1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.08. 12:09 HaFr

A gyónásról a "jezsuita 8-as" kapcsán

Image result for jezsuita 8-as

Ha a hét hat napján temetni is látszik a kereszténységet a világ, a vasárnap esti "jezsuita 8-ason", azaz a jezsuita rend (Societas Jesu) Mária utca-Lőrinc pap tér sarkán lévő templomában tartott misén biztosan ennek az ellenkezőjében van részünk. A csordulásig telt templomban a hívek átlagéletkora talán nem több a harmincnál sem, és megejtő látni, ahogy a fiatalok élnek a Krisztus nyújtotta lehetőséggel, hogy találkozzanak Vele és egymással. A bensőséges környezetben Magyarországnak azt a tartalékát látni, amelyik itt maradt, itt tanul, itt nevel (zömében még) kisgyerekeket, itt próbálja összeegyeztetni az önmagával és a családjával szembeni kötelességeit a Krisztusban, az  Egyházban és a nemzetben való léttel. Ezek mind összeegyeztetendő szempontok, egyik sem fedi vagy takarja el a másikat. Az élet magassága, mélysége és komplexitása nyilatkozik meg az együttállásukban..

A komoly arcokon, amelyeken visszatérően vidámság suhan át a szentbeszéd lokúciója vagy a szentmise végi programhirdetés (még) informálisabb fordulatai kapcsán, a jól élt emberi élet -- kettős, örömökben és kötelességekben kialakított -- örök, isteni irányultságát látni. Én ezt látom. A szeretet keresztjét emberléptékben. A személyes gyónásnak, a feloldozásnak, majd a közösségi áldozásnak a fiatal kor csak kiemeli a drámáját: hogy emberként a természetünkből -- nem pusztán a cselekedeteinkből -- fakadóan bűnösök vagyunk. És mégis -- ugyanennél fogva -- szeretve vagyunk. Az élet paradox volta, amelybe a vallás betekintést enged, semmiben sem koncentrálódik jobban, mint a szentmisei liturgiában. Logosz és spektákulum, értelem és érzelem, individuum és közösség, múlt és jövő, pillanat és örökkévalóság egyetlen gyakorlatban sűrűsödnek. Vasárnaponként itt különös erővel. 

A gyónás az Istennel egyesülő szellem reflexiója (és a gyónás egyes fázisaiban a lélek rezonálása) az emberi természetre a cselekedeteink felidézésével. Nem hívő barátaink lelkiismerete erős vára lehet adott esetben az erkölcsnek, de a gyónás az Istenre való koncentráltságának köszönhetően, a szentmisei liturgiával kiegészülve, az örök törvényt olyan erővel világítja meg, hogy az jóval pontosabban felmutatja önmagukban az erkölcsi lapszusokat is. A gyónás mint reflexió és rezonancia azonban túl is mutat az emberi konszenzuson alapuló erkölcsön és mértéken -- az ember isteni természetéhez való ismétlődő visszatérés lehetőségére. A liturgia központi elemei ennek megfelelően az ember isteni természetének megerősítését végzik el: a túllépést az e világi normákon és lehetőségeken.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7113558479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lavinia Pinkerton 2018.01.08. 15:35:57

Én inkább úgy látom, hogy a karrierista fiatalságnak nem derogál elmenni a templomba se, ha ezen múlik valami nagyobb konc, ami leeshet a pénzosztáskor.
Ahogy a kommunisták alatt se derogált pártgyűlésre járni és nyilvánosan megvallani a hibáikat.
Ha tényleg keresztények lennének, nem üldöznék a szegény embereket, hanem megosztanák velük a köpönyegüket, ugye.

2018.01.08. 17:17:22

@Lavinia Pinkerton:
az állam havi 550 ezer forint apanázst nyújt szabolcs-szatmár-bereg megyei és kárpátaljai lelkészeknek. thrüringer barbara picsog, hogy nincsenek az állam és az egyház pénzügyei nincsenek teljesen elválasztva.
index.hu/velemeny/2018/01/08/allam_egyhaz_osztondij/
sose voltak. meg hogy a muzulmánokat miért nem adnak támogatást kárpátalján. miért kapnának? meg, hogy zsidók nem kapnak. dehogy nem kapnak. például beregszászon. hogy ne száradjon ki se a forrás, se a fa. akik támogatják a magyar nacionalizmust, azokat megfizeti meg a kormány. akik ellenzik azokkal megfizetteti különadókkal.

ijontichy 2018.01.08. 17:20:47

@Lavinia Pinkerton: Si tacuisses, philosophus mansisses :-/.
(egy nem vallásos)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 17:36:07

@444:

"akik támogatják a magyar nacionalizmust, azokat megfizeti meg a kormány. akik ellenzik azokkal megfizetteti különadókkal."

Erről van szó: a kormány (az államhatalom manifesztációja) ezen egyének és az általuk működtetett egyházi szervezetek _politikai_ tevékenységét fizeti meg, nem a _vallásos_ (hitéleti, egyházi) tevékenységét.

