1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.04.19. 12:58 HaFr

Karigeri kísértete járja be a baloldalt

Image result for karácsony gergely

Azt, hogy karigerisedni mit jelent, elég könnyű elképzelni: MSZP-ből több lépcsőben tíz év alatt visszajutni az MSZP-be ("közelről közelbe"), és közben nagyokat mondani, jól helyezkedni és megélni a politikából. Nos, a karigerisedés kezd komolyan vehető lehetőséggé válni a baloldalon amennyiben felmerült az egységes baloldali blokk gondolata. Az MSZP több ütemben kihányta megemészthetetlen anyagait, majd azokból nem lett semmi, így visszanyelné őket -- a végén egy nagy MSZP-DK egyesüléssel. De igaz-e, hogy tíz év után visszatérőben lennénk a status quóhoz?

Két nehézség van ezzel: egy, hogy még mindig csak a mandátumok alig 20%-ról beszélünk (a 2018-as eredmények alapján). Kettő, ugyan, miért valószínűbb az egységes ellenzék létrejötte, mint a választási együttműködés? Give me a break. Ennek fényében érdektelen -- bár még mindig szórakoztató -- a kérdés: hogyan is képzeljük el, amint Puch László, Kovács László. Gyurcsány Ferenc, Juhász Péter és Karácsony Gergely egy pártban kavar a közjóért, és akkor még nem is beszéltem -- ha már egységes blokk -- Szél Bernadettről, Fekete-Győr Andrásról, Kovács Gergőről. Mi ennek a realitása? Semmi. De ha nincs, akkor minek ezzel foglalkozni?Hát csak: mert mindig azzal foglalkoznak, aminek semmi értelme nincs. (Ha valaki még mindig képes megsértődni az ilyen egyértelmű állításokon, vessen már egy pillantást a választási eredmények alakulására 2010 óta.)

De ha baloldali blokk nem lesz, akkor mi fog történni? Minden más forgatókönyvvel az a baj, hogy a 2018-as anyatest, az MSZP, ugyanolyan, mint a 2007-es. Meg a 2003-as. És így tovább. Így hát mivel ugyanolyan, és mivel megközelítőleg ugyanazok az emberek fognak mindent csinálni az elkövetkező négy évben, mint a megelőző nyolcban, semmi nem fog változni 2022-re, hacsak nem tovább romlani. Fel sem merül, de ha fel is merül, semmi esély rá, hogy elkezdjenek dolgozni ebben a sorrendben: értékek, narratíva, célok, erőforrás, stratégia, politika, választók, választók, választók, választók, választók, választók, választók.... és majd 2021 tavaszán: a PÁRT. Amikor egyáltalán felvetődhet, hogy a baloldali spinoffok visszatérnek az MSZP ölére, azt kell szomorúan konstatálnunk, hogy a baloldal megújítása semmilyen formában nem sikerült.

Ha a civileknek és a mozgalmárabb választóknak van eszük, nagy ívben elkerülik ezt a brancsot. Sokadszori tévedés lenne bármit remélni tőlük, ami az ország javára lenne.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2813849066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hidvégi Mihály 2018.04.19. 16:39:01

Ostorozod a baloldalt, mikor látszik, hogy nem tényezők. S ahogyan nincs tényező a jobboldalon sem, hiszen a PKP lenne jobboldali, na meg én odasorolnám Bokrost és minipártját.
Utóbbi két párt mintha nem is lenne. Baloldal látszik még, de minek is látszik, ha jelentősége nincs.

Látszik a populista nemzeti szocializmus Orbánnal Kósával stb., jócskán látszik. Abban pedig köszönet nincs.

Minek a baloldalt ostorozni, mikor nem tényezők?

De sokszor megkérdeztem ezt már? Miért nem ostorozod a nemzeti szocialistákat folyton folyvást?

De tán nem is őket kéne ostorozni, építeni kéne a jobboldalt. Tanítani a népet, igen, nem magas szinten, hanem az ő szintjén, hogy ő is megértse.

Na, ez a nehéz.

2018.04.19. 17:14:13

ha az ellenzék országosan nyerni akar, akkor szükségük van egy karácsony gergely féle arcra, aki szimpatikus a nagymamáknak. ezzel csak egy probléma van. vidéken az mszp megszűnőben van. a régi pártkáderek a gyerekeiket is inkább a fideszbe küldik. mert hogy onnan lehet bekerülni a megyei, járási kormányhivatalba. közalkalmazottak egy idő után belesimulnak a fideszbe. úgy léphetnek előre. a vállalkozók megint csak. pályázatokhoz kormányzati kapcsolatok kellenek. és az önkormányzattal is jóban kell lenni. a szakmunkás családok a jobbikosok. a jobbiknak a vidéki tagsága erőteljes lenne. de ott az elnökség gyenge. mert hogy orbán elvitte a radikális retorikát. az ellenzék csapda helyzetben van.

screpes 2018.04.19. 18:13:47

@444:
Igen , azt hiszem ez reális hellyyzetkép.
Azt kéne feltérképezni, hogy az általad is leírtak miként jelenenek egyben kontraszelekciót.
Az már bizonyos, hogy csökkenő esélyeket hoz, ha a népesség jelentős hányada nem fér hozzá "ugyanazon" lehetősésgekhez.

screpes 2018.04.19. 19:42:54

@screpes:
**
... miként jelentenek kontraszelekciót

konrada 2018.04.20. 10:19:34

@screpes:
"... ha a népesség jelentős hányada nem fér hozzá "ugyanazon" lehetősésgekhez."

