1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2012.12.28. 08:32 HaFr

Aktuális hazugságok I.

Ebben a bejegyzésben gyűjtöm össze az életünket befolyásoló aktuális hazugságokat, amelyek éltetői vagy kiindulópontjai további hazugságoknak, manipulációnak, bűntényeknek vagy egyszerű baromságoknak.

1. Az állam jó gazda. Minden, ami állami, az a közjót szolgálja, hangzik ez a veretes hazugság, amelytől még az sem rettenti vissza a magyarokat, hogy 1919-től 80 éven át praktikusan fasiszta rendszerekben éltek. Én ellenben azt mondom, ami állami, az mind igazolásra szorul ("miért kell annak lennie"), mert bármilyen névvel illetjük őket, a hatalmi centrumok potenciális veszélyforrások, és minél nagyobb és kizárólagosabb egy hatalmi centrum, annál inkább. Veszély a személyes és közvagyonra, veszély az életekre, veszély a közjóra. Az államot nem jóságos, mindentudó szellemek, hanem többnyire hataloméhes, korlátolt tudású és belátóképességű (gyakran egyenesen ostoba), korrupcióra hajló, egoista emberek vezetik, és az ő döntéseik jelennek meg a közjó mázával leborítva. Ma néhány ember a közvagyon tetemes része és a társadalmi output fele fölött rendelkezik, ellenőrzés felettük nincs vagy névleges, a hatékonyságuk a béka feneke alatt. De a magyar mégis még több államot, még több rendőrt és még több gondoskodást akar. A magyar semmit nem tanul, és mindent elfelejt.

2. Magyarország keresztény állam. Ezt a nagyon veszélyes és ostoba szlogent gyakran hallani Semjén-kaliberű emberek szájából, és a miniszterelnök is kimondta MN-nek adott karácsonyi interjújában. Én most nem arról beszélnék, hogy hány magyar mondja magát aktív templomba járónak vagy akár passzív kereszténynek, és nem is arról, hogy hogy fér össze a fenti kijelentés az állam semlegességének és a kisebbségek védelmének 21. századi európai követelményeivel, vagy arról, hogy a kultúránk (még) dominánsan keresztény-e, és még csak arról sem, hogy mi az ördögöt jelent ez a mondat a jogrendszerre stb. nézve, hanem elkövetném azt a kegyeletsértést (a halódó európai kereszténységgel szemben), hogy rákérdezek a kétezer éves (nyugati) kereszténység mérlegére. Biztosak lehetünk a kereszténység morális felsőbbrendűségében az összes a múltban vagy a jelenben elérhető etikai és életvezetési kóddal szemben? Biztosak lehetünk abban, hogy megérdemli az egyébként (nyilván okkal) hanyatló tradíció azt, hogy állami eszközökkel támogassák meg? Biztosak lehetünk abban, hogyha -- tegyük fel -- ismeretlen lenne számunkra a kereszténység, akkor rosszabb világban élnénk? Nem nyomott el a nyugati kereszténység (vagy akárcsak annak római, niceai-gregoriánus paradigmája) olyan tradíciókat, amelyek fennállásától ma jobban érezhetnénk magunkat? Miért ez az automatikus hódolat és evidens tisztelet a triumfáló vallásnak? 

A konzervatív álláspont szerint pusztán a tradíció léte (függetlenül a tradíció érdemeitől) indokolhatja a tiszteletet. (Így az előbbi kérdéseket nem is kellene megválaszolni.) De ez az elvárás nem univerzalizálható (kb. általánosítható), mert az univerzalizálhatóság megilletné pl. az ateizmust is, és ezen az alapon Magyarország mindjárt nem volna "keresztény állam" (ahogy nem is az). Látszik tehát, hogy a konzervativizmus képtelen lenne arra, hogy elégséges indokot szolgáltasson más tradíciók tisztelőinek a kereszténység sajátjukként való elfogadására. A konzervativizmus nem alkalmas a kereszténység védelmére. Aki keresztény államról beszél, nem állhat a politikai konzervativizmus talaján.

(Más kérdés, hogy kell-e -- amellett, hogy némi furmánnyal indokolható -- félni egy karácsonyfa közterületen való felállításától, vagy -- ami nem teljesen ugyanez a probléma -- a muzulmán viseletek utcai engedélyezésétől, vagy ezek az állami semlegesség agresszív megnyilvánulásai a pluralizmussal és a toleranciával szemben, amely jelenséget Jonah Goldberg átfogóan liberálfasizmusnak nevezi. Lemondtunk a pluralizmusról (Nyugaton)? Lemondtunk arról, hogy a társadalom szabja meg a tolerancia intézményét a jogalkotókat megelőzően?)

Folyt. köv.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr554984477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foxtrotty 2012.12.28. 11:17:32

Az állam nem jó gazda, én vagyok a jó gazda, adsza ide!

Magyarország nem keresztény állam, éljen Szent Buzerant!

MACISAJT 2012.12.28. 14:12:34

"Ebben a bejegyzésben gyűjtöm össze az életünket befolyásoló aktuális hazugságokat, amelyek éltetői vagy kiindulópontjai további hazugságoknak, manipulációnak, bűntényeknek vagy egyszerű baromságoknak.

1. Az állam jó gazda. "

Ennek bezzeg az ellenkezője igaz.( copyrájt by kuncze"cián" gábor-egykori belügyminszter és pártelnök/SZDSZ).

És ennek megfelelően is tettek.
Eladtak minden államit ami mozdítható volt.
És befolyt összeg meg ..eltűnt.
Hiszen ők megmondták: az állam nem jó gazda:)

"2. Magyarország keresztény állam. "

Hanem, mi?:D
a/vallástalan b/zsidó c/keresztény

Rwindx 2012.12.28. 14:16:55

Az "állam jó gazda" nevű szólamot csakis az "állam rossz gazda" szólammal együtt lehet vizsgálni, ugyanis mindkettő hazugság. Egy tevékenység végzésének minősítésénél nem lehet ebből kiindulni, hanem magából a tevékenységből kell.

"Az államot nem jóságos, mindentudó szellemek, hanem többnyire hataloméhes, korlátolt tudású és belátóképességű (gyakran egyenesen ostoba), korrupcióra hajló, egoista emberek vezetik"

Ez jobbára igaz lehet, ahogy ugyanígy jobbára igaz lehet egy magáncég vezetőségére is. Hatalmi struktúrák vannak mindkét esetben, ahova az ilyen típusú emberek igyekeznek "feltörni". De az is hazugság lenne, ha azt mondanánk minden ilyen pozícióban levő ember legyen bárhol is, megfelel a jellemzésnek.

Nem megyek tovább, de úgy nézem olyan hazugságokat veszel górcső alá, aminek az ellentettje pontosan ugyanolyan hazugság lenne. Jobbára velünk is élnek ezek is.

2012.12.28. 14:32:34

Az állam feladat annyi, hogy megteremti a törvényi feltételeket ahhoz, hogy a magáncégek megfelelően működjenek. Ennyi és nem több.

2012.12.28. 14:36:27

A kereszténységet vállald büszkén miközben a máglyán álló nők, tudósok vagy a megerőszakolt kisfiúk, kislányok szemébe nézel. Légy büszke rá.

mahet 2012.12.28. 14:39:02

Az államnak szabályoznia kellene és nem irányítania - akárhogy is nézzük mindig az állam a legrosszabb gazda és ez természetes is, hiszen ha:

* a saját pénzedből magadra költesz - nagyon hatékony vagy
* a saját pénzedből valaki másra költesz - kevésbé érdekel az eredmény
* más pénzéből költesz magadra - nem érdekel annyira a költség
* más pénzéből költesz másra - se a költség, se az eredmény nem számít

Az utolsó az állami kézben lévő vállalatok és az állami újraelosztás velejárója.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.12.28. 14:47:51

@MACISAJT:
azt országot ahol a népesség több mint negyede nem tartja magát vallásosnak és kb 10% gyakorolja vallását, ne hívjuk se kereszténynek, se vallástalannak, se zsidónak.

Az államot és az egyházat tudtommal már elválasztották egymástól. A vallás mindenkinek a magánügye, pont annyira nem akarok sűrűn keresztet vető miniszterelnököt látni, mint nyilvánosan a buzibarátjával smárolót.

