1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.03.28. 10:09 HaFr

Hogyan lehetne itt jobbközép pártot csinálni?

Képtalálat a következőre: „politics media”

Nevethetjük Nevezhetjük ezt polgárinak, konzervatívnak, demokratikus jobboldalinak (brrr..), jobboldali liberálisnak, nemzeti kapitalistának, nyugatos jobboldalinak, nemzeti modernizációsnak, a továbbiakban: jobbközép -- szemben a mai etnicista, nemzeti szocialista radikális és szélsőjobbal (Jobbik, Fidesz). Hát először is, van egy ilyen párt, a Polgári Konzervatív Párt (PKP), amelynek részt vettem az alapításában és ismerem az eddigi nehézségeit. Érdekes megnézni, miért nem sikerül eddig neki semmi.

A jobbközép párt a Fidesz első stratégiai vetélytársa és egyetlen olyan ellenfele volna, amely valóban szavazók tömegeit csábíthatná el tőle -- nem pedig a maradékot szeletelné tovább. Ez részint azért van, mert a magyar politikai kultúra alapvetően jobbos (ez alatt értve elsősorban, hogy "nemzeti", másodsorban, hogy premodern: autoriter, érzelmi-irracionális, egoista-család irányultságú, antikapitalista), és nincs ma olyan politikai stratégia, amely ezt a jobbos alapvetést átvinné a versenyképesség folyamában megmerítve a túlsó partra, ahol a sikeres nemzetek állnak. Erre csak a nemzeti érdekű, modernizáló jobboldal képes, amely érzékeny a magyar traumákra, elfojtottságokra, nem progresszív, hanem meritokratikus, közben pedig tradicionalista. A nyelve jobboldali. Vetélytársa volna ez a Fidesznek azért is, mert nyilvánvalóan nem volna baloldali (ennek az elosztás- és egyenlőségközpontú irányzatnak amúgy sincs értelme, amikor éppen az értékteremtési struktúrák és a hazai "kapitalizmus" alapos reformjára szorulunk rá), már a szövetségi politikája miatt sem lehetne bekényszeríteni a baloldalra, márpedig a bal- és a jobboldal között ma akkor szakadék van, hogy középről vagy posztideologikusan (ahogy a Momentum próbálja és érzésem szerint már visszavonhatatlanul elrontotta) nem lehet a jobboldalt átalakítani.

A PKP ilyen párttá akar(t) válni, de a 2014-es bejegyzése óta nyilvánvaló volt, hogy se a mai baloldal, se a jobboldal nem érdekelt a megerősödésében. Először is, hogy elkerüljem a kötelező vádakat, a PKP valóban híján van/volt a megfelelő erőforrásoknak, tetterőnek, elkötelezettségnek, leginkább meg politikai lényeknek. (Röviden? Nem akarjuk eléggé a hatalmat. Messze nem.) Ezeket a hiányosságokat már az első évünkben elmagyaráztam 10-15 (összesen mérhetetlenül nagy anyagi forrásokkal rendelkező) magyar kapitalistának, akik egyike sem döntött úgy, támogatna minket annak érdekében, hogy több pénz birtokában elkezdjük befoltozni a lyukakat. A bizalmatlanságukat vegyesen az érdektelenségük, a saját helyzetükkel való elégedettségük, a retorziótól való félelem és az a tény motiválta, hogy - joggal - nem látták bele a PKP-be a győztest, akiért érdemes kockáztatni. Röviden, ez a politikai kockázati tőke nem került bele a pártba azóta se.

Ugyancsak megkerestem minden, a mai nyilvánosságban ismert jobbközép, konzervatív értelmiségit, egyik sem állt kötélnek. Néhányan ma már aktívabbak a Fidesz ellenében, nullához konvergáló hatékonysággal, amit éppen a pártnak lehetett volna emelkedő pályára állítani. Általában az értelmiségről sokat írtam már ezen a blogon, nem elemzem most külön, hogy a realitásérzék, a felelősségérzet stb. milyen hiányáról van szó velük kapcsolatban. Kétszáz éves betegség ez is.

Elutasította a PKP-t a nyilvánosság, különösen a tévék is, amelyek akkor még kizárólag Fidesz-szimpatizánsok voltak (bár volt adás trash tévében, pl. Havas Henriké, amit mi mondtunk le, nem magyarázom itt tovább). Mi tapasztaltuk meg elsőként, amire most kezd rájönni a balos szavazó, hogy az ATV a centrális erőtér részeként a Fidesz ellenzékieknek szóló bábműsora. Eltekintve egy vagy két szereplésemtől, ezek nagyon vigyáztak arra, hogy nehogy megismertessék a választókkal a PKP-t, szisztematikusan mármint. Nekem elnökként -- a fentiekből következően -- a jobbos szavazókhoz kellett volna eljutnom, erre semmi esély nem volt és nincs (ezért sem preferáljuk pl. a Klubrádiót, nem azért, mert ne tartanánk alkalmasnak a saját választott missziójára). Lehetett volna randalírozni az utcán, performanszokat csinálni stb., de minek, ha a megvalósult száz-százötven fős rendezvényekről sem tudósítottak, miközben ezt vidáman megtették balos pártok kisebb megmozdulásaival -- az egyik szcéna, hogy a nyilvánosságban tartsa őket, a másik szcéna, hogy lejárassa őket.

2015-ben megkerestem a MOMA és az Együtt vezetőjét, hogy csináljunk egy polgári blokkot -- akkor még lett volna elég idő erre máig. Az egyetlen -- szerintem -- érthető feltételem az volt, hogy attól kezdve zárkózzanak el minden együttműködéstől az MSZP-vel a DK-val. Két héttel később Bokros és Szigetvári is egy színpadon állt az utóbbiakkal. Nézzük meg, mi lett azóta ezekből a pártokból. Azt kell hinnem, ezek a politikusok semmit sem értenek a politikai rendszerről, amelyben mozognak.

Azok az említett és nem említett balos pártoknak, amelyek szó szerint megszámlálhatatlan műsorpercet kaptak, estéről estére visszatérően évődtek és teljesen értelmetlenül fecsegtek "Egonnal", "Olgával" stb., ma akkora, 1%-os vagy az alatti a támogatottságuk, mint a PKP-é volt, amikor én kb. 2 éve lemondtam a vezetéséről, és amit én kb. a blogommal és egy-két utcai beszédemmel értem el, amiért -- amennyiben kitett a site-ra -- legfeljebb az index.hu-t illeti köszönet. Megjegyzem súlyos félreértés a pártoktól utcai jelenlétet várni arra hivatkozva, hogy ez érdekli a nézőket. A nézőket egy határig az érdekli, amire kondícionálják őket. Magyarországon a média épp olyan ludas, mint a politika abban, hogy a választók szemében a beszélgetés és a vita (a politika par excellence lényege) kevésbé lehet érdekes, mint az utcai festékdobálás. 

Ezzel a rövid beszámolóval -- amelyben az tükröződik, hogy egy gyenge politikai ajánlatot, ami a PKP-é (volt), semelyik intézményi kör nem tudta/akarta kiegészíteni, hogy észrevehetővé és adott esetben tényleges opcióvá tegye -- azt akartam érzékeltetni, hogy pártot építeni nehéz (lám a Momentum ennyi erőlködés, médiajelenlét stb. ellenére 1-2% körül van az összes választót nézve). Amikor április 8-án az ellenzéki magyarok a fogukat szívva leadják majd valahova a szavazatukat, tudniuk kell, hogy maguknak is köszönhetik a helyzetet: mert nincs évek óta kritikai viszonyulásuk a "saját" sajtójukhoz és pártjaikhoz, nem támogatják a civilszervezeteket, fontosabb nekik a liberális demokráciánál az identitásharc, és tisztelet a kivételnek: az államtól várják az életük rendbetételét. A PKP éppen annyira az ő áldozatuk, mint saját inkompetenciájáé. De remélem, ez egy nevelődési folyamat, amelyben menet közben levonjuk a tanulságokat és előbb-utóbb optimális eredményre jutunk benne. Közösen. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9213785262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszfaltparaszt (törölt) 2018.03.28. 12:10:08

fasznak kee ma jobbközép párt ma nacionalista párt kee különben megesznek élve az orkok

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.03.28. 12:29:39

A probléma az, hogy erre nincs kereslet. Bár a felületes szemlélő számára úgy tűnik, hogy sok különbség van a jelenlegi nagy(obb) pártok között, az antikapitalista mentalitás mindegyikben közös. És ez azért van, mert ez a mentalitás a társadalom igen jelentős részében megtalálható. A PKP-ra csak akkor lesz igény, ha a társadalom egy jelentősebb részében meg lesz az, hogy Magyarország problémái nem a kapitalizmus miatt vannak, hanem pont annak hiánya miatt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.28. 12:32:07

@stoic79: az iPhone-re sem volt igény a múlt században, de valóban: minimálisan erős polgárság nélkül nem kell ide PKP-se, ill. ha hatalomra jutna, az más ok miatt lenne (pl a többiek teljesen leamortizálódása)

GyMasa 2018.03.28. 12:39:52

@Fuxos (ex bömis):
Hehe,
8-a utan mar a husvethez is keso van, nemhogy karacsonyhoz :-)
(igy utolag is elnezest kerek a rettenetes viccert)

GyMasa 2018.03.28. 12:41:41

@GyMasa:
"Nem tapasztalta az MSZP-ben a Botka László által említett „politikai maffiát”, és hogy hátba akarnák támadni."
Persze, hogy nem, hiszen most o a hasznos idiota.
Majd aprilis 9-öen fogja tapasztalni.
- Ha nyernek, akkor valoszinuleg kicsit kesobb, amikor eloallnak az "igenyeikkel"
- Ha veszitenek, akkor azonnal.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.03.28. 12:59:56

@HaFr: "... az iPhone-re sem volt igény a múlt században, ..."

