt ugye te sem gondoltad komolyan.

egyetmondok 2013.10.13. 22:31:29

@1001nappal:
A helyzet ennél sokkal-sokkal súlyosabb.
Ha megnézed az államháztartás bevételeinek szerkezetét,azt találod,hogy abban a különadók része olyan mértékű,nagyságú,hogy az abban történő bármely,akár kicsi változtatás is brutális következményekkel járna azon társadalmi csoportok jövedelmére nézvést,amelyek egyre tágabb csoportok (lásd a 2014es költségvetést),és amelyek tényleg "kaptak valamit végre" az államtól.
A különadók rendszere viszont megöli a növekedést esélyét.
Olyan csapdát állítottak Orbánék,amely bőven rosszabb,mint a 2000-2010 közötti adósság csapda,talán nem is szándékosan ártó akarattal,hanem csak tisztán dilettantizmusból,ebből a neomarxista-vulgármaterialista világlátásukból eredőn.

Itt kiskapuk,joghézagok nem segítenek.

von Putri 2013.10.14. 00:14:57

@neoteny:
Egyfolytában mulattatni tudtok engem. Bár jobban utáljátok Orbánt mint a kakit, mégis egyfolytában Orbán-kakin éltek. Mit bocsátott ki Orbán tegnap valahol, ezt csócsáljátok éjjel-nappal mint a jó haruspexek

Nem fog ez majd függőséghez vezetni? Importálni kell már most is az Orbán-kakit a kedvetekért

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.14. 02:10:44

@von Putri:

"Egyfolytában mulattatni tudtok engem."

Pedig a legszórakoztatóbb az volt amikor közölted: "Orbán mindig magyarul nyilatkozik". :)

mattüveg 2013.10.14. 08:22:44

@HaFr:

"_@yotta: :) jól játszod meg magad, kivívtad az elismerésem _"

Ha ezen elismerést iróniának, vagy szarkazmusnak veszem, valamint tanari "vénádat" is hozzászámítom, azért még mindig marad egy szörnyű kétség, mely szerint yotta nevezetű kardozónk ellenségképébe az ország népességének fele, de lehet hogy többsége beletartozik, s mint nemkívánatos elemek a Főnök jövőképébe sem férnek bele.
Külön figyelemre méltó az az országépítő intézkedés, amellyel mi, a hazafiatlan NER-idegen elemek idegenszívűségét messzi országok magyarul sem tudó gyermekeinek pénzen árusított állampolgárosításával tervezi ellensúlyozni. így aztán a Főnök NER-ben fogant azon gondolata is gellert kap, mely szerint magyarország legyen a magyaroké, sokkal inkább azt a következtetést lehet levonni, hogy e kedves hon lehet bárkié, csak ne mondjon ellent a Főnök által kinyilatkoztatott egyengondolatnak.

2013.10.14. 08:52:14

@yotta: " Mindig nyitott vagyok az érvelésre! Hallgatlak: szerinted milyen konzekvenciát lehet levonni egy hazug, valótlan állításból, vagy egy csúsztatásból? (szarra várat építeni)"

Kedves Yotta! Nem tudsz angolul. Nem tudsz magyarul. Nem tudsz mondatot elemezni. Minek vitázol? Érzelmileg ennyire megérint, hogy Vezéred egyszer véletlen igazat mondott, és nem tagadta le álszerényen céljait?

yotta 2013.10.14. 09:02:28

@neoteny: "De, a kérdés így lett megfogalmazva, mert ezt írta Charles Moore. Mindaddig amíg nem bizonyítod hogy nem így lett megfogalmazva, neki hiszek."

Nem, a kérdés akkor lett volna "így" megfogalmazva, ha a cikk írója idézőjelek közt ismertette volna meg kérdését, pontosan úgy, mint ahogy Orbán válaszát viszont idézőjelek közé tette!
(nyilván nincs idézőjelek között, szemétkedni a sajtóper demoklesz kardja nélkül csak így lehet...)

yotta 2013.10.14. 09:20:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem tudok jól angolul, tudok viszont magyarul, sőt, képes vagyok felfogni mások mondatainak értelmét, de ezekbe nem vetítem bele gonoszságom ismérveit, úgy mint egyesek:"Érzelmileg ennyire megérint, hogy Vezéred..." de arra az aljasságra, hogy politikai szimpátia, vagy antipátia miatt hazudjak, mint egyesek:"egyszer véletlen igazat mondott, és nem tagadta le álszerényen céljait" vagy "lehet belőlem magyar Putyin is" - no erre képtelen vagyok.

