1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.02.09. 19:52 HaFr

A magyar nemzet vesztésre áll a világban

Kapcsolódó kép

A történelem menetét, nemzetek és birodalmak felemelkedését és eltűnését hosszabb távon egyetlen tényező dönti el: a technológiai fejlettségük. Az ezt lehetővé tevő közösségi tanulás, mozgósítóerő és forráshatékonyság pedig meghatározza, hogy kié lesz a domináns technológia: szinte kivétel nélkül az aktuálisan hatékonyabb politikai alakulatoké. Ez történt a kőkortól a vaskorba való átmenet különböző fázisaiban, a kapitalizáció és a tőkekoncentráció, és ezzel összefüggésben az ipari forradalmak idején, ez történt az atombomba ledobásához vezető fejlesztési folyamatban és ez történik most, amikor a digitális technológia és a mesterséges intelligencia révén egyes - többnyire eleve tőkeerős - országok növelni fogják az előnyüket a szegényebb, gyengébb országokkal szemben. Például Magyarországgal szemben.

A magyar nemzet jövőjét nem az etnikai homogenitása fogja eldönteni, hanem a technológiai fejlettsége, a globális technológiai változásokhoz való szuverén hozzájárulása és a közösségi ereje. A kormányzati propaganda azzal áltatja a hozzá nem értő embereket (a szavazók többségét), hogy a magyar nemzet erős (ami sajátos összekeverése a magyar kormányzat magyar nemzettel szembeni és a nemzet objektív erejének). Valójában a magyar nemzet egyre gyengébb, mert úgy döntött a Fidesz-kormány uralomban tartásával, hogy az eleve hiányos közösségi kompetenciáit, piacát, tőkéjét és tudását visszafejleszti. Ahelyett, hogy szembenézne a hiányosságaival, tragikus módon fátyolba vonja azokat maga előtt és hagyja a képességeit tovább sorvadni.

Ahelyett, hogy erősödne a nemzet szuverenitása, mert a versenyképessége révén a világ technológiai, tőke- és szociális kompetenciaközösségének élvonalában van, folyamatosan gyengül: nemcsak a saját kormányával szemben, de ami még fontosabb, a világ valós trendjeivel szemben is. A versenyképességet nem lehet kiiktatni, megkerülni, elszabotálni, elhazudni. Ezek egyikét sem lehet vele. Vannak objektív mércéi jórészt már a makroadatokat messze megelőzően és náluk sokkal árulkodóbban: pl. a start-up tőke mennyisége, a tanárbérek, a globális felsőoktatási ranglisták, a kutatás-fejlesztés és az innováció hozzáadott értéke a nemzetgazdaságban, a nemzeti vállalatok kapitalizációja és tőkeexportja, a digitalizációra költött pénz a szolgáltatási szektorban stb. Pontosan lehet látni azokat a világfolyamatokat, amelyek számítanak a XXI. században, és ahol Magyarország -- elenyésző mértékig -- csak a nyugati integráció révén van jelen, a maga jogán és erejéből ellenben jószerivel nem jegyzik, nincs. Nálunk szervezett tolvajlás van, ennek üzemszerű elhazudása van és Tállai András van, amint tehénszaros utakat ad át papi áldással. Nálunk az új harmincashetvenes évek van, a soros válság kitörését megelőző évtized van.

Ha a magyar nép -- amely önmagában apró (próbáljuk elgondolni, a teljes hazai lakosságnál már 50-60 darab nagyobb lélekszámú város, ún. megacity van a világban) -- rövidesen csak vevője lehet a fejlett technológiának, és ha a vevők körében is kis lélekszámú és gyenge, akkor óhatatlanul kiszolgáltatottá válik a világot irányító folyamatoknak, tehát a szuverenitása legföljebb a politikai propagandában érvényesülhet -- de itt is már csak egy darabig. Orbán azt hiszi, hogy az országot a kétségbeesés szülte orosz geopolitikai célokhoz láncolva bármit is tud változtatni a vert helyzetünkön. Téved. De ami még rosszabb: lehet, hogy ezen a vert helyzeten egyáltalán nem akar már változtatni, mindössze egyet akar: a maga javát. 

Etnikai homogenitással házalni egyébként súlyos történelmi ismerethiányokat elárulva, a honfoglalás korát idealizálni a negyedik ipari forradalom, a platformok összekapcsolásának, a genetika és az IT összeolvadása és a kiborgok korának nyitányán -- eleve, azt hinni, hogy egy nemzet bármilyen módon boldogulhat egyedül, nota bene ellenségek és opponáló folyamatok gyűrűjében -- oly mértékű (dimenzionális) tévedés, amelynek súlyára a magyarok többsége csak akkor fog rádöbbenni, amikor nem lesz már a kezében jószerivel semmi abból, ami ezt az országot valójában meg fogja határozni: tőke, technológia és szellemi irányítás. Akkor majd meglátjuk, milyen lesz -- nem a szuverenitás, hanem annak a tényleges hiánya.

358 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr813650074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.02.11. 14:16:47

@látjátok feleim szümtükkel:
a kárptát-medencei magyarok akarnak adót fizetni. egy nagy-magyar hálózatba akarnak tartozni. csak ezt nem fogadja az úgynevezett baloldal. de az majd elválik, hogy az úgynevezett baloldal mennyi szavazatot szerez.

Ad Dio 2018.02.11. 14:43:45

@vajdasagi:

"a tőkét emlegeted, mint a haladás EGYIK feltételét. És ebből tényleg nem sok van nálunk. De a tudást, tehát a másikat elfelejted. Pedig ennek a szerepe egyre nő. Én számos olyan céget látok - és egyre többet - amelyek jelentős tudáskoncentrációval jól elboldogulnak még úgy is, hogy szűkösek a tőke-forrásaik."

Zárt rendszerben gondolkodsz. Ott igazad is van: ha egy gazdag, de butább rendszer versenyzik egy szegényebb, de okos rendszerrel, akkor az eredeti tőkekülönbséget ki lehet kompenzálni tudással (sőt). Csakhogy ma a rendszerek nem zártak, hanem nyitottak, egyre nyitottabbak. A tudás pedig mozgékony erőforrás, nem olyan mint egy olajmező vagy épp szénbánya. A tőke megveszi a tudást és ezt te a kis tőkeszegény pozíciódból nagyon-nagyon nehezen tudod bármivel is ellensúlyozni. A bármi egyébként többek közt épp a "homogén" kultúra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 14:45:58

@444:

"kijevi puccs után [...] a cél, hogy amerikaiakat a térségből kiszorítsák. mert ugye közvetlen katonai fenyegetést jelent."

A kijevi "puccs" óta _több_ atlanti, transzatlanti (NATO) haderő került a balti országokba meg Romániába meg Lengyelországba mint előtte volt.

"nem arról van szó, [...] hogy ez a kormány mindenben jó lenne."

Hát ezt nehéz is lenne állítani, különösen akkor, amikor "miközben munkahelyeket létrehozó nehézipari termelő multik államilag meg lettek támogatva."

"a lakosság döntő többsége nem olyan világot szeretne"

A lakosság döntő többsége még mindig a multik által üzemeltetett hipermarketekben vásárol -- Lázár János nagy bánatára.

A lakosság döntő többsége még mindig szívesen megy el alkalmazottnak a multikhoz ha erre lehetősége adódik -- mert általánosságban több bért fizetnek, mint a "nemzeti" tőkések.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 14:49:00

@444:

"a kárptát-medencei magyarok akarnak adót fizetni [Budapestnek]."

Ilyet könnyű állítani akkor, amikor nem fenyegeti őket az a veszély, hogy a közeljövőben tesztelésre kerülne ez a hajlandóságuk. Egyelőre még nettó adófogyasztók a magyar költségvetést illetően.