Az iPhone-ra sose volt igény. Arra viszont mindig volt igény, hogy minél olcsóbban és gyorsabban kommunikálj minél több emberrel. Az okostelefonok ezt az igényt elégítik ki.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.28. 13:05:30

@stoic79: oké -- azért biztos látod az iPhone-t ebben valahol :)

GyMasa 2018.03.28. 13:07:03

@HaFr:
...össze-vissza beszél...
Te mekkora nagylelku ember vagy!
Szerintem ez a cikk kifejezetten ijeszto vele kapcsolatban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.28. 13:12:57

@GyMasa: jaj, hát tőle azért én nem ijedek meg, akkor se, ha szemtől szembe látom

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.03.28. 13:35:33

@HaFr: Persze. Csak arra akartam utalni, hogy az iPhone már meglévő igényt elégített ki, nem ő kreálta azt.

Az analógia a PKP-val így lesz teljes. A PKP nem lesz képes megváltoztatni a választói igényeket, annak máshonnan kell jönnie. Másképp: a PKP-ra akkor fognak szavazni sokkal többen, ha a választói igények megváltoznak.

zipe moha 2018.03.28. 13:37:36

......"Hogyan lehetne itt jobbközép pártot csinálni?"

..az egy helyes észrevétel, hogy ebben leginkább a "minimálisan erős polgárság" lenne érdekelt, sőt ez klasszikusan a feladata lenne, minta közéletre való formáló hatás eredeztetője...mely nem csak lehetőség de kötelezettség is lenne, a kivételezett helyzet demokratikus ára...amit persze ..erre nem szokás megfizetni teljesítményben megfizetni, szokás viszont zengó nagyivű hablatyokkal kiváltálni...

...érdemes lenne felismerni..igy negyed század után: a létező polgári egyedek és körök támogatni tudnak csak regnáló, fennálló jobboldali pártokat, ám létrehozni , felépíteni egyfajta politikai start up-ként képtelenek, és azok is maradnak .Szumma: zsákutca..és a tábla is kinn van.

Miért nem képesek aktorként fellépni abban a rendszerben amely nevesíti is a polgárságot bázisaként?

Két egzisztenciális ok leírásával világítsunk kezdetben:

- mert járadék kergetők ( ez szocializációs ok is),arra berendezkedők..ez az oka , hogy mindenkor függenek, és függeni is fognak...

-mert egoista egzisztenciát művelnek...a jogot maguknak szereznek, koncon nem osztozkodnak...ennek következtében, viszon nem tudnak tömegtámogatottságra szert tenni, magyarán választáson hatalomra kerülni..marad a szöveg arról, hogy mindenkinek milyen jó lenne ( akár igen , ám ez most lényegtelen)..ám mindenféle erő,potencia nélküli szöveggel kapcsolatban az immunitás már magas...időpazarlás továbbra is ezzel probálkozni mindössze..

ebböl mi lesz?...bár többen már szeretnék lezárni a rendszerváltást ( fixálni azt amihez jutottak) épp a polgárság az ( nem csak) aki a folyamatos permanens rendszerváltás állapotát előidézi tartositja...egészen mindaddig amig .....a következő rendszerváltásig...:)..sajnos ebben ennyi van ha a saját rendszerét nem tudja konszolidálni az aki a vezető szerepét magának vindikálta..a konszolidáció elmaradása okát pedig saját működési környezetének általa teremtett determinációja okozza..

fel lehet ne oldani, nagy önzetlenséggel , önkéntes levállással a járadékokról, lemondással az" ajándékokról"...tevőleges erkölcsi , morális alap megteremtéséról indított startup érdekében...nem tudom elképzelni, a történelem is erre példa...na , jó egyszer volt Budán kutyavásár..:)

ui:

esetleg egy külföldi actor mögé történő beállással, felkínálkozással , hogy használjon..( ősi magyar hatalom technika..a hatalom alárendelt,korlátos birtoklásához..az is jobb mint a semmi..:)

és így értünk el a lényeghez: Orbán tudja , hogy a hazai polgárság önállóan nem potens....ezért az energiáit már csak a külföldi actorok megelőző elvezetésére kell fordítania...nem ezt látjuk? de..és ez az értelme...

az elején még azt gondoltam, hogy a cimbeni kérdésre az a válasz: sehogy...azért csak sikerölt a végére lehetséges módhoz is eljutni..:))
vagy önzetlenség vagy külföldi aktor...vagy inkább továbbra is a pénztárhoz menni...ez sokkal kényelmesebb...amíg van pénztár....

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.03.28. 13:55:39

@HaFr:

"össze-vissza beszél" és kollaborál. Csak a szoci meg a DK szavazók ugyanannyira elvakultak, mint a Fidesz keménymag.

zipe moha 2018.03.28. 13:56:37

..ugye egyszer már a polgárság (Nyugaton) megcsinálta,tudja hogy hogyan kell a feudalizmus actorait leváltani....a munkássággal és a parasztsággal váltatta le...ma divatosan a munkavállalókat tolta maga elé...( csak súgom igazi konzervativ :)szakszervezetket kell csinálnia polgárságnak Hafr mindenek előtt...a jobbközép párt előtt)...persze ez még messze van...előbb meg kell csontosodnia az új feudalizmusnak..az hatalmi átörökítés akarata annak szerzését rögtön követi..:))
mindez hosszú évtizedek, vagy Magyarországon akár néhány száz év is lehet...mindez volt már minden előröl kezdődik..ilyenkor örül az ember hogy nem Hegylakó ..:)

nem lehetne kihagyni, mondjuk úgy hogy észhez tér mindenki inkább ahelyett, hogy az ország és minden lakója újra végig járja az utat??....kár

GyMasa 2018.03.28. 14:33:31

@HaFr:
...jaj, hát tőle azért én nem ijedek meg, akkor se, ha szemtől szembe látom...
Csakhogy en pedig nem a szemelyevel kapcsolatban beszeltem az ijesztosegrol, hanem a cikk tartalmaval kapcsolatban...

gono 2018.03.28. 14:54:28

Jelenleg a haladók (progresszívok) rétege az aki fogékony ezekre a probléfelvetésekre és válaszokra. Talán azért mert tájékozottabbak. Az igazi jobbközép réteg pedig le van fizetve pl az egyházokon keresztül. Hafr mindent jól csinált, csak a helyzet még távolról sem érett erre.

GyMasa 2018.03.28. 15:21:20

@Fuxos (ex bömis):
...Csak a szoci meg a DK szavazók ugyanannyira elvakultak, mint a Fidesz keménymag....
DE
kevesebben vannak...

2018.03.28. 15:28:44

@stoic79:
na de mi az, hogy kapitalizmus? az, hogy bankokban féktelen nyomják a pénz? a gazdasági problémák ebből fakadnak. átmeneti jelleggel ugyan, de szinte korlátlan versenyelőnyhöz lehet jutni. ennek a rendszernek kevés köze van a klasszikus piacgazdasághoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.28. 15:37:08

@444:

"mi az, hogy kapitalizmus? az, hogy bankokban féktelen nyomják a pénz?"

mises.org/library/confusing-capitalism-fractional-reserve-banking

2018.03.28. 15:42:50

@gono:
igen, igen. még rockzenében is a progrockot szeretem jobban.
ezért nem is tudok olyan legénységet elképzelni egy politikai hajón(mondjuk), amely "nemzeti érdekű, modernizáló jobboldal képes, amely érzékeny a magyar traumákra, elfojtottságokra, nem progresszív, hanem meritokratikus, közben pedig tradicionalista" "A nyelve jobboldali"
és ez nem a fidesz?
ilyen állat krmszpn nincsen!
illetve van.
de az a fidesz. :D

FreeTibet 2018.03.28. 16:11:57

Az ilyen bejegyzésekhez sokadszorra is csak ezt tudom hozzátenni:
parameter.sk/rovat/paravelemeny/2014/09/02/baranyvaksag-24-magyar-vasharomszog

És igen, amikor egy estén belül "Egonnál" fellép a DK-s Molnár Csaba, az MSZP-s Molnár Zsolt és Tarjányi Péter, akkor azért mindenki sejti, ugye, hogy nem a valódi ellenzék korteskedik éppen.
A legújabb ledöbbenés persze nekem a 444-es Horn Gábor interjú volt, ami rögtön azzal kezdődik, hogy a HG tanácsadóskodott Tóbiás Józsefnek, akiről szintén szóba lett már nem egyszer hozva, hogy a Fidesz zsebéből van fizetve. Szóval baszki a NER simán eltart egy volt SZDSZ-est, csak azért hogy maradjon ő a látszatellenzéki megmondó és lehessen rá mutogatni. És ez csak egy példa.

A nem kompromittálódott ellenzéki oldalon a Jobbiknak van rendszeres alternatív hírcsatornája, illetve kezdetben a Momentum is próbálkozott youtube videókkal, vagy ott van mondjuk a balos Új Egyenlőség, amiket bizonyos generációtól kezdve biztosan követnek is, viszont az átlag választó azt nézi, amit a nagy országos csatornák adnak, oda pedig látjuk kiket hívnak.

A technológia mondjuk egyre olcsóbb ezért hosszútávon tényleg össze kellene dobni egy korrekt hírcsatornára, különben marad a jelenlegi megmondók egyeduralma.

abdul hackeem 2018.03.28. 17:26:34

@Fuxos (ex bömis): Igen, azonban:
- ez a tény szentesítheti az eszközt
- kibújhat a szög a zsákból
- stb. egyéb közhely helyett esetleg az értelmesebbje érdemben megtudhatná, hogy ki-kivel van, és végre borulna a baromi unalmas pártpropaganda. Kezdetnek nem rossz.

abdul hackeem 2018.03.28. 17:30:55

@GyMasa: És a te bolsevik agyad föl sem tudja fogni, hogy a kevesbbeknek is lehet igaza és nekik is kell képviselet.