Link Elek 2012.12.28. 14:50:21

@Foxtrotty:
dugja seggbe a gyerekedet semjenzsoti

hhh. 2012.12.28. 14:52:43

Remélem, blogíró hamarosan túl lesz a pubertáson és elmúlik nála ez a kényszeres írhatnék...de mit keres ez rendszeresen címlapon?!?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 15:04:25

@hhh.: 12 éves vagyok, there is a long way to go.

a_tom 2012.12.28. 15:08:20

Ja. Magyarország pont úgy nem keresztény, ahogyan nem jobbkezes ország. Akkor se, ha lakosainak többsége olyan (lenne). Egyszerűen nincs értelme ennek a tulajdonságnak az ország esetében.
Talán akkor lehetne, ha mint egyes muszlim országokban a vallási előírások és a törvények ugyanazok és mindenkire érvényesek vallásosságtól függetlenül.
Remélem nem hozzuk vissza az erőszakos térítést...

Az "állam jó/rossz gazda" meg többnyire úgy él a köztudatban hogy ha a "mieink" kormányoznak akkor jó, ha a "magukfajták", akkor meg rossz. Logikát, értelmet ne keressetek (itt se), ez nem az az ország sajnos :(

Behajtó70 2012.12.28. 15:28:05

Szegény, bolond felebarátom!

Az állam azért kell az eseményekbe, mert a globalizáció miatt a nagy vállalatokkal csak így lehet versenyezni. Mi - kösszönhetően a szoci+libbant haverjaidnak - nem rendelkezünk olyan vállalatokkal, melyek egy globalizált környezetben versenytársai lehetnének német áramszolgáltatóknak, német gázszolgáltatóknak, usa üdítőnek, német-olasz-francia teherautónak, stb.

Az egyetlen mód, hogy felvegyük a versenyt, az állami beavatkozás, amit az EU tilt, lásd pl MALÉV, cukorgyáraink, TAURUS gumigyár, Ikarus, stb. Mármint nekünk tilt, a franciáknak meg nem tilt, azok megmenthetik a peugeot-ot.

De ezt te nyilván nem tudod, mert csak azt tudod, amit az eftársak elmondtak, azok az eftrásak, akik államosítottak, tönkre tettek minden versenyképes nagyvállalatunkat.

És mert ezt nem tudod, de mégis észt próbálsz osztani, ezért nevezlek idiótának!

béla a görög (törölt) 2012.12.28. 15:35:13

1) ööö, melyik állam a jó gazda? a svéd? :)
Én azért maradnék a magántulajdonnál. A bankokban is jobban bizom - már az osztrákba natürlich. A magyarba meg a magyar államba valahogy nem akaródzik.

2) Én úgy tudtam, hogy minden ember ateistának születik - aztán vannak akik nem biznak magukban azt keresnek valami mást... Meg az ezzel járó köritést. De hogy egy egész ország?

Hajós 2012.12.28. 15:36:42

Ajánlom Ayn Rand könyvét (Veszett világ), amelyben remekül ábrázolja, hogy a közjóra való hivatkozással történő államosítás vagy túlszabályozás, az állami kulcspozíciók alkalmatlanokkal történő feltöltése és a társadalom alapértékeinek elpusztítása miként tesz tönkre egy országot. Az ijesztő a könyvben, hogy akár Magyarország jelenlegi helyzetére is ráhúzható.

2llkedő 2012.12.28. 15:42:57

@béla a görög: "1) ööö, melyik állam a jó gazda?"

Észak-Kórea, Kuba....

Hajós 2012.12.28. 15:45:00

@Behajtó70: Szerinted mi kényszeríti rá az államot, hogy hatékonyan működtessen egy vállalatot? Ha ezt meg tudod válaszolni, akkor még igazad is lehet... De ne felejtsd el, hogy az állami vállalatot nem az állam finanszírozza, hanem Te. A Te érdeked az, hogy a pénzedet a lehető leghatékonyabban használják fel. Ha egy válallatot semmi nem kényszerít a hatékonyság és versenyképesség növelésére (márpedig ennek eszközeit nem látom az állami tulajdonnál), akkor az a vállalat tönkremegy. Egy állami válallat nem megy tönkre, hanem a társadalom finanszírozza az államon keresztül. Magas költséggel és alacsony haszonnal.

hhh. 2012.12.28. 15:49:23

@HaFr: Akkor érdemben talán nem is reagálnék. Csak annyit még: szüleid nem véletlenül az indexnél dolgoznak? Mondd meg anyukádnak, hogy ezt a blogolást egyelőre nem nyilvánosan kéne csinálni: sok csúnya ember van a neten. Még bajod esik.

Szociknak vége 2012.12.28. 15:49:45

Ez a poszter 2012 karácsonyán kezdett írogatni...

Ez a poszter a mai a 2. címlapot kapta meg

Ez a poszter 'liberális konzevatív'.

Nyehehe.

Hajós 2012.12.28. 15:57:03

@MetroGoldwinMayer: Így aztán nem is lehet igazsága (még részben sem)?

MACISAJT 2012.12.28. 16:02:52

@régebb óta vagyok Subban mint te: ("azt országot ahol a népesség több mint negyede nem tartja magát vallásosnak és kb 10% gyakorolja vallását, ne hívjuk se kereszténynek, se vallástalannak, se zsidónak.")

Ezek szerint a háromnegyede tartja magát -keresztény- vallásúnak.
Az egynegyeddel szemben.

Világos tehát hogy Magyarország keresztény ország. Ugyanúgy mint a többi keresztény ország, ahol szintén kisebbségben vannak a vallástalanok.

Mail Undelivered 2012.12.28. 16:11:12

@HaFr: "Magyarország keresztény állam."
Ennek a kijelentésnek a negligálásával kicsit óvatosabb lennék. A korona a parlamentben van, és várja, hogy Orbánt aláúsztassuk a Dunán. (ezért túrják fel a Kossuth teret) A végső mozdulatot Dr Semjén atya megteszi. (véletlenül ráejti I. Viktor fejére, Erdő bíboros Úr pedig megszenteli)
Azért kérdezném: ha a KDNP nevű civil-mikromozgalom tüntet az AB épületénél, akkor ki a hülye? S. Bence nem hallgat Orbi riportot?

☉ ☾ 2012.12.28. 16:12:23

Magyarországon jó ha 20 igazi keresztény van, a többi vagy sötét farizeus manipulátor vagy ostoba birka - ez utóbbiaknak lesz mentség.

Stomi 2012.12.28. 16:17:24

@roli101: A helyzet az, hogy nem elég a törvényeket megteremteni. Még fontosabb azok betartatása. És amíg ez nem valósul meg (mert most nem sajnos), addig az állam sajna jobb gazda. Az állami cégek vezetői élveznek némi kiváltságot talán, de a piaci cégek vezetői, ha tehetik kizsákmányolnak mindenkit. Ez maga a cél ugyanis. A magán cég tulajdonosának milliói, milliárdjai honnan van? Bizony többnyire elvette valahonnan.

profilo 2012.12.28. 16:19:30

Elnézést,de egy kicsit demagóg leszek most:

-Követeljük a fizetős oktatást!Magániskolákat akarunk!!

-Követeljük az egészségügy átalakítását!Magánklinikákat,magánkorházakat,tisztán piaci alapokon működő háziorvosi ellátást!

-Vonuljon ki az állam a közműszolgáltatásból!Le a távhő,villamosenergia....stb....támogátás rendszerével!Tisztán piaci viszonyokat ide is!!

-Vegye le piszkos mancsát az állam a kezében lévő és támogatott tömegközlekedési vállalatokról!Tisztán piaci viszonyokat és szabályzást ide!!

Ja!...És mivel az állam szinte minden területen rossz gazda,így ne turkáljon a zsebemben és ne adóztasson!LE AZ ADÓKKAL!!

Vagy szeretnéd finomítani az "állam rossz gazda" kijelentésedet?

Egyszerűbb - jobb - lett volna,ha úgy kezded,hogy mit vársz el egy szerinted "jól" működő államtól!
Eddigi bejegyzéseidet olvasva nem vártam ilyen felületességet.

Brix 2012.12.28. 16:24:58

@MACISAJT: Nagyon tévedsz, Magyarország az egyik legateistább ország a világon (11.) A lakosság 23%-a még azt isten létezését is tagadja. A 27 éven aluliak pedig mindössze 23% hisz isten létezésében. Az aktív vallásgyakorlók pedig a lakosság igen kis százalékát teszik ki. A történelem során mindig itt volt a kereszténység ellenesség és a régi hagyományok, a sámánizmus elemei megőrződtek a köznép között. A mai modern Magyarország sem keresztény állam.