2018.02.11. 15:01:05

@neoteny:
a nemzeti nagytőkések a multik konkurenciái. és ugye mindegyik állami/uniós támogatásokkal beruház. és politikailag ellenérdekeltek. mert a közélet alapvetően arról szól, hogy ez egymás ellen hangolják a közvéleményt. az ágazatokban az egyik maradhat. lázár felteszem űrkutatásba nem fog belevágni. mezőgazdaság, egyszerűbb könnyűipar (étel, italgyártás), statikus nehézipar (építőipar) ezeket elfoglalják. gyógyszeriparban maradt magyar érdekeltség. járműiparban támogatják a nemzeti buszgyártást. általános gépgyártás és mikroelektronika hiányzik. ami az automatizálás szempontjából döntő. és hadiipar. utóbbinak kiadásait meg fogják növelni. és ezen dől el, hogy magyarország milyen szövetségi rendszerbe kerül. lesz-e középeurópai bundeswehr. meddig lehet egyensúlyozgatni az amerikaiak, az oroszok között. és ugye lehetnek újabb válságok. ez a jövő zenéje.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 15:18:03

@444:

"és politikailag ellenérdekeltek."

Helyesen: gazdaságilag ellenérdekeltek, ezért mindegyik annyi állami/uniós támogatást szerez meg, amennyit tud. Viszont az állami/uniós támogatások _politikaiak_ (értsd törvényekkel kerülnek kiosztásra); így hát amikor a magyar állam multikat támogat, akkor nem-nemzeti politikát gyakorol.

"az ágazatokban az egyik maradhat."

Ezt a _Highlander_-ből loptad.

2018.02.11. 15:19:35

@neoteny:
az index szerint a bécsi üzletekben ez "vona sajt". kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1939/19392/193925/19392510_789aaa215d152de5bf7a9cb19b658c78_wm.jpg
ez hajdú-böszörményi (bisirman) a külgazdasági miniszter kóstolja. (és támogatja még az előző választások előtt).
news.hajduboszormeny.hu/images/stories/kepek_hirekhez/2013/2013_10/sajtzem02.jpg
jobbra nem mészáros lőrinc hanem naboulsi úr, aki libanoni. és a hajdúságból bécsbe exportál az araboknak. kormányzati támogatással.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 15:24:30

@444:

"a hajdúságból bécsbe exportál az araboknak. kormányzati támogatással."

Remélhetőleg a bécsi arabok hálásak a magyar nettó adófizetőknek azért, hogy a magyar nettó adófizetők támogatják a bécsi arabok sajtfogyasztását.

2018.02.11. 15:47:18

@neoteny:
állami támogatásból talán helyesebb lenne egy tangazdaságban építeni egy kisebb sajtüzemet. amiben tanszünetben ki lehet kísérletezni a saját receptúrát. és amelyik fajta ízlik a virágkarneválon, vagy a campus fesztiválon a népeknek akkor azt esetleg termelni. ők a helyi élelmiszeripari szakközépiskolások valami tanulmányi versenyen.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2016/diakoknagy9.jpg
Szűcs Krisztián, Szatmári Levente, Kiss Szilvánusz Renátó és Telegdi Norbert. a vezető tanár Komádiné Kiss Beatrix.

ez lenne a (szociális) piacgazdaság. csak ebbe beavatkozott az állam. ortodox liberalizmusban egy térségnek nem lehet saját tangazdasága. hanem bankárfizetésből lehet vásárolni sajtgyárat a nagyságos asszonynak. ez ugye róna péter világhírű közgazdász és a korszakváltó lmp üzleti modellje a magyaroknak ron werberrel. és a demokraták.
mno.hu/data/cikkek/2446/24462/cikk-2446298/BD_6016_focuspoint_926x504.jpg
ezekből a csoportosulásokból bőven elég egy. ha a fidesz nyeri meg, akkor ők nyerjenek. ha a demokraták, akkor ők. egyik mellett, egyik ellen se vagyok. döntsük el. valamelyik.

2018.02.11. 15:58:59

@neoteny:
és ugye a hagyományt követve a Szűcs Krisztián, Szatmári Levente, Kiss Szilvánusz Renátó és Telegdi Norbert a helyi céh tagjai lesznek. és megfizethetnek holland sajtmestert. akitől a vezető tanáruk Komádiné Kiss Beatrix is tanulhat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 16:00:06

@444:

"ez lenne a (szociális) piacgazdaság."

Helyesen: ez a szabadpiaci gazdálkodást kiszorító szocialista gazdálkodás. Végső soron az államhatalom _megtervezi_ a támogatás mértékét, amiből a tangazdaságban a kisebb sajtüzem épül.

"bankárfizetésből lehet vásárolni sajtgyárat a nagyságos asszonynak"

És ezzel mi a gond? Róna Péter a saját megtakarításaiból vásárol egy sajgyárat: ezzel jövedelemhez jut a sajtgyár építője, a sajtgyárbeli eszközök készítői és a sajtgyárbeli dolgozók. És hasznuk származik a sajgyárból kikerülő sajtok fogyasztóinak: hiszen azért vásárolják meg a sajtokat, mert azok birtoklását/fogyasztását többre értékelik, mint az értük kifizetett pénzek birtoklását.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 16:01:29

@444:

"egyik mellett, egyik ellen se vagyok."

Az internet nem felejt:

"hja, ha valaki belehazudott a kamerába, akkor jött török gábor, hogy milyen zseniális kommunikáció. minden kormányt kiszolgált a látszat függetlenséggel. nem állítom, hogy nem csinálta jól. hanem csak azt, hogy ez nem szolgálja a közjót.

nem a politikusokat kellene itt jól pofán verni. hanem azt az elitet, amelyiknek mindig csak a saját szempontjai voltak fontosak. töröknek is érdekesebb, hogy a balatoni villájának kerítésen legyen valami ciráda annál, hogy egy ügyben az összes választó érdekéből elemezzen.

mert ugye látjuk. lófasz jóska politológus blog. ezt utánozza. generációs elhülyülés. abból indul ki, hogy orbán viktornak mi a jó.

ha egy politológus kifelé, a köz számára kommunikál, akkor a közérdeket kell figyelembe venni. személyes tanácsadóként nem. mert ha valaki azt mondja, hogy orbán viktor seggébe bújt, akkor nyilván legyen lojális. de akkor neki kifelé nem kell beszélni.

de ha valaki független mezt választ, akkor nem A oldal, vagy B oldal szempontjából kell elemeznie, hanem az összes választó érdekét kell figyelembe venni.

török meg nem ilyen. a nyilvánvaló hazugságokra is azt mondja, hogy egyfelől, másfelől. a legnagyobb szarra is. és ha véletlen valami jó, akkor ugyanúgy elemez.

erre mondom azt, hogy itt van egy elit, amelyik vigyorogva veri át az embereket. és a nép nem veszi észre. de ez nem zseniális, hanem alávaló."

"döntsük el. valamelyik."

Ezt a _Highlander_-ből loptad.

2018.02.11. 16:43:04

@neoteny:
a török gábor féle egyfelől-másfelől elemzések tartották fent a politikai váltógazdálkodást. de azóta török gábor csányi embere az mlsz-ben. és jobbik-lmp koalíciót akartak azért, hogy orbán környezetének ne legyen túlhatalma. mert az nem jó csányinak. matolcsy a pénzügyekben, lázár agrárügyekben konkurense.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 18:19:12

@444:

B+! Nem akarni kell, hanem fizetni. Mi itt nem akarunk, de kell, ők meg nem is akarnak, de nem is kell. Ne maszatold a szart. Mellesleg nyugodtan odaadhatod az adódat nekik, de utána itthon ne nyújtogasd a markod. Egyébként meg nyugodt lehetsz, ha rászorulsz te nem fogsz kapni tőlük semmit.

2018.02.11. 21:13:20

@látjátok feleim szümtükkel:
rendben van. de ez esetben a nyugat-európában élő magyarok se szóljanak bele. ebből aztán végképp az következik, hogy soros se szóljon bele a magyar közéletbe. mert hogy nem adózik. hanem hatalmi céllal adakozik. ügynöki hálózatot fizet. egy szektát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 21:57:29

@444:

"soros se szóljon bele a magyar közéletbe. mert hogy nem adózik."