GyMasa 2018.03.28. 17:38:15

@abdul hackeem:
... a kevesbbeknek is lehet igaza és nekik is kell képviselet...
Lehet igazuk, valoban.
Meg az is lehet, hogy csak azt hiszik, hogy nekik van igazuk. De mar tul sokat nem kell varni, hoyg veget erjen vegre ez a tulfeszitett rettegesi idoszak.
A kepviseletuket meg miert nem latja el a mszp-DK paros?
Az o dolguk lenne, nem?
Arrol meg hadd ne en tegyek mar, hogy lofaszt nem akarnak ezek itt kormanyvaltast, csak egymas legyiklolasaval vannak elfoglalva.
Jo lenne, ha ezt nem rajtam kerned szamon.
Latom, hogy csak-csak elobujik beloled ez az arrogans en.

abdul hackeem 2018.03.28. 17:57:13

@GyMasa: Nagy a rettegés a fityiszpropnál esetleg.
De pl. engem nagyon ne képviseljen már az általad ajánlgatott saskabaré. Lehetnének MÁS lehetőségek is a propagandaajánlásokon KÍVÜL is. ÉN szeretném eldönteni, hogy ki képviseljen, csak nem lehet.
Esetleg a bejegyzés értő olvasását kérhetnéd magadon számon.

GyMasa 2018.03.28. 18:18:53

@abdul hackeem:
...Nagy a rettegés a fityiszpropnál esetleg...
Azt megkerdezhetem, hogy miert vagy keptelen sertegetes nelkul megirni egy hozzaszolast?
ENnyire faj, hogy nem ugy alakulnak a dolgok, ahogy elvarod?
...De pl. engem nagyon ne képviseljen már...
OK, ertem ennek semmi akadalya! AKkor:
- jelentkezz akltivistanak a szamodraszimpatikus parthoz, segitsd az elterjedesuket, hogy az orszagban minel szelesebb korben megismerjek a programjukat, es vigyazz a part szavahihetosegre.
- Ha esetleg ilyen part nem letezik, akkor alapithatsz is egyet.
Itt van HaFr, szerintem teljesen szivesen elbeszelget veled arrol, hogy megy ez!
Ami viszont nem fog mukodni, az az, hogy ilyen arrogans modon elkuldotok (igen, direkt van tobbes szam, mert nem vagy egyedul ezzel a mentalitassal, de oszinten megmondom, mostanra frankon elegem van abbol hogy itt vigyazzak arra, hogy en ne sertsem meg az erzekeny lelket itt azoknak, akik elotte ugy beszelnek itt mindenkivel, aki nem ert veluk egyet, amiert egy kevesbe szofisztikalt videki krimoban feltorolnek veluk a padlot) mindenkit a ferges kurva anyjukba, aki nem arra szavaz, akiket TI tartotok szimpatikusnak!
Es mindezek utan meg megy a rinyalas, hoyg nincs eleg szavazoja az ellenzeki osszefosasnak.
...az általad ajánlgatott saskabaré...
Pontosan melyik saskabaret ajanlgatom is neked?
...Lehetnének MÁS lehetőségek is a propagandaajánlásokon KÍVÜL is...
Pontosan, es te pedig arra a lehetosegre szavazol, amelyik neked a legjobban tetszik.
Aztan, ha nem lesztek elegen, az akkor ugye nem az en hibam?
Vagy kerjek elore elnezest, amiatt, ha a fidesz megint nyerne?
Nem ertem, mit varsz tolem?
... ÉN szeretném eldönteni, hogy ki képviseljen, csak nem lehet...
AKkor szavazz arra, akire csak akarsz!
Aztan, ha eleg sokan ugyanezt gondoljak rajtad kivul is, akkor majd az fog teged kepviselni, akit szerettel volna.
De, ha esetleg azt szeretned, hogy en is arra szavazzak, akit te tartasz megfelelonek, akkor ennel a temponal azert kicsit tobbet kell tenni.
Mondjuk probaljal meggyozni arrol, hogy igazad van.
Remelem, ezt megerted?
...Esetleg a bejegyzés értő olvasását kérhetnéd magadon számon...
Erre jolenne, ha tenyszeruen ravilagitanal, hogy mit is nem sikerult megertenem?
Azt hogy lebolsevikoztal, vagy azt, hogy igenis kevesebben vannak a szoci meg a DK szavazok?

abdul hackeem 2018.03.28. 18:57:37

@GyMasa: Megmutatnád KONKRÉTAN, hogy TÉGED mivel sértegettelek? Akinek nem inge, nem veszi magára.
De olvasd vissza, hogy ki itt az arrogáns.
Egyébként érik bennem, hogy a Kétfarkúakra szavazzak, ha már a hülyék miatt nem lehet normális az ország, akkor legalább hagy röhögjünk.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.28. 19:15:56

Már van ilyen, bár jelenleg ballibnek hívja magát: a DK. Tipikus jobbközép párt a valóságban.

lobaszopiatej 2018.03.28. 19:36:11

Tök jó párt ez a PKP, csak nem áll mögötte nagy támogató, úgy mint:
- Jobbik - Simicska, korábban: Oroszok (KBéla, Putyin, ...)
- MSZP - balos oligarchák, MSZMP inrastruktúra
- Fidesz - jobbos oligarchák, plusz a volt FKGP/MDF oligarchái
- KDNP: egyház
A sok agyhalott zombi mélymagyar meg elvárja, hogy a méregdrága reklámokkal, házak faláról vigyorogjon le rá az őt jövőben átbaszó politikusmaffiózó.
Ahelyett hogy körülnézne milyen pártok vannak még (pl Kalóz Párt), és élne a demokrácia adta lehetőségeivel.

2018.03.28. 19:41:47

Kéne már egy új párt! Valami ilyen demokratikus elveken alapuló koalíció. Együtt kéne már végre bebizonyítani, hogy lehet más a politika. És kellene valamilyen összellenzéki tömörülés is. Mittudomén... Egymillióan a demokratikus sajtóért néven, vagy valami hasonló. Egy olyan szervezet, akik a kormány értésére adja, hogy nem tetszik a rendszer! Meg a diákokat is mozgósítani kell: hallgatói hálózatokat kell szervezni. És kell valamilyen liberális párt is. Oda nem kellenek sokan, 2-3 ember elég lesz. Ezekből lehet szervezni valamilyen pártszerűséget. Együtt 2022 például... Aztán akkor lehet egy közös ellenzéki miniszterelnök jelölt! Meg a helyhatósági választásokra is kell ám készülni! Kell egy hiteles főpolgi jelölt. A fővárosiak haladóbbak, a jelölt csinálhat ilyen népszerű challenge-ket: jeges vödör kihívás, meg ilyesmik. A többiek meg fociznak a hungarocellel. A vidékieknek pedig lehetnének ilyen környezetvédelmi akciók: ahol a parlagfüvet tövestül az ibolyát meg bokrostól húzzák ki.

Menni fog ez srácok, nem kell beszarni!

élveteg 2018.03.28. 19:43:11

egoista-család irányultságú

Tényleg Minek is a család? A francba ezzzel a középkori csökevénnyel

screpes 2018.03.28. 19:57:20

@Fuxos (ex bömis):

10 nappal a választás előtt te azzal tűnsz fel, hogy a legpotensebb ellenzéki jelöltet barmolod..
Aki NEM volt MSZP-s nem is annak a pártnak volt eredetileg a jelöltje, (csak azok sietve mögé álltak, s aztán tőle függetlenül felosztották a maguk jelölti piacát sietve a DK-val.

ha Szél azonnal Karácsony mellé állt volna, akkor most más lenne, másként alakult volna a dilemma. Egyébként Karácsony LMP alapító, Szél két évvel később csatlakozott.

Még most is nagy esélye van (lenne) a kormányváltásnak, mégpedig, ha Vona Karácsonyal közösen tudna fellépni.
Igaz, hogy mindketten e lehetőséggel szemben nyilvánultak meg, de mára oda jutottunk, hogy ők ketten eldönthetnék, még most is a kormányváltást: A kvázibaloldal magában nem volt alkalmas arra hogy választási szövetség formájában megszervezze magát, a kormányváltás sikerét, most majd Vonáékról is kiderül, hogy így ők sem.

morph on deer 2018.03.28. 19:59:55

Szükség valóban lenne egy ilyen politikai formációra, de az ‘igény’ már kérdőjeles, ‘kereslet’ pedig nem létezik.

A helyzet az, hogy aki igényli, az többé-kevésbé megtalálja az összetevőket jelenleg is, a különféle pártok-pártocskák-pártkezdemények körül, és a legtöbbjüknek az elég is.

Egy olyan párt létezése amely mindezt integrálva, európai módon tudná megjeleníteni, véleményem szerint első sorban túl nagy intellektuális kihívást jelenene ahhoz, hogy komolyabb tömeget legyen képes megszólítani, anélkül pedig az történik, amit olvashattunk. Az pedig, hogy mérvadó nagyságot elérjen egy szép adag populizmust is igényelne, de - azon felül, ezen a téren pedig a fidesz verhetetlen - ez szerintem nem igazán egy ilyen pártnak való irány.

Aztán már meg is érkeztünk a jelenbe.