Mail Undelivered 2012.12.28. 16:25:10

TROLLOK, IDE! (MACKÓSAJT, neked szóltam)
Idézem gazdádat:
"…vannak-e garanciák arra nézve, hogy az egyházak nem avatkoznak be közvetlenül a politikai életbe, nem gyakorolnak közvetlen befolyást az államra? Ez a kérdés.
(Parlamenti jegyzőkönyv, 1991. július 4.)"
www.mkogy.hu/naplo34/116/1160040.html

reszeg tengeresz 2012.12.28. 16:30:10

Ti normalisak vagytok, hogy visszasirjatok a kurcsanyit? Akkor mi volt jobb? Ez is szar ami most van - nem kicsit - de az szdsz-kurcsanyi alatt meg ennel is pokolibb volt.

csőcsere 2012.12.28. 16:30:48

@profilo: teljesen egyetértek a pontjaiddal. Kevesebb adó, cserébe a felsoroltakat finanszírozom magamnak, nekem ez az ideális ország. A legminimálisabb állami beavatkozás melett alacsony adók, csak a minimum szolgáltatásra, cserébe hagynak élni és én döntöm el, mire költöm a pénzem. Máris azé a párté a szavazatom, amelyiknek ez van benne a programjában és meg is csinálja.

JohnDoeTheReal 2012.12.28. 16:38:16

A cikk írójának talán egy hajszálnyival jobban kellene hangsúlyoznia, hogy ezek nem tények, hanem csak az ő véleménye. Így hazugságot emlegetni csúnya csúsztatás. T. index.hu szerkesztőség! A színvonal meredeken zuhan és minden nap sikerül alulmúlni! Gratulálok! A hozzászólások cenzúrázása kiválóan működik. Csak tájékoztatásul: én innentől kezdve rögzítem videón hozzászólásaimat és abban az esetbe ha 'kigyomlálják', a youtube-on teszem közzé. Kedves millások! A sajtószabadság része az is, hogy az ellenvéleményt is hagyjátok megjelenni!

belekotty 2012.12.28. 16:39:55

@hhh.: Mondja ezt az akinek olyan szar és elhanyagolt blogja van, mint ami a nickje mellett virít.

belekotty 2012.12.28. 16:41:39

@JohnDoeTheReal: És ki a faszt fog érdekelni? :-))

Anti Anyag (törölt) 2012.12.28. 16:41:45

Az állam nem jó gazda, ez legalább akkora veretes hazugság, de olyan szempontból még káros is, hogy MSZP-s eladja, MSZP-S, SZDSZ-es gazdagodik belőle, lsd. MÁV Cargo

belekotty 2012.12.28. 16:42:34

@reszeg tengeresz: Na mi van spermicid rezistens? Még akarod lövetni a diákokat a TEK-kel?

profilo 2012.12.28. 16:43:23

@csőcsere:

Ilyen programmal párt nem nyerhet.Nem csak nálunk,sehol sem.
Kicsit haragszom a posztolóra,mert ezt így,hogy jó vagy rossz gazda-e az állam, megközeliteni nem lehet.
Ahogy mahet is irt fentebb:

"* a saját pénzedből magadra költesz - nagyon hatékony vagy
* a saját pénzedből valaki másra költesz - kevésbé érdekel az eredmény
* más pénzéből költesz magadra - nem érdekel annyira a költség
* más pénzéből költesz másra - se a költség, se az eredmény nem számít

Az utolsó az állami kézben lévő vállalatok és az állami újraelosztás velejárója."

Jól vagy rosszul működik?
Így vizsgálható!Elvárom,hogy az állam bizonyos területeken beavatkozzon,támogasson szabályozzon!(persze bizonyos határokon,kereteken belül)Ezért - is - adózom!

Örültem volna,ha a második pont,a második hazugság ez lett volna:
2.Az állam rossz gazda.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.28. 16:43:27

Amúgy addig jó, amíg legalább a kormány azt mondja, hogy Mo. keresztény ország.

Amúgy a kultúrájában még biztosan az, bárhogyan is erőltetik a "többit".

salitis 2012.12.28. 16:47:10

"...ez a veretes hazugság, amelytől még az sem rettenti vissza a magyarokat, hogy 1919-től 80 éven át praktikusan fasiszta rendszerekben éltek."

Eddig bírtalak elolvasni. Ebből számomra kiderül, praktikusan hülye vagy. Ezután írhatsz bármilyen okosságot, fel is dughatod magadnak...

tatuman 2012.12.28. 16:51:04

@HaFr: ha nem vennéd észre az állam oda teszi be manapság a kezét a gazdaságban, ami kulcsfontosságú vmilyen szempontból. az alábbiak közül melyik nem az szted:

energetika (villamosen., gázen.)
telekommunikáció
dohány
eü.
oktatás (alsó-közép-felső-szak)
bankszektor kis része szabályozáson keresztül (devizahitelesek megsegítése)

most hirtelen nem jut eszembe más, amit pl visszavettek volna magántulajdonból (kivéve mal zrt., de azt megértem)

amúgy azzal egyetértek, h szorulon vissza az állam és inkább a kereteket teremtse meg, de be kell látni,h igenis a magyar állam legyen elvtelenül protekcionista! ha kell akkor úgy, h újrarendezni a viszonyokat!

reszeg tengeresz 2012.12.28. 16:51:17

@belekotty: na mi van ez ennyire kicsapta a biztositekot nalad? A valasz amugy igen. Minden ilyen liberalis csoportosulast nehezfegyverekkel lovetnek cafatokka.

Mail Undelivered 2012.12.28. 17:11:22

@reszeg tengeresz: ezt itt olvastad, vagy beléd égették a pártközpontban?

Orszag 2012.12.28. 17:12:40

1. Az állam lehetne jó gazda, csak szigorú felülvizsgálat és jó szakemberek kellenének hozzá. Szerintem. Erről mondjuk egy közgazdász véleményét hallanám szívesen, mert nekem nem szakterületem.

2. A bejegyzésre és a kommentekre reflektálva, minden vallásnak vannak jó és rossz oldalai is. Aki meghegeszt egy kisgyereket, nem keresztény. Ahogy aki Bibliát éget, nem muszlim (miért? mert a Biblia a Próféta szerint is szent irat, a muszlim teológusok által 1931-ben szerkesztett Koránban is rengeteg jegyzet mutatja, hogy "bővebben ld.: Biblia). Ha a vallásukat ténylegesen az elveik mentén gyakorolják az emberek, az általában pozitív értékrendet jelentene.

Mail Undelivered 2012.12.28. 17:13:29

@tatuman: te kommunista vagy. Azért pontosíts: Munkáspárt vagy Fidesz tagkönyved van?

Mail Undelivered 2012.12.28. 17:16:42

@Orszag: a 2-hez fűzött megj-ed zavaros.
Ki beszélt itt vallásról? Itt szimplán arról van szó: mi alapján keresztény az állam, és kell-e ez nekünk?
Az 1. se egy hófehérke: a közgazdaságtannak millió vetülete van, a szakértelem pedig nem azért megy az államhoz, mert csak!