Nem is szavaz.

2018.02.11. 22:30:22

@neoteny:
soros nem választó és nem is választott, hanem faji alapon képzeli magát a népek felett álló kiválasztottnak. és ehhez csatlakozik egy szekta. ebből adódik egy vallási konfliktus.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 22:31:01

@444:

Ezt olvasd el, utána gondolkodj el miért is volt ekkora pálfordulás a fideszben!
index.hu/belfold/2018/02/11/ader_janos_valasztas_kulfoldi_magyarok/

Egyebekben egyet értek, aki külföldön él, és nincs magyarországi bejelentett lakása, itt vagyona, nem járul hozzá semillyen formában a köz költségeihez, az ne szavazzon.

Ja, a fidesz mg a közpénzből fizeti a szektáit, pl. cöföt, meg a flóriánost, meg a zsuzsifélét. Majd ha a nem baráti szerveződések is annyit kapnak a közösből, mint ezek, akkor lehet mutogatni a Sorosra, addig pofa be.Sajátjából adja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 22:35:52

@444:

"soros nem választó és nem is választott"

Erről van szó: a Mo határain kívül élő magyar nemzetiségűek, akik kiváltották a magyarigazolványt, viszont szavaznak ("beleszólnak") a magyar belpolitikába anélkül, hogy adóznának ("közteherviselnének").

2018.02.11. 23:32:48

@látjátok feleim szümtükkel:
a jobboldal álláspontja az, hogy a magyarok is alkossanak államot, a románok is. ezek hálózatok. vannak vegyes zónák. amiben erdély, kárpátalja, a bánság, a vajdaság önálló tartomány.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 00:04:44

@444:

"önálló tartomány"

Miben különbözik egy önálló tartomány egy szuverén államtól?

2018.02.12. 00:28:28

@neoteny:
ha a szomszédos népek szövetségi államrendben megállapodnak, akkor magyar iskolába járathatja a gyerekét úgy, hogy a személyi jövedelemadóját a magyar államkincstárnak utalja. és cserébe az állami nyomdából küldik tankönyvet és közalkalmazotti pedagógust.

mi történik akkor ha valaki erdélyben azt mondja, hogy ő nem szeretné se a magyar, se román, de még a szász állami iskolát se. erre két lehetséges válasz van. az egyik a konzervatív. költözzön oda, ahol nincsenek ilyenek. mondjuk bosztonba. a liberális megoldás az, hogy minisztériumi engedéllyel lehet egyházi és alapítványi iskolát nyitni. és az ugyan köteles adót fizetni, de cserébe megkapja az állami normatívát, amit az intézmény fenntartója kiegészíthet (nagyjából ez van most érvényben). soros alapítvány követeli a területen kívüliséget. de ilyen alapon nincs usa. hanem a kínai nagybankok generálnak pénzt és megveszik maguknak a centrál parkot. a new yorkiek nem tarthatják közkézben. ott nem jöhetnek létre közbirtokosságon alapuló magánszolgáltatások. hiszen az valami jobbágyparaszti céhes hagyomány, amit a világban már régen meghaladtak.

2018.02.12. 00:38:49

@neoteny:
a tartománynak nincs önálló külpolitikája.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 02:16:56

@444:

"a tartománynak nincs önálló külpolitikája."

Ez arra válasz, hogy miben különbözik egy tartomány egy szuverén államtól.

Miben különbözik egy önálló tartomány egy szuverén államtól?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 02:19:00

@444:

"soros nem választó és nem is választott"

Erről van szó: a Mo határain kívül élő magyar nemzetiségűek, akik kiváltották a magyarigazolványt, viszont szavaznak ("beleszólnak") a magyar belpolitikába anélkül, hogy adóznának ("közteherviselnének").

2018.02.12. 02:27:46

@neoteny:
tartomány nem lehet teljesen önálló. tartozik valahová, tartja valami. attól tartomány.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 02:45:34

@444:

"tartomány nem lehet teljesen önálló"

Te voltál az, aki önálló tartományról bugyogott: "amiben erdély, kárpátalja, a bánság, a vajdaság önálló tartomány."

- duplagondol 2018.02.12. 04:30:16

@vajdasagi: A magyar törzsszövetség politikai-hatalmi-gazdasági alakulatként indult, de legkésőbb a vérszerződéstől kezdve az érzelmi faktor nagy szerepet játszott a megszilárdulásában. Ez a jellege , ti., hogy képes volt felszívni a más nyelvű népcsoportokat, a felzárkózás lehetőségének megadásával, nagyban segítette a Kárpát-medence meghódítását és elmagyarosodását. Az avaroknak pl. ez 250 év alatt sem sikerült, mindig is megvolt egy éles választóvonal az avar és szláv lakosság közt, amit átlépve gyakran megerőszakolták a nőiket vagy céltábla gyanánt előrehajtották őket a csatában.

2018.02.12. 07:53:57

@neoteny:
erre te megkérdezted, hogy mi a különbség a tartomány és a szuverén állam között. a tartomány belpolitikailag önálló. az állam külpolitikai értelemben is. erre te azt kérdezted, hogy milyen a teljesen önálló tartomány. olyan nincs.

2018.02.12. 08:01:32

@neoteny:
egy tartománynak van saját kereskedelmi bankja. de nem teljesen önálló. mert nincs jegybankja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 08:42:23

@444:

"erre te megkérdezted, hogy mi a különbség a tartomány és a szuverén állam között."

Nem; ld. @neoteny:

"erre te azt kérdezted, hogy milyen a teljesen önálló tartomány."

Nem; én következetesen arra kérdeztem rá, hogy miben különbözik egy önálló tartomány egy szuverén államtól?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 08:50:45

@444:

"egy tartománynak van"

Még mindig mellébeszélsz.

1) tartomány
2) önálló tartomány
3) szuverén állam

Mivel eredetileg a 2-esről beszéltél, a kérdés az: mi a különbség a 2-es és a 3-as között? Az olyan válaszaid, amik az 1-es és a 3-as közötti különbségről beszélnek, nem válaszolják meg érdemben _ezt_ a kérdést (ti. a 2-es és a 3-as közötti különbségre vonatkozó kérdést).

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 08:54:10

@444:

Tudod az állam az egy olyan szerveződés, amelynek törvényei egy adott határon belül élő, magukat ezen állam polgárainak nyilvánító egyénekre terjednek ki.

El lehet menni minden államból, ha van másik, amelyik befogad. Mint ahogy rengeteg magyar el is jött Romániából még 90. előtt ( és nem akart visszamenni ). Utána meg még többen. Főleg az értelmiségiek. Most akkor miről rinyálsz?

a szövetség/unió meg olyan akármi, amelynek a tagjai államok. ezek az államok abban állapodtak/nak meg, hogy egyes ügyeiket közösen intézik, egyes ügyeiknek egy részét harmonizálják ( közelítik ) a közös elképzeléshez, egyes részeit meg mindenki maga intézi. Ebbe vagyunk benne most mi is, kivéve a fideszt, mert ők csak a nagy bugyellárisba vannak benne, meg a pofázásba. Te meg vakon az uszításba, meg a trollkodásba. De majd eccer észhez térsz te is, és garantálom, hogy szomorú lesz az ébredésed. Mert nem lesz kéz, amelyik utánad nyúlna esés közben.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 08:54:55

@neoteny:

Nem válaszol ez semmire érdemben, azért nem fizetnek neki.