Lehetnek egyesek akár istentelen senkiháziak is, ha a kormány nótáját húzzák, akkor fizet nekik a kormány; azoktól pedig, akik nem húzzák a kormány nótáját, elvesz a kormány attól függetlenül, hogy mennyire hasznos vallásos (hitéleti, egyházi) tevékenységet folytatnak.

abdul hackeem 2018.01.08. 18:25:06

@444: És még nem is beszéltél azokról a beregszászi nyugdíjasokról, akik átjárnak Magyarországra. Felvenni a nyugdíjukat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.08. 18:26:01

@neoteny: a kormány a velejéig kihasználja a nacionalista-pogány kultuszt (eh)

2018.01.08. 19:08:41

@abdul hackeem:
na igen. úgynevezett szavazatvásárlás folyik.

2018.01.08. 19:10:17

@abdul hackeem:
tfh. a pkp megnyeri a választást? mi történik beregszászon?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 19:16:01

@444:

"mi történik beregszászon?"

Amit a beregszásziak tesznek magukkal és egymással.

De ha te annyira tudni akarod a jövőt, akkor van (legalább) két lehetőséged: elutazol Dodonába, ami tudvalévőleg Görögo-ban van, és megkérdezed a helyi orákulumot. Persze lehet, hogy a válasz dodonai lesz.

A másik, költséghatékonyabb módszer az, hogy kimész a piacra, veszel egy csirkét, hazaviszed, kitekered a nyakát és felvágva a hasát megvizsgálod a beleit. A hagyomány szerint ebből is lehet a jövőre következtetni.

2018.01.08. 19:34:23

@neoteny:
A Momentum Nyíregyházán sem közösködik

A Momentum május óta van jelen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Kérdésünkre elmondták: eddig 8 rendezvényük volt a megyében, ahol a bemutatkoztak és tagokat toboroztak.

Matricáztunk Nyíregyházán, átragasztottuk a Soros plakátokat, a gázüzemű buszokról kérdeztük a város polgármesterét, aláírást gyűjtöttünk a korrupciós törvény melletti népszavazáshoz - írták, hozzátéve: "ezt fogadta el a parlament egy nap alatt, így sokáig nem tartott".

átragasztották a plakátokat szabolcs szatmár bereg megyében is. és mi lesz a túrricsei közmunkásokkal? mi végre válasszák meg a momentumot, vagy a momo-t vagy a pkp-t?

Nuntiulus Noster (törölt) 2018.01.08. 19:55:20

Köszönöm a posztot. Felüdítő volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 20:04:04

@444:

"és mi lesz a túrricsei közmunkásokkal?"

Ami a beregszásziakkal.

"mi végre válasszák meg a momentumot, vagy a momo-t vagy a pkp-t?"

Mi végre válasszák meg bármelyik pártot is?

Lavinia Pinkerton 2018.01.08. 20:47:01

@HaFr: Nem vagyok előitéletes, de hogy a kormány körül már csak a pázmányos fiatalok jutnak állásokhoz, az elég nyilvánvaló.
És ezekkel a pázmányosokkal hozták össze a két éve tartó uszító kampányukat, aminél aljasabb kampány nemigen akad a világtörténelemben.
Visszafordíthatatlan gyűlöletet ültettek a magyar fejekbe, aminek célpontja mindenki, aki nem helyi lakos, vagy nem annak néz ki.
Ezt a szomorú munkát a pázmánykeresztények hozták össze, szégyenére a jézusi tanításoknak, de nem akartam papolni.
Legyenek a jezsuiták templomában a vidám pázmánykák a támogatott gyerekszámukkal, nekem nyolc, csak nem hiszem, hogy keresztényi a kurzus, amit létrehoztak.

2018.01.08. 21:13:43

@Lavinia Pinkerton:
a közszolgálati verőlegény akadémiáról(:D) se feledkezzünk meg. agy_mosottak +felvételi pontokban részesülnek.
-jaj, nincs nekem semmi bajom a vallással, meg az egyházzal sem, bár azt látom, hogy hívő becsületes embereknek olykor akadnak azért problémáik ezekkel. a templomjáró senkiháziaknak meg gyakran velem.
-jaj! jobb lett volna, ha isten kínainak teremtette volna Ádámot és Évát.

Kage kyōi 2018.01.08. 21:37:01

@neoteny: Mert mondjuk az volt a Demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.08. 21:48:34

@Kage kyōi:

"Mert mondjuk az volt a Demokrácia."

Nem vagyok benne biztos, hogy értem azt, hogy mire gondolsz: egy párt nem lehet "a Demokrácia", legfeljebb inkább vagy kevésbé demokratikusan kormányozhat amikor hatalmon van.