penumbra1984 2012.12.28. 17:41:11

@Stomi: "Az állami cégek vezetői élveznek némi kiváltságot talán"
Talán?
Ezt gondold át még egyszer. Egyet mondok: BKV. Ugye nem kell emlékeztetnem a mindenféle nagyvonalú prémiumokra meg végkielégítésekre, meg egyéb pártmutyikra, miközben a cég veszteséges a metró meg csoda, hogy még működik nagyobb baleset nélkül.
Tökéletesen megtestesíti az "állami" céget, meg, hogy miért is utáljuk annyian az "állami" céget.
Sokan itt el vannak dőlve, mert majd az állami cégek megvédik a polgárokat, nem zsákmányolja ki, mint a mocskos magáncégek. Gratulálok az ilyen gondolkodáshoz, egyúttal jusson eszedbe az is, amikor volt 1 db állami távközlési cégünk aztán a csókosoknak hamar volt telefonvonal, aki meg nem volt csókos az várhatott akár éveket. Ma meg akármikor vehetsz akármilyen előfizetést, annyi amennyi jólesik (kis túlzással). Akkor nem kaphattál bődületes mobilszámlát meg nem volt 600 oldalas apróbetű, de telefonálni sem telefonálhattál, mert épp vártál, hogy bekössék a vonalat. Akkor az jobb volt? Az "állami" cég se fog semmitől megvédeni, ugyanúgy kizsákmányol(hat), mint egy magáncég, ha érdeke úgy diktálja és vissza akar/tud élni a hatalmával.
A mai kurzus hazugsága, hogy az "államit" állítja be megoldásként a "magán"-ból eredő problémák megoldásaként. Nem az a kérdés, hogy "magán" vagy "állami" elsősorban, hanem erkölcsös, törvénytisztelő vagy sem. És ezek nincsenek egyenes arányban, mint ahogy az elmúlt 20 év mutatja. Mert az "állami rendszerből" kijöttünk, mert majd a "magán" lesz a megoldás azokra a visszáságokra, amelyek az "államit" jellemezték bizonyos esetekben addig. Legalábbis a politikusok ezt sulykolták. Most beütött a válság és az éppen hatalmon levők azt sulykolják, hogy az államosítás, centralizálás a megoldás. Holott ez nem fogja megoldani a problémákat, csak újabb érdeksérelmeket generál, meg újabb problémaforrás lesz hosszú távon.
Arról van szó, hogy nem nőttünk ki a kádárizmusból, hozzászoktunk a langyosban ülni, nem túl jó, de relatíve biztonságos. Most jött egy válságos időszak és nem akarunk önállóan szembenézni vele, hanem visszavágyunk a nem túl jó, de legalább biztonságosnak hitt langymelegbe. A politikusaink erre ráéreztek és ezt a vágyat kihasználják. A többi a porhintés.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.12.28. 17:49:31

Kiérti ezt? - egyszer az a baj, hogy túlságosan kommonisták, másszor meg nem eléggé azok, megint máskor meg valami egészen más probléma van ezzel a hülye magyar zemberrel - lehetetlen ezt követni...

tatuman 2012.12.28. 17:58:51

@Mail Undelivered: egyik sem, de a te millás tagságid valszeg mindent visz mint a ferrari az autóskártyában.

nem értem mi a baj azzal, ha a közszolgáltatások nem profitorientált vállalkozások kezében vannak. KÖZszolgáltatás, ami minden embernek jár, mert alapjog az ezekhez való hozzáférés. ezt így lehet biztosítani 100%-ig.

labrabbit 2012.12.28. 18:10:41

@tatuman:
Közszolgáltatás, ami minden embernek jár? Te melyik országból írsz?
Akinek nincs hajléka, annak az élet se jár lassan. Akinek van, arra kommunális adót vetnek ki, ami nemingatlanadó, mert az fuj.

Megnézheted majd az államosított közművekből hogy fog mindenki részesülni, mert az jár! Az unortodox pávatánc közben, ha folyton fércelni kell a költségvetést, ki fogja fizetni a megemelt közműadót az államkasszába? Az állam?

Dzsok 2012.12.28. 18:15:23

Néhány tény adat a Magyarországon végrehajtott privatizáció mértékéről:

"A Görögországot tavaly 110 milliárd eurós segélycsomaggal ideiglenesen megmentő IMF-EU páros ezért azt ajánlja, hogy a kormány a korábban előirányzott hárommilliárdos helyett hatmilliárd eurós megszorító csomagot vezessen be az idén (ehhez alighanem létszámleépítés kell a közszférában, ami eddig politikai tabunak számított). Másrészről egy ötéves privatizációs program végig vitelét javasolja, mely 2015-ig 50 milliárd eurós bevételt hozna.

Ez hatalmas szám, a befolyó pénz így éppen a GDP egyötödét tenné ki. A Wall Street Journal IMF-adatokra hivatkozva azt közölte, hogy az utóbbi évtizedekben csak két ennél nagyobb szabású magánosítási akció volt. Észtország 1992 és 1998 között a GDP 20,3 százalékának megfelelő vagyont vert dobra - az első helyen pedig az 1991-1998-as magyarországi privatizációs program áll, melynek összértéke a GDP 32 százalékára rúgott."

Mit is nyertünk pontosan Magyarországon a világ legmagasabb arányú privatizációjával?

-Amit fontos szerintem még megérteni a privatizációval kapcsolatban, hogy két állítás egyértelmű hazugság:
1, Az SZDSZ-es korrupt bűnözők szövege, hogy mindent teljes mértékben privatizálni kell mert az állam rossz gazda. - Nem nem így van, nálam ez a mondat azt jelenti egy politikus szájából, hogy azonnal pénzhez akarok jutni, hogy nagy projekteket indíthassak, mert korrupciós pénzre van szükségem, emellett nem szeretnék gondolkodni, szabályozói környezetet kialakítani, bonyolult szervezetek szakszerű irányításával foglalkozni. Márpedig állami kontroll és aktív részvétel nélkül, a privatizált cégek és a magyar lakosság érdeke nem egyezik, lásd vízművek, energetika stb. stb.

2, A jobb oldalon hangoztatott mindent államosítani kell és akkor majd jó lesz állítás is hazugság. Az a tény, hogy valamit államosítasz még nulla. Ha emellett nem vagy képes szakszerűen, megfelelő minőségben és szakemberekkel, a korrupciót és a politikai hülyeségeket visszaszorítva irányítani az adott szektort, vállalatot, akkor az államosítás nem ér semmit, csak az adófizetők pénzét égeted el néhány év alatt.

A nyerő megoldás szerintem az, amikor a magánszektor és az állam közösen birtokolja a céget megfelelő részesedési arányokkal. A hatékony üzemeltetést a magánszektor sokkal jobban tudja biztosítani mint az állami, ugyanakkor az állami szabályozási környezetet és kontrollt a stratégiailag fontos szektorokban fent kell tartani.

Én is itt vagyok 2012.12.28. 18:17:47

@reszeg tengeresz: 1. Ennél rosszabb még soha nem volt.
2. Fletó nevét te írtad le először! Senki nem sírta vissza...

hackbard.celine 2012.12.28. 18:18:34

@MACISAJT: keresztény állam Európában egyetlen van ma, úgy hívják Vatikán. Az összes többiben az állam és az egyház régesrég szét lett választva. Nincs helye semmilyen egyháznak ott ahol nincs dolga.

hackbard.celine 2012.12.28. 18:22:58

@Anti Anyag: a MÁV Cargo vastagon veszteséget termelt, erre később rájöttek az osztrákok is (az első -9 Mrd benyelése után vissza is akarták volna csinálni), szóval mit is akartál mondani?
A másik kérdés: ki is tollasodott rajta? Orbán 5 milliárd pulykapénzt ígért meg és osztott szét, az első két kört már megkapták a vasutasok, hogy ne sztrájkoljanak. Jövőre is maradt 2 Mrd, szóval a választásokig meg van vásárolva a hallgatásuk.
Mind szdsz-es, ugye?

salamander 2012.12.28. 18:25:26

Az állam a polgárok közössége által megválasztott közigazgatás és intézményeinek összessége.
Ez egy idióta liberális duma, hogy az "állam rossz gazda" (Horn Gabika és Demszky meg Magyar Bálintka szövege).

Az állam valójában olyan amilyenek mi vagyunk! Persze ha előbb lecseréled fejetlen jogszabályokkal a közigazgatást majd felduzzasztod hozzá nemértő faszkalapokkal, akkor persze rossz lesz a gazda.
De hát kilátott már olyat, hogy a management felelősséget semmiért nem vállal de döntési joga van!?

Ennek sötét buta szövegnek a leple alatt privatizálják lopják ki a polgárok magán és közvagyonát.

Sicc a picsába liberálisok!

2. Magyarország Keresztény állam.
Mert hogy akármennyire is fáj bizony az.
Kultúránk 4/5-e a keresztény kultúrkörből származik illetve ahhoz köthető.
Szakrális festészet szobrászat és építészet mind a mai napig is kultúrkincseink meghatározó jellegét és arculatát adják.
Mit pofázol Te itt a kereszténység negálásáról? Írásodból kiderül, hogy semmit nem tudsz róla, de az amerikai Liberálisok dumáját betanultad a Gizella útról kapott traktátusokból.
Mert "Ki" mondja mindezt?
Egy havanna lakótelepi mackónadrágos suhanc, aki a kádárrendszerben kapott pörköltön nevelkedett?
Igen egy buta tahó, aki sem kultúrtörténetből sem művészettörténetből sem irodalomból sem történelemből, sem jogtörténetből nem hallott a kereszténység formáló szerepéről.