2018.02.12. 09:31:48

@neoteny:
1. földrajzi hely. semmilyen jogosítvánnyal felruházva.
2. önálló (autonóm) tartomány. saját belpolitikája van.
3. szuverén állam. saját külpolitikája is van.

erdély hagyományosan autonóm tartomány (domínium). és abban székelyföld egy térség (régió). duális államrendben nagy-magyar és nagy-román tartomány is egyben. a havasalföld román tartomány. a (magyar) nagy-alföld magyar tartomány. a (magyar) kisalföld egy térség. de van szlovák kisalföld is a duna túloldalán. egy ilyen beosztásban a csallóköz magyar választókerület. tehát annak többségi magyar képviselője a magyar országgyűlés és a pozsonyi tartomány parlament tagja. és így lehet szlovák nemzeti parlament. amiben szlovák képviselők vannak. pozsony tartományi parlamentjében a szlovákok és a magyarok egyeztetnek a helyi ügyeket. és a nagy-cseh-morva-szlovák államnak (nemzetnek) lehet önálló külpolitikája. de azon belül meghirdetik a nagy-morva államiságot. amiben felső (cseh) és alsó (szlovák) morvaország két önálló tartomány.

ez most talán kicsit bonyolult módon hangzik. annyi történik, hogy az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett. a nemzeti keresztségben a szomszédaival vagy egy szövetségesével osztozik. tehát mondjuk a magyarországi németek ha akarnak, akkor magyarországon svábföldiek. feltéve, hogy támogatják a magyar nacionalizmust, mert földiek. erdélyben pedig kelet szászföldiek. vagy mondjuk az alpokalja-őrvidék is osztrák-magyar tartomány. de még annak része a kisebbségi szlovén murántúl. lenti mellett lendva. lent laknak a vendek. saját nyelvük van. lehet egy önálló tankerületük. de ha egy vend iskola államilag elismert bizonyítványt akar kiállítani, akkor figyelemmel kell lennie a magyar és a szlovén akadémia ajánlásokra, minisztériumi rendeletekre. az érettségi vizsgát államilag felügyelik. úgy léphet be egy vend az államilag finanszírozott térségi szakképzésbe vagy tartományi egyetemre. tehát annyi történik, hogy az állam egy kizárólagos alárendelő területi hierarchiából a mellérendelő viszonyokkal térség-település hálózattá alakul.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 10:12:00

@444:

"1. földrajzi hely. semmilyen jogosítvánnyal felruházva."

A kanadai szövetségi rendszerben tartományok (provinces) (is) vannak: önálló törvényhozással, végrehajtói és bírói hatalmi ágakkal. De pl. a törvényhozási önállóságuk erősen korlátozott azáltal, hogy a büntetőtörvényeket (Criminal Code) a szövetségi törvényhozás hozza; és a tartományi bíróságoknak ezeknek a büntetőtörvényeknek kell érvényt szerezniük. De hogy még jobban megbonyolításra kerüljön a dolog, a tartományi közlekedési szabályok meghozatala (például: Ontario-ban Highway Traffic Act, Brit Kolumbiában Motor Vehicle Act) a tartományi törvényhozások jogköre, holott ezeknek is van büntető aspektusuk (pl. pénzbüntetések kiszabása, vezetéstől eltiltás stb).

Ami felveti a kérdést: a kanadai tartományok (provinces) önálló (autonóm) tartományok? Saját belpolitikájuk van, de a szövetségi állam belpolitikájának (bizonyos mértékű) szupremáciája van a tartományi belpolitikák felett.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 10:35:31

@444:

"az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett. [...] figyelemmel kell lennie a magyar [...] minisztériumi rendeletekre."

Ha minisztériumi _rendeletek_, akkor azok betartását az államhatalom kikényszeríti (ezért _kell_ "figyelemmel lenni" rájuk); vagyis nem veszíti el az államhatalom a kizárólagosságát egy terület felett.

2018.02.12. 10:36:41

@neoteny:
de ehhez szövetségi államrendre van szükség. mert romániában mondjuk az áfa 19%, magyarországon 27%. ennél problémásabb a hadsereg. magyar nacionalista nézőpontból erdélyt megszállva tartja a román hadsereg. és egy önálló székely hadosztály felállítása szövetségi államrend nélkül háborút jelentene. és egy erdélyi román-magyar-szász szövetségi haderő elég távolinak tűnik. szóval ez nem holnap lesz. azonban egy közép-európai és balkán alkotta semleges katonai tömb német és orosz érdek. a németeknek azért jó, mert el tudják adni a haditechnikát. németország keleti előterét német páncélosok védik. az oroszok szempontjából ez még mindig jobb, mint egy közvetlen amerikai fenyegetettség. de ezzel hagyományosan ellentétes a brit, francia érdek, amelyik elkötelezett amerika barát. és ugye a pesti zsidóság liberálisnak mondott része magyarellenes. az izrealiták viszont támogatják a határon túli zsinagógák felújítását. és ezzel szemben állnak a "demokraták" és a nem-nemzeti "liberálisok".

John Nethem 2018.02.12. 10:42:39

@Lavinia Pinkerton:

A népszámlálási adatok szerint 2011-ben Magyarországon a városi lakosság aránya 69,5 százalék, míg 2001-ben 68,8 százalék volt.

Nem tudom, hol olvastad KOPP-tól, hogy a városiasodás az oka a depressziónak stb.
Éppen hogy az ALFÖLDI szórt, tanyavilágos illetve a Észak Mo., dél-dunántúli aprófalvas (jövőkép nélküli, agonizáló-kiöregedő) településszerkezet, ami az elhagyatottság, a magány érzésének, és a depressziónak kiváltó oka.

Az individualista emberképe a mindenki mástól elszigetelt, énközpontú, öntörvényű ember. Elveti az ember közösségi természetét, sőt a személyes kapcsolatok révén létrejövő közösségek lehetőségét is. Legfőbb törvénye az önfenntartás, legszentebb joga a →szabadság. Az ember nem a természete szerint társas lény, hanem csak az emberekkel való kapcsolatai által válik azzá. A közösség az emberek kölcsönös kapcsolatainak az összessége, fogalmi képzet, az egyénektől független realitás nélkül.

A külföldi tanulmányok szerint egy-egy élhető közösség kb. 15 ezer-25 ezer fős ( pl. Sárvár, Kőszeg) , ahol jól meghatározható városközpont köré épül föl minden.
Ha a magyar településeket nézzük, akkor például a megyeszékhelyek túlnyomó többsége kisvárosnak túl nagy, nagyvárosnak pedig túl kicsi, így saját szerepkörüket illetően anomáliák vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 10:47:58

@444:

"egy tartománynak van"

Még mindig mellébeszélsz.

1) tartomány
2) önálló tartomány
3) szuverén állam

Mivel eredetileg a 2-esről beszéltél, a kérdés az: mi a különbség a 2-es és a 3-as között? Az olyan válaszaid, amik az 1-es és a 3-as közötti különbségről beszélnek, nem válaszolják meg érdemben _ezt_ a kérdést (ti. a 2-es és a 3-as közötti különbségre vonatkozó kérdést).

2018.02.12. 10:51:03

@neoteny:
a muravidék egy önálló tankerület. de ha egy ott szlovén és a magyar állam által elismert érettségi bizonyítványt szeretne (amivel felvételizne a budapesti vagy a ljubjanai állami egyetemre), akkor figyelembe kell vennie ljubjanai és a budapesti minisztérium útmutatásait. de ha bosztoni magánegyetemen akar továbbtanulni, akkor nem kell. ha muravidék önálló tankerületté válik, akkor ott esetleg vend költészetet és vend népdalokat kell tanulnia. ha valaki olyat nem akar, akkor ne éljen együtt a vendekkel. menjen bosztonba. a magánegyetemeken az alapítók magánérdekeit kell szolgálnia. több magánegyetem közül választhat. de azok egyikének sem választhatja meg a vezetőit. hacsak nem tesz szert annyi pénzre, hogy abba beleszólása legyen.

2018.02.12. 10:52:23

@neoteny:
2. önálló (autonóm) tartomány. saját belpolitikája van.
3. szuverén állam. saját külpolitikája is van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 10:58:35

@444:

"figyelembe kell vennie [...] a budapesti minisztérium útmutatásait."