Vagy arra gondolsz, hogy a választás procedúrája maga "a Demokrácia"? Én nem arra gondoltam, hogy töröljék el a választásokat _és_ azok nélkül kerüljön hatalomra egy párt (vagy klikk), hanem arra, hogy ne kerüljön megválasztásra _senki_ és így ne gyakorolja az államhatalmat senki. Praktikusan az, hogy legyen a választócédulákon egy olyan választási lehetőség is, hogy "egyik sem a felsoroltak közül", és ha arra szavaz a többség, akkor ne kerüljön senki kezébe az államhatalom -- akkor anarchia legyen.

2018.01.09. 08:58:29

@neoteny:
túrricsén felteszem azt jelöltet választják meg, akiről azt gondolják, hogy jobb életkörülményeket teremt.

ezt egy leszakadó kistérségekben kétféle módon lehet elérni. az egyik, hogy a gazdasági optimumot közelítik egy ökologikus elképzeléssel mondjuk erre a térségre vonatkozóan.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Raul_Tur.png
figyelmbe véve a természeti környezetet. a flórát, a faunát, a humán populáció speciális igényeit. egy másik lehetőség, hogy totális államot hirdeted. a harmadik lehetőség, hogy totális szabadságot hirdetsz. ha A megöli B-t, akkor nem az számít. majd A és B örökösei megegyeznek egy harmadik személyről és majd C pénzért igazságot tesz. és vajon miért fogadja bárkinek a személyét A. csak olyat fogad el, akit szintén megölhet. az anarchia elemi közelítéssel se működik.

nem arra kellene törekedni, hogy ne legyen archos. hanem majdnem az ellenkezőjére. teljes kiválasztottságra. olyan összetett közjogra, amiben időlegesen szinte mindenkinek van valamilyen (kis) közösségi felelőssége. minden (nagy) családban van archos. na de ilyen elképzelése egyik pártnak sincs. még csak körvonalaikban sem. ami mondjuk túrricsére alkalmazható lenne.

fehér balázs a pkp elnökeként azt mondja, hogy telepítsünk be big data centereket az országba. és azok majd megoldják a gazdasági problémákat. hiszen írországban is így csinálták. az majd felhúzza a társadalom egészét. rendben. de írország külső adóssága egy főre vetítve 120 millió forint. nem a lakosságé. hanem az írországi lányvállalatoké. a igazgatótanácsok korlátozott felelősség vállalás mellett nulla társasági adó mellett vállalták ezt a kockázatot. kövessük írországot. de nem kell még egy big data center európában. totális centralizációban, egyközpontú világrendben gondolkodók vannak. akik a másik oldalról a totátis decentralizációt hirdetik. az egyén szabadságát ezek a big data centerek teremtik meg. virtualizált környezetben. és nem túrricsén.

Jozef A Tillmann 2018.01.09. 09:37:19

Antropologiai adottságai folytán az ember religiózus lény. Ezt Európában többnyire elfedi a felvilágosodás és a modernitás folytán ellaposodott populáris vallási potenciál, ami itt a Niké (ejtsd nájki) istennő köznapi kultuszától az igazán népi ezozanzákon át a középosztályi - asztrális - csillagkultusz Madonnájáig terjedő magaslatokon mutatkozik. Az ateizmus az akadémiai világ gettóira jellemző, akárcsak más elmekonstrukciók, mint pl. a marxizmus kultusza. A kereszténység korrupciója ugyan súlyos - felébredt fiatalok hanyatt-homlok a buddhizmus felé orientálódnak -, de a magyar mázvilága közepette is elmondható az, amit egy kívülálló, tárgyilagos megfigyelő, Jacob Taubes zsidó vallásfilozófus egyszer így fogalmazott meg: “Egyébként teljességgel értem, hogyha valaki érdekelt abban, hogy e világ így éljen tovább, amiként van, annak érdekeltnek kell lennie abban, hogy a nyilvános vallás ama hatalmakhoz tartozzék, akik meg akarják óvni ellenzői támadásaitól. Nagyon is értem, hogy ezek a hatalmak görcsösen meg akarják rögzíteni a kereszténységet. Ám azt hiszem, hogy ez nem fog sikerülni. A prognózisom ugyanis az, hogy ama témák, amelyek beépültek a kereszténységbe, olyan aknákat tartalmaznak, amelyeken e világ szét fog robbanni, jóllehet megtartói – a maguk szempontjából teljesen jogosan – szeretnék fenntartani.”

sztd 2018.01.10. 11:11:06

Szerintem az ilyenek (és nem csak ez) jelzik, hogy a katolikus hívők száma növekszik. Ha jól megnézzük, azt is jelzi, hogy bár növekszik, még mindig messze van attól, mint amit a népszámlálás mutat, ezért a népszámláláson még jó ideig csökkenést fogunk látni.

@Jozef A Tillmann: Buddhizmus ügyében: Álmodik a nyomor. Maximum az rohan oda, aki nem ismeri.
süti beállítások módosítása