***

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.28. 18:34:17

@salamander:

Nincs is viccesebb annál, amikor olyan butatahóz másokat, aki gyakorlatilag képtelen helyesen fogalmazni/írni magyar nyelven... Ennek megfelelően persze az se furcsa, hogy nem sikerült felfogni, miről van szó a posztban (pedig az sem egy túl bonyolult -- vagy tartalmas -- valami, lássuk be).

hackbard.celine 2012.12.28. 18:37:38

@salamander: legalább az alaptörvényt olvasd már el te szerencsétlen, ha ennyit dolgoztak rajta Szájerék:
" VII. cikk
(2) Az állam és az egyházak különváltan működnek. Az egyházak önállóak. "

Ezt se felejtsd el:
"(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa."

Az alaptörvény alapján az állam nem lehet világnézeti alapú.

a_tom 2012.12.28. 18:58:30

Miért van az hogy mindíg elenyésző azon kommentek száma amiben a keresztény kultúrát keresztényi és kultúrált módon próbálják védeni?
Talán mert tényleg kevesen vannak az igazi keresztények? Én egyébként nagyon tisztelem azokat akiknek mond valamit a felebaráti szeretet, a szelídség, a türelmesség, az együttérzés, a szerénység, az igazság keresése, stb.. pedig nem vagyok keresztény, de ettől még nem lesz az az egész ország. Sőt még álkeresztény se lesz.

Senki nem vitatja el hogy a történelem része, tényleg rengeteg "keresztény bálványunk" van, de a jelenben, a mindennapjainkban igen kevéssé lelhető fel. Próbálj BÁRMIT csinálni, akár közlekedni, ügyintézni, dolgozni, vásárolni, és keresd benne a keresztény értékeket, szellemiséget, sok sikert...
Ha pedig nem viselkedünk keresztény módra, festhetünk akárhány nép-nemzeti-polgári-szent-képet, építhetünk templomokat, nevezhetjük át a köztereket, akkor sem leszünk keresztények.

2012.12.28. 19:20:58

A kereszténység szerintem ugyanolyan fontos része a magyar hagyománynak, identitásnak, mint a nyelv. A magyar nyelv is hanyatlik. Biztosak lehetünk a magyar nyelv felsőbbrendűségében az összes a múltban vagy a jelenben elérhető nyelvi kóddal szemben? Biztosak lehetünk abban, hogy megérdemli az egyébként (nyilván okkal) hanyatló nyelv azt, hogy állami eszközökkel támogassák meg? Szerintem száműzni kellene a magyar nyelv használatát és állami eszközökkel való terjesztését (a.k.a. közoktatás).

Nem szeretem, ha egy nép megtagadja a múltját. Igenis keresztény állam volt évszázadokon keresztül, most 40 év vallástalanság után újra kell definiálni, hogy mit is jelent a keresztény állam. Nyilván nem Szent István törvényeit a templomépítésről, meg a kötelező misehallgatásról, én ezt egyedül egy komment keretében nem fogom tudni megoldani. Ha megtagadjuk a kereszténységet, akkor jelenleg két utat látok: a szerző által is említett liberálfasizmust, vagy a szittya-rovásírásos történelemhamisítók kumiszgőzös uralmát. Mindkettő a gyökértelenségre épül, mindkettő keresztény elnyomásról prédikál, mégis mindkettő totális hatalmat követel a gondolatok felett és ez engem megrémít. Százszor inkább egy hanyatló kereszténység, mint egy ereje teljében lévő harcos ateizmus, vagy szittya fasizmus.

the_kite_runner 2012.12.28. 19:23:20

@hhh.: Rendszerint azok firtatják ezt, akik még sosem kerültek címlapra. Kitartás, egyszer még sikerülhet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.28. 19:27:51

eddig nagyon jó poszt, kíváncsian várom a folytatást.

MACISAJT 2012.12.28. 19:41:42

@hackbard.celine: ("keresztény állam Európában egyetlen van ma, úgy hívják Vatikán. Az összes többiben az állam és az egyház régesrég szét lett választva. Nincs helye semmilyen egyháznak ott ahol nincs dolga. ")

Nem tudom milyen egyházaknak mi lenne -szerinted,szerintetek- a "dolga"(bár gyanítom,de tény hogy Magyarország azért Magyarország, mert bár élnek benne cigányoktól zsidókig mások is, kisebbségben.. a többség mégis magyar.
No így van ez a keresztény országgal is.
A többség bizony keresztény.És ettől keresztény egy ország.
Ahogy Németország és a többiek is azok, akárhány muszlim vándorolt is be.

MACISAJT 2012.12.28. 19:44:47

@a_tom: ("Miért van az hogy mindíg elenyésző azon kommentek száma amiben a keresztény kultúrát keresztényi és kultúrált módon próbálják védeni? ")

Valószínűleg a támadók és a támadások mikéntje miatt...

Elgondolkodtató volt pl. azt látni hogy Karácsonykor egy Jeruzsálemben felállított karácsonyfát hogyan pusztít el napok alatt a (keresztény) vallás elleni gyűlölet és intolerancia...

MACISAJT 2012.12.28. 19:47:51

"Elgondolkodtató volt pl. azt látni hogy Karácsonykor egy Jeruzsálemben felállított karácsonyfát hogyan pusztít el napok alatt a (keresztény) vallás elleni gyűlölet és intolerancia... "

www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163493#.UN3pKqy2x1E

2012.12.28. 19:48:33

@salamander:
Én meg úgy tudtam, hogy az európai kultúra, tudomány az ókori görög kultúrából eredeztethető. Mert szerintem a dór oszlop, a csillagjegyek, a hónapok elnevezései, a filozófia, matematika alapjai az ókori Görögországból és a Római Birodalomból, valamit Egyiptomból származnak nagyrészt. Ezek nemigazán keresztény államok voltak akkoriban. Tehát a keresztény kultúra alapja több nem keresztény kultúra.
Jaj mi lesz most veletek keresztények? Legyetek öngyilkosok, mert kiderült, hogy Jézus előtt is volt élet a Földön.
Buta tahó vagy ezek szerint.
Én pedig liberálisnak vallom magam. Mert a feleségem szabadon véleményt alkothat, szavazhat, iskolába járhat, nem kell elfednie az arcát az utcán, nem hajlongok a méltóságos urak előtt, ha a gyerekem tanul és a doktoriját ügyesen másolja, akkor köztársasági elnök is lehet belőle. Te nem így élsz?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 19:48:55

@nemorino: Jó a felvetés. Mindkét entitás (a nyelv és a kereszténység) a kulturális-hatalmi evolúció tárgya, de egy olan kis ország, mint a mienk -- hadd legyek kissé provokatív -- évszázadok távlatában alig tehet valamit a saját hagyományainak fenntartása, pláne nem a vágyott erőben való megtartása, érdekében. Az egész blog célja megtalálni azt a logikai és szociológiai fundamentumot, amelyre egy reális konzervativizmus épülhet.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.12.28. 19:51:25

Erre a posztra lehetett volna még aludni egyet kettőt. Ez így nem komolyan vehető kritika. Észrevételek:

1. Az állam jó gazda.
Lehet is, meg nem is. Az kétségtelen, hogy vannak olyan tevékenységek és szolgáltatások, melyeket a magánszektor nem vagy nagyon rossz hatékonysággal / jogsértésekkel lenne csak képes nyújtani. Ilyen a honvédelem, rendvédelem, igazságszolgáltatás, alapvető infrastruktúra működtetése. Az ókorban az állam pont ezeknek a tevékenységeknek az ellátására jött létre, ezek az állam alapvető funkciói. A modern időkben ehhez jött hozzá a szociális rendszer, az oktatás és az egészségügy. Ezeket a tevékenységeket korábban döntő részben az egyház végezte, a szekularizációs folyamat során kerültek az államhoz. Itt már szerepet kaphat a magántőke, de nagymértékű állami részvétel nélkül ezek a rendszerek sem működnek. És végül vannak olyan tevékenységek melyekben a magántőke domináns. Itt van igazán értelme feltenni azt a kérdést, hogy az állami beavatkozás szükséges-e. A válasz pedig az adott ország társadalmi, gazdasági viszonyaitól függ, korántsem egyértelmű. Például vannak országok, ahol meg tudják oldani, hogy a tömegközlekedés nagy része piaci alapon történjen. De a BKV-val mi ugyanezt nem csinálhatjuk meg, mert az átlagmagyar zsebe valószínűleg nem bírná el a megnövekedett jegyárakat. Vannak ezen kívül olyan un. stratégiai ágazatok, ahol bizonyos mértékű állami befolyás kívánatos a társadalom szempontjából (energiaszektor, ásványkincsek, hadiipar).