"az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett. [...] figyelemmel kell lennie a magyar [...] minisztériumi rendeletekre."

Ha minisztériumi _rendeletek_, akkor azok betartását az államhatalom kikényszeríti (ezért _kell_ "figyelemmel lenni" rájuk); vagyis nem veszíti el az államhatalom a kizárólagosságát egy terület felett.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 11:07:08

@444:

"2. önálló (autonóm) tartomány. saját belpolitikája van."

_Mennyire_ van saját belpolitikája? Saját törvényhozása van, és csak a saját törvényhozása által hozott törvényeknek szereznek érvényt a területén? Ha igen, akkor nem önálló (autonóm) tartomány, hanem szuverén állam. Ha nem, akkor mi a "saját belpolitika" létezésének mércéje?

2018.02.12. 11:09:46

@neoteny:
ha erdély egy autonóm tartomány, akkor annak nincs követsége amerikában. magyar és román követség viszont van. mert ez két szuverén állam. és ugyan texas is állam, de külpolitikai értelemben nem szuverén az amerikai alkotmány szerint. az európai unióban folyik egy vita, hogy a tagállamok legyenek-e külpolitikailag szuverének. az európai egyesült államok hívei azt mondják, hogy ezt a jogosítványt el kell venni a nacionalista kormányoktól. még az önálló belpolitikát is. a belga miniszterelnök azt mondja, hogy ők döntenek brüsszelben. és ha leszavazzák orbánt, akkor magyarország köteles végrehajtani brüsszel döntéseit. orbán azt mondja, hogy stop brüsszel. ilyen kényszer nincs. soros azt mondja, hogy van. mert ezek a politikusok nem-nemzeti liberálisok. orbán azt mondja, hogy mert ezeket összejátszanak. a kocsmában megfejtik, hogy ezek amerikai érdekeket szolgálnak. zsidó amerika. és egyébként a soros alapítvány valóban területen kívüliséget követel az ceu vagy az ngo-k számára. de olyan a nemzetközi jogrendben nincs. arról lehet szó, hogy szomszédos államok közös közigazgatási egységeket hoznak létre. kolozs vár(os)megye kolozsvár(os) comitatul cluj/komitat klausenburg/comitatus kolosiensis.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 11:15:39

@444:

"2. önálló (autonóm) tartomány. saját belpolitikája van."

_Mennyire_ van saját belpolitikája? Saját törvényhozása van, és csak a saját törvényhozása által hozott törvényeknek szereznek érvényt a területén? Ha igen, akkor nem önálló (autonóm) tartomány, hanem szuverén állam. Ha nem, akkor mi a "saját belpolitika" létezésének mércéje?

2018.02.12. 11:21:55

@neoteny:
van egy vend tankerület. tegyük fel, hogy a vend nemzetiség kitalálja, hogy szerintük a műveltség alapja, hogy ismeri a 100 vend népdalt. de többet nem is kell ismerni, mert miért kellene. és ezek után egy vend jelentkezne a ljubjanai állami egyetemre. vagy a budapesti műszaki egyetemre. és megkérdik tőle, hogy mit tud a kúpszeletekről. vagy arról hogy mozog a rugó. és azt mondja, hogy ő tud egy népdalt. kimenék a kisajtó elibe. és ezt elénekli vendül. a magyar zeneakadémián azt mondják neki, hogy játsszon lisztet. liszt ferenc. franz liszt. a lendván a vend zenetanár ha azt akarja, hogy a növendéke a magyar állami zeneakadémián tanuljon tovább, akkor kénytelen figyelembe venni annak az ajánlásain. ha valaki bosztonba akar továbbtanulni, akkor nyilván nem kell figyelembe vennie. de a vend tankerület önálló, akkor abból nem csak jogok, hanem közjogi kötelmek is származnak. a vend kulturális tanács kitalálja, hogy na jó nem 100, hanem 10 vend népdal legyen kötelező. a 10 szerintük legszebb. mire "a" civilek kimennek lendva főutcájára, hogy le a vend nacionalizmussal. költözzenek bosztonba. ott nincs ilyen. ott az amerikai pénzhatalom uralkodik. amire a magyarok, szlovénok és a nemzeti kereszténységben a vendek mondják azt, hogy köszönik, de nem kérik.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 11:23:07

@444: "ez most talán kicsit bonyolult módon hangzik. annyi történik, hogy az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett."

Szerintem lázas vagy, sürgősen keresd fel orvosodat, gyógyszerészedet!

Melyik állam akarna ilyet? A fidesz biztosan nem, mert most is arról kiabál, ne mások mondják meg, hogy mi hogyan éljünk. Pedig Soros pont olyan magyar állampolgár, mint pl. az erdélyi születésű, szerbiai születésű, ausztriai születésű, de még magyarul sem beszélő magyar állampolgár. Igaz, ők meg akarják mondani ezt másoknak, de ami szabad neki, azt nem szabad másoknak.

Egyébként meg mi újság is van a szuverenitással? He?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 11:27:33

@444:

"de a vend tankerület önálló, akkor abból nem csak jogok, hanem közjogi kötelmek is származnak."

Amely "közjogi kötelmek" forrása az államhatalom, így hát nem igaz az, hogy "az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett."

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 11:32:18

@444: "tegyük fel, hogy..."

Tudod a történelem nem úgy megy előre, hogy tegyük fel, hanem egyszerűen felteszik. A fideszt a hatalom csúcsára, és amíg ott van, addig majd ők felteszik, amit akarnak. Ez a te elmenyúzásod borzalmas. Sem nem tudományos, sem nem életszerű.

Arról miért nem értekezel, hogy Áder miért ellenezte anno a külföldiek választási jogát pont azokkal az érvekkel, amikkel most az ellenzék támadja?
Ja, ezzel nem bíztak meg, és nincs is érved erre? Hát ez nagy baj.

2018.02.12. 11:35:56

@neoteny:
akár egy szabad városnak is lehet saját törvényhatósága. tartománynak is lehet. tegyük fel, hogy a román kereskedelmi törvény előírja, hogy vasárnap a román üzletek nem tarthatnak nyitva. mert hogy minden román menjen inkább templomba. és mondjuk a budapesti magyar parlament és kormány is elrendeli ugyanezt.

erdély egy önálló tartomány, akkor tartományi parlamentjének jogában áll "protestálni". és azt mondják, hogy a tartományi nagyvásár helyén is idején kötelesek a hipermarketek zárva tartani. tehát nagyszebeni pláza csak akkor tart zárva, amikor a platz kirakodó vásárt szervez. mert mondjuk ezt írta elő az erdélyi tartományi parlament. de ha szászoknak saját törvényhatóságuk van, akkor azt mondhatják, hogy náluk mégis nyitva legyen a pláza. mert ők szászok. tehát belpolitikai (mondjuk belkereskedelmi) kérdésben döntenek. az erdélyi szászok nem üzenhetnek hadat. hanem az erdélyi magyar-román-szász szövetségi haderő kötelékében szolgál egy szász zászlóalj. nincs önálló külpolitikájuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 11:47:47

@444:

"a román kereskedelmi törvény előírja, hogy vasárnap a román üzletek nem tarthatnak nyitva [...] de ha szászoknak saját törvényhatóságuk van, akkor azt mondhatják, hogy náluk mégis nyitva legyen a pláza. mert ők szászok."

Ez azt jelenti, hogy a szászok saját törvényei érvényesülnek a román állami törvényekkel szemben: hogy a szászok szuverén államot alkotnak az általuk lakott területeken.