Hála szüleimnek, akik belém nevelték ezt, szemben...

jogalany 2013.10.14. 10:50:37

@yotta:
Ha megfigyeled, az írás első nagy része idézett, ott is találod az idézett rész elején és végén az idéző jeleket, a végén van kiegészítés hozzá.

"@cylonflatus:
"Kövér László – MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke (a másik alelnök Gyurcsány Ferenc volt)
Schmitt Pál – az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban
Turi-Kovács Béla – MSZMP-tag
Harrach Péter – MSZMP-tag
Balogh Gyula – MSZMP-tag
A Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tisztségviselői voltak: Orbán Viktor – gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály – KISZ-titkár
Rogán Antal – KISZ-titkár
Deutsch Tamás – KISZ-titkár
Stumpf István – jelenleg alkotmánybíró, volt MSZMP-tag, a Hazafias Népfront volt alelnöke Járai Zsigmond – jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke, volt MSZMP-tag, volt kormánytag, III/II-es együttműködő
Matolcsy György – az Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, volt MSZMP-tag, III/II-es együttműködő,
Pintér Sándor – jelenleg belügyminiszter, volt MSZMP-titkár
Csintalan Sándor – jelenleg a Fidesz házi csatornájánál, a Hír TV-nél dolgozik, volt MSZMP- és MSZP- tag,
Boross Péter – jelenleg a Fideszt segíti, volt MSZMP-tag,
Pozsgay Imre – részt vett az új alaptörvény megalkotásában, volt MSZMP KB-tag...
stb, stb, stb...
Ja és Orbán: apád mi volt?"
Stumpf István - felesége az akkori belügyminiszter (Horváth) lánya. Így a teljes csoport védettséget élvezett miniszteri szinten.
Csintalan Sándor – Az MSzP ügyvezető igazgatója volt, Horn után a második ember.
Boross Péter – A vendéglátó vállalat igazgatója, de a titkos szolgálatoknál nem egyszerű tiszt is volt.
Pozsgay Imre – kultúrális miniszter, Hazafias Népfront elnöke, de egyben egy nem magyar titkos szolgálat is tartott vele kapcsolatot
Ja és Orbán: apád mi volt?" - reggeli tornából felmentett volt a seregben, és aki volt katona tudja, hogy egészségesen csak egyetlen okból lehetett az.
De nem ezek a lényeges dolgok, hanem, hogy most hogyan muzsikálnak, és bizony nincs felelősségre vonás, senkinek a haja szála sem görbül. "

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.14. 13:19:41

@yotta:

"Nem, a kérdés akkor lett volna "így" megfogalmazva"

De, "úgy" lett megfogalmazva; Charles Moore ott volt, te nem.

"a sajtóper"

Milyen sajtóper? Mondta valaki is hogy nem igaz ami a cikkben van?

2013.10.14. 14:40:03

@yotta: Valaki azt mondta: " Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit cselekszek!"
ki is volt?

2013.10.14. 14:42:30

@yotta: Ha nem lennél elfogult, akkor nem vonnád kétségbe az újságíró szavait. Te viszont kategórikusan kijelented, szándékosan nem idézte a saját kérdését , hanem függőbeszéd formájában írta meg a cikket, hogy csúsztasson. Á, itt aztán nincs semmi rosszindulat, prekoncepció. Te mindig polkorrekt vagy, mi más!

jaegtoer 2013.10.14. 18:38:51

@yotta:

"Hála szüleimnek, akik belém nevelték ezt, szemben... "

akkor éppen ideje szembe nézni magaddal, és nem a szülők mögé bújni.

I_Isti 2013.10.15. 09:15:30

utána kéne nézni, hogy az eu mennyi földgázt fogyaszt, meg annak hogy Oroszország mennyit termel, és kinek adja el, meg annak, hogy az eu összes energiafelhasználásából mennyi származik orosz forrásból, és a tapasztaltak alapján rájönni, hogy Oroszország számít, Magyarország meg nem számít. Egy nem számító ország pedig nem számít, ha le kell nullázni. Ezért nem lesz soha Viktorból Putyin. Ha Magyarország nem tud, nem akar integrálódni, akkor le lesz nullázva. Ez ilyen egyszerű. Orbánnal, vagy Orbán nélkül.
süti beállítások módosítása