Janossz 2018.03.28. 20:01:34

Túl van gondolva a probléma.
Az úgynevezett polgárságunk jórészt a múlt rendszer kegyeltjeiből, kegyelméből, illetve az az újabbik hűbéradományaiból lett azzá, ezektől sok mindent várni nem kell.
Nem is igazán értik a folyamatokat, nemhogy abból politikát formálnának. Felejtősek.
Itt, ha valaki piacos polgári értékeken alapuló pártot akar gründolni, annak csak a kkv-k vezetői jutnak bázisnak.
Ők már küzdöttek, elértek valamit, tisztában vannak a törvényszerűségekkel, látják a folyamatokat, problémákat.
Volt ilyen próba: a Vállalkozók Pártja, Zwack vezetése alatt.
Korpa közé keveredett, megették a disznók.
Pedig mit össze ágált a korrupció ellen, már több mint húsz éve....Lett belőle Tocsik ügy. :-(

orient 2018.03.28. 20:04:12

Jelenleg a Jobbik lett jobbkozep part. Termeszetesen osszemossak gyurcsannyal es baloldallal szandekosan, de ettol meg jobboldali part akik kozepre huzodtak.

orient 2018.03.28. 20:06:26

@screpes: Vona - Karacsony karaktergyilkossag lenne Vona reszere. Jobbik szavazok budos eletben nem bocsatanak meg hogy lepaktalt a karacsonfaval...csak mondom. Kerdezd meg barmelyik random jobbikos haverodat.

screpes 2018.03.28. 20:13:42

@orient:

igen, igazad van... de egy részük megbékélne, mert Vonával a pártjuk így pozíciókhoz juthatnának, és büszkék lehetnének, hogy kormányváltó erők, történelmet írtak ők is. Újra kell "amúgyis" fogalmazni a nemzeti kiegyezést, és NEM fidesz alapon!
tehát igazad van, karaktergyilkos lépés, de abban a körben, akiket amaúgyis le kéne választani a jobbikról, a gárdamellény naftalinszagú.

Janossz 2018.03.28. 20:15:40

@European citizen: "Együtt kéne már végre bebizonyítani, hogy lehet más a politika."

Vicces fiú vagy. Még megtörténhet. Így vagy úgy.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.03.28. 20:20:56

@screpes:
"10 nappal a választás előtt te azzal tűnsz fel, hogy a legpotensebb ellenzéki jelöltet barmolod.."
Nem én barmolom....nincs rá szükség, lejáratja ő saját magát.

Janossz 2018.03.28. 20:25:13

@orient: Cserébe nem a baloldal, az ország bocsássa meg Vonának az EU-zászló kidobást a Parlamentből, másutt köztéri égetését?? Egy szava nem volt ezek ellen.

Brix 2018.03.28. 20:27:05

Nem tudom, hogy van-e igény jelenleg Magyarországon egy új jobbközép pártra...A Fidesz megvette magának a nemzeti nagytőkés osztályt és a felső középréteget is, azokat, akik klasszikusan jobboldali liberális szavazók. A Fidesz megtett mindent, hogy egyben tartsa a jómódúakból álló szavazóbázisát, hiszen az egykulcsos adótól a növekedési hitelprogramig minden a felsőbb osztályok gazdagodását szolgálta. Az átlag , "panelproli" biztos nem fog egy klasszikus , jobbközép liberális pártra szavazni, hiszen zsigeri ellenszenvből néz a szabadpiaci kapitalizmusra és a tőkés osztályra... Én egyetlen esélyt látnék, hogy átlépjük a hagyományos bal- és jobboldal közötti ideológia megosztottságot: ha lenne egy párt , amely új (kis)tulajdonosi programot hirdetne meg Magyarországon. Legyen mindenki felelős kapitalista ember, akkor lehet polgári Magyarországot építeni. Ameddig ez nem következik be, csak az osztályharc fog menni, és nem lesz tartós társadalmi béke..
MI kell a PKP-nek, hogy kitörjön a jelenlegi ismeretlenségből?
- Kell egy kecsegtető és közérthető cél, amivel lehet tematizálni a politikát, pl: kistulajdonosi kapitalizmus és vagyonosztás a jelenlegi oligarcha-rendszer helyett...
- Trendet kell teremteni , mindennapi politikai akciókkal,amivel be lehet kerülni médiába
- Ki kell építeni a vidéki hálózatot. Ehhez rengeteg pénz kell, és profi hálózatépítő szakemberek
Ha minden sikeresen együtt van, akkor lehet esély a végcélra: a hatalom megszerzésére...

screpes 2018.03.28. 20:29:34

@Fuxos (ex bömis):

fejtsd már ki egy kissé, hogy mire gondolsz?
nem lehet nagy fáradság, ha ennyire nyilvánvaló, hogy mit kéne tennie, és mit nem...

orient 2018.03.28. 20:31:06

@Janossz: na igen ez masik tema. En is eleg morcos voltam mikor ezeket lattam...

screpes 2018.03.28. 20:34:16

@orient:
nagy kérdés, hogy Vona és pártja mire jut önmagában. Legjobb esetben a helyén maradó Fidesz (megosztott) ellenzéke maradhat - egy rettenetes hazában, ahol egymást dúlják majd folyamatosan, a fidesz meg tovább garázdálkodik. felfrissített "felhatalmazottságával"
Ezt bevállalni - na az is karakter-öngyilkosság.
(Szél Bernadettnek sem fogják megbocsájtani, amit tett, illletve, amit nem tett. Én biztosan nem)
A választás után már leginkább a kormánytagokkkal a kormány összetételével jellemezhető az új rendszer, a kormányzat, amit most még nem láthatunk.

2018.03.28. 20:41:16

@stoic79: "Másképp: a PKP-ra akkor fognak szavazni sokkal többen, ha a választói igények megváltoznak." - egyetértek. Fb-ra is, ide is beírom: a PKP tulajdonképpen az egyetlen őszinte párt ma Magyarországon: nem erőlteti meg magát, hogy figyeljenek rá, mert tudomásul veszi, hogy nincs is rá igény. Következésképp: nyerjen csak a Fidesz, zuhanjunk bele a szakadékba és ha majd úgy lesz, hogy felébrednek a tisztelt választók, és lesz igényük az úgynevezett demokráciára meg jogállamiságra meg piacra, magyarul hajlandók újraszervezni ezeket a dolgokat egy modernizációs politika érdekében, felnőnek a feladatukhoz, majd akkor kell a PKP-nak előjönnie, hogy lenne itt egy polgári alternatíva. Nem eü-programokkal meg oktatással kell itt szarakodni, hanem azzal, hogy először tessenek szívesek polgári részvétellel liberális demokráciára igényt tartani. Addig köszönjük szépen, megvagyunk, no offense.

GyMasa 2018.03.28. 20:44:39

@abdul hackeem:

Megmutatnád KONKRÉTAN, hogy TÉGED mivel sértegettelek?
Óóóó, semmivel:
" abdul hackeem 2018.03.28. 17:30:55
@GyMasa: És a te bolsevik agyad föl sem tudja fogni..."
Nem tudom, felétek ez hogy van, de ez egy olyan magyar mondat az én kultúrkörömben, amire igen nehéz ráhúzni, hogy akinek nem inge...
Aztán:
" abdul hackeem 2018.03.28. 17:57:13
@GyMasa: Nagy a rettegés a fityiszpropnál esetleg.
De pl. engem nagyon ne képviseljen már az általad ajánlgatott saskabaré. Lehetnének MÁS lehetőségek is a propagandaajánlásokon KÍVÜL is. ÉN szeretném eldönteni, hogy ki képviseljen, csak nem lehet.
Esetleg a bejegyzés értő olvasását kérhetnéd magadon számon."
Ez elég trükkösre sikerült, mert az első kettőre ("rettegés s fityiszpropnál" illetve az "általad ajánlgatott saskabaré", amiről mondjuk a mai napig nem sikerült megmondanod, hogy mire is gondolsz, de hagyjuk.) mondhatod, hogy
"akinek nem inge", ha ugye éppen olyanod van, de az utolsó mondatot szintén nehéz lenne úgy értelmezni, hogy nem rám vonatkozik.
Szóval, nem tudom, hogy a ti művelt köreitekben teljesen normális-e az ilyesfajta beszéd, de az én ingerszegény környezetemben sajnálatos módon nem igazán.
Tudom, nem vagyok elég széleslátókörű, meg biztosan autista is vagyok, hogy egy "te egy hülye fasz vagy!" jellegű mondatot általában sértésnek veszek.
SZóval, sajnálom, ha nem vagyok elég értelmes különbséget tenni ezek között a dolgok között.
...Akinek nem inge, nem veszi magára...
Lásd fentebb. De akkor majd én is hasonló, "casual" stílusra váltok, OK?
Viszont akkor nincsen sértődés semmin sem OK?
...De olvasd vissza, hogy ki itt az arrogáns...
Elképzelhető, hogy néha én is az vagyok, de akkor általában elismerem, ha hibáztam, sőt bocsánatot is kérek.
Ebben az esetben viszont nem látom, hogy min sértődtél meg, és nem is vagy hajlandó ezt megmondani.
...Egyébként érik bennem, hogy a Kétfarkúakra szavazzak, ha már a hülyék miatt nem lehet normális az ország, akkor legalább hagy röhögjünk...
Én már több, mint egy éve mondom, hogy szomorú az az ország, ahol az "örök élet, ingyen sör" nem lóg ki különösebben a pártok választási ígéretei közül...