2018.02.12. 11:49:22

@neoteny:
ha a muravidék egy önálló tankerület. akkor a tanügyi kötelezettségek forrása nem a szlovén központi állam, hanem a vend nemzetiségi autonómia. és ez esetben a vend iskolában a gyerekek esetleg vend népdalokat tanulnak feltéve, hogy a vend kulturális tanács ezt elrendeli. aztán valaki mondhatja, hogy ő inkább magyar nemzetiségi iskolába járna. és ott nem kell. vagy kétnyelvűben, ahol lehet, mert van vend énektanár, de nem kötelező. liszt ferencet kell tanulniuk feltéve, hogy a budapesti állami zeneakadémián szeretnének továbbtanulni, vagy a bécsi konzervatóriumban. viszont a központi államok elvesztik a kizárólagos jogukat a tanügyi szabályozásban. mert a vendek kitalálhatják a nagy-vend énekeskönyvet. a vendvidéki énekkarok abból énekelnek. nemzeti keresztény templomokban vagy a vend testvérvárosok főterén előadják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 11:54:22

@444:

"a tanügyi kötelezettségek forrása"

Csak épp' te nem a "tanügyi kötelezettségekről" értekeztél:

"de a vend tankerület önálló, akkor abból nem csak jogok, hanem közjogi kötelmek is származnak."

Amely "közjogi kötelmek" forrása az államhatalom, így hát nem igaz az, hogy "az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett."

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 12:28:59

@444:

Te nagyon fiatal lehetsz és szerintem hiányos történelmi ismeretekkel. Amiről "értekezel", az egy eltűnt világ. A sok kis apró "államhatalmakból" alakultak ki a nemzetállamok. Pl. Olaszország, Németország, Habsburg birodalom, stb.
Sőt még régebben voltak városállamok is. Ideje lenne újra feltalálnod valamit, mondjuk a faluállamokat fideszes kormánymeghízottakkal.
Mert vagy nemzetállamozunk, vagy faluállamozunk. Együtt a kettő nem megy.

Ne hidd azt, hogy tied a világ és te találod fel a spanyolviaszkot. Azt már régen feltalálták, és gyára van. Elkéstél. A világnak meg csak kicsi része a tied, annak örülj.

2018.02.12. 12:38:14

@neoteny:
belpolitikai értelemben igen. azt a szövetségi alkotmány (alaptörvény) szabályozza, hogy a tartományi jog meddig terjed. a főváros általában tartomány jogú. a magyarban ezen túl hagyományosan van megyejog, járásjog. és kérdés az, hogy a nagyközség, vagy a falu jogállása micsoda. ezt az önkormányzati törvény határozza meg.

persze lehet mondani, hogy a központi kormányzat és a parlament miért adjon önkormányzati jogosítványokat. mert ebben az esetben mindenért a kormány a felelős. a királyi vagy a császári udvar is biztosított törvényhatósági jogkört a szabad városoknak. mert a bécsi udvar nem tudott mindent ellátni. budai várból sem lehet felelős módon mindent elirányítani. magyarországon belpolitikát hagyományosan a megyékre bízták. az országos ügyek külpolitikát jelentették.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 12:49:16

@444:

"a központi kormányzat és a parlament miért adjon önkormányzati jogosítványokat. mert ebben az esetben mindenért a kormány a felelős. [...] budai várból sem lehet felelős módon mindent elirányítani."

Mindaddig, amíg a nagy pénzeket a budai várból lehet osztani (ld. pl. Modern Városok Program) és a felelősséget az eladósodásokért az önkormányzatokra lehet tolni (ld. pl. Pécs esetét), addig a központi kormányzatnak teljesen megfelel a hatalomkoncentráció.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 13:04:29

@444: "magyarországon belpolitikát hagyományosan a megyékre bízták. az országos ügyek külpolitikát jelentették."

Ezt ugye te sem gondolod komolyan? Mert viccnek nagyon gyenge.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 13:05:49

@neoteny:

Mit toltak Pécsre? A kétszer sok milliárdot amiből kifizették a város adósságait? Már te is viccelni akarsz?;D

2018.02.12. 13:51:54

@neoteny:
a szabadságot elsődlegesen a helyi társadalmaknak kell kivívniuk. a globalizáció csak a virtuális világot teszi szabadabbá. bárki beszólhat az amerikai elnöknek a twitteren. vagy a pápának, vagy a new york times tudósítójának, vagy orbán viktornak. putyin vladimirnak, vagy a zsidóknak. de ez egy látszólagos szabadság. ami egy modern kori vallásháborút eredményez véleményem szerint. és most ez uralja a politikát. mi vagyunk a jók. ti a rosszak, mert mi vagyunk a demokraták vagy a nemzetiek tábor, történelmi sérelmek, város-vidék ellentét, soros terv, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 14:10:08

@444:

"a szabadságot elsődlegesen a helyi társadalmaknak kell kivívniuk."

Valóban: a helyi elnyomóik ellen.

"a globalizáció csak a virtuális világot teszi szabadabbá."

Üres lózung; ha ez így lenne, akkor ezek a hajók nem járnák a tengereket:

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 14:10:19

@444:

"a szabadságot elsődlegesen a helyi társadalmaknak kell kivívniuk."

Valóban: a helyi elnyomóik ellen.

"a globalizáció csak a virtuális világot teszi szabadabbá."

Üres lózung; ha ez így lenne, akkor ezek a hajók nem járnák a tengereket:

www.google.ca/search?q=container+ships+pictures&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwia9NGouaDZAhUJyGMKHacgAM8QsAQIKA&biw=1855&bih=985

2018.02.12. 14:33:13

@neoteny:
megindult a hajó, akkor azzal ugye senki se lett szabadabb a hánykolódó tengeren. és amikor kikötött, akkor kereskedhetett szabadon. vagy nem kereskedhetett. attól függően, hogy a helyiek mit engedtek meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 15:48:04

@444:

"attól függően, hogy a helyiek mit engedtek meg."

Helyesen: attól függően, hogy a helyiek mit vásároltak meg mennyiért. Ha a kereskedő képtelen volt haszonnal túladni az áruin (és esetleg más árukat vásárolni, hogy a visszafuvaron is haszonra tegyen szert szándékai szerint), akkor nem élt a kereskedelem szabadságával.

"a globalizáció csak a virtuális világot teszi szabadabbá."

Üres lózung; ha ez így lenne, akkor ezek a hajók nem járnák a tengereket:

www.google.ca/search?q=container+ships+pictures&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwia9NGouaDZAhUJyGMKHacgAM8QsAQIKA&biw=1855&bih=985

2018.02.12. 16:05:50

@neoteny:
nincs globális szabad kereskedelem. ebbe pusztultak bele a zsidók. tengeri kereskedelem sem szabad. ebből lehetnek háborúk a csendes óceánon. egyesek azt hiszik.

David Bowman 2018.02.12. 16:13:21

@neoteny: Lusta vagyok megkeresni azt a hszedet, amiben azt kérdezted, hogy mennyiben pörgeti jobban a gazdaságot az állam által beszedett pénz, mint ami az adófizetők kezében marad?.
Mostanra jutott eszembe a válasz. Ismered a Roosevelt féle New Dealt? A magántőkének sehogy se akaraódzott Hoover gátat építeni, se Golden Gatet. Se belgrádi vasútvonalat, se M83as autópályát. Bár stadiont igen.

2018.02.12. 16:17:50

@neoteny:
ezek szabad kereskedelmi egyezmények alapján járják a tengereket. ha azzal nem rendelkeznek, akkor az hadihajó.