2. "Korrupcióra hajló, egoista emberek"
Itt bukik legnagyobbat a poszt. Az, hogy bizonyos országokban, bizonyos időintervallumban így van, egy dolog. De azért nem ez a permanens állapot, az államvezetők általában nem korruptabbak, egoistábbak, ostobábbak, egyáltalán "gonoszabbak" az átlagembernél. A jelenlegi magyar állapotok sem ilyenek, de még ha ilyennek is látjuk őket, ezekből kiindulva általánosítani nagy baromság. Ráadásul a "gonosz" vezetők léte nem az állam, hanem a társadalom hibája. Egy diktatúrában is, de egy demokráciában különösen.

2. Magyarország keresztény állam. Ez igaz is lehet, attól függ, hogyan értjük. Abban az értelemben, hogy mindenki keresztény és senki nem lehet más világnézeten, úgy nyilván nem igaz. De. Most vonatkoztassunk el attól, hogy ezt a semjénzsóti mondta.
Történelmileg a keresztény kultúrkörhöz tartozunk már Szent István óta. Magyarország és a kelet-közép-európai régió történelmét mindig is az határozta meg, hogy politikai, gazdasági, kulturális értelemben ennek a kultúrkörnek a "mag-államaihoz" akart felzárkózni, a kereszténység felvételétől kezdve az EU-ba való belépésig.
Olyan értelemben is igaz a fenti kijelentés, hogy Magyarországon a domináns vallás már kb. ezer éve a kereszténység. Ez esetünkben egyrészt azt jelenti, hogy számszerűen az (aktív vagy passzív) keresztények túlnyomó többségben vannak, másrészt (ebből következően) a társadalom tagjainak alapvető erkölcsi szemlélete, értékrendszere a keresztény értékrendszeren nyugszik. A különbségek pl. a muszlim értékrendszerrel összevetve nagyon jól láthatók. Az sem véletlen, hogy a demokrácia mai formája (amit a más kultúrkörben élők is másolni kívánnak, lásd arab tavasz) pont a keresztény kultúrkörben fejlődött ki, és mindazon nagy gondolkodók közül akik a modern demokrácia alapelveit kimunkálták egy sem volt muzulmán, konfúciánus vagy éppen ateista.
Végül pedig a legnagyobb tévedés: az egyház, mint szervezet NEM azonos a kereszténységgel mint vallással/világnézettel. A kereszténység egyik legfőbb tana pont a tolerancia más világnézetű emberek felé. Ez az attitűd nem sok más vallásban van jelen.

3. Ez külön tetszett: "De a magyar mégis még több államot, még több rendőrt és még több gondoskodást akar." Több államot akarok ott, ahol arra szükség van, kevesebbet ott ahol nincsen. Ami a több rendőrt illeti, vannak akik a fegyvervásárlás és -használat liberalizálásával és mindenféle gárdák alakulásával is megelégednének, de nem hiszem, hogy annak jó vége lenne. akkor már inkább a több rendőr.

a_tom 2012.12.28. 19:52:47

@MACISAJT:
Aha, mintha rémlene valami a bibliából:

Tarts oda a másik orcádat is, KIVÉVE ha olyan a támadók és támadások mikénte, amilyen(ide azt gondolsz amit akarsz).

hackbard.celine 2012.12.28. 19:58:58

@MACISAJT: az ország és az állam nem ugyanaz. Ezt még egy fidesztrollnak is illik tudnia.
A fene nagy vallásosságot nem támasztják alá a nemzetközi kutatási eredmények:
static7.origos.hu/i/1204/20120417-isten-tablazatok.jpg
"tudom, hogy Isten létezik" - Magyarország 23,5%

fromdtod 2012.12.28. 19:59:00

@nemorino: Itt az a tévedésed, hogy összekevered az embert az állammal. Az állam nem lehet se vallásos, se nem-vallásos. Baromság. Írod, hogy 4 év vallástallanság volt. Én pl. azon 40 évben voltam vallásos. Tehát volt vallásosság abban a 40 évben. Mióta újradefiniálják, azóta hányingerkeltő, és már nem vagyok vallásos. (ne keverjük a szintén teljesen más dolgot jelentő hittel).
A magyar nyelv nem hanyatlik, hanem fejlődik, megújul, átalakul, de nem hanyatlik. Szerintem nagyon sok izgalmas változás van benne. Az új nem mindig rossz. A régi nem mindig jó. És ez fordtva is igaz.

Gorcsev001 2012.12.28. 19:59:39

"A konzervatív álláspont szerint pusztán a tradíció léte (függetlenül a tradíció érdemeitől) indokolhatja a tiszteletet." Csak abban az esetben mond ilyet egy konzervatív, ha jól működő gyakorlatról van szó, mivel az működőképességével állja ki az idő próbáját, hiszen máskülönben elbukott volna. Minden más esetben a konzervatív is újít, de épít a meglévő hagyományokra, szemben a kényszeres légből kapott ötleteléssekkel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 20:03:36

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Kedves kollégám, ha egy posztra lehetett volna még aludni, áll ez egy hozzászólásra is. Nézd pl., mit írok: Én ellenben azt mondom, ami állami, az mind igazolásra szorul ("miért kell annak lennie").
Aztán politikusi hivatás és a hatalom iránti érdeklődés között -- nyilván egyetértünk -- összefüggés van. Már pedig ahol nagyobb a hatalom, ott nagy lesz az objektív kísértés a hatalommal való visszaélésre (ezért kell a hatalmat, amennyire optimális, szétteríteni). Az objektív kísértés és az erre való ráhangolódás egy hatalmi típusú személyiség között (amelyik ráadásul képes kiemelkedni a belső pártharcok során) elég triviális, ezért született meg a jogállam és a fékek és ellensúlyok rendszerének gondolata. Ez a leegyszerűsített gondolatmenet áll minden hatalomkorlátozó logika hátterében, és nem láttam még olyan komolyabb elméletet, amely cáfolta volna. Lehet még rá aludni egy-kettőt, de nem érdemes.
Magyarország nem keresztény állam -- ti. nem teokrácia. Magyarország átmenet a liberális és az autoriter demokrácia között. Lehet, hogy keresztény kultúra, de a 21. század elején már ezt is bajos egyértelműen állítani.

fromdtod 2012.12.28. 20:03:47

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: csak a 2. pontodhoz szólnék hozzá. Amit útálok nálunk, hogy a korrupcióra a reakció: adjunk kevesebb fizetést, díjat az állami vállalataink vezetőinek. Max 2millió, vagy mi volt a mostani kormány jleszava. Álszentség, és korrupcióra felhívás. Adok hatalmat egy embernek, vezetőként, és több százmilliárdos cég felett (mondjuk FHB, MVM, MÁV, BKV (ezek némelyike jogosan állami cég)), majd adok neki 2 millió forintot fizetésként, miközben naponta dönt milliárdos tételek felett. Hát nevetséges. Ez akorrupció melegágya...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 20:05:11

@Gorcsev001: Szóval akkor egyetértünk, legfeljebb szorosabb szövegolvasást tudok ajánlani.

hackbard.celine 2012.12.28. 20:06:34

@HaFr: az "autoriter demokrácia" egy eléggé erős oximoron. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 20:09:01

@hackbard.celine: Nem, a demokrácia ugyanis lehet autoriter, ha a tényleges vagy kreált többséget a kisebbségi vagy ellenvélemények, és az alkotmányos jogok letörésére használja.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.12.28. 20:15:58

@hackbard.celine: Az általad idézett táblázat kissé csalóka. Egyrészt a teljes meggyőződés és a teljes elvetés között vannak fokozatok. A többség itt szóródik. Másrészt a táblázatból csaknem teljesen hiányoznak a dél- és közép-amerikai országok, melyek szintén a keresztény kultúrkör részei és meglehetősen vallásos a népességgel bírnak.