2018.03.28. 20:47:52

@Janossz:
vállalkozók pártja, mdnp, centrum párt. ezek a formációk tartósan nem tudtak a magyar parlamentben maradni. vagy a demján (rip) féle neokon polgári fejlődési pálya nem működik magyarországon, ami a központi kormányzattal összefonódó bankokra és az önkormányzatokkal összefonódó hipermarketekre van alapozva. és ez majd ebből létrejövő pénztőke átalakítja a kultúrát. nagyjából ezt akarta demján. csak aztán jött spéder, hogy a takarékszövetkezeti rendszer inkább az övé legyen. és szabad sajtó kapcsolódik össze a pénzhatalommal. ez ugye a neolib. de ez sem működik. ugyanezt vallotta a wallis és bajnai. nyilván a neokon demján jobb, mint neolib spéder, vagy a kettőt ötvözni próbáló oszkó és bajnai. egyik se működik. orbánt azért választják újra, hogy ezt a társaságot a nemzeti populizmus és a szociális demagógia elegyével szétverje. a soros alapítványhoz köthető szélsőséges elemeket politikai értelemben megsemmisítse.

ez úgy is működhet, hogy orbán győz. és úgy is, hogy veszít. mert az mszp-p, az lmp és dk aligha tudnak együtt kormányozni. és még ott a jobbik. velük is ki kellene egyezni. ez az ellenzéki formáció nem tűnik kormányzóképesnek. ha fidesz nem kap kétharmadot, akkor kérdés hogyan lesznek új főbírót és főügyészt. egy politikai patthelyzet következtében akár előrehozott választás is következhet 2019 őszén az önkormányzati választásokkal egy időben. de persze ne szaladjunk ennyire előre. ha a fidesz kis többséggel nyer, akkor folytatódik a kultúrharc. április 8-án kiderül.

midnightcoder2 2018.03.28. 20:58:29

"nincs ma olyan politikai stratégia, amely ezt a jobbos alapvetést átvinné a versenyképesség folyamában megmerítve a túlsó partra, ahol a sikeres nemzetek állnak"

Alapvetően milyen nemzetekre gondolsz ? Mert a ma sikeres nemzetek akkor voltak sikeresek, amikor finoman szólva eléggé szembementek a mai liberális "európai" normákkal.
Nyugat-Európa a gazdagságát leginkább annak köszönheti, hogy a középkortól az ipari forradalomig létrehozott egy combos technológiai fölényt, és ezzel jól elpicsázta, majd gondosan végigrabolta a többi kontinenst, amiből aztán még nagyobb technológiai fölényt épített. Az amcsik pedig "jó" indiánok csontjaira építették fel az országukat, és azóta is afféle rablólovagként játsszák a világ csendőrének hálás szerepét. Mert hogy leginkább ott vitézkednek, ahol valahol olaj, vagy más nyersanyag van a környéken.
Európa viszont ügyesen elment az elmúlt 30 évben roppant PC irányba, annyira hogy a saját érdekeit is nagy ívben telibe szarja. Aminek az eredménye, hogy a nagy előny erősen kopik, a hajdani meghatározó szerep ma már a fasorban sincs. Szóval, ma már ha sikeres népeket akarsz látni, akkor valahol Ázsia környékén kell körbenézned.

Janossz 2018.03.28. 21:03:32

@444: Ha elolvasnád, amire válaszolsz, tudnád:
"Az úgynevezett polgárságunk jórészt a múlt rendszer kegyeltjeiből, kegyelméből, illetve az az újabbik hűbéradományaiból lett azzá, ezektől sok mindent várni nem kell."
Az általad említett urak nem polgárok.
Így aztán polgári pártot, kormányzást sem várhatunk tőlük.
Ők ilyen-olyan rendszer-rezsim kivételezettjei, akik a kapott lehetőséggel ügyesen élve, jobbára állami megrendelésekből (magyarul az állam kitartottjaiként), esetleg személyre szabott monopóliumaikból élnek.

Ezért volna okosabb a polgárokat kicsit lejjebb, jóllehet kisebb tőkeerővel, de némi piaci tapasztalattal keresgélni.
És mert összehasonlíthatatlanul nagyobb számban, de itt vannak közöttünk.

midnightcoder2 2018.03.28. 21:03:33

@444: Orbánt egy módon lehetne legyőzni: ha minden ellenzéki szavazó a Jobbikra szavazna. A baloldal együtt talán lehet hogy erősebb mint a Jobbik, de egyrészt soha a büdös életben nem tudnának együtt kormányozni, másrészt a Jobbik nélkül halvány esélyük sem lenne hatalomra kerülni. A Jobbik + MSZP + DK pedig így együtt fél évig sem tudna együtt kormányozni, és a végén a nép sikítva követelné vissza Orbánt. Ha netán sikerülne is lecsukni, úgy hoznák ki a börtönből mint Táncsicsot. Ha viszont a Jobbik egyedül tudná megszerezni az összes ellenzéki szavazatot, akkor esetleg le lehetne váltani Orbánt, és ez esetben a Jobbikos kormány ki is tudná tölteni a 4 éves ciklusát, és talán hatékonyan is tudna kormányozni.

nick papagiorgo 2018.03.28. 21:31:34

Igazából egy sikeres párt alapításához alapvetően két dolog kell: (társadalmi) igény, és támogatók (akik fantáziát látnak az egészben, és pénzt ölnek bele).
Ráadásul a kettő egyszerre.

Továbbá, nem árt, ha van egy-két éles eszű koma is,aki menedzseli a dolgokat. Egy Ron Werber-féle profi tanácsadó pl. arculatot fog tudni faragni a pártnak, de nem ingyen (ehhez kell a pénz).

Kellenek "celebek": fiatalok,akik a fiatalokat szólítják meg, és öregek, akik a bölcsességet, megfontoltságot biztosítják. Nem jó, ha egy miniszterelnök-jelölt 25 éves, például.

És még ezzel is csak kb a Momentum, vagy az Együtt szintjéig lehet eljutni, tehát "felbukkan s már alámerül". A Momentum azért jó példa, mert ők pl. csak fiatalokból állnak, nincsenek öregek, akik megmondják nekik, hogy pl. nem kéne márciusi ifjak módjára az Origót elfoglalni megpróbálni. Az Együtt is jó példa, ott is szólni kellett volna Juhásznak, hogy "nettó" fütyüléssel az emberből nem lesz miniszterelnök. Bokros Lali meg arra példa, hogy fiatalok nincsenek, tehát nincs "tűz", nincs hevület, csak pár bajszos középkorú faszi (vagy néni), akik folyton megmondják mindenkinek a frankót. Csak pár példa, hogy mit és hogyan "ne".

Végül, az igazi sikerhez szerencse is kell, az meg végképp kiszámíthatatlan dolog.

Végig kéne gondolni, hogy a PKP-ban ezek közül mi van meg, és ami nincs, azt hogy kéne pótolni. Sok szerencsét, őszintén.

Nem reménytelen a dolog szerintem, de a fenti dolgok kellenek.

Tamáspatrik 2018.03.28. 22:28:04

Ja ez látom szívből jött, jól kiérlelt és gyakorlatias, nem a fogalmakkal való háborúskodás.
Nehéz átlépni azt a bizonyos társadalmi ingerküszöböt, amelyet a mai hatalom leginkább fájdalomküszöbre kondicionál...
Sebaj, megyünk tovább. Lesz ez még jobban (vagy rosszabbul) is.

Tamáspatrik 2018.03.28. 22:32:16

@gono: Igen, a társadalom jó részét (jobb módú részét) megvették kilóra, kádárizmus 2.0, gulyásszocializmus helyett gulyáskapitalizmus update.
Értelmiség szintén lefizetve vagy elrémítve...

Tamáspatrik 2018.03.28. 22:36:47

@midnightcoder2: OMG, miket írsz, tények sem támasztják alá.

Khonsu 2018.03.28. 22:45:41

@zipe moha:

"esetleg egy külföldi actor mögé történő beállással, felkínálkozással , hogy használjon..( ősi magyar hatalom technika..a hatalom alárendelt,korlátos birtoklásához..az is jobb mint a semmi..:)"

@midnightcoder2:

"Nyugat-Európa a gazdagságát leginkább annak köszönheti, hogy a középkortól az ipari forradalomig létrehozott egy combos technológiai fölényt, és ezzel jól elpicsázta, majd gondosan végigrabolta a többi kontinenst, amiből aztán még nagyobb technológiai fölényt épített."

Amint összeáll az amire számítok, más kivitelezésben, de lényegében megismétli ezt, és egyben (és ennek okán) az lesz az az actor, amellyel a legjobb alkut kötő hazai szereplő mindent visz, ami akkorra még itt megmarad...

Persze a kiskirályságáért csengetheti majd rendesen a "védelmi pénzt"...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2018.03.29. 00:24:18

Igen, de te sem segítettél a PKP-nak. Olyan értelmiségi szöveget nyomsz itt, hogy néha még PhD-vel is túl absztrakt. Aztán hol ezt írod, hol azt. Orbán kivezeti Magyarországot az EU-ból - Orbánnak nem érdeke kilépni az EU-ból. A PKP a Fidesz vetélytársa - a PKP célja, hogy elérje az 5%-ot és koalícióra kényszerítse a Fideszt - kár, hogy nem tudtunk polgári blokkot alkotni Szigetváriékkal (brrr).

Meg aztán hagyjuk ezt a "polgári" jelzőt, elkopott, bepiszkolódott. Lehet, hogy túl sok "polgári", "konzervatív" személyiséget ("gondolkodót"! :DDD) láttunk már, ahogy átlépi a bal-jobb törésvonalat és lepaktál az ellenséggel. (Sajnálom, ellenség - az nem azt jelenti, hogy "rossz ember, akit gyűlölünk", hanem azt, hogy a céljai ellentétesek a mieinkkel, és nem lehet vele megalkudni, tehát harcolni kell. Csak az eredeti jelentést elemésztette a ballibek álszent nyelvi háborúja.)

Most a populizmusnak van itt az ideje. Még polgáriként is csak úgy lehetsz politikailag sikeres, ha legalább engedsz a populizmusnak. A Fideszt a legjobban egy olyan párttal lehetne leváltani, amelyik azt mondja, "mi egy másik Fidesz vagyunk, amelyik nem lop".

2018.03.29. 00:30:33

@Janossz:
demján sándor (rip) polgár volt? a vagyonát az állam és a piac összefonódásával szerezte. a pártállam idején is. és utána is. amikor összeállt az amerikai nagykövettel üzletelni. azt úgy hívják, hogy korrupció. na de az nem számított. azoknak, akiket demján megfizetett, hogy nehogy leírják, hogy az államhatalmi összefonódás. csak demján legalább volt akkora úr, hogy ezt pontosan értette. te meg az átlag magyart köpködöd.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.29. 01:10:13

@444:

"összeállt az amerikai nagykövettel üzletelni. azt úgy hívják, hogy korrupció."

Helyesen: összeállt a _volt_ amerikai nagykövettel üzletelni. Ami nem korrupció: a _volt_ amerikai nagykövet -- Mark Palmer -- nem a hivatali befolyását bocsátotta áruba, mert amikor üzletbe fogott, már nem volt hivatalban (nem volt nagykövet).