2018.02.12. 16:32:54

@neoteny:
tehát nem az van, hogy te kikötsz kínában, koreában, japánban, indiában és szabadon kereskedsz. vagy akárhol. bárki szabadon behajózhat londonba. olyan nincs. az háborút jelent. csak a hülye angolok képzelik azt, hogy azt nekik szabad. nincs olyan, hogy bárki szabadon kiköthet bosztonban. nincs olyan, hogy egy hajó megérkezik. ez már miami beach? jöttünk már ide kikötni. mert a cnn híradóban úgy hallottuk, hogy szabad kereskedelem errefelé. de nem. szabad kereskedelmi megállapdásokat kötnek az államok. az egyesült államok egybe köti az összeset. mert hogy úgy jelentősebb érdekérvényesítő képességű. de az lényegében katonai erőfölénnyel való visszaélés. amire azt mondják: szabad kereskedelem. az eredendően nem globalizált. előzetes megállapodásokat kell kötni. különben háborút jelent.

ezt nem értik a soros alapítvány aktivistái. nincs olyan, hogy szabadon átvándorolnak országokon a szegény kis bevándorlók. az előzetes megállapodás hiányában háborút jelent.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 16:47:04

@David Bowman:

"mennyiben pörgeti jobban a gazdaságot az állam által beszedett pénz, mint ami az adófizetők kezében marad?.
Mostanra jutott eszembe a válasz. Ismered a Roosevelt féle New Dealt? A magántőkének sehogy se akaraódzott Hoover gátat építeni, se Golden Gatet."

Mert a magántőke számításai szerint ezek a projektek nem biztosítottak megfelelő mértékű hasznot a szükséges befektetések arányában (ROI).

Az, hogy a Roosevelt-féle New Deal-ban megépítették őket nem jelenti azt, hogy ezek jobb befektetései voltak az adófizetők pénzének, mint ahogy az adófizetők befektették (vagy fogyasztási cikkekre költötték) volna azokat a pénzeket.

mises.org/library/hoovers-dam-folly

mises.org/library/disaster-called-new-deal

mises.org/library/three-new-deals-why-nazis-and-fascists-loved-fdr

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 16:50:46

@444:

"ezek szabad kereskedelmi egyezmények alapján járják a tengereket. ha azzal nem rendelkeznek, akkor az hadihajó."

Amely hadihajókon fényevő gyíkemberek szolgálnak.

Lavinia Pinkerton 2018.02.12. 16:54:42

@David Bowman: Építettek autópályát is magánbefektetők, még az elején.
Fizetősre tervezték őket még a kilencvenes években, csak aztán itthagyták őket.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 17:36:11

@neoteny:

Látsz te ott bármi féle felelősségre vonást?
Ha nem fideszes város lenne, már madzagon vezetgetnék a polgármestert, amit nagyplakáton hírdetnének. Úgy látom viccelsz.

Betolt az állam kétszer több milliárdot Pécsbe, hogy ne menjen csődbe. Ez szerinted a felelősség?

Mellesleg mintha a kádárizmusban pont ez lett volna az egyik kifogás a hatalommal szemben, hogy a felelőtlenül gazdálkodó, költekező településeket mindig kihúzták a szarból, az érintettek felelősségre vonása nélkül.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 17:44:24

@444:" ezt nem értik a soros alapítvány aktivistái. nincs olyan, hogy szabadon átvándorolnak országokon a szegény kis bevándorlók. az előzetes megállapodás hiányában háborút jelent."

Azért a soros aktivisták nem bevándorlókról, hanem menekültekről beszélnek. Ne keverd a szezont a fazonnal. A két szó nem azonos tartalmat fed. Aki menekült, nem biztos, hogy bevándorló marad. Sok görög ugyan itt maradt, de mentek is vissza amikor az üldöztetéstől már nem kellett tartaniuk. Vagy pl. azok a magyarok sem maradtak mindannyian bevándorlók, akik a rendszerváltás előtt disszidáltak ( bevándoroltak,? vagy menekültek? ), mint pl. Vajna nertárs, meg sokan mások.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 17:46:48

@Lavinia Pinkerton:

Igaz, de ne felejtsd el, hogy azokon, meg sok más úton bizony megfizetjük mi azt amibe kerültek ezek az utak. Mert az út ugyan itt maradt, de az árát ki kellett fizetni. Haszonnal együtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 18:01:19

@látjátok feleim szümtükkel:

"Látsz te ott bármi féle felelősségre vonást? "

Nem is írtam felelősségrevonásról; azt írtam, hogy az adósságért a felelősséget a város vezetésére tolta a kormány.

"A kormány most rendeletet hozott, e szerint összesen 9,5 milliárd forinttal rántják vissza Pécset a csőd széléről. [...] De ez az összeg nem ajándék, a támogatást az utolsó fillérig vissza kell fizetni. A nagyobb, 6,5 milliárd forintos részt azonnal megkaphatja Pécs, ezt 2020 végéig kell megtérítenie. A további 3 milliárdot 2018. február 28-ig utalná az állam, arról viszont még nincs szó, hogy ezt meddig kell visszafizetni, csak annyit lehet tudni, hogy szintén visszatérítendő támogatásról lesz szó.

A kormány ráadásul rendkívül szigorú feltételeket határozott meg már ahhoz is, hogy egyáltalán kölcsönt adjon, gyakorlatilag pénzügyi gyámság alá veszi a várost. A Magyar Államkincstár megbízhat néhány embert, hogy kontrollálják, mire költi el Pécs a pénzt, ráadásul az önkormányzat köteles lesz előre szólni, mire szeretné felhasználni a támogatást. Ezen kívül jelzálogot jegyeznek be az állam javára a város ingatlanjaira és a helyi adó is a kincstárhoz folyhat be, ha nem fizetne az önkormányzat."

Vagyis az történik, amiről írtam: mindaddig, amíg a nagy pénzeket a budai várból lehet osztani (ld. pl. Modern Városok Program) és a felelősséget az eladósodásokért az önkormányzatokra lehet tolni (ld. pl. Pécs esetét), addig a központi kormányzatnak teljesen megfelel a hatalomkoncentráció.

2018.02.12. 21:35:43

@látjátok feleim szümtükkel:
az első biztonságos országig menekült. onnantól kezdve bevándorló.

David Bowman 2018.02.12. 22:40:17

@444: Tömegesen meg megszálló.

David Bowman 2018.02.12. 22:42:47

@neoteny: De nem költötték a magánbefektetők semmire. Ültek rajta, a gazdaság meg megfeneklett. Ha ezt nem érted, nem is érdemes beszélgetni veled. Ha meg úgy teszel, mintha nem értenéd, akkor még annyira sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 22:57:01

@David Bowman:

"De nem költötték a magánbefektetők semmire. Ültek rajta"

Ezt az állításodat mire alapozod?

vajdasagi 2018.02.17. 11:52:00

@Ad Dio: Azt, hogy a tőke megveszi a tudást, nálam jobban kevesen érzik a bőrükön. És ellensúlyozni nem "homogén kultúrával", hanem kultúrával és emberközpontúsággal is lehet. Sőt, nekem ez elég jól sikerül.

Ad Dio 2018.02.17. 13:01:14

@vajdasagi:

Engedjük meg, hogy értem amit mondasz, bár kicsit rejtélyes ez a "kultúrával és emberközpontúsággal" szöveg... mondjuk azt, hogy "megértő, emberi hozzáállással"... ami nagyon jó, hasznos és valóban segíthet egy kis előnyt kovácsolni, de csak kis léptékben alkalmazható. Egy mikro-, vagy kisvállalkozásban eredményesen alkalmazható, de nagyobb léptékben nem.

A kultúra mint megtartó erő független a vállalkozásoktól, azok méretétől, teljesítőképességétől. A nemzeti, helyi kultúra ma is megtartó erejű.

És persze a két ellensúlyozó tényező szerencsére nincs ellentétben egymással, így optimálisan is-is hathatnak.

David Bowman 2018.02.17. 14:32:48

@neoteny: A gazdasági világválságra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.17. 14:47:43

@David Bowman:

Ez körkörös érvelés: azért volt gazdasági világválság, mert ültek a magánbefektetők a pénzükön, és azért ültek a magánbefektetők a pénzükön, mert gazdasági világválság volt.

vajdasagi 2018.02.17. 18:07:02

@Ad Dio: Nincs itt nagy véleménykülönbség közöttünk.
Valószínűleg egy ezer fős cég nem tud emberközpontú lenni, mert a kapitalista, tehát profitorientált viselkedés ezt elnyomja. De 100 fővel még elmegy a dolog, ezt elhiheted.