hackbard.celine 2012.12.28. 20:17:14

@HaFr: azt eleve bolsevizmusnak hívják, nem demokráciának, hiszen a nép (démosz) képviselete nem valósul meg, ugyanis a demokrácia alapja a néphatalom érvényesítése a választott képviselők útján. Ennek bármilyen korlátozása hatalmi célokból cseppet sem demokratikus. Lásd frakciófegyelem pénzbüntetés terhe mellett.
A formális demokrácia nem demokrácia, hanem egy díszlet. Sztálin hatalomra jutása idején is demokrácia volt, Hitlert is választások útján juttatták be a német parlamentbe.
De ebbe ne menjünk bele, a poszt nem erről szólt. :)

the_kite_runner 2012.12.28. 20:18:36

@salamander: Nem csinálsz túl jó reklámot a kereszténységnek, ha ilyen alpári, vagdalkozó, mondhatni keresztényietlen hangnemben teszed. Mi ragadt rád a tanításaiból? Kb annyi, mint az államra, úgy látom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 20:19:40

@hackbard.celine: örülök, hogy vannak még ilyen jóhiszemű emberek, mint te -- köszi

hackbard.celine 2012.12.28. 20:24:09

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: ez egy konkrét, aktuális, 2012-es felmérés és arra válaszoltam, hogy állítólag a magyarok többsége vallásos. Ez nem igaz.
Lengyelország, USA 60% felett van ugyanebben a felmérésben.
Nyilván az MNO megmagyarázná, hogy meghamisították, mert rárontottak a nemzetre, csak hát még így is Ausztria előtt vagyunk, rájuk meg csak nem ront a nemzetrontó karvaly. Vagymi.
De álljon itt egy 2008-as felmérés 10 éves távlatból: itt is a vallásosság csökkenését mérték, akkor orsztrák kutatók:
www.origo.hu/itthon/20081008-csokkent-a-vallasosak-aranya-magyarorszagon.html
Ezek után azt állítani, hogy a többség keresztény, hát eléggé meredek, mert a többség eleve nem vallásos.
10% körül van a vallásgyakorló hívők aránya a magyar lakosságban.

hackbard.celine 2012.12.28. 20:33:04

@HaFr: cseppet sem vagyok jóhiszemű, a kortárs (magyar) politikából az a tanulság, hogy minden párttól várd a lehető legrosszabbat, aztán ha tévedtél, még annál is rosszabbat hoznak össze :)
Ezért lenne szükség nagyon erős civil társadalmi és alkotmányos kontrollra, hogy ne tehessenek meg bármit az egyszeri felhatalmazás birtokában.
Ez nem működik jelenleg.

salamander 2012.12.28. 20:51:55

@the_kite_runner:

Liberálisokkal korbáccsal kell tárgyalni.

***

salamander 2012.12.28. 20:53:00

@HaFr:
Természetesen mert Nektek ez való.
Ha lakalom adódik nem csak durva vagyok, hanem kíméletlen is!

***

salamander 2012.12.28. 20:55:50

@roli101:
Válaszod felületes, még középiskolás szintet sem üti meg.

Liberálisnak liberális lehetsz, azonban ez nem dicsőség, hanem szégyen és csak a tudatlanságodat igazolja.

***

salamander 2012.12.28. 20:58:47

@hackbard.celine:

Szerintem az Alaptörvényről ne szövegeljen olyan, akinek fogalma sincs a jogról.

Mit pofázol Te itt az állam és az egyház működéséről?

Géjza fiam!
Itt nem a egyházról hanem a kereszténységről van szó!
figyelj jobban!

***

salamander 2012.12.28. 21:03:39

@milyen szép a Vértes, ó:

Nos örülnék ha Te megfogalmaznád mit is nem fogalmaztam meg (a te szinteden) ezen a szép magyar nyelven kicsöcsém?

Azért ne sértsen Téged a "Tahó" kifejezés, mert látom neked ez kifejezetten dicséretnek minősül.
Írhattam volna humiliorest vagy helótát is, de gondolom az nem ragadta volna meg a tekintetedet.

***

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.28. 21:12:19

@salamander: Ajajj, mivel dolgozol? Balta, kés, vagy egyszerűen ránézel az áldozatra? Nem kell ám aggasztanod magad, hogy a blogomra írj.

salamander 2012.12.28. 22:15:33

@HaFr:

Isten őrizz, hogy aggódnék.
A jog erejében hiszek :)

A blogod nem egy jól sikerült írás, erre reagáltam.
Engedelmeddel felhívnám figyelmedet, hogy azok a diszciplínák amiket pengetsz már aktualitásukat vesztették. Bár leszögezhetjük, hogy ez az (ál)balliberális gondolatsorfüzér eleve hamis volt és mindig valamilyen felkapaszkodó kereskedelmi-pénzügyi csoport érdekeinek szolgálatában állt és dolgozta ki ezeket a tételeket.

Ezek a paradigmák mára önmaguk karikatúrájává váltak, mi azonban mindig lemaradunk a új gondolatoktól 100-200 évvel, mert vagy a butaság, vagy a stréberség okán kitartunk a hülye meghaladott elméletek mellett.

***

Stomi 2012.12.29. 10:30:28

@penumbra1984:
Bizonyos tekintetben természetesen igazad van, de alapvetően összekevered a pártpolitikát és a vitánk lényegét az állam és piaci cégek tekintetében. Az általad említett BKV a legjobb példa. Nem a BKV, hanem a politikusok loptak. És ha már említed a Kádár korszakot. Nem az a korosztály vagyok, nem vagyok elkényelmesedve. Az mindenesetre biztos, hogy anno "kis" előnyök taroztak a párttisztviselőkhöz pl. az M7 autópályá építésnél kilopott kis építőanyag a vízparti házhoz. Vagy ahogy írtad telefonvonal, autó 1 éven belül stb. Manapság ellopják az egész autópályát. Offshore cégekben milliárdok távoztak és távoznak, komplett iparágakat, mondhatni az egész országot eladták a fejünk fölött.
Visszatérve a piacra. 10 ismerősből 1 van bejelentve teljes bérrel. 10 cégből 1-2 van meg évekig, a többi be van buktatva. Nincs sok cég az országban, ahol nem fiktív számlákkal veszik ki a nyereséget, nem pedig társasági adózás után, vagy rendesen SZJA-val. Szerintem nagyon lelkes vagy, de még nem láttál sokmindent. :) Van ország ahol ez jól működik, itt még sajnos nem.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.12.29. 12:08:10

Az állam tényleg nem jó gazda, aminek elsődleges oka, hogy az adófizetés nem opcionális. Ez azért fontos, mert míg bármilyen más szolgáltatásnál a legvégsőbb esetben azt mondod, hogy nem veszed igénybe (azaz nem fizetsz érte), az állami szolgáltatás esetén - függetlenül attól, hogy jónak tartod-e vagy sem - ez a lehetőség nem áll fent.

Alkibiadesz 2012.12.29. 14:52:53

@roli101:
"Az állam feladata annyi, hogy megteremti a törvényi feltételeket ahhoz, hogy a magáncégek megfelelően működjenek. Ennyi és nem több."

Ez valóban így van, ha az állam a magáncégek kizárólagos tulajdona. Csakhogy nem ez a helyzet! Az állam a társadalom tulajdona, ezért a társadalom céljait kell szolgálnia. A társadalom fennmaradásához pedig olyan javak szükségesek, amelyeket a magáncégek nem képesek biztosítani. Ez az oka annak, hogy az állam nem elégedhet meg azzal, hogy megteremti a törvényi feltételeket ahhoz, hogy a magáncégek megfelelően működjenek.

A másik lehetôség az lenne, hogy a magáncégek vezetôi, a társadalom tehetôs tagjai, önként hozzájárulnak azoknak a nélkülözhetetlen köz javaknak az elôállításához, amiket a piaci elvek alapján működô cégek nem állíthatnak elô.

De kérdem én, a mai magyar elit képes-e ilyen önkéntes áldozatvállalásra? Nem látom ennek a nyomát se!

Másképpen fogalmazva az általad favorizált neokonzervatív modellnek csak akkor lenne létjogosultsága a mai Magyarországon, ha magánkézbe került nemzeti vagyon arányának megfelelôen a felsôoktatás 30%-át is a magánszféra finanszírozná.