Mindemellett Demján a vagyonát nem a Mark Palmerrel üzleteléssel szerezte, hanem a Kamaz privatizálásával (ti. a moszkvai tőzsdére bevezetésével). Ami a sikeres privatizálásra volt példa.

Demján Sándor nem Mészáros Lőrinc-féle "vállalkozó" volt.

abdul hackeem 2018.03.29. 05:34:26

@GyMasa: Csakhogy, te ezt írtad előtte:

"...Nagy a rettegés a fityiszpropnál esetleg...
Azt megkerdezhetem, hogy miert vagy keptelen sertegetes nelkul megirni egy hozzaszolast?"

És én erre írtam, hogy akinek nem inge, ne vegye magára.

A következő kommentedben viszont:

"@GyMasa: És a te bolsevik agyad föl sem tudja fogni..."
Nem tudom, felétek ez hogy van, de ez egy olyan magyar mondat az én kultúrkörömben, amire igen nehéz ráhúzni, hogy akinek nem inge..."

Az ilyen kis fordulataid miatt gondoljuk itt néhányan, hogy ócska kis médiamunkás vagy. Egyébként elmondom neked, hogy a kifejezés orosz jelentése: többségi.

Ezen kívül ordenáré módon írsz arról a jelenségről, hogy néhányan kifogásoljuk, hogy idejössz erre a blogra és narancsillatúakat eregetsz a hátsódból. Hát próbáld meg kérlek értelmezni a bloggazda és a kommentelók által leírtakat.
Aztán ha mégis propagandaízű amit leírsz, akkor ne csodálkozz, hogy mit kapsz vissza.

2018.03.29. 07:26:03

hogyan_lehetne_itt_jobbkozep_partot_csinalni ?

meg kell próbálni mlm módszerrel :D
az másoknál már mukodott.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.29. 09:52:03

@Holger Hartland: mondjuk kb 90%-ban konzekvens vagyok, politikai kérdésekben nem mindig, mert abban a kontextus is változik -- előbb akartam önálló polg konzervatív oldalt, aztán látva, hogy nem megy, megelégedtem volna a polgárival is, aztán pontosan mivel a populista valóságba beletörődtem, lett a Fidesz kisebbségben-PKP m.o. -- ma is ehhez tartom magam, sok más párttársammal szemben. De ennél nem tudok jobbat most, viszont mivel politikai kérdés, nem zárom ki, hogy lehet jobb. Ezek a dolgok nincsenek kőbe vésve, csak ennyi

2018.03.29. 10:07:43

@neoteny:
demján sándornak honnan volt pénze arra, hogy beszálljon a kamaz autógyárba. nem arra, hogy vegyen egy kamaz autót és abba beszálljon, hanem megvegye a kamaz autógyárat. ehhez kormányzati kapcsolatokra volt szüksége. a rendszerváltás a lehető legmagasabb szinten összefonódott az állampárttal, a pártállammal. a rendszerváltás idején pedig az egyesült államok nagykövetével és köreivel. demján egy ügyes üzletember volt. de az ő gazdasági tevékenysége szorosan összefonódott az államokkal a kommunista és a kapitalista időkben is.

demján ezt pontosan tudta, hogy ezáltal jutott versenyelőnyökhöz. és ezért folyamatosan jótékonykodott a kultúrában. egy a köznépet nem lenéző és megvető tisztes államkapitalista volt. nagyjából ez a neokon felfogás. ez a magyar társadalom többségében nem vált ki ellenérzéseket,, de erre a politikára nem szavaznak a néptömegek. egyrészt azért, mert ügyes üzletemberek jótékonykodása ritka eset. másrészt nyilván nem ez a hagyományos értelemben vett a polgárosodás. demján magának akarta a bankokat és abból épített hipermarketeket. egy fokkal jobb, mint spéder, aki szintén magának akarta a takarékbankot. de ő nem jótékonykodott.

a neolib azt mondja, hogy a kereskedelmi bankrendszer mellett a kereskedelmi média piacosítja a kultúrát. a neolib szerint teljesen felesleges adományozni prima primissima díjakat. a szabad piac a kultúrában is kiválasztja a legjobbakat. erre való index címlap, reality műsorok.

a neoszocik azt mondják, hogy az állam progresszív jövedelemadóval osszon alapjövedelmet és így teremtsen keresletet a hipermarketekben. ezzel erősödik a szabad piac. a pénzhatalom ezt is támogatja. pogátsa zoltán nem a globális pénztőkét adóztatná keményen hanem a középosztályt.

és van egy populista neonacionalista politika. ez nem fogyasztást, hanem beruházást ösztönöz. ezt csinálja a jelenlegi kormány. ezzel teremtik meg a "nemzeti nagytőkéseket". és támogatják a betelepülő elsősorban német gyáripart. és kiszorítják a demokrata párti "zsidó amerikát" (ahogyan a kocsmában fogalmaznak).

erre a neolibek azt mondják, hogy ez antiszemitizmus. és ne mészáros lőrinc vegye meg az luxus irodaházakat az andrássy úton. ki vegye meg? korlátozott felelősséggel megveheti akárki, aki ehhez pénzt szerez. megveheti akárki a telenor magyarországi érdekeltségeit. nem kell hozzá gyengeáramú szerelőnek lenni. mészáros lőrinc körei is át tudják tekinteni a távközlési piacot. úgy, mint a pwc, a kpmg, az ey vagy a deloitte szakemberei. és néhányan elosztják a fél világot azzal, hogy ez legyen a miénk, az meg a tiétek. orbánék ugyanezt csinálják csak leszűkítve az országra. és ebből lesz mészáros (orbán), csányi, lázár, széles és társainak belső körei.

de ez egyike se vezet el a polgárosodáshoz véleményem szerint. a demján féle világ sem. az, hogy üzletelünk az állammal aztán átalakítjuk a kultúrát. mert az állami díjas operaénekesnek még kiutalnak egy millió forintot. és a jótékonykodó üzletemberek velük pózolnak az operabálban. ezt felülírja andy vajna. választ magának egy szép cigánylányt. aki az "istán", hogy most nélkülöznie kell, mert kétszer kellett ugyanazt a ruhát felvenni. andy milliárdos adósságaira azt mondja, hogy mit számít az. azzal szemben áll a vagyon. és amíg a kormánykörök bizalmát élvezi addig hitelképes. a sztyúdió kapja az adókedvezményeket, a nanprófitorganizésön szállítja az oscar díjakat és a befolyás legalább is a jelölést. kaszinókért cserébe a kereskedelmi médiát átpozícionálják. a bevándorlók tömegei fenyegetik az országot kerítésnél. soros egy dollárét megölné az anyját is. mert ilyen a kampány.

és erre lehet mondani, hogy ennél azért jobb volt demján, aki az európai magas kulturált támogatni igyekvő üzletember volt és nem használta ki az alantasságot a politikai befolyásolásra. hanem csak simán összefonódott az állampárttal, a rendszerváltás után az magyarországra érkező amerikai kormányzati-üzleti körökkel, utána pedig az önkormányzatokkal. mert másképp nem lehet kereskedelmi bankokat elnökölni, autógyárat privatizálni, hipermarketeket építeni.

2018.03.29. 10:10:58

csak hogy érthető legyen. megírja az "instán".

2018.03.29. 10:36:06

@neoteny:
sanyi azt mondja, hogy voltak edittel az "ópétébe'". mert átmentek valami "okos" csomagba, amivel öcsike tud "onlány" átutalni. kaptak is egy-egy tollat. amivel aláírták a szerződésmódosítást. erre azt mondják, hogy itt látszik meg, hogy ez a csányi egy "úriember". na de ide figyeljél komám, ha igazság lenne, akkor a bank a miénk lenne. akié a betét. azé. és aki azért megdolgozott. sanyi szerint otp számlatulajdonos csak vosz vagy vaosz tag lehessen. és ebből legyen egy országos takarékpénztár városi fiókokkal. amihez kapcsolódnak a vidéki (községi) (takarék) szövetkezetek. de a befektetőknek nem ez a célja. az ertse bank group régen nem egy sparkasse. "tisztességes" bankrendszer nem tudna versenyezni béccsel (amelyik a semmiből euró millárdokat generálhat) és a technológiai fejlettségben a lemaradás tovább növekedne. ezért sanyi szerint a megoldás csak a katonai megállapodás. vagy a németekkel, vagy az oroszokkal. ezt el kell dönteni.

GyMasa 2018.03.29. 10:51:07

@abdul hackeem:
...Csakhogy, te ezt írtad előtte:

"...Nagy a rettegés a fityiszpropnál esetleg...
Azt megkerdezhetem, hogy miert vagy keptelen sertegetes nelkul megirni egy hozzaszolast?"...
Igen, mert addigra a szemelyesen nekem cimzett "bolsevikkel" sikeresen megalapoztad a hangulatot.
De, ahogy irtam, nem tudtam, hogy feletek ez a normalis tarsalgasi stilus.
Es megigertem, hogy ezt ezutan tiszteletben tartom.
...És én erre írtam, hogy akinek nem inge, ne vegye magára...
Akkor minek irod le nekem, ha nem nekem szanod?
En sem irok le olyat NEKED, amit nem neked szanok.
...Az ilyen kis fordulataid miatt gondoljuk itt néhányan, hogy ócska kis médiamunkás vagy...
Miert is, mert elvarom a velem beszeloktol, hogy ne sertegessenek alaptalanul?
Hogy furcsanak tartom, hogy a "barataidat/szamodra semleges embereket" minositehetlen jelzokkel illeted?
Ugyanis, ahogy hozzam szolsz, abbol nekem az jon le, hogy eegyszeruen az ellensegednek tkintesz, es akkor viszont nem kell am azon csodalkozni, ha en meg ugy valaszolok.
Amugy meg azt gondolsz, amit csak akarsz, az ertemi fogyatekos, arrogans fasz Janossz haveroddal egyutt, aki sem ertelmezni nem tudja, amiket elolvas, de meg erdemi hozzaszolasra is teljesseggel alkalmatlan.
(remelem, nincs sertodes, hiszen, akinek nem inge nem veszi magara, es ugye azt mar letisztaztuk, hogy nyugodtan hivhatjuk egymast ahogy csak jol esik!)
..Egyébként elmondom neked, hogy a kifejezés orosz jelentése: többségi...
Egyebkent elmondom neked, hogy tudom, mert tanultam oroszul.
De van am neki egy MASIK igencsak pejorativ jelensege, tudod, olyasmi, mint amikor nacinak nevezel valakit.
Mert, ha azt akartad volna irni, hogy a "tobbsegi velemy" akkor azt irtad volna, hogy "tobbsegi velemeny". De te tudatosan a bolsevik szot hasznaltad, ami feltetelezi, hogy direkt az volt a celod vele, hogy sertegessel.
Persze, tudom, te csak a szeles muveltsegedet akartad megvillantani, es csak az en hipererzeken, "ocska kis mediamunkas" enem volt az, ami besertodott ezen az artatlan kis kifejezesen.
...Ezen kívül ordenáré módon írsz arról a jelenségről, hogy néhányan kifogásoljuk, hogy idejössz erre a blogra és narancsillatúakat eregetsz a hátsódból...
Mar bocs, de ordenare modon csak azoknak irok, akik felidegesitenek.
Ha annyira ordenare lennek, akkor HaFr pl., mar szolt volna erte, de eddig nem tette, tehat, az, hogy te, es az ismeretlen haverjaid (ami ugye akkor TI lesz egybol, ami viszont pont azt erositi, hogy TI vagytok a fizetett bertollnokok) ilyen kis erzekeny hopihek vagytok SZELEKTIVEN, (mert az pl. hogy nekem "bolsevik agyam" van, meg "ocska kis mediamunkas vagyok" meg, hogy Janosszka kizarolag szemelyeskedni tud, a temahoz hozzaszolni nem azok termeszetesen a valasztekosmagyar beszed kifejezsesei) na azt pont leszarom.
Komolyan gondoljal csak rolam, amit akarsz.
De ha sokadszorra is fasz modjara beszelsz velem (nincs sertodes, merugye, akinenk nem inge...) Akkor igen, ordenare modon fogok neked valaszolni.
...Hát próbáld meg kérlek értelmezni a bloggazda...
Ha a bloggazda elegedetlen a hozzaallasommal, vagy a mondandommal, akkor majd szova fogja tenni, szoval nem kellene ezt osszemosni a sajat, szemelyes sertodottsegeddel!
Ha neked van valami problemad, akkor azt neked kell elintezni, egyedul.
... és a kommentelók által leírtakat...
Ezt most ugy erted, hogy en is gondoljam azt, amit TE (TI??), es akkor majd haverok leszunk?
Mert akkor rossz helen keresgelsz.
Igen, van, hogy felreertek dolgoka, es van, hoyg valamire rosszul emlekszem, de akkor korrigalok.
Toled is kertem mar elnezest.
...Aztán ha mégis propagandaízű amit leírsz, akkor ne csodálkozz, hogy mit kapsz vissza...
Az kizarolag a te bajod, ha nem vagy kepes elfogadni masok - a tiedetol akar gyokeresen eltero - velemenyet, es csak ilyen alpari modon tudsz ra reagalni.
Ha megerted, megerted, ha nem, akkor meg nem.
Reszemrol ezzel be van fejezve a tema.

2018.03.29. 12:37:21

@neoteny:
a "liberális" média leleplezi, hogy "récsöl" tárgyalt üzletemberekkel túrizmus "promósön" témában. és hogy ez összefonódás az állammal. ilyet nem szabad. mert ő ugye kihasználja, hogy a miniszterelnök úr lánya. na ná, hogy kihasználja. de a világban aligha van olyan, hogy valaki kormányzati, önkormányzati kapcsolatok nélkül szállodaláncot vesz. ez az atlanti, transzatlanti világban is így megy. így működik a "nyugat".

az mondjuk lehet, hogy valaki az óvárosi családi házát átalakítja panzióvá. korán kel, késő fekszik. és egy emeletet. és egy kis szállóval biztosítja a családja megélhetését. és ebből lesz egy zsuzsánna panzió. ez a lokális "kiskapitalizmus" működik az alpesi a hegyekben és korlátozottan, de működik a pusztában. na de ebből zsuzsánna nem vesz szállodaláncot. mert az nem abból lesz, hogy korán kel és késő fekszik.

demján se úgy lett hipermarketek tulajdonosa, hogy volt egy szatócsboltja. az, hogy gyerek korában szegény volt és utána szuper gazdaságot teremtett az a szokásos történet. demján és orbán ráchel világát csak az különbözteti meg, hogy demján legalább érezte, hogy amit csinálnak az unfair. ráchelék azt mondják, hogy nem kellene ezen pironkodni. ilyen a világ. erre mondja gerendai karesz, hogy nem a nagykovácsi zöldséges fiát kell alkalmazni a kulcs pozíciókban, hanem a miniszterelnök lányát. így kell ezt csinálni. és előadni, hogy szegény sorból valami szerencse folytán jutottunk induló tőkéhez. mert a világ olyan, hogy rengetek szabad forrás van gerendai karesznál sokkal hülyébbek kezébe. nagyobb fesztivált kormányzati, önkormányzati védettség nélkül szervezni. csak ez ne legyen már olyan nyílt, hogy a miniszterelnök lánya vihog, hogy az ellentételezés azért nem árt, hogy ha van. és úgy mindenki jól jár. mert azért az már mégse kellene. ez már a korrupció.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1975/19755/197557/19755733_8d7cf14d3dee0a6686d6174c3f49a11c_x.png
na de hány ilyen megbeszélés van naponta, ami kormánykörökhöz kötődik.

egy másik cikk a magyar narancs körkérdése a "zsidóktól", hogy szabad-e a jobbikra szavazni.
A kérdésre felelt Alföldi Róbert, Babarczy Eszter, Bojár Gábor, Hajós András, Iványi Gábor, Karafiáth Orsolya, Lovasi András, Ludassy Mária, L. Ritók Nóra, Nádas Péter, Papp Réka Kinga, Radnóti Sándor, Schilling Árpád, Ungváry Krisztián és Vekerdy Tamás is.

ezek a "zsidók" állami támogatásokat követelnek maguknak. így működi a pesti "broadway". nem azért, mert a kulturális elmaradottság olyan mértékű, hanem mert irmuska és böszörményiné a kisnyugdíjas nem tudják megvenni a színházbérletet. mert az ő környezetét is szétverték a nagyhatalmak. a kán, a császár, a szultán, a führer, a pártfőtitkár generalisszimusz vagy az ügyes üzletemberek. és a családjuket nem ellentételezték kereskedelmi bankokkal. schiffer andrás számára még természetes volt, hogy ha a család norvég követ volt, akkor a norvég civil alap az ő pártja embereit tömik ki pénzzel. de nem korrupció. hanem szörnyűséges támadás a civilek ellen. orbán azt mondja, hogy pistám. az az épület úgy tudom, hogy egy portugálé. nem kell az nekünk? te vagy a főpolgármester. készítsd elő a rendeletet. törvényerőre emeljük. rogán elmondja a frankcióban a hülyéknek, hogy majd melyik gombot kell megnyomni. el ne tévesszék. lázár kidumálja a kormányinfón. ha nem, akkor kiállítjuk lajost. aki hülyét csinál magából, de majd a választások után elégtételt veszünk. erre jön juhász pétert, hogy ő ha kapna egy parlamenti képviselői igazolványt, akkor utána járna ennek a turisztika "promósön" dolognak, amiről récsölék tárgyalnak. mert állami beavatkozás ez kérem szépen.

török gábor elemzései a relevánsak. egyfelől ezek csalnak. másfelől azok. ő is úgy vette a házát, hogy kapott 50 milliót, mert karácsony gerivel értekezett a szociknak a nemzeti középről. de azt nem olvasták el. hanem gergőt megtették miniszterelnöknek. gábor az mlsz elnökségi tagja. szereti a focit. és csányi sándor mellé kell egy politika közeli szakember. de ez így megy. csányi a a fifa lett új alelnöke. ahhoz sem kell hozzá érteni a lesszabályt. ellenjelölt se volt.
www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/uefa-csanyi-sandor-lett-az-uj-fifa-alelnok-hivatalos-2621537
a játékoskereskedelem kiválóan alkalmas pénzmosásra. mert mennyivel nőjön a középcsatár értéke. egy menedzseri tanácsért mennyi költségeljünk el. melyik számláról a pénzt hová írjuk. a lokit is a kocsmai játékgépek pénze repítette a bajnokok ligájába. az ügyes üzletemberek azt sokszorozták meg. aztán a miniszterelnök úr megelégelte és betiltotta a játékgépeket az ifjúság védelmében. ígérte egy stadiont. és két kisebb kaszinió koncessziót a tulajdonosnak. legyen elég annyi. a videoton élére is ültetett egy ügyes üzletembert. a fradi élére a pártigazgatót. mert az nemzeti kincs. úgy, hogy arra a legjobb hogy ha kubatov gábor vigyáz a groupama arénában. na de ez esetben miért nem probléma, hogy a "nyugati" befektető összefonódik az állam embereivel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.29. 14:36:50

@444:

"demján sándornak honnan volt pénze arra, hogy beszálljon a kamaz autógyárba. [...] megvegye a kamaz autógyárat."

Azt csak te fantáziálgatod, hogy Demján Sándor megvette a Kamaz autógyárat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.29. 15:04:50

@444:

"na de ide figyeljél komám, ha igazság lenne, akkor a bank a miénk lenne. akié a betét. azé. és aki azért megdolgozott."

Sanyi vegye ki a betétjét az OTP-ből, vegyen belőle OTP részvényeket, és máris övé a bank.