Az emberközpontú cég az több, mint a "megértő emberi hozzáállás". Az olyan, ahol a dolgozók érdekeit messzemenően figyelembe veszik. És ezt a 100 ember túlnyomó többsége nagyon meghálálja. Jóért jót kapsz cserébe. És hosszú távon épp így tűnik fenntarthatónak.

Nem látom be, hogy egy cégben miért lenne az "megtartó erejű", hogy egy nemzetből valók. Éppen hogy azt látom jobbnak, ha tanulnak 1-2 dolgot a brazil kollégájuktól, még többet a némettől, és bizony ezt-azt a szlávtól is (például kitartást, harciasságot és küzdőképességet). Ettől még nem veszítik el a saját kultúrájukat. Sőt!
Gyanítom, hogy egy országban is így lehet ez, de nem szeretnék most belemenni ebbe a csőbe.

Ad Dio 2018.02.17. 18:21:58

@vajdasagi:

Nem arról van szó, hogy egy cég legyen homogén nemzetiségű. Én azt állítom, hogy egy egészséges nemzeti kultúra megtartó erejű.

Voltam kint. Kint is vállalkoztam. 10x pénzt kerestem. Ma mégis itthon vagyok. Semmi másért, mint hogy itthon itthon érzem magam, ott meg nem éreztem otthon magam. 'Zijen...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.17. 21:40:27

@Ad Dio: megtartó erejű vagy éppen romboló, mikor milyen, melyik milyen -- a magyar épp egyre rosszabb passzban van

Ad Dio 2018.02.18. 10:48:33

@HaFr:

Nem értünk egyet.

A nemzeti kultúra =/= kormány, pláne =//= Fidesz.

David Bowman 2018.02.18. 11:27:56

@neoteny: Pontosan. Ezért kellett, hogy az állam a mindenkitől elszedett pénzt beforgassa a gazdaságba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.18. 12:53:51

@David Bowman:

"Pontosan."

A körökörös érvelések hamisak: nem adnak magyarázatot az ok-okozati összefüggésekre.

A magánbefektetők nem "ültek a pénzükön" az 1929 októberi tőzsdekrach _előtt_, így hát a tőzsdekrachot _követő_ gazdasági világválság nem lehetett annak az oka, hogy a magánbefektetők "ültek a pénzükön". Mindaddig, amíg nincs magyarázatod arra, hogy mi okozta a tőzsdekrachot, nem állíthatod azt, hogy a magánbefektetők ültek a pénzükön. Továbbá azt is meg kellene mutatnod, hogy államhatalmi költekezés valóban élénkítette a gazdaságot, nem pedig _oka_ volt a válság elmélyülésének és elhúzódásának.

Ugyanis ha a tőzsdekrach oka a 20-as évekbeli hitelexpanzió ("olcsó pénz") volt, ti. hogy ezen "olcsó pénz" hatására hibás befektetések történtek, akkor az államhatalmi költekezés nem lehetett megoldás a válságra: hiszen -- definíció szerint -- az államhatalom olyan javak előállítására költötte a (nettó) adófizetők pénzét, amelyekre a magánbefektetők nem költötték a pénzüket ("ültek a pénzükön") _mert_ azokat a javakat nem lehetett haszonnal eladni. Márpedig azok a jószágok termelése, amik nem adhatóak el haszonnal hanem csak veszteséggel, a tőke elfogyasztásához vezet: ha pedig elfogy a tőke, akkor megszűnnek a befektetések, és ezzel párhuzamosan csökken a termelékenység. Hiába dolgoznak többet az emberek, kevesebb (reálértékű) jószágokat állítanak elő; ez pedig a gazdaság kontrakciójához és így az életszínvonal eséséhez vezet.

mises.org/files/americas-great-depressionpdf-0/download?token=rwW4UjXa

larababa 2018.02.18. 14:00:21

Az egész világban egyre nő a zűrzavar, és mi legtöbbször nem a leglényegesebb problémákról beszélünk, amelyek alapját képezhetnék az ember társadalmi züllésének megakadályozását. Csak egyetlen módon lehet az emberi társadalmak együttélését biztosítani;

a túlnyomó többség által elfogadott értékrendszer megerősítése és betartásának biztosítására lenne szükség.

Ezt évszázadokon keresztül a kereszténység törvényei biztosították vezetőinek bűnei ellenére is, és ez Európa elsőségét biztosította gazdasági, kulturális, jogi és egyéb területeken. Mára ennek vége van, mert az internet, a globalizáció és a keresztény egyházak meggyengülése zűrzavart okoz az egész világon.
A jelenlegi magyar kormány nagyképűen hirdeti, hogy megvédi a keresztény Európát. Gőze nincs arról, hogy a kereszténység alaptörvényeit Jézus hegyi beszéde, a Tízparancsolat, Jézus 46 példázata és tanításai mit mondanak. A tízparancsolatot két lábbal tapossák sárba. A ne ölj! parancsát úgy kerülik meg, hogy tönkreteszik az egészségügyet, a ne lopj betartása helyett törvényesítik a lopást, nem tartják be az idősek tiszteletét, hazudnak a felebaráti szeretet helyett és a felebarátok tulajdonát elrabolják. Lehetetlenné teszik az egyházak Isten által megjelölt feladatainak ellátását úgy, hogy lepénzelik őket. Jézus kétezer évvel ezelőttről hívta fel a figyelmünket arra, hogy a végidőkhöz közeledve 1844-től kezdődően még az istentagadók is különbek, mint a képmutató "langyosok", a képmutató keresztények. Ideje lenne felébredni.Idevágó javaslataimat a püspökök agyonhallgatják, megfogadva Hitler propaganda miniszterének, Geobbelsnek a módszerét; "A kritikákat úgy kell venni, mint ha el sem hangzottak volna, a hazugságokat pedig állandóan mondani kell, mert akkor a végén elhiszik".
Össze kellene végre fogni a valódi istenhívőknek, ehhez kellene segítséget adnunk egymásnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.18. 14:22:29

@larababa:

"a végidőkhöz közeledve 1844-től kezdődően"

Hadd kérdezzem meg: ez az évszám honnét származik?

screpes 2018.02.18. 15:13:38

@Ad Dio:
Megvilágítanád kicsit jobban ezt az összefüggést?
A nemzeti kultúra és a Fidesz között?

Ad Dio 2018.02.18. 20:27:01

@screpes:

Azt állítom, hogy a mindenkori kormány nem egyenlő a nemzeti kultúrával.

ijontichy 2018.02.18. 21:16:15

@Ad Dio: Nagy szarban is lenne a nemzeti kultúra ;-)

Ad Dio 2018.02.18. 21:34:05

@ijontichy:

:-)

Minden bizonnyal. Ennél már csak akkor lenne nagyobb szarban, ha ballib kormány volna :-D.

komwj 2018.02.19. 22:05:27

@Ad Dio:

Ha ballib kormány lenne, akkor ő mondaná meg, hogy mi az érték a magyar kultúrában...
hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9z_Andr%C3%A1s#/media/File:Rez-Andras1.jpg

ijontichy 2018.02.19. 23:57:17

@komwj: Egy ballib kormány sokkal magasabbról tenne rá, mi az érték a magyar kultúrában (ergo nagyobb lenne a kultúra szabadsága), lévén hatalomgyakorlásának nem annyira lényeges eleme a nacionalizmus (mondjuk ki: tökhülyék annak felhasználásához) - főképp nem annak eme jelenlegi, teljesen torz, beteges formája. Így viszont egy ideig biztosan maradnak a bilifrizurás meszesagyúak és kollaboráns társaik. Szegény magyar kultúra :-/

larababa 2018.05.23. 11:44:12

@neoteny: A Bibliából, ahol 10 nagy vázlatprófécia hangzott el.
süti beállítások módosítása