Alkibiadesz 2012.12.29. 15:10:51

@HaFr:
"Az egész blog célja megtalálni azt a logikai és szociológiai fundamentumot, amelyre egy reális konzervativizmus épülhet."

Hogy áll a keresés? Sikerült mégtalálni a kérdéses fundamentumot a magyar társadalomban?

Abban a magyar társadalomban, ahol helyi elit igencsak jeleskedett a közvagyon jelentôs részének privatizálásában, viszont 22 év alatt egyetlen magánegyetemet se tudtak összehozni.

Ezen tény fényében talán azt a hungarolibertárius megállapítást se ártana felülvizsgálni, miszerint a magyar nép alkatilag képtelen ésszel felérni a libertárius tanok nagyszerűségét. Talán nem is a néppel van itt a legfôbb gond.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.29. 17:38:49

@Alkibiadesz: Hát, nem megy az ilyen hamar :)

2012.12.29. 19:12:35

Akkor nézzük a post hazugságait, azt írja legalábbis sugallja, hogy Magyarországon 1919 óta fasizmus van vagy volt 80 évig hatalmon. 1919-ben kommunista diktatúra volt. Utána 26 évig egy autokratikus féldemokratikus rendszer utána kőkemény kommunizmus és most egy demokráciának hazudott kisebbség által irányított rendszer, ahol elhitettik az emberekkel, hogy ők döntenek mikor 4 évente elmennek szavazni. Fasizmus drága barátom soha nem volt hatalmon Magyarországon az max Olaszországban volt 1922 - 1945 között. Az államról pedig annyit, hogy nem jó gazda de a magán se jó gazda ezen az alapon mindent fel lehetne számolni mert semmi sem jó gazda. Viszont az állam működteti nagyrészt a gazdaságot - nézd meg mondjuk Amerikát - a megrendeléseivel és beszerzéseivel. De ezt most tényleg nem folytatnám.

2012.12.29. 19:13:16

Ja és az állam az nem orbán vagy gyurcsány ők csak kormányoznak egy meghatározott ideig.

2012.12.29. 19:14:40

Még kevesebb rendőrt szeretnél? Az kinek jó csak a bűnözőknek! Tehát te a bűnözés pártján állsz?

csontos83 2012.12.29. 21:23:16

1. ne szidd a magyart! miért? pl azért mert ha minket külföldi vagy belföldi idegenszívűek lejáratnak nekem ugyan úgy jogom van ellentétesen túlzottan jó színben feltűntetni magam. tehát azért lehetek pozitívan elfogult magammal szemben a kiegyensúlyozottság nevében mert úgy is tudom hogy engem lejáratnak. tehát ha van benned egy kis magyar nemzeti érzés nem teszel még egy lapáttal a minket igaztalanul vádlók szemétdombjára. és ne félj a magyar nem fog attól elszállni ha túlértékeli magát inkább túlértékelje mert már annyira alulértékelték hogy még így sem lesz reális képe önmagáról.

csontos83 2012.12.29. 21:25:29

2. minden amit leírtál a magánszektorra is érvényes szóról-szóra.

Alkibiadesz 2012.12.29. 21:38:19

@HaFr: ezt a választ gyorsan letudtad...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.29. 21:40:39

@Alkibiadesz: nem egészen értettem a többi megállapításodat, reagáltam, amire tudtam

Alkibiadesz 2012.12.30. 09:14:06

@HaFr:
Akkor segítek:
Az általad preferált libertárius konzervativizmus akkor lehet működôképes, ha a "minimális állam" által nem biztosított szolgáltatásokat, az elit önként biztosítja.

Kérdésem, hogy a mai Magyarországon van-e ilyen elit?

Mert, ha nincs ilyen elitünk, akkor természetesen a konzervativizmus se létjogosult!

Ebben az esetben pedig az is kiderülhet, hogy a gondoskodó államra irányuló társadalmi igény se az éretlenség jele, hanem nagyon is józan számítás eredménye.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.30. 10:18:45

@Alkibiadesz: Köszi. Egyelőre még nem tartunk ott, hogy a közösségi (nem állami) szolgáltatások forrását akárcsak megközelítően strukturálni lehessen. Természetesen Magyarországon nincs ilyen elit, de nincs is szükség ehhez a szokásosan felfogott elitre. Új fajta társadalmi egyensúlyra van szükség, illetve még előtte: a jelenlegi etatizmus (vagy az ideológiai agresszióval kiegészítve: fasizmus) bukására. De ne kérdezd, van-e erre remény a közeljövőben. SZia

Alkibiadesz 2012.12.30. 11:28:25

@HaFr:
úgy látom idegesítôek a kérdéseim :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.30. 11:36:16

@Alkibiadesz: Ó nem, egyáltalán nem. Nagyon szívesen válaszolok mindig, ha tudok.

Alkibiadesz 2012.12.30. 13:09:27

Rendben, akkor kérdezek:
Ha jól értem, akkor szerinted a közösségi szolgáltatások forrásainak biztosításához nincs szükség egy szokásosan felfogott elitre.
Tegyük félre azt a kérdést, hogy akkor kik teremtik elô a szüksés forrásokat.
De akkor is ott marad az a kérdés, hogy mi lesz a szerepe ebben az új rendszerben a hagyományos gazdasági-politikai elitnek.
Nekem úgy tűnik, hogy ez az új rendszer nagyon is a hagyományos gazdasági-politikai elit érdekeit szolgálná, hiszen semmit se kellene tenniük az új társadalmi egyensúly kiépítése érdekében.
Ebben az esetben pedig már nem is lenne annyira új ez az új társadalmi egyensúly.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.30. 13:37:50

@Alkibiadesz: Úgy vélem, az általam vágyott helyzet azért nem "fenyegeti" ezt az országot, mert a kialakítása erős kulturális elkötelezettségeit kívánna, ami viszont nem alakulhat ki egységes és szisztematikus állami önfelszámolás (tehát kulturális hajlam) nélkül, magyarán körben forgáshoz jutunk. Az "új" elitnek (valójában polgárságnak) lehetőséget kell adni, ehhez türelemre és elkötelezettségre van szükség, a társadalmi és közösségi hálók, percepciók és reflexek egész garmadára, aminek egy részéről már végképp lekéstünk, egy részük szembemenne a mostani domináns érdekeknek, egy részül meg fáradságosan talán implementálható lenne. De -- amint mondtam -- messze vagyok még attól, hogy a definitív válasz igényével lépjek fel. :)

Alkibiadesz 2012.12.30. 14:41:36

@HaFr:
Azt hiszem értem.
Csak egy megjegyzésem lenne még.
Ahogy írtad: "Az "új" elitnek (valójában polgárságnak) lehetőséget kell adni...".
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ennek a lehetőségnek a megadása, és pláne a megelőlegezett bizalom elvárása etikus lenne.
Magyarul nem etikus, nem racionális és egy demokratikus társadalomban nem is kivitelezhető, hogy a társadalom egyes tagjai olyanok érdekében vállaljanak áldozatot, akik esetleg majd a társadalom értékteremtő elitjévé válhatnak.

Valahol a neokon társadalmi modell is egy ilyen folyamatot feltételezne. Ez pedig a valóságban annyit jelent, hogy állami eszközökkel kell kikényszeríteni, az irracionális nép áldozatát.
A nép pedig tuti irracionálisan fog viselkedni, hiszen a neokon módszerek bevezetésére egy poszttotalitárius társadalom jó eséllyel az etnicista megoldások támogatásával reagál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2012.12.30. 14:54:13

@Alkibiadesz: Nem tudom, szerintem a neokonok nem nagyon foglalkoznak a kapitalizmus genezisével, azon már Amerika túl van. Hogy hogyan "adjunk lehetőséget", azt nem tudom, de kezdetnek talán elég lenne, ha az állam nem szívná el a levegőt a hazai kis- és középvállalkozások elől, vagy 10%-kal csökkentené az össz-adóterhelésüket, beruházási támogatást biztosítana, segítené a piacra jutást stb.

Alkibiadesz 2012.12.30. 18:20:08

"a neokonok nem nagyon foglalkoznak a kapitalizmus genezisével, azon már Amerika túl van"
Meg kicsit kínos is lenne ez a geneziskutatás nekik.

Viszont a neokonoknak vannak magyar követôik is...
süti beállítások módosítása