...ez speciel sosemvolt-sosemlesz helyzet, így nem szempont...

morph on deer 2018.04.20. 10:48:14

@screpes:
Úgy nagyjából teljes mértékben.
Ugyanis alapvetően eltérő tulajdonságok szükségesk ahhoz, hogy lojális pártkatona legyen valaki, és ahhoz, hogy sikeres vállalkozó.
Az utóbbinál az innovatív gondolkodásmód, a gyors és szabad döntés, nyitottság az ‘új’ felé, stb. alapfeltétel, ezek a tulajdonságok pedig alapvetően kérdőjelezik meg a ‘fideszesség’ legfőbb jellemzőjét, a feltétel nélküli engedelmességet és a hierarchia alsóbb szintjén levők kíméletlen taposását.

Következésképpen hűséges pártkatonák elsősorban azokból lesznek, akik csupán szakmai tudásuk alapján nem számíthatnak kiemelkedő előmenetelre, és már el is érkeztünk a baloghzoltánok és némethszilárdok világához.
Halleluja!

totopad 2018.04.20. 10:54:22

Az ellenzéknek ezután a bukás után egyetlen egy dolgot szabadna tennie. Bojkottálni az egész rohadt színjátékot. Takarodjanak el a büdös picsába a közéletből. Egyiknek sincs meg az erkölcsi alapja, hogy képviselő legyen. Ez a rohadt ország megérdelmi a fideszt és orbánt, nem akar demokráciát és nem akar többpártrendszert. Innentől, aki beül a parlamentbe az én szememben ugyanolyan köztörvényes bűnöző, közpénztolvaj, mint, aki a fidesz színeiben tette eddig.

Szél Dettitől a Kunhalmiig, mindegyik takarodjon a büdös picsába. Törne le a kezem, hogy rájuk szavaztam. Soha többet ezt a baloldalt basszameg

Blogtolo 2018.04.20. 10:57:42

" Az MSZP több ütemben kihányta megemészthetetlen anyagait, majd azokból nem lett semmi, így visszanyelné őket"
Igen, hiába fikázzák a Fideszt, hogy ő verte szét az ún. "baloldalt". Az MSzP-ből lépegettek ki, nagy haragszomrád-okkal, és persze még ma is útálják egymást. Csak ilyenkor, kampány környékén borulnak össze.

"a végén egy nagy MSZP-DK egyesüléssel."
Erre játszik Gyurcsány: az MSzP anyagilag egyre lejjebb csúszik, végén csak a DK marad, amelyik a pénzéhes társulatot meg tudja kötni. A DK is csak azért, mert Fletó saját zsebből pénzeli őket. Szóval várja a sorát, amikor a sok szoci nyugdíjas majd neki szurkol.

Azt persze nem látja éleselméjű Fletó, hogy ez a szoci réteg nincs már 1 millió sem, de azért csak saját magukat tartják a "demokratikus többség"-nek.

Trackers 2018.04.20. 11:09:07

Még hozzátennék annyit, hogy nem árt a képletbe belekalkulálni a Fidesz szavazókat, és a Jobbik szavazók jelenős részét.

Akik soha nem szavaznak semmire, amiben az MSZP vagy DK van. 2006.10.23. után ez halál biztos.

És még arról sem árt megemlékezni, hogy a Fidesz szavazók nem azért szavaznak a Fideszre, mert vidéki suttyók, hanem azért mert a Fideszt jobbnak tartják attól, minden szempontból, amit az MSZP, DK képvisel, tud, és bizonyított.

Szóval ha ezzel a tömeggel akar bárki is számolni az nem fog össze se Gyurcsánnyal, se MSZP-vel. Mert úgy nem győzhet más, csak a Fidesz. Évtizedekig.

És

driopios 2018.04.20. 11:16:06

Szerencsére a Fideszben elképesztő nagy a mozgás, egyik pártelnök adja a másiknak a kilincset, folytonos megújulás, új arcok minden pillanatban. Oh, wait!

S. Baldrick 2018.04.20. 11:21:14

@Blogtolo: A legnagyobb problémát pedig az okozza, hogy amíg az úgynevezett baloldal vergődik (mindig elérve a bejutáshoz való küszöböt), addig akadályozza a "piacra" belépő új formációk labdába rúgását. A szavazók inkább olyan pártokra szeretnek szavazni, amelyek nagy valószínűséggel be is tudnak kerülni a "törvényhozásba". Ahhoz, hogy ez a helyzet ne konzerválódjon, csodára lenne szükség...
süti beállítások módosítása