2018.03.29. 15:13:35

@neoteny:
demján sándor összefonódott a magyar állampárttal. majd ezek után az összefonódott az egyesült államok kelet-európába érkező üzleti köreivel. majd ezek után az orosz állam képviselőivel. mert borisz jelcin egy valódi "demokrata" volt. csakhogy az orosz nép azt mondja, hogy kiszolgáltatta az országot ő is és gorbacsov is. és hiába mondja a nyugati sajtó, hogy nem. "liberális" "demokráciát" teremtettek. ekkorát nem lehet hazudni a népnek. és demján esetén se lehet azt mondani, hogy nem fonódott össze az éppen aktuális államhatalommal. ha kellett, akkor kádárral, ha kellett akkor az amerikaiakkal, ha kellett, akkor az oroszokkal. a pénzszerzés volt a legfontosabb.

csak demján szemben a legtöbb ügyes üzletemberrel úgy gondolta, hogy ő majd megváltoztatja a magyar kultúrát. és az állami díjas művészeket még megtámogatja néhány millióval és így lesz magyarország polgárosult. de nem. demján egy államkapitalista volt. de a gazdasági tevékenységében mi az, amit mintát adhatna a polgárosodáshoz. az, hogy neki kellett a takarékbank. na jó, kunos péter, aki most a ügyvezető igazgatója (hitközségnek ügyvezető igazgatója van) csődbe vitte a mezőbankot. na de az nem mezőgazdászok hozták létre. princz gábor csődbe vitte a postbankot úgy, hogy "liberális" értelmiségnek vip hitelezett. ezekhez képest demján "úriember" volt. de belőle nem lesz minta a polgárosodáshoz.

mondjuk azt a kis sanyikának. ide figyelj. az ott miniszterelnök bácsi. annak a seggét kell nyalni. mindegy, hogy mit gondol. majd leváltja a nép. és majd jön egy nagykövet bácsi egy nagyobb hatalomtól. annak a seggét kell nyalni. mindegy, hogy mit gondol. mert majd hazahívják a nagykövetet. és össze kell fonódni a harmadik hatalommal is. mindegy, hogy alkoholista az elnök. majd a nép leváltják. és erre azt mondják: ez a szabad piac. mert itt aztán állami összefonódás nem volt. se kormányzati, se önkormányzati a hipermarketek esetén. amit csak errefelé volt demján érdekeltsége építkezésben mind államhatalmi összefonódáson alapult.

csak ő azt gondolta, hogy valamit visszaoszt a kultúrába. és az, hogy egy generáció életét az határozta meg, hogy ezek az emberek uralják az országot. mit számít az. ez nem államhatalmi összefonódás. csak orbánhoz kötődik. igen és az összes többi. az index megírja, hogy demján egy "székely" családból való volt. esetleg kínaiból, nem? ez egy bizonyos népcsoportnak a pénzügyi-kereskedelmi kultúrája. ami arra jó, hogy azzal katonai erővel gyarmatosítsanak. és a megvásárolt prima primissza díjasok azt mondják, hogy ez a szabad piac. tehát kellenek hozzá demjánok is. csak demján magyarországot gyarmatosította. csányi és a többi. persze ők jobbak, mint spéder.

csányi sándor otp bankja is adott egy-egy reklámtollat sanyinak és editnek, mert váltottak a számlacsomagban, hogy öcsike tudjon online átutalni. sanyi a kútfúró szerint nem így kellene bankolni. szerinte az otp legyen a betéteseké. és otp betétes csak vosz és vaosz tag lehessen. a pénz tisztességes munkából eredjen. sanyi egy ilyen bankot akar. csak nem sanyi diktálja a polgárosodást. hanem "orsós likud viktor" és "soros schwartz györgy" közül választhat. de ha az ellentábor nyer, akkor az nyer. a szar és a fos közül lehet választani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.29. 15:14:57

@444:

"irmuska és böszörményiné a kisnyugdíjas nem tudják megvenni a színházbérletet"

Helyesen: Irmuska néni és Böszörményiné a színházbérletek megvásárlása helyett Quaestor-kötvényeket vásároltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.29. 15:17:07

@444:

"demján sándornak honnan volt pénze arra, hogy beszálljon a kamaz autógyárba. [...] megvegye a kamaz autógyárat."

Azt csak te fantáziálgatod, hogy Demján Sándor megvette a Kamaz autógyárat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.29. 15:22:38

@444:

"sanyi a kútfúró szerint nem így kellene bankolni. szerinte az otp legyen a betéteseké."

Sanyi vegye ki a betétjét az OTP-ből, vegyen belőle OTP részvényeket, és máris övé a bank.

"a pénz tisztességes munkából eredjen."

Irmuska néni meg Böszörményiné sem színházbérletet vettek az életük megtakarítását képező egy-egy millából, hanem Quaestor-kötvényeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.29. 15:31:43

@444:

"a pénzszerzés volt a legfontosabb."

Sanyi számára is a pénzszerzés a legfontosabb: azért vesz 100-ért és ad el 200-ért.

Irmuska néni és Böszörményiné számára is a pénzszerzés a legfontosabb: azért vettek Quaestor-kötvényeket az életük megtakarítását jelentő egy-egy millájukból, nem pedig színházbérleteket.

Zolika számára is a pénzszerzés a legfontosabb: azért keveri a kenőcsöt a TEVÁban, nem pedig gyógynövényt termeszt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.29. 15:41:05

@444:

"korán kel, késő fekszik."

Sanyi sem kelt korábban vagy feküdt később amikor az általános iskolában meztelen nős kártyanaptárakkal seftelt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.29. 16:19:03

@444:

"te meg az átlag magyart köpködöd."

Sanyi is összefonódott az önkormányzattal: a Vízművek adja neki a semmiből generált pénzt, aminek felhasználásával egy bizonyos népcsoportnak a pénzügyi-kereskedelmi kultúráját követve 100-ért vesz, hogy aztán 200-ért eladjon.

Irmuska néni és Böszörményiné is összefonódott az államhatalommal: attól kapják a semmiből generált pénzt, aminek felhasználásával egy bizonyos népcsoportnak a pénzügyi-kereskedelmi kultúráját követve Quaestor-részvényeket vettek színházbérletek helyett.

abdul hackeem 2018.03.29. 16:46:12

@GyMasa: Vagy troll vagy, vagy keress egy agyfurkászt.
Részemről ezzel be van fejezve a téma.

2018.03.29. 17:28:17

@neoteny:
demján azt akarta, hogy övé legyen a takarékszövetkezeti rendszer. spéder is azt akarta. spéder neolib. ez azt mondja, hogy a kultúrát is piacosítani kell teljes egészében. tehát az index és hasonló szarságok teremti majd a kultúrát. ez a komment. ez aztán kibaszott kulturált. (de nem. éppen azt demonstrálom, hogy ez csak arra való, hogy a meglévő rendszert aláássa.)

demján neokon volt. ő azt gondolta, hogy az állammal összefonódva üzletel. na de ennek hasznából valamennyit éltében beáldoz. az államokkal való üzletelés eredményét holtában odaadja valakinek. és ezért demjánról azt gondolják, hogy ezt vénségére belátta, hogy a globális kapitalizmus és a "liberális" "demokrácia" úgy rossz, ahogy van. ugyanezért fogadták el kertész imrét. mert hogy legalább a halálos ágyukon kimondták a nyilvánvalót. ezért fogadják el moldovát. persze ő a kádár rendszerből azt is védi, ami népellenes volt. kádár barátja volt úgy kritizált, mint hofi. persze ők nem úgy voltak kádár barátai, mint apró antal. és persze nyilván inkább hofi akinek a társadalomkritikája releváns volt, mint nádas gyurka, aki csak szimplán viccelődni próbált. és inkább nádas gyurka, mint sas józsi. de még lehet egy dobásuk. gyurcsány után összeállnak a jobbikkal is.

Janossz 2018.03.29. 18:06:12

@GyMasa: " meg, hogy Janosszka kizarolag szemelyeskedni tud "
Tán hiányzom, hogy emlegetsz, meg már becézel is?

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.03.29. 19:05:38

Végigolvastam a kommenteket.
2 dolgot kerestem, de nem találtam egyetlen írásban sem:

1. Hogy tudok belépni a pártba?
2. Mennyivel, mivel tudnám segíteni, hogy országosan ismertté váljon?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.29. 19:35:43

@444:

"neolib. ez azt mondja, hogy a kultúrát is piacosítani kell teljes egészében."

Akkor te is neolib vagy: "irmuska és böszörményiné a kisnyugdíjas nem tudják megvenni a színházbérletet".

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.03.29. 20:33:25

@GyMasa: Azt hiszem, nem voltam pontos. Nem én keresem, hanem hiányoltam, hogy senki sem keresi. Így nehéz lesz!

GyMasa 2018.03.29. 20:54:53

@digipenna:
De éppen erről szólt HaFr bejegyzése...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2018.04.01. 16:55:04

@Brix: Egy távoli példával kezdeném: Észak-Portugália rendkívül szegény, melósok és mezőgazdasági munkások. A hatvanas években rengetegen vándoroltak ki. És a tömeg jelentős része kereszténydemokrata vagy keresztényszocialista szavazó (hol mi van). Közelebb: most olvastam, hogy BAZ megye FIDESZ-es (hogy tényleg így van-e, majd meglátjuk).
Az első példában a kereszténység (a keresztényszocialistának nevezett pártok csak árnyalatnyit baloldalibbak a kereszténydemokratáknál, és itt irányzatokról beszélek, nem pártnevekről), a másodikban a színtiszta populizmus (ezt Te is felsorolod a sikertényezők között) az ok.
Ehhez K-Európában a Péter által is emlegetett nemzeti gondolat járul.
Ebből kellene egy modern európai irányzatot összekalapálni. Nem lehetetlen, hiszen nyilvánvaló, hogy nemzeti érdekünk nem az elszigetelődés, az igazi hit erkölcsi követelményekkel jár együtt, és ha ehhez rövid távú kedvező életperspektívákat tudunk kapcsolni, akkor már populizmus is van.
süti beállítások módosítása